ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN"

Transkript

1 ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN

2 SUNUM YAPMAK... Korkunç bir şey! O kadar insanın karşısına çıkıp ne konuşabilirim? Ya bir yerde takılır kalırsam ve herkes bana gülerse??

3 SUNUM SONUNDA NE DUYMAK İSTERSİNİZ? Sıradandı... Fena değildi... Daha sıkı hazırlanmalıydı...

4 SUNUM Sunumlar eğitimin her düzeyinde ve mesleki hayatta önemlidir. İletişim tüm öğretim faaliyetlerinin temelini oluşturur.

5 SUNUM Okuma, yazma, dinleme, konuşma ve araştırma becerilerinin tümünün kullanıldığı, belirli bir amaca yönelik, sözel ve görsel etkileşimi kapsar. Bir mesajı iletmek amacıyla gerçekleştirilen sözlü ve/veya görsel iletişimdir. Bu yetenek edinilebilir ve geliştirilebilir.

6 ETKİLİ SUNUM NEDİR? İstenilen sonucu elde edebilmek Düşünceleriniz ve siz, iletişim kurabilme yeteneğinize göre değerlendirilirsiniz. Sunumunuzun toplam etkisinin %60-90 ı iletişim kurabilme yeteneğinize bağlıdır.

7 ETKİLİ SUNUM Özenle kullanılan bir sözel/yazılı ifade, anlamlı beden dili, teknolojik görsel-işitsel araçların desteği. Kendinden emin, saygın ve ikna edici biçimde bilgilendirmek, yönlendirmek veya etkilemek.

8 Konuşma Korkusu Herkes iyi bir konuşmacı olabilir.

9 Konuşma Korkusunun Belirtileri Titreyen eller Kırmızı yanaklar Titrek ses tonu Hafıza kaybı Bulantı Nedenleri Ne olacak? Kontrolü kaybeder miyim? Yedek planım? Konu ilginç mi? Herkes beni seyrediyor Ne konuşacağımı unutur muyum?

10 Konuşma Korkusunu Yenmek Hiçbir dinleyici sizin duyduğunuz heyecanı dışarıdan sizin kadar hissedemez Doğal olun. Dinleyicileri tanıyın. Onlar düşmanınız değil. Muhtemel sorulara karşı Prova yapın. Fiziksel ve zihinsel olarak kendinizi hazırlayın.

11 STANDARD BİR SUNUMUN AŞAMALARI Giriş Tanıtım Gelişme Aktarım Sonuç Mesaj vererek bitirme

12 ETKİLİ BİR SUNUMUN AŞAMALARI Giriş - Açılış Etkileyici başlangıç Giriş bilgilendirmesi Gelişme Ara derlemeler ve gerçek hayattan örnekler ile aktarım Sonuç - Kapanış Kapanış bilgilendirmesi Olumlu, motive edici mesaj

13 ETKİLİ BİR SUNUMA HAZIRLANIRKEN SORULMASI GEREKEN SORULAR Ne Tür Bilgi? Neden? Kimlere? Nerede? Ne Zaman? Hangi Destek Araç-Gereçleri? Nasıl?

14 ETKİLİ BİR SUNUMA HAZIRLIK Harcadığınız her dakika sunum esnasında kendini gösterecektir. Hazırlıklar dört farklı aşamadan oluşur: Sunum amacının belirlenmesi, Sunumun planlamasının yapılması, Sunumun yapılacağı yerin ve kullanılacak teknik donanımın tanınması, Dinleyiciler hakkında bilgi sahibi olunması.

15 ETKİLİ BİR SUNUMA HAZIRLIK 1. Amacın Belirlenmesi Hedef Bilgilendirme, Eğitim, Satış Eğlendirmek ya da Tümünün birleşimi

16 ETKİLİ BİR SUNUMA HAZIRLIK 2. Planlamanın Yapılması Sunumun bir taslağı hazırlayın. Bu taslak konunun dışına çıkmanızı ve sunum içerisinde kaybolmanızı engeller. Taslağın uygun bir kopyası dinleyicilere de verilebilir. Sunum için ayrılan süreyi öğrenin ve buna göre plan yapın. Her slayta ne kadar zaman ayrılacağı bu şekilde belirlenebilir.

17 ETKİLİ BİR SUNUMA HAZIRLIK 3. Sunum Yeri ve Donanımı Katılımcıların birbirlerini görebildiği yarı daire oturma şeklini uygulayın. Tüm teknolojik donanımı mutlaka sunum ÖNCESİ kontrol edin. Ekran, projektör ve ses düzenini sunum ÖNCESİ deneyin. Sunum odasının aydınlatma, perde, ısınma ve havalandırma sistemlerini inceleyin. Sunum esnasında kullanacağınız donanım/ içeriğin yedeğini yanınızda bulundurun.

18 ETKİLİ BİR SUNUMA HAZIRLIK 4. Dinleyiciler Kaç kişi? Kim? İlgileri beklentileri? Konuyla ilgili ön bilgileri var mı? Motivasyonları, tutumları ne yönde?

19 ETKİLİ BİR SUNUMA HAZIRLIK Dinleyici Kendine Dönüktür. Şu konuşma bitse de, gitsek.. Günün bu saatinde burda ne işim var? Ben zaten çok iyi sunum yapabiliyorum. Öyle bir soru sorayım ki bilgisinin eksik olduğu ortaya çıksın.

20 ETKİLİ BİR SUNUM Herkesin dikkatini çeken bir Giriş, Sunmak istediğiniz bilgiyi net ve basit bir şekilde ifade eden Gelişme (içerik), Sunumunuzu özetleyen bir Sonuç bölümünden oluşmalıdır.

21 ETKİLİ BİR SUNUMUN HAZIRLANMASI Giriş / Açılış Sunulacak bilginin dinleyici için değerli olduğu vurgulanmalıdır. Dikkat çekin - Soru sorun - Anekdot anlatın Şok açılış yapın- Güven verin İLK 180 saniye Katılımcılar, sizi bu sürede yarattığınız izlenim doğrultusunda izleyecektir.

22 ETKİLİ BİR SUNUMUN HAZIRLANMASI Gelişme İletmek istediğiniz önemli konular ve bunları destekleyen veriler içermelidir. Destekleyici veriler; İfadelerinize inandırıcılık kazandırır, Karmaşık konuları kolay kavramayı sağlar, Dinleyicinin dikkatini belirli bir noktaya toplar. En genel destekleyici veri çeşitleri: İstatistikler (Grafikler, tablolar), Görsel öğeler (Resim, fotoğraf vb.) Örnekler, Öyküler ve alıntılar vb.

23 ETKİLİ BİR SUNUMA HAZIRLIK Sonuç Kapanış Sunumunuzda ele alınanları ve mesajınızın önemli noktalarını dinleyiciye hatırlatmalıdır. Önemli konuların kısa bir özetini içermelidir. Giriş ile arasında bağlantı bulunmalıdır. Sunum yapan kişinin iletişim bilgilerini mutlaka yer almalıdır. Özür ya da itiraf içermemelidir.

24 Görsel ve İşitsel Araçlar Sunumunuzu güçlendirir, İyi bir sunumu mükemmel bir sunuma dönüştürür, Sunumunuzdaki önemli noktalara açıklık kazandırır, Dinleyicinin ilgisini çeker ve dikkati üst düzeyde tutmaya yardımcı olur.

25 Sunum Aracı Olarak PowerPoint Günümüzün en popüler sunum aracıdır. Fotoğraf, grafik, animasyon, ses ve video uygulamalarını destekler, Düşük sistem gereksimi sayesinde yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Diğer ofis uygulamaları ile veri alışverişi yapabilmektedir. Web tarayıcıları tarafından görüntülenebilir.

26 PowerPoint in Etkin Kullanımı Kenar boşluklarına dikkat edilmelidir.

27 LBERT EİNSTEİN IN BEYNİ lümünden önce bilim adamları Einstein a onun beynini ölümünden sonra incelemek isteiklerini belirterek izin istediler. instein da bu izni, onlara vereceği kapalı bir zarfa koyduğu azdıklarını, beyniyle ilgili Cornell Üniversitesinde yapılacak olan raştırmalar sonuçlandırıldıktan sonra kamuoyuna açıklamaları artıyla kabul etti. 27

28 PowerPoint in Etkin Kullanımı Her yansıda en çok 6 7 satır, Her satırda en çok 6 7 sözcük bulunmalıdır.

29 ALBERT EİNSTEİN IN BEYNİ ÖRNEK YANSI Ölümünden önce bilim adamları Einstein a onun beynini ölümünden sonra incelemek istediklerini belirterek izin istediler. Einstein da bu izni, onlara vereceği kapalı bir zarfa koyduğu yazdıklarını, beyniyle ilgili Cornell Üniversitesinde yapılacak olan araştırmalar sonuçlandırıldıktan sonra kamuoyuna açıklamaları şartıyla kabul etti. Harvey Einstein in beynini tam kırk yıl bir kavanozda formaldehyde sıvı içinde saklayarak, araştırma yapmak isteyen bilim adamlarına dilim dilim keserek verdi. 29

30 PowerPoint in Etkin Kullanımı Yazı karakterleri ve vurgulamalar uyumlu olmalı, her yansıda aynı şekilde kullanılmalıdır. Yazılar okunabilir ve geriplan ile kontrast yaratan renk tonlarında olmalıdır.

31 ALBERT EİNSTEİN IN BEYNİ ÖRNEK YANSI Einstein ın kapalı zarfı açılarak içinde yazılanlar okundu. Kendimin diğer insanlardan daha zeki olduğumu düşünmüyorum. Onlardan tek farkım hayal gücümü daha etkin kullanıyorum. 31

32 ALBERT EİNSTEİN IN BEYNİ Einstein in beynindeki nöronlar arasındaki ilişki sayısının da diğer insanlara oranla çok daha fazla olduğu Ancak bu ilişkiler kişinin beynini kullanması, düşünmesi, kendi kendisine sorular sorması ve hayal gücünü kullanmasıyla oluştuğunu Beyindeki nöronlar arasındaki ilişkilerin artırılmasının kişinin kendi elinde olduğu sonucuna vardı. Herkes kendi beyninin mimarıydı. Esas olan öğrenmeyi ve düşünmeyi öğrenmekti.

33 Asla Zeminde Sarı ve/ya Turuncu Kullanmayın Bu yazıya 45 dakika bakabilir misiniz? Peki ya buna? ya buna?

34 PowerPoint in Etkin Kullanımı Slytlrınz kntrl edn. İnsnlar yazm hatsı grmekten hşlanmz. MTLKA KOnTrL EdİN.

35 PowerPoint in Etkin Kullanımı Konuyla İlgisiz Görseller Kullanma Seçici olun. Uçan Dönen Takla Atan Yazılar Her slayttaki, her cümle ya da kelimeyi uçurmaya, döndürmeye, takla attırmaya çalışmayın.

36 Dinleyicilerin mümkünse salonu terk etmesini, mümkün değilse uyumasını sağlamak istiyorsanız, Rengarenk slaytlar kullan. - Her slayt için farklı tema, farklı yazı büyüklüğü ve font. İlgini heyecanını kendine sakla. Sürekli sunum ekranına dönük ol. Bütün sözleri slaytlara yaz ve oku. Olabildiğince çok ııııııı, şey, yani HER ŞEYİ BÜYÜK HARFLERLE YAZ. Ellerini baştan sona cebinde tut. Konuşabildiğin kadar uzun konuş.

37 Dinleyicilerin mümkünse salonu terk etmesini, mümkün değilse uyumasını sağlamak istiyorsanız, Slaytlar olabildiğince kalabalık ve görünemez olsun, her şey slaytlarda olsun Slaytlara bütün teknik detayları ekle Her slayt geçişine ve her kelimeye anlamsız animasyonlar ekle. Sorulara izin verme, soranları da bir şekilde geçiştir.

38 Dinleyicilerin mümkünse salonu terk etmesini, mümkün değilse uyumasını sağlamak istiyorsanız, Bir kürsünün arkasına saklan/otur ve sunum sonuna kadar oradan kalkma. Hatta el kol hareketi ve hatta mimiklerini bile sıfırla. Zaman konusuna önem vermene gerek yok, hatta söz verdiğin sürenin en az 2 katını kullanırsan daha makbul olur

39 Hatırlatma... Basit, açık ve net olun. Pratik yapma sahne korkusunu azaltır. Çok hızlı-yavaş konuşmayın. (Dakikada ortalama 100 kelime) Kendinizi çok fazla tekrarlamayın. Rahat ve doğal olun. (Hata yaparsanız kimse sizi öldürmez) Heyecan ve hevesiniz olsun. Atış menzilindeki bir ördek veya elektrik direği olmayın hareket edin.

40 Prova yapın, çok prova yapın Gülümseyin, gülümsetin Güçlü başlayın, Olumlu bitirin

ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN

ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN SUNUM YAPMAK... Korkunç bir şey! O kadar insanın karşısına çıkıp ne konuşabilirim? Ya bir yerde takılır kalırsam ve herkes bana gülerse?? SUNUM SONUNDA

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri. Nuri KUTLU

Etkili Sunum Teknikleri. Nuri KUTLU Etkili Sunum Teknikleri 1 Nuri KUTLU Etkili Sunuş Teknikleri Giriş Sunum kaygısını anlama ve denetleme Sunuma hazırlık Sunumun hazırlanması Görsel ve işitsel araçların seçimi ve kullanımı Uygulama önerileri

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri

Etkili Sunum Teknikleri Etkili Sunum Teknikleri Giriş Sunumlar eğitimin her düzeyinde ve mesleki hayatta önemlidir. İletişim tüm öğretim faaliyetlerinin temelini oluşturur. Düşünceleriniz ve siz, iletişim kurabilme yeteneğinize

Detaylı

ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ

ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Y.Doç.Dr. Mustafa Sert msert@baskent.edu.tr Bilgisayar Mühendisliğ i Bölümü Baş kent Universitesi Ankara 06810 TÜRKİ YE İçerik 2 Giriş Sunum Kaygısı Sunum Aşamaları Sunum öncesinde

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri. Öğr. Gör. Murat YAZICI

Etkili Sunum Teknikleri. Öğr. Gör. Murat YAZICI Etkili Sunum Teknikleri Öğr. Gör. Murat YAZICI ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Nedir? Bir konuyu, mesajı iletmek amacıyla gerçekleştirilen sözlü ve/veya görsel iletişimdir. Amaç? İletilmek istenilen mesajların

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri

Etkili Sunum Teknikleri Etkili Sunum Teknikleri Giriş Sunumlar eğitimin her düzeyinde ve mesleki hayatta önemlidir. İletişim tüm öğretim faaliyetlerinin temelini oluşturur. Düşünceleriniz ve siz, iletişim kurabilme yeteneğinize

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri 1

Etkili Sunum Teknikleri 1 Etkili Sunum Teknikleri 1 Etkili Sunum Teknikleri Etkili Sunum Teknikleri 2 Merhaba Doç. Dr. Nurettin YÖREK Öğretim Üyesi Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı HoĢgeldiniz... Etkili Sunum

Detaylı

ETKİLİ SÖZLÜ SUNU/BİLİMSEL SUNU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ. Derleyen: Yrd.Doç.Dr. Banu GÜNER

ETKİLİ SÖZLÜ SUNU/BİLİMSEL SUNU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ. Derleyen: Yrd.Doç.Dr. Banu GÜNER ETKİLİ SÖZLÜ SUNU/BİLİMSEL SUNU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ Derleyen: Yrd.Doç.Dr. Banu GÜNER Sunum İçeriği TEMEL BİLGİLER SUNUMUN PLANLANMASI SÖZLÜ SUNUMUN HAZIRLANMASI SUNUMA HAZIRLANMA SUNUMUN YAPILMASI TEMEL

Detaylı

Doç. Dr. H. Zafer Güney

Doç. Dr. H. Zafer Güney ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Doç. Dr. H. Zafer Güney Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı 05.10.2005 18. Ulusal Farmakoloji Kongresi 1 ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Tam isabet Fena değil Daha

Detaylı

AMAÇ. Etkili sunum teknikleri konusunda bilgi kazandırmak Etkili sunum teknikleri konusunda tutum oluşturmak

AMAÇ. Etkili sunum teknikleri konusunda bilgi kazandırmak Etkili sunum teknikleri konusunda tutum oluşturmak AMAÇ 2 Etkili sunum teknikleri konusunda bilgi kazandırmak Etkili sunum teknikleri konusunda tutum oluşturmak İÇERİK 1 Etkili sunum ve önemi Etkili sunum ve interaktif yöntemler Bir sunumda olması gereken

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri

Etkili Sunum Teknikleri Giriş Sunumlar eğitimin her düzeyinde ve mesleki hayatta önemlidir. İletişim tüm öğretim faaliyetlerinin temelini luşturur. Etkili Sunum Teknikleri Düşünceleriniz ve siz, iletişim kurabilme yeteneğinize

Detaylı

ve SUNUM TEKNİKLER KLERİ Araş. Gör. Duygu DEMİRSAT KÖLEOĞLU

ve SUNUM TEKNİKLER KLERİ Araş. Gör. Duygu DEMİRSAT KÖLEOĞLU BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve SUNUM TEKNİKLER KLERİ Araş. Gör. Duygu DEMİRSAT KÖLEOĞLU Giriş İletişim kurabilmek insanoğlunun sahip olduğu en önemli yeteneklerden biridir. Sunum, birden fazla kanalın kullanıldığı

Detaylı

ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ

ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Sunum Yapanın Adı-Soyadı Kurumu e-mail Telefon Hedef Etkili sunum yapma tekniklerini bilme Etkili Power Point hazırlamada ilkeleri bilme KAPSAM Sunumu planlama, Görsel malzeme kullanma,

Detaylı

Hedef SÖZEL SUNUM TEKNİKLERİ. İçerik. Etkili sunum yapma tekniklerini bilme Etkili PowerPointhazırlamada ilkeleri bilme

Hedef SÖZEL SUNUM TEKNİKLERİ. İçerik. Etkili sunum yapma tekniklerini bilme Etkili PowerPointhazırlamada ilkeleri bilme Hedef Etkili sunum yapma tekniklerini bilme Etkili PowerPointhazırlamada ilkeleri bilme SÖZEL SUNUM TEKNİKLERİ İçerik Sunumu planlama, Görsel malzeme kullanma, Sunuyu etkin kılma, Sunum korkusu ve baş

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. ERCAN BULUŞ

Yrd. Doç. Dr. ERCAN BULUŞ ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Yrd. Doç. Dr. ERCAN BULUŞ E-Posta ercanbulus@nku.edu.tr ed Web Sayfası www.ercanbulus.com ETKİLİ SUNUM BECERİSİ Tam isabet Fena değil Daha çok çalışmalısın HANGİSİNİ DUYMAK İSTERDİNİZ???

Detaylı

SUNUMUN ÖNEMİ VE SUNUM TÜRLERİ

SUNUMUN ÖNEMİ VE SUNUM TÜRLERİ Ünite 1 SUNUMUN ÖNEMİ VE Öğr. Gör. Şadiye Nur GÜLEÇ SUNUŞ VE ÖNEMİ Eğitim ve/veya meslek yaşamımız boyunca başarımızın önemli bir kısmı, yazılı, sözlü ve görsel iletişimi ne derece iyi yapabildiğimiz ile

Detaylı

Etkili Sınıf Sunumları için PowerPoint Hazırlama Kuralları

Etkili Sınıf Sunumları için PowerPoint Hazırlama Kuralları Etkili Sınıf Sunumları için PowerPoint Hazırlama Kuralları Muhammet Demirbilek, Ph.D. Süleyman Demirel Üniversitesi PowerPoint nedir? PowerPoint bir fikri yada konuyu görsel ve işitsel yardımlarla etkili

Detaylı

ETKILI SUNUM SıRLARı

ETKILI SUNUM SıRLARı ETKILI SUNUM SıRLARı Temel Hazırlıklar Başarılı bir sunum yaptığınız hazırlığa bağlıdır. Bu bölümde etkili bir sunum yapmak için gereken sağlam zemini nasıl kuracağınız anlatılıyor. Bu zemin yaratıcı düşünmeyi,

Detaylı

SUNUM TEKNİKLERİ. Burcu Örentürk Aybat

SUNUM TEKNİKLERİ. Burcu Örentürk Aybat SUNUM TEKNİKLERİ Burcu Örentürk Aybat Isınalım! Çoklu ortam araçlarında sunum hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir fikir/kural/ipucu düşünün. Power Point programını kullanın. Bu fikiri/kuralı/ipucunu

Detaylı

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101 BİL 101 - Bilişim Teknolojileri PowerPoint 2007 http://bil.etu.edu.tr/bil101 Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri 2 Etkili Sunum Hazırlama Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan

Detaylı

Etkili sunum yapma tekniklerini bilme. Etkili sunum hazırlama ilkelerini bilme. Sunum Uygulamaları

Etkili sunum yapma tekniklerini bilme. Etkili sunum hazırlama ilkelerini bilme. Sunum Uygulamaları Etkili sunum yapma tekniklerini bilme Etkili sunum hazırlama ilkelerini bilme Sunum Uygulamaları 1. İnsanları harekete geçirmek için (harekete geçirmek için inandırmak gerekir) 1. Güvenilirlik 2. Heyecan

Detaylı

ETKİLİ BİR SUNUM NASIL YAPILIR?

ETKİLİ BİR SUNUM NASIL YAPILIR? ETKİLİ BİR SUNUM NASIL YAPILIR? Yard.Doç.Dr.Ayşe Selda Tekiner Dr.Hatice Bilgin Etkili bir sunum yapmak lezzetli bir yemek yapmaya benzer,ikisininde mutfağı çok önemlidir! Gerek eğitim,gerek iş yaşamınız

Detaylı

Serkan KAMBER. Trabzon Tevfik Serdar Anadolu Lisesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Öğretmeni

Serkan KAMBER. Trabzon Tevfik Serdar Anadolu Lisesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Öğretmeni Serkan KAMBER Trabzon Tevfik Serdar Anadolu Lisesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Öğretmeni Tam isabet Fena değil Daha çok çalışmalısın İnsanlar sizi ve düşüncelerinizi iletişim kurabilme yeteneğinize göre

Detaylı

Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu

Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu 15.04.2014 1 Dinleyici kitlenizi belirleyin. Sunumun ana mesajını belirleyin. Sunumun 1. ve 2. slaytında olması gerekenler.

Detaylı

ETKİLİ SUNU TEKNİKLERİ. AFAD Sivil Savunma Uzmanları Hizmet İçi Eğitimi

ETKİLİ SUNU TEKNİKLERİ. AFAD Sivil Savunma Uzmanları Hizmet İçi Eğitimi ETKİLİ SUNU TEKNİKLERİ AFAD Sivil Savunma Uzmanları Hizmet İçi Eğitimi İçerik 1. Sunum için Uygun Kişi misiniz? 2. Sununun Gerekliliği ve Sunum Hazırlama 3. Amaç Belirleme ve Planlama Yapılması 4. Sunu

Detaylı

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri 12.DERS AKADEMİ K RAPORLARIN SÖZLÜ SUNUMU Gündem Akademik raporların sözlü sunumu Poster hazırlanması 1 Sözlü Sunum Makale vb. yayınlarda deneyin tekrarlanabilirliği,

Detaylı

Etkileyici Sunum Yapma Kuralları

Etkileyici Sunum Yapma Kuralları Etkileyici Sunum Yapma Kuralları TEMEL KURALLAR 20 Slayt: Ne daha çok, ne daha az! 5 Dakika: Her slayt 15 saniyede bir otomatik geçecek. Böylece 15 saniye x 20 slayt= 5 Dakika Slaytlarınız İçin Bazı İpuçları

Detaylı

Sunum Teknikleri Eğitimine HOŞ GELDİNİZ. Program. Neler bilmem gerekir?

Sunum Teknikleri Eğitimine HOŞ GELDİNİZ. Program. Neler bilmem gerekir? Sunum Teknikleri Eğitimine HOŞ GELDİNİZ 19 Aralık 2015 İdil Şeytanoğlu Program Giriş Dinleyici Analizi Sunum Sunumu Tasarım Görsel Materyal Soru Cevap Hazırlık Bireysel Sunumlar 2 Neler bilmem gerekir?

Detaylı

Sunumla ilgili en önemli iş içeriğin hazırlanmasıdır. Size göre önemli ve ilgi çekici bilgilerin, dinleyici kitlesini gözeterek seçilip düzenlenmesi

Sunumla ilgili en önemli iş içeriğin hazırlanmasıdır. Size göre önemli ve ilgi çekici bilgilerin, dinleyici kitlesini gözeterek seçilip düzenlenmesi 1 Sunumla ilgili en önemli iş içeriğin hazırlanmasıdır. Size göre önemli ve ilgi çekici bilgilerin, dinleyici kitlesini gözeterek seçilip düzenlenmesi sunumunuzun başarısını da belirler. Bu bölümde, sunumunuzu

Detaylı

Microsoft Power Point

Microsoft Power Point Microsoft Power Point Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin, karşındakinin anladığı kadardır... Hz. Mevlana Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan dinleyiciler mi? Sunumun

Detaylı

Güz Dönemi Sunu ve Sunum Teknikleri Dersi İçin Soru Örnekleri ve Yanıtları

Güz Dönemi Sunu ve Sunum Teknikleri Dersi İçin Soru Örnekleri ve Yanıtları www.makgunjeofizik.com 2018-2019 Güz Dönemi Sunu ve Sunum Teknikleri Dersi İçin Soru Örnekleri ve Yanıtları Soru 1. Etkili bir sunum için temel olarak kaç bileşen kullanılır? Sırasıyla ve Kısaca açıklayınız.

Detaylı

Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri. Doç. Dr. İsmail CERİTLİ Strateji Geliştirme Başkanı

Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri. Doç. Dr. İsmail CERİTLİ Strateji Geliştirme Başkanı Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri Doç. Dr. İsmail CERİTLİ Strateji Geliştirme Başkanı Sunum mu?... korkunç Hiç kimse sunumcu olarak doğmaz. Herkes aptal görünmekten, kendisine gülünmesinden korkar. Birilerine

Detaylı

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1-

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri H. Gökçe Bilgiç

Etkili Sunum Teknikleri H. Gökçe Bilgiç Etkili Sunum Teknikleri H. Gökçe Bilgiç 31.05.2010 BİL101-Bilişim Teknolojileri 1 Başarılı bir sunum için bilmemiz gerekenler Sunum Hayatımızda Sunumların Yeri Sunum Hazırlamadan Sorulması Gereken Sorular

Detaylı

1

1 www.ahmetsaltik.net 1 20.12.2012 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü BİLİMSEL ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ DERSİ 2 GÖRSEL SUNUM ARAÇLARINI ETKİLİ KULLANMA Dr. Ahmet SALTIK www.ahmetsaltik.net Ankara

Detaylı

Etkili Sunum Hazırlama ve Sunma Teknikleri. Strateji Geliştirme Başkanlığı

Etkili Sunum Hazırlama ve Sunma Teknikleri. Strateji Geliştirme Başkanlığı Etkili Sunum Hazırlama ve Sunma Teknikleri Strateji Geliştirme Başkanlığı 1 Başarılı Bir Sunum İçin? Kavram, Amaç, Yöntem Sunumun Ögeleri Mesaj Sunum Yöntemi Hedef Kitle Sunucu 2 Kavram, Amaç ve Yöntem

Detaylı

Büyük gruplarda eğitim ve sunum becerileri

Büyük gruplarda eğitim ve sunum becerileri Büyük gruplarda eğitim ve sunum becerileri 1 Amaç ve Hedefler Bu oturumun sonunda katılımcılar etkili sunumun özellikleri ve görsel-işitsel malzemenin etkili kullanımı hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

Detaylı

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İçerik Sınıf ve sınıf yönetimi kavramları Sınıf yönetiminin boyutları Düzeni oluşturma

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme İLETİŞİM

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme İLETİŞİM Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme İLETİŞİM Yrd.Doç.Dr. Gülçin Tan Şişman Eğitim Programları ve Öğretim İletişim "Ne kadar çok bilirsen bil, söylediklerin karsındakinin anlayacagı kadardır."

Detaylı

Etkili Bir Sunuş Gerçekleştirmek. Anadolu Üniversitesi

Etkili Bir Sunuş Gerçekleştirmek. Anadolu Üniversitesi Etkili Bir Sunuş Gerçekleştirmek Anadolu Üniversitesi Sunuş İçeriği Sunuşa hazırlık Sunuşu gerçekleştirme Elektronik görüntü oluşturma Sözsüz iletişim unsurları Sunuş sonrası Önce gerçekler... İnsanların

Detaylı

Powerpoint Programı Çalışma Soruları

Powerpoint Programı Çalışma Soruları Powerpoint Programı Çalışma Soruları 1) Bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler kullanılarak giriş, gelişme, sonuç bölümleriyle sıralı ve düzenli bir şekilde bilgisayar yardımıyla anlatılmasına..

Detaylı

SUNUM, TARTIŞMA, PANEL. Sunum, Tartışma, Panel

SUNUM, TARTIŞMA, PANEL. Sunum, Tartışma, Panel SUNUM, TARTIŞMA, PANEL Sunum, Tartışma, Panel SUNUM Bilim ve sanat konularında veya herhangi bir konuda dinleyicileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen, bu düzenlemeyi kimi teknolojik aletlerle destekleyerek

Detaylı

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme Etkin Dinleme DİNLEMEK Dinlemeyi öğrenen kişi, her konuşmadan olumlu bir mesaj alır... İnsan iletişiminin büyük bir çoğunluğu sözeldir. Sözel iletişimin ancak yarısı kısa bir süre sonra hatırlanabilir.

Detaylı

TEDU EPE. B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25%

TEDU EPE. B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25% TEDU İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI İÇERİK ŞEMASI VE TABLOLAR TEDU EPE 1. Oturum 10.00-12.00 2. Oturum 14.00-16.00 A. Dinleme 25% B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25% D. Okuma 25% Dinlerken Cevaplama Kompozisyon

Detaylı

Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi - I. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN

Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi - I. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi - I Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Neden Öğrenme-Öğretme Sürecinde İhtiyaç Duyarız? İyi tasarlanmış öğretim araç-gereçleri öğretim sürecini zenginleştirir,

Detaylı

Erken (Filizlenen) Okuryazarlık

Erken (Filizlenen) Okuryazarlık Erken (Filizlenen) Okuryazarlık Hazırlayan: Berrin Baydık Hazırlayan: Berrin Baydık 1 Okul ve okul sonrası başarı için gerekli. 0-8 yaş Doğumdan okul yaşına kadar geçen sürede yalnızca okuma değil, yazma

Detaylı

ETKİN BİR SUNUM NASIL OLMALIDIR? Araş. Gör. Atilla DAMCI Yapı İşletmesi Anabilim Dalı

ETKİN BİR SUNUM NASIL OLMALIDIR? Araş. Gör. Atilla DAMCI Yapı İşletmesi Anabilim Dalı ETKİN BİR SUNUM U NASIL OLMALIDIR? Araş. Gör. Atilla DAMCI Yapı İşletmesi Anabilim Dalı İçerik Sunumu planlama Sunumu hazırlama Dikkat edilmesi gerekenler Sunumdan önce yapılması gerekenler 2 Sunumu Planlama

Detaylı

Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN

Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Öğretim Materyali Hedefleri gerçekleştirebilmek amacıyla araçlardan faydalanarak yapılan ders içeriklerini kapsar.

Detaylı

TED ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI (TEDÜ - İYS)

TED ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI (TEDÜ - İYS) TED ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI (TEDÜ - İYS) TEDÜ-İYS ileri düzey bir İngilizce sınavı olup, üniversitemizde lisans eğitimi almak için başvuran öğrencilerin ilgili fakültelerdeki bölümlerinde

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitici Gelişimi Programı. EĞİTİM ve ÖLÇME DEĞERLENDİRME KURSU

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitici Gelişimi Programı. EĞİTİM ve ÖLÇME DEĞERLENDİRME KURSU Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitici Gelişimi Programı EĞİTİM ve ÖLÇME DEĞERLENDİRME KURSU 14-15 HAZİRAN 2016 Saat 14 Haziran Salı 15 Haziran Çarşamba 09.00-09.30 Açılış-Tanışma Katılımcı

Detaylı

2 ÖĞRENME-ÖĞRETME KURAMLARI VE PROGRAMLI ÖĞRETİM

2 ÖĞRENME-ÖĞRETME KURAMLARI VE PROGRAMLI ÖĞRETİM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Eğitim 12 1.2.Teknoloji 13 1.3.Eğitim Teknolojisi 13 1.4.Öğretim Teknolojisi 17 1.4.1.Öğretim Teknolojisine Kullanımının Aşamaları 19 Yararlanılan Kaynaklar

Detaylı

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular.

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular. POWERPOINT PROGRAMI GİRİŞ MENÜSÜ Kaydet: Açık olan belgeyi kaydeder. En son yapılan işlemi geri alır. En son yapılan işlemi yineler. Slaytların genel tasarımını değiştirir. Seçili olan kısmı keser. Seçili

Detaylı

Sunum Programları ile Etkili Sunum Hazırlama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi. Dr. Hüseyin İlhan

Sunum Programları ile Etkili Sunum Hazırlama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi. Dr. Hüseyin İlhan Sunum Programları ile Etkili Sunum Hazırlama Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Hüseyin İlhan Hedefler Sunum programını kullanarak etkili sunum hazırlayabilme Görsel tasarım hakkında bilgi

Detaylı

Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ İ. Ü. Ulaştırma ve Lojistik Y. O. Etkili Sunum Teknikleri. Giriş. Etkili Sunum Teknikleri. Neden Sunum Yaparız?

Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ İ. Ü. Ulaştırma ve Lojistik Y. O. Etkili Sunum Teknikleri. Giriş. Etkili Sunum Teknikleri. Neden Sunum Yaparız? Giriş Etkili Sunum Teknikleri Büyük iletişimci doğulmaz; büyük iletişimci olunur! Sunum yapma becerisi, eğitim ve deneyim yoluyla elde edilebilecek bir beceridir. Giriş Gündem Sunum Hazırlık aşaması, İçeriğin

Detaylı

elif bengü Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM

elif bengü Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM İletişim Nedir? Birey veya bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma süreci iki birim arasındaki mesaj alış-verişi Öğretim Teknolojisinde İletişim Çağdaş eğitim

Detaylı

BİLİMSEL SUNU HAZIRLAMA

BİLİMSEL SUNU HAZIRLAMA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FBE 501 BİLİMSEL ETİK BİLİMSEL SUNU HAZIRLAMA DOÇ. DR. AYŞEGÜL İYİDOĞAN 13.03.2015 SUNUM İÇERİĞİ Giriş Sunumu Yapan Kişinin Görsel Özellikleri Bilimsel Sunumun

Detaylı

Başarılı Bir Sunum Nasıl Yapılmaz? Prof. Dr. Gürkan ERSOY DEÜ, Acil Tıp ABD, Öğretim Üyesi

Başarılı Bir Sunum Nasıl Yapılmaz? Prof. Dr. Gürkan ERSOY DEÜ, Acil Tıp ABD, Öğretim Üyesi İzmir 2017 Başarılı Bir Sunum Nasıl Yapılmaz? Prof. Dr. Gürkan ERSOY DEÜ, Acil Tıp ABD, Öğretim Üyesi Teşekkür Ederim ATUDER Başkanı: Prof. Dr. Sayın Başar CANDER, ATUDER Yönetim Kurulu, Kongre Düzenleme/Bilimsel

Detaylı

Ek 6. ÇALIŞANLARI DEĞERLENDİRMEK İÇİN KULLANILACAK KRİTERLER. 16. Temsil Yeteneği

Ek 6. ÇALIŞANLARI DEĞERLENDİRMEK İÇİN KULLANILACAK KRİTERLER. 16. Temsil Yeteneği Ek 6. ÇALIŞANLARI DEĞERLENDİRMEK İÇİN KULLANILACAK KRİTERLER 16. Temsil Yeteneği Kurumu temsil yeteneğinden yoksun, tutarsız ve güven oluşturmayan bir izlenim vermektedir. 1 Giyim, konuşma ve tavırlarında

Detaylı

TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER

TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER 1 TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER 2 Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler

Detaylı

Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi. Emre ÜNLÜ

Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi. Emre ÜNLÜ Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi Emre ÜNLÜ Neden okuma yazma öğretmeliyiz? Yaşama katılım Yaşamsal tercihler Okuma yazma Bilgiye ulaşma Bağımsızlaşma Sessel farkındalık Metni

Detaylı

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 4. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : 0310400081 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır.

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. Görsel Tasarım 34 1 O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. O O İyi tasarlanmış öğretim araç-gereçleri öğretim sürecini zenginleştirir, öğrenmeyi artırır.

Detaylı

Eğitim Kataloğumuz 2017

Eğitim Kataloğumuz 2017 Eğitim Kataloğumuz 2017 Etkili İletişim Teknikleri Üst ve orta kademe yöneticiler, işyeri sahipleri, hekimler, memurlar, iletişim sektöründe çalışanlar, şirket sunumlarını yapan görevliler, öğrenciler,

Detaylı

03.01.2015 ETKĐLĐ BĐR SUNUM HAZIRLAMA. Bunları yapın

03.01.2015 ETKĐLĐ BĐR SUNUM HAZIRLAMA. Bunları yapın ETKĐLĐ BĐR SUNUM HAZIRLAMA Bülent Turan Bunları yapın Siz "keşke ölseydim de bu eziyete katlanmasaydım" diyene kadar bu sunumdaki her kelimeyi yüksek sesle okuyacağım. Konuşmanızı düzenli ve tutarlı bir

Detaylı

ETKİLİ SUNUM ve HİTABET. Prof. Dr. Başak SOLMAZ bsolmaz@selcuk.edu.tr

ETKİLİ SUNUM ve HİTABET. Prof. Dr. Başak SOLMAZ bsolmaz@selcuk.edu.tr ETKİLİ SUNUM ve HİTABET Prof. Dr. Başak SOLMAZ bsolmaz@selcuk.edu.tr SUNUM Nedir? Bir konuyu, mesajı iletmek amacıyla gerçekleştirilen sözlü ve/veya görsel iletişimdir. Amaç? İletilmek istenilen mesajların

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

Poster Sunumu Nasıl Hazırlanır?

Poster Sunumu Nasıl Hazırlanır? Poster Sunumu Nasıl Hazırlanır? Genel Format Posterin büyüklüğü belirlenmelidir Poster kabaca bir kağıda çizilir! Sıralı sütunlar ve içerikleri planlanır Poster elementlerin yerleştirilir Başlık en üst

Detaylı

POWERPOINT İLE ETKİLİ SUNUM. Günay TEMUR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Bilgi ve İletişim Teknolojileri

POWERPOINT İLE ETKİLİ SUNUM. Günay TEMUR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Bilgi ve İletişim Teknolojileri POWERPOINT İLE ETKİLİ SUNUM Günay TEMUR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Bilgi ve İletişim Teknolojileri . 2. Slayt 1. Slayt SUNU Günay TEMUR 2 NELER YAPMAMALIYIZ? Günay TEMUR 3 Slayt Hazırlama Teknikleri Font

Detaylı

POWERPOINT 2010 KULLANIMI

POWERPOINT 2010 KULLANIMI Modül 7 MODÜL 7 POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER Powerpoint 2003 Uzantısı.doc

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri

Etkili Sunum Teknikleri Etkili Sunum Teknikleri Samsun Eylül 2015 ISBN: 978-605-65962-1-6 GENEL YAYIN YÖNETMENİ: Taha Yasir Bilgin KİTAP YAYIN KOORDİNATÖRÜ: Furkan Kaan Işıtan EDİTÖR: Refik Cihan Uzun KAPAK TASARIM: Volkan Öz

Detaylı

İÇİNDEKİLER 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI

İÇİNDEKİLER 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI 5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI İÇİNDEKİLER 10 MICROSOFT OUTLOOK 2010 TEMEL e-öğrenme EĞİTİMİ 11 MICROSOFT WORD 2010

Detaylı

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM Teknoloji: İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı her türlü aletler ve araçlardır. Bir aracın teknolojik olması için elektronik

Detaylı

KAZANIMLAR(KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR)

KAZANIMLAR(KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR) . İLKOKULU ÖZEL EĞİTİM SINIFI TÜRKÇE DERSİ KABA DEĞERLENDİRME ARACI KAZANIMLAR(KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR) 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemek için hazırlık yapar. 2. Dikkatini dinlediğine yoğunlaştırır.

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Eğitim Teknoloji ve İletişim Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU BÖTE @ KOÜ Önceki Ders Tanışma ve Genel Bilgilendirme Değerlendirme Ölçütleri, Devamsızlık Limitleri Ders

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017)

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Açıkhava Tasarım Kılavuzu

Açıkhava Tasarım Kılavuzu Açıkhava Tasarım Kılavuzu Açıkhava reklamcılığında tasarım Açıkhava reklamcılığında tasarım, reklamın etkisini doğrudan en çok etkileyen unsurdur. Bu yüzden tasarım aşamasında bazı temel kurallara dikkat

Detaylı

SİZİN WEB SİTENİZ BİR TANEDİR!

SİZİN WEB SİTENİZ BİR TANEDİR! 1 SİZİN WEB SİTENİZ BİR TANEDİR! Tabi şu da bir gerçek ki, sizin siteniz 350 milyon ve hala artmakta olan siteden bir tanesidir. Sitenizin diğerlerinden ayrılması ve ayakta kalması için ne yapabilirsiniz?

Detaylı

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı Dr.V.Aydan İZGİ İşyerinde iletişim İşyerinde eğitim İletişim Nedir? Bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma sürecidir.

Detaylı

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007 Beceri eğitimi EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007 Oturum planı Klinik eğitimde Sorunlar Beceri eğitiminin yeri Klinik eğiticinin rolleri Öğrenme ve öğretme yaklaşımları Öğrencinin

Detaylı

Etkili PowerPoint Sunusu Nasıl Hazırlanır?

Etkili PowerPoint Sunusu Nasıl Hazırlanır? Etkili PowerPoint Sunusu Nasıl Hazırlanır? Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi En iyi görünüm için PowerPoint 2001 veya sonrası tercih edilmeli Devam etmek için tıklayınız

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak-11 Mart 2016 )

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak-11 Mart 2016 ) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak-11 Mart 2016 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Ders Aktiviteleri Genel Amaç

Ders Aktiviteleri Genel Amaç Z Ö N Ders Aktiviteleri Genel Amaç Öğrendiklerini çok rahat bir şekilde ifade edebilmekte ve bildiklerini pekiştirmekte Farklı meslekleri resimlerle ve kelimelerle ifade edebilmekte Öğrendiklerini diğer

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 11 MICROSOFT POWER POINT - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Boş sunu

Detaylı

Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI. Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün

Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI. Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bir öğretim materyali seçerken hangi unsurlara dikkat edilmesi

Detaylı

Rapor Yazma Teknikleri

Rapor Yazma Teknikleri Rapor Yazma Teknikleri Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Celal Bayar Üniversitesi 1 BÖLÜM - 6 Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri Bu bölümde; Sunum Hazırlarken Nelere Dikkat Etkili Sunum

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 2. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 2. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI B İ R E Y V E T O P L U M EYLÜL EYLÜL 19-23 EYLÜL (1. Hafta) 1. TEMA 26-30 EYLÜL (2. Hafta) GÖRSEL GÖRSEL Dinleme kurallarını uygulama: 1 Dinlediğini anlama: 1, 3, Konuşma kurallarını uygulama: 1, 2, 3,

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Yüksek Lisans ve Doktora Seminer Dersi Kılavuzu

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Yüksek Lisans ve Doktora Seminer Dersi Kılavuzu YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Yüksek Lisans ve Doktora Seminer Dersi Kılavuzu Şubat 2007 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. RAPOR HAZIRLAMA...

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ BÖLÜMÜ OKUL DENEYİMİ DOSYASI

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ BÖLÜMÜ OKUL DENEYİMİ DOSYASI GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ BÖLÜMÜ OKUL DENEYİMİ DOSYASI Aday Öğretmenin Adı Soyadı Numarası Uygulama Okulu Uygulama Öğretmeni :. :. :. :. 2 EK - 1 GİRESUN

Detaylı

ETKILI KONUŞMA VE BEDEN...

ETKILI KONUŞMA VE BEDEN... ETKILI KONUŞMA VE BEDEN... Derya KAYA 1962 Gaziantep Mersin Üniversitesi Turizm Anadolu Üniversitesi İşletme TRT Spiker ve Yapımcı Todaie Öğretim Görevlisi 25.03.2014 Derya KAYA 1 25.03.2014 Derya KAYA

Detaylı

Büyük Olsun. Etkin PowerPoint. Sunusu Hazırlama. Etkili PowerPoint. Sunusu Hazırlama. Büyük Olsun (Metin) Bu Arial 44. Bu Arial 44

Büyük Olsun. Etkin PowerPoint. Sunusu Hazırlama. Etkili PowerPoint. Sunusu Hazırlama. Büyük Olsun (Metin) Bu Arial 44. Bu Arial 44 Etkin PowerPoint Sunusu Hazırlama Etkili PowerPoint Sunusu Hazırlama Mustafa SÖZBİLİR KKEF Büyük Tutarlı Ardışık Sade (basit) En iyi görünüm için PowerPoint 2001 veya sonrası tercih edilmeli Devam etmek

Detaylı

Sunum Teknikleri ve Sunum Nasıl Yapılır?

Sunum Teknikleri ve Sunum Nasıl Yapılır? Sunum Teknikleri ve Sunum Nasıl Yapılır? Berna TANDER OMÜ Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD Akademik Gelişim Kursu 24-25 Mart 2012, Samsun Neden İyi Sunum Yapmalıyım? İnsanları harekete geçirmek Bilgilendirmek

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EYLÜL 23 EYLÜL 27 EYLÜL (2. Hafta) EYLÜL 18 EYLÜL - 22 EYLÜL (1. Hafta) ARA DİSİPLİNLER VE DERS İÇİ 1. Doğal ve yapay ses kaynaklarından çıkan sesleri ayırt eder. T.1.2.1. Kelimeleri anlamlarına uygun

Detaylı

RESİM SANAT EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

RESİM SANAT EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM ALANI RESİM SANAT EĞİTİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 3 PROGRAMIN DAYANAĞI... 3 PROGRAMIN GİRİŞ

Detaylı

Ders: Görsel senaryo taslağının önemi

Ders: Görsel senaryo taslağının önemi Ders: Görsel senaryo taslağının önemi İletişim, harika bir prodüksiyonun anahtarıdır. Fikirlerinizi görselleştirmek için görsel senaryo taslakları kullanın ve etkili bir çekim planlayın. Çizilecek içerik

Detaylı

EĞİTİM BİLİMLERİ TESTİ

EĞİTİM BİLİMLERİ TESTİ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI A GRUBU VE ÖĞRETMENLİK EĞİTİM BİLİMLERİ TESTİ 21 MAYIS 2017 PAZAR ÖĞLEDEN SONRA OTURUMU (PÖS) Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi

Detaylı

İnsanlar, tarihin her döneminde olduğu gibi bundan sonra da varlıklarını sürdürmek, haberleşmek, paylaşmak, etkilemek, yönlendirmek, mutlu olmak gibi

İnsanlar, tarihin her döneminde olduğu gibi bundan sonra da varlıklarını sürdürmek, haberleşmek, paylaşmak, etkilemek, yönlendirmek, mutlu olmak gibi İLETİŞİMLETİŞİİŞİM İnsanlar, tarihin her döneminde olduğu gibi bundan sonra da varlıklarını sürdürmek, haberleşmek, paylaşmak, etkilemek, yönlendirmek, mutlu olmak gibi amaçlarla iletişim kurmaya devam

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ 1

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ 1 SORULAR 1- Bilgi toplumunda zenginlik kaynağı aşağıdakilerden hangisidir? A) Toprak B) Servet C) Bilgi D) Bilgi ve kişisel yetenek E) Enerji 2- Bilgi işleme süreçlerine hazırlık aşaması aşağıdakilerden

Detaylı