ENTOMOLOJİ. Giriş Genel Özellikler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENTOMOLOJİ. Giriş Genel Özellikler"

Transkript

1 ENTOMOLOJİ Giriş Genel Özellikler

2 Entomo = Böcek ; Loji = Bilim Entomoloji = Böcek bilimi Böcek denildiğinde genel olarak erginleri 3 çift bacaklı olan, antenleri bulunan canlılar akla gelir (Insecta= Hexapoda). Ancak entomoloji terimi aynı zamanda 4 çift bacaklı olan canlıları da kapsayan anlamda da kullanılmaktadır.

3 Arthros = Eklem; Podos = Ayak Arthropodoloji = Eklem Bacaklılar Bilimi Artropodoloji bütün dünyadaki eklem bacaklıları konusu içine alır.

4 Veteriner Entolomoloji hayvanlarda zararlı etkileri görülen artropodların morfolojik, biyolojik ve zoolojik özelliklerini, insan ve hayvanlarla olan ilişkisini, oluşturdukları hastalıkları ve bu artropodlara karşı uygulanacak korunma ve mücadele yollarını inceleyen bir bilim dalıdır. Yer yüzünde artropodların bulunmadığı yer yok gibidir. Yeryüzünde yaşayan her 7 canlıdan 6 sı artropoddur. Artropodlar iki milyon dan fazla türe sahiptirler.

5

6 ARTHROPODA Mandibulata Amandibulata (=Chelicerata Chelicerata) Antennata (=Tracheata) Diantennata (=Branchiata) Arachnida Myropoda Crustacea Scorpiones Chilopoda Diplopoda Copepoda Decapoda Aranea Acarina İnsecta Astigmata Prostigmata Mesostigmata Metastigmata

7 Insecta sınıfında 9 dizi vardır Hemimetabol Holometabol 1. Odonata (Kız böceği, helikopter böceği) 2. Blattaria (Hamam böceği) 3. Phthiraptera (Bitler) (Mallophaga ve Anoplura) 4. Hemiptera-Heteroptera (Tahta Kurusu ) 5. Hymenoptera (Zar kanatlılar) 6. Coleoptera (Kın kanatlılar) 7. Lepidoptera (Kelebekler) 8. Diptera (Bir çift kanatlılar) 9. Siphonaptera (Pireler)

8 Artropodların Etkileri Yararlı etkileri Doğal dengedeki yeri Tedavi hekimliğindeki kullanımı Zararlı etkileri (Medikal önemleri)

9 Artropodların Yararlı Etkileri Besin kaynağı Azot döngüsü, organik yapıların ayrıştırılarak yeniden kullanılabilir hale getirilmesi Yeryüzündeki her 3 bitkiden 2 si böcekler sayesinde tozlaşabilir Arı ürünleri, ipek Tedavide kullanılan artropod ürünleri

10 Artropodların Tedavide Kullanımı Arı ürünleri Artropodların zehirleri Yara tedavileri Kalp-damar hastalıkları vs vs

11 Artropodların zararlı etkileri (Artropodların medikal önemleri) Soyucu ve sömürücü etki Toksik etki Travmatik etki Mekanik zararlı etki İrkiltici ve yangısal etki İmmunolojik etki (Alerjik reaksiyonlar) Hastalık naklinde rol almaları Rahatsız edici olmaları Gıdaları kontamine etmeleri Artropod korkusu (Entomofobia, Araknofobia) Hayali, kuruntu (Delusional) hastalıklar

12 Soyucu ve sömürücü etkileri : Artropodlar gıdalarını üzerinde yaşadıkları insan ve hayvanlardan temin ederler. Bir kısmı, delici-emici ağız organelleri ile kan emer (sivrisinekler ), Bazıları üzerinde yaşadıkları canlının doku sıvılarını emer (arı akarı Varroa jacobsoni ), Bir kısmı ise kesici- çiğneyici ağız organelleri ile üzerinde yaşadıkları canlının derisini örten tüy, yapağı, kıl veya epitel hücrelerini yiyerek beslenirler (Mallophaga bitleri). Bu ektoparazitlerin sayısı az olduğunda zararlı etkileri belirsiz olmakla birlikte, çok sayıda olduklarında anemi ve kaşeksiye yol açarak parazitlendikleri canlının ölümüne neden olabilirler.

13 Toksik etkileri : Canlı üzerinde veya yakınında yaşayan arthropodların ya zehirli iğneleri, yada toksik etkili tükrük salgıları ile zehirlenmelere yol açabilirler (Akrep, arı). Bir kısım artropodun tükürük bezinde bulunan madde konak kanının koagüle olmasını önler.

14 Travmatik etkileri: Parazitlendikleri canlının organ ve dokularında yaralanmalara, yırtılmalara, delinmelere vs. neden olabilirler (Pire, tahta kurusu, Hypoderma, Gastrophilus larvaları)

15 Mekanik zararlı etkileri Koyunlarda bulunan Oestrus ovis ler bazen burun boşluğunda Lamina cryprosa yı geçip beyinde baskıya ve yangısel reaksiyonlara sebep olabilir. Yine gastrophiluslar tıkanmalara sebep olur.

16 İrkiltici ve yangısal etkileri : Ektoparazitler veya bunların larvaları konağın organ veya dokularında çoğunlukla yabancı cisim etkisi yaparlar. Bunun sonucu dokuda reaksiyon ve iltihap oluşarak yaralar meydana gelir. Hayvanlarda uyuz hastalığında deride oluşan reaksiyonlar buna örnek verilebilir.

17 Alerjik etkileri Artropodlar insanlarda ve hayvanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Şekillenen reaksiyon bireyin duyarlık derecesine, arthropodun immünojenik özelliklerine göre ve bu immünojen ile bireyin daha önce karşılaşıp karşılaşmamasına göre değişir. Şekillenen reaksiyonlar genellikle tükrük salgılarına bağlı olarak meydana gelir. Yine bazı artropodların dışkıları ya da vücut teması alerjik etkiyi doğurabilmektedir. İnsan ve hayvanlarda artropod kaynaklı üç tip alerjik reaksiyon dikkati çeker. Tip I alerji, anaflaksi : Sivrisinek, tahta kurusu, pire ısırması, arı sokmasına bağlı olarak deride oluşan reaksiyonlar. Ev tozu akarlarının özellikle dışkılarının solunmasına bağlı olarak gelişen rinit, astım, bronşit Tip III alerji Sivrisinek, tahtakurusu vs. ısırmasına bağlı olarak 6-8 saat sonrasında deride şekillenen şişme, eritem, hemoraji ve sivrisinek ısırıklarından sonra artan eklem ağrıları bu tip duyarlılığa örnek gösterilebilir.

18 Tip IV Allerji Gecikmiş tipte aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Reaksiyonlar artropod ile temastan yaklaşık 1-2 gün sonra şekillenmeye başlar ve yavaş yavaş gelişir. Tip IV aşırı duyarlılığa çeşitli sokucu sineklerin, uyuz etkenlerinin, kenelerin ısırmasına bağlı olarak deride şekillenen kabarcıklı reaksiyonları, yine sokucu sineklerin ısırması sonucunda şekillenen ateş ile birlikte seyreden deri döküntüleri, kedi ve köpeklerde belirgin olarak gözlenen pire alerjileri, domuzlarda sarkoptik uyuza karşı gelişen deri reaksiyonlarını örnek verebiliriz. Bunların dışında bazı artropodlar ve salgıları konakta immunsupresif etkiye neden olmaktadır Örn: Kene, uyuz. Arthropodlara karşı vücudun geliştirdiği bağışıklık çoğunlukla hücresel direnç şeklindedir. Ancak humoral bağışıklıkta önemlidir.

19 Artropodların İmmunolojik Etkileri

20 Artropodların Hastalık Etkenlerini Taşımaları ve Bulaştırmaları Bir kısım artropodlar; bazı virus, bakteri, ricketsia, spiroket, helmint ve protozoon hastalık etkenlerini insan ve hayvanlar arasında taşıyarak, arakonaklık yaparlar. Örneğin, sıtma etkeni olan Plasmodium türlerinin insanlara dişi Anopheles sivrisinekleri ile taşınması gibi. Hastalık etkenini insan ve hayvanlar arasında taşıyan artropodlara vektör, artropodun yaptığı işe de vektörlük denir. Artropoda etkeni ya mekanik ya da biyolojik olarak taşır.

21 Mekanik Vektörlük Taşıyıp sokarak bulaştırma Taşıyıp değerek bulaştırma Biyolojik vektörlük Sokucu vektör bulaştırması Yutulan vektör bulaştırması

22 Mekanik vektör Hasta canlıdan alınan etkenin, artropodun vücudunda herhangi bir değişikliğe uğramadan insan veya hayvanlara taşınmasıdır. Örneğin, Tabanus sinekleri Trypanosoma evansi ile enfekte bir hayvandan kan emerken bu protozoonu alır. Etken sinekte hiçbir değişikliğe uğramaz ve Tabanus sineği sağlam hayvandan kan emerken bu paraziti nakleder. Buna taşıyıp - sokarak bulaştırma denir. Bir kısım artropodlar ise kan emmediği halde patojen etkenlerin taşınmasında rol oynar, buna da taşıyıp- değerek bulaştırma denir. Örneğin, karasinek veya hamam böcekleri vücutlarına veya ağız organellerine yapışan protozoon kistlerini (Entamoeba histolitica, Giardia intestinalis) gezindikleri yerlerde yiyeceklere bulaştırarak hastalığın yayılmasına neden olurlar.

23 Biyolojik vektör Hasta canlıdan alınan etkenin artropodun vücudunda çoğalma ve gelişme dönemini tamamladıktan sonra insan veya hayvanlara taşınması şeklindeki vektörlüktür. Bu da Sokucu vektör bulaştırması ve Yutulan vektör bulaştırması olmak üzere iki türlüdür.

24 A. Sokucu vektör bulaştırması : Kan emen bir artropodun sokarak etkeni bulaştırması olup vektörün vücudunda etken şekil yada sayı bakımından değişikliğe uğrar. Bu şekilde vektör ya üreticidir ya geliştiricidir yada geliştirip-üreticidir. a. Üretici vektör: Etken kan emen artropodun vücudunda çoğalır fakat şekil değiştirmez. Örneğin, veba etkeni ve çeşitli arbo virusların bazı sinek türleriyle nakledilmesi. b. Geliştirici vektör: Etken vektörde çoğalmaz fakat şekil değiştirir. Örneğin, insanlarda Wuchereria bancrofti helmintinin sivrisineklerle nakli. c. Geliştirip-üretici vektör: Etken hem çoğalır hem şekil değiştirir. Örneğin bazı Trypanosoma türlerinin Glossina sinekleri ile nakli, insan sıtma etkeni olan Plasmodium türlerinin dişi Anopheles sivrisinekleri ile nakli.

25 B. Yutulan vektör bulaştırması : Vektörün, vücudunda taşıdığı patojen etkenle birlikte konak tarafından yutulmasıdır. Örneğin, Köpeklerde bulunan Hepatozoon canis protozoonu Rhipicephalus sanguineus kenesinin yutulması ile alınır. Yine köpeklerin Dipylidium caninum ve Hymenolepis diminuta Cysticercoid i taşıyan pireleri (Ctenocephalides canis) yutmalarıyla enfekte olmaları. Burada helmint larvaları pire vücudunda hayatlarının bir dönemini geçirir ve esas konak köpek tarafından pire yutulunca, şeritler köpekte ergin şeklini alırlar.

26 Rahatsız edici olmaları Bit, tahtakurusu, pire, at sineği, çeçe sineği, ahır sineği, sivrisinek, karasinek, kum sineği, kene, hamam böceği.

27 Gıdaları kontamine etmeleri

28 Artropod korkusu (Entomofobia, Araknofobia)

29 Hayali, kuruntu (Delusional) hastalıklar Ekbom sendromu, Elliot s disease Ortayaş ve üzeri, özellikle kadınlarda

30 Artropodlarda parazitismus Artropodların bazıları tamamen paraziter hayata adapte olmuştur. Bazıları ise tamamen serbest yaşar ve herhangi bir parazitlik göstermez. Artropodların canlının üzerinde veya içinde parazit olarak bulunmalarına enfestasyon denir Parazit artropodların bir kısmı tüm yaşamı boyunca, diğer bazı artropodlar ise hayatının bir döneminde parazit olabilirler

31 Artropod-Konak İlişkisi Serbest yaşayan; parazit olmayan artropodlar Parazit olan artropodlar Zorunlu (obligatör) parazitler Fakultatif (isteğe bağlı) parazitler Tesadüfi (rastlantısal) parazitler

32 Eğer artropod hayatının tamamını veya bir kısmını canlı organizmada geçirmek zorunda ise buna zorunlu yani obligatör parazit denir. Eğer artropod hayatının bütün dönemini konak üzerinde geçirmek zorunda ise buna kalıcı (=daimi / permanent) parazit (Bitler, uyuz etkenleri) Zaman zaman konakla ilişki kuruyorsa buna da geçici (=temporer) parazit (Sivrisinekler, keneler, pire ve tahta kuruları) Bazıları ergin dönemde parazit iken, bazıları larva döneminde parazitlik yapar. Buna da devri parazit denir (Oestrus ovis) (Protelien Parazitizm: Genç şekilleri parazit, olgunları serbest, İmagonal Parazitizm: Olgunları parazit, genç şekilleri serbest).

33 Artropod-Konak İlişkisi Parazit olan artropodlar Daimi ektoparazit (Ör: Bit, uyuz etkenleri, Mellophagus ovinus) Geçici ektoparazit Düzensiz geçici ektoparazitler (Pire, kan emen sinekler, tahtakurusu vs ) Düzenli geçici ektoparazitler (Keneler)

34 Artropod-Konak İlişkisi Sadece belli bir gelişme dönemleri parazit olabilir (Devri parazitlik) Sadece erginleri parazit olabilir (Ör: Pire, kan emen sinekler) Sadece genç gelişim dönemleri parazit olabilir (Ör: Myiasis sinekleri) Bütün gelişme dönemlerinde parazit olabilir (Ör: Kene, uyuz etkenleri, bit)

35 Bazı sinek larvaları hem kokuşmuş organik maddelerde yaşar hemde derideki yaralarda bulunabilir. Bunlara ihtiyari ya da fakültatif parazit denir. Sarcophaga ve Wohlfahrtia soylarına bağlı sinekler normalde yumurtalarını kokuşmuş organlara veya leşlere bırakırken, bazen canlı üzerinde korunmasız açık yaralara da bırakabilmektedir.

36 Bazı artropodlar normalde hayvan veya insanlarda parazitlenmediği halde rastlansal olarak (= tesadüfi) olarak parazitlenmektedir. Ör: Normalde peynirde, bulunan bazı artropodlar (Acarus siro) insanlar veya hayvanlar tarafından alındığında barsaklarda üreyebilmekte ve hastalık tablosu oluşturabilmektedir. Kırkayaklardan Geophilus ferrugineus bahar, yaz aylarında ağaç gölgesinde uyuyan insanların ağız ve burunlarından girmekte ve kısa bir süre sonra dışarı atılmaktadır.

37 Bazı artropodlar tüm yaşamlarını sadece bir konak üzerinde geçirirler. Bunlara monoxen parazit denir. Ör: Bitler Bazı parazitler hayatının bir kısmını bir konakda, diğer bir kısmını başka bir konakda geçirmek zorundadır. Buna da heteroxen parazit denir.(örneğin, Linguatula serrata nın larva ve nimfleri ot yiten hayvanların ve insanların mezenter lenf yumruları, akciğer, karaciğer gibi iç organlarında bulunduğu halde erginleri köpeklerin burun boşluğunda parazitlenir) Bir konaklıda larva, nymph, imago safhaları bir konakta İki konaklıda larva ve nymph bir konakta, imago=ergin safha başka bir konakta geçmektedir. Üç konaklıda ise her dönem ayrı konakta geçmektedir. Parazit artropodların bir kısmı bazı konakçı türüne adapte olmuştur, yalnızca onda parazitlenebilir (Spesifik = Özel Parazitizm). Ör: Gastrophilus türleri tek tırnaklılarda, Hypoderma bovis sığırlarda, Oestrus ovis koyunlarda parazitlenir. Bazı parazitler ise konak ayırmazlar. Ör: Pireler. Ancak bunlarda bazı grup canlılarda beslenmeyi tercih ederler.

PARAZİTLERİN EVRİMİ VE KONAK İLİŞKİSİ

PARAZİTLERİN EVRİMİ VE KONAK İLİŞKİSİ PARAZİTLERİN EVRİMİ VE KONAK İLİŞKİSİ 1.Parazitin Konakta Yerleşme Yerine Göre; A.Dış parazitlik (Ektoparazitizm) : Parazitlerin, konak vücudunun dış yüzeyinde ya da deri altında bulunmasıyla görülen parazitliktir.

Detaylı

KONAK PARAZİT İLİŞKİSİNİN TİPLERİ

KONAK PARAZİT İLİŞKİSİNİN TİPLERİ KONAK PARAZİT İLİŞKİSİNİN TİPLERİ 1 Accidental (rastlansal, tesadüfi) parazitizm: Doğada serbest yaşayan canlıların başka bir canlı organizmasına girerek orada kısa bir süre yaşamalarıdır. sularda serbest

Detaylı

Zoonoz parazit nedir?

Zoonoz parazit nedir? PARAZİTER ZOONOZLAR Zoonoz parazit nedir? Zoonoz hastalık; herhangi bir hastalığın hayvandan insana ya da insandan hayvana geçmesidir. İnsanlarda görülen parazitlerin yaklaşık % 60 ı zoonozdur. Veteriner

Detaylı

ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ)

ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ) ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ) Parazit yaşayan bu takım türleri ekonomi ve sağlık açısından önemlidir. Subordo: Mallophaga (Çeneli bitler) Başları göğüs bölgesinden belirgin olarak ayrılmıştır. Gözleri

Detaylı

Phthiraptera (Bitler)

Phthiraptera (Bitler) Phthiraptera (Bitler) Phthiraptera (Bitler) Taksonomi Anaç: Arthropoda Anaç bölümü: Antennata Sınıf: Insecta Dizi: Phthiraptera Dizi böl: Mallophaga (yapağı/kıl bitleri) Dizi böl.:anoplura (Kan emen bitler)

Detaylı

Siphonaptera (Pireler)

Siphonaptera (Pireler) Siphonaptera (Pireler) Siphonaptera (Pireler) Konak özellikleri Zorunlu-fakültatif ektoparazitlerdir. Tür Pulex irritans Xenopsylla cheopis Ctenocephalides canis Ctenocephalides felis Spilopsyllus cuniculi

Detaylı

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken,

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

INSECTA (HEXAPODA) SINIFI P T E R Y G O T A A L T S I N I F I EXOPTERYGOTA HEMIPTEROID GRUBU

INSECTA (HEXAPODA) SINIFI P T E R Y G O T A A L T S I N I F I EXOPTERYGOTA HEMIPTEROID GRUBU INSECTA (HEXAPODA) SINIFI P T E R Y G O T A A L T S I N I F I EXOPTERYGOTA HEMIPTEROID GRUBU Psocoptera, Phthiraptera, Hemiptera ve Thysanoptera takımlarını içerir; PSOCOPTERA (Psosidler, Kitapbitleri)

Detaylı

PARAZİTER HASTALIKLARDA KONTROL ve KORUNMA

PARAZİTER HASTALIKLARDA KONTROL ve KORUNMA PARAZİTER HASTALIKLARDA KONTROL ve KORUNMA Günümüzde gerek insan gerekse hayvan hastalıkları ile mücadelede koruyucu hekimliğe büyük önem verilmektedir. Özellikle hiçbir klinik belirti göstermeden uzun

Detaylı

Insecta (Hexapoda) BÖCEKLER

Insecta (Hexapoda) BÖCEKLER Insecta (Hexapoda) BÖCEKLER Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK Kaynak Genel Entomoloji, İ.Akif KANSU, 2012, 494 s. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın NO: 1604 Böceklerin Faydaları Tozlaşmada rol olarak

Detaylı

Sivrisinek ve Phlebotomus mücadelesinde veya parazit hastalıkların anlatılmasında kullanılan ve de pek anlaşılmayan iki kavram vardır.

Sivrisinek ve Phlebotomus mücadelesinde veya parazit hastalıkların anlatılmasında kullanılan ve de pek anlaşılmayan iki kavram vardır. Sivrisinek ve Phlebotomus mücadelesinde veya parazit hastalıkların anlatılmasında kullanılan ve de pek anlaşılmayan iki kavram vardır. Bu kavramlar ; vektör ve konak dır. VEKTÖR NEDİR? Herhangi bir bulaşıcı

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI. Haftalık Ders. Öğrenci Kredisi 2 +2 3 6

PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI. Haftalık Ders. Öğrenci Kredisi 2 +2 3 6 PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DOKTORA DERS PLANI Enstitü Zorunlu Dersleri Dersin SZR 601* Dersin Adı Bilim Etiği ve Tarihi Haftalık Ders ZORUNLU Saati OLDUĞU (K+U) LİSANSÜSTÜ PROGRAM DOKTORA

Detaylı

Francisella tularensis:

Francisella tularensis: Francisella tularensis: Doğal Rezervuarları,, Vektörleri ve Bulaşma Yolları Doç.Dr. Zati Vatansever Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Tularemi (tavşan an ateşi, geyik sineği

Detaylı

ZOONOZ HASTALIKLAR İNSAN HAYVAN

ZOONOZ HASTALIKLAR İNSAN HAYVAN ZOONOZ HASTALIKLAR İNSAN HAYVAN Zoonoz hastalıklar hayvanlardan insanlara, insanlardan da hayvanlara geçebilen hastalıklar olarak tanımlanır. Dünyada insan ve hayvanları ilgilendiren 150 den fazla zoonoz

Detaylı

UYUZ ETKENLERİ. Astigmata

UYUZ ETKENLERİ. Astigmata UYUZ ETKENLERİ Astigmata Chelicerata Astigmata Acarina Astigmata (Stigmaları yok, solunum vücut yüzeyi ile yapılır) Aile Sarcoptidae Psoroptidae Cnemidocoptidae Soy Sarcoptes Sarcoptes scabei hominis Sarcoptes

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

CESETLERE GELEN BÖCEK TÜRLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

CESETLERE GELEN BÖCEK TÜRLERİNİN SINIFLANDIRILMASI CESETLERE GELEN BÖCEK TÜRLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Nekrofaj Türler: Nekrofajlar ölümden hemen sonra çürüyen cesetlere hücum ederler. Örn: Diptera (Sarcophagidae, Muscidae, Calliphoridae) Hymenoptera (Formicidae)

Detaylı

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ HAYVANLAR ALEMİ Çok hücreli canlılardır. Süngerler hariç, hepsinde sinir sistemi bulunur ve aktif olarak yer değiştirebilirler. Heterotrof beslenirler. Besinlerini glikojen

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 305: KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 305: KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI Ders Kurulu Başkanı: / Tıbbi Başkan Yardımcıları: Yrd. Doç. Dr. Necla Benlier / Tıbbi Farmakoloji Yrd. Doç. Dr. Demet Arı YIlmaz / Tıp Eğitimi Üyeler: Prof. Dr. Can Polat Eyigün / Enfeksiyon Hastalıkları

Detaylı

PARAZİT NEDİR? Kendisinden doğal olarak daha KUVVETLİ / BÜYÜK

PARAZİT NEDİR? Kendisinden doğal olarak daha KUVVETLİ / BÜYÜK PARAZİTOLOJİ PARAZİT NEDİR? Kendisinden doğal olarak daha KUVVETLİ / BÜYÜK, bitkisel / hayvansal, kökenli bir canlı üzerinde / içinde, geçici / daimi yaşayarak, ona ZARAR***** veren diğer bitkisel / hayvansal

Detaylı

Alem:Animale Alt Alem:Protozoa Anaç:Apicomplexa(=Sporozoa) Sınıf:Sporozoea Sınıf Altı:Piroplasmia Dizi:Piroplasmida Aile:Babesiidae Soy:Babesia

Alem:Animale Alt Alem:Protozoa Anaç:Apicomplexa(=Sporozoa) Sınıf:Sporozoea Sınıf Altı:Piroplasmia Dizi:Piroplasmida Aile:Babesiidae Soy:Babesia Babesiosis BABESİOSİS Babesiosis, Babesia soyunda bulunan türlerin tropik ve subtropik iklim kuşaklarında evcil ve yabani hayvanlarda oluşturduğu protozoer bir hastalıktır. Bu hastalık sığır, koyun, keçi,

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 305: KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 305: KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI Ders Kurulu Başkanı: / Tıbbi Başkan Yardımcıları: Yrd. Doç. Dr. Necla Benlier / Tıbbi Farmakoloji Yrd. Doç. Dr. Demet Arı YIlmaz / Tıp Eğitimi Üyeler: Prof. Dr. Can Polat Eyigün / Enfeksiyon Hastalıkları

Detaylı

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ PHYLUM ARTHROPODA GENEL ÖZELLİKLERİ Günümüzde yaşayan canlılardan; yengeçler, karidesler, ıstakozlar, su pireleri, çıyanlar,

Detaylı

ENTOMOLOJĠ. Prof. Dr. Cafer MART

ENTOMOLOJĠ. Prof. Dr. Cafer MART ENTOMOLOJĠ Prof. Dr. Cafer MART ENTOMOLOJİ Terim olarak Böcek Bilimi yada Böcekler Bilimi anlamına gelir. Yeryüzünde bulunan hayvan türlerinin aşağı yukarı dörtte üçünü oluşturur (Yaklaşık bir milyon tür).

Detaylı

TEMEL VETERİNER PARAZİTOLOJİ (LBV102U)

TEMEL VETERİNER PARAZİTOLOJİ (LBV102U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL VETERİNER PARAZİTOLOJİ (LBV102U)

Detaylı

PARAZİTLERDE ÜREME VE ÇOĞALMA

PARAZİTLERDE ÜREME VE ÇOĞALMA PARAZİTLERDE ÜREME VE ÇOĞALMA PARAZİTLERDE ÜREME VE ÇOĞALMA a) Erkek ve dişinin birbirini bulmasını kolaylaştırma b) Gençlerin sayısının arttırılması c) Serbest gençlerin dirençlendirilmesi a) Erkek ve

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ

12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ 12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ Bir alan ya da habitat içerisindeki tüm popülasyonların oluşturduğu birliğe komünite denir. Komüniteyi oluşturan türler arasında

Detaylı

ALLERJİNİN NEDENİ NEDİR?

ALLERJİNİN NEDENİ NEDİR? Saman nezlesi tanımı yanlış isimlendirilmektedir. Çünkü saman bu olaya neden olmaz. Hastalık; akan / kaşınan burun ve göz, hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıdan oluşmaktadır.

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYVAN SAĞLIĞI DIŞ PARAZİT MÜCADELESİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYVAN SAĞLIĞI DIŞ PARAZİT MÜCADELESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYVAN SAĞLIĞI DIŞ PARAZİT MÜCADELESİ Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 305: KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 305: KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI Ders Kurulu Başkanı: / Tıbbi Başkan Yardımcıları: Dr. Öğr. Üyesi Necla Benlier / Tıbbi Farmakoloji Dr. Öğr. Üyesi Fatma Elif Yıldırım / Deri ve Zührevi Hastalıklar Üyeler: Prof. Dr. Mehtap Özkur / Tıbbi

Detaylı

Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4.

Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4. APTERYGOTA Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4. Thysanura APTERYGOTA Alt sınıf: Apterygota (Kanatsız Böcekler)

Detaylı

PARAZİTLERDE MORFOLOJİK ve FİZYOLOJİK ADAPTASYON

PARAZİTLERDE MORFOLOJİK ve FİZYOLOJİK ADAPTASYON PARAZİTLERDE MORFOLOJİK ve FİZYOLOJİK ADAPTASYON Vücut şekilleri değişmiştir. Büyüklük artmıştır. Renk değişmiştir. Yapısal farklılaşmalar oluşmuştur. Sindirim sistemleri değişmiştir. Sinir sistemi değişmiştir.

Detaylı

ARTROPODLAR PHLEBOTOMUS, SİVRİSİNEKLER, BİTLER VE PİRELER. Prof. Dr. Salih KUK. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi T.Parazitoloji AD.

ARTROPODLAR PHLEBOTOMUS, SİVRİSİNEKLER, BİTLER VE PİRELER. Prof. Dr. Salih KUK. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi T.Parazitoloji AD. ARTROPODLAR PHLEBOTOMUS, SİVRİSİNEKLER, BİTLER VE PİRELER Prof. Dr. Salih KUK Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi T.Parazitoloji AD. AMAÇ ve ÖĞRENİM HEDEFLERİ Phlebotomus Sivrisinekler Bitler ve Pireler

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-01 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2018-2019 Güz Canlıların ve habitatların çeşitliliğine karşın tüm ekosistemlere ve ekosistemlerin bileşenlerinin

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ PROTİSTA ALEMİ Koloni, tek ve çok hücreli ökaryot canlıların bir arada bulunduğu karışık bir gruptur. Protista alemindeki canlılar

Detaylı

ENFEKSİYON ETKENLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ. Öğr. Gör. Blm. Uzm. F. Özlem ÖZTÜRK

ENFEKSİYON ETKENLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ. Öğr. Gör. Blm. Uzm. F. Özlem ÖZTÜRK ENFEKSİYON ETKENLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ Öğr. Gör. Blm. Uzm. F. Özlem ÖZTÜRK ENFEKSİYON ETKENLERİ Bakteriler Virüsler Mantarlar Protozoonlar Helmintler Enfeksiyon Etkeninin Özellikleri Enfektivite: Etkenin

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

Biyolojik Silahlar 1/ 51

Biyolojik Silahlar 1/ 51 Biyolojik Silahlar 1/ 51 Takdim Planı Tanımlar Tarih Mikroorganizmaların Özellikleri BHM Tespiti Savunma 2/ 52 Evdeki biyolojik terörden haberiniz var mı? 3/ 51 4/ 51 5/ 51 2 KİLOGRAM? 6/ 51 2 KİLOGRAM

Detaylı

Vücut kutikula ile kaplı (iskelet) Gömlek değiştirme = Ecdysis Ayrı eşeyli. Ovovivipar

Vücut kutikula ile kaplı (iskelet) Gömlek değiştirme = Ecdysis Ayrı eşeyli. Ovovivipar ARTROPODLAR Yaklaşık 740 000 tür Bağımsız hareket eden eklemli bacakları mevcut (artro=eklem, poda=ayak) Eklemli segmentlerin birleşmesi ile gruplar oluşur (baş- göğüs- karın)(sefal-toraksabdomen) Vücut

Detaylı

Enfeksiyon hastalıkları dünyada yaygın olan bir hastalık grubudur.

Enfeksiyon hastalıkları dünyada yaygın olan bir hastalık grubudur. Konu 1: Enfeksiyon Hastalıkları Giriş ve Tanımlar Enfeksiyon Hastalıklarına Yaklaşım Enfeksiyon hastalıkları dünyada yaygın olan bir hastalık grubudur. Enfeksiyon hastalığı; mikroorganizmaların insan organizmasına

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi. Orman Mühendisliği Bölümü. Orman Entomolojisi. Ders Notu. Prof.Dr.Mahmut EROĞLU

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi. Orman Mühendisliği Bölümü. Orman Entomolojisi. Ders Notu. Prof.Dr.Mahmut EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi Ders Notu Prof.Dr.Mahmut EROĞLU Trabzon 2016 1 1 GİRİŞ Zoolojinin böceklerle ilgilenen dalına entomoloji denir.

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU Hamza KADI Veteriner Hekim Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Viroloji Laboratuvarı Tarihçe 12. yy da bugünkü Tacikistan bölgesinde

Detaylı

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ Dr. Aydan Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları

Detaylı

Zoonoz Hastalıklar İle İlgili Seminer

Zoonoz Hastalıklar İle İlgili Seminer Zoonoz Hastalıklar İle İlgili Seminer Zeytinburnu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından, İlçemiz okullarında öğrencilerimize zoonoz hastalıklarla ilgili bilgilendirmek üzere seminerler gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

ENTOMOLOJİ LABORATUARI

ENTOMOLOJİ LABORATUARI ENTOMOLOJİ LABORATUARI Böceklerde Bacak Yapısı Ergin böceklerin hemen hepsi, her toraks segmentinde bir çift olmak üzere üç çift bacağa sahiptir. Larva ve nimflerde ise bu sayı değişebilir. Yapısal olarak

Detaylı

13ve 14.Hafta: Parazitoloji GENEL PARAZİTOLOJİ

13ve 14.Hafta: Parazitoloji GENEL PARAZİTOLOJİ 13ve 14.Hafta: Parazitoloji GENEL PARAZİTOLOJİ Dünyada özgür yaşayanlardan daha fazla parazit yaşayan canlılar bulunmaktadır. Bitki-hayvan ve insan parazitler için doğal konaktır. Tek bir insanın yüzlerce

Detaylı

Yumurta, Larva, Nimf ve Erişkin kene

Yumurta, Larva, Nimf ve Erişkin kene Yumurta, Larva, Nimf ve Erişkin kene 1 Kenelerde Kan Emme Davranışları Keneler buldukları her türlü sıcak kanlı canlılardan ve sürüngenlerden kan emebilirler. Sindirim sistemi oldukça gelişmiştir. Bu nedenle

Detaylı

GAİTADA PARAZİT ARAŞTIRMASI

GAİTADA PARAZİT ARAŞTIRMASI GAİTADA PARAZİT ARAŞTIRMASI Kullanım amacı: Gaitada parazit yumurtası bulunup bulunmadığının araştırılması amacıyla kullanılır. Genel bilgiler: Parazit enfeksiyonu, enfeksiyon yapabilecek aşamadaki bir

Detaylı

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler.

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler. 10. Sınıf Enfeksiyondan Korunma 2.Hafta ( 22-26 / 09 / 2014 ) ENFEKSİYON ETKENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.) BAKTERİLER 2.) VİRÜSLER Slayt No : 2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ; a.) Sayısal Yöntem,

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞI. Hastalık ilk defa 1944 yılında Kırım da görülmüş ve Kırım Kanamalı Ateşi olarak tanımlanmıştır.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞI. Hastalık ilk defa 1944 yılında Kırım da görülmüş ve Kırım Kanamalı Ateşi olarak tanımlanmıştır. KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞI VE KENELER Derleyen: Yusuf AKBABA KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞI Hastalık ilk defa 1944 yılında Kırım da görülmüş ve Kırım Kanamalı Ateşi olarak tanımlanmıştır.

Detaylı

ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz

ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz ÖLÜMden hemen önce ya da sonra doğal boşluklardan KAN PIHTILAŞMAMA KOYU RENK alma DALAKta büyüme ÖDEM ETİYOLOJİ Bacillus anthracis Gram pozitif kapsüllü *

Detaylı

GIDALARDA ÖNEMLİ MİKRO ORGANİZMALAR: Gıdalarda önem taşıyan mikroorganizmalar; bakteriler, funguslar (maya-küf) ve virüslerdir.

GIDALARDA ÖNEMLİ MİKRO ORGANİZMALAR: Gıdalarda önem taşıyan mikroorganizmalar; bakteriler, funguslar (maya-küf) ve virüslerdir. GIDALARDA ÖNEMLİ MİKRO ORGANİZMALAR: Gıdalarda önem taşıyan mikroorganizmalar; bakteriler, funguslar (maya-küf) ve virüslerdir. Bu mikroorganizmalardan; bakteriler ve funguslar gıdalarda çoğalarak gıdaların

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur!

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur! Bit? Sirke? Panik? NYDA ile kolaylıkla gider. Sevgili Anne ve Babalar, eğer doktor çocuğunuzda baş biti tespit ettiyse, bitler ve bitin büyüme evreleriyle etkin bir şekilde mücadele edilmesi en önemli

Detaylı

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur!

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur! Bit? Sirke? Panik? NYDA ile kolaylıkla gider. Sevgili Anne ve Babalar, eğer doktor çocuğunuzda baş biti tespit ettiyse, bitler ve bitin büyüme evreleriyle etkin bir şekilde mücadele edilmesi en önemli

Detaylı

Bir çekirge sürüsü yaklaşık 2 milyar bireyden oluşur. Ortalama 3 bin ton ağırlığa ulaşır. Bu bazen 50 bin tona yaklaşır. Bir birey bin yumurta

Bir çekirge sürüsü yaklaşık 2 milyar bireyden oluşur. Ortalama 3 bin ton ağırlığa ulaşır. Bu bazen 50 bin tona yaklaşır. Bir birey bin yumurta Tanımlanmış hayvanların 5/4 ü bu sınıfa girer. Toplam tür sayısı 2 milyon civarındadır. Karasal hayvanlar olmalarına rağmen derin denizler hariç tüm biyotoplara uyum sağlamıştır. Atların ayak izinde, birikmiş

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın!

Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın! Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın! 01 Giriş Her yıl artan sayıda insanı etkileyen alerjik rahatsızlıklar yaygın bir sorundur 1. Avrupa da 150 milyondan fazla insan kronik

Detaylı

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI 1 Dersin Amacı: Su ve besinler ile bulaşan hastalıklar ve korunma yolları konusunda bilgi ve tutum kazandırmak. 2 Dersin Öğrenim Hedefleri Su ve

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı)

Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı) Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı) - İnfeksiyöz Hastalıkların Bulaşma ve Yayılmasında Potansiyel Tehlike - Kırmızı tavuk biti ( Dermanyssus gallinae ) evcil kümes hayvanlarında özellikle

Detaylı

Keneler ve Vektörlükleri. Zehirli Artropodlar ve Artropod zehirlenmesi. Prof. Dr. Salih KUK

Keneler ve Vektörlükleri. Zehirli Artropodlar ve Artropod zehirlenmesi. Prof. Dr. Salih KUK Keneler ve Vektörlükleri Zehirli Artropodlar ve Artropod zehirlenmesi Prof. Dr. Salih KUK AMAÇ ve ÖĞRENİM HEDEFLERİ Kenelerin genel özellikleri Sert ve yumuşak kene farkları Kene vektörlüğü Kene çıkarılması

Detaylı

ECHİNOCOCCCOSİS/HYDATİDOSİS (Kist Hidatit) Zekai BASTEM Veteriner Hekim

ECHİNOCOCCCOSİS/HYDATİDOSİS (Kist Hidatit) Zekai BASTEM Veteriner Hekim ECHİNOCOCCCOSİS/HYDATİDOSİS (Kist Hidatit) Zekai BASTEM Veteriner Hekim VETERİNER KONTROL ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ERZURUM 2018 KİST HİDATİT Özellikle tarım ve hayvancılık yapılan yerlerde, helmint hastalıkları

Detaylı

BÖCEKLERDE BACAK YAPISI

BÖCEKLERDE BACAK YAPISI BÖCEKLERDE BACAK YAPISI Ergin böceklerin hemen hepsi, her toraks segmentinde bir çift olmak üzere üç çift bacağa sahiptir. Larva ve nimflerde ise bu sayı değişebilir. Yapısal olarak böcek bacakları 5 kısımdan

Detaylı

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sinekler gerek sebep oldukları hastalıklar gerekse verim kayıplarından dolayı sığır yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden

Detaylı

VİROLOJİYE GİRİŞ. Dr. Sibel AK

VİROLOJİYE GİRİŞ. Dr. Sibel AK VİROLOJİYE GİRİŞ Dr. Sibel AK Bugün; Virüs nedir? Virüslerin sınıflandırılması Virüsler nasıl çoğalır? Solunum yoluyla bulaşan viral enfeksiyonlar Gıda ve su kaynaklı viral enfeksiyonlar Cinsel temas yoluyla

Detaylı

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER)

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) Vücut prosoma ve opisthosomadan oluşmuştur. Cephalothorax bölümü kısadır. Abdomen ise bazı türlerde mesosoma ve metasoma olarak ikiye ayrılmış (akrep), bazı türlerde

Detaylı

5 Pratik Dermatoloji Notları

5 Pratik Dermatoloji Notları AİLE HEKİMLERİ İÇİN 5 Pratik Dermatoloji Notları En Sık Görülen Dermatolojik Hastalıklar İçindekiler Vitiligo Eritema Multiforme Ürtiker Uyuz Tahta Kurusu / Pire Isırığı Kaposi Sarkomu 2 Vitiligo 3 Vitiligo

Detaylı

Miyaz ve Uyuz. Prof. Dr. Salih KUK

Miyaz ve Uyuz. Prof. Dr. Salih KUK Miyaz ve Uyuz Prof. Dr. Salih KUK AMAÇ ve ÖĞRENİM HEDEFLERİ Miyaz sinekleri ve genel özellikleri Myiazis Maggot Terapi Sarcoptes scabiei hominis ve genel özellikleri Uyuz hastalığı Miyaz ve Uyuz 2 Miyaz

Detaylı

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE KUDUZ HASTALIĞI; İnsan ve tüm sıcak kanlı hayvanlarda Merkezi sinir sistemini etkileyerek ölüme neden olan, önlenebilir bulaşıcı

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ MANTARLAR (FUNGİ) ALEMİ Genellikle çok hücreli olan ökaryot canlılardır. Kloroplastları yoktur. Bu nedenle fotosentez yapamazlar.parazit

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 305: KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 305: KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI Ders Kurulu Başkanı: Prof. Dr. Celal Ayaz / Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Başkan Yardımcıları: Dr. Öğr. Üyesi Fatma Elif Yıldırım / Deri ve Zührevi Hastalıklar Dr. Öğr. Üyesi Hadiye Demirbakan / Tıbbi

Detaylı

BİLMEN LAZIM BİTKİLERİN VE HAYVANLARIN DÜNYASINA TEFEKKÜR PENCERESİNDEN BAKALIM

BİLMEN LAZIM BİTKİLERİN VE HAYVANLARIN DÜNYASINA TEFEKKÜR PENCERESİNDEN BAKALIM BİLMEN LAZIM BİTKİLERİN VE HAYVANLARIN DÜNYASINA TEFEKKÜR PENCERESİNDEN BAKALIM 1 Timsahlar dişlerini kendileri temizleyemezler. Timsahlar yemek yedikten sonra dişlerinin temizlenmesi için ağızlarını açarlar.

Detaylı

MİKROBİYAL BULAŞMA KAYNAKLARI

MİKROBİYAL BULAŞMA KAYNAKLARI MİKROBİYAL BULAŞMA KAYNAKLARI Gıdaların mikrobiyal floralarını gıda üzerinde doğal olarak bulunan m.o larla; depolama, taşıma ve işleme faaliyetleri sırasında dışarıdan / çevreden bulaşan m.o lar oluşturur.

Detaylı

ÖKARYOT CANLILAR Protista alemi

ÖKARYOT CANLILAR Protista alemi ÖKARYOT CANLILAR Protista alemi **Ökaryot canlılar: Çekirdekli hücre taşıyan canlılardır. Zarlı organeller bulunur. DNA' larında histon proteinleri bulunur. Ökaryot canlılar; 1. Protista 2. Bitkiler 3.

Detaylı

MAVİ DİL BLUETONGUE (BT) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

MAVİ DİL BLUETONGUE (BT) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim MAVİ DİL BLUETONGUE (BT) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken Reoviruslardan bir Orbivirus'tur.

Detaylı

SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYELERİ PROGRAMLAR VE DERS İÇERİKLERİ. Tıbbi Parazitoloji Yüksek Lisans

SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYELERİ PROGRAMLAR VE DERS İÇERİKLERİ. Tıbbi Parazitoloji Yüksek Lisans SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYELERİ PROGRAMLAR VE DERS İÇERİKLERİ Tıbbi Parazitoloji Yüksek Lisans Tıbbi Parazitoloji Doktora ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Çiler AKISÜ Prof.

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 97. Adım EKOLOJİ 4 CANLILARDA BESLENME İLİŞKİLERİ

ADIM ADIM YGS LYS. 97. Adım EKOLOJİ 4 CANLILARDA BESLENME İLİŞKİLERİ ADIM ADIM YGS LYS 97. Adım EKOLOJİ 4 CANLILARDA BESLENME İLİŞKİLERİ CANLILARDA BESLENME İLİŞKİSİ CANLILAR ARASINDAKİ BESLENME İLİŞKİLERİ OTOTROF BESLENME HETEROTROF BESLENME HEM OTOTROF HEM HETEROTROF

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER Depolarda, ambar zararlısı böceklerden başka, Akarlar,

Detaylı

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK EN KÜÇÜK OLANINDAN EN BÜYÜK OLANINA KADAR TÜM CANLILARIN YAPISINI OLUŞTURAN BİRİM: HÜCRE Canlıların tüm özelliklerini taşıyan en küçük birimine hücre denir. Canlı bir hücreden

Detaylı

Bacillus anthracis. Hayvanlarda şarbon etkenidir. Bacillus anthracis. Gram boyama. Bacillus anthracis. Bacillus anthracis

Bacillus anthracis. Hayvanlarda şarbon etkenidir. Bacillus anthracis. Gram boyama. Bacillus anthracis. Bacillus anthracis Bacillus anthracis Gram pozitif, obligat aerop sporlu, çomak şeklinde bakterilerdir. 1µm eninde, 2-4 µm uzunluğunda, konkav sonlanan, kirpiksiz bakterilerdir. Bacillus anthracis in doğal yaşam ortamı topraktır.

Detaylı

TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ)

TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ) TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ) Dr. Ebru AYDIN Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı 1 SAĞLIK BAKANLIĞINDA ZOONOTİK HASTALIKLAR İLE İLGİLİ YAPILANMA

Detaylı

TAENİİDAE. Sığır - Kas. İnsan - Bağırsak. Cys. ovis. T. saginata. T. solium. Gevişen Omentum,mezenterium. Cys. tenuicollis. Tavşanomentum,mezenterium

TAENİİDAE. Sığır - Kas. İnsan - Bağırsak. Cys. ovis. T. saginata. T. solium. Gevişen Omentum,mezenterium. Cys. tenuicollis. Tavşanomentum,mezenterium TAENİİDAE OLGUN LARVA OLGUN PARAZİT BULUNDUĞU KONAK/ORGAN LARVA BULUNDUĞU ARAKONAK/ORGAN T. saginata İnsan - Bağırsak Cys. bovis Sığır - Kas T. solium İnsan - Bağırsak Cys. cellulosa Domuz - Kas T. hydatigena

Detaylı

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI Prof. Dr. Ayhan FİLAZİ Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Hayvanlarda ilaç, hormon, vitamin, mineral md. vb maddeler neden kullanılır? Hastalıkların

Detaylı

Türkiye de Simulium (Diptera: Simuliidae) Salgınları

Türkiye de Simulium (Diptera: Simuliidae) Salgınları Türkiye de Simulium (Diptera: Simuliidae) Salgınları Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Ankara yilmazabdullah@hotmail.com Simulium türleri; Diptera takımı, Simuliidae familyası,

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIRSAK PARAZİTLERİ VE KORUNMA YOLLARI BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

NEMATODLARIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR. Prof. Dr. Y. Ali Öner

NEMATODLARIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR. Prof. Dr. Y. Ali Öner NEMATODLARIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR Prof. Dr. Y. Ali Öner ASKARİYOZ Ascaris lumbricoides 1- Larval Ascariyoz Çok sayıda yumurta alındığında akciğerde bulunan larvalar löffler pnömonisi ne neden olur.

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

KAYSERİ YÖRESİNDE SIĞIR VE KOYUNLARDA KENE TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI Investigation of Tick Species on Sheep and Cattle Around of Kayseri

KAYSERİ YÖRESİNDE SIĞIR VE KOYUNLARDA KENE TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI Investigation of Tick Species on Sheep and Cattle Around of Kayseri ARAŞTIRMA (Research Report) Yay M, Yazar S, Aydın L, Şahin İ KAYSERİ YÖRESİNDE SIĞIR VE KOYUNLARDA KENE TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI Investigation of Tick Species on Sheep and Cattle Around of Kayseri Mehmet

Detaylı

Adım-Soyadım:... Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım.

Adım-Soyadım:... Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım. ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adım-Soyadım:... Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım. FİLLER Filler

Detaylı

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri...

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser Nedir? Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk

Detaylı

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ Bu mikroorganizmalar; 1 Doğrudan temas Hava ve vektörleri Ortak kullanılan canlı veya cansız maddeler vasıtasıyla insanlara bulaşırlar. MESLEKİ BİYOLOJİK RİSKLERE MARUZ KALINAN SEKTÖRLER Tarım Ürünün yetiştirilmesi

Detaylı

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD GİRİŞ 1948 de Dünya Sağlık Örgütü nün kuruluşunun yıldönümünü

Detaylı