Evrak İzleme Sistemlerinden Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi Çözümlerine Bir Örnek: BilişimBYS

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Evrak İzleme Sistemlerinden Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi Çözümlerine Bir Örnek: BilişimBYS"

Transkript

1 Tanıtım - Değerlendirme / Reviews Türk Kütüphaneciliği 20,2 (2006), Evrak İzleme Sistemlerinden Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi Çözümlerine Bir Örnek: BilişimBYS A. Eser Baransel 1 İ. İlker Tabak 2 Önder Sezer 3 Hüseyin Erdağ 4 GİRİŞ Yazının bulunması ile başlayan uygarlığın bugünlere ulaşmasındaki en önemli unsurlardan biri, geçmişte üretilen bilginin geleceğe taşınabilmesidir. Bilginin yazılı hale gelmesiyle kültür geleceğe daha kolay taşınmış ancak kağıdın bulunması ile birlikte bilgiler geleceğe daha hızlı bir biçimde aktarılmaya başlamıştır. İnsanoğlu ise ürettiği belgeleri korumak için çaba göstermeye başlamıştır. Kişisel ortamlardan karmaşık ortamlara, hatta büyük devlet örgütlerine kadar organizasyonların yaşam döngülerinde yer alan belgeler, günümüz teknolojilerinin sunduğu olanaklar ile yalnızca kağıt ortamında bulunmamakta, çok çeşitli saklama ortamlarında da karşımıza çıkmaktadırlar. Bilgisayarların yaşamımıza adım adım girdiği son altmış yıl içinde kurumsal gereksinimler için kullanılmaya başlanan Evrak İzleme Sistemleri, yerini yavaş yavaş "Bütünleşik Belge Yönetim ve İş Akış Sistem"lerine bırakmaktadır. Bu nedenle böylesi yazılımların üretilmesine başlanmıştır. Bu yazıda Bilişim Ltd yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Müh. Bölümünü bitiren Eser Baransel, aynı yıl girdiği Bilişim Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.'nde ( halen AR-GE Müdürü olarak çalışmaktadır yılında Hacettepe Üniv. Bilgisayar Bil. Müh. Bölümünü bitirdi. Çeşitli bilişim projelerinde programcılık, sistem çözümleyicilik ve yöneticilik yapan İ. İlker Tabak, halen Bilişim Sanayi ve Ticaret Limited Şti.'nde ( Pazarlama ve Satış Müdürü olarak çalışmaktadır yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği Bölümünü başarıyla bitirdi yılı Kasım ayında Bilişim Ltd'de ( göreve başlayan Önder Sezer, halen Bilişim Ltd Ar-Ge projelerinde Yazılım Mühendisi ve Proje Yönetmeni olarak çalışmaktadır yılında Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü'nü bitirdi yılında Bilişim Ltd'e katıldı. Proje Yönetmeni olan Hüseyin Erdağ, Bilişim Ltd'de ( halen Veri Tabanı Yönetmeni ve web tabanlı uygulama yazılımı geliştirme projelerinde sistem mimarı olarak görev yapmaktadır.

2 228 Tanıtım - Değerlendirme / Reviews ( tarafından üretilmiş, web tabanlı olarak da çalışabilen ve Bütünleşik Belge Yönetim ve İş Akış Sistemlerinden biri olan BilişimBYS yazılım ürünü tanıtılmaktadır. BÜTÜNLEŞİK BELGE YÖNETİMİ VE İŞ AKIŞ SİSTEMİ Bilişim Belge Yönetim ve İş Akış Sistemi (BilişimBYS) dört alt sistemden oluşmaktadır: Belgelik İş Akışı Yönetimi Evrak İzleme Arşiv İşlemleri Sistemin bütünleşik yapısı bu dört alt sistemin birbirleriyle olan bütünleşmesinin yanı sıra kurumların gereksinim duyduğu diğer uygulamalarla olan bütünleşme olanaklarından kaynaklanmaktadır. Belgelik "Belge Yönetimi Modülü", kurumun ve çalışanların belgelerini takip etmek, bu belgeler üzerinde gerekli işlemleri yapmak için kullanılır. Belge Yönetimi Modülü, bütün kurum çalışanlarının yetkileri içerisinde oluşturulan merkezi belge veri tabanın kullanmasını sağlar. Belge Yönetimi Modülü ayrıca belge oluşturulması, saklanması, değiştirilmesi, okunması, vb. işlevler için gerekli temel fonksiyonları içerir. Bu sistemde bütün işletim sistemi dosyaları belge kapsamına girmektedir. Belgeler içerisinde MS Word metin dosyaları olabileceği gibi, sıkıştırılmış zip uzantılı dosyalar ve gif ya da jpg uzantılı resim dosyaları gibi dosyalar da olabilir. Belge Yönetimi Modülü'nün sağladığı işlevler aşağıdaki başlıklarda açıklanmıştır.

3 229 Dizin İşlemleri Dizinler belgeleri mantıksal gruplara ayırmak için kullanılır. Dolayısıyla belgeler, dizinin bu mantıksal gruplarından biri içerisinde yer alır. Burada dizin ekleme, silme, dizin bilgilerini değiştirme işlemleri yapılabilir. Dizinin adı, açıklaması, ekleyen kullanıcı, ekleme tarihi, en son değişiklik yapan kullanıcı, en son değişiklik tarihi bilgileri burada tutulmaktadır. Dizinler "Kök" dizinleri içerisinde yer alır ve Kök dizininde bulunan bilgiler kullanıcılar tarafından değiştirilemezler. Sistemde üç adet kök dizini bulunmaktadır: Sistem Kök Dizini Sistem Kök Dizini, kullanıcıların belge yönetimi arayüzü ile erişemeyecekleri arşiv, belgegeçer ve e-posta işlevlerinin oluşturduğu belgeler için kullanılan dizinlerinin bulunduğu kök dizinidir. Evrakı oluşturan belge ve ekleri de bu kök dizini içerisinde bulunur. Bu kök dizininde ayrıca evrak, arşiv, belgegeçer ve e-posta dizinleri de bulunmaktadır. Doğal olarak bu dizinin yapısında değişiklik yapılmasına izin verilmez. Söz konusu dizinlere yalnızca sistem yöneticisi doğrudan erişebilmektedir. Dizinlere erişim, dizini kullanan arayüzler aracılığıyla yapılmaktadır. Evrak belgelerine erişmek için Evrak Modülü; belgegeçer, e- posta belgelerine erişmek için İş Akışı Modülü, arşiv belgelerine erişmek için ise Arşiv Modülü arayüzleri kullanılmaktadır. Kurumsal Kök Dizini Kurumsal belgelere ait dizin yapısının oluşturulması için kullanılan kök dizinidir. Bütün kullanıcıların yetki sınırları içerisinde erişebileceği dizinler, bu kök altında yaratılmaktadır. Bu kökte sistem yöneticisi, istenildiği gibi dizin yapısını oluşturabilmekte ve kullanıcıların paylaşımına açabilmektedir. Örneğin; kalite belgeleri, denetleme raporları, muhasebe belgeleri, proje belgeleri, ihale şartnameleri gibi belgeler için bu kök altında ayrı dizinler yaratılmakta ve yetki paylaşımı yapılarak kullanıcıların erişimine açılabilmektedir.

4 230 Tanıtım - Değerlendirme / Reviews Kişisel Kök Dizini Sistemde yaratılan her kullanıcının kişisel bir dizini vardır. Kullanıcı dizinleri, kullanıcının yaratıldığı esnada Kişisel Kök Dizini altında yaratılmaktadır. Kullanıcı bu dizinde yeni dizin yaratabilmekte ve belge ekleyebilmektedir. Bu dizin tamamen kullanıcının denetimi altındadır. Belge İşlemleri Bu bölümde belge ekleme ya da silme işlemlerinin yanı sıra bilgi değiştirme işlemleri de yapılabilmektedir. Belgede ad, açıklamalar, ekleyen kullanıcı, ekleme tarihi, en son değişiklik yapan kullanıcı, en son değişiklik tarihi, biçimi, türü, durumu, açıklama, sürüm numarası ve belge ile ilgili notlar gibi bilgiler bulunmaktadır. Kullanıcının belirleyebileceği opsiyonlar ve anahtar sözcüklerle belgenin bilgilerine otomatik olarak erişilebilmektedir. Silinen dizin ya da belgeye tekrar erişilebilmektedir. Çünkü kalıcı olarak silinmemektedir. Ancak silinen dizin ya da belgeler sistem yöneticisi tarafından belirli dönemlerde kalıcı olarak silinmektedir. Sistem yöneticisi kalıcı silme işlemini yapmadan önce silinen belgelere erişmek, yeniden gözden geçirmek ve kalıcı olarak silinip silinmeyeceğine karar vermek olasıdır. Bir başka deyişle belgelerin kurtarılması işlemi kalıcı silme işlemi gerçekleştirilmeden yapılabilmektedir. Arama İlgili belge sisteme eklendiğinde, eğer metin türü belgelerden biri ise (resim, sıkıştırılmış dosya, vb. değilse) içeriğine göre otomatik olarak dizinlenebilmektedir. Belge içeriğinin dizinlenip dizinlenmeyeceği kullanıcı tarafından belirlenebilmektedir. İçeriği dizinlenen belgeye, belge içeriğinde geçen bir ya da birkaç sözcük kullanılarak yapılan arama ile erişilebilmektedir. Belgeye adı, ekleyen kullanıcı, ekleme tarihi, en son değişiklik yapan kullanıcı, en son değişiklik tarihi, biçimi, türü, vb. nitelik bilgileri kullanılarak yapılan arama ile de ayrıca erişilebilmektedir.

5 231 Dizin / Belge Güvenliği Dizin / Belge üzerinde işlem yapabilmek için gerekli yetkiye sahip olmak şarttır. Çünkü dizin / belge erişimi yalnızca yetki verilen kullanıcılar tarafından yapılabilmektedir. Kullanıcı, yarattığı dizin / belge üzerinde her türlü yetkiye (ekleme, silme, değiştirme, görme) sahiptir. Kullanıcı bu yetkilerinin birini ya da birkaçını başka bir kullanıcıya, role ya da belirli bir birimde çalışan bütün kullanıcılara verebilmektedir. Yetki paylaşımı yalnızca dizin / belgeyi yaratan kullanıcı tarafından yapılabilmektedir. Bu yetkiye sahip olmayan, sistem yöneticisi olsa bile dizin / belge üzerinde işlem yapamamaktadır. Dizine verilen yetkiler, o dizindeki belgelere de aktarılmaktadır. Belge içeriği sistemde şifrelenmiş olarak tutulmaktadır. Şifrelenmiş içerik, sistem yöneticisi ve veritabanı yöneticisi tarafından bile olsa görülememektedir. Belgeye yalnızca belge yönetimi arayüzü aracılığıyla ve yetkili kullanıcılarca erişim sağlanmaktadır. Belge Kilitleme Belge üzerinde işlem yapılırken, belgeyi silme ve değiştirme olasılığına karşı, eğer yetkili kullanıcı tarafından istenilmişse erişim diğer kullanıcılara engellenebilmektedir. Bu işlem kilitleme işlemi olarak adlandırılmaktadır. Kilitlenmiş belge, yalnızca kilitleyen kullanıcı tarafından tekrar kullanıma açılabilmekte ve belgenin kilitli bulunduğu süre boyunca, belge yalnızca kilitleyen kullanıcı tarafından değiştirilebilmekte, silinmekte ya da kullanılabilmektedir. Diğer kullanıcılar yalnızca bu belgenin içeriğini görebilmekte ancak belge ile ilgili hiçbir değişiklik yapamamaktadırlar. Sürüm Takibi Belge içeriğinde ve niteliğinde değişiklik yapıldığında, istenilirse belgenin değişiklikten önceki eski hali saklanabilmekte ve belgenin eski sürümü oluşturulabilmektedir. Böylelikle belgenin yaradılışından arşivlendiği süreye kadar geçen zaman içerisinde, belgenin üzerinde yapılan tüm değişikliklerin kimlerce ve ne zaman yapıldığı izlenebilmektedir.

6 232 Tanıtım - Değerlendirme / Reviews Dizin / Belge Kopyalama, Taşıma Dizin / belge, bulunduğu dizinden başka bir dizine kopyalanabilmekte ya da taşınabilmektedir. Dizin boş değilse, içerisinde başka alt dizinler ve belgeler varsa, bu alt dizinler ve belgeler de aynı şekilde işlem görerek alt dizinleri ile beraber taşınmaktadırlar. Belge Alma / Oluşturma Sisteme altı farklı şekilde belge eklenebilir: BYS Metin Düzenleyicisi (editör) Kullanılarak Belge Ekleme Sistemde bir metin belgesi "Metin Düzenleyicisi" kullanılarak oluşturulmaktadır. Sisteme önceden kaydedilmiş bir metin belgesini görüntüleme, belge üzerinde değişiklik yapabilme ve kullanıcının isteğine bağlı olarak istemci (kişisel bilgisayar) tarafındaki yerel diske kaydedebilme işlevleri ise her zaman gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca, metin düzenleyici kullanılarak oluşturulan belgelerin PDF uzantılı dosyalarının çıktıları alınabilmektedir. Metin Düzenleyicisi, bir kelime-işlemci programından beklenen temel işlevleri kullanıcının hizmetine sunmaktadır. Ayrıca yetkili kullanıcılar tarafından tanımlanan şablon belgeler, yeni belge oluşturulurken kullanılabilmektedir. İstemci Bilgisayarından Sağlayarak Belge Ekleme Kullanıcı kendi bilgisayarının yerel diskinde oluşturduğu belgeyi sisteme ekleyebilmektedir. Tarayarak Belge Ekleme Elektronik ortamda bulunmayan belgeler, bir resim tarayıcısı kullanılarak, resim ya da Metin dosyası haline getirilebilmekte ve sisteme eklenebilmektedir. Belgegeçer (Fax) Yoluyla Alınan Belgeleri Ekleme Belgegeçer aracılığıyla gelen belgeler de sisteme eklenebilmektedir.

7 233 Belgegeçer / modem kartı bulunan bilgisayara belgegeçer hattının takılması, bilgisayara "BYS Faks yazılım"ının kurulması, bu işlemlerin kolayca yapılmasını sağlamaktadır. E-posta Ekiyle Gelen Belgeleri Ekleme Belirlenen posta hesaplarına gelen posta ekindeki dosyalar belge olarak sisteme eklenebilmektedir. Dizin Olarak Belge Ekleme İstemci bilgisayardaki bir dizin ve bu dizinde bulunan belge ve diğer alt dizinler de sisteme aynı dizin yapısını koruyarak eklenebilmektedir. Ekleme işlemi anlık yapılabildiği gibi, kullanıcı tarafından belirlenen bir dizinin sürekli izlenerek bu dizinde oluşan bütün belgelerin sisteme otomatik olarak eklenmesi sağlanabilmektedir. Belge Verme Sistemde bulunan belgeler dört farklı şekilde sistem dışına alınabilir: İstemci Bilgisayarına Belge Verme Sistemdeki bir belge kullanıcı bilgisayarının yerel diskine kaydedilebilir. E-Posta Ekiyle Belge Verme Sistemde bulunan herhangi bir belge elektronik olarak postalanabilir. Belge elektronik postanın eki olarak gönderilir. Belgegeçer Yoluyla Belge Verme PDF, HTML ve ASCII biçimindeki belgeler ve BYS Metin Düzenleyici ile oluşturulan belgeler belgegeçer aracılığıyla istenilen numaraya gönderilebilir. Dizin Olarak Belge Verme Sistemdeki bir dizin, içerisindeki belgeler ve alt dizinleriyle birlikte, aynı dizin yapısında, istemci bilgisayarına kaydedilebilir.

8 234 Belge Notları Kullanıcı belgeyle ilgili açıklayıcı notlar alabilmektedir. Belge notunda, notun kim tarafından ve ne zaman alındığı bilgisi bulunmaktadır. Kullanıcı Nitelikleri Belge işlemleri başlığında belirtilen belge özellikleri yeterli olmadığı takdirde, kullanıcı, programlama ihtiyacı duyulmadan belgeye, sistem yöneticisinin belirlemiş olduğu nitelikleri ekleyebilmektedir. İş Akışı Yönetimi "İş Akışı Modülü", iş süreçlerinin tanımlanması, izlenmesi ve yönetilmesi ile kullanıcıların kendilerine atanan işleri izlemesi, görevlerini yerine getirmesi ve anlık işler tanımlayıp ilgili birim ya da kişilere göndermesi işlevlerini sağlamak için kullanılmaktadır. İş Akışı modülünün sağladığı işlevler aşağıdaki başlıklarda açıklanmaktadır. İş Listesi İş listesi, adından anlaşılacağı gibi kullanıcılara atanan işlerin listelenmesini sağlar. Bu iş listesinde görevin tanımlandığı süreç, görevi başlatan ve gönderen kişiye ait bilgiler, başlatılma ve gönderilme tarihleri, işin bitmesi gereken tarih bilgileri yer almaktadır. Listeden iş seçildiğinde, ilgili kullanıcı arayüzüne geçilerek süreçte bulunulan adımdaki görev gerçekleştirilebilmekte ve sonraki adımlara geçiş sağlanabilmektedir. İş listesinden iş ile ilgili detay bilgilere ve iş adımlarıyla ilişkili belgelere erişilebilmektedir. İş Süreçleri Tanımlama Tanımlanmış iş süreçlerinin listelenmesi, yeni süreçlerin eklenmesi, seçilen süreçlerin silinmesi ve yönetilmesi işlevleri, "İş Süreçleri Tanımlama" fonksiyonu kullanılarak sağlanmaktadır. Bu işlevler belirlenen sistem

9 235 yöneticileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda değişen süreçlerin eski sürümlerinin saklanması sağlanmaktadır. Süreç tanımları çizge tabanlıdır ve iş adımlarının yer aldığı düğümlerden, düğümler arasındaki geçişlerden ve karar noktalarından oluşmaktadır. İş adımlarında ise birim, rol ve kullanıcılara veya sisteme atanacak görevler ve varsa işin süresi tanımlanmaktadır. Anlık Görev Tanımlama Kullanıcıların tek adımlık anlık süreçler tanımlayarak birim, rol ve kullanıcılara görev ataması için kullanılmaktadır. Evrak İzleme Evrak izleme işlemleri, örgütlerin sıradüzensel yapısının sisteme tanıtılmasını da kapsayan bir dizi işlemden oluşmaktadır: Kurum ve kuruluş tanıtımı Evrak numaralandırmada kullanılan kodların tanımlanması Genel evrak merkezi ile birimlerin evrak bölümlerinin tanıtılması Evrak / Belge niteliklerinin tanıtılması Arama ve tarama işlemleri Sıradüzensel Örgüt Yapısı Tanımlama işlemleri arasında sıradüzensel örgüt yapısının tanımlanması önemli bir yer tutmaktadır. Kullanıcı, sisteme tanıttığı örgütünün sıradüzensel yapısını çizim olarak da izleyebilmektedir. Birim Evrak İşlemleri Sistemde birbirleriyle ilgili resmi belgeler gruplar halinde bir dosya içinde saklanabilmekte ve izlenebilmektedir. Örneğin; gelen ve giden evrakın kurum içinde nerede bulunduğu, hangi birimde tutulduğu ve ne gibi bir işlem yapıldığı ile ilgili bilgiler kolayca alınabilmektedir.

10 236 Tanıtım - Değerlendirme / Reviews Evrak Arama Sisteme kaydedilen belgeler, çeşitli arama ölçütleri ile aranabilmektedir. Bu arama işlemlerinde belgelerin nitelik bilgilerinden de yararlanılmaktadır. Aramalar, dosyalanmış evrakların listelerinden, evrak hareketlerinden ve evrakın içeriğinden yapılabilmektedir. Arşiv İşlemleri Arşiv işlemleri, arşive alma ve arşivden geri alma işlemlerini içermektedir. Arşiv ortamını tanımlayan dizin, ortamın türü, arşiv tarihi ve yedekleme ortamının kendisi arşivi oluşturan temel unsurlardır. GENEL MİMARİ YAPI, YETKİ VE GÜVENLİK BilişimBYS'ni oluşturan bütün unsurlar tek bir veri tabanında yer almaktadır. Modüllerin ayrı ayrı verileri ve işlem kayıtları aynı kaynağı kullandığı için, işlemlerin gerçekleştirilmesinde kesilmelere neden olmadan güvenli bir yönetim sağlanmaktadır. Sisteme erişim yalnızca bir kez girilen kullanıcı adı ve şifre ile sağlanmaktadır. Bu yöntem ile, özellikle çok çeşitli yazılım uygulaması bulunan büyük boyutlu kurumlarda, kullanıcılara kolay kullanım olanağı ve bütünleşme hizmetlerinde yarar sağlanmaktadır. "Yetki ve Güvenlik Modülü", kullanıcıların sisteme kullanıcı kodu ve şifrelerini kullanarak bağlanmasını sağlamaktadır. Kullanıcıların, uygulama arayüzleri ve sistem servisleri ile yaptıkları işlemleri yetkilerine göre kontrol eden modül, yine "Yetki ve Güvenlik Modülü"dür. NEDEN BİLİŞİM BELGE YÖNETİM SİSTEMİ? BilişimBYS ürünü piyasadaki mevcut belge yönetim sistemlerinden aşağıdaki yönleriyle farklılıklar göstermektedir: Belge ile desteklenen her türlü iş sürecinin Bilişim Belge Yönetim Sistemi içinde ele alınabilmesi, veri tabanı ve işlembilgi (transaction) tabanlı

11 237 uygulama yazılımı yaklaşımlarını bütünleştirdiği için, diğer benzer uygulamalardaki uygulamaların aksine, yalnızca evrak izleme ve belge saklama ile kısıtlı olmaksızın kullanılabilmektedir. Bu nedenle kurumsal çözüm olarak görülmektedir; Küçük, orta ve büyük boy işletmeler için aynı başarım ile çalışmaktadır; Özellikle üniversite gibi kendi içinde değişik ve çeşitli örgüt yapısı bulunduran kurumlar için sınırsız sayıda farklı sıradüzensel örgüt yapısı tanımlanmaktadır; Diğer benzer uygulamaların aksine, dizin (file system) tabanlı belge saklama ve izleme yerine, veri tabanında belge saklayan bir yapısı bulunmaktadır; e-imza kullanımı sağlamaktadır; BilişimBYS, yalnızca bir kez kullanıcı adı ve şifresi girilerek kullanılabilmektedir. İngilizce, "Single sign-on" adı verilen bu yöntem, özellikle çok çeşitli yazılım uygulaması bulunan büyük kurumlarda kullanıcılara sağladığı kolay kullanım olanağının yanı sıra sistem yönetiminde ve bütünleştirme hizmetlerinde büyük yararlar sağlamaktadır; Bilişim Ltd'in kendi üretimi olan diğer Yönetim Bilişim Sistemi (YBS) ve Kurumsal Kaynak Yönetim Sistemi (ERP) ürünleri ile tam bütünleşme olanağı bulunmaktadır; Web tabanlı uygulamaların standartlarına uygun kolay kullanım olanakları ile donatılmıştır; Saklanmış belgelerde Türkçe metin arama desteği (full text search) sağlamaktadır; Belge Yönetim Sistemi uygulama standartlarına uygundur; Donanım ve işletim sistemi (Windows, Unix, Linux), veri tabanı (Oracle, DB2, MS SQL) ve uygulama sunucusu (Oracle İAS, IBM Websphere, Jboss) gibi sistem yazılımı ürünlerinden bağımsız çalışabilme olanağı ile sağlanan taşınabilir özelliği mevcuttur; Java geliştirme ortamının sağladığı diğer mobil araçlarla çalışabilme altyapısı ile gelecek kuşak çözüm platformlarına tam uyumludur.

12 238 Tanıtım - Değerlendirme / Reviews SONUÇ Özellikle belge yönetim sistemlerindeki gelişmeler, kullanıcılara ortamdan bağımsız biçimde, Internet / Intranet üzerinden web tabanlı olarak çalışan uygulamalar ile belgelerine doğru ve hızlı biçimde ulaşma olanağı getirmektedir. BilişimBYS bunu sağlayan bir sistemdir. Ayrıca Bütünleşik Belge Yönetim ve İş Akışı Sistemi de, gerek Bilişim Ltd'in mevcut uygulamaları ile bütünleşik çalışma olanağı ile, gerekse Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) ve Yönetim Bilişim Sistemi (YBS) gibi diğer uygulama yazılımı sistemleri ile bütünleşik çalışabilme olanağı ile kamu ve özel sektörün belge yönetimi konusundaki gereksinimlerini karşılayabilecek özelliklere sahiptir. Belge Yönetim Sistemleri, e-imza desteği ile özlenen kağıtsız ofislere en kısa sürede ulaşmak için önemli bir çözüm olmaktadır. Kaynaklar Baransel, A. E. ve Tabak, İ. İ. (2006). E-dönüşüme giden yolda belge yönetim ve iş akış sistemleri. Türk Kütüphaneciliği, 20 (1), Kandur, H. (2005). Elektronik belge yönetimi sistem kriterleri referans modeli. Ankara: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Yayınları. Köksal, A. (1979). Bilgi erişim sorunu ve bir belge dizinleme ve erişim dizgesi tasarım ve gerçekleştirimi. Yayınlanmamış Doçentlik Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Kurumsal bilgiye hızlı ve kolay erişim Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi içinde belgeler, Türkçe ve İngilizce metin arama desteği ile içeri

Kurumsal bilgiye hızlı ve kolay erişim Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi içinde belgeler, Türkçe ve İngilizce metin arama desteği ile içeri İş süreçleri ve belgelerin bilgisayar ortamında izlenmesi Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi Kurumların belge ve içerik yönetim işlemleriyle iş süreçlerinin tanımlanması ve denetlenmesi ve bu

Detaylı

w w w. a n k a r a b t. c o m

w w w. a n k a r a b t. c o m Şirket Profili w w w. a n k a r a b t. c o m AnkaraBT, yazılım geliştirme alanında faaliyet gösteren ve uzman kadrosuyla Türkiye'nin önde gelen kurumsal çözümlerini üreten %100 Türk sermayeli bilgi teknolojisi

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI VERİ TABANI UYGULAMALARI VERİ TABANI NEDİR? Bir konuyla ilgili çok sayıda verinin tutulmasına, depolanmasına ve belli bir mantık içerisinde gruplara ayrılmasına veri tabanı denir. Veri tabanı programları;

Detaylı

Doğrudan Temin Sistemi (DTS) BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

Doğrudan Temin Sistemi (DTS) BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI Doğrudan Temin Sistemi (DTS) BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 1 Doğrudan Temin Sistemi (DTS) Hakkında Doğrudan Temin Sistemi Nedir? Üniversitemiz harcama birimleri tarafından yapılan doğrudan temin alımlarının

Detaylı

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI Veritabanı Veritabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili verilerin bir arada uzun süreli bulundurulmasıdır. Veritabanı bazen Veritabanı Yönetim sistemi veya Veritabanı Sistemi yerine de kullanılır. Gerçek dünyanın

Detaylı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veri Tabanı Veritabanı yada ingilizce database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların

Detaylı

İş Zekâsı Sistemi Projesi

İş Zekâsı Sistemi Projesi BI İş Zekâsı Sistemi Projesi Ulaş Kula, Bilişim Ltd. Esinkap 5. Ar-Ge Proje Pazarı 31 Mayıs 2012 Bilişim Ltd. 1985 te kurulan Bilişim Ltd, Türkiye nin üstün başarıyla sonuçlanmış önemli projelerine imza

Detaylı

MAYIS 2010 ÖZGÜR DOĞAN İŞ GELİŞTİRME YÖNETİCİSİ KAMU SEKTÖRÜ

MAYIS 2010 ÖZGÜR DOĞAN İŞ GELİŞTİRME YÖNETİCİSİ KAMU SEKTÖRÜ MAYIS 2010 ÖZGÜR DOĞAN İŞ GELİŞTİRME YÖNETİCİSİ KAMU SEKTÖRÜ TANIMLAR KURUMSAL HAFIZA: Bilgiyi gelecekte kullanmak amacıyla insanlarda ve/veya teknolojilerde gerektiğinde geri çağrılabilir şekilde depolamak

Detaylı

Netsis CRM. Her yerden erişim Diğer web servislerinden faydalanma (Google Takvim, Haritalar, Outlook)

Netsis CRM. Her yerden erişim Diğer web servislerinden faydalanma (Google Takvim, Haritalar, Outlook) Netsis CRM İşletmelerin müşterileriyle ilgili bilgi ve belgelerine ulaşabildiği; fırsat, teklif, sipariş, etkinlik gibi süreçleri görüntüleyip yönetebildiği; e-posta, takvim, duvar gibi araçlarla koordinasyonu

Detaylı

BSOFTefat E-FATURA ÇÖZÜMÜ

BSOFTefat E-FATURA ÇÖZÜMÜ Gelir idaresine yapılan başvuruya göre POROSefat e-fatura alım/gönderim işlemlerinde kullanıcılara iki farklı seçenek sunulmaktadır. 1. E-Fatura GİB Dosya Aktarım modülü: Gelir idaresinden sadece e-fatura

Detaylı

Giriş. Bu işlem için kullanılan ara yüz aşağıda gösterilmiştir:

Giriş. Bu işlem için kullanılan ara yüz aşağıda gösterilmiştir: Giriş İşletmeniz e-fatura/e-irsaliye Uygulamasına geçmek zorunda ise kullanabileceğiniz tek ücretsiz yöntem https://portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp adresi ile erişebileceğiniz Gelir İdaresi Başkanlığı

Detaylı

ŞARTNAME TAKİP PROGRAMI (STP2006)

ŞARTNAME TAKİP PROGRAMI (STP2006) ŞARTNAME TAKİP PROGRAMI (STP2006) Firmanız, birden çok kurum veya kuruluşun şartnamelerini takip etmek zorunda ise geliştirmiş olduğumuz Şartname Takip Programı mızı kullanarak bu bilgilerinizi yönetebilirsiniz.

Detaylı

PAPERWORK TEKNİK MİMARİ

PAPERWORK TEKNİK MİMARİ PAPERWORK ECM TEKNİK MİMARİ 1. Şekilde (1) numara ile gösterilen Content Server adı verilen Uygulama Sunucusudur. Content Server tüm iş mantığını içerir. Veri Tabanına ve arşivlenen belgelere erişim yetkisi

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

testo Saveris Web Access Yazılım Kullanım kılavuzu

testo Saveris Web Access Yazılım Kullanım kılavuzu testo Saveris Web Access Yazılım Kullanım kılavuzu 2 1 İçindekiler 1 İçindekiler 1 İçindekiler... 3 2 Güç tanımı... 4 2.1. Kullanım... 4 2.2. Sistem gereksinimleri... 4 3 Kurulum... 5 3.1. Saveris Server

Detaylı

BIR ERP E-FATURA MODÜLÜ [BIR YAZILIM LTD. 2004-2016]

BIR ERP E-FATURA MODÜLÜ [BIR YAZILIM LTD. 2004-2016] GİRİŞ İÇİNDEKİLER BIR e-fatura Modülü, BIR ERP yazılımının bir alt bileşenidir. Asıl işlevi ERP kullanıcılarımızın Satış ve Satınalma Yönetim işlevlerini yerine getirirken çalıştıkları kurumların e-fatura

Detaylı

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1:

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

ESİS Projesi. Kaynaklar Bakanlığı

ESİS Projesi. Kaynaklar Bakanlığı ESİS Projesi Hem ulusal, hem de uluslararası platformda enerji, bir ülkenin politika üretmesi ve uygulaması gereken en önemli stratejik alanlardan birisidir. Ülkemiz de sahip olduğu kritik jeopolitik konumu

Detaylı

bilişim ltd İş Zekâsı Sistemi

bilişim ltd İş Zekâsı Sistemi BI İş Zekâsı Sistemi Bilişim Ltd. 1985 te kurulan Bilişim Ltd, Türkiye nin üstün başarıyla sonuçlanmış önemli projelerine imza atan öncü bir yazılımevi ve danışmanlık kurumu dur. Önemli kuruluşların bilgi

Detaylı

Erma Yazılım EBYS Sistemi. (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) Dijital Arşivleme. Otomasyonu

Erma Yazılım EBYS Sistemi. (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) Dijital Arşivleme. Otomasyonu Erma Yazılım EBYS Sistemi (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) ve Dijital Arşivleme Otomasyonu ERMA YAZILIM ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ EBYS Otomasyonumuzun genel özellikleri; Kaysis web servislerinden

Detaylı

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste 3. sınıf 5. Yarıyıl (Güz Dönemi) Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması ve Erişimi I (AKTS 5) 3 saat Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste Kütüphane Otomasyon

Detaylı

Odyometri Laboratuvar Testleri Solunum Fonksiyon Testi Göz Tetkikleri Akciğer Grafisi. İSG ve Mobil Sağlık Hizmeti Yazılımı.

Odyometri Laboratuvar Testleri Solunum Fonksiyon Testi Göz Tetkikleri Akciğer Grafisi. İSG ve Mobil Sağlık Hizmeti Yazılımı. Ya z ı l ı m A. Ş İSG ve Mobil Sağlık Hizmeti Yazılımı Mobil Sağlık Tarama Hizmeti veren rmalar ve sağlık kuruluşları için özel olarak hazırlanmış bir yazılım çözümüdür. Odyometri Laboratuvar Testleri

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ WEB TABANLI KÜTÜPHANE OTOMASYONU

FIRAT ÜNİVERSİTESİ WEB TABANLI KÜTÜPHANE OTOMASYONU FIRAT ÜNİVERSİTESİ WEB TABANLI KÜTÜPHANE OTOMASYONU Erhan Akbal Gürkan Karabatak Aytuğ Boyacı Mustafa Ulaş Ayhan Akbal Hasan H. Balık Fırat Üniversitesi Fırat Üniversitesi Fırat Üniversitesi Fırat Üniversitesi

Detaylı

Veri Tabanı-I 1.Hafta

Veri Tabanı-I 1.Hafta Veri Tabanı-I 1.Hafta 2010-2011 Bahar Dönemi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Burdur 2011 Muhammer İLKUÇAR 1 Veri ve Veri Tabanı Nedir? Veri Bir anlamı olan ve kaydedilebilen

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) BAŞVURU, E-ÖDEME VE FEN KAYIT İŞLEMLERİ DOKÜMANI Versiyon: 0.2 TC. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TAPU ve KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEGSİS

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-I Veri Nedir? Bilgisayarların yaygınlaşması ile birlikte bir çok verinin saklanması gerekli hale

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

ÇEVRE YAZILIMI sayesinde danışmanlık firmaları kendi sorumluklarındaki tesislerin ve danışmanların detaylı yönetimini gerçekleştirebilmektedirler.

ÇEVRE YAZILIMI sayesinde danışmanlık firmaları kendi sorumluklarındaki tesislerin ve danışmanların detaylı yönetimini gerçekleştirebilmektedirler. C EVRE YAZILIMI Çevre Danışmanlık ve Takip Yazılımı Yazılımın Tanımı ÇEVRE YAZILIMI tesislere çevre danışmanlığı hizmeti veren danışmanlık firmalarının her türlü faaliyetlerinin otomasyonunun sağlanması

Detaylı

SIRA NO SORUMLU BİRİM FAALİYET SORUMLU DURUM AÇIKLAMA

SIRA NO SORUMLU BİRİM FAALİYET SORUMLU DURUM AÇIKLAMA T.Ü. BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ PLANI FORMU Doküman No: BİDB-F-06 Yürürlük Tarihi: 01.01.2012 Revizyon No: 0 Tarihi: - TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ PLANI FORMU SIRA NO SORUMLU

Detaylı

Makine Bakım - Yenilikler

Makine Bakım - Yenilikler Makine Bakım - Yenilikler Amaç ve Fayda Makina Bakım modülünün daha etkin ve rahat kullanımı için bazı güncellemeler yapılmıştır. Mevcut durumda bakım talimat şablonu bazında tanımlanan stok ve personel

Detaylı

Çankırı Karatekin Üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi YENİ HARCAMA YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI YETKİLENDİRME KLAVUZU Çankırı Karatekin Üniversitesi Ocak 2018 Kamu idarelerince yapılan ödemelere ilişkin Ödeme Emri Belgeleri, Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim

Detaylı

www.bir dcc.com Nedir? Neler yapabilir? Nasıl Kullanılır?

www.bir dcc.com Nedir? Neler yapabilir? Nasıl Kullanılır? www.bir dcc.com Nedir? Neler yapabilir? Nasıl Kullanılır? Bir DCC Bir-DCC.com Bir Mühendislik için Sait Faik Beşcanlar tarafından inşaat projeleri için geliştirilmiş Internet üzerinde çalışan bir DOKÜMAN

Detaylı

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ İ İ 5. ÜNİTE GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri yönetimidir. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen veriler amaca uygun veri formlarında tutulur.

Detaylı

CEO - Yönetim Raporlama Sistemi

CEO - Yönetim Raporlama Sistemi CEO - Yönetim Raporlama Sistemi Tanıtım ve Çalışma Şekli: %100 Türk Mühendisleri tarafından geliştirilen CEO-Yönetim Raporlama Sistemi yazılımı, Nokta Bilgisayar A.Ş.'nin tescilli bir markasıdır. Günümüz

Detaylı

Servis Büro Hizmeti Kurumların birikmiş ve/veya arşivlerindeki dokümanlarının hızlı bir şekilde deneyimli operatörler, ekipman ve uzman ekibi ile işlenmesi hizmetidir. Günümüzde kurumlar dokümanlara güvenlik

Detaylı

ONLINE BA/BS SİSTEMİ. Tanıtım Dokümanı

ONLINE BA/BS SİSTEMİ. Tanıtım Dokümanı ONLINE BA/BS SİSTEMİ Tanıtım Dokümanı Sayfa 0 Online BA/BS Sistemi Günümüz Maliye politikaları gereği aylık 5000 TL (KDV hariç) üstündeki fatura üzerinden ilerleyen tüm ticari ilişkilerde her iki tarafın

Detaylı

cofaso ile farkı yaşayın Şubat 2009 www.mertbilgi.com.tr

cofaso ile farkı yaşayın Şubat 2009 www.mertbilgi.com.tr cofaso ile farkı yaşayın Şubat 2009 www.mertbilgi.com.tr cofaso ile farkı yaşayın Otomasyon ve pano projelerinizi profesyonel bilgisayar destekli mühendislik yazılımı (CAE) cofaso ile yönetin Giriş cofaso

Detaylı

Turquaz. Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com. Turquaz Proje Grubu

Turquaz. Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com. Turquaz Proje Grubu Turquaz Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com Turquaz Proje Grubu Konu Başlıkları 1. Turquaz Proje Grubu 2. Programın fikri 3. Geliştirme aşaması 4. Programın içeriği 5. Yapılacaklar 6. Dizayn

Detaylı

TCMB Deneyim Raporu. Kurumsal Java Uygulama Platformu. Sacit Uluırmak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sistem Araştırma ve Planlama Müdürlüğü

TCMB Deneyim Raporu. Kurumsal Java Uygulama Platformu. Sacit Uluırmak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sistem Araştırma ve Planlama Müdürlüğü TCMB Deneyim Raporu Kurumsal Java Uygulama Platformu Sacit Uluırmak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sistem Araştırma ve Planlama Müdürlüğü 2007 TCMB made available under the EPL v1.0 30.04.2007 Gündem

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB İçindekiler MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA... 3 MEB Yeni E-posta Sistemi Kullanım Detayları;... 4 MEBBİS ile Giriş... 5 E-posta Şifresi İle Giriş... 6 Şifre Hatırlatma Ekranında Karşılaşılan

Detaylı

S.O.S Günışığı Lojistik Saha Operasyon Sistemi

S.O.S Günışığı Lojistik Saha Operasyon Sistemi S.O.S Günışığı Lojistik Saha Operasyon Sistemi 2013 Sayın Yetkili; Sunduğumuz danışmanlık hizmeti ve geliştirmiş olduğumuz yazılım çözümleriyle müşterilerimizin Bilgi Teknolojileri alanında sektörel rekabet

Detaylı

Bilgi Teknolojisi ve Muhasebe Bilgi Sistemi 6-1

Bilgi Teknolojisi ve Muhasebe Bilgi Sistemi 6-1 Bilgi Teknolojisi ve Muhasebe Bilgi Sistemi 6-1 Amaçlar 1 Etkin bir muhasebe bilgi sisteminin özellikleri ve bilgisayarlar 2 Bilgisayar kullanılan ve elle ile yürütülen muhasebe bilgi sistemlerinin farklarının

Detaylı

BYS. T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü

BYS. T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü BYS T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü Sunu Planı E-Ulatırma Projesinin Amacı, Konusu biliimbys nin Projedeki Yeri biliimbys nin Kapsamı biliimbys Nasıl Çalııyor? Saladıı Yararlar

Detaylı

TeamBase5 BELEDİYE İLETİŞİM MERKEZİ SIEMENS

TeamBase5 BELEDİYE İLETİŞİM MERKEZİ SIEMENS SIEMENS TeamBase5 BELEDİYE İLETİŞİM MERKEZİ SIEMENS TEAMBASE 5 BELEDİYE İLETİŞİM MERKEZİ Her geçen gün hızla değişen ve gelişen teknoloji, kurumların ve vatandaşların birbirleriyle olan iletişimlerine

Detaylı

Powered by www.etgigrup.com. www.vedubox.com

Powered by www.etgigrup.com. www.vedubox.com Powered by www.etgigrup.com www.vedubox.com Entegre E-Eğitim Sistemi Uzaktan Eğitim Sisteminiz 1DK da Hazır! Kolay Basit İnovatif Esnek Entegre Entegre Eğitim Platformu Uzaktan Eğitim, e-eğitim, Online

Detaylı

Kılavuz içerisinde sisteme ait tüm özellikler anlatılmakta olup, yapacağınız konfigürasyonlar satın aldığınız lisans ile sınırlıdır.

Kılavuz içerisinde sisteme ait tüm özellikler anlatılmakta olup, yapacağınız konfigürasyonlar satın aldığınız lisans ile sınırlıdır. 1 HAKKIMIZDA Aktiftelecom, 1994 yılından bu yana deneyimli kadrosu ile telekomünikasyon sektöründe hizmet vermektedir. Satış sonrası hizmetler konusunda uzmanlaşmış teknik destek ekibi ve yurt çapında

Detaylı

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ÖZET Genel Bilgiler Moodle nedir? Sistem Gereksinimleri Moodle Sisteminin Kurulumu Ders ve kategori eklenmesi Bir dersin sistem özellikleri İstatistikler Sonuç ve öneriler

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği internet sitesi

Türkiye Barolar Birliği internet sitesi Türkiye Barolar Birliği internet sitesi Türkiye Barolar Birliği internet sitesi, güncel teknolojinin sunduğu son imkânlarla, tamamen merkezi yönetim sistemine sahip dinamik ve geliştirilebilir bir sistem

Detaylı

EDM Bilişim 2010 yılında kurulmuş olup,

EDM Bilişim 2010 yılında kurulmuş olup, EDM KURUMSAL SUNUM Şirketimiz EDM Bilişim 2010 yılında kurulmuş olup, Güçlü sermaye yapısı, GİB E-Fatura, E-Defter ve E-Arşiv Lisansları BTK E-İmza ve KEP Kayıt Makamı Yetkisi İstanbul ve Ankara da iki

Detaylı

İnternet Programcılığı

İnternet Programcılığı 1 PHP le Ver tabanı İşlemler Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

e-fatura Portalı Kullanım Kılavuzu

e-fatura Portalı Kullanım Kılavuzu e-fatura Portalı Kullanım Kılavuzu İçindekiler 1. Giriş... 2 1.1 DocPlace e-fatura Portalı Nedir?... 3 1.2 Sistem Gereksinimleri... 4 2. Başlarken... 5 2.1 Uygulamanın Başlatılması... 6 2.2 DocPlace e-fatura

Detaylı

Web adresi : http://www.gislab.co MEKANSAL VERİLER İLE ÜRETİLECEK TÜM ÇÖZÜMLER İÇİN... BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ.

Web adresi : http://www.gislab.co MEKANSAL VERİLER İLE ÜRETİLECEK TÜM ÇÖZÜMLER İÇİN... BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. MEKANSAL VERİLER İLE ÜRETİLECEK TÜM ÇÖZÜMLER İÇİN... BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. Misyonumuz coğrafi bilgilerin elde edilmesinden yönetimine kadar olan tüm süreçlerde son teknolojiyi kullanarak geliştirme

Detaylı

KURUMSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİNDE PROFESYONEL ÇÖZÜMLER. i-gate E-DEFTER UYGULAMASI Bilgi Teknolojileri

KURUMSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİNDE PROFESYONEL ÇÖZÜMLER. i-gate E-DEFTER UYGULAMASI Bilgi Teknolojileri KURUMSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİNDE PROFESYONEL ÇÖZÜMLER i-gate E-DEFTER UYGULAMASI Hakkımızda Operasyonel Faydaları i-gate E-Defter Uygulaması 20 Yıllık Başarılı Geçmiş 80 Çalışan İstanbul, İzmit, Ankara,

Detaylı

IIİ,c. Tegsoft CRM Modülü TEGSOFT

IIİ,c. Tegsoft CRM Modülü TEGSOFT IIİ,c Tegsoft CRM Modülü TEGSOFT Tegsoft CRM Modülü Tegsoft Çağrı Merkezi ürünü TegsoftCC, Çağrı Merkezi ile işlem gerçekleştiren müşteriler ile ilgili bilgilerin tutulduğu entegre CRM modülüne sahiptir.

Detaylı

01.01.2011 Daha detaylı bilgi ve teklif için bilgi@kamubilisim.com adresine eposta gönderebilirsiniz.

01.01.2011 Daha detaylı bilgi ve teklif için bilgi@kamubilisim.com adresine eposta gönderebilirsiniz. Elektronik Belge Yönetim Sistemi 01.01.2011 Daha detaylı bilgi ve teklif için adresine eposta gönderebilirsiniz. Elektronik Belge Yönetim Sistemi, %100 Web tabanlı olup, Kurumunuzdaki belge ve bilgi alış

Detaylı

Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş

Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş -1- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 1.1. Veri ve Bilgi (Data & Information) Hesaplama, saklama gibi çeşitli işlemler amacıyla bilgisayara verilen sayı, yazı, resim, ses,

Detaylı

AKADEMEDYA YAZILIM BİLGİSAYAR EĞİTİM VE DANIŞMANLIK TİC. SAN. LTD. ŞTİ Kocaeli Üniversitesi Yeniköy Teknopark Yerleşkesi Başiskele / Kocaeli Tel Faks

AKADEMEDYA YAZILIM BİLGİSAYAR EĞİTİM VE DANIŞMANLIK TİC. SAN. LTD. ŞTİ Kocaeli Üniversitesi Yeniköy Teknopark Yerleşkesi Başiskele / Kocaeli Tel Faks IRONIC İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Bilgi Sistemi IRONIC Nedir? IRONIC, iş sağlığı ve güvenliği alanında bilişim alt yapısı oluşturmak amacıyla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, ISO14001,

Detaylı

Kurumsal Yönetim Sistemleri Sistemleri

Kurumsal Yönetim Sistemleri Sistemleri Yazılım Danışmanlık Ltd. Şti. Kurumsal Yönetim Sistemleri Sistemleri Yönetim Kurumsal Yönetim Sistemleri Kurumsal Yönetim Sistemleri Kurumsal Akosis, sektörel olarak farklılık gösteren dinamikler ve iş

Detaylı

Avlanmaya Açık ve Kapalı Alanlara İlişkin Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi

Avlanmaya Açık ve Kapalı Alanlara İlişkin Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi Avlanmaya Açık ve Kapalı Alanlara İlişkin Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi Kurum adı : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve

Detaylı

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir.

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir. Netsis 3 Netsis 3 Netsis 3, Netsis ERP ürün ailesinin 3. Boyuta taşınmış yeni arayüz ve işlevleriyle karşımıza çıkan yeni yüzüdür. 3. Boyut, Logo ürün ailesi için ortak bir hedefi işaret eder, çünkü yapılan

Detaylı

ENFORMATİK Dersin Amacı

ENFORMATİK Dersin Amacı ENFORMATİK - 2015 Dersin Amacı Bilgisayar ve donanımlarını tanıtmak, Temel bilgi teknolojisi kavramlarını ve uygulamalarını tanıtmak, İşletim sistemini etkin bir şekilde kullanmak, İnternet ve İnternet

Detaylı

Elektronik Belge Yönetimine Geçiş Sürecinde Kurumsal Sorumluluklar ve Yol Haritası. Tekirdağ 25 Haziran 2012

Elektronik Belge Yönetimine Geçiş Sürecinde Kurumsal Sorumluluklar ve Yol Haritası. Tekirdağ 25 Haziran 2012 Elektronik Belge Yönetimine Geçiş Sürecinde Kurumsal Sorumluluklar ve Yol Haritası Tekirdağ 25 Haziran 2012 Prof. Dr. Hamza KANDUR Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı / Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm

Detaylı

Güvenli Doküman Senkronizasyonu

Güvenli Doküman Senkronizasyonu Güvenli Doküman Senkronizasyonu Güvenli Doküman Senkronizasyon sistemi, hızlı ve güvenli kurumsal doküman paylaşım ve senkronizasyon uygulamasıdır. GDS ne sağlar?» Kurumsal hafıza oluşturulmasını sağlar,»

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; 1. Performans: İşletim sistemi, makine

Detaylı

OMOPHORUS Kalite Yönetim Sistemi Yazılımı ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ ULUTEK AR-GE PROJESİ

OMOPHORUS Kalite Yönetim Sistemi Yazılımı ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ ULUTEK AR-GE PROJESİ OMOPHORUS Kalite Yönetim Sistemi Yazılımı ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ ULUTEK AR-GE PROJESİ Kalite Yönetim Sistemi Yazılımı Nedir? Kalite Yönetim Sistemi; gereklerinin yerine getirildiğinin

Detaylı

Beyhan KARPUZ, Uzman Kütüphaneci Karadeniz Teknik Üniversitesi 2016

Beyhan KARPUZ, Uzman Kütüphaneci Karadeniz Teknik Üniversitesi 2016 Beyhan KARPUZ, Uzman Kütüphaneci Karadeniz Teknik Üniversitesi 2016 EndNote X7 EndNote; makale ya da tezinizi yazarken kullanabileceğiniz bir bibliyografik -lisanslı- yazılımdır. Sürekli gelişim, akademik

Detaylı

ÇEMTAŞ ÇELİK MAKİNA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİ SAKLAMA VE İMHA POLİTİKASI

ÇEMTAŞ ÇELİK MAKİNA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİ SAKLAMA VE İMHA POLİTİKASI ÇEMTAŞ ÇELİK MAKİNA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİ SAKLAMA VE İMHA POLİTİKASI 1 İÇİNDEKİLER Madde 1 Amaç Madde 2 Kayıt Ortamları Madde 3 Politikada Yer Verilen Hukuki ve Teknik Terimlerin

Detaylı

BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Ders 12 Linux OS (Uzaktan Erişim) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Genel Bakış LINUX üzerinden uzaktan erişim Uzaktan erişim, fiziksel bir bağlantı olmaksızın iki bilgisayarın ağ üzerinden birbirine bağlanması

Detaylı

Plaka Tanıma. Plaka. Tanıma Sistemi. Sistemi

Plaka Tanıma. Plaka. Tanıma Sistemi. Sistemi Plaka Plaka Tanıma Tanıma Sistemi Sistemi Otus Plaka Tanıma Sistemi (PTS), kontrollü geçiş yapılan noktalarda giriş ve çıkış yapan araçların plakasını okuyarak elde ettiği veriler ile kontrol ve doğrulama

Detaylı

Lojistik Bilgi Teknolojileri ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

Lojistik Bilgi Teknolojileri ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Lojistik Bilgi Teknolojileri ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA LBT ulojistik Bilgi Teknolojileri temel olarak bilgisayar sistemlerini, bilgisayar ağlarını, bulut sistemlerini ve otomatik tanıma ve veri toplama

Detaylı

SQUİD PROXY İLE GERÇEK ZAMANLI WEB TRAFİK KONTROLÜ

SQUİD PROXY İLE GERÇEK ZAMANLI WEB TRAFİK KONTROLÜ SQUİD PROXY İLE GERÇEK ZAMANLI WEB TRAFİK KONTROLÜ Erhan YELİ Gürkan KARABATAK Yrd.Doç.Dr Hasan H.BALIK Fırat Üniversitesi Fırat Üniversitesi Bilgisayar Müh. Bölümü Enformatik Bölümü erhanyeli@hotmail.com

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖĞR.GÖR.VOLKAN ALTINTAŞ 26.9.2016 Veri Tabanı Nedir? Birbiriyle ilişkisi olan verilerin tutulduğu, Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler topluluğunun, Mantıksal

Detaylı

1. Defter detaylarına ait bilgilerin, örneğin yevmiye kayıtlarının olduğu dosya 2. Bir nevi kapak sayfası diyebileceğimiz Berat dosyası

1. Defter detaylarına ait bilgilerin, örneğin yevmiye kayıtlarının olduğu dosya 2. Bir nevi kapak sayfası diyebileceğimiz Berat dosyası 12 Kasım 2014 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : E-Defter e-defter Hazırlama Uygulaması E-Defter, şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa ve/veya Türk Ticaret

Detaylı

1 Barkomatik Barkod Otomasyon Sistemi 2009-2013

1 Barkomatik Barkod Otomasyon Sistemi 2009-2013 1 Barkomatik Barkod Otomasyon Sistemi 2009-2013 BarkomatikPOS Barkomatik Mucizesi olarak bilinen bilgisayarsız sistemlerimizin kolay ve hızlı kullanım özeliği olan yazılımlarına paralel olarak hazırlanan

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI BİLGİ İŞLEM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI BİLGİ İŞLEM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/8 1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Kırklareli Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu Prosedür, Kırklareli Üniversitesi

Detaylı

AMP DOĞRUDAN TEMİN PROGRAMI TEKNİK ÖZELLİKLERİ

AMP DOĞRUDAN TEMİN PROGRAMI TEKNİK ÖZELLİKLERİ AMP DOĞRUDAN TEMİN PROGRAMI TEKNİK ÖZELLİKLERİ KAPSAM AMP Doğrudan Temin programı 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 22. Maddesinde belirtilen şartlar doğrultusunda yapılacak doğrudan teminlere ilişkin uygulama

Detaylı

CSDYS CSDYS BİLGİ, DOKÜMAN VE İŞ AKIŞ YÖNETİM SİSTEMİ. www.cs.com.tr

CSDYS CSDYS BİLGİ, DOKÜMAN VE İŞ AKIŞ YÖNETİM SİSTEMİ. www.cs.com.tr Hızlı Veri Transferi Bilgiye Erişim Kolaylığı CSDYS BİLGİ, DOKÜMAN VE İŞ AKIŞ YÖNETİM SİSTEMİ CSDYS, Kurumların ve Şirketlerin iç mevzuatlarına ve prosedürlerine uygun olarak dokümanların güvenli bir ortamda

Detaylı

HCT BİLİŞİM İADE KULLANIM KILAVUZU

HCT BİLİŞİM İADE KULLANIM KILAVUZU HCT BİLİŞİM İADE KULLANIM KILAVUZU İçindekiler BÖLÜM 1...2 1.1 Giriş Sistemi...2 BÖLÜM 2...3 2.1 Anasayfa...3 2.2 Hesabım...3 2.3 Yönetim...4 2.3.1 Kullanıcılar...4 2.3.2 Kullanıcı Rolleri...5 2.4 İade...6

Detaylı

Kurumsal Kimlik Yönetimi ve Güçlü Kimlik Doğrulama. Yılmaz Çankaya

Kurumsal Kimlik Yönetimi ve Güçlü Kimlik Doğrulama. Yılmaz Çankaya Kurumsal Kimlik Yönetimi ve Güçlü Kimlik Doğrulama Yılmaz Çankaya Mart, 2010 Kimlik Yönetimi Kaynak (Resource) Uygulamaları oluşturan ve kullanılması hedeflenen bütün yetki seviyelerinin kontrolünü sağlayabilecek

Detaylı

BİLGİ İŞLEM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ

BİLGİ İŞLEM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 24.01.2013 İlk Yayın 01 19.04.2013 5.9, 5.10 ve 5.11 Maddeleri eklenmiştir. 1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

Akademik Dünyada Özgür Yazılım. Akademik Dünyada. Onur Tolga Şehitoğlu 10-02-2007

Akademik Dünyada Özgür Yazılım. Akademik Dünyada. Onur Tolga Şehitoğlu 10-02-2007 Akademik Dünyada Özgür Yazılım Onur Tolga Şehitoğlu 10-02-2007 1 Özgür Yazılım Nedir? Neden Özgür Yazılım? 2 Masaüstü İşletim Sistemi Ofis Uygulamaları 3 Görüntüleme 4 Bilimsel Araçlar Octave SciLab R

Detaylı

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELLERİ 9.Hafta. Bakım

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELLERİ 9.Hafta. Bakım YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELLERİ 9.Hafta Bakım Bölüm Hedefi Geliştirilen yazılımın uygulamaya alınabilmesi için gerekli yöntemler ve yazılımın çalışması sırasında yapılması gereken bakım işlemleri bu

Detaylı

WINDESKCONCENTO. sıgnum. Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları. windesk.com.tr

WINDESKCONCENTO. sıgnum. Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları. windesk.com.tr windesk.com.tr WINDESKCONCENTO Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları Kurumsal İş & Operasyonel süreçlerin performans tabanlı otomasyonu ile hizmet verimliliği ve kalitesinde artış sağlanır. sıgnum WINDESK

Detaylı

Efe Çiftci Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kasım 2012 CENG 191 Computer Engineering Orientation Özel Sunumu

Efe Çiftci Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kasım 2012 CENG 191 Computer Engineering Orientation Özel Sunumu Linux Masaüstü Ortamı Efe Çiftci Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kasım 2012 CENG 191 Computer Engineering Orientation Özel Sunumu Sunum İçeriği Genel Bilgiler Linux'a Yazılım Kurmak

Detaylı

Dr. Organizer Diş. Ver. 4.5. 1992 den beri. Program özellikleri, sistem gereksinimleri

Dr. Organizer Diş. Ver. 4.5. 1992 den beri. Program özellikleri, sistem gereksinimleri 1992 den beri Dr. Organizer Diş Ver. 4.5 Program özellikleri, sistem gereksinimleri Alp Bilişim&Danışmanlık Halitağa cad. 42/7Tınaz iş merkezi Kadıköy İstanbul (216) 418 60 44 (216) 418 60 37 (532) 246

Detaylı

T.C GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

T.C GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ T.C GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ WEB TEMELLİ ÖĞRENME VE İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Learning Management System (LMS) KULLANIM KLAVUZU OCAK-2017 TOKAT i İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i 1. GENEL BİLGİLER... 1 2. EĞİTİMCİ

Detaylı

Tekir (Ön Muhasebe Yazılımı)

Tekir (Ön Muhasebe Yazılımı) Tekir (Ön Muhasebe Yazılımı) Tekir Nedir? Kullanılan Teknolojiler Nelerdir? Sistem Gereksinimleri Nelerdir? Merve Yalçın Ahmet Deniz Korkmaz Tekir nedir? Tekir, açık kaynak kodlu özgür bir muhasebe yazılımıdır.

Detaylı

Fırat Üniversitesi Hastanesi Dinamik Web Sayfası

Fırat Üniversitesi Hastanesi Dinamik Web Sayfası Akademik Bilişim 09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 11-13 Şubat 2009 Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Fırat Üniversitesi Hastanesi Dinamik Web Sayfası Ayhan Akbal 1, Erhan Akbal 2 1 Fırat Üniversitesi,

Detaylı

DOKÜMAN ARŞİV VE ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ YAZILIMI TEMEL KULLANICI KILAVUZU

DOKÜMAN ARŞİV VE ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ YAZILIMI TEMEL KULLANICI KILAVUZU Elektronik Belge Yönetim Sistemi Yardım Üniversitemize kurulumu yapılan EBYS tüm birimlerimizde gerçek ortamda kullanıma açılmıştır. Kullanıcılarımız sisteme giriş yapabilmesi için OMÜ e-posta (@omu.edu.tr

Detaylı

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access Programlamaya Giriş VERİ TABANI UYGULAMASI ÖN BİLGİ Veritabanları, verilere sistematik bir şekilde erişilebilmesine, depolanmasına ve güncellenmesine izin veren, yüksek boyutlu veriler için çeşitli optimizasyon

Detaylı

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi KULLANICI REHBERİ BTÜ Kütüphanesi Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi - Kütüphane web sayfası Hizmetler Kaynaklara Erişim Danışma/Formlar Bize Ulaşın Bu rehber; Bursa Teknik Kütüphanesinin fiziki

Detaylı

Hakkımızda. Vizyon & Misyon

Hakkımızda. Vizyon & Misyon 25 USD + KDV Hakkımızda Vizyon & Misyon Firmamız 5188 sayılı yasa kapsamındadır ve ALARM SİSTEMİ KURMA YETERLİLİK BELGESİ ALARM MERKEZİ KURMA VE İZLEME İZİN BELGESİ ne sahiptir. Verdiğimiz hizmet ve firmamızın

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Basın- Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. BAŞBAKANLIK Basın- Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. BAŞBAKANLIK Basın- Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE l- Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

EBYS GÜNCELLEMELERİ EĞİTİM DOKÜMANI

EBYS GÜNCELLEMELERİ EĞİTİM DOKÜMANI EBYS kullanımını sadeleştirmek ve kolaylaştırmak için aşağıdaki yenilikler yapılmıştır: 1. Menü Değişiklikleri 1.a. Aktif Rol Seçimi: Daha önceki menü yapısında alt tarafta olan Aktif Rol Seçimi kutucuğu;

Detaylı

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 1.1. KAPSAM 1.2. SİSTEM ÖZETİ 1.3. DOKÜMAN ÖZETİ 2. ÇALIŞMA KONSEPTİ 2.1. Yeni Kullanıcı Oluşturmak 2.2. Şirket Bilgilerini

Detaylı

E-DÖNÜŞÜM ADAPTÖRÜ EL KİTABI

E-DÖNÜŞÜM ADAPTÖRÜ EL KİTABI E-DÖNÜŞÜM ADAPTÖRÜ EL KİTABI Referans: Sürüm: Sürüm 2.0 NF/EDONUSUM/001 YAZILIM DANIŞMANLIK LİMİTED ŞİRKETİ 2 Bu sayfa boş bırakılmıştır. İÇİNDEKİLER B Ö L Ü M 1 GENEL BİLGİLER... 3 Uygulamaya Giriş...

Detaylı

Compiere Açık kodlu ERP + CRM yazılımı. Hüseyin Ergün Önsel Armağan Serkan Demir

Compiere Açık kodlu ERP + CRM yazılımı. Hüseyin Ergün Önsel Armağan Serkan Demir Compiere Açık kodlu ERP + CRM yazılımı Hüseyin Ergün Önsel Armağan Serkan Demir ERP Nedir? ERP = Kurumsal Kaynak Planlama Organizasyonların farklı fonksiyonlarının ve departmanlarının kullandığı enformasyonu

Detaylı