EYLEMDE ÇATI (NESNESİNE GÖRE) A1. Aşağıdaki fiillerden hangisinin yüklem olduğu cümlede nesne bulunmaz?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EYLEMDE ÇATI (NESNESİNE GÖRE) A1. Aşağıdaki fiillerden hangisinin yüklem olduğu cümlede nesne bulunmaz?"

Transkript

1 TÜRKÇE EYLEMDE ÇATI (NESNESİNE GÖRE) A1. Aşağıdaki fiillerden hangisinin yüklem olduğu cümlede nesne bulunmaz? A) Katmak B) Kırmak C) Koparmak D) Kaçırmak E) Kanmak A2. Yüklemi geçişli olduğu halde nesne kullanılmamış cümle aşağıdakilerden hangisidir? A) O, bu sınavı başarır. B) Artık, bu konuyu düşünme. C) Bir kez daha bu hataya düşme. D) Buralarda kirlilik önlenemiyor. E) O hiçbir zaman başaramaz. A3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem yapılışı yönünden diğerlerinden farklı bir özellik göstermektedir? A) Çocukları parkta atlıkarıncaya bindirdi. B) Davranışlarıyla babasını kızdırdı. C) Bazı küçük sorunları büyüttüm. D) Okul yıllarım boyunca kitaplarımı ona taşıttım. E) Kardeşimi sinemaya gitmekten caydırdım.

2 A4. Aşağıdaki cümlelerden hangisi çatı bakımından diğerlerinden farklıdır? A) Küçücük çocuk, ne de güzel okuyordu! B) Tebeşirle tahtaya çok güzel yazarım. C) Günlük bir dergide çizeceğim artık. D) Yalnız sen değil, ben de bilemedim. E) Oturduğu yerden sürekli bana bakıyor. A5. Geçişli fillerin -r,-t,-dır ekleriyle geçişlilik dereceleriartırılmış biçimlerine ettirgen fil denir. Aşağıdaki cümlelerin hangislnde yüklem ettirgen bir fllldir? A) Devlet okullarında çocuklar kalabalık sınıflarda okuyorlar. B) Ben sizin çocuklarınızı yirmi kişilik sınıflarda okutacağım. C) Deftere yazdığın yazılar doğru dürüst okunmuyor bile. D) Kasabalarda yetişen çocuklar yüksek okul okuyamıyorlar. E) Günümüzde insanlar günlük gazete bile almıyorlar. B1. Binlerce kamçı şaklar I Atılır soylu kısraklar II III Kuşlar çığlık çığlığa IV Birdenbire sağnaklar V Bu dizelerdeki altı çizili sözcüklerin hangilerinin çatı özelliği vardır? A) I ve IV B) II ve V C) II ve III D) III ve IV E) I ve II

3 B2. Aşağıdakilerin hangisinde işi başkasına yaptırma anlamı vardır? A) Tek vuruşla koca boksörü yıkıverdi. B) Bu işi bu paraya asla yapmam! C) Yapa yapa bu resmi yaptın! D) O adamın gücü bu işi yapmaya yetmez. E) Raporu kurula okutuver. B3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geçişli eylem dir? A) Taşıma su ile değirmen dönmez. B) Bu havada nereye gidiyorsun. C) Şunun haline insan güler. D) Çiçeklerin hepsi kurumuştu. E) Çocuğun kendisi bunu söyledi. B4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, yüklem geçişli bir eylemdir? A) Eğilmez başın gibi gökler bulutlu efem B) Ruhum solmaz güneşi gurbetin gülü sandı C) Çıplak ayaklarında uyumaz bir yayla vardı D) Şu aşk kokmaz hava, dolmaz ciğerlerime E) Harcımızdır bizim aşılmaz yollar B5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklem nesne alamaz? A) Bütün ayrıntılarıyla anlayamıyorum. B) Elbette çok iyi anımsayacaksınız C) Buna karşılık beklemem yersiz, biliyorum. D) İki saattir burada bekliyorum. E) Her zamanki gibi yine kaybolmuş.

4 C1. Bazı eylemler kullanıldığı cümlenin anlamına göre geçişli veya geçişsiz olabilir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı zamanda geçişsiz olarak da kullanılabilecek geçişli bir eylem vardır? A) Bunların hepsini sen mi yazdın? B) Kamyondaki eşyaları da içeriye taşıyın. C) Saat tutarsan seni on dakikada geçerim. D) Onu hiç ummadığım bir yerde buldum. E) Bütün soruları bir günde çözmüş. C2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklem çatı bakımından ötekilerden farklıdır? A) Karşımda onu görünce gözlerime inamamıştım. B) Akşam, bugün de sonbahardan süzülüp doğdu. C) Bitmez zafer günlerini hatırlayınca ağlar. D) Başak tutan ellerin bir gün al bayrak tutar. E) Kurumuş yapraklar sanki bir gurbete gidiyor. C3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem geçişlidir? A) Eskiden su böyle içilirdi. B) Bizler ayrıca marifetli sayılırız. C) Aynı gün komşum bana uğradı. D) Başarılı olup para kazanıyoruz. E) Şu tepeye bir kez daha çıkalım. C4. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yüklem geçişli bir eylemdir?

5 A) Yol yürümekle, borç ödemekle tükenir. B) Zaman sana uymazsa, sen zaman uy. C) Ateşin olmadığı yerden duman çıkmaz. D) Taşıma su ile değirmen dönmez. E) Misafir, umduğunu değil, bulduğunu yer. C5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili fiilde bir başkasına yaptırma anlamı vardır? A) Dertliler oturmuş derdin söyleşir. B) Küstürdüm barışamam, ayrıldım kavuşamam. C) Karadır kaşların ferman yazdırır. D) Kaldır aradaki karayı gönül. E) Dindirir mi kalbimdeki sızıyı. C6. Aşağıdaki atasözlerinden hanglsinin yükleml geçişsiz bir fiildir? A) Kırk hırsız bir çıplağı soyamaz. B) Kaymağı seven mandayı yanında taşır. C) Hamama giren terler. D) Veren eli herkes öper. E) Acı patlıcanı kırağı çalmaz D1. Geçişsiz fillerin r, t, dır ekleriyle geçişli hale getirilmiş şekillerine oldurgan fiil denir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem oldurgan bir fiil değildir? A) Kooperatif yöneticileri üyeleri kandırmışlar. B) Bebeği kanapenin üzerinde uyutmuş. C) Uydurduğu sözlere herkesi inandırmış. D) Çocuğu orada saatlerce ağlatmış.

6 E) Üyelere aidatları ödemeyi kabul ettirmiş. D2. Aşağıdaki cümlelerin hangisi nesne yüklem ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır? A) Bu köhne evde altı yıl oturdum. B) Annem bu gelişte bir bizde kaldı. C) Otobüsten son durakta inecektin. D) Karlı havalarda otobüs beklerken çok üşürdüm. E) Eşyalarını başka bir otobüse yerleştirmiş. D3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesne yüklem ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır? A) Çocuklar bu yaşlarda soyut şeyleri anlamıyorlar. B) Eşyaları ne işe yaradıklarına bakarak algılıyorlar. C) Sözcüklerin somut karşılığını arıyorlar. D) Zararlı olan davranışla, yararsız davranışı fark etmiyorlar. E) Nesneleri, sözcükleri yorumlamaya başlayınca düzeltiyorlar. D4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, geçişli olduğu halde nesne almamıştır? A) Bütün ilaçlarımı iki günde kullanıyorum B) İlaçların kullanımını hiç aksatmıyorum. C) Bazı hastalarını ilaç kullanmadan iyileştiriyor. D) Hastayla benden başka kimse bilmiyor. E) Ağır hastanın ilaçlarını seruma katıyor. D5. Nesne alabilen fiillere geçişli, alamayan fiillere geçişsiz fiil denir. Aşağıdaki cümlelerln hangisinde yüklem geçişli fiildir?

7 A) Bu rüzgârlar genellikle hüzün getirir. B) Geçen yıl ürettiklerimiz elimizde kalmıştı. C) Bu sezon da bölgemizde karpuz yetişmedi. D) Seracılıkla uğraşan çiftçiler bu durumdan yakınıyor. E) Arazi çorak olduğu için suya doymuyor. D6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem geçişli olduğu halde nesne kullanılmamıştır? A) Her şiiri, farklı bir tarzda okuyor. B) Sanat programlarını kendisi organize ediyor. C) İşleri çok yoğun olduğu için aramıyor. D) Dünya edebiyatının önemli yapıtlarını yeniden basıyor. E) Baskısı biten eserlerimi ona bastırmayı düşünüyorum. TÜRKÇE EYLEMDE ÇATI (ÖZNESİNE GÖRE) A1. Aşağıdakilerin hangisinde dönüşlü fiil kullanılmıştır? A) Şarkıcı halkın beğenisini kazandı. B) Zil sesini duyar duymaz giyindi. C) Acı sözleriyle hepimizi üzdü. D) Tiz bir sesle çocuğu yanına çağırdı. E) Ekmekler yemekten önce kızartıldı. A2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yaptığı işten etkilenen özne kullanılmıştır? A) Her sabah ağlaya ağlaya evden çıkar. B) Kendi kendine bir köşede söylendi. C) Haberler gazeteden öğrenildi. D) Üzümler sepetlere dolduruldu. E) Anneleri çocuklarını çok sever.

8 A3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, özne - yüklem ilişkisi bakımından diğerlerinden farklı bir yüklem vardır? A) Derdim geldi dert üstüne oturdu. B) Yol ver dağlar ben sılaya gideyim. C) Ben seni severim sen de seversen. D) Kar yağmış da süremedim izini. E) Bir yiğit öldürüldü sevgin için. A4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem edilgen çatılıdır? A) Sonunda kaptan pilotun sesi duyuldu. B) Kucağıma alınca, küçük başını omzuma yasladı. C) İçimizdeki korkuyu bastırarak havalandık. D) Umut dolu bir yaşama doğru yol alacaksınız. E) Benden beklemediği bir karşılık duyunca alındı. A5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem dönüşlü bir eylemdir? A) Her zaman yeniden başlamak duygusu doğuyor içimde. B) Yol üstünde kadınlar, oturmuş örgü örer. C) Ben sordum o anlattı, güzelim Tekirdağ şivesiyle. D) Duruyor bir an, geziniyordu, kafeste bir aslan gibi. E) Yaşadın mı büyük yaşayacaksın, hayat, sunulmuş bir armağandır. B1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, yüklem işteş çatılı bir eylemdir?

9 A) Gölge düşmüş sulara atılan bir sedeften B) Gün söndü, kız dönüyor obaya salınarak C) Bu tufan yükselirken hep sizi düşündüm D) Bu ırmak denizle nasıl kucaklaşacak E) Mor dağlar ağarırken kopan bir ince tel mi B2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem çatı bakımından ötekilerden farklıdır? A) Yazmayı çok sevdiğini herkes bilir. B) Bahçedeki çiçekleri sulamayı unutma. C) Yolu kazmayı biliyor, kapatmayı bilmiyor. D) Sürmeyi kaşlarının altına süreceksin. E) Onu burada görmeyince üzülüyorsun. B3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi çatısı yönüyle bir özellik göstermez? A) Ben seni duvarların arkasına sakladım. B) Önceki yiğitlerin üzüntüsü biter mi? C) Hortlatır gerilerde bir derdi bir bakış. D) Bir duruş tazeler eski bir acıyı. E) Hani bir sevgilin vardı yıllar önce? B4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem dönüşlü bir eylemdir? A) Sevilsin çocuklar dört mevsimde B) Uyudun süt emerek şu zaman beşiğinde C) Yıkanır ördekler mavi, duru sularda D) Bastığı kumsal olsam bu enginlerde E) Geleceğin günü bekliyorum umutsuzca

10 B5. Aşağıdaki dizelerden hangisi özne-yüklem ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır? A) Söndürülür yürekteki yangınlar bu vuslatla. B) Sular şarıi şarıl dökülür denizlere. C) Ayrıldık Niğde yolundan Ulukışla ya. D) Yorulur bağrı yanık anne acı çekmekten. E) Kimi bulsa sarılır annesiz çocuklar. C1. I, n ekini alan fiiller, özneleri belliyse dönüşlü ; belli değilse edilgen olur. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, edilgen çatılı bir fiildir? A) Bu sütunlar granitten ve mermerden yapılmış. B) Olayın taraflarından biri arkadaşlarına açılmış. C) Ortakların işi terk etmesine herkes üzülmüş. D) İşin sürüncemede kalmasından ben de sıkıldım. E) Gereksiz laflarla oyalanmaktan yoruldum artık. C2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem işteş çatılı bir fiildir? A) Ailelerinden baskı gören çocuklar daha da hırçınlaşıyor. B) Çocuklar sokaklarda hırçınca dövüşüyor. C) Çocuk, okulla ev arasında bocalıyor. D) Yaşı ilerledikçe çocuğu eğitmek güçleşiyor. E) Anne baba kavgasının içinde büyüyen çocuk kavgaya alışıyor.

11 C3. Aşağıdaki cümleierden hanglslnin yükleminde çatı özelliği aranmaz? A) Her iki ülkenin bayrağı da göndere çekildi. B) Konuk devlet başkanı yirmi bir pâre top atışıyla karşılandı. C) İki ülke arasındaki sorunlar tartışıldı. D) Toplantının sonunda liderlerin iyi niyet dilekleri belirtildi. E) Her iki liderin de sorunlara yaklaşımı ılımlıydı. C4. Aşağıdaki dizelerin hangisi özne-yüklem ilişkisine göre diğerlerinden farklıdır? A) Gelir bayram günü çalar davullar. B) Unuttu dediğin dost seni anar. C) Sana kutsal gelir bin yıllık çınar. D) Sana yazılır ancak bu sözler. E) Yerine konar baykuşlar bir gün. C5. Şiir sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne göreviyle kullanılmıştır? A) Şiir, bizim toplumumuzda çok sevilen bir sanattır. B) Şiir, her toplumda güzel sanatların lideridir. C) Şiir, her çağda ve her toplumda sevilmiştir. D) Şiir, ilhama dayanan ve bilgiyle gelişen bir türdür. E) Şiir, bütün sanatların temeli olan bir anıttır.

12 D1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, çatı bakımından diğerlerinden farklıdır? A) Bu eserler Çatalhöyük te yapılan kazıda bulunmuş. B) Şehrin trafiği turizm sezonu için yeniden düzenlenmiş. C) Caddeler ve sokaklar güzelce temizlenmiş. D) Şehrin piknik alanları düzenli bir şekilde ağaçlandırılmış. E) Turizm alanlarının düzenlenmesine gönüllü kuruluşlar da katılmış. D2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, çatı bakımından diğerlerinden farklıdır? A) Bahçelerde ak güller açıldı. B) Çocuklar ağlamaktan yoruldu. C) Genci, ihtiyarı savaşa çağrıldı. D) Kadınlar bile silaha sarıldı. E) Yiğit bir ana öne atıldı. D3. Derste konuları enine boyuna tartışıyoruz. Bu cümlenin yüklemi, çatı bakımından aşağıdakilerden hangisiyie özdeştir? A) Beldemizin sorunlarını valiliğin yardımıyla çözmüştük. B) Yapılması gereken işleri kendi aramızda paylaştık. C) Öncelikli işleri belediyemizin yapmasını uygun görmüştük. D) Sağlık ocağının yerini bir hayırseverden almıştık. E) Okul binasının işçiliğini belde halkı üstlenmişti. D4. Doğum günü söz grubu, aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne göreviyle kullanılmıştır? A) Her yıl doğum günümde aynı hata yapılır.

13 B) Doğum günü armağanımı, babamdan aldım. C) Ajandaya doğum günü notu yazdım. D) Bu akşam doğum günüm sessizce kutlanacak. E) Doğum günü için ünlü bir şarkıcı çağrılmış. D5. Aşağıdaki cümlelerin hangisi özne-yüklem ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır? A) Çocuklar birkaç saat önce parka götürülmüş. B) Kavgaya karışan öğrenciler okuldan atılmış. C) Bu şiir Çanakkale Savaşı nın yıldönümünde okunmuş. D) Bir gencin eski şiiri bilmesine sevinmiş. E) Bazı yazarlar yaşadıkları dönemde çok beğenilmiş. EYLEMDE ÇATI (ÖZNESİNE GÖRE) DİLİM DEĞERLENDİRME C 1. Aşağıdakilerin hangisinde, eylem geçişli olduğu halde, cümlede nesne yoktur? A) Herkes kendi evine gitmişti. B) Yola bugün çıkılacaktı. C) Hazırlanma imkanı bulamamıştı. D) Değerli yüzükler hediye ediliyordu. E) Bir saattir aralıksız okuyor. 2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, geçişsiz bir eylemdir? A) Buradaki herkesi tanıyorum. B) Neden bizi beğenmiyorsun? C) Yarın resim sergisine git. D) Yeni bir sözleşme hazırla! E) Bir gün derse götüreceğim.

14 3. Dedi ki: Ey bizimle bu bağa gül devşirmeye gelen can- lar! Aranızda ömrünce aşk derdine düşmeyen varsa kalksın ayağa! Bu dizelerdeki yüklemler için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Etken B) Edilgen C) Dönüşlü D) Ettirgen E) İşteş 4. Aşağıdaki dizelerden hangisinde, nesne yüklem ilişkisi diğerlerinden farklıdır? A) Gönlüm gonca iken onu soldurdun felek B) Yiğitler, er meydanında belli olur. C) Bir onulmaz derde düştüm ağlarım D) Kimseler uğramasın böyle derde E) Lokman Hekim gelse artık kâr etmez 5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, yüklem geçişli olduğu halde nesne yoktur? A) Emine gelin, güneşlerde oturur. B) Yel vurdukça siyah zülfünü zedeler. C) Bana çok mu gördün yâri sevmeyi. D) Galiba dostlar da unuttu bizi. E) Ben o kadar söyledim sen dinlemedin.

15 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki yüklem nesne alabilir? A) Uzun uzun resimlere baktı. B) Ayağa kalkıp, bir adım geri gitti. C) Kalmam için ikna edecekmiş. D) Mutlu görünmek için çaba harcıyordu. E) Çok mutlu olmadığı belliydi. 7. Aşağıdakilerin hangisinde, dır, t, r eki çatısı yönüyle diğerlerinden farklı bir sözcüğe eklenmiştir? A) Çocuğu, gülümseyerek yanımdan uzaklaştırdım. B) Yurttaki öğrencilere geçmişe ait mektuplar yazdırıyordu. C) Derse girmeden çocuklarda bit yoklaması yaptırıyordu. D) Bahçedeki çiçekleri her sabah bahçıvana sulatırdı. E) Ders aralarında çocukları oynatıyordu. 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, yüklemin bildirdiği işi başkasına yaptırmaktadır? A) Bu dedikonun kimden çıktığını araştırmadık. B) Her zaman çantasında değişik ilaçlar bulundururdu. C) En beğendiği öğrencisini işe aldırdı. D) Bankaya bir miktar para yatırdı. E) İşsiz kaldığım için kendimi bile geçindiremiyordum. 9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesne-yüklem ilişkisine göre ötekilerden farklıdır? A) Yazar, yapıtıyla ilgili birçok şey söylüyor. B) Kitaplarında günlük yaşamımızı buluyorduk. C) Okur-yazar takımımız da dedikoduyu seviyor.

16 D) Yazarın yapıtlarını değil de yaşamını tartıştılar. E) Sanatçı yurt dışına gidinceye kadar onunla haberleşmiştik. 10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ettirgen bir fiildir? A) Su akarken küpünü doldur. B) Doldu diye boş testiyi kaldırır. C) Gemiyi zorlukla yüzdürdüler. D) Çocuklara kitap okuturdu. E) Yazısı büyük bir tartışma başlattı. 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem geçişli bir fiil olduğu halde cümlede nesne kullanılmamıştır? A) Arkadaşlarımız, sabahtan beri sizi bekliyorlar. B) Akşamları iş yerinden eve kadar yürüyordu. C) En küçük bir gelişmede çocuklar gibi seviniyordu. D) Karlar erimeye başlayınca dereler coştu. E) Siz geldikten sonra ben oltayla da yakaladım. 12. Geçişsiz fillerin r, t, dır ekleri getirilerek geçişli hale getirilmiş biçimlerine oldurgan fiil denir. Aşağıdaki cümlelerden hangi yüklemi bu kurala örnektir? A) Depodaki bütün eşyaları dışarı taşıttım. B) Önümüzdeki yıl işleri biraz büyütürüz. C) Mutfağa büyük bir aspiratör aldıracağım. D) İhtiyaçlarını ay başlarında bana bildirirsin. E) Toplantı tarihlerini ben size duyuracağım.

17 13. I. Minareyi çalan kılıfını hazırlar. Il. Kaymağı seven mandayı yanında taşır. III. Şahin küçüktür, ama turnayı gökten indirir. IV. Dert insanı döve döve söyletir. V. İtle yatan bitle kalkar. Yukarıdaki atasözlerinden hangisinin yüklemi oldurgan fiildir? A) l B) li C) lli D) lv E) V 14. Yıllarca bu köye bir okul binası yaptırılamamıştı. Bu cümlenin yüklemi Için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Duyulan geçmiş zamanın hikayesiyle çekimlenmiştir. B) Önce ettirgenlik eki almıştır. C) Edilgen çatılı filin olumsuzudur. D) Yeterlik fiilinin olumsuzudur. E) DönüşIü bir fiildir. 15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir? A) Gençlere beni karşıya geçirin diye yalvarıyordu. B) Akşamları gizli gizli ağlardım. C) Mezuniyet töreninde onu görememek beni yıktı. D) Çocuklar okula gidecek kadar büyüdüler. E) Okulun bitmesine yakın ayağı yanmıştı. 16. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesne ilişkisine göre diğerlerinden farklıdır?

18 A) Yine eve kat çıkmanın hesaplarını yapıyor. B) Kendini mutfaktan dışarı atıyor. C) Çocuğun ıslak elbiselerini sobanın tellerine asıyor. D) Çocuk yerdeki küçük yatakta yatıyor. E) Babası, çocuğun saçlarını okşuyordu. 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi işteş çatılıdır? A) Solumuzdaki araba bizi sıkıştırıyordu. B) Zar zor bu otobüse yetiştik. C) Yeni gelen müdüre alışabildiniz mi? D) Aldığımız kedilerden ikisi çok çabuk gelişti. E) Yarın bir arkadaşımla iş için görüşeceğim. 2. Aşağıdaki dizelerden hangisinin yüklemi çatısı bakımından incelenemez? A) Yıllar var ki tek başına yaşıyor B) Gün ortası bir selam verip geçer C) Sallanır iki el, anlatır iki ağız D) Issız bir akşamdır benim yaşadığım E) Gölgeler gibi erir uzatsam ellerimi 3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, özne gerçektir? A) Bu köye bir daha gelinmez. B) Soru böyle bir ortamda çözülmez. C) Bu yol izlenirse hemen varılmaz.

19 D) Günlerin nasıl geçtiği bilinmez. E) Çocuk, bu şekilde sana bağlanmaz. 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylem edilgen olduğu halde işi yapan da söylenmiştir? A) İşlerin artması bize de rahat bir nefes aldırdı. B) Az önce burada büyük bir gürültü duyuldu. C) İstediğiniz eşyaların hepsi köşke alındı. D) Sınavın önemi öğrencilerce daha iyi anlaşıldı. E) Dağın üst yamaçlarında kaybolan çocuk bulundu. 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi dönüşlü bir eylemdir? A) Bir an paniğe kapılarak anneme sıkıca sarıldım. B) Merdivenleri çıkarken duyduğum acı dayanılmazdı. C) Eski bir otobüsün koltuklarına üçerli dörderli yerleştirildik. D) Eşyalar bir gece yarısı kimseye gösterilmeden taşınmış. E) Benim de ilk defa katıldığım avda üç tavşan vuruldu. 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, özne işi yapan durumunda değildir? A) Mektubu dün postaya verdirdi. B) Yolun her tarafına mıcır taşları dağılmıştı. C) İkramiyenin kendisine çıktığını öğrenince çok heyecanlandı. D) İzinsiz dışarı çıkılmasına herkes karşı çıktı. E) Dün kaybolan çocuğu bugün buldular.

20 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem edilgen çatılıdır? A) Adam, ağır ağır yerinden doğruldu. B) Güneş, usul usul sulara gömülüyor. C) Virajı alamayan araba dereye savrulmuş. D) Eşine, onu ilk görüşünde vurulmuş. E) Bu höyüklerde büyük kazılar yapılmış. 8. Unutulmuş bir ihtişamla gelir Yine bir gün kemençe tellerine Bir avuç türküdür güzelliğiniz Söylenir ülkemin güzellerine Bu dizelerde çatı bakımından incelenebilecek kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türkü sözcüğü sözde özne görevinde kullanılmıştır? A) Türkü, halk kültürümüzün en temel öğesidir. B) Türkü, yöreden yöreye çağdan çağa değişmiştir. C) Türkü, bin yıllık bir tarih boyunca söylenmiştir. D) Türkü, halkın bütün duygularının yansıdığı bir aynadır. E) Türkü, birçok ilimizde düğünlerin tek eğlencesidir. 10. Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne-yüklem ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır? A) Tüm dünyada popüler yapıtların öne çıktığı görülüyor.

21 B) Bazı yapıtlar para kazanma amacıyla yazılıyor. C) Bu tür yapıtlar iki ay geçmeden unutuluyor. D) Gerçek edebiyat adamları, bu duruma çok uzülüyor. E) Popüler yapıtların birçoğu sinemaya aktarılıyor. 11. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili fiilimsilerden hangisi edilgen çatıdadır? A) Şair acısının yatıştırılmasını istemez. B) Ayrılırken üzüidüğünü belli etmemeye çalıştı. C) Benim gelmeme sevindiği her halinden belliydi. D) Aşağı eğilip yırtık resmi elime aldım. E) Burada çalışırken yorulduğumu fark etmiyorum bile. 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem işteş çatılı bir fiildir? A) Yüzü gözü tuzlu suya bulanmıştı. B) Eli dolabın üstündeki aynaya yetişmedi. C) Zamanla demirin kirine pasına alışacaksın. D) Kenar mahallelerin birine yerleşecekti. E) Artık çocuklarınla belli saatlerde buluşacaksın. 13. Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne yüklem ilişkisine göre diğerlerinden farklıdır? A) Şirkette ona her türlü yetki veriliyor. B) Ay sonlarında bir haftalık geziye çıkıyor. C) Çalıştığı şirkette denetleme işlerine bakıyor. D) On iki yıldır bu işte çalışıyor. E) Hatasını bulduğu personele çok kızıyor.

22 14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birliktelik anlamı yoktur? A) Bahar aylarında kuzular meleşirdi. B) Kuzu otlatan çocuklar zaman zaman tartışırlardı. C) Dere kenarlarında kurbağalar ötüşüyor. D) Balık avlayanlar durmadan gülüşürdü. E) Derenin içine girdik mi balıklar kaçışırdı. 15. işini vaktinde bitirip bir kenara çekilirdi. Bu cümlenin yüklemiyle aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi çatı yönünden özdeştir? A) Haftada bir okula sanatçı getiriliyordu. B) Sabahleyin erkenden evden ayrılmıştı. C) Atölyedeki arızalı makineler tamir edildi. D) Arabasına yüklü bir ceza yazılmış. E) Yağmur suyunun şifalı olduğuna inanılırdı. 16. Bu insanlar işe yerleştirilmek vaadiyle kandırılmışlar. Cümlesinde görülen özne yüklem ilişkisi aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A) Bazı yayın organlarının yayını durdurulmuş. B) Olayı duyan okurlar çok üzüldüler. C) Meydana toplanan kalabalık meydandan sessizce ayrıldı. D) Dinleyiciler sanatçının bu sözlerinden alındılar. E) İzleyici kaybeden bazı programcılar güldürüye sarıldılar. 17. Etken fiiller l, n eklerinden birini aldığında, öznesi belli değilse edilgen, öznesi belliyse dönüşlü fiil olur. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem dönüşlü fiil değildir?

23 A) Şimdi boş geçirdiği vakitler için dövünüyor. B) Bizim takım yendi mi çocuk gibi sevinirdi. C) Annem torunlarıyla avunuyor. D) Kardeşlerimi evlendiremediği için üzülürdü. E) Isparta civarında petrol bulunmuştu. 18. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi çatı yönünden diğerlerinden farklıdır? A) Yedide kalkan otobüse zor yetiştim. B) Bahçedeki fidanlar epey gelişti. C) Derslerin boş geçmesine alıştım. D) Uzun bir küskünlükten sonra barıştılar. E) Kalabalığı görünce bir köşeye sığıştım. 19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem isteş bir fiildir? A) Bu odadaki hasta iyileşti. B) Genç yaşta saçları kırlaştı. C) Öndeki koltuklardan birine yerleşti. D) Askerden gelir gelmez işe girişti. E) Önümüzdeki ay buluşmak üzere sözleştik.

24 20. (l) Tezgahların arasında başları önde yürüdüler. (II) Bastıkları yere dikkat ediyorlardı. (lll) Bican ın çenesi titremeye başlamıştı. (IV) Ürkek tavırlarla etrafına bakındı. (V) Memleketi aklına gelmiş ve gözleri dolmuştu. Yukarıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi dönüşlü bir fiildir? A) I B) II C) III D) IV E) V 21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özelliği aranmaz? A) Döküm artıklarıyla dolu iki barakaya girdiler. B) Bican kafasını kaldırıp göğe baktı. C) O kirli pas rengi bulut yine gökyüzünde asılıydı. D) Yolun sonuna kadar sessizce ilerlerdiler. E) Önlerindeki sahada da yığın yığın döküm artıkları duruyordu. 22. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde özne yükiem ilişkisi farklıdır? A) Aranan eser fuarda bulundu. B) Mutlu günlerinde yanlarında bulundu. C) Yaşlı olduğu için ona öncelik tanındı. D) Yüzünü iyice saklamasına rağmen tanındı. E) Koltuğun döşemesi eskidiği için yenil

Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara fiillerde çatı

Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara fiillerde çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara fiillerde çatı denir. ÖZNELERİNE GÖRE NESNELERİNE GÖRE A) Öznelerine

Detaylı

Fiilde Çatı (Eylemde Çatı)

Fiilde Çatı (Eylemde Çatı) Fiilde Çatı (Eylemde Çatı) Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Not: Yüklemi isim olan cümlelerde fiil

Detaylı

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER. Bakkaldan. aldın?

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER. Bakkaldan. aldın? 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini tutan bir sözcük kullanılmıştır? A) Onu bir yerde görmüş gibiyim. B) Bahçede, arkadaşımla birlikte oyun oynadık. C) Güneş gören bitkiler, çabuk büyüyor.

Detaylı

Fiiller nesne alıp almamalarına göre değişik şekillerde adlandırılır. Bunları dört grupta inceleyebiliriz.

Fiiller nesne alıp almamalarına göre değişik şekillerde adlandırılır. Bunları dört grupta inceleyebiliriz. FİİL ÇATISI Çekimli bir fiilden oluşan yüklemin nesne ve özneye göre gösterdiği durumlara çatı denir. Bundan hareketle, yüklemin isim soylu sözcüklerden oluştuğu cümlelerde çatının aranmayacağını söyleyebiliriz.

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

FİİLDE ÇATI (EYLEMDE ÇATI) Fiilin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, fiilde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği

FİİLDE ÇATI (EYLEMDE ÇATI) Fiilin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, fiilde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği FİİLDE ÇATI (EYLEMDE ÇATI) Fiilin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, fiilde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Bu konunun en iyi şekilde yapılması için cümlenin

Detaylı

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMİ BİR DERS Genç adam evlendiğinden beri evinde kalan babası yüzünden eşiyle sürekli tartışıyordu. Eşi babasını istemiyordu. Tartışmalar bazen inanılmaz boyutlara

Detaylı

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır?

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır? 1. (1) Şair yeni bir şiir kitabı yayınladı.(2) Kitap, şairin geleneksel şiir kalıplarını kullanarak yazdığı şiirlerden oluşuyor.(3) Bu şiirlerde kimi zaman, şairin insanı çok derinden etkileyen sesini

Detaylı

Fiillerin özne ve nesneye bağlı olarak kazandığı anlama ve girdiği biçime çatı denir.

Fiillerin özne ve nesneye bağlı olarak kazandığı anlama ve girdiği biçime çatı denir. Yazı İçerik Fiilde Çatı Öznelerine Göre Fiil Çatıları Etken Fiil Edilgen Fiil Dönüşlü Fiil İşteş Fiil Nesnelerine Göre Fiil Çatıları Geçişli Fiil Geçişsiz Fiil Oldurgan Fiil Ettirgen Fiil FİİLDE ÇATI Fiillerin

Detaylı

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir.

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir. ZAMİR (ADIL) Kitapları dolabın diğer rafına koyalım. Bunları dolabın diğer rafına koyalım. Yukarıdaki cümlelerde koyu yazılmış sözcükleri inceleyelim: ilk cümlede "kitap" sözcüğü bir varlığı kar şıladığından

Detaylı

Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar.

Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar. Edatlar (ilgeçler) Tek başına bir anlam taşımayan, ancak kendinden önceki sözcükle birlikte kullanıldığında belirli bir anlamı olan sözcüklerdir.edatlar çekim eki alırsa adlaşırlar. En çok kullanılan edatlar

Detaylı

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri HEDEFLER TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ Bu üniteyi çalıştıktan sonra;

Detaylı

CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE. Fiil Cümlesi. *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir.

CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE. Fiil Cümlesi. *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir. CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir. İnsan aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye erişemez. Seçilmiş birkaç kitaptan güzel ne olabilir. İsim

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

FİİLİMSİLER. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y IŞ MAK) ekleriyle türetilen sözcüklere isim fiil denir.

FİİLİMSİLER. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y IŞ MAK) ekleriyle türetilen sözcüklere isim fiil denir. FİİLİMSİLER Fiillere getirilen, özel eklerle türetilen cümlede isim, sıfat, zarf görevinde kullanılan sözcüklere fiilimsi denir. Fiilimsiler üçe ayrılır. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y

Detaylı

EYLEMDE ÇATI TEST Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özel liği aranmaz? A) Bilmezdim beni bu kadar sevdiğini. B) Onu hep yanımda buldum.

EYLEMDE ÇATI TEST Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özel liği aranmaz? A) Bilmezdim beni bu kadar sevdiğini. B) Onu hep yanımda buldum. EYLEMDE ÇATI TEST 1. 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özel liği aranmaz? A) Bilmezdim beni bu kadar sevdiğini. B) Onu hep yanımda buldum. c) Çünkü o, benim her şeyimdi. D) Onun varlığı umutlandırıyordu.

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

KURALLI VE DEVRİK CÜMLELER. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir.

KURALLI VE DEVRİK CÜMLELER. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir. Örnek: Mustafa okula erkenden geldi. ( Kurallı cümle ) --KURALSIZ (DEVRİK) CÜMLE: Eylemi cümle sonunda yer almayan

Detaylı

6. Sınıf sıfatlar testi testi 1

6. Sınıf sıfatlar testi testi 1 6. Sınıf sıfatlar testi testi 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamını sağlayan kelime sıfat değildir? A) Kaç liralık fatura kesilecek? B) Oraya gidip de ne iş yapacaksın? C) Ne kadar güzel konuşuyor

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar.

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Mustafa Öğretmenim, cümlenin asıl öğeleri Yüklem ve Özne dir. Öğretmenim, Zarf Tümleci, Dolaylı Tümleç ve Nesne (Belirtili Nesne Belirtisiz Nesne) de yardımcı öğeleridir.

Detaylı

Gülmüştü çocuk: Beni de yaz öyleyse. Yaz ki, kaybolmayayım! Ben babamı yazmamıştım, kayboldu!

Gülmüştü çocuk: Beni de yaz öyleyse. Yaz ki, kaybolmayayım! Ben babamı yazmamıştım, kayboldu! Kaybolmasınlar Diye Mesleğini sorduklarında ne diyeceğini bilemezdi, gülümserdi mahçup; utanırdı ben şairim, yazarım, demeye. Bir şeyler mırıldanırdı, yalan söylememeye çalışarak, bu kez de yüzü kızarırdı,

Detaylı

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım Yeni evli bir çift vardı. Evliliklerinin daha ilk aylarında, bu işin hiç de hayal ettikleri gibi olmadığını anlayıvermişlerdi. Aslında birbirlerini sevmiyor değillerdi. Son zamanlarda o kadar sık olmasa

Detaylı

Yukarıdaki diyalogda kaçıncı cümlede diğerlerinden farklı türde bir fiilimsi kullanılmıştır?

Yukarıdaki diyalogda kaçıncı cümlede diğerlerinden farklı türde bir fiilimsi kullanılmıştır? 8. Sınıf Fiilimsiler Testi 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil vardır? A) Çocuklar, bahçedeki kırık kapıdan girip meyve ağaçlarına çıktılar. B) Arkadaşımın ailesi buradan taşınalı tam iki yıl

Detaylı

ANLATIM BOZUKLUKLARI

ANLATIM BOZUKLUKLARI ANLATIM BOZUKLUKLARI 1. Dün beklenmedik bir sürprizle karşılaştık. Gereksiz Sözcük Kullanımı 2. Yoğun sis sayesinde kaza yapmışlar. Sözcüğü Yanlış Anlamda Kullanma 3. Trafik kazasında yaralananlara başınız

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri büyük yazılır. Cesur Yumak Nevşehir Japon Azerbaycan Ağrı Dağı Anıtkabir Cümleler her zaman büyük

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri

Detaylı

1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır.

1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır. 1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır. Cümlesinde altı çizili kelimenin zıt anlamlısı hangi cümlede vardır? 1. A. Bugün çok çalıştım. 2. B. Akşamları az yemek yemeliyiz. 3.

Detaylı

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir.

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir. CÜMLENİN ÖĞELERİ TEMEL ÖĞELER Yüklem (Fiil, Eylem) Cümledeki işi, hareketi, yargıyı bildiren çekimli unsura yüklem denir. Yükleme, cümlede yargı bildiren çekimli öge de diyebiliriz. Yüklem, yukarıda belirttiğimiz

Detaylı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 35 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur? 1. A. Seni bu başarından dolayı kutlarım. 2. B. Çalışıyorsunuz diye yanınıza girmedim.

Detaylı

BARIŞ BIÇAKÇI Aramızdaki En Kısa Mesafe

BARIŞ BIÇAKÇI Aramızdaki En Kısa Mesafe BARIŞ BIÇAKÇI Aramızdaki En Kısa Mesafe BARIŞ BIÇAKÇI 1966 da Adana da doğdu. Hüseyin Kıyar ve Yavuz Sarıalioğlu ile birlikte Ocak 1994 ve Ekim 1997 de iki şiir kitabı yayımladı. İletişim Yayınları nca

Detaylı

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 11.Hafta

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 11.Hafta TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI 11.Hafta Yapım Ekleri ve Uygulaması Fiilden İsim Yapma Ekleri Sıfat Fiil Ekleri Fiilden Fiil Yapma Ekleri Zarf Fiil Ekleri Fiilden İsim Yapma Ekleri Fiil

Detaylı

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında 21. Hangi cümlede "mi" farklı anlamda kullanılmıştır? A) O bu resmi gördü mü? B) O buraya geldi mi bayram olur. C) Zil çaldı mı içeri girer. D) Yemeği pişirdi mi ocağı kapat. 22. "Boş boş oturmayı hiç

Detaylı

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş?

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Benim adım Deniz. 7 yaşındayım. Bu hafta sonu annem ve babamla birlikte kampa gittik. Kampa

Detaylı

DDD. m . HiKAYE. KiTAPLAR! . CİN. ALİ'NİN. SERiSiNDEN BAZILARI. Öğ. Rasim KAYGUSUZ

DDD. m . HiKAYE. KiTAPLAR! . CİN. ALİ'NİN. SERiSiNDEN BAZILARI. Öğ. Rasim KAYGUSUZ . CİN. ALİ'NİN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Aşağıda verilen isimleri örnekteki gibi tamamlayınız. Örnek: Ayakkabı--------uç : Ayakkabının ucu İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Kalem sap Çanta renk Araba boya Masa kenar Deniz mavi Rüzgar şiddet

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günü parlatan gözler. Havayı yumuşatan nefes. Yüzlere gülücük dağıtan dudaklar. Konuşmadan anlatan kaşlar. Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günaydın...

Detaylı

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır:

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM EDATLAR Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: 1-GİBİ Cümleye benzerlik, eşitlik,

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir?

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? 1. SINIF OKULA YARDIMCI VE SINAVLARA HAZIRLIK A TEMASI: OKUL HEYECANIM TEST-1 1. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? A) Okula gitmemiz

Detaylı

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde daha kelimesi yerine henüz kelimesi getirilebilir?

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde daha kelimesi yerine henüz kelimesi getirilebilir? 1) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti konulmalıdır? A) Annem geldi mi gelmedi mi bilmiyorum B) Almanya ya siz mi gittiniz C) Bir yere gidilecek mi uçağa binilmeli ) Güneş doğdu mu ağaçların

Detaylı

PİNOKYO EĞİTİM KURUMLARI MART AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. HAFTA

PİNOKYO EĞİTİM KURUMLARI MART AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. HAFTA 1. HAFTA TARİH : 01 MART 2016 04 MART 2016 KONU : YEŞİLAY 1- Yeşilay nedir? Ne işe yara? Faaliyetleri nelerdir? Nefes akciğer yapalım. Vücudumuzu 2- Sigara ve alkolün zararlarını hep birlikte öğrenelim

Detaylı

Seçelim ve yerleştireli. Kutlu : Merhaba. Sophie : Kutlu :. Kutlu... e?

Seçelim ve yerleştireli. Kutlu : Merhaba. Sophie : Kutlu :. Kutlu... e? Seçelim ve yerleştireli. erelisi iz? e i adı e u oldu erha a Türk ü sizi adı ız erelisi iz? Kutlu : Merhaba. Sophie : Kutlu :. Kutlu.... e? Sophie : Be i adı Sophie. Kutlu : Memnun oldum. Sophie : Be de..

Detaylı

EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?

EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ? 2017-2018 EKİM AYI 5-6 YAŞ PLANI EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?.HAFTA: EVİMİZ VE AİLEMİZ Evi izi Evi izi eşyaları ı ta ıyalı. Ailemizde kimler var. Çekirdek aile ve ge iş aileyi ta ıyalı. ölü leri i ta

Detaylı

Arapgirli Haşim Koç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.7.2006. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Arapgirli Haşim Koç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.7.2006. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 6.7.2006 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir. Şiirlerin

Detaylı

Ramazan Alkış. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Ramazan Alkış. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 27.03.2017 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır.

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır. CÜMLE ÇEŞİTLERİ Cümleler, kendini oluşturan sözcüklerin anlamlarına, cümlede bulundukları yerlere, türlerine göre değişik özellikler gösterir. İşte bu özelliklere göre cümleler değişik gruplar altında

Detaylı

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI. Nİsan AYI BÜLTENİ. Sevgİ Kİlİmlerİmİz

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI. Nİsan AYI BÜLTENİ. Sevgİ Kİlİmlerİmİz ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI Nİsan AYI BÜLTENİ Sevgİ Kİlİmlerİmİz BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR Dünya Kitap Günü (23 Nisan gününü içine alan hafta) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)

Detaylı

1) O, bu işin. Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir?

1) O, bu işin. Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir? 1) O, bu işin Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa zor bir işi başarmak anlamına gelir? 1. A. üstüne gider. 2. B. sonunu bilmiyor. 3. C. altından kalkar. 4. D. zor olduğunu anladı.

Detaylı

FİİLER(EYLEMLER) 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK VE GÖVDELERİNDEN YAPIM EKİ ALARAK TÜREMİŞ FİİLERDİR. ÖRN:SU-LA(MAK),YAZ-DIR(MAK)...

FİİLER(EYLEMLER) 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK VE GÖVDELERİNDEN YAPIM EKİ ALARAK TÜREMİŞ FİİLERDİR. ÖRN:SU-LA(MAK),YAZ-DIR(MAK)... FİİLER(EYLEMLER) İŞ,HAREKET,OLUŞ BİLDİREN KELİMELERE FİİL DENİR. YAPILARINA GÖRE FİİLER: 1-BASİT FİİLER:HİÇBİR YAPIM EKİ ALMAYAN FİLLERDİR. ÖRN:OKU-,GÖR-,GELDİLER... 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK

Detaylı

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz.

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. TATÍLDE Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. Ízin zamanı yaklaşırken içimizi bir sevinç kaplar.íşte bu yıl da hazırlıklarımızı tamamladık. Valizlerimizi

Detaylı

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi BÝRÝNCÝ BÖLÜM 1 Dünya döndü Son ders zili çalýnca tüm öðrenciler sevinç çýðlýklarý atarak okulu terk etti. Ýkili öðretim yapýlýyordu. Sabahçýlar okulu boþaltýrken, öðleci grup okula girmeye hazýrlanýrdý.

Detaylı

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur?

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 39 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? 1. A. Niçin 2. B. Ne

Detaylı

SIFATLAR. 1.NİTELEME SIFATLARI:Varlıkların durumunu, biçimini, özelliklerini, renklerini belirten sözcüklerdir.

SIFATLAR. 1.NİTELEME SIFATLARI:Varlıkların durumunu, biçimini, özelliklerini, renklerini belirten sözcüklerdir. SIFATLAR 1.NİTELEME SIFATLARI 2.BELİRTME SIFATLARI a)işaret Sıfatları b)sayı Sıfatları * Asıl Sayı Sıfatları *Sıra Sayı Sıfatları *Üleştirme Sayı Sıfatları *Kesir Sayı Sıfatları c)belgisizsıfatlar d)soru

Detaylı

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör.

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör. Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Eylem ve eylemsilerin anlamalarını durum yönünden tamamlayan zarflardır. Eylem ya da eylemsiye

Detaylı

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ BÖLÜM. İLETİŞİM, NLM VE DEĞERLENDİRME ( puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKYESİ 8 Hayatı boyunca mutlu olmadığını fark eden bir adam, artık mutlu olmak istiyorum demiş ve aramaya

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

&[1 CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR! SERIS.INDEN BAZILARI. l O - Cin Ali Kır Gezisinde. Öğ. Rasim KAYGUSUZ

&[1 CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR! SERIS.INDEN BAZILARI. l O - Cin Ali Kır Gezisinde. Öğ. Rasim KAYGUSUZ CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR!.. SERIS.INDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

*Aynı anlama gelen sözcüklerin bir cümlede kullanılmasıdır. Duruluk ilkesi ile ilgilidir.

*Aynı anlama gelen sözcüklerin bir cümlede kullanılmasıdır. Duruluk ilkesi ile ilgilidir. ANLATIM BOZUKLUĞU ANLAMLA İLGİLİ YANLIŞLAR 1-Gereksiz Sözcük Kullanımı *Aynı anlama gelen sözcüklerin bir cümlede kullanılmasıdır. Duruluk ilkesi ile ilgilidir. Kadın makyajını tazelemek için dudak rujunu

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2014 2015 Μάθημα : Τουρκικά Επίπεδο : Ε1 Διάρκεια : 2 ώρες

Detaylı

1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit

1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit 1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit 2. Onun...... sana ders olsun. Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) başına gelen B) baş

Detaylı

Test 6 TÜRKÇE. İSİMLER-İSİM TAMLAMALARI 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde topluluk adı yoktur?

Test 6 TÜRKÇE. İSİMLER-İSİM TAMLAMALARI 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde topluluk adı yoktur? İSİMLER-İSİM TAMLAMALARI 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde topluluk adı yoktur? A) Misafirlerimizi bahçe kapısına kadar uğurladık. B) Bu kümenin elemanları sembollerden oluşuyor. C) Komutan, taburu toplayıp

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır?

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır? 5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) Öğle üstü bir cip gelip obanın çadırları önünde durdu. Çocuklar hemen çevresinde toplaştılar. Cipten önce veteriner, sonrada kaymakam indi. Obanın yaşlıları hemen

Detaylı

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 Issue #: [Date] MAVİSEL YENER İLE RÖPOTAJ 1. Diş hekimliği fakültesinden mezunsunuz. Bu iş alanından sonra çocuk edebiyatına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

Detaylı

5 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, fiziksel özelliklerim nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar?

5 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, fiziksel özelliklerim nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar? 5 YAŞ AYIN TEMASI Cinsiyetim, adım, fiziksel özelliklerim nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar? İskelet sistemi nedir? Ne işe yarar? Aile nedir? Aileyi oluşturan bireylerin

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

TÜRKÇE. Değerlendirme 1 Harf Bilgisi. A. Seviyorum B. Süt. A. Anne B. Dede. C. Baba. A. Kaplumbağa B. Tavşan C. Kurbağa. A. Okul B.

TÜRKÇE. Değerlendirme 1 Harf Bilgisi. A. Seviyorum B. Süt. A. Anne B. Dede. C. Baba. A. Kaplumbağa B. Tavşan C. Kurbağa. A. Okul B. Ad :... Değerlendirme 1 Harf Bilgisi 1. 5. Selin Süt içmeyi seviyorum. Selin in cümlesindeki hangi sözcüğün harf sayısı en azdır? Seviyorum Süt Anne Dede Baba Yukarıda verilen sözcüklerin hangisi sözlükte

Detaylı

kural tanımayan cafer Adı-Soyadı:...

kural tanımayan cafer Adı-Soyadı:... ilkok Adı-Soyadı:... kural tanımayan cafer Cafer evden çıkmayı pek sevmeyen, gürültücü ve hareketli bir çocuktu. Annesini ve babasını sürekli üzüyordu. Kardeşi Elif ile durmadan kavga ediyorlardı. Elif'in

Detaylı

Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli olduğunu, ellerinin üzerinde dakikalarca yürüyebileceğini söyledi.

Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli olduğunu, ellerinin üzerinde dakikalarca yürüyebileceğini söyledi. Marifetli Çocuk Üç kadın ellerinde sepetleriyle pazardan dönüyorlardı. Dinlenmek için yolun kenarındaki kanepeye oturdular. Çocukları hakkında sohbet etmeye başladılar. Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli

Detaylı

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir.

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. BAĞLAÇ Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Bağlaçlar da edatlar gibi tek başlarına anlamı olmayan sözcüklerdir. Bağlaçlar her

Detaylı

Insanı başa taç yaptım. Ne eğildim, ne de saptım. Acılardan ilaç yaptım. Aşık Şahturna Hayatı ve Şiirleri

Insanı başa taç yaptım. Ne eğildim, ne de saptım. Acılardan ilaç yaptım. Aşık Şahturna Hayatı ve Şiirleri 1950 Sivas Gürün'de doğdu. 10 yaşlarında saz çalıp, türkü-deyişler okudu. 15 yaşında kendi yapıtı ilk plağıyla büyük üne kavuştu. Konser turneleri, kasetler, plaklar, uzunçalar, long playler ve günümüz

Detaylı

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? 1. A. Şehirde yaşıyanlar bazı kurallara uymak zorunda. 2. B. Suriye, Türkiye nin güney komşusudur. 3. C. Kırlarda benbeyaz papatyalar vardı.

Detaylı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı AÇIKLAMALAR 1. Soruların cevaplarını kitapçıkla birlikte verilecek optik forma işaretleyiniz. 2. Cevaplarınızı koyu siyah ve yumuşak bir kurşun kalemle

Detaylı

GÖKYÜZÜNDE KISA FİLM SENARYOSU

GÖKYÜZÜNDE KISA FİLM SENARYOSU GÖKYÜZÜNDE KISA FİLM SENARYOSU 1. DIŞ. CADDE - GECE 1 FADE IN: Saat 22:30. 30 yaşında bir gazeteci olan Eren caddede araba sürmektedir. Bir süre sonra kırmızı ışıkta durur. Yan koltukta bulunan fotoğraf

Detaylı

Fiilde Kip / Kişi K O N U. Durum. Oluş ETKİNLİK 1

Fiilde Kip / Kişi K O N U. Durum. Oluş ETKİNLİK 1 Fiilde ip / işi ETİLİ İstanbul u dinliyorum, gözlerim kapalı Önce hafiften bir rüzgâr esiyor Yavaş yavaş sallanıyor Yapraklar, ağaçlarda; zaklarda çok uzaklarda Sucuların hiç durmayan çıngırakları İstanbul

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ GÜNLER EYLÜL-2017 EKİM-2017 KASIM-2017 ARALIK-2017 Pazartesi 4 11 18 25 2 9 16 23 30 6 13 20 27 4 11 18 25 Salı

Detaylı

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler 16-20 MART 3. HAFTA Cümledeki sözcük sayısı, anlatmak istediğimiz duygu ya da düşünceye göre değişir. Cümledeki sözcük sayısı arttıkça, anlatılmak istenen daha

Detaylı

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

1. Hangisinin zıt anlamlısı yoktur? A) iyi B) savaş C) ağaç D) yoksul

1. Hangisinin zıt anlamlısı yoktur? A) iyi B) savaş C) ağaç D) yoksul 1. Hangisinin zıt anlamlısı yoktur? A) iyi B) savaş C) ağaç D) yoksul 2. Hangi seçenekte deyim yoktur? A) Boyu uzun aklı kısa olmak B) Boy fukarası olma C) Boyu posu yerinde olma D) Boyu uzasın diye süt

Detaylı

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 34 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep sonuç ilişkisi vardır? 1. A. Sıcak havalar meyveleri kuruttu. 2. B. Taşlara basarak karşı kıyıya geçtik.

Detaylı

NİŞANTAŞI AKADEMİ MART AYI AYLIK BÜLTENİ YILDIZLAR SINIFI

NİŞANTAŞI AKADEMİ MART AYI AYLIK BÜLTENİ YILDIZLAR SINIFI NİŞANTAŞI AKADEMİ MART AYI AYLIK BÜLTENİ YILDIZLAR SINIFI GÜNLERİMİZ PAZARTESİ (OYUNCAK GÜNÜMÜZ) SALI (KİTAP GÜNÜMÜZ) ÇARŞAMBA (PAYLAŞIM GÜNÜMÜZ) PERŞEMBE (GÖSTER ANLAT GÜNÜMÜZ) CUMA (GEZİ GÜNÜMÜZ) BELIRLI

Detaylı

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ -Okul nedir? Okulumuzu tanıyoruz.okulumuzun bölümlerini tanıyoruz. -Okulda kimler çalışır ve ne iş yaparlar öğreniyoruz.

Detaylı

İşitme Engelli Öğrenciler için Sıralama Kartlar ile Okuma-Yazma ve Anlama Çalışması. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler Sınıf Öğretmeni

İşitme Engelli Öğrenciler için Sıralama Kartlar ile Okuma-Yazma ve Anlama Çalışması. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler Sınıf Öğretmeni İşitme Engelli Öğrenciler için Sıralama Kartlar ile Okuma-Yazma ve Anlama Çalışması Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler Sınıf Öğretmeni İşitme engelli öğrencilerimizin okuma-yazma ve anlama becerilerine

Detaylı

Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda.

Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda. TÜRKÇE 12-13: OKUMA - ANLAMA - YAZMA OKUMA - ANLAMA 1: Rezervasyon Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda. Duşlu olması şart. Otel görevlisi: Tek kişilik odamız kalmadı

Detaylı

4.SINIF TÜRKÇE

4.SINIF TÜRKÇE 4.SINIF TÜRKÇE www.ilkokulevim.com 4.Sınıf Cümle Bilgisi Kurallı ve Devrik Cümleler Bir cümlede yargı bildiren sözcük (yüklem) cümlenin sonunda ise o cümleye kurallı cümle denir. * Yusuf okulu kazanmış.

Detaylı

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. CÜMLENİN ÖĞELERİ Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. Bir cümlenin oluşması için en önemli şart,

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Refik Durbaş. Şiir BEZ BEBEKLE KUKLASI. 2. basım. Resimleyen: Burcu Yılmaz

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Refik Durbaş. Şiir BEZ BEBEKLE KUKLASI. 2. basım. Resimleyen: Burcu Yılmaz Refik Durbaş BEZ BEBEKLE KUKLASI ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Şiir Resimleyen: Burcu Yılmaz 2. basım Refik Durbaş BEZ BEBEKLE KUKLASI Resimleyen: Burcu Yılmaz Yayın Koordinatörü: İpek Şoran Editör: Ebru Akkaş

Detaylı

HİKÂYELERİMİZ FEN VE MATEMATİK ETKİNLİĞİ

HİKÂYELERİMİZ FEN VE MATEMATİK ETKİNLİĞİ HİKÂYELERİMİZ Annecim Anneler günü Paf ile Puf Tasarruflu olmalıyız İlk hediyem Dinozorun Evi İki inatçı keçi Karne heyecanı Geri dönüşüm Uzun zürafa Becerikli karınca Rapunzel Kırmızı başlıklı kız Hansel

Detaylı

20 Mart Vızıltı. Mercanlar Sınıfından Merhaba;

20 Mart Vızıltı. Mercanlar Sınıfından Merhaba; Mercanlar Sınıfından Merhaba; 20 Mart Vızıltı Bu hafta konumuz ormanlar idi. Orman nedir? Ormanların önemi ve faydaları nelerdir? Ormanları koruma konusunda üzerimize düşen görevler nelerdir? gibi sorular

Detaylı

&[1Ô A w - ' ",,,, . CiN. ALl'NIN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI Rasim KAYGUSUZ

&[1Ô A w - ' ,,,, . CiN. ALl'NIN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI Rasim KAYGUSUZ .... CiN. ALl'NIN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ

5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ 5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ HAZIRLIK SINIFI EKİM AYI ŞARKILARIMIZ OKULUMA BAŞLADIM BİR DÜNYA BIRAKIN SONBAHARIN SESLERİ SEVİMLİDİR HAYVANLAR HOŞ GELİŞLER OLA Her gün erken kalkarım Önce yüzümü

Detaylı

Einstufungstest / Seviye tespit sınavı

Einstufungstest / Seviye tespit sınavı Einstufungstest / Seviye tespit sınavı Dil: Türkçe Seviye: A1/A2 1. Günaydın, benim adım Lavin, soyadım Çeşme. (a) Günaydın ben adım Lavin, soyadım Çeşme. Günaydın benim ad Lavin, soyad Çeşme. 2. Ben doktorum,

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΙ ( 6 ) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΙ ( 6 ) ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

Adım-Soyadım:... Oku ve renklendir.

Adım-Soyadım:... Oku ve renklendir. Adım-Soyadım:... Oku ve renklendir. Gemiyle bir yolculuğa çıkmaya hazır mısın? O zaman geminin üzerindeki çiçeklerden 2 tanesini yeşile, bir tanesini pembe renge boyamalısın. Geminin pencereleri açık mavi

Detaylı

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým.

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým. Kaybolan Çocuk Çocuklar için öyküler yazmak istiyordum. Yazmayý çok çok sevdiðim için sevinçle oturdum masanýn baþýna. Yazdým, yazdým... Sonra da okudum yazdýklarýmý. Bana göre güzel öykülerdi doðrusu.

Detaylı

CİN ALİ İLE BERBER FİL

CİN ALİ İLE BERBER FİL ....... CiN ALl'NIN HiKAYE KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin To'Ju ' 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula

Detaylı

Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi

Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi daha çok sevdiğimiz bir dağ köyünde doğup büyüdüm. Uzak

Detaylı

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70005Γ) DİNLEME İSTEKLER (9) Metinleri dinleyelim

Detaylı