OPNET İLE AĞ SİMÜLASYONU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OPNET İLE AĞ SİMÜLASYONU"

Transkript

1 F.Ü. MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LAB. DENEY NO : 4 OPNET İLE AĞ SİMÜLASYONU Giriş Özellikle IP tabanlı iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte, sayısal iletişim sistemleri çok kullanılır bir hale gelmiştir. Sayısal teknolojinin hızlı gelişmesinden dolayı, bilgisayar ve ağ mühendisleri devamlı gelişmekte olan ağ cihazlarını teknolojik açıdan takip etmekte zorlanabilmektedirler. Oysa bu teknolojilerin sanal ortamda modellenip simüle edilebilmesine imkan sağlayan yazılımlar aracılığı ile ağ sistemleri gerçekleştirilmeden önce; planlama, işletme sürecindeki öngörülen olayların takibi, ağ performansının tahmini ve iyileştirilmesi gibi bir çok önemli sonuçlar sanal ortamda elde edilebilmektedir. Başka bir deyişle tasarlanan ağ sistemlerinin test aşaması ve kontrolü; sistemi gerçekleştirmeden önce sanal ortamda yapılmakta, böylelikle öngörülmemiş hata ve eksiklikler sanal ortamda tespit edilip düzeltilebilmektedir. Burada simülasyon yazılımının sistemi gerçeğe yakın bir şekilde simüle edebilmesi de önemlidir. Değişik network cihazı üreticileri, ürettikleri cihazlarını bire bir simüle eden yazılımları da kullanıcılara sunmakta böylelikle sistem mühendisleri, karar verme aşamasında marka ve modelleri de inceleyebilmekte davranış ve performanslarını yazılım ortamında debeyebilmektedir. Birçok ağ simülasyon programı olmakla birlikte bu deneyde OPNET IT Guru Network simülasyon yazılımı kullanılacaktır. Amaç Deneyin amacı OPNET IT Guru Network simülasyon yazılımı ile ağ sistemlerinin oluşturulması, ağ cihazlarının konfigüre edilmesi, oluşturulan ağın simulasyonu ve elde edilen simülasyon sonuçlarının yorumlanabilmesidir. Bunun yanı sıra ağ konusunda öğrenme aşamasında olan öğrencilerin farklı örnekler ile uygulama yapması amaçlamaktadır. Deney sürecinde sadece basit ağ örnekleri ile değil de VLAN(Sanal Lan) ve ACL (Acces Control List-Erişim Kontrol Listesi), Sanal Router konfigirasyonu v.b detaylı uygulamalar da yapılacaktır. Deneyde kullanılan program OPNET tarafından üniversitelere ücretsiz olarak verilen OPNET IT Guru Academic Edition dır. Program sitesinden Üniversty Program bölümüne kayıt olarak indirilebilmektedir. Deneye hazırlık OPNET yazılımının kurulacağı bilgisayarın minimum konfigirasyonu aşağıdadır. Intel Pentium III, (500 MHz >>) MB RAM MB HDD - Display: 1024 x 768 veya daha yüksek çözünürlük,, 256 veya daha fazla renk. - İşletim sistemi Microsoft Windows NT (Service Pack 3, 5) Windows 2000 Windows XP (Service Pack 1 gerekir) adresinden üye olduktan sonra kurulum, adım adım istekler yerine getirilerek tamamlanır. Kurulum doğru bir şekilde tamamlandıktan sonra çalışmaya başlamak için; ikonu tıklanınca, aşağıdaki menü çıkar ve çalışmaya başlanabilir.

2 Burada OPNET için tercih edilen basit ön ayarları yapmak için Edit menüsünden Preferences alt menüsüne tıklanıp, oklarla gösterilen durum oluşturulup OK tuşuna basılır. OPNET ile Bilgisayar Ağ modellerinin oluşturulması ve analiz edilmesi Bunun için izlenecek yol; 1-Network modelinin oluşturulması 2-Network performansı hakkında istatistiklerin toplanması. 3-Simülasyonun çalıştırılması 4-Sonuçların görülmesi ve analizi 5-Networkun Genişletilmesi ve analizi

3 1-Network modeli oluşturma aşamaları 1.1. Network modeli için çalışma ortamının oluşturulması (Workspace oluşturulması) Program ilk açıldığında OPNET bizi aşağıdaki şekildeki gibi bir menü ile karşılar. 1. Adım : Menüden File New seçilerek yeni bir proje için ilk işlem yapılır. 2. Adım : Karşımıza çıkan pencereden Project seçeneği seçilir. Bu durumda aşağıdaki menüden Proje adı ve senaryo ismi seçilir (Bu kısımda proje adı ile senaryo ismini farklı yazılması tavsiye edilir. Çünkü ileride projenizde karşılaştırma yapmak için senaryonun değişik versiyonlarını yaratabilirsiniz). 3. Adım : Proje oluştuktan sonra otomatik olarak Startup Wizard diyalog kutusu açılacaktır. Initial Topology penceresinden Create Empty Scenario seçilir.

4 4.Adım: Next deyip Chose Network Scale penceresinden herhangi bir ağ tipi (Office) seçilmiştir. 5.Adım: Next ile açılan Specify Size penceresinden ofisin ebatları girilir (100 x100m). Next ile devam edilir. 5. adımın en önemli kısmına gelinir: Select Technologies. Burası kullanılacak ağ teknolojilerin, network cihazlarının markalarının, ve bağlantı hızlarının seçileceği penceredir. Listeden teknoloji veya marka seçmek için her birinin üzerine tıklanır (Veya seçimi buradan yapmayabilirsiniz.) Next lenerek açılan aşağıdaki bilgi penceresindeki (Rewiew) bilgileri onaylanır. Aşağıdaki ekran oluşur. Tasarıma başlamak için ortam oluşmuştur.

5 1.2. Network modeli oluşturmak Network modelleri, Object palette menüsü altındaki box taki nodes (düğümler- Gerçek networklerdeki alan, gönderen cihazlar, sunucu veya istemciler v.b) ve links (bağlantılar Düğümlerin biribirine bağlantısını sağlayan gerçek networkteki iletişim ortamıdır. Bunlar elektrik- Fiber veya telsiz ortam olabilir) kullanılarak workspace de gerçekleştirilir. Bunlar garafiksel şekillerdeir. Aşağıda düğüm ve bağlantı örnekleri verilmiştir. Network modelleri 3 farklı yoldan oluşturulabilir. Bunlar, topolojiyi veya modeli başka bir yerden import etmek ikincisi obje palett en nodes ve links leri sürükleyerek worksapace getirmek ve isteğe göre birleştirmek. Üçüncüsü ise bu çalışmadaki gibi Rapid Configuration menüsünü kullanmaktır. Bu yöntem hızlı bir şekilde standart topoloji oluşturmak için sıkça kullanılır. Aşağıda bu adımlar kullanılarak Star topolojisinin seçimi ve burada kullanılan düğüm ve linklerin modellerini belirtirken adlandırma düzeninin nasıl yapılacağı verilmiştir.

6 Ek Bilgi.1: Modeller aşağıdaki isimlendirme şemasına göre verilir. <protocol1>_..._<protocoln>_<function>_<mod> <protocol>, model tarafından desteklenebilen protokolları belirtir. <function>, modelin genel fonksiyonuun bir kısaltmasıdır. <mod>, modelin kullanılma seviyesini gösterir. Ek bigi 2: Ayrıca,üreticiler cihazlarının modellerini de ürün üretici özel kodu ve modellerini belirtecek şekilde OPNET e sağlarlar. Örnek; 3C_SSII_1100_3300_4s_ae52_e48_ge3 Bu semboller, 3COM un 2 tane 1100 Superstack, 2 tane 4 slotlu 3300 şasi superstack (3C_SSII_1100_3300), 52 tane auoto-sensing Ethernet portu (ae52), 48 tane Ethernet portu(e48), 3 adet gigabit Portu (ge3) konfigirasyonunu belirtir.(3c, 3COM un üretici kodu). Rapid Configuration dan Star seçimi yapılıp, aşağıdaki ayarlar yapılır. Bunun anlamı; Merkez düğümün modelinin (Center Node Model) (3C_SSII_1100_3300_4s_ae52_e48_ge3) 3COM Switch, Dış taraftaki düğümlerin (Periphery Node Model), Sm_Int_wkstn 30 seçilmesiyle 30 adet Ethernet workstationsdan oluşacağı, Link Modelinin 10BAseT seçilmesiyle, bağlantı hızının 10Mb olduğu anlaşılır. Networkun yerleşimi ise merkez koordinatları 25,25 ve yarıçap 25 seçilir. Bu seçimler OK lenirse; aşağıdaki şekilde bir network topolojisi inşa edilmiş olur.

7 Şimdi bu network yapısına bir server ekleyelim. Bu eklemeyi de object palette butonunu tıklayarak Sn_Int_Server objesini sürükleyerek workspace alanına çekelim. Diğer ihtiyaç duyulan objeler (şematik modeller) de aynı yolla workspace alanına aktarılır. Bunların iletişimi için de aynı yolla uygun linkler workspace e aktarılarak bağlantılar sağlanır. Network topoloji olarak tamamlanmıştır. 2. İstatistik Toplama Siz networkunuzdaki bireysel düğümler için veya tüm ağ için istatistikler toplayabilirsiniz. Bunun için ayarlama yapmanız gerekir. Bu istatistiksel bilgiler düğüm trafiği, gecikmesi v.b bilgilerdir. Bu bilgilerden yararlanarak ağın performası hakkında bilgi edinilir. Örneğin; Sunucunun 2.bir ağ için yeterli olup olamayacağı bu istatistik bilgilerden anlaşılabilir. Eklenecek bir yeni ağın yükü toplam gecikmeyi fazla etkiler mi? Bu tip karşılaştırmalar için mevcut performansın anlık istatistiksel bilgiler gerekir. Bir ölçüt olarak almak için, bir küresel istatistik (Ethernet Gecikmesi), bir nesne istatistik, (Server Load) toplanacaktır. Bunun için ayarlar aşağıdadır. Sunucunun yük istatistiğini toplamak için; Workspace de 31 nolu düğümü(sunucu) sağ-klik yap. Açılan pencereden Choose individual Statistics seçeneğini seç. Buradan Ethernet Load (bits/sec) işaretlenip ok yapılması ile serverin yük istatistiği seçilmiş olur. Aşağıdaki resim bu seçimi gösterir.

8 Networkdeki gecikmeyi istatistiksel olarak görmek için (Global ağ,istatistik bilgisi) Workspace de boş bir yere (elemanların üzerinde olamayacak) sağ-klik yapınız. Açılan pencereden Choose Individual Statistics seçeneğini seçip, açılan pencereden Global Statistics Ethernet Delay i işaretleyerek ok yapılara. network gecikmesi hakkında istatistiksel veriler toplamak için işlemler bitirilmiş olur. Bu durumdan sonra File Save işlemi ile projeyi istediğiniz bir isimle kaydediniz. Sizin projeniz çalıştırılıp, seçtiğiniz istatistiksel bilgilerin toplanması için çalıştırılmaya hazırdır. Bunun için ; Simülasyonların yürütülmesine başlamak için daha az zaman alacak süreç modellerinin ve pipe-line aşamaları gibi bileşenlerin tanımlanması için. Edit > Preferences. Açılan pencereye repositories yaz Find tuşuna bas. Value da stdmod yazmıyorsa yaz ve Ok yap. Şimdi artık Simülasyonu çalıştırma aşamasına gelinmiştir. 3-Simülasyonun Çalıştırılması a- Menüden Simulation > Configure Discrete Event Simulation seçimini yap. Aynı işlem aşağıdaki butonu tıkladığınızda da çıkacaktır. Aşağıdaki dialog kutusu çıkacaktır.

9 b- Duration kutusun a 0.5 yazarak simülasyonun.5 saat için yapılacağı belirtilmiş olur. c- OK yaptığınız andan itibaren simülasyon çalışmaya başlayacaktır. Aşağıdaki dialog kutusu oluşacaktır. Yukarıdaki resim simulasyonun 15,20 dakikasında alınmıştır. d- Simulasyon bittiğinde bir mesaj oluşur. Dialog kutusundaki Close tuşu ile dialog kurusundan çık.. e- Simülasyonunuz henüz tamamlanmamıştır. Sonuçlar toplanmamıştır. Veya simülasyon tamamlanamadı uyarısı var ise Troubleshooting Tutorial Simulations menüsünü inceleyeniz. 4- Sonuçların Görülmesi Seçerek toplamak istediğimiz istatistiksel sonuçları grafik olarak görmek için değişik yollar mevcuttur. Burada SERVER Ethernet LOAD(Yük) için seçtiğimiz istatistiksel bilgileri grafik olarak görmek için; a- Workspace de server (node31) düğümünü seçerek sağ-klik yap.menüden view Result u seç.

10 Yukarıdaki durumu elde edip load kutucuğunu işaretlediğiniz zaman; Server yükünün istatistiksel bit/sn olarak grafiksel bilgisi elde edilir. Dikkat edinizki yükün tepe değeri 6000 bit/sn yi geçmemektedir. Bu pencereyi kapatıp diğer global istatistikleri garfaiksel olarak görmek için; Workspace de bir boşlukta sağ-klik yaparak view result menüsüne tıklayınız. Açılan pencereden Ethernet-delay seçimi ile oluşan grafik aşağıdaki gibi elde edilir. Garfiği kapatmak için close yapınız.

11 5-Netwok un Genişletilmesi Networku genişletmek ve yeni bir senaryo ekleme için, Scenerios menüsünden 1- Scenarios > Duplicate Scenario seç 2- İsim yerine expansion yaz. 3- OK yap. Topology menüsünden 1- Topology > Rapid Configiration seç, oluşan pencereden aşağıdaki ayarları yap, OK tuşuna bas. Buradan Work sapace dönüldüğünde: Resimdeki gibi biribirinden bağlantısız iki farklı ağ oluşur.

12 Bu networkleri biribirine bağlamak için; 1- Object paletini tıklayıp, obje kütüphanesinden Cisco 2514 Rouetr ını work sapace sürükle. 2- Obje kütüphanesinden 10BaseT linkini al, router ve her iki network merkezindeki 3COM switchler arasında bağlantı yap. 3- Obje kütüphanesini kapat. 4- File>Save ederek projeyi kapat. Aşağıdaki resim elde edilir.

13 Genişletilmiş projeyi çalıştırmak için; 1- Simulation > Configure Discrete Event Simulation seç. Açılan pencerede 2- Duration kısmını 0.5 saate ayarla. 3- Run ı klikleyerek simülasyonu başlat. 5- Simülasyon sona erdiğinde close la simülasyon ekranını kapat. Sonuçların Karşılaştırılması: İlk ağ ile genişletilmiş ağ için değerlendirmeler yapmak için karşılaştırmalar yapılmalıdır. Örneğin server yükünü her iki senaryo için karşılaştırmak için; a- Workspace de node31 (Server) in üzerine sağ-klik yapın. b- Compare Result menüsünü tıkla, gerekli Ethernet-load seç. Aşağıda karşılaştırma sonuçları çıkacaktır.

14 Aynı sonuçların zaman üzerinde average değerini bulmak için aşağıdaki seçimi yapmalıyız. Her iki proje için Ethernet gecikmesini kaşılaştırmak istersek; Results menüsünden, compare results alt menüsünden; Global Statistics Ethernet Delay seçimi ile aşağıdaki grafik elde edilir. Her iki grafiği de kullanarak yorum yapılırsa; Genişletilmiş ağ ile normal ağ için Ethernet gecikmesi fazla değişmemekle birlikte, server in yükü genişletilmiş ağda daha fazladır.

15 Deneyde yapılacaklar: Öğrenciler deney süresince OPNET programının kullanılması, menülerinin fonksiyonları ve programa ait detay bilgilerini kendileri öğrenmek zorundadır. Her deney gurubu aşağıda isimleri yazılı olan deneyleri yapabilmeli ve sonuçlarını irdeleyebilmelidir. Öğrencilerin Bilgisayar ağ bilgilerin tekrar ederek bu deneyleri başlaması tavsiye edilir. Aşağıda isimleri verilen deneyler ile ilgili dökümanlar sorumlu öğretim üyesinden temin edilerek, Türkçeleştirilip, deneyler OPNET ortamında yapılacak, sonuçları ile birlikte bir rapor halinde sunulacaktır. D.1- Ethernet -A Direct Link Network with Media Access Control D.2- Token Ring-A Shared-Media Network with Media Access Control D.3-Switched LANs-A Set of Local Area Networks Interconnected by Switches D.4-Network Design-Planning a Network with Different Users, Hosts, and Service D.5-ATM -A Connection-Oriented, Cell-Switching Technology D.6-RIP: Routing Information Protocol-A Routing Protocol Based on the Distance-Vector Algorithm D.7-OSPF: Open Shortest Path First-A Routing Protocol Based on the Link-State Algorithm D.8-TCP: Transmission Control Protocol-A Reliable, Connection-Oriented, Byte-Stream Service D.9-Queuing Disciplines-Order of Packet Transmission and Dropping D.10-RSVP: Resource Reservation Protocol-Providing QoS by Reserving Resources in the Network D.11-Firewalls and VPN-Network Security and Virtual Private Networks D.12-Applications-Network Application Performance Analysis

OPNET IT Guru-Switched LANs

OPNET IT Guru-Switched LANs Amaç: OPNET IT Guru-Switched LANs Bu laboratuvar uygulaması anahtarlanmış yerel ağlar hakkında fikir edinmek amaçlı tasarlanmıştır. Laboratuvardaki benzetimler (simülasyonlar), anahtar (switch) ve çoklayıcı

Detaylı

OPNET PROJECT EDİTÖRDE. Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

OPNET PROJECT EDİTÖRDE. Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET PROJECT EDİTÖRDE UYGULAMA GELİŞTİRME - 1 - Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ 1 OPNET MODELER PROJE EDİTÖRDE UYGULAMA GELİŞTİRME KABLOSUZ AĞ KURULUMU AD-HOC

Detaylı

OPNET IT Guru- Network Design (Ağ Tasarımı)

OPNET IT Guru- Network Design (Ağ Tasarımı) OPNET IT Guru- Network Design (Ağ Tasarımı) Amaç: Bu laboratuvar uygulamasının amacı, kullanıcıları, servisleri ve istemcilerin yerlerini dikkate alarak yapılan bir ağ tasarımının temellerini göstermektir.

Detaylı

yapılandırıp, performansını analiz etmektir.

yapılandırıp, performansını analiz etmektir. OPNET IT Guru-OSPF (Bağlantı-Durumu Tabanlı Yönlendirme Algoritması) Amaç: Bu laboratuvar uygulamasının amacı Open Shortest Path First (OSPF) yönlendirme protokolünü yapılandırıp, performansını analiz

Detaylı

OPNET IT Guru- Güvenlik Duvarı ve Sanal Özel Ağ (Firewalls and Virtual Private Network, VPN)

OPNET IT Guru- Güvenlik Duvarı ve Sanal Özel Ağ (Firewalls and Virtual Private Network, VPN) OPNET IT Guru- Güvenlik Duvarı ve Sanal Özel Ağ (Firewalls and Virtual Private Network, VPN) Amaç: Bu laboratuvar uygulamasının amacı, Internet gibi kamuya açık paylaşımlı ağların güvenliğinde Güvenlik

Detaylı

OPNET IT Guru-TCP. Amaç:

OPNET IT Guru-TCP. Amaç: Amaç: OPNET IT Guru-TCP Bu laboratuvar uygulaması tıkanık kontrolü algoritmalarının TCP ye (Transmission Control Protocol, İletim Kontrolü Protokolü) uygulanışını göstermek amacıyla tasarlanmıştır. Simülasyon

Detaylı

OPNET IT Guru- Queuing Disciplines (Kuyruklama Disiplinleri)

OPNET IT Guru- Queuing Disciplines (Kuyruklama Disiplinleri) Amaç: OPNET IT Guru- Queuing Disciplines (Kuyruklama Disiplinleri) Bu laboratuvar uygulamasının amacı değişik kuyruklama disiplinlerinin, değişik servislerdeki paket iletimi ve gecikmesi üzerindeki etkisini

Detaylı

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI License manager ile lisanslamanın tamamlandığına emin olunduktan sonra son kullanıcıların makinalarına IBM SPSS Statistics 21 client kurulumu yapılabilir.

Detaylı

www.oncuguvenlik.com.tr

www.oncuguvenlik.com.tr BİLGİSAYARDAKİ YEREL AĞ IP ADRES (LAN IP) AYARLARI Bu kitapçık; 3 farklı işletim sisteminde, bilgisayarınızın otomatik aldığı ip adresini öğrenmeyi ve bilgisayarınıza sabit ip verme işlemlerini göstermektedir.

Detaylı

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from:

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from: META MAC KURULUM ADIMLARI 1. PlayOnMac programının son versiyonunu PlayOnMac Dowload butonuna tıklayarak indiriniz. 2. İndirdiğiniz dosya otomatik olarak çalışmaz ise manuel olarak çalıştırın ve açılan

Detaylı

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER Yazılımı ve Genel Özellikleri Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Kablosuz Ağların Modellemesi ve Analizi 1 OPNET OPNET Modeler, iletişim sistemleri ve

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir.

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir. Eş zamanlı Scream! kullanımı Scream!, sismik ağın güçlü bir parçası olacak şekilde tasarlanmıştır. Varsayılan yapılandırma dosyası scream.ini dir ve ilk kullanım sırasında kendini otomatik olarak oluşturur.

Detaylı

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu 1- Demo Hesap Açılışı 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı 7- Göstergeler

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 9 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Öğrencilerimizin taşınabilir cihazlarından

Detaylı

Spss 14 İçin İhtiyaç Duyulan Minimum Donanım Ve Yazılım Gereçleri; SPSS 14.0 programını License sunucusu üzerinden kurulumu:

Spss 14 İçin İhtiyaç Duyulan Minimum Donanım Ve Yazılım Gereçleri; SPSS 14.0 programını License sunucusu üzerinden kurulumu: Spss 14 İçin İhtiyaç Duyulan Minimum Donanım Ve Yazılım Gereçleri; Microsoft Windows Me, Windows 98, Windows XP, Windows 2000, or Windows NT 4.0, Service Pack 6. Pentium veya Pentium-class işlemci. 128

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü OMNET++ 4.2.2 Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları OMNET++ OMNET++ (Objective Modular Network Testbed in C++), nesneye yönelik (objectoriented)

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. Manual MESH Ayarları Değerli Müşterimiz, Kapsama alanını arttırmak için cihazınız ile tekrarlayıcı modunda çalışan bir ya da daha fazla AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) cihazından oluşan

Detaylı

SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI. Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle.

SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI. Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle. SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle. Kurulumu başlattık.kutucuğu işaretledik resimdeki gibi. Ve

Detaylı

İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 -

İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 - İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 - İnternet Explorer sayfasını açınız. Adres çubuğuna http://arsiv.ieo.org.tr adresini yazarak klavyeden Enter tuşuna basınız. (1) Açılacak olan sayfadan

Detaylı

AĞ KURULUMU ANA MAKİNA İÇİN:

AĞ KURULUMU ANA MAKİNA İÇİN: AĞ KURULUMU NetProxy programı ile bilgisayarlarınızı birbirine bağlamak için, bağlantı yapacağınız bilgisayarlar arasynda bir ağ kurmanız gerekir. Ağ kurma işlemini burada adım adım anlatmaya çalışacağım.

Detaylı

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI D-Link 500G Router Ayarları web arayüzüne ulaşmak için modemin standart IP adresi olan 10.1.1.1 yazıyoruz. o Modeminizin IP adresini web tarayıcınızın

Detaylı

NJ-MX2 ETHERCAT HABERLEŞMESİ

NJ-MX2 ETHERCAT HABERLEŞMESİ NJ-MX2 ETHERCAT HABERLEŞMESİ İÇİNDEKİLER Giriş 3G3AX-MX2-ECT haberleşme modülü MX2 invertör parametre ayarları EtherCAT haberleşme bağlantı örneği Sysmac Studio da kontrolcü ayarları Global değişkenler

Detaylı

DS150E Kullanıcı El Kitabı. Dangerfield June. 2009 V3.0 Delphi PSS

DS150E Kullanıcı El Kitabı. Dangerfield June. 2009 V3.0 Delphi PSS DS150E Kullanıcı El Kitabı 1 Ana bileşen...3 Kurulum talimatları...5 Bluetooth Ayarları...26 Arıza Teşhis Programı...39 Dosya...41 Ayarlar...43 Belgeler...51 Yardım...53 OBD İletişimi...56 Yazdır ve Kaydet...66

Detaylı

XILINX PROGRAMI İLE PROJE HAZIRLANMASI İÇİNDEKİLER

XILINX PROGRAMI İLE PROJE HAZIRLANMASI İÇİNDEKİLER XILINX PROGRAMI İLE PROJE HAZIRLANMASI İÇİNDEKİLER PROJE OLUŞTURMA ŞEMATİK DOSYASI OLUŞTURULMASI VERILOG DOSYASI OLUŞTURULMASI TEST DOSYASI OLUŞTURULMASI XILINX ISE SIMULATOR İLE BENZETİM YAPILMASI PİN

Detaylı

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: 1- Demo Hesap Açılışı (Gerçek Hesap Girişi) 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

AHTAPOT Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kullanımı

AHTAPOT Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kullanımı AHTAPOT Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kullanımı Bu dökümanda, Ahtapot Güvenlik Duvarı Yönetim Sisteminde güvenlik duvarı kurulum ve yönetimi anlatılıyor. Gereken : 1. GYDS Entegrasyonu yapılmış Ansible,

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. Windows XP KABLOSUZ AĞ BAĞLANTISI KILAVUZU. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı 14.04.2005

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. Windows XP KABLOSUZ AĞ BAĞLANTISI KILAVUZU. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı 14.04.2005 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Windows XP KABLOSUZ AĞ BAĞLANTISI KILAVUZU Bilgi İşlem Daire Başkanlığı 14.04.2005 NOT: Bu kılavuz Windows XP İşletim Sistemi-Service Pack 2 kurulu versiyonuna göre hazırlanmıştır.

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

Windows Live ID ve parolanızı giriniz.

Windows Live ID ve parolanızı giriniz. Ücretsiz Deneme Hesabı Oluşturma ve Temel Özelliklerin Kullanım Kılavuzu Bilgi girilmesi gerekli alanlar Kişisel bilgi içeren alanlar http://www.windowsazure.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresine gidiniz

Detaylı

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi...

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... 3 İndirme... 3 Sunucu yazılım kurulumu... 3 Kurulum sayfası çıkacaktır...

Detaylı

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Bir sınıf yönetim sistemi olarak LanSchool yazılımı, öğretmenlerin, öğrenci bilgisayar ekranlarını görmesi, müdahale etmesi,

Detaylı

UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU)

UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU) UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU) Tekrarlayıcı modu var olan bir kablosuz bağlantıyı tekrarlayarak daha uzak mesafelere genişletmek ve yaymak amacıyla kullanılır. Aşağıdaki adımları takip

Detaylı

Kablosuz 802.11N USB Adaptör

Kablosuz 802.11N USB Adaptör Kablosuz 802.11N USB Adaptör Hızlı Kurulum Kılavuzu ve Garanti Belgesi NWD-270N Kablosuz 802.11n USB Adaptör Genel Bakış NWD-270N, WPS (Kablosuz Gu venlik Yapılandırması) destekli USB arayu zu ne sahip

Detaylı

MS Outlook Programında İmzamatik Kullanımı

MS Outlook Programında İmzamatik Kullanımı MS Outlook Programında İmzamatik Kullanımı Öncelikle MS Outlook programında mevcut sertifikalarınızın tanıtılması gerekmektedir. Bu işlem manuel olarak yapılmalıdır. 1.) MS Outlook Programında sertifikaları

Detaylı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı AirLink ES4X0, diğer bir router ile birlikte kullanıldığında birden fazla bilgisayar veya cihaz için esas bağlantı noktası ve internet üzerinden yedekleme

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ E-İMZA KURULUM AŞAMALARI Birimimizden almış olduğunuz e-imzanızı

Detaylı

AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu

AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu Elinizdeki DVD lerden 1.sini, DVD-ROM sürücüsüne yerleştirdiğinizde kurulum otomatik olarak başlar. Eğer kurulum otomatik başlamazsa, DVD nin kök dizininde bulunan Setup.exe

Detaylı

Erişim Noktası Ayarları

Erişim Noktası Ayarları Erişim Noktası Ayarları Değerli Müşterimiz, Cihazınızı erişim noktası cihazı olarak kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir. Statik IP Tanımlama AirTies Kablosuz Erişim Noktası

Detaylı

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz,

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz, ORGANİZATİONAL UNİT (OU) OrganizationUnit(OU): Türkçe Yapısal Birim olarak adlandırılan ve merkezi yönetimimizi kolaylaştıran bir objedir. Organizational Unit domain içerisindeki kullanıcı, group ve bilgisayarları

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Lisans Serverin Kurulumu ve Konfigürasyonu SSS Teknik Destek Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Program: Allplan 2016 Tarih: 10.12.2015 Döküman-TN: İnternet:

Detaylı

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir?

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir? İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR İmage nedir? Sistem yüklemelerini en kolay ve en hızlı şekilde yapmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Format atılan bir bilgisayara önce işletim

Detaylı

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008 R2 kurulumunu ilk yaptığınız zaman, 120 günlük deneme süreniz başlar. Bu süre içerisinde deneme sürümünü kullanabileceğiniz

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DASDIFFUSION DEPARTMENTAL EDITION 1. FAZ TARAMA PC KURULUM KILAVUZU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DASDIFFUSION DEPARTMENTAL EDITION 1. FAZ TARAMA PC KURULUM KILAVUZU TÜRKİYE CUMHURİYETİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DASDIFFUSION DEPARTMENTAL EDITION 1. FAZ TARAMA PC KURULUM KILAVUZU Hazırlayan: DAS A.Ş. 1 S a y f a D A S R & D Amaç ve Kapsam Bu doküman ile, Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS XP)

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS XP) SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS XP) İÇİNDEKİLER 1- ÖN GEREKSİNİMLER 2- BİR SEFERE MAHSUS YAPILACAK İŞLER 2.1- Kablosuz

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

Ürün Kutusu. Kargoyla teslim edilen ürün kutusu. Ürün kutusundaki temel bileşenler

Ürün Kutusu. Kargoyla teslim edilen ürün kutusu. Ürün kutusundaki temel bileşenler Kurulum Sunumu Ürün Kutusu Kargoyla teslim edilen ürün kutusu Ürün kutusundaki temel bileşenler Not: Kutu içerisindeki tüm bileşenlerin eksiksiz teslim edildiğinden emin olunmalıdır. Ürün Kutusundaki Bileşenler

Detaylı

OPNET PROJECT EDİTÖRDE. Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

OPNET PROJECT EDİTÖRDE. Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET PROJECT EDİTÖRDE UYGULAMA GELİŞTİRME - 2-1 OPNET MODELER PROJE EDİTÖRDE UYGULAMA GELİŞTİRME Applications Profiles Kullanımı 2 Aşağıdaki Ağı Project

Detaylı

MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 24 nin KURULMASI. IBM SPSS Statistics 24 Yüklemeye Başlamadan Önce Kontrol Edilmesi Gerekenler

MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 24 nin KURULMASI. IBM SPSS Statistics 24 Yüklemeye Başlamadan Önce Kontrol Edilmesi Gerekenler MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 24 nin KURULMASI IBM SPSS Statistics 24 Yüklemeye Başlamadan Önce Kontrol Edilmesi Gerekenler 1. Antivirüs programları kapalı olmalı 2. Kurulum süresince Administrator yetkisi

Detaylı

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu forex apple http://repository.playonmac.com/playonmac/playonmac_4.2.2.dmg Linkine tıklayarak ya da Playonmac.com adresinden download sekmesine tıklıyoruz. Görüntüle işaretli olan dosyayı bilgisayarımıza

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

SATIŞ EKRANININ KULLANIMI:

SATIŞ EKRANININ KULLANIMI: , Teperes KULLANIM PROGRAMI ÇALIŞTIRMAK: Programı çalıştırmak için masa üstündeki, Teperes Sale simgesine çift tıklayınız. Açılan pencerede işlem yapılacak P.O.S u ( point tof sale) seçiniz ve satış görünümüne

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI Uyarı:Aşağıdaki satırlarda bahsi geçen ayarlar TTnet servis sağlayıcı baz alınarak anlatılacak olup farklı ülkelerdeki farklı internet servis

Detaylı

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz;

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Ethernet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

Access Point Mod Kurulumu

Access Point Mod Kurulumu Access Point Mod Kurulumu A. Kurulum Öncesi 1. Statik IP Tanımlama Cihazın ayarlarını yapılandırabilmeniz için cihazda varsayılan olarak tanımlı IP adresi (ör:192.168.1.254) ile aynı network bloğundan

Detaylı

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN;

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; 1. İnternet Explorer açılır. ARAÇLAR > İNTERNET SEÇENEKLERİ iletişim

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

JAVA KURULUM REHBERİ 1. Java Nedir? 2. Java Kurulumu Görsel 1

JAVA KURULUM REHBERİ 1. Java Nedir? 2. Java Kurulumu Görsel 1 JAVA KURULUM REHBERİ 1. Java Nedir? Java web uygulamalarını kullanılışlı hale getiren bir teknolojidir. Java oyunlar oynamanıza, fotoğraflar yüklemenize, çevrimiçi sohbet etmenize, sanal turlar yapmanıza

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

AUTODESK PORTALI İÇİN AKADEMİK HESAP OLUŞTURULMASI

AUTODESK PORTALI İÇİN AKADEMİK HESAP OLUŞTURULMASI AUTODESK ACADEMIC RESOURCE CENTER (ARC) İÇİN - Adım adım AutoDesk ürünleri indirme ve lisanslama rehberi Eğitim amaçlı olarak öğrenci laboratuvarlarındaki bilgisayarlara kurmak için, AutoDesk ürünlerinin

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

Donanım Hizmetleri Şube Müdürlüğü 1

Donanım Hizmetleri Şube Müdürlüğü 1 Bilgisayarımızın bağlantılarını (Monitör-Mouse-Klavye ve Network) yaptıktan sonra Bilgisayarımızı Power(elektrik) düğmesinden açarak Şekil-1 deki ekran gelene kadar kesinlikle müdahale etmiyoruz. Bu ekranda

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. Manuel MESH Ayarları Değerli Müşterimiz, Kapsama alanını arttırmak için cihazınız ile tekrarlayıcı modunda çalışan bir ya da daha fazla AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) cihazından oluşan

Detaylı

Open-VPN Kurulumu ve SSH Bağlantı Ayarları (Windows İçin)

Open-VPN Kurulumu ve SSH Bağlantı Ayarları (Windows İçin) Open-VPN Kurulumu ve SSH Bağlantı Ayarları (Windows İçin) Open-VPN açık kaynak kodlu bir VPN (Virtual Private Network) hizmetidir. Kurs ortamında kullanılan Sunuculara uzaktan da erişmek ve interaktif

Detaylı

Örnek 02: Amaç: Şekil Wizard yardımıyla yeni proje açılması.

Örnek 02: Amaç: Şekil Wizard yardımıyla yeni proje açılması. Örnek 02: Amaç: Bu çalışmadaki amaç, şarap oluşumunda ve sonrasında oluşan kimyasal maddelerin şarap tadıcılarının değerlendirmelerine nasıl bir etkide bulunduğunu tespit etmek ve bu tespitler sonucunda

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Kablosuz

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

GOSS SORU BANKASI ÖNERİ HAVUZU OLUŞTURMA KILAVUZU

GOSS SORU BANKASI ÖNERİ HAVUZU OLUŞTURMA KILAVUZU SPARK Bilgi İşlem Sistemleri A.Ş. Tarih:2011-02-04 Sayfa:1 T. C. BAŞBAKANLIK DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI DENİZ ULAŞTIRMASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GOSS SORU BANKASI ÖNERİ HAVUZU OLUŞTURMA KILAVUZU Sürüm: V-2011/1

Detaylı

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

LAB 0 : Xilinx ISE Kullanımı

LAB 0 : Xilinx ISE Kullanımı LAB 0 : Xilinx ISE Kullanımı 1. Proje Yaratma a. Xilinx ISE programını açınız. b. File à New Project menüsünü seçiniz. New Project Wizard diyalog penceresi açılacaktır. c. New Project Wizard diyalog penceresinde

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ NOTERLİK BİLGİ SİSTEMİ Değişiklik Numarası: 1.8 11/04/2012 İÇİNDEKİLER 1 ŞEKİL LİSTESİ... 3 1 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ... 4 2 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ UYGULAMASI İÇİN GEREKLİLİKLER... 6 3 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

08224 Sunucu İşletim Sistemleri

08224 Sunucu İşletim Sistemleri 08224 Sunucu İşletim Sistemleri Server Operating System Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör.Murat KEÇECİOĞLU 24 Şub. 2016 Server Operating System And Network Printer Öğr. Gör.

Detaylı

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Instructional Technologies Support Office Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Semboller, Ses Ekleme, Video Ekleme Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Android projesi oluşturabilir, Android projesini çalıştırabilir, Android projesi genel yapısını açıklayabilir, Activity kavramını açıklayabilir,

Detaylı

TALİMAT. Doküman No: PT Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: -- Revizyon No: -- Sayfa 1 / 6

TALİMAT. Doküman No: PT Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: -- Revizyon No: -- Sayfa 1 / 6 Sayfa 1 / 6 Doküman Yönetim Yazılımlarına erişilebilmesi için aşağıda belirtilmiş olan sıralama ile işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi durumda yazılıma erişim, kullanılan programlar tarafından

Detaylı

İNTERNET EXPLORER AYARLARI 1. Başlat-Ayarlar-Denetim Masası menüsünden "İnternet Özellikleri" (Seçenekleri)'ni seçiniz. Resim. 1

İNTERNET EXPLORER AYARLARI 1. Başlat-Ayarlar-Denetim Masası menüsünden İnternet Özellikleri (Seçenekleri)'ni seçiniz. Resim. 1 A.K.Ü VERİTABANLARINA UZAKTAN ERİŞİM AYARLARI Araştırmacılar, kampüs dışından erişim için kullanıcı adı ve parola doğrulaması ile Üniversitemiz sistemi üzerinden Kütüphane veri tabanlarını kullanabilmektedir.

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 1 Tüm modellerimizde cihazların WEB arayüzlerine erişim sağlayarak konfigurasyonları

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

Bİ L 131 Hafta 2. 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması

Bİ L 131 Hafta 2. 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması Bİ L 131 Hafta 2 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması Bunun için internet tarayıcınızı (örneğin Mozilla Firefox, Google Chrome veya Internet Explorer) açınız ve http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Cisco PT Kullanımı. Arzu Kakışım BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Cisco PT Kullanımı. Arzu Kakışım BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Cisco PT Kullanımı Arzu Kakışım BİL 372 Bilgisayar Ağları Cisco Packet Tracer Cisco Packet Tracer programı, hiç bir fiziki makine veya araç kullanmadan cisco işlemlerinin

Detaylı

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler WeldEYE Kurulum Kılavuzu İçindekiler Giriş... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Kurulum... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Sistem/Ortam gerekleri... 3 Yazılımın kurulması... 3 Kamera sürücüsünün kurulumu...

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com DREAMWEAVERDA NESNELERE DAVRANIŞ EKLEME Dreamweaver da fare hareket olaylı, animasyonlu görüntüler oluşturmak istenildiğinde hazır scriptler anlamına gelen Davranışlar(behaviors) kullanılmaktadır. Yukarıdaki

Detaylı

NBG416N. Kullanım Kılavuzu ve Garanti Kartı NBG416N

NBG416N. Kullanım Kılavuzu ve Garanti Kartı NBG416N NBG416N Kullanım Kılavuzu ve Garanti Kartı NBG416N Ürün Bakım ve Muhafaza Ürünü sadece orijinal adaptörü ile çalıştırınız. Ürünün kasasını hiçbir koşulda açmayınız, herhangi bir parçasını sökmeyiniz. Arıza

Detaylı

Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu

Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu R Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu PWR HDD Digital Video Recorder 1 İÇİNDEKİLER Mobil Cihaz Uygulaması... 3 Cihaz Ekleme... 6 Manuel Cihaz Ekleme...6 Çevirimiçi Cihaz Ekleme...15 Mobil Cihazdan Mobil Cihaza

Detaylı

Port Yönlendirme ve Firewall Kuralı Oluşturma

Port Yönlendirme ve Firewall Kuralı Oluşturma Port Yönlendirme ve Firewall Kuralı Oluşturma Zywall üzerinde port yönlendirme işlemleri için Network_NAT menüsü kullanılır. Örnek olarak içerideki bir sunucuya iç network dışından bir Uzak masaüstü bağlantısı

Detaylı

CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU

CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU Cisco any connect uygulaması ile kurum dışındaki bir bağlantı noktasından, mobil cihazlar (cep telefonu, tablet ve diz üstü bilgisayar) ile

Detaylı

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB Tarih: 29/01/2013 Versiyon Tarih Açıklama 1.0 29-01-13 İlk yazımı İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 1-2 2. SSLVPN BAĞLANTI ADIMLARI... 2-2 2.1 Linux

Detaylı

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe 1. Giriş Turquaz programını windows üzerinde çalıştırmak için öncelikle bilgisayarınızda postgresql ve Java nın kurulu olması gerekli. Aşağıdaki bilgi ve dökümanlar windows 2000 işletim sistemi üzerinde

Detaylı