GfK Türkiye Tüketici Risk Algılama Araştırması Haziran GIDA GÜVENLĠĞĠ DERNEĞĠ Tüketici Risk Algılama Araştırması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GfK Türkiye Tüketici Risk Algılama Araştırması Haziran GIDA GÜVENLĠĞĠ DERNEĞĠ Tüketici Risk Algılama Araştırması"

Transkript

1 GIDA GÜVENLĠĞĠ DERNEĞĠ Tüketici Risk Algılama Araştırması

2 Ġçerik 1 Giriş 2 Demografi 3 Bulgular

3 1 Giriş

4 Amaç Eylül-Ekim/200 tarihinde Avrupa Birliği nde Directorate-General Health and Consumer Protection tarafından organize edilerek 2 ülkede gerçekleştirilmiş Eurobarometer araştırmasını Türkiye de gerçekleştirerek; Türkiye deki tüketicilerin gıda ve yem güvenliği konusundaki risk değerlendirmelerini objektif ve bağımsız bir yolla ölçmek, Tüketicilerin gıda güvenliği konusunda toplumun algı ve bilinç düzeyini saptamak, Avrupa Birliği nde olduğu gibi Türkiye nin Gıda Politikalarının belirlenmesi noktasında anket sonuçlarının değerlendirilmesini sağlayacak bir platformu oluşturmak,

5 Kapsam Gıda güvenliği ile ilgili var olan algı nedir? Tüketicilere nasıl, nerede, ne zaman, kimin aracılığı ile, ne söylersek iletişim kurabiliriz? Türkiye de güvenilir gıda kaynaklı sağlık sorunlarının yaşanma boyutu nedir? Güvenilir Gıda hayati bir kavram olarak algılanıyor mu? Tüketiciler güvenilir gıdaya nasıl ulaşacaklarını biliyorlar mı?

6 Tüketiciler otorite olarak hangi kişi ve/veya kurumları dikkate alıyorlar? Güvenilir bir gıdada bulunması gereken koşullar nelerdir? Hangi şartların sağlandığı gıdalar güvenilir gıda olarak tanımlanmaktadır? Neden? Gıda alışverişlerinde güvenilir gıda kriterini ne derece sorgulamaktadırlar? Satın alma-marka karar proseslerinde bu kriterin önemi nedir? Bu sorgulama satın alınan gıda türüne göre değişkenlik göstermekte midir? Neden? Güvenilir gıda ile ilgili bilgi alabilecekleri, başvurabilecekleri kurum ve kaynaklar hakkında bilgi düzeyleri nedir?

7 Metodoloji Araştırmada, kantitatif veri toplama tekniklerinden bilgisayar destekli telefonla anket tekniğinden yararlanılmıştır (CATI). Çalışma kapsamında 1 kişi ile görüşülmüştür. Görüşülen kişiler, evlerinde gıda alışverişlerini yapan kişilerden seçilmiştir. Araştırmanın saha çalışmaları 20 Nisan Mayıs 200 gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın saha çalışması, mesleki standartları düzenleyici bir meslek birliği olan ESOMAR kurallarına ve GAB prosedürlerine bağlı olarak gerçekleştirilmiştir.

8 Örneklem Araştırma kapsamında aşağıdaki hedef kitle niteliklere sahip toplam 1 kişi ile görüşülmüştür: Cinsiyet: % Kadın, % 2 Erkek Yaş: 1 yaş arasında yer alan A, B, C1 ve C2 Sosyo-ekonomik statüye sahip Karar verme kriteri: Evlerinde gıda alışverişlerini yapan kişilerden Yapılan araştırma hedef kitleyi %9 güven aralığında +/- 0,0 % hata payı ile temsil etme yeteneğine sahiptir.

9 Bölge / il dağılımı Saha çalışması 1 ilde TOPLAM 12 bölgede yürütülmüştür. Görüşme yapılacak illerin dağılımı aşağıdaki gibidir: 9 BÖLGELER İLLER Purchasing Power Millions / Euro Örneklem ĠSTANBUL Ġstanbul BATI MARMARA Tekirdağ Balıkesir EGE Ġzmir Manisa DOĞU MARMARA Bursa Kocaeli BATI ANADOLU Ankara Konya AKDENĠZ Adana Antalya ORTADOĞU ANADOLU Kayseri.3 0 BATI KARADENĠZ Samsun.2 0 DOĞU KARADENĠZ Trabzon.13 0 KUZEYDOĞU ANADOLU Erzurum ORTADOĞU ANADOLU Malatya.22 0 GÜNEYDOĞU ANADOLU Gaziantep Bölge 1 il.101 0

10 Analiz notları Tüm görüşülenler Araştırma kapsamında görüşülen ziyaretçilerin tümünü ifade eder. 10 Top 2 Box (T2B) Bottom 2 Box (B2B) Sorular Ġstatistiki olarak anlamlı farklar li skala kullanılarak sorulan sorularda ve cevabını verenlerin toplamını ifade eder li skala kullanılarak sorulan sorularda 1 ve 2 cevabını verenlerin toplamını ifade eder. Soru formundaki sorular ilgili sayfalarda sol alt köşede yer alır Grafik ve tablolarda kullanılan büyük harfler (A, B, C,..) 9% güven aralığında anlamlı farkları.

11 GfK Türkiye Gıda Güvenliği Bilgi Düzeyi Araştırması 2 Nisan200 2 Demografi

12 Cinsiyet 12 2% Kadın Erkek % Baz: 1 (Tüm görüşülenler) T2. Cinsiyet.

13 Yaş 13 1% 1% % % - 2% Ortalama yaş: 3 Baz: 1 (Tüm görüşülenler) T3. Lütfen yaşınızı söyler misiniz?

14 Eğitim Durumu 1 Eğitimsiz % 9% 1% 2% Ġlkokul 0% Ortaokul Lise 31% Ġki yıllık yüksekokul Üniversite 11% Yüksek lisans / Doktora Baz: 1 (Tüm görüşülenler) D2a. Lütfen en son bitirdiğiniz eğitim kurumunu söyler misiniz?

15 Çalışma Durumu 1 22% TAM ZAMANLI ÇALIġIYOR 3% YARI ZAMANLI ÇALIġIYOR % ÇALIġMIYOR Baz: 1 (Tüm görüşülenler) Da. Şu anda çalışıp çalışmadığınızı öğrenebilirmiyim (TAM ZAMANLI / YARI ZAMANLI)

16 Medeni Durum 1 1% Evli % Dul / boģanmıģ 0% Bekar Baz: 1 (Tüm görüşülenler) D. Medeni durumunuzu söyler misiniz?

17 Çocuk Sahipliği 1 Var 1 çocuk % % % 20%... 2 çocuk... 3 çocuk 20%... çocuk... çocuk + 1% Çocuğum yok Baz: 3 D. Çocuğunuz olup olmadığını varsa kaç çocuğunuz olduğunu söyler misiniz?

18 Hane büyüklüğü 1 1 kiģi 12% 2% 13% 2 kiģi 1% 3 kiģi 22% kiģi kiģi 33% kiģi + Baz: 1 D. Evinizde siz de dahil olmak üzere kaç kişi yaşıyor?

19 BULGULAR

20 Gıda kelimesinin çağrıştırdıkları L M B L 13L L Et ürünleri Son kullanma tarihi/üretim tarihi Ġhtiyaç Hijyen Beslenme Süt ürünleri Meyve Ġçecek Sağlık Sebze Bakliyat / kuru gıda / tahıllar Yiyecek TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (K) (L) (M) (N) Baz: S1. Gıda kelimesini duyduğunuzda aklınıza hangi kelimeler geliyor?

21 Gıda kelimesinin çağrıştırdıkları EG E 11 E DF 9 1 CDE C CE G EG G 2 Et ürünleri Son kullanma tarihi/üretim tarihi Ġhtiyaç Hijyen Beslenme Süt ürünleri Meyve Ġçecek Sağlık Sebze Bakliyat / kuru gıda / tahıllar Yiyecek (C) (D) (E) (F) (G) Baz: S1. Gıda kelimesini duyduğunuzda aklınıza hangi kelimeler geliyor?

22 Tüketicilerin potansiyel risk olabilecek durumlara maruz kalma olasılığı (TOPLAM) 22 T2B,,,,9 2,3 2, 1,1 Ort 3,2 3,33 3,29 3,19 3,1 2, 2, Fikri Yok Kesinlikle Mümkün değil Mümkün değil 39 3 Kısmen Mümkün Çok Mümkün % 1 1 Bir trafik kazasında yaralanma olasılığı Çevre kirliliği nedeniyle sağlığın bozulması riski Gıdalar yoluyla sağlığın bozulması olasılığı Herhangi bir tüketici ürünü ile sağlığın bozulma riski Ciddi bir hastalığa yakalanma olasılığı Bir suçun kurbanı olma olasılığı Terör kurbanı olma olasılığı Baz: 1 S2. Şimdi size potansiyel risk olabilecek bazı cümleler okuyacağım. Lütfen bunların her birinin sizin başınıza gelmesi ihtimalinin ne derece mümkün olduğunu, Çok mümkün ve 1 -Kesinlikle mümkün değil olmak üzere belirtir misiniz?

23 Tüketicilerin potansiyel risk olabilecek durumlara maruz kalma olasılığı (TOPLAM) 23 Risk konularında yapılan ankete göre, Avrupa Birliği vatandaşlarının büyük çoğunluğu, Türk vatandaşları gibi, Çevre Kirliliği (%1) ve Trafik Kazaları nı (%1) başlarına gelme ihtimali en yüksek olan potansiyel riskler olarak görmektedir. Vatandaşların %0 ından fazlası aynı zamanda, yine Türk vatandaşları gibi yüksek bir oranla, sağlıklarının gıdalar ya da herhangi bir tüketici ürünü ile bozulabileceğini düşünmektedir. Bölge kırılımına bakıldığında Ġstanbul, Doğu Marmara, Batı Anadolu, Akdeniz, Orta Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz de trafik kazalarında yaralanma olasılığı en büyük potansiyel risk olarak görülürken Batı Marmara da ciddi bir hastalığa yakalanma olasılığı, Ege de herhangi bir tüketici ürünüyle sağlığın bozulması, Kuzey Doğu Anadolu da gıdalar yoluyla sağlığın bozulması, Doğu Karadeniz, Orta Anadolu ve Güney Doğu Anadolu da ise çevre kirliliği % nedeniyle sağlığın bozulması başlarına gelme ihtimali en yüksek olan potansiyel riskler olarak görülmektedir.

24 Gıda ile ilgili akla gelen sağlık sorunları Avrupa vatandaşlarının de Türk vatandaşları gibi gıda ile ilgili akıllarına gelen ilk sağlık sorunu %1 oranla gıda zehirlenmesidir. Ġkinci sırada %1 oranla kimyasallar, üçüncü sırada %13 oranla obezite gelmektedir MN 2 M Bilmiyor / fikri yok Bağırsak enfeksiyonları / hastalıkları Kolesterol Bayat olması / bozuk olması Obezite / Fazla Kilo Tansiyon YanlıĢ Beslenme Sorun ya da Risk Yok Kalp Damar Hastalıkları/DolaĢım Sorunları Alerjiler/Belirli Gıdaya Alerji M Hazımsızlık/Sindirim Problemleri Hormonlar/Katkı Maddeleri Kanser TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE Gıda Zehirlenmeleri (A) (B) (K) (L) (M) (N) Baz: S3. Gıdayla ilgili aklınıza gelen sağlık sorunları nelerdir?

25 Gıda ile ilgili akla gelen sağlık sorunları Batı Anadolu dışında tüm bölgelerde gıdayla ilgili akla gelen ilk sağlık sorunu gıda zehirlenmeleridir. Batı Anadolu da ise gıdayla ilgili akla gelen ilk sağlık sorunu kanserdir. Diğer bölgelerde de genelde akla gelen ikinci sağlık sorunu kanserken, Ege bölgesinde kanserin akla gelme oranının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bilmiyor / fikri yok C E 1 10 C C Bağırsak enfeksiyonları / hastalıkları Kolesterol Bayat olması / bozuk olması Obezite / Fazla Kilo Tansiyon Yanlış Beslenme Sorun ya da Risk Yok 2 32 D 29 Kalp Damar Hastalıkları/Dolaşım Sorunları Alerjiler/Belirli Gıdaya Alerji 3 FG 9 EFG Hazımsızlık/Sindirim Problemleri Hormonlar/Katkı Maddeleri Kanser (C) (D) (E) (F) (G) Baz: Gıda Zehirlenmeleri S3. Gıdayla ilgili aklınıza gelen sağlık sorunları nelerdir?

26 Gıda alışverişlerinde tercihleri etkileyen faktörler (TOPLAM ) Gıda alışverişinde Türk tüketicisini en çok etkileyen faktörler Güvenilir gıda oluşu ve Ailenin Sağlığı iken Avrupa tüketicisinin seçimini etkileyen kilit faktörler sırasıyla Kalite, Fiyat ve Görünümü/tazeliği dir 2 T2B 99,3 99,3 9,9 9, 9, 9, 9, Ort,,,9,,,, FĠKRĠ YOK / BĠLMĠYOR HĠÇ ÖNEMLĠ DEĞĠL ÖNEMLĠ DEĞĠL NE ÖNEMLĠ NE DEĞĠL ÖNEMLĠ % ÇOK ÖNEMLĠ Güvenilir gıda oluģu Sizin ve ailenizin Görünümü/tazeliği Lezzet Kalite Üretim teknikleri Kullanım sağlığı uygunluğu Baz: 1 S. Size Gıda alışverişine gittiğinizde tercihlerinizi etkileyebilecek bazı faktörler okuyacağım. Okuduğum her bir faktörün sizin için ne derece önemli olduğunu - Çok önemli ve 1- Hiç önemli değil olmak üzere söyler misiniz?

27 Gıda alışverişlerinde tercihleri etkileyen faktörler (TOPLAM ) T2B 92,2 90,,,2 3,2 9,2 1,9 Ort,3,2,21,2,13,03 3, FĠKRĠ YOK / BĠLMĠYOR HĠÇ ÖNEMLĠ DEĞĠL ÖNEMLĠ DEĞĠL NE ÖNEMLĠ NE DEĞĠL % ÖNEMLĠ ÇOK ÖNEMLĠ Baz: 1 Aile bireylerinin tercihleri Alerjik olmaması Marka bilinirliği Menşei Fiyat Alışkanlık Yeni ürün A B K L D C O S. Size Gıda alışverişine gittiğinizde tercihlerinizi etkileyebilecek bazı faktörler okuyacağım. Okuduğum her bir faktörün sizin için ne derece önemli olduğunu - Çok önemli ve 1- Hiç önemli değil olmak üzere söyler misiniz?

28 Gıda güvenliği konusundaki gelişmelerin 10 yıl öncesiyle kıyaslanması Avrupa vatandaşlarının %3 i gıda güvenliğinin 10 yıl önceye göre geliştiğini, %29 u aynı düzeyde kaldığını, %2 i ise daha kötüye gittiğini düşünürken Türk vatandaşlarının yarıdan fazlası daha kötüye gittiği fikrine sahiptir ve %3 i geliştiğini, % si ise aynı düzeyde kaldığını düşünmektedir B 2 1 Bilmiyorum Daha kötüye gitti 2 K K 12 K Aynı düzeyde GeliĢti 3 3 A TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (K) (L) (M) (N) Baz: S. On yıl öncesini bugünle kıyaslarsanız, Gıda güvenliğinin geliştiği, aynı seviyede kaldığı ya da daha kötüye gittiği konusunda ne söyleyebilirsiniz?

29 Gıda güvenliği konusundaki gelişmelerin 10 yıl öncesiyle kıyaslanması Bilmiyorum CD CD CD Daha kötüye gitti 9 G Aynı düzeyde 2 EFG 3 G Gelişti Baz: (C) 11 (D) 192 (E) 1 (F) 123 (G) S. On yıl öncesini bugünle kıyaslarsanız, Gıda güvenliğinin geliştiği, aynı seviyede kaldığı ya da daha kötüye gittiği konusunda ne söyleyebilirsiniz?

30 Endişe duyulan konular (TOPLAM) Avrupa tüketicisinin endişe duyduğu konuların başında sırasıyla ortalama %3 ve %2 oranla Meyve sebze ve tahıllardaki ilaç kalıntıları ve Kuş gribi gibi yeni virüsler gelirken Türk tüketicisi en çok Sağlıksız üretim koşulları ve Çeşitli hileler ve aldatmalar konusunda endişe duymaktadır. 30 T2B 9, 9,1 9, 9,9 9, 9, 9,9 9,2 Ort 3, 3, 3, 3,2 3,2 3, 3, 3, Bilmiyorum Kesinlikle Endişe verici değil Endişe verici değil Kısmen Düşündürücü Çok Endişe Verici % Sağlıksız üretim koşulları Çeşitli hileler ve aldatmalar Meyve sebze ve tahıllardaki tarımsal ilaç kalıntıları Yiyecek ve içeceklerde kullanılan renklendiriciler, koruyucu maddeler veya aroma vericiler, gibi katkılar Yiyecek ve içeceklerdeki genetiği değiştirilmiş ürünler Hormon ve antibiyotiklerin etlerde bıraktığı kalıntılar Ev dışında gıdaların hazırlanması sırasında gözardı edilen hijyenik olmayan koşullar R P K E B J N H Baz: 1 S Lütfen size sayacağım konular için ne ölçüde endişe duyduğunuzu - Çok endişe verici / 1- Kesinlikle endişe verici değil olamak üzere belirtir misiniz? Civa ve dioksin gibi çevreyi kirleten maddeler

31 Endişe duyulan konular (TOPLAM) T2B 93, 93, 93 91,9 91,2 9, 9,2, 31 Ort 3, 3,9 3, 3,9 3, 3,2 3, 3, Bilmiyorum Kesinlikle Endişe verici değil Endişe verici değil Kısmen Düşündürücü Çok Endişe Verici % Gıdanın pişirme, fırınlama, ızgara edilmesi ya da kızartma sırasında oluşan zararlı kimyasallar Kuş gribi gibi yeni virusler Kilo aldırması Yiyecek ve içecekler nedeniyle alerjik reaksiyon Deli dana hastalığı Evde göz ardı edilen hijyenik olamayan koşullar Yumurtadan Salmonella, peynirden Listeria bakterilerinin bulaşma olması Baz: 1 S Lütfen size sayacağım konular için ne ölçüde endişe duyduğunuzu - Çok endişe verici / 1- Kesinlikle endişe verici değil olamak üzere belirtir misiniz? Çiftlik hayvanlarının yetiştirilme koşulları G L C D A M F O

32 Balık ve tavuk ile ilgili gıda riskleri konusunda yapılan bilgilendirmelerde en güvenilen bilgi kaynakları Avrupa tüketicisinin balık ve tavuk ile ilgili gıda riskleri konusunda yapılan bilgilendirmelerde en çok güvendiği bilgi kaynakları tüketici örgütleri (%32) ve hekimlerken (%32) Türk tüketicisinin en çok güvendiği bilgi kaynaklarının başında bilim insanları ve ikinci sırada yine hekimler gelmektedir B 2 K KL B L Hiç kimse Süpermarketler ve dükkanlar Çiftçiler Yasal Otoriteler Sivil Toplum Kuruluşları Gazete Televizyon vb. yazılı veya görsel bilgi verenler medya Tüketici Örgütleri Gıda Üreticileri % A LMN TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (K) (L) (M) (N) 9 33 Hekimler Bilim insanları Baz: S. Balık veya tavukta çok ciddi bir gıda riskinin bulunduğunu varsayalım siz bu risk hakkında en çok kim veya kimler tarafından yapılan bilgilendirmeye güvenirdiniz? N N

33 Balık ve tavuk ile ilgili gıda riskleri konusunda yapılan bilgilendirmelerde en güvenilen bilgi kaynakları E EFG 1 EFG 9 0 F 31 F F Hiç kimse Süpermarketler ve dükkanlar Çiftçiler Yasal Otoriteler Sivil Toplum Kuruluşları Gazete Televizyon vb. yazılı veya görsel bilgi verenler medya Tüketici Örgütleri Gıda Üreticileri D 3 DE Hekimler Bilim insanları % Baz: (C) (D) (E) (F) (G) S. Balık veya tavukta çok ciddi bir gıda riskinin bulunduğunu varsayalım siz bu risk hakkında en çok kim veya kimler tarafından yapılan bilgilendirmeye güvenirdiniz?

34 Aşağıda belirtilen konular hakkında ülkemizde mevcut mevzuat olup olmadığının bilinirliği (Evet Diyenler) Avrupa tüketicisinin %1 i gıda güvenliği hakkında Avrupa Birliği nde mevzuat olduğunu bilmektedir, Türk tüketicisi için ise bilinirlik oranı % dır N N N Hastanelerin kalite standartları Sigara paketleri üzerindeki sağlıkla ilgili uyarılar Tüketici Hakları 2 A 92 LMN MN N Gıdaların maksimum fiyatları Gıda Güvenliği % 1 1 A LMN N N TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (K) (L) (M) (N) Baz: S. Şimdi size sayacaklarım ile ilgili bugüne kadar, ülkemizde mevcut olan herhangi bir mevzuat duydunuz mu? 1

35 Aşağıda belirtilen konular hakkında ülkemizde mevcut mevzuat olup olmadığının bilinirliği (Evet Diyenler) 3 2 Hastanelerin kalite standartları DE Sigara paketleri üzerindeki sağlıkla ilgili uyarılar Tüketici Hakları CD 1 CD Gıdaların maksimum fiyatları 2 F Gıda Güvenliği % (C) (D) (E) (F) (G) Baz: S. Şimdi size sayacaklarım ile ilgili bugüne kadar, ülkemizde mevcut olan herhangi bir mevzuat duydunuz mu?

36 İfadelere katılma (TOPLAM ) Avrupa tüketicisinin % i yasal otoritelerin gıda riskleri ile ilgili kararlar alırken en güncel bilimsel kanıtları dikkate aldığını düşünmektedir. Bu oran Türk tüketicisi için de yaklaşık aynıdır. Avrupa tüketicisinin %9 u yasal otoritelerin gıda ile ilişkili riskler hakkında kamuoyunu oldukça iyi bilgilendirdiğini düşünürken Türk tüketicisi için bu oran yaklaşık %3 tür. 3 T2B,2,, 2, 2, Ort 2, 2,3 2, 2, 2, Bilmiyorum Kesinlikle Katılmıyorum Kısmen Katılmıyorum Kısmen katılıyorum Tamamen katılıyorum Ülkemizde üretilen gıdalar ithal edilenlerden daha güvenlidir. Gıda ile ilgili birçok kural ve düzenlemeler vardır. Ülkemizde yasal otoriteler gıda riskleri ile ilgili kararlar alırken en güncel bilimsel kanıtları dikkate alır. Ülkemizde yasal otoriteler vatandaşının sağlığına yönelik tehlike öngördüğünde çok hızlı harekete geçer. Baz: 1 S9. Şimdi de size okuyacağım her bir ifade için görüşünüzü -Tamamen katılıyorum / 1-Kesinlikle Katılmıyorum olmak üzere belirtir misiniz? Ülkemizde yasal otoriteler gıda ile ilişkili riskler hakkında kamuoyunu oldukça iyi bilgilendirir F G J A H

37 İfadelere katılma (TOPLAM ) Avrupa tüketicisinin %2 si gıdanın güvenli olduğundan emin olmak için Avrupa Birliği nde katı yasalar olduğunu düşünürken sadece % sı ilgili yasaların tam olarak uygulandığı fikrine sahiptir. Türk tüketicisi ise %3 oranla bu konuda katı yasaların olduğunu, %3 oranla ise ilgili yasaların tam olarak uygulandığını düşünmektedir. T2B 1,, 3, 3,9 Ort 2,9 2,2 2,3 2,21 3 Bilmiyorum Kesinlikle Katılmıyorum Kısmen Katılmıyorum Kısmen katılıyorum Tamamen katılıyorum Ülkemizde yasal otoriteler vatandaşlarının sağlık riskleri ile ciddi olarak ilgilenir. Ülkemizde yasal otoriteler üreticilerin karlarından ziyade tüketicilerin sağlığını ön planda tutar. Gıdanın güvenli olduğundan emin olmak için Ülkemizde katı yasalar vardır. Baz: 1 S9. Şimdi de size okuyacağım her bir ifade için görüşünüzü -Tamamen katılıyorum / 1-Kesinlikle Katılmıyorum olmak üzere belirtir misiniz? Ülkemizde gıda güvenliği ile ilgili yasalar tam olarak uygulanır. B C D E

38 Yasal otoritelerin gıda güvenliği riskleri konusunda aldığı tedbirler Avrupa tüketicisinin yaklaşık yarısı Avrupa Birliği ndeki yasal otoritelerin gıda güvenliği riskleri konusunda yeterince tedbir aldığını düşünürken üçte biri yapılanların yetersiz olduğu fikrindedir. Türk tüketicisinin ise % si yapılanların yetersiz olduğunu düşünmekte, yaklaşık %21 i ise yapılanları yeterli bulmaktadır L L Bilmiyorum A LMN 3 Yapılanlar Yetersizdir Yapılanlar Uygundur Ġhtiyaçtan fazlası yapılıyor % B 10 K 9 K 9 K 2 TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (K) (L) (M) (N) Baz: S10. Ülkemizde yasal otoritelerin gıda güvenliği riskleri ile ilgili olarak aldığı tedbirler konusunda genel olarak ne söyleyebilir siniz?

39 Yasal otoritelerin gıda güvenliği riskleri konusunda aldığı tedbirler D 2 CDF Bilmiyorum C C 3 CG Yapılanlar Yetersizdir Yapılanlar Uygundur 2 DEF Ġhtiyaçtan fazlası yapılıyor % Baz: (C) (D) (E) (F) (G) S10. Ülkemizde yasal otoritelerin gıda güvenliği riskleri ile ilgili olarak aldığı tedbirler konusunda genel olarak ne söyleyebilir siniz?

40 Aşırı şismanlık/fazla yemek tüketimi/ çok az hareket edilmesi hakkında bilgi alma sıklığı N L 3 2 L L Bilmiyorum Hiç aydan önce Geçtiğimiz ay içerisinde 0 B M M 3 Geçtiğimiz ay içerisinde Bu hafta % TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (C) (D) (E) (F) (G) (K) (L) (M) (N) Baz: S11. Size sayacağım sağlık riskleri ile ilgili konuları medyada hangi sıklıkta duyduğunuzu veya gördüğünüzü lütfen söyleyebilir misiniz?

41 Sağlığa zararlı çeşitli kimyasal maddeler hakkında bilgi alma sıklığı 1 Bilmiyorum D L Hiç aydan önce Geçtiğimiz ay içerisinde 2 Geçtiğimiz ay içerisinde B KM 2 2 Bu hafta % TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (C) (D) (E) (F) (G) (K) (L) (M) (N) Baz: S11. Size sayacağım sağlık riskleri ile ilgili konuları medyada hangi sıklıkta duyduğunuzu veya gördüğünüzü lütfen söyleyebilir misiniz?

42 Sağlığınız için güvenilir olmayan belli bir cins gıda maddesi hakkında bilgi alma sıklığı Bilmiyorum Hiç aydan önce Geçtiğimiz ay içerisinde L Geçtiğimiz ay içerisinde KMN Bu hafta % TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (C) (D) (E) (F) (G) (K) (L) (M) (N) Baz: S11. Size sayacağım sağlık riskleri ile ilgili konuları medyada hangi sıklıkta duyduğunuzu veya gördüğünüzü lütfen söyleyebilir misiniz?

43 Sahte gıda/sahte içki üretimi hakkında bilgi alma sıklığı Bilmiyorum Hiç aydan önce Geçtiğimiz ay içerisinde Geçtiğimiz ay içerisinde % CE TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE C Bu hafta (A) (B) (C) (D) (E) (F) (G) (K) (L) (M) (N) Baz: S11. Size sayacağım sağlık riskleri ile ilgili konuları medyada hangi sıklıkta duyduğunuzu veya gördüğünüzü lütfen söyleyebilir misiniz?

44 Kötü kalitede içme suyu hakkında bilgi alma sıklığı 3 Bilmiyorum Hiç E 11 1 E CDE 1 E aydan önce Geçtiğimiz ay içerisinde DE DE 19 2 N 21 N 12 Geçtiğimiz ay içerisinde % F 1 1 F TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE 2 LM Bu hafta (A) (B) (C) (D) (E) (F) (G) (K) (L) (M) (N) Baz: S11. Size sayacağım sağlık riskleri ile ilgili konuları medyada hangi sıklıkta duyduğunuzu veya gördüğünüzü lütfen söyleyebilir misiniz?

45 Güvenli olmayan bir gıda maddesi ile ilgili yaşanan son hikayeye gösterilen tepki Avrupa tüketicisinin %1 sının güvenli olmayan bir gıda maddesi ile ilgili yaşanan son hikayeye gösterdiği tepki yeme alışkanlıklarını devamlı değiştirmek, %3 sinin ise bir süre tüketmekten kaçınmak olmuştur. Türk tüketicisinin ise %2 ü yeme alışkanlıklarını değiştirmeyi, % i bir süre tüketmekten kaçınmayı seçmiştir KM KM Bilmiyorum AraĢtırdım Hikayeyi görmezlikten geldim Problem ile ilgili endiģe duydum ancak sonunda hiçbir Ģey yapmadım Bir süre tüketmekten kaçınırım Yeme alıģkanlıklarıımı devamlı değiģtiririm TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (K) (L) (M) (N) S12. Baz: Sağlığınız 1 için kötü ve 9 güvenli olmayan 1 bir yiyecek ile ilgili 10 duyduğunuz son 210 hikayeye nasıl tepki 22 gösterdiğinizi 1 lütfen söylebilir misiniz?

46 Güvenli olmayan bir gıda maddesi ile ilgili yaşanan son hikayeye gösterilen tepki Bilmiyorum Araştırdım Hikayeyi görmezlikten geldim CE CE Problem ile ilgili endişe duydum ancak sonunda hiçbir şey yapmadım Bir süre tüketmekten kaçınırım Yeme alışkanlıklarıımı devamlı değiştiririm (C) (D) (E) (F) (G) Baz: S12. Sağlığınız için kötü ve güvenli olmayan bir yiyecek ile ilgili duyduğunuz son hikayeye nasıl tepki gösterdiğinizi lütfen söylebilir misiniz? DİKKAT: SEÇENEKLERİ OKUYUN TEK CEVAP

47 İfadelere katılma (TOPLAM ) T2B 9,,,1 0, 99,3 9, 9, 9, 9,2 9, Ort 2,1 2,21 2,01 1,9 2,9 2,9 2,9 2, 2,9 2, Bilmiyorum 33 3 Kesinlikle Katılmıyorum Kısmen katılıyorum Katılıyorum Gıda ürünlerinin ambalajı üzerinde beslenme ile ilgili daha fazla bilgi olmasını isterim İndirimli olan promosyonu olan vb.. gibi ürünler satın almamda etkilidir Reklamlar ürün hakkında gerekli bilgileri verir İnternette edindiğim bilgiler ürünleri satın almamda etikilidir Ambalajının sağlam olup olmadığına dikkat ederim Yiyecek maddelerinin satıldığı yerin koşulları çok önemlidir Gıda ürünlerini satın alırken son kullanma tarihlerine dikkat ederim Yiyeceklerin protein ve vitamin içeriğini bilirim bilmediklerimi öğrenmeye gayret ederim Dengeli öğünler hazırlamaya dikkat ederim Satın aldığım gıda ürünlerinin etiket bilgilerini okurum U S T R H G Q N K O Baz: 1 S ne derecede katılıyor sununuz?

48 İfadelere katılma (TOPLAM ) T2B 9,2 9, 9, 93, 93,2,1 3, 3,3 9,9 Ort 2, 2, 2,2 2,1 2, 2, 2, 2, 2,33 2, Bilmiyorum Kesinlikle Katılmıyorum Kısmen katılıyorum Katılıyorum Ürünleri saklarken ya da pişirirken ambalajdaki talimatlara uyarım Satın aldığım bir ürün bozuksa iade ederim Lezzetinden çok besleyici olması önemlidir Gıda ürünlerinde katkı maddesi kullanılmamalıdır Fiyatı karar vermemde önemlidir Besin değeri iyi olan gıdalar daha pahalıdır Hormonsuz gıda ürünleri için fazla para öderim Kaliteli ve güvenilir gıda ürünleri kolay bulunabilir Markalı ürünler her zaman kaliteli ve güvenilirdir. Büyük market ve alışveriş merkezlerinde satılan gıda ürünleri kalitelidir B F D E J M C A L P Baz: 1 S ne derecede katılıyor sununuz?

49 Gıda ile ilgili şikayetlerde başvurulan kaynaklar Hiçbiri STK TSE B 2 1 A 2 31 N 1 2 N N 21 1 Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığı Belediye Üretici Sağlık Bakanlığı TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (K) (L) (M) (N) Baz: S1. Gıda ile ilgili başınıza bir olay gelse veya şikayette bulunmanız gerekse nereye başvursunuz?

50 Gıda ile ilgili şikayetlerde başvurulan kaynaklar Hiçbiri STK TSE 0 EF E 1 22 D 2 2 CDE CDE 2 30 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Belediye 0 DEFG Üretici Sağlık Bakanlığı (C) (D) (E) (F) (G) Baz: S1. Gıda ile ilgili başınıza bir olay gelse veya şikayette bulunmanız gerekse nereye başvursunuz?

51 Tercih edilen alışveriş noktaları 1 2 Cevap yok Manav Bakkal Semt marketi 2 3 B 2 1 Pazar MN N N Hiper market/ süpermarket TOPLAM KADIN ERKEK AB C1 C2 DE (A) (B) (K) (L) (M) (N) Baz: S1. Gıda ürünlerinizi size sayacağım alışveriş noktalarının hangilerinden temin ettiğinizi söyler misiniz?

52 Tercih edilen alışveriş noktaları Manav Bakkal C C C C Semt marketi Cevap yok Pazar 2 3 Hiper market/süpermarket (C) (D) (E) (F) (G) Baz: S1. Gıda ürünlerinizi size sayacağım alışveriş noktalarının hangilerinden temin ettiğinizi söyler misiniz?c

53 Tercih edilen alışveriş noktaları dağılımı 3 Hiper market/süpermarket 0 10 alışverişin dağılımı 2 Pazar 2 1 Semt marketi 2 Bakkal 3 1 Manav 1 1 Diğer 2 3 Toplam 10 alışveriş S1a. Gıda ürünlerinizi temin ettiğiniz yerleri düşündüğünüzde 10 alışverişin kaçını... de yaptığınızı toplamı 10 olacak şekilde belirtir misiniz?

54

55 Teşekkür Ederiz..

«2. Türkiye Gıda Güvenliği Algı Araştırması» Samim Saner. 8 Mayıs 2015 5.Gıda Güvenliği Kongresi

«2. Türkiye Gıda Güvenliği Algı Araştırması» Samim Saner. 8 Mayıs 2015 5.Gıda Güvenliği Kongresi «2. Türkiye Gıda Güvenliği Algı Araştırması» Samim Saner 8 Mayıs 2015 5.Gıda Güvenliği Kongresi Bilgilendirme GGD tarafından yapılan 1. Araştırma (2008), 2. Araştırma (2014) ; Avrupa Birliği nin 27 ülkesinde,

Detaylı

Türkiye Gıda Güvenliği Algı Araştırması Özet Rapor

Türkiye Gıda Güvenliği Algı Araştırması Özet Rapor Türkiye Gıda Güvenliği Algı Araştırması Özet Rapor 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 03 BULGULAR 05 ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ 19 2 GİRİŞ GGD Gıda Güvenliği Derneği başta tüketici sağlığının korunması hedefini sağlamak

Detaylı

Güncel Gıda Araştırması - I

Güncel Gıda Araştırması - I Güncel Gıda Araştırması - I Tavuk, Yumurta, Sebze-Meyve 23 Haziran 2014 2 Dörtok Hakkında Dörtok İletişim, Türkiye de halkla ilişkiler ve iletişim sektöründe oluşan uzmanlaşma ihtiyacı üzerine, sağlık

Detaylı

YEŞİL İŞ KONFERANSI YEŞİL TÜKETİM ARAŞTIRMASI 6-7 EKİM 2011

YEŞİL İŞ KONFERANSI YEŞİL TÜKETİM ARAŞTIRMASI 6-7 EKİM 2011 Araştırmanın amacı, tekniği ve örneklemi Ne kadar yeşil tüketiciyiz? Bu konudaki çalışmalar nasıl algılanıyor? 15 yaş ve üstü yetişkin kentli nüfus temsili 18 Ağustos 16 Eylül 1 487 tüketici Hanelerde

Detaylı

MAYIS AYI SİYASİ EĞİLİMLER VE SOMA FACİASI ALGISI ÖZET RAPORU [Ref: 2014-1105]

MAYIS AYI SİYASİ EĞİLİMLER VE SOMA FACİASI ALGISI ÖZET RAPORU [Ref: 2014-1105] MAYIS AYI SİYASİ EĞİLİMLER VE SOMA FACİASI ALGISI ÖZET RAPORU [Ref: 2014-1105] 22 Mayıs 2014 Vera Araştırma Tel: (0216) 465 8066 www.veraarastirma.com 2014 Vera Tüm hakları saklıdır Bu araştırmanın finansal

Detaylı

TÜRKİYE SİYASİ GÜNDEM ARAŞTIRMASI MART 2014

TÜRKİYE SİYASİ GÜNDEM ARAŞTIRMASI MART 2014 TÜRKİYE SİYASİ GÜNDEM ARAŞTIRMASI MART 2014 ARAŞTIRMA HAKKINDA Amaç & Yöntem Mart 2014 Türkiye Siyasi Gündem Araştırması PollMark Araştırma tarafından gerçekleştirilmiştir. Türkiye Siyasi Gündem Araştırmalarının

Detaylı

Dr. Gıda Müh. Sibel ÖZÇAKMAK

Dr. Gıda Müh. Sibel ÖZÇAKMAK Dr. Gıda Müh. Sibel ÖZÇAKMAK Amaç Tüketicilerin gıdalarla ilgili bilgi kaynaklarını nereden aldıkları, hangi meslek gruplarına güvendiklerini, nelerden etkilendiklerini, güvenilir gıda algısını, satın

Detaylı

Metodoloji. Görüşmeler C.A.T.I. Tekniği kullanılarak 15 yaş ve üzerindeki tüketici ile

Metodoloji. Görüşmeler C.A.T.I. Tekniği kullanılarak 15 yaş ve üzerindeki tüketici ile Metodoloji Araştırma Şirketi Görüşmeler C.A.T.I. Tekniği kullanılarak 15 yaş ve üzerindeki 1.334 tüketici ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın görüşmeleri 04 Eylül / 31 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI AVM Ziyaretçisi Büyüteç Altında Özet Bulgular

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI AVM Ziyaretçisi Büyüteç Altında Özet Bulgular ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI AVM Ziyaretçisi Büyüteç Altında Özet Bulgular 1 Araştırmanın amacı Araştırma kapsamında saptanması hedeflenen konular Alışveriş alışkanlıkları & davranışları

Detaylı

Katılım Öncesi Risk İletişim Semineri 6-7 Mayıs 2014 Belgrad/Sırbistan

Katılım Öncesi Risk İletişim Semineri 6-7 Mayıs 2014 Belgrad/Sırbistan Katılım Öncesi Risk İletişim Semineri 6-7 Mayıs 2014 Belgrad/Sırbistan Seminerin Amacı? Aday ve potansiyel aday ülkelere, AB Gıda Güvenlik Otoritesi (EFSA) tarafından AB üye ülkelerinde risk iletişiminin

Detaylı

Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması

Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Algısı Araştırması Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Çalışmaları Araştırma Merkezi Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Algısı Araştırması Kantitatif Araştırma Özeti

Detaylı

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI Özet Bulgular. GfK 2012 AVM Algı Araştırması 2012

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI Özet Bulgular. GfK 2012 AVM Algı Araştırması 2012 ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI Özet Bulgular 1 Araştırma Künyesi Kalitatif ve kantitatif tekniklerden birlikte faydalanılan araştırmada; kantitatif araştırma kapsamında Türkiye nin 20 kentinde

Detaylı

YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER-

YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER- YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER- MART 2016 4 Bu araştırma Mart 2014 yerel seçimlerinden bu yana geçen 2 senelik süreçte, vatandaşların Büyükşehir 5 Belediye hizmetleri ile ilgili

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ KAMUOYU ARAŞTIRMASI. Ağustos, 2014

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ KAMUOYU ARAŞTIRMASI. Ağustos, 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ KAMUOYU ARAŞTIRMASI Ağustos, 2014 İçindekiler Araştırma Hakkında Örneklemin Demografisi Cumhurbaşkanlığı Seçimlerindeki Seçmen Davranışına Yönelik Analizler Genel Seçimlerde

Detaylı

Ipsos KMG Omnibus. esnek, hızlı, ekonomik araştırma çözümü. Nobody s Unpredictable

Ipsos KMG Omnibus. esnek, hızlı, ekonomik araştırma çözümü. Nobody s Unpredictable esnek, hızlı, ekonomik araştırma çözümü Nobody s Unpredictable Yüz Yüze Omnibus CATIBUS Telefonla Omnibus Ulusal ölçekte temsiliyet gücüne sahip Omnibus da, kompleks çalışmalar için esnek ve ekonomik araştırma

Detaylı

Kalp ve Damar Sağlığı Araştırması

Kalp ve Damar Sağlığı Araştırması Kalp ve Damar Sağlığı Araştırması 28 Eylül 2012 ERA Research & Consultancy Proje Yönetimi Elvan OKTAR Nazlı YÜKSEL Ela ERTEGÜN Gamze ŞENGEL ERA, ESOMAR (Dünya Araştırmacılar Birliği) ile Türkiye Araştırmacılar

Detaylı

COĞRAFİ ETİKETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİLERİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ

COĞRAFİ ETİKETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİLERİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ COĞRAFİ ETİKETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİLERİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ Dr.Aslı ZULUĞ Prof. Dr. Bülent MĠRAN 7. Gıda Mühendisliği Kongresi 24-26 Kasım Ankara Coğrafi Etiketli Ürünler TUTUM

Detaylı

SCHNEIDER ELEKTİRİK ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARAŞTIRMASI NİSAN 2012

SCHNEIDER ELEKTİRİK ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARAŞTIRMASI NİSAN 2012 SCHNEIDER ELEKTİRİK ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARAŞTIRMASI NİSAN 2012 AMAÇ ARAŞTIRMANIN AMAÇLARI; SCHNEIDER ELEKTİRİK BİLİNME DÜZEYİ SCHNEIDER ELEKTİRİK İN ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK ÜRÜNLERİNİN BİLİNME DÜZEYİ

Detaylı

SEMT PAZARLARINA BAKIŞ. Hazırlayan: Cem Emre ÇALIŞKAN DORA ARAŞTIRMA Eylül 2009

SEMT PAZARLARINA BAKIŞ. Hazırlayan: Cem Emre ÇALIŞKAN DORA ARAŞTIRMA Eylül 2009 SEMT PAZARLARINA BAKIŞ Hazırlayan: Cem Emre ÇALIŞKAN DORA ARAŞTIRMA Eylül 2009 İÇERİK Giriş Demografi Bulgular Semt pazarlarından alışveriş sıklığı Semt pazarlarının tercih edilme nedenleri Semt pazarlarından

Detaylı

30 BÜYÜKŞEHİR YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU. www.orcarastirma.com.tr

30 BÜYÜKŞEHİR YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU. www.orcarastirma.com.tr 30 BÜYÜKŞEHİR YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU SUNUŞ ARAŞTIRMANIN AMACI Bu araştırmanın amacı; 2014 yerel seçimleri öncesinde Büyükşehirlerde seçmenlerin siyasi parti tercihlerini tespit etmek ve kamuoyu

Detaylı

Yerel Ürünlerin Tüketiminin Modellenmesi; Çoklu Bir Yöntem Yaklaşımı. Arş. Gör. Ayça Nur ŞAHİN

Yerel Ürünlerin Tüketiminin Modellenmesi; Çoklu Bir Yöntem Yaklaşımı. Arş. Gör. Ayça Nur ŞAHİN Yerel Ürünlerin Tüketiminin Modellenmesi; Çoklu Bir Yöntem Yaklaşımı Arş. Gör. Ayça Nur ŞAHİN Sunumun İçeriği GİRİŞ Yerel tarımsal ürün; yaşadığınız il, ülke ya da bölgeye yakın yerlerde yetiştirilmiş

Detaylı

Birlikte Yürüyoruz. Görme Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak Amaçlı Hazırlanmış Araştırma Raporu Ekim 2012

Birlikte Yürüyoruz. Görme Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak Amaçlı Hazırlanmış Araştırma Raporu Ekim 2012 Birlikte Yürüyoruz Görme Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak Amaçlı Hazırlanmış Araştırma Raporu Ekim 2012 ARAŞTIRMANIN KİMLİĞİ 2 ARAŞTIRMANIN ADI Birlikte Yürüyoruz- Görme Engellilerle Birlikte

Detaylı

TÜRKİYE NİN NABZI AĞUSTOS 2015 ERKEN SEÇİM ÖNCESİ SİYASAL DURUM DEĞERLENDİRMESİ

TÜRKİYE NİN NABZI AĞUSTOS 2015 ERKEN SEÇİM ÖNCESİ SİYASAL DURUM DEĞERLENDİRMESİ TÜRKİYE NİN NABZI AĞUSTOS 2015 ERKEN SEÇİM ÖNCESİ SİYASAL DURUM DEĞERLENDİRMESİ MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi A.Ş. Cinnah Caddesi No: 67/18 06680 Çankaya/ANKARA Tel: (312) 441 4600

Detaylı

GENEL BİLGİLER. Vizit tarihi: / /

GENEL BİLGİLER. Vizit tarihi: / / Hasta adının başharfleri : Cinsiyet: Kadın Erkek GENEL BİLGİLER Vizit tarihi: / / Eğitim Durumunuz: İlkokul Orta Öğrenim Lise Üniversite Lisansüstü İş Durumunuz: Tam-zamanlı çalışan Yarı-zamanlı çalışan

Detaylı

Türkiye Ev Kan Basıncı Ölçüm Aletleri Çalışması Sonuçları. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 21 Mayıs 2011-Antalya

Türkiye Ev Kan Basıncı Ölçüm Aletleri Çalışması Sonuçları. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 21 Mayıs 2011-Antalya Türkiye Ev Kan Basıncı Ölçüm Aletleri Çalışması Sonuçları Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 21 Mayıs 2011-Antalya Sunuş Saygıdeğer Meslektaşlarımız, Hipertansiyon, dünyada ve ülkemizde

Detaylı

DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER. PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til

DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER. PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til Su; GİRİŞ ekosisteminin sağlıklı işlemesi, insanların sağlığı ve yaşamının

Detaylı

NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI?

NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI? NASIL BİR? Yabancı dil bilen Evli Denizlili Genç Eğitimli Tanınan Yönetici Başarılı Orta yaşlı Bekar Varlıklı Giriş Belediye Başkanı Profili Araştırması, Denizli il merkezi ve çevre ilçelerde ikamet etmekte

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ANKARA 2018 2 İçindekiler Sayfa 1. Giriş ve Amaç... 4 2. Gereç ve Yöntem... 4 2.1. Araştırmanının Türü ve Örneklem...

Detaylı

Kriz Ortamında Üniversite Gençlerinin İstihdama Bakışı

Kriz Ortamında Üniversite Gençlerinin İstihdama Bakışı FORUM İSTANBUL GENÇLİK PLATFORMU ARAŞTIRMASI Kriz Ortamında Üniversite Gençlerinin İstihdama Bakışı 2009 GfK Türkiye Güvenilir Araştırma Belgesi (GAB) olan bir araştırma şirketidir ve tüm araştırmalarında

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ BİREYLERİN OTİZM ALGISI VE BİLGİ DÜZEYİ ARAŞTIRMASI

TÜRKİYE DEKİ BİREYLERİN OTİZM ALGISI VE BİLGİ DÜZEYİ ARAŞTIRMASI TÜRKİYE DEKİ BİREYLERİN OTİZM ALGISI VE BİLGİ DÜZEYİ ARAŞTIRMASI 2017 TÜRKİYE DEKİ BİREYLERİN OTİZM ALGISI VE BİLGİ DÜZEYİ ARAŞTIRMASI 2017 II. Araştırma 16 MART - 06 NİSAN 2017 1 TOHUM OTİZM VAKFI Tohum

Detaylı

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 60.Yıl Projesi. Türkiye de İnsan Hakları ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ne İlişkin Farkındalık Araştırması

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 60.Yıl Projesi. Türkiye de İnsan Hakları ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ne İlişkin Farkındalık Araştırması ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 60.Yıl Projesi Türkiye de İnsan Hakları ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ne İlişkin Farkındalık Araştırması 17 Mart 2009 Gazeteciler Mahallesi

Detaylı

Prof. Dr. F. Cankat Tulunay

Prof. Dr. F. Cankat Tulunay 1 Prof. Dr. F. Cankat Tulunay Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Baş Ağrısı Dereği Başkanı 2006 2 1.Araştırmanın Amacı Araştırmanın ana amacı, Türkiye genelinde kronik

Detaylı

Tüketicilerin "Beyaz Et" Konusunda Sağlık ve Beslenme Algıları. Beyaz Et Kongresi, Mayıs 11-15, 2011 Antalya

Tüketicilerin Beyaz Et Konusunda Sağlık ve Beslenme Algıları. Beyaz Et Kongresi, Mayıs 11-15, 2011 Antalya Tüketicilerin "Beyaz Et" Konusunda Sağlık ve Beslenme Algıları Beyaz Et Kongresi, Mayıs 11-15, 2011 Antalya İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu boyaci@itu.edu.tr

Detaylı

CarNext.Com. Tüketici ikinci el araç satın alma alışkanlıkları araştırması. Kasım 2018

CarNext.Com. Tüketici ikinci el araç satın alma alışkanlıkları araştırması. Kasım 2018 CarNext.Com Tüketici ikinci el araç satın alma alışkanlıkları araştırması Kasım 2018 1 ARAŞTIRMANIN AMACI LeasePlan 2.el araç satış platformu olarak CarNext markasının lansmanını yakın zamanda gerçekleştirmiştir.

Detaylı

ŞUBAT 2017 SAĞLIĞIN GELECEĞİ

ŞUBAT 2017 SAĞLIĞIN GELECEĞİ ŞUBAT SAĞLIĞIN GELECEĞİ -202 SAĞLIĞIN GELECEĞİ -202 ÇALIŞMA GRUBU KOORDİNATÖR DOÇ. DR. HALUK ÖZSARI NİELSEN NUR SERENLİ DSTİL TASARIM CANAN KONUK OHSAD BAŞKANI REŞAT BAHAT OHSAD GENEL SEKRETERİ CEVAT ŞENGÜL

Detaylı

Türkiye de Taraftarlık ve Sporda Ayrımcılık Özet Bulgular

Türkiye de Taraftarlık ve Sporda Ayrımcılık Özet Bulgular Türkiye de Taraftarlık ve Sporda Ayrımcılık Özet Bulgular Eylül 2016 Kapsam Türkiye geneli İl ve ilçe merkezinde yaşayan kentsel nüfus IBBS-2 düzeyinde 12 bölgeyi temsilen 26 il 18 Yaş üstü 1889 kişi Yöntem

Detaylı

12. Yıl. Hanehalkı Ekonomik Güven Araştırması

12. Yıl. Hanehalkı Ekonomik Güven Araştırması 27.07.2018 12. Yıl Hanehalkı Ekonomik Güven Araştırması Araştırmaya Genel Bakış Hane Halkı Ekonomik Güven Araştırması Giriş..Sayfa 3 Profil Sayfa 4-7 Araştırma Sonuçları.Sayfa 7-14 Türkiye ekonomisinin

Detaylı

Bu araştırma, 24 Haziran 2018 de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde seçmenin oy tercihlerini tahmin etmenin yanı sıra seçmenin

Bu araştırma, 24 Haziran 2018 de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde seçmenin oy tercihlerini tahmin etmenin yanı sıra seçmenin Bu araştırma, 24 Haziran 2018 de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde seçmenin oy tercihlerini tahmin etmenin yanı sıra seçmenin Türkiye nin en önemli sorunu hakkındaki görüşleri En

Detaylı

OYDER Koçfinans Bayi Memnuniyeti Araştırması Raporu Otomobil Müşterileri Profil Araştırması Raporu

OYDER Koçfinans Bayi Memnuniyeti Araştırması Raporu Otomobil Müşterileri Profil Araştırması Raporu OYDER Koçfinans Bayi Memnuniyeti Araştırması Raporu Otomobil Müşterileri Profil Araştırması Raporu Kasım 2012 Aralık 2012 GfK 2012 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Aralık 2012 1 Araştırmanın

Detaylı

Bilecik Siyasi Gündem Araştırması

Bilecik Siyasi Gündem Araştırması Bilecik Siyasi Gündem Araştırması Metodoloji Proje kapsamında Bilecik in Fatih, Bahçelievler, Beşiktaş, Cumhuriyet, Ertuğrulgazi, Gazipaşa, Hürriyet, İsmetpaşa, İstasyon, İstiklal, Orhangazi, Osmangazi,

Detaylı

TÜRKİYE DE KADIN VE ŞİDDET Bilgi, Algı ve Davranış Araştırması. Kasım, 2014

TÜRKİYE DE KADIN VE ŞİDDET Bilgi, Algı ve Davranış Araştırması. Kasım, 2014 TÜRKİYE DE KADIN VE ŞİDDET Bilgi, Algı ve Davranış Araştırması Kasım, 2014 ANAR, ISO 20252 ve GAB (Güvenilir Araştırma Belgesi) sahibidir ve tüm iş süreçlerinde ISO 20252 ve GAB standartlarına uygun hizmet

Detaylı

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ SİYASİ EĞİLİM ARAŞTIRMASI, HAZİRAN

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ SİYASİ EĞİLİM ARAŞTIRMASI, HAZİRAN ARAŞTIRMA KÜNYESİ Araştırmayı Gerçekleştiren Kuruluş: Greenart Group Araştırma Danışmanı: Erol ERDOĞAN Uygulama Alanı: IBBS Düzey 1 (NUTS-1) kapsamında, 12 Bölge ve temsiliyeti sağlayan 26 il Araştırma

Detaylı

EKLER GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ ANKET FORMU

EKLER GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ ANKET FORMU EKLER GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ ANKET FORMU Ebru ONURLUBAŞ TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA BİLİNÇ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ (Tokat İli Örneği) Mahalle Adı:

Detaylı

Türkiye Cezasızlık Araştırması. Mart 2015

Türkiye Cezasızlık Araştırması. Mart 2015 Türkiye Cezasızlık Araştırması Mart 2015 İçerik Araştırma Planı Amaç Yöntem Görüşmecilerin Dağılımı Araştırma Sonuçları Basın ve ifade özgürlüğünü koruyan yasalar Türkiye medyasında sansür / oto-sansür

Detaylı

TEMMUZ 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. GÜL ÜN CUMHURBAŞKANLIĞI PERFORMANSI 22 TEMMUZ POLİS OPERASYONU ARAŞTIRMA GRUBU

TEMMUZ 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. GÜL ÜN CUMHURBAŞKANLIĞI PERFORMANSI 22 TEMMUZ POLİS OPERASYONU ARAŞTIRMA GRUBU TEMMUZ 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. GÜL ÜN CUMHURBAŞKANLIĞI PERFORMANSI 22 TEMMUZ POLİS OPERASYONU ARAŞTIRMA GRUBU Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Doç. Dr. Sıtkı YILDIZ

Detaylı

%49 %51 43% YAŞ YAŞANAN İL SES 36% 38% 19% 37% 19% 31% 31% 26% 15% İstanbul İzmir Ankara Diğer 45+

%49 %51 43% YAŞ YAŞANAN İL SES 36% 38% 19% 37% 19% 31% 31% 26% 15% İstanbul İzmir Ankara Diğer 45+ TEMMUZ - AĞUSTOS 0 E-TİCARET ARAŞTIRMASI Araştırma, Türkiye dijital halk geneli nezdinde tüketicinin e-ticaret alışkanlıklarını anlamak amacıyla - Haziran 0 tarihleri arasında 00 kişi ile gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI

KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI PERAKENDE SEKTÖRÜNDE YERLİ ÜRÜN KULLANIM ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI SONUÇLARI n=1002 Hazırlayan: Lipa Consultancy Temmuz 2015 Genel Tüketim Alışkanlıkları 1-Alışveriş yaparken

Detaylı

2015 Konsensus. Tüm hakları saklıdır. Gizli, özel bilgi içerir. Konsensus un yazılı izni olmadan açıklanamaz veya üretilemez.

2015 Konsensus. Tüm hakları saklıdır. Gizli, özel bilgi içerir. Konsensus un yazılı izni olmadan açıklanamaz veya üretilemez. EKİM 2015 1. Konsensus un Geçmiş Seçim Tahminleri 2. Amaç 3. Künye 4. Siyasi Tercihler 1 Kasım 2015 5. Örneklem (lerin kimlerle yapıldığı) 2015 2 Konsensus un Geçmiş Seçim Tahminleri EKİM 2015 İstanbul

Detaylı

BRANDMAP e-ticaret Araştırması

BRANDMAP e-ticaret Araştırması BRANDMAP e-ticaret Araştırması Haziran 01 Araştırma, Türkiye dijital halk geneli nezdinde tüketicinin e-ticaret alışkanlıklarını anlamak amacıyla 1-1 Haziran 01 tarihleri arasında 00 kişi ile gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

TÜRKİYE SİYASİ GÜNDEM ARAŞTIRMASI

TÜRKİYE SİYASİ GÜNDEM ARAŞTIRMASI PollMark Araştırma TÜRKİYE SİYASİ GÜNDEM ARAŞTIRMASI EKİM 2015 Söğütözü Mah. 2178. Sok. No: 2/7 06510 Söğütözü ANKARA Tel: 0 (312) 284 99 00 (Pbx) Fax: 0 (312) 284 66 60 E-mail: info@pollmark.com.tr Ekim

Detaylı

EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER

EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER NET OKULLULAŞMA TABLO 1: Türkiye Net Okullulaşma Oranı Trendleri (%) Kademe ve cinsiyet 2001-02 2002-03 2003-04 2004-05 2005-06 2006-07 2007-08 2008-09 2009-10 2010-11 5,40% 7,50%

Detaylı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARININ PERFORMANS ÖLÇÜMÜ Haziran 2016

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARININ PERFORMANS ÖLÇÜMÜ Haziran 2016 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARININ PERFORMANS ÖLÇÜMÜ Haziran 06 Dünya Araştırmacılar Derneği ESOMAR üyesi olan ORC(Objective Research Center) tarafından ayda bir yapılan Yerel Yönetimler Performans Araştırmasının

Detaylı

Kapalı Alanlarda Sigara İçme Yasağı ile ilgili Algı Araştırması

Kapalı Alanlarda Sigara İçme Yasağı ile ilgili Algı Araştırması Kapalı Alanlarda Sigara İçme Yasağı ile ilgili Algı Araştırması Bu rapor boyunca LA, Sigara içenler, Yetişkin sigara tüketicileri ve/veya Sigara satın alanlar, reddedenler, vb. ifadeler sadece yetişkin

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

GfK 2014 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Şubat 2014 1

GfK 2014 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Şubat 2014 1 OYDER Koçfinans Otomobil Bayi Memnuniyeti Alıcıları Takibi Araştırması Araştırması Raporu Raporu Şubat Kasım 2014 2012 GfK 2014 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Şubat 2014 1 Araştırmanın

Detaylı

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi A.Ş. Cinnah Caddesi No: 67/18 06680 Çankaya/ANKARA Tel: (312) 441 4600 Faks: (312) 441 7490

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi A.Ş. Cinnah Caddesi No: 67/18 06680 Çankaya/ANKARA Tel: (312) 441 4600 Faks: (312) 441 7490 MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi A.Ş. Cinnah Caddesi No: 67/18 06680 Çankaya/ANKARA Tel: (312) 441 4600 Faks: (312) 441 7490 www.metropoll.com.tr Yerel seçimlerden sonra ülke gündeminde

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI Ekmek, diğer tahıllar ve patates Meyve ve sebzeler Et, balık ve alternatifleri Yağ ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler Süt ve süt ürünleri Sağlıklı beslenme tabağı insanların

Detaylı

Araştırmanın Künyesi;

Araştırmanın Künyesi; Araştırmanın Künyesi; Araştırma; 05 06 Nisan 2008 günleri Türkiye nin 7 coğrafi bölgesinde, 26 il ve 68 ilçede bunlara bağlı 81 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 724 ü kadın

Detaylı

SON 4 SEÇİMDE 3 BİRİNCİLİK 10 AĞUSTOS 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ( TEK BİLEN ANDY-AR) 12 HAZİRAN 2011 GENEL SEÇİMLER ( EN YAKIN TAHMİN ) 12 EYLÜL

SON 4 SEÇİMDE 3 BİRİNCİLİK 10 AĞUSTOS 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ( TEK BİLEN ANDY-AR) 12 HAZİRAN 2011 GENEL SEÇİMLER ( EN YAKIN TAHMİN ) 12 EYLÜL SON 4 SEÇİMDE 3 BİRİNCİLİK 10 AĞUSTOS 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ( TEK BİLEN ANDY-AR) 12 HAZİRAN 2011 GENEL SEÇİMLER ( EN YAKIN TAHMİN ) 12 EYLÜL 2010 REFERANDUMU ( TEK BİLEN ANDY-AR) I. AMAÇ Bu çalışmanın

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970li Yıllarda Tüketicilerin Bilinçlenmesi, 1990lı Yıllarda

Detaylı

SEÇİME 1 AY KALA TÜRKİYEDE SON SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI. Ekim - 2015

SEÇİME 1 AY KALA TÜRKİYEDE SON SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI. Ekim - 2015 SEÇİME 1 AY KALA TÜRKİYEDE SON SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI Ekim - 2015 İÇİNDEKİLER 1.ARAŞTIRMANIN KİMLİĞİ 2. DEMOĞRAFİK BİLGİLER 3. ARAŞTIRMA SONUÇLARI 2 SUNUŞ TÜSİAR 2002 den beri araştırma sektöründe faaliyet

Detaylı

Geleceği şimdiden planlayın.. SEÇİME DOĞRU. efgarastirma.com EfG.Arastirma EfG_Arastirma EfG.Arastirma

Geleceği şimdiden planlayın.. SEÇİME DOĞRU. efgarastirma.com EfG.Arastirma EfG_Arastirma EfG.Arastirma Giriş Seçime Doğru Araştırması, Denizli il merkezi ve çevre ilçelerde ikamet etmekte olan vatandaşlarla görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında; Pamukkale ilçesinde 411 kişi, Merkezefendi

Detaylı

Sürücüsüz (Otonom) Arabalar Algı Araştırması Sonuçları. Digital Age Peter Pan Kuşağı Araştırması

Sürücüsüz (Otonom) Arabalar Algı Araştırması Sonuçları. Digital Age Peter Pan Kuşağı Araştırması Sürücüsüz (Otonom) Arabalar Algı Araştırması Sonuçları Digital Age Peter Pan Kuşağı Araştırması Araştırma, Dünya literatüründe 25-40 yaş arasında yer alan, uzatılmış bir ergenlik dönemi yaşayan ve evlilik,

Detaylı

Şehir Güzelleştirme ve Turizm Araştırması Raporu Kasım 2012

Şehir Güzelleştirme ve Turizm Araştırması Raporu Kasım 2012 Şehir Güzelleştirme ve Turizm Araştırması Raporu Kasım 2012 AMAÇ & KAPSAM ERA Research & Consultancy tarafından gerçekleştirilen araştırmanın ana amacı, Türkiye de yaşanılan şehirlere ilişkin şehir güzelleştirme

Detaylı

Prof. Dr Ayşen APAYDIN Türk İstatistik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Prof. Dr Ayşen APAYDIN Türk İstatistik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr Ayşen APAYDIN Türk İstatistik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ankara Üniversitesi, İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Ankara Üniversitesi, Öğrenci ve Bilişim Koordinatörü, Rektör Danışmanı KONU: Kamuoyunun

Detaylı

AĞUSTOS 2015 TÜRKİYE GÜNDEMİ VESEÇMEN EĞİLİMİ ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU 25 AĞUSTOS 2015

AĞUSTOS 2015 TÜRKİYE GÜNDEMİ VESEÇMEN EĞİLİMİ ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU 25 AĞUSTOS 2015 ARGETUS ARAŞTIRMA, DANIŞMANLIK, EĞİTİM, PROJE VE ORGANİZASYON AĞUSTOS 2015 TÜRKİYE GÜNDEMİ VESEÇMEN EĞİLİMİ ARAŞTIRMASI 25 AĞUSTOS 2015 Mehmet Akif Mah.Recep Ayan Cad. Günaydın Sok. No:6 Kat:3 Çekmeköy

Detaylı

BASIN BÜLTENİ 12 Ocak 2012

BASIN BÜLTENİ 12 Ocak 2012 BASIN BÜLTENİ 12 Ocak 2012 AVM ALGI ARAŞTIRMASI sonuçları açıklandı Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ve GfK TÜRKİYE işbirliği ile gerçekleştirilen AVM Algı Araştırması sonuçları 12 Ocak 2011

Detaylı

YOLSUZLUK ALGI ARAŞTIRMASI

YOLSUZLUK ALGI ARAŞTIRMASI YOLSUZLUK ALGI ARAŞTIRMASI Özel Sektör Araştırma Sonuçları Araştırma Kurgusu Araştırmanın amacı: İş dünyası nezdinde etik, itibar ve yolsuzluk gibi kavramların nasıl algılandığını ölçmektir. Araştırmada

Detaylı

Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçilerin % 92,4 ü erkek, % 7,6 sı kadındır.

Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçilerin % 92,4 ü erkek, % 7,6 sı kadındır. Kadın 7,6% Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçilerin % 92,4 ü erkek, % 7,6 sı kadındır. Erkek 92,4% Kocaeli 8% Trakya 5% Anadolu 8% Bursa 6% Eskişehir 7% İzmir 23% İstanbul 1'nolu (Anadolu ) 16% Gebze

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

Doğum Yeri 2,2 4,4 2,2 4,4 4,4 2,2 2,2 2,2 28,8 2,2 6,6 17,7 4,4 4,4 2,2

Doğum Yeri 2,2 4,4 2,2 4,4 4,4 2,2 2,2 2,2 28,8 2,2 6,6 17,7 4,4 4,4 2,2 Doğum Yeri Katılımcıların doğum yerlerine bakıldığında üçte birine yakınının (%28,8) İzmir doğumlu olduğu görülmüştür. İzmirlileri, Kars doğumlular (%17,7) ve Kütahya doğumlular (6,6) izlerken diğer katılımcıların

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 14 Şubat 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28913 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/3) Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

TÜRKİYE SOSYAL, EKONOMİK VE POLİTİK ANALİZ SEPA 5

TÜRKİYE SOSYAL, EKONOMİK VE POLİTİK ANALİZ SEPA 5 TÜRKİYE SOSYAL, EKONOMİK VE POLİTİK ANALİZ SEPA 5 HAZİRAN 2012 Araştırmacılar Derneği üyesi olan GENAR, araştırmalarına olan güvenini her türlü denetime ve bilimsel sorgulamaya açık olduğunu gösteren Onur

Detaylı

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI Dr. Sabahattin KOCADAĞ Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı Dünyada her yıl 2,8 milyon insan, fazla kilolu (obezite de dahil) olmak nedeniyle

Detaylı

GENEL SEÇİMLERİN YEREL SEÇİMLERE ETKİSİ ARAŞTIRMASI

GENEL SEÇİMLERİN YEREL SEÇİMLERE ETKİSİ ARAŞTIRMASI GENEL SEÇİMLERİN YEREL SEÇİMLERE ETKİSİ ARAŞTIRMASI AĞUSTOS - 2018 Çetin Emeç Bulvarı Hürriyet Caddesi No: 2/12 Çankaya / ANKARA Tel: 0312 473 8423 Faks: 0312 473 8429 www.miargem.org.tr miargem@miargem.org.tr

Detaylı

16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Sandık Sonrası Araştırması

16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Sandık Sonrası Araştırması 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Sandık Sonrası Araştırması 19 NİSAN 2017 NOT: BU DOSYADA İLETİLEN VERİLER GÖRSELLEŞTİRİLİRKEN SLİDE DA BELİRTİLEN LOGO, ÖRNEKLEM BİLGİSİ (N=) VE IPSOS SOSYAL ARAŞTIRMALAR

Detaylı

Yeme Davranışlarının SAĞLIK ETKİLERİ. Ziyneti Kocabıyık Türkiye Gazetesi Sağlık Editörü

Yeme Davranışlarının SAĞLIK ETKİLERİ. Ziyneti Kocabıyık Türkiye Gazetesi Sağlık Editörü Yeme Davranışlarının SAĞLIK ETKİLERİ Ziyneti Kocabıyık Türkiye Gazetesi Sağlık Editörü Bu yılın konusu yeme davranışının etkileri Bu yılın cevap aranan soruları ise: Toplum sağlığının iyileştirilmesinde

Detaylı

TÜRKĠYE LĠKĠT PETROL GAZCILARI DERNEĞĠ

TÜRKĠYE LĠKĠT PETROL GAZCILARI DERNEĞĠ TÜRKĠYE LĠKĠT PETROL GAZCILARI DERNEĞĠ Tüp Gazlarda Kabartma Marka Bilinirlik ve Algılama AraĢtırması Sonuçları 17 Eylül 2002 Proje Ekibi Proje Ekibi Elvan Oktar Semiha Kısmen Gamze ġengel Nuran Aksu Berna

Detaylı

Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER

Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER 48,1 ŞANLIURFA 22,5 8,0 6,1 3,6 11,7 AKPARTİ BDP SP CHP DİĞER KARARSIZ 25-30 Ekim 2013 tarihleri arasında 2830 kişi ile yüzyüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

SEÇMEN TERCİHLERİ ARAŞTIRMASI TEMMUZ 2016

SEÇMEN TERCİHLERİ ARAŞTIRMASI TEMMUZ 2016 Bu araştırma ORC (Objective Research Center) tarafından 19 Haziran 6 Temmuz 2016 tarihleri arasında 30 Büyükşehirde yapılmıştır. Araştırma farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik gruba mensup kişilerden

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE 50 GÜN KALA TÜRKİYE DE SON SİYASİ DURUM

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE 50 GÜN KALA TÜRKİYE DE SON SİYASİ DURUM CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE 50 GÜN KALA TÜRKİYE DE SON SİYASİ DURUM CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE 50 GÜN KALA TÜRKİYE'DE SON 1 SİYASİ DURUM Web: Eposta: bilgi@tusiar.com Adres: Yenişehir Mahallesi Hastane Caddesi

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KUŞADASI MAKBULE HASAN UÇAR ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KUŞADASI MAKBULE HASAN UÇAR ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KUŞADASI MAKBULE HASAN UÇAR ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ 1 2 EK-4: ETKİNLİKLER VE İZLEME DEĞERLENDİRME FORMU 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KUŞADASI MAKBULE HASAN

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 15 Ağustos 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29089 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ DEVAM FORMÜLLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/32) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; devam

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"ne göre hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre hazırlanmıştır. BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUK EK GIDALARI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: 01.11.2007-26687 Tebliğ No: 2007-50 Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliğinde Değişiklik Yapılması

Detaylı

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir:

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir: TÜRK GIDA KODEKSİ Türk Gıda Kodeksi; Türkiye de satışa sunulan gıdalara ilişkin hijyen, etiketleme, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, ithalat ve ihracat denetimi ve belgelendirme sistemi, tahlil

Detaylı

SURİYE, IŞİD VE ASKERİ OPERASYONLA İLGİLİ SEÇMEN DÜŞÜNCELERİ

SURİYE, IŞİD VE ASKERİ OPERASYONLA İLGİLİ SEÇMEN DÜŞÜNCELERİ SURİYE, IŞİD VE ASKERİ OPERASYONLA İLGİLİ SEÇMEN DÜŞÜNCELERİ ŞUBAT 2015 www.perspektifs.com info@perspektifs.com Perspektif Strateji Araştırma objektif, doğru ve nitelikli bilginin üretildiği bir merkez

Detaylı

AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU

AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU Adı, Soyadı: Hasta ID No: Doğum Tarihi (Gün/Ay/Yıl): / / Cinsiyeti: K E Uyruğu: KKTC TC Diğer: Kimlik No: Sosyal Güvencesi: Ücretli Hasta Devlet Sevkli

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

OKUL SÜTÜ TEKNİK ŞARTNAMESİ

OKUL SÜTÜ TEKNİK ŞARTNAMESİ OKUL SÜTÜ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1-GENEL HUSUSLAR 1.1.Tanımlar 1.2.Adı, Sınıfı, Tipi : Tam yağlı UHT Süt 1.3.Üretim Yeri : Türkiye 1.4.Üretim Metodu : UHT tekniğine uygun şekilde 1.5.Yasal Mevzuatlar : 1.5.1-5996

Detaylı

BASIN BÜLTENİ Bilgi için: Sevil Utku Telefon: 0 212 267 16 00 Email: sevil.utku@aifd.org.tr

BASIN BÜLTENİ Bilgi için: Sevil Utku Telefon: 0 212 267 16 00 Email: sevil.utku@aifd.org.tr BASIN BÜLTENİ Bilgi için: Sevil Utku Telefon: 0 212 267 16 00 Email: sevil.utku@aifd.org.tr GfK Türkiye ülke çapında araştırdı TÜRK HALKI HASTALARIN YENİ İLAÇLARA DAHA KOLAY ERİŞMESİNİ İSTİYOR Halkın %69

Detaylı

76% 5- Çok önemli 4 - Önemli 3- Ne önemli ne değil 2- Pek önemli değil 1- Hiç önemli değil

76% 5- Çok önemli 4 - Önemli 3- Ne önemli ne değil 2- Pek önemli değil 1- Hiç önemli değil Tarih 0 Mart 009 Daha fazla bilgi için: Hande Akdağ Kurumsal İletişim Yöneticisi Tel: +90 68 07 00 Fax: +90 68 07 99 E-mail: handeakdag@gfkturkiye.com GfK Türkiye Sıracevizler Cad. Çiftecevizler Deresi

Detaylı

Sağlığımızı korumak için beslenmemize dikkat etmeliyiz.

Sağlığımızı korumak için beslenmemize dikkat etmeliyiz. Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Sağlığımızı korumak için beslenmemize dikkat etmeliyiz. - ders saati Sağlıklı beslenmenin önemini

Detaylı

ARAŞTIRMA GRUBU. Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Dr. Sıtkı YILDIZ Dr. Vahap COŞKUN MAYIS - 2011

ARAŞTIRMA GRUBU. Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Dr. Sıtkı YILDIZ Dr. Vahap COŞKUN MAYIS - 2011 ARAŞTIRMA GRUBU Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Dr. Sıtkı YILDIZ Dr. Vahap COŞKUN MAYIS - 2011 Bu rapor Mayıs-2011 araştırmasının II. kısmıdır. Araştırmanın bu kısmında;

Detaylı

GÜMÜŞHANE ERKEN SEÇİM SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI. Eylül, 2015

GÜMÜŞHANE ERKEN SEÇİM SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI. Eylül, 2015 GÜMÜŞHANE ERKEN SEÇİM SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI Eylül, 2015 ANAR, ISO 9001, ISO 20252 ve GAB (Güvenilir Araştırma Belgesi) sahibidir ve tüm iş süreçlerinde ISO 9001, ISO 20252 ve GAB standartlarına

Detaylı

EK-4: BARTIN ELLİBAŞ ORTAOKULU BESLENME DOSTU OKUL PLANI

EK-4: BARTIN ELLİBAŞ ORTAOKULU BESLENME DOSTU OKUL PLANI EK-4: BARTIN ELLİBAŞ ORTAOKULU BESLENME DOSTU OKUL PLANI AMAÇ: Bartın İli Ellibaş Ortaokulu nda Beslenme Dostu Okul Programının, Sağlıklı Beslenme ve Düzenli Egzersiz uygulamaları ile öğrencilerin ve okul

Detaylı

KANSER TANIMA VE KORUNMA

KANSER TANIMA VE KORUNMA KANSER TANIMA VE KORUNMA Uzm. Dr Dilek Leyla MAMÇU Sunum İçeriği Genel Bilgiler Dünyada ve Ülkemizdeki son durum Kanser nasıl oluşuyor Risk faktörleri neler Tedavi seçenekleri Önleme mümkün mü Sorular/

Detaylı

GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1

GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1 OYDER Koçfinans Otomobil Bayi Memnuniyeti Alıcıları Takibi Araştırması Araştırması Raporu Raporu Mayıs Kasım 2013 2012 GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1 Araştırmanın

Detaylı

Birgül BURUNKAYA - Uzman Adana İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çalışan Sağlığı Birimi ANTALYA

Birgül BURUNKAYA - Uzman Adana İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çalışan Sağlığı Birimi ANTALYA Sağlık Çalışanlarının Çalışan Güvenliği Uygulamalarından Memnuniyetleri ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Hakkındaki Bilgi Düzeyleri (Eğitim ve Araştırma Hastanesi Örneği) Birgül BURUNKAYA - Uzman Adana

Detaylı