YGS TÜRKÇE SORU BANKASI KONU ÖZETLER KONU TESTLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YGS TÜRKÇE SORU BANKASI KONU ÖZETLER KONU TESTLER"

Transkript

1 YGS TÜRKÇE SORU BANKASI KONU ÖZETLER KONU TESTLER

2 TEŞEKKÜR Kitaba emeği geçen değerli Zafer Dershaneleri Türkçe öğretmenlerine ve dizgisinden baskısına kadar kitaba emek veren tüm çalışanlara teşekkür ederim. Ali DEMİR Zafer Yayınları Kurucusu COPYRIGHT ZAFER EĞİTİM VE ÖĞRETİM LİMİTED ŞİRKETİ BU KİTAP ZAFER DERSHANELERİ YAYINIDIR. HER HAKKI SAKLIDIR. KİTAPTAKİ TESTLER VE SORULAR AYNEN YA DA DEĞİŞTİRİLEREK YAYIMLANAMAZ. YENİ MÜFREDATA TÜMÜYLE UYGUN ANKARA Dizgi Grafik Zehra BÜLBÜL Muharrem ÇELİK Mevsimben TEMİZER - Tolga YURDASAHİP ISBN

3

4 İSTİKLAL MARŞI Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak. Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilâl! Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celâl? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl... Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl! Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım. Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar, Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var. Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar, "Medeniyet!" dediğin tek dişi kalmış canavar? Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın. Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın. Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın... Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın. Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı: Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı. Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ? Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ! Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hüdâ, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüdâ. Ruhumun senden, İlâhi, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne nâmahrem eli. Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli. O zaman vecd ile bin secde eder varsa taşım, Her cerîhamdan, İlâhi, boşanıp kanlı yaşım, Fışkırır ruh ı mücerred gibi yerden na'şım. O zaman yükselerek arşa değer belki başım. Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hîlâl! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl: Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl! Mehmet Âkif Ersoy

5 10. YIL MARŞI Çıktık açık alınla on yılda her savaştan; On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan; Başta bütün dünyanın saydığı başkumandan, Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan. Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Bir hızda kötülüğü, geriliği boğarız, Karanlığın üstüne güneş gibi doğarız. Türk'üz, bütün başlardan üstün olan başlarız; Tarihten önce vardık, tarihten sonra varız. Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Çizerek kanımızla öz yurdun haritasını, Dindirdik memleketin yıllar süren yasını; Bütünledik her yönden istiklâl kavgasını... Bütün dünya öğrendi Türklüğü saymasını! Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Örnektir milletlere açtığımız yeni iz; İmtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitleyiz: Uyduk görüşte bilgiye, gidişte ülküye biz. Tersine dönse dünya yolumuzdan dönmeyiz. Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Söz: Behçet Kemal Çağlar, Faruk Nafiz Çamlıbel Müzik: Cemal Reşit Rey

6 bofl sayfaçatma, kurban olay m, çehreni ey nazl hilâl! Kahraman rk ma

7 Sevgili Öğrenciler, Sevgili Öğrenciler, Amacınız, üniversite sınavlarını kazanmak, üniversiteli olmak. Bu nedenle, yaşamınızın önemli bir dönüm noktasında bulunuyorsunuz. Böylesi bir noktada, üniversitenin herhangi bir öğretim programını rastgele tercih edip kazanmanın ötesinde, istediğiniz öğretim programına girmeyi temel amaç kılmanız gerekiyor. Çünkü tercih edip kazanacağınız üniversite öğretim programı, bir bakıma geleceğinizi belirleyecektir. Ancak, şu da biliniyor ki, ülkemizde, her öğrencinin istediği üniversite öğretim programına girmesi bir yana, üniversite sınavlarını kazanması ve üniversiteli olması artık kolay değil. Sorun, üniversite sınavlarına başvuran aday sayısının yüz binleri bulmasından; buna karşılık üniversite öğretim prog-ramlarındaki kontenjanların sınırlılığından kaynaklanıyor. Bu durumda, yüz binlerin arasından sıyrılıp öne çıkarak üniversite sınavlarında başarılı olabilmenin birtakım koşullarıyla karşı karşıyasınız demektir. Birinci koşul, yeteneğinize uygun, başarınızla orantılı üniversite öğretim programlarını sağlıklı bir biçimde seçmektir. İkinci koşul, düzenli, disiplinli, verimli bir çalışma temposu tutturmaktır. Üçüncü koşul, üniversite sınavlarına hazırlama amacıyla çıkarılan ciddi yayınlarla çalışmanızı des-tekleyip sürdürmektir. Zafer Yayınları, çalışmalarınızı desteklemek amacıyla, özgün, titiz, yoğun çalışma ürünü olan ve yeni sisteme tamamiyle uygun yeni serisini hizmetinize sunmaktan gurur duymaktadır. Elinizdeki YGS TÜRKÇE Soru Bankası bu amaca hizmet eden ve sizlerin bu yöndeki gereksiniminizi karşılayacak yönde hazırlanmış yetkin bir başvuru kaynağıdır. Üniversite adaylarının tümü hangi alandan tercih yaparlarsa yapsınlar YGS'de Türkçe testi sorularından sorumludurlar. YGS TÜRKÇE Soru Bankası kitabı bu ihtiyacı karşılamak için, Yükseköğretime Geçiş Sınavında yer alacağı düşünülen konulardan çıkabilecek, zorluk katsayısı YGS'ye uygun özgün sorulardan hazırlanmıştır. Şimdiye değin yayımlanan soru bankalarından nitelikçe çok daha üstün olan bu kitap on altı bölümden oluşmaktadır. Her bölümde, test sorularına geçilmeden önce, o bölüme ilişkin bilgi alanının temel çizgileriyle, karakteristik özellikleriyle gözden geçirilmesini sağlayan konu özetleri yer almaktadır. Özenle hazırlanan bu konu özetlerinin ayrıntılardan sıyrılmış fakat konunun özünü yakalayan metinler olmaları büyük önem taşımaktadır. Konu özetlerini bu yönleriyle değerlendirmek gerekir. Konu özetlerinin dışında, her bölüm, konuyu hiç boşluk bırakmaksızın tarayan sorulardan oluşmuş, geçerliliği ve güvenirliliği sınanmış, yeterli sayıda testlerle tamamlanmıştır. Gerek konu özetleri gerekse konu testleri kapsam ve nitelik açısından YGS'deki değişiklikler, ÖSYM standartları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu kitaptan yararlanarak yapacağınız alıştırmalar, daha önce öğrendiğiniz kavramların, terimlerin, zihninizde somut biçimler kazanmasını, giderek daha da netleşmesini sağlayacaktır. Tüm soruları eksiksiz çözdüğünüzde, eminim, kendinizi YGS'deki TÜRKÇE sorularını çözmeye hazır hissedeceksiniz. Okuldan üniversiteye uzanan bu yolda, tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz. Ankara ALİ DE MİR Za fer Ya yın la rı Ku ru cu su

8 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM : SÖZCÜKTE ANLAM TEST ( ) BÖLÜM : İLETİŞİM DİL VE KÜLTÜR TEST (1) BÖLÜM : CÜMLEDE ANLAM ANLATIM TEST ( ) BÖLÜM : PARAGRAFTA ANLAM VE ANLATIM TEST ( ) BÖLÜM : SES BİLGİSİ TEST ( ) BÖLÜM : YAZIM KURALLARI TEST ( ) BÖLÜM : NOKTALAMA İŞARETLERİ TEST ( ) BÖLÜM : SÖZCÜĞÜN YAPISI VE DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI TEST ( ) BÖLÜM : FİİL (EYLEM) TEST ( ) BÖLÜM : İSİM (AD) TEST ( ) BÖLÜM : SIFAT (ÖN AD) TEST (1 2 3) BÖLÜM : ZAMİR (ADIL) TEST ( ) BÖLÜM : ZARF (BELİRTEÇ) TEST ( ) BÖLÜM : EDAT (İLGEÇ BAĞLAÇ ÜNLEM TEST ( ) BÖLÜM : CÜMLE BİLGİSİ TEST ( ) BÖLÜM : ANLATIM BOZUKLUKLARI TEST ( )

9 Sözcükte Anlam / Bölüm 1 9 SÖZCÜKTE ANLAM BÖLÜM 1 1. GERÇEK ANLAM: Sözcüğün kalıcı olarak kazan dığı anlamlardır. Kazanılış sırasına göre iki çeşidi vardır: A. Temel Anlam: Bir sözcüğün sözlükte verilen ilk anlamıdır. Temel anlama konuluş anlamı da denmektedir. Gözlerim artık iyi görmüyor, yaşlandım. B. Yan Anlam: Bir sözcüğün temel anlamına bağlı olarak kazandığı anlamdır. Buna Kullanılış anlamı da denmektedir. İpi iğnenin gözüne zor taktı. c. Pekiştirilmiş Benzetme: Benzetme edatı kullanılmayan benzetmedir. Yollar bir yumaktır uzun ve dolaşık benzeyen K.benzetilen b. yönü d. Teşbih-i Beliğ (Yalın Benzetme) Yalnızca benzeyen ve kendisine benzetilenle yapılan benzetmedir. Altın başaklar köylünün yüzünü güldürdü bu yıl. Kendisine benzeyen benzetilen 2. İSTİARE (EĞRETİLEME) Benzetmenin temel ögelerinden sadece biriyle yapılan benzetmedir. 2. MECAZ (DEĞİŞMECE) ANLAM: Sözcüğün gerçek anlamlarından uzaklaşarak başka bir kavramın yerine kullanılmasıyla kazandığı yeni anlamdır. MECAZ TÜRLERİ Dünya malında gözü yoktu babamın. 1.TEŞBİH (BENZETME) Aralarında çeşitli yönlerden benzerlik ilgisi bulunan iki şeyden nitelik bakımından zayıf olanı, güçlü olana benzetmektir. Benzetmede varlıkların ortak yönlerinin bulunması zorunludur. Teşbih çeşitli biçimlerde yapılabilir: a. Açık İstiâre: Kendisine benzetilenle yapılan istiaredir. Sınırlarımızı aslanlarımız koruyor. kendisine benzetilen b. Kapalı İstiâre: Benzeyen ögeyle yapılan istiaredir. UYARI Takımımız bu maçta kükredi. benzeyen Kişileştirmenin olduğu her yerde kapalı istiare vardır. Selviler suya eğilmiş kara kara düşünüyor. benzeyen a. Ayrıntılı (Tam) Benzetme: Benzetmenin dört ögesi de (benzeyen, kendisine benzetilen, benzetme yönü, benzetme edatı) bulunan benzetmedir. Durmuş bir saat gibiydi akıp geçmeyen zaman benzetme K.benzetilen benzetme benzeyen yönü edatı 3. MECAZ-I MÜRSEL (AD AKTARMASI) Bir sözün benzetme amacı güdülmeden başka bir söz yerine parça bütün, iç dış, neden sonuç, sanatçı eser, yer yönetim, yer insan gibi ilgilerle kullanılmasıdır. Yatmadan önce biraz Sait Faik okudum. sanatçı eser b. Kısaltılmış Benzetme: Benzetme yönü söylenme miş benzetmedir. Türkiye cennet gibidir. benzeyen kendisine b.edatı benzetilen Ocaktaki tencere fokur fokur kaynıyor. iç dış Ankara yeni bir girişimde bulundu. yer yönetim

10 10 4. KİNAYE (DEĞİNMECE) Bİr sözün hem gerçek hem de mecaz anlamını düşündürecek şekilde kullanılmasıdır. Kinayeli söyleyişlerde mecaz anlam, amaçlanan anlamdır. Mum dibine ışık vermez. Yükseğe çıkmayan uzağı göremez. Çep delik, cepken delik kol delik, mintan delik yen delik, kaftan delik kevgir misin be kardeşim. 5. TARİZ (DOKUNDURMA) Alay, yergi, sitem amacıyla bir sözün tersini kastetmektir. Yiyin efendiler yiyin bu han ı yağma sizin Doyunca, tıksırınca, patlayıncaya kadar yiyin 6. MÜBALAĞA (ABARTMA) Bir şeyin olduğundan ya çok fazla ya da çok az gösterilmesidir. Tüyden hafif olurum böyle sabahlar. Şu dünyada topu topu iki milyar kişiyiz. Birbirimizi biliriz. 7. TEŞHİS (KİŞİLEŞTİRME) VE İNTAK (KONUŞ TURMA) İnsan dışındaki varlıklara insan kişiliği verilmesine teşhis, bu varlıkların konuşturulmasına da intak denir. UYARI AKTARMALAR Gök, mavi mavi gülümsüyordu Yeşil yeşil dallar arasından Güneşin altın sesi birden haykırdı: Ne haber eski aşk yarasından İntak sanatının olduğu her yerde teşhis de vardır. Aralarında benzerlik ilişkisi kurulan iki varlık tan bi riyle ilgili bir özelliği ya da kavramı diğerine aktar maya denir. Aktarmalar, insandan doğaya, do ğadan insana, doğadan doğaya duyular arası aktarma biçiminde görülür. Gamla örtülü bayırlar, çıplak değil, (İnsandan do ğaya) Işıklarla dolsun kalbimin içi (Doğadan insana) Güneş ufukta eriyordu. (Doğadan doğaya) Sert bir sesle bize bağırdı. (duyular arası aktarma) Somutlaştırma : Soyut bir kavramın somut bir varlığa benzetilerek anlatılması ya da soyut anlamlı bir sözcü ğün somut bir varlığı karşılıyormuşcasına kulla nılmasıdır. Köpüklü fallarda yudumlanır kader. Dolaylama : Anlatımı etkili kılmak, güzelleştirmek amacıyla tek bir sözcükle anlatılabilecek bir varlığın birden çok sözcükle anlatılmasıdır. Genellikle mecaza daya nan bir anlatımdır. bacasız sanayi (turizm) kara elmas (kömür) beyaz perde (sinema) Güzel Adlandırma : Duyulması rahatsızlık verebilen kimi sözcüklerin yerine başka sözcüklerin kullanılmasıdır. ölmek gözlerini yummak kör ama SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ I. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler : Yazılışları ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir. el (organ) el (yabancı) yaz (mevsim) yaz (yazı yazma) II. Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler : Yazılışları ve söylenişleri farklı, anlamları aynı olan sözcüklerdir. çağrı davet edebiyat yazın soru sual UYARI III. Yakın Anlamlı Sözcükler : koşul şart sözcük kelime eleştiri tenkit Eş anlamlı sözcükler cümlede bir arada kullanılırsa bu, anlatım bozukluğu sebebidir. Birbirlerinden türlü farklılıklarla ayırt edilen kav ram ları karşılayan sözcüklerdir. kılık kıyafet doğru dürüst Bölüm 1 / Sözcükte Anlam ağrı sızı eş dost

11 Sözcükte Anlam / Bölüm 1 11 IV. Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler : Farklı köklerden gelip birbirine karşıt kavramları karşılayan sözcüklerdir. tembel çalışkan sıcak soğuk SÖZCÜK ÖBEKLERİ I. İkileme : Cümlenin anlamını pekiştirmek için oluşturulan sözcük öbekleridir. İkilemeler şu yollarla kurulur: UYARI Eylemlerin olumsuzuyla karşıtı farklı sözcüklerdir. gelmek gelmemek gitmek V. Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler : Beş duyumuzdan herhangi biriyle algıladığımız varlıkları karşılayan söz cüklere somut anlamlı sözcükler denir: Ses, ışık, rüzgâr, hava, su, ateş... Duyularımızdan hiçbiriyle algılayamadığımız, varlı ğını zihnimizde tasarladığımız kavramları karşılayan sözcüklere soyut anlamlı sözcükler denir: İrade, sorumluluk, akıl, düşünce... UYARI Anlam genişlemesi yoluyla temel anlamı so mut ya da soyut olan bir sözcük yeni somut ya da soyut anlamlar kazanabilir. Kan vermek için hastaneye gitti. (somut) O da benim kanımdan. (soyut) VI. Genel ve Özel Anlamlı Sözcükler: Kapsamındaki varlıkları topluca düşündüren sözcük - lere genel anlamlı sözcükler; yansıttığı varlığı tek olarak düşündüren sözcüklere özel anlamlı sözcükler denir. Genel anlamlı bir sözcük dar an lamda kulla nılarak özel anlam kazanabilir. Şiir, imgeye dayanır. (genel) Şiirini çok beğendim. (özel) En güvenli taşıt trendir. VII. Nicel ve Nitel Anlamlı Sözcükler Bir varlığın sayılabilen, ölçülebilen, miktarca aza lıp çoğalabilen bir özelliğini bildiren sözcük lere nicel anlamlı sözcükler; bir varlığın sayıla mayan, ölçüle - meyen, miktarca azalıp çoğalmayan, onu başka varlıklardan ayıran özüne ilişkin bir özelli ğini bildi ren sözcüklere nitel anlamlı sözcük ler denir. Dışarıda küçük bir kalabalık var. (Nicel) Küçük sorunları büyütmemelisin. (Nitel) VIII. Terim Anlamlı Sözcükler Bilim, sanat, meslek dallarından birine özgü olarak kesinleşmiş anlamı olan sözcüklere terim denir. Terimler temel ya da yan anlamda kullanı lan söz - cüklerdir. İzlediğimiz oyun iki perdeydi. 1) İki sözcüğü de anlamlı ikileme : a) Sözcüğün aynen yinelenmesiyle : yavaş yavaş b) Eş anlamlı sözcüklerle : yalan yanlış c) Yakın anlamlı sözcüklerle : doğru dürüst d) Karşıt anlamlı sözcüklerle : bata çıka e) Bir sözcüğü anlamlı ikileme : çoluk çocuk yırtık pırtık ev mev f) İki sözcüğü de anlamsız ikileme: abur cubur ıvır zıvır mırın kırın II. Deyim Bir kavramı ya da bir durumu çekici bir anla tımla belirtmek amacıyla oluşturulmuş kalıplaşmış söz lere deyim denir. Başlıca özellikleri : a) Kalıplaşmış sözler oldukları için deyimlerin söz cükleri ve söz dizimleri değiştirilemez. b) Kısa ve özlü anlatım araçlarıdır. c) Ya sözcük öbeği ya da cümle biçimindedir ler: kaşla göz arasında Atı alan üsküdar ı geçti. d) Genel kural ve öğüt bildirmezler. Bu özel liğiyle atasözlerinden ayrılırlar. e) Deyimlerin çoğu mecaz anlamlıdır. çam devirmek, dört elle sarılmak f) Bazı deyimlerde kalıplaşmış sözden çıkan an lam, sözcüklerin gerçek anlamı dışında değil dir. Özrü kabahatinden büyük. III. ATASÖZÜ Çeşitli gözlem ve deneyimlere dayanan genel kural niteliği gösterecek şekilde kalıplaşan, yol gösteren, öğüt veren özlü sözlerdir. Başlıca Özellikleri a. Kalıplaşmış sözlerdir, kalıpları bozulamaz. b. Öğüt vermek, yol göstermek amacıyla kullanılırlar. c. Genellikle geniş zaman ya da emir kipinde çekimlenir. d. Az sözle çok şey anlatır. e. Kimileri gerçek, kimileri de mecaz anlamda kullanılır. Bugünün işini yarına bırakma. (gerçek anlam) Çürük tahta çivi tutmaz. (mecaz anlam)

12 12 Bölüm 1 / Sözcükte Anlam SÖZCÜĞÜN ANLAM DÜZEYLERİ TEST 1 1. Ayağından çarıklar dökülür parça parça, I II Gözyaşların çürütür gömleğinin kolunu III IV Bir lokmanın ardında dolaşır haftalarca V gezersin kendi Anadolu nu Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangileri temel anlamıyla kullanılmıştır? A) I ve III. B) II ve IV. C) I ve V. D) III ve V. E) IV ve V. 4. Kırılmak sözcüğü, aşağıdakilerin hangi sinde gerçek anlamıyla kullanılmamıştır? A) İhtiyar adamın ayağı kırılmış dün gece. B) Kırılan şişedeki kolonyanın kokusu ortalığı sardı. C) Kırılmış dallar şiddetli rüzgârla etrafa dağıldı. D) Kırılan kalpler kolay kolay onarılamıyor. E) Masaya yaslanınca ayaklar dan biri kırıldı. 2. Dört Parmak, siyah, çatık kaşlarıyla, küçük I parlak gözleriyle, sık, siyah sakallarının arasın- II III dan görünen iri, beyaz dişleriyle insana hemen IV saldıracak, insanı ısıracakmış gibi gelirdi V Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcük ler den hangisi temel anlamında kul lanıl mamıştır? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamıyla kullanılmıştır? A) Nasıl düştük onun tuzağına anlayamadım. B) Kilidi açacak anahtarı daha bulamadım. C) Her kafadan başka başka ses çıkıyordu. D) Çocuğun soğuk bakışları içime işlemişti. E) Onun kırıcı sözleri beni etkilemez. 3. Oturmak sözcüğü, aşağıdakilerin hangi sinde temel anlamında kullanılmıştır? A) Yeni alınan parça makineye tam tamına oturdu. B) Adamın bu acımasız sözleri, yüreğime oturdu. C) Ağır yük taşıyan gemi dün gece karaya oturdu. D) Ailem iki yıldır İzmir de oturuyor. 6. (I) Birkaç arkadaşımla bir çini atölyesine gitmiştim. (II) Bir fabrika görmeyi beklerken, büyük, ahşap bir evin üst katına kurulmuş çalışma yerlerini görmek şaşırttı beni. (III) Alt katta yığılı toprak, gri renkteydi. (IV) Bu toprağı dinlendiriyorlar, sonra toprağın suyunu süzüp ha vuza alıyorlardı. (V) Tüm Kütahya çinilerindeki hammadde, işte bu topraktandı. Bu parçada numaralanmış cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi yan anlamıyla kullanılmıştır? E) Müdürü beklerken girişteki sandalyeye oturdu. A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

13 Sözcükte Anlam / Bölüm I. Çamaşır ipini koparmasaydın eziyeti çek - mezdik. II. Çiçeklerin arasında avare avare geziniyor, eğilip yabani otları koparıyordu. III. Kavga edenlerin arasından kendi çocuğunu koparıp aldı. IV. Kopardığı çığlık evin boş odalarında yankılandı durdu. V. Çocuk çektiği acının etkisiyle annesinin başından birkaç tel saç kopardı. Koparmak sözcüğü, yukarıda numara lanmış cümlelerin hangilerinde yolmak anlamında kullanılmıştır? A) I ve II. B) I ve III. C) II ve III. D) III ve IV. E) II ve V. 8. Bitirmek sözcüğü, aşağıdakilerin hangi sinde harcamak anlamında kullanılmıştır? A) Köydekiler okul yapımını geçen yıl bi tirmiş - ler. B) Akşam verdiğim parayı da hemen bitir miş. C) Konuşmasını saygı sözcükleriyle bitirdi öğretmen. D) Masaya koyduğum bütün yemekleri bitirdi. E) Tempolu iş hayatı onu genç yaşında yedi bitirdi. 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) Sporcunun sıra dışı atış tekniği şaşkınlık ve hayranlık uyandırmıştı. B) Son gelişmelerin ardından sokağın nabzı biraz da olsa anlaşılabilir. C) Kısa gösterinin ardından tiyatronun etkisi nin ne boyutlarda olabileceğini sezmiştim. D) Kahkahalara karışan konuşmalardan kala - balık olduklarını sandım. E) İş çıkışı hastaneye uğrayıp doğum yapan kardeşini görecekmiş. 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan anlam kazanmış bir sözcük yoktur? A) Sobanın dirseğini çıkarıp içini iyice temiz ledi. B) Uçak, kanadında çıkan bir sorun yüzünden acil iniş yaptı. C) O yöredeki insanlar oldukça misafirperverdir. D) Sinop Burnu, Karadeniz Bölgesi nde değil midir? E) Geçen hafta Kaz Dağı nın eteklerinde piknik yaptık. 11. Rüzgâr sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde, mecaz anlamıyla kullanılma mıştır? A) Şu anda esen sanat rüzgârı yeniliği simge - liyor. B) Evde esen soğuk rüzgâr ne zaman diner bilinmez. C) Ulusal dille yazılan eserlerin rüzgârı etkiledi bu genç kuşağı. D) Rüzgârın etkisiyle düşen yapraklar süsledi bahçemi. E) Bir rüzgâr eser benliğimde, kimselere bir şey anlatamam. 12. Çekilmek sözcüğü, aşağıdakilerin hangi sinde kendini bir yana çekmek anlamında kullanılmıştır? A) Belediye başkanlığından çekilecekmiş diye duyduk. B) Onu görünce hemen pencerenin önünden çekildi. C) Haksızlık yapıldığını fark edince yarışma dan çekildim. D) Sevgi olmasa bu hayat çekilmez. E) Sabah serinliğinde sudaki ağlar teknelere çekildi. 13. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) Şu evde bir zamanlar yaşlı bir kadın yaşıyordu. B) İnsanımız asırlardır bu topraklara bağlan mış. C) Banka oturmuş, saatlerdir etrafına bakıyor - du. D) Bu şehre otuz yıldır uğramıyordu Lütfiye Hanım. E) Kardeşinin şehre geleceğini öğrenince çok sevindi. 14. Hiçbir ayrılık sahnesi bana bu kadar dokun - mamıştı. Dokunmak sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bu cümledeki anlamıyla kul - lanılmıştır? A) Mehmet Bey le görüş, belki sana bir yararı dokunur. B) Dağ havası senin gibi hassas birine dokunur. C) Çocuklar yemeklere dokunmamış, sadece salata yemişler. D) Hırsız, eşyalara dokunmamış, sadece pa - raları almış. E) Ahmet Arif in şiirleri bana her zaman dokunmuştur.

14 I. Yamaçlardan iki el silah sesi geldi. II. Elin iki arabası, bir evi sana çok görünmesin. III. Kuzenimin eliyle sana mektup yolladım. IV. Tabi ki duyar, elin ağzı torba değil ki büzesin. V. Elinden geleni ardına koyma, diyerek ona gözdağı verdi. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangile - rinde el sözcüğü, aynı anlamda kul lanılmıştır? A) I ve III. B) I ve IV. C) II ve IV. D) III ve IV. E) IV ve V. 16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aramak sözcüğü, önem verip istemek anlamıyla kul - lanılmıştır? Bölüm 1 / Sözcükte Anlam 18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soğuk sözcüğü, diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır? A) Bize o kadar soğuk davrandı ki anlata mam sizlere. B) Hava bu saatlerde oldukça soğuk olur, kalın giyinin ki üşüt meyin. C) Soğuk demir, koluna değince birden içi titredi. D) Her sabah soğuk suyla duş almayı alışkanlık haline getirmişti. E) Soğuk ve yağışlı bir akşam rastladım ona. A) Üretimi artırmak için yeni yöntemler arıyorlar. B) İnsan bir kere düştü mü, ne arayanı olur ne so ranı. C) Evin içinde gözünde gözlüğü olmadan bir şeyler aradı, aradığını bu lamadı. D) Beni tanımıyorsun, böyle şeyleri hiç ara mam. E) Stadyumun önünde taraftarların üstlerini aradılar. 19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ya da söz gezinmek anlamında kullanılmıştır? A) Çocuk, odadan odaya dolaşıyordu. B) Kadının gözleri eşyalara takılı kaldı. C) Bütün gün seni seyretti bu şehir. D) Uçurtmaların kuyrukları dolaştı birbirine. E) Düğümlendi bakışlarımız karşı kaldırım lara. 17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde indirmek sözcüğü, Omuzlarındaki heybeyi indirerek bi raz dinlendi. cümlesindeki anlamıyla kul lanılmıştır? A) İri yumruğunu sinirle masaya indirdi. B) Pazarlıktan sonra elbisenin fiyatını epey indirdi. C) Yukarı kattaki eşyaları aşağıya indirdi. D) Genç adamı bu başarısızlığından sonra makamından indirdiler. E) Göstericiler binanın tüm camlarını indirdi ler. 20. Dalmak sözcüğü, aşağıdakilerin hangi sinde İhtiyar, gazetesini çoktan bitirmiş, sokağı seyre dalmıştı. cümlesindeki an lamıyla kullanılmıştır? A) Yemekten sonra kahvesini içecek ve öğle uykusuna dalacaktı. B) Kapısında koca bir çan asılı olan dükkânın içine daldılar. C) Tüple dalınca su altı, tüm görkemiyle görülebiliyor. D) Zavallı kadın eski fotoğraflarına dalmıştı. E) Çocuk, ateşi çıkınca daldı, hepimizi kor kuttu. 1.C 2.E 3.E 4.D 5.B 6.D 7.E 8.B 9.B 10.C 11.D 12.B 13.B 14.E 15.C 16.D 17.C 18.A 19.A 20.D

15 Sözcükte Anlam / Bölüm 1 15 SÖZCÜĞÜN ANLAM DÜZEYLERİ TEST 2 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamıyla kullanılmıştır? A) Özensiz hazırlanmış bir ödevle öğretme ninin karşısına çıkmak istemiyordu. B) Sıkışınca her zaman olduğu gibi yine büyük dayısını aramış. C) Nene Hatun büyük bir kadınmış doğrusu, Erzurum halkı onu kahraman olarak görür. D) Siyasi çevreler Batı ile ilişkilerimizde yeni bir döneme girdiğimizin altını çiziyor. E) İnce esprilerini anlamak gerçekten zor oluyor, bu yüzden tepki topluyor. 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yarım sözcüğü, diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır? A) Bir oturuşta yarım paket makarnayı yedi. B) Girdiği her işte yarım gün çalışabiliyormuş. C) Her sabah yarım bardak ılık su içiyor. D) Yarım bilgilinin bilgisizden farkı yoktur. E) Kahvaltı için yarım kilo peynir ve yumurta aldı. 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır? 2. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamında kul lanılmıştır? A) Bu ağır sorumluluğu taşımak çok zor. B) Söylediği yanık türkülerle bizi ağlattı. C) Kentin etrafı gecekondularla doldu. D) Asıl amacı bu sözlerle beni yaralamaktı. E) Başarıya giden yolda barikatlar vardır. A) Umarım hepiniz bu sınavda başarılı olur - sunuz. B) Biraz önce derenin ağzında balık avlıyor lardı. C) Senin duygularını hiç kimse istismar ede - mez. D) Büyük kentlerin çevresi gecekondularla doludur. E) Ona katlanamadığımı anlayınca evi terk ettim. 3. Güç sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır? A) Arkadaşlarının varlığı ona hep güç vermiştir. B) Hayatımın en güç döneminde bana destek olmuştu. C) Ailemden aldığım güçle buralara geldim. D) Dostlarının verdiği güç, onu ayakta tutu - yordu. E) Karakter gücüne güvenmese bu işe girişmez. 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) Çocuklar saçılan paraları toplamaya başladı. B) Böyle bir hataya her insan düşebilir. C) Sorunun yanıtını bir türlü öğrenemedim. D) Salonun kapısı yine açık kalmış. E) Kimse, bu konuda bana güvenmiyordu.

16 16 Bölüm 1 / Sözcükte Anlam 7. I. Tahta merdivenden ağır ağır çıktık. II. Bu sütten iki kilo yağ çıkar. III. Bu tartışmadan bir sonuç çıkmaz, diyor. IV. Sabaha karşı bir fırtına çıktı. V. Getirdiği kumaştan bir etek bile çıkmaz. Çıkmak sözcüğü, yukarıdaki cümlelerin hangilerinde aynı anlamda kullanılmıştır? A) I ve II. B) II ve V. C) III ve IV. D) III ve V. E) IV ve V. 8. Acı sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangi sinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır? A) Hayatın acı gerçeklerini gösterdin bana. B) Dost acı söyler, diye boşuna dememişler. C) O günlerde senden acı haberler alıyorduk. D) Ayrılık acısına nasıl dayanırım ben? E) Acıyı sevdiğim için bu yemeği yaptı. 9. Diş sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangi sinde yan anlamıyla kullanılmıştır? A) Sık sık diş doktoruna gitmekte yarar var. B) Dişlerini yatmadan önce temizlemeyi ihmal etme. C) Gece yarısı aniden şiddetli bir diş ağrısı başladı. D) Adamın arka cebinde dişleri kırık eski bir tarak vardı. E) Şişenin kapağını dişiyle açmayı denedi; ama olmadı. 10. Bir sözcüğün temel anlamına bağlı olarak kazandığı kalıcı yeni anlamlara yan anlam denir. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi yan anlamıyla kullanılmamış tır? A) Masanın sallanan ayağını onarmak için uğraşıyordu. B) Zaman zaman yol ağzında karşılaşır, ayaküstü konuşurduk. C) Çarkın kırılan dişi çalışmamızı aksattı. D) Böyle çürük iddialarla nereye varabilirsin ki. E) Dağın eteklerinde baharla birlikte çiçekler açtı. 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çekilmek sözcüğü azalmak ya da yok olmak an lamında kullanılmıştır? A) Olaylardan sonra takım sahadan çekildi. B) Şehre karanlık çökünce herkes evine çekilir. C) Yaz gelince evin önündeki kuyunun suyu çekilir. D) Parti başkanı adaylıktan çekilebileceğini duyurdu. E) Yunanlılar bütün cephelerden çekilmek zo - runda kaldı. 12. Yaşamak sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir durumda bulunmak ya da olmak anlamında kullanılmıştır? A) İzmir de yaşadığımız yıllarda pek çok ar - kadaşım olmuştu. B) Bu ihaleyi alırsak yaşadık. C) Balıklar suda yaşayan canlılardır. D) İnsanların sevgisiz yaşaması beni üzüyor. E) Bu pahalılıkta yaşamak neredeyse ola naksız. 13. Gerçek anlamlı bir sözcük, anlam genişlemesi yoluyla mecaz anlam kazanabilir. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük bu açıklamaya örnek gösteri lebilir? A) Bu küçük lamba odayı güçlükle aydınlatıyor. B) Çocuklar, coşkuyla gökkuşağına bakarak koşuyordu. C) Duygusal insanlar her olayı derinlemesine inceler. D) Olayın üzerindeki perde yavaş yavaş aralanıyor. E) Bu sıcak yaz gününde yağan yağmur, havayı serinletmişti. 14. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, temel anlamıyla kullanılmıştır? A) Sen gelmezsen eve ne söylerim ben? B) Bu körpecik fidanlar vatanları için öldüler. C) Onun sıcak tavırları hepimizi etkiledi. D) Yine hayal âlemine daldığını görüyorum. E) Evden alevler yükselmeye başladı.

17 Sözcükte Anlam / Bölüm Çalmak sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde, temel anlamıyla kul lanılmıştır? A) Kaşla göz arasında çaldığı bileziği, başka bir kuyum cuda bozdurmuş. B) Sabahın altısında çalan telefon hepimizi kor - kuttu. C) Üzerinde yeşile çalan bir mont vardı seni soran adamın. D) Dede Efendi nin bir şarkısını çaldı benim için. E) Ali, ut çalmaya sekiz yaşında başladı. 16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yatmak sözcüğü, mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) Dün geceki fırtına bütün ekinleri yatırmıştı. B) Balıkları bu özel sosa yatırırsan tadına doyamazsın. C) Bizim bu yaz tatile gitme işi yine yattı. D) Mezarlığın bu bölümünde şehitlerimiz yatıyor. E) Grip olup bir hafta hastanede yatmıştı. 18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlamak sözcüğü doğru ve yerinde bulmak anlamıyla kullanılmıştır? A) Durup dururken bana bağırmasını anlaya - madım. B) Bu konuyu iyi anlaman için tekrar an - latıyorum. C) Kavganın nedenini anlayabilmek için seni aradık. D) Ben para işlerinden pek fazla anlamam. E) Dediklerini anladık ve senin arkandayız. 19. I. Balkon demirlerini yağmurdan korumak için boyadılar. II. Babam hepimizi çirkinliklerden, kötülüklerden korur. III. Üstünü başını biraz korusaydın, diye kızdı çocuğuna. IV. Ordumuz bizi her zaman tehlikelerden ko - rumuştur. Aşağıdakilerden hangisi korumak sözcü ğünün yukarıdaki cümlelerde ka zandığı anlamlardan biri değildir? A) Dış etkilerden uzak tutmak B) Esirgemek, desteklemek C) Değişikliğe uğramasını önlemek D) Yıpranmaması için özen göster mek E) Tehlikeye karşı savunmak 17. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, gerçek anlamıyla kullanılmıştır? A) Yüreğimdeki taşlı yolları kim aşıp gele cek? B) Yaşamım fırtınalarla dolu bir maceranın içinde sürükleniyor. C) Dişime köprü yaptırmak için doktora gi - deceğim. D) İçimdeki yangını hiçbir dost söndüremez. E) Özgürlük denilen yerde demirledik. 20. I. Kırmızı renk, bu kızı hiç açmıyor. II. Karlarla kaplı yolu nihayet açtılar. III. Kalemlerin ucunu tek tek açmaya uğraştı. IV. Bu konuyu açınca ben dışarı çıktım. Aşağıdakilerden hangisi açmak sözcüğünün yukarıda kazandığı anlamlardan biri değildir? A) Yakışmak B) Başlamak C) Engeli kaldırmak D) Sivriltmek E) Söz etmek 1.A 2.C 3.B 4.D 5.E 6.B 7.B 8.E 9.D 10.D 11.C 12.D 13.D 14.E 15.A 16.C 17.C 18.E 19.C 20.B

18 18 Bölüm 1 / Sözcükte Anlam SÖZCÜĞÜN ANLAM DÜZEYLERİ TEST 3 1. I. Günlerdir içime attığım sıkıntılarımı sana açmak istiyorum. II. Bir adam usulca iskeleye çıktı ve yürü meye başladı. III. Akarsuyun çağıltısı eşliğinde piknik yaptık. IV. İki yıldır görüşmediğimizden olacak; konuşmasında bir soğukluk vardı. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangi - lerinde, altı çizili sözcükler gerçek anlamı nın dışında kullanılmıştır? A) I ve II. B) I ve IV. C) II ve III. D) II ve IV. E) III ve IV. 4. Aşağıdakilerin hangisinde dökülmek söz - cüğünün verilen anlamıyla kullanımı bir birine uymamaktadır? Anlam Kullanım A) Çok eskimek Bu tarihi ev artık dökülüyor. B) Hasta olmak Bir haftadır işe gidemiyorum; vücudum dökülüyor. C) Bir yere bo- Şapkayı çıkarınca saçları şaltılmak ensesine döküldü. D) Akmak, Şişe elimden kayınca şurup yayılmak yere döküldü. E) İnsanların 10 Kasım da binlerce insan birikmesi Anıtkabir e döküldü. 2. I. Bu pastayı yapmak seni bugün eve bağlayabilir; çünkü yapılışı epey zor ve uzun. II. Şehit ailesi oldukları için devlet onlara aylık bağladı. III. Çocuğu derslere bağlayabilmek için ona ne isterse alıyormuş. IV. Bu iş bütün günümü bağladı; daha bankaya gidecektim. V. Kibar ve düşünceli davranışlarıyla tüm iş arkadaşlarını kendine bağladı. Bağlamak sözcüğü, yukarıdaki numara lanmış cümlelerin hangilerinde aynı anlamda kullanılmıştır? 5. Aşağıdakilerden hangisinde donmak sözcüğü, mecaz anlamda kullanılmıştır? A) Kasabadaki göl, kışın belli aylarında donuyor, yazın çözülüyor. B) Çığ altında kalan dağcı kısa sürede donmuş. C) Buzluğa koyduğumuz tavuk donmuş, çözülmesini beklemeliyiz. D) Çimento donmasın diye harcı az hazır ladık. E) Onun şok edici sözleri karşısında hepimiz donduk. A) I ve II. B) I ve IV. C) II ve V. D) III ve IV. E) IV ve V. 3. I. Babam, yıllardır ilk kez bıyık bıraktı. II. Çanakkale ye yapılacak gezi haftaya bırakıldı. III. Elindeki anahtarı hızla masanın üstüne bıraktı. IV. Bütün bu kirli işleri artık bırakmış. Aşağıdakilerden hangisi bırakmak sözcü ğünün numaralanmış cümlelerde kazandığı anlamlardan biri değildir? A) Unutmak B) Ertelemek C) Vazgeçmek D) Koymak E) Uzatmak 6. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi yan anlamıyla kullanılma mıştır? A) Çocuk basketbol dalında kendisini geliştirmiş. B) Dağın eteklerinde otlayan keçileri bir süre seyretti. C) Sahnedeki o güzel oyunu meraklı gözlerle izliyorduk. D) Yastıkların yüzünü değiştirme vakti gel mişti artık. E) Masanın üzerindeki tabakların hepsi doluydu.

19 Sözcükte Anlam / Bölüm Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcükler den hangisi temel anlamıyla kullanılmıştır? A) Kızına beklediğimden daha fazla ilgi gös - terdi. B) Hayatımın her aşamasında engelleri yıka rak doğrulara ulaştım. C) Büyüleyici sesiyle dikkatleri bir anda üze rine çekti. D) Öğrencilerim için hiçbir özveriden kaçın - madım. E) Öyle görülüyor ki, bu yıl o da şiirle alaka sını kesmiş. 8. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi yan anlamıyla kul lanılmamıştır? A) Tepeden bakınca çorak ve çıplak bir ova göreceksiniz. B) Arının iğnesini kolumdan çıkarmaya çalışınca canım yandı. C) Kayığın burnunu akıntıya çevirmek için çabalıyordu. D) Odasındaki masanın gözüne bakmak hiç aklına gelmemiş. E) Tekneyi incecik bir iple iskeleye bağladı. 9. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, yan anlamda kullanılmamıştır? A) Çarpık bacakları yüzünden etek giymezdi hiç. B) Kapının kolunu tamir etmeni defalarca söy - ledim sana. C) İpliği iğnenin gözünden bir türlü geçireme di. D) İnişe geçen uçağın kuyruğu tepeye çarpın ca kopmuş. E) Para dolu zarfı makinenin ağzına yerleştir dik. 10. I. Yanında olduğum halde varlığımdan ha - bersiz dalgın dalgın oturuyordu. II. Soyut varlıkları imgeyle anlatmak şairin en büyük kozudur. III. Hayattaki biricik varlığım bu mutlu aileyle yaşadığım günlerdi. IV. Devlet; tarih, kültür ve doğa varlıklarının korunmasını sağlar. V. Yurda döndüğünde varlık sahibi bir aileyle iş ortağı oldu. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde varlık sözcüğü var olan her şey anlamında kullanılmıştır? A) I ve II. B) II ve IV. C) II ve V. D) III ve V. E) IV ve V. 11. Girmek sözcüğünün aşağıdaki anlamların dan hangisi, birlikte verilen örnek cüm leye uygun değildir? A) Başlamak: Sanatçı, şarkıya girince bir alkış koptu salonda. B) Erişmek, ulaşmak: Oğlum, dün dokuz yaşına girdi. C) Sığmak: Çivi tahtaya bir türlü girmedi. D) Bir şeyin bileşiminde yer almak: Köfteye her türlü baharat girermiş. E) Ayrıntılara inmek, derinleşmek, incelemek: Konuya girince, durumun zorluğunu daha iyi gördük. 12. Akıl sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangi sinde, Kardeşin bu aklı kimden alıyor? cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır? A) Söylediği sözler bir türlü aklımdan çıkmı yor. B) Şimdiki aklım olsaydı bu işe girer miydim hiç? C) Bunları not etmeliyim, aklımda kalmayabi lir. D) Seni buralarda göreceğim aklımın ucun dan geçmezdi. E) Başkalarının aklıyla hareket edersen böyle olur. 13. Düşmek sözcüğü, aşağıdakilerden hangi sinde farklı bir anlamda kullanılmıştır? A) Kuş yumurtalarından biri yuvadan düşmüş. B) Babasına doğru, sevinçle koşan çocuk ayağı takılınca yere düştü. C) İnşaatın en üst katından büyük bir demir parçası düştü. D) En sevdiğim bardak yere düştü ama kırıl - madı. E) Pazarcı, tezgâhını yerleştirirken domatesle rin bazıları yere düştü. 14. I. Duvarın harcı için ince kum gerekiyormuş. II. Dağdan köye doğru ince bir rüzgâr esi yordu. III. Çocuk, o ince sesiyle şiir okumaya baş ladı. IV. Çok ince düşünür, bizi kırmamak için elinden geleni yapar. V. İnce eleyip sık dokuyarak her işini bitirirdi. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisinde ince sözcüğü, temel anlamda kullanılmıştır? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

20 Aktarmak sözcüğü, aşağıdakilerin hangi sinde bir tekniğe göre biçimlendirmek, uydur mak anlamında kullanılmıştır? A) Toprağı aktarmak için bir çift öküz aldı. B) Çatıyı aktaracak usta bulmak çok zor. C) Bana aktardığı bilgilerin doğruluğundan kuşkuluyum. D) Köylüler suyu kendi tarlalarına aktarmak için uğraşıyor. E) Bir romanı filme aktarmak oldukça zor bir iştir. Bölüm 1 / Sözcükte Anlam 18. Nedendir de kömür gözlüm nedendir Şu geceki benim uyumadığım Çetin derler ayrılığın derdine Ayrılık derdine doyamadığım Bu dizelerde geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kul lanılmamıştır? A) dert B) uyumadığım C) ayrılık D) çetin E) doyamadığım 16. Aşağıdaki dizelerde altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır? A) Aşkından ümidi kestim Hiç olmazsa evim şenlensin, sohbete gel B) Çirkindi dar vakitlerde seni sevmek Çerçeveler başka C) Sıcak bir çağrı Aramızdaki kırgınlığın gereği ne D) Beni yaşama bağlayan Senin aşkındır E) Geceyi söndür kalbim Şimdi uykusuzluk vakti 19. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamının dışında kullanılmıştır? A) Hiçbir zaman umudunu kaybetmiyordu. B) Burada ne dolaplar dönüyormuş. C) İnsanlar arasındaki iletişimi sevgi artırır. D) Umutsuzluğa kapıldığın an yaşamın tadı kalmaz. E) Elindeki kızgın demiri çekiçle döverek şekillendiriyordu. 17. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yan anlamıyla kullanılmıştır? A) Toprağa yüzüstü yatıp çiçekleri izliyor. B) Etrafımda mutlu insanlar görmek sevindi rici. C) Onun samimi tavırları herkese huzur veriyordu. D) Kapının gövdesinde kocaman bir delik açılmıştı. E) Kendime, rahat edebileceğim bir ev arıyorum. 20. I. Veli ve öğrencilerimizin el işlerini sergi lediği bölüm kermesin en yoğun yeriydi. II. Kolay bir iş olsa, sizi buralara kadar yo rar mıydım hiç? III. Sarmaşığın tırmandığı düz duvara hay retle bakakaldık. IV. Güzelim saçları rüzgârdan bozulmuş, onca emeği boşa gitmişti. V. Bu parayı hak etmiyorsun, dediğimde: Dilenmiyorum, hakkımı verin! dedi. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangilerinde altı çizili sözcükler temel anlamda kul - lanılmamıştır? A) I ve IV. B) I ve V. C) II ve IV. D) III ve IV. E) III ve V. 1.B 2.B 3.A 4.C 5.E 6.E 7.D 8.E 9.A 10.B 11.C 12.E 13.B 14.A 15.E 16.E 17.D 18.E 19.B 20.D

KKTC MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINIDIR

KKTC MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINIDIR Yazı ve Araştırma Kurulu Başkan Dr. İsmail Ertunç Özatenç Üyeler Uzm. Duygu Geylan Nazife Uçar Aysun Candan Özada Resimleyen Celal Deniz Grafik Tasarım Aziz Ener Düzeltme Meltem Tekin Okuyucular Yrd. Doç.

Detaylı

UETD Genelmerkez Gençlik Kolları Mart 2014 Faaliyet Raporu

UETD Genelmerkez Gençlik Kolları Mart 2014 Faaliyet Raporu UETD Genelmerkez Gençlik Kolları Mart 2014 Faaliyet Raporu GK Faaliyet Raporu Mart 2014 2 UETD Gençlik Kolları olarak düzenleyeceğimiz Birinci Gençlik Makale Yarışması. Konu Demokrasi ve Değerlerimiz.

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA ORTAOKULU 2015/2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BRİFİNG DOSYASI İSTİKLAL MARŞI Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, Sönmeden

Detaylı

MATEMAT K SORU BANKASI

MATEMAT K SORU BANKASI LYS MATEMAT K SORU BANKASI 14 KONU ÖZET 118 KONU TEST TOPLAM 2320 SORU TEŞEKKÜR Kitaba emeği geçen değerli Zafer Dershaneleri öğretmenlerine ve de dizgisinden baskısına kadar kitaba emek veren tüm çalışanlara

Detaylı

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler 16-20 MART 3. HAFTA Cümledeki sözcük sayısı, anlatmak istediğimiz duygu ya da düşünceye göre değişir. Cümledeki sözcük sayısı arttıkça, anlatılmak istenen daha

Detaylı

KURALLI VE DEVRİK CÜMLELER. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir.

KURALLI VE DEVRİK CÜMLELER. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir. Örnek: Mustafa okula erkenden geldi. ( Kurallı cümle ) --KURALSIZ (DEVRİK) CÜMLE: Eylemi cümle sonunda yer almayan

Detaylı

Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri

Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri Sohbetler *Kendimi tanıyorum (İlgi ve yeteneklerim, hoşlandıklarım, hoşlanmadıklarım) *Arkadaşlarımı tanıyorum *Okulumu tanıyorum

Detaylı

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında 21. Hangi cümlede "mi" farklı anlamda kullanılmıştır? A) O bu resmi gördü mü? B) O buraya geldi mi bayram olur. C) Zil çaldı mı içeri girer. D) Yemeği pişirdi mi ocağı kapat. 22. "Boş boş oturmayı hiç

Detaylı

TÜRKÇE. Değerlendirme 1 Harf Bilgisi. A. Seviyorum B. Süt. A. Anne B. Dede. C. Baba. A. Kaplumbağa B. Tavşan C. Kurbağa. A. Okul B.

TÜRKÇE. Değerlendirme 1 Harf Bilgisi. A. Seviyorum B. Süt. A. Anne B. Dede. C. Baba. A. Kaplumbağa B. Tavşan C. Kurbağa. A. Okul B. Ad :... Değerlendirme 1 Harf Bilgisi 1. 5. Selin Süt içmeyi seviyorum. Selin in cümlesindeki hangi sözcüğün harf sayısı en azdır? Seviyorum Süt Anne Dede Baba Yukarıda verilen sözcüklerin hangisi sözlükte

Detaylı

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Aşağıda verilen isimleri örnekteki gibi tamamlayınız. Örnek: Ayakkabı--------uç : Ayakkabının ucu İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Kalem sap Çanta renk Araba boya Masa kenar Deniz mavi Rüzgar şiddet

Detaylı

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI *KÖK * YAPIM EKLERİ * ÇEKİM EKLERİ * YAPILARINA GÖRE SÖZCÜKLER K Ö K Sözcüğü oluşturan en küçük anlamlı dil birimine kök denir. Kök halinde bulunan sözcükler yapım eki almamıştır

Detaylı

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce ÖDEV- 3 ADI SOYADI:.. HAYAT BİLGİSİ Tırnaklar, el ve ayak parmaklarının ucunda bulunur. Tırnaklar sürekli uzar. Uzayan tırnakların arasına kir ve mikroplar girer. Bu yüzden belli aralıklarla tırnaklar

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

YAHŞİHAN HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ (Brifing Dosyası) T.C. YAHŞİHAN KAYMAKAMLIĞI HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI

YAHŞİHAN HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ (Brifing Dosyası) T.C. YAHŞİHAN KAYMAKAMLIĞI HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI T.C. YAHŞİHAN KAYMAKAMLIĞI HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI 2012 2013 1 İSTİKLAL MARŞI Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır?

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır? 5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) Öğle üstü bir cip gelip obanın çadırları önünde durdu. Çocuklar hemen çevresinde toplaştılar. Cipten önce veteriner, sonrada kaymakam indi. Obanın yaşlıları hemen

Detaylı

zaferin ve başarının getirdiği güzel bir tebessüm dışında, takdir belgesini kaçırmış olmanın verdiği üzüntü. Yanımda disiplinli bir öğretmen olarak bilinen ama aslında melek olan Evin Hocam gözüküyor,

Detaylı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Müdürlük Seçme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Müdürlük Seçme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Müdürlük Seçme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Ana Başlık Alt Başlık Sayfa Soru Düzeltme Olayları Ad Aktarması 6 - Ad Aktarması (Mecazı Mürsel) Kinaye 8 - Kinaye

Detaylı

TEMA: OKULUMUZU TANIYALIM KONU: OKULUMUZ TARİH: 01 EYLÜL / 30 EYLÜL YAŞAYAN DEĞERLER: SEVGİ

TEMA: OKULUMUZU TANIYALIM KONU: OKULUMUZ TARİH: 01 EYLÜL / 30 EYLÜL YAŞAYAN DEĞERLER: SEVGİ Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri TEMA: OKULUMUZU TANIYALIM KONU: OKULUMUZ TARİH: 01 EYLÜL / 30 EYLÜL YAŞAYAN DEĞERLER: SEVGİ Bu ayki yaşayan değerimiz Sevgi.

Detaylı

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör.

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör. Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Eylem ve eylemsilerin anlamalarını durum yönünden tamamlayan zarflardır. Eylem ya da eylemsiye

Detaylı

İNSANLIĞIN SAVAŞI YENDİĞİ YER; ÇANAKKALE SAVAŞ ALANLARI PROJESİ (TR-12-539-2007-R5)

İNSANLIĞIN SAVAŞI YENDİĞİ YER; ÇANAKKALE SAVAŞ ALANLARI PROJESİ (TR-12-539-2007-R5) Eylem 1.2 Gençlik Girişimleri Projesi İNSANLIĞIN SAVAŞI YENDİĞİ YER; ÇANAKKALE SAVAŞ ALANLARI PROJESİ (TR-12-539-2007-R5) DALGALAN SEN DE ŞAFAKLAR GİBİ EY ŞANLI HİLÂL OLSUN ARTIK DÖKÜLEN KANLARIMIN HEPSİ

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU GÖKYÜZÜ SINIFI KASIM AYI KAVRAM VE ŞARKILAR

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU GÖKYÜZÜ SINIFI KASIM AYI KAVRAM VE ŞARKILAR RENKLER Ben bir küçük ressamım Pembe sarı boyarım Yeşil yeşil ormanlar Mavi mavi denizler Turuncudur portakal Gökte sarı güneş var Fırça kalem ve kağıt Olmazsa resim olmaz Reklerle oynamaktan Hiç bir çocuk

Detaylı

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir?

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir? ALTIN BALIK Bir zamanlar iki balıkçı varmış. Biri yaşlı, diğeriyse gençmiş. İki balıkçı avladıkları balıkları satarak geçinirlermiş. Bir gün yine denize açılmışlar. Ağı denize atıp beklemeye başlamışlar.

Detaylı

STRATEJÝK PLANI 2011-2014

STRATEJÝK PLANI 2011-2014 i i T.C. KARABÜK VALÝLÝÐÝ TEKNÝK VE ENDÜSTRÝ MESLEK LÝSESÝ E n d ü s t r i M e s e v KARABÜK l e k k L n s k e T K a r a b k ü s i e STRATEJÝK PLANI 0-04 KARABÜK - 00 ÝSTÝKLÂL MARÞI Korkma, sönmez bu þafaklarda

Detaylı

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar.

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Mustafa Öğretmenim, cümlenin asıl öğeleri Yüklem ve Özne dir. Öğretmenim, Zarf Tümleci, Dolaylı Tümleç ve Nesne (Belirtili Nesne Belirtisiz Nesne) de yardımcı öğeleridir.

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Tatilde neler yaptık? *Hava nedir? Hangi duyu organımızla hissederiz? *Tatildeyken hava nasıl değişimler oldu? *Müzik dendiğinde

Detaylı

SÖZCÜKTE ANLAM. Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terim Anlam Sözcükler Arasý Anlam Ýliþkileri Anlam Olaylarý Söz Öbeklerinde Anlam

SÖZCÜKTE ANLAM. Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terim Anlam Sözcükler Arasý Anlam Ýliþkileri Anlam Olaylarý Söz Öbeklerinde Anlam SÖZCÜKTE ANLAM 1 Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terim Anlam Sözcükler Arasý Anlam Ýliþkileri Anlam Olaylarý Söz Öbeklerinde Anlam BADEM AÐACI Ýlkbahar gelmiþti. Hava bazen çok güzel oluyordu. Güneþ

Detaylı

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ Sincapları tanıdık. Sincapları gözlemledik. Hayvan türlerini isimlendirdik. Hayvanların

Detaylı

Parlar saçların güneşin rengini bana taşıyarak diye yazıvermişim birden.

Parlar saçların güneşin rengini bana taşıyarak diye yazıvermişim birden. BEYAZIN PEŞİNDEKİ TATİL Geçen yıllarda Hopa da görev yapan bir arkadaşım Adana ya ziyaretime gelmişti. Arkadaşım Güney in doğal güzelliğine bayılıyorum deyince çok şaşırmıştım. Sevgili okuyucularım şaşırmamak

Detaylı

UFACIK TEFECİK KURBAĞACIK

UFACIK TEFECİK KURBAĞACIK Betül Tarıman UFACIK TEFECİK KURBAĞACIK YARATICI OKUMA DİZİSİ Şiir Resimleyen: Yasemin Ezberci Yaratıcı Okuma Dosyası: Nilser Utku 2 BASIM Betül Tarıman UFACIK TEFECİK KURBAĞACIK Resimleyen: Yasemin Ezberci

Detaylı

DENİZ EĞİTİM ATÖLYELERİ. OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR

DENİZ EĞİTİM ATÖLYELERİ. OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR DENİZ EĞİTİM ATÖLYELERİ OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR OKUL ÖNCESİ, ATÖLYE ve OYUNLAR Amaç: Çocukların denizlerde kirliliğine neden olan atıkları gözlemlemesi ve kirliliğin deniz yaşamına etkileri konusunda

Detaylı

3 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, özelliklerim, görünümümdeki değişiklikler nelerdir?

3 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, özelliklerim, görünümümdeki değişiklikler nelerdir? 3 YAŞ AYIN TEMASI Cinsiyetim, adım, özelliklerim, görünümümdeki değişiklikler nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar? İskelet sistemi nedir? Ne işe yarar? Aile ve aileyi

Detaylı

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz.

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. TATÍLDE Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. Ízin zamanı yaklaşırken içimizi bir sevinç kaplar.íşte bu yıl da hazırlıklarımızı tamamladık. Valizlerimizi

Detaylı

TEMA: OKULUMUZU TANIYALIM KONU: OKULUMUZ TARİH: 01 EYLÜL / 30 EYLÜL YAŞAYAN DEĞERLER: SEVGİ

TEMA: OKULUMUZU TANIYALIM KONU: OKULUMUZ TARİH: 01 EYLÜL / 30 EYLÜL YAŞAYAN DEĞERLER: SEVGİ Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri TEMA: OKULUMUZU TANIYALIM KONU: OKULUMUZ TARİH: 01 EYLÜL / 30 EYLÜL YAŞAYAN DEĞERLER: SEVGİ Bu ayki yaşayan değerimiz Sevgi.

Detaylı

T.C. DİYADİN KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü STRATEJİK PLAN (2015-2019)

T.C. DİYADİN KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü STRATEJİK PLAN (2015-2019) T.C. DİYADİN KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü STRATEJİK PLAN (2015-2019) 2015 Millete efendilik yoktur. Hizmet vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi

Detaylı

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ EYLÜL AYI HAZIRLIK-ARI GRUBU BÜLTENİ

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ EYLÜL AYI HAZIRLIK-ARI GRUBU BÜLTENİ 2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ EYLÜL AYI HAZIRLIK-ARI GRUBU BÜLTENİ OKULA UYUM OKULUM, BEN VE ARKADAŞLARIM Okulunu tanıma Okulunun ismini söyleme Öğretmen ve arkadaşlarını tanıma Okulda çalışanları gözlemleme

Detaylı

edersin sen! diye ciyaklamış cadı. Bunun hesabını vereceksin! Kadının kocası kendisini affetmesi için yarvarmış cadıya. Karısının bahçedeki marulları

edersin sen! diye ciyaklamış cadı. Bunun hesabını vereceksin! Kadının kocası kendisini affetmesi için yarvarmış cadıya. Karısının bahçedeki marulları RAPUNZEL Bir zamanlar bir kadınla kocasının çocukları yokmuş ve çocuk sahibi olmayı çok istiyorlarmış. Gel zaman git zaman kadın sonunda bir bebek beklediğini fark etmiş. Bir gün pncereden komşu evin bahçesindeki

Detaylı

YARATICI OKUMA DOSYASI. En sevdiğiniz tatil kitabını anlatan bir resim çiziniz.

YARATICI OKUMA DOSYASI. En sevdiğiniz tatil kitabını anlatan bir resim çiziniz. YARATICI OKUMA DOSYASI En sevdiğiniz tatil kitabını anlatan bir resim çiziniz. MAVİŞ Mavişe göre Dünya nın ¾ nün suyla kaplı olmasının nedeni nedir?...... Maviş in gözünün maviden başka renk görmemesinin

Detaylı

MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun MAYIS AYLIK PLAN. 11 Eylül 2013. eğiten kitap

MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun MAYIS AYLIK PLAN. 11 Eylül 2013. eğiten kitap 5 MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun AYLIK PLAN eğiten kitap 11 Eylül 2013 i MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI...OKULU AYLIK EĞİTİM PLANI Tarih :... Yaş Grubu :... Öğretmen Adı :... AYLAR KAZANIM VE GÖSTERGELER

Detaylı

PİNOKYO EĞİTİM KURUMLARI MART AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. HAFTA

PİNOKYO EĞİTİM KURUMLARI MART AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. HAFTA 1. HAFTA TARİH : 01 MART 2016 04 MART 2016 KONU : YEŞİLAY 1- Yeşilay nedir? Ne işe yara? Faaliyetleri nelerdir? Nefes akciğer yapalım. Vücudumuzu 2- Sigara ve alkolün zararlarını hep birlikte öğrenelim

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ (7) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ (7) ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: B ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

Detaylı

OKUMA ANLAMA ANLATMA. 1 Her yerden daha güzel olan yer neresiymiş? 2 Okulda neler varmış? 3 Siz okulda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

OKUMA ANLAMA ANLATMA. 1 Her yerden daha güzel olan yer neresiymiş? 2 Okulda neler varmış? 3 Siz okulda kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Soruları cevaplayınız. OKULUMUZ Her yerden daha güzel, Bizim için burası. Okul, sevgili okul, Neşe, bilgi yuvası. Güzel kitaplar burda, Birçok arkadaş burda, İnsan nasıl sevinmez,

Detaylı

Türkçe. 6. Sınıf. Ali PEHLİVAN. Okula Yardımcı, Sınavlara Hazırlık. Konu Anlatımı Konu Etkinlikleri Konu Testleri Yazılıya Hazırlık Çalışmaları

Türkçe. 6. Sınıf. Ali PEHLİVAN. Okula Yardımcı, Sınavlara Hazırlık. Konu Anlatımı Konu Etkinlikleri Konu Testleri Yazılıya Hazırlık Çalışmaları Okula Yardımcı, Sınavlara Hazırlık 6. Sınıf Türkçe Konu Anlatımı Konu Etkinlikleri Konu Testleri Yazılıya Hazırlık Çalışmaları Ali PEHLİVAN PALME YAYINCILIK Ankara, 2014 1 PALME YAYINLARI: 904 6. Sınıf

Detaylı

MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE KONULARI

MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE KONULARI MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF SINAV TARİHLERİ VE NOT: Sınav tarihleri ve Yıllık Ders Planına göre öngörülmüştür. Öğrencilere sınav öncesi TÜRKÇE 19.03.2015 Sözcükte,

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

Çukurören Köyü-Çamlıdere (10 Mayıs 2009) Yazan ve fotoğraflayan: Hüseyin Sarı (huseyinsari.net.tr)

Çukurören Köyü-Çamlıdere (10 Mayıs 2009) Yazan ve fotoğraflayan: Hüseyin Sarı (huseyinsari.net.tr) Çukurören Köyü-Çamlıdere (10 Mayıs 2009) Yazan ve fotoğraflayan: Hüseyin Sarı (huseyinsari.net.tr) 10 Mayıs 2009 Pazar günü, Ahmet Bozkurt un öncülüğünde Fotoğraf Sanatı Kurumu nun organize ettiği Çamlıdere

Detaylı

5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ

5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ 5 YAŞ VE HAZIRLIK SINIFI EKİM BÜLTENİ HAZIRLIK SINIFI EKİM AYI ŞARKILARIMIZ OKULUMA BAŞLADIM BİR DÜNYA BIRAKIN SONBAHARIN SESLERİ SEVİMLİDİR HAYVANLAR HOŞ GELİŞLER OLA Her gün erken kalkarım Önce yüzümü

Detaylı

Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir.

Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir. CÜMLENİN ÖĞELERİ Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir. Cümle içindeki sözcüklerin tek başlarına ya da

Detaylı

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım Yeni evli bir çift vardı. Evliliklerinin daha ilk aylarında, bu işin hiç de hayal ettikleri gibi olmadığını anlayıvermişlerdi. Aslında birbirlerini sevmiyor değillerdi. Son zamanlarda o kadar sık olmasa

Detaylı

YÜKSEL ÖZDEMİR. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.10.2007. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

YÜKSEL ÖZDEMİR. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.10.2007. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 11.10.2007 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM 4 SINAV GÖREVLİSİNİN KİTAPÇIĞI. Dönem Mayıs 2010 DİKKAT

DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM 4 SINAV GÖREVLİSİNİN KİTAPÇIĞI. Dönem Mayıs 2010 DİKKAT ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Eğitim, Hayatboyu Öğrenme ve Din İşleri Bakanlığı Devlet Dil Sertifikası DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma Kuralları

Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma Kuralları Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma Kuralları ÇALIŞMA KAĞIDI - 1 Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına, yanlış olanların başına ise çiziniz. İlk cümle size yardımcı olmak için örnekte gösterilmiştir.

Detaylı

SEYYİT MAHMUT HAYRANİ ANADOLU LİSESİ 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

SEYYİT MAHMUT HAYRANİ ANADOLU LİSESİ 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI SEYYİT MAHMUT HAYRANİ ANADOLU LİSESİ 015 016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİL VE ANLATIM İ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EYLÜL ÜNİTE I İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR ÜNİTE 1 İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR HAFTA 1 Ders

Detaylı

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günü parlatan gözler. Havayı yumuşatan nefes. Yüzlere gülücük dağıtan dudaklar. Konuşmadan anlatan kaşlar. Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günaydın...

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir?

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? 1. SINIF OKULA YARDIMCI VE SINAVLARA HAZIRLIK A TEMASI: OKUL HEYECANIM TEST-1 1. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? A) Okula gitmemiz

Detaylı

CÜMLE BİLGİSİ. ( Cümle değildir. Anlamı yok)

CÜMLE BİLGİSİ. ( Cümle değildir. Anlamı yok) CÜMLE BİLGİSİ Bir duyguyu, düşünceyi, isteği veya haberi anlatan sözcük yada sözcük grubuna cümle denir. Bir söz gurubunun cümle olabilmesi için anlamlı olabilmesi gerekir. Haberi tam olarak anlatamayan

Detaylı

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 Issue #: [Date] MAVİSEL YENER İLE RÖPOTAJ 1. Diş hekimliği fakültesinden mezunsunuz. Bu iş alanından sonra çocuk edebiyatına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

Detaylı

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur.

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur. 33 Ders 4 Günah Bir dostunuzun size, içi güzel şeylerle dolu ve bütün bu güzelliklerin tadını çıkarmanız için bir saray verdiğini düşünelim. Buradaki her şey sizindir. Dostunuzun sizden istediği tek şey,

Detaylı

T.C. DARICA KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü DARICA ASLAN ÇİMENTO İLKOKULU BRİFİNG DOSYASI

T.C. DARICA KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü DARICA ASLAN ÇİMENTO İLKOKULU BRİFİNG DOSYASI T.C. DARICA KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü DARICA ASLAN ÇİMENTO İLKOKULU BRİFİNG DOSYASI KOCAELİ 2013 2014 Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar, önce haysiyetlerini,

Detaylı

TÜRKÇE. NOT: 1. 2. 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti konmalıdır?

TÜRKÇE. NOT: 1. 2. 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti konmalıdır? TÜRKÇE Hiçbir zaman elinde sapan olan bir arkadaşım olmadı. Daha doğrusu, öyleleri ile arkadaşlık yapmadım. Çünkü minicik bir kuşun canına kıyarken acıma duygusu olmayan kişi, zor duruma düşene elini uzatmaz.

Detaylı

KAYBEDİLENLER. Birkaç sene sonra iki nokta üst üste işaretini kaybetti ve davranış sebeplerini başkalarına açıklamaktan vazgeçti.

KAYBEDİLENLER. Birkaç sene sonra iki nokta üst üste işaretini kaybetti ve davranış sebeplerini başkalarına açıklamaktan vazgeçti. KAYBEDİLENLER Bir gün insan virgülü kaybetti; o zaman zor cümlelerden korkar oldu ve basit ifadeler kullanmaya başladı. Cümleleri basitleşince, düşünceleri de basitleşti. Bir başka gün ise, ünlem işaretini

Detaylı

Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları,

Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları, Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları, Hep beraber başladığımız yolculuğun iki haftasını geride bırakmış bulunuyoruz. Zamanın Mavi Pupa içinde bizim için daha ayrıcalıklı aktığını

Detaylı

İS T İK L Â L MARŞI V E A N LA M I*

İS T İK L Â L MARŞI V E A N LA M I* İS T İK L Â L MARŞI V E A N LA M I* Zehra KAVCAR** Bağımsızlık ve özgürlük, toplumların en çok değer verdiği kavramların başında gelir. Çünkü bu değerler, ulus olmanın iik koşuludur. Bağımsız devletler,

Detaylı

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ŞİİRLER 10 Kasım geldi işte Üzgünüz biz milletçe Atatürk! ü anarız O bizim kalbimizde 10 Kasım geldi işte Koşarız Anıtkabir e Atatürk ü anarız

Detaylı

KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ

KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ Mustafa Köz KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ YARATICI OKUMA DİZİSİ Şiir Resimleyen: Yasemin Ezberci Yaratıcı Okuma Dosyası: Mustafa Köz Mustafa Köz KÜÇÜK UYKULAR BAHÇESİ Resimleyen: Yasemin Ezberci Yayın Koordinatörü:

Detaylı

EYLÜL 2014/2015 ANASINIFI BÜLTENİ. Eylül 2014 Bülten

EYLÜL 2014/2015 ANASINIFI BÜLTENİ. Eylül 2014 Bülten EYLÜL 2014/2015 ANASINIFI BÜLTENİ AYIN TEMASI: OKULUM BEN KİMİM? *Kendi isimlerimizi söyleyerek, arkadaşlarımızla tanışma. *Sınıfımızı ve öğretmenimizi öğrenme. *Arkadaşlarımızın isimlerini öğrenme. *Okula

Detaylı

Arılar. (Tekerlemeler)

Arılar. (Tekerlemeler) (Tekerlemeler) TEK TEK TEKERLEME Tek tek tekerleme Üstü kaymak şekerleme Dereye düşme çok soğuk Söyle bana çarçabuk ÇARŞIYA GİTME Leblebi alma Kıtır kıtır yeme bir iki üç dört beş altı yedi sana bunu kim

Detaylı

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir? 1) İnsanlar, dağlar gibi yerlerinden kımıldamayan cansızlar değildir. Arkadaşlar, tanışlar birbirlerinden ne kadar uzakta olursa olsun ve buluşmaları ne kadar güç olursa olsun, günün birinde bir araya

Detaylı

Ek 3. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI MAYIS AYI KAZANIM GÖSTERGELERİ : SELAHATTİN MÜZEYYEN KAÇAKER ANAOKULU

Ek 3. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI MAYIS AYI KAZANIM GÖSTERGELERİ : SELAHATTİN MÜZEYYEN KAÇAKER ANAOKULU MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI MAYIS AYI KAZANIM GÖSTERGELERİ Okul Adı : SELAHATTİN MÜZEYYEN KAÇAKER ANAOKULU Tarih : MAYIS AYI Yaş Grubu (Ay) : 36-66 AY Öğretmen Adı : AYLAR MAYIS

Detaylı

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri :١ mı, mi? baba ( ) uzaklaştım uzaklaştırmak uzaklaştırmak evin kapıları babam yetişiyorum eğitim görüyorum ecdadım, atam saygı otur! seviyorum seni seviyorum

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERİSTESİ VAKFI ADIGÜZEL OKULLARI ÇEKMEKÖY ANAOKULU TAVŞANLAR SINIFI MAYIS AYI KAVRAM VE ŞARKILAR

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERİSTESİ VAKFI ADIGÜZEL OKULLARI ÇEKMEKÖY ANAOKULU TAVŞANLAR SINIFI MAYIS AYI KAVRAM VE ŞARKILAR ANNEM ANNEM Annem annem canım annem, Gönlüm senle kalbim senle Canım annem gülüm annem Dünyam sensin benim bir tanem.. Biliyorum elbet bir gün gelecek Bir başka bebekte bana annem diyecek Bende hep iyi

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

Dersler, ödevler, sýnavlar, kurslar... Dinlence günlerinde bile boþ durmak yoktu. Hafta sonu gelmiþti; ama ona sormalýydý.

Dersler, ödevler, sýnavlar, kurslar... Dinlence günlerinde bile boþ durmak yoktu. Hafta sonu gelmiþti; ama ona sormalýydý. Dersler, ödevler, sýnavlar, kurslar... Dinlence günlerinde bile boþ durmak yoktu. Hafta sonu gelmiþti; ama ona sormalýydý. Üstüne, günlerin yorgunluðu çökmüþtü. Bunu ancak oyunla atabilirdi. Caný oyundan

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER (COĞRAFYA)

SOSYAL BİLGİLER (COĞRAFYA) KKTC MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI SOSYAL BİLGİLER (COĞRAFYA) 7 1. Baskı AĞUSTOS 2006 KKTC MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINIDIR Başkan Dr. İsmail Ertunç Özatenç Üyeler Uzm. Sibel Kutoğlu Uzm.

Detaylı

GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI...

GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI... 11 Bayrak Yarışı I... 12 Bayrak Yarışı II... 14 Bayrak Yarışı III... 16 Mekik Koşusu... 18 Numaralı Koşu Oyunu... 20 Alçak Çıkıştan Koşu...

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Doğruluk nedir? *Arkadaşlarıma doğru olmayı nasıl öğretebilirim. *Çevremdekilere doğru söylemeyi öğreniyorum. *Doğru söylediğimiz

Detaylı

İNGİLİZ OKULU 2005-2006 ÖGRETİM YILI GİRİŞ SINAVI TÜRKÇE SORULARI ÖRNEGİ KİT AP AZ YAŞAMAYI ÖNLER

İNGİLİZ OKULU 2005-2006 ÖGRETİM YILI GİRİŞ SINAVI TÜRKÇE SORULARI ÖRNEGİ KİT AP AZ YAŞAMAYI ÖNLER BÖLÜM A - 25 puan İNGİLİZ OKULU 2005-2006 ÖGRETİM YILI GİRİŞ SINAVI TÜRKÇE SORULARI ÖRNEGİ (Aşağıdaki parçayı dikkatle okuduktan sonra ilk altı soruyu cevaplayınız.) KİT AP AZ YAŞAMAYI ÖNLER Türk vatandaşlarının

Detaylı

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU Nereden geliyor bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme isteğim? Kim verdi düşünce deryalarında özgürce dolaşmamı sağlayacak özgüven küreklerimi? Bazen,

Detaylı

Ö.Ç BİLFEN ANAOKULU 5 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI

Ö.Ç BİLFEN ANAOKULU 5 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI 13 NİSAN PAZARTESİ Ö.Ç BİLFEN ANAOKULU 5 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI 13-17 NİSAN 2015 SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ: Çocuklarla selamlaşıldı ve istedikleri ilgi köşelerinde evden getirdikleri oyuncaklarla

Detaylı

Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü. Henry Winker. İllüstrasyonlar: Scott Garrett. Çeviri: Bengü Ayfer

Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü. Henry Winker. İllüstrasyonlar: Scott Garrett. Çeviri: Bengü Ayfer Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü Henry Winker İllüstrasyonlar: Scott Garrett Çeviri: Bengü Ayfer 4 GİRİŞ Bu sendeki kitaplar Dyslexie adındaki yazı fontu kullanılarak tasarlandı. Kendi de bir disleksik

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

facebook.com/fatihkoleji www.fatihkoleji.k12.tr twitter.com/fatihkoleji

facebook.com/fatihkoleji www.fatihkoleji.k12.tr twitter.com/fatihkoleji facebook.com/fatihkoleji www.fatihkoleji.k12.tr twitter.com/fatihkoleji BENiM GÜNLÜĞÜM 2014-2015 Öğretim Yılı 2. Dönem 3 ve 4. Sınıflar BENİM GÜNLÜĞÜM Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran İstiklâl Marşı

Detaylı

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ - 1 Ad :... Soyad :... Vücudumuzu ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan ve bazı önemli organları koruyan sert yapıya iskelet denir. İskelet

Detaylı

HAZİRAN 2014/2015 ANASINIFI BÜLTENİ. Haziran 2015 Bülten

HAZİRAN 2014/2015 ANASINIFI BÜLTENİ. Haziran 2015 Bülten HAZİRAN 2014/2015 ANASINIFI BÜLTENİ * YAZ MEVSİMİ Yaz mevsimi aylarını öğrenme. Yaz mevsimi panosu hazırlama. Yaz mevsiminde meydana gelen değişiklikleri söyleme. Yaz mevsiminin meyve ve sebzelerini tanıma.

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENIZYILDIZI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk kim olduğunu hatırladık Atatürk ün hayatını inceledik. Atatürk ün kişisel

Detaylı

ZEYTİNBURNU İMKB KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ BRİFİNG DOSYASI 2012-2013

ZEYTİNBURNU İMKB KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ BRİFİNG DOSYASI 2012-2013 ZEYTİNBURNU İMKB KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ BRİFİNG DOSYASI 2012-2013 - 1 - İSTİKLAL MARŞI Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin

Detaylı

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU MAYIS AYI 1. HAFTASINDA NELER YAPTIK?

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU MAYIS AYI 1. HAFTASINDA NELER YAPTIK? DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU MAYIS AYI 1. HAFTASINDA NELER SERBEST ZAMAN YAPTIK? Çocuklara sporun önemi anlatıldı ve her sabah spor yaptırıldı. Çocuklar ilgi köşelerinde öğretmen rehberliğinde serbest oyun

Detaylı

Şiir. Kategori: Şiir Cuma, 23 Nisan 2010 16:15 tarihinde yayınlandı. Gösterim: 4075. 1 / 7 Phoca PDF 1. SEN (1973) Senden, senden, hep senden,

Şiir. Kategori: Şiir Cuma, 23 Nisan 2010 16:15 tarihinde yayınlandı. Gösterim: 4075. 1 / 7 Phoca PDF 1. SEN (1973) Senden, senden, hep senden, Çemberlitaş taki dedesinin konağında büyüyen şair, Amerikan ve Fransız kolejlerinde başladığı ilk ve lise öğrenimini Deniz Lisesi nde tamamladı. İ. Ü. Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü nü 1924 te bitirince

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1 Anlam Bilgisi SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 CÜMLE ANLAMI...16 Öznel ve Nesnel Anlatým...16 Neden - Sonuç Ýliþkisi...16 Amaç - Sonuç Ýliþkisi...16 Koþula

Detaylı

Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda.

Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda. TÜRKÇE 12-13: OKUMA - ANLAMA - YAZMA OKUMA - ANLAMA 1: Rezervasyon Müşteri: Üç gece için rezervasyon yaptırmak istiyorum. Tek kişilik bir oda. Duşlu olması şart. Otel görevlisi: Tek kişilik odamız kalmadı

Detaylı

20 Mart Vızıltı. Mercanlar Sınıfından Merhaba;

20 Mart Vızıltı. Mercanlar Sınıfından Merhaba; Mercanlar Sınıfından Merhaba; 20 Mart Vızıltı Bu hafta konumuz ormanlar idi. Orman nedir? Ormanların önemi ve faydaları nelerdir? Ormanları koruma konusunda üzerimize düşen görevler nelerdir? gibi sorular

Detaylı

AYLIK BÜLTEN NİSAN 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI

AYLIK BÜLTEN NİSAN 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI AYLIK BÜLTEN NİSAN 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI OKUL KURUCUMUZ : ASİYE ÖZTÜRK OKUL MÜDÜRÜMÜZ : F.BİLGE ÖZALP ANAOKULU BİRİMİ HAZIRLIK SINIFI ÖĞRETMENİ : TÜLAY DÖNMEZ 5 YAŞ SINIFI ÖĞRETMENİ : GÜLAY ÇELİKOK

Detaylı

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU. NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER YAPTIK?

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU. NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER YAPTIK? DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER SERBEST ZAMAN YAPTIK? Çocuklara sporun önemi anlatıldı ve her sabah spor yaptırıldı. Çocuklar ilgi köşelerinde öğretmen rehberliğinde serbest

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. Diyalog Tamamlama...24 2. Haftanýn Testi...25

ÝÇÝNDEKÝLER. Diyalog Tamamlama...24 2. Haftanýn Testi...25 ÝÇÝNDEKÝLER A. BÝRÝNCÝ TEMA: BÝREY VE TOPLUM Küçük Cemil...11 Bilgi Hazinemiz (Hikâye Yazmaya Ýlk Adým)...14 Güzel Dilimiz (Çaðrýþtýran Kelimeler - Karþýlaþtýrma - Þekil, Sembol ve Ýþaretler - Eþ Anlamlý

Detaylı

AYLIK BÜLTEN MAYIS 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI

AYLIK BÜLTEN MAYIS 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI AYLIK BÜLTEN MAYIS 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI OKUL KURUCUMUZ : ASİYE ÖZTÜRK OKUL MÜDÜRÜMÜZ : F.BİLGE ÖZALP ANAOKULU BİRİMİ HAZIRLIK SINIFI ÖĞRETMENİ : TÜLAY DÖNMEZ 5 YAŞ SINIFI ÖĞRETMENİ : GÜLAY ÇELİKOK

Detaylı

Ben gid-iyor-muş-um git-mi-yor-muş-um. Sen gid-iyor-muş-sun git-mi-yor-muş-sun. O gid-iyor-muş git-mi-yor-muş. Biz gid-iyor-muş-uz git-mi-yor-muş-uz

Ben gid-iyor-muş-um git-mi-yor-muş-um. Sen gid-iyor-muş-sun git-mi-yor-muş-sun. O gid-iyor-muş git-mi-yor-muş. Biz gid-iyor-muş-uz git-mi-yor-muş-uz ÜNİTE 4 Şimdiki Zamanın Rivayeti Ben gid-iyor-muş-um git-mi-yor-muş-um Sen gid-iyor-muş-sun git-mi-yor-muş-sun O gid-iyor-muş git-mi-yor-muş Biz gid-iyor-muş-uz git-mi-yor-muş-uz Siz gid-iyor-muş-sunuz

Detaylı

BİREYSELLEŞMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU

BİREYSELLEŞMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU BİREYSELLEŞMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: BEP HAZIRLAMA :07.10.2011 BEP Birimi Üyeleri: - ÖĞRENCİNİN ŞU ANKİ PERFORMANS DÜZEYİ:.. öz bakım becerilerini yerine getirir... okuma yazmayı

Detaylı