MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI MESLEKİ STAJ UYGULA REHBERİ (Mali Müşavirlik Büroları İçin)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI MESLEKİ STAJ UYGULA REHBERİ (Mali Müşavirlik Büroları İçin)"

Transkript

1 MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI MESLEKİ STAJ UYGULA REHBERİ (Mali Müşavirlik Büroları İçin) Staj, mesleki bilginin uygulamada nasıl kullanıldığının öğrenilmesini sağlayıcı bir eğitimdir. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programında staj yapılabilecek yerler öncelik sırası ile : Mali Müşavilirlik Büroları Şirketlerin Muhasebe Birimleri Bankalar Kamu Kurumları Staj yapılacak işyerinin, öğrencinin mezuniyet sonrasında çalışmasını sürdürebileceği yer olması veya bu tür işyerlerinin öncelikli tercih edilmesi tavsiye edilir. STAJ YERİNE İLK ADIM İlk günlerde gözlem yapılmalı ve muhasebeye gelen ve muhasebeden giden belgelere dikkat edilmelidir. Dosyalanmış belgeler ve klasörlere göz atılmalı, kaç farklı dosyalama yapıldığı not edilmelidir. Toplam mükellef sayısı, mükelleflerin kaç tanesinin işletme defteri, bilanço esasına göre takip edildiği öğrenilmelidir. Kullanılan muhasebe programı incelenmeli, belgelerin işletme defteri ve bilanço esasına göre nasıl kaydedildiği incelenmeli ve not alınmalıdır. İŞLEMLERİ TAKİP EDİLECEK ÖRNEK MÜKELLEF SEÇİMİ Mükellefler içerisinde işlem hacmi yüksek, alış ve satışları büyük oranda belgeli (kayıt dışı az) olan ve bilanço esasına tabi (yevmiye ve büyük defter kayıtları olan), çalışan personel sayısı fazla olan bir mükellef örnek mükellef olarak seçilmelidir. Aşağıdaki maddelerde belirtilen işler için mümkün olduğu kadar bu mükellef üzerinden takip yapılmalıdır. Mükellef seçiminde mali müşavirden veya muhasebe yetkilisinden yardım alınabilir. BELGELER, DOSYALAMA VE GÖZLEM: Gelen faturalar (alış faturaları) nasıl dosyalanmaktadır? Satış faturaları (işletme tarafından düzenlenen) nasıl dosyalanmaktadır?

2 Ücret bordroları nasıl dosyalanmaktadır? Beyannameler nasıl dosyalanmaktadır? Muhasebe fişleri (mahsup fişi) kullanılmakta mıdır? Mahsup fişinin yararları nelerdir? Önceki yıllara ait belgeler nasıl muhafaza edilmektedir? Önceki yıl sonuna (31.12) ilişkin mizan, bilanço ve gelir tablosu hangi dosyadadır? İnceleyiniz? Önceki yıla ait yevmiye defteri ve büyük defteri inceleyiniz. Bu defterler nasıl muhafaza edilmektedir? Mükelleflerden ne zaman belge toplanmaktadır? Bu belgeler hangi döneme ilişkin belgelerdir? BELGELER Fatura Faturada yer alan bilgileri inceleyiniz? Vergi usul kanununa bakarak faturada yer alması gerekli bilgileri yazınız. Bir faturanın alış faturası mı, satış faturası mı olduğunun nasıl anlaşıldığını öğreniniz. Faturaların muhasebe kaydından ve dosyalanmadan önce nasıl ve neden sıralandığını öğreniniz. Faturaların muhasebe programına nasıl kaydedildiğini ve hangi fatura için hangi muhasebe kaydının yapıldığını not alınız. Muhasebe kayıtlarında hangi fatura bilgilerinin kullanıldığını ve nasıl açıklama yapıldığını not alınız. Farklı boyutlarda ve farklı türlerde fatura var mı? Kaç farklı fatura gözlediğinizi belirtiniz? Ödeme Kaydedici Cihaz (ÖKC) Belgeleri (Fişler, Z Raporları) ÖKC'den gelen belgeleri inceleyiniz, bunlar için nasıl kayıt yapıldığını öğreniniz ve kayıt çıktılarını dosyanıza ekleyiniz. İade Faturları İade faturası bulunuz ve inceleyiniz. Nasıl kayıt yapıldığını not alınız. Elektrik, Su ve Telefon Faturaları Birer fotokopi alarak, faturalar ile hangi muhasebe kayıtlarının yapılmış olduğunu öğreniniz. Serbest Meslek Makbuzu Hangi durumda kullanıldığını, kim tarafından düzenlendiğini, nasıl düzenlendiğini öğreniniz.

3 Bir adet fotokopi alınız. Hangi muhasebe kaydının yapıldığını öğreniniz. Muhasebe kaydının bir çıktısını dosyanıza koyunuz. Banka Ekstreleri Bankaya giderek (veya internetten) ekstre almayı öğreniniz. Ekstre fotokopisi alınız. Ekstrede yer alan işlemler için hangi muhasebe kayıtlarının yapıldığını öğreniniz. Fotokopisini aldığınız ekstredeki işlemler için yapılan muhasebe kaydının çıktısını alınız veya kendiniz muhasebe kayıtlarını yapınız. Dekont ve ekstre arasındaki fark nedir? Öğreniniz. Gider Pusulası Hangi işlemler için kullanıldığını öğreniniz. Daha önce kullanılmış bir gider pusulası var ise fotokopisini alınız. Hangi muhasebe kaydının yapıldığını ayrıca not alınız. MUHASEBE PROGRAMI Hangi muhasebe programı kullanılmaktadır? Kayıtlar nasıl yapılmaktadır? Kayıt yapmak için klavyede hangi tuşa basılmaktadır? Yapılan muhasebe kayıtlarının çıktılarını inceyiniz. Hangi faturalar için hangi kayıtların yapıldığını öğreniniz. Kayıtlarını anladığınız faturaları ve muhasebe kayıtlarının birer fotokopisini temin ediniz. Programa basit kayıtlar yapmayı öğreniniz? Mümkünse sizin için geçici bir deneme işletmesi açılmasını sağlayınız. Bu deneme işletmesinde faturalara göre kendiniz kayıtlar yapmaya çalışınız. Yaptığınız kayıtların çıktılarını dosyanıza koyunuz. İLİŞKİLİ KURUM VE KURULUŞLAR Muhasebenin ilişkili olduğu, vergi dairesi, sigorta, banka, ticaret ve sanayi odası gibi kurumları en az birer defa ziyaret ediniz? Ziyaretinizin konusunu (orya neden gönderildiğinizi) belirtiniz. Ziyaret edemediyseniz nedenini belirtiniz. Ziyaret ettiğiniz farklı kurumlar varsa neden gittiğinizi belirtiniz?

4 BEYANNAMELER Takip ettiğiniz örnek işletme için, KDV Beyannamesi Bir adet KDV beyannamesini kendiniz elle düzenleyiniz ve nasıl ve hangi bilgilere göre düzenlendiğinizi açıklayınız. KDV mahsup kaydı ile ilişkisini gösteriniz. Düzenlediğiniz beyannameyi staj bitiminde getiriniz. Muhtasar Beyanname Bir adet muhtasar beyannamesini kendiniz elle düzenleyiniz ve nasıl ve hangi bilgilere göre düzenlendiğinizi açıklayınız. Ücret bordrosu ile ilişkisini gösterniz. Düzenlediğiniz beyannameyi staj bitiminde getiriniz. Geçici Vergi Beyannamesi Sigorta Bildirgesi ÜCRET BORDROLARI Seçtiğiniz işletmenin geçmiş dönemlere ilişkin ücret bordrolarını inceleyiniz. Ücret bordrosunda hangi bilgilerin yer aldığını not alınız. Staj sırasında seçtiğiniz işletmenin ücret bordrosu düzenlenmesi ile ilgili faaliyetine katılınız veya gözleyiniz.

5 Düzenlenen ücret bordrosu hangi döneme ilişkindir? Bu ücret bordrosu hangi tarihte düzenlenmiştir? (Örneğin, Temmuz dönemine ait ücret bordrosu, 10 Ağustos'ta düzenlenmiştir, gibi) Düzenlenen ücret bordrosu ile ilgili olarak hangi muhasebe kaydının yapıldığını not alınız, muhasebe kaydından bir fotokopi alınız. Ücret bordrosu/tahakkuku ile şu soruları cevaplayınız Hangi tarihte kayıt işlemi (muhasebe programına) yapılmıştır. Muhasebe kaydı hangi tarihe yapılmıştır. Temin ettiğiniz ücret bordrosuna benzeyen bir adet ücret bordrosunu kendiniz elle veya ofis programında kendiniz düzenleyiniz. (1 kişi için olması yeterlidir) Kendinizin düzenlediği ücret bordrosu için, staj yaptığınız yerde yapılan muhasebe kaydının bir benzerini kendiniz yapınız. Ücret bordrosunda yer alan vergi ve sigorta kesintilerinin hangi beyanmelerde kullanıldığını öğreniniz. Bu konuyla ilgili beyanname başlığındaki çalışmaları yapınız. Bir işletmede yeni işe başlayan biri için ne tür işlemler yapılmaktadır. Mükellef işletmelerde çalışan personeller için hangi bildirimler yapılmaktadır. Çalışan sayısı en fazla olan işletmeyi tespit ediniz ve ücret bordrosunu inceleyiniz. Çalışanların brüt ücretlerini inceleyiniz, kaç çalışanın asgari ücret ile çalıştığını not alınız. DÖNEM SONU İŞLEMLERİ Seçtiğiniz işletme için bir önceki yıl sonunda (31.12), gelir tablosu ve bilanço düzenlemeden önce hangi dönem sonu işlemlerini yaptığını inceleyiniz. Dönem sonuna özgü hangi kayıtların ne amaç ile yapıldığını not alınız. Kesin Mizanı inceleyiniz ve fotokopi alınız. Bu mizandan yararlanarak kendiniz bilanço düzenleyiniz. İşletmenin ay sonuna ait kayıtlarının tamamlanmasının ardından muhasebe programından mizan alınız ve bu mizana göre, gelir tablosu ve bilanço düzenleyiniz. Staj bitiminde yanınızda getiriniz. BİLANÇO VE GELİR TABLOSU Takip ettiğiniz işletmin geçmiş iki döneme (yıl) ilişkin bilanço ve gelir tablolarını temin ediniz. Son iki yıllık dönemde işletmenin gelişimini, Satışları, aktif büyüklüğü, karlılığı (brüt ve net), dönen varlıkları, borçları ve borç ödeme gücü açılarından yorumlayınız.

6 SEKTÖR İNCELEMESİ Ticari mal alıp satan işletmelerin dışında, üretim, özel yap-sat inşaat, inşaat taahhüt, dış ticaret konularında faaliyet gösteren işletmeleri inzeleyiniz. Bu sektörlerde diğer sektörlerden farklı olarak hangi belgelerin kullanıldığını öğreniniz. Muhasebe kayıtlarında kullanılan ve bulduğunuz farklı belgelerden fotokopi temin ediniz. Bu alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin, ticari mal alıp satan işletmelerden farklı olarak hangi hesapları ve nasıl kullandıklarını not ediniz. MEVZUAT Çalıştığınız iş yerinde mevzuatın nasıl takip edildiğini inceleyiniz. Siz de vergi kanunlarına ve maddelerine ihtiyaç olduğunda nasıl ulaşıldığını öğreniniz. Vergi usul kanunu, gelir vergisi kanunu, katma değer vergisi kanunu, kurumlar vergisi kanunu ile ilgili birer maddeye ulaşınız ve ulaştığınız bir maddenin çıktısını dosyanıza koyunuz. STAJ DEFTERİ Bu yönergede mevcut konuları bir sayfaya elle veya bir ofis programı kullanarak yazabilir ve bu sayfaları staj defterine yapıştırabilirsiniz. (Ofis programı kullanarak yazmayı tercih etmeniz önerilir) STAJ SONU Staj döneminde yukarıda belirtilen konularda elde ettiğiniz fotokopileri ve kendi yaptığınız örnekleri dosyalayınız. Bu dosyayı staj defteri ile birlite getiriniz. Staj belgelerinizi stajın bitimini takip eden 1 aylık süre içerisinde ilgili öğretim elemanına teslim ediniz. STAJ DENETİMİ Staj sürecinde sizi takip eden yetkilinize yardımcı olunuz. Staj sürecinde danışman hocanız tarafından staj yeriniz telefonla aranarak veya staj yeriniz izyaret edilerek, stajerlik durumunuz incelenebilecektir. Staj yerinize zamanında gidiniz ve mesai saatlerine uyunuz.

SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI BİLGE EĞİTİM KURUMLARI İŞ BİRLİĞİ İLE MUHASEBE MESLEK ELEMANI KURS PROGRAMI

SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI BİLGE EĞİTİM KURUMLARI İŞ BİRLİĞİ İLE MUHASEBE MESLEK ELEMANI KURS PROGRAMI SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI & BİLGE EĞİTİM KURUMLARI İŞ BİRLİĞİ İLE MUHASEBE MESLEK ELEMANI KURS PROGRAMI MESLEKİ UYGULAMADAKİ HER ADIMI, HER İŞLEMİ VE HER BEYANI UYGULAMALI OLARAK

Detaylı

1. Staj ödevi ile ilgili bütün sorularınızı ilk önce koordinatör öğretmeninize sorunuz.

1. Staj ödevi ile ilgili bütün sorularınızı ilk önce koordinatör öğretmeninize sorunuz. Sayfa 1 / 5 T.C. ÜMRANİYE KAYMAKAMLIĞI ÜMRANİYE 75. YIL CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MESLEKİ AÇIKÖĞRETİM LİSESİ YÜZYÜZE EĞİTİM PROGRAMI MUHASEBE VE FİNANSMAN

Detaylı

SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ

SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ T.C. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ARTVİN MESLEK YÜKSEKOKULU SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ STAJYER ÖĞRENCİNİN; Bölümü Programı : Yönetim ve Organizasyon Bölümü : İşletme Yönetimi Programı Adı Soyadı : Sınıf

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm TEMEL MUHASEBE BİLGİLERİ

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm TEMEL MUHASEBE BİLGİLERİ İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm TEMEL MUHASEBE BİLGİLERİ 1. Muhasebenin Tanımı ve İşlevleri... 1 2. Muhasebe Türleri... 2 2.1. Genel Muhasebe... 2 2.2. Maliyet Muhasebesi... 3 3. Muhasebe ile İlgili Taraflar...

Detaylı

BORDRO-MUHASEBE ENTEGRASYONU ÖRNEK UYGULAMALARI

BORDRO-MUHASEBE ENTEGRASYONU ÖRNEK UYGULAMALARI BORDRO-MUHASEBE ENTEGRASYONU ÖRNEK UYGULAMALARI https://hakanyucak.wordpress.com/bilgisayarli-muhasebe-3/eta-sql/eta-sql-ornek-uygulamalar/ İŞÇİ OTOMATİK KAYIT BORDRO MUHASEBE PUANTAJ 1 UYGULAMA -1- (BORDRO)

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sokak No:4 80700 1. Levent / İSTANBUL Tel: (0212) 281 29 29 Fax: (0212) 280 01 80 www. pozitifdenetim.com

Levent Cad. Tekirler Sokak No:4 80700 1. Levent / İSTANBUL Tel: (0212) 281 29 29 Fax: (0212) 280 01 80 www. pozitifdenetim.com SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 82 İST, 11.10.2004 ÖZET: * Yeni Türk Lirası kullanımında özel kesim muhasebe sistemine ilişkin olarak işletmeler tarafından uyulacak esaslar hakkında 13 Sıra no.lu Muhasebe Sistemi

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2015 / 72 İST, 07.10.2015

SİRKÜLER NO: POZ-2015 / 72 İST, 07.10.2015 SİRKÜLER NO: POZ-2015 / 72 İST, 07.10.2015 ÖZET: GİB'in İnternet Sitesinde Ba-Bs Bildirim Formları ve Kesin Mizan Bildirimlerine İlişkin Soru ve Cevaplar Yayınlanmıştır. BA-BS BİLDİRİM FORMLARI VE KESİN

Detaylı

- Kurumlar vergisinden muaf olan mükellefler, muafiyetten yararlandıkları hesap döneminden itibaren Ba-Bs bildirim formu vermeyeceklerdir.

- Kurumlar vergisinden muaf olan mükellefler, muafiyetten yararlandıkları hesap döneminden itibaren Ba-Bs bildirim formu vermeyeceklerdir. BA-BS Formlarına İlişkin Özet Bilgiler 362-381 ve 396 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal

Detaylı

SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ

SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ T.C. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ARTVİN MESLEK YÜKSEKOKULU SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ STAJYER NİN; Bölümü Programı : Muhasebe ve Vergi Bölümü : Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Prog. Adı Soyadı : Sınıf

Detaylı

SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ

SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ T.C. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ BORÇKA ACARLAR MESLEK YÜKSEKOKULU SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ STAJYER NİN; Bölümü : Finans Bankacılık ve Sigortacılık Programı : Maliye Adı Soyadı : Sınıf - Yarıyıl :

Detaylı

MUHASEBE İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER

MUHASEBE İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER MUHASEBE İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER MAKBUZ Borç ve alacakları takip etmek amacıyla düzenlenen belgedir. Makbuz ikiye ayrılır: Tahsilat (tahsil) makbuzu Tediye (ödeme) makbuzu Tahsilât Makbuzu İşletmelerin

Detaylı

MİKROGEN. Genel Muhasebe Paketi. 2008 Mikro Yazılımevi A.Ş.

MİKROGEN. Genel Muhasebe Paketi. 2008 Mikro Yazılımevi A.Ş. MİKROGEN Genel Muhasebe Paketi 1 MİKROGEN GENEL MUHASEBE PAKETİ Hesap planı ve kartları; Bu alandan; tekdüzen hesap planı kullanılarak, bu plan üzerinden kullanıcılar, muavin ve tali hesaplarını istedikleri

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI YENİ TÜRK LİRASI İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER VE ESASLAR

T.C. MALİYE BAKANLIĞI YENİ TÜRK LİRASI İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER VE ESASLAR T.C. MALİYE BAKANLIĞI YENİ TÜRK LİRASI İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER VE ESASLAR YENİ TÜRK LİRASI = 01.01.2005 YENİ DÖNEM 5083 Sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanun Madde 1: Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/045 Ref: 4/045

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/045 Ref: 4/045 SİRKÜLER İstanbul, 06.03.2017 Sayı: 2017/045 Ref: 4/045 Konu: KDV İADESİ TASDİK RAPORLARINDA VE KDV İADESİ KARŞIT İNCELEME TUTANAKLARINDA VEYA TEYİT / BİLGİ İSTEME CEVAP YAZILARINDA E- DEFTER BERAT BİLGİLERİNE

Detaylı

GENEL MUHASEBE. Muhasebede Kayıt Yöntemleri Hesap Kavramı Muhasebe Süreci. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. Muhasebede Kayıt Yöntemleri Hesap Kavramı Muhasebe Süreci. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE Muhasebede Kayıt Yöntemleri Hesap Kavramı Muhasebe Süreci Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi HESABIN TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI Aynı nitelikteki işlemlerin

Detaylı

2 TEMMUZ 2011 TARİHİNDE YAPILAN 2011/2.DÖNEM A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI

2 TEMMUZ 2011 TARİHİNDE YAPILAN 2011/2.DÖNEM A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI 2 TEMMUZ 2011 TARİHİNDE YAPILAN 2011/2DÖNEM A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI SORULAR SORU-1: 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na

Detaylı

44 SERİ NO'LU SM, SMMM VE YMM KANUNU GENEL TEBLİĞİ

44 SERİ NO'LU SM, SMMM VE YMM KANUNU GENEL TEBLİĞİ Sayfa 1 / 6 44 SERİ NO'LU SM, SMMM VE YMM KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 28069 Resmi Gazete Tarihi 29/09/2011 Kapsam 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 227 nci maddesinin ikinci fıkrası ile

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/83

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/83 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 30.10.2018 Sayı : 2018/83 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -Elektronik Defter

Detaylı

.. ÇOK PROGRAMLI LİSESİ 2007-2008 ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYARLI MUHASEBE ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

.. ÇOK PROGRAMLI LİSESİ 2007-2008 ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYARLI MUHASEBE ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI AY EYLÜL --.. ÇOK PROGRAMLI LİSESİ 007-008 ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYARLI MUHASEBE ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI MODÜL PROGRAM YÜKLEMEK paket programını. PROGRAM SEÇME VE YÜKLEME seçerek bilgisayara --

Detaylı

- Mezkûr Genel Tebliğler uyarınca getirilen kademeli geçiş takvimine göre;

- Mezkûr Genel Tebliğler uyarınca getirilen kademeli geçiş takvimine göre; Sirküler Numarası : 2017 / 50 Kanun Adı : 213 Vergi Usul Kanunu İkincil Mevzuat Adı : 483 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Konusu : - Organize perakende sektöründe kullanılmakta olan eski nesil

Detaylı

UYGULAMALI MESLEKI EG I TI M PROGRAMI

UYGULAMALI MESLEKI EG I TI M PROGRAMI UYGULAMALI MESLEKI EG I TI M PROGRAMI 2015 EĞİTİM PROGRAMININ AMACI Bu eğitimin amacı, meslek mensubu ve aday meslek mensubu arkadaşlarımızın mesleki uygulamalarda yaşadıkları temel sorunlara çözüm bulmaktır.

Detaylı

KDV BEYANNAMESİNİN DÜZENLENMESİ

KDV BEYANNAMESİNİN DÜZENLENMESİ KDV BEYANNAMESİNİN DÜZENLENMESİ 1. 1 Numaralı KDV Beyannamesinin Düzenlenmesi: Beyannamenin üst kısmındaki numarasız bölümlerde mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi, il veya ilçe belirtilir. Bunun

Detaylı

Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları 80.000,- A Bankası ndaki ticari mevduat 160.000,- Giyim eşyaları için ödenen KDV 6.

Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları 80.000,- A Bankası ndaki ticari mevduat 160.000,- Giyim eşyaları için ödenen KDV 6. VAKA F Hasan TUGAY (tek şahıs) giyim eşyası alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2013 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları

Detaylı

1 / 5. Ömür Ceylan (smmm) Serbest Muhasebeci Mali Müşavi. İletişim Bilgileri

1 / 5. Ömür Ceylan (smmm) Serbest Muhasebeci Mali Müşavi. İletişim Bilgileri Ömür Ceylan (smmm) Serbest Muhasebeci Mali Müşavi İletişim Bilgileri E-Posta : oceylan30@hotmail.com Adres Bilgileri : Türkiye - İstanbul(Avr.) - Bahçelievler - Yenibosna Ev Telefonu : 90 (551) 957 78

Detaylı

ORKA YAZILIM UYGULAMASI

ORKA YAZILIM UYGULAMASI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU (4691 TEKNOPARK) ORKA YAZILIM UYGULAMASI Hazırlayan: EROL DEMİRCAN 2014 - AĞUSTOS 4691 SAYILI KANUN TEKNOPARK VE ORKA PROGRAMLARI Yüksek/ileri teknoloji kullanan ya

Detaylı

7143 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRMASI KANUNU MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI

7143 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRMASI KANUNU MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI 7143 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRMASI KANUNU MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI Ataşehir Bulvarı Ata 2-3 Plaza Kat 10 No: 88 Ataşehir-İSTANBUL Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına

Detaylı

HESAPÇI. Küçük İşletmeler İçin Ticari Otomasyon Paketi. 2008 Mikro Yazılımevi A.Ş.

HESAPÇI. Küçük İşletmeler İçin Ticari Otomasyon Paketi. 2008 Mikro Yazılımevi A.Ş. HESAPÇI Küçük İşletmeler İçin Ticari Otomasyon Paketi 1 HESAPÇI KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN TİCARİ OTOMASYON PAKETİ ARTIK SİZİN DE BİR OTOMASYONA İHTİYACINIZ VAR. Ekonomik, pratik, becerikli. tam sizin için.,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v İçindekiler... viii Şekiller ve Tablolar Listesi... xi 1. BÖLÜM

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v İçindekiler... viii Şekiller ve Tablolar Listesi... xi 1. BÖLÜM İÇİNDEKİLER Önsöz... v İçindekiler... viii Şekiller ve Tablolar Listesi... xi 1. BÖLÜM Önce Bir Çatı Kuralım: Tanımlar, Tarihçe, Türler 1.1. Nedir Bu Muhasebe Dedikleri?... 1 1.2. Muhasebe İşletmenin Neresinde

Detaylı

Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar için ödenen KDV 12.600,- Satıcı V ye senetsiz borç 35.000,- Alıcı Z den senetsiz alacak 42.

Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar için ödenen KDV 12.600,- Satıcı V ye senetsiz borç 35.000,- Alıcı Z den senetsiz alacak 42. VAKA B Sevim ERASLAN oyuncak eşya alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2012 tarihinde bir işletme (tek şahıs) kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar

Detaylı

Kasadaki mevcut para 85.000,- Depodaki kuruyemişler 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 17.800,- K Bankası ndan alınan kredi 35.

Kasadaki mevcut para 85.000,- Depodaki kuruyemişler 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 17.800,- K Bankası ndan alınan kredi 35. VAKA C Serdar KUTLU (tek şahıs) kuruyemiş alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2015 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki mevcut para 85.000,- Depodaki kuruyemişler

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 SORU:1: TANIR Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihinde düzenlenen genel geçici mizanı ve 31.12.2013

Detaylı

20 HAZİRAN 2009 2009/2.DÖNEM B GRUBU STAJ ARA DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI

20 HAZİRAN 2009 2009/2.DÖNEM B GRUBU STAJ ARA DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI 20 HAZİRAN 2009 2009/2.DÖNEM B GRUBU STAJ ARA DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI SORU-1: 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na göre, Oda Genel Kurulu'nun teşekkülünü

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

T.C. MALİYE BAKANLIĞI GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI 6 Nolu, ÖKC Ödeme Kaydedici Cihazları (Yazarkasa) Sirküleri Seri, Sıra Numarası, No : 06 Sayılı Sirküsü Başlık Ödeme Kaydedici Cihaz Sirküleri/6 Tarih 01/11/2005 Sayı ÖKC-6/2005-3 T.C. MALİYE BAKANLIĞI

Detaylı

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk.

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 67854564-1741-51 30/01/2015 Konu : Bedelsiz

Detaylı

ÖNCEKİ DÖNEMLERDE ÇIKMIŞ MUHASEBE UYGULAMA SINAV SORULARI

ÖNCEKİ DÖNEMLERDE ÇIKMIŞ MUHASEBE UYGULAMA SINAV SORULARI ÖNCEKİ DÖNEMLERDE ÇIKMIŞ MUHASEBE UYGULAMA SINAV SORULARI 1) Sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı, geçici veya sürekli hastalık,

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : GO PLUS / TIGER PLUS / TIGER ENTERPRISE Bölüm : Genel Muhasebe / E-Beyannameler 1/11

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : GO PLUS / TIGER PLUS / TIGER ENTERPRISE Bölüm : Genel Muhasebe / E-Beyannameler 1/11 GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ ( KURUMLAR ) Kurumlar Geçici Vergi Beyannamesi dört bölümden oluşmaktadır: Genel Bilgiler Matrah Bildirimi Vergi Bildirimi Ekler Genel Bilgiler: Beyannameye ait tanım bilgilerinin

Detaylı

Girişimcilere Öneriler 137 GİRİŞİMCİLERİN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE CEZALARI 1.GİRİŞ Halis KALMIŞ G irişimcilerin karşılaştıkların önemli sorunlardan biri de, vergi mevzuatının kendilerine yüklediği bir

Detaylı

MAL VE HİZMET ALIMLARI İLE SATIŞLARININ 2005 YILI VE İZLEYEN YILLARDA BİLDİRİLMESİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR

MAL VE HİZMET ALIMLARI İLE SATIŞLARININ 2005 YILI VE İZLEYEN YILLARDA BİLDİRİLMESİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR 17.08.2006 / 154 MAL VE HİZMET ALIMLARI İLE SATIŞLARININ 2005 YILI VE İZLEYEN YILLARDA BİLDİRİLMESİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR Maliye Bakanlığınca, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 148, 149 ve mükerrer

Detaylı

Tarih : 03 / 03 / 2015 Konu : Yevmiye Kaydı ve e-defter Oluşturulurken Dikkat Edilecek Hususlar

Tarih : 03 / 03 / 2015 Konu : Yevmiye Kaydı ve e-defter Oluşturulurken Dikkat Edilecek Hususlar Bilgi Tarih : 03 / 03 / 2015 Konu : Yevmiye Kaydı ve e-defter Oluşturulurken Dikkat Edilecek Hususlar Bu dokümanda Gelir İdaresi Başkanlığı nın 26.02.2015 tarihinde yapmış olduğu duyuruya istinaden Likom

Detaylı

MALİYE BAKANLIĞI GELİR VE VERGİ DAİRESİ. Sayı: VD.25 Tarih: 8/12/2004 YETKİLİ MUHASİP MURAKIPLARA GENELGE NO: M.M.85/2004

MALİYE BAKANLIĞI GELİR VE VERGİ DAİRESİ. Sayı: VD.25 Tarih: 8/12/2004 YETKİLİ MUHASİP MURAKIPLARA GENELGE NO: M.M.85/2004 MALİYE BAKANLIĞI GELİR VE VERGİ DAİRESİ Sayı: VD.25 Tarih: 8/12/2004 YETKİLİ MUHASİP MURAKIPLARA GENELGE NO: M.M.85/2004 Konu: 39/2004 sayılı Türk Lirası nın Yeni Türk Lirası na Dönüştürülmesi Yasası hk.

Detaylı

STAJ YERLERİ. Yüksekokul'a bağlı programlardaki öğrencilerin staj yapabileceği yerler programlara göre aşağıdaki gibidir.

STAJ YERLERİ. Yüksekokul'a bağlı programlardaki öğrencilerin staj yapabileceği yerler programlara göre aşağıdaki gibidir. STAJ YERLERİ Yüksekokul'a bağlı programlardaki öğrencilerin staj yapabileceği yerler programlara göre aşağıdaki gibidir. 1-Seracılık Programı: b) Kamu kuruluşlarında (Belediye, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri,

Detaylı

BEYANNAME TÜRÜ BEYANNAME VERME SÜRESİ ÖDEME. İzleyen yılın Mart ayının başından son günü akşamına kadar verilir.

BEYANNAME TÜRÜ BEYANNAME VERME SÜRESİ ÖDEME. İzleyen yılın Mart ayının başından son günü akşamına kadar verilir. BEYANNAME TÜRÜ BEYANNAME VERME SÜRESİ ÖDEME Yıllık Gelir Vergisi Münferit İzleyen yılın Mart ayının başından son kadar Takvim yılı içinde memleketi terk edenlerin beyannameleri memleketi terkten önce gelen

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/101. Yeni Nesil ÖKC Kullanma Mecburiyetine İlişkin Tebliğ Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/101. Yeni Nesil ÖKC Kullanma Mecburiyetine İlişkin Tebliğ Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

3- Serbest Müşavirlik Mühendislik Hizmeti için SMM Büro Tescil Belgesi Almak Şartmıdır?

3- Serbest Müşavirlik Mühendislik Hizmeti için SMM Büro Tescil Belgesi Almak Şartmıdır? SMM İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1- SMM Büro Tescil Belgesi Nedir? Mühendislerin Serbest Müşavirlik Mühendislik Hizmeti (SMMH) verebilmek üzere kurdukları firma ve/veya çalıştıkları işyerleri için

Detaylı

PRATĐK BĐLGĐLER 2011 YILI. Yıllık Kurumlar Vergisi 25 Nisan akşamına kadar Nisan sonu tamamı

PRATĐK BĐLGĐLER 2011 YILI. Yıllık Kurumlar Vergisi 25 Nisan akşamına kadar Nisan sonu tamamı PRATĐK BĐLGĐLER 2011 YILI 01.01.2011 tarihi itibariyle Vergi Kanunlarında yapılan değişiklikler ve güncel hatırlatmalar aşağıda sıralanmıştır; 1. Vergi Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri; Beyanname

Detaylı

Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri

Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri Vergi Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com İş hayatının artan rekabet ortamı ve sürekli değişen yasal mevzuat, şirketlerin mali işler süreçlerini (muhasebe,

Detaylı

2017/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 30 Temmuz 2017 Pazar

2017/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 30 Temmuz 2017 Pazar 2017/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 30 Temmuz 2017 Pazar 01.02.2016 da kurulmuş olan, ŞİMAL Ofis Mobilyaları Ticaret Limited Şirketi nin

Detaylı

YENİ TÜRK LİRASINA GEÇİŞTE ÖZEL SEKTÖR FİRMALARINCA UYULACAK ESASLAR HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/69

YENİ TÜRK LİRASINA GEÇİŞTE ÖZEL SEKTÖR FİRMALARINCA UYULACAK ESASLAR HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/69 1 İstanbul, 11.10.2004 Bilindiği üzere 31.01.2004 tarih ve 25363 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun ile 01.01.2005 tarihinden geçerli

Detaylı

Datasoft Yazılım Personel Bordrosu Programında Yapılan Güncellemeler Kullanıcı Kılavuzu ( )

Datasoft Yazılım Personel Bordrosu Programında Yapılan Güncellemeler Kullanıcı Kılavuzu ( ) İçindekiler Tahakkuk İşlemleri... 2 Personel Bordrosu Muhasebe Entegrasyonu... 3 Muhasebe Fişi Parametreleri... 3 Muhtasar Beyannamede Belirtilen Türlere Uygun Olarak, Gelir Vergisi Kesintilerinin Tanımlanması...

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 SORU:1: TANIR Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihinde düzenlenen genel geçici mizanı ve 31.12.2013

Detaylı

nezdinde yeminli mali müşavirlerce yapılacak tespitlere ilişkin açıklamalar

nezdinde yeminli mali müşavirlerce yapılacak tespitlere ilişkin açıklamalar SİRKÜLER TARİH : 24.04.201.2017 SAYI : 2017-04-02 02 KONU : Serbest t Muhasebeci Mali Müşavirlik Ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 45) yayımlandı. ÖZETİ : Tebliğde, e-defter uygulaması

Detaylı

MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR? MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI NASIL YAPILACAKTIR?

MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR? MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI NASIL YAPILACAKTIR? Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanuna göre, 2011-2015 yılları arasında beyan edilen Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurumlar Stopaj Vergisi ve Katma Değer Vergisi

Detaylı

SĐRKÜLER : 2011-39 30.09.2011 KONU : Özel Tüketim Vergisi Đadesi Tasdik Raporu

SĐRKÜLER : 2011-39 30.09.2011 KONU : Özel Tüketim Vergisi Đadesi Tasdik Raporu SĐRKÜLER : 2011-39 30.09.2011 KONU : Özel Tüketim Vergisi Đadesi Tasdik Raporu 29.09.2001 tarih ve 28069 no.lu Resmi Gazete de yayınlanan 44 seri no.lu SM,SMM ve YMM Kanunu Genel Tebliği ile Özel Tüketim

Detaylı

E-DEFTER KAYITLARI. Selçuk GÜLTEN

E-DEFTER KAYITLARI. Selçuk GÜLTEN E-DEFTER KAYITLARI Selçuk GÜLTEN E-DEFTER KAYITLARI Ödeme Türü Belge Tipi Belge Tarihi ve No İcmal Listeleri Kayıtları E-Fatura Kaydı ----------- / / ------------ 153 Ticari Mallar 500.000,00 153.01.001

Detaylı

UYGULAMLI MUHASEBE UZMANLIK EĞİTİM PROGRAMI

UYGULAMLI MUHASEBE UZMANLIK EĞİTİM PROGRAMI 3 UYGULAMLI MUHASEBE UZMANLIK EĞİTİM PROGRAMI Eğitmenlerimiz EĞİTMENLERİMİZ AYŞE GENÇ SMMM ELVAN KARKIN SMMM GAMZE KILIÇ SMMM EĞİTMENLERİMİZ MURAT OMRAK SMMM KORAY KILIÇ SMMM ADİL TENLİ SMMM GÜROL PEKCAN

Detaylı

BİLGİ NOTU 27.12.2011/2011-16 2012 YILINDA UYGULANACAK HAD VE MİKTARLAR VERGİ USUL KANUNU

BİLGİ NOTU 27.12.2011/2011-16 2012 YILINDA UYGULANACAK HAD VE MİKTARLAR VERGİ USUL KANUNU BİLGİ NOTU 27.12.2011/2011-16 2012 YILINDA UYGULANACAK HAD VE MİKTARLAR VERGİ USUL KANUNU 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 414 üncü maddesi uyarınca, bu kanunda yer alan maktu hadler ile asgari

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ÇANAKKALE SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ STAJ DOSYASI ÇANAKKALE

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ÇANAKKALE SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ STAJ DOSYASI ÇANAKKALE MÜDÜRLÜĞÜ STAJ DOSYASI ÇANAKKALE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM (EDE-STAJ) ESASLARI AMAÇ: Öğrencilerin teorik bilgilerini uygulama ve beceri kazandırmaya yönelik bir biçimde

Detaylı

e UYGULAMALAR İnci ŞALCI Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSMMMO Eğitim Müdürü

e UYGULAMALAR İnci ŞALCI Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSMMMO Eğitim Müdürü e UYGULAMALAR İnci ŞALCI Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSMMMO Eğitim Müdürü 2 2. e- Fatura : 3 2. e-fatura : 2.1. e-fatura nedir? : E-Fatura, Kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Dolayısıyla

Detaylı

İZAHA DAVET UYGULAMASI E-BÜLTEN.

İZAHA DAVET UYGULAMASI E-BÜLTEN. İZAHA DAVET UYGULAMASI E-BÜLTEN Vergi İncelemeleri ve Denetimlerin etkin olarak yapılabilmesi ve gereksiz iş yükünün ortadan kaldırılması amacıyla, Mali İdare tarafından İzaha Davet uygulaması başlatılmıştır.

Detaylı

SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ

SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ T.C. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ARTVİN MESLEK YÜKSEKOKULU SEKTÖR UYGULAMASI STAJ DEFTERİ STAJYER ÖĞRENCİNİN; Bölümü Programı : Yönetim ve Organizasyon Bölümü : İşletme Yönetimi Programı Adı Soyadı : Sınıf

Detaylı

İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli?

İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli? İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli? MALİ KONULARDA NELERİ BİLMELİ b) Sosyal Sigortalar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre 10. yılın, son gününe kadar saklanması zor 1- İlk defa İşe başlayacak mükellefler

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Selim TUNA* Öz Katma Değer Vergisinde kısmi tevkifata tabi işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin alıcı

Detaylı

DUYURU: /52 YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARIN KULLANILMASI MECBURİYETİ İLE İLGİLİ 483 SERİ NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ

DUYURU: /52 YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARIN KULLANILMASI MECBURİYETİ İLE İLGİLİ 483 SERİ NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ DUYURU: 01.11.2017/52 YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARIN KULLANILMASI MECBURİYETİ İLE İLGİLİ 483 SERİ NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ 30.09.2017 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 483 seri no.lu

Detaylı

DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI

DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI 2018.1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI AKTİFKUZEY Beyaz Eşya Ticareti Limited Şirketi 31.12.2017 YILI KAPANIŞ BİLANÇOSUPASİF DÖNEN VARLIKLAR KISA

Detaylı

S İ R K Ü L E R Sayı: İstanbul,

S İ R K Ü L E R Sayı: İstanbul, S İ R K Ü L E R Sayı: 2019 010 İstanbul, 04.01.2019 KONU : VUK Kapsamında 2019 Yılında Uygulanacak Bazı Parasal Büyüklükler İle Usulsüzlük, Özel Usulsüzlük Cezaları Açıklandı. ÖZET BİLGİ : VUK kapsamında

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/58

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/58 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 05.10.2017 Sayı : 2017/58 Değerli Müşterimiz; Bazı mükelleflere; -Mevcut eski nesil ödeme kaydedici cihazlarını(ökc) 10 yıla kadar kullanma imkanı, -Bütün satışlarına elektronik

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN ADI GEREKLİ BELGELER SÜRESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN ADI GEREKLİ BELGELER SÜRESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA ÖĞRENCİ İŞLERİ 1 Kayıt Silme Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına Dilekçe, Üst Yazı ile ADMYO, ADMYO Yönetim Kurulu

Detaylı

No: 2011/45 Tarih: 02.10.2011

No: 2011/45 Tarih: 02.10.2011 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com No: 2011/45

Detaylı

LUCA BİLGİSAYARLI MUHASEBE PROGRAMI DERS NOTLARI

LUCA BİLGİSAYARLI MUHASEBE PROGRAMI DERS NOTLARI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU LUCA BİLGİSAYARLI MUHASEBE PROGRAMI DERS NOTLARI ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU EYLÜL 2016 - TRABZON SLAYT 5 Gider Faturası İşleme Türk Telekom

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/60

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/60 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 27.07.2018 Sayı : 2018/60 Değerli Müşterimiz; Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) 26.05.2018 tarih

Detaylı

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar.

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. Sayı: 2018/16 Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. 31 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Detaylı

TÜRKİYE HALK OYUNLARI FEDERASYONU 01.09.2012 31.12.2012 DÖNEMİ DENETLEME KURULU RAPORU

TÜRKİYE HALK OYUNLARI FEDERASYONU 01.09.2012 31.12.2012 DÖNEMİ DENETLEME KURULU RAPORU TÜRKİYE HALK OYUNLARI FEDERASYONU 01.09.2012 31.12.2012 DÖNEMİ DENETLEME KURULU RAPORU 1- GİRİŞ 1.1-) Konu Türkiye Halk Oyunları Federasyonu nun 01.09.2012-31.12.2012 dönemi hesap ve faaliyetlerinin, 3289

Detaylı

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ KULLANMA MECBURİYETİ GETİRİLEN MÜKELLEFLERİN BU CİHAZLARI KULLANMA MECBURİYETİ KOŞULLARI YENİDEN BELİRLENDİ

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ KULLANMA MECBURİYETİ GETİRİLEN MÜKELLEFLERİN BU CİHAZLARI KULLANMA MECBURİYETİ KOŞULLARI YENİDEN BELİRLENDİ 03.10.2017/122-1 YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ KULLANMA MECBURİYETİ GETİRİLEN MÜKELLEFLERİN BU CİHAZLARI KULLANMA MECBURİYETİ KOŞULLARI YENİDEN BELİRLENDİ ÖZET : Tebliğde, kullanma zorunluluğu getirilen

Detaylı

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği TASLAĞI

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği TASLAĞI YENİ TÜRK LİRASI KULLANIMINDA ÖZEL KESİM MUHASEBE SİSTEMİNE İLİŞKİN OLARAK İŞLETMELER TARAFINDAN UYULACAK ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ TASLAĞI HAKKINDAKİ SORU VE ÖNERİLERİNİZİ SİTEMİZİN İLETİŞİM BÖLÜMÜNDEN

Detaylı

Geç Gelen Faturalarda KDV İndirimi

Geç Gelen Faturalarda KDV İndirimi Geç Gelen Faturalarda KDV İndirimi Bilindiği üzere 3065 sayılı Katma Değer Vergisi kanunu 29/1- a maddesinde mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisinden,

Detaylı

TTS ve SAY2000İ YE YAPILACAK GİRİŞLERE İLİŞKİN AÇIKLAMA

TTS ve SAY2000İ YE YAPILACAK GİRİŞLERE İLİŞKİN AÇIKLAMA TTS ve SAY2000İ YE YAPILACAK GİRİŞLERE İLİŞKİN AÇIKLAMA 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa Ekli E cetvelinin 52 inci maddesinin birinci paragrafındaki; Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu

Detaylı

TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU

TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.05.2016 31.10.2016 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU Türkiye Buz Pateni Federasyonu Denetim Kurulu 01.05.2016-31.10.2016 dönemine ait raporunu hazırlamak üzere 18.11.2016

Detaylı

Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 44.000,-

Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 44.000,- VAKA D Selim ATAKOL (tek şahıs) giyim eşyası alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2014 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki

Detaylı

Orka Yazılım e-defter Belge Tipleri

Orka Yazılım e-defter Belge Tipleri E-defter Gönderimi ile ilgili Kontroller https://www.youtube.com/watch?v=c3hxjltrzgu E-defter Gönderimi ile ilgili Kontroller http://www.orka.com.tr/dosyalar/edeffteruygulama.pdf Tablo 1. Kılavuzda Bahsedilen

Detaylı

PRATĐK BĐLGĐLER 2012 YILI. Yıllık Kurumlar Vergisi 25 Nisan akşamına kadar Nisan sonu tamamı

PRATĐK BĐLGĐLER 2012 YILI. Yıllık Kurumlar Vergisi 25 Nisan akşamına kadar Nisan sonu tamamı PRATĐK BĐLGĐLER 2012 YILI 01.01.2012 tarihi itibariyle Vergi Kanunlarında yapılan değişiklikler ve güncel hatırlatmalar aşağıda sıralanmıştır; 1. Vergi Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri; Beyanname

Detaylı

2012 YILI VERGİ TAKVİMİ

2012 YILI VERGİ TAKVİMİ SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 111 İST, 30. 12. 2011 -Vergi Takvimimizin okunmasında dikkat edilecek hususlar; 1. Vergi Takvimimizde yer alan tarihler, Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde, beyan ve ödeme

Detaylı

KARACABEY SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNDE YAPILAN İŞLEMLER VE İSTENEN BELGELER. HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Banka Değişikliği 1- Dilekçe 5 gün

KARACABEY SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNDE YAPILAN İŞLEMLER VE İSTENEN BELGELER. HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Banka Değişikliği 1- Dilekçe 5 gün KARACABEY SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNDE YAPILAN İŞLEMLER VE İSTENEN BELGELER NO HİZMET ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Banka Değişikliği 1- Dilekçe 5 gün 2 Aylık Ödeme

Detaylı

2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00)

2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00) 2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00) SORU - 1 : PARS Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihli geçici mizanı, 2013 Aralık

Detaylı

2013 YILI ÜCRET TARİFESİ

2013 YILI ÜCRET TARİFESİ TABLO I - DEFTER TUTMA ÜCRETLERİ İŞİN MAHİYETİ İşçisiz 1-3 İşçili I. DEFTER TUTMA A. İşletme Defteri 4-9 İşçili 10 ve üzeri 1. Hizmet, Taşımacılık 170 225 240 275 2. Alım-Satım 230 290 305 330 3. İmalat-İnşaat

Detaylı

1) Mal alımı faturasının kaydedilmesi ile faturada kullanılan stok ve cari kartları hangi taraflarından hareket görürler? Kısaca açıklayınız

1) Mal alımı faturasının kaydedilmesi ile faturada kullanılan stok ve cari kartları hangi taraflarından hareket görürler? Kısaca açıklayınız TUZLA SÜLEYMAN DEMİREL TİCARET MESLEK LİSESİ MAÖL MUHASEBE FİNANSMAN ALANI BİLGİSAYARLI MUHASEBE DALI İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ I.DÖNEM TELAFİ EĞİTİMİ VE BECERİ SINAVI HAZIRLIK ÇALIŞMASI II.BÖLÜM SORULAR

Detaylı

İstanbul, 22.Kasım.2018

İstanbul, 22.Kasım.2018 İstanbul, 22.Kasım.2018 Sirküler Tarihi : 22.11.2018 Sirküler No : 2018 / 096 Konu : 2019 YILINDA E-FATURA, E-DEFTER VE E-ARŞİV UYGULAMALARINA BAŞLAMA TARİHLERİ ÖZET : Mevcut Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri

Detaylı

2018/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 11 Mart 2018 Pazar

2018/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 11 Mart 2018 Pazar 2018/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 11 Mart 2018 Pazar KUZEY BEYAZ EŞYA TİCARETİ LİMİTED ŞİRKETİ 31/12/2017 KAPANIŞ BİLANÇOSU Aktif Pasif

Detaylı

KDV BEYANNAMESİ SK 6/2a maddesinden yararlananlar için düzenlenecek (KDV1_22) KDV Beyannamesi Hazırlama Kılavuzu. Datasoft Yazılım

KDV BEYANNAMESİ SK 6/2a maddesinden yararlananlar için düzenlenecek (KDV1_22) KDV Beyannamesi Hazırlama Kılavuzu. Datasoft Yazılım KDV BEYANNAMESİ 6736 SK 6/2a maddesinden yararlananlar için düzenlenecek (KDV1_22) KDV Beyannamesi Hazırlama Kılavuzu Datasoft Yazılım 2016.09.23 İçindekiler B- KAYITLARDA YER ALDIĞI HÂLDE İŞLETMEDE MEVCUT

Detaylı

1. AKKURT TİCARET İşletmesinin ve Ocak ayında yaptığı işlemler aşağıdaki gibidir. Gerekli Muhasebe kayıtlarını (yevmiye defteri) yapınız?

1. AKKURT TİCARET İşletmesinin ve Ocak ayında yaptığı işlemler aşağıdaki gibidir. Gerekli Muhasebe kayıtlarını (yevmiye defteri) yapınız? Sorular 1. AKKURT TİCARET İşletmesinin ve Ocak ayında yaptığı işlemler aşağıdaki gibidir. Gerekli Muhasebe kayıtlarını (yevmiye defteri) yapınız? a) 03.01.2015 Tarihinde işletmenin Ziraat Bankasındaki

Detaylı

STAJ DOSYASI HAZIRLAYANIN ADI SOYADI : PROGRAMI : ÖĞRENCİ NO : STAJ YERİ :... İKAMET ADRESİ : EV TELEFONU : CEP TELEFONU : E-POSTA : PROGRAM DANIŞMANI

STAJ DOSYASI HAZIRLAYANIN ADI SOYADI : PROGRAMI : ÖĞRENCİ NO : STAJ YERİ :... İKAMET ADRESİ : EV TELEFONU : CEP TELEFONU : E-POSTA : PROGRAM DANIŞMANI (Form-STJ 03) STAJ DOSYASI HAZIRLAYANIN ADI SOYADI PROGRAMI ÖĞRENCİ NO STAJ TARİHİ../../20.. -../../20.. STAJ YERİ.... İKAMET ADRESİ.. EV TELEFONU CEP TELEFONU E-POSTA PROGRAM DANIŞMANI ÖĞR.GÖR. (Form-STJ

Detaylı

Mali Tatil. I- Mali Tatil Kapsamında Olmayan Süreler

Mali Tatil. I- Mali Tatil Kapsamında Olmayan Süreler Mali Tatil Bilindiği üzere 28.03.2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5064 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun un 1 inci maddesi ile mali tatil uygulanmaya başlamıştır. 2009 yılında mali

Detaylı

Konu ile ilgili olarak ayrıca 297 seri nolu gelir vergisi genel tebliği ve sayılı SGK genelgesi yayınlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak ayrıca 297 seri nolu gelir vergisi genel tebliği ve sayılı SGK genelgesi yayınlanmıştır. Bilgi Ref. No : 2017/03/232 Tarih : 22.03.2017 Sürüm : Likom Presto Plus 2.01.79.001, Likom Presto Plus Müşavir 2.02.22.01, Likom Presto XL 2.04.10.001 Konu : 687 Sayılı Yasa Gereği Personel Yönetimi Yazılımı

Detaylı

TURMOB [Kurs başlığı]

TURMOB [Kurs başlığı] TURMOB [Kurs başlığı] 21.11.2018/184-1 ÖZEL MEVZUAT SİRKÜLERİ 2019 YILINDA E-FATURA, E-DEFTER VE E-ARŞİV UYGULAMALARINA BAŞLAMA TARİHLERİ Mevcut Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ve taslak genel tebliğ

Detaylı

AKINSOFT WOLVOX Beyanname

AKINSOFT WOLVOX Beyanname AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 08.08.2012 Sayfa 1 1. ÇALIŞMA SİSTEMİ HAKKINDA KISA BİLGİ programı, ticari işletmelerin periyodik sürelerde resmi olarak vergi dairelerine vermesi

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT 476 SIRA NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ

BAKIŞ MEVZUAT 476 SIRA NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ BAKIŞ MEVZUAT 476 SIRA NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ 2017/17 ÖZET : Tebliğde 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre uygulanacak olan maktu hadler belirlenmiştir. Vergi

Detaylı

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Sirküler No : 2016-67 Sirküler Tarihi : 15.08.2016 Konu : Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Resmi Gazete'de henüz yayınlanmayan ancak 3 Ağustos 2016 tarihinde kabul edilen 6736 sayılı

Detaylı

2010 Yılına İlişkin Aylık Olarak Verilecek Ba ve Bs Formlarında Yeni Esaslar

2010 Yılına İlişkin Aylık Olarak Verilecek Ba ve Bs Formlarında Yeni Esaslar 2010 Yılına İlişkin Aylık Olarak Verilecek Ba ve Bs Formlarında Yeni Esaslar Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak,

Detaylı

E-Ticaret Site Sahiplerinin Vergisel Durumu

E-Ticaret Site Sahiplerinin Vergisel Durumu E-Ticaret Site Sahiplerinin Vergisel Durumu 1. Vergi dairesine kayıt yaptırmalısınız. İnternet üzerinden ticaret yaptığınız için vergi kanunlarına göre vergi dairesine kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

Detaylı

LUCA BİLGİSAYARLI MUHASEBE PROGRAMI Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Şubat

LUCA BİLGİSAYARLI MUHASEBE PROGRAMI Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Şubat LUCA BİLGİSAYARLI MUHASEBE PROGRAMI Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Şubat - 2015 Fatura İşleme Gider Faturası İşleme a) Türk Telekom Faturası İşleme b) TT Net (İnternet)

Detaylı

Konsinye Satışlar İhracat ve Muhasebe İşlemleri

Konsinye Satışlar İhracat ve Muhasebe İşlemleri Konsinye Satışlar İhracat ve Muhasebe İşlemleri Konsinye; bir malın alıcıya mülkiyeti devir edilmeksizin, tanıtılarak satışının yapılması amacıyla gönderilmesidir. Alıcı malı kabul etmesi (benimsemesi)

Detaylı