BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ"

Transkript

1 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Bilgi nedir? Öğrenme, araştırma ya da gözlem yluyla elde edilen, kişinin veriye yönelttiği anlamdır. Bilginin Çevirimi Bilgi dğar, bulunur ya da keşfedilir. Bilgi kaydedilir. Bilgi kullanılır, değerlendirilir. Bilgi geliştirilir. Bilgi aktarılır. Bilgi arşive kaldırılır. Bilgiler yukarıdaki çevrime göre ömürlerini tamamlar. Bilginin türü ve özellikleri değişse de bu çevrim değişmez. İletişim Nedir? Duygu, düşünce ya da bilgilerin akla gelebilecek her türlü ylla başkalarına aktarılmasıdır. BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Bilgi ve iletişim teknljileri, bilgiye ulaşılmasını ve bilginin luşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel basılı ve yazılı araçlardır. BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ ARAÇLARI Bilgi akışını sağlayan araçlara verilen genel addır. Bu akış, bireyden çğula veya çğuldan bireye bilgi yönüyle lan iletişime göre çeşitlenirler. İletişimde karşılıklı bilgi aktarımını sağlayacak araçlar, iletişim araçları ile sağlanmaktadır. Bilgi ve İletişim Teknljilerini Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Günlük hayatımızı klaylaştıran bilişim teknljilerini kullanırken teknljinin getirdiği bazı lumsuzluklara dikkat etmeliyiz. Özellikle elektrnik rtamın sağladığı özgürlük ve klaylık bazen farkında lmadan zarar görebileceğimiz işler yapmamıza ya da kötü niyetli kişilerin bize zarar vermesine yl açabilir. Bu sebeple; Vücut sağlığımızı krumalıyız. Özellikle bilgisayar başında geçirdiğimiz süre ve turma şeklimize dikkat etmezsek bel ve byun ağrıları başta lmak üzere birçk rahatsızlığa yakalanabiliriz. Özellikle internet rtamında knuştuğumuz kişilere dikkat etmeliyiz. Kişisel bilgilerinizi ve verilerinizi krumalıyız. Teknlji bağımlılığından kaçınmalıyız. Elektrnik rtamdaki sahteciliğe karşı önlem almalıyız. Etkinlik: BT Araçlarının yarar ve zararlarını anlatan bir e-pster hazırlayınız. Etkinlik: BT Araçları ile ilgili hazırladığınız e-psteri sunuya çeviriniz.

2 Bilgi Kirliliği Günümüzde bilgi ve iletişim araçlarının yaygın larak kullanılması bilgiye ulaşmamızı çk klaylaştırmıştır. Gazeteler, dergiler, televizyn kanalları, internet ve ssyal medyada dünyanın herhangi bir yerindeki bir habere, laya veya bir bilgiye ulaşmak saniyeler sürmektedir. Bu hızlı ve sınırsız rtam bilginin zaman ve mekândan bağımsız paylaşılmasını sağlıyr ama aynı zamanda bilgi kirliliğine de sebep labiliyr. Arama mtrlarında aradığını şeyi bulabilmek için artık daha çk çaba sarf etmeniz gerekiyr. Çünkü bu yeni teknljiler üzerinden para kazananlar sizi kendi sitelerine, dükkânlarına veya kütüphanelerine çekmek için sürekli bir şeyler geliştiriyrlar ve adeta paçanızdan klunuzdan çekiştiren birileri var gibi hissediyrsunuz. Öte yandan bilinçli larak veya bilmeden yanlış bilgiler internetten hızla yayılıyr ve gerçek bilgiyi gölgeleyebiliyr. Sanki bir yardım çağrısıymış gibi veya milli duygularınızla ynayan metinler e-psta kutularından başka e-psta kutularına sn sürat yayılıyr. Spam diye tabir edilen e-psta kutularına atılan gerekli gereksiz, zaman zaman uygunsuz e-pstalar çğunlukla zamanınızı çalıyr, bazı insanların buradaki bilgileri gerçek gibi kabul etmelerine de sebep labiliyr. Etkinlik: Türkiye nin yüzölçümü kaç kilmetre karedir? Srusunu internette arama mtrunda arayınız. Srunun cevabını beş farklı kaynaktan bularak aşağıdaki çizelgeye yazınız. Farklı snuçlara ulaştıysanız hangi snucun dğru lduğunu ve bunu nasıl bulduğunuzu Benim Görüşüm bölümüne kısaca yazınız. Bilgi Kirliliği (Türkiye nin yüzölçümü kaç kilmetre karedir?) SONUCUN BULUNDUĞU İNTERNET SİTESİ SONUÇ WWW. WWW. WWW. WWW. WWW. Benim Görüşüm: BİT in Ssyal ve Kültürel Katkıları Bilgi teknljilerinin hızlı gelişmesiyle bütün dünyayı saran bir iletişim ağı kurulmuştur, bu küresel iletişim ağı bilimsel araştırmaların, üretkenliğin, kültürel değişmelerin, glbal ticaretin ve glbal eğitimin ana bilgi kaynağı lmuştur. Bu ağ dünyada yaşayan tüm insanlar arasında yazılı, sözlü ve görüntülü iletişim kurmak için küresel bir merkez luşturmaktadır. Devletlerin yönetiminden ssyal yaşam kadar bütün alanlarında bu gelişmeden etkilenmediğini söylemek mümkün değildir. Bilişim teknljileri yaşantımızın her santimi için yenilikler getirmiştir.

3 Bilgi Tplumu Temel üretim faktörünün bilgi lduğu, bilginin işlenmesinde ve deplanmasında da bilgisayar ve iletişim teknljilerini baz alan bir tplum yapısıdır. Eknmik değerlendirmeler yıllardır 3 sektörde yapıldı : Tarım, Sanayi ve Hizmet. Eğer eknminiz bilgi üretiyr, işliyr ve satıyrsa Bilgi Tplumu nda yaşıyrsunuz demektir. Dijital Vatandaşlık (e-devlet, banka uygulamaları vb.) Dijital vatandaşlık en genel kapsamda teknlji kullanımına ilişkin davranış nrmları larak tanımlanmaktadır. Dijital vatandaşlık teknljiyi kullanırken etik ve uygun davranışlarda bulunma ve bu knuda bilgilenmeyi içermektedir. Bilgi ve iletişim kaynaklarını kullanırken eleştirebilen,çevrimiçi yapılan davranışların etik snuçlarını bilen, ahlaki larak çevrimiçi kararlar alabilen, teknljiyi kötüye kullanmayarak başkalarına zarar vermeyen,sanal dünyada iletişim kurarken ve işbirliği yaparken dğru davranışı teşvik eden vatandaştır. E-Devlet Ülkemizde yeni bir kavram lan e-devlet, verimliliği artırmak amacıyla ve çağdaş tplum lmanın bir gereği larak rtaya çıkmıştır. Bu anlamda yönetenlerle yönetilenler arasındaki her türlü ödev ve yükümlülüklerin karşılıklı larak dijital rtamda sürekli ve güvenli bir biçimde gerçekleştirilmesi anlamına gelmektedir. Etkinlik: E-Devletten faydalanırken adresine girdiğimizde bazı hizmetler için Henüz Kimliğinizi Dğrulamadınız uyarısı çıkmaktadır. Kimliğinizi dğrulamak yani sisteme giriş yapmak için hangi seçeneklerin lduğunu ve bu giriş şifrelerinin nasıl alınacağını araştırarak defterinize yazınız. E-devlet adresi: E-Devlete Giriş Yapabileceğimiz Seçenekler: 1. E-Devlet Şifresi: e-devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT Merkez Müdürlüklerinden, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz. Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı larak 2 TL tahsil edilmektedir. 2. Mbil İmza: Cep telefnu ve GSM SIM kart kullanılarak ıslak imza niteliğinde güvenli bir biçimde elektrnik imza işlemi yapılmasına imkân sağlayan uygulamadır. Mbil elektrnik imza GSM işletmecileri tarafından sunulan bir hizmettir. Bu hizmeti sunan Turkcell ya da Aveaya başvurarak ayrıntılı bilgi alabilir ve başvuru yaparak bir mbil imza edinebilirsiniz. 3. Elektrnik İmza: Elektrnik imza, elektrnik rtamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim lduğunu belirlemeye yarayan veridir. Elektrnik imza, Bilgi Teknljileri ve İletişim Kurumu tarafından naylı Elektrnik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. 4. TC Kimlik Kartı: T.C Kimlik Karti, yakin gelecekte kanuni larak nüfus cüzdanının yerine geçerek, vatandaşlık karti larak kullanılacaktır.

4 BİT in Temel Kavramları BİT in Temel Bileşenleri Bilgi ve iletişim teknljisi (BİT) araçları iki ana bileşenden luşur. Dnanım (Hardware) ve Yazılım (Sftware). Dnanım elektrnik parçalara verilen genel isimdir. Yazılımsa kullanılan prgramların genel ismidir. BİT araçları içerisinde en yaygın larak akla gelen araç lan bilgisayar üzerinden dnanım ve yazılım kavramlarını inceleyelim. Bilgisayar (cmputer), uzun ve çk karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (ljik) bağlantılara dayalı karar verip işlem yürüten makinedir. Kısacası bilgisayar, bilgi işleyen elektrnik bir makinedir. Diğer BİT araçları gibi bilgisayar da Dnanım ve Yazılımlardan luşur. Dnanım: Bilgisayarın elektrnik parçalardır. Yazılım: Bilgisayarın prgramlarıdır. A. Dnanım: Dnanımları Sistem Birimleri ve Çevre Birimleri larak ikiye ayırabiliriz. a. Sistem Birimleri: Kasa içerisinde bulunurlar. b. Çevre Birimleri: Kasanın dışında bulunurlar. B. Yazılım: İşletim Sistemi Yazılımları ve Uygulama Yazılımları larak iki ayırabiliriz. a. İşletim Sistemi Yazılımları: Bilgisayarın çalışması ve uygulama yazılımlarının yüklenmesi için gerekli temel yazılımlardır. Her bilgisayarda en az bir işletim sistemi yazılımı lmak zrundadır. b. Uygulama Yazılımları: Belirli bir işi yapmak için tasarlanmış (örneğin yun ynamak, resim çizmek, yazı yazmak vb.) ve ihtiyaca göre yüklenen yazılımlardır.

5 Bilgisayarlarda Bulunan Dnanım ve Yazılımlar: Windws 8 (7 Vista - XP vs.) - Fare Internet Explrer - Anakart - Klavye - Ekran (Mnitör) Ekran Kartı Hparlör Linux - CD / DVD ROM / Blu Ray Sürücü - Pardus - Mac OS - Kulaklık Sabit Disk (HDD) - Mikrfn Yazıcı Tarayıcı - İşlemci (CPU) - Web Kamerası Anabellek (RAM) - Mdem - Ses Kartı - Ağ Kartı - Güç Kaynağı - Oyun Kumandaları - Paint - Disket Sürücü - MS Wrd PES Etkinlik: Aşağıdaki tablyu yukarıda verilen dnanım ve yazılımlar ile dldurunuz. Bilgisayardaki Dnanım ve Yazılımlar Dnanımlar Yazılımlar Sistem Birimleri Çevre Birimleri İşletim Sistemi Uygulama Yazılımı Anakart Fare Windws 8 (7 Vista - XP vs.) Internet Explrer Ekran Kartı Klavye Linux Paint CD / DVD ROM / Blu Ray Sürücü Ekran (Mnitör) Pardus MS Wrd Sabit Disk (HDD) Hparlör Mac OS PES 2015 İşlemci (CPU) Anabellek (RAM) Ses Kartı Ağ Kartı Güç Kaynağı Disket Sürücü Kulaklık Mikrfn Yazıcı Tarayıcı Web Kamerası Mdem Oyun Kumandaları Çevre Birimlerini ikiye ayırabiliriz: a. Giriş Birimleri: Bilgisayara veri girişi yapmamızı sağlayan çevre birimleridir. b. Çıkış Birimleri: Bilgisayardaki bilgileri bize ileten çevre birimleridir.

6 Bilgisayarlarda Bulunan Bazı Çevre Birimleri: Fare: Bilgisayara kmut girişi yaparak yönetmemizi sağlayan dnanımdır. Klavye: Bilgisayara yazı ve kmut girişi yapmamızı sağlayan dnanımdır. Ekran (Mnitör): Bilgisayarda ekran kartının luşturduğu görüntüyü bize ileten dnanımdır. Hparlör: Ses kartının luşturduğu sesi genel kullanım için dışarı aktarır. Kulaklık: Ses kartının luşturduğu sesi kişisel kullanım için dışarı aktarır. Mikrfn: Sesleri bilgisayara kaydetmemizi sağlar. Yazıcı: Bilgisayardaki yazı, resim, grafik gibi bilgilerin kağıt üzerine yazılmasını sağlar. Tarayıcı: Kağıt üzerindeki bilgileri bilgisayara aktarmak için kullanılır. Web Kamerası: Görüntüleri bilgisayara aktarır. Genellikle görüntülü shbet için kullanılır. Etkinlik: Aşağıdaki tablyu defterinize çizerek yukarıda verilen çevre birimleri ile dldurunuz. Giriş ve Çıkış Birimleri Giriş Birimleri Fare Klavye Tarayıcı Web Kamerası Çıkış Birimleri Ekran (Mnitör) Hparlör Kulaklık Yazıcı

7 Dsya ve Klasörler Dsya Nedir? Bilgisayarda bilgilerin kaydedildiği birimlere dsya adı verilir. Dsya içerisindeki bilgi; resim, yazı, çizim, ses gibi her şey labilir. Dsya Yapısı :Bir dsya ismi 3 kısımdan luşur. Dsyaya kendimizin verdiği isimdir. Bu isim ile dsya içerisinde ne lduğunu dsyayı açmadan bilebiliriz. Örneğin, Anneler Günü Şiiri.txt dsyasında anneler gününe ait bir şiir lduğunu açmadan anlayabiliriz. Dsya isminde aşağıdaki karakterleri kullanamayız.? * / \ " : < > Nkta: Dsya adı ile dsya uzantısı ayıran işarettir. Tüm dsyalarda bulunur. Dsya Uzantısı : Dsyanın türünü, hangi yazılım tarafından luşturulduğunu ve açılabileceğini gösteren kısımdır. Genellikle 3 harften luşur. Bu harfler dsya türünün İngilizce karşılığının kısaltmasıdır. Örneğin şiir yazdığımız bir dsyanın uzantısı TXT dir. TXT uzantısı TEXT kelimesinin kısaltılmış hali lup yazı anlamına gelir. Bir dsyanın sadece uzantısına bakarak içerisindeki bilginin türünü öğrenebiliriz. Örneğin MP3 uzantılı bir dsyada müzik, PDF uzantılı bir dsyada bir kitap lduğunu dsyayı açmadan anlayabiliriz. Ppüler Dsya Uzantıları Dsya Uzantısı İçerik TXT MP3, WAV BMP, JPG, GİF PDF AVİ, MPEG, MOV EXE DOC, DOCX PPT, PPTX XLS, XLSX RAR, ZİP Yazı Ses ve Müzik Resim E-Kitap Film Çalıştırılabilir Prgram Micrsft Office Wrd (YAZI) Micrsft Office Pwerpint (SUNU) Micrsft Office Excel (ELEKTRONİK TABLO VE HESAPLAMA) SIKIŞTIRILMIŞ DOSYA Klasör Nedir? Ortak bir özelliğe sahip dsyaları bir arada bulunduran birimlere klasör (dizin) denir. Klasörleri günlük hayatımızda kullandığımız dsya klasörlerine benzetebiliriz. Niçin Klasör Kullanırız? Nasıl ki alışveriş merkezlerinde binlerce ürün içerisinden almak istediğimizi reynlar sayesinde klayca bulabiliyrsak klasörler de dsyalarımızı gruplamamızı ve dilediğimizde klayca ulaşmamızı sağlar.

8 Bilgisayarımızda da ftğraflarımızı Resimler, müziklerimizi Müziğim, yazılarımızı da Belgelerim klasörüne kyarız. Böylece hangi dsyaya ihtiyacımız varsa klasöre gider ve zaman kaybetmeden dsyayı açabiliriz. Klasör İsimleri : Dsya adlarında kullanılmayan karakterler klasör isimlerinde de kullanılamaz. Alt Klasörler : Bir klasör içerisinde birden fazla klasör yer alabilir. Örneğin Oyunlar klasörü içerisine Savaş Oyunları, Zeka Oyunları, Yarış Oyunları ve Spr Oyunları klasörleri ekleyebiliriz. Sürücü Nedir? Dsya ve klasörlerin saklanabileceğini fiziksel rtamlardır. Örneğin sabit disk, CD/DVD ROM sürücüsü, hafıza kartı, USB bellek gibi. Sürücü İsimleri : Sürücüler A dan Z ye kadar bir harf ile adlandırılırlar. A ve B sadece disket sürücüye verilen harflerdir. Bunun dışındaki harfler sırasıyla diğer sürücülere verilir. Harften snra iki nkta (:) işareti kullanılır. A: veya C: gibi. Sürücü harflendirilmesi işletim sistemi tarafından yapılır. Buna ek larak biz de harfin yanına bir etiket yazabiliriz. Örneğin; Yerel Disk (C:) gibi. Sürücü Adlandırma : Örneğin bilgisayarımızda bir disket sürücü, bir sabit disk ve bir de DVD-ROM lduğunu düşünürsek sürücüler şöyle adlandırılacaktır: Disket Sürücü (A:) Sabit Disk (C:) DVD-ROM (D:) Bilgisayara snradan bir USB bellek taktığımızda bu belleğe (E:) harfi verilecektir. USB belleği çıkarmadan bir hafıza kartı takarsak bu kart ise (F:) harfini alacaktır. Sürücüleri Görüntüleme : Bilgisayara takılan tüm sürücüler Bilgisayarım simgesine tıklandığında açılan ekranda görülebilir. Dsya, Klasör ve Sürücü Adresleri Bir dsyanın/klasörün adresi dsyanın/klasörün hangi sürücü ve klasör içerisinde lduğunu gösterir. Dsya, klasör veya sürücü adreslerinde sürücü ve klasör isimlerinden snra ters bölü işareti (\) kullanılır. Örneğin CD-ROM sürücümüzün adresi: D:\ CD-ROM daki Filmler klasörünün adresi D:\Filmler CD-ROM daki Filmler klasörünün içerisindeki Çanakkale.AVI film dsyamızın adresi: D:\Filmler\Çanakkale.AVI

9 Önemli Ntlar Bir klasör içerisinde aynı ada ve uzantıya sahip birden fazla dsya lamaz. Bir klasör içerisinde aynı isme fakat farklı uzantıya sahip dsyalar bulunabilir. Örneğin, Çanakkale.avi filmi ile Çanakkale.txt şiiri aynı klasörde bulunabilir. Bir klasör içerisinde aynı ada sahip başka bir klasör bulunamaz. Dsya ve klasör adlarında büyük/küçük harfler aynı kabul edilir. Örneğin ÇANAKKALE.TXT ile Çanakkale.txt dsyaları aynıdır. Bazı dnanımlar üzerinde birden fazla sürücü luşturulabilir, örneğin tek bir sabit disk C: ve D: şeklinde 2 sürücüye ayrılabilir. Etkinlik: Aşağıdaki uygulamayı bilgisayarınızda gerçekleştiriniz. Masaüstünüzde kendi adınızı taşıyan bir klasör luşturunuz. Klasörün simgesini değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki dsyaları istenilen şekilde gerekli prgramları kullanarak luşturup masaüstünüzde adınızı taşıyan klasöre kyunuz. Uzantısı.dcx lan bir dsya luşturup içine adınızı yazınız. Uzantısı.pptx lan bir dsya luşturup içine adınızı yazınız. Uzantısı.txt lan bir dsya luşturup içine adınızı yazınız. Uzantısı.bmp lan bir dsya luşturup içine adınızı yazınız. Uzantısı.xlsx lan bir dsya luşturup içine adınızı yazınız. Yukarıda verilen uzantıların türünü ve hangi prgramla luşturulacağını defterinize yazınız..dcx: MS-Wrd - Yazı Dsyası.pptx: MS-Pwerpint - Sunu Dsyası.txt: Nt Defteri - Yazı Dsyası.bmp: Paint - Resim Dsyası.xlsx: MS-Excel - Elektrnik Tabl ve Hesaplama

10 Etkinlik: Aşağıdaki sruları cevaplayınız. 1. Aşağıdakilerden hangisi bir dsya adıdır? a. Bilişim b. Ödev dsyalarım c. Ödevim.dcx (Dsyaların uzantısının lması gerekir.) d. Müziklerim 2. Aşağıdakilerden hangisi bir klasör adı lamaz? a. Ödevlerim b. ÖDEVLERİM c. ödevlerim d. ödevlerim :) (: dsyave klasör isimlerinde kullanılamaz.) 3. Ayşe öğretmeninin verdiği Türkçe ödevi için MS Pwerpint prgramında bir sunum (slâyt gösterisi) hazırlayarak bilgisayarına kaydetmiştir. Aşağıdaki dsyalardan hangisi Ayşe nin hazırladığı sunum dsyası labilir? a. Türkçe.xlsx b. Ödevim.dcx c. Ayşe.pptx (Sunum prgramı MS-Pwerpint prgramında luşturulan dsyaların uzantısı.pptx'dir) d. Okul.mp3 4. Aşağıdakilerden hangisinde sürücü ismi dğru yazılmıştır? a. A b. B. c. C: (Sürücü harflerinin snunda : işareti bulunur.) d. D/ Kapasite Ölçü Birimleri Deplama aygıtlarının kapasitelerini belirtirken "Kapasite Ölçü Birimlerini" Kullanırız. Byte (bayt) - B 1024 B = 1Kilbyte (kilbayt) KB 1024 KB = 1 Megabyte (megabayt) - MB 1024 MB = 1 Gigabyte (cigabayt) - GB 1024 GB = 1 Terabyte (terabayt) - TB Etkinlik: Aşağıda verilen kapasite birimlerinin dönüşümlerini bularak defterinize yazınız. 5 GB = 5120 MB 2048 MB = 2 GB 3072 GB = 3 TB 5 MB = 5120 KB

11 İnternet ve BİT Kullanım Kuralları İnternet artık günümüzde tplumsal hayatın bir parçası haline geldi. İnternet hayatımızda pek çk şeyi klaylaştırıyr. Ancak bu klaylıkların yanı sıra interneti kullanırken de herhangi bir zararla karşılaşmamak için dikkat etmeniz gereken önemli birkaç husus bulunuyr. İlköğretim çağındaki çcukların dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda listelenmiştir. İnternette shbet ederken, mesaj pansuna mesaj gönderirken, adınız, syadınız, adresiniz, telefn numaranız gibi kişisel bilgilerinizi ve kredi kartı numaranızı asla vermeyin. Diğer kişilere internette kullandığınız adınızı ya da parlanızı söylemeyin. Web sitesinin "Güvenlik Plitikası"na bakın ve sitenin sizden istediği bilgileri ne amaçla kullanacağını öğrenin. İnternette ailenizle birlikte gezinin. Eğer ailenizin zamanı uygun değilse, ziyaret ettiğiniz siteleri ailenize söyleyin. Ziyaret ettiğiniz sitenin "Güvenlik Plitikası"nı ailenize söyleyin. Böylece siz ve aileniz, sizin hakkınızda istenen bilgilerin, sitede ne amaçla kullanılacağı knusunda bilgi sahibi lacaksınız. Bir aktiviteye ya da yuna katılabilmeniz için sitenin çk fazla kişisel bilgiye ihtiyacı yktur. Bu nedenle gereğinden fazla bilgi vermeyin, gerekirse siteyi terk edin. Bazı insanların kötü niyetli labileceklerini ve çcuk lmadıkları halde çcuk gibi davranabileceklerini unutmayın. Bu nedenle İnternette tanıştığınız kişileri ailenize söyleyin.. Ayrıca yeni tanıştığınız kişilerden aldığınız mesajları ailenize gösterin ve nların nayı lmadan bu mesajlara cevap vermeyin. Ailenize srmadan Internet aracılığıyla hiçbir şey satın almayın ve hiçbir kşulda kredi kartı numarası vermeyin. Ailenizle knuşmadan Internet aracılığıyla srulan srulara cevap vermeyin. Hiçbir frmu dldurmayın ya da hiçbir yarışmaya katılmayın. Ayrıca girdiğiniz sitenin bir güvenlik plitikası lup lmadığını kntrl edin ve verdiği bilgilerin başkaları ile paylaşılmayacağı knusunda güvence verip vermediğine bakın. Aksi halde hiçbir şekilde kişisel bilgi vermeyin. İnternette hiçbir tartışmaya ya da kavgaya katılmayın. Eğer biri sizinle tartışmaya ya da kavgaya yeltenirse, na cevap vermeyin ve ailenizi knudan haberdar edin. Eğer hşlanmadığınız bir şeye rastlarsanız ya da ailenizin, sizin görmenizden hşlanmayacağını düşündüğünüz bir şeye rastlarsanız, geri tuşuna basın ya da turumdan çıkın. Eğer bazı kişilerin çcuklara söylenmemesi gereken bir şey söylediğine rastlarsanız ailenize söyleyin. İnternetle ilgili knular hakkında hiçbir şeyi ailenizden saklamayın. Eğer birisi size resim gönderir, gitmemeniz gereken bir siteyi ziyaret etmenizi önerir ya da uygun lmayan bir dille knuşmayı önerirse, ailenizi durumdan haberdar edin. Eğer birisi yapmamanız gereken bir şeyi yapmanızı isterse, ailenize söyleyin. Ailenizin nayı lmadan internette tanıştığınız hiç kimseyi aramayın. Aileniz yanınızda lmadan ve naylamadan internette tanıştığınız kimseyle buluşmayın. İnternette tanıştığınız kimseye, ailenizin izni lmadan hiçbir şey göndermeyin. Eğer İnternette tanıştığınız birisi size herhangi bir şey gönderirse ailenize söyleyin. İnternette iyi bir dil kullanın ve nazik lun. Sadece şaka yapıyr lsanız bile kimseyi krkutmayın ya da tehdit etmeyin. Ailenizin sizin güvenliğinizi ve sağlığınızı düşündüklerini bilin. Bilgisayar ve internet knusundaki kurallara uyma knusunda ailenizle işbirliği içinde lun ve Internet yüzünden başınıza ne gelirse gelsin ailenize söyleyin. Etkinlik: İnternet rtamında uyulması gereken etik değerleri anlatan bir sunum hazırlayınız.

12 Bilişim Teknljilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme Bilgisayar Ağları İki yada daha çk bilgisayarın bir birine bağlanmasına bilgisayar ağı (netwrk) denir. Ağ içindeki bilgisayarlar birbiriyle iletişim kurabilirler ve veri paylaşırlar. Neden Bilgisayar Ağlarına Gereksinim Duyulur? Bilgisayar ağlarına duyulan gereksinimin temel nedeni veri kaynaklarını paylaşmak ve iletişim kurmaktır. Veri paylaşmak sabit disklerde yer alan klasörlerin ve dsyaları birçk kişi ya da istenilen diğer kişiler tarafından kullanılması anlamındadır. İletişim ise kullanıcıların bir birine elektrnik-psta göndermesi anlamındadır. Bilgisayar ağlarının bir diğer kullanım alanı da yazıcılar ve diğer çevre birimlerinin paylaşımıdır. Diğer bir ağ kullanımı da uygulamaların paylaşımıdır. Örneğin bir bilgisayarda yüklü bir prgramın diğer bilgisayarlar tarafından kullanılması. Bilgisayar ağlarına duyulan gereksinimi şu şekilde özetlemek lasıdır: Dsya paylaşmak. Yazıcı, tarayıcı gibi dnanımları paylaşmak. Birbirleriyle iletişim kuran yazılım, yun vs. kullanmak. İnternet hizmeti gibi çeşitli servisleri paylaşmak. Ağ üzerinden cihazların kntrlünü ve yönetimini sağlamak. Bilgisayar Ağları: Bilgisayar ağlarını büyüklüklerine göre 3 e ayırırız. Yerel Alan Ağı (LAN) Metrpl Alan Ağı (MAN) Geniş Alan Ağı (WAN) Yerel Alan Ağı (Lcal Area Netwrk, LAN) : Ev, kul, labratuar, iş binaları vb. gibi sınırlı cğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır. Örneğin bir işyerindeki, kuldaki hatta evimizdeki bilgisayarları birbirine bağlayarak luşturduğumuz ağ bir yere alan ağıdır. Evimizde bir yerel alan ağı kurmak için neler gereklidir? 1. Dnanım: Evimizde yerel alan ağı kurmak için bilgisayarımızın temel dnanımlarına (klavye, fare, ekran, kasa, anakart, işlemci, sabit disk, ekran kartı, ana bellek ram-) ek larak, bilgisayarlar arasında veri aktarımını sağlayan ağ kartı (Ethernet kartı), ağ kablsu ve ağ kartları arasında veri akışını yöneten dağıtıcı (switch) gereklidir. Nt: Bir bilgisayar ağında her bilgisayara bir dağıtıcı (switch) gerekmez. Eğer ağ kartımız kablsuz ise (dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefnlarda kablsuz ağ kartı mevcuttur. Ayrıca masaüstü bilgisayarlara da kablsuz ağ kartı takıla bilir.) ağ kablsu gerekmez. Ancak dağıtıcımızın da kablsuz lması gerekir. 2. Yazılım: Bilgisayarımızın çalışması için gerekli lan işletim sisteminden (Windws, Linux, Pardus, MacOS vs.) başka bir yazılıma gerek yktur. Metrlpl Alan Ağı (Merpl Area Netwrk, MAN): İçerisinden birden çk Yerel Alan Ağı barındıran, bir üniversite kampusu, büyük bir işyeri, şehri veya bölgeyi kapsayan ağ türüdür. Örneğin bir ildeki tüm bankaların farklı şubelerinin bilgisayarları Metrpl Alan Ağı ile birbirine bağlıdır.

13 Geniş Alan Ağı (Wide Area Netwrk, WAN): Bir ülke ya da dünya çapında, aralarında yüzlerce veya binlerce kilmetre mesafe bulunan bilgisayar ve ağların birbirine bağlanmasıyla luşur. Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET tir İnternet Nedir? İnternet, birçk bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış lan bir iletişim ağıdır. Bir bilgisayarı, mdemi ve telefn hattı (fiber hattı) lan herkes bu hizmetti sağlayan kuruluşlardan bu hizmeti satın alarak kullanabilirler. Fiber internetin telefn hatlarındaki internetten farkı bakır kabllarla ulaştırılan internetin fiber kabllarla ulaştırılmasıdır. Fiber kablların yararı verileri daha hızlı aktarmasıdır yılında ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki İleri Araştırma Prjeleri Ajansı tarafından rtaya çıkartılmıştır. Türkiye İnternet e Nisan 1993 ten beri bağlıdır. İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir? Dnanım Yerel alan ağı için gerekli lan temel bilgisayar dnanımları, ağ kartı ve ağ kablsu internet bağlantısı için de gereklidir. Çünkü internet de bir bilgisayar ağıdır. (WAN) Ancak dağıtıcı (switch) yerine mdem kullanılır. Mdem telefn hattımızı ya da fiber hattımızı bilgisayarın ağ kartına bağlar. Eğer ağ kartımız kablsuz ise mdemimiz de kablsuz lmalıdır. Mdem aynı zamanda dağıtıcı nın görevini de yapar. Yani aynı mdem üzerinden internete bağlanan bilgisayarlar arasında zaten bir bilgisayar ağı vardır. Yazılım İşletim sistemimiz (Windws, Linux, Pardus, MacOS vs.) ve internet tarayıcımız ( İnternet Explrer, Ggle Chrme, Firefx, Opera, Safari en yaygın kullanılan tarayıcılardan bazılarıdır.) internete bağlanmak için yeterlidir. işlemlerini kullanacaksanız, her ne kadar tarayıcılarda kullanılabilse de, prgramlarının bilgisayarınıza kurulu lması gerekir. Micrsft Outlk, Pic, Kmail bunlardan bazılarıdır. Etkinlik: Aşağıdaki sruları defterinize yazarak cevaplandırınız. Ahmet biriktirdiği harçlığı ile bir yazıcı alarak bilgisayarına bağlamıştır. Bir süre snra yan dadaki kardeşinin de çk sık yazıcıya ihtiyaç duyduğunu ve çıktı almak için sürekli kendi bilgisayarını kullandığını fark eder. Ahmet in yazıcısını paylaşması için hangi tür bilgisayar ağı kurması gerekir? Yerel Alan Ağı (LAN) Ahmet in babası Erl Bey bir bankada çalışmaktadır. İş yerinde çalıştığı bilgisayar aynı bankanın başka şehirlerdeki şubelerindeki bilgisayarlara özel bir ağ ile bağlanarak işlem yapmaktadır. Erl Bey in çalıştığı bankanın farklı şehirlerdeki şubeleri arasında kurulmuş lan bilgisayar ağının türü nedir? Metrpl Alan Ağı (MAN) Cenk, Cemil ve Ceren aynı apartmanda turmaktadırlar. Aralarında bir bilgisayar ağı luşturarak yun ynamak istiyrlar. Hangi dnanımlara sahip lmaları gerekir? Ağ Kartı (Ethernet Kartı), Ağ Kablsu, Dağıtıcı (Switch) Ayşe Skype isimli bilgisayar prgramı sayesinde internet üzerinden Almanya da yaşayan kuzeniyle görüntülü ve sesli larak knuşabilmektedir. Farklı ülkeler arasındaki bilgisayarları birbirine bağlayan internet hangi tür bilgisayar ağıdır? Geniş Alan Ağı (WAN)

14 İletişim Araçları (e-psta, frum, shbet, sesli-görüntülü knferans vb. güncel teknljiler) 1. E-Psta: Elektrnik rtamda gönderdiğimiz mektuplardır. E-Psta göndermek ya da almak için bir e-psta adresine ihtiyacımız vardır. E-psta adresi almak için bir e-psta servisine kaydlmamı gerekir. Gmail, htmail, yah, yandex en çk kullanılan ücretsiz e-psta servisleridir. 2. Frum: Çeşitli knularda sru srmak ya da paylaşımda bulunmak amacıyla kurulmuş web siteleridir. Frumda en yüksek yetkilere sahip kişilere yönetici (admin), knu başlıklarından srumlu kişilere ise mderatör denir. 3. Shbet prgramları: Bilgisayar, tablet, telefn gibi cihazlardan internet aracılığı ile yazılı, sesli ya da görüntülü knuşmak için kullanılan prgramlardır. En çk kullanılan shbet prgramları; Skype: Micrsft Hanguts: Ggle Yah Messenger: Yah Etkinlik: Aşağıdaki sruları defterinize yazarak cevaplandırınız. Aynı sruları cevapları ile beraber adresine e-psta ile de gönderiniz. E-psta gönderirken knu bölümüne adınızı syadınızı ve numaranızı yazınız. 1. Hanguts kullanmak için hangi servisten e-psta hesabımız lmalıdır? Gmail (ggle hesabı) 2. Yah Messenger hangi cihazlarda kullanılabilir? Bilgisayar, telefn, tablet 3. Micrsft firmasının shbet yazılımı hangisidir? Skype 4. E-psta adresinde kullanıcı adımız ile e-psta servisini ayıran işaret (et) 5. Kullanıcıların belirli knularda fikir alışverişinde bulunduğu, çeşitli paylaşımlar yaptığı tartışma alanına ne ad verilir? Frum 6. Frumun sağladığı klaylıklara bir örnek veriniz? Yardıma ihtiyaç duyduğumuz knularda bilgili, deneyimli kullanıcılardan cevap alabiliriz. 7. E-psta kullanmanın sağladığı klaylıklara bir örnek veriniz? Her an her yerden e-psta gönderebilir ve e-pstalarımızı kuyabiliriz. 8. En ppüler e-psta servislerinden 2 tanesinin adını yazınız? Gmail, htmail

Dosya Yönetimi. Dosya, Klasör ve Sürücüler. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

Dosya Yönetimi. Dosya, Klasör ve Sürücüler. Ahmet SOYARSLAN biltek.info Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler Ahmet SOYARSLAN biltek.info Bu Dersimizde Dosya, klasör ve sürücü kavramlarını, Neden klasör kullanmamız gerektiğini, Dosya uzantısının ne olduğunu, Sık kullanılan

Detaylı

İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim?

İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim? Bilgi? İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim? Kişilerin duygu, düşünce yada fikirlerini çeşitli yollarla başkasına aktarmasına iletişim denir. BİLGİ + İLETİŞİM = BİLİŞİM

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Bilgi nedir? Öğrenme, araştırma ya da gözlem yluyla elde edilen, kişinin veriye yönelttiği anlamdır. Bilginin Çevirimi Bilgi dğar, bulunur ya da keşfedilir. Bilgi kaydedilir.

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 4. HAFTA Bilgisayar Kullanımı Ve Dosya Yönetimi Bilgisayar cihazı Masaüstü Dosya yönetimi BİLGİSAYAR CİHAZI Kullanıcıdan aldığı veri yada bilgilerle istenilen doğrultuda işlem

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ E-Devlet E-devlet adresi: www.turkiye.gov.tr Bilgisayar Donanım ve Yazılımlardan oluşur. Donanım: Bilgisayarın elektronik parçalardır. Yazılım: Bilgisayarın programlarıdır.

Detaylı

I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları

I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları 2016-2017 I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları Sınav Tarihi : 26-30 ARALIK Soru Sayısı :? Bu dosyanın tamamında sınavda sorulacak soruların %80 i yer almaktadır. Geriye kalan sorular sınavdan önceki ilk konulardandır

Detaylı

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları İnternet ve BİT Kullanım Kuralları İnterneti ve Bilişim Tekolojilerini kullanırken dikkat etmemiz gereken kurallar İnternette sohbet ederken, mesaj panosuna mesaj gönderirken, TC kimlik numaranız, adınız,

Detaylı

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.6. BİT Nİ KULLANIRKEN 1.6. BİT Nİ KULLANIRKEN ETİK ve SOSYAL DEĞERLER Ankara, 2014 ETİK ve SOSYAL DEĞERLER Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ www 1.6.1. İNTERNET ve BİT KULLANIM

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İNTERNET NEDİR? İNTERNET NEDİR? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ İNTERNET VE AĞLAR İnternet Nedir? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. İnternetin

Detaylı

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme Hızlı Kullanım Kılavuzu Bu Hızlı Kullanım Kılavuzu, Readiris TM 15'i kurmanıza ve başlamanıza yardımcı lmak içindir. Readiris TM 'in tüm özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi için bu yazılım ile birlikte

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.sınıf Abdulkerim ERDEN & Fatma ÖNAL

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.sınıf Abdulkerim ERDEN & Fatma ÖNAL Bilgi nedir? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, Teknoloji nedir? İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir?

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir? İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir? BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Güç Düğmesi WINDOWS İŞLETİM SİSTEMİ KULLANIMI. a. Bilgisayarı çalıştırma

Güç Düğmesi WINDOWS İŞLETİM SİSTEMİ KULLANIMI. a. Bilgisayarı çalıştırma BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI-2 *İşletim Sistemi çeşitleri: a)masaüstü İşletim sistemleri:pc ve Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleridir.en yaygın kullanılan masaüstü

Detaylı

Dosya Yönetimi. Dosya, Klasör ve Sürücüler. Bilisimciruh.com

Dosya Yönetimi. Dosya, Klasör ve Sürücüler. Bilisimciruh.com Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler Bilisimciruh.com Dosya Nedir? Yazılımlar ürettiği bilgileri dosyalarda saklar. Örneğin çizdiğimiz bir resme daha sonra bakmak istiyorsak onu bir dosyada saklamamız

Detaylı

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 2 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Mehmet Çekiç Ortaokulu Sayfa 1 / 13 Mustafa KATLANÇ, Ankara

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir?

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI. Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir? İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri İnternet Nedir? BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 Sürücü Kavramı Dosya Kavramı Klasör Kavramı Dosya Yada Klasörleri Kopyalamak Dosya ve Klasörleri Taşımak Dosya veya Klasörleri Silmek

Detaylı

5. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları

5. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları 5. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları 1- Bilişim Teknolojilerinin kullanıldığı alanlara örnek veriniz. Aşağıdaki boşluklara sadece 3 (üç) tanesini yazınız. 1. 2. 3. 2- Aşağıda bilişim teknolojisinin kullanıldığı

Detaylı

Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme

Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme İnternet Nedir İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Merkezi İşlem. Birimi

Merkezi İşlem. Birimi VERİ: Kullanıcı veya bilgisayar tarafından sağlanırlar. Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır.. Veriler bilgisayarın giriş birimleri tarafından toplanırlar. Giriş İşlem Çıkış Önbellek

Detaylı

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir.

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Donanım: Bilgisayarın gözle görülen, elle tutulan tüm elektronik parçalarına donanım

Detaylı

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM Teknoloji: İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı her türlü aletler ve araçlardır. Bir aracın teknolojik olması için elektronik

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Bilgi nedir? Öğrenme, araştırma ya da gözlem yoluyla elde edilen, kişinin veriye yönelttiği anlamdır. Bilginin Çevirimi Bilgi doğar, bulunur ya da keşfedilir. Bilgi kaydedilir.

Detaylı

Dersin Amacı. Bu dersin amacı, hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Dersin Amacı. Bu dersin amacı, hakkında bilgi sahibi olmaktır. Dersin Amacı Bu dersin amacı, Bilgisayarın tanımı, İkili sayı sistemi, Bilgisayarların geçmişi, Günümüzde bilgisayarlar, Bilgisayarların temel kullanım alanları, Bilgisayar dnanımı ve yazılımı, Temel bilgisayar

Detaylı

Dosya ve Klasör İşlemleri

Dosya ve Klasör İşlemleri Dsya ve Klasör İşlemleri Dsya ve Klasör nedir? Bilinen dsya uzantıları Yeni klasör luşturmak Dsya ve klasörleri yeniden isimlendirmek Dsya ve klasörleri silmek Windws gezgini ile dsya ve klasörleri yönetmek

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk, fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR. 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir?

ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR. 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir? ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir? A )3 bölüme ayrılır. Yazılım, donanım ve windows. B)2 bölüme ayrılır.

Detaylı

Teknoloji ile Tanışalım

Teknoloji ile Tanışalım 2 ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 3 1.4.1. TEKNOLOJİ İLE TANIŞALIM 4 Teknoloji ile Tanışalım

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

DONANIM & YAZILIM Modül 2

DONANIM & YAZILIM Modül 2 Modül 2 MODÜL 2 DONANIM & YAZILIM Donanım Yazılım Nedir? Temel Donanım Bileşenleri İşletim Sistemleri (Win,Pardus,MAC) Laptop Projeksiyon Bağlantıları Projeksiyon Açma Kapama İşletim Sistemi ile Görüntü

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ II.DÖNEM ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ II.DÖNEM ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ II.DÖNEM ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) Hafıza Ölçü Birimleri: 8 bit = 1 Byte = 1 karakter 1024 Byte = 1 KiloByte 1024 KB = 1 MegaByte 1024 MB = 1 GigaByte 1024 GB =

Detaylı

EYLÜL 2012 WINDOWS 7. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WINDOWS 7. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WINDOWS 7 İÇERİK Giriş Sürümler Windws u kişiselleştirmek Masaüstünü Görev çubuğunu Başlat menüsünü Dsya ve Klasör İşlemleri 2 Pencereler Arası Geçiş ve Byutlandırma Genel bilgiler Windws gezgini

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET NEDİR? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Yanıtlar: Twitter Facebook Instagram Myspace

Yanıtlar: Twitter Facebook Instagram Myspace Başlık: 140 karakterden oluşan ve tweet (tivit) adı verilen mesajlar göndermemizi, gündemi ve kişileri takip etmemizi sağlayan sosyal paylaşım sitesi hangisidir? Soru:140 karakterden oluşan ve tweet (tivit)

Detaylı

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010 İÇERİK Genel bilgiler PwerPint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu luşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varlan bir sunuyu açmak

Detaylı

RESİM 1 RESİM 2. Bilgisayar açıldığında karşımıza gelen ekranın adı masaüstüdür. Masaüstünde uygulamaları açmak için simgeler ve görev çubuğu bulunur.

RESİM 1 RESİM 2. Bilgisayar açıldığında karşımıza gelen ekranın adı masaüstüdür. Masaüstünde uygulamaları açmak için simgeler ve görev çubuğu bulunur. Temel Kullanım Bilgisayarı kullanabilmek için işletim sisteminin sorunsuz olarak çalışması gerekmektedir. Bilgisayarı Açmak-Kapamak Bilgisayarı kasanın önündeki power(güç) tuşuna basarak açarız.(resim

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi -

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - WINDOWS 7 Tekno-K@mp Eğitim ID 98 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223 Ana Kategori İşletim Sistemleri Alt Kategori Giriş Konu Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - GENEL BİLGİSAYAR

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı

Dijital Vatandaşlık. Bilgi Toplumu

Dijital Vatandaşlık. Bilgi Toplumu Dijital Vatandaşlık Bilgi teknolojilerinin hızlı gelişmesiyle bütün dünyayı saran bir iletişim ağı kurulmuştur, bu küresel iletişim ağı bilimsel araştırmaların, üretkenliğin, kültürel değişmelerin, global

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

En az iki ya da daha fazla (milyonlarca) bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki bilgisayarlar

En az iki ya da daha fazla (milyonlarca) bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki bilgisayarlar En az iki ya da daha fazla (milyonlarca) bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Ağ üzerindeki bilgisayarlar birbirleriyle bilgi alışverişinde ve bulunabilirler. Bilgisayar

Detaylı

Dersin Amacı. Bu dersin amacı, hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Dersin Amacı. Bu dersin amacı, hakkında bilgi sahibi olmaktır. Dersin Amacı Bu dersin amacı, Bilgisayar ağları ve İnternet, Kablsuz ağlar, İnternet bağlantı türleri, Web tarayıcılar, Internet Explrer, Arama mtrları, Elektrnik psta, Micrsft Outlk, İnternetin çalışma

Detaylı

Dersin Amacı. Bu dersin amacı, hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Dersin Amacı. Bu dersin amacı, hakkında bilgi sahibi olmaktır. Dersin Amacı Bu dersin amacı, Sistem ünitesindeki temel birimler, Deplama birimleri ve bellekler, İletişim birimleri, Giriş/çıkış birimleri hakkında bilgi sahibi lmaktır. ITEC186 2 Sistem Ünitesindeki

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız 1. Aşağıdakilerden hangisi herkesle paylaşmamız gereken bilgilerden değildir? a) Telefon numaramız b) TC Kimlik Numaraız c) Adımız d) Ev Adresimiz 2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz

Detaylı

Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr

Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr İşletim sisteminin dosyaları organize etme ve yönetme için ne kullandığını gösteren ifadedir. Dosya verilerin toplandığı birimlerdir

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ HAFTA: 4 AMAÇLAR: Bilgisayar Donanım Parçaları BİLGİSAYAR KASASI İçine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip

Detaylı

Web Tarayıcıları ve Arama Motorları

Web Tarayıcıları ve Arama Motorları 1 Web Tarayıcıları ve Arama Motorları Web Tarayıcıları 2 İnternette yer alan web sitelerindeki bilgileri girilen anahtar kelimelere göre arayan ve görmemizi sağlayan programlardır. Bu programlar ile web

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) Bilgi ve İletişim teknolojilerinin temel kavramları

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) Bilgi ve İletişim teknolojilerinin temel kavramları BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) Bilgi ve İletişim teknolojilerinin temel kavramları Bilgi ve iletişim teknolojileri deyince ilk akla gelen bilgisayar ile yapılan iletişimdir.

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ŞEYH EDEBALİ KIZ İMAM HATİP ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 1.DÖNEM 2.YAZILI SINAVI Adı Soyadı:

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ŞEYH EDEBALİ KIZ İMAM HATİP ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 1.DÖNEM 2.YAZILI SINAVI Adı Soyadı: 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ŞEYH EDEBALİ KIZ İMAM HATİP ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 1.DÖNEM 2.YAZILI SINAVI Adı Soyadı: Sınıfı: No: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Toplam Not

Detaylı

AKÇATARLA ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SINAVI ÇALIŞMA KÂĞIDI

AKÇATARLA ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SINAVI ÇALIŞMA KÂĞIDI Mahmut Gürkan KAYA Bilişim Teknolojileri Öğretmeni AKÇATARLA ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SINAVI ÇALIŞMA KÂĞIDI Dosya Nedir? Bilgisayarımızda bilgilerin kayıt edildiği birimlere dosya denir. Dosyanın

Detaylı

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat 1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

Donanım&Yazılım 30.10.2013

Donanım&Yazılım 30.10.2013 Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi Donanım&Yazılım Donanım (Bilgisayarı oluşturan parçaların her birine donanım denir). Örnek; Klavye Fare Ekran Yazılım (Bilgisayar donanımının uyumlu bir şekilde çalışmasını

Detaylı

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 1 DERS İZLENCESİ 2 SİSTEM MİMARİLERİNE GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi günümüzde çok değerli bir konumda. Şöyle bir düşünün taş devrinde yaşıyor olsaydınız ne kadar bilgiye sahip olurdunuz. Bir zamanlar insanlar dünyanın yuvarlak olduğunu

Detaylı

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen, Yaptığı işlemleri saklayabilen, Sakladığı

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Bilgisayar : Kullanıcıdan aldığı bilgiyi işleyip, tekrar kullanıcaya sunan teknolojik alete denir.üç çeşit bilgisayar vardır.bunlar ; Masaüstü,Dizüstü,Tablet. Bilgisayarın Özellikleri : 1. Hızlıdır. 2.Hatasızdır.

Detaylı

TEKNIK TALEPLER. İçerik

TEKNIK TALEPLER. İçerik TEKNIK TALEPLER İçerik SİSTEMLER... 2 Bağlantıhızı... 2 Desteklenen web tarayıcılar... 2 Ermeni dil desteği... 2 Windws XP... 2 Windws Vista... 3 Windws 7... 3 Windws 8... 4 MAC OS... 4 ios(ipad)... 4

Detaylı

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ Ankara, 2013 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ 1 Bilgisayar Donanım Birimleri Bilgisayar sistemleri, donanım birimlerinin

Detaylı

İKİ EYLÜL ORTAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ I.DÖNEM ÇALIŞMA YAPRAĞI

İKİ EYLÜL ORTAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ I.DÖNEM ÇALIŞMA YAPRAĞI Bilgisayar Türleri İKİ EYLÜL ORTAOKULU 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ I.DÖNEM ÇALIŞMA YAPRAĞI Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya

Detaylı

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayarın çalışma prensibini açıklayınız??? Bilgisayar çalışma sisteminde nelere ihtiyaç duyar??? İşlenebilir türden bir veya birden çok verinin

Detaylı

VAHİDE AKTUĞ ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ YAZILIM DERSİ 5. SINIFLAR İÇİN DERS NOTLARI

VAHİDE AKTUĞ ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ YAZILIM DERSİ 5. SINIFLAR İÇİN DERS NOTLARI VAHİDE AKTUĞ ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ YAZILIM DERSİ 5. SINIFLAR İÇİN DERS NOTLARI Siber Zorbalık: Siber zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da grup tarafından diğer

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (6.SINIFLAR)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (6.SINIFLAR) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (6.SINIFLAR) İŞLETİM SİSTEMİ Bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan

Detaylı

Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk fare, yazıcı gibi..

Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk fare, yazıcı gibi.. DONANIM VE YAZILIM Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle ttlabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar Donanımları Donanımlar, kasanın

Detaylı

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı Bilgisayarı yapısal olarak; bilgilerin girilmesi, girilen bilgilerin belirtilen durumlara

Detaylı

K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI 1. Bilgisayarın çalışmasını sağlayan en temel yazılıma ne denir? a. Çekirdek b. Uygulama c. İşletim Sistemi

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri. Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları

Bilgi ve İletişim Teknolojileri. Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları Ders İçeriği Bu dersin amacı; iletişimde bilişim teknolojileri, bilgisayarların gelişimi,

Detaylı

Yanıtlar: Twitter Facebook Instagram Myspace

Yanıtlar: Twitter Facebook Instagram Myspace Başlık: 140 karakterden oluşan ve tweet (tivit) adı verilen mesajlar göndermemizi, gündemi ve kişileri takip etmemizi sağlayan sosyal paylaşım sitesi hangisidir? Soru:140 karakterden oluşan ve tweet (tivit)

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitim alternatif bir eğitim tarzıdır. Iletişim terisinde ki süreci incelediğimizde kaynak ve alıcı arasındaki süreç farklı fiziksel rtamlarda gerçekleşiyrsa buna uzaktan eğitim

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

1.1.3. BİT in Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1.1.3. BİT in Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI İletişim teknolojilerinin yazılı iletişime sağladığı avantajlar şunlardır: *Maliyetleri azaltır ve verimliliği artırırlar. *Tekrarı azaltır, veri girişini kolaylaştırır

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI. Bilgisayar I ve Bilgi İletişim Teknolojileri Dersi Öğr.Gör. Günay TEMUR

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI. Bilgisayar I ve Bilgi İletişim Teknolojileri Dersi Öğr.Gör. Günay TEMUR TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI Bilgisayar I ve Bilgi İletişim Teknolojileri Dersi Öğr.Gör. Günay TEMUR BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHÇESİ Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

Bildirim Formu ve Kullanım Hakkı Başvuru Formu değiştirilmiştir. Söz konusu değişiklikler ile formların kapsamına: o

Bildirim Formu ve Kullanım Hakkı Başvuru Formu değiştirilmiştir. Söz konusu değişiklikler ile formların kapsamına: o Yetkilendirme Yönetmeliği Değişikliği, Arayan Hat Bilgisi (CLI) Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Düzenlemesi ve Erişim Sağlayıcıları Birliği Üyeliğine Yönelik Duyuru Elektrnik Haberleşme Sektörüne İlişkin

Detaylı

SAĞLIKARTI KULLANMA KILAVUZU. Kart hizmetlerinin kullanımı. Standart hizmetler. Kartınızın Aktivasyonu ve e+sağlık Hesabınıza Giriş.

SAĞLIKARTI KULLANMA KILAVUZU. Kart hizmetlerinin kullanımı. Standart hizmetler. Kartınızın Aktivasyonu ve e+sağlık Hesabınıza Giriş. SAĞLIKARTI KULLANMA KILAVUZU Eski şifrenizi ve yeni şifrenizi yazarak kaydet tuşuna basmak suretiyle şifrenizi değiştirebilirsiniz. Kartın aktive edilmesi Kart hizmetlerinin kullanımı Standart hizmetler

Detaylı

İletişim Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. Bellek Birimleri

İletişim Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. Bellek Birimleri İletişim Birimleri Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri İletişim Birileri Ağ İletişimi Ethernet Kartı, Kablosuz Ağ Kartı, Modem, Switch Ethernet Kartı Ethernet

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

Yazılım/Donanım Farkı

Yazılım/Donanım Farkı Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa ise yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.. Yazılım/Donanım Farkı

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 2015-2016 6. Sınıf Ders Kitabı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 2015-2016 6. Sınıf Ders Kitabı 1 İSTİKLAL MARŞI Krkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en sn cak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, benim milletimindir ancak. Çatma, kurban

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 1- Şükran kendi bilgisayarında bulunan özel yazılarını kardeşinin görmesini istememektedir. Bu durumda Şükran nın aşağıdakilerden hangisini

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI E-BĐLDĐRGE UYGULAMASI

DESTEK DOKÜMANI E-BĐLDĐRGE UYGULAMASI : Đnsan Kaynakları / Brdr / Gld brdr E-BĐLDĐRGE UYGULAMASI Aylık prim ve hizmet belgesi, aylık ve dört aylık larak SSK kurumuna verilen bildirgelerin birleştirilerek yeniden düzenlenmesi ile luşturulmuş

Detaylı

OKÜ İçerik Yönetim Sistemi. Proje Amacı; OKÜ web sitelerinin içeriklerinin etkin yönetimi ve sunumu.

OKÜ İçerik Yönetim Sistemi. Proje Amacı; OKÜ web sitelerinin içeriklerinin etkin yönetimi ve sunumu. OKÜ İçerik Yönetim Sistemi Prje Amacı; OKÜ web sitelerinin içeriklerinin etkin yönetimi ve sunumu. İÇİNDEKİLER 1. Prjenin Knusu 2. Prjenin İçeriği a. OKÜ İçerik Haritası b. ATAMEDYA OKÜ İÇERİK YÖNETİM

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilgisi

Temel Bilgisayar Bilgisi Temel Bilgisayar Bilgisi BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Bilgisayarların Temel Özellikleri Bilgisayarlar verileri alıp saklayabilen, mantıksal ya da aritmetik olarak işleyen

Detaylı

BİLGİ TOPLUMU NEDİR?

BİLGİ TOPLUMU NEDİR? BİLGİ TOPLUMU NEDİR? BİLGİ TOPLUMU NEDİR? Temel üretim faktörünün bilgi olduğu, bilginin işlenmesinde ve depolanmasında da bilgisayar ve iletişim teknolojilerini baz alan bir toplum yapısıdır. DİJİTAL

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1:

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı