Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri"

Transkript

1 Ünite Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri 1- Elektrostatik - Elektrik Akımı, Potansiyel Fark ve Direnç - Elektrik Enerjisi ve Elektriksel Güç 4- Manyetizma

2

3 1 Elektrostatik Testlerinin Çözümleri Test 1 in Çözümleri 1. d P R S d - q q q q = r = r r - q q qm = r = q r r Sonuç; q q = q =-q qm = q olur. ve kürelerinin yükleri q olarak verilmiştir. Bu durumda küresi, R küresinden elektronları kendine doğru çekerek, R nin sol yanını () ile yükler. Benzer şekilde küresi de aynı etkiyi yaparak, yüklenme şekildeki gibi olur. Bu durumda q R > q P = q S olur. 4.. q q q Şekil I Şekil II Yalıtkan ayaklar üzerinde birbirine değmekte olan ve küreleri bir tek cisim gibi davranır. q yüklü çubuk, sistemin serbest elektronlarından birini sol uca iterken sağ uçta bir () fazlalığı kalır. Düzenek Şekil I deki gibi iken, ve nin yalıtkan ayaklarından tutulup ayrılırlarsa Şekil II deki gibi q = q, q = q olur. II q III çubuğu küresini etki ile şekildeki gibi yükler. Zıt yükler birbirini çektiğinden çok hafif küresi II konumundan III konumuna gelir. Düzenek şekildeki gibi iken, çubuğundan daha kalın, ancak q yüklü başka bir M çubuğu çubuğuna dokundurulup ayrılıyor. ve M nin toplam yükü (qq= 0) olacağından, nötr duruma geçer. küresinin yük dengesi bozulmadığından yeniden II konumuna gelir.. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. ve nin dokunması ile yük dağılımı; 5q - 8q q = r =- q r r 5q - 8q q = r =-q r r biçiminde olur. Buradan q yüküyle ayrılan küresi, M küresine dokunduruluyor. 5. q yüklü iletken küresi, nötr elektroskobunun topuzuna dokundurulduğunda, ikisi de () yüklü duruma geçer. Yükünün bir kısmını ye veren küresinin yükü artık, q dan daha azdır. küresi bu hâliyle M nin topuzuna dokunduruluyor. () yükün miktarı () yükten fazla olacağı için, hem, hem de M () yüklü duruma geçer. Sonuçta, nın yükü (), nin yükü () ve M nin yükü () olur.

4 4 Ünite Elektrik ve Manyetizma 6. X küresi, Z elektroskobuna yaklaştırılınca, Z elektroskobunun yaprakları biraz daha açıldığına göre X ile Z aynı işaretle yüklüdür. I ile verilen önerme doğrudur. 8. X Y E X Y X küresi yüklü, hafif Y küresi nötr olabilir. Örneğin; X küresi () yüklü ise, Y küresini şekildeki gibi yükler. Y nin sol tarafı X ile zıt işaretli olarak yüklendiği için, Y küresi şekildeki konumuna gelebilir. O hâlde II ile verilen bilgi doğrudur. Şekil I küresi etki ile X in sol yanını (), elektroskobu () ile yükler (Şekil I). Y E III ile verilen önermede, X ile Y nin kesinlikle zıt işaretle yüklendiği söylenmiştir. Bu durum hem olabilir, hem de olmayabilir. esinlikle dediği için III yanlıştır. Y küresi X ile zıt işaretli veya nötr olabileceğinden kesinlikle zıt işaretlidir diyemeyiz. Şekil II Y cismi ve E elektroskobu sistemden ayrılırsa, yüklerin Y cismi üzerinde homojen olarak dağılabilmesi için, Y cisminden eletroskoba elektron geçişi olmalıdır. Böylece elektroskobun yaprakları biraz kapanır (Şekil II). 7. () yüklü çubuk, etki ile, küresini q ile küresini de q ile yükler. üreler birbirinden ayrıldıktan sonra, önce küresi yüksüz silindirin dışına dokunduruluyor. Dokunma sırasında, q yükünü büyüklükleri oranında paylaşırlar. Bu işlemden küresi () yüklü olarak ayrılırken, silindir de () yüklenir. Ancak ikisinin de yük miktarı q dan daha azdır. q yüklü küresi, silindirin iç kısmına dokundurulup ayrılıyor. Bu q yükü silindirin dış kısmından gelen elektronlarla nötrleşir. Bunun sonucunda silindirin dış kısmı () yük ile yüklenir. Daha önce silindirin dışı () yüklü idi. Ancak () nin miktarı, q dan az olduğundan silindirin dışı () yüklenmiş olur. Yüklü cisimlerin tüm yükü, dış kabuğa geçtiğinden silindirin içi yüksüzdür. Yanıt A dır. 9. Şekil I de birbirine dokundurulan, her biri q yüklü, özdeş ve M küreleri arasında başlangıçta yük alışverişi olmaz. Daha sonra q yüklü küresinin etkisiyle q M >q olur. Bu durumdaki ve M küreleri, Şekil II deki konuma getirildiklerinde her ikisi de q yüklü X küresini iter. Ancak q M >q olduğundan, M küresi X küresini X- arasına iter ve X küresi bu arada dengede kalır.

5 EETROSTATİ q yüklü küre, etki ile, nötr elektroskobun yapraklarını Şekil I deki gibi açar. q r Şekil II q r fiekil I A anahtarı kapatılınca, küreler toplam yükü yarıçapları oranında paylaşırlar. Toplam yük, q4q= q dür. Bu yükten, r yarıçaplı küreye q kadar yük düşer. Bu nedenle önce elektroskobun yaprakları kapanır. Daha sonra, Şekil II deki gibi yeniden açılır. 1. Başlangıçta hem küre, hem de elektroskop yüklüdür. Bu iki iletkenin yükü aynı işaretli ve yükler büyüklükleri ile orantılı ise, aralarında yük alışverişi olmaz. Bu durumda elektroskobun yapraklarında bir değişiklik gözlenmez. İki iletkenin yükü eşit ve zıt işaretli ise dokunma sırasında ikisi de nötr duruma geçer. Bu durumda elektroskobun yaprakları tamamen kapanır ve bir daha açılmaz. üre ve elektroskobun yükleri zıt işaretli ve kürenin yük miktarı çok fazla ise, önce yapraklar tamamen kapanır. Sonra kürenin yükü cinsinden yüklenerek yeniden açılır. üre ve elektroskop aynı işaretle yüklü olup, kürenin yükü çok fazla ise, küreden elektroskoba bir miktar yük geçer. Bunun sonucunda elektroskobun yaprakları biraz daha açılır. Ancak bu açıklık devam eder. Sonra biraz kapanma olmaz. Bu nedenle II ile verilen önerme gerçekleşmez. 11. A 1 anahtarının kapatılmasıyla r ve r yarıçaplı küreler yüklerini yarıçapları oranında paylaşırlar. Başlangıçta r yarıçaplı kürenin yüküne x dersek; q q x q x r = r = r q x q x qr = r = r bulunur. A anahtarının kapatılması ile r ve r yarıçaplı küreler yüklerini yarıçapları oranında paylaşırlar. Bu paylaşmanın sonunda, r yarıçaplı kürede q yükü kaldığına göre; q r = q x - q 5r q x - q q = 5 - q x 5q = x =8q bulunur. 1. q 1 = q F F 1 F r q A r q = q q 1 ve q yüklerinin q üzerine uyguladıkları F1, F bileşenleri ile, F bileşke kuvveti şekildeki gibidir. q1 q k q q F1 = k = dir. ( r ) 4r q 1 yükünün q yükünden uzaklığı r, A noktasının q yükünden uzaklığı r olduğundan, A noktasına q yükünü koyarsak F 4 1 vektörü korunmuş olur.

6 6 Ünite Elektrik ve Manyetizma 14. A A 4q 4q Test nin Çözümleri 1. ip () yüklü A küresi, birbirine dokunur durumdaki ve kürelerini etki ile Şekil I deki gibi yükler. ve küreleri birbirinden ayrıldıklarında yük durumu Şekil II deki gibidir. Daha sonra yüklü küresi nötr M küresine dokundurulup ayrılırsa yükü; 4 q' q. = r = q r r 4q q'. M = r = q r r olur. Şimdi de 4q yüklü küresini q yüklü hâle gelen M küresine dokunduralım. 4q q q'. = r = q bulunur. r r Özdeş elektroskopların yaprakları arasındaki açı α ve α olduğuna göre, nin yük miktarı nınkinden fazladır. Bu nedenle A anahtarı kapatıldığında nın yaprakları tamamen kapanmaz. İki elektroskop ister aynı işaretli ister zıt işaretli yüklü olsun A anahtarı kapatıldığında nın yaprakları önce açılıp sonra kapanmaz. Şekil I Şekil II küresi içindeki () yüklü cisim, kendisine en yakın yerdeki () yükleri kürenin dışına doğru iter. Bu nedenle küresinin dış kısmı () ile yüklenir. I. yargı doğrudur. Yüklü iletkenlerde sistemin yükü en dış bölgeye dağılır. İç bölgelerde yük bulunmaz. Şekil II de dışarıdan küresine değen cisim yükünü küresiyle paylaşır. Bir başka ifadeyle her ikisinin de dış kısmı () yüklenir. Ancak nin iç kısmı nötrdür. II. yargı yanlıştır. M küresinin dış kısmı toprağa bağlı olduğu için nötrdür. Bu nedenle III. yargı da yanlıştır.. () yüklü çubuk topuzun kendine en yakın olan kısmına () yüklerini çeker. Böylece elektroskobun topuzu () ile yüklenir. Önce toprak bağlantısı kesilip, sonra da () yüklü çubuk uzaklaştırılırsa topuzdaki () yüklerin bir kısmı yapraklara giderek yaprakların açılmasına neden olur.. X Y 16. yalıtkan bir cisimdir. Yalıtkanlar üzerinde yük hareket etmez. Ancak topraktan az miktarda () yük ucuna gelir. () yüklü küre silindirin iç kısmına dokundurulursa kendisi nötr hâle gelir, silindir ise () ile yüklenir. () yüklü silindire X ve Y elektroskopları bağlanınca toplam yük iletkenler arasında paylaşılır. Bir başka ifadeyle, X ve Y elektroskopları () yük ile yüklenerek yaprakları açılır.

7 EETROSTATİ 7 4. () yüklü küre M cismini () cismini () ile yükler. Başlangıçta ve M nin yük miktarı birbirine eşittir. M uzaklaştırılınca ye doğru biraz daha () yük iletilir. Böylece nın yükü artar. Sonuç olarak q > q M > q olur. 5. Şekil I de X çubuğu E elektroskobuna yaklaştırıldığında elektroskobun yapraklarının biraz daha açıldığı söyleniyor. O hâlde X çubuğu başlangıçta yüklüdür. Y çubuğu yaklaştırılınca yapraklar biraz daha açıldığına göre II yargı doğrudur. Şekil II deki düzenekte Y çubuğu X çubuğuna dokundurularak yaklaştırılıyor. Bu durumda yaprakların biraz daha açıldığı söyleniyor. Buradan X ve Y çubuklarının yüklerinin aynı işaretli olduğunu söyleyebiliriz. Eğer X ve Y çubuklarının yükleri aynı işaretli olmasaydı Şekil II de yapraklar biraz kapanırdı. O hâlde III yargı doğrudur. Bu verilenlerle X çubuğunun yük işaretine karar veremeyiz. I. yargı yanlıştır. 6. () yüklü A çubuğu R levhasına dokunmaksızın yaklaştırıldığında R nin üzerindeki () yüklerden bir kısmını P levhasına gönderir. Bu durumda P nin yükü azalırken R nin yükü artar. 9. Yüklü bir elektroskobun topuzuna çıplak elle dokunulduğunda insan vücudu iletken olduğundan elektroskop topraklanmış olur. Bir başka ifadeyle () yüklü elektroskoba parmaklarımızı dokundurduğumuzda yaprakları tamamen kapanır. Yükü q olan elektroskobun topuzuna () yükü yalıtkan plastik çubuk dokundurulduğunda yapraklar biraz kapanır. Çünkü plastik yalıtkan olduğundan yüklerin çok az bir kısmını alır. Yüklü elektroskobun topuzuna nötr bir cisim dokundurulduğunda toplam yük paylaşılır ve yapraklar biraz kapanır. 10. Elektroskop silindirin iç bölgesinde olduğu için yükü tamamen silindirin dış kısmına geçer. Yani elektroskobun yaprakları tamamen kapanır. 11. Hangi durumlarda yapraklardan daha fazla () yük çekilirse yapraklar o kadar fazla açılır. Şekil III te () yüklü iki çubuk, topuzu d uzaklığından etkiliyor. Şekil II de ise çubuklardan biri d, öteki d uzaklığında olduğu için c > β olur. Şekil I de bir çubuk d uzaklığından elektroskobu etkilediği için α en küçük olur. 7. çubuğu her iki elektroskobun yapraklarından topuzlarına doğru () yükleri çeker. Bunun sonucunda E 1 elektroskobunun yapraklarının açıklığı azalır, E ninki de artar. 1. A küresi küresinden ya () yükleri iteceğinden q = q dır. ve küreleri özdeş elektroskoplara dokundurulunca nın yarıçapı daha küçük olduğundan E 1 elektroskobunun yaprakları daha çok açılır. 8. P küresi () yüklü elektroskoba yaklaştırılınca yapraklarının açıldığı söyleniyor. Buna göre P küresi () yüklüdür. Şekil I de ipteki gerilme kuvvetinin büyüklüğü azaldığına göre, P ile R aynı cins elektrik ile yüklüdür. Yani R küresi de () yüklüdür. 1. Cisimlerin birbirine uyguladıkları elektriksel kuvvetler eşittir. Aynı kuvvet 4m kütlesine a ivmesi kazandırırsa, m kütlesine 4a ivmesi kazandırır. Bu nedenle 4m kütleli cisim x kadar yol alınca m kütleli cisim 4x yol alır. Bu cisimler ZT arasında karşılaşır.

8 8 Ünite Elektrik ve Manyetizma 14. Yapraklar önce açılıp sonra kapandığına göre, A ve B kürelerinin yükü zıt işaretlidir. ürelerin elektroskoba ne kadar yaklaştırıldıkları söylenmediği için yük miktarının büyüklüklerini karşılaştıramayız. Test ün Çözümleri 1. Şekil I toprak 15. q yüklü küre elektroskoba yaklaştırılınca q nun etkisi azalacağından yapraklar arasındaki açı θ dan küçük olur. X ve Y küreleri birbirine dokundurulunca toplam yük sıfır olacağından yapraklar tamamen kapanır. 16. T X T Y T Z F q q q X Y Z mg F mg mg q q q F d. Şekil II - metal cismine () yüklü küre yaklaştırılırsa küredeki () ler, ucundaki () leri toprağa iter. Bunun sonucunda ucu () ile yüklenir. Düzenek bu durumda iken toprak bağlantısı kesilir sonra da () yüklü küre uzaklaştırılırsa, ucundaki () yükler - cisminin bütün dış yüzüne dağılır. İplere asılı özdeş kürelerin kütlesi m olsun. X, Y, Z kürelerine aşağıya doğru mg ağırlığı etki eder. Aynı cins yükler birbirini iterken zıt yüklü cisimler birbirini çeker. Sistemde verilen yükler ve uzaklıklar eşit olduğundan itme veya çekme kuvvetlerinin büyüklükleri eşit ve F dir. Bu kuvvetler şekil üzerinde gösterildiği gibidir. Buna göre; T X = mg F T Y = mg F T Z = mg F yazabiliriz. Nötr M çubuğu () yüklü çubuğuna dokundurulunca bu yük ve M arasında paylaşılır. M nin yüzey alanı daha büyük olduğu için M ye daha fazla yük düşer. ve M yerlerine konulunca her ikisi de sarkacı iter. M nin yükü daha büyük olduğundan uyguladığı itme de daha büyük olur. Bu nedenle sarkaç I ile arasında dengeye gelir.. q yüklü çubuk elektroskoba yaklaştırılınca, yapraklardaki () yükleri topuza çeker. Böylece yapraklar () ile yüklenir ve açılır. () yüklü çubuğun arkasına q yüklü başka bir çubuk Şekil II deki gibi

9 EETROSTATİ 9 yaklaştırılıyor. Yeni çubuk topuzdaki () yüklerin bir kısmını tekrar yapraklara iter. Böylece yaprakların () yükü azalır ve yapraklar biraz kapanır. 4. () yüklü metal çubuk, I ve II nolu metal kürelere dokundurulunca her iki küre de () yüklenir. Bu kürelerden I. si nötr elektroskobuna dokundurulunca bu elektroskop da () yükle yüklenir. II. küre nötr elektroskobunun topuzuna yaklaştırılınca topuzdaki () yükler yapraklara itileceğinden yapraklar () yükle yüklenir. 8. Bir iletken kabın iç kısmına iletken yüklü bir cisim dokundurulunca, yükün tamamı kabın en dış bölgesine dağılır. İç bölgede hiç yük kalmaz. Buna göre X kabının iç yüzü nötr olur. Y kabında () yüklü küre, kabın iç kısmındaki () yükleri kendine en yakın bölgeye çeker. Böylece Y nin iç yüzeyi () yüklü olur. abın dış kısmına () yüklü bir küre dokundurulunca da toplam yükün tamanı sistemin en dış bölgesine dağılır. İç bölgede yük olmaz. Bu nedenle Z kabının iç kısmı nötrdür. 5. Başlangıçta () yüklü P levhası () metal küreyi iterek uzaklaştırmış. Buradan metal kürenin çok hafif olduğu anlaşılır. Metal küre nötr olsaydı () yüklü P levhası tarafından çekilecek ve ona dokunacaktı. Bu durumda metal küre () ile yüklenerek P levhası tarafından itilecekti. 6. Şekildeki düzenekte elektroskobunun yapraklarının biraz açılması nin yapraklarının biraz kapanması elektroskopların zıt işaretle yüklendiğini gösterir. 7. Yüklü bir elektroskoba yüklü bir çubuk dokundurulduğunda elektroskobun; Yapraklar biraz kapanabilir Yapraklar tamamen kapanabilir Yapraklar kapanıp tekrar açılabilir Yapraklar biraz daha açılabilir Çubuk ve elektroskobun yük miktarına bağlı olarak yukarıdaki maddeler gerçekleşebilir. Ancak elektroskobun yapraklarının önce daha çok açılması sonra biraz kapanması gerçekleşemez. 9. Başlangıçta ve kürelerinin yük miktarı eşittir. ancak M nin etkisiyle nın yükü artarken nin yükü aynı miktarda azalır. 10. () yüklü küresi () yüklü elektronu çektiği hâlde elektron diğer tarafa doğru sapmıştır. Bunun gerçekleşebilmesi için küresi dan daha büyük bir kuvvetle elektronu çekmelidir. O hâlde nin yükü q dan daha büyük olmalıdır. 11. İki veya daha fazla iletken küre birbirine dokundurulduğunda toplam yük yarıçaplarla orantılı olarak paylaşılır. Eğer kürelerin yarıçapları eşit ise hepsinin yükü aynı olur. q 10q qz q = qz = q bulunur. 1. O noktasındaki yükün ok yönünde hareket edebilmesi için; M nin uyguladığı itme kuvveti nın uyguladığı itme kuvvetinden büyük olmalıdır. Bunun anlamı nın elektrik yükü M ninkinden küçüktür. N nin uyguladığı itme kuvveti nin uyguladığı itme kuvvetine eşit olmalıdır. Yani N nin elektrik yükü ninkine eşittir.

10 10 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektroskoplar özdeş ve yapraklar arasındaki açılar da θ olduğuna göre, elektroskopların yük miktarları eşittir. Elektroskopların topuzları birbirine dokundurulunca θ açısı değiştiğine göre, yükleri zıt işaretlidir. Buna göre her iki elektroskobun da yaprakları kapanır. 18. Yüklü iletken iki küre birbirine dokundurulunca ya ikisi de yüklü kalır ya da ikisi de yüksüz hâle geçer. Buna göre, ile M yüklü, yüksüz olabilir. II. yargı doğrudur. yüklü, ile M yüksüz olabilir. III. yargı da doğrudur. 14. İletken küreler birbirine dokundurulunca toplam yük yarıçaplarla orantılı olarak paylaşılır. Buna göre, her iki kürenin yük işaretleri aynı olmalıdır. 19. küresi hareket etmediğine göre, ve M nin ye uyguladıkları kuvvetler eşittir. uvvetlerin eşit olabilmesi için de nın elektrik yükü M ninkinden büyük olmalıdır. Bu verilerle nin yükü ile ilgili kıyaslama yapamayız. 15. Elektroskoplar özdeş olduğuna göre, topuzlar birbirine dokundurulduğunda yapraklar arasındaki açıklığın değişmemesi için ikisinin de yükü aynı büyüklükte ve aynı işarette olması gerekmektedir. 16. Özdeş kürelerden nötr olan M küresi ya dokundurulunca; q qm ql M = q 0 q q l M = = olur. Daha sonra M küresi küresine dokundurulunca; q ql M qm M = q Q 0 = q = Q bulunur. 17. İletken bir kürenin iç kısmına yüklü bir cisim dokundurulduğunda, yükün tamamı sistemin en dışına dağılır. İç bölgede yük kalmaz. Buna göre Y küresi yüksüz, Z küresi () yüklüdür. 0. Elektroskoplar özdeş olduğuna göre, topuzları birbirine dokundurulunca, her ikisinin de yaprakları arasındaki açılar eşit olur. Ayrıca elektroskopların yük işaretleri zıt olduğu için son durumda elektroskobunun yaprakları arasındaki açı kesinlikle azalır. 1. Yüklü cisimlerin çevresindeki elektrik alan kuvvet çizgileri () yükten dışarı () yükten içeri doğrudur. Buna göre, ve kürelerinden her ikisinin de yük işareti () dir. Ayrıca kuvvet çizgilerinin sayısı yükün büyüklüğünün bir ölçüsüdür. yüküne gelen çizgi sayısı daha fazla olduğundan q > q dir.. q yüklü iletken küreyi elektroskobun topuzuna yaklaştırırsak, yapraklar biraz kapanır. q yüklü iletken küreyi elektroskobun topuzuna yaklaştırırsak, yapraklar biraz açılır. q yu yaklaştırırsak yapraklar daha çok açılır. Elektroskobun topuzuna q iletken bir küreyi dokundurursak yapraklar tamamen kapanır. Elektroskobun topuzuna q yüklü iletken bir küreyi dokundurursak üç farklı durum gerçekleşebilir. Biraz açılma olabilir, biraz kapanma olabilir veya hiç bir değişiklik olmaz.

11 EETROSTATİ 11. F M F M d d küresinin şekildeki gibi dengede kalabilmesi için ve M kürelerinin ikisi de küresine sola doğru kuvvet uygulamalıdır. Yani ve M nin yük işareti aynı nın yük işareti bunlara zıt olmalıdır. 4. ve elektroskoplarının sığası sırasıyla 1 ve birim olarak verilmiş. Bunun anlamı elektroskobunun yük biriktirme kapasitesi nınkinin iki katıdır demektir. Bir başka ifade ile nin yüzey alanı nınkinin dört katıdır. Elektroskopların tablaları birbirine dokundurulduğunda toplam yükten birim, 1 birim alır. yani q < q dir. elektrobskobunun dış yüzeyi nınkinin dört katı olduğundan yük dağılımları eşit olur. Bunun sonucunda yapraklar arasındaki açılar eşit olur. 5. Başlangıçta elektroskobunun yükü 6q, ninki q dur. Özdeş elektroskopların topuzları birbirine bağlanınca ikisinin de yük miktarı q olur. Bir başka ifade ile iki elektroskobun yüklerinin büyüklüğü eşit olur. nın yükü 6q iken q en büyük olur. Buna göre; θ = θ < θ olur.

1 Elektrik Yükleri. Test 1 in Çözümleri. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. K ve L nin dokunması ile yük dağılımı;

1 Elektrik Yükleri. Test 1 in Çözümleri. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. K ve L nin dokunması ile yük dağılımı; 1 Elektrik Yükleri 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. P R S M r r 3r d ve kürelerinin yükleri q olarak verilmiştir. Bu durumda küresi, R küresinden elektronları kendine doğru çekerek, R nin sol yanını () ile

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik 2. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F 2 q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği prensibine

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elektron ve proton

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların ( ) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir.

Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların ( ) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler:

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler: ELEKTROSTATİK Elektrostatik; durgun elektrik yüklerinin birbirleriyle ilişkilerinden, atom altı parçacıklarının etkileşmesine kadar geniş bir sahada yer alan fiziksel olayları inceler. Atomun merkezinde

Detaylı

1 elemanter yük = 1, C

1 elemanter yük = 1, C ELEKTRİK Elektrik, çağımızda eğitilmiş her insanın bilmesi gereken bir kavramdır. Kullandığımız birçok araçta elektrik ve manyetizma yasaları rol oynar: Radyo, televizyon, bilgisayar ve otomobil bunlardan

Detaylı

HAYALİMO EKİBİ 7. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK / FİZİKSEL OLAYLAR

HAYALİMO EKİBİ 7. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK / FİZİKSEL OLAYLAR ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİKLENME Kış aylarında kazağınızı çıkarırken saçınızdan bazı çıtırtılar geldiğini duymuşsunuzdur. Soğuk havalarda, kollarınızın ve bacaklarınızın hareketi, giysilerinizin birbirine

Detaylı

M O Q R L. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:...

M O Q R L. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ADI: OYADI: o: ınıfı: Tarih.../.../... ADIĞI OT:... 1. ıknatıslarla ilgili olarak; I. Bir mıknatısın çekme özelliğinin fazla olduğu uç kısımlarına mıknatısın kutuları denir. II. Tek kutuplu bir mıknatıs

Detaylı

F Z K ELEKTROSTAT K ÖRNEK 2: ÖRNEK 1 :

F Z K ELEKTROSTAT K ÖRNEK 2: ÖRNEK 1 : F Z EETROSTAT ÖRNE 1 : ÖRNE : Q 0 X M Z yal tkan yal tkan fiekildeki yal tkan sapl özdefl ve iletken,, M kürelerinin elektrik yükleri s ras yla, Q ve 0 (s f r) d r. M küresi ye dokundurulup ayr ld ktan

Detaylı

X Y Z K L M. L o. K o. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... A) Grubu. 3. Soru doğru ise (D), yanlış ise (Y) ile işaretleyiniz.

X Y Z K L M. L o. K o. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... A) Grubu. 3. Soru doğru ise (D), yanlış ise (Y) ile işaretleyiniz. ADI: OADI: No: ınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ADIĞI NOT:.... oru doğru ise (D), yanlış ise () ile işaretleyiniz. a) Pozitif yüklü bir cismin çevresindeki elektrik alanın yönü... doğrudur. b) Dirençler...

Detaylı

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ Çoğu kez yünlü kazağımızı ya da naylon iplikten yapılmış tişörtümüzü çıkartırken çıtırtılar duyarız. Eğer karanlık bir odada kazağımızı çıkartırsak,

Detaylı

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır.

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır. Fİİ TTİ. Bu testte 0 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi dakikadır... sal eksenleri çakışık, odak uzaklıkları sırasıyla f ve f olan tümsek ve çukur aynadan oluşan sistemde tümsek aynaya

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. Y cismi X küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. Yani X ile Y aynı cins, Y ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. 5. X Y Z. () yüklü küreciği elektroskobun

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 0 lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. cismi küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. ani ile aynı cins, ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. Z Cevap B ir.. Her üç küre aynı ana birbirine

Detaylı

Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya (-) negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Negatif yük sayısı= 5

Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya (-) negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Negatif yük sayısı= 5 ELEKTRİKLENME VE ELEKTROSKOP Elektriklenme: Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya () negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Cisimlerede iki tür elektrik yükü vardır: 1. Pozitif(+)

Detaylı

Yarıçapları farklı küreler birbirine dokundurulduğunda, son yükleri; Van Der Graf Jeneratörü 2) Dokunma ile Elektriklenme: En az biri yüklü olan iki veya daha fazla cisim birbirine dokundurulursa, fazlalık

Detaylı

ELEKTRİK DENEYLERİ. E 1 - Durgun Elektrik Deneyleri

ELEKTRİK DENEYLERİ. E 1 - Durgun Elektrik Deneyleri ELEKTRİK DENEYLERİ E 1 - Durgun Elektrik Deneyleri SÜRTÜNME İLE ELEKTRİKLENME E 1.1 Deneyin Amacı : Bazı cisimlerin yün kumaş veya hayvan postuna sürtülünce küçük ve hafif cisimleri kendine çektikleri

Detaylı

Elektriklenme. Mustafa ÇELİK

Elektriklenme. Mustafa ÇELİK Elektriklenme Mustafa ÇELİK 1. Elektriklenme Yün kumaşa sürtülen ebonit çubuk ve ipek kumaşa sürtülen cam çubuk ile asılı durumda bulunan alüminyum folyo arasında bir çekim etkisi gözlenir. Yün kumaşa

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK 3. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAİ EETRİ Elektriklenme Elektrik Akımı Nedir? Seri ve Paralel Bağlama Bu ünitede öğrencilerin; Elektriklenme çeşitlerini ve teknolojideki uygulama alanlarını, Elektrik akımı ve gerilim

Detaylı

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ Çoğu kez yünlü kazağımızı ya da naylon iplikten yapılmış tişörtümüzü çıkartırken çıtırtılar duyarız. Eğer karanlık bir odada kazağımızı çıkartırsak,

Detaylı

Elektrik Yük ve Elektrik Alan

Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Hedef Öğretiler Elektrik yükler ve bunların iletken ve yalıtkanlar daki davranışları. Coulomb s Yasası hesaplaması Test yük kavramı ve elektrik alan tanımı.

Detaylı

Vektör - Kuvvet. Test 1 in Çözümleri. 4. Uç uca ekleme yöntemiyle K + L + M + N vektörlerini toplayalım. I. grubun oyunu kazanabilmesi için F 1

Vektör - Kuvvet. Test 1 in Çözümleri. 4. Uç uca ekleme yöntemiyle K + L + M + N vektörlerini toplayalım. I. grubun oyunu kazanabilmesi için F 1 7 Vektör - uvvet 1 Test 1 in Çözümleri 1. 4. Uç uca ekleme yöntemiyle + + + vektörlerini toplayalım. I. grubun oyunu kazanabilmesi için kuvvetinin den büyük olması gerekir. A seçeneğinde her iki grubun

Detaylı

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr 1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk Eposta: temirturk@pau.eu.tr 1 ELEKTROSTATİK: Durgun yüklerin etkilerini ve aralarınaki etkileşmeleri inceler. Doğaa iki çeşit elektrik yükü bulunur: ()

Detaylı

Manyetizma Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. N S N S 1. X. Mıknatıslar arasındaki manyetik kuvvet;

Manyetizma Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. N S N S 1. X. Mıknatıslar arasındaki manyetik kuvvet; 3 Manyetizma Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 4. 1. X 1 2 3 4 Manyetik alan çizgileri kutup şiddeti ile doğru orantılıdır. 4 numaralı kutuptan çıkan çizgi sayısı 1 den çıkan çizgi sayısından az olduğu

Detaylı

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MANYETIZMA Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MAGNETİZMA Mıknatıs ve Özellikleri Magnetit adı verilen Fe 3 O 4 (demir oksit) bileşiği doğal bir mıknatıstır ve ilk olarak Manisa yakınlarında bulunduğu

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A S 2 FİZİ TESTİ. Bu testte 0 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fizik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. Aşağıdakilerden hangisi momentum birimidir? joule joule A) B) newton saniye weber

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ SINI KONU NLTIMLI ÜNİTE: ELEKTRİK VE MNYETİZM Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK LNI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ Elektriksel Kuvvet ve Elektrik lanı Ünite Konu nın Çözümleri kuvvetinin yatay ve üşey bileşenleri

Detaylı

Kondansatörler (Sığaçlar) Test 1 in Çözümleri. q 1. = = 600 µc yükü ile yüklenirken E 1. enerjisi;

Kondansatörler (Sığaçlar) Test 1 in Çözümleri. q 1. = = 600 µc yükü ile yüklenirken E 1. enerjisi; ondansatörler (Sığaçlar) Test in Çözümleri. ondansatörün levhaları arasındaki potansiyel farkı, üretecin potansiyel farkına eşittir. Levhalar arasındaki d aralığının değişmesi üretecin potansiyel farkını

Detaylı

e) İdeal voltmetrenin direnci.

e) İdeal voltmetrenin direnci. ADI: OADI: No: ınıfı: Tari.../.../... ADIĞI NOT:... 1. oru doğru ise (D), yanlış ise () ile işaretleyiniz. ( ) a) Teneke kutunun içindeki ava boşaltılırsa, sadece kutunun dış yüzeydeki açık ava basıncı

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK DURGUN ELEKTRİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında

Detaylı

elektrikle yüklenmiş

elektrikle yüklenmiş ELEKTRİK ALANLARI Birkaç basit deneyle elektrik yüklerinin ve kuvvetlerinin varlığı kanıtlanabilmektedir. Örneğin; Saçınızı kuru bir günde taradıktan sonra, tarağı küçük kağıt parçalarına dokundurursanız

Detaylı

Test Üç adet düzlem kondansatör, potansiyel farkı 30 volt olan bir üretece şekildeki gibi bağlıdır.

Test Üç adet düzlem kondansatör, potansiyel farkı 30 volt olan bir üretece şekildeki gibi bağlıdır. 07 Test.. Üç adet düzlem kondansatör, potansiyel farkı 0 volt olan bir üretece şekildeki gibi bağlıdır. + Şekilde verilen devrede K kondansatörünün yükü q ise, devrenin toplam yükü kaç q dür? A) B) ) 5

Detaylı

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI Adı ve Soyadı :................ 16 Nisan 011 No :................ Bölümü :................ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI 1) Aşağıdakiler hangisi/hangileri doğrudur? I. Coulomb yasasındaki Coulomb

Detaylı

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir.

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir. 6. 9 8. Şekil I Şekil II Z Eşit kollu bir terazinin kefelerinde Şekil I deki cisimler varken binici. bölmeye, Şekil II deki cisimler varken de 9. bölmeye getirilerek denge sağlanıyor. Binicinin bir bölme

Detaylı

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler.

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler. Soru 1) YGS Denemesi 01 I. Mekanik cisimlerin hareketlerini ve nasıl etkileştiğini inceler. II. Elektrik maddenin yapısındaki elektron ve protonların sahip olduğu elektrik yükünü ve bu yüklerin neden olduğu

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI SORU BANKASI. ÜNİT: LKTRİK V MANYTİZMA. Konu LKTRİKSL KUVVT V LKTRİK ALAN TST ÇÖZÜMLRİ Test in Çözümleri. lektriksel Kuvvet ve lektrik Alan I k. A K() k. ve yüklerinin K noktasınaki yükü üzerine

Detaylı

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem FTR 205 Elektroterapi I Temel Kavramlar yrd.doç.dr. emin ulaş erdem Elektrik, Akım, Gerilim Nedir? Elektriği anlamak için ilk olarak maddenin en kucuk birimi olan atomları anlamak gerekir. Atomlar bir

Detaylı

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 Açıklama: Bu deneme sınavında 14 fizik sorusu vardır. Deneme süresi 14 dakikadır. 2017 yılı fizik öğretimi kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır. YGS konu dağılımına eşdeğer

Detaylı

10. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI

10. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI 10. SINIF FİZİ YAZ TATİİ ÖDEV İTAPÇIĞI Sevgili öğrenciler; yorucu bir çalışma döneminden sonra hepiniz tatili hak ettiniz. Fakat öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmek için konu tekrarı yapmamız, soru çözerek

Detaylı

Toplam

Toplam Gerçek basittir ama basit görülmez. Blaise Pascal Ad Soyad: Okul: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Toplam /6 /7 /12 /10 /11 /8 /10 /12 /10 /14 /100 SINAV KURALLARI 1) Sınav toplam 5 sayfadan oluşmaktadır, lütfen sınava

Detaylı

Bölüm 1 Elektrik Alanları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 1 Elektrik Alanları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU E Bölüm 1 Elektrik Alanları Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU ELEKTRİK ALANLARI Elektrik Yüklerinin Özellikleri Coulomb Kanunu Elektrik Alanı Düzgün Bir EA da Yüklü Parçacıkların Hareketi Elektrik Yüklerinin

Detaylı

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI Sıvıların Kaldırma Kuvveti SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ (ARŞİMET PRENSİBİ) F K Sıvı içerisine batırılan bir cisim sıvı tarafından yukarı doğru itilir. Bu itme kuvvetine sıvıların

Detaylı

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5 BÖLÜM 2 UVVET MODEL SORU - 1 DEİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. F net =5N 1. = 30N =20N =10N = 40N yatay düzlem = 30N yatay düzlem yatay düzlem I = 40N uvvetler cisme aynı yönde uygulandığında bileşke kuvvet maksimum,

Detaylı

1. Statik Elektrik. 2. Statik Elektriklenme Yöntemleri

1. Statik Elektrik. 2. Statik Elektriklenme Yöntemleri 1. Statik Elektrik Tarihsel süreç içerisinde elektrik, kendisini ilk olarak durgun yüklerin oluşturduğu statik elektrik olarak göstermiştir. Çok eski çağlarda kumaşa sürtülmüş kehribar tüylerinin küçük

Detaylı

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 İndüksiyon Nötr Maddenin indüksiyon yoluyla yüklenmesi (Bir yük türünün diğer yük türüne göre daha fazla olması)

Detaylı

FİZİK BASAMAK SERİSİ DERS KİTAPÇIKLARI FİZİK MANYETİZMA AHMET DOĞRU

FİZİK BASAMAK SERİSİ DERS KİTAPÇIKLARI FİZİK MANYETİZMA AHMET DOĞRU FİZİK BAAMAK ERİİ DER KİTAPÇIKLARI FİZİK 10 MAYETİZMA AHMET DOĞRU 1-MADDEİ MAYETİK ÖZELLİKLERİ a) Paramanyetizma 3-MIKATILARI ÖZELLİKLERİ a. b. b) Diyamanyetizma c. Mıknatıs ortadan kesilirse c) Ferromanyetizma

Detaylı

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım devreleri Manyetik alanlar Akım nedeniyle oluşan manyetik

Detaylı

Komisyon LYS2 FİZİK - KİMYA - BİYOLOJİ 10 DENEME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Komisyon LYS2 FİZİK - KİMYA - BİYOLOJİ 10 DENEME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. omisyon YS FİZİ - İMYA - BİYOOJİ 0 DENEME TAMAMI ÇÖZÜMÜ ISBN 978-605-8-85- itapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayım ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ELEKTRİKSEL POTANSİYEL Elektriksel Potansiyel Enerji Elektriksel potansiyel enerji kavramına geçmeden önce Fizik-1 dersinizde görmüş olduğunuz iş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu kavramları ile

Detaylı

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S 4 atı, ıvı ve Gazların Basıncı 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 3 30 60 atı cisimlerin basınçları ağırlıkları ile doğru orantılı, yere temas yüzeyi ile ters orantılıdır. Özdeş cisimlerden nin temas alanı

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SRU BANASI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENGE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge est 1'in Çözümleri. 1 k x 1 k x 1 x 1 x 1. (+) ( ) x 1 k r k x x k x r x k k x noktasına göre tork alalım. oplam

Detaylı

Bölüm 24 Gauss Yasası

Bölüm 24 Gauss Yasası Bölüm 24 Gauss Yasası Elektrik Akısı Gauss Yasası Gauss Yasasının Yüklü Yalıtkanlara Uygulanması Elektrostatik Dengedeki İletkenler Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI

11. SINIF SORU BANKASI . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: ELEKTRİK E MANYETİZMA. Konu TEST ÇÖZÜMLERİ Düzgün Elektrik Alan e Sığa TEST in Çözümleri. L Şekil II e, tan b E mg mg...( ) () e () bağıntılarının sağ taraflarını eşitlersek;

Detaylı

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Newton un II. yasası Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Bir cisme F A, F B ve F C gibi çok sayıda kuvvet etkiyorsa, net kuvvet bunların

Detaylı

5. Ünite 4. Konu Genleşme A nın Yanıtları

5. Ünite 4. Konu Genleşme A nın Yanıtları GENEŞE 5. Ünite 4. onu Genleşme A nın anıtları Aşağıda metal çiftlerinin soğutulması veya ısıtılması ile metal çiftlerin ilk ve son durumları şekilde belirtilmiştir., 2, 3 ve 4. sorularda verilen boşluklara

Detaylı

STATİK ELEKTRİK SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON

STATİK ELEKTRİK SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ İçindekiler 1.Elektriğin Tanımı ve Üstünlükleri

Detaylı

SIĞA VE DİELEKTRİKLER

SIĞA VE DİELEKTRİKLER SIĞA VE DİELEKTRİKLER Birbirlerinden bir boşluk veya bir yalıtkanla ayrılmış iki eşit büyüklükte fakat zıt işaretli yük taşıyan iletkenlerin oluşturduğu yapıya kondansatör adı verilirken her bir iletken

Detaylı

BÖLÜM 2. Gauss s Law. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

BÖLÜM 2. Gauss s Law. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley BÖLÜM 2 Gauss s Law Hedef Öğretiler Elektrik akı nedir? Gauss Kanunu ve Elektrik Akı Farklı yük dağılımları için Elektrik Alan hesaplamaları Giriş Statik Elektrik, tabiatta birbirinden farklı veya aynı,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 05-06. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 05-06.SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ (LS ) DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAISI : 80 SINAV

Detaylı

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 104-0 Ders 5 Elektrik Alanları Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt ) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SRU BANASI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge est 1 in Çözümleri. 1 k x 1 k x 1 x 1 x 1. (+) ( ) x 1 k r k x x k x r x k k x noktasına göre tork alalım. oplam tork;

Detaylı

01/U UYGULAMA FİZİK 1 - FÖY İZLEME TESTLERİ. ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş. 1. I. Termodinamik

01/U UYGULAMA FİZİK 1 - FÖY İZLEME TESTLERİ. ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş. 1. I. Termodinamik FİZİ 1 - FÖ İZEE TESTERİ 1/U UGUAA ÜNİTE 1: FİZİ BİİİNE GİRİŞ Fizik Bilimine Giriş 1. I. Termodinamik II. Atom Fiziği III. atıhal Fiziği ukarıda verilenlerden hangileri fiziğin alt alanlarıdır? 4. ütle

Detaylı

FİZİK II ELEKTRİK VE MANYETİZMA

FİZİK II ELEKTRİK VE MANYETİZMA FİZİK II ELEKTRİK VE MANYETİZMA Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 3/27/17 Ders Hakkında FizikII Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı 9 Mart 20 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: :00 Bitiş Saati: 2:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı ve

Detaylı

10. Sınıf FİZİK SORU BANKASI. Aydın AKBAY

10. Sınıf FİZİK SORU BANKASI. Aydın AKBAY 10. Sınıf FİZİ SORU BANASI Aydın ABA Copright Evrensel İletişim ayın Dağıtım San. Tic. td. Şti. Bu kitabın her hakkı EVRENSE İETİŞİM TD. ŞTİ. e aittir. Hangi amaçla olursa olsun, bu kitabın tamamının ya

Detaylı

ELEKTRİK VE ELEKTROSTATİK

ELEKTRİK VE ELEKTROSTATİK T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ELEKTRİK VE ELEKTROSTATİK SÜMEYRA GÜNGÖR B090202046 Yrd. Doç. Dr. Zemine ZENGİNERLER 1 İÇİNDEKİLER 1.1 Durgun Elektrikte İş ve Enerji 1.1.1

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü A-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Özeti Ankara Aysuhan Ozansoy

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü A-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Özeti Ankara Aysuhan Ozansoy FİZ12 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü A-Grubu 217-218 Bahar Yarıyılı Bölüm-III Özeti 6.3.217 Ankara Aysuhan Ozansoy «When I have clarified and exhausted a subject, then I turn

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI NU ANAIMI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENGE EİNİ VE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge 1. Ünite 8. onu (ork ve Denge) A nın Çözümleri 1. Çubuk dengede olduğuna göre noktasına göre toplam tork sıfırdır.

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 3 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 3 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 3 Çözümler 1 Mart 2002 Problem 3.1 Seri ve paralel bağlı kapasitörler. (Giancoli 24-23) (a) İlk önce kombinasyonunun eşdeğer sığası ü bulalım.

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 2 3 4 5 6 7 8 Örnek: Bir disk boyunca elektrik akısı r = 0.10 m A 30 E 3 210 N/C A (0.10 m) E 54 N m 2 2 0.0314 m EA cos (2.010 / C Örnek: Bir

Detaylı

önce biz sorduk 50 Soruda 32 KPSS 2017 soru ÖABT FİZİK TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ÇIKMIŞ SORULAR Eğitimde

önce biz sorduk 50 Soruda 32 KPSS 2017 soru ÖABT FİZİK TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ÇIKMIŞ SORULAR Eğitimde KPSS 207 önce biz sorduk 50 Soruda 32 soru ÖABT FİZİK TAMAMI ÇÖZÜMÜ ÇIKMIŞ SORUAR 203-204-205-206 Eğitimde 30. yıl Komisyon ÖABT FİZİK ÇIKMIŞ SORUAR ISBN 978-605-38-780-6 Kitapta yer alan bölümlerin tüm

Detaylı

ELEKTRİK VE MANYETİZMA

ELEKTRİK VE MANYETİZMA ELEKTRİK VE MANYETİZMA Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FizikII Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik

Detaylı

FİZİK II - Final UYGULAMA

FİZİK II - Final UYGULAMA FİZİK II - Final UYGULAMA Problem 1 /Ders 1 (Elektrik Alan ve Kuvvet) Şekildeki gibi 1.00 g lık yüklü bir mantar top ince bir iplikle düzgün bir elektrik alanının bulunduğu bölgede asılıyor. İpin yatayla

Detaylı

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar.

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar. Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar Manyetik Alan Manyetik Alan Çizgileri Manyetik Alan İçinde Hareket Eden Elektrik Yükü Akım Taşıyan Bir İletken Üzerine Etki Manyetik Kuvvet http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 9. Konu AĞIRLIK MERKEZİ - KÜTLE MERKEZİ ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 9. Konu AĞIRLIK MERKEZİ - KÜTLE MERKEZİ ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF NU ANATII 1. ÜNİTE: UVVET VE HAREET 9. onu AĞIRI EREZİ - ÜTE EREZİ ETİNİ VE TEST ÇÖZÜERİ 2 9 Ağırlık erkezi - ütle erkezi Etkinlik 1 in Çözümü Ağırlık erkezini Belirleme Düzgün yapılı topu şekildeki

Detaylı

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Elektriksel Potansiyel

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Elektriksel Potansiyel Ders Hakkında FizikII Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik ve manyetizmanın temel kanunlarını lisans düzeyinde öğretmektir. Dersin İçeriği Hafta

Detaylı

DİELEKTRİKLER 5.1 ELEKTRİK ALANI İÇİNDEKİ YALITKAN ATOMUNUN DAVRANIŞI

DİELEKTRİKLER 5.1 ELEKTRİK ALANI İÇİNDEKİ YALITKAN ATOMUNUN DAVRANIŞI 83 V. BÖLÜM DİELEKTRİKLER 5.1 ELEKTRİK ALANI İÇİNDEKİ YALITKAN ATOMUNUN DAVRANIŞI Yalıtkanlarda en dış yörüngedeki elektronlar çekirdeğe güçlü bağlı olup serbest elektrik yükü içermez. Mükemmel bir Yalıtkan

Detaylı

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir.

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir. 3 lektriksel lan ve Potansiyel 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 30 30 1 3 Şekil inceleniğine noktasınaki elektriksel alanı oluşturan yük tek başına 3 ür. 1 ve yüklerinin noktasına oluşturukları elektriksel

Detaylı

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi Kuvvet izik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi 2 Kuvvet Kuvvet ivmelenme kazandırır. Kuvvet vektörel bir niceliktir. Kuvvetler çift halinde bulunur. Kuvvet

Detaylı

Proton p (+) Yüklü Elektron e ( ) Yüklü Nötron n (0) Yüksüz

Proton p (+) Yüklü Elektron e ( ) Yüklü Nötron n (0) Yüksüz - DURGUN EETRİ VE EETRİENME : 1- Maddenin Yapısı ve tom : Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddenin kendi özelliğini taşıyan en küçük yapı taşına atom denir.

Detaylı

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu Fiz 1011 - Ders 8 Potansiyel Enerji Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi Esneklik Potansiyel Enerjisi Mekanik Enerjinin Korunumu Korunumlu ve Korunumsuz Kuvvetler Enerji Diyagramları, Sistemlerin Dengesi

Detaylı

Elektrik Kuvvet. Bölüm 23. Elektrik Yükü. Yükün Kuantumlu Yapısı. Maddenin Yapısı. Elektrik Yükünün Türü ve Ölçülmesi

Elektrik Kuvvet. Bölüm 23. Elektrik Yükü. Yükün Kuantumlu Yapısı. Maddenin Yapısı. Elektrik Yükünün Türü ve Ölçülmesi Bölüm 23 Elektrik Kuvvet Elektrik Yükü Yükün Kuantumlu Yapısı Maddenin Yapısı Elektrik Yükünün Türü ve Ölçülmesi Yalıtkan, İletkenler ve Yarıiletkenler Coulomb Yasası Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı 27 Mart 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 11:00 Bitiş Saati: 12:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİKSEL ALAN

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİKSEL ALAN ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİKSEL ALAN 1. SORULAR Yalıtkan bir ortamda bulunan noktasal üç yükten K(+q),L(-q),M(+2q) dur. K ile L arasındaki uzaklık d, L ile M arasıdaki uzaklık 2d dir. K yükünün L yüküne

Detaylı

YAfiAMIMIZDAK ELEKTR K ÜN TE: 3 C S MLER N ELEKTR KLENMES

YAfiAMIMIZDAK ELEKTR K ÜN TE: 3 C S MLER N ELEKTR KLENMES ÜN TE: 3 YAfiAMIMIZDAK ELEKTR K C S MLER N ELEKTR KLENMES Çevremize bakt m zda birçok elektrikli araç gereç görürüz. Evinizdeki buzdolab, çamafl r makinesi, bulafl k makinesi, saç kurutma makinesi, elektrik

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SORU ANKASI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 5 Elektromanyetik Indüksiyon Test 1 in Çözümleri 3. 1. Faraday Yasasına göre; indüksiyon emk sı manyetik

Detaylı

Fizik 101-Fizik I Hareket Kanunları. Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik

Fizik 101-Fizik I Hareket Kanunları. Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Hareket Kanunları Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik Kuvvet Kavramı Newton nun Birinci Yasası ve Eylemsizlik

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI ve LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM TEST ÇÖZÜMLERİ 7 İtme e Çizgisel Momentum Test in Çözümleri. Patlamadan önceki momentum +x yönünde; P 5 4 0 kg.m/s. Cismin

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 4 Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. atı, Sıvı ve Gaz Basıncı 2. aldırma uvveti 1 atı, Sıvı ve Gaz Basıncı Test Çözümleri Test 1'in Çözümleri. B 1. Sistem dengede olduğuna göre P ve P B basınçları eşittir.

Detaylı

IV. BÖLÜM İLETKENLER 4.1 ELEKTROSTATİK DENGEDEKİ İLETKENLER

IV. BÖLÜM İLETKENLER 4.1 ELEKTROSTATİK DENGEDEKİ İLETKENLER 62 IV. BÖLÜM İLETKENLER 4.1 ELEKTROSTATİK DENGEDEKİ İLETKENLER Bir malzemenin yapısal parametreleri; elektriksel geçirgenlik ε, manyetik geçirgenlik μ ve öz iletkenlik değerleridir. Malzemeler öz iletkenlik

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SORU ANKASI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 5 Elektromanyetik Indüksiyon Test 1 in Çözümleri 3. 1. Faraday Yasasına göre; indüksiyon emk sı manyetik

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

Kuvvet, Tork ve Denge

Kuvvet, Tork ve Denge 2 Kuvvet, ork ve Denge Doğadaki temel kuvvetler Beyzbol topu ve sopası arasındaki etki ve tepki kuvvetlerini gösterelim. Kütle çekim kuvveti Elektromanyetik kuvvet Zayıf nükleer kuvvet üçlü (yeğin) nükleer

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

İLKÖĞRETİM 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTROSTATİK KONUSUYLA İLGİLİ KAVRAM YANILGILARININ BELİRLENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ.

İLKÖĞRETİM 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTROSTATİK KONUSUYLA İLGİLİ KAVRAM YANILGILARININ BELİRLENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ. T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI İLKÖĞRETİM 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTROSTATİK KONUSUYLA İLGİLİ KAVRAM YANILGILARININ BELİRLENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Fehime

Detaylı

FIZ Arasınav 9 Aralık 2017

FIZ Arasınav 9 Aralık 2017 Sınav Türü A Sayfa 1 / FIZ 10. Arasınav 9 Aralık 017 Grup Numarası Ad Tür Liste Numarası Öğrenci Numarası E-posta Soyad DİKKAT : Her soru için yalnızca bir doğru cevap vardır ve her doğru cevap 1 puan

Detaylı