KAZIK YÜKLEME DENEYLER VER TABANI PROGRAMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAZIK YÜKLEME DENEYLER VER TABANI PROGRAMI"

Transkript

1 Zemin Mekanii ve Temel Mühendislii Onüçüncü Ulusal Kongresi 30 Eylül - 1 Ekim 2010, stanbul Kültür Üniversitesi, stanbul KAZIK YÜKLEME DENEYLER VER TABANI PROGRAMI A DATABASE PROGRAM FOR PILE LOAD TESTS Mustafa KRKT 1 Cem AKGÜNER 2 Havvanur KILIÇ 3 Erol SERBEST 4 ABSTRACT Experimental observations are indispansable part of research in Geotechnical Engineering and play a vital role in the effort of explaining multitude of problems. An organized collection of interconnected information along with their physical/logical definitions for easy retrieval and further analysis is referred to as a database. A Database Management System (DBMS) is the necessary system for efficient data definition, retrieval and maintenance. A set of 106 pile load tests conducted in Turkey was compiled and a database (Turkish Pile Load Tests, TPLT) was established taking into account the principles of DBMS. A computer program with a graphical interface is written in C# for data entry and retrieval. In this paper, the TPLT database is introduced and statistical information is provided for its contents. Keyword: Testing Methods, Pile Load Test, Data Base, Data Base Management System, Türkiye KYD Program ÖZET Geoteknik Mühendisliindeki aratırmaların vazgeçilmez bir parçası olan deneysel gözlemler birçok problemin anlaılması çabasında önemli bir rol oynamaktadır. Kullanım amaçları gözetilerek oluturulmu bilgiler topluluuna genel anlamda veri tabanı denilmektedir. Veri tabanları birbiriyle ilikisi olan verilerin tutulduu ve bu verilere ait fiziksel ve mantıksal tanımların bulunduu düzenli veri depolarıdır. Verilerin tanımlanması, toparlanması ve toparlanan verilerden yararlanılması için Veri Tabanı Yönetim Sistemi (VTYS) adı verilen bir sisteme gereksinim duyulmaktadır. Türkiye de gerçekletirilmi olan 106 adet kazık yükleme deneyi ile, VTYS prensipleri gözönünde bulundurularak bir veri tabanı (Türkiye Kazık Yükleme Deneyleri, TKYD) meydana getirilmitir. Verilerin girilmesi, düzenleme yapılması ve incelemek üzere kullanımı için C# dilinde grafiksel ara yüze sahip olan bir bilgisayar programı oluturulmutur. Bu bildiride TKYD veri tabanı tanıtılmakta ve içerii hakkında istatistiksel bilgiler verilmektedir. Anahtar Kelime: Deneysel Yöntemler, Kazık Yükleme Deneyleri, Veri Tabanı, Veri Tabanı Yönetim Sistemi, Türkiye KYD Programı 1 Ar. Gör., Yıldız Teknik Üniversitesi naat Fakültesi naat Mühendislii Geoteknik Anabilim Dalı, mkirkit@yildiz.edu.tr 2 Ör. Gör. Dr., Yıldız Teknik Üniversitesi naat Fakültesi naat Mühendislii Geoteknik Anabilim Dalı, akguner@yildiz.edu.tr 3 Yrd. Doç. Dr., Yıldız Teknik Üniversitesi naat Fakültesi naat Mühendislii Geoteknik Anabilim Dalı, kilic@yildiz.edu.tr 4 Bilgisayar Mühendisi., CYM Soft Ankara, erol.serbest@cymsoft.com.

2 1. GR Kazık yükleme deneyleri, tam ölçekli bir model deney olmaları nedeniyle zeminlerde ve kayalarda ina edilen ya da ina edilmesi tasarlanan kazıkların yük taıma kapasiteleri ve yük-oturma davranıını dorudan belirlemek için uygulanabilecek en salıklı yaklaım olarak öne çıkmaktadır. Genel olarak veri tabanı kullanım amacı düünülerek oluturulmu bilgiler topluluudur. Baka bir deyile, birbirleriyle ilikili verilerin tutulduu, mantıksal ve fiziksel olarak tanımlarının olduu veri depolarıdır. Bu çalıma kapsamında, sadece Türkiye de yapılan kazık yükleme deneylerinden bir veri tabanı oluturulmutur. Kullanım kolaylıı ve düzen salanabilmesi açısından veri tabanı bir bilgisayar yazılımı eklinde meydana getirilmitir. Programın adı, Türkiye KYD (Kazık Yükleme Deneyleri) Veri Tabanı Programı dır (Kirkit, 2009). Program ın giri ara yüzü ekil 1 de verilmitir. ekil 1. Türkiye KYD Programı Ana Ekranı 2. KAZIK YÜKLEME DENEYLER Kazık yükleme deneyleri, zeminlerde ve kayalarda ina edilen ya da ina edilmesi tasarlanan kazıkların taıma kapasitesini ve yük-oturma davranıını belirlemek için uygulanan bir yöntemdir. Kazık temellerin taıma kapasitesini doru olarak belirlemek kolay deildir. Kazıklı temellerin tasarımı, kazık zemin ilikisini basitletiren teorik hesaplara ve ampirik baıntılara dayanmaktadır. Analizlerde kullanılan verilerdeki kabuller yanında tasarımda kullanılan yöntemlerin farklı sonuçlar verebilmeleri ve doruluklarının zaman zaman istenilen seviyede olmamasından dolayı, kazıklı temel tasarımı için kazık yükleme deneyi yapılması önerilmektedir.

3 Kazıklı yükleme deneyleri çeitli amaçlar içermektedir (Birand, 2007). Bunlar aaıdaki gibi sıralanabilir: 1-Kazık kapasitesini belirlemek, 2-Öngörülen kazık servis yükünün, kazık imalatından sonra kontrolünü yapmak, 3-Kazık temelin yük-yer deitirme ilikisini saptamak. Kazıklı temel uygulanması düünülen bir projede, kazık yükleme deneyi yapımının zorlukları ve kazanımları ile deneyin yapılmamasının bedeli iyi karılatırılmalıdır. Kazık yükleme deneyinin sonucuna balı olarak boyut ve imalat bakımından ekonomi ve taıma gücü yönünden güvenlik salanabilir. Dier yandan deney yapılmamasının getirdii risk, kazıkların bir kez yerletirildikten sonra bir daha incelenememeleri nedeni ile artabilecektir (Yıldırım, 2004). Kazıklara, proje ihtiyaçlarına balı olarak, statik ve/veya dinamik yükleme deneyleri yapılmaktadır. Uygulamada statik yükleme deneyleri geni uygulama alanı bulmutur. Bu yöntemler, kazıın yükü zemine aktarma mekanizmasına göre eksenel basınç, eksenel çekme ve yanal yükleme olmak üzere üç ekildedir. Basınç deneyi kazıın çevre ve uç yük taıma kapasitesini belirlemek için uygulanan yöntemdir (ASTM D-1143/D1143M, 2007). Yüksek devrilme momenti etkisindeki kuleler ya da suyun kaldırma kuvveti etkisi altında kalan deniz platformu gibi yapılarda ina edilen kazık temeller çekme yükünü karılarlar. Bu durumda eksenel çekme deneyleri yapılmaktadır (ASTM D-3689, 2007). Deprem ya da dalga gibi çevrimsel yükler etkisindeki kazıklarda yanal yükleme deneyi uygulanmaktadır (ASTM D-3966, 2007). Kazık yükleme deneylerinin yukarıda belirtilmi olan yapılma amaçları dorultusunda sonuçlarının yorumlanması gerekmektedir. Eksenel basınç, eksenel çekme ve yanal yük altındaki kazıkların taıma kapasitelerini belirlemek için, deplasmana balı olarak literatürde birçok kriter önerilmitir. Bunun yanında elde edilen yük-deplasman erisini kullanarak kazık taıma kapasitesini grafiksel olarak elde etmek de mümkün olmaktadır. 3. VER TABANI VE YÖNETM SSTEM Veri tabanları genel olarak kullanım amacı düünülerek oluturulmu bilgiler topluluudur. Dier bir deyile, birbirleriyle ilikide olan verilerin tutulduu, mantıksal ve fiziksel olarak tanımlarının olduu veri depolarıdır. Veri tabanları var olan ve aralarında iliki bulunan nesneleri ya da olayları modeller (Burma, 2005). Belirli bir amaçla birbiriyle ilikide olan veriler veri tabanı programı altında toplanır. Veri tabanı yönetim sistemi (VTYS), yeni bir veri tabanı oluturmak, bu veri tabanı içinde düzenlemeler yapmak, gelitirmek gibi karmaık olan ilemlerin daha sistematik bir ekilde yapılmasını salamak amacı ile oluturulmu bir yazılım sistemidir (Ramakrishnan, 2003). stenildiinde toplanan bilgilerin tümü veya istenilen kriterlere uyanları görüntülenebilir ve bunlar yeni bilgiler üretmek üzere çeitli amaçlarda kullanılabilir. Bir veri tabanından beklenen temel özellikler, verileri korumak, onlara erimek ve baka verilerle ilikisini salamaktır.

4 4. TÜRKYE KYD PROGRAMI Bu program yalnızca Türkiye de yapılan kazık yükleme deneylerini kapsamaktadır. Program kazık yükleme deneyleri üzerinde çalıma yapmakta olan aratırmacılar için tasarlanmıtır. Bu programın meydana getirilmesinde Microsoft Visual Studio 2005 programı aracılııyla C# programlama dilinden faydalanılmıtır. Oluturulan veri tabanının dünyadaki benzer örnekleri FHWA (Federal Highway Administration) tarafından derlenen PD/LT 2000, Olson ve Dennis in katkılarıyla meydana getirilen API ve University of Florida tarafından oluturulan FDOT adlı veri tabanı programlarıdır (Paikowsky ve Birgisson, 2004; McVay v.d. 2005; Dennis ve Olson, 1983a; Dennis ve Olson, 1983b). Veri tabanında yer alan deneyler literatürden, bu deneyler ile ilgili çalımalar yapan aratırmacılardan ve kazık yükleme deneylerini gerçekletiren firmalardan elde edilmitir. Bu programda, kayıtlı deneyler için, kazık yükleme deneylerine ait ulaılabilen tüm veriler kaydedilmitir. Ticari ve kiilik haklarını korumak amacıyla, kayıtlarda proje ismi, zemin etüdü yapan firma ve sondör gibi veriler belge asıllarında düzenlemeler yapılarak gizlenmitir Program Genel Kullanımı Program, Deney Girii, Veri Tabanı ve Yardım ana menülerinden olumaktadır. Deney Girii menüsünde, veri tabanına yeni deney girii ve mevcut deneyde deiiklik yapılabilmektedir. stenildiinde deney silme ilemi de bu menüde yapılabilmektedir. Veri Tabanı menüsünde arama yapma ve veri alma ilemi gerçekletirilmektedir. Yardım menüsünde ise program kullanımı ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Programa girilen veriler, Deney Verileri, Kazık Verileri, Zemin Verileri, Yük Deplasman Erisi ve Taıma Gücü olmak üzere be ana balık altında düzenlenmitir. Veri tabanında arama yapma ilemi de bu be balık altında yapılmaktadır. Zemin verilerine ait sondaj logları taranarak grafiksel olarak veri tabanına kaydedilmitir (ekil 2). Ayrıca yük deplasman erisi ve taıma gücü grafikleri de veri tabanında bulunmaktadır (ekil 3). Veri tabanında çeitli kriterlere balı olarak yapılabilecek arama sonuçları üzerinde inceleme yapmak amacıyla, tablo ve grafik halinde bilgisayar ortamında aktarılabilmektedir statistiksel Deerlendirme Veri tabanına 106 kazık yükleme deneyi bilgisi kaydedilmitir. Kayıtlı deneyler uygulandıı illere göre, kazık tipi yönünden, deney türü bakımından, kazıın içinde bulunduu zemin durumuna göre, kazık çapı ve kazık boyu açısından sınıflandırılmıtır (ekil 4a - f).

5 ekil 2. Zemin Verisi Kayıt Ara Yüzü ekil 3. Yük Deplasman Erisi Ara Yüzü

6 ekil 4.a. llere Göre Sınıflandırma ekil 4.d. Zemine Göre Sınıflandırma ekil 4.b. Kazık Tipi Sınıflandırması ekil 4.e. Kazık Çapı Sınıflandırması ekil 4.c. Deney Türü Bazında Sınıflandırma ekil 4.f. Kazık Boyuna Göre Daılım 4. SONUÇLAR Türkiye KYD Veri Tabanı içinde Haziran 2009 itibariyle 106 adet kayıtlı kazık yükleme deneyi bulunmaktadır ve deneyler çeitli sınıflandırmalarla istatistiksel olarak incelendiinde u sonuçlara varılmıtır. 1- Kazık yükleme deneylerinin aırlıklı olarak yapıldıı ehirler stanbul ve zmir dir. Veri tabanında, Dou Anadolu ve Güneydou Anadolu Bölgesinde yapılmı kazık yükleme deneyleri bulunmamaktadır. 2- Veri tabanında kayıtlı deneylerin %65 i fore kazıktır. 3- Uygulanan kazık deneylerinin %93 ü basınç yükleme eklindedir.

7 4- Kazıın içinde bulunduu zemin ortamı dikkate alındıında, kazıkların %87 si kum, silt, kil gibi zeminlerde ve %13 ü ise kayaya soketli olarak yerletirilmitir. 5- Kazık çapları genel olarak 0,5 m 1,0 m aralıında, kazık boyları ise çounlukla 10 m 40 m deerleri arasındadır. Sadece yukarıda verilen istatistiksel bilgilerle tüm Türkiye için bir genelleme yapmanın güçlüü açıktır. Yine de, gerçekletirilmi deneylerin büyük çounluunun batı bölgesinde yer almasının, deneylerin neredeyse tamamının basınç yükleri karılamak üzere tasarlanmasının, kazık tipinin, çapının ve boylarının ülkemizdeki derin kazıkların uygulandıı inaat faaliyetleriyle uyumlu olduu söylenebilir. Meydana getirilen veri tabanının ulaım kolaylıı için internet üzerinde web uygulaması olarak aratırmacılara sunulması yönünde çalımalar balatılmıtır. Buna ek olarak veri tabanının zaman içinde deerli firmalarımızın ve aratırmacılarımızın katkılarıyla güncelletirilmesi arzulanmaktadır. 5. TEEKKÜR Bu veri tabanının oluturulmasında büyük katkıları olan hocalarımız Kutay Özaydın, Sönmez Yıldırım, Mustafa Yıldırım ve Mehmet Berilgen e saygılarımızı sunarız. Bunun yanında bilimsel aratırmalar konusunda büyük destekler veren TUBTAK kurumuna teekkürü bir borç biliriz. Ayrıca bizlerden arivlerini esirgemeyen ve i hayatındaki younluu esnasında bize de vakit ayıran deerli firmalarımız ZETA A.., ÇALIAN GEOTEKNK, GEOGRUP A.., GEOTEKNK A.., YAPI MERKEZ, KASKTA A.., ve TEMELTA A.. ye teekkür ederiz. KAYNAKLAR Birand, A. A. (2007), Kazıklı Temeller, Teknik Yayınevi, Ankara. Burma, Z. A. (2005), Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Ve SQL/PL-SQL/T-SQL, Seçkin Yayıncılık, Ankara. D 1143 \D 1143M, American Society For Testing And Materials (2007), Standard Test Method for Deep Foundations Under Static Axial Compressive Load, United States. D 3689, American Society For Testing And Materials (2007), Standard Test Method for Deep Foundations Under Static Axial Tensile Load, United States. D 3966, American Society For Testing And Materials (2007), Standard Test Method for Deep Foundations Under Lateral Load, United States. Dennis, N.D ve Olson R.E. (1983a), Axial Capacity of Steel Pipe Piles in Clay, Proc., Geotechnical Practice in Offshore Engineering, , Austin, Texas. Dennis, N.D ve Olson R.E. (1983b), Axial Capacity of Steel Pipe Piles in Sand, Proc., Geotechnical Practice in Offshore Engineering, , Austin, Texas.

8 Kirkit, M. (2009), Türkiye de Yapılmı Kazık Yükleme Deneylerinden Veri Tabanı Oluturulması ve Veri Tabanında Bulunan Kayaya Soketli Fore Kazıkların Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, stanbul. McVay, M., Hoit, M., Hughes, E., Nguyen, T. Ve Lai, P. (2005), Development of a Web Design and Construction Bridge Substructure Database, 8th TRB Annual Meeting, 1-12, Washington. Paikowsky, S.G ve Birgisson, B. (2004), NCHRP Report 507- Load and Resistance Factor Design (LRFD) For Deep Foundations, Transportation Research Board, Washington. Ramakrishnan, R. ve Gehrke, J. (2003), Database Management System, McGraw-Hill, USA. Yıldırım, S. (2004), Zemin ncelemesi ve Temel Tasarımı, Birsen Yayınevi, stanbul.

Kayaya Soketli Kazıkların Yükleme Deneyi ve Ampirik Yöntemlerle Belirlenen Kapasitelerinin Karşılaştırılması *

Kayaya Soketli Kazıkların Yükleme Deneyi ve Ampirik Yöntemlerle Belirlenen Kapasitelerinin Karşılaştırılması * İMO Teknik Dergi, 2011 5713-5723, Yazı 366, Teknik Not Kayaya Soketli Kazıkların Yükleme Deneyi ve Ampirik Yöntemlerle Belirlenen Kapasitelerinin Karşılaştırılması * Cem AKGÜNER* Mustafa KİRKİT** ÖZ Bu

Detaylı

KAYAYA SOKETLİ FORE BİR KAZIĞIN TAŞIMA GÜCÜ

KAYAYA SOKETLİ FORE BİR KAZIĞIN TAŞIMA GÜCÜ KAYAYA SOKETLİ FORE BİR KAZIĞIN TAŞIMA GÜCÜ Mustafa Kirkit 1, Cem Akgüner 2, Turhan Karadayılar 3 ÖZET Karadeniz sahil şeridinde inşa edilen karayolunun geçişi için Keşap Espiye arasında bulunan Gülburnu

Detaylı

SIKI TIRILMI YOL ZEM NLER N N KOMPAKS YON PARAMETRELER N N KONTROLÜ

SIKI TIRILMI YOL ZEM NLER N N KOMPAKS YON PARAMETRELER N N KONTROLÜ SIKITIRILMI YOL ZEMNLERNN KOMPAKSYON PARAMETRELERNN KONTROLÜ Selim ALTUN Yrd. Doç. Dr. Ege Üniversitesi naat Müh. Bölümü zmir,türkiye Alper SEZER n.yük.müh. Ege Üniversitesi naat Müh. Bölümü zmir,türkiye

Detaylı

KAZIKLI YAYILI TEMELLERN SAYISAL ANALZ

KAZIKLI YAYILI TEMELLERN SAYISAL ANALZ KAZIKLI YAYILI TEMELLERN SAYISAL ANALZ Sayısal analiz yöntemlerindeki gelimeler, imdiye kadar çounlukla iki boyutta incelenebilen zemin-yapı etkileiminin ve zeminlerin dorusal olmayan yük-ekil deitirme

Detaylı

English for Academic Reading & Speaking I İngilizce Akademik Okuma ve Konuşma I. Introduction to Civil Engineering İnşaat Mühendisliğine Giriş

English for Academic Reading & Speaking I İngilizce Akademik Okuma ve Konuşma I. Introduction to Civil Engineering İnşaat Mühendisliğine Giriş T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-16 GÜZ YARIYILI VE SONRASINDA UYGULANACAK LİSANS PROGRAMI (%100 İNGİLİZCE) BİRİNCİ YIL 1. DÖNEM Ön

Detaylı

English for Academic Reading & Speaking I İngilizce Akademik Okuma ve Konuşma I. Introduction to Civil Engineering İnşaat Mühendisliğine Giriş

English for Academic Reading & Speaking I İngilizce Akademik Okuma ve Konuşma I. Introduction to Civil Engineering İnşaat Mühendisliğine Giriş T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-16 GÜZ YARIYILI VE SONRASINDA UYGULANACAK LİSANS PROGRAMI (%100 İNGİLİZCE) BİRİNCİ YIL 1. DÖNEM Ön

Detaylı

INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTING DESIGN OF ANCHORED SHEET PILES

INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTING DESIGN OF ANCHORED SHEET PILES INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTING DESIGN OF ANCHORED SHEET PILES Özcan TAN Selim ALTUN M. Tarık DLAVER. Hakkı ERKAN Assoc. Prof. Dr. Asst. Prof. Dr. Civil Engineer (MSc) Research Asst. Selçuk Univ.

Detaylı

Ön şart D. Kodu Dersin Adı T U L AKTS MAT101. English for Academic Reading & Speaking I İngilizce Akademik Okuma ve Konuşma I

Ön şart D. Kodu Dersin Adı T U L AKTS MAT101. English for Academic Reading & Speaking I İngilizce Akademik Okuma ve Konuşma I BİRİNCİ YIL 1. DÖNEM T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-16 GÜZ YARIYILI VE SONRASINDA UYGULANACAK LİSANS PROGRAMI (%100 İNGİLİZCE) Ön

Detaylı

English for Academic Reading & Speaking II İngilizce Akademik Okuma ve

English for Academic Reading & Speaking II İngilizce Akademik Okuma ve T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI (%100 İNGİLİZCE) BİRİNCİ YIL 1. DÖNEM Ön şart D. Kodu Dersin Adı T U L AKTS MAT101 Calculus

Detaylı

Java Tabanlı Akıı Sisteminin Gelitirilmesi

Java Tabanlı Akıı Sisteminin Gelitirilmesi Java Tabanlı Akıı Sisteminin Gelitirilmesi Deniz KARATOPRAK 1 Meltem Turhan YÖNDEM 2 1 Meteksan Sistem, Simülasyon ve Görsel Sistemler 1,2, Orta Dou Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendislii, Ankara,

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ (Y.L.) PROGRAMI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ (Y.L.) PROGRAMI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ (Y.L.) PROGRAMI -5 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU Ders Kodu Bim Kodu Ders Adı Türkçe Ders Adı İngilizce Dersin Dönemi T Snf Açıl.Dönem

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS

Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ABD YÜKSEK LİSANS ANABİLİM DALI KODU : 81109 01.Yarıyıl Dersleri Ders Kodu INS735* 02.Yarıyıl Dersleri Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS Ders Kodu Ders

Detaylı

TÜM OTOBÜSÇÜLER VE LETMECLER FEDERASYONU KARAYOLU YOLCU TAIMACILII SEKTÖRÜNÜN TARHSEL GELM

TÜM OTOBÜSÇÜLER VE LETMECLER FEDERASYONU KARAYOLU YOLCU TAIMACILII SEKTÖRÜNÜN TARHSEL GELM TÜM OTOBÜSÇÜLER VE LETMECLER FEDERASYONU KARAYOLU YOLCU TAIMACILII SEKTÖRÜNÜN TARHSEL GELM 1955 ten 1999 a kadar karayolu yolcu taımacılıının ulaım biçimleri içindeki payı Karayolu ile yolcu taımacılıının

Detaylı

English for Academic Reading & Speaking I İngilizce Akademik Okuma ve Konuşma I. Introduction to Civil Engineering İnşaat Mühendisliğine Giriş

English for Academic Reading & Speaking I İngilizce Akademik Okuma ve Konuşma I. Introduction to Civil Engineering İnşaat Mühendisliğine Giriş T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-16 GÜZ YARIYILI VE SONRASINDA UYGULANACAK LİSANS PROGRAMI (%100 İNGİLİZCE) BİRİNCİ YIL 1. DÖNEM Ön

Detaylı

ÇOK AMAÇLI ALIVER MERKEZLERNN ULATIRMA ALYAPISINA ETKLER. Kemal Selçuk ÖÜT

ÇOK AMAÇLI ALIVER MERKEZLERNN ULATIRMA ALYAPISINA ETKLER. Kemal Selçuk ÖÜT ÇOK AMAÇLI ALIVER MERKEZLERNN ULATIRMA ALYAPISINA ETKLER Kemal Selçuk ÖÜT stanbul Teknik Üniversitesi, naat Fakültesi, Ulatırma Anabilim Dalı, Ayazaa 80626, stanbul ÖZET : Çok amaçlı alıveri merkezleri

Detaylı

Vakum teknolojisi. Sistem kılavuzu

Vakum teknolojisi. Sistem kılavuzu Vakum teknolojisi Sistem kılavuzu Yazılım Yazılım aracı: Vakum seçimi Festo, vakum hesaplarına esas tekil eden, hızlı ve kolay bir ekilde uygun vantuz tutucu elemanının seçimini olanaklı kılan 2001 ürünleri

Detaylı

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran temel derinliği/temel genişliği oranı genellikle 4'den büyük olan temel sistemleri derin temeller olarak

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir.

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir. .tr alan adlarını tescili, 1991 yılından itibaren, Türkiye'yi ilk olarak nternet'e balayan Üniversitemiz bünyesinde devam etmektedir. Bu kapsamda, bugün itibarı ile, toplam yaklaık 70,000 adet.tr uzantılı

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Yönetiim, Bölgesel Kalkınma ve Kalkınma Ajansları: Çukurova Kalkınma Ajansı Uygulaması A. Celil Öz 1 1- Giri Son çeyrek yüzyılda küresellemenin ve uluslar arası ve uluslar üstü kurumların da etkisiyle

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1

1. YARIYIL / SEMESTER 1 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI / T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

EKSENEL YÜKLÜ TEKİL KAZIĞIN FARKLI YÖNTEMLERLE SAYISAL ANALİZİ

EKSENEL YÜKLÜ TEKİL KAZIĞIN FARKLI YÖNTEMLERLE SAYISAL ANALİZİ EKSENEL YÜKLÜ TEKİL KAZIĞIN FARKLI YÖNTEMLERLE SAYISAL ANALİZİ NUMERICAL ANALYSIS OF AN AXIAL LOADED SINGLE PILE WITH DIFFERENT METHODS Mustafa TOLUN 1 Mustafa LAMAN 2 ABSTRACT In this study, it has been

Detaylı

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE

Detaylı

NOVACRETE Kİ MYASALİNİN ZEMİ N O ZELLİ KLERİ NE ETKİ Sİ Nİ N ARAŞTİRİLMASİNA İ Lİ ŞKİ N LABORATUVAR DENEYLERİ RAPORU

NOVACRETE Kİ MYASALİNİN ZEMİ N O ZELLİ KLERİ NE ETKİ Sİ Nİ N ARAŞTİRİLMASİNA İ Lİ ŞKİ N LABORATUVAR DENEYLERİ RAPORU YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ - İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ NOVACRETE Kİ MYASALİNİN ZEMİ N O ZELLİ KLERİ NE ETKİ Sİ Nİ N ARAŞTİRİLMASİNA İ Lİ ŞKİ N LABORATUVAR DENEYLERİ RAPORU (25.06.2012)

Detaylı

BTC Ceyhan Deniz Terminali İskelesi Yükleme Platformu-Aks 84/85-Kazık Deneyleri *

BTC Ceyhan Deniz Terminali İskelesi Yükleme Platformu-Aks 84/85-Kazık Deneyleri * İMO Teknik Dergi, 2008 4487-4492, Yazı 296, Kısa Bildiri BTC Ceyhan Deniz Terminali İskelesi Yükleme Platformu-Aks 84/85-Kazık Deneyleri * Çetin Önder İNCEKARA* Cem Koray İNCEKARA** ÖZ BTC Projesinin Kritik

Detaylı

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA BÖLÜM15 D- VERİ TABANI PROGRAMI 1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA 1.1. Veri Tabanı Kavramları Veritabanı (DataBase) : En genel tanımıyla, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler

Detaylı

DELTA MENKUL DEERLER A..

DELTA MENKUL DEERLER A.. sayfa No: 1 A) Giri 1.Raporun Dönemi: Bu rapor, Delta Menkul Deerler A.. kuruluunun 1 Ocak 2008 31 Mart 2008 çalıma dönemini kapsamaktadır. 2. Ortaklıın Unvanı: Delta Menkul Deerler A.. 3. Dönem çinde

Detaylı

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Giri Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Taner Kavasolu Devlet Planlama Tekilatı Kalkınma Planlarımızda, ülke corafyasında ve kesimler arasında dengeli bir gelime salanması hedefi, ülke ekonomisi için

Detaylı

TOPLU HAVALE EFT PROGRAMI

TOPLU HAVALE EFT PROGRAMI TOPLU HAVALE EFT PROGRAMI Toplu Havale EFT programı ile kurumlar, piyasa ve maa ödemelerine ilikin bilgileri hazırlayabilmekte ve bu bilgileri dosyalar halinde Garanti Bankası'na transfer edebilmektedirler.

Detaylı

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI Belediyelerin görevlerini etkin ve verimli bir ekilde yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duydukları optimal (ihtiyaçtan ne fazla ne de az) kadronun nicelik ve

Detaylı

POLPROPLEN FBER VE UÇUCU KÜL KATKILI ANKARA KLNN BAZI GEOTEKNK ÖZELLKLERNN ARATIRILMASI

POLPROPLEN FBER VE UÇUCU KÜL KATKILI ANKARA KLNN BAZI GEOTEKNK ÖZELLKLERNN ARATIRILMASI Zemin Mekanii ve Temel Mühendislii Onüçüncü Ulusal Kongresi 30 Eylül - 1 Ekim 2010, stanbul Kültür Üniversitesi, stanbul POLPROPLEN FBER VE UÇUCU KÜL KATKILI ANKARA KLNN BAZI GEOTEKNK ÖZELLKLERNN ARATIRILMASI

Detaylı

AA1050A VE AA3003 ALÜMNYUM ALAIMLARINDA TERMOMEKANK PROSESLERN EKLLENDRLEBLRLE ETKS

AA1050A VE AA3003 ALÜMNYUM ALAIMLARINDA TERMOMEKANK PROSESLERN EKLLENDRLEBLRLE ETKS AA15A VE AA33 ALÜMNYUM ALAIMLARINDA TERMOMEKANK PROSESLERN EKLLENDRLEBLRLE ETKS Seda ERTAN ÖZET Bu çalımada çift merdaneli döküm yöntemiyle üretilmi AA15A ve AA33 alaımındaki malzemelerin ekillendirilebilirlii

Detaylı

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES 1. GR Yrd.Doç.Dr.Cansevil TEB *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden

Detaylı

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM KTAP NCELEMES GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM Editörler: Arif Altun ve Sinan Olkun Orhan KARAMUSTAFAOLU Yrd.Doç.Dr., Amasya Üniversitesi, Eitim Fakültesi, Dekan Yrd., AMASYA

Detaylı

6. MOS ANALOG ÇARPMA DEVRELER

6. MOS ANALOG ÇARPMA DEVRELER 6. 1 6. MOS ANALOG ÇARPMA DEVRELER Analog çarpma devreleri, giri gerilimlerinin çarpımıyla orantılı çıkı gerilimi veren düzenlerdir ve aradaki iliki V O =.V.V Y (6.1) eklindedir. büyüklüü çarpma devresinin

Detaylı

2004 Üniversitesi Y. Lisans İnşaat Mühendisliği İzmir Yüksek 2008 Teknoloji Enstitüsü Doktora İnşaat Mühendisliği Ege Üniversitesi 2015

2004 Üniversitesi Y. Lisans İnşaat Mühendisliği İzmir Yüksek 2008 Teknoloji Enstitüsü Doktora İnşaat Mühendisliği Ege Üniversitesi 2015 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Eyyüb KARAKAN 2. Doğum Tarihi: 23.06.1980 3. Ünvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Çukurova 2004 Üniversitesi Y. Lisans İzmir Yüksek

Detaylı

0423522 - BETONARME 1

0423522 - BETONARME 1 0435 - BETONARME 008-009 Güz Yarıyılı Yrd.Doç.Dr. Murat Serdar Kırçıl naat Mühendislii Bölümü Yapı Anabilim Dalı NM -04 www.yildiz.edu.tr/~kircil Yapı tasarımı Bir yapının tasarlanması sırasında göz önüne

Detaylı

RESİMLERLE FORE KAZIK UYGULAMALARI

RESİMLERLE FORE KAZIK UYGULAMALARI İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ SUNUMU RESİMLERLE FORE KAZIK UYGULAMALARI Ramazan YILDIZ İnş.Müh./Şirket Ortağı. FORE KAZIK YAPIM METODU Fore kazık, Sondaj yolu ile delme yolu ile yerinde dökme

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (2016) 453-461 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Araştırma Makalesi İki Tabakalı Profilinde Kazık Temellere Gelen Deprem Yüklerinin Eşdeğer

Detaylı

ALİAĞA PİROKLASTİKLERİ ÜYESİ AŞIRI DERECEDE AYRIŞMIŞ KAYALARDA ÇELİK ÇAKMA KAZIK SOKET SÜRTÜNME DİRENCİ

ALİAĞA PİROKLASTİKLERİ ÜYESİ AŞIRI DERECEDE AYRIŞMIŞ KAYALARDA ÇELİK ÇAKMA KAZIK SOKET SÜRTÜNME DİRENCİ Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Onbeşinci Ulusal Kongresi 16-17 Ekim 2014, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara ALİAĞA PİROKLASTİKLERİ ÜYESİ AŞIRI DERECEDE AYRIŞMIŞ KAYALARDA ÇELİK ÇAKMA KAZIK SOKET

Detaylı

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye hakkında hazırlanan lerleme Raporu, Türkiye ile müzakerelerin balaması yönünde olumlu bir

Detaylı

Yazılım Süreç yiletirmede Baarı Faktörleri

Yazılım Süreç yiletirmede Baarı Faktörleri Yazılım Süreç yiletirmede Baarı Faktörleri Seçkin TUNALILAR Doç. Dr. Onur DEMRÖRS ASELSAN A., Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grubu, Görüntü leme Müdürlüü, 6, Akyurt, Ankara Orta Dou Teknik Üniversitesi,

Detaylı

KAZIK YÜKLEME DENEYİ PROSEDÜRÜ

KAZIK YÜKLEME DENEYİ PROSEDÜRÜ 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 123 KAZIK YÜKLEME DENEYİ PROSEDÜRÜ M.Metin Sonuvar Teknik Danışman, Deniz Yapıları Prj.Md Cesaş İnş.Tic. ve San A.Ş. Tel: 0312 441 84 80 Fax: 0312 440 27 37 msonuvar@cesas.com.tr

Detaylı

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL Amaç Madde 1: Bu Yönetmeliin amacı; meslekteki bilimsel, teknolojik gelimelerle ve uygulama alanları ile ilgili olarak Üye Mühendislere verilecek

Detaylı

KONTROL SSTEMLER LABORATUARI

KONTROL SSTEMLER LABORATUARI YILDIZ TEKNK ÜNVERSTES ELEKTRK-ELEKTRONK FAKÜLTES KONTROL ve OTOMASYON MÜHENDSL BÖLÜMÜ KONTROL SSTEMLER LABORATUARI Doç.Dr. Haluk GÖRGÜN Ar.Gör. brahim ALIKAN Ar.Gör. Yavuz EREN STANBUL - 2010-1 - DiGiAC

Detaylı

Dersin Adı Dersin İngilizce Adi Seçmeli / Zorunlu. Tez Çalışması Thesis Zorunlu Computer Applications in Civil Engineering

Dersin Adı Dersin İngilizce Adi Seçmeli / Zorunlu. Tez Çalışması Thesis Zorunlu Computer Applications in Civil Engineering İnşaat Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Ders Planı Güz Yarıyılı Dersin Kodu Dersin Adı Dersin İngilizce Adi Seçmeli / Zorunlu Saat AKTS 501 Tez Çalışması Thesis Zorunlu 3 60 503 Bilgisayar Uygulamaları

Detaylı

Amaç ve Kapsam. Yetki ve Sorumluluk

Amaç ve Kapsam. Yetki ve Sorumluluk TEKSTL BANKASI A.. Amaç ve Kapsam Tekstil Bankası A.. (Tekstilbank) bilgilendirme politikası; Bankacılık Kanunu ve bu kanuna ilikin düzenlemeler, Sermaye Piyasası Mevzuatı, Türk Ticaret Kanunu, stanbul

Detaylı

BASİT YÖNTEMLERLE YANAL YÜKLENMİŞ TEKİL KAZIK VE KAZIK GRUPLARININ TASARLANMASI

BASİT YÖNTEMLERLE YANAL YÜKLENMİŞ TEKİL KAZIK VE KAZIK GRUPLARININ TASARLANMASI Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Onbeşinci Ulusal Kongresi 16-17 Ekim 2014,Orta Doğu TeknikÜniversitesi, Ankara BASİT YÖNTEMLERLE YANAL YÜKLENMİŞ TEKİL KAZIK VE KAZIK GRUPLARININ TASARLANMASI DESIGNING

Detaylı

Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu

Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu ette tüketim endeksi, ekonomideki tüketim eilimlerini kartla yapılan tüketimi baz alarak incelemektedir. Bu nedenle, endeks

Detaylı

KAZIK GRUPLARININ SİSMİK ETKİ ALTINDAKİ PERFORMANSI PERFORMANCE OF PILE GROUPS UNDER SEISMIC EXCITATIONS

KAZIK GRUPLARININ SİSMİK ETKİ ALTINDAKİ PERFORMANSI PERFORMANCE OF PILE GROUPS UNDER SEISMIC EXCITATIONS Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi Cilt:XXIV, Sayı:, 2011 Journal of Engineering and Architecture Faculty of Eskişehir Osmangazi University, Vol: XXIV, No:1, 2011 Makalenin

Detaylı

ZEMİN İNCELEMELERİ. Yetersiz Zemin İncelemesi Sonucu Ortaya Çıkabilecek Kayıplar. İçin Optimum Düzey. Araştırma ve Deney

ZEMİN İNCELEMELERİ. Yetersiz Zemin İncelemesi Sonucu Ortaya Çıkabilecek Kayıplar. İçin Optimum Düzey. Araştırma ve Deney ZEMİN İNCELEMELERİ Doğal yamaç ve yarmada duraylılığın kontrolü Barajlarda ve atık depolarında duraylılık ve baraj temelinin kontrolü, sızdırmazlık Yapıdan gelen yüklerin üzerine oturduğu zemin tarafından

Detaylı

MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS

MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS THE EFFECT OF PUZZLE EXPERINCE TO THE STUDENTS SUCCESS IN MATHS TEACHING Yrd.Doç.Dr. EMN AKKAN ÖZET Bu çalımanın amacı; bulmaca etkinliinin, ilköretim

Detaylı

3. 27 I C C' C C (V B ' C ') C DC. EM1 Modeli I B C E (V B ' E ') E' r E ' I E

3. 27 I C C' C C (V B ' C ') C DC. EM1 Modeli I B C E (V B ' E ') E' r E ' I E 3. 27 3.2.2. EM2 Modeli EM2 modeli, bir bipolar tranzistordaki yük birikimi olaylarının temsil edildii birinci dereceden bir modeldir. Bu model, kısıtlı da olsa, frekans domeni ve geçici hal analizlerinin

Detaylı

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 2016 2017 AKADEMİK YILI DERS MÜFREDATI

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 2016 2017 AKADEMİK YILI DERS MÜFREDATI ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 2016 2017 AKADEMİK YILI DERS MÜFREDATI (1) FAKÜLTESİ : MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ (2) BÖLÜMÜ : İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ (3) SINIFI : 1.

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Binary Tree

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Binary Tree !" #$% &'#(# Konular Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Progressive overflow Coalesced hashing temel dezavantajı linkler için ek yer gerektirmesidir Progressive overflow (linear

Detaylı

KENTÇ TOPLU TAIMA SSTEMLERNN TÜREL DAILIMI

KENTÇ TOPLU TAIMA SSTEMLERNN TÜREL DAILIMI KENTÇ TOPLU TAIMA SSTEMLERNN TÜREL DAILIMI Kemal Selçuk ÖÜT Ara. Gör., stanbul Teknik Üniversitesi, naat Fakültesi, Ulatırma Anabilim Dalı 1. KENTÇ TOPLU TAIMA SSTEMLER Kentiçi toplu taıma sistemleri iki

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Üniversite Alanı Yılı. Lisans Uroumieh Üniversitesi İnşaat Mühenlisliği

ÖZGEÇMİŞ. Derece Üniversite Alanı Yılı. Lisans Uroumieh Üniversitesi İnşaat Mühenlisliği ÖZGEÇMİŞ Yard. Doç. Dr. Ehsan ETMİNAN Işık Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Oda AMF-334 34980 Şile/ İstanbul, Türkiye Telefon: +90(216) 5287269 ehsan.etminan@isikun.edu.tr

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTURE DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING. Course Name T P L ECTS

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTURE DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING. Course Name T P L ECTS FIRST YEAR 1st semesr T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTURE DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING MAT101 Calculus I Mamatik I PHY101 Physics I Fizik I 3 0 2 7 CHE101 Chemistry

Detaylı

DERS BİLGİLERİ DERİN TEMELLER CE CE 441: Temel Mühendisliği. Prof. Dr. M. Murat Monkul. Bursiyer Arş. Gör.

DERS BİLGİLERİ DERİN TEMELLER CE CE 441: Temel Mühendisliği. Prof. Dr. M. Murat Monkul. Bursiyer Arş. Gör. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS DERİN TEMELLER CE 485 8 3+0+0 3 5 Ön Koşul Dersleri CE 441: Temel Mühendisliği Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ YAPI Madde 1. Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü, kısa adıyla K.Ü.S.B., Koç Üniversitesi örenci kulüpleri tüzüüne balı ve Koç Üniversitesi örencilerinin

Detaylı

TEORİK VE AMPİRİK YAKLAŞIMLARLA ELDE EDİLEN KAZIK OTURMA DEĞERLERİNİN ARAZİ YÜKLEME DENEYİ SONUÇLARI İLE KIYASLANMASI

TEORİK VE AMPİRİK YAKLAŞIMLARLA ELDE EDİLEN KAZIK OTURMA DEĞERLERİNİN ARAZİ YÜKLEME DENEYİ SONUÇLARI İLE KIYASLANMASI TEORİK VE AMPİRİK YAKLAŞIMLARLA ELDE EDİLEN KAZIK OTURMA DEĞERLERİNİN ARAZİ YÜKLEME DENEYİ SONUÇLARI İLE KIYASLANMASI COMPRASION OF PILE SETTLEMENT RESULTS WITH THEORITICAL&AMPIRICAL APPROACH AND INSITU

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALLARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. Ödenmi Sermaye: 11.173.366 YTL. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Sayfa No:

Detaylı

MATHEMATICAL MODELLING OF PORE WATER PRESSURE VARIATION OF SATURATED NORMALLY CONSOLIDATED CLAYEY SOILS

MATHEMATICAL MODELLING OF PORE WATER PRESSURE VARIATION OF SATURATED NORMALLY CONSOLIDATED CLAYEY SOILS MATHEMATICAL MODELLING OF PORE WATER PRESSURE VARIATION OF SATURATED NORMALLY CONSOLIDATED CLAYEY SOILS Uur DADEVREN Res. Ass. Sakarya University Sakarya, TURKEY udagdeviren@sakarya.edu.tr Mustafa TUNCAN

Detaylı

SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES

SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 209-222 209 SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES Erturul USTA Ahi Evran Üniversitesi,

Detaylı

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi istcad istinat Duvarı Yazılımı & Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği nin İstinat Yapıları Hakkındaki Hükümleri Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki

Detaylı

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İstinat Duvarı Tasarım Kriterleri ve Tasarım İlkeleri Yrd. Doç. Dr. Saadet BERİLGEN İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Devrilmeye Karşı Güvenlik Devrilmeye Karşı

Detaylı

KENTSEL RAYLI SSTEMLERDEK SON GELMELERE LKN GÖRÜ VE ÖNERLER

KENTSEL RAYLI SSTEMLERDEK SON GELMELERE LKN GÖRÜ VE ÖNERLER KENTSEL RAYLI SSTEMLERDEK SON GELMELERE LKN GÖRÜ VE ÖNERLER Prof. Dr. Güngör EVREN Ara. Gör. K. Selçuk ÖÜT.T.Ü. naat Fakültesi Ulatırma Anabilim Dalı Ayazaa / STANBUL 1. GR Kentlerin, büyümeleri ölçüsünde

Detaylı

THE EFFECT OF PILE SURFACE ROUGHNESS ON UPLIFT CAPACITY OF PILE

THE EFFECT OF PILE SURFACE ROUGHNESS ON UPLIFT CAPACITY OF PILE THE EFFECT OF PILE SURFACE ROUGHNESS ON UPLIFT CAPACITY OF PILE A. DEM R M. LAMAN A. YILDIZ M. ÖRNEK Res. Assist. Prof. Dr. Assist. Prof. Dr. Res. Assist. Cukurova University The Faculty of Engineering

Detaylı

Ders: 4 Zeminlerin Sınıflandırılması. Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı

Ders: 4 Zeminlerin Sınıflandırılması. Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı 0423111 Ders: 4 Zeminlerin Sınıflandırılması Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Geoteknik Mühendisliği nde Sınıflandırmanın Önemi Genellikle arazi zemin etüdlerini

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Cem AKGÜNER 2. Ünvanı : Doç. Dr. 3. Öğrenim Durumu :

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Cem AKGÜNER 2. Ünvanı : Doç. Dr. 3. Öğrenim Durumu : 1. Adı Soyadı : Cem AKGÜNER 2. Ünvanı : Doç. Dr. 3. Öğrenim Durumu : ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İnşaat Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi 1992 Y. Lisans İnşaat Mühendisliği Geoteknik

Detaylı

KİLLİ ZEMİNLERE OTURAN MÜNFERİT KAZIKLARIN TAŞIMA GÜCÜNÜN MS EXCEL PROGRAMI KULLANILARAK HESAPLANMASI. Hanifi ÇANAKCI

KİLLİ ZEMİNLERE OTURAN MÜNFERİT KAZIKLARIN TAŞIMA GÜCÜNÜN MS EXCEL PROGRAMI KULLANILARAK HESAPLANMASI. Hanifi ÇANAKCI KİLLİ ZEMİNLEE OTUAN MÜNFEİT KAZIKLAIN TAŞIMA GÜCÜNÜN MS EXCEL POGAMI KULLANILAAK HESAPLANMASI Hanifi ÇANAKCI Gaziantep Üniersitesi, Müh. Fak. İnşaat Mühendisliği Bölümü. 27310 Gaziantep Tel: 0342-3601200

Detaylı

E-Beyanname* *connectedthinking

E-Beyanname* *connectedthinking E-Beyanname* Neden E-beyanname? Maliye Bakanlıı, Tüm dünyada hızla gelien bilgi ilem teknolojilerinden yararlanmak, Vergi beyannameleri ile bildirim ve eklerinin hızlı, kolay bir ekilde beyanını salamak,

Detaylı

ZEM NLER N D ELEKTR K ÖZELL KLER NE BA LI OLARAK SU MUHTEVALARININ BEL RLENMES

ZEM NLER N D ELEKTR K ÖZELL KLER NE BA LI OLARAK SU MUHTEVALARININ BEL RLENMES TEEKKÜR Bu çalıma TÜBTAK 16M231, Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Aratırmalar Birimi (KBAP) 27/17 nolu projelerin dolaylı olarak saladıı destekle tamamlanmı olup yazarlar TÜBTAK ve Kocaeli Üniversitesine

Detaylı

Kazıkların Yanal Yüklenmesi ve Deprem Etkisi

Kazıkların Yanal Yüklenmesi ve Deprem Etkisi ECAS Uluslararası Yapı ve Deprem Mühendisliği Sempozyumu, Ekim, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara, Türkiye Kazıkların Yanal Yüklensi ve Deprem Etkisi U. Ergun Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İnşaat

Detaylı

GAZİANTEP KİLLERİNİN DİSPERSİBİLİTE ÖZELLİĞİNİN BELİRLENMESİ

GAZİANTEP KİLLERİNİN DİSPERSİBİLİTE ÖZELLİĞİNİN BELİRLENMESİ 5. Geoteknik Sempozyumu 5-7 Aralık 2013, Çukurova Üniversitesi, Adana GAZİANTEP KİLLERİNİN DİSPERSİBİLİTE ÖZELLİĞİNİN BELİRLENMESİ DISPERSIBILITY TESTS ON GAZİANTEP CLAYS Mateusz WISZNIEWSKI 1 Ali Fırat

Detaylı

Zemin Mekaniği Giriş. Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı

Zemin Mekaniği Giriş. Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı 0423111 Zemin Mekaniği Giriş Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı İletişim E- mail : kilic@yildiz.edu.tr Tel: 0212 383 52 25 B Blok 1-052 Nolu oda Dersin İçeriği Zemin

Detaylı

Toplam Alan Adı Sayısı. Alan Adı. av.tr 578 bbs.tr 18 bel.tr 741 biz.tr 168 com.tr 44.745 edu.tr 180 gen.tr 5.938 gov.tr 2.315 k12.tr 1.451. mil.

Toplam Alan Adı Sayısı. Alan Adı. av.tr 578 bbs.tr 18 bel.tr 741 biz.tr 168 com.tr 44.745 edu.tr 180 gen.tr 5.938 gov.tr 2.315 k12.tr 1.451. mil. 24 Alan Adı Yönetimi Projesi kapsamında; 1 Proje Yöneticisi, 11 tam zamanlı ve 3 yarı zamanlı çalıandan oluan personel ile; yurt çapında ve yurt dıından ".tr" uzantılı alan adı almak isteyen tüm kurum,

Detaylı

GFRP-Beton Hibrit Kazıkların Malzeme Özelliklerinin İncelenmesi. Investigation of Material Properties of GFRP-Concrete Hybrid Piles

GFRP-Beton Hibrit Kazıkların Malzeme Özelliklerinin İncelenmesi. Investigation of Material Properties of GFRP-Concrete Hybrid Piles 7 Published in th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 9-3 September 7 (ISITES7 Baku - Azerbaijan) GFRP-Beton Hibrit Kazıkların Malzeme Özelliklerinin İncelenmesi

Detaylı

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s.

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. Bahadır GÜNE * Aynı kökten geldii üst sistem durumundaki bir standart

Detaylı

teframuhendislik @teframuh

teframuhendislik @teframuh www.tefra.com.tr teframuhendislik @teframuh www.tefra.com.tr l info@tefra.com.tr İçindekiler Hakkımızda 5 Faaliyet Alanlarımız 6-7 Derin Temel Uygulamaları 9 Derin Temeller 9 Fore Kazık 9 Mini Kazık 9

Detaylı

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 7 Sayı: 34 Volume: 7 Issue: 34 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ETKL OKUL-ÇEVRE LKSNDE ALENN KATKISINA

Detaylı

ETK LKELER BANKACILIK ETK LKELER

ETK LKELER BANKACILIK ETK LKELER ETK LKELER Türkiye Bankalar Birlii tarafından hazırlanan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu nun 15 Haziran 2006 tarih ve 1904 sayılı kararlı ile yayımlanan Bankacılık Etik lkeleri Bankamız tarafından

Detaylı

YUMUŞAK ZEMİN ÜZERİNDE YER ALAN KÖPRÜ YAKLAŞIM DOLGULARI OTURMALARININ KAZIKLAR İLE AZALTILMASI

YUMUŞAK ZEMİN ÜZERİNDE YER ALAN KÖPRÜ YAKLAŞIM DOLGULARI OTURMALARININ KAZIKLAR İLE AZALTILMASI Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Onbeşinci Ulusal Kongresi 16-17 Ekim 2014, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara YUMUŞAK ZEMİN ÜZERİNDE YER ALAN KÖPRÜ YAKLAŞIM DOLGULARI OTURMALARININ KAZIKLAR İLE

Detaylı

K L - KUM KARI IMI ZEM NLERDE KARI IM ORANININ ÇSEL SÜRTÜNME AÇISI ÜZER NE ETK S N N NCELENMES

K L - KUM KARI IMI ZEM NLERDE KARI IM ORANININ ÇSEL SÜRTÜNME AÇISI ÜZER NE ETK S N N NCELENMES K L - KUM KARI IMI ZEM NLERDE KARI IM ORANININ ÇSEL SÜRTÜNME AÇISI ÜZER NE ETK S N N NCELENMES Hanifi Çanakcı * Hamza Güllü * * Gaziantep Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü, 2731 Gaziantep, TÜRK YE

Detaylı

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 115-122 115 FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Hayati ÇAVU Yüzüncü

Detaylı

Sıvılaşan zeminlerde kazıklı temellerin davranışını

Sıvılaşan zeminlerde kazıklı temellerin davranışını Sıvılaşabilen zeminlerde kazıklı temellerin davranışı Behaviour of pile foundations in liquefiable soils Berrak Teymür, Sadi Cem Yıldız İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul, Türkiye ÖZET: Depremlerde

Detaylı

ÜLKEMZDE KENTSEL RAYLI SSTEMLERN GELM

ÜLKEMZDE KENTSEL RAYLI SSTEMLERN GELM ÜLKEMZDE KENTSEL RAYLI SSTEMLERN GELM Güngör Evren 1 Kemal Selçuk Öüt 2 SUMMARY In this study, the dimension of urban rail system requirements in our cities is brought out approximately but in manner concrete.

Detaylı

POLİPROPİLEN FİBERLERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ KUM ZEMİNLERİN DİNAMİK ETKİ ALTINDA BOŞLUK SUYU BASINCI DAVRANIŞI

POLİPROPİLEN FİBERLERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ KUM ZEMİNLERİN DİNAMİK ETKİ ALTINDA BOŞLUK SUYU BASINCI DAVRANIŞI 4-6 Ekim 25 DEÜ İZMİR ÖZET: POLİPROPİLEN FİBERLERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ KUM ZEMİNLERİN DİNAMİK ETKİ ALTINDA BOŞLUK SUYU BASINCI DAVRANIŞI Eyyüb KARAKAN Selim ALTUN 2 ve Tuğba ESKİŞAR 3 Yrd. Doç. Dr., İnşaat

Detaylı

ARACI KURUMUN UNVANI :DELTA MENKUL DEERLER A.. Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU

ARACI KURUMUN UNVANI :DELTA MENKUL DEERLER A.. Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU Sayfa No: 1 A) Giri 1.Raporun Dönemi: Bu rapor, Delta Menkul Deerler A.. kuruluunun 1 Ocak 2009 31 Mart 2009 çalıma dönemini kapsamaktadır. 2. Ortaklıın Unvanı: Delta Menkul Deerler A.. irket in Merkezi

Detaylı

AŞIRI AYRIŞMIŞ KAYALARDA KAZIK SOKET SÜRTÜNME DİRENCİ SOCKET FRICTION CAPACITY OF DRILLED SHAFTS IN HIGHLY WEATHERED ROCK

AŞIRI AYRIŞMIŞ KAYALARDA KAZIK SOKET SÜRTÜNME DİRENCİ SOCKET FRICTION CAPACITY OF DRILLED SHAFTS IN HIGHLY WEATHERED ROCK AŞIRI AYRIŞMIŞ KAYALARDA KAZIK SOKET SÜRTÜNME DİRENCİ SOCKET FRICTION CAPACITY OF DRILLED SHAFTS IN HIGHLY WEATHERED ROCK ÖZ Aşırı derecede ayrışmış ve çok çatlaklı metadiorit / amfibolitden oluşan kayaçlara

Detaylı

Femsoft, kolay kullanımı ve genileyebilen esnek yapısı ile ilerinizi çok kolaylatıracak!

Femsoft, kolay kullanımı ve genileyebilen esnek yapısı ile ilerinizi çok kolaylatıracak! Femsoft Ticari Paket Programı küçük ve orta ölçekli iletmelerin optimum seviyede ilemlerini yapabilmesi için tasarlanmıtır ve ileri teknoloji içermektedir. Femsoft Ticari Paket Programı destekledii SQL

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 GÜZ YARIYILI Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 1 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALLARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ Geoteknik

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖĞR.GÖR.VOLKAN ALTINTAŞ 26.9.2016 Veri Tabanı Nedir? Birbiriyle ilişkisi olan verilerin tutulduğu, Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler topluluğunun, Mantıksal

Detaylı

DERİN KAZI ÇUKURU İKSA PROJELENDİRİLMESİNE BİR ÖRNEK

DERİN KAZI ÇUKURU İKSA PROJELENDİRİLMESİNE BİR ÖRNEK DERİN KAZI ÇUKURU İKSA PROJELENDİRİLMESİNE BİR ÖRNEK Ender ÇETİN (*), Yasin BAYRAKLI (*), Erol GÜLER (**) ÖZET Bu çalışmada, Şişli, Harbiye Mahallesi, Taşkışla Caddesi, 95 Pafta, 808 Ada, 2 Parselde inşa

Detaylı

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM TDY 2007 Öğr. Verildi BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM Deprem bölgelerinde yapılacak yeni binalar ile deprem performansı değerlendirilecek veya güçlendirilecek

Detaylı

BÜLTEN. KONU: Mükelleflerin zahat (Özelge) Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik Yayınlanmıtır.

BÜLTEN. KONU: Mükelleflerin zahat (Özelge) Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik Yayınlanmıtır. Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2010-044 Tarih: 31.08.2010

Detaylı