AtılımKimyasalları SELF REGÜLE SERT KROM KAPLAMA PROSESİ AK 3002 H STARKROM ÜRÜN TANIMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AtılımKimyasalları SELF REGÜLE SERT KROM KAPLAMA PROSESİ AK 3002 H STARKROM ÜRÜN TANIMI"

Transkript

1 SAYFA NO: 1/6 AtılımKimyasalları SELF REGÜLE SERT KROM KAPLAMA PROSESİ AK 3002 H STARKROM ÜRÜN TANIMI AK 3002 H STARKROM,yüksek hızda sert krom kaplama yapmak için geliştirilmiş, sülfürik asit konsantrasyonunu kendi kendini ayarlayan bir prosestir. Kromik asit taşınması az olan, yüksek verimli bir sert krom banyosudur. Özellikle sürekli çalışmanın yapıldığı işletmelerde kullanışlıdır ve sık sık analiz yapılmasını gerektirmez. Düşük kromik asit konsantrasyonu ile çalıştığından taşınma kaybı daha azdır: Sülfat konsantrasyonunu kendi kendine ayarladığı için çok sık analiz gerektirmez. Bu nedenle işletmesi daha kolaydır. Akım veriminin yüksek olması nedeniyle yoğun çalışılan işletmelerde üretimi arttırır üretim maliyetini düşürür. Banyo kontrolü kolaydır. EKİPMANLAR Tank : PVC, kurşun veya sert plastik ile kaplı çelik tanklar kullanılmalıdır. Hareket : Katod veya hava hareketi kullanılmaz. Isıtma soğutma : Teflon muhafazalı veya seramik ısıtıcı yada eşanjör aracılığı ile yapılmalı ve termostatik kontrol gerekir. Isıtıcılar ile tank çeperleri arasında en az 50 mm mesafe olmalıdır. Redresör : 0-15 V aralığında kademesiz olarak kontrol edilebilen ve doğrultma kaybı % 5 in altında olan redresörler kullanılmalıdır. Anodlar Havalandırma : Kalay yüzdesi en az 6 % en çok 8 % olan kurşun anod kullanılmalıdır. : Havalandırma gerekir. Banyo yüzeyi ile emiş arasında 200 mm mesafe bulunmalıdır. Ancak uygun bir gaz kesicide kullanılabilir. AK 3301 FS gaz kesici

2 SAYFA NO: 2/6 BANYO KURULUŞU 100 litrelik banyo için gerekli malzemeler : 22.5 kg AK 3002 H STARKROM 600 ml AK 3301 FS Krom gaz kesici Aşağıdaki işlemlerin yapılması esastır Banyonun % 70 kadarı saf su ile doldurulup 50 C'ye kadar ısıtılır. Yeteri kadar AK 3002 H ilave edilip tamamen çözünene kadar karıştırılır. İlaveler tamamlanınca ısıtma işlemi 60 C'ye ulaşılana kadar sürdürülür. Bu sıcaklıkta banyo iki saat kadar tutulmalı ve bu süre boyunca dibindeki çökeltileri hareket ettirmek için sık sık karıştırılmalıdır. Karıştırmanın sonunda tankın dibinde halen kalan çökeltiler göz ardı edilmeli ancak atılmamalıdır. Sıcaklığın 68 C üzerine çıkmasına müsaade edilmemelidir. Daha sonra banyo işletme sıcaklığına kadar soğumaya bırakılır ve banyo çalışma seviyesine kadar saf su ile tamamlanır. Bu arada banyo yoğunluğu kontrol edilmelidir. Anodlar ve redresör bağlantıları düzenlendikten sonra AK 3301 FS gaz kesici ilave edilir ve 30 A/dm² akım yoğunluğunda, 2 Amper saat/litre boşta çalıştırılır. Örneğin : Banyo hacmi... = 1800 litre Çalışılması gereken amper saat = 1800 litre x 2 Amper saat/litre = 3600 Amper saat Boşta çalışacak katodun yüzeyi = 40 dm² Katoda verilecek akım... = 40 dm² x 30 A/dm² = 1200 Amper Toplam boşa çalışma süresi... = 3600 amper saat / 1200 Amper = 3 saat Anodlar Kalay kurşun alaşımı anodlar kullanılmalı ve anod barasıyla temasın iyi olması sağlanmalıdır. Parçalar ile anod mesafesi 13 cm olmalıdır. Tanktan akım geçince anodlarda gaz çıkışı başlar ve üzerleri çikulata renkli bir filmle kaplanır Yeni anodlar, düzgün anod filminin oluşması için 10 dakika boyunca anodun her santimi için amperle çalışılmalıdır. Anodların üzerindeki sarı bir film tabakası genelde kötü bir elektriksel teması gösterir. Anod yüzeylerinin katı kalın bir tabakayla kaplanmasına müsaade edilmemelidir. Anodlar üzerlerindeki tabakanın oluşma hızına bağlı olarak düzenli aralıklarla ıslak halde tel fırçayla temizlenmelidir ve yukarıda bahsedildiği gibi sanki yeni anod gibi tekrar kullanılmaya başlanılmalıdır.

3 SAYFA NO: 3/6 İŞLETME PARAMETRELERİ PARAMETRE İŞLETME ARALIĞI Kromik asit : g/lt (ortalama 200 g/lt) Yoğunluk : 17 Bé (25 C de) Sülfirik asit : g/lt (ortalama 0.8 g/lt) İşletme sıcaklığı : C Akım yoğunluğu : A/dm² Voltaj : cm katod mesafesinde parçanın geometrisine bağlı olarak 5 7 V Harici kaplamalar için A/dm² uygulanırken, dahili kaplamalar için parçaya uygun olacak şekilde akım değeri ayarlanmalıdır, bu değer 15 A/dm²'ye kadar düşürülebilir. Kaplama miktarı ve zamanı 55 C'de 25 mikron kaplama yapmak için gerekli süre değişik akım değeri ile aşağıdadır : A/dm² dakika Parçanın bazı belirli noktalarında istenen kalınlığı alabilmek için (parçanın yüzündeki akım dağılımındaki faklılıkları da göz önüne alarak) gereken süre daha uzun olabilir. PARÇLARIN KAPLAMAYA HAZIRLANMASI Parçalar askıya çok sıkı tutturulmalı ve askılarda yeterli akımı taşıyabilecek büyüklükte olmalıdır. Askıların açıkta kalan yerleride kaplanmasını önlemek amacıyla maskelenmelidir. Askı olarak tel kullanılacağı zaman, bunlarda bir saati saati aşan kaplamalar aynı şekilde maskelenmelidir. Parçalar askıda birbirlerini gölgelememelidirler. Yağ ve kirliliklerden arındırılan parçalar çok iyi durulanmalı, kurutulmalı ve aşındırılmalıdır. ÇELİĞİN KAPLAMA ÖNCESİ AŞINDIRILMASI Aşındırma banyosu ayrı bir tankta ve kaplama banyosu ile aynı formülasyonda olmalıdır. Bu işlemde parçalar önce aşındırma banyosuna asılır. Redresörün (+) kablosu parçaya bağlanarak 6 volt altında bir dakika kadar aşındırılır. Aşındırma süresi bir dakikayı aşmamalıdır. Döküm demir aşındırılmaz, sadece yağ alma yapılıp kaplamaya alınır.

4 SAYFA NO: 4/6 KROM KAPLAMA Aşındırma banyosundan alınan parçalar derhal akım altında kaplama banyosuna asılır. Burada kuvvetli bir gaz çıkışı olmalıdır ve akım değeri parçaların alanına göre ayarlanmalıdır. İşlem devam ederken parçalar kontrol edilebilir. Kaplanan parçalar C'de olan ılık ekonomi banyosunda iyice durulanır,bu banyo soğuk olmamalıdır. KAPLAMA SONRASI İŞLEMLER Kaplanan parçalar ılık ve soğuk durulamadan sonra nötralize edilmelidir. Daha sonra yeniden durulanan parçalar bilinen yöntemle kurutulurlar. Her durulama aşamasının çok iyi yapılması gerekir. BANYO BAKIMI VE BESLEMESİ Banyonun kendini ayarlama özelliği vardır ve sadece çalışma dengelerini sağlamak için belli sıcaklık ve yoğunlukta tutmak gerekir.bu nedenle kromik asit konsantrasyonu, yoğunluk veya analitik kontrol ile tespit edilmelidir. Kromik asit eksiği AK 3002 H ile tamamlanmalıdır. 12 g/lt AK 3002 H STARKROM ilavesi banyo yoğunluğunu 1 Bé arttırır. Çalışmanın uzun süreli durdurulmasından sonra, banyo tekrar çalışmaya başlamadan önce en az 0.5 Amper saat/litre boşta çalıştırılmalıdır. Banyo yaşlandıkça artan 3 değerli krom iyonlarını 6 değere yükseltmek için, mümkün olduğu kadar küçük katod yüzeylerine 50 A/dm² akım verilerek 2 amper saat/litre boşta çalışılmalıdır Banyo sürekli sıcak tutulmalıdır, ancak hafta sonu veya daha uzun beklemelerde çalışmaya başlamadan önce banyo işletme sıcaklığında iki saat karıştırılarak bekletilmelidir. Nikel kaplanmış işler sülfat taşınmasına engel olmak için iyice durulanmalı ve banyo sık sık bir kürekle veya düşük basınçlı havayla aktif çökeltileri ve çözeltiyi temasta tutmak için karıştırılmalıdır. Şayet bir veya iki vardiya çalışılıyorsa çözelti günde bir kez karıştırılmalı ve 30 dakika çökmeye bırakılmalıdır. Genellikle günün ilk işi olarak bu işlem yapılır, bu sırada nikel kaplamadan işler gelene kadar AK 3002 H STARKROM banyosu kullanıma hazır hale gelmiş olur. Üç vardiya çalışılan yerlerde çözeltinin kapatma süreleri dışında karıştırılmaları gerekmez. Kaplama çözeltisinin seviyesi saf su ile tamamlanır ve yoğunluktaki her hangi bir düşme, yeterli miktarda AK 3002 H tuzu ilave edilerek sağlanır. Besleme için bu tuzun kullanılması esastır. İçlerinde bütün gerekli katalistler ve düzenleyici maddeler vardır. Banyoya düşen veya içi boş olduğu için kaplanamayıp çözülen parçalarla yükselen 2 değerli metal iyonları akım verimini düşürür. Bu durum, banyonun derinliğe işleme özelliğinin azalması ile anlaşılır.doğru analitik değerler ve bakım şartlarına rağmen bu tür hatanın giderilememesi halinde banyo 30 % oranında seyreltilerek gençleştirilmelidir.

5 SAYFA NO: 5/6 Kataliz konsantrasyonu dipteki çökeltinin sürekli olarak çözünmesiyle tamamlandığı için düzenli olarak analiz yapılması gerekmez, ancak krom çözeltisiyle teması sağlanması için sürekli olarak karıştırılmalı ve nikel kaplanmış parçaların banyoya sülfat taşımayacak şekilde iyice durulanarak taşınması gerekir. Analiz yapılacağı zaman numune almadan önce banyo çalışma sıcaklığında ve en az bir saat aralıklarla karıştırılmış olmalıdır. Çözelti analize gönderileceği zaman plastik numune kapları kullanılmalıdır. ATIK SULAR Gerek yıkama suları gerekse konsantre atıklar 6 değerli krom ve diğer metal iyonları içermektedir.bunların krom 6 arıtma havuzuna alınarak indirgenmeleri gerekir. Durulama sularının arıtılması için yerel yönetimlere danışılmalıdır Bu arıtma krom altı tuzlarının krom 3 tuzlarına çevrilmesini de içerebilir. Çözeltilerin saçılması durumunda suyla seyreltilmeli ve yıkama suları arıtma tesisinde nötralize edilmelidir. Kromik asit çözeltisinin döküntüleri, çuval, pamuk, talaş, kağıt veya selüloz filtre tozu gibi yanıcı maddelere emdirilmemelidir. Bu işi için sadece kuru kum ve toprak uygundur. Kromik asit döküntülerinin tamamı toplanılmalı ve kirlenmemişse kullanılmalıdır. Bulaşık bölge yıkama suları da arıtmaya yönlendirilmelidir. KULLANIM, AKTARMA VE DEPOLAMADA GÜVENLİK Kromik asit asidik, korozyona neden olan yanıcı maddelerle bir araya geldiğinde yangına sebep olabilen kuvvetli bir oksitleyicidir. Krom banyolarında, kromatlamada ve pasivasyonlarda kullanılan kromik asit ciltle temas ettiğinde zor kapanır türden yaralara neden olabilir. Bu tür yaralar genelde iyi yıkanmamaktan veya koruyucu giysiler kullanılmamasından olur. Burunda oluşan yaralar havadaki spreyden veya tozlardan olur. Her türlü kromik asit yarası derhal tıbbi müdahale gerektirir. Çok iyi havalandırmanın sağlanamadığı krom banyolarında gaz kesici kullanılması sağlık açısından zorunludur. Depolama ve Aktarma Oksitleyici maddeler, ağzı iyice kapatılmış olarak, yanıcı maddelerden ve gıdalardan uzak tutulmalıdır. Korozif asitler gıdalardan ve siyanürlerden uzakta depolanmalıdır. Bütün asitler sızdırmaz zeminli depolarda, arıtmaya drenajı olan iyi havalandırılan, yerlerde saklanmalıdır. Kazaya uğrayan insanları ve bölgeyi yıkayabilmek için bir su kaynağı hazır bulundurulmalıdır Kromik asitli maddeler ölçüleceği zaman uygun bir kartuş takılmış maske ve koruyucu giysiler kullanılmalıdır. Bu maddeyle çalışan personel iş bitince iyice yıkanmalı, boş kaplar ile kullanılmış kap ve gereçler de yıkanmalıdır. Koruyucu giysiler üstten çıktıktan hemen sonra temizlenmelidir.

6 SAYFA NO: 6/6 Koruyucu giysiler Çözeltinin sıçramasının ihtimali olduğu her yerde, uygun şekilde gözleri koruyacak gözlükler kullanılmalıdır. Banyo hazırlanırken, elle kullanılan tesisler çalıştırılırken veya ilaveler yapılırken koruyucu giysiler kullanılmalıdır. Normalde giysilerin yapıldığı pamuk naylon gibi maddeler parçalanacağından veya bozunacağından PVC veya lastik önlükler uzun kollu eldivenler ve çizmeler kullanılmalıdır. Deride kaşıntıya engel olmak için her kullanımdan sonra eldivenlerin hem içi hem dışı iyice yıkanmalı, kurutulup talkla pudralanmalıdır. İstenirse işe başlamadan önce ilaveten birde koruyucu krem kullanılabilir. Deriyle temasında yapılacak tedavi Deriye sıçrayan herhangi bir yakıcı asit derhal bol miktarda suyla yıkanmalı ve fosfat tamponuna veya doymuş bikarbonat çözeltisine daldırılmalıdır. Fosfat tamponu : Mono bazik sodyum fosfat : 70 gram Di bazik sodyum fosfat : 180 gram Parlak yeşil boya (fark edilmesi için) : 0,15 gram Saf Su : 880 ml Kullanılırken 1/1 sulandırılacak Tesisin Çalıştırılması Krom kaplama çözeltileri mutlaka ya çok iyi hava emişi olan tesislerde yada gaz kesicilerle kullanılmalıdır. Havada kromik asit spreyi olmamalıdır. Banyolar çalışırken yüzeyine kimsenin eli 20 cm den daha yakına gelmemelidir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 0-15 V aralığında kademesiz olarak kontrol edilebilen ve doğrultma kaybı % 5 in altında olan redresörler kullanılmalıdır.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 0-15 V aralığında kademesiz olarak kontrol edilebilen ve doğrultma kaybı % 5 in altında olan redresörler kullanılmalıdır. SAYFA NO: 1/7 AtılımKimyasalları SELF REGÜLE DEKORATİF KROM KAPLAMA PROSESİ AK 3000 D STARKROM ÜRÜN TANIMI STARKROM, yüksek hızda parlak ve homojen krom kaplama yapmak için geliştirilmiş,sülfürik asit

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3662 H AKROM PARLAK SERT KROM KATALİZÖRÜ (TOZ) ÜRÜN TANIMI BANYO KURULUŞU

AtılımKimyasalları AK 3662 H AKROM PARLAK SERT KROM KATALİZÖRÜ (TOZ) ÜRÜN TANIMI BANYO KURULUŞU SAYFA NO: 1/6 AtılımKimyasalları AK 3662 H AKROM PARLAK SERT KROM KATALİZÖRÜ (TOZ) ÜRÜN TANIMI AK 3662 H AKROM Parlak ve sert krom kaplama yapmak üzere geliştirilmiş, diğer birçok sert krom kaplama banyolarına

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 6.5 ml/lt

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 6.5 ml/lt SAYFA NO: 1/6 AtılımKimyasalları AK 3062 H AKROM PARLAK SERT KROM TUZU ÜRÜN TANIMI AK 3062 H AKROM Parlak ve sert krom kaplama yapmak üzere geliştirilmiş, diğer birçok sert krom kaplama banyolarına karşı

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/6 AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3252 H SUNKROM sert krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı sistemlere

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3151 D SUNKROM dekoratif krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı

Detaylı

AtılımKimyasalları ALKALİ ÇİNKO DEMİR ALAŞIM KAPLAMA AK 25 ÜRÜN TANIMI

AtılımKimyasalları ALKALİ ÇİNKO DEMİR ALAŞIM KAPLAMA AK 25 ÜRÜN TANIMI SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları ALKALİ ÇİNKO DEMİR ALAŞIM KAPLAMA AK 25 ÜRÜN TANIMI % 0.2-0.8 demir içeren, alçak, yüksek ve orta akım bölgelerinde eşit dağılım sağlayan, parlak, esnek Çinko- alaşımı

Detaylı

SERT KROM BANYOSU ES / M 300

SERT KROM BANYOSU ES / M 300 SERT KROM BANYOSU ES / M 300 GENEL BİLGİLER : ES / M 300, sert krom kaplama uygulamaları için ESER KIMYA tarafından geliştirilmiş, demir / çelik gibi sert ve bakır / alüminyum gibi yumuşak malzemeler üzerine

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları SATINE NİKEL KAPLAMA AK 5000 ÜRÜN TANIMI Satine Nikel AK 5000 prosesi, ince taneli ve mat görünümlü dekoratif nikel kaplamalar için kullanılmaktadır. Genel olarak parlak

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : Askı kaplamada yatay katod hareketi gereklidir. Katod hızı dakikada 3 4 metre olmalıdır.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : Askı kaplamada yatay katod hareketi gereklidir. Katod hızı dakikada 3 4 metre olmalıdır. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 5410 KF ANTİK NİKEL KAPLAMA ÇÖZELTİSİ ÜRÜN TANIMI Bakır, pirinç, nikel, gümüş,çinko v.b. gibi malzemelerin üzerine, askı veya dolapla, antrasit renkli kaplamalar yapmayı

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : PE, PP, PVC veya bu malzemelerden birisi ile kaplı çelik tanklar kullanılmalıdır.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : PE, PP, PVC veya bu malzemelerden birisi ile kaplı çelik tanklar kullanılmalıdır. SAYFA NO: 1/5 Atılım Kimyasalları AK 5252 RACKSTAR PARLAK NİKEL KAPLAMA PROSES TANIMI AK 5252 RACKSTAR, yüksek akım sahalarında hızlı ve yüksek parlaklık sağlamak üzere ATILIM KİMYA tarafından geliştirilmiş

Detaylı

AtılımKimyasalları SİYANÜRSÜZ ALKALİ ÇİNKO BANYOSU AK 11 ÜRÜN TANIMI

AtılımKimyasalları SİYANÜRSÜZ ALKALİ ÇİNKO BANYOSU AK 11 ÜRÜN TANIMI SAYFA NO: 1/7 SİYANÜRSÜZ AtılımKimyasalları SİYANÜRSÜZ ALKALİ ÇİNKO BANYOSU AK 11 ÜRÜN TANIMI : Siyanürsüz alkali banyosu parlak çinko kaplamalar elde etmek için kullanılan, çoklu poliamid özel katkı maddeleri

Detaylı

AtılımKimyasalları NİKELSİZ ANTİK KAPLAMA TUZU (FÜME-KOYU GRİ) AK 2343 JV ÜRÜN TANIMI

AtılımKimyasalları NİKELSİZ ANTİK KAPLAMA TUZU (FÜME-KOYU GRİ) AK 2343 JV ÜRÜN TANIMI SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları NİKELSİZ ANTİK KAPLAMA TUZU (FÜME-KOYU GRİ) AK 2343 JV ÜRÜN TANIMI Bakır, pirinç, gümüş, çinko gibi malzemelerin üzerine, askı veya dolapta, antrasit renkli kaplamalar

Detaylı

SERT KROM BANYOSU ES / HF 40

SERT KROM BANYOSU ES / HF 40 SERT KROM BANYOSU ES / HF 40 GENEL BİLGİLER : ES / HF 40, sert krom kaplama uygulamaları için ESER KIMYA tarafından geliştirilmiş, elektrolitin akım verimini yükseltirken aşındırma etkisini azaltan inhibitörler

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Çok kalın kaplamalarda bile esnek kaplamlara imkan verir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Çok kalın kaplamalarda bile esnek kaplamlara imkan verir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları ALKALİ ÇİNKO KAPLAMA PROSESİ AK 16 HI-Z ÜRÜN TANIMI ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Düzgün çinko kaplamalar elde etmek için kullanılan, çoklu poliamid özel katkı maddeleri içeren

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 5120 E/N PARLAK AKIMSIZ NİKEL KAPLAMA ÜRÜN TANIMI

AtılımKimyasalları AK 5120 E/N PARLAK AKIMSIZ NİKEL KAPLAMA ÜRÜN TANIMI SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 5120 E/N PARLAK AKIMSIZ NİKEL KAPLAMA ÜRÜN TANIMI AK 5120 : Birçok değişik metaller, alaşımlar, ve iletken olmayan malzemeler üzerine, orta fosforlu ve mütecanis akımsız

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : Banyoyu saatte 5 defa sirküle edebilecek kapasitede ve sürekli çalışabilen 1 mikron kartuşlu filtre ünitesi kullanılmalıdır.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : Banyoyu saatte 5 defa sirküle edebilecek kapasitede ve sürekli çalışabilen 1 mikron kartuşlu filtre ünitesi kullanılmalıdır. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları KATODİK LAK AK 2341 ÜRÜN TANIMI AK 2341 Katodik Lak metal veya metal kaplı yüzeylere su esaslı elektroforetik parlak ve koruyucu bir kaplama sağlar. AK 2341 Katodik Lak

Detaylı

ACICUP ASİTLİ BAKIR KAPLAMA BANYOSU ARIZA TABLOSU

ACICUP ASİTLİ BAKIR KAPLAMA BANYOSU ARIZA TABLOSU Kadıköy Sicil Ticaret : 20707 ACICUP ASİTLİ BAKIR KAPLAMA BANYOSU ARIZA TABLOSU 1. Kaplama Pürüzlü a) Kaplama çözeltisinde anod partiküllerinin mevcudiyeti. b) Çözelti içerisinde çözünmeyen magnetik partiküllerin

Detaylı

AtılımKimyasalları ASİTLİ BAKIR PROSESİ AK 4550 PROSES TANIMI

AtılımKimyasalları ASİTLİ BAKIR PROSESİ AK 4550 PROSES TANIMI SAYFA NO: 1/8 AtılımKimyasalları ASİTLİ BAKIR PROSESİ AK 4550 PROSES TANIMI Asitli Bakır AK 4550 çok parlak ve çok mükemmel seviyelenmiş bakır kaplama yapmak üzere geliştirilmiş sülfürik asitli bir prosestir.

Detaylı

GRUP: ELEKTRO-KİMYASAL USULLERLE MADEN KAPLAMACILIĞI: 1983/12-16

GRUP: ELEKTRO-KİMYASAL USULLERLE MADEN KAPLAMACILIĞI: 1983/12-16 GRUP: 3819 DİĞER METAL EŞYA 2- ELEKTRO-KİMYASAL USULLERLE MADEN KAPLAMACILIĞI: 1983/12-16 Maden kaplamacılığı yapan müesseselerde sıcak ve hareketli kaplama banyoları mevcut olduğu taktirde bu banyolara

Detaylı

CYACUP SİYANÜRLÜ BAKIR KAPLAMA BANYOSU ARIZA TABLOSU

CYACUP SİYANÜRLÜ BAKIR KAPLAMA BANYOSU ARIZA TABLOSU Kadıköy Sicil Ticaret : 20707 CYACUP SİYANÜRLÜ BAKIR KAPLAMA BANYOSU ARIZA TABLOSU 1. Kaplama Pürüzlü ve Koyu Kırmızı - Kahve Renkli Kaplama a) Çözeltide Karbonat konsantrasyonunun aşırı miktarda oluşu.

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : Banyoyu saatte 5 defa sirküle edebilecek kapasitede ve sürekli çalışabilen 1 mikron kartuşlu filtre ünitesi kullanılmalıdır.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : Banyoyu saatte 5 defa sirküle edebilecek kapasitede ve sürekli çalışabilen 1 mikron kartuşlu filtre ünitesi kullanılmalıdır. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları COLORLAK AK 2641 ÜRÜN TANIMI AK 2641 COLORLAK metal veya metal kaplı yüzeylere su esaslı elektroforetik parlak ve koruyucu renkli bir kaplama sağlar. AK 2641 COLORLAK herhangi

Detaylı

SATEN NİKEL BANYOSU ARIZA TABLOSU

SATEN NİKEL BANYOSU ARIZA TABLOSU Kadıköy Sicil Ticaret : 20707 SATEN NİKEL BANYOSU ARIZA TABLOSU 1. Kaplama Pürüzlü a) Kaplama çözeltisinde anod partiküllerinin mevcudiyeti. b) Çözelti içerisinde çözünmeyen magnetik partiküllerin mevcudiyeti.

Detaylı

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning)

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning) Boya sisteminden beklenilen yüksek direnç,uzun ömür, mükemmel görünüş özelliklerini öteki yüzey temizleme yöntemlerinden daha etkin bir biçimde karşılamak üzere geliştirilen boya öncesi yüzey temizleme

Detaylı

BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ

BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ Faraday Kanunları Elektroliz olayı ile ilgili Michael Faraday iki kanun ortaya konulmuştur. Birinci Faraday kanunu, elektroliz sırasında

Detaylı

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Bir çok metal (yaklaşık 60) elektroliz ile toz haline getirilebilir. Elektroliz kapalı devre çalışan ve çevre kirliliğine duyarlı bir yöntemdir. Kurulum maliyeti ve uygulama maliyeti

Detaylı

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi ELEKTROLİTİK PARLATMA VE DAĞLAMA DENEYİN ADI: Elektrolitik Parlatma ve Dağlama DENEYİN AMACI: Elektrolit banyosu içinde bir metalde anodik çözünme yolu ile düzgün ve parlatılmış bir yüzey oluşturmak ve

Detaylı

GALVANO TEKNİK SİT.KALAY SK.SOSYAL TESİSLER B BLOK KAT 1 İKİTELLİ/İSTANBUL TEL: +9O FAX:

GALVANO TEKNİK SİT.KALAY SK.SOSYAL TESİSLER B BLOK KAT 1 İKİTELLİ/İSTANBUL TEL: +9O FAX: SATİNE NİKEL ES / MAT 234 GENEL BİLGİLER : Satine Nikel ES / MAT 234 elektroliti, ince taneli ve mat görünümlü dekoratif nikel kaplamalar için kullanılmaktadır. Genel olarak parlak nikel kaplama yapılabilecek

Detaylı

Spreyler. www.interendustri.com

Spreyler. www.interendustri.com Vulkanize fiber, Bez ve Kağıt mesnetler üzerine elektroliz yöntemiyle kaplanan zımparalarımız, en yüksek kalite ve performansta aşındırma kabiliyetine sahip, OSA, EN, ANSI sertifikalarına uygun ve uzun

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO 1. VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO KULLANIM ALANI Textil ağartılması, ev ve çamaşırhanelerde beyazlatıcı olarak, su klorlanması ve genel dezenfektasyon

Detaylı

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10008 Kullanım Alanı : Endüstriyel temizlik malzemesi, bulaşık makinesi deterjanı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres

Detaylı

ELOKSAL (ANODİK OKSİDASYON)

ELOKSAL (ANODİK OKSİDASYON) ELOKSAL (ANODİK OKSİDASYON) 1 Alüminyum ve alüminyum alaşımları dünyada demir esaslı malzemelerden sonra en önemli metal grubunu oluşturur. Ayrıca hafif metaller arasında da gerek saf halde gerekse alaşım

Detaylı

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİPLERİ Metot uygulanırken, örnekte bulunan tüm fosforlar, perklorik asitle parçalama işleminden geçirilerek

Detaylı

PH DEĞERİNİN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER YTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEVRE KİMYASI I LABORATUVARI

PH DEĞERİNİN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER YTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEVRE KİMYASI I LABORATUVARI 1. GENEL BİLGİLER PH DEĞERİNİN TAYİNİ ph bir çözeltinin asitlik özelliğinin göstergesi olup, hidrojen iyonunun aktivitesinin eksi logaritmasına ( log [H + ]) eşittir. Çevre Mühendisliği uygulamalarında

Detaylı

Chrome Gleam 3C. Çevre Dostu Üç Değerlikli Krom Kaplama

Chrome Gleam 3C. Çevre Dostu Üç Değerlikli Krom Kaplama Chrome Gleam 3C Çevre Dostu Üç Değerlikli Krom Kaplama Çevreci Proses - Üç Değerlikli Krom Kaplama Chrome Gleam 3C/ 3C Jet Plating İçerik Üç Değerlikli Krom Tanıtımı Üç Değerlikliye Karşı altı Değerlikli

Detaylı

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak,

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak, BT2K PU ELAST Bitüm-Poliüretan Esaslı Çift Komponentli Su Yalıtım Malzemesi Ürün Tanımı Bitüm-Poliüretan esaslı, çift bileşenli, hızlı kürlenen, kalıcı ve yüksek esnekliğe sahip, soğuk uygulanan su yalıtım

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR SÜLFAT LİKİT 1) MADDE VE ŞİRKET TANIMI Ürünün Tanımı: Demir (II) Sülfat likit Ürün İsmi: TUROKS D2S Üretici/ Tedarikçi Firma: Turoksi Kimyevi Maddeleri San. Tic. Ltd.

Detaylı

KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt Boyası

KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt Boyası KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt sı Asfalt yüzeyler için dekoratif renkli kaplama Genel Bilgi : KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt sı asfalt ve beton yüzeylere uygulanan, dekoratif renkli yüzey kaplama sistemidir. Paket

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 6.Endüstriyel Kirlenme Kontrolü - Nötralizasyon Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Birçok endüstrinin atıksuyu asidik veya bazik olduğundan alıcı ortama veya kimyasal ve/veya

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3012 H SUNKROM SERT KROM TUZU ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3012 H SUNKROM SERT KROM TUZU ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/6 AtılımKimyasalları AK 3012 H SUNKROM SERT KROM TUZU ÜRÜN TANIMI AK 3012 H SUNKROM sert krom kaplama banyolarında kullanılan bir krom tuzudur. Klasik sülfatlı sistemlere göre daha hızlıdır

Detaylı

Yayın Tarihi: 21.08.2009

Yayın Tarihi: 21.08.2009 1/5 1. VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI KAPALI FORMULÜ TİCARİ ADI SODYUM HİDROKSİT NaOH Payet Kostik KULLANIM ALANI Deterjan ve sabun endüstrileri. alüminyum ve gıda endüstrisi, Suni ipek, kâğıt hamuru,

Detaylı

GIDALARDA YAĞ TAYİNİ

GIDALARDA YAĞ TAYİNİ GIDALARDA YAĞ TAYİNİ 1. GERBER YÖNTEMİYLE YAĞ TAYİNİ 1.1. Genel Bilgi Yağ tayininin amacı; > Gıdanın kalitesini belirlemek, > Üretimi yapılacak gıdanın yağ oranını belirli bir düzeye ayarlamaktır. > Ayrıca

Detaylı

EPOCELL PR SOLVENTSİZ EPOKSİ ASTARI TANIM ÖZELLİKLER

EPOCELL PR SOLVENTSİZ EPOKSİ ASTARI TANIM ÖZELLİKLER 2000 EPOCELL PR SOLVENTSİZ EPOKSİ ASTARI TANIM Epocell PR, çift bileşenli solventsiz epoksi astarıdır. Yüzeye derinlemesine nüfuz ederek yüzeyi sağlamlaştırır ve epoksi kaplaması için tutunma yüzeyi oluşturur.

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar.

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar. VIIPOL CKS MEMBRAN TEMİİZLEME PROSEDÜRÜ 1.Giriş : Ne kadar iyi bir ön arıtma yapılırsa yapılsın, çalışan bir ters ozmoz ( RO ) sisteminde zaman içinde hamsu içinde bulunan ve ön arıtmadan geçebilen kolloidler,

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

Teknik Bilgi Föyü. Baumit MVR Uni. Beyaz Çimentolu ve Perlitli El Sıvası. Ürün El ile uygulanan, fabrikada karışımı hazır kuru sıva harcı.

Teknik Bilgi Föyü. Baumit MVR Uni. Beyaz Çimentolu ve Perlitli El Sıvası. Ürün El ile uygulanan, fabrikada karışımı hazır kuru sıva harcı. Baumit MVR Uni Beyaz Çimentolu ve Perlitli El Sıvası Ürün El ile uygulanan, fabrikada karışımı hazır kuru sıva harcı. Bileşimi Kalsiyum hidrat, beyaz çimento, kum, katkı maddeleri. Kullanım Alanları Yaygın

Detaylı

SD 3400 Kapasitans Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SD 3400 Kapasitans Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 3400 Kapasitans Seviye Duyargası Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 3400 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 6 4.1. Montaj...

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU BETEX ALÇI LEVHA SU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU BETEX ALÇI LEVHA SU Sayfa : 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Adı: Alçı Levha Su Kullanım Alanları: Nem ve suya karşı dayanım istenilen mutfak, banyo, tuvalet vb. mekânlarda kullanılan su emme oranı azaltılmış

Detaylı

EE70 ÜRÜN TEKNİK BİLGİSİ

EE70 ÜRÜN TEKNİK BİLGİSİ ÜRÜN TEKNİK BİLGİSİ İBA KİMYA FÜZYON BAĞLI EPOKSİ TOZ BOYA Tanım EE70 serisi, fırın kürlendirmeli özel, olarak seçilmiş epoksi reçine ve sertleştiricileri ile formüle edilen baraların elektirk yaltımındaki

Detaylı

Akımsız Nikel. Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir"

Akımsız Nikel. Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir Akımsız Nikel Eğitimi Akımsız Nikel Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir" Akımsız Nikel Anahtar Özellikler Brenner &

Detaylı

TEKNİK BİLGİ DÖKÜMANI (TDS) Epoksi Esaslı, İki Bileşenli, Solventsiz, Zemin ve Duvar Boyası

TEKNİK BİLGİ DÖKÜMANI (TDS) Epoksi Esaslı, İki Bileşenli, Solventsiz, Zemin ve Duvar Boyası Sayfa: 1 / 6 TEKNİK BİLGİ DÖKÜMANI (TDS) Düzenleme Tarihi : 30.05.2014 Tardigrade ECSP 260 Epoksi Esaslı, İki Bileşenli, Solventsiz, Zemin ve Duvar Boyası Tanımı Tardigrade ECSP 260, epoksi esaslı, iki

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ASETON

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ASETON EC NO:20662-2 8 Sayfa No : 1/5 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı :Aseton Formülü : CH 3 COOH 3 Firma Telefon : 0 (224) 243 21 71 Acil Telefon : 05382084672 : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi

Detaylı

ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN

ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Sayfa 1/5 ÜRÜN TANIMI: NOVOBRAN Inside, iç yüzeylerde kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiş,kolay uygulanabilir hazır çözücü içermeyen bir kaplamadır. NOVOBRAN Inside kaplama, özellikle yüksek bir

Detaylı

FW 2K FW 2K. Çimento ve akrilik esaslı 20 kg. toz + 10 kg. akrilik sıvı bağlayıcıdan oluşan süper elastik su yalıtım malzemesidir.

FW 2K FW 2K. Çimento ve akrilik esaslı 20 kg. toz + 10 kg. akrilik sıvı bağlayıcıdan oluşan süper elastik su yalıtım malzemesidir. İKİ BİLEŞENLİ ÇİMENTO + AKRİLİK ESASLI SÜPER ELASTİK SU YALITIM ÜRÜNÜ Çimento ve akrilik esaslı 20 kg. toz + 10 kg. akrilik sıvı bağlayıcıdan oluşan süper elastik su yalıtım malzemesidir. KULLANIM ALANLARI

Detaylı

Yayın Tarihi: 06.07.2010

Yayın Tarihi: 06.07.2010 1/5 26.12.2008 tarihinde 27092 sayılı mükerrer Resmi gazetede yayımlanan Güvenlik Bilgi Fomlarının hazırlanması 1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI KAPALI LÜ TİCARİ ADI Hidroklorik Asit HCl 2. BİLEŞİMİ

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Fiziksel ve Kimyasal Temel İşlemler Laboratuvarı Dersi Güncelleme: Eylül 2016

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Fiziksel ve Kimyasal Temel İşlemler Laboratuvarı Dersi Güncelleme: Eylül 2016 İYON DEĞİŞİMİ DENEYİN AMACI: Sert bir suyun katyon değiştirici reçine kullanılarak yumuşatılması ve reçinenin iyon değiştirme kapasitesinin incelenmesi TEORİK BİLGİLER İyon değiştirme benzer elektrik yüklü

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

: SOFTES GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: SOFTES GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10006 Kullanım Alanı : Evsel temizlik malzemesi, Çamaşır yumuşatıcısı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres : 8780/22

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTA BAKIMINDA TEMEL HİJYEN TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTA BAKIMINDA TEMEL HİJYEN TALİMATI 1.AMAÇ: Hastaların hijyenik bakımını eksiksiz ve hastayı rahatlatacak şekilde yapmak üzere yöntemleri belirlemektir. 2.KAPSAM:Tüm Klinikler,Yoğun Bakımları kapsar. 3.KISALTMALAR: - 4.TANIMLAR: Dekibüt:Bası

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 1.TOZALTI KAYNAĞI

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 1.TOZALTI KAYNAĞI ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 AMAÇ Bu faaliyet sonucunda uygun ortam sağlandığında tekniğe uygun olarak tozaltı kaynağı ile çeliklerin yatayda küt-ek kaynağını yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Toz

Detaylı

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik birçok yöntem bilinmektedir. Pratik çalışmalarda

Detaylı

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Klor, ph 8 de veya daha düşük bir ph da potasyum iyodür çözeltisinden iyotu serbest bırakacaktır. Serbest iyot, indikatör olarak nişasta

Detaylı

Baumit MPA 35 L. Perlitli Makine Sıvası

Baumit MPA 35 L. Perlitli Makine Sıvası Baumit MPA 35 L Perlitli Makine Sıvası Ürün Đç ve dış cephelerde kullanılabilen, makine ile ve elle uygulanabilen, fabrikada karıştırılmış hazır kuru çimento bağlayıcılı bir sıvadır. Özellikle gazbeton

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

KSİLEN GÜVENLİK BİLGİ FORMU : TEKKİM KİMYA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI. Formülü : C 8 H 10 Firma

KSİLEN GÜVENLİK BİLGİ FORMU : TEKKİM KİMYA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI. Formülü : C 8 H 10 Firma EC NO : 215-535-7 GBF No :042 Sayfa No : 1/5 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı : Ksilen Formülü : C 8 H 10 Firma : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad. 8 Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224)

Detaylı

G 620 PARLAK NİKEL BANYOSU ARIZA TABLOSU

G 620 PARLAK NİKEL BANYOSU ARIZA TABLOSU Kadıköy Sicil Ticaret : 20707 G 620 PARLAK NİKEL BANYOSU ARIZA TABLOSU 1. Kaplama Pürüzlü a) Kaplama çözeltisinde anod partiküllerinin mevcudiyeti. b) Çözelti içerisinde çözünmeyen magnetik partiküllerin

Detaylı

Baumit ArtlinePutz. Kaplama

Baumit ArtlinePutz. Kaplama Baumit ArtlinePutz Kaplama Ürün Cephelerin dekoratif tasarımında kullanılan, kullanıma hazır, kıvamlı, organik bağlayıcılı, ince kat örtücü bir kaplamadır. Dış ve iç cepheler için tane dokuya sahip bir

Detaylı

Yayın Tarihi: 06.07.2010

Yayın Tarihi: 06.07.2010 1/5 1. VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİDROKSİT KAPALI FORMULÜ NaOH TİCARİ ADI SUDKOSTİK KULLANIM ALANI Suni ipek, kâğıt hamuru, textil endüstrisi, kauçuk ıslahı, organik çözme ameliyesi, alüminyum

Detaylı

Düşük nikel sülfat miktarının diğer sonucu olarak ise; yüksek akım bölgelerinde oluşan pittingtir (karıncalanma, noktacıklanma, ele gelmeli).

Düşük nikel sülfat miktarının diğer sonucu olarak ise; yüksek akım bölgelerinde oluşan pittingtir (karıncalanma, noktacıklanma, ele gelmeli). KONTROL: a) ph değeri günlük olarak kontrol edilmelidir, ve gereken ayarlamalar yapılarak banyo ph'ı istenilen değerde tutulmalıdır. ph kağıdı yerine ölçümler ph metre ile yapılması tavsiye edilmektedir.

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC Basım Tarihi: 10.02.2010 Page: 1/6 1- Firma ve Ürün tanımı Ürün Bilgileri Ürün İsmi: ALÜMİNYUM SÜLFAT Üretici/Kaynak Firma bilgileri : Ardıçlı evler, Yeryüzü Mah,

Detaylı

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı. TEKNOLATEX 500 Bayındırlık Poz No: 04.613/1-I Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı Ürün Tanımı: Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Detaylı

DUVAR VE ZEMİN KAPLAMALARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

DUVAR VE ZEMİN KAPLAMALARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI DUVAR VE ZEMİN KAPLAMALARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Seramik kesme ve delme aletleri hangi özelliklerde olmalıdır? a. Kesme ve delme aletlerin kesici kısımları keskin olmalıdır. b. Kızaklar temiz ve kolay

Detaylı

Baumit PRIMO 1. Kalın Dokulu Makine Sıvası

Baumit PRIMO 1. Kalın Dokulu Makine Sıvası Baumit PRIMO 1 Kalın Dokulu Makine Sıvası Ürün Đç ve dış mekanlarda kullanılan, fabrika karışımı çimento esaslı kuru hazır makine sıvasıdır. Đç mekanlarda son kat olarak kullanılabilir. Dış mekanlarda

Detaylı

ÜRÜN ADI Teknoser 100

ÜRÜN ADI Teknoser 100 Deri Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Cad. Gergef Sok. No: 6 TUZLA / İSTANBUL Tel: 0216 429 10 00 Fax: 0216 429 02 00 www.teknoyapi.com.tr e-mail : info@teknoyapi.com.tr 1/5 BÖLÜM 1 ÜRÜN VE ŞİRKET BİLGİLERİ

Detaylı

Yüzey İşlem Teknolojileri

Yüzey İşlem Teknolojileri indeks Net Kimya Sanayi Kalite Politikası Yüzey İşlem Teknolojileri Uygulama Alanları Yağ Alma Kimyasalları Fosfatlar Nano Teknolojik Kaplamalar Alüminyum Yüzey İşlemler Tozboya Öncesi Kullanılan Dönüşüm

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-592 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA TRANSFER ASTARI 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı, akrilik dönüşüm

Detaylı

Baumit SilikatTop. (SilikatPutz) Kaplama

Baumit SilikatTop. (SilikatPutz) Kaplama Baumit SilikatTop (SilikatPutz) Kaplama Ürün Kullanıma hazır, macun kıvamında, mineral esaslı, silikat ince son kat dekoratif kaplamadır. Dış ve iç cepheler için, Tane veya Çizgi dokuya sahip sıva dokulu

Detaylı

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri + - + 2 2 - - 2 2 Borunun dış ve iç görünümü ile erozyon korozyon Çatlak korozyonunun görünüm Metalde çatlak korozyonun oluşumu ve çatlak Oyuk korozyonu ve oluşumu

Detaylı

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı. TEKNOLATEX 500 Bayındırlık Poz No: 04.613/1-i Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı Ürün Tanımı: Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP BOOSTER ENZİMLİ

Detaylı

Malzemelerin Yüzey İşlemi MEM4043 / bahar. ön ve son işlemler. Prof. Dr. Gökhan Orhan

Malzemelerin Yüzey İşlemi MEM4043 / bahar. ön ve son işlemler. Prof. Dr. Gökhan Orhan Malzemelerin Yüzey İşlemi MEM4043 / 2016-2017 bahar ön ve son işlemler Prof. Dr. Gökhan Orhan istanbul üniversitesi / metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü Temizleme Yağ Giderme Yüzey Şartlama Ön İşlemler

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP AC Ürün Kodu

Detaylı

TEKNİK BİLGİ DÖKÜMANI (TDS) Tardigrade EPWB 180, epoksi esaslı, iki bileşenli, su bazlı, düşük viskoziteli astar ve emprenye malzemesidir.

TEKNİK BİLGİ DÖKÜMANI (TDS) Tardigrade EPWB 180, epoksi esaslı, iki bileşenli, su bazlı, düşük viskoziteli astar ve emprenye malzemesidir. Sayfa: 1 / 5 TEKNİK BİLGİ DÖKÜMANI (TDS) Düzenleme Tarihi : 30.05.2014 Tardigrade EPWB 180 Epoksi Esaslı, İki Bileşenli, Su Bazlı Astar Tanımı Tardigrade EPWB 180, epoksi esaslı, iki bileşenli, su bazlı,

Detaylı

SICAK SU GRUBU. AQUA Boylerler

SICAK SU GRUBU. AQUA Boylerler SICAK SU GRUBU AQUA Boylerler AQUA TEK SERPANTİNLİ BOYLERLER Sıcak suyun hazırlanması ve depolanması amacıyla kullanılır 800 litre modelleri ile geniş kapasite aralığındadır Serpantin sayesinde hızlı sıcak

Detaylı

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları 1. Çözelti Hazırlama ve ph S.1.1. Bir atıksu arıtma tesisinde ph ayarlamak için çözeltinin her bir litresine 1 ml 0.05N lik H 2 SO ilavesi yapılması gerekmektedir.

Detaylı

ÇÖZELTİ HAZIRLAMA. Kimyasal analizin temel kavramlarından olan çözeltinin anlamı, hazırlanışı ve kullanılışının öğrenilmesidir.

ÇÖZELTİ HAZIRLAMA. Kimyasal analizin temel kavramlarından olan çözeltinin anlamı, hazırlanışı ve kullanılışının öğrenilmesidir. 1. DENEYİN AMACI ÇÖZELTİ HAZIRLAMA Kimyasal analizin temel kavramlarından olan çözeltinin anlamı, hazırlanışı ve kullanılışının öğrenilmesidir. 2. DENEYİN ANLAM VE ÖNEMİ Bir kimyasal bileşikte veya karışımda

Detaylı

Askılar, Raflar ve Konveyörler

Askılar, Raflar ve Konveyörler Askılar, Raflar ve Konveyörler Tavsiyeler Askılar ve Raflar olabildiğince küçük olmalıdır. Askılar parçalardan toz partiküllerini uzaklaştırmamalıdır. Askılar parçalarla sürekli tekrarlanan temas halinde

Detaylı

Baumit ArtlineFarbe. Dekoratif Tasarım Boyası. Bileşimi Organik bağlayıcılar, mineral esaslı dolgu maddeleri, elyaflar, katkı maddeleri, su.

Baumit ArtlineFarbe. Dekoratif Tasarım Boyası. Bileşimi Organik bağlayıcılar, mineral esaslı dolgu maddeleri, elyaflar, katkı maddeleri, su. Baumit ArtlineFarbe Dekoratif Tasarım Boyası Ürün Dış ve iç cepheler için, organik bağlayıcılı, kullanıma hazır bir boyadır. Bileşimi Organik bağlayıcılar, mineral esaslı dolgu maddeleri, elyaflar, katkı

Detaylı

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri.

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Sağlık ve Güvenlik Alman Teknolojisi Alman Kalitesi Gündem 1. VIP Çözümler 2. Sağlık ve Güvenlik 3. Yüzeyler ve Yüzey Hazırlığı 1. Beton Yüzeyler 2. Çelik Yüzeyler

Detaylı

BTMSEAL ALFA HİBRİT ŞEFFAF

BTMSEAL ALFA HİBRİT ŞEFFAF BTMSEAL ALFA HİBRİT ŞEFFAF Alfa Hibrit Polimer Esaslı Tek Komponentli Şeffaf Su Yalıtım Malzemesi Ürün Tanımı: BTMSEAL ALFA HİBRİT ŞEFFAF Negatif ve pozitiften, - 5 ºC ve üstü sıcaklıklarda, ıslak zeminlere

Detaylı

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca Güncelleme tarihi: 01.04.2008 Yayın tarihi: 01.04.2008 Sayfa 1 / 5 1. Madde/Müstahzar ve

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA A1 AKRİLİK Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA A1 AKRİLİK Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-350 Sayfa No : 1/ 6 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA A1 AKRİLİK Su bazlı akrilik dış cephe boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı

Detaylı

TRC GÖKKUŞAĞI UYGULAMA ve İŞLEME KILAVUZU

TRC GÖKKUŞAĞI UYGULAMA ve İŞLEME KILAVUZU TRC GÖKKUŞAĞI UYGULAMA ve İŞLEME KILAVUZU Eylül 2007 Trakya Cam Sanayii A.Ş İçerik 1. Giriş 2. Ürün Tanımı 3. Paketleme 4. Stoklama 5. Kesme 6. Şekillendirme 7. Yıkama 8. Uygulama a. Tavsiye edilen uygulama

Detaylı

Baumit Vorspritzer. Ön Serpme. Ürün Doğrudan elle veya sıva makinesi ile uygulanabilen fabrika karışımı hazır kuru harç.

Baumit Vorspritzer. Ön Serpme. Ürün Doğrudan elle veya sıva makinesi ile uygulanabilen fabrika karışımı hazır kuru harç. Baumit Vorspritzer Ön Serpme Ürün Doğrudan elle veya sıva makinesi ile uygulanabilen fabrika karışımı hazır kuru harç. Bileşimi Çimento, sıva kumu, katkı maddeleri Özellikler Uygulandığı yüzeyin tutucu

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 57-55-6 Kullanım alanları : Polyester üretiminde, kozmetik sanayisinde,

Detaylı

POLİÜRETAN KAPLAMA TEKNİK ŞARTNAMESİ

POLİÜRETAN KAPLAMA TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 Genel Notlar : Betonun mukavemeti epoksi kaplamalar için uygun olmalıdır, dolayısıyla kaplama yapılacak beton en az C 25 tercihen C 30 C 35 standardında olmalı, yüzeyde ( kaymak tabakası ) gevşek kısım

Detaylı

Isı, ses ve su yalıtımında devrim yaratan çözüm! Seranit ten...

Isı, ses ve su yalıtımında devrim yaratan çözüm! Seranit ten... Isı, ses ve su yalıtımında devrim yaratan çözüm! Seranit ten... Su geçirmez Isı geçirmez Ses geçirmez Yanmaz İNDEKS SERAMONT 4 SERAMONT BİNA MANTOLAMA ISI-SES-SU YALITIM HARCI 6 SERAMONT U-BİNA MANTOLAMA

Detaylı