Başlangıcından Günümüze: ZİYA GÖKALP HAKKINDA YAZILMIŞ OLAN TÜRKÇE KİTAPLAR. Sami N. ÖZERDİM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Başlangıcından Günümüze: ZİYA GÖKALP HAKKINDA YAZILMIŞ OLAN TÜRKÇE KİTAPLAR. Sami N. ÖZERDİM"

Transkript

1 Başlangıcından Günümüze: ZİYA GÖKALP HAKKINDA YAZILMIŞ OLAN TÜRKÇE KİTAPLAR Sami N. ÖZERDİM Ziya Gökalp için yazılmış kitapların arasında, onun yazılarını içeren, ancak başlangıç niteliğinde bölümleri bulu - nan kitaplar da alınmıştır Saffet Ürfi [Betin]: Ziya Gökalp ve Mefkûre Arasındaki Münasebet Vesilesiyle Bir Tetkik Tecrübesi. İstanbul, İkbal Kitaphanesi. 135 s. (Ziya Bey ve «Genç Kalemler»; Edebiyat zümreleri ve «Genç Kalemler»; Ziya Bey'in karşısında; Ziya Bey ve «Türk Yurdu»; Emin Bey ve Ziya Gökalp; Ziya Bey ve Enver Paşa; Ziya Gökalp ve millî edebiyat; Gökalp içtimaiyatçı; Gökalp hakkında «mübdi» mefhumu; Mefküreyi bulduran maddî âmiller; Mef kürenin yardımcıları; «Mefkûre ve Harb-i Umumi»; Ziya Bey'in şahsiyeti; Ziya Bey ve lisan) Ali Nüzhet [Göksel]: Olup Biten Şeyler. 1. kısım. Diyarbekir Matbaası, 87 s. (Ziya Gökalp hakkında bazı tahassüsler; Ziya Bey'in evinde; Ziya Bey ve Küçük Mecmua; Ziya Gökalp ve Genç Kalemler; Turan manzumesiyle Ziya Bey'in dedikleri; Türk Yurdu ve Ziya Bey; Ziya Bey ve eski edebiyatımız; Fecr-i Aticiler 123

2 124 SAMİ N. ÖZERDİM ve Ziya Bey; Yeni Lisan ve Yeni Mecmua; Yeni lisan ve Hamdullah Suphi, Halide Edip hanım, M. Fuat ve Ziya beyler; Ziya Bey ve büyük mütareke; Yeni lisan ve son nesil; Yeni lisan ve millî vezin) Ziya Gökalp. İstanbul, Resimli Gazete. 10 s. res. «Büyük Adamlar Serisi Cilt 1-Forma 25» («İbrahim Alâettin Bey'in riyaseti altında güzide bir heyet-i ilmiye tarafından vücuda getirilmiştir» [kaydmı taşıyan dizinin bu kitapçığında]: Ziya Gökalp; Ziya Gökalp felsefeyi nasıl anladı? Ziya'nm ahlâkı; Ziya politika ve tatbikat sahasında neler yaptı? Ziya sanatı nasıl anladı?) İstanbul 1931 Kanaat Kitaphanesi. Adamlar Serisi, No. 10» 13 s. res. «Büyük 1931 Ali Nüzhet [Göksel] : Ziya Gökalp'ın Hayatı ve Mektupları. İstanbul, İkbal Kütüphanesi. 191 s. Malta (Köprülüzade M. Fuad [başlıksız önsöz]; Tarihî muhit; Ziya Bey'in fikir hayatına müessir olan üç telkin; Ziya Gökalp ve İttihad ve Terakki Cemiyeti; [Mektuplar]; Türkçülük ve Ziya Gökalp; Ziya Gökalp şair; Ziya Gökalp Diyarbekir'de; Ziya Gökalp mebus; Netice) Enver Behnan [Şapolyo]: Filozof Gökalp. Ankara, 98 s. «Kitap Yazanlar Kooperatifi Neşriyatından Küçük Seri No. 5» (Öndün; Düşünüş tarihimizde Ziya Gökalp ve dirimi; Ziya Gökalp müderris; Ziya Gökalp filozof; Ziya Gökalp âlim; Ziya Gökalp tarihçi; Ziya Gökalp şair; Ziya Gökalp ve kitapları).

3 SOSYOLOJİ KONFERANSLARİ Ziya Gökalp. Hayatî ve İçtimaiyatı. İstanbul. 8 s. «İki Tez Koruması: I. Türkiye Harsî ve İçtimaî Araştırmalar Merkezi Kitapları Seri A-Sayı 1» [Ziyaettin Fahri [Fmdıkoğlu]. Halbwachs, Blondel, Praedines, Guérault, Jager arasında 21 Birinciteşrin 1935'te «Ziya Gökalp. Sa vie et sa sociologie» hakkında Strabourg'taki Tartışmanın ana çizgileri]. [Bu yıl içinde, Ziyaettin Fahri'nin Fransızca iki yapıtı çıkmıştır: Les sociologues Turcs. I. Ziya Gökalp. Etude biographique, publié à l'occasion de l'anniversaire de la mort Ziya Gökalp. Paris, Editions Berger-Levrault. 31 s. «İş Mecmuası. İstanbul. Série B Numéro 1» Ziya Gökalp. Sa vie et sa sociologie. Essai sur l'influence de la sociologie française en Turquie. Thèse Strasbourg. XV+248 s.] 1937 Orhan Seyfi [Orhon]: Ziya Gökalp. Hayatı ve Eserleri. İstanbul, Cumhuriyet Kitaphanesi. 80 s. (Ziya Gökalp. [Yeni Hayat'tan şiirler, nesirler ve mektuplar] ) Ali Nüzhet [Göksel] : Ziya Gökalp ve Çınaraltı. İstanbul, İkbal Kitabevi. 63 s. (Ziya Gökalp'in ölümünün onbeşinci yıldönümü; Ziya Gökalp'e heyecan veren bir telgraf; Ziya Gökalp'in basılamayan eserleri; Ziya Gökalp. [Çınaraltı yazılarından sonra] : Ziya Gökalp hakkında eserler) Hilmi Ziya Ülken: Ziya Gökalp. İstanbul, Kanaat Kitabevi. 192 s. res. «Ankara Kütüphanesi Türk-İslâm Filozofları: 1» (Türk-İslâm filozofları; Türkiye'de pozitivizm temayülü; Hayatı; Fikirleri; Tesiri; Tenkidi; Eserleri; [yazılarından, şiirlerinden seçmeler] ).

4 126 SAMİ N. ÖZERDİM 1940 Kâzım Nami Duru: Ziya Gökalp'ten Seçme Yazılar. İstanbul, Yeni Kültür mecmuasının ekidir. 96 s. «Yeni Kültür neşriyatı: 1» (Ziya Gökalp'ten seçme parçalar; Büyüklere iki söz; Çocuklarımıza; [Manzum parçalar ve açıklamaları]). 2. bs. Ankara 1942 Sümer Basımevi. 127 s. Abidin Nesimi [Fatinoğlu]: Türkiye'nin Tekâmül Hamlesinde Ziya Gökalp. İstanbul, Sebat Basımevi. 47 s. (Önsöz yerine; Ziya Bey'in ideolojisi; İzah cedveli; Not). Kerim Sadi [A. Cerrahoğlu = Ahmet Nevzat Cerrahlar]: Ziya Gökalp. Tarihî Materyalizmin Muarızı. İstanbul 1940 Çeltüt Koli. Şti. Matbaası. 21 s. (G. V. Plehanof'un tenkid hakkında sözleri; notlar eklidir]). [sonunda 1943 Enver Behnan Şapolyo: Ziya Gökalp. İttihat ve Terakki ve Meşrutiyet Tarihi. İstanbul, Berkalp Kitabevi (Ankara). 271 s. planşlar. (Ziya Gökalp ve Türkçülük cereyanı-önsöz; Ziya Gökalp ve gençliği; Ziya Gökalp ve felsefî vasiyetler; Ziya Gökalp ve intiharı; Ziya Gökalp ve istibdatla mücadele. Ziya Gökalp ve İttihat ve Terakki Fırkasının kuruluşu; Ziya Gökalp Selanik'te; Ziya Gökalp ve Meşrutiyet inkılâbı; Ziya Gökalp'm İstanbul'daki fikir hayatı; Ziya Gökalp İstanbul Darülfünununda. Ziya Gökalp'm Malta'ya sürülmesi; Ziya Gökalp Diyarbakır'da; Ziya Gökalp Ankara'da; Ziya Gökalp'm ölümü; Ziya Gökalp'm felsefe hayatı; Ziya Gökalp âlim; Ziya Gökalp sanatkâr; Ziya Gökalp tarihçi; Ziya Gökalp, etnoloji ve folklor; Ziya Gökalp ve Durkhaym. Ziya Gökalp ve eserleri; Ziya Gökalp'm makaleleri). 2. bs. Sadeleştiren: Nevzat Kızılcan. İstanbul 1974, İnkılâp ve Aka Kitabevleri. 318 s.

5 SOSYOLOJİ KONFERANSLARI Ziya Gökalp Kimdir? Türkçülük Nedir? İstanbul, Tasvir Neşriyatı. 64 s. «Tasvir Neşriyatı: 23. Kimdir? Nedir? Serisi: 5» (Ziya Gökalp kimdir? Türkçülük nedir?) 1945 Cavit Orhan [Tütengil]: Ziya Gökalp Bibliyografyası. İstanbul, Türkiye Felsefî, Harsî ve İçtimaî Araştırmalar Merkezi kitapları. 24 s. (Birkaç söz; Kitaplar; Mecmualardaki yazıları; Gazetelerdeki makaleleri; Hakkında yazılmış müstakil eserler) Ali Nüzhet Göksel : Ölümünün Yirminci Yıldönümünde Ziya Gökalp. Zonguldak. 32 s. 4 «Doğu Yayını: 4» [Görülemedi]. Yıldönümünde Ziya Gökalp ve Altın Destan Ergenekon. Zonguldak. 11 s. res. 4 «Doğu Yayını: 6» (Ali Nüzhet Göksel: Ölümünün Yirminci Yıldönümünde Ziya Gökalp. Altun Destan, Ergenekon [manzumeleri]). Ziya Gökalp 22. Yıldönümünde. Zonguldak. 10 s. res. 4 «Doğu Yayım: 5» (Ziya Gökalp-Ali Nüzhet Göksel; Ziya Gökalp'm neşredilmemiş bir mektubu; Karacadağ; Türklerde ikili tasnif; Limni'de Dicle vadisi; Alp Aslan (2. perde) Kâzım Nami Duru: Ziya Gökalp. İstanbul, Millî Eğitim Bakanlığı. 289 s. 1 planş. (Önsöz; Ziya Gökalp terbiyeci; Ziya Gökalp Türkçü; Ziya Gökalp sosyolog; Ziya Gökalp İttihatçı; Ziya Gökalp Diyarbakır'da, Ziya Gökalp ülkücü; Bir yabancının fikri; Ziya Gökalp eğitimci; Millî eğitim meselesi; Eğitim meselesi; Bitirirken).

6 128 SAMİ N. ÖZERDİM Yeni baskılar: 2. bs. İstanbul V+272 s. planş. 3. bs. Yeniden gözden geçiren: Mübeccel N. Duru. İs- tanbul s. 1 planş. Ali Nüzhet Göksel: Ölümünün 25. Yıldönümü Münasebetiyle Ziya Gökalp. Hayatı-Eserleri. İstanbul, Ahmet Halit Kitabevi. 86 s. (Bir iki söz; Gökalp'ın aile çevresi; Ziya Gökalp'ın hayatı; Gökalp sosyolojisine göre: Dil meselesi; Tükçülük). Osman Tolga: Ziya Gökalp ve İktisadi Fikirleri. İstanbul. 40 s. «İstanbul Üniversitesi İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsü Neşriyatı No. 14» (Önsöz-Dr Orhan Tuna) Cavit Orhan Tütengil: Ziya Gökalp Hakkında Bir Bibliyografya Denemesi. İstanbul. 54+[1] s. «İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İçtimaiyat Enstitüsü Neşriyatından No. 13» (Önsöz; Kısaltmalar; I. Bölüm: Ziya Gökalp'ın yazdıkları: A. Kitaplan ve broşürleri; B. Dergilerdeki makaleleri, ve manzumeleri; C. Gazetelerdeki yazıları; Ç. Ölümünden sonra neşredilen yazıları. II. Bölüm: Ziya Gökalp Hakkında yazılanlar: A. Müstakil eserler; B. Sözkonusu edildiği kitaplar; C. Gazete ve dergilerde çıkan yazılar; Ç. Yabancı dillerdeki neşriyat; Ek: Ziya Gökalp ölüm döşeğinde) Saffet Ürfi Betin: Atatürk İnkılâbı ve Ziya Gökalp-Yahyâ Kemâl-Hâlide Adıvar. İstanbul, Güven Basımevi. 96 s. (Ziya Gökalp ve inkılâp) M[ehmet] Emin Erişirgil: Bir Fikir Adamının Romanı. Ziya Gökalp. İstanbul, İnkılâp Kitabevi. 264 s. (Romanlaştırılmış biyografya) 1952 Ali Nüzhet Göksel: Ziya Gökalp. Hayatı-Sanatı-Eseri. İstanbul, Varlık Yayınevi. 126 s. 1 resim «Türk Klasikleri: 4»

7 SOSYOLOJİ KONFERANSLARI 129 (Hayatı ve eseri-a. N. Göksel; Ziya Gökalp hakkında hükümler; Eserlerinden örnekler; Şiirlerinden seçmeler). Yeni baskılar: 2. bs s. 3. bs s. 4. bs s. 5. bs s. Fevziye Abdullah Tansel: Ziya Gökalp Külliyatı-I. Şiirler ve Halk Masalları. Kızıl Elma-Yeni Hayat-Altun Işık - Eserleri dışında kalan şiirleri. Ankara XXXII+397+ [1] s. 1 resim. «Türk Tarih Kurumu Yayınlarından II. Seri- No. 18» (Önsöz. Ziya Gökalp'm şiirleri ve halk masalları; Kronoloji cedveli. [Şiirlerden sonra] Notlar ve muhtelif indeksler). 2. bs. Düzeltmeler ve eklerle XLVI+432 s. 2. cilt: Fevziye Abdullah Tansel (haz.): Ziya Gökalp Külliyatili. Limni ve Malta Mektupları. Ankara LXII [1] s. resimli. «Türk Tarih Kurumu Yayınlarından. II. Seri No. 18a» (Önsöz-Uluğ İğdemir; Ziya Gökalp'a ait bazı hatıralar; Ziya Gökalp'm Limni ve Malta hayatı. [Mektuplardan sonra] İndeksler). Ferit Ragıp Tuncor+Salâhattin Arıkan: Napoleon-Talât Paşa-Beethoven-Ziya Gökalp. Ankara. 64 s. resimli «Türk ve Dünya Büyükleri Serisi: 3» [Üç ciltlik kitabın bir fasikülüdür] 1953 Ali Nüzhet Göksel: İki Şair, İki Âlim. İstanbul. 48 s. «Türkiye Muallimler Birliği Neşriyatı: 4» (Biriki söz; Yahya Kemal Beyatlı; Ahmet Haşim; Dr. A. Adnan-Adıvar; Ziya Gökalp). Ziya Gökalp. Ankara, Emek Basım-Yayımevi. 15 s. 1 resim. «Güvercin Kitap No. 30. Şiir Serisi No. 19» [Kısa yaşamöyküsü; şiirleri]

8 130 SAMİ N. ÖZERDİM Yeni baskılar: 2. bs bs Necati Akder: Ziya Gökalp ve Ötesi. 15 s. «Gurbet Dergisi İlâveleri: 1» [Derleme tarihi: 1955]. Fındıkoğlu Z[İyaettin] Fahri: Ziya Gökalp İçin Yazdıklarım ve Söylediklerim. İstanbul, 160 s. planş. «Türkiye Muallimler Birliği Neşriyatı No. 6» (Önsöz-Ali Nüzhet Göksel; Giriş; Ölümü münasebetiyle Ziya Gökalp. Yazdıkları; Söylediklerim; Anket cevapları ve bir vesika; Fotoğraflar). Ali Nüzhet Göksel: XXX. Ölüm Yıldönümü Münasebetiyle Ziya Gökalp Hakkında Makale ve On Fıkra. İstanbul. 16 s. «Türkiye Muallimler Birliği Yayınları: 7» (Ölümünün XXX. yıldönümü dolayısiyle Ziya Gökalp; On fıkra; Ziya Gökalp'm tenkidi; Ziya Gökalp'm fikir hayatı; Ziya Gökalp divan-ı harpte; Ziya Gökalp hakkında bazı notlar) Doğumunun 80. Yıldönümü Dolayısiyle Ziya Gökalp ve Açılan Ziya Gökalp Müzesi. İstanbul. 240 s. resimli, 1 levha. «Diyarbakır'ı Tanıtma Derneği Neşriyatı Nu. 3. Gökalp Külliyatı Nu. 4» ([Derneğin yazısı]; «Ziya Gökalp Müzesini Açma Komitesi» nin çalışmaları ve Müzenin açılışı; Konferanslar ve yayınlarla Ziya Gökalp'ı anmalar [çeşitli imzalar]; En yakınlarının kalemiyle Ziya Gökalp; Ziya Gökalp Müzesi kılavuzu, Gökalp ailesi kütüğü, Ziya Gökalp'm kronolojisi ve Gökalp albümü (Kırzıoğlu). Şevket Beysanoğlu: Doğumunun 80. Yıldönümü Münasebetiyle Ziya Gökalp'm İlk Yazı Hayatı Talebelik devrine ait yazıları ile Diyarbekir-Peyman-Dicle gazetelerinde çıkan yazıları ve Saki İbrahim Destanı. İstanbul. 175 s. «Diyarbakırı Tanıtma Derneği Neşriyatı Sayı: 2. Ziya Gökalp Külliyatı No. 1»

9 SOSYOLOJİ KONFERANSLARI 131 (Önsöz: Ziya Gökalp'm ilk yazıları ve bu devre ait hayatı. Talebelik devrine ait yazılar; Diyarbakır gazetelerindeki yazıları; Şaki İbrahim Destanı; Peyman gazetesindeki yazıları; Dicle gazetesinde Gökalp; Notlar ve ilâveler). Ali Nüzhet Göksel: Ziya Gökalp'm Neşredilmemiş Yedi Eseri ve Aile Mektupları. İstanbul. 77 s. klişeler. «Diyarbakırı Tanıtma Derneği Neşriyatı Nu. 4. Gökalp Külliyatı Nu. 3» (Ziya Gökalp'm basılmayan eserlerinin hikâyesi; Ziya Gökalp'm şimdiye kadar neşredilmemiş yeni eserleri. Aşiretler Nizamnamesi Hakkında Layiha; Ziya Gökalp'm neşredilmemiş aile mektupları; Felsefe Dersleri; Muallim ve Talebe Muhaveresi; Elcezire Aşiretleri; Güzel Türkçe Sarfı; Ahlâk ve Terbiyeye Tatbik Edilmiş Muhtasar İçtimaiyat; Türk Kamusu. Ziya Gökalp'e ait dört vesika.) Kırzıoğlu M. Fahrettin: Yazılı Vesikalara Göre Ziya Gökalp Müzesi ve Ziya Gökalp. İstanbul. 96 s. resimli, 1 levha. «Diyarbakırı Tanıtma Derneği Neşriyatı Nu. 5. Ziya Gökalp Külliyatı Nu. 4» (Birkaç söz; [Kitabın iç kapağında da verilen içerik]: Ziya Gökalp Müzesi kılavuzu; Gökalp Ailesi kütüğü; Ziya Gökalp'm kronolojisi ve Gökalp albümü. [Bak yılındaki ilk kitap]). Ziya Gökalp: Yeni Türkiye'nin Hedefleri. Hikmet Tanyu'- nun bir incelemesiyle. İstanbul, Baha Matbaası. 63 s. (Hikmet Tanyu: Ziya Gökalp ve «Yeni Türkiye'nin Hedefleri» hakkında bir araştırma denemesi: Başlangıç; Ali Nüzhet Göksel; Enver Behnan Şapolyo, Cavit O. Tütengil, Abidin Nesimi; Mehmet Emin Erişirgil; Hilmi Ziya Ülken; Gökalp hakkında incelemeleri olan aydın ve bilginlerden bazıları; Osman Tolga'nm bir incelemesi; Ziya Gökalp ve ona karşı hareketler; Ziya Gökalp «Yeni Türkiye'nin Hedefleri» makalelerini hangi şartlar altında ve hangi sebeplerle yazmıştı? [Metinlerden sonra] Kısa sözlük). 2. bs. İstanbul 1974, Baha Matbaası, 63 s. Cavit Orhan Tütengil: Ziya Gökalp Üzerine Notlar. İstanbul. 56 s. «Türk Sosyoloji Cemiyeti Yayınları No. 3» (Ziya Gökalp'm hayatı; Diyarbakır gazetelerindeki ilk yazıları; Yazılarında kullandığı değişik imzalar ve takma ad-

10 132 SAMİ N. ÖZERDİM lar; Ziya Gökalp'm sanılan iki şiir; Ağa kimdir? Ziya Gökalp ve dil meselesi; Ziya Gökalp ve kadın haklan; İktisadî meseleler karşısında; Bütün şiirleri; Ziya Gökalp Müzesi; Yeni harflerle basılmış olan kitapları, yazıları; Son yılların Ziya Gökalp konusundaki yeni yayınları; Bibliyografya). Ziya Gökalp Üzerine Notlar. Genişletilmiş yeni basımı, İstanbul Varlık Yayınları. 80 s. «Varlık Büyük Cep Kitapları: 242» ([Yeni eklenen yazılar]: Düşüncelerindeki dönüm noktalarını işaretleyen beş şiir; Geç kalmış bir reform üzerine; Ziya Gökalp'm yayımlanan ilk yazısı; 1956 yılı yayımlarında Ziya Gökalp; Ölümünün 40. yıldönümünde Ziya Gökalp; Bibliyografya) 1957 Orhan Özgedik: Gökalp. Tanrı Türkü Korusun. İstanbul, Burhan Basım ve Yaymevi. 104 s. (Gaye; Gökalp'm hayatı; Ziya Gökalp'm şahsiyeti; Gökalp ve eserleri; Gökalp ve biz; Ziya Gökalp ve Turancılık). Üç Tepe. Mehmet Emin Yurdakul, Ziya Gökalp, Rıza Tevfik Bölükbaşı. İstanbul, Yeni Matbaa. 94 s. res. «Sanat Eserleri Serisi: 3» [Kitabın önsözünde Güvemli [Zahir Sıtkı] imzası var. Z. Gökalp bölümü: kısa bibliyografya], Hakkmda söylenenler, [şiirlerden oluşmuştur] Dr. Hikmet Tanyu (haz.) : Türkçülük ve Ziya Gökalp. İstanbul, Toprak dergisi yayınları. 110 s. [Derleme tarihi: Kitabm dış kapaktaki adı: Türk Milliyetçiliği ve Ziya Gökalp. Hazırlayanın «Başlarken» başlıklı giriş yazısı; Ziya Gökalp'ın yazıları, bunlara eklenmiş notlar] C[evdet] Kudret: Ziya Gökalp. Ankara. 78 s. 1 resim. «Türk Dil Kurumu Yayınları: 207. T.D.K. Tanıtma Yayınları. Türk Diline Emek Verenler Dizisi: 5» (Hayatı; Kişiliği; Eserleri; Eserlerinden örnekler).

11 SOSYOLOJİ KONFERANSLARI Şevket Beysanoğlu: Ziya Gökalp İçin Yazılanlar-Söylenenler. 1. cilt. Ankara. 371 s. «Diyarbakırı Tanıtma ve Turizm Derneği Yayınları No. 16. Gökalp Takımı II. Seri No. 3» (Önsöz-Şevket Beysanoğlu; Onu kaybettiğimiz gün; Onu çeşitli yönleriyle tanıtıcı yazılar; Ziya Gökalp'le ilgili hatıralar; Hakkında yazılan müstakil eserler; Söz konusu edildiği kitaplarda Ziya Gökalp; Bazı düzeltmeler). 2. cilt. Ankara s. «Diyarbakırı Tanıtma ve Turizm Derneği Yayınları No. 16/2 Gökalp Takımı II. Seri No. 3» (Önsöz-Şevket Beysanoğlu; Onu kaybettiğimiz gün ve sonrası; Elli yılda hakkında yazılanlardan seçmeler; Ölümünün ilk günlerinde hakkında yazılanlardan seçmeler; Ölümünün ellinci yılında hakkında yazılanlardan seçmeler). 3. cilt. Ankara s. «Ziya Gökalp Derneği Yayınları No: 21 Gökalp'ı Tanıtma Dizisi No: 2» (Önsöz-Şevket Beysanoğlu; Üç cildin içindekiler; Ölümünden doğumunun yüzüncü yılma kadar hakkında yazılanlardan seçmeler; Ziya Gökalp yılı çalışmaları; Ziya Gökalp yılında hakkında yazılanlardan seçmeler) Doç. Dr. Faruk K. Timurtaş: Dil Davası ve Ziya Gökalp. İstanbul, Fakülteler Matbaası. 40 s. (28. sayfadan: Ziya Gökalp'm düşünceleri) Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu: Ziya Gökalp. İstanbul. 212 s. Diyarbakırı Tanıtma ve Turizm Derneği Yayınları No. 15. Gökalp Takımı II. Dizi No. 4» (Önsöz; Gökalp'm kişiliği; Bilim, sosyoloji, felsefe anlayışı; Din anlayışı; Sanat anlayışı; Ahlâk anlayışı; Milliyet anlayışı; Hars, medeniyet anlayışı; Eğitim anlayışı; Din eğitimi; Üniversite anlayışı).

12 134 SAMİ N. ÖZERDİM Z[iyaettin Fahri] Fındıkoğlu: Sosyalistler XIII. Ziya Gökalp. İstanbul 32 s. «Türkiye Harsî ve İçtimaî Araştırmalar Derneği Seri A Sayı: 72». (Önsöz: Ziya Gökalp ve sosyalizm; Bibliyografya). Ziya Gökalp: Çınaraltı Konuşmaları. Ankara. 140+[1] s. «Diyarbakırı Tanıtma ve Turizm Derneği Yayınları: 14. Gökalp Takımı I. Dizi No. 5» (Önsöz-Şevket Beysanoğlu. Ziya Gökalp'm son yazıları: Çınaraltı ve Meçhul Filozof sembollerinin ifade ettiği manalar; Çınaraltı serisine dahil makale ve musahabeler; Realist hikâyeler ve çocuklara hitabeden diyaloglar-fevziye Abdullah [Tansel. Metinlerden sonra] Küçük sözlük) Ziya Gökalp. Gençliğe Türklük Duygusu Aşılayan Büyük İlim Adamı, Edip ve Şair İstanbul, Bakış Yayınları. 2 s. renkli planş «Türk Büyükleri Serisi No. 27) [Renkli fotoğrafı ile kısa biyografyasmdan oluşan bir resimli kart] 1968 Ziya Gökalp. Hayatı, Şahsiyeti, Seçme Şiir ve Yazıları. Ankara, Edebiyat Yayınları. 93 s. «Ünlü Türk Şair ve Yazarları: 8» (Önsöz: Ziya Gökalp'm hayatı; Ziya Gökalp'm şahsiyeti ve eserleri (Vasfi Mahir Kocatürk'ün Türk Edebiyatı Tarihi'nden). Seçme şiirler; Fikir yazıları) İsmet Binark-Nejat Sefercioğlu: Doğumunun 95. Yıldönümü Münasebetiyle Ziya Gökalp Bibliyografyası. Kitap- Makale. Ankara, XXVIII+ 200 s. 1 planş. «Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü Yayınları 38. Seri X Sayı A-l» (Ziya Gökalp Bibliyografyası hakkında birkaç söz-prof. Necati Akder; Ziya Gökalp Bibliyografyası hakkmda-ismet Binark; Taranılan kaynaklar; Bibliyografik künyelerin tesbiti; kısaltmalar. Ziya Gökalp'm eserleri; Ziya Gökalp'm der-

13 SOSYOLOJİ KONFERANSLARI 135 gilerdeki yazıları; Ziya Gökalp'ın gazetelerdeki yazıları ve manzumeleri; Ziya Gökalp'ın ölümünden sonra neşredilen yazı ve manzumeleri; Ziya Gökalp hakkında gazete ve dergilerde neşredilmiş yazılar; Ziya Gökalp hakkında yabancı ülkelerde yapılmış neşriyat; Ziya Gökalp'ın eserlerinin kronolojik listesi; Yazar-Kitap-Makale adları indeks [leri]) Prof. Dr. Orhan Türkdoğan: Ziya Gökalp Sosyolojisinde Bazı Kavramların Değerlendirilmesi. Ankara. 92 s. «Atatürk Üniversitesi Yayınları: 282. İşletme Fakültesi Yayınları: 34. Araştırmalar Serisi No. 26. Cumhuriyetin 50. Yılı Armağanı». (Giriş; Toplumsal evrim teorisi; Kültür ve uygarlık; Kültür ve uygarlığın çöküşü; Seçkinlerin dolaşım teorisi; Batılılaşma ve kalkınma; Gökalp'te batılılaşma. İslâmiyet ve kalkınma; Sonuç; Bibliyografya). 2. bs Ziya Gökalp. Ankara. 27 s. «Sümerbank Dergisi İlâveleri 37/1972» (Hayatı; fikirleri; şiirlerinden örnekler; mektuplarından örnekler; Ziya Gökalp'ın kişiliği üzerine yazılanlar; eserleri) Ziya Gökalp Kültür Haftası. Diyarbakır. 18 s. [Çeşitli yazarlardan derlemeler; Ziya Gökalp Kültür Haftası programı; Ziya Gökalp'ten özdeyişler] Hasan Tuncay: Ziya Gökalp. İstanbul, Toker Yayınları. 163 s. «100 Büyük Edip 100 Büyük Şair: 11» (Yayınevinden; Ziya Gökalp'ın dedeleri ve babası; Ziya Gökalp'ın hayatı; Ziya Gökalp ve dil; Ziya Gökalp ve Türkçülük; Ziya Gökalp'ın sosyolojisi; Türkçülük; Halka doğru; Dilde Türkçülük; Estetikte Türkçülük; Ahlâkta Türkçülük;

14 136 SAMİ N. ÖZERDİM Hukukî Türkçülük; İktisadî Türkçülük; Siyasî Türkçülük; Felsefî Türkçülük. 2. bs s Mahmut Güç: Ziya Gökalp. Ankara. 15 s. [Tanıtma niteliğinde giriş; manzum yazılarından seç - meler]. Yusuf Ziya İnan: Ziya Gökalp Türkçülüğü ve Kemalizm. İstanbul, Er-Tur Matbaası. 95 s. «Türk Millî Mefkûresine Doğru: 1» (Neden Türk millî mefküresi (ulusal ülkü)? Milliyet düşüncesinin oluşumu; Kemalizmi etkileyen doktrin Ziya Gökalp Türkçülüğü; Ziya Gökalp'te millet anlayışı; Ziya Gökalp'te Türkçülük ve Turancılık; Ziya Gökalp'in Türkçülüğü ve Kemalist milliyetçilik uygulaması; Ziya Gökalp ve Kemalizm ilişkilerinden çıkan netice. [İkinci kitabın çıkacağı da duyurulmaktadır] ) Yılı Sosyoloji Konferansları. Ondördüncü Kitap. Bu sayımız doğumunun 100. yılı vesilesiyle Türkiye'de sosyolojinin kurucusu Ziya Gökalp'a ayrılmıştır. İstanbul. 205 s. 1 portre. «İstanbul Üniversitesi Yayınlarından No İktisat Fakültesi Yayını No Sosyoloji Enstitüsü Yayını No. 1-73» (Ziya Gökalp Özel Sayısı-Cavit Orhan Tütengil. [Konferanslar]: İbrahim Olgun: Türkiye'deki oluşumlar içinde Ziya Gökalp; Şevket Beysanoğlu: Ziya Gökalp'ta Diyarbakır, Diyarbakır'da Ziya Gökalp; M. Nuri Özdeniz; Ziya Gökalp ve Türkleşmek; Ahmet Çakmak: Ziya Gökalp ve çağdaşlaşmak; Beğlü Eke: Ziya Gökalp'ta büyük adam sorunu; Ali Yaşar Sarıbay: Ziya Gökalp ve Türk Devrimi; Ayşenur Ökten: Yerli ve yabancı ansiklopedilerde Ziya Gökalp; Ziya Gökalp Forumu; Prof. Dr. Â. Kurtkan: Hak ve hürriyet kavramlarının XX. asırda taşıdığı mâna ve Ziya Gökalp; Prof. Dr. C. O. Tü-

15 SOSYOLOJİ KONFERANSLARI 137 tengil: Gökalp'la ilgili yeni notlar; Niyazi Berkes: Unutulan adam; C.O.T.: Haberler) 1978 H. Mustafa Genç: İslâmi Açıdan Ziya Gökalp ve Türkçüler. İstanbul, Tek Yol Yayınlan. 183 s. EK. Ziya Gökalp Derneği, Kasım 1974'ten beri, Ankara' da, altı ayda bir çıkar Ziya Gökalp adlı bir bilim ve kültür dergisi yayımlamaktadır.

M. TÜRKER ACAROĞLU NUN KİTAPLARI. Bülent Ağaoğlu

M. TÜRKER ACAROĞLU NUN KİTAPLARI. Bülent Ağaoğlu M. TÜRKER ACAROĞLU NUN KİTAPLARI Bülent Ağaoğlu İstanbul, 06.06.2011 İNCELEMELERİ 1. Bulgaristan'da Türk Gazeteciliği (1865-1985) M. Türker Acaroğlu, Mayıs 1990, VIII+113+f S., Gazeteciler Cemiyeti Yayınları:

Detaylı

ATATÜRK VE KİTAP; OKUDUKLARI-KİTAPLIĞI; OKUMA TUTKUSU KAYNAKÇASI. Bülent Ağaoğlu

ATATÜRK VE KİTAP; OKUDUKLARI-KİTAPLIĞI; OKUMA TUTKUSU KAYNAKÇASI. Bülent Ağaoğlu ATATÜRK VE KİTAP; OKUDUKLARI-KİTAPLIĞI; OKUMA TUTKUSU KAYNAKÇASI Bülent Ağaoğlu İstanbul, Ocak 2007 İÇİNDEKİLER Kitap... 3 Okudukları... 3 Okuma sevgisi... 5 2 Kitap 1. [Atatürk çalışma masasında kitap

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Doç. Dr. Rıza BAĞCI

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Doç. Dr. Rıza BAĞCI ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖĞRENİM DURUMU Lisans: 1976-1980 Doç. Dr. Rıza BAĞCI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ/TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Yüksek Lisans: 1984-1987 EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - I

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - I MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - I ÖMER SEYFETTİN ( 1884 1920 ) Milli Edebiyat akımının ve çağdaş Türk öykücülüğünün öncülerindendir. Küçük hikâyeyi tamamen bağımsız bir hale getirmiştir. Türk edebiyatında

Detaylı

YAZARLARIN GAZETELERDEKİ YAZILARI ÜZERİNE BİBLİYOGRAFYALARIN LİSTESİ Bülent Ağaoğlu İstanbul, Ağustos 2002 İÇİNDEKİLER A.RIFAT... 3 ADIVAR, HALİDE EDİP... 3 AHMET CEVDET... 3 AHMET RASİM... 3 ALİ KEMAL...

Detaylı

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958)

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) Yahya Kemal Beyatlı 2 Aralık 1884 tarihinde bugün Makedonya sınırları içerisinde bulunan Üsküp te dünyaya geldi. Asıl adı Ahmet Agâh tır. Şehsuvar Paşa torunlarından olduğu

Detaylı

Diyarbakır Halkevi ve Karacadağ Dergisi Halkbilimsel Bir İnceleme

Diyarbakır Halkevi ve Karacadağ Dergisi Halkbilimsel Bir İnceleme Diyarbakır Halkevi ve Karacadağ Dergisi Halkbilimsel Bir İnceleme Yazar Canser Kardaş ISBN: 978-605-2233-04-7 1. Baskı Mart, 2018 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 269 Web: grafikeryayin.com Kapak,

Detaylı

Şahin, Mustafa, Türk Düşüncesinde Nurettin Topçu nun Yeri ve Siyaset Sosyolojisi Açısından Devlet ve Demokrasi Anlayışı, Hacettepe Üniversitesi,1995.

Şahin, Mustafa, Türk Düşüncesinde Nurettin Topçu nun Yeri ve Siyaset Sosyolojisi Açısından Devlet ve Demokrasi Anlayışı, Hacettepe Üniversitesi,1995. NEVİN GÜNGÖR ERGAN İletişim: nevine@hacettepe.edu.tr ÖZGEÇMİŞ Öğrenim: Derece Bölüm Üniversite Yıl Lisans: Sosyoloji ve İdare Hacettepe Üniversitesi 1979 Y. Lisans: Sosyoloji Hacettepe Üniversitesi 1982

Detaylı

Â Ş IK V E Y SE L B İB L İ YOGB A F Y A S I

Â Ş IK V E Y SE L B İB L İ YOGB A F Y A S I KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MÎLLÎ FOLKLOR ARAŞTIRMA DAÎRESÎ YAYINLARI: 43 BİYOGRAFİLER-BİBLİYOGRAFYALAR DİZİSİ: 10 TÜRK HALK ŞÂİRLERİ BİBLİYOGRAFYALARI Â Ş IK V E Y SE L B İB L İ YOGB A F Y A S I (ölümünün

Detaylı

(2006). Türk eğitim sisteminde Atatürkçülük ve Cumhuriyet tarihi öğretimi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihi Enstitüsü.

(2006). Türk eğitim sisteminde Atatürkçülük ve Cumhuriyet tarihi öğretimi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihi Enstitüsü. Türkçülük (2006). Türk eğitim sisteminde Atatürkçülük ve Cumhuriyet tarihi öğretimi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihi Enstitüsü. T, Y. (1954). Türkistan'da Türkçülük Ve Halkçılık.

Detaylı

DİPNOTLAR. [1] "İlmi Heyet", Hakimiyeti Milliye, 25.04.1924.

DİPNOTLAR. [1] İlmi Heyet, Hakimiyeti Milliye, 25.04.1924. DİPNOTLAR [1] "İlmi Heyet", Hakimiyeti Milliye, 25.04.1924. [2] Rapor hakkında ayrıntılı bilgi için bkz: John Dewey, Türkiye Maarifi Hakkında Rapor, Maarif Vekaleti Yayını, İstanbul, 1939. [3] Şükrü Saraçoğlu,

Detaylı

Bilim,Sevgi,Hoşgörü.

Bilim,Sevgi,Hoşgörü. Bilim,Sevgi,Hoşgörü. Mehmet Akif Ersoy 20 Aralık 1873 27 Aralık 1936 Mehmet Akif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı nın yazarıdır. Vatan Şairi olarak anılır. Yahya Kemal Beyatlı

Detaylı

ENVER NACİ GÖKÇEN BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR TÜRK DİL KURUMU YAYINLARI

ENVER NACİ GÖKÇEN BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR TÜRK DİL KURUMU YAYINLARI ENVER NACİ GÖKÇEN BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR TÜRK DİL KURUMU YAYINLARI \ ' I \ f T (_ U f>iz/l ENVER NACİ GÖKŞEN BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR ANKARA ÜNİVERSİTESİ BASIMEVİ.1970 TDK TANITMA YAYINLA R I TÜRK DlLlNE EMEK

Detaylı

SAMİ NABİ ÖZERDİM BİBLİYOGRAFYALARININ BİBLİYOGRAFYASI

SAMİ NABİ ÖZERDİM BİBLİYOGRAFYALARININ BİBLİYOGRAFYASI MÜTEFERRİKA, KIŞ 1996. SAYI 10 SAMİ NABİ ÖZERDİM BİBLİYOGRAFYALARININ BİBLİYOGRAFYASI Bülent AĞAOĞLU Kısaltmalar C: cilt d.t.: derleme tarihi n: sayı s: sayfa ss: sayfa sırası TKDB: Türk Kütüphaneciler

Detaylı

TÜR Ü K R İ K Y İ E E DE D ERM R ENİ N L İ E L R R HA H KK K I K ND N A D Kİ K İ KA K YNA N KÇA Ç LA L R A Bülent Ağaoğlu İstanbul, 22.01.

TÜR Ü K R İ K Y İ E E DE D ERM R ENİ N L İ E L R R HA H KK K I K ND N A D Kİ K İ KA K YNA N KÇA Ç LA L R A Bülent Ağaoğlu İstanbul, 22.01. TÜRKİYE DE ERMENİLER HAKKINDAKİ KAYNAKÇALAR Bülent Ağaoğlu İstanbul, 22.01.2005 İÇİNDEKİLER 1950... 3 1968... 3 1972... 3 1976... 3 1981... 3 1983... 3 1984... 3 1985... 3 1986... 3 1987... 3 1988... 4

Detaylı

Ölümünün 87. Yılı Anısına Türk Milliyetçiliğinin Ufuk Adamı: ZİYA GÖKALP

Ölümünün 87. Yılı Anısına Türk Milliyetçiliğinin Ufuk Adamı: ZİYA GÖKALP Ölümünün 87. Yılı Anısına Türk Milliyetçiliğinin Ufuk Adamı: ZİYA GÖKALP Murat DURAN* Türkçülüğün Esasları isimli eseriyle Türk milliyetçilerine yol haritası çizen Ziya Gökalp in ölümünün üzerinden seksen

Detaylı

Yusuf Ziya Ortaç ve Tiyatro Eserleri

Yusuf Ziya Ortaç ve Tiyatro Eserleri TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ABD YENİ TÜRK EDEBİYATI BİLİM DALI SEMİNER ÇALIŞMASI Yusuf Ziya Ortaç ve Tiyatro Eserleri Konuşmacı Emre ERDOĞAN Beylerbeyi nde doğmuşum, bostanlara karşı bir evde yıl 1895 babam,

Detaylı

Tanzimat Edebiyatı. (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN

Tanzimat Edebiyatı. (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN Tanzimat Edebiyatı (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN Dr. Ahmet Faruk GÜLER Dr. Nuran ÖZLÜK Dr. Mehmet ÖZGER Dr. Macit BALIK Yayın Editörü: Doç. Dr.

Detaylı

GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU BİBLİYOGRAFYASI

GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU BİBLİYOGRAFYASI GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU BİBLİYOGRAFYASI AKI, Niyazi, Türk Tiyatro Edebiyatı Tarihi-I, İstanbul 1989. AKTAŞ, Kemal Kâmil, Komik Hamdi Efendi ve Hususiyetleri, Fikirler, 1 Ekim 1946, S. 322-323, s. 10-11.

Detaylı

Alaatin Uca. 1. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanlığı, 2010.

Alaatin Uca. 1. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanlığı, 2010. Öğrenim Durumu: Alaatin Uca Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tarih Öğretmenliği Atatürk Üniversitesi 1986 Y. Lisans Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Atatürk Üniversitesi 1997 Doktora Türkiye Cumhuriyeti Tarihi

Detaylı

TEMEİ, ESER II II II

TEMEİ, ESER II II II 1000 TEMEİ, ESER II II II v r 6n ıztj BEHÇET K E M A L Ç A Ğ L A R MALAZGİRT ZAFERİNDEN İSTANBUL FETHİNE (Dört destan) BİRİNCİ BASILIŞ DEVLET KİTAPLARI MİLLİ EĞİTİM BASIMEVİ _ İSTANBUL 1971 1000 TEM EL

Detaylı

Türkçe Dergilerde Yayımlanan Makaleler Üzerine Bir İnceleme

Türkçe Dergilerde Yayımlanan Makaleler Üzerine Bir İnceleme Türkçe Dergilerde Yayımlanan Makaleler Üzerine Bir İnceleme Yaşar Tonta ve Umut Al Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Hacettepe Üniversitesi {tonta, umutal}@hacettepe.edu.tr -1 Plan Amaç Yöntem Veri kaynağı:

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971 Resim ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Prof. Dr. Ensar ASLAN İletişim Bilgileri :Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Adres Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı Telefon : Mail : 2. Doğum Tarihi : 3. Unvanı

Detaylı

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir.

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 1. SINIF GÜZ YARII I.YARI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ İKİLİ ÖĞRETİM

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet Özcan Çerkeş-ÇANKIRI da doğdu. İlkokulu Elazığ, ortaokulu Kars, lise öğrenimini Antakya da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve

Doç. Dr. Ahmet Özcan Çerkeş-ÇANKIRI da doğdu. İlkokulu Elazığ, ortaokulu Kars, lise öğrenimini Antakya da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Doç. Dr. Ahmet Özcan Çerkeş-ÇANKIRI da doğdu. İlkokulu Elazığ, ortaokulu Kars, lise öğrenimini Antakya da tamamladı. Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tarih bölümünden mezun oldu.(1992) Kırıkkale

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

İçindekiler KISALTMALAR... 3 GENEL... 4 TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ BÜLTENİ BİBLİYOGRAFYALARI... 6 BİBLİYOGRAFYA... 6 ÇOCUK KÜTÜPHANELERİ... 6 HALK KÜ

İçindekiler KISALTMALAR... 3 GENEL... 4 TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ BÜLTENİ BİBLİYOGRAFYALARI... 6 BİBLİYOGRAFYA... 6 ÇOCUK KÜTÜPHANELERİ... 6 HALK KÜ TÜRKİYE KÜTÜPHANECİLİK BİBLİYOGRAFYALARININ BİBLİYOGRAFYASI Bülent Ağaoğlu İstanbul, Ekim1986 İçindekiler KISALTMALAR... 3 GENEL... 4 TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ BÜLTENİ BİBLİYOGRAFYALARI... 6 BİBLİYOGRAFYA...

Detaylı

İttihat ve Terakki ye. Açık Mektuplar. Prens Sabahaddin. Türkiye Nasıl Kurtarılabilir? ve İzahlar ARAŞTIRMA-İNCELEME

İttihat ve Terakki ye. Açık Mektuplar. Prens Sabahaddin. Türkiye Nasıl Kurtarılabilir? ve İzahlar ARAŞTIRMA-İNCELEME İttihat ve Terakki ye Açık Mektuplar Türkiye Nasıl Kurtarılabilir? ve İzahlar ARAŞTIRMA-İNCELEME Prens Sabahaddin İttihat ve Terakki ye Açık Mektuplar Türkiye Nasıl Kurtarılabilir? ve İzahlar DÜN BUGÜN

Detaylı

MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya

MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya ÖTÜKEN MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya Üniversitesi, Tarih Bölümü nden mezun oldu. 2008 yılında

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Nevin GÜNGÖR ERGAN Doğum Tarihi: 24.08.1955 Öğrenim Durumu: Üniversite Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Sosyoloji ve İdare Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar Eda Yeşilpınar Hemen her bölümün kuşkusuz zorlayıcı bir dersi vardır. Öğrencilerin genellikle bu derse karşı tepkileri olumlu olmaz. Bu olumsuz tepkilerin nedeni;

Detaylı

Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 SEÇMELİ YOK TÜRKÇE

Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 SEÇMELİ YOK TÜRKÇE Bölüm SOSYOLOJİ Kredi AK TS Kodu SOSY30 78 Türü (Seçmeli - Zorunlu) Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Adı TÜRK SOSYOLOJİ TARİHİ II (PARALEL) Öğretim dili 2 4 SEÇMELİ YOK TÜRKÇE işleniş yöntemi

Detaylı

Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i

Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i Yazar Mustafa Erdoğan ISBN: 978-605-9247-81-8 1. Baskı Kasım, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları

Detaylı

ŞÜKRÜ ELÇİN 1. 1 Bilgilerin tamamı bizzat kendisinden alınmıştır.

ŞÜKRÜ ELÇİN 1. 1 Bilgilerin tamamı bizzat kendisinden alınmıştır. ŞÜKRÜ ELÇİN 1 Halk edebiyatı bilim adamı, öğretim üyesi, 23.9.1912 tarihinde Florina da doğdu. Babası Mehmed oğlu Murad, annesi Ayşe Elçin dir. Baba soyu, Germiyan-Kütahya dan Rumeli ye geçen Çelenklioğlu

Detaylı

EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN

EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN BAKİ SARISAKAL EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN Muallimler Birliği Umumi Merkezi Reisi İzmir Mebusu Necati Bey Muallimler Birliği Müessislerinden Prag Sefiri

Detaylı

DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ "X" 1.YARIYIL 1.YARIYIL 2.YARIYIL 2.YARIYIL. Kodu Adı Z/S T+U AKTS Birleşti

DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ X 1.YARIYIL 1.YARIYIL 2.YARIYIL 2.YARIYIL. Kodu Adı Z/S T+U AKTS Birleşti 2011-2012 DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ "X" YENİ DERS PLANI** 1.YARIYIL 1.YARIYIL Birleşti ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I Z 2+0 2 X X X X ATA 101 ile ATA 102

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi Y. Lisans Sosyal Bilimler Enstitüsü ANKARA Üniversitesi 1989

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi Y. Lisans Sosyal Bilimler Enstitüsü ANKARA Üniversitesi 1989 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Nuri ADIGÜZEL Doğum Tarihi: YAHYALI 13 MART 1962 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi 1985 Y. Lisans Sosyal Bilimler

Detaylı

FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER

FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SİYER-İ NEBİ ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ I. ULUSAL GENÇ AKADEMİSYENLER SEMPOZYUMU FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER KAHRAMANMARAŞ 19 Nisan 2019 1 Kahramanmaraş

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/ :14

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/ :14 MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/2012 23:14 1.Aşağıdaki sanatçılarımızdan hangileri Beş Hececiler grubunda yer alır? A) Orhan Veli Kanık Ahmet Kutsi Tecer B) Yusuf Ziya Ortaç Faruk Nafiz Çamlıbel

Detaylı

FOLKLOR ARŞİVİ'NİN BUGÜNKÜ DURUMU

FOLKLOR ARŞİVİ'NİN BUGÜNKÜ DURUMU Rapor I FOLKLOR ARŞİVİ'NİN BUGÜNKÜ DURUMU PERTEV NAİLİ BORATAV Folklor Profesörü Fakültemizde, folklor öğrencilerinin derleme çalışmalariyle dışardan bizim konumuza ilgi gösteren ve derleme işlerimizde

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZ BAŞI...5 MEHMET ÂKİF ERSOY UN HAYATI VE SAFAHAT...9 ÂSIM IN NESLİ MEHMET ÂKİF TE GENÇLİK... 17

İÇİNDEKİLER SÖZ BAŞI...5 MEHMET ÂKİF ERSOY UN HAYATI VE SAFAHAT...9 ÂSIM IN NESLİ MEHMET ÂKİF TE GENÇLİK... 17 İÇİNDEKİLER SÖZ BAŞI...5 MEHMET ÂKİF ERSOY UN HAYATI VE SAFAHAT...9 ÂSIM IN NESLİ... 15 MEHMET ÂKİF TE GENÇLİK... 17 SAFAHAT TA DEĞERLERİMİZ... 41 Adâlet... 43 Adamlık... 47 Ahlâk... 50 Azim... 42 Birleştiricilik...

Detaylı

CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü

CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü Yirminci asrın ilk yarısının sonlarına doğru Fransa da ortaya çıkan felsefi bir akımdır.

Detaylı

erdaynur@gmail.comaynur.erdogan@gmail.com Dersin içeriği:

erdaynur@gmail.comaynur.erdogan@gmail.com Dersin içeriği: Dersin adı / kodu: TÜRK SOSYOLOJĠ TARĠHĠ I (PARALEL) / SOSY3101 Dersi veren öğretim üyesi: Yrd. Doç. Dr. Aynur ERDOĞAN E-mail adresi erdaynur@gmail.comaynur.erdogan@gmail.com Dersin içeriği: Sosyolojinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ...

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm... 7 ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... 8 Türk Dillerinin Sınıflandırılması... 14 Türk Dillerinin Ses Denklikleri Bakımından Sınıflandırılması... 16 Altay Dilleri Teorisini Kabul

Detaylı

Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü http://ogr.kocaeli.edu.tr/koubs/bologna/genel/listesi_prn.cfm?ed... 1 / 7 22.05.2018 15:55 Fen - Edebiyat Fakültesi Türk ve Edebiyatı Bölümü Adı 2017/2018 Listesi 1. YARIYIL TLU Atatürk İlkeleri ve İnkılap

Detaylı

TÜRKIYEDE ANTROPOLOJININ KURULUSU VE YAPILAN ILK ÇALIŞMALAR

TÜRKIYEDE ANTROPOLOJININ KURULUSU VE YAPILAN ILK ÇALIŞMALAR TÜRKIYEDE ANTROPOLOJININ KURULUSU VE YAPILAN ILK ÇALIŞMALAR Türkiye de Cumhuriyetin kurulmasıyla ilk defa Istanbul Darulfununu nun Haydarpaşa da bulunan Tıp Fakültesi binasında 1925 yılının sonbaharında

Detaylı

Genç Kalemler", şiir anlayışı konusunda Fecr-i Âti şairlerinden pek ayrılmadılar. Şiirde, konu seçimini şaire bırakmaları, onları, sanat anlayışları

Genç Kalemler, şiir anlayışı konusunda Fecr-i Âti şairlerinden pek ayrılmadılar. Şiirde, konu seçimini şaire bırakmaları, onları, sanat anlayışları Genç Kalemler", şiir anlayışı konusunda Fecr-i Âti şairlerinden pek ayrılmadılar. Şiirde, konu seçimini şaire bırakmaları, onları, sanat anlayışları bakımından ikiliğe düşürdü; edebiyatı cedide ve fecriati

Detaylı

İçindekiler. İndeks. İKTİSADÎ DÜŞÜNCE TARİHİ 1. Giriş 1-19

İçindekiler. İndeks. İKTİSADÎ DÜŞÜNCE TARİHİ 1. Giriş 1-19 İçindekiler Önsöz. İndeks Sahif e: III XI İKTİSADÎ DÜŞÜNCE TARİHİ 1. Giriş 1-19 1) İktisadî düşünce tarihine düşen vazife 1 2) İktisadî ilimler zümresinin muhtelif disiplinleri arasında bir mukayese 3

Detaylı

NECİP FAZIL KISAKÜREK

NECİP FAZIL KISAKÜREK NECİP FAZIL KISAKÜREK NECİP FAZIL KISAKÜREK kimdir? Necip fazıl kısakürekin ailesi ve çocukluk yılları. 1934e kadar yaşamı 1934-1943 yılları hayatı Büyük doğu cemiyeti 1960tan sonra yaşamı Siyasi fikirleri

Detaylı

Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi Journal of Atatürk and the History of Turkish Republic I/1, (2017 Yaz), ss

Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi Journal of Atatürk and the History of Turkish Republic I/1, (2017 Yaz), ss Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi Journal of Atatürk and the History of Turkish Republic I/1, (2017 Yaz), ss. 305-310. Kitap Tanıtımı Book Review Ayhan Vergili, Ord. Prof. Dr.

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

Millî Edebiyat (Şiir-Roman)

Millî Edebiyat (Şiir-Roman) EDİTÖR Doç. Dr. Mehmet Yılmaz Millî Edebiyat (Şiir-Roman) YAZARLAR Doç. Dr. Mehmet YILMAZ Dr. Öğr. Üyesi Muhammed HÜKÜM Dr. Öğr. Üyesi Celal ASLAN Dr. Öğr. Üyesi Âdem GÜRBÜZ Dr. Öğr. Üyesi Taner NAMLI

Detaylı

ARİF NİHAT ASYA'NIN NESİRLERİ

ARİF NİHAT ASYA'NIN NESİRLERİ ARİF NİHAT ASYA'NIN NESİRLERİ %> KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI / 1252 Kültür Eserleri Dizisi! 160 ARİF NİHAT ASYA'NIN NESİRLERİ Saadettin YILDIZ (c) Kültür Bakanlığı / Ankara 1991 ISBN 975-17-0785-4 Kapak

Detaylı

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 1. İletişim 2. İnsan, İletişim ve Dil 3. Dil Kültür İlişkisi DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI VE TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ 1. Dillerin Sınıflandırılması

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ DİN PSİKOLOJİSİ ÖZEL SAYISI Prof. Dr. Kerim Yavuz Armağanı Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 12 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2012 ÇUKUROVA

Detaylı

İletişim Yayınları SERTİFİKA NO

İletişim Yayınları SERTİFİKA NO İletişim Yayınları 265 Cemil Meriç Bütün Eserleri 15 ISBN-13: 978-975-470-356-6 1993 İletişim Yayıncılık A. Ş. 1-18. BASKI 1993-2016, İstanbul 19. BASKI 2017, İstanbul KAPAK Ümit Kıvanç UYGULAMA Hüsnü

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YENİ TÜRK EDEBİYATI III Ders No : 0020110023 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Türk Sosyologları. Editörler Prof.Dr. Nazmi Avcı / Doç.Dr. Erdal Aksoy

Türk Sosyologları. Editörler Prof.Dr. Nazmi Avcı / Doç.Dr. Erdal Aksoy Editörler Prof.Dr. Nazmi Avcı / Doç.Dr. Erdal Aksoy Türk Sosyologları Prof.Dr. Abdürreşit Celil Karluk Prof.Dr. Nevin Güngör Ergan Doç.Dr. Alper Alp Doç.Dr. Erdal Aksoy Doç.Dr. Serdar Sağlam Doç.Dr. Türkan

Detaylı

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar. Edebiyatına

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar. Edebiyatına 23 Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar 1. Edebi Türler Batı Etkisinde Gelişen Türk - Batı nın Türk Öğrenci: na - Türkçe yayınlanan ilk 2. Edebi

Detaylı

OSMAN TURAN BİBLİYOGRAFYASI

OSMAN TURAN BİBLİYOGRAFYASI OSMAN TURAN BİBLİYOGRAFYASI Arş. Gör. Nevzat TOPAL ÖZ: Osman Turan, Türk tarihinin yetiştirdiği ender simalardan biridir. İlim adamlığı yanında iyi bir siyaset ve fikir adamıdır. İlmî, fikri ve siyasi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Ekim 2014. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Mimar Sinan Üniversitesi 1991 Marmara Üniversitesi 1994

ÖZGEÇMİŞ. Ekim 2014. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Mimar Sinan Üniversitesi 1991 Marmara Üniversitesi 1994 ÖZGEÇMİŞ Ekim 014 1. Adı Soyadı: Muharrem Kaya. Doğum Tarihi: 01.04.1969 3. Unvanı: Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Mimar Sinan Üniversitesi

Detaylı

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Yusuf Yeşilkaya www.yusufyesilkaya.com yusufyesilkaya@gmail.com 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul Çemberlitaş ta dünyaya gelen Necip Fazıl, hem kültürlü hem de varlıklı bir ailenin çocuğudur. Dört-beş yaşında

Detaylı

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATININ OLUŞUMU KAZANIMLAR.Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini.batı düşüncesine,

Detaylı

TAHA TOROS ' UN YAYINLARI

TAHA TOROS ' UN YAYINLARI TT- TAHA TOROS ' UN YAYINLARI Toros Demetleri (Şiirler) 1929 Adana İki Ses Geliyor (Şiirler) İlhami F ile müşterek (Ahmet Halit Kütüphanesi) 1931 İstanbul 5 Kânun-u Sâni (Çukurova' nın Kurtuluşu) 1933

Detaylı

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER YEDİ MEŞALECİLER Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan ilk edebi topluluktur. 1928 de Yedi Meşale adıyla ortaklaşa bir kitap çıkarıp bu kitabın ön sözünde şiirle ilgili görüşlerini açıklamışlardır. Beş Hececiler

Detaylı

Slısan T O K G Ö 2 TÜRK BÜYÜKLERİ BİLGE ERCİLASUN T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI

Slısan T O K G Ö 2 TÜRK BÜYÜKLERİ BİLGE ERCİLASUN T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI Slısan T O K G Ö 2 BİLGE ERCİLASUN T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI TÜRK BÜYÜKLERİ AHMET İHSAN TOKGÖZ ^ T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1700 Yayımlar Dairesi Başkanlığı CvV Türk Büyükleri Dizisi / 61 AHMET İHSAN

Detaylı

ÖZ GEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu:

ÖZ GEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZ GEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Erciyes Üniversitesi 1998 Y. Lisans Yeni

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Kenan Erdoğan Unvanı. Adı Soyadı. Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri

ÖZGEÇMİŞ. Kenan Erdoğan Unvanı. Adı Soyadı. Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Kenan Erdoğan Unvanı Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri Manisa Daha Önce Bulunduğu Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi, Celal Bayar Üniversitesi

Detaylı

Doç. Dr. Oğuz ARI Boğaziçi Üniversitesi

Doç. Dr. Oğuz ARI Boğaziçi Üniversitesi ORD. PROF. HİLMİ ZİYA ÜLKEN Doç. Dr. Oğuz ARI Boğaziçi Üniversitesi Ord. Prof. Hilmi Ziya Ülken, Türkiye'de sosyolojinin kurucuları arasındadır. Hem kendisi, hem kendinden öncekiler, hem çağdaşları bu

Detaylı

Program. AÇILIŞ 15 EKİM 2014 10:00-12:00 İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu

Program. AÇILIŞ 15 EKİM 2014 10:00-12:00 İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu Program AÇILIŞ 15 EKİM 2014 10:00-12:00 İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu TEBLİĞLER 15-17 EKİM 2014 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonları KAPANIŞ OTURUMU 17 Ekim

Detaylı

TÜRKİYE SOSYAL TURİZM BİBLİYOGRAFYASI Bülent Ağaoğlu İstanbul 24 Nisan 1986 İÇİNDEKİLER GENEL...3 TÜRKİYE'DE SOSYAL TURİZM...4 2 GENEL 1. ADALILAR, Ayça: "Sosyal Turizm". T.C. Ziraat Bankası Postası, Sayı:

Detaylı

Yeni Osmanlılar Cemiyeti Kurucularından Mehmed Âyetullah Bey Dönem-İnsan-Eser

Yeni Osmanlılar Cemiyeti Kurucularından Mehmed Âyetullah Bey Dönem-İnsan-Eser Yeni Osmanlılar Cemiyeti Kurucularından Mehmed Âyetullah Bey Dönem-İnsan-Eser Yazar Ferhat Korkmaz ISBN: 978-605-9247-84-9 1. Baskı Kasım, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 252 Web: grafikeryayin.com

Detaylı

SÜRELİ YAYINLAR (DERGİ) KATALOGU YAYIN YERİ VE TARİHİ

SÜRELİ YAYINLAR (DERGİ) KATALOGU YAYIN YERİ VE TARİHİ SÜRELİ YAYINLAR (DERGİ) KATALOGU YER NO DERGİ ADI YAYIN YERİ VE TARİHİ 984 YABANCI ÜLKELERDE KAÇAKÇILIK BÜLTENİ Ankara, 1936-435 YAĞMA Tahran, Tarih yok 2031 YAKIN SOSYALİST KÜLTÜR DERGİSİ İstanbul, 1989.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10 İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 DİL, DİLLER VE TÜRKÇE... 1 1. Giriş... 2 2. Dilin Özellikleri... 2 3. Yeryüzündeki Diller... 2 4. Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri... 4 5. Türk Yazı Dilinin Gelişmesi Eski Türkçe...

Detaylı

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar 33 1. Edebi Türler 2. Edebi Akımlar 3. Edebi Metinler Batı Etkisinde Gelişen Türk Tanzimat Dönemi Türk

Detaylı

TANZİMAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER. Ufuk KÜSDÜL Arhavi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

TANZİMAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER. Ufuk KÜSDÜL Arhavi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni TANZİMAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER Ufuk KÜSDÜL Arhavi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ÖĞRETİCİ METİNLERİN ÖZELLİKLERİ VE YAZILIŞ AMAÇLARI Öğretici metinler, bir konuyu

Detaylı

MINISTERS OF FINANCE (FINANCE DEPUTIES) AND THEIR TERMS OF OFFICE (*) ( 1920 2007 )

MINISTERS OF FINANCE (FINANCE DEPUTIES) AND THEIR TERMS OF OFFICE (*) ( 1920 2007 ) MINISTERS FINANCE (FINANCE DEPUTIES) AND THEIR S FICE (*) ( 1920 2007 ) Presidents of the Republic / Ministers of Finance Term of Office PERIOD GRAND NATIONAL ASSEMBLY GOVERNMENT Mustafa Kemal 23.04.1920

Detaylı

Türk edebiyatında "Milli edebiyat" dönemi

Türk edebiyatında Milli edebiyat dönemi On5yirmi5.com Türk edebiyatında "Milli edebiyat" dönemi Batı edebiyatı etkisindeki Türk edebiyatı; Tanzimat Edebiyatı, Servet-i Fünun Edebiyatı, Fecr-i Âti Edebiyatı, Milli Edebiyat, Cumhuriyet Dönemi

Detaylı

Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI

Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı TDE 601 Divan Şiiri

Detaylı

T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı. Sayı : E /01/2017 Konu : Türkiye'de Aşiret Gerçeği Sempozyumu

T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı. Sayı : E /01/2017 Konu : Türkiye'de Aşiret Gerçeği Sempozyumu Evrak Tarih ve Sayısı: 10/01/2017-2205 T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı *BEZPYREY* Sayı : 25130427-900-E.2205 10/01/2017 Konu : Türkiye'de Aşiret Gerçeği Sempozyumu SAĞLIK

Detaylı

2011 2012 KUBBEALTI SOHBETLERİ

2011 2012 KUBBEALTI SOHBETLERİ 2011 2012 KUBBEALTI SOHBETLERİ 1.Sohbet Fuzûlî ve Bestelenmiş Şiirleri (Sohbet ve Mûsıkî Programı) Konuşmacı: Özcan Ergiydiren Konu: Fuzûlî ve Bestelenmiş Şiirleri (Sohbet ve Mûsıkî Programı) Tarih: 1

Detaylı

1STANBUL ÜNİVERSİTESİNDE SOSYOLOJİ öcretimi VE ZİYA CöKALP

1STANBUL ÜNİVERSİTESİNDE SOSYOLOJİ öcretimi VE ZİYA CöKALP 1STANBUL ÜNİVERSİTESİNDE SOSYOLOJİ öcretimi VE ZİYA CöKALP Cavit Orhan TÜTENGİL Türkiye'de sosyoloji öğretiminin Ziya GÖkalp tarafından verilen d.ers Ierle 1910 yılında Selanik Sultani Mektebi (İttihat

Detaylı

MEHMET RAUF - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ( )

MEHMET RAUF - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ( ) (1874-1931) Servet-i Fünun akımının önemli romancılarından biri olan Mehmet Rauf, 1875 de İstanbul da doğdu. Babası Hacı Ahmet Efendi, bir sağlık kurumunda çalışan bir memurdu. Önce Balat ta ki Defterdar

Detaylı

İstanbul Üniversitesi. İstanbul Üniversitesi. Marmara Üniversitesi. Yrd. Doç. Yeni Türk Dili Bartın Üniversitesi 2011

İstanbul Üniversitesi. İstanbul Üniversitesi. Marmara Üniversitesi. Yrd. Doç. Yeni Türk Dili Bartın Üniversitesi 2011 1. Adı Soyadı: NEVNİHAL BAYAR 2. Doğum Tarihi: 27. 02. 1970 3. Unvanı: Yrd. Doç. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı İstanbul Üniversitesi 1991 Y. Lisans

Detaylı

Sayın Prof.Salih Keramet Nigâr

Sayın Prof.Salih Keramet Nigâr T. C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH - C O Ğ R A F Y A FAKÜLTESİ SAYI :. 3371 Sayın Prof.Salih Keramet Nigâr Büyük şairemiz Nigâr Hanımefendi'nin metrûkâtından olup şimdiye kadar nezd-i âlînizde muhafaza

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

TÜM SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARI VE MAKALELER

TÜM SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARI VE MAKALELER TÜM SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARI VE MAKALELER - Allah'a İman ( 22 Öğeler ) - Allah'a Verilen Dilekçe ( 1 Makale ) - Oruç ve Ramazan ( 7 Öğeler ) - Sorular ve Cevaplar ( 1 Makale ) - Hz.Muhammed ( 13 Öğeler

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Nevin GÜNGÖR ERGAN Doğum Tarihi: 24.08.1955 Öğrenim Durumu:Üniversite Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Sosyoloji ve İdare Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

PROF. DR. MEHMET ERÖZ BİBLİYOGRAFYASI

PROF. DR. MEHMET ERÖZ BİBLİYOGRAFYASI PROF. DR. MEHMET ERÖZ BİBLİYOGRAFYASI Araş. Gör. Dr. Burhan BALOGLU Hocamız Prof. Dr. Mehmet Eröz'ün ölümü karşısında duyduğumuz acı sonsuzdur. Ancak acımızı onun bibliyografyasını yapmak suretiyle biraz

Detaylı

TRABZON-ÇAYKARA-TAŞÖREN KÖYÜ KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİDİR

TRABZON-ÇAYKARA-TAŞÖREN KÖYÜ KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİDİR TRABZON-ÇAYKARA-TAŞÖREN KÖYÜ KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİDİR NO ADI SOYADI BABA ADI İKAMET YERİ TELEFON NUMARASI EMAİL ADRESİ İMZA 1 Ahmet ÇİFTÇİ Abdülaziz Güngören-İSTANBUL 0212

Detaylı

İnci Hoca TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM

İnci Hoca TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM ÖZELLİKLERİ İlk özel gazete Tercüman-ı Ahval ile başlar. Toplum için sanat anlayışı benimsenmiştir. Halkı aydınlatma amacıyla eser verildiği için

Detaylı

Aruzla şiire başlayan sanatçılar, Ziya Gökalp in etkisiyle sonradan hece ölçüsüyle yazmaya başlamışlardır.

Aruzla şiire başlayan sanatçılar, Ziya Gökalp in etkisiyle sonradan hece ölçüsüyle yazmaya başlamışlardır. BEŞ HECECİLER Milli edebiyattan etkilenen Beş Hececiler, milli kaynaklara dönmeyi ilke edinmişlerdir. Şiire I. Dünya Savaşı Milli Mücadele yıllarında başlayıp Mütareke yıllarında şöhret kazanan edebi topluluktur.

Detaylı

ILIPG YARATICI KÜTÜPHANE GİRİŞİMLERİ TANITIM GRUBU BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI. Bilgi Kaynakları. 28 Haziran 2010

ILIPG YARATICI KÜTÜPHANE GİRİŞİMLERİ TANITIM GRUBU BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI. Bilgi Kaynakları. 28 Haziran 2010 ILIPG YARATICI KÜTÜPHANE GİRİŞİMLERİ TANITIM GRUBU BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI Bilgi Kaynakları Deniz Baltacı Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi Duygu Paçalı Koç Üniversitesi ANAMED Kütüphanesi

Detaylı

Kitaplar Yüzyıl Dönümünde Batıcı Bir Aydın: Ahmet Ağaoğlu ve Rol Değişikliği, Kitabevi Yay., İstanbul, 2010.

Kitaplar Yüzyıl Dönümünde Batıcı Bir Aydın: Ahmet Ağaoğlu ve Rol Değişikliği, Kitabevi Yay., İstanbul, 2010. Doç. Dr. Ufuk ÖZCAN İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı Ordu Caddesi 34459 Beyazıt İstanbul Türkiye Tel: +90 212 440 0000 / 15795 e-posta:

Detaylı

TANZİMAT EDEBİYATI ( ) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105

TANZİMAT EDEBİYATI ( ) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105 TANZİMAT EDEBİYATI (1860 1896) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105 TANZİMAT EDEBİYATI 1860'da Tercüman-ı Ahval Gazetesinin çıkmasıyla başlayan, Divan edebiyatı geleneklerini bir yana bırakarak Batı kültürüne

Detaylı

Müşterek Şiirler Divanı

Müşterek Şiirler Divanı Müşterek Şiirler Divanı Yazar İ. Hakkı Aksoyak ISBN: 978-605-9247-54-2 1. Baskı Nisan, 2017 / Ankara 1000 Adet Yayınları Yayın No: 228 Web: grafikeryayin.com Kapak ve Sayfa Tasarımı Baskı ve Cilt Grafik-Ofset

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. ÜNAL ŞENEL

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. ÜNAL ŞENEL ÖZGEÇMİŞ Yrd. Doç. Dr. ÜNAL ŞENEL Eğitim Bilgileri: Derece Program Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Dokuz Eylül Üniversitesi 1985 Yüksek Lisans Tıp Tarihi ve Deontoloji Ege Üniversitesi 1988

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PDR ANA BİLİM DALI 2018 BAHAR YARIYILI TÜRK EĞİTİM TARİHİ DERSİ İZLENCESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PDR ANA BİLİM DALI 2018 BAHAR YARIYILI TÜRK EĞİTİM TARİHİ DERSİ İZLENCESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PDR ANA BİLİM DALI 2018 BAHAR YARIYILI TÜRK EĞİTİM TARİHİ DERSİ İZLENCESİ Dersi Veren: Osman SEZGİN Telefon: (216) 521 97 97 E-posta:

Detaylı

Arş. Gör. Togay Seçkin BİRBUDAK

Arş. Gör. Togay Seçkin BİRBUDAK Arş. Gör. Togay Seçkin BİRBUDAK ÖZGEÇMİŞ 10 Ocak 1983 tarihinde Ankara da doğdu. İlköğrenimini Ankara Aydınlıkevler İlkokulu Okulu ve Bilecik İnhisar İlkokulu nda tamamladı. Daha sonra Bilecik Bozüyük

Detaylı