CISCO AĞLARDA VLAN (VIRTUAL LAN) ADAPTASYONU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CISCO AĞLARDA VLAN (VIRTUAL LAN) ADAPTASYONU"

Transkript

1 VLAN A Ğ MİMARİSİ CISCO AĞLARDA VLAN (VIRTUAL LAN) ADAPTASYONU Gelişim: VLAN A ğ Mimarisi, Sürüm 1.0 (Ocak 2008) Yazar Hakkında: Ozgur Karatas CCNA ozgur@ozgurkaratas.com Belge Hakkında: Bu belgede; öncelikle VLAN A ğ Mimarisi anlatılm ış ve Cisco A ğ Cihazlar ı üzerinde nasıl çalıştığı örneklerle açıklanmıştır. Belgede ayrıca VTP konfigürasyonuna ve VLAN Mimarisine nası l adapte edildiğine yer verilmiştir. Telif Hakk ı: Bu belgedeki bilgiler olduğu gibi kaydıyla herhangi bir garanti olmadan sunulmaktadı r. Bu belgenin mümkün olduğu kadar eksiksiz ve doğru olmas ı için gereken tüm özen gösterilmiş tir. Ancak doğrudan veya dolayl ı olarak bu belgedeki talimatlar veya bu belgede anlatılan yazılım ve donanı m ürünleri yüzünden ortaya çıkan kayıp ve zararlardan dolay ı, yazar ve Cisco Systems, Inc. herhangi bir kişi veya kuruma kar şı sorumlu tutulamaz. All Rights Reserved. Copyright, Cisco Systems, Inc. Bu belgeyi yazarın izni dahilinde kopyalayabilir, yayınlayabilir ve dağıtabilirsiniz. Yazar ve Cisco Systems, Inc. orijinal belgeden çoğaltılan ve yanl ış bilgi içeren kopyalardan sorumlu değildir. Internet Sayfalar ı:

2 VLAN Nedir? VLAN' ın açılım ı Virtual Local Area Network'tur. Türkçesi ise Sanal Yerel Alan Ağlar ı'dı r. IEEE tarafından geliştirilmiştir. VLAN OSI 2. katmanda çalışır (Layer 2). Adından da anlaşılabileceğ i gibi VLAN teknolojisi kullanılarak, bu teknolojiyi destekleyen cihazlar üzerinde mantıksal ağ lar oluşturulur. Bu mantıksal ağlar aslında bölünmü ş birer broadcast domainlerdir. VLAN, yerel alan a ğı üzerindeki a ğ kullanıcılarının ve kaynaklarının mantı ksal olarak gruplandırılmas ı, farkl ı broadcast domainlere atanmas ı ve a ğ cihazlar ı üzerinde farkl ı portlara atanmas ı ile uygulanır. VLAN kullanılan bir ağda, bir VLAN'da bulunan kullanıcı lar sadece kendi broadcast domain'ine sahip olacağından, birbirleri ile haberleşebilirler. Oluşturulmu ş farkl ı bir VLAN'da bulunan kullanıcılar ile iletişim kuramazlar. Büyük ağlarda VLAN ihtiyac ı iş te bu sebepten dolay ı ortaya çıkm ış ve Network Mühendisleri'ni büyük bir zahmetten kurtarmıştı r. Ortamda OSI 3. katman çalışan (Layer 3) bir cihaz olmas ı durumunda, bir VLAN'a üye ağ kullanıcısının farkl ı bir VLAN'a üye a ğ kullanıcıs ı ile haberleşmesi sağlanabilmektedir. Artı k günümüzde Cisco Systems'in üretmi ş olduğu Layer 3 switch'ler, ayn ı zamanda router modunda çalıştıklar ı için bunu yapabilmektedir. VLAN adaptasyonu sonrasında broadcast trafiği azaltılı r ve bant genişliği de artırılm ış olur. Ayrıca a ğ kullanıcılar ı daha kolay yöneltilebilir ve eriş im izinleri (access -lists) çok daha kolay yapılandırılıp uygulanabilir. VLAN kullanım ı ayn ı zamanda a ğ yatırımınız ı da düşürmektedir. Örneğ in 48 port bir switch'iniz var ve bunun sadece 25 portunu kullanıyorsunuz. Başka bir yerel alan a ğı oluşturmanı z gerekiyor ve 20 kişilik bir grubu ağa bağlayacaksını z. Yeni bir switch almak yerine elinizdeki 48 portlu switchin bo ş olan 23 portunu başka bir vlan oluş turup atayarak, yeni bir switch almaktan tasarruf elde edersiniz. VLAN Nasıl Oluşturulur? VLAN oluşturacağınız cihaza konsol portundan ya da telnet üzerinden bağlanarak aşağı daki komutlarla VLAN'larınız ı oluşturabilirsiniz. Not: VLAN'larınız ı oluşturmak için cihaza bağlandıktan sonra en komutu ile Privileged mod'a geçmelisiniz. cisco3550#vlan database cisco3550#vlan 2 name TEST VLANI cisco3550#vlan 3 name DENEME VLANI Not: VLAN1 her zaman switchlere uzaktan bağlanmak ve yönetmek için kullanı lan management vlan'dır ve tüm Cisco IOS'lerinde default olarak gelir. Bu VLAN'a vereceğ iniz IP adresi ile switch'inize uzaktan bağlanabilirsiniz. Yukarıdaki örneğimizde 2 adet vlan oluşturduk ve bu vlan'lara isim verdik. Şimdi komutları inceleyelim. vlan database = VLAN veritabanına giri ş yapmanız ı sağlar. vlan 2 = 2 ID'li vlanınız ı oluşturmak için kullanılır. name = Oluşturduğunuz VLAN'a bir isim vermek için kullanılır.

3 Oluşturmu ş olduğunuz VLAN'lar ı listelemek ve hakkında bilgi almak için aşağı daki komutu kullanabilirsiniz. cisco3550# sh vlan Portlar VLAN'a Nasıl Atanır? Yukarıdaki örnekte nasıl VLAN oluşturabileceğinizi öğrendiniz. Bu adı mda ise switchinizin portların ı oluşturduğunuz VLAN'lara nasıl atayacağınız anlatılmıştır. Diyelim ki switchinizin fastethernet0/1 portunu yukarıda oluşturduğ unuz VLAN2 id'sine sahip TEST VLAN' ına, fastethernet0/2 portunu ise VLAN3 id'sine sahip DENEME VLAN' ı na atayacaksınız. Bunun için aşağıdaki komutlar yeterlidir. Not: Port atayabilmeniz için conf t komutu ile global configured moda geçmelisiniz. cisco3550#conf t cisco3550#int fastethernet0/1 cisco3550#switchport mode access cisco3550#switchport access vlan 2 cisco3550#exit cisco3550#int fastethernet0/2 cisco3550#switchport mode access cisco3550#switchport access vlan 3 cisco3550#end cisco3550#wri mem Yukarıdaki örneğimizde kullandığımız komutlar ı inceleyelim. int = Bu komut ile bir interface'a girilip o interface için konfigürasyon yapılır. switchport mode access = Bu komutun kullanıld ığı portun bir access portu olduğu belirtilir. switchport access vlan = Bu komut ile portun hangi vlan'a erişim portu olduğu belirlenir. wri mem = Konfigürasyonda yaptığınız değişiklikleri kaydetmenizi sağlar. Yukarıdaki komutlar ı kullanarak oluşturduğumuz VLAN'lara port atamasın ı yapm ış olduk. sh vlan komutunu kullandığı nı zda VLAN'ları n karşı sı nda atanm ış olan portları nı z ı görebilirsiniz. Oluşturulan bir VLAN' ı Silmek? Oluşturmu ş olduğunuz bir VLAN' ı silmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. VLAN' ı sildikten sonra bu VLAN'a atanm ış portlar default vlan'a (VLAN1, Management VLAN) otomatik olarak geçecektir. cisco3550#vlan database cisco3550#no vlan 2 Yukarıdaki komutla oluşturduğunuz 2. VLAN' ı silebilirsiniz. Ancak bir VLAN' ı sildiğ iniz zaman ondan sonraki VLAN'lar id'lerini korurlar. Örneğin VLAN2'yi sildiğ inizde, VLAN id'si 3 olan VLAN' ın id'si tekrar 2 olmaz.

4 VTP Nedir? VTP'nin açılım ı VLAN Trunking Protocol'dur. Bu protokol sayesinde çok fazla sayı da switch bulunan network'larda, protokolun adından da anlaşılabileceğ i gibi, trunk portlar sayesinde, VLAN'larınız ı diğer switchlere taşıyabilirsiniz. VTP'e bir anlamda VLAN Domain de diyebiliriz. VTP üç farkl ı modda çalışmaktadır. Server Mode Bu modda çalışan switchte VLAN oluşturulur ve silinebilir. Ayrı ca Layer 3'te VLAN interface konfigürasyonu Server modda olan switchte yapılandırılır. Transparent Mode Bu modda çalışan switchler VTP'den VLAN bilgilerini alabildiğ i gibi, kendi üzerinde de VLAN oluşturulabilir fakat bu VLAN bilgilerini diğer switchler ile paylaşmaz. Client Mode Bu modda olan switchler trunk portlar ı üzerinden VLAN listesini alı rlar ve VLAN bilgilerini taşırlar. Ancak kendi üzerilerinde VLAN oluşturamaz ya da silemezsiniz. VTP Server Nasıl Yapılandırılır? VTP ayarlarınız ı yapmadan önce şunu bilmelisiniz. A ğ kullanıcılarınız için VLAN'lar aras ı eriş im sağlayacaksanız Layer 3 bir cihaz üzerinde VTP'i Server modda çalıştırmalısınız. Aşağıdaki komutlar ile VTP domaininizi (server) ayarlayabilirsiniz. cisco3550#conf t cisco3550#vtp domain TEST cisco3550#vtp mode server cisco3550#vtp password deneme Şimdi yukarıdaki komutların neye yaradığın ı kısaca inceleyelim. vtp domain = VTP domaininize bir isim vermenizi sağlar. vtp mode server = VTP'nizin Server modda çalıştığın ı belirten komuttur. vtp password = VTP domain için bir şifre belirlemenizi sağlar. Bu komutlar ı koşturduğunuz switch artık VTP Server Switch olarak çalışır. Mevcut trunk portları üzerinden diğer switchlere, bu switch üzerinde oluşturmu ş olduğ unuz VLAN'lar otomatik olarak taşınır. Bunun için diğer VLAN taşınacak switchleri de client olarak ayarlamalısını z. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, VTP Client Nasıl Yapılandırılır? bölümünde de görebileceğ iniz gibi, vtp domain isminin ve vtp şifresinin client switch üzerinde de tanımlanm ış olmas ı gerekmesidir.

5 VTP Client Nasıl Yapılandırılır? Şimdi diğer switchimizi de Client modda çalışacak ve Server modda çalış an switchimizden VLAN listesini alacak şekilde konfigure edelim. Bunun için Cisco Systems'in üretmi ş olduğ u Layer Catalyst marka switch kullanıyoruz. cisco2950#vtp domain TEST cisco2950#vtp mode client cisco2950#vtp password deneme Yukarıdaki komutlar ı girdikten sonra artık 2950 switchimiz Client modda çalışacaktı r ve Trunk port üzerinden VLAN listesini otomatik olarak alacaktır. Bunu yapabilmesi için yukarıda da bahsettiğimiz gibi Trunk Port'lara ihtiyaç vardı r. Trunk port iki switch arasında oluşturulur ve her iki cihaz üzerindeki trunk portlar birbirine linklenir. Yukarıdaki örneğ imizden devam edecek olursak; Cisco 3550 switchimizin üzerinde zaten 2 adet VLAN oluşturmuştuk. Bu VLAN'lar ı 2950 switchimize taşı mak için Cisco 3550 switchimizin gigabitethernet0/1 portu ile Cisco 2950 switchimizin gigabitethernet0/1 portunu trunk port olarak aşağıdaki komutlarla ayarlayıp birbirine linkliyoruz. cisco3550#conf t cisco3550#int gigabitethernet0/1 cisco3550#switchport mode trunk cisco3550#switchport trunk encapsulation dot1q cisco3550#description Bu port Trunk Port olarak 2950'in giga0/1 portuna bağlanmıştır. cisco3550#end cisco3550#wri mem cisco2950#conf t cisco2950#int gigabitethernet0/1 cisco2950#switchport mode trunk cisco2950#description Bu port Trunk Port olarak 3550'in giga0/1 portuna bağlanmıştır. cisco2950#end cisco2950#wri mem Şimdi yukarıdaki komutlar ı kısaca açıklayalım. Burada port numaralar ı aklınız ı karıştırması n, her iki switchin de (server 3550 ve client 2950) gigabit 0/1 portlar ı trunk olarak yapılandırılmıştır. switchport mode trunk = Bu komut o switch portunun Trunk port olduğunu tanımlamaktadır. description = Bu komutla portlara tanım girilebilir ve ileride kafanız karışmaz. switchport trunk encapsulation = Bu komut sadece Layer 3 cihazlar üzerinde (Server) çalışı r. VLAN datagramlarının hangi tip frame içerisinde taşınacağın ı belirler. Dot1q Nedir? IEEE tarafından geliştirilmi ş bir VLAN encapsulation standartıdı r. Ethernet paketlerinin içerisine yerleştirdiği bitler sayesinde vlan id'sinin ne olduğunu belirler. ISL Nedir? Açılım ı Inter Switch Link'tir. Cisco Systems'in geliştirmi ş olduğ u bir vlan encapsulation standartıdır.

6

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı VLAN Nedir? Virtual Local Area Network (VLAN), network kullanıcılarının ve kaynaklarının bir switch üzerindeki portlara bağlanarak yapılan mantıksal bir gruplamadır. VLAN,

Detaylı

Layer 2 Güvenlik Yöntemleri(Bölüm1) SAFA Kısıkçılar / İTÜ BİDB 2010

Layer 2 Güvenlik Yöntemleri(Bölüm1) SAFA Kısıkçılar / İTÜ BİDB 2010 Layer 2 Güvenlik Yöntemleri(Bölüm1) SAFA Kısıkçılar / İTÜ BİDB 2010 Pekçok güvenlik ve network yöneticisi sistemlerinin güvenliğini sağlayabilmek için gelebilecek tehditleri üst katmanlara kadar taşımaktansa,

Detaylı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı VLAN Nedir? Virtual Local Area Network (VLAN), network kullanıcılarının ve kaynaklarının bir switch üzerindeki portlara bağlanarak yapılan mantıksal bir gruplamadır. VLAN,

Detaylı

Gündem. VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri

Gündem. VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri VLAN Kavramı Gündem VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri Paylaşılan LAN sınırlamaları Kullanıcılar fiziksel olarak sınırlı Altağlar Hub lara bağlı Kullanıcılar yerlere guruplu Bir segmette güvenlik

Detaylı

Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP)

Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) VRRP teknolojisi IEEE temel alınarak geliştirilmiştir.[13] VRRP, HSRP gibi teknolojilerde olduğu gibi birden fazla yönlendiricinin veya üçüncü seviye bir anahtarlayıcının

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 2

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 2 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 2 Sanal Yerel Ağlar (Virtual LAN s - VLANs) ÖN BİLGİ Sanal Yerel Ağ (VLAN) Sanal yerel ağ (Virtual Local Area

Detaylı

DHCP kurulumu için Client/Server mimarisine sahip bir ağ ortamı olmalıdır ki bu da ortamda bir Domain Controller olmasını zorunlu kılar.

DHCP kurulumu için Client/Server mimarisine sahip bir ağ ortamı olmalıdır ki bu da ortamda bir Domain Controller olmasını zorunlu kılar. Lab3-DHCP Server DHCP Nedir? Dynamic Host Configuration Protocol, Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü. Sisteminizde 500 adet bilgisayar olduğunu ve bunlara tek tek ayrı ayrı IP adresi verilmesi gerektiğini

Detaylı

Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları

Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları 17/05/06 Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları ODTÜ BİDB - Ağ Grubu 1 Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları Koordinatörler Toplantısı 17.05.2006 ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı İbrahim Çalışır İçindekiler Vlan teknolojisi

Detaylı

HUAWEI Cihazlara Erişim Yöntemleri

HUAWEI Cihazlara Erişim Yöntemleri HUAWEI Cihazlara Erişim Yöntemleri 24/06/2013 GİRİŞ Bir Huawei cihaza nasıl erişiriz sorusuna cevap vermek için, öncelikle belirlenmesi gereken, cihaz üzerinde ne yapılmak istendiğidir. Cihaza bir dosya

Detaylı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı AirLink ES4X0, diğer bir router ile birlikte kullanıldığında birden fazla bilgisayar veya cihaz için esas bağlantı noktası ve internet üzerinden yedekleme

Detaylı

HP PROCURVE SWITCHLERDE 802.1X KİMLİK DOĞRULAMA KONFİGÜRASYONU. Levent Gönenç GÜLSOY 27.01.2014

HP PROCURVE SWITCHLERDE 802.1X KİMLİK DOĞRULAMA KONFİGÜRASYONU. Levent Gönenç GÜLSOY 27.01.2014 HP PROCURVE SWITCHLERDE 802.1X KİMLİK DOĞRULAMA KONFİGÜRASYONU Levent Gönenç GÜLSOY 27.01.2014 1. GİRİŞ 1.1 Network Access Control (NAC) Metodları MAC Doğrulaması: 802.1x ve Web Kimlik doğrulaması desteklemeyen

Detaylı

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 1 / 11 WiFi Relay Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 2 / 11 1. ÖZELLĐKLER 100.0mm x 80.0mm devre boyutları 12/24 VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini gösteren LED ler 4 adet, 12/24V,

Detaylı

NA VNC SERVER KULLANIMI. Genel Bilgi NA VNC Server Ayarları

NA VNC SERVER KULLANIMI. Genel Bilgi NA VNC Server Ayarları NA VNC SERVER KULLANIMI Genel Bilgi NA VNC Server Ayarları Genel Bilgi Bu dökümanda NA ekranlarda VNC Server kullanımı anlatılmıştır. VNC, Virtual Network Computing kelimelerinin baş harflerinin bir araya

Detaylı

Ağ Sızma Testleri ve 2. Katman Saldırıları Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı

Ağ Sızma Testleri ve 2. Katman Saldırıları Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Ağ Sızma Testleri ve 2. Katman Saldırıları Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Tarih 1 İçerik TCP/IP Temelleri Ağı Dinleme MAC Adres Tablosu Doldurma ARP Zehirlemesi

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR AĞLARI DERSİ LABARATUVARI KULLANIM KILAVUZU 2011-2012 YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZÇELİK YRD. DOÇ. DR.

Detaylı

Bazı Cisco Router Modelleri: Cisco 1720 Router

Bazı Cisco Router Modelleri: Cisco 1720 Router Router,OSI modelinin 3.katmanında çalışan ve ağ protokollerini destekleyen ve ağları birbirine bağlayan cihazdır. Bir router içersinde birbirinden farklı amaçlar için dört tür bellek vardır.bunlar; ROM:

Detaylı

ZyXEL P-660HN-F1Z Modem ve VLAN Gerekliliği

ZyXEL P-660HN-F1Z Modem ve VLAN Gerekliliği ZyXEL P-660HN-F1Z Modem ve VLAN Gerekliliği Diyelim ki; küçük bir şirketimiz var ve P-660HN-F1Z modem kullanıyoruz. Çalışanlarımız bu modem üzerinden internete çıkabildikleri gibi aynı zamanda ağımızda

Detaylı

FortiGate & FortiAP WiFi Controller

FortiGate & FortiAP WiFi Controller 2011 FortiGate & FortiAP [Bu dökümanda Fortigate üzerinden FortiAP cihazlarının nasıl kontrol edildiği ve nasıl ayarlandığı anlatılmıştır.] v400-build0496-rev.01 RZK Mühendislik ve Bilgisayar Sistemleri

Detaylı

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek.

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Ms SQL Sunucu Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 04.03.2004 Okunma Sayısı 805 Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Hedefler Kimlik denetemini

Detaylı

Gateway Load Balancing Protocol (GLBP)

Gateway Load Balancing Protocol (GLBP) Gateway Load Balancing Protocol (GLBP) GLBP, diğer protokollere göre (HSRP,VRRP) daha verimli ve etkilidir [16]. HSRP ve VRRP teknolojilerinde yönlendiriciler yedeklilik açısından aktif-pasif rollerini

Detaylı

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12 WiFi RS232 Converter Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 2 / 12 1. ÖZELLĐKLER 60.20mm x 40.0mm devre boyutları (5-15)VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini

Detaylı

1 NETWORK KABLO VE CIHAZLAR

1 NETWORK KABLO VE CIHAZLAR VII 1 NETWORK KABLO VE CIHAZLAR 1 Kablolar 1 Bakır Kablolar 1 Cat5 Türü Kablolar 1 Cat6 Türü Kablolar 2 Cat7 Türü Kablolar 2 Fiber Kablolar 3 Fiber Kablo renkleri 6 Fiber Patch Kablosu çeşitleri 6 Switches

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 5: Ağ (Network) katmanı I 4. 1 Giriş 4.2 Sanal devre (virtual

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 1

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 1 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 1 Yerel Ağlar (LANs) ve Ethernet ÖN BİLGİ Yerel Ağ ve Ethernet Bilgisayar ağları, yerel ve geniş alan ağları olarak

Detaylı

TEMEL NETWORK CİHAZLARI

TEMEL NETWORK CİHAZLARI TEMEL NETWORK CİHAZLARI LAN (Local Area Network); yüksek hızlı, düşük hatalı ve küçük coğrafi alan kaplayan (bir uçtan diğer uca beş bin metreye kadar) ağlardır. Yani LAN; bir binadaki ya da küçük bir

Detaylı

HotelTV. HotelTV Kurulum Dökümanı REV A0.4 D0257. 2014 Ekim. Web : http://support.vestek.com.tr Mail : support@vestek.com.tr Tel : +90 212 286 01 06

HotelTV. HotelTV Kurulum Dökümanı REV A0.4 D0257. 2014 Ekim. Web : http://support.vestek.com.tr Mail : support@vestek.com.tr Tel : +90 212 286 01 06 D0257 HotelTV HotelTV Kurulum Dökümanı 2014 Ekim 1. Düzeltme Geçmişi Date Owner Version Reason & Change 8 Şubat 2012 Bora Tunçer A0.1 İlk Oluşturma 22 Temmuz 2013 Uğur Daltaban A0.2 İçerik Ekleme 25 Kasım

Detaylı

KABLOLU AĞLAR. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini etkinleştirmek için aşağıdaki temel yapılandırma yapılır;

KABLOLU AĞLAR. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini etkinleştirmek için aşağıdaki temel yapılandırma yapılır; KABLOLU AĞLAR SWITCH AYARLARI 1.1. Switch konfigürasyonuna başlamadan önce, herhangi olumsuz bir duruma karşın switch konfigürasyonunun yedeği alınması önerilmektedir. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini

Detaylı

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23 Ağ Temelleri Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013 Ref: HNet.23 Ağ Nedir Ağ, iki yada daha fazla cihazın kablolu veya kablosuz olarak birbirleri ile belirli protokoller

Detaylı

Meşrutiyet Caddesi 12/10 06540 Kızılay/ANKARA T: +90 (312) 417 0 254 info@cliguru.com

Meşrutiyet Caddesi 12/10 06540 Kızılay/ANKARA T: +90 (312) 417 0 254 info@cliguru.com ICND1 - Interconnecting Cisco Network Devices-1 1. Basit Ağ oluşturma Ağ Fonksiyonları Ağ Güvenliği Bilgisayardan bilgisayara iletişim modeli TCP/IP's İnternet Katmanı TCP/IP's Taşıma Katmanı Paket İletim

Detaylı

Hızlı Kurulum Rehberi. ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem

Hızlı Kurulum Rehberi. ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem Hızlı Kurulum Rehberi ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem Gerekli olduğu durumda yetkili kişilerin servis yapması uygundur. Yalnızca ürünle beraber gelen güç kaynağını kullanınız. Yalnızca ürünle beraber

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5. Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5. Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5 Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama Bu deneyde, Laboratuvar görünümü, Çizim 5.1 de gösterilen biçimde

Detaylı

F.Ü. MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LAB. DENEY NO : 5 ROUTER KONFİGÜRASYONU VE LAN TEKNOLOJİLERİ DENEYİ

F.Ü. MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LAB. DENEY NO : 5 ROUTER KONFİGÜRASYONU VE LAN TEKNOLOJİLERİ DENEYİ F.Ü. MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LAB. DENEY NO : 5 ROUTER KONFİGÜRASYONU VE LAN TEKNOLOJİLERİ DENEYİ 1. GİRİŞ Bu deneyin amacı Cisco 1760 Router ve Cisco Catalyst 2950 switch kullanarak:

Detaylı

TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME

TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirleriyle haberleşmesi için protokollere ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda Uluslararası Standartlar Organizasyonu

Detaylı

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü)

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Cihaz İnternet Ayarları Cihazı ethernet kablosu kullanarak ilk olarak ayar yapacağınız bilgisayara direkt olarak bağlayınız. Cihazlar varsayılan olarak 192.168.1.40

Detaylı

IP Adres Subnet Mask Default Gateway ??

IP Adres Subnet Mask Default Gateway ?? IP Adres Tablosu Cihaz Arayüz Adres Subnet Mask Default Gateway Bilisim internet Fa0/0? 255.255.255.240 n/a S0/0/0? 255.255.255.240 n/a Fa0/0? 255.0.0.0 n/a S0/1/0 128.107.0.5 255.255.255.252 n/a Fa0/0

Detaylı

Bridge Mod Modem ve Firewall Ayarları

Bridge Mod Modem ve Firewall Ayarları Bridge Mod Modem ve Firewall Ayarları Public (WAN) IP Private (LAN) IP 88.34.45.43 192.168.1.1 192.168.1.33--- ZyWALL cihazınız öncesi yapınız; yukarıdaki şemada anlatılan; modeminizin sizi internete bağlayan

Detaylı

Asıl başlık stili için tıklatın

Asıl başlık stili için tıklatın Asıl başlık stili için tıklatın YEREL BÖLGE NETWORK SİSTEMLERİ (LOCAL AREA NETWORKS) Bölüm-3 Resul DAŞ rdas@firat.edu.tr Yerel Bölge Network Sistemleri Temel LAN Aygıtları Network Aygıtlarının Gelişimi

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 Yönetici olarak AntiKor a girmek için SshClient veya Putty programı kullanılır. IP olarak kurum içinden

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 S a y f a 4 S a y f a 5 S a y f a 6 S a y f a 7 şeklini alır. Bu durumda kullanıcı yasaklı konumdadır.

Detaylı

Computer Networks 5. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D.

Computer Networks 5. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. Computer Networks 5 Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. TCP/IP Modeli TCP/IP, günümüzde en yaygın olarak kullanılan protokol takımıdır ve TCP/IP protokol yığınına (TCP/IP stack) gömülü,

Detaylı

EGE Üniversitesi Network (Ağ) Altyapısı

EGE Üniversitesi Network (Ağ) Altyapısı EGE Üniversitesi Network (Ağ) Altyapısı Dr. Enis Karaarslan Ege Üniversitesi Network Yönetim Grubu Danışmanı 11/4/2009 Dr. Enis KARAARSLAN 1 HEDEF Ege Üniversitesi Bilgisayar Ağı (Computer Network) ) altyapısını,

Detaylı

P-661HNU F1 ve P-660HNU F1 QoS Yönetimi

P-661HNU F1 ve P-660HNU F1 QoS Yönetimi P-661HNU F1 ve P-660HNU F1 QoS Yönetimi Ürünümüzde QoS nasıl çalışır? Ürünlerimiz mekanizma gereği paket iletim istikametini dikkate alır ve Tampon Yönetim(Buffer Management) algoritması olarak Drop Tail

Detaylı

Endüstriyel otomasyon protokollerinin her zaman yapılan işlem için gerekli olan bant genişliğini sağlar

Endüstriyel otomasyon protokollerinin her zaman yapılan işlem için gerekli olan bant genişliğini sağlar I SERİSİ Endüstriyel ve ağır çevre koşullarında kullanım amaçlı olarak tasarlanmış özel bir switchtir. Fabrika ve nakil koşullarında çalışmaya uygun olan bu cihazda güvenli politika uygulamalarına önem

Detaylı

FortiGate (Terminal Server) Terminal Sunucu Üzerinden Gelen Kullanıcılar

FortiGate (Terminal Server) Terminal Sunucu Üzerinden Gelen Kullanıcılar 2011 FortiGate (Terminal Server) [Bu dökümanda Terminal Server üzerinden internete çıkan kullanıcılara, kullanıcı bazında kural ve UTM işlemlerinin nasıl uygulandığı anlatılmıştır.] v400-build0328-rev.01

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 3 Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazları ile herhangi bir UMTH operatörüne gerek

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları. Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları. Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Bölüm 4 Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazları ile herhangi bir STH operatörüne gerek

Detaylı

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER Ağ Donanımları Cihazlar OSI ve cihazlar OSI Katmanı Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Cihaz Yönlendirici (Router) Katman 3 Switch Köprü (Bridge) Katman 2 Switch NIC, Yineleyici (Repeater)

Detaylı

VSG 1200_v2 Kurulum ve Kullanım Kılavuzu

VSG 1200_v2 Kurulum ve Kullanım Kılavuzu VSG 1200_v2 Kurulum ve Kullanım Kılavuzu 1 Kurulum Seçenekleri Aşağıdaki kısım farklı kurulum seçeneklerini tanımlamktadır. Not: Kurulum sırasında kurulum deliklerini kapatmayınız ve VSG nin ön ve arka

Detaylı

Simülasyona Dayalı Ağ Temelleri Dersi Eğitimi

Simülasyona Dayalı Ağ Temelleri Dersi Eğitimi Simülasyona Dayalı Ağ Temelleri Dersi Eğitimi HEDEF Bilgisayar Programcılığı bölümünde yürütülen Ağ Temelleri dersi içeriğini incelemek Bilgisayar Ağları öğretiminde Simülasyon/emülasyon kullanımı hakkında

Detaylı

İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler...

İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler... İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler... 1.BÖLÜM: BASİT BİR AĞ OLUŞTURMAK 1.1.AĞ NEDİR? 1.2.AĞ FONKSİYONLARINI KEŞFETME 1.3.BİR AĞI OLUŞTURAN FİZİKSEL BİLEŞENLER 1.4. BİR AĞIN ÖZELLİKLERİ 1.5. FİZİKSEL VE

Detaylı

Güvenli Switching. Başka Bir Switch: ARUBA Tunneled Node. Semih Kavala ARUBA Sistem Mühendisi. #ArubaAirheads

Güvenli Switching. Başka Bir Switch: ARUBA Tunneled Node. Semih Kavala ARUBA Sistem Mühendisi. #ArubaAirheads Güvenli Switching Başka Bir Switch: ARUBA Tunneled Node Semih Kavala ARUBA Sistem Mühendisi AJANDA Yeni Nesil Uç Nokta Yaklaşımı Yönetimsel Açıdan Kablolu Ağlar ile Kablosuz Ağlar Arasındaki Farklar ARUBA

Detaylı

300 BANT KABLOSUZ ERİŞİM NOKTASI YÖNLENDİRİCİ

300 BANT KABLOSUZ ERİŞİM NOKTASI YÖNLENDİRİCİ 300 BANT KABLOSUZ ERİŞİM NOKTASI YÖNLENDİRİCİ Hızlı Kurulum Kılavuzu DN-7059-2 İçindekiler Paket İçeriği... Sayfa 1 Ağ Bağlantılarını Oluşturma... Sayfa 2 Ağ Kurulumu... Sayfa 3 Paket İçeriği Bu yönlendiriciyi

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub Ağ Donanımları Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router Kablolar (Pasif Cihazlar) Coaxial, STP, UTP, Fiber Konnektörler (Connector)

Detaylı

Ssl Vpn konfigurasyonunda öncelikle Sslvpn yapmasına izin vereceğimiz kullanıcıları oluşturuyoruz.

Ssl Vpn konfigurasyonunda öncelikle Sslvpn yapmasına izin vereceğimiz kullanıcıları oluşturuyoruz. FORTIGATE 5.4 VERSION SSLVPN KONFIGURASYONU Ssl Vpn konfigurasyonunda öncelikle Sslvpn yapmasına izin vereceğimiz kullanıcıları oluşturuyoruz. User & Device a gelip User Definition dan Create New diyerek

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri I

Temel Bilgi Teknolojileri I Temel Bilgi Teknolojileri I Bilgisayar Ağları İşletim Sistemleri İnternet, Web ve Güvenlik Yrd. Doç. Dr. Şeyhmus AYDOĞDU Bilgisayar Ağları Bilgisayar Ağının Bileşenleri İletim ortamı İletim yöntemi Arayüz

Detaylı

Şartname CLR-IES-G402P Yönetilebilir Endüstriyel PoE Switch

Şartname CLR-IES-G402P Yönetilebilir Endüstriyel PoE Switch Şartname CLR-IES-G402P Yönetilebilir Endüstriyel PoE Switch GENEL Cihaz üzerinde Fiber optik kabloları sonlandırmak için 2 adet SFP modül yuvası bulunmalı. SFP yuvalarının tamamı Multimode ve Singlemode

Detaylı

NETWORK BÖLÜM-5 OSI KATMANLARI. Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU 1/27

NETWORK BÖLÜM-5 OSI KATMANLARI. Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU 1/27 NETWORK BÖLÜM- OSI KATMANLARI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI / OSI Modeli İletişimin genel modeli OSI referans modeli OSI modeli ile TCP/IP modelinin karşılaştırılması

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub OSI and Equipment Networking Hardware Networking hardware may also be known as network equipment or computer networking devices. OSI Layer Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Equipment

Detaylı

STP. Spanning Tree Protocol

STP. Spanning Tree Protocol STP Spanning Tree Protocol Loop Sorunu Switch ortamında geri dönüş yolu olmamalıdır Veri iletişiminde sonsuz döngü olur, diğer trafiğe yer kalmaz Loop Sorunu STP (Spanning Tree Protocol) geri dönüş yollarını

Detaylı

Ayni sistem(host) üzerinde IPC. Ağ(network) aracılığı ile IPC

Ayni sistem(host) üzerinde IPC. Ağ(network) aracılığı ile IPC Ayni sistem(host) üzerinde IPC Prosesler Host P 1 P 2 P 3 IPC mekanizması OS kernel Ağ(network) aracılığı ile IPC Host A Host B Host C P 1 P 2 P 3 Ağ(Network) 1 Temel TCP/IP protokolleri OSI katmanları(layers)

Detaylı

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Active Directory(A.D): Merkezi yönetim yapmamızı sağlayan servisin adı. Windows 2000 Server ile gelen özelliklerin basında "Active Directory" gelir. Active

Detaylı

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) Asimetrik Sayısal Abone Hattı, veri ve ses iletiminin aynı

Detaylı

HAZIRLAYAN BEDRİ SERTKAYA bedri@bedrisertkaya.com Sistem Uzmanı CEH EĞİTMENİ

HAZIRLAYAN BEDRİ SERTKAYA bedri@bedrisertkaya.com Sistem Uzmanı CEH EĞİTMENİ HAZIRLAYAN BEDRİ SERTKAYA bedri@bedrisertkaya.com Sistem Uzmanı CEH EĞİTMENİ KOKLAYICILAR: Sniffing Nedir? Sniffing türkçe anlamı ile koklama bilgi güvenliğinde giden gelen veriyi araya girerek ele geçirmektir.sniffing'in

Detaylı

OSPF PROTOKOLÜNÜ KULLANAN ROUTER LARIN MALİYET BİLGİSİNİN BULANIK MANTIKLA BELİRLENMESİ

OSPF PROTOKOLÜNÜ KULLANAN ROUTER LARIN MALİYET BİLGİSİNİN BULANIK MANTIKLA BELİRLENMESİ OSPF PROTOKOLÜNÜ KULLANAN ROUTER LARIN MALİYET BİLGİSİNİN BULANIK MANTIKLA BELİRLENMESİ Resul KARA Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü Teknik Eğitim Fakültesi Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 81100,

Detaylı

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma DHCP, TCP/IP ağındaki makinelere IP adresi, DNS, Wins vb. ayarların otomatik olarak yapılması için kullanılır. Bu özellik ADSL modemlerin içerisinde de

Detaylı

Ağ Temelleri Semineri. erbil KARAMAN

Ağ Temelleri Semineri. erbil KARAMAN Ağ Temelleri Semineri erbil KARAMAN Gündem 1. 1. İnternet 2. 2. TCP // IP IP 3. 3. Ağ Analizi 4. 4. Ağ Güvenliği internet Yeni Varoluş Habitatı Bilgi Hız Özgürlük Dönüşüm iletişim Alış Veriş İnternet bağlantısı

Detaylı

ELEKTRONİK SAĞLIK KAYITLARI GÜVENLİĞİNDE IEEE 802.1x STANDARDININ KULLANILMASI

ELEKTRONİK SAĞLIK KAYITLARI GÜVENLİĞİNDE IEEE 802.1x STANDARDININ KULLANILMASI ELEKTRONİK SAĞLIK KAYITLARI GÜVENLİĞİNDE IEEE 802.1x STANDARDININ KULLANILMASI *Meriç ÇETİN **Murat AYDOS *Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü **TÜBİTAK Ulusal E-imza Sempozyumu 7-8 Aralık

Detaylı

Pikatel Airmax Web Arayüzü

Pikatel Airmax Web Arayüzü Pikatel Airmax Web Arayüzü Modemi, kutunun içerisinden ç kan cd ile değil de web arayüzünden kurmak için aşağ daki ad mlar takip ediniz. Önerilen cd ile kurulumdur. Pikatel Airmax web arayüzü, ADSL2+ operatör

Detaylı

Huawei HG655d Teknik Döküman

Huawei HG655d Teknik Döküman Huawei HG655d Teknik Döküman GENEL BİLGİLER Modem ile beraber verilecek olan Türkçe sesli interaktif kolay kurulum CD' si olacaktır. CD ile de kurulum yapılabilmektedir. Kolay Kurulum cd si, kurulum dökümanı

Detaylı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı IPv6 da Bir Sonraki Adım Yazarlar Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı IPV6 Adresi Aldık Ya Sonra? ADSL vs ile bağlantı IPV4/IPV6 Kurum Personeli Đstemci IPv4

Detaylı

Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır.

Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır. Lab1 Packet Tracer Arayüzü ve Komut Satırı Kullanımı Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır. Main Toolbar: Sırayla, New: yeni çalışma alanı oluşturma,

Detaylı

KAMPÜS AĞLARINDA ETKİN BANT GENİŞLİĞİ YÖNETİMİ

KAMPÜS AĞLARINDA ETKİN BANT GENİŞLİĞİ YÖNETİMİ KAMPÜS AĞLARINDA ETKİN BANT GENİŞLİĞİ YÖNETİMİ Enis Karaarslan Muğla Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Vedat Fetah Ege Üniversitesi, BİTAM Kampüs Network Yönetim Grubu Gökhan Akın İstanbul Teknik

Detaylı

Ağ temelleri. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Ağ temelleri. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Ağ temelleri Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Fiziksel boyutlarına göre ağlar LAN Local Area Network MAN Metropolitan Area Network WAN Wide Area Network VPN Virtual Private Network Fiziksel

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

www.airties.com YM.AP.4452.UM.TR.D00REV24032011

www.airties.com YM.AP.4452.UM.TR.D00REV24032011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.AP.4452.UM.TR.D00REV24032011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Çok Fonksiyonlu

Detaylı

UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU)

UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU) UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU) Tekrarlayıcı modu var olan bir kablosuz bağlantıyı tekrarlayarak daha uzak mesafelere genişletmek ve yaymak amacıyla kullanılır. Aşağıdaki adımları takip

Detaylı

5014 PW. Hızlı Kurulum Kılavuzu

5014 PW. Hızlı Kurulum Kılavuzu 5014 PW WIRELESS ADSL MODEM ROUTER Hızlı Kurulum Kılavuzu adsl.teknotel.net Donanım Kurulumu LED Göstergeleri LED ADI READY ADSL LAN 1-4 Durumu Yanıyor: ADSL modem hazır Yanmıyor: ADSL modem hazır değil

Detaylı

Bilgisayar Ağları. Bilgisayar Ağları. Modelleri. Main-Frame Client/Server

Bilgisayar Ağları. Bilgisayar Ağları. Modelleri. Main-Frame Client/Server Bilgisayar Ağları Ortama dahil olan tüm elektronik birimlerin birbirlerine mesaj alma/gönderme ilkesine göre yapılandırılmış ağlardır. Bilgisayar ağlarında yalnızca bilgisayarlar yoktur. Bilgisayarların

Detaylı

Siemens Gigaset A580 IP Phone Kurulum ve Kullanım Kılavuzu

Siemens Gigaset A580 IP Phone Kurulum ve Kullanım Kılavuzu Siemens Gigaset A580 IP Phone Kurulum ve Kullanım Kılavuzu Nisan-2012 Bu doküman Votel iletişim hizmetleri San. Ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanmış olup, tüm hakları saklıdır. Hazırlayanlar: Mehmet ŞENGÜL

Detaylı

Kolay Kurulum Kılavuzu

Kolay Kurulum Kılavuzu Kolay Kurulum Kılavuzu Robustel R3000 Serisi Endüstriyel 3G / 4G VPN Router 4 e Kadar Ethernet, 2 ye Kadar Seri Port İçindekiler Sayfa 3 R3000 Serisi Alt Modelleri Başlık 5 R3000 Serisi: Dış Görünüş 6

Detaylı

Clonera Bütünleşik İş Sürekliliği Gereksinimler ve Kurulum Dökümanı

Clonera Bütünleşik İş Sürekliliği Gereksinimler ve Kurulum Dökümanı Clonera Bütünleşik İş Sürekliliği Gereksinimler ve Kurulum Dökümanı İçindekiler 1. Yazılım Gereksinimleri 1 2. Network Gereksinimleri 1 3. Müşteri Analizi 2 4. Kurulum Adımları 2 4.1 Clonera Virtual Replication

Detaylı

CLR-IES-x Serisi Endüstriyel Yönetilebilir Switchler

CLR-IES-x Serisi Endüstriyel Yönetilebilir Switchler CLR-IES-x Serisi Endüstriyel Yönetilebilir Switchler Web Arayüzü Kullanım Kılavuzu Version V2.1 Bu kılavuzda, CLR Networks yönetilebilen endüstriyel switch cihazlarının, web GUI üzerinden konfigurasyonu

Detaylı

Bölüm3 Taşıma Katmanı. Transport Layer 3-1

Bölüm3 Taşıma Katmanı. Transport Layer 3-1 Bölüm3 Taşıma Katmanı Transport Layer 3-1 Bölüm 3: Taşıma Katmanı Amaç: Taşıma katmanı servisleri arkasındaki prensipleri anlamak multiplexing/ demultiplexing (çoklama) Güvenilir data transferi Akış kontrolü

Detaylı

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI ITS-101A INTERNET EĞİTİM SİSTEMİ TCP/IP ARP (ADRES ÇÖZÜMLEME PROTOKOLÜ) İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Can EYÜPOĞLU ARP

Detaylı

Şartname CLR-SWG-L328P Yönetilebilir L3 PoE Switch

Şartname CLR-SWG-L328P Yönetilebilir L3 PoE Switch Şartname CLR-SWG-L328P Yönetilebilir L3 PoE Switch ÖZELLİKLER Cihaz üzerinde Fiber optik kabloları sonlandırmak için 4 adet SFP modül yuvası bulunmalı. SFP yuvalarının tamamı Multimode ve Singlemode Gigabit

Detaylı

F2114 GPRS MODEM İLE SERİ HABERLEŞME VE VCOM UYGULAMASI KILAVUZU

F2114 GPRS MODEM İLE SERİ HABERLEŞME VE VCOM UYGULAMASI KILAVUZU F2114 GPRS MODEM İLE SERİ HABERLEŞME VE VCOM UYGULAMASI KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. Şti. info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417 1243 www.ztelemetry.com 01 AÇIKLAMA Endüstriyel

Detaylı

Cisco Packet Tracer Kullanarak Ağ Performansı Değerlendirilmesi

Cisco Packet Tracer Kullanarak Ağ Performansı Değerlendirilmesi Cisco Packet Tracer Kullanarak Ağ Performansı Değerlendirilmesi Muhammet Emin KAMİLOĞLU 1 Özet Bu çalışma bir geniş alan ağı tasarlanmış ve simule edilmiştir. Bu ağda kullanılan cihazlar, kablolar, yerel

Detaylı

Dokunmatik Panel Ürün Ailesi. Eğitim Sunumu: Proje Uyarlama Kılavuzu

Dokunmatik Panel Ürün Ailesi. Eğitim Sunumu: Proje Uyarlama Kılavuzu Dokunmatik Panel Ürün Ailesi Eğitim Sunumu: Proje Uyarlama Kılavuzu By Sunum Gündemi Bölüm 1 : Ön Hazırlık Aşaması Bölüm 2 : Kurulum Bölüm 3 : Uygulama Yükleme Bölüm 4 : Konfigürasyon Yükleme Bölüm 5 :

Detaylı

BONASUS. Ertuğrul AKBAS [ANET YAZILIM] 01.06.2010

BONASUS. Ertuğrul AKBAS [ANET YAZILIM] 01.06.2010 2010 BONASUS Ertuğrul AKBAS [ANET YAZILIM] 01.06.2010 2 BONASUS: Log Toplama ve Analiz Programı... 3 AYARLAR... 4 KULLANICI AYARLARI... 5 GENEL AYARLAR... 6 Network AYARLARI... 6 HTTP... 7 MSN LOGLARI...

Detaylı

Firewall Log Server. Kurulum Kılavuzu

Firewall Log Server. Kurulum Kılavuzu Firewall Log Server Kurulum Kılavuzu 1 Kurulum Seri Port Adaptör Girişi OPT Port WAN Portu LAN Portu 1 Bağlantı: - Kutu içerisinden çıkan Coslat cihazınızı çalıştırdıktan sonra ilk kurulum için bilgisayarınızın

Detaylı

CLR-SWG-244MP 24Port Gigabit + 4Port Gigabit SFP POE Switch

CLR-SWG-244MP 24Port Gigabit + 4Port Gigabit SFP POE Switch Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri www.telkolink.com CLR-SWG-244MP 22Port Gigabit POE + 4*SFP Ethernet Switch L2+ 440W CLR Networks POE Switch ; IP Tabanlı POE Destekli CCTV Güvenlik Kameraları, IP

Detaylı

AĞ GÜVENLİĞİ VE GÜVENLİK DUVARINDA VPN UYGULAMASI

AĞ GÜVENLİĞİ VE GÜVENLİK DUVARINDA VPN UYGULAMASI AĞ GÜVENLİĞİ VE GÜVENLİK DUVARINDA VPN UYGULAMASI N. Özlem ÜNVERDİ 1 Zeynep YÜKSEL 2 Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Elektrik-Elektronik Fakültesi Yıldız Teknik Üniversitesi, 34349, Beşiktaş,

Detaylı

Ağ Yönetiminin Fonksiyonel Mimarisi

Ağ Yönetiminin Fonksiyonel Mimarisi Bölüm 7 Ağ Yönetimi Ağ Yönetiminin Fonksiyonel Mimarisi a) Performans (Performance) Yönetimi b) Sistem Ayarları (Configuration) Yönetimi c) Hesap (Account) t)yönetimi i d) Hata (Fault) Yönetimi e) Güvenlik

Detaylı

Quedra L MON Log Yönetim ve Güvenli Kayıt Yazılımı

Quedra L MON Log Yönetim ve Güvenli Kayıt Yazılımı PC veya Server Üzerinde Quedra Kurulumu Önemli Notlar : Kurulum sırasında Quedra a vereceğiniz IP adresinin internete çıkışında bir kısıtlama olmadığından emin olunuz. Özellikle Firewall veya modem içerisindeki

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. Linksys PLEK500. Elektrik Hattı Ağ Adaptörü

Kullanıcı Kılavuzu. Linksys PLEK500. Elektrik Hattı Ağ Adaptörü Kullanıcı Kılavuzu Linksys PLEK500 Elektrik Hattı Ağ Adaptörü İçindekiler Genel Bakış 2 Özellikler 2 Elektrik Hattı ağı nasıl çalışır 3 Örnek kurulum 3 Elektrik Hattı Ağını Kurma 4 Kuruluma genel bakış

Detaylı

CLR-SWG-28F @ 2Port Gigabit RJ45 + 8Port Gigabit SFP Yönetilemez Merkez Swith

CLR-SWG-28F @ 2Port Gigabit RJ45 + 8Port Gigabit SFP Yönetilemez Merkez Swith Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-SWG-28F @ 2Port Gigabit RJ45 + 8Port Gigabit SFP Yönetilemez Merkez Swith CLR Networks CLR-SWG-28 Switch 2Port Gigabit Ethernet RJ45

Detaylı