İlahiyat Önlisans İslam Sanatları Tarihi 1.ÜNİTE NOTLARI. *Sanatın sözlük anlamı: el alışkanlığı ile yapılan. -Ustalık -Hünerle yapmak -Eser yaratmak

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İlahiyat Önlisans İslam Sanatları Tarihi 1.ÜNİTE NOTLARI. *Sanatın sözlük anlamı: el alışkanlığı ile yapılan. -Ustalık -Hünerle yapmak -Eser yaratmak"

Transkript

1

2 İlahiyat Önlisans İslam Sanatları Tarihi 1.ÜNİTE NOTLARI *Sanatın sözlük anlamı: el alışkanlığı ile yapılan -Ustalık -Hünerle yapmak -Eser yaratmak *Plastik sanatlar: resim heykel ve mimarlıktır.. *Bir sanatı yapmak için geçerli bilgi ve hünere sahip olan kimseye kimseyesanatkar usta veya artist denir. *Zanaat, sınaat, sanaat kelimesinden bozulmuş insanların maddi ihtiyaçlarını karşılamak için el emeği ve becerisi ile yapılan ve sanat özelliği olmayan iş anlamında kullanılmıştır.. *Sanat kelimesinin ilk dönemlerdeki tanımının içine giren sanat dalları mimarlık heykel ve resimdir.. SORU CEVAP ŞEKLİNDE ÖZET 2. ÜNİTE 1.Emevi ordugah camileri hangileridir? Çoğu Emevîler tarafından yaptırılmış olan ilk camiler ordugâh camileridir. Geniş alanları kaplayan bu camileri: Basra ve Kûfe camileri ile eski Kahire de(fustat) Amr Camii ve Kayrevan da (Kuzey Afrika) Sîdî Ukbe Camii 2.Kudüsteki Mescid-i Aksa yı ilk yapan kimdir? 702 yılında ve Halife Abdülmelik tarafından. 3.Mescidi Aksa yı tekrar camiye dönüştüren kimdir? Haçlıların saray haline getirmesinden sonra Selâhaddin-i Eyyûbî tarafından geri alınarak tekrar cami haline getirilmiştir. 4.Emevilerin en önemli yapısı hangisidir? Emevî mimarisinin en önemli yapısı Şam da ki, Emevîyye Camii dir. 5.Emeviyye Camii, neyin yerine yapılmış? Halife I. Velîd zamanında yılları arasında tamamlanmış olan Şam Emevîyye Camii burada eskiden bulunan bir Roma tapınağı ile bir Bizans bazilikasının yerine inşa edilmiştir 6.Emeviyye Camii nde bulunan mozaik süslemelerinde hangi figürler vardır? Köşkler, servi ağaçları ve cennet manzaraları ile zenginleştirilmiş bu mozaik resimlerde insan ve hayvan figürlerine yer verilmemiştir.

3 7. İslâm sanatının ilk anıtsal yapısı gözü ile bakılan bu eser hangisidir? Abdülmelik tarafından 691 yılında Kudüs hareminde yaptırılmış olan Kubbetü s-sahre dir hac yeri denen yer neresidir? Kubbetü s-sahre, Hz. Muhammed in Miraç gecesi bastığı ve Allah a yükseldiği kabul edilen kutsal kaya üzerinde ikinci bir hac merkezi ziyaretgâh olarak yaptırılmıştır. 9.Kubbetü s Sahre nin onarımı kim tarafından yapılmıştır? IX. yüzyıl başlarında kubbe çökmüş, mozaikler dökülmüş ve onarım görmüştür. En esaslı onarım da Kanûnî Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış ve dışı mozaik yerine çinilerle kaplanmıştır. 10.İslam sanat tarihi bakımından duvar resimleri önemli olan ürdündeki kasr hangisidir? Ürdün de Kusayru Amre, kesme taş mimarisiyle ve üç bölümlü tonozlu esas mekânıyla diğer Emevî kasırlarından farklıdır. Bu kasrın duvar resimleri İslâm sanatı tarihi bakımından önem taşımaktadır 11. Emevî çöl sarayların bilinen ilk örnekleri hangileridir? Halife Hişâm b. Abdülmelik devrinde 727 yılında yapılmış olan Kasrü l-hayri l-garbî ve Kasrü l-müşettâ, Hırbetü l-mefcer 12.Günümüzde Kasrül müşettanın kabartmaları nerede bulunmaktadır? Kasrü l-müşettâ nın muhteşem kabartmaları II. Abdülhamid tarafından Alman İmparatoru Kaiser II. Wilhelm e hediye edilmiştir. Günümüzde Berlin Pergamon Müzesi nde sergilenmektedir 13.Abbasi mimarisinin getirdiği en büyük yenilik nedir? Şehirleşme 14. Abbâsî devrinde kurulan en önemli şehrin ismi nedir? Yeni Sâmerrâ Şehri 15. İslâm sanatı içinde bilinen ilk türbenin ismi nedir? Kubbetü s-suleybiyye 16. Kubbetü s-suleybiyye de kimler gömülüdür? Müstansır, Mu tez ile Mühtedî burada gömülüdür. 17.Abbasiler dönemin yapılmış olan Ühaydır Sarayı özellikleri nelerdir?

4 Ühaydır Sarayı Bağdat ın 120 km. kadar güneyinde bulunan, surla çevrili bir çöl sarayı olarak bazı özelliklere sahiptir. Tuğla süslemeler ve sivri kemerler yanında içte, mekânların ayrı ayrı avlular çevresinde beyt denilen bir düzende sıralanmış olması ve genellikle üç kollu tarma düzeni denilen mimari planlamayı göstermesi ilgi çekicidir 18. Abbâsî devrinin en büyük sarayı hangisidir? Cevsaku l-hakānî. Ek Bilgi :Sâmerrâ da Halife Mu tasım tarafından Türk beyi Artuk Ebü l-feth b. Hâkān için yaptırılmış fakat çok beğendiği için kendisi kullanmıştır da Mütevekkil in kendi merkezi için yaptırdığı sarayın adı nedir? Belkuvârâ Sarayı 20.Samerradaki alçı süsleme sanatı nasıldır? Sâmerrâ daki alçı süsleme üslûpları mermer tozu ile alçının karışmasından meydana gelen bir çeşit kaplama esasına dayanır. 21.İrandaki Abbasi eserleri hangileridir? Damgan da Tarı Hane Cami ile İsfahan ın doğusundaki Nâyin Camii İran sahasında Abbâsî sanatını temsil eden iki önemli eserdir. 22. Sâmânoğlu Türbesi nerdedir? Buhara şehrinde 23.Emevi ve Abbasi devrinin sanat özellikleri nelerdir? Emevî devri sanatı Geç Antik devrin mirası üzerinde bir sentez yaratmıştır. Abbâsî devri sanatı ise Türkler in büyük etkisiyle doğuya dönük bir üslûbun uygulayıcı ve geliştiricisi olmuştur. 24. Mağrip denilen Kuzey Afrika Endülüs adı verilen İspanya da hangi eser model alınmıştır? Bütün Kuzey Afrika da Kayrevan Sîdî Ukbe Camii nin modeli esas alınmış, dinî mimaride ve camilerde çeşitli şekillerde bu şema ve form uygulanmıştır. 25. Endülüs te ki Kurtuba Camii ni kim yaptırmıştır? 786 da I. Abdurrahman. Cami, içi, kırmızı tuğla ve beyaz taşın birlikte kullanılmasıyla değişik bir manzara gösterir. 26. Batı İslâm sanatının en önemli eseri nedir? Kurtuba camii 27. Kurtuba Camii yapısı hangi mimarileri etkilemiştir?

5 Batı İslâm sanatının en önemli ürünlerinden biri olarak görülen Kurtuba Camii nin mimari unsurları ve süslemeleri yalnız Kuzey Afrika İslâm mimarisini değil, Avrupa ve Akdeniz mimarisini de etkilemiştir 28. İspanya da Benî Ahmer Devleti nin merkezi neresidir? Gırnata 29.Gırnatadan kalan en önemli eser? Nasrîler olarak da tanınan Gırnata emîrlerinden kalan en önemli yapı XIV. yüzyıldan kalma Elhamra Sarayı dır 30.Meşver nedir? Elhamra Sarayı nda, Sultanın davalara bakıp tebaasını kabul ettiği bölümün ismidir. 31.Elhamra sarayında harem kısmının merkezinde ne vardır? Arslanlı havuz (Harem kısmının merkezinde aslan heykelleriyle fıskıyeli havuzu bulunan avlu yer alır) 32.Elhamra Sarayı nın planında ne tercih edilmiştir? Sağlamlıktan çok gösteriş ve rahat (Plan, ihtiyaca göre meydana gelmiş, sağlamlıktan çok rahat ve gösterişli süslemeler tercih edilmiştir) 33. Fâtımî mimarisinde planlarda örnek alınan eserler hangileridir? Genellikle Tolunoğlu Camii ile Kayrevan Camii örnek alınmış 34. Fâtımî lerin eserleri nelerdir? Hâkim Camii, Akmer Camii, elcüyûşî Camii, Seb Abenat (yedi kızlar) adı ile tanınan türbeler ve Seyyide Rukıyye Türbesi 35.Mısırda Eyyübi mimarisinde kalanlar nelerdir? Eyyûbî devri anıtlarından çok azı günümüze ulaşmıştır. Mısır da bazı türbeler dışında, onların getirdiği ilk medreselerden de bir şey kalmamıştır 36.İranda kendinden sonra Doğu İslam sanatlarını etkileyen devlet hangisidir? İran da Büyük Selçuklu sanatı kendinden sonraki bütün Doğu İslâm sanatlarını sonuna kadar etkileyecek kuvvetli bir gelenek kurmuştur 37.Mısır da Erken İslam devri eserlerinden ayrılan yapı hangisidir? Şerif Tetabe (Tabataba) Meşhedi 38.Üçgenlerle kubbeye geçiş hangi mimaride görülür? Uygur

6 39.İlk Karahanlı eserleri neyden yapılmıştır? İlk Karahanlı eserleri kerpiç yapılardır.(kerpiç sora tuğla) 40.Karahanlılar da İlk kerpiç yapılara örnek yapı hangisidir? İlk kerpiç yapılarından Eski Dehistan Mezarlığı nda Şir-Kebir adındaki büyük kubbeli yapı da rastlanır. 41. enine gelişmiş, mihrap önünde kubbeli cami veya ilk merkezi planlı camii hangisidir? Kerpiç ve tuğlanın birlikte kullanıldığı Buhara yakınındaki Hazar Camii kare planlı bir yapıdır 42.Diğer Karahanlı camii hangisidir?( Aslında bu soru ilk haliyle günümüze ulaşan tek Karahanlı Camii hangisidir şeklinde de değiştirilebilir ) Talhatan Baba Camii, tamamen tuğladan yapılmıştır. Enine dikdörtgen planın ortasında, mihrap önünde yapının bütün genişliğiyle bir kubbe yer almaktadır. 43. Buhara da pişmiş toprak süslemeli camii hangisidir? Mugak Attari Camii nin portal cephesi pişmiş toprak zengin süslemeler arasında çini süslemenin de kullanıldığı erken bir örnektir. 44. Buhara daki yapıların çoğu kim tarafından yaptırılmıştır.? Arslan Han tarafından ( ) 45. Mihrap duvarındaki sarı kırmızımtırak küçük parlak tuğlalardan geometrik kûfî kitâbeleri ile ilgi çeken camii hangisidir? 1119 tarihli Namazgâh 46.Karahalı tuğla işçiliğinin en olgun örneği hangisidir? Kalan minaresi- Mescid-i Cuma nın minaresi 47. Erken tarihli İslâm türbelerinden ilki hangisidir? İlki Sâmerrâ da Kubbetü s-suleybiye ve Buhara da Sâmânoğulları türbesidir. 48. Özbekistan daki En eski Karahanlı eseri hangisidir? 978 tarihli Arap Ata Türbesi 49. Karahanlı tuğla mimarisinin 2 önemli eseri hangisidir? Ayşe Bibi ve Balaci Hatun türbeleri 50.Karahanlı kervansarayları isimleri nelerdir?

7 Ribât-ı Melik, Dehistan, Akçakale, Dâye Hatun, Başane (Kurtlu Şehir) 51.Anadoludaki sultan hanlarının planını andıran kervansaray hangisidir? Başane kervansarayı 52.Karahanlıların kervansaray mimarisinde geliştirdikleri kompozisyonlar hangileridir? Avlu-eyvan ve kubbe 53.Gazne deki ağaç direkler üzerine zengin süslemeli düz çatılı bir yapı olarak yapılan yapının ismi nedir? Arûs-i Felek Camii 54. Arûs-i Felek Camii nin minareleri kime aittir? 1.si Sultan III. Mesud a, 2.si Behram Şah a 55.Gazneli minarelerinin Karahanlı minarelerinden farklılığı nerden bellidir? Arûs-i Felek Camii nin minarelerinden 56. En önemli Gazneli camii hangisidir? Leşker-i Bâzâr Ulucamii 57. Gazneliler in kaynaklarda adı geçen medreselerinden günümüze kalan olmuşmudur? Hayır hiçbir örnek kalmamıştır. 58.Gaznelilerin Güney Afganistan da Bust şehrinin karşı kıyısındaki sarayının adı nedir? Leşker-i Bâzâr 59. Leşker-i Bâzâr Sarayı nın taht salonunun duvarlarında ne var? Taht salonunun duvarları Sultan Mahmud un hassa ordusunu canlandıran ve belge niteliği de taşıyan figürlerle doldurulmuştur. 60. Sultan Mahmud tarafından Şehnâme yazarı Firdevsî nin hâtırasına yaptırdığı eserin adı nedir? Ribât-ı Mâhî (veya Çahe) 61. Selçuklular dan önce eyvan-kubbe birleşmesinin olduğu Gazneli yapısı hangisidir? Gazneli Ribât-ı Mâhî (veya Çahe)

8 62. İran da Büyük Selçuklular ın geliştirdiği plan ve mimari formlar esas alınarak yapılan en önemli yapı hangisidir? Anıtsal camii 63.ve bu mimarinin ilk örneği hangisidir? İsfahan Mescid-i Cuması 64. İsfahan Mescid-i Cuması nı yaptıran kimdir? Melikşah 65. Selçuklu kubbelerinin geleneksel formu formu hangi eserde bulunmaktadır? İsfahan Mescid-i Cuması 66. İsfahan Mescid-i Cuması nda bulunan anıtsal kubbe şeması nerelere uzanır? Anadolu ve Mısır 67. Mescid avlusunun kuzeyinde Melikşah ın emriyle hanımı Terken Hatun adına yaptırılmış yapının adı nedir? Kümbet-i Hâkî 68.Gotik prensiplerinin görüldüğü yapı hangisidir? Kümbet-i Hâkî 69. Büyük Selçuklu mimarisinin teknik ve estetik açıdan en olgun yapısı gözüyle bakılan bu eser hangisidir? Kümbet-i Hâkî 70.İran da ki diğer Selçuklu camileri hangileridir? İran daki Kazvin Mescid-i Cuma ve Mescid-i Haydariyye 71. Selçuklu mimarisinin İran da en önemli camilerinden biri, bütün mimari yenilikleri ve araştırmaları tek bir yapı içinde topladığı eseri hangisidir? Zevvâre Cuma Camii dir. 72.Zevvare Cuma Camii, yüzyıllar boyu hangi camilerin planlarına öncülük etmiştir? Asya camileri 73. 7,45 m. çapındaki kubbe ilk hangi eserde bulunmaktadır?

9 Zevvare Cuma Camii 74. İran ve Orta Asya camilerinin vazgeçilmez plan şeması nedir? Karahanlı ve Gazneli mimarisinde geniş ölçüde uygulanmış olan dört eyvanlı avlu şeması 75.Aynı prensiplerle ve aynı tarihlerde yapılan bir diğer camii hangisidir? Ardistan Mescid-i Cuması 76.Dört eyvanlı avlulu camiinin kullanışı nasıldır? Pratik bakımdan namaza pek uygun olmayan bu cami planında asıl mihrap yanında başka mihraplar da koyma gereği ortaya çıkmıştır. 77. En erken medreseler hangi devirde ortaya çıkmıştır? Gazneliler 78.Melikşah devrinden kalan ve günümüze kadar gelebilen medreseler hangileridir? Hargirt ve Rey medreseleri 79. dört eyvanlı avlu nerde uygulanmış? Büyük Selçuklular dört eyvanlı avlu şemasını önce medreselerde denemiş, sonra anıtsal cami mimarisinde kullanmışlardı. 80. Büyük Selçuklular döneminde mezar anıt tipleri hangileridir? Kümbet ve türbe olarak iki tiptir. 81.Tuğrul bey zamanı kümbedleri nasıldır? Kümbed-i Alî; sekizgen planlı ve kubbeli, Damgan da (Çihilduhterân) Kırkkızlar Kümbeti ise tuğladan yuvarlak planlı ve kubbeli bir yapıdır. 82.Selçuklu dönemin en önemli mezar anıtları hangileridir? Harekân I ve II kümbetleri 83.Selçuklu türbe mimarisinin en olgun örneği hangisidir? Merv deki Sultan Sencer Türbesi 84.Bu kubbeyi geçen yapı hangisidir? Hoca Ahmed Yesevî Türbesi 85.Büyük Selçukçu kervansarayları hangileridir?

10 Ribât-ı Enûşirvân ve Büyük Selçuklu kervansaraylarının en tanınmış olanı ise Ribât-ı Şerif tir 3.ÜNİTE OSMANLI MİMARİSİ Soru Cevapları 1.Osmanlıların klasik çağın temellerini attıkları eser hangisidir? Osmanlı mimarlarının, İstanbul un fethinden (1453) çok daha önce Bursa ve Edirne de uzun bir mimari tecrübeden sonra Üç Şerefeli Cami de olduğu gibi klasik çağın temellerini attıkları ve prensiplerini ortaya koydukları görülür. 2.Osmanlı mimarisinin klasik dönem özellikleri nelerdir? 1. Araziyi kullanmak: Araziyi kıbleye göre en uygun şekilde kullanmak, 2. Sadelik: Yerine göre yeterince süsleme yapmak, aşırıya kaçmamak, 3. Malzeme kullanımı: Malzemeyi yerli yerince ekonomik olarak kullanmayı tercih etmek, 4. Işık ve renk: Camilerde yere kadar inen pencerelerle ışığı yeterince ve iyi bir şekilde kullanmak, kasvetli bir atmosfer yaratmamak, 5. Proporsiyon-tenasüp: Kütle, mekân, kubbe, avlu ve minarenin birbirine oranı ve uyumu, yuvarlak ve dik ve yatay çizgilerin armonisi, orijinal (pençli, teğet) sivri ve Bursa kemer biçimlerini ve belli pencere ve kapı nisbetlerini kullanmak, 6. Mukarnas ve silmeler: Bir düzlemden veya bir objeden diğerine geçişte silme, mukarnas gibi geçiş elemanı kullanmak, 7. Simetriyi yerinde kullanmak, gibi bazı özellikleri sayılabilir. 3.Ehl-i hiref nedir? Osmanlıda sanat zanaat gruplarının genel ismi 4. Tüm mimar esnafı kime bağlıydı? Şehirlerde bir mimarbaşına ve hepsi de İstanbul daki sermimârân-ı Hâssa ya, yani hassa mimarbaşına bağlı idiler. 5.Mimarlık eğitimini zorluğu hangi eserlerde anlatılır? Bu öğrenimin bir hayli uzun ve emekli olduğunu Mimar Sinan ın hayatını ve yaptığı eserleri yazan Sâî Çelebi nin Tezkiretü l-bünyân isimli tezkiresinden ve Sultan Ahmed Camii mimarı Sedefkâr Mehmed Ağa nın hayatını kaleme alan Cafer Ağa nın Risâle-i Mimâriyye isimli kitabından öğrenmekteyiz. 6.İnşa edilecek camilerin plan ve krokilerine ne ad verilirdi? Resim veya tasvir veya mimar kârnâmesi denilirdi. 7.Hassa mimarlar ocağı ne zaman sonlanmış ve yerine ne gelmiştir? Hassa Mimarlar Ocağı, XIX. yüzyıl ortalarına kadar devam etmiş ve II.Mahmud un devrinde şehreminlik ve mimarbaşılık hizmetleri birleştirilerek Ebniye-i Hâssa Müdürlüğü kurulmuştur.

11 8.Daha sonra bu kuruluş nereye bağlanmıştır? Ticaret ve Nâfia Nezâreti ne 9.Osmanlı inşaatlarında kullanılan malzemeler nelerdir? Taş, tuğla, ahşap ve metal 10. Osmanlı mimarisinde, süslemede neler kullanılmıştır? Alçı, taş, çini (kaşi) ve kalem işi 11.Osmanlı mimarisinde, doğrudan sıva üzerine boya ve altınla yapılan bezeme işine ne ad verilir? Kalem işi 12.Külliye nedir? Osmanlı şehirlerinde ve kasabalarında cami merkez olmak üzere birbirine bağlı yapılar topluluğuna külliye(manzûme) denir. 13.Ana yollar üzerinde bulunan külliyelere ne ad verilir? Menzil külliyeleri 14. Muvakkithane nedir? Namaz vakitlerinin tesbit eden bir muvvakkitin bulunduğu son derece basit ve küçük yapılardır 15.Küçük külliyeler hangi yapılardan müteşekkildir? Küçük külliyeler cami, medrese ve imaret-tabhane, hamam ve türbeler ile sınırlıdır. 16. Küçük külliye örnekleri nelerdir? Bursa da Yıldırım, Yeşil ve Muradiye külliyeleri 17.İlk çok programlı külliye hangi eserdir? İstabul daki Fâtih Külliyesi dir 18.Fatih külliyesinin mimarı kimdir? Atik Sinan 19. II. Bayezid ın külliyeleri nelerdir? Fatih Külliyesi nden on altı yıl sonra II. Bayezid Amasya (1486), Edirne (1487) ve İstanbul da ( ) üç büyük külliye inşa ettirmiştir.

12 20. II. Bayezid ın tımarhanesi de olan külliyesi hangisidir? Edirne deki Bayezid Külliyesi 21. Sultan II. Bayezid in türbesi hangi külliyesindedir? İstanbul daki külliyesindedir. 22. Süleymaniyye külliyesini hangi sultan yaptırmıştır? XVI. yüzyılda Kanûnî Sultan Süleyman 23. Mimar Sinan ın ustalık eserim dediği eser hangi eseridir? Süleymaniye 24.Süleymaniye külliyesinde kimlerin türbesi vardır? Mimar Sinan, Kanûnî Sultan Süleyman ve ve Hürrem Sultan ın 25.Şehzadebaşındaki külliye kimin için yapılmıştır? Sultan Süleyman ın çok sevgili oğlu Şehzade Mehmed için 26. Üsküdar Atik Valde Külliyesi hangi devirdendir? İstanbulda Sinan devrinde yapılan serlendendir. 27.Selimiye külliyesinin özellikleri nelerdir? *Daha dar bir programa sahiptir * Merkezde dünyanın en başarılı mimari örneği olan Selimiye camii vardır. * 2 medrese mektep ve darulkurradan oluşur. 28. Sultan Ahmed Külliyesi nin mimarı kimdir? Sedefkâr Mehmed Ağa 29.Ulu camii tipi hangi gelenekte görülür? Bursa ve Edirne Ulu camileri geleneği 30.İki minare ve iki şerefe yaptırabilme ayrıcalığı kime aittir? Sadece sultanlara. 31.Osmanlı camilerinde dış dünyayla ilişki nasıl sağlanmıştır? Dış dünya ile ilişki, neredeyse zemine kadar inen alt sıradaki pencereler ve ikinci ve üçüncü sıra pencerelerdeki renkli camlar ile kurulur.

13 32. Çok büyük merkezli tekkelere ne ad verilir? Âsitane 33.Büyük asitane örnekleri nelerdir? *Konya Mevlevihânesi *İstanbul da Mevlânâkapı daki mevlevîhane, *Seyyidgazi *Makedonya-Kalkandelen de gördüğümüz Bektaşî tekkesi 34. Şâhide nedir? Kabir taşı.taş işleme sanatının en güzel örnekleri. 35.Osmanlı medreselerinin yapı özellikleri nelerdir? * Kapalı avlulu Selçuklu medreselerinin açık avlulu hale dönüştürülmüş halidir. * Üstü açık önü açık veya kapalı ve 8 kenarlı çeşitleri de vardır. 36.Medreselerin ortak özelliği nedir? Öğrenci odalarının yanında dershane bulunması. 37.İkinci katında medrese olan camii hangisidir? Bursa Hudâvendigâr Cami 38. Uygulamalı hastane birimi olan medreselere örnek veriniz? *Edirne deki II. Bayezid Külliyesi ndeki Bîmarhane Akıl Hastahanesi *Süleymaniye Tıp Medresesi ve Dârüşşifası 39.Sıbyan mektepleri kaç bölümden oluşur? Osmanlı mimarisinde ilkokul diyebileceğimiz sıbyan mektepleri, Plan olarak ocaklı ve dolaplı kışlık (şitâiyye) ve diğeri etrafı açık, havadar yazlık (sayfiyye) iki bölümden oluşmaktadır. 40.İlk Osmanlı hastanesi hangisidir? Bursa Yıldırım Dârüşşifası 41. İstanbuldaki ilk hastane hangisidir? Fâtih Külliyesi ndeki hastane. 42.Tabhane nedir? Tabhane bir misafirhanedir

14 43.Osmanlı su yapıları nelerdir? *Hamam-Kaplıca-Ilıca *Su Bendleri-Kemerler *Çeşme *Şadırvan ve Sebiller 44. Hassa Mimarları Ocağı nda da mimarbaşıdan sonra gelen en büyük rütbe hangisidir? Su nâzırlığı 45.Hamamlar kaç ana unsurdan oluşur? Hamamlar çok değişik plan tertibine rağmen bünyesinde dört ana unsuru barındırır. Bunlar, camekân veya soğukluk denen soyunma yeri, bir geçit vazifesi gören ve temizlik bölümlerinin de bulunduğu ılıklık,halvetlerin ve göbek taşının ve halvetlerin bulunduğu sıcaklık, ısıtma biriminin bulunduğu külhan ve sıcak su haznesi. 46.Su kemerlerinden mühendislik ve mimarlık harikası olan eser hangisidir? Moğlova Kemeri 47. Şadırvanın en güzel örneği hangisidir? Ayasofya Şadırvanı dır. 48. Kıymetli malların saklandığı ve satıldığı kârgir muhkem yapılar hangileridir? Bedestenler 49.Bedestenlar şehirlerde kaç tanedir? Sabahları açılıp akşamları kapanan ve bekçilerle muhafaza edilen bedestenler, her şehirde yalnızca bir tane bulunur. Yalnızca istanbulda Fatih 2 tane yaptırmıştır. 50.İstanbuldaki en eski han hangisidir? İstanbul da en eski han olarak Fâtih devrinde yapılmış olan Kürkçü Hanı bulunmaktadır. 51.En belirgin kervansaray örneği hangisidir? Büyükçekmece Köprüsü yanındaki Sultan Süleyman Kervansarayı dır 52.Mostar köprüsünün mimarı kimdir? Mimar Hayreddin 53.Mimar Sinanın bilinen 8 köprüsünün en meşhurları hangileridir? *Sultan Süleyman ın Büyükçekmece deki köprüsü 635 m.

15 *Sokullu Mehmed Paşa nın Drina Suyu üzerindeki Vişegrad Köprüsü ise 179 m. boyundadır. 54.Evliya Çelebi, İstanbulda kaç saray olduğunu söyler? Evliya Çelebi İstanbul da elli üç hanedan ve vezir sarayının isimlerini saymaktadır. 55.İlk Osmanlı sarayı hangisidir? İlk Osmanlı sarayı Bursa da kale içinde, ikinci saray da Dimetoka da idi. 56. İstanbul un alınışından sonra yapılan ilk saray hangisidir? Fâtih tarafından bugünkü İstanbul Üniversitesi nin yerinde yaptırılmıştır. Eski Saray adını taşımakta idi. 57.Daha çok hanım sultanların kullandığı saray hangisidir? Üsküdar sarayı 58.Vezir saraylarının en ednası hangisidir ve şimdi ne olarak kullanılmaktadır? Evliya Çelebi tarafından vezir saraylarının en edna sı, yani en basit ve mütevazisi olarak tarif edilenibrahim Paşa Sarayı nın kârgir olan büyük bir bölümü zamanımıza kadar gelmiştir. İbrahim Paşa Sarayı bugün Türk ve İslâm Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır. 59.Dolmabahçe sarayını kim yaptırmıştır? XIX. yüzyıl ortasında Abdülmecid tarafından 60.Günümüze ulaşan en eski yalı hangisidir? En eskisi XVII. yüzyıl sonuna tarihlenen ve sadece divanhanesi harap halde zamanımıza ulaşan ahşap yalı örneği Kandilli de Amca Hüseyin Paşa Yalısı dır 61.Osmanlı mimarisi üslup ve karakter olarak kaça ayrılır? Dört döneme ayrılır: *1.bursa ve Edirne dönemi ( ) *2.klasik dönem( ) ( 1.sinan öncesi 2.sinan dönemi*sinan sonrası) *3.Yabancı etkilerdönemi( )(1.barok dönemi 2.ampir art nouvea *4.milli mimarlık dönemi ( ) 62.Tek veya iki kubbeli merkezi camilerin ilk örneği hangileridir? Tek veya iki kubbeli merkezî planlı camilerin ilki sayılabilecek olan Orhan Cami (1340) ve Edirne de de klasik çağın habercisi Üç Şerefeli Cami (1447) görülür. 63.Sinan öncesi dönemi mimarları kimlerdir?

16 *Atik Sinan *Mimar Ayas, *İstanbul II. Bayezid Külliyesi mimarı Yakub Şah b. Sultan Şah *Sultan Selim Külliyesi mimarı Acem Ali *Hayreddin *Kemaleddin 64.Mimar Sinanın ilk büyük külliyesi? Mimar Sinan ilk büyük külliyesini kalfalık eseri olarak Şehzade Camii ile gerçekleştirir 65.Mimar Sinanın çırakları kimlerdir? *Davud Ağa *Dalgıç Ahmed Ağa *Sedefkâr Mehmed Ağa 66.Mimar Sinan sonrası döneminin eserleri hangileridir? *Yeni Cami *Üsküdar da III.Mehmed in annesi Hatice Gülnuş Sultan için yaptırılan Yeni Valide Cami (1710) 67.Barok döneminin en önemli eseri hangisidir? En önemli örneğini İstanbul da Nuruosmaniye Külliyesi 68.Barok dönemi eserleri nelerdir? *Yeni Fâtih Cami (1771) *Lâleli Külliyesi (1763) *Ayazma Camisi, *Topkapı Sarayı nda Mustafa Paşa Köşkü *Selimiye Kışlası 69.Barok döneminin önemli mimarları kimlerdir? *Kayserili Mehmed Ağa *Mehmed Tahir Ağa 70. Türk Ampir (Art-Nouveau) Dönemi eserleri hangileridir? *Nusretiye, *III. Selim in inşa ettirdiği Selimiye, *Hırka-i Şerif *Dolmabahçe ve Ortaköy camileri *II. Mahmud Türbesi, *Dolmabahçe ve Beylerbeyi sarayları 71. Türk Ampir devrinin mimarları kimlerdir?

17 *Mehmed Emin Ağa *Abdülhalim Efendi *Balyan ailesi 72. Türk Ampir üslubunun özellikleri nelerdir? Sade görünüşlü cepheleri vardır.barok unsurları da vardır yapılarda.antik çağ sanatından alınan biçim ve moifler yer alır. 73.Milli mimari devrinin mimarları kimlerdir? *Mimar Vedat *Mimar Kemaleddin *Mimar Muzaffer *Mimar Talat

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

CAMİ MİMARİSİ EMEVİLER EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ OSMANLI MİMARLIĞI

CAMİ MİMARİSİ EMEVİLER EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ OSMANLI MİMARLIĞI CAMİ MİMARİSİ EMEVİLER 661-750 Y. Doç. Dr. UZAY YERGÜN EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ TUNUS KAYRAVAN 670-726 (F: A.Ç., 2006) ŞAM EMEVİYE, 706-714 EMEVİLER DEVRİ ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ 756-1031 KUDÜS MESCİD-ÜL

Detaylı

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz.

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz. Karahanlılar Dönemine ait Kalyan Minaresi (Buhara) Selçuklular Döneminden kalma bir seramik tabak Selçuklulara ait "Varka ve Gülşah adlı minyatür Türkiye Selçuklu halısı, XIII. yüzyıl İlk dönemlere Türk

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER Fatımiler Hz. Muhammed in kızı Fatma nın soyundan geldiklerine inanılan dini bir hanedanlıktır.tarihsel olarak Fatımiler İspanya Emevileri ile Bağdat taki

Detaylı

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul

Detaylı

Osmanlı mimarisinin oluşumuna etki eden faktörler nelerdir? Osmanlı mimari eserlerinin ihtişamlı olmasının sebepleri neler olabilir

Osmanlı mimarisinin oluşumuna etki eden faktörler nelerdir? Osmanlı mimari eserlerinin ihtişamlı olmasının sebepleri neler olabilir Selimiye Camiinin "Dört minaresi kubbenin dört yanındadır...bu minarelerin hem ince hem üçer yollu olmasının güçlüğü malumdur. 'Ayasofya kubbesi gibi kubbe Devlet-i Islamiyede bina olunmamıştır' deyü Hristiyanların

Detaylı

ERKEN OSMANLI SANATI. (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz

ERKEN OSMANLI SANATI. (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz ERKEN OSMANLI SANATI (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz Osmanlı mimarisinin erken döneminden günümüze gelen yapıların çoğu dini mimariye bağlıdır. Dönem üsluplarını ve plan gelişmesini

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI SASANİLER (226-651) Sasaniler daha sonra Emevi ve Abbasi Devletlerinin hüküm sürdüğü bölgenin doğudaki (çoğunlukla Irak) bölümüne hükmetmiştir.

Detaylı

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ SELANİK AYASOFYA CAMİSİ BAKİ SARI SAKAL SELANİK AYASOFYA CAMİSİ Aya Sofya (Azize Sofya) tapınağı Selanik in merkezinde, Ayasofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktadadır. Kutsal İsa ya, Tanrının gerçek

Detaylı

İSLAM SANATLARI TARİHİ

İSLAM SANATLARI TARİHİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İSLAM SANATLARI TARİHİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 1 632-1258 HALİFELER DÖNEMİ (632-661) Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, her biri İslam ın yayılması için çalışmıştır. Hz. Muhammed in 632 deki vefatından sonra Arap

Detaylı

SLÂM SANATLARI TAR H

SLÂM SANATLARI TAR H T.C. ANADOLU ÜN VERS TES YAYINI NO: 2084 AÇIKÖ RET M FAKÜLTES YAYINI NO: 1117 Anadolu Üniversitesi lâhiyat Önlisans Program SLÂM SANATLARI TAR H Editör Prof.Dr. Muhittin SER N Yazarlar Prof.Dr. Muhittin

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

Mimar Sinan'ın Eserleri

Mimar Sinan'ın Eserleri Mimar Sinan'ın Eserleri Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. İşte Mimar

Detaylı

SLÂM SANATLARI TAR H

SLÂM SANATLARI TAR H T.C. ANADOLU ÜN VERS TES YAYINI NO: 2084 AÇIKÖ RET M FAKÜLTES YAYINI NO: 1117 Anadolu Üniversitesi lâhiyat Önlisans Program SLÂM SANATLARI TAR H Editör Prof.Dr. Muhittin SER N Yazarlar Prof.Dr. Muhittin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n A Ç I L I Ş L A R A Ç I L I Ş L A R A PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun en güzel örneklerinden birini oluşturan Pertevniyal Valide

Detaylı

TÜRK MİMARLIK TARİHİ

TÜRK MİMARLIK TARİHİ düzen ve anlam düzen ve anlam Bartolomeu Velho,1568 düzen ve anlam düzen ve anlam düzen ve anlam düzen ve anlam düzen ve anlam düzen ve anlam ideal olanı bulmak ideal olanı bulmak Bu dünya benim tasarımımdır.

Detaylı

ÜNİTE İSLAM SANAT TARİHİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ERKEN OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİ

ÜNİTE İSLAM SANAT TARİHİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ERKEN OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER ERKEN OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİ Camiler Medreseler Türbeler Hanlar, Kervansaraylar ve Bedestenler Hamamlar Saraylar İSLAM SANAT TARİHİ Bu üniteyi çalıştıktan sonra Erken Osmanlı Dönemi

Detaylı

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA]

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA] Orta Asya'daki ağaç direkli ahşap camilerin Anadolu'daki örnekleri Selçuklu'nun ahşap ustalıkları ile 13.yy dan günümüze ulaşmıştır. Ayakta kalan örnekleri Afyon ve Sivrihisar Ulu Camileri, Ankara Arslanhane

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı Selçuklu Dönemi (1071-1308) Oğuzların devamı olan XI. yüzyılın yarısında kurulan, merkezi Konya olan Selçuklular

Detaylı

ANADOLU SELÇUKLU MİMARİSİ

ANADOLU SELÇUKLU MİMARİSİ ANADOLU SELÇUKLU MİMARİSİ İlk bölümde Orta Asya mimarisinin bazı unsurlarının Anadolu yu etkilediğinden söz etmiştik. Bu etkileşim İran üzerinden Erzurum-Sivas hattından Anadolu nun batısına doğru yayılır.

Detaylı

Ortadoğu ve Balkanlar üzerindeki hâkimiyetini sağladıktan sonra Osmanlı Devleti, İstanbul

Ortadoğu ve Balkanlar üzerindeki hâkimiyetini sağladıktan sonra Osmanlı Devleti, İstanbul MİMAR SİNAN IN KOCAELİ NDEKİ ESERLERİ Suphi SAATÇİ* Ortadoğu ve Balkanlar üzerindeki hâkimiyetini sağladıktan sonra Osmanlı Devleti, İstanbul merkezli yol ağlarını hem doğu hem batı yönünde geliştirmiştir.

Detaylı

İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER

İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number:XIII/1 Nisan/April2004, 169-180 İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER Kadriye Figen VARDAR Osmanlı Devleti XVIII. yüzyıldan

Detaylı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Hanları - Kervansarayları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Hanları ve Kervansarayları............... 4 0.1.1 Rüstempaşa Kervansarayı................

Detaylı

ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar.

ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar. ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar. ( 1102 1409 ) Diyarbakır, Harput, Mardin Diyarbakır Artuklu Sarayı İlk Artuklu Medresesi İlgazi tarafundan Halep te yaptırıldı. Silvan (Meyyafarkin)

Detaylı

SANAT TARİHİ NOTLARI OSMANLI MİMARİSİ-CAMİLER

SANAT TARİHİ NOTLARI OSMANLI MİMARİSİ-CAMİLER SANAT TARİHİ NOTLARI OSMANLI MİMARİSİ-CAMİLER Bugün Osmanlı dönemine ait orijinal en eski yapı Bilecik teki Orhan Gazi İmareti dir. Ertuğrul Gazi Türbesi nin karşısındaki tepenin yamacında bulunan yapı

Detaylı

GEÇ DÖNEM OSMANLI MıMARİSİ. Yıldız Demiriz

GEÇ DÖNEM OSMANLI MıMARİSİ. Yıldız Demiriz GEÇ DÖNEM OSMANLI MıMARİSİ Yıldız Demiriz Mimar Sinan ın ölümü ile Osmanlı mimarisinde Klasik Dönem diye adlandırılan çağ kapanmış, ama bu büyük ustanın etkileri uzun süre devam etmiştir. Bu etki, özellikle

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

Genel Hatlarıyla Hindistan daki Türk Sanatı

Genel Hatlarıyla Hindistan daki Türk Sanatı Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Hatlarıyla Hindistan daki Türk Sanatı Kemal Esmek, 019 2014, MANİSA Hindistan a gelen Türkler, Hint mimarisine ilgi göstermeseler de, eski tapınakların

Detaylı

12. Hafta : Klasik Dönem Osmanlı Sanatı. Klasik Dönem Osmanlı Sanatı. Yıldız Demiriz

12. Hafta : Klasik Dönem Osmanlı Sanatı. Klasik Dönem Osmanlı Sanatı. Yıldız Demiriz 12. Hafta : Klasik Dönem Osmanlı Sanatı Klasik Dönem Osmanlı Sanatı Yıldız Demiriz İkinci Bayezid döneminden 16. yüzyılın sonuna kadar olan süre, Osmanlı mimarisinin Klasik Dönemi olarak adlandırılır.

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler 95 Sur içi Camisi Tek Kitapta! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., İstanbul un tarihsel ve mimari açıdan en zengin bölgesi Sur içini inci gibi süsleyen

Detaylı

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi Eski Mağara Camisi'ne Yeni Mağara Camisi'nin batı duvarının yanından gidilerek ulaşılmaktadır. Tamamen terk edilmiş olan yapının içinin ve cephesi her geçen gün daha fazla tahrip olduğu görülmektedir.

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ OSMANLI DÖNEMİ MİMARLIĞI

MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ OSMANLI DÖNEMİ MİMARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ OSMANLI DÖNEMİ MİMARLIĞI Osmanlı İmparatorluğu Genel Özellikleri Osmanlı Devleti, 13. yüzyıl sonlarından 20. yüzyılın

Detaylı

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

RESTORASYON ÇALIŞMALARI VAKIFLAR İSTANBUL I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI RESTORASYON ÇALIŞMALARI (01.01.2011 Tarihi İtibari ile) restorasy n 175 restorasy n 175 RESTORASYONU TAMAMLANAN ESERLER (2004-2010) S.NO İLİ İLÇESİ TAŞINMAZ

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

KONU I: ORTA ASYA TÜRK MİMARİSİ

KONU I: ORTA ASYA TÜRK MİMARİSİ KONU I: ORTA ASYA TÜRK MİMARİSİ Orta Asya daki Türk Mimarisi eserlerinin büyük bölümü Altınordu devri sonrasına aittir. Daha önceki dönemlere ait eser yok denecek kadar azdır. Bunda zamanın tahribatının

Detaylı

MİM 282 - MİMARLIK TARİHİ VE KURAMI II 2013-14 GÜZ

MİM 282 - MİMARLIK TARİHİ VE KURAMI II 2013-14 GÜZ MİM 282 - MİMARLIK TARİHİ VE KURAMI II 2013-14 GÜZ 13 ŞUBAT - 1- Erken Dönem İslam Mimarlığı İslam Mimarlığı 20 ŞUBAT - 2- Anadolu Selçuklu Mimarlığı Camiler 27 ŞUBAT - 3- Anadolu Selçuklu Mimarlığı Medreseler,

Detaylı

MİMAR SİNAN. Hazırlayan : Doç. Dr. Yavuz Unat. Mimar Sinan

MİMAR SİNAN. Hazırlayan : Doç. Dr. Yavuz Unat. Mimar Sinan MİMAR SİNAN Hazırlayan : Doç. Dr. Yavuz Unat Mimarlık tarihinin en büyük mimarlarından birisidir. Koca Sinan olarak tanınan Mimar Sinan 1489 da Kayseri nin Gesi bucağının Ağırnas köyünde doğdu. Çocukluğu

Detaylı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Köprüleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Köprüleri......................... 4 0.1.1 Gazimihal Köprüsü.................... 4 0.1.2 Beyazid Köprüsü.....................

Detaylı

Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun

Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun Eyüp Sultan Gezi Rehberi 01 AYŞE HUBBİ HATUN TÜRBESİ Osmanlı nın Kadın Şairleri Vardı. Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun (? - 1590), Akşemseddin Hz.nin soyundan Şemsi Efendi ile

Detaylı

Kurşunlu Camii. Kayseri deki Sinan. Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16.

Kurşunlu Camii. Kayseri deki Sinan. Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16. Kayseri deki Sinan Kurşunlu Camii Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16. yüzyıl mimari karakterini taşıyan tek kubbeli, tek minareli, son cemaat mahalli

Detaylı

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı Konya'nın 90 km kuzeybatısında yer alan ve 349 km2 yüzölçüme sahip olan Ilgın, günümüzden 3500 yıl önce şimdiki iskan yerinin 25 km kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt"

Detaylı

Eskiz Defterlerimden Osmanlı Mimarisi

Eskiz Defterlerimden Osmanlı Mimarisi Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları Kitap No: 41 Yayın Danışmanı Ömer Arısoy Koordinasyon Erdem Zekeriya İskenderoğlu Veli Koç Eskiz Defterlerimden Osmanlı Mimarisi Serap Ekizler Sönmez Editör Doç.

Detaylı

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin /

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / 50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ

Detaylı

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ CAMİLERİ

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ CAMİLERİ DÜNYANIN EN ÖNEMLİ CAMİLERİ Mescid-i Haram - Suudi Arabistan Müslümanların en kutsal mekanıdır. Yeryüzünde inşa edilen ilk mescittir. İçinde her gün beş defa yöneldiğimiz Kabe, Hz. İbrahim in makamı ve

Detaylı

ÖRNEKLER. Nazife KURTMAN

ÖRNEKLER. Nazife KURTMAN ÇANAKKALE ESERLERİNDEN ÖRNEKLER Nazife KURTMAN Ki anakkale İlinde tesbit ettiğimiz yapıların tarihçeleri ve plân özellikleri hakkında ben bu ^ I konuşmamda ayrıntıya girmeyeceğim. Çünkü tesbit edilen bu

Detaylı

Haçlı Seferlerinin hızının azaldığı 13. yüzyılın ilk yarısı Anadolu Selçukluları için bir yayılma ve yerleşme dönemi olmuşken, İlhanlı vesayeti

Haçlı Seferlerinin hızının azaldığı 13. yüzyılın ilk yarısı Anadolu Selçukluları için bir yayılma ve yerleşme dönemi olmuşken, İlhanlı vesayeti Selçuklular, 1100 KAPALI MEDRESELER Haçlı Seferlerinin hızının azaldığı 13. yüzyılın ilk yarısı Anadolu Selçukluları için bir yayılma ve yerleşme dönemi olmuşken, İlhanlı vesayeti altında geçen ikinci

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

OSMANLI MEDRESELERİ. Tapu ve evkaf kayıtlarına göre orta ve yüksek öğretim yapan medrese sayısı binden fazlaydı.

OSMANLI MEDRESELERİ. Tapu ve evkaf kayıtlarına göre orta ve yüksek öğretim yapan medrese sayısı binden fazlaydı. B130214028 Nil ÜSTER OSMANLI MEDRESELERİ Medrese, Müslüman ülkelerinde orta ve yüksek öğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders kökünden gelir. Medreselerde ders

Detaylı

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

FETİH SONRASI OSMANLI MİMARLIĞINDA KLASİK DÖNEM

FETİH SONRASI OSMANLI MİMARLIĞINDA KLASİK DÖNEM FETİH SONRASI İstanbul 1453-1520 Fatih Camisi ve Külliyesi, 1463-70 Matrakçı Nasuh un minyatüründe Fatih Külliyesi Beyazıt taki Eski Saray Matrakçı Nasuh Eski Saray ve Yeni Saray Topkapı Sarayı II. Mehmed

Detaylı

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ Yarım Gün Yemeksiz Sabah Turu Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları nın yönetildiği, Tarihi Yarımada nın kalbi olan Sultanahmet Meydanı. İmparator Justinian tarafından 6. yüzyılda

Detaylı

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ TALAS SAVAŞI (751) Diğer adı Atlık Savaşıdır. Çin ile Abbasiler arasındaki bu savaşı Karlukların yardımıyla Abbasiler kazanmıştır. Bu savaş sonunda Abbasilerin hoşgörüsünden etkilenen

Detaylı

Mimar Sinan ve İstanbul un Silueti Prof. Dr. Suphi SAATÇİ

Mimar Sinan ve İstanbul un Silueti Prof. Dr. Suphi SAATÇİ Mimar Sinan ve İstanbul un Silueti Prof. Dr. Suphi SAATÇİ Mimar Sinan ın Hayatı Türk mimarlık ve sanat tarihinin en büyük simalarından biri olan Mimar Sinan ın 16. yüzyılın başlarında doğduğu tahmin ediliyor.

Detaylı

Bâlî Paþa Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul

Bâlî Paþa Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul 191 Camii minaresi Camii, Ýstanbul un Fatih ilçesinde, Hýrka-i Þerif civarýnda, Hüsrev Paþa Türbesi yakýnýnda, caddesi, Hoca Efendi sokaðýnda bulunmaktadýr. Bu camiin bânîsi, Sultan Ýkinci Bayezid in veziri

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ 1.GÜN 24 Mayıs 2015 Pazar Ankara Tahran 2. GÜN 25 Mayıs 2015 Pazartesi Tahran Tebriz Saat 18.00 de Ankara Esenboğa Havalimanı Dış hatlar servisinde

Detaylı

Sunuş. Kayseri Kültür Yolu Gezi Rehberi

Sunuş. Kayseri Kültür Yolu Gezi Rehberi Sunuş Gevher Nesibe tıp kompleksi 1204-1206 yıllarında, inşa edilmiş olup, Anadolu da ilk defa modern anlamda tıp eğitiminin tatbiki olarak yapıldığı bir sağlık kurumuydu. Medresede, tıbbiyede devrin en

Detaylı

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ DERS NOTLARI VE ŞİFRE TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ EMEVİLER Muaviye tarafından Şam da kurulan ve yaklaşık

Detaylı

Osmanlı nın ilk hastanesi:

Osmanlı nın ilk hastanesi: mekan Osmanlı nın ilk hastanesi: Yıldırım Darüşşifası YAPIMI 1394 TE TAMAMLANAN VE OSMANLI DEVLETİ NİN İLK HASTANESİ OLARAK KABUL EDİLEN BURSA DAKİ YILDIRIM DARÜŞŞİFASI, OSMANLI NIN YAPI ALANINDA DEVLET

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

Beylikler,14.yy. başı BEYLİKLER DÖNEMİ

Beylikler,14.yy. başı BEYLİKLER DÖNEMİ BEYLİKLER DÖNEMİ Beylikler,14.yy. başı Sınırlara yerleştirilmiş olan Türkmen beylikleri, Selçuklulardan sonra bağımsızlıklarını kazanarak Anadolu Türk mimarisine canlılık getiren yapıtlar vermişlerdir.

Detaylı

İlk Selatin Camii: Fatih Camii

İlk Selatin Camii: Fatih Camii On5yirmi5.com İlk Selatin Camii: Fatih Camii İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından 1470 yılında büyük bir külliye ile yaptırılan Fatih Camii, ilk 'selatin cami' olma özelliğini taşıyor.

Detaylı

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez)

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) CAMÝÝ VE MESCÝTLER Ekleyen kapadokya Pazartesi, 12 Mayýs 2008 Son Güncelleme Pazar, 24 Aðustos 2008 Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) Nevþehir il merkezinde bulunan Damat Ýbrahim

Detaylı

II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 II.Beyazid Camisi ve Külliyesi (II.Beyazid Kompleksi).... 4 0.1.1 Darüşşifa

Detaylı

GEBZE NİN TARİHİ ESERLERİ CAMİLER

GEBZE NİN TARİHİ ESERLERİ CAMİLER GEBZE NİN TARİHİ ESERLERİ CAMİLER 1. Sultan Orhan Camii : Gebze'nin batısında yer alan cami tahmini olarak 1323-1331 yılları arasında inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden olan camiyi

Detaylı

Tarihi Siyesepol Köprüsü nün altı 38 YEDİKITA EYLÜL 2014

Tarihi Siyesepol Köprüsü nün altı 38 YEDİKITA EYLÜL 2014 38 YEDİKITA EYLÜL 2014 Tarihi Siyesepol Köprüsü nün altı ... Nısf-ı Cihan İsfahan... Hz. Ömer (r.a.) devrinde fethedilmişti. Selçukluların başşehri, Harzemşahların, Timurluların ve Safevilerin gözdesiydi.

Detaylı

SELÇUKLU MİMARİSİ BAHAR YARIYILI YRD.DOÇ.DR. BANU ÇELEBİOĞLU

SELÇUKLU MİMARİSİ BAHAR YARIYILI YRD.DOÇ.DR. BANU ÇELEBİOĞLU SELÇUKLU MİMARİSİ 2017-18 BAHAR YARIYILI YRD.DOÇ.DR. BANU ÇELEBİOĞLU SELÇUKLU MİMARİSİ - Türklerin ilk tarihi belgelerini Göktürk İmparatorluğu (VI-VII. yy) ile bıraktıklarını görüyoruz. Türk unvanını

Detaylı

Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii

Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii On5yirmi5.com Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii Bazı camilerimiz vardır ki, bulundukları yere şeref verirler. Ortaköy deki bu cami bulunduğu yerden cazibe ve füsun alır. Yayın Tarihi : 1 Ağustos

Detaylı

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER» Genel Bilgi» Ulu Camii» Gülabibey Camii» Sulu Camii» Haliliye Camii» Eski Hükümet Konağı ve Gazipaşa İlkokulu» Yeraltı Hamamı» Abdalağa Hamamı» Hanlar» Serap Çeşmesi...»

Detaylı

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE)

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) YRD.DOÇ.DR.IŞIL KAYMAZ, 2017, ANKARA ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BU SUNUMU KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANMAYINIZ YA DA ÇOĞALTMAYINIZ! Türk Bahçesi Günümüze kadar gelen bazı

Detaylı

SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ

SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ (İSHAK PAŞA CAMİSİ) Selanik Alaca İmaret Camisi Alaca İmaret Camisi Selanik şehir merkezinin kuzey bölümünde bulunmaktadır. Aziz Dimitris

Detaylı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Çarşıları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Çarşıları ve İş Merkezleri................ 4 0.1.1 Alipaşa Çarşısı(Kapalı Çarşı).............. 4 0.1.2

Detaylı

ERUH İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

ERUH İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları ERUH İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 115 3.4. ERUH İLÇESİ 3.4.1. EMİR NASREDDİN KÜLLİYESİ Eruh a bağlı Kavaközü Köyü nde, vadi içindedir. Külliyeyi oluşturan yapıların hiç birisinin üzerinde kim tarafından

Detaylı

Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye'

Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye' www.mevzuattakip.com.tr Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye' "Osmanlı'nın nuru" olarak adlandırılan Nuruosmaniye Külliyesi, klasik Osmanlı formu ile Batı'nın barok mimari ve süsleme detaylarının en iyi şekilde

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları 54 MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN SARAYLARI FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Eski Saray (Beyazıt Sarayı) MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN

Detaylı

SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ

SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ (AHEİROPİİTOS KİLİSESİ) Ahiropiitos Kilisesi, Egnatia Caddesinin kuzeyinde Ayasofya Sokağında bulunuyor. M.S. 451 yılında Halkidona da Selanik

Detaylı

Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri. Konya Sahip Ata Cami Erzurum Ulu cami Saltuklar

Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri. Konya Sahip Ata Cami Erzurum Ulu cami Saltuklar Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri Dini Mimari: Bu gruptaki eserler arasında camiler, mescitler, medreseler,türbe ve kümbetler,külliyeler,tekke ve zaviyeler yer almaktadır. Camiler:Anadolu

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

MĠMAR SĠNAN VE KLASĠK DÖNEM

MĠMAR SĠNAN VE KLASĠK DÖNEM MĠMAR SĠNAN VE KLASĠK DÖNEM Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, 1548 Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, 1548 Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, 1548 Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, 1548 Üsküdar Mihrimah Sultan Camii,

Detaylı

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları BAYKAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 75 3.3. BAYKAN İLÇESİ 3.3.1. VEYSEL KARANÎ TÜRBESİ Baykan ilçesine bağlı Ziyâret beldesindeki Veysel Karanî Câmii ve Türbesi nin ne zaman ve kimler tarafında

Detaylı

Cumhuriyet Dönemi nde ;

Cumhuriyet Dönemi nde ; O Orta Asya Türklerinin bahçe düzenlemeleri hakkındaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Bunun en büyük nedeni belki de Türklerin mekan olusturmada toprak, kerpic gibi cabuk dağılan malzeme kullanmalarının

Detaylı

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı olarak 01 Kasım 2013 Cuma günü Koruma Kuramı ve Geleneksel Yapı Bilgisi I dersleri kapsamında

Detaylı

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran Tarihi ve bugünü ile Her an Harran Güneydoğu haritası (Urfa, Harran) İbrahim Ur dan Kenan Ülkesine giderken Harran dan geçti mi? Yakup Harran da Yakup un kuyusunun fotoğrafı Yakup un kuyusu (?) Ay Tanrısı

Detaylı

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI N.Cansen KIUÇÇOTE Rest.Uzm.Y.Mimar ayın Konuklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eski Eser Onarım çalışmaları içerisinde Edime İlinde oldukça kapsamlı restorasyonlara

Detaylı

Bazı Dini/Tarihi Yapıların Sırları

Bazı Dini/Tarihi Yapıların Sırları Zigurat Taoizm de Tapınaklar Kiliseler Medine deki Eğik Minarenin Sırrı Hacer-i Muallak Kâbe Ölçülerindeki Cami: İsmail Ağa Camii Sivas Divriği Ulu Camiindeki Gölgeler Süleymaniye Camii İs Odası Şemsi

Detaylı

3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI)

3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI) 3. AHMET ÇEŞMESİ (İSTANBUL - SULTANAHMET MEYDANI) İstanbul da Bâb-ı Hümâyun ile Ayasofya arasında XVIII. yüzyıla ait büyük meydan çeşmesi ve sebil. Osmanlı dönemi Türk sanatının çeşme mimarisinde meydana

Detaylı

YAHYA SOFÎ NİN İSTANBUL FATİH CAMİİ PENCERE ALINLIKLARINDAKİ FATİHA SÛRESİ

YAHYA SOFÎ NİN İSTANBUL FATİH CAMİİ PENCERE ALINLIKLARINDAKİ FATİHA SÛRESİ YAHYA SOFÎ NİN İSTANBUL FATİH CAMİİ PENCERE ALINLIKLARINDAKİ FATİHA SÛRESİ Bilal SEZER Özet: Bu çalışmada, İstanbul Fatih Camii'nin dış yüzeyinde bulunan taşa mahkûk celi sülüs yazıların yazı ve istif

Detaylı

Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu

Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu "Bilindiği üzere ülkemiz en ücra köşesine kadar Vakıf taşınmaz Kültür Varlıkları ile doludur. Uygarlıkların beşiği olan Anadolu dünyanın hiçbir yeri ile kıyaslanamayacak

Detaylı

PROF. DR. İLKER ÖZDEMİR YRD. DOÇ. DR. OSMAN AYTEKİN

PROF. DR. İLKER ÖZDEMİR YRD. DOÇ. DR. OSMAN AYTEKİN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ PROF. DR. İLKER ÖZDEMİR YRD. DOÇ. DR. OSMAN AYTEKİN Yapı mühendisliğinin amacı, yapıları belirli bir seviyesinde, yeterli bir rijitliğe sahip bir şekilde ve en ekonomik

Detaylı

HÜDAVENDİGAR KÜLLİYESİ

HÜDAVENDİGAR KÜLLİYESİ HÜDAVENDİGAR KÜLLİYESİ Hüdavendigar Külliyesi olarak bilinen Sultan I. Murad Külliyesi, 1363-1366 yılları arasında, şehrin batısında, ovaya hakim tepenin üzerinde inşa edilmiştir. Külliye; cami, medrese,

Detaylı

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA : MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA I j : Şemsi Paşa Camii Boğ az'a karşı Üsküdar iskelesinin solunda kurulmuştur. Cami medrese ile birlikte arsanın düzeni olmayan durumuna uyularak sınırlı boyutlar içinde, büyük

Detaylı