PREDİSPOZAN FAKTÖRLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PREDİSPOZAN FAKTÖRLER"

Transkript

1 TANIM Ventriküler Septal Defekt (VSD): Ventriküler septumda görülen her iki ventrikül arasında ilişkiye sebebiyet veren delik biçiminde olan defektlerdir. En sık görülen konjenital kalp anomalisidir. %50 sinde ek bir kardiak anomali görülebilir. Fallot Tetralojisi (TOF), Komplet Atrioventriküler (AV) Kanal Defekti, Büyük Damar Transpozisyonu (TGA), Corrected TGA gibi kompleks kardiak anomalilerin bir komponenti olarak da görülebilir. TARİHÇE VSD nin ilk başarılı onarımı 1955 te Lillehei tarafından Minesota Ün. de bildirilmiştir. VSD nin transatrial yaklaşımla da kapatılabileceği 1957 de yine Lillehei ve ekibince gösterilmiştir. Kirklin ve arkadaşları tarafından da VSD nin primer onarımı ile ilgili deneyimleri sunulmuştur da Barratt-Boyes da VSD nin primer onarımının pulmoner arter bantlanmasına üstünlüğünü gösteren çalışmalarını sunmuştur. PREDİSPOZAN FAKTÖRLER TERATOJENİK: Alkol, Amphetamine, Sex hormonları, Rubella, Diabetes Mellitus. KROMOZOMAL: Trizomi 13, 18, 21 SENDROMLAR: I) Holt-Oram: Üst ekstremite anomalileri, Atrial Septal Defekt (ASD), VSD. II) Cantrell s: VSD, sol ventriküler divertikül, dekstrokardi, anterior diyafragmatik defekt, midline supraumblikal abdominal duvar defekti, omfalosel. III) Kabuki: Belirgin fasiyal anomaliler, mental retardasyon, konjenital kalp hastalığı (Aort koarktasyonu,asd,vsd), iskelet sisteminde malformasyon. IV) Robinow ve Cayler s Kardio-Fasiyal Sendromları: Hipoplastik depresör angula oris kası, asimetrik yüz görünümü, VSD V) Vater s Anomalileri: EMBROYOLOJİ 4. Haftanın sonunda iki primitif ventrikül genişlemeye başlar. Bu olay dışta myokardın büyümesi, içte de trabekülasyon ve divertikülasyon sayesinde olur. Genişleyen ventriküllerin iç duvarları karşı karşıya gelir ve yavaş yavaş birleşerek müsküler interventriküler septumu oluştururlar. Bazen iki duvarın kaynaşması sağlanamaz ve iki ventrikül arasında yüzeyel veya derin bir apikal yarık kalır. Müsküler ventriküler septumun serbest kenarıyla kaynaşmış endokardial yastıklar arasındaki boşluk iki ventrikül arasındaki ilişkiyi sağlar. Bu açıklık daha sonra membranöz interventriküler septum ile kapanır. VENTRİKÜLER SEPTUM MORFOLOJİSİ I. Membranöz Septum: a. Atrioventriküler b. İnterventriküler II. İnfundibuler (Outlet, Konal) Septum: III. İnlet (AV Kanal) Septum: IV.Trabeküler (Müsküler) Septum:

2 VSD LERDE SINIFLANDIRMA ANATOMİK NOMENKLATÜR ROBERT ANDERSON VAN PRAAGH EBATLARINA GÖRE ANATOMİK NOMENKLATÜR TİP I: İnfundibuler, Konal, Konal Septal, Suprakristal, Subarteryel, Subpulmonik, Jukstaarteryel, Jukstaaortik, Doubly Committed. TİP II: Konoventriküler, Paramembranöz, Perimembranöz (Jukstatriküspit-Jukstamitral- Jukstaaortik) TİP III: AV Kanal (Jukstakrusiyal, Jukstatriküspit), İnlet Septal. TİP IV: Müsküler (inlet, trabeküler, outlet). GERBODE TİP: Sol ventrikül-sağ atrium (LV-RA) Fistül. ROBERT ANDERSON I. Perimembranöz a) İnlet b) Trabeküler c) Outlet II.Müsküler a) İnlet b) Trabeküler c) Outlet III. Doubly Committed Jukstaarteryel VAN PRAAGH I. AV kanal tip II. Müsküler tip a) Anterior b) Midventriküler c) Posterior d) Apikal III. Konoventriküler (perimembranöz) tip IV. Konal (İnfundibüler) tip EBATLARINA GÖRE VSD büyüklükleri; aort orifis çapına göre değerlendirilebildiği gibi VSD rezistans indekslerine (Rİ) göre de değerlendirilebilir. VSD Rİ = LVP - RVP x m 2 Qp-Qs LVP= Sol ventrikül basıncı; RVP= Sağ ventrikül basıncı; Qp= Pulmoner kan akımı; Qs= Sistemik kan akımı; m 2 = Vücut alanı

3 Büyük VSD ler VSD çapı Aort çapı VSD Rİ < 20 Ü/m 2 Akıma direnç azdır RVP = LVP Qp/Qs oranları ise Pulmoner vasküler rezistans (PVR) derecesine bağlıdır. Orta büyüklükteki VSD ler RVP=1/2 LVP Qp/Qs 2 Küçük VSD ler RV sistolik basıncını yükseltecek genişliğe sahip değildir. Qp/Qs<1.75 VSD Rİ>20Ü/m² ANATOMİK NOMENKLATÜR TİP I: İnfundibuler, Konal, Konal Septal, Suprakristal, Subarteryel, Subpulmonik, Jukstaarteryel, Jukstaaortik, Doubly Committed. TİP II: Konoventriküler, Paramembranöz, Perimembranöz (Jukstatriküspit-Jukstamitral- Jukstaaortik) TİP III: AV Kanal (Jukstakrusiyal, Jukstatriküspit), İnlet Septal. TİP IV: Müsküler (inlet, trabeküler, outlet). GERBODE TİP: LV-RA Fistül. TİP I Sağ ventrikül outflow traktus (RVOT)taki primer VSD lerdir. Yukarıda pulmoner kapakla sınırlıdır. Etrafları konal septal kaslarla çevrilidir. Genelde geniş veya orta büyüklükte VSD lerdir. Opere edilen VSD lerin % 5-10 unu oluştururlar. Asya ırkında daha sık görülür. RVOT de görüldüğü gibi sol ventrikül outflow traktus (LVOT) ta da görülür. Aortun sağ koroner kaspının hemen altında yer alırlar. Sağ koroner kasp diastolde defektin üst riminden prolabe olabilir (%39). Bu durum jukstaaortik VSD lerde görülür, regüjitasyona neden olabilir. Jukstaarteryel tip VSD ler kısmen de olsa aort ve pulmoner kapaklara komşu ya da bitişiktir. Bu tip defektler Doubly committed VSD adını alır. Jukstaarteryel VSD lerin posteroinferior marjini triküspit valv annulusundan bir adele bandı ile ayrılmıştır. Bu VSD ler His huzmesinin yukarısında yer alır. His huzmesiyle herhangibir komşuluğu yoktur. Ancak VSD çok genişse jukstaarteryel olan VSD aynı zamanda jukstatriküspittir. Diğer tüm triküspite komşu VSD lerde olduğu gibi bu VSD lerde de His huzmesi ile yakın ilişki mevcuttur. Bu VSD tipinde eğer aorta VSD üzerinde overriding yapıyorsa, anomali Doubly committed VSD li çift çıkımlı sağ ventrikül (DORV) adını alır. Aynı tip VSD de eğer pulmoner arter VSD üzerinde overriding yapıyorsa, anomali Doubly committed VSD li çift çıkımlı sol ventrikül (DOLV) adını alır. Sadece jukstaaortik olan VSD ler aortun sağ kaspının altına kadar uzanırlar. Bunun sonucu olarak da sağ kasp defektin üst kenarından prolabe olur.

4 Jukstapulmoner VSD görülme sıklığı oldukça azdır. Bu tip VSD ler sol tarafa çok uzakta olduğu için aortik valv prolapsusu (AVP) oluşması söz konusu değildir. Ventriküler septumun outlet kısmındaki bazı VSD lerin çevreleri infundibuler septumu yukarıda bırakacak şekilde müsküler kenarlar ile sınırlanmıştır. Bu müsküler kenarlar ile ilgili adele köprüleri sola ve posteriora, aortik çıkıma doğru malalignment gösterecek olursa müsküler subaortik stenoz a sebep olur. Bu anomali Aort koarktasyonu ve İnterrupted Aortik Arch ile birlikte görülür. TOF da ise infundibuler septum RVOT a doğru, yani anterior deviasyon gösterir ve RVOT obstrüksiyonu görülür. (Primer VSD lerin % 6 sı bu anomaliye sahiptir) TİP II Triküspit valvin septal leafleti ve ventriküler septumun membranöz kısmına komşu olarak yerleşirler. Opere edilen VSD lerin %80 i Tip II VSD lerdir. Junctional VSD: Ventriküler septumun konal ve trabeküler kısımları arasında, septal bandın anterior posterior bölümleri arasında yer alırlar. Bu VSD ler RV ün konal ve inlet septumunda, LV ün konal septumunda yerleşirler. Bazı konoventriküler tip VSD ler sadece jukstatriküspit yerleşimlidirler. Konoventriküler VSD ler hem jukstatriküspit, hem jukstamitral, hem jukstaaortik olabilir (Perimembranöz) Bu tip VSD ler aort valvinin sağ ve nonkoroner kaspları arasındaki komissural bölgeye kadar dayanmaktadır. Bazı konoventriküler VSD ler ise yukarıdaki valvuler yapıların hiçbirine komşu değildir. Posteriordaki triküspit kapağın annulusundan krista supraventrikülarisin arka uzantısına ait bir kas demeti ile ayrılır. Bu kas demeti içinde His demeti yoktur. Bu defeklerin iletim sistemi ile de bir komşuluğu yoktur. His huzmesi, jukstatriküspit ve perimembranöz tip konoventriküler VSD lerin ise posteroinferior sınırından geçer. AV İLETİM SİSTEMİ ANATOMİ KOCH ÜÇGENİ:Todaro tendonu superior, triküspit septal leafleti inferior, koroner sinus orifisi posteriorda yer alırlar. Üçgenin apeksinde ise santral fibröz cisim ile membranöz septumun atrial kısmı yer alır. Üçgen içerisinde AV nodun yeri değişkenlik gösterir. HİS HUZMESİ AV noddan ayrıldıktan sonra trikuspit kapağın anteroseptal komissürünün inferiorundan, santral fibröz cismin sağ trigonunun yanından geçer. Aort kapağının sağ ve non koroner kaspları arasındaki komissürün hemen altında, membranöz septumun posteroinferior kenarından devam eder ve burada LBB dallarını verir. % septumun sol tarafında uzanır. Membranöz septumda defekt olduğunda ise defektin posterioinferior kenarından geçer. Lancisi kasına gelindiğinde ise sadece RBB dalları kalmış olur.

5 GERBODE TİP VSD Tricuspit kapağın anteroseptal leafletleri arasındaki komissür membranöz septuma komşu olan defektin kenarlarına çepeçevre yapışarak sol ventrikülden sağ atriuma şant gelişmesine neden olur. Bu tip defektler jukstatriküspit ve jukstaaortik yerleşimlidirler. Daha önce konoventriküler tip VSD lerin içerisinde sınıflandırılıyorlardı. TİP III:(AV kanal tip,inlet septal ) Bu tip VSD ler sağ ventrikülün triküspit kapağının septal leafleti altındaki inlet septum ile sol ventrikülün outlet septumunu içine alır. Opere edilen VSD lerin % 5 veya daha azını bu tip VSD ler oluşturur. Posterior kenarını triküspit kapağın annulusu oluşturur.anterior kenarı ise müskülerdir ve kresentrik şekildedir. Superiorda membranöz septuma kadar uzanır. Sol ventrikülde ise superior kısmı aort kapağına kadar uzanmaktadır. Posterior kısım ise mitral kapağa dayanır. AV Kanal defektlerde görülenin aksine inlet septal VSD lerde AV septum intakttır. Anterior mitral leaflette kleft görülebilir. Mitral yetmezlik oluşabilir. His huzmesi bu tip VSD lerde de diğer jukstatriküspit VSD lerde olduğu gibi defektin posteroinferior kenarı boyunca uzanır. Triküspit septal leafletin altında ventriküler septumun inlet kısmında müsküler tipte VSD ler görülebilir. Bu müsküler tipteki VSD lerin posterior kenarı triküspit ringinden müsküler bir yapı ile ayrılmıştır. AV kanal tipte bir VSD ile müsküler tipteki bir inlet VSD iyi ayırt edilmelidir. Müsküler tip VSD lerde iletim sistemine ait doku defektin anterosuperior kısmından geçmektedir. Nadiren, ventriküler septumun inlet kısmındaki VSD ler crux cordise kadar uzanır ve jukstakrusiyal ismini alır. Jukstakrusiyal VSD ler tricuspit veya mitral kapak straddling veya overriding anomalileriyle birlikte görülür. TİP IV:(Müsküler) Diğer lokalizasyonlarda görülen tüm VSD ler müskülerdir. Bu tipteki VSD ler sıklıkla multipldır. Multipl müsküler VSD ler perimembranöz ve jukstaarteryel VSD lerle birliktelik gösterebilir. Trabeküler septumdaki müsküler defektlerin, cerrahi uygulanan infantlarda büyük çocuklara oranla görülme sıklığı daha fazladır.(%22) Müsküler defektler trabeküler septumun her yerinde görülebilir. Midseptumdaki defektler en sık görülenlerdir. Septal band bu defektlerin üstünden geçtiği için, sol ventriküle tek bir açılış yeri olan defektin sağ ventriküle ise septal bandın alt ve üstünde olmak üzere en az iki açılış yeri vardır. Anterior müsküler defektlerin hemen tamamı multipldır ve çok zaman da ventriküler septu- mun apikal ve infundibuler kısmında yer alırlar. Birçok hastada gözlenen defektler ise boyut olarak değişkenlik gösteren, sadece septumun anterior kısmında değil de aynı zamanda orta kısmında da gözlenen, Swiss Cheese adı verilen defektlerdir. Bu defektler geniş veya küçük konoventriküler ya da jukstaarteryel VSD ler ile birlikte görülebilir.

6 Bu tip defektlere aynı zamanda ciddi aort koarktasyonu da eşlik edebilir. His huzmesi hiçbir müsküler tip VSD nin sınırlarıyla yakın ilişkide değildir. EŞLİK EDEN LEZYONLAR Primer VSD nedeniyle opere edilen hastaların %50 sinde birlikte başka bir lezyonu da vardır. PDA; tüm yaş gruplarında %6, konjestif kalp yetmezlikli bebeklerin ise %25 inde vardır. Aort koarktasyonu; %5-12 hastada VSD ile birlikte ağır koarktasyon vardır.3 aylıktan küçük bebeklerde geniş VSD varsa %25 oranındadır. Konjenital valvar ve subvalvar stenoz; %4 Konjenital mitral kapak hastalığı;%2 PULMONER VASKÜLER HASTALIK Hipertansif pulmoner hastalığın tanımı HEATH ve EDWARDS tarafından yapılmıştır. Grade I; Medial hipertrofi Grade II; Medial hipertrofi,hücresel intimal infiltrasyon Grade III; İntimal fibrozis, medial hipertrofi, erken jeneralize vasküler dilatasyon Grade IV; Jeneralize vasküler dilatasyon, intimal fibrozis nedeniyle tıkanmış bir damar alanı, pleksiform lezyonlar Grade V; Kavernöz ve anjiomatid gibi dilate lezyonlar Grade VI; Grade V ve nekrotizan arterit Geniş VSD li veya PDA lı hastalarda ortaya çıkan PVR bu hastalarda gelişen hipertansif pulmoner hastalığın şiddeti ile doğru orantılıdır. PVR < Açıklama 4 Normal 4 5 Hafif yüksek 5 8 Orta derecede yüksek PVR 8 Ağır derecede yüksek Grade III te PVR 7 units/m 2 Grade IV te PVR=8.5 units/m 2 olur. Freid ve arkadaşları da Heath ve Edwards ın derecelendirme sistemi ile soldan sağa şantın büyüklüğü arasında ters bir orantı olduğunu gösterdiler. Wagenvoort,Yamaki ve Tezuka; Heath ve Edwards ın sınıflandırmasına ek olarak tutulan damarların sayısını da içeren bir derecelendirme yapılması gerektiğini savundular, çünkü bu derecelendirme lezyonların sıklığını dikkate almaksızın, görülen en ağır lezyon temeline dayanmaktaydı. VSD lerin onarımı sonrası pulmoner arteryel basınç (PAP) taki düşüşü takipte kullanılacak en önemli iki kriter; Heath ve Edwards sınıflandırması ve arteryel dansitedir. VSD kapatıldıktan sonra pulmoner vasküler hastalığın geri dönüşü, iyileşmesi henüz ispatlanmamıştır. Bu bebekler için olumlu kabul edilebilecek gelişme ise büyüme gerçekleştikçe arteryel dansitede gözlenen artıştır. ÖZETLE; Heath ve Edwards a göre Grade III ve üzerindeki pulmoner vasküler hastalık İRREVERSİBLE dir.

7 PATOFİZYOLOJİ VSD lerde şantın yönünü ve büyüklüğünü defektin ebadı ile her iki taraftaki basınç gradientleri belirler. VSD küçükse akıma önemli bir direnç gösterir. Ancak çok büyük basınç farkı olursa önemli bir akım farkı gerçekleşir. VSD büyükse akıma göstereceği direnç çok az olur. Sağ ve sol ventriküller arasındaki küçük basınç farkları dahi şantlara sebebiyet verir. SOLDAN SAĞA ŞANT SEKELİ; Ventrikül düzeyinde soldan sağa şant olduğunda pulmoner kan akımı normalin ve sistemik kan akımının üzerine çıkar. Sol atrium ve mitral kapaktan geçen kan akımı da artar. Kalbin apeksinde mitral kapaktan geçen kan akımındaki artışı yansıtan diyastolik bir üfürüm duyulur. Sol atrial basınç (LatrP) artar. Sol vent normalden geniştir. Sağ ventrikül dilatedir. LAtrP=Pulm.VenözP artışı akciğerlerde interstisyel ödeme neden olur ve tekrarlayan AC enfeksiyonları olur. AC kompliansı azalacağından solunum iş gücü artacaktır ve bunun için harcanan enerji çok fazla olacağından sistemik kan akımı azalır ve büyüme gelişme geriliği olur. Pulmoner vasküler hastalığın gelişiminin bir sonucu olarak geniş VSD li bu çocuklarda PVR artar ve pulmoner kan akımı azalır. LAtrP düşer. Soldan sağa şantın sekelleri azalır. Pulmoner interstiyel ödem azalır, AC enf. olmaz. Solunum kolaylaşır ve büyüme normale döner. Ancak PVR deki artış sürer. EISENMENGER kompleksi oluşur. Ağır pulm.ht, PVR>SVR nedeniyle şant sağdan sola olur. Siyanoz gelişir. Sağ ventrikül hipertrofisi olur. Sol ventrikül yüklenme bulguları ortadan kalkar. TANI SEMPTOMLAR ve FİZİK MUAYENE Takipne, hepatomegali, subkostal çekilme, ağır gelişme geriliği, cilt altı doku azlığı, aşırı terleme, eksternal juguler nabız belirginliği, prekordial şişme geniş VSD li ve artmış Qp/Qs li hastalarda görülen tipik semptomlardır. Sol 3-5. İKA da kuvvetli pansistolik üfürüm, apekste mitral kapaktan geçen artmış kan akımına bağlı diastolik üfürüm duyulur. Artmış pulmoner kan akımına bağlı olarak S 2 sert ve çiftleşmiştir. Ayrıca S 3 de duyulur. Geniş VSD li daha büyük hastalarda sternumda güvercin göğüs deformitesi vardır. Bu deformite büyüme döneminde genişlemiş sağ ventrikülün sternumu öne doğru itmesine bağlı oluşmuştur. Fizik muayene bulguları VSD nin ebadı ve PVR nin şiddetine bağlı olarak değişir. Geniş VSD li ve orta derecede PVR si olanlarda ise; artmış Qp/Qs e bağlı tipik sistolik ejeksiyon üfürümü vardır, kalp hipertrofiktir, sol ventrikül yüklenme bulguları vardır. Apikal diastolik üfürüm duyulur ve tabanda da S 2 şiddetlidir. Geniş VSD li ve yüksek PVR li hastalarda ise soldan sağa şant azalır, şant bidirectional olur ve hemen hemen eşittir. KVS muayeneleri doğal görünür. Palpasyonda sol vent. genişlemesi yoktur ve sağ vent. yüksektir. Pansistolik üfürüm kısa ve yumuşaktır. Apikal diastolik üfürüm duyulmaz.tabanda S 2 şiddetlidir. PVR>SVR ise hasta siyanotiktir. Küçük VSD li ve küçük soldan sağa şantlı hastalarda yalnızca sistolik ejeksiyon üfürümü duyulur.

8 PA AC GRAFİSİ: Küçük VSD li ve küçük soldan sağa şantlı hastaların PA AC grafileri normaldir. Geniş VSD li ve orta derecede yüksek PVR li hastalarda; artmış kan akımına bağlı santral ve periferik pulmoner arterler de belirginleşmiştir. Sol atriumda genişleme görülebilir. Sol ventrikül ileri derecede genişlemiştir. Sağ vent. dilatedir. Geniş VSD li ve yüksek PVR li hastalarda; periferik pulmoner arterler normaldir. Ana pulmoner arter genellikle geniştir. Sağ ventrikül hafifçe geniş gözlenir. Geniş pulmoner arter dışında kalp gölgesi genelde normaldir. EKG: Geniş VSD ve hafif yüksek PVR de biventriküler hipertrofi ve yüklenme bulguları(+) Sağ prekordial derivasyonlarda R dalgaları(+) Sol prekordial derivasyonlarda derin S(+) Geniş VSD ve yüksek PVR de; ağır sağ vent. hipertrofi bulguları vardır. Sol vent. de bir problem görülemez. EKOKARDİOGRAFİ ve MRİ: İki boyutlu EKO geniş perimembranöz ve jukstaarteryel VSD ler; iki boyutlu renkli Doppler EKO ise küçük ve multipl müsküler VSD ler hakkında güvenilir veriler sunar. MRİ tüm VSD lerin morfolojisini aydınlatır. KARDİAK KATETERİZASYON Pulmoner arter basıncı ölçmek, Soldan sağa şantı ve PVR yi değerlendirmek, VSD lerin yerini, sayısını ve büyüklüğünü belirlemek, Eşlik eden anomalileri kesin olarak saptamak için yapılır. Efektif kardiak kateterizasyon olabilmesi için; O 2 sarfının; sistolik, diastolik, mean pulm P; pulm. wedge P, sistemik arteryel P nin; RA, PA, aortik, periferik arteryel ve eğer mümkünse LA O 2 saturasyonunun; Qp/Qs oranının ve PVR nin belirtilmesi gerekir. Qp=V O2/(CpvO2-CpaO2) Qs= V O2/(CaO2-CvO2) Qp/Qs=(CaO2-CvO2)/(CpvO2-CpaO2) PVR=(P pa-p l atr)x m²/qp TPR= P pa x m²/qp L atr P ölçülemezse PVR yerine TPR hesaplanır. HASTALIĞIN DOĞAL SEYRİ SPONTAN KAPANMA: VSD ler spontan kapanma eğilimindedir.bu öge operasyon kararında çok önemlidir. VSD lerin bu özelliği erişkinlerde geniş VSD görülmeyişinin sebebini açıklamaktadır. Spontan kapanma ile yaş arasında ters bir orantı vardır. Spontan kapanma 1 yaşında tamamlanabilir veya defektte daralma görülür. Tam kapanma daha uzun zaman alabilir.

9 Geniş VSD li bebeklerin; 1 aylıkken %80 3 aylıkken %60 6 aylıkken %50 12 aylıkken %25 spontan kapanma olasılığı vardır. Malalignment gösteren VSD ler, AV kanal tip VSD ler, Jukstaarteryel VSD lerin; jukstatriküspit ve müsküler tip VSD lere göre spontan kapanma olasılığı çok düşüktür. Jukstatriküspit VSD lerin spontan kapanma insidansının yüksek olmasında triküspit kapağın korda ve leafletlerinin defekt kenarlarına yapışmasının rolü büyüktür. PULMONER VASKÜLER HASTALIK Pulmoner vasküler hastalık geniş VSD li hastalarda görülür. Hastanın yaşı ilerledikçe hipertansif hastalık nedeniyle PVR artar. Ağır pulmoner vasküler hastalığı olan hastaların çok azı 50 yaşına kadar yaşar. 2 yaşından küçük çocuklarda dahi ileri derecede yükselmiş PVR görülebilmektedir; çünkü bu bebeklerde doğumdan sonra birkaç hafta ile birkaç ay içinde görülen pulmoner dirençteki alışılmış düşme görülmez. Diğer PVR yükseklikleri ise ilk 2 yaşta sonradan ortaya çıkan ani PVR artışıdır. Geniş VSD li bazı bebeklerde ve orta büyüklükte VSD si olanlarda hayatın ilk 2 yılında normal veya hafif yüksek PVR vardır. Hayatlarının ilk 10 yılı böyle devam eder. Daha sonraki yıllarda eğer VSD hala aynı çapta ise ağır pulmoner vasküler değişiklikler oluşur. Küçük VSD lerde ise pulmoner vasküler hastalık oluşmaz. BAKTERİYEL ENDOKARDİT; VSD si olan hastaların % unda (+) Erkeklerde daha sık (+) 20 yaş üzerinde daha sık. Küçük ve orta büyüklükteki VSD lerde daha sık Sağ taraftaki vejetasyonlar pulmoner emboliye sebep olur. ERKEN ÖLÜM; Gerekli cerrahi tedavi uygulanmazsa geniş VSD li bebeklerin %9 u ilk 1 yılda ölürler. İlk 2-3 aydaki ölümler konjestif kalp yetmezliği nedeniyledir. Soldan sağa şant genişlemiştir çünkü pulmoner medial hipertrofi gerilemiş ve PVR düşmüştür. Ölüm pulmoner venöz basınç artışı nedeniyle ortaya çıkan kronik pulmoner ödemin neden olduğu tekrarlayıcı, genellikle viral pulmoner enfeksiyonlara bağlı gelişebilir. KKY li geniş VSD li bebeklerde ölüm eşlik eden PDA, Koarktasyon, geniş ASD ye bağlı da olabilir. 1 yaşını atlattıktan sonra hastaların çok az bir kısmı VSD leri nedeniyle 20 yaşından önce ölür. Bu yaştan sonra VSD si hala geniş kalmış hastalar artan pulmoner vasküler hastalık ve oluşan EİSENMENGER kompleksinin komplikasyonlarına bağlı olarak 35 yaşlarında ölürler. Bu komplikasyonlar; Hemoptizi Polistemi Serebral abse Serebral infarkt Sağ kalp yetmezliği

10 Küçük VSD li hastalarda ise tek gerçek ölüm riski bakteriyel endokardittir. Yılda 500 hastada 1 vaka görülür. Antibiyotik tedavisiyle prognoz mükemmeldir. Hayatlarının ilk 2 yılında opere edilen geniş VSD li hastaların %53 ü dekompanse kalp yetmezliği nedeniyle hospitalize edilenlerdir. Opere edilen hastaların %5 i ise solunum semptomları nedeniyle opere edilmiştir. Geniş VSD li bebeklerden 1 yıl boyunca yaşayabilenler medikal tedaviye yanıt veren kontrol edilebilir kalp yetmezliği olanlardır. Bunlar yetmezliğe 2. yılda da karşı koyabilirler. Geniş VSD li hastalarda PVR arttıkça semptomlar azalacaktır. AORT YETMEZLİĞİ; %5 görülür. Genellikle edinseldir. İlk dekatta ortaya çıkar. 2. dekatta ağırlaşır. Yetmezlik arttıkça şant azalır,vsd prolabe olan aort kaspı ile kapanır. İNFUNDİBULER PS; Geniş VSD si ve soldan sağa şantı olan hastaların %5-10 unda gelişir. Darlığın şiddeti bazen çok artar ve şantın yönü değişir. AMELİYAT ENDİKASYONLARI Geniş VSD li hastaların %50-70 inde spontan kapanma veya daralma beklendiğinden ilk 3 ayda kesinlikle elektif operasyon önerilmez. Medikal tedaviye rağmen ciddi kalp yetmezliği olan geniş VSD li bebekler mortalite ve morbiditeyi arttırıcı semptomlar tabloya eklenmeden önce ilk 3 ayda opere edilmelidir. Uygunsa eşlik eden kardiak anomaliler de giderilmelidir. VSD nin kapatılarak tedavisi pulmoner arterin bantlanmasına göre tercih edilmesi gereken yöntemdir. Pulmoner vasküler rezistansı düşürüp PVOD oluşumunu önlemek ve soldan sağa şantı azaltarak sol ventrikülün yüklenme bulgularını ortadan kaldırmak için pulmoner artere band koyulması popularitesini; CPB tekniklerinin, yenidoğan ve infantların post-op yoğun bakım olanaklarının son zamanlarda çok ileri bir seviyeye ulaşması nedeniyle yitirmiş ve endikasyonları daralmıştır. PA BANDİNG ENDİKASYONLARI; Swiss cheese septumu, ciddi kalp yetmezliği olan VSD lerde ilk 3 ayda cerrahi mortalite çok yüksek olduğu için band konur. Band sonrası bu multipl defektlerin çoğu spontan kapanır. Aort koarktasyonu, Swiss cheese VSD si ve ağır konjestif kalp yetmezliği olanlarda VSD si ve straddling veya overriding AV kapağı olanlarda Cerrahi kontrendikasyon olduğunda, sabit pulm.ht, PVR>8 units/m 2 3 aylıktan daha büyük VSD li infantlarda belirgin büyüme geriliği, yükselen PVR gibi ağır belirtiler varsa erken operasyon gerekir. Geniş ve tek VSD si olan bir bebek 6 aylığa ulaştığında VSD hayatı tehdit edici durumundan uzaklaşmıştır. PVR>8u/m 2 ise acil operasyon gerekir çünkü gecikme durumunda cerrahi şansı azalır.

11 PVR<4u/m 2 olan ve klinik semptomları ciddi olmayan bebekler için cerrahi 1 yaşına kadar spontan kapanma şansları devam ettiği için bekletilebilir. İnfant dönemden yani ilk 6 aylıktan sonra VSD si tespit edilen bebeklerde kateterizasyon esnasında PVR>8u/m 2 ise izoprotorenol infüzyon verilir. PVR yeniden ölçüldüğünde <7u/m 2 ise cerrahi uygulanır. Reaktif PVR yüksekliği vardır. PVR yüksekliği sabit ise PVR<7u/m 2 olmaz.vsd nin kapatılmaması gerekir. Kapatılırsa egzersiz esnasında sağdan sola şant önlenir ve sağ ventrikülde aşırı yüklenme nedeniyle dekompensasyon gözlenir. Bu da hastanın yaşam şansını azaltır. Daha büyük (12-18 aylık) çocuklarda geniş VSD nedeniyle yapılan kateterizasyonda ölçülen Qp/Qs oranı, istirahatte arasında iken orta derecede egzersiz sonrası sistemik periferal dilatasyona bağlı olarak Qs artışı ve yüksek PVR nedeniyle Qp de artış olmaması sebebiyle düşer. Bu durum inoperabilite kriteridir. Egzersiz sonrası arteryel O 2 saturasyonunda sağdan sola dönen şant nedeniyle belirgin düşme olursa bu da inoperabilite kriteri olarak kabul edilir. Orta dereceli VSD lerde 40-50mmHg ya kadar yükselen PAP, PVR yi pek yükseltmez. Qp/Qs 3 tür. Semptomları azdır. Kalp orta derecede büyüktür. Bu hastalar 3-5 yıl spontan kapanma için bekletilebilir. VSD nin çapında değişiklik olmuyorsa VSD si kapatılır. Küçük VSD ler 10 yaşına kadar beklenebilir. Defekt spontan kapanabilir. Bakteriyel endokardit gelişecek olursa, ventrikül fonksiyon bozukluğu olursa defekt küçük de olsa kapatılmalıdır. Doubly Committed Subarteryel VSD ler ayrıca tartışılır. Geniş defektler bebeklerde ağır konjestif kalp yetmezliğine sebep olur. Spontan kapanma eğilimleri yoktur. Erken dönemde pulmoner vasküler değişikliklere sebep olur. Bu defektler teşhis edildiğinde kapatılmalıdır. Küçük ve orta dereceli Doubly Committed VSD ler AVP ve regürjitasyona sebep olurlar. Sadece küçük ve orta dereceli VSD ler sağ koroner kaspın VSD içine çekilip prolabe olmasına neden olan hızlı akımı yaratabilir. Bu defektler aortik valv regürjitasyonu hatta sadece AVP tespit edidiğinde hemen kapatılır. CERRAHİ TEKNİKLER <3.5 kg olan 2-3 aylık bebeklerde C, kg larda ise 18 C hipotermi tercih edilir. Her iki grupta da total sirkulatuvar arrest uygulanır. CPB sonlarında ise soğuk kardiopleji ile kontrollü aortik kök reperfüzyon yapılır. CPB ye başlamadan önce soğuma esnasında varsa mutlaka PDA kapatılmalıdır. Sirkulatuvar arrest uygulandıktan ve kardioplejik solüsyon verildikten sonra sağ atrium vci dan appendikse doğru sağ AV groove a paralel olarak sinus nodu ve arterine dikkat edilerek açılır. Tüm izole konoventriküler ve AV kanal tip VSD lerle, müsküler tipteki defektlerin birçoğu sağ atriotomi ile onarılır. Onarım için genellikle Dacron yama kullanılır. Dacron endokardial reaksiyonu en güçlü olarak stimüle eder ve VSD lerin spontan kapanmasına katkıda bulunur. KONOVENTRİKÜLER VSD LER Triküspit kapağın septal ve anterior leafletlerinin retraksiyonu ile VSD tam olarak görülebilir duruma gelir. Eğer kordal uzantılar nedeniyle defekt rahatça görülemiyorsa

12 kordaların papiller adelelere bağlandığı yerden insizyon yapılır. VSD kapatıldıktan sonra da tekrar yerine dikilir. Ayrıca anterior ve septal leafletler tabanlarına yapılan bir insizyonla ayrılarak VSD tamamen görülebilir duruma getirilir. Bu insizyon inlet VSD lerde de kullanılır. VSD yama ile kapatıldıktan leafletler yerine devamlı dikişlerle dikilir. İlk 3 sütür defektin ventriküler septal duvardaki anteroinferior kenarından ve yaklaşık 3-4mm lik bir derinlikten konur. Tek tek, teflon destekli prolen dikişler kullanılır. Septal leafletin VSD nin tepesiyle buluştuğu noktada oluşan fibröz doku, buradaki suturlerin iletim sistemini etkilemeden konulması için güvenli bir bölgedir. Teflon destekli prolen dikiş kullanılarak suturlerin daha yüzeyel olması sağlanmalıdır. Triküspit annulusun sağ atrial kısmındaki suturler VSD nin posterosuperior bölgesinde aort kapağı ile olan komşuluğu nedeniyle dikkatlice konmalıdır. Aortaya kardioplejik solüsyon verilerek kapağın daha rahat görülebilmesi sağlanır. Geriye kalan, defektin anterosuperior kenarındaki dikişler iletim sistemine komşuluğu olmadığından daha derin alınabilir. En son olarak tüm sütürler Dacron yamadan geçirilerek bağlanır. AV KANAL TİP VSD LER Bu defektler de konoventriküler tip VSD ler gibi sağ atriotomi ile kapatılır. Defektin neredeyse tamamı triküspit septal leafletin altında yer aldığı için leafletin annulustan ayrılarak anterior bölgeye doğru retraksiyonu sayesinde daha kolay görünür hale gelir. Defektin kapatılacağı yamanın çok geniş olmaması çok önemlidir. Defekt devamlı dikiş tekniğiyle onarılır. İlk sütür triküspit septal leafletin tabanının orta kısmına konur. Defektin posteroinferior kenarı- na kadar devamlı dikişlerle gelinir. His huzmesi ve RBB e zarar vermemek için 4-5 adet teflon destekli tek tek dikişler VSD nin posteroinferior kenarına konur. Daha sonra tüm tek tek konan dikişler yamadan geçirilerek defekt kapatılmış olur. Triküspit anteroseptal leafletler 6.0 prolen dikişle annulusa dikilir. Burada inlet tip müsküler VSD lerle AV kanal tip VSD lerin birbirinden ayrılması çok önemlidir. Müsküler tipteki VSD lerin RBB ile komşuluğu defektin anterosuperior kenarı aracılğı ile olur. KONAL SEPTAL ve JUKSTAARTERYEL VSD LER Başka anomalilerle birliktelik göstermiyorsa bu tip defektler sağ ventrikülotomi (longitudinal infundibulotomi) veya pulmoner arteriotomi ile kapatılır. Truncus Arteriosus; Ventrikülotomi TGA; Aortotomi TRANSVENTRİKÜLER YAKLAŞIM; Longitudinal infundibulotomi en iyi görüntü sağlayan girişimdir. Jukstaarteryel VSD ler conal septal VSD lere göre daha sık görülür. Jukstaarteryel defektin superior kenarı ile pulmoner kapaklar arasında herhangibir kas tabakası yoktur. Bunun yerine pulmoner kapağın anterioru ile aortun posterioru arasında çok ince bir fibröz tabaka bulunur. Burası sutur koymak için yeterince güvenilir değildir. Bu yüzden suturler pulmoner kapağın sağ ve sol semilunar leafletleri arasındaki fibröz tabakaya konur. Tek tek teflon destekli dikişler kullanılır.

13 Bu tip VSD lerin iletim sistemiyle herhangibir komşuluğu olmadığından operasyonun tek kritik noktası burasıdır. Defektin kalan kısmı devamlı dikiş tekniğiyle onarılır. Bu defektlerin onarımında dikkat edilmesi gereken diğer nokta LMCA in zarar görmemesidir. TRANSARTERYEL YAKLAŞIM; Pulmoner arter insizyonu kapak komissürlerinin hemen üzerinden yapılır. Pulmoner anterior kapak, sağ ve sol kaspın hemen altında yer alan defektin daha iyi görülmesi için anterior kısma doğru retrakte edilir. VSD nin üst kısmı; sağ ve sol pulmoner sinuslere konan tek tek ve teflon destekli dikişlerle kapatılır. Defektin geri kalan kısmı yine devamlı dikiş tekniğiyle kapatılır. MÜSKÜLER VSD LER 1) Tek olabilir. 2) Diğer müsküler defektlerle birlikte olabilir. 3) Konoventriküler veya AV kanal tip VSD lerle birlikte olabilir. MİDMÜSKÜLER VSD LER; Triküspit kapağa yakın olabilirler ancak her zaman bir kas tabakasıyla triküspit annulustan ayrılırlar. Tek veya multipl midmüsküler defektler sağ atriotomi ile tek bir yama kullanılarak onarılırlar. Kasın gevrekliği ve sağ ventrikülün trabeküler yapısı nedeniyle tek tek ve teflon destekli dikişler kullanılır. Konoventriküler ve midmüsküler tip VSD ler birliktelik gösterebilir. RBB iki defekti birbirinden ayıran kas tabakasından geçer. Bu kas tabakasına konacak suturler dikkatle konulmalıdır ve tek bir yama kullanılmalıdır. APİKAL MÜSKÜLER VSD LER; Bu defektlerin sağ ventrikülün apeks kısmındaki multipl trabekülasyonları nedeniyle sağ ventrikülotomi aracılığıyla görülmesi zor olduğundan 1988 den bu yana bu defektlerde onarım sol ventriküler apikal insizyon aracılığı ile, LAD ve PDA ye paralel olacak şekilde yapılmaktadır. Bu defektlerin sağ ventriküldeki multipl görünümlerinin aksine sol ventrikülde sadece 1 ya da en fazla 2-3 adet görünmeleri sol ventrikülotminin tercih sebebidir. Sol ventrikülotomi uygulanan hastaların geç dönemde %54 ünde bazı komplikasyonlar görülür. Bunlar; 1) Global diskinezi 2) Geniş apikal anevrizma 3) Belirgin rezidüel şant Sol ventrikülotomi nedeniyle oluşan bu komplikasyonların ortaya çıkmaması için 1988 den bu yana apikal VSD ler transkateterizasyon ile de kapatılmaya başlanmıştır. Perkütan girişimin imkansız olduğu küçük hastalarda cerrahi olarak onarılan diğer defektlerle birlikte şemsiye konarak bu defektler de giderilir. Bu teknik sadece apikal müsküler defektlerin değil ayrıca septal bandın arkasında kalan diğer defektlerin onarımında da kullanılır.

14 ANTERİOR MÜSKÜLER DEFEKTLER; Bu defektler TOF ta sık görülür.yaklaşım olarak sağ ventrikülotomi tercih edilir, çünkü septal band ve derin trabeküller nedeniyle diğer yaklaşımlar gerekli görüş alanını sağlayamazlar. Septal bandı serbest sağ ventriküler duvara bağlayan kas huzmelerinin kesilmesi VSD nin gerçek çapının görülmesi açısından gereklidir. Tek tek ve teflon destekli suturlerin yerleştirilmesi esnasında LAD ye çok dikkat edilmelidir. Primer olarak da kapatılabileceği söylenen bu tip VSD ler mutlaka yama ile kapatılmalıdır, çünkü onarım sonrası kalp kasıldığında sutur hattında bozulma sık görülür. Sandwich tekniğiyle anterior sağ ventriküler duvarın iç ve dış kısmına keçe ya da perikardial yama konup tek tek dikişlerle onarılan bu tip VSD lerde de bu teknik sonucu LAD hasar görebilir. POSTERİOR ve İNFERİOR VSD LER; Sağ atriotomi ile yaklaşım uygundur. Posterior müsküler defektler de AV kanal tip VSD lerle birlikte görülebilir. Bunlarda da aradaki kas dokusu içinde bulunan RBB ye zarar vermemek için onarım esnasında tek yama kullanılmalıdır. VSD ve AORT YETMEZLİĞİ BİRLİKTELİĞİNDE CERRAHİ TEKNİKLER I. TRUSTLER TEKNİĞİ II. CARPENTİER TEKNİĞİ AMELİYAT SONUÇLARI Tek, geniş VSD lerin onarımı sonrası hastane ölümlerinin oranı %0 a yaklaşmaktadır arası 427 primer VSD li hastada yapılan bir çalışmada hastanede ölüm oranı %2.3 gelmiştir. Tek VSD lerde bu oran %1.8 iken multipl VSD lerde %7.3 tür. Yenidoğanların ölüm oranı %9, yani daha yüksekse de erken yaş 1980 lerden bu yana risk faktörü olarak kabul edilmemektedir. Geç dönemde ise aynı çalışmada oran %0.7 dir. Akut kalp yetmezliği, PHT, viral pnömonit de erken ölüm riskini arttırır. Erken yaş sadece eşlik eden majör bir anomali varsa risk faktörü oluşturabilir. Multipl VSD ler ek bir kardiak anomali ile birliktelik gösteriyorsa risk faktörü olarak kabul edilebilir. Ancak transkateterizasyon kullanılmaya başlandığından beri bu etki de azalmıştır. Pre-op PAP ve PVR yüksekliği geç dönemde mortaliteyi etkiler. Başka bir çalışmada ise geç evredeki ölüm oranı % 2.5 olarak tespit edilmiştir. Mortalite aritmi, ventriküler fibrilasyon ve ani kalp bloğuna bağlı gelişmiştir. FİZİKSEL GELİŞİM; Kilo artışı post-op geç dönem takiplerde önemli bir bulgudur. Hayatın ilk 6 ayında VSD si onarılan geniş VSD li bebeklerde 5 yıl sonra kilo, boy ve baş çevresi bulguları normal bulunmuştur. İLETİM SİSTEMİ; İletim sistemi ile ilgili sorunlar VSD onarımı sonrası oldukça sık görülen bir durumdur. RBBB Sağ ventrikülotomi de %80 Sağ atriotomi de %34-44 RBBB ve Sol ön dal bloğu Sağ ventrikülotomi ile %8-10 Sağ atriotomi ile %12-17

15 VENTRİKÜLER ARİTMİ VSD onarımından 4-5 yıl sonra %40 VES ler (+). Tümü asemptomatik. Atriotomi ile ve erken opere edilenlerde daha az rastlanır. KALICI KALP BLOĞU Tek, geniş VSD %0.4; Multipl VSD %4 görülür. KARDİAK FONKSİYON; 2 yaşa kadar sağ atriotomi veya sağ ventrikülotomi ile opere edilen hastaların geç dönem postop kardiak fonksiyonları, LVEDP, sistolik output, EF ölçülmüş ve normal bulunmuştur. REZİDÜEL ŞANTLAR; Post-op rezidüel şant oluşan ve reoperasyon uygulanan hastaların oranı %0.7, %1.9, %2 bulunmuştur. Rezidüel şantlar bakteryel endokardit riski nedeni ile küçük de olsalar göz ardı edilmemelidirler. PULMONER HİPERTANSİYON; Pre-op PHT u ve PVR 10u/m 2 olan hastaların %25 i 5 yıl içinde PHT nedeniyle kaybedilir. Operasyon erken yapılırsa 5 yıl içinde PAP normale döner. Pre-op PVR ne kadar düşükse post-op normal PAP olma ihtimali de o kadar yüksektir. PDA ile BİRLİKTE OLUŞ; Geniş VSD + geniş PDA; erken dönemde her ikisi de onarılır. Geniş VSD + orta veya geniş PDA; ciddi semptomlar olur ve erken operasyon gerekir. Orta veya küçük VSD + geniş PDA; 6-8 hft.da PDA kapatılır. VSD spontan kapanma için bekletilir. Kapanmazsa uygun zamanda onarılır. AORT KOARKTASYONU + VSD; Geniş VSD + ciddi koarktasyon; bebek 1-2 aylık ise ve ciddi KKY varsa acilen korktasyon onarılır. KKY devam ediyorsa hasta ekstübe edilemiyorsa aynı hospitalizasyon esnasında VSD de onarılır. Swiss cheese septum anomalili VSD ise band konur. Geniş VSD + ciddi koarktasyon; bebek biraz daha büyük ise her iki anomali aynı seansta onarılır. Küçük VSD + ciddi koarktasyon ise; koarktasyon onarılır, VSD spontan kapanma için beklenir. Geniş VSD + orta çap koarktasyon ise; VSD onarılır aylıkken koarktasyon onarılır. REFERANSLAR 1) John W. Kirklin, Brian G. Barratt-Boyes: Cardiac Surgery, Second Edition, Volume 1, 1993; ) Larry R. Kaiser, Irwing L. Kron, Thomas L. Spray: Mastery of Cardiothoracic Surgery, 1998; ) Aldo R. Castaneda, Richard A. Jonas, John E. Mayer, Frank L. Hanley: Cardiac Surgery of the Neonate and Infant, 1994; ) Anthony C. Chang, Frank L. Hanley, Gil Wernovsky, David L. Wessel: Pediatric Cardiac Intensive Care, 1998; ) David C. Sabiston Jr, Frank C. Spencer; Surgery of the Chest 1990, 5. Basım, ÇEVİRİ Murat Dikmengil. 6) Ahmet Gökalp Özgen: Kalp Cerrahisi, 1999; ) A. Yüksel Bozer: Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi, 1985, Cilt 1;

VENTRIKÜLER SEPTAL DEFEKT. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

VENTRIKÜLER SEPTAL DEFEKT. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. VENTRIKÜLER SEPTAL DEFEKT Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. KONJENİTAL KALP HASTALIK TİPLERİ Soldan sağa şantlı olanlar (asiyanotik) Sağdan sola şantlı

Detaylı

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK EÜTF Pediatrik KARDİYOLOJİ BD 2016 KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI Toplumda görülme oranı 1000 Canlı doğumda 8-12, Yaklaşık %1 Fetal EKOKARDİOGRAFİ endikasyonları

Detaylı

EBSTEİN ANOMALİSİ. Uzm. Dr. İhsan Alur

EBSTEİN ANOMALİSİ. Uzm. Dr. İhsan Alur EBSTEİN ANOMALİSİ Uzm. Dr. İhsan Alur 1866 da W. Ebstein tarafından tanımlandı. 1964 te Lillehei tarafından ilk başarılı valvuloplasti ameliyatı yapıldı. Triküspit kapağın septal ve posterior lifletlerinin

Detaylı

TRİKUSPİT KAPAK CERRAHİSİ. Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL

TRİKUSPİT KAPAK CERRAHİSİ. Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL TRİKUSPİT KAPAK CERRAHİSİ Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL Kazanılmış triküspit kapak hastalığı organik veya fonksiyoneldir. Organik hastalık hemen hemen tamamen romatizmal hastalık veya endokarditin sonucudur.

Detaylı

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT KAPAK HASTALIKLARI Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT STENOZU Valvular Subvalvular Supravalvular VALVULAR STENOZ Romatizmal AS Akut romatizmal

Detaylı

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER SPOR HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER DOÇ.DR.ERDEM KAŞIKCIOĞLU 1 35 yaşın altındaki sporcularda ani ölüm nedenleri 2% 1% 2% 4% 2% 2% 35% 3% 3% 3% 4% 5% 24% 10% Hipertrofik

Detaylı

MİTRAL DARLIĞI. Yrd. Doç. Dr. Sinan DEMİRTAŞ

MİTRAL DARLIĞI. Yrd. Doç. Dr. Sinan DEMİRTAŞ MİTRAL DARLIĞI Yrd. Doç. Dr. Sinan DEMİRTAŞ Mitral darlığı Kaç yaprakçık var? Anterior Posterior Anüler çevresi 10 cm Kapak alanı 5-6 cm2 NORMAL MİTRAL KAPAK ANATOMİ Mitral anülüs fibröz ve müsküler dokunun

Detaylı

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI (SOLDAN SAĞA GEÇİŞLİ)

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI (SOLDAN SAĞA GEÇİŞLİ) DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARI (SOLDAN SAĞA GEÇİŞLİ) Dr. Ercan Tutar Doğuştan Kalp Hastalıkları DKH sıklığı 0.8 /100 canlı doğum Soldan sağa geçişli DKH en sık Ventriküler septal defekt (VSD) Atriyal septal

Detaylı

FALLOT TERALOJİSİ. Yard. Doç. Dr. Aşkın Ender TOPAL

FALLOT TERALOJİSİ. Yard. Doç. Dr. Aşkın Ender TOPAL FALLOT TERALOJİSİ Yard. Doç. Dr. Aşkın Ender TOPAL Siyanotik konjenital kalp hastalıkları içinde en yaygın olanıdır. Konjenital kalp hastalıklarının %7.3 ünü oluşturur. Etyolojide kesin bir neden bilinmemekle

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI Konjenital kalp hastalıkları; Kardiyovasküler sistemde doğumda veya daha sonra tanımlanabilen, doğustan

Detaylı

PULMONER BANDİNG OPERASYONUNUN ERKEN VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI, NİHAİ OPERASYON AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

PULMONER BANDİNG OPERASYONUNUN ERKEN VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI, NİHAİ OPERASYON AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ PULMONER BANDİNG OPERASYONUNUN ERKEN VE ORTA DÖNEM SONUÇLARI, NİHAİ OPERASYON AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ersin Erek, Yusuf K. Yalçınbaş, Yasemin Mamur, Kazım Öztarhan*, Ayşe Çolakoğlu, Ayşe Sarıoğlu,

Detaylı

Olgu sunumu. Dr. Gülten AYDOĞDU TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Olgu sunumu. Dr. Gülten AYDOĞDU TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Olgu sunumu Dr. Gülten AYDOĞDU TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ventriküler septal defekt İlk tanımlanma 1879 yılında En sık gözlenen doğumsal kalp anomalisi Embriyolojik

Detaylı

Patent Duktus Arteriyozus

Patent Duktus Arteriyozus Patent Duktus Arteriyozus Dr. Mustafa SAÇAR Duktus arteriyozus v Ana pulmoner arter inen aort v Media tabakasında spirel yerleşimli düz kas hücreleri yoğun v İntima tabakası aorta göre kalın v Doğumla

Detaylı

Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları FALLOT TETRALOJİSİ

Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları FALLOT TETRALOJİSİ Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları 1 FALLOT TETRALOJİSİ Etiene-louis Arthur Fallot tarafından 1888 tarihinde tarif edilen bu konjenital kalp hastalığı dört ana patolojiden oluşmaktadır. 1- VSD 2- Pulmoner

Detaylı

Kalp ve Damar Gelişim Anomalileri. Prof Dr. Murat AKKUŞ

Kalp ve Damar Gelişim Anomalileri. Prof Dr. Murat AKKUŞ Kalp ve Damar Gelişim Anomalileri Prof Dr. Murat AKKUŞ Kalp ve büyük damar anomalileri Her 1.000 doğumdan 6 8 i CHD (Congenital Heart Disease) Tek gen / kromozomal defektler (%8) Teratojenler (rubella

Detaylı

ASİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI 1 - VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT (VSD)

ASİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI 1 - VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT (VSD) ASİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI 1 - VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT (VSD) En sık görülen konjenital kalp hastalığıdır. Perimembranöz tip en sık görülen tip olup (%80) membranöz septumda ve/veya etrafında

Detaylı

FALLOT TETRALOJİSİ (TOF)

FALLOT TETRALOJİSİ (TOF) FALLOT TETRALOJİSİ (TOF) Siyanotik konjenital kalp hastalıkları içinde en yaygın olanıdır. Konjenital kalp hastalıklarının %7.3 ünü oluşturur. Etyolojide kesin bir neden bilinmemekle birlikte gebeliğin

Detaylı

ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI

ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI 2011-2012 ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI Tarih Saat Yer KonuĢmacı Konu BaĢlığı 07.09.2011 08:00-14.09.2011 08:00-21.09.2011 08:00-28.09.2011 08:00-05.10.2011 08:00-12.10.2011

Detaylı

Asendan AORT ANEVRİZMASI

Asendan AORT ANEVRİZMASI Asendan AORT ANEVRİZMASI Aort anevrizması, aortanın normal çapından geniş bir çapa ulaşarak genişlemesidir. Aorta nın bütün bölümlerinde anevrizma gelişebilir. Genişlemiş olan bölümün patlayarak hayatı

Detaylı

YRD.DOÇ.DR. AHMET ÇALIŞKAN DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP DAMAR CERRAHİ KLİNİĞİ

YRD.DOÇ.DR. AHMET ÇALIŞKAN DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP DAMAR CERRAHİ KLİNİĞİ YRD.DOÇ.DR. AHMET ÇALIŞKAN DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP DAMAR CERRAHİ KLİNİĞİ TANIM En sık görülen siyanotik konj. Kalp hastalığı Patolojik anatomi 4 bileşenden oluşur; _Geniş malalignement VSD

Detaylı

ASD, AVSD, VSD. Doç. Dr. Halil Aslan Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği

ASD, AVSD, VSD. Doç. Dr. Halil Aslan Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği ASD, AVSD, VSD Doç. Dr. Halil Aslan Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği Embriyoloji Atrial Septum Defekti: Anatomi Sağ ve sol atriumlar arası komünikasyonlar İnsidans: 1/1500 canlı doğum Tüm

Detaylı

Aort Kapak Darlığı Dr.Mustafa SAÇAR Tarihçe

Aort Kapak Darlığı Dr.Mustafa SAÇAR Tarihçe Aort Kapak Darlığı Dr.Mustafa SAÇAR 17.03.2008 Tarihçe v 1914: Tuffier Dijital yolla aort kapak dilatasyonu v 1952: Bailey LV den dilatör ile yaklaşım v 1954: Gibbon KALP AKCİĞER MAKİNASI Aortik valvotomi

Detaylı

KALP SESLERĠ VE ÜFÜRÜMLERĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ. Prof. Dr. Aygün DĠNDAR

KALP SESLERĠ VE ÜFÜRÜMLERĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ. Prof. Dr. Aygün DĠNDAR KALP SESLERĠ VE ÜFÜRÜMLERĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Prof. Dr. Aygün DĠNDAR Oskültasyon Ġyi bir steteskop kullanılmalı Sessiz ortamda yapılmalı Çocuk olabildiğince sakin olmalı Tüm odaklar (mitral, triküspid,

Detaylı

MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI

MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI DOÇ.DR.CEMŞİT KARAKURT İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PEDİYATRİK KARDİYOLOJİ BİLİM DALI Üfürüm: Kalp ve damarsal yapılardaki yapısal veya hemodinamik

Detaylı

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları BR.HLİ.085 içerisinde kanın bulunduğu dört odacık vardır. Bunlardan ikisi sağ, ikisi ise sol kalp yarımında bulunur. Kalbe gelen kan önce sağ atriuma gelir ve kalbin sağ kulakcığı ve sağ karıncığı arasında

Detaylı

UZMANLAR İÇİN AKTİVİTE KARNESİ KİŞİSEL BİLGİLER Ünvanı, adı ve soyadı Doğum yeri ve tarihi Medeni durumu Bildiği yabancı dil / diller ve derecesi Yazışma adresi ŀ Telefon Elektronik posta adresi EĞİTİMİ

Detaylı

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. ACİL TIPTA EKO Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Kardiak Ultrasonografi Hangi durumlarda? Cihaz ve problar Yönler ve normal görüntüler Çeşitli patolojiler Hangi durumda EKO

Detaylı

Mitral Yetmezliği. Mitral aparatus; Mitral leaflet ler Korda tendinialar Papiler kaslar Mitral annulus LV LA

Mitral Yetmezliği. Mitral aparatus; Mitral leaflet ler Korda tendinialar Papiler kaslar Mitral annulus LV LA Mitral Yetmezliği Mitral aparatus; Mitral leaflet ler Korda tendinialar Papiler kaslar Mitral annulus LV LA Akut Mitral Yetersizliğinin Nedenleri Mitral Annulus Patolojileri İnfektif endokardit (abse

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ Doç. Dr. Turan SET E-mail : turanset@yahoo.com Hiçbir şey basit anlatılamayacak kadar karmaşık değildir Albert Einstein AMAÇ Birinci basamakta EKG değerlendirmede

Detaylı

TEMEL EKG. Prof.Dr.Hakan KültK. Kardiyoloji Anabilim Dalı

TEMEL EKG. Prof.Dr.Hakan KültK. Kardiyoloji Anabilim Dalı TEMEL EKG Prof.Dr.Hakan KültK ltürsay Ege Üniversitesi, Tıp T p Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı EKG Elektro Kardiyo Gram: Kalp atımları sırasında oluşan elektriksel değişikliklerin vücut yüzeyine konan

Detaylı

TRUNCUS ARTERIOSUS TANIM TARİHÇE

TRUNCUS ARTERIOSUS TANIM TARİHÇE 1 TRUNCUS ARTERIOSUS TANIM Trunkus arteriosus (TA) tüm konjenital kalp defektleri arasında %3 ün altında görülür. Her iki ventrikülün tabanından köken alan tek bir arteriyel çıkış, beraberinde semilunar

Detaylı

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler Bradiaritmiler Bradisritmiler Dr. Ali Vefa SAYRAÇ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 20/10/2009 Sinüs bradikardisi Birinci derece AV blok (20msn den uzun PR) İkinci derece AV blok

Detaylı

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARINA TANISAL YAKLAŞIM

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARINA TANISAL YAKLAŞIM DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARINA TANISAL YAKLAŞIM Prof. Dr. Erdal YILMAZ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Doğuştan kalp hastalıkları (DKH) sıklığı bin canlı doğumda 5-10 MVP, PDA

Detaylı

cularis sinistra, valva mitralis) sistol sırasında kapatır. Ostium aortae; aorta nın sol ventrikülden çıktığı yerde bulunan açıklıktır.

cularis sinistra, valva mitralis) sistol sırasında kapatır. Ostium aortae; aorta nın sol ventrikülden çıktığı yerde bulunan açıklıktır. Kalp; toraks (göğüs) boşluğunda orta mediastinumda, akciğerler arasında lokalize, çizgili kas yapısında ancak istemsiz olarak çalışan bir organdır. Genel olarak kişinin yumruğu kadardır. Kalbin 1/3 ü orta

Detaylı

Duygu TÜRKBEY, Tuğba YILDIRIM, Ekin Kaya ġġmġek, Yasin ÜYEL. DanıĢman: Murat ÖZKAN ÖZET

Duygu TÜRKBEY, Tuğba YILDIRIM, Ekin Kaya ġġmġek, Yasin ÜYEL. DanıĢman: Murat ÖZKAN ÖZET PULMONER HĠPERTANSĠYONU OLAN DOĞUMSAL KALP HASTALARINDA DOWN SENDROMUNUN POSTOPERATĠF ENTÜBASYON SÜRESĠ, YOĞUN BAKIM KALIġ SÜRESĠ VE HASTANEDE KALIġ SÜRESĠ ÜZERĠNE ETKĠLERĠNĠN ARAġTIRILMASI Duygu TÜRKBEY,

Detaylı

Konjenital Kalp Cerrahisinde Periferik Venöz Basınç Santral Venöz Basınca Alterna=f Olabilir Mi?

Konjenital Kalp Cerrahisinde Periferik Venöz Basınç Santral Venöz Basınca Alterna=f Olabilir Mi? Konjenital Kalp Cerrahisinde Periferik Venöz Basınç Santral Venöz Basınca Alterna=f Olabilir Mi? Onur IŞIK 1, Cengiz SAHUTOĞLU 2, Zeliha Korkmaz DİŞLİ 3, İsmail AYTAÇ 1, Olcay Murat Dişli 4, Ali KUTSAL

Detaylı

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Dr. İlknur CAN Meram Tıp Fakültesi, KONYA 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi Sık VES tanımı >30/saat.Lown B, et al. Circulation 1971 >60/saat.Kennedy HL, et al. NEJM,

Detaylı

BÜYÜK ARTER TRANSPOZİSYONLARI. Hazırlayan: Dr.Fatma Özsoy

BÜYÜK ARTER TRANSPOZİSYONLARI. Hazırlayan: Dr.Fatma Özsoy BÜYÜK ARTER TRANSPOZİSYONLARI Hazırlayan: Dr.Fatma Özsoy BÜYÜK ARTER TRASPOZİSYONLARI İnsidans 2/10.000 olup, erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Tüm konjenital kalp anomalilerinin %5-10 unu oluşturur.

Detaylı

NEONATOLOJİDE YENİLİKLER. Doç. Dr. Esra Arun ÖZER Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği

NEONATOLOJİDE YENİLİKLER. Doç. Dr. Esra Arun ÖZER Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği NEONATOLOJİDE YENİLİKLER Doç. Dr. Esra Arun ÖZER Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Preterm bebeklerde NEK in önlenmesinde probiyotikler Meta-analiz Probiyotiklerin etkileri GIS in

Detaylı

Dolaşım Sistemi Dicle Aras

Dolaşım Sistemi Dicle Aras Dolaşım Sistemi Dicle Aras Kalbin temel anatomisi, dolaşım sistemleri, kalbin uyarlaması, kardiyak döngü, debi, kalp atım hacmi ve hızı 3.9.2015 1 Kalbin Temel Anatomisi Kalp sağ ve sol olmak üzere ikiye

Detaylı

SİYANOTİK VE ASİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIĞI OLAN ÇOCUKLARDA HEMOSTATİK DEĞİŞİKLİKLER

SİYANOTİK VE ASİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIĞI OLAN ÇOCUKLARDA HEMOSTATİK DEĞİŞİKLİKLER T.C Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Şef: Prof. Dr. Murat ELEVLİ SİYANOTİK VE ASİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIĞI OLAN ÇOCUKLARDA HEMOSTATİK

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Uzman Dr. Mehtap Ezel Çelakıl DR.MEHTAP EZEL ÇELAKIL 4YAŞ ERKEK HASTA Şikayeti:

Detaylı

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini Dönem IV Kardiyoloji Stajı Konu: Atrial fibrilasyonlu hastaya yaklaşım Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri atrial fibrilasyonu tanımlayabilecek, hastaya yaklaşımdaki temel prensipleri belirtebileceklerdir.

Detaylı

DÖNEM IV DERS PROGRAMI

DÖNEM IV DERS PROGRAMI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV

Detaylı

SİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI

SİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI SİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları ABD Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Prof. Dr. İ. Levent SALTIK SİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI Konjenitaldir,

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI UZMANLIK EĞİTİM (İHTİSAS) DERSLERİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

D E F O R M İ T E L E R İ

D E F O R M İ T E L E R İ GÖĞÜS ÖN DUVARI D E F O R M İ T E L E R İ DRATALAYŞAHİN Kas iskelet sistemi anomalileri ile veya izole halde kosta, kıkırdak ve sternumu değişik şekillerde etkilemiş olabilen konjenital toraks deformiteleri

Detaylı

ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI

ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI ENFEKTİF ENDOKARDİT: KLİNİK VE EKOKARDİYOGRAFİ BULGULARI Dr. Sadık Açıkel Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

Aort Kapağının Akkiz Hastalıklarının Cerrahi Tedavisi

Aort Kapağının Akkiz Hastalıklarının Cerrahi Tedavisi Aort Kapağının Akkiz Hastalıklarının Cerrahi Tedavisi - Kapak anatomisi - Patofizyoloji - Cerrahi tedavi Kapak Anatomisi: Aort kapağı 3 yaprakcıkdan oluşur.her yaprak ortalama 308 mm2 alana sahiptir. Hastaların

Detaylı

DR.BÜLENT TANDOĞAN ZEYNEP KAMİL EAH PERİNATOLOJİ KLİNİĞİ

DR.BÜLENT TANDOĞAN ZEYNEP KAMİL EAH PERİNATOLOJİ KLİNİĞİ DR.BÜLENT TANDOĞAN ZEYNEP KAMİL EAH PERİNATOLOJİ KLİNİĞİ Major Kalp anomalileri 2-3/1000 canlı doğumda görülür. Perinatal ölümlerin %40, Hayatın ilk ayındaki ölümlerin %20 sinden sorumludur. Literatüre

Detaylı

GENİŞLETİLMİŞ FETAL KALP İNCELEMESİ. Prof. Dr. Lütfü Önderoğlu Acıbadem Ankara Hastanesi

GENİŞLETİLMİŞ FETAL KALP İNCELEMESİ. Prof. Dr. Lütfü Önderoğlu Acıbadem Ankara Hastanesi GENİŞLETİLMİŞ FETAL KALP İNCELEMESİ Prof. Dr. Lütfü Önderoğlu Acıbadem Ankara Hastanesi KURS Temel ve genişletilmiş fetal kalp incelemesi konuşmaları çakışacaktır. Üstelik artık her bilgiye erişilmektedir

Detaylı

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT)

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Dr. Sabri Demircan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD September 20, 2014 Kardiyoloji Semineri 2009 1 Kalp Yetersizliğinin Ciddiyeti Ölüm Nedenleri

Detaylı

Kor Pulmonale hipertrofi dilatasyonu

Kor Pulmonale hipertrofi dilatasyonu KOR PULMONALE Kor Pulmonale Kronik Kor Pulmonale ; Akciğer, göğüs duvarı veya solunum merkezi patolojileri sonucunda oluşan sağ ventrikül hipertrofi ve/veya dilatasyonudur. Kronik akciğer hastalıkları

Detaylı

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalp kası beyinden sonra en fazla kana gereksinim duyan organdır. Kalp kendini besleyen kanı aortadan ayrılan arterlerden alır. Bu arterlere koroner

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) 1.) 2.)Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar 3.) 4.) Slayt No: 24 4 Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar Doğum Sonu Dönemde

Detaylı

Arteriyel Switch Ameliyatı Yapılan Yenidoğanlarda Serum C-Reaktif Proteinin cut-off Değerleri

Arteriyel Switch Ameliyatı Yapılan Yenidoğanlarda Serum C-Reaktif Proteinin cut-off Değerleri Arteriyel Switch Ameliyatı Yapılan Yenidoğanlarda Serum C-Reaktif Proteinin cut-off Değerleri Beril Özdemir 1, İlkay Erdoğan 2, Nazmi Mutlu Karakaş 1, Murat Özkan 3, Mustafa Agah Tekindal 4, Kahraman Yakut

Detaylı

Transözefagial Ekokardiyografi. M Serdar Küçükoğlu İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü

Transözefagial Ekokardiyografi. M Serdar Küçükoğlu İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Transözefagial Ekokardiyografi M Serdar Küçükoğlu İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Endikasyonlar -I Nondiagnostik TTE Doğal kapakların değerlendirilmesi Protez kapakların değerlendirilmesi İnfektif

Detaylı

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Bronşektazi Giriş Subsegmental solunum yollarının anormal ve kalıcı dilatasyonu şeklinde tanımlanır Hastalık olmaktan çok çeşitli patolojik süreçlerin

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 Trakea Rüptürü Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 1 Klinik Öykü Ş.Ş., 75 yaş, erkek, Asenden Aort Anevrizması

Detaylı

ÇOCUK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ

ÇOCUK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK), uzmanlık eğitiminde kullanılmak üzere çekirdek müfredat ve standartları belirlemek için Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) çerçevesinde

Detaylı

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK Abdominal Aort Anevrizması Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Giriş ve tanım Epidemiyoloji Etyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı, ayırıcı tanı Tedavi Giriş ve Tanım Anevrizma,

Detaylı

EBSTEİN ANOMALİSİ (E.A) TANIM

EBSTEİN ANOMALİSİ (E.A) TANIM EBSTEİN ANOMALİSİ (E.A) TANIM E.A; triküspid kapağın septal ve posterior leafletlerinin birlikte ya da ayrı ayrı, sağ ventrikül apeksi yönünde deplase ve değişik miktarlarda deforme olması sonucu ortaya

Detaylı

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI EKG VE YORUMLANMASI Hemşire Burcu ER EKG Kalbin çalışması sırasında oluşan elektriksel

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği) DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği) DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği)

DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği) DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği) DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Kalp Yetmezliği) Kalp yetmezliği, kalbe gelen kanı, kalbin tekrar dokulara ihtiyacı olduğu miktarda iletememesi durumudur. Kalp yetmezliği, akut kalp yetmezliği (sol kalp yetmezliği) ve kronik kalp yetmezliği (sağ kalp

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

Dehidrate Sığır Perikart Yaması (Tutopatch) ile Ekstansif Sağ Ventrikül Rekonstrüksiyonu Sonrasında Erken Dejenerasyon ve Anevrizma Oluşumu

Dehidrate Sığır Perikart Yaması (Tutopatch) ile Ekstansif Sağ Ventrikül Rekonstrüksiyonu Sonrasında Erken Dejenerasyon ve Anevrizma Oluşumu Dehidrate Sığır Perikart Yaması (Tutopatch) ile Ekstansif Sağ Ventrikül Rekonstrüksiyonu Sonrasında Erken Dejenerasyon ve Anevrizma Oluşumu Dr.Ersin Erek, Dr.Yusuf Kenan Yalçınbaş, Dr.Yasemin Mamur, Dr.

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ Doç. Dr. Turan SET Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Trabzon E-mail: turanset@gmail.com Hiçbir şey basit anlatılamayacak

Detaylı

EKG CİHAZ KULLANIMI ve EKG nin YORUMLANMASI

EKG CİHAZ KULLANIMI ve EKG nin YORUMLANMASI EKG CİHAZ KULLANIMI ve EKG nin YORUMLANMASI T.C B.E.Ü. SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM HEMŞİRELİĞİ Hem.BURCU ER EKG Kalbin çalışması sırasında oluşan

Detaylı

KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA. Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji

KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA. Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji Doğumsal kalp hastalığının sıklığı % 0.9 Ciddi anomali % 0.3 Her yıl 1.2 milyon kalp hastası bebek dünyaya gelmekte

Detaylı

Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği. Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD.

Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği. Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD. Perioperatif Sağ Ventrikül Yetersizliği Emre Çamcı İstanbul Tıp Anesteziyoloji AD. Tanım Sıklık ve önem Fizyopatoloji Klinik tablolar Önlem ve Tedavi Kalp yetersizliği: Yapısal veya fonksiyonel bozukluk

Detaylı

Ritim Bozuklukları. EKG Ritim Bozuklukları. DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir

Ritim Bozuklukları. EKG Ritim Bozuklukları. DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir Bozuklukları DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir ARİTMİ; kalbin elektriksel aktivitesinin olmamasıdır Disritmi nedenleri; Miyokardiyal hasar, OSS bozukluğu, KMP ler, hipoksi,

Detaylı

PERİKARDİT GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ. Dr. Neslihan SAYRAÇ

PERİKARDİT GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ. Dr. Neslihan SAYRAÇ GİRİŞ Perikard PERİKARDİT Dr. Neslihan SAYRAÇ AÜTF Acil Tıp Anabilim Dalı 05/01/2010 Visseral Parietal 50 ml seröz sıvı İnsidansı net olarak bilinmiyor Ancak acil servise AMI olmayan göğüs ağrısı ile başvuran

Detaylı

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ Nagihan KARAHAN*, Murat AKSUN*, Senem GİRGİN*, Tevfik GÜNEŞ**, Levent YILIK**, Ali GÜRBÜZ** * İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji

Detaylı

Temel Fetal Kalp Taraması

Temel Fetal Kalp Taraması 13 Nisan 2012 Edirne Temel Fetal Kalp Taraması Doç. Dr. İsmail Özdemir www.drismailozdemir.com Fetal kalp muayenesi Temel fetal kalp taraması Situs + Kalp-toraks yerleşimi + Dört kadran Genişletilmiş kalp

Detaylı

Kardiyak Anatominin Sistematik Segmental Analizi

Kardiyak Anatominin Sistematik Segmental Analizi Kardiyak Anatominin Sistematik Segmental Analizi Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu İ.Ü. Kardiyoloji Enstitüsü, Kalp-Damar Cerrhisi Anabilim Dalı Haseki İstanbul Segmental analiz metodu konjenital kalp anomalilerinin

Detaylı

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr.

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr. Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Recep Demirbağ Düzenleme, Gözden Geçirme - Uz.Dr.Rida Berilğen - Uz.Dr.Barış Düzel

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

KARDİYAK TÜMÖRLER. Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL

KARDİYAK TÜMÖRLER. Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL KARDİYAK TÜMÖRLER Doç.Dr.Aşkın Ender TOPAL Benin tümörler primer neoplazmların % 75 i iken, malign tümörler % 25 idir. Benin tümörlerin % 50 si miksomadır. Malign tümörlerin ise % 75 i sarkomalardır (en

Detaylı

GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS

GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS Gamze SARKILAR, *Cüneyt NARİN, Elmas KARTAL, *Erdal EGE Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD *Selçuk Üniversitesi

Detaylı

2.Valvüler kalp hastalıklarına cerrahi yaklaşım: Aort,Mitral, Trikuspit (2 saat)(yrd.doç.dr.şenol Gülmen)

2.Valvüler kalp hastalıklarına cerrahi yaklaşım: Aort,Mitral, Trikuspit (2 saat)(yrd.doç.dr.şenol Gülmen) Kalp Damar Cerrahi Dönem 4 2012-2013 Öğretim Yılı Teorik Dersler 12.11.2012-16.11.2012 Staj Grubu(4) 1.Kardiyopulmoner Baypas, İntraaortik Balon Pompası, Yapay Kalp (1 saat) Yrd.Doç.Dr.Şenol 2.Valvüler

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS NOTU FORMU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS NOTU FORMU ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS NOTU FORMU DERSİN ADI: Normal EKG DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof. Dr. Mustafa Kılıçkap, Prof. Dr. Deniz Kumbasar DÖNEM: IV DERSİN VERİLDİĞİ

Detaylı

SİYANOZ. Doğal ışıkta en iyi görülür Siyanozun en iyi görüldüğü yerler; Tırnak dipleri Dudaklar Dil Müköz membranlar Konjuktiva

SİYANOZ. Doğal ışıkta en iyi görülür Siyanozun en iyi görüldüğü yerler; Tırnak dipleri Dudaklar Dil Müköz membranlar Konjuktiva SİYANOZ Siyanoz deri ve Müköz membranların mavi-mor renk değişikliği göstermesidir Siyanoz bir hastalık değildir!! Siyanoz bir fizik bulgudur Siyanoza yol açan birçok neden vardır SİYANOZ Doğal ışıkta

Detaylı

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Giriş Miyokardiyal perfüzyon ve kardiyak fonksiyon bozukiuğu tüm vücudun kan akımını etkiler. Bunun sonucu olarak kardiyak pompa fonksiyonu azaldığında hedef

Detaylı

Erişkin Pulmoner Hipertansiyonun Nadir Bir Sebebi Olarak İzole Pulmoner Venöz Dönüş Anomalisi

Erişkin Pulmoner Hipertansiyonun Nadir Bir Sebebi Olarak İzole Pulmoner Venöz Dönüş Anomalisi Erişkin Pulmoner Hipertansiyonun Nadir Bir Sebebi Olarak İzole Pulmoner Venöz Dönüş Anomalisi Müge Bilge 1, Remzi Sarıkaya 2, Züleyha Kaya 3, Cafer Panç 2, Ahmet Kaya Bilge 2, Gülfer Okumuş 3 1 İstanbul

Detaylı

Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2 Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Kalbin Çalışması ve İşlevleri Kalbin Anatomisi Kalbin Anatomisi Kalp Kapakları (Sağ) (Sol) Kalbin

Detaylı

Doğuştan kalp hastalıklarında hangi lezyon kapatılmalı? Prof. Dr. Funda Öztunç İ.Ü.CTF. Pediyatrik Kardiyoloji BD

Doğuştan kalp hastalıklarında hangi lezyon kapatılmalı? Prof. Dr. Funda Öztunç İ.Ü.CTF. Pediyatrik Kardiyoloji BD Doğuştan kalp hastalıklarında hangi lezyon kapatılmalı? Prof. Dr. Funda Öztunç İ.Ü.CTF. Pediyatrik Kardiyoloji BD Olgu/7.5 y kız hasta Erzurum da kalbinin doğuştan delik olduğu söylenmiş Yapılan tetkiklerinde:

Detaylı

Doğumsal kalp hastalığı ve PAH. Dr. Gülten TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Doğumsal kalp hastalığı ve PAH. Dr. Gülten TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Doğumsal kalp hastalığı ve PAH Dr. Gülten TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı 39 y kadın hasta Nefes darlığı, morarma ile başvurdu. 22 y iken (17 sene önce 1998) gebeliğin 3.

Detaylı

Ventriküler takikardi EKG si. Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014

Ventriküler takikardi EKG si. Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014 Ventriküler takikardi EKG si Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014 Özet Tanım Ayırıcı tanı EKG kriterleri Spesifik VT türleri Geniş

Detaylı

Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu

Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu İSKEMİK FONKSİYONEL MİTRAL YETERSİZLİĞİ Mitral kapağa girişim için sınırı nasıl çizelim? Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu İskemik Mitral Yetersizliği (İMY) Kordal gerilme

Detaylı

Periferik arter hastalıklarının tanısını ve yaklaşım stratejilerini öğrenecek.

Periferik arter hastalıklarının tanısını ve yaklaşım stratejilerini öğrenecek. Dönem IV Kalp Damar Cerrahisi Stajı Konu: Periferik Arter Hastalıkları Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri Periferik Arter Hastalıklarının neler olduğunu öğrenecekler. Periferik arter hastalıklığı

Detaylı

HİPERTANSİYON & EGZERSİZ

HİPERTANSİYON & EGZERSİZ HİPERTANSİYON & EGZERSİZ HTN %27.8 (ABD DE) 140/90 mmhg PREHİPERTANSİYON SBP:120-139 mmhg DBP:80-89 mmhg Kan basıncı sınıflaması Sistolik kan basıncı(mmhg) Diyastolik kan basıncı (mmhg) İdeal

Detaylı

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE KONJENİTAL KALP HASTALIĞI TANISI ALAN OLGULARIN İNCELENMESİ

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE KONJENİTAL KALP HASTALIĞI TANISI ALAN OLGULARIN İNCELENMESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Klinik Şef V.: Uzm. Dr. Yasemin Akın YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE KONJENİTAL KALP

Detaylı