Yazılım Mühendislii Dersi çin Proje Aırlıklı ve Problem Çözmeye Dayanan Yeni Bir Yaklaım

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yazılım Mühendislii Dersi çin Proje Aırlıklı ve Problem Çözmeye Dayanan Yeni Bir Yaklaım"

Transkript

1 Yazılım Mühendislii Dersi çin Proje Aırlıklı ve Problem Çözmeye Dayanan Yeni Bir Yaklaım Iık AYBAY Bilgisayar Mühendislii Bölümü Dou Akdeniz Üniversitesi Gazimagosa KKTC e-posta : isik.aybay@emu.edu.tr Özet Bu çalımada yazılım mühendislii dersleri için proje temelli ve problem çözme aırlıklı bir ders verme yaklaımı anlatılmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dou Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendislii Bölümü nde 4 yıldır bu yaklaımla verilen Yazılım Mühendislii dersinden örneklerle konu pekitirilmektedir. Abstract In this study, a project-based software engineering course teaching approach using problem solving-type questions in exams is introduced. With examples from a software engineering course which has been taught at the Computer Engineering Department of Eastern Mediterranean University of the Turkish Republic of Northern Cyprus, the concepts mentioned are explained and illustrated. 1. Giri Yazılım Mühendislii, 20 yılı aan geçmiine karın gene de dier bir çok mühendislik dalına göre oldukça yeni bir dal olarak kabul edilmektedir. Bu alan içinde ele alınması gereken konularla ilgili çeitli önemli çalımalar yapılmıtır. [1, 2, 7, 8]. Son yıllarda yayınlanan makalelerde özellikle yazılım mühendislii eitiminde i ortamının örenilmesinin önemi vurgulanmaktadır. [1, 2, 3]. Kısacası, gerçek hayatta kaılaılacak konulara yakın bir konunun ilendii yazılım projelerinin, ayrıca problem çözme, takım çalıması ve iletiim becerilerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dou Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar Mühendislii Bölümü CMPE-412 Yazılım Mühendislii dersi, dört yıldır proje aırlıklı olarak verilmektedir. Dersin toplam dönem notu içinde grup halinde yapılan dönem projesinin aırlıı %50 olarak belirlenmitir. Böylece, örenciler dersin dönem projesinin önemini açıkça görmekte ve ders için toplam çalıma süresinin yarısından fazlasını proje çalımalarına ayırmaktadırlar. Sınavların (bir arasınav ve bir sonsınav)

2 toplam aırlıı %50 olarak belirlenmitir. Sınavlarda problem çözme yeteneklerini gelitirmeye yönelik tasarım sorularına en az %50 aırlıkla yer verilmitir. Bu makalede, yukarıda belirtilen dersin ilenii ile ilgili bilgiler sunulacak, verilen proje konuları, örencilerin grup oluturması, ara sunular ve son sunular, dersin ilenii süresince verilen raporlar, sınavlarda sorulan tasarım ile ilgili sorulara örnekler ve örencilerin baarı düzeylerinin belirlenmesi ile ilgili olarak izlenen politikalar aktarılacaktır. Tartıılacak konular ile verilecek örneklerin, yazılım mühendislii konusunda Türk üniversitelerinde verilecek benzer dersler için yararlı bir örnek olacaını düünmekteyiz. 2. Proje Aırlıklı Ders Tasarımı Pressman ın yüksek satı sayılarına ulaan ilk kitabının [9] 1982 yılında yayınlanmasından bu yana Yazılım Mühendislii dersleri için yazılmı baarılı ders kitaplarının sayısı giderek çoalmaktadır. Ancak bu tür bir dersin ilenmesinde tek bir ders kitabına balı kalınamayacaı da açıktır. Internet üzerinden ulaılabilecek bazı kaynaklar, örnein ilev noktaları (function points) yaklaımının açıklandıı web sayfaları dersi alan örencilere okuma çalıması olarak verilmeli, izlenilen ders kitabı dıındaki kitapları da okumaları salanmalıdır. Kanımızca dersin baarılı olabilmesi için anahtar rol, verilen dönem projesi ve bunun için yapılan takım çalımasındadır. Yazılım Mühendislii derslerinde proje aırlıklı öretimin önemi hakkında son yıllarda çeitli makaleleler yayınlanmıtır. [3, 4, 5, 6]. Dönem projesi için uygun olacak konunun seçilmesinde dikkat edilecek iki nokta vardır. lk olarak, projede örencilere mutlaka takım çalıması yaptırılmalıdır. Günümüzde yazılım mühendislerinin karılatıı en öenmli sorunların baında, proje çalıması için oluturulan takımlar içindeki uyum ve iletiim sorunu gösterilmektedir. Bu nedenle örencilerin : a) Bir proje için uyumlu çalıabilecekleri kiilerle takım oluturmayı, b) Takım içinde uygun bir ibölümü gerçekletirmeyi, c) Bir yazılım projesi için takım çalımasıyla yazılım gereksinimleri belgesi hazırlamayı, d) Yazılım projesi süresince teknik gözden geçirme toplantıları düzenlemeyi ve projenin gidiini takım içinde tartımayı, e) Sunular için takım içinde ibirlii yapmayı, f) Takım içinde yaanabilecek kiisel sorunları çözmeyi tartımalar, görü ayrılıkları, dier dersler nedeniyle uygun toplantı saati belirlemede güçlükler, vb., g) Krizleri aabilmek için takım dayanımasının gerekliliini örenmeleri gerekir. Bunları salayabilmek için, projelerin en az 3-4 kiilik örenci takımları oluturularak yapılması önerilmektedir. Bu sayı, yazılım projelerinde gereken kullanıcı arayüzü, veritabanı ve programlama parçaları düünüldüünde üçün altında olmamalıdır. Örencilerden birinin takım lideri olarak çalıması isteniyorsa, sayı en az dört olmalıdır.

3 kinci olarak, proje konusu gerçek is yaamında o sırada popüler olan konulardan birisi olarak seçilmelidir. Böylece örenciler gerçek bir sorunla uratıklarını bilecekler, dersin sonunda baarılı bir proje teslim ettiklerinde de yazılım projesi deneyimi yanında önemli bir özgüven kazanacaklardır. DAÜ Bilgisayar Mühendislii Bölümü CMPE-412 Yazılım Mühendislii dersinin dönem projesi için güncel ve örenciler mezun olduktan sonra yazılım sektöründe çalıırken gerçek hayatta karılarına çıkabilecek konular seçilmektedir. Son dört yıl içinde derste verilen proje konuları Tablo 1 de yer almaktadır. YIL PROJE KONUSU 2002 Lefkoa Dr. Burhan Nalbantolu Hastahanesi için yazılım otomasyonu 2003 Turizm ve tanıtma için kullanılacak kiosk makinelerine program hazırlama 2004 KKTC Milletvekili seçimleri için hazırlık ve seçim sonuçları programı 2005 Lisansüstü programlar örencileri için kayıt ve izleme programı Tablo 1. DAÜ CMPE-412 Dersinde Son Dört Yılda Verilen Proje Konuları Proje konularını belirlerken, sınıftaki örenci sayısına da bakarak, iki ayrı yaklaım söz konusu olabilir. Eer örenci sayısı 20 civarındaysa, her takımın belirlenen genel bir çerçeve içinde ayrı bir konuyu ele alması düünülebilir. Ancak örenci sayısı 30 un üzerindeyse, önerimiz oluturulacak tüm takımlara aynı konunun verilmesidir. lk yaklaıma, yani takımların genel bir çerçeve içinde ayrı ayrı konuları ele almasına bir örnek verelim. Dou Akdeniz Üniversitesi nde verilen CMPE-412 Yazılım Mühendislii dersinde 2002 yılında dönem projesi konusu olarak Lefkoa Dr. Burhan Nalbantolu Hastahanesi için yazılım otomasyonu programları hazırlanması belirlenmitir. lk olarak örencilerle hastahane ziyaret edilmi, deiik birimlerde ilerin nasıl yürütüldüü izlenmi, yetkililerden alınan bilgiler deerlendirilmitir. Bunun ardından, önceden oluturulan üçer kiilik proje takımları aralarında görev paylaımı yaparak her biri hastahanenin birer birimi ile ilgili yazılım otomasyonu ilemlerini üstlenmitir. Bundan sonra takımlar kendi yazılım gereksinimleri belgelerini hazırlayarak dersin öretim üyesi ve asistanlarına onaylatmılar, daha sonra hastahaneyi gerektikçe tekrar ziyaret ederek projelerini gelitirmilerdir. Daha sonraki yıllarda dersi alan örenci sayısının artması nedeniyle takımların dörder örenciden oluturulması ve tüm takımlara aynı proje konusunun verilmesi kararlatırılmıtır. Dönem projelerinin yürütülmesinde her be takımdan ayrı bir asistan sorumlu olmaktadır, Asistanlar dönem boyunca takımların çalımasını izlemekte, iki haftada bir ders için belirlenen özel laboratuvartasarım saatlerinde teknik gözden geçirme toplantılarına katılmakta, örencilerin sunularını dinlemektedir.

4 Projeler ve buna balı olarak derste ilenen konular için 14 haftalık bir dönem için öyle bir takvim izlenmektedir: Hafta Proje ile ilgili olarak yapılan iler Derste ilenen konular 1 Proje konusunun ve dönem takviminin açıklanması Dersin amaçlarının ve dönem projesinin öneminin anlatılması 2 Proje takımlarının oluturulması ve sorumlu asistanların belirlenmesi Yazılım gelitirme süreci, proje yönetiminin temelleri 3 Proje konusu ile ilgili öretim üyesi ve uzman sunuları Yazılım gereksinimleri, proje boyutlarının belirlenmesi 4 Yazılım gereksinimleri belgesinin yazılması Farklı sistem modelleri, boyut ve maliyet tahmin yöntemleri 5 Proje için ara hedef tarihlerinin belirlenmesi Yazılım tasarımı, modüler çalımanın önemi 6 Tasarım -1 levsel çözümleme, kullanıcı ara yüzü tasarımı 7 Tasarım - 2 Arasınav 8 Ara sunular Yazılım gelitirme yöntemleri, prototip gelitirme 9 Alınan geri besleme ile Yazılım süreç denetimi düzeltme/deiikliklerin yapılması 10 Yazılım gelitirme - 1 Yazılımın kalitesinin belirlenmesi-ölçülmesi 11 Yazılım gelitirme - 2 Test teknikleri Test Test teknikleri Son sunular ve proragramın çalıtırılması Tekrar 14 Son sunular ve proragramın çalıtırılması (devam) - Tablo 2. Ondört Haftalık bir dönem için yazılım mühendislii ders takvimi. Kukusuz verilen proje konularına bakıldıında, çou henüz deneyimsiz birer programcı olan örencilerin yaklaık üç aylık bir sürede dört dörtlük profesyonel bir i ortaya koyamayacaı açıktır. Buna ramen her yıl sunulan projelerin çou oldukça baarılı olmakta, son sunularda yapılan denemelerde önceden düünülmeyen ve test edilmeyen bazı bir kaç aykırı veri dıında genellikle istenenlerin yapıldıı gözlenmektedir. 3. Problem Çözmeye Dayalı Sorular Yazılım mühendislii derslerinin sınavları için soru hazırlamak, yakın mühendislik disiplinlerine göre daha zordur. Özellikle proje aırlıklı olarak verilen bir derste, sınav sorularının da proje yönetimi aırlıklı olması, ve örencilerin problem çözme yeteneklerini ölçen soruların sorulması gerekir. Aaıda, Dou Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendislii Bölümü nde verilen CMPE-412 Yazılım

5 Mühendislii dersinde yılları arasında sorulan çeitli arasınav ve sonsınav sorularından örnekler yer almaktadır. Bu soruların ortak özellii, matematiksel olarak hesaplanabilecek belli tek bir doru çözümleri olmamasıdır. Ayrıca problemin tanımında çou kez belirsizlikler de yer almaktadır. Sorular, örencilerin problemi anladıktan sonra, verilen kısıtlamaları da dikkate alarak, belli bir tasarım ortaya koymalarını istemektedir. Örencilerin sorunun çözümüne nasıl yaklatıkları, kuramsal bilgileri ile problem çözme yeteneklerini nasıl birletirebildikleri, ve kısıtlı sürede ortaya koydukları tasarımın gücü alacakları notu belirlemektedir. Örnek soru 1 : (Kasım 2002, arasınav) Büyük bir üniversite yerlekesinde üç ayrı binada yer alan bir kütüphane sistemi bulunmaktadır. Kütüphane binalarında çeitli bilimsel kitap ve süreli yayınlar tutulmaktadır. Üniversitenin örenci ve öretim elemanları, kütüphane yöentimince belirlenen kurallarla kitap ya da dergi ödünç alabilmektedirler. Üniversite yönetimi, kütüphane sisteminde otomasyona gitmek arzusundadır. Yeni otomatik kütüphane yazılım-yönetim sistemi u bileenlerden oluacaktır: a) Server bilgisayarları : Kütüphanede yer alan dergi ve kitapların veri tabanını tutacak, kitap arama için bir indeksleme ve sorgulama alt sistemini barındıracak, örenci ve akademik personelin bilgilerini tutacak, ödünç alınan dergi ve kitaplarla ilgili gerekli bilgileri tutacaktır. b) Ödünç verme noktaları : Server bilgisayarlarına balantılı olacak, ayrıca yerel yazıcı ve bar kod okuyucuları olacaktır. Örenciler ve akademik personel bar kod bilgisi olan özel kartlarını kullanarak bu noktalardan kitap ya da dergi ödünç alabilecektir. c) Arama bilgisayarları : Her üç binada uygun noktalarda yer alacak, örenciler ve akademik personel tarafından kitap ya da süreli yayın bilgisi aramak için kullanılacaktır. Sizden bu yeni sistemle ilgili olarak istenenler : a) Yeni sistemin ana ögelerini ve bunların yerleke içine nasıl daıldıklarını gösteren bir çizim sununuz, b) Bu sistem için hangi yazılım modüllerinin gerektiini belirleyiniz ve her modül için hangi ana yazılım ilemlerinin hangi sıra ile gerçekletirileceini (akı eması benzeri bir gösterimle) anlatınız, c) Sistem gereksinimlerinin ana hatları ile kısa bir tanımını veriniz, donanım ögelerini ihmal etmeyiniz. Örnek soru 2 : (Ocak 2005, sonsınav) Özel bir irket bir otomatik araç servis hizmetleri sistemi gelitirmek istemektedir. Sistem be ayrı hizmet noktasında kullanılacaktır. Her hizmet noktası günde 15 araca servis verebilmektedir. Müteriler hizmet noktalarını normal bakımlar için veya acil durumlar için kullanabilmektedir. Her aracın 5,000 km. Veya 6 aylık süre sonunda normal bakıma gireceini varsayınız. Servis isteyen bir müteri, önce be hizmet noktasından birine bavurmakta, normal bakım için mi, yoksa acil onarım için mi bavurduunu belirtmektedir. lgili hizmet noktasının i yükü uygunsa, bavuru o gün için kabul edilmekte, günlük yük dolmusa, daha sonraki günler için randevu verilmektedir.

6 Servis için kabul edilen her arabanın bakım-onarım ii aynı gün içinde bitirilmektedir. lem sonunda, müteri cep telefonu veya normal telefonla aranarak aracını teslim almak üzere hizmet noktasına çarılmaktadır. Müteriye, araç için yapılan ilemleri ve deitirilen parçaları içeren bir liste verilmekte, belirlenen toplam bedeli ödemesi istenmektedir. Ödemeler nakit olarak ya da kredi kartıyla YTL cinsinden yapılmaktadır. Gelitirilecek sistemin ülke çapında hizmet verilen tüm araçlarla ilgili bilgileri tutması ve normal bakımı yaklaan araç sahiplerini otomatik olarak uyarması istenmektedir. Bu sistem için : a) Sistemin ana ögelerini belirleyiniz ve genel bir sistem çizimi sununuz. b) Bu sistem için gereken ana modülleri ve bunların arasındaki etkileimi gösteren bir ekil çiziniz. c) Bu sistem için gereken veritabanını ana hatları ile tanımlayınız. d) Sistemin sizce en önemli kullanıcı ara yüzlerini kısaca çizimlerle anlatınız. 4. Sonuç Yazılım mühendislii eitiminde derslerin artık takım çalıması deneyimi kazandıracak, güncel konularla ilgili bir problemin dönem projesi olarak ele alındıı yeni bir yaklaımla verilmesi gerektii kanısındayız. Buna ek olarak, sınavlarda da örencilerin problem çözme yeteneklerini ölçecek ve gelitirecek, gene güncel konulardan alınma soruların sorulması gerektiini düünüyoruz. Bu iki yaklaımı, yani proje temelli ve problem çözmeye dayalı soruların aırlık taıdıı sınavlardan oluan bir Yazılım Mühendislii dersini, KKTC de Dou Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendislii Bölümü nde 4 yıl süreyle verdik. Dersi alan örencilerden ve özellikle mezunların çalıtıı iyerlerinden aldıımız olumlu geri beslemeler, bu yaklaımın baarılı olduunu göstermektedir. Kaynakça [1]. Yeh R. T., Educating Future Software Engineers, IEEE Transactions on Education, Cilt 45, Sayı 1, ubat 2002, sayfa 2-3. [2]. Mayer B., Software Engineering in the Academy, IEEE Computer, Mayıs 2001, sayfa [3]. Gnatz M. vd., A Practical Approach to Teaching Software Engineering, 16 th Conference on SE Education and Teaching (CSEET) 2003, bildiriler kitabı (Internet üzerinden eriildi). [4]. Peslak A. R., Teaching Software Engineering Through Collaborative Methods, Issues in Information Systems, Cilt 5, No. 1, 2004, sayfa [5]. Navarro E. O. vd., Teaching Software Engineering Using Simulation Games, International Conference on Software Engineering 2004, bildiriler kitabı (Internet üzerinden eriildi). [6]. Stirewalt, R. E. K., Teaching Software Engineering Bottom Up, American Society for Engineering Education Annual Conference 2004, bildiriler kitabı (Internet üzerinden eriildi). [7]. Sobel A. E. K., ed., Computing Curricula Software Engineering Volume, First Draft, IEEE ve ACM ortak komitesi raporu, Austos [8]. Bagert D. J. vd., Guidelines for Software Engineering Education, Version 1.0, Ekim 1999, Carnegie- Mellon Univ. Teknik Rapor : CMU/SEI-99-TR032, (Internet üzerinden eriildi). [9]. Pressman, R. S., Software Engineering: A Practitioner s Approach, McGraw-Hill, (Beinci baskısı yayınlanmıtır)

I k AYBAY. Bilgisayar Mühendisli i Bölümü Do u Akdeniz Üniversitesi Gazimagosa KKTC. e-posta : isik.aybay@emu.edu.tr. Özet.

I k AYBAY. Bilgisayar Mühendisli i Bölümü Do u Akdeniz Üniversitesi Gazimagosa KKTC. e-posta : isik.aybay@emu.edu.tr. Özet. Do u Akdeniz Üniversitesi Yaz l m Mühendisli i Program ve Bilgisayar Mühendisli i/yaz l m Mühendisli i Çift Anadal Program I k AYBAY Bilgisayar Mühendisli i Bölümü Do u Akdeniz Üniversitesi Gazimagosa

Detaylı

Yazılım Takımlarında Baarı

Yazılım Takımlarında Baarı Yazılım Takımlarında Baarı Tunca SELBES Meteksan Sistem, Simülasyon ve Görsel Sistemler Orta Dou Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendislii, Ankara, Türkiye e-posta: tunca.selbes@sgs.meteksan.com.tr e-posta:

Detaylı

2005 yılı sonu itibarı ile 76,760 adet geçerli alan adı bulunmaktadır. Alt alan adı uzantılarına göre sayısal bilgi aaıda yer almaktadır.

2005 yılı sonu itibarı ile 76,760 adet geçerli alan adı bulunmaktadır. Alt alan adı uzantılarına göre sayısal bilgi aaıda yer almaktadır. NIC.TR (.tr ALAN ADI) YÖNETM.tr Alan Adı Yönetimi kapsamında; yurt çapında ve yurt dıından ".tr" uzantılı alan adı almak isteyen tüm kurum, kurulu ve ahısların; alan adı bavuruları deerlendirilmekte, alan

Detaylı

Bilgisayara ve Bilgi Sistemlerine Giriş (CMPE105) Ders Detayları

Bilgisayara ve Bilgi Sistemlerine Giriş (CMPE105) Ders Detayları Bilgisayara ve Bilgi Sistemlerine Giriş (CMPE105) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayara ve Bilgi Sistemlerine Giriş CMPE105 Güz 1 2

Detaylı

Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları

Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş COMPE 101 Güz 2 2

Detaylı

Yüksek Lisans Çalımalarının Yürütülmesinde Aday Örencinin Sorumlulukları

Yüksek Lisans Çalımalarının Yürütülmesinde Aday Örencinin Sorumlulukları ANKARA ÜNVERSTES BLGSAYAR MÜHENDSL BÖLÜMÜ YÜKSEK LSANS PROGRAMI Yüksek Lisans Çalımalarının Yürütülmesinde Aday Örencinin Sorumlulukları Bölümümüzde yürütülmekte olan Tezli Yüksek Lisans Programı, YÖK,

Detaylı

Java Tabanlı Akıı Sisteminin Gelitirilmesi

Java Tabanlı Akıı Sisteminin Gelitirilmesi Java Tabanlı Akıı Sisteminin Gelitirilmesi Deniz KARATOPRAK 1 Meltem Turhan YÖNDEM 2 1 Meteksan Sistem, Simülasyon ve Görsel Sistemler 1,2, Orta Dou Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendislii, Ankara,

Detaylı

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL Amaç Madde 1: Bu Yönetmeliin amacı; meslekteki bilimsel, teknolojik gelimelerle ve uygulama alanları ile ilgili olarak Üye Mühendislere verilecek

Detaylı

BYS. T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü

BYS. T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü BYS T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü Sunu Planı E-Ulatırma Projesinin Amacı, Konusu biliimbys nin Projedeki Yeri biliimbys nin Kapsamı biliimbys Nasıl Çalııyor? Saladıı Yararlar

Detaylı

ÖZGEÇM!" Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Hem#irelik Istanbul Üniversitesi Florence Nıghtıngale Hem#irelik Yüksekokulu. Görev Unvanı Görev Yeri Yıl

ÖZGEÇM! Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Hem#irelik Istanbul Üniversitesi Florence Nıghtıngale Hem#irelik Yüksekokulu. Görev Unvanı Görev Yeri Yıl Adı Soyadı: BURÇ!N (KISA) I"IK Do#um Tarihi: 12/06/1979 Unvanı: Yard. Doç. Dr. Ö#renim Durumu: Doktora ÖZGEÇM!" Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hem#irelik Istanbul Üniversitesi Florence Nıghtıngale Hem#irelik

Detaylı

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 ETM-ÖRETM YILINDA SDÜ BURDUR ETM FAKÜLTES GSE BÖLÜMÜ MÜZK ETM ABD DA OKUMAKTA OLAN 2, 3 VE 4. SINIFLARIN DEVAMLILIK ZLEYEN DERSLERDE

Detaylı

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır.

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. TÜLN OTBÇER Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. Ankara Hacettepe Üniversitesi Mayıs, 2004 ! - " $ - "%%&%$ - "%' $ - "(%' $ - "( ) (* $+,( $ - ") (',( $ - "- %./$ 0 1*&/1(2, %("%. 3/1(4""3%(/1-( /32 $$

Detaylı

WEB SERVS TABANLI GELTRLEN MOBL UYGULAMALAR: ODTÜ MOBL ÖRENC LER BLG SSTEM (MOBS)

WEB SERVS TABANLI GELTRLEN MOBL UYGULAMALAR: ODTÜ MOBL ÖRENC LER BLG SSTEM (MOBS) WEB SERVS TABANLI GELTRLEN MOBL UYGULAMALAR: ODTÜ MOBL ÖRENC LER BLG SSTEM (MOBS) Hale ALTINOVA, Yasemin YALÇIN, ve Serdar ARSLAN Orta Dou Teknik Üniversitesi, Bilgi lem Daire Bakanlıı, ANKARA altinova@metu.edu.tr,

Detaylı

Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları

Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş COMPE 101 Güz 2 2

Detaylı

Bitirme Projesi (COMPE 494) Ders Detayları

Bitirme Projesi (COMPE 494) Ders Detayları Bitirme Projesi (COMPE 494) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bitirme Projesi COMPE 494 Bahar 4 0 0 4 12 Ön Koşul Ders(ler)i COMPE 493 Dersin

Detaylı

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM KTAP NCELEMES GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM Editörler: Arif Altun ve Sinan Olkun Orhan KARAMUSTAFAOLU Yrd.Doç.Dr., Amasya Üniversitesi, Eitim Fakültesi, Dekan Yrd., AMASYA

Detaylı

Bilgisayara ve Bilişim Sistemlerine Giriş (COMPE 105) Ders Detayları

Bilgisayara ve Bilişim Sistemlerine Giriş (COMPE 105) Ders Detayları Bilgisayara ve Bilişim Sistemlerine Giriş (COMPE 105) Ders Detayları Ders Adı Bilgisayara ve Bilişim Sistemlerine Giriş Ders Kodu COMPE 105 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati

Detaylı

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES 1. GR Yrd.Doç.Dr.Cansevil TEB *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden

Detaylı

Yazılım Mühendisliğinin Temelleri (SE 100) Ders Detayları

Yazılım Mühendisliğinin Temelleri (SE 100) Ders Detayları Yazılım Mühendisliğinin Temelleri (SE 100) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Yazılım Mühendisliğinin Temelleri SE 100 Güz 1 2 0 2 2 Ön Koşul

Detaylı

Ölçek Geli tirme Çal malarnda Kapsam Geçerlik ndeksinin Kullanm

Ölçek Geli tirme Çal malarnda Kapsam Geçerlik ndeksinin Kullanm Ölçek Geli tirme Çal malarnda Kapsam Geçerlik ndeksinin Kullanm Dr. Halil Yurdugül Hacettepe Üniversitesi Eitim Fakültesi yurdugul@hacettepe.edu.tr Motivasyon: Proje tabanl bir öretim sürecinde örencilerin

Detaylı

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES Bu aratırma 005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN

Detaylı

- 1. www.f1teknoloji.net. ... tarafından hazırlanan bu iyeri yönetmelii tüm irket çalıanları için geçerlidir.

- 1. www.f1teknoloji.net. ... tarafından hazırlanan bu iyeri yönetmelii tüm irket çalıanları için geçerlidir. - 1 Bilgisayar Kullanma Taahütnamesi AMAÇ Bu i talimatının amacı aaıdaki gibidir : -- Çalıanlara irket bilgisayarlarının kullanımı için gerekli yol gösterici bilgiyi salamak. -- irkete ait bilgisayar ve

Detaylı

WEB PROGRAMMING Ders İzlence Formu. Kodu: CSE300 Dersin Adı: WEB PROGRAMMING Toplam Saat. 5 2 0 1 4 3 6 İngilizce Zorunlu Derse Kabul Koşulları:

WEB PROGRAMMING Ders İzlence Formu. Kodu: CSE300 Dersin Adı: WEB PROGRAMMING Toplam Saat. 5 2 0 1 4 3 6 İngilizce Zorunlu Derse Kabul Koşulları: Diploma Programı Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yarıyıl Teorik Uygulama WEB PROGRAMMING Ders İzlence Formu Laboratuar Kodu: CSE300 Dersin Adı: WEB PROGRAMMING Toplam Saat AKTS Dersin Anlatıldığı Dil Dersin

Detaylı

Proje Oryantasyon (SE 493) Ders Detayları

Proje Oryantasyon (SE 493) Ders Detayları Proje Oryantasyon (SE 493) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Proje Oryantasyon SE 493 Bahar 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i COMPE341 Dersin Dili

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Yönetiim, Bölgesel Kalkınma ve Kalkınma Ajansları: Çukurova Kalkınma Ajansı Uygulaması A. Celil Öz 1 1- Giri Son çeyrek yüzyılda küresellemenin ve uluslar arası ve uluslar üstü kurumların da etkisiyle

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş (SE 112) Ders Detayları

Yazılım Mühendisliğine Giriş (SE 112) Ders Detayları Yazılım Mühendisliğine Giriş (SE 112) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Yazılım Mühendisliğine Giriş SE 112 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Bilgisayar Programlama (COMPE 102) Ders Detayları

Bilgisayar Programlama (COMPE 102) Ders Detayları Bilgisayar Programlama (COMPE 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayar Programlama COMPE 102 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.216 Diploma Program Adı : MEDYA VE İLETİŞİM, ÖNLİSANS PROGRAMI, (UZAKTAN ÖĞRETİM) Akademik

Detaylı

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir.

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir. .tr alan adlarını tescili, 1991 yılından itibaren, Türkiye'yi ilk olarak nternet'e balayan Üniversitemiz bünyesinde devam etmektedir. Bu kapsamda, bugün itibarı ile, toplam yaklaık 70,000 adet.tr uzantılı

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğinin Temelleri (COMPE 100) Ders Detayları

Bilgisayar Mühendisliğinin Temelleri (COMPE 100) Ders Detayları Bilgisayar Mühendisliğinin Temelleri (COMPE 100) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayar Mühendisliğinin Temelleri COMPE 100 Güz 1 2 0

Detaylı

Bu yayında verilen bilgiler a_a_ıdaki ki_ilere yardımcı olacaktır:

Bu yayında verilen bilgiler a_a_ıdaki ki_ilere yardımcı olacaktır: Return to Study A Guide to VCE and VCAL / Turkish OKULA GER_ DÖNÜ_ VCE ve VCAL REHBER_ Bu yayında verilen bilgiler a_a_ıdaki ki_ilere yardımcı olacaktır: 18 ya_ından büyükler ve Orta dereceli okulların

Detaylı

GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN OKUL DENEYM I DERSNE YÖNELK LGLER VE BEKLENTLER **

GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN OKUL DENEYM I DERSNE YÖNELK LGLER VE BEKLENTLER ** GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN OKUL DENEYM I DERSNE YÖNELK LGLER VE BEKLENTLER ** Yrd.Doç.Dr. Gürsan SARAÇ * **1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4709

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4709 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: BİTİRME PROJESİ HAZIRLIK Dersin Orjinal Adı: BİTİRME PROJESİ HAZIRLIK Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.216 Diploma Program Adı : MEDYA VE İLETİŞİM, ÖNLİSANS PROGRAMI, (UZAKTAN ÖĞRETİM) Akademik

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Başak Gorgoretti 2. Doğum Tarihi: 04 Kasım Ünvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Başak Gorgoretti 2. Doğum Tarihi: 04 Kasım Ünvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Başak Gorgoretti 2. Doğum Tarihi: 04 Kasım 1976 3. Ünvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Müzik Öğretmenliği Gazi Üniversitesi 1999 Yüksek Lisans

Detaylı

Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir.

Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir. SAYFA NO : 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir. 2.UYGULAMA ALANI Bölüm Başkanı, Dekanlık

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Bits of Information. Binary Özellikler Superimposed Coding Signature Formation Deerlendirme

#$% &'#(# Konular. Bits of Information. Binary Özellikler Superimposed Coding Signature Formation Deerlendirme !" #$% &'#(# Konular Binary Özellikler Deerlendirme Binary Özellikler Bir binary özellik iki deer alabilir (kapalı veya açık; var veya yok gibi) Bir kiiye ait bilgiler binary olarak aaıdaki gibi gösterilebilir

Detaylı

Intel Ö!renci Programı

Intel Ö!renci Programı Intel Ö!renci Programı De!erlendirme Raporu Eylül 2009 - A!ustos 2010 Cengiz Hakan AYDIN Hasan ÇALI"KAN Murat ATA#Z# Giri! Intel Ö!renci Programı, özellikle teknolojiye eri$imin sınırlı oldu!u bölgelerdeki

Detaylı

Bilgisayar Programlama (COMPE 102) Ders Detayları

Bilgisayar Programlama (COMPE 102) Ders Detayları Bilgisayar Programlama (COMPE 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayar Programlama COMPE 102 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL SCL TUTMA ESASLARI

TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL SCL TUTMA ESASLARI Amaç ve Kapsam TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL SCL TUTMA ESASLARI Madde 1 Bu Esasların amacı, aracı kurulu, portföy yönetim irketi, yatırım fonu, yatırım ortaklıı (menkul kıymetler, gayrimenkul

Detaylı

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 115-122 115 FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Hayati ÇAVU Yüzüncü

Detaylı

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ Üniversitemiz, öğrenim ve öğretimin sürekliliğini sağlamak amacıyla, zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın, akademik program ve bilimsel araştırmaları destekleyen, kullanıcılarının

Detaylı

Makine Mühendisliğine Giriş (ME 102) Ders Detayları

Makine Mühendisliğine Giriş (ME 102) Ders Detayları Makine Mühendisliğine Giriş (ME 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Makine Mühendisliğine Giriş ME 102 Bahar 1 0 0 1 2.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Bilgisayar Programlama I (COMPE 113) Ders Detayları

Bilgisayar Programlama I (COMPE 113) Ders Detayları Bilgisayar Programlama I (COMPE 113) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayar Programlama I COMPE 113 Güz 2 2 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Bilgisayara Giriş (CMPE103) Ders Detayları

Bilgisayara Giriş (CMPE103) Ders Detayları Bilgisayara Giriş (CMPE103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayara Giriş CMPE103 Güz 1 2 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i Yok Dersin Dili Dersin

Detaylı

INTOSAI KAMU KES M Ç KONTROL STANDARTLARI REHBER. Özet Çeviri Baran Özeren Sayı tay Uzman Denetiçisi

INTOSAI KAMU KES M Ç KONTROL STANDARTLARI REHBER. Özet Çeviri Baran Özeren Sayı tay Uzman Denetiçisi INTOSAI KAMU KESMÇ KONTROL STANDARTLARI REHBER Özet Çeviri Baran Özeren Sayıtay Uzman Denetiçisi 2 Haziran 2004 Çevirenin Notu Denetim meslei ile ilgili kamu ve özel sektör organizasyonları, son yirmi

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Deniz Akkahve Devlet Planlama Tekilatı Müstearlıı Bölgesel Gelime ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüü AB Bölgesel Programları Dairesi Bakanı zmir de düzenlenen 2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumunun

Detaylı

FRANSA DA OKULA GTME

FRANSA DA OKULA GTME Turc FRANSA DA OKULA GTME Fransa ya yeni gelen örencileri ve aileleri aırlama belgesi BU BELGE SORULARINIZI CEVAPLIYOR Çocuumu ilkokula, ortaokula veya liseye nasıl yazdırırım? Çocuum henüz fransızca konumuyor.

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

CV - AKADEMİK PERSONEL

CV - AKADEMİK PERSONEL FOTOĞRAF: 1. ADI: Deniz.Altan. 2. SOYADI: Erdağ 3. DOĞUM YERİ: Lefkoşa 4. DOĞUM TARİHİ (GG.AA.YYYY): 07/06/1979 5. İLETİŞİM BİLGİLERİ: 5.1. BÖLÜM: Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu 5.2. TELEFON NUMARASI:

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 8.9.216 Diploma Program Adı : MEDYA VE İLETİŞİM, ÖNLİSANS PROGRAMI, (UZAKTAN ÖĞRETİM) Akademik Yıl

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Tolga YÜKSEL Ünvanı Birimi Doğum Tarihi Yrd. Doç. Dr. Mühendislik Fakültesi/ Elektrik Elektronik Mühendisliği 23.10.1980

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.216 Diploma Program Adı : MEDYA VE İLETİŞİM, ÖNLİSANS PROGRAMI, (UZAKTAN ÖĞRETİM) Akademik

Detaylı

Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları

Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş (COMPE 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayarlara ve Programlamaya Giriş COMPE 101 Güz 2 2

Detaylı

EK - 4A ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Burak Yasin YILMAZ İletişim Bilgileri Adres

EK - 4A ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Burak Yasin YILMAZ İletişim Bilgileri Adres EK - 4A ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Burak Yasin YILMAZ İletişim Bilgileri Adres : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları ve Öğretim ABD Meşelik Yerleşkesi

Detaylı

Bileen Tümletirmesine Dayalı Otomatik Uygulama Gelitirimi

Bileen Tümletirmesine Dayalı Otomatik Uygulama Gelitirimi Bileen Tümletirmesine Dayalı Otomatik Uygulama Gelitirimi Murat Mutlu ÖZTÜRK Bilgisayar Mühendislii Bölümü, Mühendislik Fakültesi, Orta Dou Teknik Üniversitesi, 06520, Çankaya, Ankara e-posta: murato@havelsan.com.tr

Detaylı

Veritabanı Tasarım ve Yönetimi (COMPE 341) Ders Detayları

Veritabanı Tasarım ve Yönetimi (COMPE 341) Ders Detayları Veritabanı Tasarım ve Yönetimi (COMPE 341) Ders Detayları Ders Adı Veritabanı Tasarım ve Yönetimi Ders Kodu COMPE 341 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Güz 3 2 0 4 5 Ön Koşul

Detaylı

IE 407 ve IE 408 Uygulama Planı

IE 407 ve IE 408 Uygulama Planı IE 407 ve IE 408 Uygulama Planı I. İçerik Bitirme projesi bilindiği gibi iki ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar, birinci dönem sistem analizi ve problem formülasyonunun yapıldığı IE 407 ve ikinci dönem

Detaylı

Genel Çeviri II (ETI420) Ders Detayları

Genel Çeviri II (ETI420) Ders Detayları Genel Çeviri II (ETI420) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Çeviri II ETI420 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMLARININ ve DERSLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNE YÖNELİK YÖNERGE. Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMLARININ ve DERSLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNE YÖNELİK YÖNERGE. Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMLARININ ve DERSLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNE YÖNELİK YÖNERGE Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi İzmir, Aralık 2012 İÇİNDEKİLER 1. Uzaktan Eğitim Programlarının

Detaylı

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Bursa ubesi olarak;

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Bursa ubesi olarak; 6. Bölgenin endemik bitki örtüsünün korunması ana hedef olmalıdır. 7. Bölgede bulunan yer altı su kaynaklarının korunması ana hedeflerden olmalıdır. 8. Arıtma sorunu yapılacak bilimsel aratırmalar sonucu

Detaylı

DATABASE SYSTEMS Ders İzlence Formu

DATABASE SYSTEMS Ders İzlence Formu Diploma Programı Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yarıyıl Teorik Uygulama DATABASE SYSTEMS Ders İzlence Formu Laboratuar Kodu: CSE322 Dersin Adı: DATABASE SYSTEMS Toplam Saat AKTS Dersin Anlatıldığı Dil

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yabancı Dilde Okuma ve Konuşma BIL221 3 4+0 4 4 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu

Detaylı

LKÖRETM 3. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRETMEN KILAVUZ KTABI VE ÖRENC ÇALIMA KTABININ YAPILANDIRMACI YAKLAIMA UYGUNLUU. Tolga ERDOAN * ÖZET

LKÖRETM 3. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRETMEN KILAVUZ KTABI VE ÖRENC ÇALIMA KTABININ YAPILANDIRMACI YAKLAIMA UYGUNLUU. Tolga ERDOAN * ÖZET lköretim 3. Sınıf Türkçe Dersi Öretmen Kılavuz Tolga ERDOAN LKÖRETM 3. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRETMEN KILAVUZ KTABI VE ÖRENC ÇALIMA KTABININ YAPILANDIRMACI YAKLAIMA UYGUNLUU Tolga ERDOAN * ÖZET Bu aratırmada,

Detaylı

Bilgi lem Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii

Bilgi lem Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii Bilgi lem Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii Amaç Madde 1. Bu Yönetmeliin amacı; Bilgi lem Müdürlüünün tekilat yapısını, hukukî statüsünü, görev, çalıma usul ve esaslarını belirleyerek, hizmetlerin daha

Detaylı

LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR

LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR LKS* THE ASSOCIATION BETWEEN GENERAL TARGETS AND GOALS/ACQUISITIONS IN TURKISH LANGUAGE PROGRAM Erhan DURUKAN**

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ Demet LAFÇI Şef 0 434 228 33 55 dlafci@beu.edu.tr Maaş işlemlerinin yapılması, Yolluk işlemlerinin yapılması, İhale işlemlerinin

Detaylı

TÜRKYE OTOMOBL SPORLARI FEDERASYONU

TÜRKYE OTOMOBL SPORLARI FEDERASYONU TÜRKYE OTOMOBL SPORLARI FEDERASYONU 01 Ocak 2006 31 Temmuz 2006 FAALYET PROGRAMI Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu, 2006 Faaliyet Programı, 01 Ocak 2006 31 Temmuz 2006 tarihleri arasında 5 ana balık

Detaylı

Çok Katmanlı Veritabanı Uygulamaları çin Esnek Bir Vb.Net Kodu Üreticisi: Code Generator

Çok Katmanlı Veritabanı Uygulamaları çin Esnek Bir Vb.Net Kodu Üreticisi: Code Generator Çok Katmanlı Veritabanı Uygulamaları çin Esnek Bir Vb.Net Kodu Üreticisi: Code Generator 1 Mustafa YILDIZ, 2 Orhan KARAHASAN, 3 Selahattin KURU 1 Teknopazar A.., ITU Ayazaa Kampüsü, ARI Teknokent No:9,

Detaylı

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye hakkında hazırlanan lerleme Raporu, Türkiye ile müzakerelerin balaması yönünde olumlu bir

Detaylı

Kütüphaneye girebilmeniz için öğrenci kimlik kartınızın yanınızda olması gerekmektedir.

Kütüphaneye girebilmeniz için öğrenci kimlik kartınızın yanınızda olması gerekmektedir. Leman KOZAKCI Kütüphaneye girebilmeniz için öğrenci kimlik kartınızın yanınızda olması gerekmektedir. Kütüphanede bulunan ve dışarı çıkarılmasında bir mahsuru olmayan yayını ödünç almak için kütüphaneye

Detaylı

Mikroişlemciler ve Mikrokontrolörlere Giriş (CMPE236) Ders Detayları

Mikroişlemciler ve Mikrokontrolörlere Giriş (CMPE236) Ders Detayları Mikroişlemciler ve Mikrokontrolörlere Giriş (CMPE236) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Mikroişlemciler ve Mikrokontrolörlere Giriş CMPE236

Detaylı

Fundamentals of programming Ders İzlence Formu

Fundamentals of programming Ders İzlence Formu Diploma Programı Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yarıyıl Teorik Uygulama Fundamentals of programming Ders İzlence Formu Laboratuar Kodu: CSE111 Dersin Adı: Fundamentals of programming Toplam Saat AKTS Dersin

Detaylı

91-03-01-517 YAPAY ZEKA (Artificial Intelligence)

91-03-01-517 YAPAY ZEKA (Artificial Intelligence) 91-03-01-517 YAPAY ZEKA (Artificial Intelligence) Dersi Veren Öğretim Üyesi Y. Doç. Dr. Aybars UĞUR Ders Web Sayfası : http://yzgrafik.ege.edu.tr/~ugur 27.09.2009 Y. Doç. Dr. Aybars UĞUR (517 Yapay Zeka)

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölüm Başkanı

ÖZGEÇMİŞ. GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölüm Başkanı ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Hüda Hüdaverdi 2. Doğum Tarihi: 19 Ağustos 1964 3. Ünvanı: Yrd. Doç. Dr., GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölüm Başkanı 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

Detaylı

BÜLTEN. KONU: 6009 S. Kanunla Belirlenen Yeni Ücret Tarifesine Göre Önceki Aylarda Fazla Kesilen Vergilerin adesi Hk 274 Nolu Tebli Yayınlanmıtır.

BÜLTEN. KONU: 6009 S. Kanunla Belirlenen Yeni Ücret Tarifesine Göre Önceki Aylarda Fazla Kesilen Vergilerin adesi Hk 274 Nolu Tebli Yayınlanmıtır. Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2010-041 Tarih: 19.08.2010

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Matlab Programlama BIL449 7 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Seçmeli / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Unvan Üniversite / Bölüm Yıl Yardımcı Doçent Trakya Üniversitesi / Bilgisayar Mühendisliği

ÖZGEÇMİŞ. Unvan Üniversite / Bölüm Yıl Yardımcı Doçent Trakya Üniversitesi / Bilgisayar Mühendisliği ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Nurşen Suçsuz 2. Doğum Tarihi : 01.03.1965 3. Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Matematik Trakya Üniversitesi 1987 Y. Lisans Matematik

Detaylı

Emre Ünsal, Erdem Arıkan, Kökten Ulaş Birant Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İzmir, 2012

Emre Ünsal, Erdem Arıkan, Kökten Ulaş Birant Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İzmir, 2012 Yazılım Mühendisliği Etiği: Literatür Taraması Emre Ünsal, Erdem Arıkan, Kökten Ulaş Birant Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İzmir, 2012 Özet Araştırmanın Amacı. Yazılım Mühendisliği

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Mühendislik Nedir? Mühendislik, bilim ve matematiğin yararlı cihaz ve sistemlerin üretimine uygulanmasıdır. Örn: Elektrik mühendisleri, elektronik

Detaylı

Veritabanı Tasarım ve Yönetimi (COMPE 341) Ders Detayları

Veritabanı Tasarım ve Yönetimi (COMPE 341) Ders Detayları Veritabanı Tasarım ve Yönetimi (COMPE 341) Ders Detayları Ders Adı Veritabanı Tasarım ve Yönetimi Ders Kodu COMPE 341 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Güz 3 2 0 4 5 Ön Koşul

Detaylı

SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Ders İzlence Formu. Kodu: CSE401 Dersin Adı: SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Toplam Saat

SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Ders İzlence Formu. Kodu: CSE401 Dersin Adı: SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Toplam Saat Diploma Programı Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yarıyıl Teorik Uygulama SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Ders İzlence Formu Laboratuar Kodu: CSE401 Dersin Adı: SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Toplam Saat AKTS

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİNDE BİLGİSAYAR EĞİTİMİ

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİNDE BİLGİSAYAR EĞİTİMİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİNDE BİLGİSAYAR EĞİTİMİ Doç.Dr. Taner DERBENTÜ İTÜ Makina Fakültesi ÖZET Bu çalışmanın amacı, ülkemizde makina mühendisliği lisans programlarında verilen bilgisayar eğitiminin bugünkü

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi Analizi (IE 305) Ders Detayları

Mühendislik Ekonomisi Analizi (IE 305) Ders Detayları Mühendislik Ekonomisi Analizi (IE 305) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mühendislik Ekonomisi Analizi IE 305 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü oner@isikun.edu.tr

Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü oner@isikun.edu.tr Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü oner@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Mustafa Mengüç ÖNER 2. Doğum Tarihi : 01.02.1977 3. Unvanı : Doçent Dr. 4. Öğrenim Durumu : ÖĞRENİM

Detaylı

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

BOSAD Boya Sanayicileri Dernei TÜRK BOYA SEKTÖRÜ. Dünya Boya Ticaretindeki Gelimeler

BOSAD Boya Sanayicileri Dernei TÜRK BOYA SEKTÖRÜ. Dünya Boya Ticaretindeki Gelimeler BOSAD Boya Sanayicileri Dernei Dünya Boya Ticaretindeki Gelimeler TÜRK BOYA SEKTÖRÜ Dünya ekonomisindeki gelimeyle paralel olarak dünya boya üretimi bugün 29,4 milyon ton civarında gerçeklemektedir ve

Detaylı

Lisansüstü Programlarına Yeni Öğrenci Kayıt Rehberi

Lisansüstü Programlarına Yeni Öğrenci Kayıt Rehberi Lisansüstü Programlarına Yeni Öğrenci Kayıt Rehberi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Sevgili Öğrencimiz, Doğu Akdeniz Üniversitesi ne (DAÜ e) hoş geldiniz. Sizi, DAÜ de görmekten büyük

Detaylı

Bilgisayar Bilimlerine Giriş (MCS115) Ders Detayları

Bilgisayar Bilimlerine Giriş (MCS115) Ders Detayları Bilgisayar Bilimlerine Giriş (MCS115) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayar Bilimlerine Giriş MCS115 Güz 2 2 2 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 7 Sayı: 34 Volume: 7 Issue: 34 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ETKL OKUL-ÇEVRE LKSNDE ALENN KATKISINA

Detaylı

PORTER MODEL: ULUSLARARASI REKABET ÖZLEM ÖZ ODTÜ LETME BÖLÜMÜ

PORTER MODEL: ULUSLARARASI REKABET ÖZLEM ÖZ ODTÜ LETME BÖLÜMÜ : ULUSLARARASI REKABET ÖZLEM ÖZ ODTÜ LETME BÖLÜMÜ Genel Çerçeve Makroekonomik, Politik ve veyasal Çevre Rekabet Edebilirliliin Mikroekonomik Temelleri irket irket Stratejisi Stratejisi Mikroekonomik Mikroekonomik

Detaylı

C ile Programlama (COMPE 112) Ders Detayları

C ile Programlama (COMPE 112) Ders Detayları C ile Programlama (COMPE 112) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati C ile Programlama COMPE 112 Her İkisi 3 2 0 4 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

YAKMA YÖNETM VE BRÜLÖR KONTROL SSTEMLER

YAKMA YÖNETM VE BRÜLÖR KONTROL SSTEMLER 63 YAKMA YÖNETM VE BRÜLÖR KONTROL SSTEMLER Serdar HIZIROLU ÖZET Bu seminerde, mikroilemci kontrollu tam elektronik Yakma Yönetim ve Brülör Kontrol Sistemi ni oluturan ana kontrol ünitesi, servo motorlar,

Detaylı

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 3 Sayı: 6 Aralık 2012

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 3 Sayı: 6 Aralık 2012 ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 3 Sayı: 6 Aralık 2012 TÜRKÇE ETM ALANINDA ÖRENM GÖREN LSANSÜSTÜ ÖRENCLERNN BLG OKURYAZARLII

Detaylı

Yazılım Kalite Yönetimi (SE 554) Ders Detayları

Yazılım Kalite Yönetimi (SE 554) Ders Detayları Yazılım Kalite Yönetimi (SE 554) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yazılım Kalite Yönetimi SE 554 Bahar 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4009

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4009 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Adı: BİTİRME PROJESİ HAZIRLIK Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: MMM 4009 Dersin Öğretim Dili: Türkçe

Detaylı