ORGANİK TARIMDA MEYVE-BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORGANİK TARIMDA MEYVE-BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ"

Transkript

1 ORGANİK TARIMDA MEYVE-BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ Dr. Özlem Altındi ndişli Bornova Zirai Mücadele M Araştırma rma Enstitüsü mail:altindisli@yahoo.com Bu sununun hazırlanmas rlanmasında nda Tarım m ve Köyişleri Bakanlığı ığı nın sayfasında yer alan Turunçgil ve Zeytin Entegre Mücadele M Teknik Talimatı ndan yararlanılm lmıştır.

2 TURUNÇGİL ZARARLILARI

3 Turunçgil beyazsineği Dialeurodes citri (Ashm.) Turunçgil beyazsineğinin larvası ve zararı.

4 KÜLTÜREL ÖNLEMLER *Temiz fidan kullanılmalı. *Sık dikim yapılmamalı. *Ara tarımı yapılmamalı. *Tüm bakım işlemlerine özen gösterilerek ağaçlar kuvvetli bulundurulmalı.

5 BİYOLOJİK MÜCADELE *Diğer zararlılara karşı seçici ilaçlar kullanılarak bahçede doğal denge korunmalı. *Zararlı ile bulaşık bahçelere ilk yıl ağaçların % 10 luk ve çok yoğun bulaşık kısmına ergin/ağaç olacak şekilde Serangium parcesetosum salımı yapılmalı.

6

7 Turunçgil unlubiti Planococcus citri (Risso)

8 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Bahçe temiz bulundurulmalı. Güneşlenme ve hava akımı sağlanmalı. Fabrika ve pamuk alanları yakınına bahçe kurulmamalı.

9 BİYOLOJİK MÜCADELE Fazla sayıda predatörü bulunduğu için bahçede doğal dengeyi koruyucu önlemler alınmalı. Chyptolaemus montrouzieri ve Leptomastix dactilopii bulaşık bahçelere salınarak biyolojik mücadele yapılır.

10 Akdeniz meyvesineği Ceratitis capitata Wied. larva ergin pupa meyvedeki zarar

11 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Yere dökülen bulaşık meyveler toplanıp yok edilmeli. * Zararlıya konukçuluk eden diğer meyveler turunçgil bahçelerine dikilmemeli.

12 AKARLAR Turunçgil kırmızıörümceği Panonychus citri McGregor ergin yumurta Zarar şekli Zarar şekli * Emgi yerlerinde soluk sarı ve gümüşi renkli lekeler oluşur. Daha sonra bu yapraklar dökülür.

13 Turunçgil pasböcüsü Phyllocoptruta oleivora Ashm. larva ve yumurta meyvedeki zarar Zarar şekli * Emgi yaptığı kısımlar sararır ve solar. Meyve ve yaprakların üzeri sarımsı mor ve kahverengimsi renk alır. * Meyvelerde büyüme durur ve tadı bozulur.

14 Turunçgil tomurcukakarı Aceria sheldoni Ewing Turunçgil tomurcukakarı meyvedeki zarar Zarar şekli * Göz içinde beslenerek bunları öldürür. * Yaprakları rozetleştirir, çiçek ve meyvelerin şekli bozulur.

15 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Bahçe temizliğine önem verilmeli. * Ağaçlar kuvvetli bulundurulmalı.

16 BİYOLOJİK MÜCADELE Tozlu yola karşı önlem alınmalı. Geniş etkili ilaçlar kullanılmamalı. *Yararlı populasyonu korunmalı. Sayımlar sonucunda akar populasyonu EZE yi aşmışsa ve bahçede yararlı populasyonu düşükse, yalnızca bulaşık ağaçlar ile bunların bitişiğindeki ağaçlar yazlık yağlarla ilaçlanır.

17 Yaprakbitleri Zarar şekli * Emgi yaparak yaprakların kıvrılıp küçülmesine neden olurlar. * Çıkardıkları tatlımsı madde nedeniyle fumajine neden olurlar. Bazı virusların taşıyıcılarıdırlar. Mücadelesi Çok fazla yararlısı vardır ve kolaylıkla baskı altına alırlar. İlaçlamaya gerek yoktur.

18 Sırasıyla yaprakbiti kolonisi, yapraktaki zararı, parazitli bireyler, predatörü Aphidoletes sp. larvaları, uğurböceğinin larvası ve ergini.

19 Torbalıkoşnil Icerya purchasi Mask Torbalı koşnil larvaları ve kolonisi

20 MÜCADELESİ Etkili avcı böceği Rodolia cardinalis ile biyolojik mücadele yapılır. Rodolia cardinalis larvası ve ergini

21 Yaprakpireleri * Meyvelerde beslenmeleri sonucu lekelenmeler oluştururlar. Bu lekeler birleşerek meyvenin bütün yüzeyini kaplayabilirler. * Yaz sonu sonbahar başlarında turunçgillerde zararlı olurlar. Yaprakpiresi ergini Meyvedeki zarar şekli

22 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Yabancıot temizliğine önem verilmeli, bakım işleri düzenli yapılmalıdır. * Ara tarımı yapılmamalıdır. Meyvelerde renk dönüşümü başladığında, 1 cm çapında 1 leke/250 meyve olduğunda kireç uygulaması yapılır. Kireç uygulamasının meyve kalitesine herhangibir zararlı etkisi yoktur. *Limon ve altıntoplarda lekelenme olmadığından mücadele yapılmamalıdır.

23 Coccinellidler Genel avcılardır. Kırmızı örümcekler, yaprakbitleri, kabuklubitler ve diğer yumuşak vücutlu böceklerle beslenirler. Coccinellid erginleri

24 Coccinellid yumurtaları Coccinellid larvaları

25 Chrysoperla carnea Genel Predatör. Tüm zararlı böceklerle oburca beslenir. Ergin Yumurtalar Larva

26 Yararlı akarlar Kırmızıörümcekler, thripsler ve kabuklubitlerle beslenirler.

27 Antokoridler Kırmızı örümcekler ve diğer yumuşak vücutlu böceklerle beslenirler. Orius sp. ergin ve larvası

28 Nabid ergini: Kırmızı örümcekler ve diğer yumuşak vücutlu böceklerle beslenirler. Thrips ergini: Kırmızıörümcekler ve diğer yumuşak vücutlu böceklerle beslenirler. Syrphid ergini ve larvası: Yaprakbitleri ile beslenirler.

29 ZEYTİN ZARARLILARI

30 Zeytin sineği Bactrocera oleae (Gmel.) (Dip.:Tephritidae) Kışı toprağı ğın n cm derinliğinde inde pupa halinde veya zeytinlik ve fundalıklarda ergin halinde geçirir. Haziran sonlarında nda çiftleşen en dişiler, iler, iği şeklindeki yumurtasını iri, parlak ve yağlanmaya y başlam lamış meyvelerde, e, açmışa olduğu u V şeklindeki yarığ ığa a bırakb rakır. r. Bir dişi, i, her zeytin meyvesine ancak bir yumurta bırakabilir. b Meyvede yumurta bırakb rakılan yer, bir gün g n sonra koyu kahverengine dönüşür, d buna vuruk denir. Ege Bölgesinde B 4-5, 4 Marmara Bölgesinde B ise nesil vermektedir. Bir neslini, yaklaşı şık k günde g tamamlar.

31 Zarar Şekli Larvanın meyve etinde çekirdek etrafında galeriler açarak a arak beslenmes mesi, Meyvelerin çürüyerek dökülmesi, Zeytin yağı miktarının n azalması, kısmen de yağda asitliğin in yükselmesi Özellikle sofralık k zeytinlerde, zararı daha önemli

32 Doğal düşmanları Aprostocetus epicharmus Walk.(.(Hym.:Chalcididae) Cyrtoptyx dacicida Masi.(.(Hym.:Pteromalidae) Cyrtoptyx latipes Rond.(.(Hym.:Pteromalidae) Eurytoma parvula(thom Thom.)(.)(Hym.:Eurytomidae) E. strigrifrons(thom Thom.)(.)(Hym.:Eurytomidae) E. tibialis Boh.(.(Hym.: Eurytomidae) Eupelmus urozonus Dalm.(.(Hym.:Eupelmidae) Metaphycus silvestrii Sug.(.(Hym.:Encyrtidae) Opius concolor Szelp.(.(Hym.:Braconidae) Pnigalio mediterraneus(fer. and Del.)(Hym Hym.:.:Eulophidae) Zaglyptus multicolor Grav.(.(Hym.:Ichneumonidae)

33 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Kış aylarında toprağı ğın n derince sürülmesis Zarar periyodu boyunca günde g bir, kurtlu zeytinlerin toplanarak zeytinlikten uzaklaştırılmas lması Sonbahardaki yoğun zararını önlemek için, i in, erken hasat

34 BİYOLOJİK MÜCADELE Zeytin sineğinin inin parazitoiti O.concolor concolor, bazı ülkelerde kitle halinde üretilerek, zeytin bahçelerine salınmak suretiyle biyolojik mücadelede m kullanılmaktad lmaktadır. Bu parazitoit Bornova Zirai Mücadele M Araştırma rma Enstitüsü ü nde 2001 yılınday ndan beri kitle halinde üretilerek, Gökçeada da salınmaktad nmaktadır.

35 Zeytin sineği ne karşı kitlesel tuzaklama Eşeysel feromon içeren IPMT tuzakları ile % 2 lik Amonyum fosfat içeren i Mc Phail tuzaklarıyla eşlendirilmiş vertikal sarı yapış ışkan tuzaklar en etkili olanlardır. r. Hem feromon kapsülü hem amonyak içeren i polimer matriks kapsüllerinin bulunduğu u 20x30x0,4 cm boyutlarındaki kontrplak levhalar 1 tuzak/1 ağaça olacak şekilde asılır. Tuzak gövdeleri g uygulamadan önce 15 dakika süreyle s % 0,5 lik deltamethrin solüsyonuna syonuna bandırılır. r. Üzerine bir feromon ve bir amonyak kapsülü yerleştirilir. Tuzaklar yerden 1,5-2 2 m yüksey kseğe e ve ağaçların n güneyg ney-doğu u yönüne y ne gölgeye g fakat açık a k bir kısma k asılır.

36 Uygulama zamanı: : Zeytin Z tanelerinin vurma olgunluğuna una gelmesinden hemen sonra Küçük k ağaçlara a sahip bahçeler lerde 2 tuzak, büyük b k ve homojen olmayan zeytin alanları için in 1 tuzak /ağaç olmalıdır. Tam izole olmayan yerlerde sınırdaki s ağaçlara iki misli uygulama yapılmal lmalıdır.

37 Uygulama sezon ortasında yaklaşı şık k eylül l ayının n ilk yarısında tekrarlanmalı,, ilk asılan tuzaklar ağaça üzerinde bırakılarak yenileri asılmal lmalıdır. Ana gövde g olarak sarı yapış ışkan vertikal tuzak da kullanılabilir. labilir. Monitor tuzaklarla ergin populasyon yoğunlu unluğu u da izlenmelidir. Bunun için i in hektara bir adet feromon kapsülü içeren sarı vertikal yapış ışkan tuzak ve %2 lik amonyum fosfat içeren i Mc Phail tuzağı asılmal lmalıdır. Feromon kapsülleri 6 haftada bir, Mc Phail tuzağı eriyiği i her hafta yenilenmeli, bu tuzaklar kıyaslama k yaslama amacıyla aynı ekosistemde başka bir zeytin bahçesine de asılmal lmalıdır. Hasat sonunda değerlendirme erlendirme hem tuzaklarda yakalanan ergin sayılar ları ve hem de meyve bulaşma oranına na göre g yapılır. Yağlık çeşitlerde % 8, sofralık çeşitlerde itlerde % 2 olan EZE ile kıyaslanarak yöntemin y etkinliği i saptanır.uygulama en az ağaçlık a k izole veya yarı izole alanlarda yapılmal lmalıdır ağaçtan a daha büyük b k olması tercih sebebidir. Düşük D k veya orta yoğunlukta populasyonlar idealdir.

38 Zeytin sineği ne karşı kullanılan ekotrap ve Mc Phail tuzağı

39 Zeytin güvesi Prays oleae Bern. (Lep.:Hyponomeutidae) Ergin

40 Yılda üç döl l verir. Her döl, d zeytin ağaca acının n ayrı bir fenolojik döneminde zararlı olur. Yaprak dölüd Çiçek dölüd Meyve dölüd

41 Yaprak dölü d (=Phyllophagous Larvalar, sonbaharda hemen yumurta kabuğunun unun altından, yaprak epidermisine girer. Burada iki epidermis arasındaki etli kısımda k beslenerek, mm boyunda bir oyuk açar a ar ve bu oyuk içinde inde kışık geçirir irir. Ertesi ilkbahar taze t sürgs rgün n uçlaru ları ve yapraklarla beslenirler. Yaprakta zarar

42 Çiçek dölü(=anthophagous) Larvalar, çiçek tomurcuklarının içine girerek beslenirler. Çiçek dölü larvaları, çiçek salkımları arasında beslenerek, salkımlardaki çiçek ve tomurcukları yok ederek meyve tutumunu engellerler Bir larva, gün süren gelişmesi boyunca, tomurcuğa zarar verebilir.

43 c) Meyve dölü d (Carpophagous) Larvalar meyve sapı dibinden meyve içine i ine girerek, sap ile birleşti tiği i kısmk smı yok eder ve kararan meyvelerin dökülmesine d neden olur. Bunlara "karabiber dökümü" " denir. Meyve içine i ine giren larvalar meyve çekirdeğinde inde beslendikten sonra pupa olmak için, i in, meyve sapı dibinden dışd ışarı çıkar. Bu sırada, meyve sapı ile meyve eti bağlant lantısını yok ederek dökülmesine neden olur. Bu meyveler henüz z yağlanmad lanmadıkları için in değerlendirilemez. erlendirilemez. Meyve çekirdeği içerisinde oluşturduğu zarar Meyve üzerindeki çıkış deliği

44 Parazitoitler : Bracon variegator Spinole.(.(Hym.:Braconidae) Chelonus cingulipes Niez.(.(Hym.:Braconidae) Chelonella depressa Thom.(.(Hym.:Braconidae) Chelonus oculator Panz.(.(Hym.:Braconidae) Phanerotomella kerteszii Szepl. Aganiaspis fuscicollis praysincola Silvestri (Hym.:Chalcididae) Elasmus albipensis Thom.(.(Hym.:Elasmidae) Elasmus flabelletus Fons.(.(Hym.:Elasmidae) Oomyzus sempronius Erd.(.(Hym.:Eulophidae) Gelis areator Panz.(.(Hym.:Ichneumonidae) Lissonata proxima Fons.(.(Hym.:Ichneumonidae) Avcı böcek :Chrysoperla carnea Steph. (Neur.:Chrysopidae)

45 Biyoteknolojik mücadele Kitlesel tuzaklama Zeytin tomurcuklarının n kabarmaya başlad ladığı mart sonu nisan başlar larında, 3 zeytin ağacına bir delta tipi eşeysel e eysel çekici tuzak () asılarak bu zararlı ile etkili bir mücadele m yapılabilir.

46 Zeytin kabuklubiti Parlatoria oleae (Colvèe) (Hom.:Diaspididae) Zeytin kabuklubiti genelde tozlu, parazitoit faaliyetinin olmadığı ığı, öncelikle salamuralık zeytinliklerde (örneğin: Domat çeşidinde), ekonomik önemde zararlara neden olabilmektedir. Meyvelerin salamuralık özelliklerini azalttığı için in ikinci dölünün n meyvedeki zararı önem taşı şır. Zararlı yılda 2 döl d l verir.

47 Zeytin kabuklubiti,, gövde, g dal, sürgün, yaprak ve meyvelerde zarar yapar. Bitki özsuyunu emerek ağaçlara ları zayıflat flatır, verimlerinin azalmasına ve kurumalarına neden olur. Zeytin daneleri üzerinde beslenirken salgılad ladığı toksik madde sonucunda, mm çapında kırmızı ve mor lekeler ve deformasyonlar meydana gelir. Özellikle salamuralık çeşitlerde meyvelerin kalitesi düşer, d ekonomik kayıplar meydana gelir.

48 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Zeytin kabuklubiti,, genellikle nem oranı yüksek sahil kesimleri ile sulanan bahçelerde yer alan ve yeşil sofralık olarak değerlendirilen erlendirilen zeytin çeşitlerini daha çok tercih eder. Bu nedenle, kuruyan dallar kesilmeli, ağaçlara ların n havalanması ve güneşlenmesi için i in budama ve aralama yapılmal lmalı,, toprak işlemesi, i sulama ve gübrelemeye önem verilmeli, fazla sulamadan kaçınılmal lmalıdır.

49 BİYOLOJİK MÜCADELE Zeytin kabuklubitinin doğal düşmanlard manları,, zararlı popülasyonunu sınırlayıcı öneme sahiptir. Bunlar, özellikle ilk döle d ait ergin dişi i ve ikinci döle d ait ikinci dönemd nimfler üzerinde oldukça a etkilidir. Bu durum göz g önüne ne alınarak, zararlıya karşı yapılacak mücadelelerde, m önce parazitlenme durumları saptanmalı ve gerekiyorsa ilaçlı mücadeleye karar verilmelidir. Eğer E %50 gibi yüksek parazitlenme varsa, ikinci döle d karşı kimyasal mücadele m yapılmamal lmamalıdır.

50 Parazitoitler : Aphytis maculicornis (Masi)) (Hym( Hym.:.:Aphelinidae) Aphytis proclia (Walker)) (Hym( Hym.:.:Aphelinidae) Aphytis mytilaspidis (Le Baron) (Hym( Hym.:.:Aphelinidae) Aspidiophagus citrunus (Hym.:Aphelinidae) Avcı böcekler : Chilocorus bipustulatus (L.) (Col( Col.:.:Coccinellidae) Exochomus quadripustulatus (L.) (Col( Col.:.:Coccinellidae) Cybocephalus fodori (E.Y.) (Col( Col.:.:Cybosephalidae) Symnus apetzi Mulz.. (Col( Col.:.:Coccinellidae) Lestodiplogis sp.. (Dip.:Cecidomyiidae Cecidomyiidae) Pullus sp.. (Col( Col.:.:Coccinellidae) Typhlodromus sp.. (Acarina( Acarina:Phytoseiidae) Ambyliseius sp.. (Acarina( Acarina:Phytoseiidae) Allothrombium sp.. (Acarina( Acarina:Trombidiidae)

51 Kimyasal mücadelem Yaprak ve sürgs rgünlerde zarar yapan birinci dölüne karşı şı, çok yükseky popülasyonlar lasyonların dışında, ilaçlama lama yapılmamal lmamalıdır. Böylece, B bahçedeki doğal düşmanlar d korunmuş olacaktır. Zararlının n ikinci dölünde d ise, bahçedeki zararlı yoğunlu unluğu u ve parazitlenme oranı göz önüne ne alınmal nmalıdır. Zararlı yoğunlu unluğunun unun düşük, parazitlenme oranının n da %50 den yüksek olduğu u bahçelerde, larvalara karşı mücadeleye gerek yoktur.

52 Zeytin pamuklubiti Euphyllura olivina Costa.. (Hom( Hom.: Psyllidae) Zeytin pamuklubiti,, genelde ilkbahar aylarının yağış ğışlı geçti tiği i nemli havalarda, budama yapılmam lmamış zeytinliklerde ve zeytinin çiçeklenme döneminde d zararlı olabilmektedir. Ergin Nimf

53 Kışı ergin olarak, ağaçlara ların n kabuk altlarında, yarık k ve çatlaklarında hatta sürgün n koltuklarında geçirir. Erginler mart başı şından itibaren aktif duruma geçerek, erek, önceleri sürgs rgün n uçlaru larına ve uçu yapraklarına yumurta bırakb rakırlar. rlar. Daha sonra çiçek tomurcuklarının n oluşmas ması ile yumurtalarını tomurcuk saplarına bırakb rakırlar. rlar. Nimfler çıkardıkları tatlıms msı pamuk gibi bir madde ile vücutlarv cutlarını örterler. Tomurcuklara girerek beslenirler. Yılda döl d l verir.

54 Nimfler,, zeytin somaklarında nda, tomurcuk sapları ve sürgs rgün uçlarında bitkinin öz z suyunu emerek, ağaçlara ların n ve sürgünlerin zayıflamas flamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olurlar. Zararlının n yoğunlu unluğu u arttıkça zarar oranı da yükselir. y Düşük D yoğunluklardaki zararı pek hissedilmez. Yaprakta zararı Çiçek salkımında zararı

55 Parazitoitler : Aphytis spp. (Hym.:Aphelinidae) Psyllaephagus euphyllurae Silv.. (Hym.:Encyrtidae) Avcı böcekler Chilocorus bipustulatus L. (Col( Col.:.:Coccinellidae) Pharoscymnus pharoides Marsh.. (Col( Col.:.:Coccinellidae) Cybocephalus fodori (E.Y.) (Col( Col.:.:Nitidulidae) Anthocoris nemoralis Fabr.. (Het( Het.:.:Anthocoridae) A. minki Dohr.. (Het( Het.:.:Anthocoridae) Orius niger (Wolf)) (Het( Het.:.:Anthocoridae) Deraeocoris delagrrangei Puton (Het.: Miridae) Heterotoma dalmatinum (Wgn.) ( Het.: Miridae) Campyloneura virgula (H.S.) ( Het.: Miridae) Myrmecoris gracilis (J. Sahlb.) ( Het.: Miridae) Myrmecoris coartatus (M-R) ( Het.: Miridae)

56 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Ağaçlar daima sağlıkl klı tutulmalı,, bol güneg neş almasına ve havalanmasına na dikkat edilmelidir. Tekniğine ine uygun bir budama yapılarak, bu böceğin zarar yapması önlenebilir.

57 Zeytin yara koşnili Pollinia pollini Costa (Hom.:Asterolecaniidae) Zeytin yara koşnili, kışı dal ve dalcıklar kların n yarık ve çatlaklarında ergin dişi i halinde geçirir. Zeytin yara koşnili, kısmen k solmaya yüz y z tutan ve zayıf kalan ağaçlarda a küçük üçük k don çatlaklarına ve sırık s yaralarına yerleşerek, erek, bitkinin özsuyunu emmek suretiyle zararlı olmaktadır. Mücadelesi M yapılmad lmadığı zaman ağaça çalılaşmakta, dal ve dalcıklar kları kurumaktadır. r.

58 Avcı Böcekler Chilocorus bipustulatus (L.) (Col( Col.: Coccinellidae), Exochomus quadrimaculatus (L) (Col( Col.:.:Coccinellidae), Chrysopa sp.. (Neur( Neur.:.:Chrysopidae), Cheletogenes ornatus (Can. And Fan.) (Acarina:Cheyletidae)

59 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Zeytin yara koşnili ile bulaşı şık k dallar kesilip yakılmal lmalıdır. Sırıkla hasat yapılmamal lmamalıdır.

60 İlaçlama lama Zamanı: Parazitlenmenin %50 nin altında olduğu bahçelerde, ağaçlara ların çiçekte olmadığı ve yumurtaların n %50 sinin açılda ldığı zaman ilaçlı mücadeleye başlanmal lanmalıdır. Çiçek zamanı ilaçlama lama yapılmamal lmamalıdır. Etkili madde: Yazlık k mineral yağ, % ml/100 l su Yazlık k mineral yağ, % ml/100 l su

61 Elmanın ana zararlısı Elma içkurdu (Cydia pomonella) ile mücadele Çiftleşmeyi engelleme yönteminde kullanılan Isomate-C- Plus tipi yayıcıların elma ağacı üzerine asılışı

62 Her biri 165 mg feromon içeren Isomate-C- Plus tipi yayıcılar ilk ergin yakalanışı ile birlikte 1000 adet/ha dozunda bahçeye homojen olarak dağı ğıtılır r ve sınırlarda daha yoğun kullanılır.

63

64 Ticari İsim: Madex Etkili madde adı ve oranı: %1 Cydia pomonella virüsü (en az 3x10 13 GV/1) Doz: 10ml+500g şeker+250g köpüklk klü süt t tozu/100 lt.su ) Firma: V.I.T.

65 Teşekk ekkürler 1992 Ekolojik Tarım m Organizasyonu Derneği

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

Hastalıklar ve Zararlılarla Mücadele

Hastalıklar ve Zararlılarla Mücadele Hastalıklar ve Zararlılarla Mücadele A) ÖNEMLİ ZEYTİN HASTALIKLARI VE MÜCADELESİ 1. Zeytin Halkalı Leke Hastalığı Tanımı, Yaşayışı ve Hastalık Belirtileri : Hastalığa sebep olan fungus, yıl boyunca ağaç

Detaylı

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları I İÇİNDEKİLER Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları Sayfa No: ZEYTİN ZARARLILARI STANDART İLAÇ DENEME METOTLARI... 1 ZEYTİN FİDANTIRTILI [Palpita unionalis (Hübn.) (Lep.: Pyralidae) ] STANDART

Detaylı

ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae)

ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae) ZEYTİN ZARARLILARI ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae) Tanımı ve Yaşayışı Baş ve antenler sarı, göğüs üzerinde 3 adet açık kahverengi bantlar vardır. Dişilerde karın daha geniş yapılıdır ve sonunda yumurta

Detaylı

ZEYTİNDE ZİRAİ MÜCADELE ve ZEYTİNE ZARAR VEREN BÖCEKLERİN TANITILMASI. 23.05.2013 zeytinist mucahit@zeytin.org.tr

ZEYTİNDE ZİRAİ MÜCADELE ve ZEYTİNE ZARAR VEREN BÖCEKLERİN TANITILMASI. 23.05.2013 zeytinist mucahit@zeytin.org.tr ZEYTİNDE ZİRAİ MÜCADELE ve ZEYTİNE ZARAR VEREN BÖCEKLERİN TANITILMASI ZEYTİN AĞACININ ZARAR GÖREN KISIMLARI VE ZARARI YAPAN BÖCEKLER SÜRGÜNDE : Zeytin güvesi Prays oleae Bern. Zeytin fidan tırtılı Margaronia

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Bactrocera

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

Pests And Natural Enemies Determined In Olive Orchards in Turkey

Pests And Natural Enemies Determined In Olive Orchards in Turkey Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (1): 87-97, 2008 ISSN:1308-0040, www.nobel.gen.tr Pests And Natural Enemies Determined In Olive Orchards in Turkey R. B Z. E Plant Protection Research Institute, Kışla

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

Zeytin Zararlıları 3/21/2016 ZEYTİNDE YENİ BİR ZARARLI!!!!!!! Takım : Acarina Familya: Eriophyidae Tür : Aculus olearius ve Aceria oleae

Zeytin Zararlıları 3/21/2016 ZEYTİNDE YENİ BİR ZARARLI!!!!!!! Takım : Acarina Familya: Eriophyidae Tür : Aculus olearius ve Aceria oleae ZEYTİNDE YENİ BİR ZARARLI!!!!!!! Takım : Acarina Familya: Eriophyidae Tür : Aculus olearius ve Aceria oleae Zeytin Zararlıları Zeytin ağaçlarında kışlamış erginler ilk olarak nisan başında yeni çıkmakta

Detaylı

ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ

ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ HAZIRLAYANLAR: SEMRA DİKİLİ GÜLİZAR YILDIRIM Organik tarımda, tarımsal savaş, işletmede zararlıların yoğunluğunu azaltıcı veya bulaşmasını önleyici yada rekabet

Detaylı

BİYOLOJİK MÜCADELE. Dr. Bilgin GÜVEN

BİYOLOJİK MÜCADELE. Dr. Bilgin GÜVEN BİYOLOJİK MÜCADELE Dr. Bilgin GÜVEN Biyolojik mücadele nedir? Biyolojik mücadele : Zararlıların populasyon yoğunluğunu azaltmak için faydalıların insan tarafından kullanılmasıdır zararlı yönetiminde başarılı

Detaylı

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 37 AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri 4 Bu aylarda hava ve toprak sıcaklığının uygun olduğu günlerde toprağın derince sürülmesi yararlıdır. Böylece

Detaylı

Zeytin zararlıları ve mücadele Prof. Dr. Selma Ülgentürk

Zeytin zararlıları ve mücadele Prof. Dr. Selma Ülgentürk Zeytin zararlıları ve mücadele 2017 Prof. Dr. Selma Ülgentürk Zeytin zararlıları Takım Familya Tür Acarina Eriophyidae Aceria oleae Tenuipalpidae Brevipalpus oleae Coleoptera Attelabidae Rhynchites cribripennis

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER

DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER 1. UĞUR BÖCEĞİ (COCCİNELLİDAE) Uğur böceği (Coccinellidae), çok yaygın olarak görülen, kırmızı kanatlı bir böcektir. Uç uç böceği de denir. Tropiklerde mavi ve yeşil renklerine

Detaylı

ÖRNEKLEME VE SAYıM YÖNTEMLERİ

ÖRNEKLEME VE SAYıM YÖNTEMLERİ ÖRNEKLEME VE SAYıM YÖNTEMLERİ EKONOMİK ZARAR SEVİYESİ Herhangi bir zararlının ekonomik zarara neden olan en düşük populasyon yoğunluğuna ekonomik zarar seviyesi adı verilir. Zararlı populasyonunun bu seviyeye

Detaylı

ZEYTİN ZARARLILARININ MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Özlem Sevilgen Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı

ZEYTİN ZARARLILARININ MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Özlem Sevilgen Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı ZEYTİN ZARARLILARININ MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Özlem Sevilgen Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı e-mail: svlgn@yahoo.com Özet Zeytingiller (Oleaceae) familyasından

Detaylı

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI ANTEP FISTIĞI Antep fıstığı ülkemizde yetişme alanı geniş olan önemli ihraç ürünlerimizdendir.yıllık üretimimiz 30 bin ton civarındadır.meyvesinin bileşiminde %53.8 yağ %20 protein,%15 şeker ve nişasta

Detaylı

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI AKARLAR Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher) (Tetranychidae) İkinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.) (Tetranychidae) Avrupa kırmızıörümceği

Detaylı

ELMA İÇ KURDU. Elma iç kurdu larvası

ELMA İÇ KURDU. Elma iç kurdu larvası ELMA İÇ KURDU Kışı ağaç gövdelerinin çatlamış kabukları arasında, ambalaj ve depolama yerlerinde ördükleri kokonlar içerisinde olgun larva olarak geçiren iç kurdu larvaları, Nisan sonu-mayıs başlarında

Detaylı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Hava sıcaklığı Nem Rüzgar hızı ve yönü Güneş şiddeti Yağmur miktarı Toprak nemi sıcaklığı Yaprak ıslaklığı Zamanında doğru ilaçlama Ürün ve çevrenin korunması Gereksiz ilaçlamalar

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA VE MERSİN İLLERİ ZEYTİN BAHÇELERİNDE ZEYTİN PAMUKLUBİTİ TÜRLERİ [Euphyllura spp. (HEMIPTERA: PSYLLIDAE)] NİN POPÜLASYON GELİŞİMİ İLE

Detaylı

ORGANİK TARIMDA BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ. Dr. Özlem Bornova Zirai Mücadele M

ORGANİK TARIMDA BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ. Dr. Özlem Bornova Zirai Mücadele M ORGANİK TARIMDA BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ Dr. Özlem Altındi ndişli Bornova Zirai Mücadele M Araştırma rma Enstitüsü E-mail: mail:altindisli@yahoo.com Ana Zararlı Salkım güvesi (Lobesia botrana) Salkım

Detaylı

ORGANİK K BAĞCILIKTA TAÇ YÖNETİMİ

ORGANİK K BAĞCILIKTA TAÇ YÖNETİMİ ORGANİK K BAĞCILIKTA TAÇ YÖNETİMİ Doç.. Dr. Ahmet Altı li Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe e Bitkileri Bölümü, B 35100 Bornova İzmir / Türkiye altindis@ziraat.ege.edu.tr Ekolojik Tarım m Organizasyonu

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları I İÇİNDEKİLER Sayfa No: İNCİR ve NAR ZARARLILARI STANDART İLAÇ DENEME METOTLARI... 1 İNCİR BAHÇELERİNDE EKŞİLİK BÖCEKLERİ [Carpophilus spp. (Col.: Nitidulidae)] BESİ TUZAĞI UYGULAMASI STANDART DENEME METODU...

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Prof. Dr. Celal TUNCER, Doç. Dr. İsmail ERPER 25.11.2016/SAKARYA ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Sakarya Ticaret Borsası Sakarya İli Fındık

Detaylı

Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017

Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Ergin dişilerin vücut şekli oval olup, üzeri pürüzlü ve ortasında H şeklinde bir kabartı mevcuttur. Siyahımsı kahverengidir. Nimfleri daha

Detaylı

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR PAMUKTAKİ ZARARLILARI ÖRNEKLEME ZAMANI, ÖRNEKLEME YÖNTEMİ, EZE ve MÜCADELE ZAMANLARI Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR KONU BAŞLIKLARI Tanımlar Başarılı

Detaylı

Gül Zararlıları Bölüm II. Rhynchites hungaricus (Hbst.) (Coleoptera: Curculionidae) Gül Hortumluböceği

Gül Zararlıları Bölüm II. Rhynchites hungaricus (Hbst.) (Coleoptera: Curculionidae) Gül Hortumluböceği Gül Zararlıları Bölüm II Rhynchites hungaricus (Hbst.) (Coleoptera: Curculionidae) Gül Hortumluböceği Erginin başı, hortumu, anteni, bacakları ve üst kanatlarının ortası siyah, yan tarafı ve pronotum kırmızı

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Aylara

Detaylı

ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ

ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 01 Haziran 2011 ADANA COPYRIGHT Bu kitabın her hakkı mahfuzdur. Mahreç gösterilerek dahi iktibas edilemez. İmtiyaz Sahibi : T.C. DOĞU AKDENİZ ZEYTİN BİRLİĞİ Editörler : Mehmet

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİNLERDE

Detaylı

BİYOLOJİK SAVAŞ. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır.

BİYOLOJİK SAVAŞ. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır. BİYOLOJİK SAVAŞ Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır. TARİHÇESİ İlk olarak 1200 li yıllarda Çin de turunçgil ağaçlarında Oecophylla smaragdina isimli karınca

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi OCAK Uçkurutan (mal secco), Turunçgil dal yanıklığı (pseudomonas syringae), Antraknoz ve kahverengi meyve çürüklüğü (Phytophthora citrophthora)'ne karşı ilaçlama yapılır. Bahçede zararlı (unlu bit, kırmızı

Detaylı

S.S. TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HASTALIK-ZARARLI TAKVİMİ

S.S. TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HASTALIK-ZARARLI TAKVİMİ S.S. TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HASTALIK-ZARARLI TAKVİMİ O C A K Gübre uygulamalarını analize göre yapınız. Yaprak örneği alınma şekli Toprak

Detaylı

BAĞ HASTALIK VE ZARARLILARI BAĞ HASTALIKLARI

BAĞ HASTALIK VE ZARARLILARI BAĞ HASTALIKLARI 1- Bağ Küllemesi (Uncinula necator) BAĞ HASTALIK VE ZARARLILARI BAĞ HASTALIKLARI Etmeni: Fungal bir hastalık olup kışı, bitki üzerinde geçirir. Belirtileri: Sürgünlerin uzamaya başladığı ilk andan itibaren

Detaylı

ZEYTİN ÖNSÖZ. Mehmet Mehdi EKER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı

ZEYTİN ÖNSÖZ. Mehmet Mehdi EKER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ÖNSÖZ Bitkisel üretimde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli unsurların başında kuşkusuz zararlı organizma olarak adlandırılan hastalık, zararlı ve yabancı otlar gelmektedir. Ülkemizde yetiştirilen kültür

Detaylı

Dünya Turunçgil üretimi yaklaşık 110 milyon ton. % 5 Diğer Turunçgiller

Dünya Turunçgil üretimi yaklaşık 110 milyon ton. % 5 Diğer Turunçgiller Dünya Turunçgil üretimi yaklaşık 110 milyon ton % 62 Portakal % 17 Mandarin % 11 Limon % 5 Altıntop % 5 Diğer Turunçgiller Dünyada Turunçgil Alanları Organik Turunçgil Yetiştiriciliğinde Temel Yaklaşımlar

Detaylı

Turunçgil Zararlıları. Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017

Turunçgil Zararlıları. Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Turunçgil Zararlıları Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Salyangoz ve Sümüklü Böcekler Salyangoz (Helix sp.) Sümüklü böcek (Limax sp.) Nemli yerlerde yaşarlar. Testere şeklideki dilleri ile bitkilerin meyve,

Detaylı

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Ankara - 2011 * Bu kitapçık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina

Detaylı

Turunçgil beyazsineği (Dialeurodes citri) Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli :

Turunçgil beyazsineği (Dialeurodes citri) Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli : Turunçgil beyazsineği (Dialeurodes citri) Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli : Erginleri üzerini kaplayan beyaz toz şeklindeki mumsu madde nedeniyle beyaz renkte görülür. Boyu 1-1.5 mm dir. Yumurtaları oval

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ. Bölüm I

GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ. Bölüm I GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ Bölüm I Milattan 500 yıl önce Çinliler tarafından kültüre alınan güller, çiçeklerinin kokusu ve güzelliği nedeniyle bahçıvanlar tarafından çiçeklerin kraliçesi olarak kabul

Detaylı

Patates te Çözümlerimiz

Patates te Çözümlerimiz Patates te Çözümlerimiz Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının

Detaylı

ZEYTİN ZARARLILARI GAP TEYAP

ZEYTİN ZARARLILARI GAP TEYAP ZEYTİN ZARARLILARI GAP TEYAP Zeytin, ülkemiz ekonomisi ve halkımızın beslenmesi için önemli bir kültür bitkisidir. Zeytinyağı, sofralık (siyah, yeşil ve pembe olum) ve sabun olarak tüketilmektedir. Zeytin

Detaylı

Böcekler ile savaşım. Bu bölümde ağırlıklı olarak Prof.Dr. İ. Akif Kansu nun Genel Entomoloji Ders kitabından yararlanılmıştır

Böcekler ile savaşım. Bu bölümde ağırlıklı olarak Prof.Dr. İ. Akif Kansu nun Genel Entomoloji Ders kitabından yararlanılmıştır Böcekler ile savaşım Bu bölümde ağırlıklı olarak Prof.Dr. İ. Akif Kansu nun Genel Entomoloji Ders kitabından yararlanılmıştır ZARARLI KAVRAMI Zararlı kavramı insana özgü bir bir nitelemedir. İnsana ve/veya

Detaylı

S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 19 (36): (2005) 59-65

S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 19 (36): (2005) 59-65 S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 19 (36): (2005) 59-65 MUT ( MESİN ) İLÇESİNDE ZEYTİN AĞAÇLARINDA BULUNAN YARARLI BÖCEK TÜRLERİNİN TESPİTİ VE ÖNEMLİ TÜRLERİN POPULASYON DEĞİŞİMݹ Hüseyin ÇETİN² Özdemir ALAOĞLU²

Detaylı

ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele

ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ZEYTİN Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Ankara - 2010 1 2 ZEYTİN HASTALIK ve ZARARLILARI Ö N S Ö Z Ülkemizde yetiştirilen kültür

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

Kabuklu Meyve Zararlıları- Bölüm I

Kabuklu Meyve Zararlıları- Bölüm I Kabuklu Meyve Zararlıları- Bölüm I Megagonascena viridis (Hemiptera: Psyllidae) Antepfıstığı Yeşil Psillidi Erginler 2-3 mm boyunda, baş ve thorax geniş olup vücut abdomen sonun doğru daralır. Gözler kırmızı,

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 DOĞAL

Detaylı

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Yeşil Budama Gözlerin uyanmasından

Detaylı

Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI

Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI Phytocoptella avellanae (Acarina: Phytoptidae)alepa) Fındık Kozalak Akarı P. avellanae iğ şeklinde, beyaz renkli, 0.15-0.35 mm boyunda bir akardır.

Detaylı

ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 16. 16.1.1. Halkalı leke (Spilocaea oleagina (Cast) Hughes)

ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 16. 16.1.1. Halkalı leke (Spilocaea oleagina (Cast) Hughes) ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 92 ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI 16 16.1. Zeytin Hastalıkları 16.1.1. Halkalı leke (Spilocaea oleagina (Cast) Hughes) Tanımı ve Yaşayışı : Hastalık etmeni fungus (mantar) olup,

Detaylı

NERGİS ZARARLILARI

NERGİS ZARARLILARI MORDOĞANDA NERGİS ÇİÇEKÇİLİĞİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM YAKLAŞIMI İLE İYİLEŞTİRİLMESİ VE KIRSAL KALKINMAYA KATKISI PROJESİ NERGİS ZARARLILARI Büyük nergis soğan sineği (Merodon equestris) Ergin sineklerin

Detaylı

KÜLTÜR BİTKİLERİNDE ZARARLI BÖCEKLER, AKARLAR VE NEMATODLAR

KÜLTÜR BİTKİLERİNDE ZARARLI BÖCEKLER, AKARLAR VE NEMATODLAR DERS 3 KÜLTÜR BİTKİLERİNDE ZARARLI BÖCEKLER, AKARLAR VE NEMATODLAR BÖCEKLER Böcekler, dünyada en çok rastlanan canlılardandır. Bunun nedeni pek çok olumsuz şarta dirençli yapıda yaratılmış olmalarıdır.

Detaylı

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER DİKİM BROŞÜRÜ DİKİM ÖNCESİ Dikimden önce göz önünde bulundurulması gereken uygulamalar vardır. Öncelikle dikim yapacak olduğumuz parseller tüm yabancı otlardan ve bunların köklerinden temizlenmelidir.

Detaylı

Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu E. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü

Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu E. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü TARIMSAL ZARARLILARLA SAVAŞ YÖNTEMLERİ Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu E. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü İnsanlar, tarihin ilk dönemlerinden beri doğrudan ve dolaylı zararları nedeniyle tarımsal zararlılarla

Detaylı

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir?

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum Sülfat Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum sülfat gübresi (MgSO4 7H 2 O) bitkilerdeki magnezyum eksikliğiniz gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 15

Detaylı

ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI

ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI 27 ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI PİSİLLİDİ (Agonoscena spp.) Tanımı ve Yaşayışı: Erginleri 1.2-1.8 mm boyunda kirli-açık sarı renklidir. Kışı

Detaylı

BİYOLOJİK MÜCADELE. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalarakarşı doğal düşmanlarının insan katkısıyla kullanılmasıdır.

BİYOLOJİK MÜCADELE. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalarakarşı doğal düşmanlarının insan katkısıyla kullanılmasıdır. BİYOLOJİK MÜCADELE Kültür bitkilerinde zararlı organizmalarakarşı doğal düşmanlarının insan katkısıyla kullanılmasıdır. Doğada varolan canlı baskı unsurlarının zararlı popülasyonları üzerindeki etkinliğinin

Detaylı

Meyve Ağaçlarında İlaçlama Programları

Meyve Ağaçlarında İlaçlama Programları Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yayın No: 46 Yayın Tarihi: 15.11.2011 Meyve Ağaçlarında Programları Mesut İŞÇİ, Suat KAYMAK, Yusuf ÖZTÜRK, Hamza ŞENYURT Lütfen Dikkat!.. da temel esas minimum

Detaylı

zeytinist

zeytinist www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr

Detaylı

Archived at http://orgprints.org/19283

Archived at http://orgprints.org/19283 MUT YÖRESİNDE ORGANİK ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ Ziraat Yüksek Mühendisi Ebubekir GÜR 1, Ziraat Mühendisi Rasim ASLAN 1, Doç. Dr. Levent SON 2, Dr. Hülya PALA 3, Ziraat Yüksek Mühendisi Serpil NAS (GÖÇER)

Detaylı

ORGANİK WASHİNGTON NAVEL PORTAKALI VE STAR RUBY ALTINTOPU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ KORUMA UYGULAMALARI

ORGANİK WASHİNGTON NAVEL PORTAKALI VE STAR RUBY ALTINTOPU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ KORUMA UYGULAMALARI ORGANİK WASHİNGTON NAVEL PORTAKALI VE STAR RUBY ALTINTOPU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ KORUMA UYGULAMALARI Sema GÜNEŞ Nejla ÇELİK Mehmet KAPLAN Mehmet TUNCAY Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü / Antalya

Detaylı

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola BAĞ MİLDİYÖSÜ İbrahim DEMRAN Köksal AKSU Didem SAYMAN MANİSA TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİ KORUMA ŞB. MD. Manisa ilinde 1980 yılından buyana uygulanan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Projesi kapsamındadır. Salgınlar

Detaylı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE HAZIRLAYAN:Kübra

Detaylı

SALKIM GÜVESİ. (Lobesia botrana) TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA BİTKİ KORUMA ŞUB. MÜD.

SALKIM GÜVESİ. (Lobesia botrana) TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA BİTKİ KORUMA ŞUB. MÜD. SALKIM GÜVESİ (Lobesia botrana) TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA BİTKİ KORUMA ŞUB. MÜD. SALKIM GÜVESİ EN ÖNEMLĠ BAĞ ZARARLISIDIR Mücadelesi Müdürlüğümüzce uygulanan; Bağlarda Tahmin ve Erken Uyarı Projesi Kapsamında

Detaylı

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI Antraknoz, nohut sineği ve yeşil kurt hakkında bilgiler verilecektir. Nohut antraknozu, Ascochyta rabiei adlı mantar tarafından meydana getirilen, Dr. Metin BABAOĞLU Ziraat

Detaylı

ZARARLILAR VE MÜCADELES

ZARARLILAR VE MÜCADELES ZARARLILAR VE MÜCADELES Ülkeniz turunçgil bahçelerinde yüze yak n zararl tür mevcuttur. Bu kadar fazla say da zararl olmas na kar k bir o kadarda faydal mevcuttur. Bu sebeple zararl larla mücadele ederken

Detaylı

Badem Yetiştiriciliğinde Genel Bahçe İlaçlama Programı Nasıl Olmalıdır?

Badem Yetiştiriciliğinde Genel Bahçe İlaçlama Programı Nasıl Olmalıdır? Badem Yetiştiriciliğinde Genel Bahçe İlaçlama Programı Nasıl Olmalıdır? Badem bahçelerinde genel olarak ikaçlama programını 5 farklı ketagoride ele alabiliriz. 1:İLKBAHARDA İlk baharda genel koruma için

Detaylı

SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU

SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU 2008-2009 SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU 2008 2009 Türkiye zeytin ve zeytinyağı rekoltesi tespit çalışmaları İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

Hazırlayanlar: İncir Hastalıkları. İncir Zararlıları

Hazırlayanlar: İncir Hastalıkları. İncir Zararlıları Hazırlayanlar: İncir Hastalıkları Dr. Özlem Doğan İncir Zararlıları Eşref Tutmuş Ziraat Mühendisi Ziraat Mühendisi A. İNCİR HASTALIKLARI 1- Çelik Marazı; a-) Hastalık Belirtileri; Sürgünlerde büyüme duraksar

Detaylı

ORGANİK WASHİNGTON NAVEL PORTAKALI VE STAR RUBY ALTINTOPU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ KORUMA UYGULAMALARI

ORGANİK WASHİNGTON NAVEL PORTAKALI VE STAR RUBY ALTINTOPU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ KORUMA UYGULAMALARI ORGANİK WASHİNGTON NAVEL PORTAKALI VE STAR RUBY ALTINTOPU YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ KORUMA UYGULAMALARI Sema GÜNEŞ Nejla ÇELİK Mehmet KAPLAN Mehmet TUNCAY Batı Tarımsal Araştırma Enstitüsü / Antalya ÖZET

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE

PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR Konu Başlıkları Entegre Mücadelenin Tanımı Zararlılara Karşı Savaşım Yöntemleri Entegre Mücadelenin

Detaylı

Serin ve nemli bölgelerde elmanın en tahripkar hastalıklarından biri, belki de birincisi karalekedir.

Serin ve nemli bölgelerde elmanın en tahripkar hastalıklarından biri, belki de birincisi karalekedir. Karaleke (Venturia İnaegualis (Cke) Wint ): Serin ve nemli bölgelerde elmanın en tahripkar hastalıklarından biri, belki de birincisi karalekedir. Karaleke hastalığının emareleri bütün elma üreticileri

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Zararlı Organizma Anoplophorachinensis(Forster, 1771) (Turunçgil uzunantenli böceği) Sınıf: Insecta Takım: Coleoptera Familya:Cerambycidae

Detaylı

BU BELGE İSPANYA NIN ARAGON EYALETİNDE BULUNAN GENEL GIDA MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI BİTKİ KORUMA MERKEZİ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.

BU BELGE İSPANYA NIN ARAGON EYALETİNDE BULUNAN GENEL GIDA MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI BİTKİ KORUMA MERKEZİ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. BU BELGE İSPANYA NIN ARAGON EYALETİNDE BULUNAN GENEL GIDA MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI BİTKİ KORUMA MERKEZİ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. DIRECCIÓN GENERAL DE ALIMENTACIÓN Centro de Protección Vegetal Genel Gıda Müdürlüğü

Detaylı

ÖLÜKOL HASTALIĞI Phomopsis viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD.

ÖLÜKOL HASTALIĞI Phomopsis viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. Üreticiler tarafından Çelikmarazı Kömür gibi isimler verilen Ölükol Hastalığı Ege Bölgesi bağ alanlarında yoğun olarak görülmekte ve zarar yapmaktadır. Hastalık

Detaylı

SALKIM GÜVESİ Lobesia botrana Den.et Schiff. (Lepidoptera: Tortricidae)

SALKIM GÜVESİ Lobesia botrana Den.et Schiff. (Lepidoptera: Tortricidae) CİLT IV BAĞ ZARARLILARI SALKIM GÜVESİ Lobesia botrana Den.et Schiff. (Lepidoptera: Tortricidae) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Erginlerin kanat açıklığı 10-12 mm, boyu 6 mm kadardır. Ön kanatların zemini gri renkte

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalığa neden olan etmen obligat bir parazittir. Hücrelerarası gelişir,

Detaylı

Hastalık Adı Etkili Madde Adı ve Oranı Ticari Adı Formülasyonu Doz İlaçlama Zamanı Hasat Aralığı (Gün) Suda çözünen kristal. Suda çözünen kristal

Hastalık Adı Etkili Madde Adı ve Oranı Ticari Adı Formülasyonu Doz İlaçlama Zamanı Hasat Aralığı (Gün) Suda çözünen kristal. Suda çözünen kristal Hastalık Adı Etkili Madde Adı ve Oranı Ticari Adı Formülasyonu Doz İlaçlama Zamanı Hasat Aralığı (Gün) 2-ZEYTİN DAL KANSERİ(Pseudomona ssavastanoipv. Savastanoi) Bakır sülfat%25 Safa Göztaşı Cuprenax Flow

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae)

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae) Dişinin abdomeni gayet iri olup, ucundaki sarı renkli kıl demeti nedeniyle, bu zararlıya Altın kelebek ismi verilmiştir

Detaylı

ANTALYA İLİNDE NAR ZARARLILARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR: GÖVDE VE DALLARDA ZARAR YAPANLAR

ANTALYA İLİNDE NAR ZARARLILARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR: GÖVDE VE DALLARDA ZARAR YAPANLAR ANTALYA İLİNDE NAR ZARARLILARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR: GÖVDE VE DALLARDA ZARAR YAPANLAR Ali ÖZTOP 1 Mehmet KEÇECİ 1 Mehmet KIVRADIM 2 1 Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 07100 - Antalya 2 Tarım

Detaylı

ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint.

ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint. CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE HASTALIKLARI ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint. 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Elma karalekesi (Venturia inaequalis (Cke) Wint.) nin saprofitik ve parazitik

Detaylı

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ einak@ankara.edu.tr GENEL ZARARLILAR TEMEL KAVRAMLAR Pestisit(Pesticide): Pest cide (Zararlı

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR PAMUK ENTEGRE MÜCADELEDE BİYOTEKNİK YÖNTEMLER Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR Entegre Mücadelede Biyoteknik Mücadele Yöntemleri İlaçların yaygın ve

Detaylı