İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI ENGELLİLER MÜDÜRLÜĞÜ (İSEM)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI ENGELLİLER MÜDÜRLÜĞÜ (İSEM)"

Transkript

1 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ENGELLİLER MÜDÜRLÜĞÜ (İSEM)

2 ENGELLİLER MÜDÜRLÜĞÜ İstanbul Büyükşehir Belediyesi nde 1994 yılında Özürlüler Koordinasyon Merkezi olarak kurulan hizmet birimi, çeşitlenen hizmetleri ve büyüyen yapısı ile zamanla şehirdeki bütün engelli ailelerine yerinde hizmet ulaştırmayı amaç edindi. Bu amaca hizmet vermek üzere yeni merkezlerle beraber Temmuz 2006 da Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde müdürlük olarak kurumsallaştı.istanbul Büyükşehir Belediye Meclisi nin tarihli 230 sayılı kararı ile Engelliler Müdürlüğü (İSEM) adını aldı. İSEM tarafından İstanbul un çeşitli noktalarında 25 merkezde engellilikle ilgili bilgilendirme, bilinçlendirme, yönlendirme, danışmanlık, sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri verilmek üzere çalışmalar yürütülmektedir.

3

4

5 MERKEZLER AVRUPA SİLİVRİ BÜYÜKÇEKMECE KÜÇÜKÇEKMECE BAĞCILAR ESENLER GAZİOSMANPAŞA RAMİ RAMİ ORTEZ-PROTEZ YEDİKULE BEYOĞLU KAĞITHANE SARIYER YAZ KAMPI FATİH BAKIRKÖY

6 MERKEZLER ANADOLU BEYKOZ ÜMRANİYE ATAKENT MALTEPE ÇEKMEKÖY SANCAKTEPE SULTANBEYLİ ŞİLE TUZLA

7 MİSYON Engelli bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla engellilere yönelik yardım ve destek hizmetlerini güçlendirmek, engellilerin toplumsal hayata katılımını arttırmak için gerekli tedbirleri almak, toplumda engellilikle ilgili farkındalık yaratmak ve engellilerin haklarına saygılı bir toplum yapısının oluşumuna katkıda bulunmak. VİZYON İstanbul il sınırları içerisinde yaşayan engelli bireylere ve yakınlarına dünya standartlarında hizmet sunmak.

8

9 KİMLERE HİZMET VERİYORUZ? İstanbul il sınırları içinde ikamet etmek kaydıyla, tam teşekküllü bir hastaneden %40 veya üzeri vücut fonksiyon kaybı olduğunu bir sağlık kurulu raporuyla belgeleyen; görme, işitme-konuşma, ortopedik ve zihinsel engelliler ile ruhsal-duygusal rahatsızlığı veya süreğen hastalığı olan bütün engellilere hizmet vermektedir. KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER; * Engelli Sağlık Kurulu Raporu * Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

10 MEVCUT HİZMETLERİMİZ SOSYAL REHABİLİTASYON ve DANIŞMANLIK HİZMETLERİ PSİKOLOJİK DESTEK HİZMETLERİ EĞİTİM HİZMETLERİ FİZYOTERAPİ ve SPORLA REHABİLİTASYON HİZMETLERİ MANEVİ BAKIM HİZMETİ İSTİHDAM DESTEK HİZMETLERİ ERİŞİLEBİLİRLİK ve ULAŞIM HİZMETLERİ MEDİKAL MALZEME ve ORTEZ PROTEZ DESTEĞİ YAZ KAMPI TOPLUMSAL BİLİNÇLENDİRME PROJESİ (ESHA) DİĞER HİZMETLERİMİZ

11 SOSYAL REHABİLİTASYON VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ I. Sosyal Servis Hizmetleri İSEM Sosyal Servisi, engelli ve yakınlarının ilk olarak başvurabilecekleri servistir. Bilgilendirme, danışmanlık, kurum içi ve dışı departmanlara yönlendirme ve bu yönlendirmelerin takibi, bütüncül bir sosyal hizmet sisteminin gerektirdiği şekilde sosyal servis tarafından gerçekleştirilmektedir. İSEM bünyesinde çalışan, alanında uzman sosyolog, psikolog ve kayıt elemanları aracılığıyla sosyal servis hizmetleri verilmektedir. İstanbul genelinde Müdürlüğümüze kayıtlı engelli sayısı kişidir.

12 SOSYAL REHABİLİTASYON VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Kayıt Altına Alınmış Engelli Sayısı ( kişi )

13 SOSYAL REHABİLİTASYON VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ II. Sosyal Destek Programları (Sosyal Organizasyonlar) Piknik Sinema Tiyatro Festivaller Konser Özel Gün ve Hafta Etkinlikleri Balık Tutma Uçurtma Şenliği Müze Gezileri Sergiler yılları arasında gerçekleştirilen organizasyonlarımıza toplam kişi katılım sağlamıştır.

14 SOSYAL REHABİLİTASYON VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Sosyal Faaliyetlere Katılan Engelli ve Yakını ( kişi )

15

16 SOSYAL REHABİLİTASYON VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ III. Yasal Haklar Danışmanlığı Engelli ve engelli yakınlarına, sahip oldukları yasal haklar konusunda bilgilendirme ve yönlendirme hizmetleri yapılmaktadır. İSEM Yasal Haklar Danışmanlığı Biriminde görevli avukatlar tarafından İSEM Merkezlerinde gerçekleştirilen yasal haklar seminerleri, telefonla ve yüz yüze yapılan görüşmeler ile engelli ve yakınlarına hukuki danışmanlık hizmeti verilmektedir. İSEM Hukuki Danışmanlık servisine başvuran engelli ve yakınları, engelli raporu çıkarılması, engelli maaşı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdama ilişkin haklar, emeklilik, engelli aracı alımı, engelli kimlik kartı, beyazkart ve refakatçi kartlarının alımı vb. konularda bilgi desteği almaktadır. Ayrıca İstanbul un farklı ilçelerinde düzenlenen Engellilerin Yasal Hakları seminerleriyle toplu bilgilendirmeler yapılmaktadır. Yasal Haklar Danışmanlığı nın da içinde bulunduğu Danışmanlık Hizmetimiz kapsamında 2004 yılından günümüze kadar kişiye danışmanlık hizmeti verilmiştir.

17 SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI PSİKOLOJİK DESTEK HİZMETLERİ 1 Bireysel ve Grupla Psikolojik Danışmanlık Bireysel ve grupla psikolojik danışmanlık çalışmalarıyla, engelli birey ve ailelerinin yaşadıkları ruhsal sorunların çözümüne destek olunmaktadır. Bugüne kadar kişi psiko-sosyal danışmanlık hizmeti almıştır. Aile Eğitim ve Seminer Çalışmaları Ailelerin, çocuklarına doğru ve sağlıklı bir yaklaşım geliştirmeleri ve engellilik konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla eğitim programları ve seminerler düzenlenmektedir. Bugüne kadar kişi eğitim almıştır.

18 PSİKOLOJİK DESTEK HİZMETLERİ 2 Konuşma Terapisi Ağız ve dil kaslarında gelişim bozukluğu olan, konuşma güçlüğü çeken çocuklar için rehabilitasyon çalışmaları yapılmaktadır. Bugüne kadar seans konuşma terapisi hizmeti verilmiştir. Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı, 0 6 yaş arası gelişimsel geriliği olan çocukların ailelerine yönelik hazırlanmış bir erken eğitim programıdır. Üniversitelerle işbirliği halinde yürütülen proje; 0-4 yaş arasında normal gelişim sürecinde edinilen becerileri kapsamakta ve ailenin eğitilerek çocuğun gelişimi sağlanmaktadır. Bugüne kadar 2037 kişi bu eğitime katılmıştır.

19 EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ Zihinsel Engelliler Beceri Kazandırma ve Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri Bu merkezlerde zihinsel engelli bireylerin mesleki becerilerinin artırılması ve yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla özel eğitim programları uygulanmaktadır. Eğitim programları kapsamında engelli bireyin sosyal becerileri, öz bakım becerileri ve el becerilerini arttıran eğitimler verilmektedir. Herhangi bir eğitim alma olanağı bulunmayan, yaş aralığında bulunan, eğitilebilir ya da öğretilebilir durumda olan, hafif veya orta düzeyde zihinsel engelli bireylere eğitimler verilmektedir. Zihinsel Engelliler Beceri Kazandırma ve Mesleki Rehabilitasyon Merkezlerinde eğitim alan toplam zihinsel engelli öğrenci sayısı dir öğrenciye seans eğitim verilmiştir.

20 EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ - 1 Zihinsel Engelliler Eğitim ve Beceri Kazandırma Merkezlerindeki Eğitim Seans Sayısı

21 EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ Karma Eğitim Hizmetleri KURS ADI BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ WEB TASARIMI ÇAĞRI MERKEZİ OPERATÖRLÜĞÜ KİTRE BEBEK YAPIMI İPEK HALICILIK GRAFİK TASARIMI EV BÜRO KURUM TEMİZLİĞİ NİKAH ŞEKERİ YAPIMI GALOŞ YAPIMI MUM YAPIMI AHŞAP İŞLERİ SERAMİK YAPIMI MATBAA İŞLERİ SERİGRAFİ ÇİNİ BOYAMA BİLGİSAYAR BAKIM ONARIM VE TAMİRİ

22 EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ - 2 Engellilere Yönelik Verilen Eğitimlerin Toplam Seans Sayısı

23 EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ - 3

24 EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ - 4 BEYOĞLU ENGELLİLER MERKEZİ GÖRME ENGELLİLER BİRİMİNDE; Beyaz Baston Kullanımı Bilgisayar Kullanımı Ev ve El Becerisi Eğitimleri Braille Alfabesi Eğitimi Matematik KPSS VE Görme Engelliler için Bağımsız Yaşam Eğitimleri verilmektedir.

25 EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ Yaz Okulu Hizmetleri Örgün eğitime devam etmelerine rağmen çeşitli nedenlerle yeterli eğitim desteği alamamış olan 8-13 yaş arası çocuklar ve gençlere destek eğitimleri verilir. Bu yaş aralığındaki engellilerin örgün eğitim kurumlarında, aktif katılımcı bireyler olması amacıyla sosyal rehabilitasyonlarını destekleyecek kültürel çalışmalar yapılmaktadır yılından günümüze kadar engelli birey Yaz Okulu hizmetimizden faydalandı.

26 EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ Türk İşaret Dili Eğitimleri Türk İşaret Dili Eğitimleri kapsamında bugüne kadar kamuda çalışan (polis, öğretmen, zabıta, psikolog, hemşire, doktor, itfaiye eri, AKUT gönüllüleri, nikah memurları, din görevlisi, ilçe belediyelerinin halkla ilişkiler personeli, spor eğitmenleri v.b. ) personele eğitim verilmiştir.

27 EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ - 7 ATAKENT ve FATİH OTİZM MERKEZLERİ 17 yaş ve üzeri otizmli bireylere Resim, Müzik, Beden Eğitimi, Bağımsız Yaşam Becerisi, Bahçe Eğitimi verilmektedir. Otizmli bireylerin ailelerine yönelik Psikolojik Danışmanlık, Grup Terapisi, Psikoterapi hizmetleri verilmektedir. Gerçekleştirilen sosyal organizasyonlarla otizmli bireylerin toplumsal becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olunmaktadır. Otizm alanında merkezimize müracaat eden her kişi ve kuruluşa danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

28 SANATLA REHABİLİTASYON Tiyatro Eğitimleri - 1

29 SANATLA REHABİLİTASYON Tiyatro Eğitimleri - 2

30 SANATLA REHABİLİTASYON Ritim Eğitimleri ve Mehter Takımı - Engelliler Gösteri Sanatları Topluluğu

31 SANATLA REHABİLİTASYON Müzik Eğitimi İSÖMX Müzik Grubu

32 SANATLA REHABİLİTASYON Dans Eğitimleri - Engelliler Gösteri Sanatları Topluluğu

33 SANATLA REHABİLİTASYON Resim ve Plastik Sanatlar

34 SANATLA REHABİLİTASYON Kısa Film Eğitimleri Sinema Atölyesi Projesi

35 SANATLA REHABİLİTASYON Animasyon - Stop Motion Eğitimleri

36 FİZYOTERAPİ ve SPORLA REHABİLİTASYON HİZMETLERİ 1 1- Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hizmetleri Tıbbi rehabilitasyon etiği çerçevesinde, engellilerin fiziksel kapasitelerini geliştirerek günlük yaşam aktivitelerinde, maksimum bağımsızlığa ulaşmalarını sağlamak amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Fizyoterapi biriminde, fizik tedaviye ihtiyacı olan engellilerin değerlendirilmesi yapılmakta, ev egzersiz programı hazırlanmakta, kurum içi ve dışı yönlendirmeler gerçekleştirilmekte, danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilmektedir.

37 FİZYOTERAPİ VE SPORLA REHABİLİTASYON HİZMETLERİ 2 2. Sporla Rehabilitasyon Yüzme, Basketbol, Futbol, Futsal, Voleybol, Badminton, Buz Pateni Uzak doğu sporları, İzcilik Körling Yukarıda sayılan branşlarda günümüze kadar seans sporla rehabilitasyon hizmeti verildi.

38 FİZYOTERAPİ VE SPORLA REHABİLİTASYON HİZMETLERİ 2 Sporla Rehabilitasyon Hizmeti Seans Sayısı

39 FİZYOTERAPİ ve SPORLA REHABİLİTASYON HİZMETLERİ 3 3.Atla Terapi İSEM tarafından Hippoterapi adı ile bilinen at üstünde terapi yöntemi ile engelli çocukların kişisel gelişimine katkıda bulunulmaktadır. Atın çok boyutlu hareketlerinden faydalanılarak, engelli çocukların duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimleri için destekleyici bir terapi yöntemi uygulanmaktır seans atla terapi hizmeti verildi.

40 FİZYOTERAPİ VE SPORLA REHABİLİTASYON HİZMETLERİ 4 4.Hidroterapi Ortopedik veya zihinsel engellilere su içinde egzersiz yaptırılarak kişilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerine destek olunmaktadır. İSEM, Avrupa ve Amerika da Watsu adıyla bilinen engellinin psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklarının giderilmesi için uygulanan rehabilitasyon yöntemini Türkiye de ilk olarak hizmete koymuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor komplekslerinde, yüzme antrenörlerince ücretsiz yüzme dersleri, hidroterapi ve Watsu terapisi engelli bireylere sunulmaktadır.

41 MANEVİ BAKIM HİZMETLERİ 1 Toplumda hasta, engelli ve bakıma muhtaç yaşamlarını idame ettiren kişilerin kendi istek ve arzuları doğrultusunda ruh, gönül ve kalbin güçlenmesine yardımcı ve kişinin manevi tekamülüne destek veren nitelikte bir hizmet birimidir.

42 İSTİHDAM DESTEK HİZMETLERİ - 1 İSEM, engelli bireyleri iş hayatına hazırlayarak ve engelli bireyin iş bulmasında aracı olarak, bireyin sahip olduğu engelleri aşmasına katkı sağlamaktadır. İSEM Sosyal Servislerinde görevli sosyologlar tarafından çalışma hayatına katılmak isteyen engellilerin özgeçmiş bilgileri alınıp, İSEM Kariyer Geliştirme ve İstihdama Destek Birimine iş takibi yapılmak üzere ulaştırılmaktadır. İSEM Kariyer Geliştirme ve İstihdam Destek Birimince engellinin fiziksel ve psiko-sosyal özellikleri dikkate alınarak kendisine uygun iş olanakları araştırılmakta; kriterlere uygun işler bulunmasıyla işverenlerle temasa geçilmektedir. Periyodik olarak toplu halde yapılan mülakatlar vasıtasıyla işveren ve engelli bir araya getirilmekte, engelli bireyin istihdamına aracı olunmaktadır. İSEM Kariyer Geliştirme ve İstihdama Destek Birimince, İSEM Sosyal Servislerle koordinasyon içinde çalışabilecek engellilerin çalışma hayatına katılımı için gerekli danışmanlık ve eğitim hizmetleri de yürütülmektedir.

43 İSTİHDAM DESTEK HİZMETLERİ - 2 Başlıca İstihdam Destek Hizmetlerimiz şu şekildedir; Engellinin Özgeçmiş Formunu Düzenleme İstihdam Süreçlerine Uyum Desteği Firma Görüşmeleri Açık İş Pozisyonu Takibi Görüşme Süreci ve İstihdam Takibi İstihdam İzleme Süreci / Çalışan Takibi Mesleki Eğitimler Kariyer Planlama Desteği Kamu Personel Alımı Duyuruları

44 İSTİHDAM DESTEK HİZMETLERİ - 2 İstihdam Edilen Kişi Sayısı

45 ULAŞIM HİZMETLERİ ve ÇAĞRI MERKEZİ 1 Engelsiz Taksi İstanbul Genelinde Engellilere ve Yaşlılara Ücretsiz Ulaşım Hizmeti Projesi

46 ULAŞIM HİZMETLERİ VE ÇAĞRI MERKEZİ 2 Engelsiz Taksi Projesi Hedef Kitlesi Zihinsel, ortopedik ve süreğen engelliler arasından; Tekerlekli sandalye ve akülü araç kullanan engelli bireyler, Denge problemi yaşayan spastik engelli bireyler, Ağır mental retardasyona sahip zihinsel engelli bireyler, Süreğen engelli bireyler Toplu taşıma araçlarını kullanmakta güçlük çeken ya da toplu taşıma araçlarını kullanımı sakıncalı olan engelli bireyler, 65 yaşını aşmış, bireysel olarak hareket edemeyen ve yürümekte zorluk yaşayan yaşlı bireyler,

47 ULAŞIM HİZMETLERİ VE ÇAĞRI MERKEZİ 3 Engelsiz Taksi Projesi Hizmet Alanları Toplu taşıma araçlarını kullanamayan engelli ve yaşlıların sosyal hayatın içerisinde daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla özel donanımlı araçlarla; Sağlık Kamu Kurum ve Kuruluşları Eğitim Alışveriş Cenaze Sosyal Organizasyonlar LYS, KPSS, ÖSS ve Açık Öğretim Sınavlarına ulaşım hizmeti sağlanmıştır. Bu çerçevede 2007 Ağustos ayından 2013 yılı arasında servis hizmeti gerçekleştirilmiştir.

48 ULAŞIM HİZMETLERİ VE ÇAĞRI MERKEZİ 3 Engelliler ve Yaşlılara Ulaşım Hizmeti Çerçevesinde Yapılan Servis Hizmeti Sayısı

49 ULAŞIM HİZMETLERİ VE ÇAĞRI MERKEZİ 3 ALO ü arayan herkes engellilerle ilgili servislere ulaşabilmekte ve sağlanan tüm hizmetlerden kolaylıkla yararlanabilmektedir.

50 MEDİKAL MALZEME DESTEĞİ Engellilerin bağımsız yaşam becerilerini arttırmak amacıyla sosyal güvencesi olmayan engellilere ücretsiz medikal yardım yapılmaktadır. Engelliler Müdürlüğünde; ortez protez, beyaz baston, tekerlekli sandalye, akülü araç, koltuk değneği, işitme cihazı, hasta altı bezi dağıtımı gerçekleştirilmektedir yılları arasında adet medikal malzeme yardımında bulunulmuştur. Ortez Protez Beyaz Baston Banyo Tipi Sandalye Havalı Yatak Puset Konuşan Saat Jel Minder Portatif Küvet Transfer Tahtası Tekerlekli Sandalye Kanedyen Baston Walker Akülü Araç İşitme Cihazı Hasta Altı bezi Ayakta Durma Sehpası Koltuk Altı Değneği

51 MEDİKAL MALZEME DESTEĞİ Ayni Yardım (Medikal Yardım ve Hasta Altı Bezi) ( kişi )

52 YAZ KAMPI KAMP - GENEL BİLGİLER Kamp Hizmetinin Verildiği Aylar Mayıs Ekim Kamp Süresi 7 Gün Toplam Kullanım Alanı m² Konaklama mekanı 55 adet ev Bir Dönemde Ağırlanan Misafir Sayısı 220 Kişi Yaz Döneminde Kamp Hizmetinden Yararlanan Kişi Sayısı Misafirlerin Yaralanabilecekleri Faaliyetler Kamptaki Sosyal Alanlar Kamptaki Spor Alanları Kişi - Eğitim Faaliyetleri - Sosyal ve Kültürel Faaliyetler - Rehabilitasyon Hizmetleri - Tarihi ve Turistik Geziler - Çocuk Bahçesi - İnternet Kafe - Kafeterya - Basketbol Sahası - Voleybol Sahası - Mini Golf - Tırmanma Duvarı - Masa Tenisi - Satranç 2004 yılından günümüze kadar engelli birey ve ailesi kamp hizmetimizden yararlanmıştır.

53 TOPLUMSAL BİLİNÇLENDİRME PROJESİ (ESHA) ESHA Projesi (Engellilerin Sosyal Hayata ya da Toplumun Engellilere Adaptasyonu Projesi) İl Milli Eğitime bağlı ilk ve ortaöğretim okulları İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Polisleri İstanbul Müftülüğü Personeli İstanbul da Görev yapan Din Görevlileri İETT Şoförleri İBB İzcileri 2004 yılından günümüze kadar bireye engellilik ile ilgili bilinç kazandırmak amacıyla seminerler verilmektedir.

54 TOPLUMSAL BİLİNÇLENDİRME PROJESİ (ESHA) ESHA Projesi (Engellilerin Sosyal Hayata ya da Toplumun Engellilere Adaptasyonu Projesi) Kapsamında Sunum Yapılan Kişi Sayısı

55 HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR İSTANBUL KOORDİNASYON KURULU

56 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde yapı, ulaşım, çevre ve engellilik alanlarında çalışan Müdürlükleri, İlçe Belediyelerin Fen İşleri Müdürlükleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımı ile İstanbul un herkes için erişilebilir bir metropol olması için çalışmalar yürüten Erişilebilir Koordinasyon Komisyonu Toplantıları gerçekleştirilmektedir. Burası kentin mimari ve ulaşım alanındaki engellilerin önünde engel teşkil eden problemlerini aşmak üzere farklı meslek gruplarından uzmanların çalışmalar yürüttüğü Yarı Resmi Kent Konseyidir.

57

58 ERİŞİLEBİLİRLİK FAALİYETLERİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMA RAPORLARI 801 KAMU PERSONELİNE ERİŞİLEBİLİRLİK EĞİTİMİ VERİLDİ. 110 ADET PROJENİN ERİŞİLEBİLİRLİK İNCELEMESİ YAPILDI. 143 ADET ERİŞİLEBİLİRLİK TESPİT ÇALIŞMASI VE RAPORLAMASI YAPILDI. 131 ADET ERİŞİLEBİLİRLİĞE YÖNELİK İMALATIN SAHADA KONTROLÜ YAPILDI. ERİŞİLEBİLİRLİK SEMPOZYUMU YAPILDI. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENELİNDE YAPILAN ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARININ TEK ELDEN KOORDİNE EDİLMESİ AMACIYLA YAPI, ULAŞIM VE BİLGİ İLETİŞİM ALANLARINDA KOMİSYONLAR KURULDU.

59 Kuaförlük Hizmeti DİĞER HİZMETLERİMİZ Engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için her zaman yeni projeleri hayata geçiren İSEM bu çalışmalar kapsamında evinden çıkamayan engellilere ücretsiz kuaförlük hizmeti vermektedir. Bu hizmetten yararlanmak isteyen engelliler ALO servisini arayarak önce kayıt yaptırmaktadırlar. Kayıtları alınan engelliye belirli gün ve saatte kuaför yönlendirilmekte ve engellinin saç ve sakal kesimi yapılmaktadır. Bu güne kadar kişi bu hizmetten faydalanmıştır.

60 DİĞER HİZMETLERİMİZ e-danışmanlık ve Canlı Destek Hizmeti İşitme engelli bireylerin daha hızlı bir şekilde bilgiye ulaşabilmesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinden faydalanabilmesi amacıyla başlatılan e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti aynı zamanda devletin sosyal güvenlik kapsamında vermiş olduğu hizmetlerle ilgili de işitme engelli bireylerin bilgi sahibi olmasını sağlıyor. İSEM bünyesinde çalışan bir Türk İşaret Dili Tercümanı aracılığıyla evden sunulan e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti Facebook, Messenger Hotmail, Google Talk üzerinden işitme engelli bireylere ulaştırılıyor.istanbul Büyükşehir Belediyesi nin yerinde hizmet anlayışına uygun olarak geliştirilen e - danışmanlık ve canlı destek projesi, işitme engelli bireylerin bilgi alma ihtiyacını karşılamakla beraber zamanın getirdiği modern ihtiyaçlara karşılık vermesi için tasarlandı.

61 SİHİRLİ ELLER PROJESİ AB PROJESİ - 1

62 AB PROJESİ - 2 KONUŞAN PARMAKLAR PROJESİ

63 AB PROJESİ - 3 BU YAZ BİRLİKTE GÜLELİM PROJESİ

64 AB PROJESİ - 4

65 AB PROJESİ - 5 BU YAZ BİRLİKTE GÜLELİM PROJESİ

66 DEVAM EDEN PROJELER

67

68 İŞ TE ENGEL YOK PROJESİ İş te Engel Yok-Engelli Gençler İstihdam Projesinin genel amacı; İstanbul da yaşayan engelli gençlerin bilgi, beceri, yapabilirlik ve farkındalıklarını artırarak toplumsal hayata aktif katılım sağlayan bireyler olmalarına ve eğitimsizlik, engellilik, zor yaşam çevreleri ve yoksulluk gibi nedenlerle ortaya çıkan dezavantajlılığın azaltılması, engelli gençlerin eğitim, kültür, sanat, spor gibi sosyal hizmetlere erişiminin artırılarak eşit fırsatlar sunulmasına ve sağlıklı bir toplum inşa edilmesine katkı sağlamaktır. Projenin ayrıca diğer bir amacı da engelli gençlerin insan hak ve özgürlüklerinden tam olarak yararlanmalarını, kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebilmelerini ve toplumla bütünleşmelerini sağlamak üzere işgücüne katılımlarını ve istihdam olanaklarını artırmayı amaçlamaktadır.

69 İSTANBUL SOSYAL DARÜŞŞİFAHANELERİ- DEZAVANTAJLI GRUPLARIN REHABİLİTASYON MODELLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ İstanbul Sosyal Darüşşifahaneleri Dezavantajlı Grupların Rehabilitasyon Modellerinin Geliştirilmesi Projesi ile İstanbul da yaşayan ve sosyal dışlanmaya maruz kalan ya da kalabilecek durumdaki dezavantajlı grupların (engelli bireyler, sokak çocukları, sokağa düşme riski bulunan çocuklar) farklı ihtiyaçlarına cevap verecek eğitim, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerinin sunulması amaçlanıyor. Proje ile dezavantajlı bireylere (engelli bireyler ve sokak çocukları) Bağımsız Yaşam Eğitimleri verilerek onların sosyal yaşamda kimseye muhtaç olmadan bağımsız bireyler olarak katılımları, mesleki eğitimler almaları, su, müzik, koku ve meşguliyet terapisi yöntemlerinin modernize edilmesi ile ortaya çıkarılacak rehabilitasyon yöntemleri ile sosyal ve ruhsal rehabilitasyonları sağlanacak.

70 ERİŞİLEBİLİR TURİZM ENGELSİZ İSTANBUL PROJESİ İstanbul u erişilebilir kılmayı ve küresel turizmde rekabet edebilir düzeye ulaştırmayı hedefleyen bu projede ortak olan İSEM; Arkeoloji Müzesi, Ayasofya Müzesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Kariye Müzesi, Koç Müzesi, Miniatürk Müzesi, Panorama Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi ile İBB Halkla İlişkiler Müdürlüğü İletişim Noktaları çalışanları, turizm rehberleri için engelli bireylerle doğru iletişim kurmaya yönelik sunumların yanı sıra verilen Türk İşaret Dili eğitimleri, farkındalık eğitimleri ile İstanbul un erişilebilirliğine katkıda bulunulmaktadır.

71 YAYINLAR

72 YAYINLAR

73 YAYINLAR

74 ENGELLİLER MÜDÜRLÜĞÜ TEŞEKKÜRLER İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

1. Özürlülere Yönelik Hizmetler

1. Özürlülere Yönelik Hizmetler 1. Özürlülere Yönelik Hizmetler Özürlülerin; kapasitelerini geliştirmek, yaşam koşullarını iyileştirmek, bağımsızlaşmalarına destek olmak, toplumsal gelişmelerden pay almalarına yardımcı olarak üretime

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK HİZMETLER

ENGELLİLERE YÖNELİK HİZMETLER 130 ENGELLİLERE YÖNELİK HİZMETLER Stratejik Hedef 3.1 Stratejik Hedef 3.5 Dezavantajlı Gruplara Yönelik Hizmetleri Etkinleştirmek ve Yaygınlaştırmak Sosyal Destek Hizmetleri Konusunda Paydaşlarla, Gönüllülerle

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ MUTLU AİLELER MUTLU ÇALIŞANLAR BAŞARILI VE MUTLU SPORCULAR... PEKİ YA ENGELLİLERİN VE AİLELERİNİN MUTLULUKLARI?

Detaylı

DİN, FELSEFE VE BİLİM IŞIĞINDA ENGELLİ OLMAK VE SORUNLARI SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ

DİN, FELSEFE VE BİLİM IŞIĞINDA ENGELLİ OLMAK VE SORUNLARI SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ DİN, FELSEFE VE BİLİM IŞIĞINDA ENGELLİ OLMAK VE SORUNLARI SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ DR. MUZAFFER SARAÇ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı BİLDİRİ YEREL YÖNETİMLERDE ÖZÜRLÜ

Detaylı

Sevgili Hemşehrilerim,

Sevgili Hemşehrilerim, Sevgili Hemşehrilerim, Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan vatandaşların ve engellilerin şehri kullanma oranına bağlıdır. Yaptığımız her yatırımda engelli bireylerin faydalanabilmesini göz önünde

Detaylı

Sevgili Hemşehrilerim,

Sevgili Hemşehrilerim, Sevgili Hemşehrilerim, Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan vatandaşların ve özürlülerin şehri kullanma oranına bağlıdır. Yaptığımız her yatırımda özürlü bireylerin faydalanabilmesini göz önünde

Detaylı

Dr. Muzaffer SARAÇ. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı

Dr. Muzaffer SARAÇ. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Dr. Muzaffer SARAÇ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ÖZÜRLÜ Bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle

Detaylı

GELİN ENGELLERİ BİRLİKTE AŞALIM

GELİN ENGELLERİ BİRLİKTE AŞALIM GELİN ENGELLERİ BİRLİKTE AŞALIM Sevgili Hemşehrilerim, Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan vatandaşların ve özürlülerin şehri kullanma oranına bağlıdır. Yaptığımız her yatırımda özürlü bireylerin

Detaylı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ ÖZÜRLÜ HİZMET BİRİMLERİ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2006. Resmi Gazete Sayısı: 26261 BİRİNCİ BÖLÜM

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ ÖZÜRLÜ HİZMET BİRİMLERİ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2006. Resmi Gazete Sayısı: 26261 BİRİNCİ BÖLÜM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ ÖZÜRLÜ HİZMET BİRİMLERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26261 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GÖÇ VE KADIN SORUNLARINA YÖNELİK HİZMETLER İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Dr. Saime BATIREL Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürü Kentlere fazla nüfusun göç etmesiyle; Yoksulluk ve istihdam sorunları Konut yetersizliği

Detaylı

BELEDİYE BAŞKANI. Başkan Yardımcısı AKDEM

BELEDİYE BAŞKANI. Başkan Yardımcısı AKDEM BELEDİYE BAŞKANI Başkan Yardımcısı Sosyal Yardım İşleri Müdürü AKDEM 1) Aile Eğitim ve Danışmanlık Birimi 2) Engelliler Koordinasyon Birimi 3) Kadın ve Aile Sağlığı Birimi AKDEM Akdem toplam 35 personelle

Detaylı

BAŞVURU KATEGORİSİ: Sosyal Sorumluluk Kategorisi PROJENİN ADI: TAY PARK

BAŞVURU KATEGORİSİ: Sosyal Sorumluluk Kategorisi PROJENİN ADI: TAY PARK BAŞVURU KATEGORİSİ: Sosyal Sorumluluk Kategorisi PROJENİN ADI: TAY PARK PROJENİN AMAÇLARI 1- Sağlıklı kentleşmenin gereği olarak yeşil alanları artırmak; 2- Şehir ortamında yetişkinlere, çocuklara sağlıklı,

Detaylı

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI Türkiye İstatistik Kurumu ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre, ülkemizde yaklaşık 8,4 milyon

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı YÖNETİMİ Sağlık n Destek Sağlık n Veteriner Halk Sağlığı n Acil Sağlık ve Cankurtarma n Sağlıklı Gıda n İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ I 011 FAALİYET RAPORU Sağlık Yönetimi 14 YÖNETİMİ Stratejik Amaç 4

Detaylı

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması.

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. 10.BELEDİYE TABİPLİĞİ A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. A1.H1: Belediye tabipliği tarafından engelli bireyler için ücretsiz fizyoterapi hizmetinin verilmesi; böylece

Detaylı

OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ

OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ OKULLAR HAYAT OLSUN OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ Okullarımız halka açıldı Okullar eğitim-öğretim saatleri dışında; akşam saatleri, hafta sonları ve yaz aylarında halkımızın hizmetine açıldı. Derslikler,

Detaylı

Sevgili Beyoğlulular,

Sevgili Beyoğlulular, Sevgili Beyoğlulular, Övünebileceğimiz değerlerimizden biri de yardımlaşma konusunda gösterdiğimiz hassasiyettir. Bugüne kadar millet olarak ihtiyaç sahibi olan herkesin yardımına koştuk. Dayanışmanın

Detaylı

GADEM AÇILIŞ. Meclis üyelerimizin vermiş olduğu soru önergesi ile GADEM in temeli atılmıştır.

GADEM AÇILIŞ. Meclis üyelerimizin vermiş olduğu soru önergesi ile GADEM in temeli atılmıştır. KONU BAŞLIKLARIMIZ GADEM Açılış Misyonumuz Hedef kitlemiz İşleyişimiz İşbirliği yaptığımız kurumlar Mobil Ekip Uygulamamız Bütünşehir Sistemi Etkinliklerimiz Ödül Sistemimiz Danışan İstatistiklerimiz GADEM

Detaylı

Fizik tedavi ve rehabilitasyon deneyimlerimiz

Fizik tedavi ve rehabilitasyon deneyimlerimiz Fizik tedavi ve rehabilitasyon deneyimlerimiz Fizik tedavi ve rehabilitasyon sunumu Kurucu:Aptullah YILMAZ Psikolog Sağlık kurumları işletmeciliği Kurucusu olduğu sağlık firmaları 1-KRM Koşuyolu rehabilitasyon

Detaylı

İçindekiler. S a y f a 3

İçindekiler. S a y f a 3 KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI 2011 S a y f a 2 S a y f a 3 İçindekiler GİRİŞ...4 ÖZÜRLÜLER KOORDİNASYON MERKEZİ...5 ORGANİZASYON ŞEMASI...6 HİZMETLERİ...7 ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON

Detaylı

1. Engelsiz Yaşam ve Dayanışma Merkezimizin Kuruluş Amacı

1. Engelsiz Yaşam ve Dayanışma Merkezimizin Kuruluş Amacı 1. Engelsiz Yaşam ve Dayanışma Merkezimizin Kuruluş Amacı Engelli vatandaşlarımıza kültürel ve sosyal anlamda daha iyi hizmet vermek amacı ile kurulmuş, kendileri veya yakınları ile birebir görüşerek yeterli

Detaylı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkalığı Halkla İlişkiler Müdürlüğü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkalığı Halkla İlişkiler Müdürlüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkalığı Halkla İlişkiler Müdürlüğü 1 PROJE HEDEFLERİ 2013 Kültür sanat yolunu hem kapsam hem içerik olarak zenginleştirip, uygun tanıtım

Detaylı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon deneyimlerimiz

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon deneyimlerimiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon deneyimlerimiz Fizik tedavi ve rehabilitasyon sunumu Kurucu: Aptullah YILMAZ Psikolog Sağlık kurumları işletmeciliği Kurucusu olduğu sağlık firmaları 1-KRM Koşuyolu rehabilitasyon

Detaylı

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Mevlana Üniversitesinde öğrenim gören engelli öğrencilerin

Detaylı

EYPRO BÜLTENİ. Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi. Sayı 6, EKİM-KASIM 2017 İçindekiler

EYPRO BÜLTENİ. Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi. Sayı 6, EKİM-KASIM 2017 İçindekiler EYPRO BÜLTENİ Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Araştırma Ve Uygulama Merkezi engelli bireylerin bağımsız yaşama koşullarına erişme ve kent yaşamına

Detaylı

SULTANGAZİ BELEDİYESİ EĞİTİME DESTEK AKADEMİSİ. açılan kapı SEDA. Bașarıya

SULTANGAZİ BELEDİYESİ EĞİTİME DESTEK AKADEMİSİ. açılan kapı SEDA. Bașarıya Bașarıya açılan kapı SULTANGAZİ BELEDİYESİ EĞİTİME DESTEK AKADEMİSİ SEDA SULTANGAZİ BELEDİYESİ EĞİTİM DESTEK AKADEMİSİ BAŞARIYA GİDEN YOL SULTANÇİFTLİĞİ SEDA İ nsanlar bireysel farklılık taşırlar. Bu farklılıkları

Detaylı

Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Örnekliğinde Göçmen Bilgilendirmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü

Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Örnekliğinde Göçmen Bilgilendirmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Örnekliğinde Göçmen Bilgilendirmesinde Yerel Yönetimlerin Rolü Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezi Projesi Nedir? Keçiören Belediyesi, Keçiören Kaymakamlığı, Sosyal

Detaylı

SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ BURSA İL EYLEM PLANI

SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ BURSA İL EYLEM PLANI SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ BURSA İL EYLEM PLANI ÇALIŞMA ALANI MÜDAHALE AKTİVİTE SÜRE UYGULAYICI İHTİYAÇ KAYNAK RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLARA ULAŞMA / SOSYAL MOBİLİZASYON

Detaylı

ÖĞRENCİLERE ENGELLİLER İLE İLGİLİ TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMASI

ÖĞRENCİLERE ENGELLİLER İLE İLGİLİ TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMASI Faaliyet Ve Proje Bilgileri Özürlülük sadece belli bir kesimin çalışma konusu değildir, tüm toplumun her alanını ilgilendiren sosyal bir konudur. Özürlü bireyleri ihtiyaç sahibi olarak değil, eşit haklara

Detaylı

YENİŞEHİR BELEDİYESİ ENGELLİLER RAPORU - 2014

YENİŞEHİR BELEDİYESİ ENGELLİLER RAPORU - 2014 1. ENGELLİLER PARKI : 2007 yılından; buyana Engellilere Yönelik Psikolojik Destek ve Yaşam Kalitesinin Artırılması Projesi kapsamında; Menteş Mahallesi, Engellilere tahsisli, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü,

Detaylı

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU APHB AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ SOMADA PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ PROJESİ OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU YÖNETİCİ ÖZETİ SOMADA projesi

Detaylı

Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Sorunlar ve Çözüm Önerileri Bir Evde Sağlık Hizmeti Örneği Olarak: SAMSUN Sorunlar ve Çözüm Önerileri Doç.Dr.Erdinç Yavuz Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Sunum Planı q Samsun da evde sağlık hizmetleri

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011 SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım 2009- Eylül 2011 ESKİŞEHIR TEPEBAŞI BELEDİYESİ NCE YAŞANABİLİR BİR KENT Güçlü Dayanışma içinde Kendi yaşamını etkileyen kararlara katılımı olan bir toplum

Detaylı

ERİŞİLEBİLİR İSTANBUL ÇALIŞMALARI BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI

ERİŞİLEBİLİR İSTANBUL ÇALIŞMALARI BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ERİŞİLEBİLİR İSTANBUL ÇALIŞMALARI BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI BAĞCILARIN ÖZÜRLÜ PROFİLİ 719.267 Olan Nüfus içerisinde Bağcılar Belediyesi Tarafından Yaptırılmış Hane Halkı Araştırmalarına Göre 13.305

Detaylı

ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ERİŞİLEBİLİRLİK. Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ Erişilebilirlik Dairesi Başkan V.

ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ERİŞİLEBİLİRLİK. Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ Erişilebilirlik Dairesi Başkan V. ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ERİŞİLEBİLİRLİK Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ Erişilebilirlik Dairesi Başkan V. 6. YAŞANABİLİR ŞEHİRLER SEMPOZYUMU İTÜ 24 EKİM 2018 Erişilebilirlik nedir? ŞEHİRLERİMİZDE;

Detaylı

T.C. FATİH SULTAN MEHMET VAKIFÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ EĞİTİM BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. FATİH SULTAN MEHMET VAKIFÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ EĞİTİM BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. FATİH SULTAN MEHMET VAKIFÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ EĞİTİM BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK AMAÇ MADDE 1- Bu yönergenin amacı; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi nde öğrenim gören

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR 2015 2019 STRATEJİK PLANI

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR 2015 2019 STRATEJİK PLANI BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BEL E D İ Y E S İ 2015 2019 STRATEJİK PLANI 2015-2019 Stratejik Pl an ı 3.4.11 Stratejik Alan 11 : Kültür ve Sosyal İşler 70 A1 Katılımcılığı Esas Alarak Balıkesir'i Kültürel Ve Sportif

Detaylı

Projenin Adı: ERGOTERAPİ İÇİNDE HAYATIN RİTİMLERİNİ ÖĞRENMEK

Projenin Adı: ERGOTERAPİ İÇİNDE HAYATIN RİTİMLERİNİ ÖĞRENMEK Projenin Adı: ERGOTERAPİ İÇİNDE HAYATIN RİTİMLERİNİ ÖĞRENMEK Projenin Amacı: Ülke geleceği üzerinde söz sahibi olan, hedef kitledeki dezavantajlı grubun, BSRM lerde kalan 14-20 yaş arası 60 genç kızın,

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, öğrencilerin beden ve ruh sağlığını

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ BÜNYESİNDE YAPILAN KURS(EĞİTİM)LİSTESİ

KADIKÖY BELEDİYESİ BÜNYESİNDE YAPILAN KURS(EĞİTİM)LİSTESİ 08.10.2018 KADIKÖY BELEDİYESİ BÜNYESİNDE YAPILAN KURS(EĞİTİM)LİSTESİ 1) Çocuklar Ve Yetişkinler İçin Oluşturulan Kış Spor Okulu Eğitimleri Kalamış Spor Merkezi, Koşuyolu Parkı Spor Merkezi, Acıbadem Yüzme

Detaylı

Suriye İnsani Krizi Sürecinde Türk Kızılayı nın Mülteci Çocuklar için Adaptasyon Çalışmaları. İlhami YILDIRIM Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkanı

Suriye İnsani Krizi Sürecinde Türk Kızılayı nın Mülteci Çocuklar için Adaptasyon Çalışmaları. İlhami YILDIRIM Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkanı Suriye İnsani Krizi Sürecinde Türk Kızılayı nın Mülteci Çocuklar için Adaptasyon Çalışmaları İlhami YILDIRIM Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkanı Suriye Acil Durum Müdahalesi Psiko-Sosyal Destek Programı

Detaylı

T.C. KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler Amaç MADDE 1-(1) Bu yönetmeliğin amacı; Konak Belediyesi,

Detaylı

DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü

DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü PROJE AMAÇLARI AMAÇ 1 Madde Bağımlılığını Önleme Konularında Doğru, Güncel ve Standart Bilgilendirme ve Eğitimlerin Sağlanması AMAÇ 2 Bursa İli Yıldırım

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN SINAV YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Esaslar

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN SINAV YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Esaslar HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN SINAV YÖNERGESİ (11.01.2017 tarih ve 2017-001 nolu Senato Karar ) Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Genel Esaslar Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Hasan Kalyoncu Üniversitesinde

Detaylı

HAZIRLAYANLAR : M. NURETTİN ARAS (ŞUBE MÜDÜRÜ) ENGİN ŞİMŞEK (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) İLHAN KAKIRMAN (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI)

HAZIRLAYANLAR : M. NURETTİN ARAS (ŞUBE MÜDÜRÜ) ENGİN ŞİMŞEK (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) İLHAN KAKIRMAN (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) HAZIRLAYANLAR : M. NURETTİN ARAS (ŞUBE MÜDÜRÜ) ENGİN ŞİMŞEK (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) İLHAN KAKIRMAN (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) Okul Türü İSTANBUL ÖRGÜN EĞİTİM İSTATİSTİKLERİ Derslik Sayısı Şube Sayısı

Detaylı

2016-2017 www.bilecik.edu.tr Genel Bilgiler Üniversitemiz, 104.057 m 2 kapalı alan, 24.212 m 2 açık alanda spor tesisleri olmak üzere toplam 741.248 m 2 kampüs alanına sahiptir. 485 Akademik Personelimizle

Detaylı

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ Projenin Süresi Projenin amaçları Ortaklar Hedef gruplar Nihai Yararlanıcılar 1 Beklenen Sonuçlar 15 ay Genel Amaç: Cinsel istismara uğramış ve bu nedenden dolayı sosyal

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞKUR UN ENGELLİLERE SUNDUĞU HİZMETLER

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞKUR UN ENGELLİLERE SUNDUĞU HİZMETLER TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞKUR UN ENGELLİLERE SUNDUĞU HİZMETLER Ekrem KAYACI İstihdam Uzmanı 27 Eylül 2013 1 SUNUM PLANI İşgücü Piyasası Göstergeleri İŞKUR a Engelli Kaydı İş ve Meslek Danışmanlığı

Detaylı

İş İlan No ( )

İş İlan No ( ) İş İlan No (00003369495) Profil statüsü aktif olmayanlar iş başvurusunda bulunamazlar. Bu ilana sadece Kişisel Durumu "Engelli" olanlar başvurabilir. Türkiye İş Kurumu BEYOĞLU HİZMET MERKEZİ İSTANBUL İLMİLLİ

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI

TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI 19.10.2016 20.12.2016 1 Engelli Bireylere Sunulan Hizmetler 2 İŞKUR un Görevleri Ulusal istihdam politikalarının belirlenmesine yardımcı olmak,

Detaylı

E-BÜLTEN. www.tofd.org.tr

E-BÜLTEN. www.tofd.org.tr E-BÜLTEN www.tofd.org.tr CEYHUN YILMAZ IN ÇAĞRISINA FUTBOL CAMİASINDAN ANLAMLI YANIT! Ceyhun Yılmaz ın Twitter dan yaptığı çağrıya kayıtsız kalmayan spor kulüpleri ve futbolcular engellilerin yüzünü güldürdü.

Detaylı

Engelliler için tasarım ölçütleri

Engelliler için tasarım ölçütleri BÖLÜM-22 Engelliler için tasarım ölçütleri Engellilerin evden çıkıp, engelle karşılaşmadan tüm sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları başlıca amaçtır. Bu standart iş ve günlük yaşantılarını sürdürürken

Detaylı

SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI

SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI Amaç Ordu Üniversitesi öğrencilerinin beden, ruh ve düşünce sağlığının gelişimine yönelik sosyal, kültürel, sportif her türlü desteği vermek, bireysel ve sosyal gelişimlerine

Detaylı

SPOR A.Ş. (İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Ticaret A.Ş.)

SPOR A.Ş. (İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Ticaret A.Ş.) SPOR A.Ş. (İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Ticaret A.Ş.) Sporun nabzını 20 ayrı branşta verdiği hizmetle elinde tutan Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden; Türkiye'nin ilk ve tek spor organizasyon

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

AMASYA ÜNİVERSİTESİ SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMASYA ÜNİVERSİTESİ SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU PROJENİN AMACI 1- Ekonomik yetersizlikten kaynaklı sorunları azaltmak; Amasya il merkezinde, dezavantajlı grupta yer alan

Detaylı

SOKAKTA YAŞAMAK ZORUNDA KALAN İNSANLARA İNSANİ YARDIM VE TOPLUMA GERİ KAZANDIRMA

SOKAKTA YAŞAMAK ZORUNDA KALAN İNSANLARA İNSANİ YARDIM VE TOPLUMA GERİ KAZANDIRMA SOKAKTA YAŞAMAK ZORUNDA KALAN İNSANLARA İNSANİ YARDIM VE TOPLUMA GERİ KAZANDIRMA BİZ KİMİZ? Çorbada Tuzun Olsun Derneği, çeşitli yaş gruplarınıdan, farklı meslek, farklı eğitim düzeyinden, farklı dini

Detaylı

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları Engelleri Kaldıralım Ülkemizde kentsel yaşam çevreleri fiziksel yaşam düzenlemelerin yetersizliği ve çeşitli engeller nedeniyle engelliler tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Engellilerin toplum

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS DIŞI EĞİTİM (EGZERSİZ) ÇALIŞMA PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS DIŞI EĞİTİM (EGZERSİZ) ÇALIŞMA PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS DIŞI EĞİTİM (EGZERSİZ) ÇALIŞMA PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ Burcu YILMAZ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Dr. Tuğba ÖZTÜRK Öğretim Görevlisi öğrencileri hayata hazırlamak İlgi, istidat(yetenek)

Detaylı

tarili ve 03 No.lu Senato kararı ile HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELLĠ ÖĞRENCĠ BĠRĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM

tarili ve 03 No.lu Senato kararı ile HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELLĠ ÖĞRENCĠ BĠRĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM 23.02.2012 tarili ve 03 No.lu Senato kararı ile HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELLĠ ÖĞRENCĠ BĠRĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç MADDE 1- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR

1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR 13 1.1. Özel Gereksinimli Bireyler 16 1.2. Özel Eğitimin Amacı ve İlkeleri 18 1.3. Özel Eğitimin Önemi 19 1.4. Engelliliğin Genel

Detaylı

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ 2 BİREYSEL GÖRÜŞME Yüz yüze yapılan görüşmelerdir. Danışanın yeterlilikleri ve yetkinlikleri doğrultusunda İşe yönlendirme Aktif programlara yönlendirme Ya da diğer

Detaylı

BAŞARILI BELEDİYE ALGI ANKETİ

BAŞARILI BELEDİYE ALGI ANKETİ BAŞARILI BELEDİYE ALGI ANKETİ KASIM 2013 SİLİVRİ SİLİVRİ DE YAŞAYAN 1366 DENEKLE WEB SAYFASINDA YAPILMIŞTIR. MAHALLE ADI SAYI Ali Bey Mahallesi 29 Fatih Mahallesi 37 Mimar Sinan Mahallesi 46 Piri Mehmet

Detaylı

ÇOCUK VE GENÇLERE YÖNELİK HİZMETLER. Gençlik ve Çocuk Meclisi

ÇOCUK VE GENÇLERE YÖNELİK HİZMETLER. Gençlik ve Çocuk Meclisi 3 Stratejik Hedef 3. ÇOCUK VE GENÇLERE YÖNELİK HİZMETLER Dezavantajlı Gruplara Yönelik Hizmetleri Etkinleştirmek ve Yaygınlaştırmak Stratejik Hedef 3.5 Sosyal Destek Hizmetleri Konusunda Paydaşlarla, Gönüllülerle

Detaylı

Türkiye de Erken Çocukluk Eğitimi. Temel Eği)m Genel Müdürlüğü. Funda KOCABIYIK Genel Müdür

Türkiye de Erken Çocukluk Eğitimi. Temel Eği)m Genel Müdürlüğü. Funda KOCABIYIK Genel Müdür Türkiye de Erken Çocukluk Eğitimi Temel Eği)m Genel Müdürlüğü Funda KOCABIYIK Genel Müdür 2013 I. Türkiye de Geçmişten Günümüze Erken Çocukluk Eğitimi II. Türkiye de Erken Çocukluk Eğitiminin Yapısı III.

Detaylı

SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK AMAÇ MADDE 1 Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

BASKETBOL. Rehber Öğretmen: Ali KAYAR Çalışma Zamanı: Çarşamba 4. ve 5. saat Çalışma Yeri: Büyük Spor Salonu

BASKETBOL. Rehber Öğretmen: Ali KAYAR Çalışma Zamanı: Çarşamba 4. ve 5. saat Çalışma Yeri: Büyük Spor Salonu BASKETBOL Rehber Öğretmen: Ali KAYAR Çalışma Yeri: Büyük Spor Salonu Basketbol öğrencilerimizin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı olur. Basketbol özgüvenin ve yaşama sevincinin artması,

Detaylı

İzmir de Engelli Bireylere Yönelik Hizmetlerin Analizi i

İzmir de Engelli Bireylere Yönelik Hizmetlerin Analizi i İzmir de Engelli Bireylere Yönelik Hizmetlerin Analizi i 2017 TÜİK 2002 verilerine göre Türkiye nüfusunun %12.29 unu oluşturan engelli vatandaşların her gün karşılaştıkları birçok sorun bulunmaktadır.

Detaylı

Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı 12.02.2009 Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak, toplumsal sorunlara yaklaşımımız sorunların değil çözümün bir parçası olmaktır. Bu nedenle, ülke sorunlarının çözümüne yönelik somut projeler oluşturarak

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BRİFİNG DOSYASI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BRİFİNG DOSYASI 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BRİFİNG DOSYASI 2 Okulun Tarihçesi: Okulumuzun daha önceki adı Vakıfbank Umut Çocukları Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Yatılı Ortaokulu iken 20.07.2016 tarihinde MEB kararı

Detaylı

SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI ( ) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN

SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI ( ) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI (2017-2018) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN Faaliyet Zaman Sorumlu Kurum/Kuruluşlar Destekçi Kurum/Kuruluşlar Göstergeler Stratejik Öncelik 7.1: Erken yaşta

Detaylı

T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ } Türkiye İş Kurumu 2003 tarihinde 4904 sayılı kanun ile kurulmuştur. } 665 sayılı KHK ile Bölge Çalışma Müdürlükleri

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMİ YÖNERGESİ

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMİ YÖNERGESİ HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMİ YÖNERGESİ (11.01.2017 tarih ve 2017-001 nolu Senato Karar ) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Esaslar Amaç Madde 1. Bu Yönergenin amacı; Hasan Kalyoncu Üniversitesi

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Düzce Üniversitesi nde öğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim

Detaylı

EVDE SAĞLIĞIN BİRLİK BAZLI TEK MERKEZDEN YÖNETİMİ

EVDE SAĞLIĞIN BİRLİK BAZLI TEK MERKEZDEN YÖNETİMİ 4. ULUSLARARASI EVDE SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER KONGRESİ EVDE SAĞLIĞIN BİRLİK BAZLI TEK MERKEZDEN YÖNETİMİ Doç. Dr. Kemal MEMİŞOĞLU Genel Sekreter 02-06 ARALIK 2015 ANTALYA Lokasyon Hastanelerimiz ve Rolleri

Detaylı

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 GRUP 2 Moderatör: İlhan TOMANBAY Raportör: Ögr.Gör. Yılmaz TOKTAŞ Sekreter: Arş.Gör. Gamze FIŞKIN Katılımcılar Bolu

Detaylı

Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi

Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi Okuryazarlık ve Cinsiyet Eşitliği Konusunda Türkiye'nin Gerçekleri Okuryazarlık ve eğitimin ülkelerin ekonomik

Detaylı

Ders İzlencesi Konu 2: Sosyal Rehabilitasyonun Tanımı ve Amacı. 1. Rehabilitasyonun tanımı

Ders İzlencesi Konu 2: Sosyal Rehabilitasyonun Tanımı ve Amacı. 1. Rehabilitasyonun tanımı Ders İzlencesi Konu 2: Sosyal Rehabilitasyonun Tanımı ve Amacı 1. Rehabilitasyonun tanımı Rehabilitasyon kavramının anlamı yeniden mümkün kılmak olup, Latince Habil kelimesinden türemiştir. Latince de

Detaylı

33. Okul/ Kurumunuzdaki güvenlik görevlilerinin personel giderleri hangi kurum/kuruluş vb. tarafından karşılanmaktadır? 34. Okul/ Kurumunuzda Z-

33. Okul/ Kurumunuzdaki güvenlik görevlilerinin personel giderleri hangi kurum/kuruluş vb. tarafından karşılanmaktadır? 34. Okul/ Kurumunuzda Z- OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ BİLGİ FORMU SORULARI AÇIKLAMA: Bu sorular yalnızca ön bilgi olarak ve sistemdeki Bilgi Formunu doldurmaya geçmeden önce hazırlık yapmanız açısından verilmiştir. 1. Okul/ Kurumun

Detaylı

Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım

Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım Prof. Dr. Betül Ulukol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Risk Yüksek riskli gebeliklerin sonucu dünyaya gelenler Özel sağlık gereksinimi olan

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Antalya Büyükşehir Belediyesinin yetki, görev ve sorumlulukları kapsamında, engelli bireylerin, umuma açık hizmet

Detaylı

HİZMETLERİ YÖNETİMİ SOSYAL DESTEK. Hizmetler. Eğitim Hizmetleri. Edindirme Hizmetleri ve Çevre Düzenlemeleri. Hizmetler. n Yaşlılara Yönelik Hizmetler

HİZMETLERİ YÖNETİMİ SOSYAL DESTEK. Hizmetler. Eğitim Hizmetleri. Edindirme Hizmetleri ve Çevre Düzenlemeleri. Hizmetler. n Yaşlılara Yönelik Hizmetler n Yaşlılara Yönelik Hizmetler n Özürlülere Yönelik Hizmetler n Çocuk ve Gençlere Yönelik Hizmetler n Kadınlara Yönelik Hizmetler n Meslek Edindirmeye Yönelik Eğitim Hizmetleri n Sosyal Yardımlar n Sosyal

Detaylı

SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ ANTALYA İL EYLEM PLANI

SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ ANTALYA İL EYLEM PLANI SOKAKTA YAŞAYAN VE/VEYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİ ANTALYA İL EYLEM PLANI ÇALIŞMA ALANI MÜDAHALE AKTİVİTE SÜRE UYGULAYICI İHTİYAÇ KAYNAK RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLARA ULAŞMA / SOSYAL MOBİLİZASYON

Detaylı

NİSAN 2014. KONYA İLİ KONYA GENÇLİK MERKEZİ 2014 YILI 3 AYLIK (Nisan-Mayıs- Haziran) FAALİYET RAPORU

NİSAN 2014. KONYA İLİ KONYA GENÇLİK MERKEZİ 2014 YILI 3 AYLIK (Nisan-Mayıs- Haziran) FAALİYET RAPORU NİSAN 2014 KONYA İLİ KONYA GENÇLİK MERKEZİ 2014 YILI 3 AYLIK (Nisan ) FAALİYET RAPORU AY HAFTA 2013 FAALİYET PLANINIZA GÖRE BU HAFTA FAALİYETLERİNİZ İletişim Akademi Projesi 2 (Uygulamalı İletişim, Etkili

Detaylı

dergisinin ücretsiz ekidir Kasım 2013 TURİSTİK OTELCİLER, İŞLETMECİLER VE YATIRIMCILAR BİRLİĞİ İstanbul Konaklama Kapasitesi Raporu

dergisinin ücretsiz ekidir Kasım 2013 TURİSTİK OTELCİLER, İŞLETMECİLER VE YATIRIMCILAR BİRLİĞİ İstanbul Konaklama Kapasitesi Raporu dergisinin ücretsiz ekidir Kasım Rapor No: TURİSTİK OTELCİLER, İŞLETMECİLER VE YATIRIMCILAR BİRLİĞİ İstanbul Konaklama Kapasitesi Raporu ÖNSÖZ İstanbul'un var olan eşsiz turizm zenginliği her geçen gün

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Faaliyet Raporu Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ülkemizde, ilk kurulan Yüksekokul (1984) olma özelliğine sahip

Detaylı

Belediye Eğitim Müdürlüğü Veliler Kurulu (Konseyi) 200,00 700,00 700,00 //////////// 1.200,00 1.200,00 250,00 900,00 500,00 300,00 1.

Belediye Eğitim Müdürlüğü Veliler Kurulu (Konseyi) 200,00 700,00 700,00 //////////// 1.200,00 1.200,00 250,00 900,00 500,00 300,00 1. Prizren Belediyesinin 2012-2014 Döneminde Cinsiyet Eşitliği Hakkında Eylem Planı EĞİTİM ALANI Stratejik amaç: Kadın ve kızların kaliteli eğitime erişiminin sağlanması Objektifler 1. İlk ve orta öğretimde

Detaylı

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER TC MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ Madde 1 Bu yönergenin amacı, Maltepe Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimininçalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Detaylı

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM VE BİLGİ EVLERİ BİRİM FAALİYETLERİ

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM VE BİLGİ EVLERİ BİRİM FAALİYETLERİ KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM VE BİLGİ EVLERİ BİRİM FAALİYETLERİ 1. Bilgi Evlerinin Kuruluş amacı; 2014 ve 2015 Eğitim Öğretim yılı Çocukların kendilerini tanımalarını, bilgi ve becerilerini

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ KAMPÜS BİRİMİ FAALİYET RAPORU ( )

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ KAMPÜS BİRİMİ FAALİYET RAPORU ( ) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ KAMPÜS BİRİMİ FAALİYET RAPORU (2013-2016) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ KAMPÜS BİRİMİ Erciyes Üniversitesi nde öğrenim gören engelli öğrencilerin, üniversite çalışanlarının

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ... VALİLİĞİNE GENELGE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ... VALİLİĞİNE GENELGE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI : B100THG0100008 KONU : Özürlü Kimlik Bilgi Formu 24.10.03 * 20198... VALİLİĞİNE GENELGE Başbakanlığın 20 Haziran 2002 tarih ve 2002/22 sayılı

Detaylı

GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK

GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK GÜÇLÜ YÖNLER Çankırı ilinde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Çankırı Belediyesi bünyesinde olan bir Yaşlı Koordinasyon birimi bulunmaktadır. Zonguldak ilinde ise 2000 yılında

Detaylı

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU Sayfası :1-4. Syf Sayfası :5. Syf Sayfası :8. SYF BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU YENİ VİZYON GAZETESİ Sayfası :8. Syf Sayfası :8. Syf Karabağlar Belediyesi spora da önem veriyor Karabağlar Belediyesi

Detaylı

Faaliyet Arama Sonucu

Faaliyet Arama Sonucu Faaliyet Arama Sonucu 1 2 3 4 5 6 Kurum Bilgileri Faaliyetin Bilgileri Faaliyeti Veren : Edebiyat Öğretmeni-Kısa Film Çalışması Katılımcı Sayısı : 7 Kurs-Faaliyet Saati : 8 Ay/Dönem : ARALIK / 2012-2013

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU

SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU Sağlık Turizminin Çeşitleri 2 Termal ve spa-wellness turizmi İleri yaş ve engelli turizmi Medikal turizm 3 Termal ve Spa-Wellness Turizmi Mineralize termal sular

Detaylı

T.C. GEDĠK ÜNĠVERSĠTESĠ

T.C. GEDĠK ÜNĠVERSĠTESĠ T.C. GEDĠK ÜNĠVERSĠTESĠ ENGELLĠ ÖĞRENCĠ BĠRĠMĠ YAPILANMASI VE ÇALIġMA ESASLARI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; Gedik Üniversitesi'nde

Detaylı

SONAR. Buca Belediyesi Engelli Veri Tabanı Araştırması

SONAR. Buca Belediyesi Engelli Veri Tabanı Araştırması Buca Belediyesi Engelli Veri Tabanı Araştırması AMAÇ Buca ilçesinde yaşayan engellilerin; Kimlik ve iletişim bilgilerini, Engel grubu ve derecesinin tespitini, Ailede başka engellilerin yada sağlık sorunu

Detaylı

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği SESSİZ GÜÇ.

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği SESSİZ GÜÇ. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği SESSİZ GÜÇ ied@ied.org.tr BİZ KİMİZ? 2004 de Bakırköy de kurulduk. 14 yıllık sivil toplu deneyimi Bir velimizin işitme engelli oğlu için sosyal faaliyet arayışları

Detaylı

Basketbol öğrencilerimizin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı olur.

Basketbol öğrencilerimizin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı olur. MEF LİSESİ WEB SAYFASI KULÜPLER KISMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER BASKETBOL Rehber Öğretmen: İsmail DÜKKANCI Çalışma Yeri: Büyük Spor Salonu Basketbol öğrencilerimizin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı

Detaylı

BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA

BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA KENT KONSEYİ MEVZUATI YASA 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU (TC Resmi Gazete Tarih: 13 Temmuz 2005, Sayı 25874) Kent Konseyi MADDE 76 Kent Konseyi

Detaylı

GEÇMİŞTEN BUGÜNE DOĞUŞ

GEÇMİŞTEN BUGÜNE DOĞUŞ DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ GEÇMİŞTEN BUGÜNE DOĞUŞ Doğuş markası, eğitime adanmış yarım asra yaklaşan bir anlam ifade etmektedir. Doğuş Üniversitesi eğitimde ilklerin sahibi, yeniliklerin öncüsü olarak, geçmişinden

Detaylı