GIDA ANALİZ NUMUNELERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GIDA ANALİZ NUMUNELERİ"

Transkript

1 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 1/12 ANALİZ Sİ GIDA ANALİZ LERİ GIDA Gıda maddeleri, gıda katkı maddeleri enteral beslenme ürünleri ve tıbbi amaçlı gıdalar. Tosikolojik gıda numuneleri Toksikolojik ve pestisit Analizi için : Orijinal /orjinal olmayan ambalajında 100 gr Margarinden numune; 250 gram alınır. Sıvı yağdan numnune; 500 ml veya orijinal ambalajı ile alınır. Yoğurttan 250 gram numune orijinal ambalajı ile açıkta ise en az 500 gram numune yukarıdan aģağıya üçgen Ģekilde kaymağı ile birlikte alınır Baklagil taneleri ( kuru fasulye, nohut, börülce, bakla, mercimek, bezelye); 250 gram numune alınır. Domates salçası, biber salçası, domates suyu ve ketçap; 200 g/ml numune alınır. Tahıl ve baklagil unları, irmik; 250 gram numune alınır. 1 kg'a kadar olan orijinal ambalajlardan 1 adet alınması tercih edilir. Alkollü içecekler; 500 ml olacak Ģekilde orijinal ambalajı ile numune alınır. Dondurulmuş ürünler ( Sebze ve meyveler, hamur çeşitleri, kırmızı ve beyaz etler, balıklar ve su ürünleri ); sebze ve meyveler ile hamur çeşitlerinden 100 gram diğerlerinden 250 gram numune alınır. Oda sıcaklığında bekletilebilecekler hariç +4 º C de buzdolabında. Toksikolojik ve pestisit Numunelerin miktarı en az 50 g veya 50 ml olmalıdır.(istisna olarak Zehirlenme durumlarında numune miktarı daha az olabilir). Ticari sterilite şartı aranan konserve, pastörize meyve ve sebze suları, şuruplar için en az 4 orjinal ambalajlı ürün olmalıdır. Orijinal ambalajında veya steril kapta (steril plastik numune alma kabı,olmadığı durumlarda ise kaynatılmış kapaklı cam kaplarda), soğuk zincirde en geç 8 saat içerisinde (süt numuneleri 4 saat içerisinde) gelmeli, numunelerin alım şartları, alındığı saat, eğer zehirlenme ise şikayetler belirtilmelidir. Numuneler, Numune Kabul Biriminde bekletilmeden laboratuvara ulaştırılmalıdır. Numuneler soğuk zincirde getirilmemişse (zehirlenme şüphesi vb.), belgelerinde numunenin soğuk zincirde getirilmediği not edilmeli,analiz raporuna da bu bilgi geçirilmelidir. Taşıma, numunelerin çeşidine göre soğuk zincir ya da oda sıcaklığında ( C) yapılmalıdır. Saklama ise gıdanın çeşidine göre C ile +40C arasında ya da oda sıcaklığındadır. Mikrobiyolojik analizler için alınacak numunelerin haftanın ilk üç günü alınması, en geç 8 (sekiz) saat içinde laboratuvara ulaştırılmasının sağlanması gerekmektedir.

2 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 2/12 ANALİZ Sİ GIDA ANALİZ LERİ SU (Doğal mineralli su,kaplıca suyu,dere,göl,baraj, deniz, hemodiyaliz suyu, atık su, baraj, göl vb. sular.) Hemodiyaliz Suyu ANALİZ Sİ En az 2 adet 1,5 lt PAH analizi için kahverengi cam şişede, 1 adet 5 lt Pestisit ve Kimyasal analiz için, Hemodiyaliz suyu: Kimyasal analiz için en az 1 litrelik 2 adet cam şişe, bakteriyel endotoksin için 2 adet ve mikrobiyolojik analiz için 2 adet 100 ml lik kahverenkli cam şişeler kullanılmalıdır. Bakteriyolojik incelemeler için su örnekleri 180 C lik kuru sıcaklıkta bir saat sterilize edilmiş, tercihan 100 ml lik nötr ve renkli SU ANALİZ LERİ +4 C de buzdolabında Kabul edilen numuneler Hemen Laboratuvara ulaştırılmalıdır. Hemodiyaliz suları;kabul edilen numuneler soğuk zincirde 24 saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. Su Numuneleri için ; 1.Laboratuara getirilen numune, asıl numuneyi temsil etmelidir. 2.Numuneler, yeni veya içine yalnızca su konulmuş, polietilen, cam vb. tüm kaplara; numune ile 3 kez çalkaladıktan sonra alınmalı, ağzı sıkıca kapatılmalı ve taşıma sırasında hasar görmemelidir. 3.Numune ile ilgili bilgilerde; alanın adı, alındığı tarih ve saat, numunenin alındığı yer, suyun sıcaklığı ve hacmi, su seviyesi ve debisi, hava koşulları ve bunlar gibi gerekli hususlar kaydedilmelidir. Atık Su Numuneleri için ; 1.Alınacak numune ile numune kabının 2-3 defa çalkalanıp dökülmesi gereklidir. 2. Numune almada numune şişesi sekize bölünür. Alınacak numune miktarı 8 eşit parçaya bölünerek her çeyrek saatte bir numune alınır numune kabı içerisine boşaltılır. Bu şekilde iki saatlik süre sonunda toplam en az 3 litrelik su numunesi alınmış olunur. 3. Klorlanmış sulardan numune alınırken serbest kloru nötralize etmek için tiyosülfatlı şişeler kullanılmalı veya numune şişesine tiyosülfat konulmalıdır. 4. Kesinlikle hava boşluğu olmamalıdır. 5. Numune ile ilgili bilgiler alanın adı, alındığı tarih ve saat, numunenin alındığı yer, suyun sıcaklığı ve hacmi, su seviyesi ve debisi hava koşulları ve bunlar gibi gerekli hususlar kaydedilmelidir. Su, atıksu, göl ve göletler, akarsular ve deniz sularından numune alma

3 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 3/12 ANALİZ Sİ şişeler içerisinde gönderilmelidir. SU ANALİZ LERİ konularında, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği (R.G: / 27372) ve TS Standartlarının güncel halleri dikkate alınır. TS EN ISO Su Kalitesi- Numune Alma- Bölüm-3: Su Numunelerinin Muhafaza, Taşıma ve Depolanması İçin Klavuz (Ek-2) esas alınır. Ayrıca, alınacak numunede talep edilecek parametreler göz önünde bulundurularak, klavuzda yer alan Çizelge-1 e göre alınması gereken toplam numune miktarının en az 2 katı numune alınır. Atıksu, baraj, göl vb. sular Yüzme Havuz Suyu Numuneleri Atık,baraj,göl v.b. sular. Renkli cam şişede veya PVC kapta -En az 3 lt Atıksu,baraj,göl v.b. sularda,bod5 tayini yapılacak ise en geç 8 saat içinde Laboratuvara ulaştırılmalıdır.

4 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 4/12 TOPRAK LER ANALİZ Sİ Yaklaşık 1 1,5 kg kadarı TOPRAK ANALİZ LER TOPRAK: (en az 500 gr) Bitki: En az 20 g Oda şartları.naylon Torbada su ve nem geçirmez özellikte. naylon (tercihen) veya bez torbaya doldurulur ve ağzı bağlanır. ANALİZ Sİ YAĞ LER YAĞ LER 1LT 1LT 2 LT Ph 2 ye kadar HCl ilave edilir.

5 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 5/12 MİKROBİYOLOJİK LER MİKROBİYOLOJİK LER ANALİZ Sİ 500gr/ 500ml 0-4 C sıcaklığındaki buzdolaplarında Mikrobiyolojik numuneler soğuk zincir ile laboratuara taşınmalıdır. Bekletilen numuneler mikrobiyolojik popülasyon varlığındaki değişimi minimize etmek için uygun koşullarda taşınmalıdır. Buzdolabında saklanarak, en geç 48 saat içerisinde analize alınmalıdır. Beklemiş olan numunelerde bakteriyolojik analiz yapılmaz. Buzluk içerisinde getirilmeyen sularda jerm sayısı yapılmaz ( 72 saat içerisinde ) Numune miktarı en az 50 g veya 50 ml olmalıdır.(istisna olarak Zehirlenme durumlarında numune miktarı daha az olabilir). Ticari sterilite şartı aranan konserve, pastörize meyve ve sebze suları, şuruplar için en az 4 orjinal ambalajlı ürün olmalıdır. Orijinal ambalajında veya steril kapta (steril plastik numune alma kabı,olmadığı durumlarda ise kaynatılmış kapaklı cam kaplarda), soğuk zincirde en geç 8 saat içerisinde (süt numuneleri 4 saat içerisinde) gelmeli, numunelerin alım şartları, alındığı saat, eğer zehirlenme ise şikayetler belirtilmelidir. Numuneler, Numune Kabul Biriminde bekletilmeden laboratuvara ulaştırılmalıdır. Numuneler soğuk zincirde getirilmemişse (zehirlenme şüphesi vb.), belgelerinde numunenin soğuk zincirde getirilmediği not edilmeli,analiz raporuna da bu bilgi geçirilmelidir.

6 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 6/12 ENSTRÜMANTEL ANALİZ LERİ ELEMENTEL ANALİZ ANALİZ Sİ Miktarı hususunda numune gönderilmeden önce operatör ile görüşülmelidir. 1. Tüm sıvı ve katı malzemeler akma, sızıntı, dökülme, yırtılma tehlikesi olmayan tercihen kimyasallar için uygun numune kaplarında gönderilmeli, kapaklarının sıkı bir şekilde kapalı olduğundan emin olunmalıdır. 2. Az miktardaki numuneler ufak numune kaplarında kutu ambalajlar ile gönderilmelidir. Alüminyum folyo kullanılmamalıdır. 3. Numunenin cinsi ve yapısı (anorganik, organik, bitkisel v.b.), miktarı hususunda numune gönderilmeden önce operatör ile görüşülmelidir. NMR Numune katı ise; 1H-NMR için 10mg 13C-NMR için 20mg Numune sıvı ise; 100µl (mikro litre) 1.Numunelerin nem alması önlenmiş olmalıdır. 2. Işıktan etkilenen numuneler için koyu renkli şişeler veya ambalajlar kullanılmalıdır. 3. Tüm sıvı ve katı numuneler kimyasallar için uygun, küçük cam veya plastik şişelerde ağızları kapalı bir şekilde kutu ambalajlarla gönderilmeli, alüminyum folyo kullanılmamalıdır. 4. Numune kabı etiketinde, numune hazırlama ve analiz sonucunu etkileyebilecek kimyasal ve/veya fiziksel özellikler (nem çekme, ışıktan etkilenme vb) belirtilmelidir.

7 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 7/12 ENSTRÜMANTEL ANALİZ LERİ ANALİZ Sİ X-IŞINI TOZ KIRINIMI ANALİZİ Toz kırınım deseni: Kayaç için 10 g diğerleri için min mg 1. Tüm toz ve katı (kayaç, kum, kil vb.) malzemeler dökülme, yırtılma gibi zarar görme durumunu önlemek amacıyla ağzı kapaklı numune kabı içerisinde gönderilmelidir. Numunenin nem almaması sağlanmalıdır. 2. Kargo ile gönderilen numuneler, ulaşım sırasında herhangi bir hasar görmeyecek şekilde numune kabına konulduktan sonra tekrar ambalajlanmalıdır. 3. Levha halindeki numunelerde, numune yüzeyinin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca toz halinde olmayan tüm numuneler için ve küçük miktarlardaki numuneler için ilgili operatörle mutlaka görüşülmelidir. 4. Kalitatif mineral analizi için istek formundaki beklenilen fazlar kısmı muhakkak doldurulmalıdır. 5. Yüksek sıcaklık ünitesinde ölçüm alınacak malzemeler için ilgili operatöre danışılmalıdır (numunenin erime noktası, bozunma sıcaklığı vb özellikleri için).

8 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 8/12 ENSTRÜMANTEL ANALİZ LERİ X-IŞINI TEK KRİSTAL KIRINIM ANALİZ Sİ Bulk,ince film: max 2cm X 2cm 1. Tüm tek kristal numuneleri sarsıntıdan etkilenmeyecek şekilde ambalajlanmalıdır. 2. Analizi yapılacak numunenin özel koşulları (havaya, ışığa vb. hassasiyeti) operatöre belirtilmelidir. 3. Numuneye ait açık ve kapalı kimyasal formül, analiz istek formunda açıkça belirtilmelidir. Alanın yetmediği durumda ayrı bir doküman şeklinde verilmelidir. 4. Tek kristalin eldesi sırasında numunenin dikkatli kristallendirilmesi ve gerektiğinde ilgili operatörün yardımına başvurulması önerilir KROMATOGRAFİK (HPLC, GC, LC / MS) ANALİZ Analize hazır sıvı numune miktarı en az 1 ml, katı numune miktarı en az 0.5g olmalıdır. 1. Analiz numuneleri ekstraksiyon vb herhangi bir ön işleme gerek duyulmayacak şekilde analize hazır durumda getirilmelidir. 2. Ön işlemlerin gerekli olması durumunda operatör ile görüşülmelidir. 3. Numuneler uygun kaplarda getirilmeli kağıt ve alüminyum folyo kullanılmamalıdır. 4. Kullanılacak çözücü için operatörle görüşülmelidir.

9 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 9/12 ENSTRÜMANTEL ANALİZ LERİ FT-IR SPEKTROMETRESİ TARAMALI ELEKTRON MİKROSKOBU (SEM) ANALİZLERİ ANALİZ Sİ Max.10 mm 1. Numuneler homojen ve kurutulmuş olmalıdır. 2. Numunenin kimyasal özellikleri, özellikle çözelti veya ATR tekniği ile analiz yapılacak ise mutlaka belirtilmelidir. 3. Uygulanacak analiz tekniğinin (KBr, çözelti, ATR, film vb) ilgili operatörle görüşülerek belirlenmesi önerilir. 1.Numuneler kesinlikle nem tutma özelliğine sahip olmamalı, temiz olmalı, ayrıca gerektiğinde parça çıkartmak için sulu veya susuz kesime uygun olmalı ve dağılmamalıdır. 2.Düşük vakum koşulları altında çalışma gerektiren numuneler kabul edilmez. 3.Zeolit gibi gözenekliliği fazla olan numuneler en az bir gün süre ile vakum altında tutulacağından ilgili birime birkaç gün önceden gönderilmelidir. Bakteri Sayımı Clostridium Perfringens Sayımı Maya ve Küf Sayımı ORGANİK GÜBRELERDE MİKROBİYOLOJİK ANALİZ ANALİZ Sİ 500mL/ 500 gr 500mL/ 500 gr 500mL/ 500 gr

10 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 10/12 Staphyloccus Aureus Sayımı Salmonella Sayımı Top. Aerobik Mezofilik Bakteri Sayımı 500mL/ 500 gr 500mL/ 500 gr 500mL/ 500 gr ANALİZ Sİ YAKIT LER FUEL OİL 1 LT 1 LT 2 LT oda sıcaklığında, Akaryakıt numuneleri için numune kabı olarak GAZYAĞI 1 LT 1 LT 2 LT (+10) (+13) C sıcaklığındaki soğuk depoda cam şişeler kullanılmalı ve şişe ağzı sızdırmaz kapakla kapatılmış olmalıdır. Gümrük numunelerinde Antrepo Beyannamesi YAKIT NAFTA 1 LT 1 LT 2 LT 0-4 C sıcaklığındaki buzdolaplarında (Numunenin hangi ülkeden geldigini ve miktarını gösteren gümrük beyannamesidir) numuneler teslim edilirken numunelerle birlikte teslim YAKITBİODİZEL 3 LT 1 LT 4 LT (+10) (+13) C sıcaklığındaki soğuk depoda edilmelidir. OTOBİODİZEL, 3 LT 1 LT 4 LT (+10) (+13) C sıcaklığındaki soğuk depoda JET YAKITI 3 LT 1 LT 4 LT (+10) (+13) C sıcaklığındaki soğuk depoda

11 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 11/12 ANALİZ Sİ YAKIT LER DENİZCİLİK YAKITI 3 LT 1 LT 4 LT oda sıcaklığında, MOTORİN 4 LT 1 LT 5 LT (+10) (+13) C sıcaklığındaki soğuk depoda BENZİN 4 LT 1 LT 5 LT 0-4 C sıcaklığındaki buzdolaplarında LPG VE GAZ LER 1 er litrelik şişelerde ve şişenin en az %70-80 i dolu olmalıdır 1Adet 1 Adet 2 Adet. Doğalgaz numunelerinin; minimum 6-7 bar basınçta olmak üzere 500 cc. ve üzeri paslanmaz çelik ve mümkünse ¼ inç (6,35 mm) boru bağlantı yapmaya müsait vana çıkışlı numune kaplarına alınarak, kaçak kontrolü yapılarak sızdırmazlık BİYOGAZ LERİ KÖMÜR LER 5 kg 5 kg 10 kg sağlanmalıdır. Kontrol için en az 2 adet numune kabı ile gönderilmelidir. Numunelerin kabul koşulları karşılıklı görüşme ile tespit edilecektir. Numune torbalarının ağzı sızdırmaz bir şekilde kapatılmış olmalıdır. Numunenin cinsi (Kok, petrokok,

12 MİKTAR VE TALİMATI Sayfa No 12/12 PİL,BATARYA ANALİZ Sİ YAKIT LER ANALİZ Sİ DİĞER TİP LER tas kömürü gibi) numune talep yazısında ve numune kapları üzerinde belirtilmelidir. Numune ile ilgili açıklayıcı bilgi (numune adı, kuruluş adı, numune kodu, numuneleme tarihi, numuneleme saati gibi) numune ambalajı üzerinde bulunmalıdır.) Numuneler fiziki muayene sonrası herhangi bir hasara maruz kalmadığı saptandıktan sonra kabul edilir. Kabulü yapılan numuneler 25 C sıcaklığa ayarlı iklim kabininde muhafaza edilir. Fiziki olarak aküyü parçalamayı gerektiren analizler dışında kalan parametreler uygulanacak pil ve bataryalar müşteri talebi doğrultusunda geri iade edilmek üzere analiz sonrasında da aynı koşullarda saklanır. Her numuneden bir adet analiz numunesi alınır. Ayrıca şahit numune istenmez.

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI NUMUNE KABUL KRİTERLERİ

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI NUMUNE KABUL KRİTERLERİ Sayfa No :1 / 5 1. KLİNİK DIŞI NUMUNELER 1.1. Tüm numunelerin üstünde etiket bilgileri eksiksiz olmalıdır. 1.1.1. Resmi numunelerin üzerinde, İzleme Noktası Kodu ile birlikte CBS numarası ve/veya barkodu

Detaylı

DENİZLİ BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DENÇEV DENİZLİ ÇEVRE KALİTE LABORATUVARI MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ

DENİZLİ BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DENÇEV DENİZLİ ÇEVRE KALİTE LABORATUVARI MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ DENİZLİ BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DENÇEV DENİZLİ ÇEVRE KALİTE LABORATUVARI MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ FR54/rev00/22.10.2011 Sayfa1/9 İÇİNDEKİLER...2 1.NUMUNE KABUL KRİTERLERİ...3 1.1.Genel

Detaylı

SU NUMUNE KABUL KRĠTERLERĠ TALĠMATI

SU NUMUNE KABUL KRĠTERLERĠ TALĠMATI Sayfa No:1 /6 1. AMAÇ Bu talimat, insan sağlığını ve çevreyi korumak üzere EHSL Kimyasal ve Mikrobiyoloji laboratuarına analiz için getirilen numunelerin kabul şartlarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

NUMUNE KABUL, KORUMA, TAŞIMA ve İMHA PROSEDÜRÜ

NUMUNE KABUL, KORUMA, TAŞIMA ve İMHA PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 1. AMAÇ KTÜ-YUAM a analiz için getirilen numunelerin; Uygun koşullarda getirildiğinin kontrolünü, Kabulünü, Uygun koşullarda korunmasını /depolanmasını yapabilmek ve Kabulünden raporlamasına

Detaylı

TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ 2015 İSMAİL BEZİRGANOĞLU

TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ 2015 İSMAİL BEZİRGANOĞLU TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ 2015 İSMAİL BEZİRGANOĞLU Diyalizin ilk yıllarında: akut diyaliz kavramı vardı Şehir suyu kullanılırdı. MEVZUAT Su Arıtma Sistemi Yönergesi Bakanlığımız 28.10.2011 tarih ve 44047

Detaylı

Uzm. Bio. Zinnet OĞUZ 4 Kasım 2014 ANTALYA

Uzm. Bio. Zinnet OĞUZ 4 Kasım 2014 ANTALYA Uzm. Bio. Zinnet OĞUZ 4 Kasım 2014 ANTALYA Su Kalitesinin İzlenebilirliği Uygun koşullarda ve doğru usulde numune alımı Su kalitesinin tespiti Uygun koşullarda doğru metotlarla analiz Neden Numune Alınır?

Detaylı

II- SUDA MİKROBİYOLOJİK İNCELEME İÇİN NUMUNE ALMA TEKNİKLERİ

II- SUDA MİKROBİYOLOJİK İNCELEME İÇİN NUMUNE ALMA TEKNİKLERİ II- SUDA MİKROBİYOLOJİK İNCELEME İÇİN NUMUNE ALMA TEKNİKLERİ 1. Çeşmelerden Su Numunesi Alınması Çeşmenin musluk başlığındaki aparatlar varsa çıkarılır ve musluk çevresi alkol ile iyice silinir ve/veya

Detaylı

MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ

MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ ÇEVRE ANALİZ LABORATUVARI İZMİR P.02-FR.04/rev00/31.07.2017 Sayfa 1 / 7 NUMUNE KABUL KRİTERLERİ 1. Kabul Saatleri 08:00 12:00 ile 13:00-16:00 arasındadır. Cumartesi ve Pazar

Detaylı

MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ FORMU MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ ÇEVRE KORUMA KONTROL LABORATUVARI ANTALYA

MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ FORMU MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ ÇEVRE KORUMA KONTROL LABORATUVARI ANTALYA ASAT MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ ÇEVRE KORUMA KONTROL LABORATUVARI ANTALYA AS.PR.39.02FR03/rev01/19.01.2015 Sayfa 1 / 7 NUMUNE KABUL KRİTERLERİ 1. Kabul Saatleri 08:00 12:30 ile 13:3016:00 arasındadır.

Detaylı

AKMA BULUTLANMA CİHAZI ANALİZ İSTEK FORMU. E-posta:

AKMA BULUTLANMA CİHAZI ANALİZ İSTEK FORMU. E-posta: ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

ISO Doğal ve Yapay Göllerden Numune Alma Kılavuzu TS 6291 Göl ve Göletlerden Numune Alma Kuralları

ISO Doğal ve Yapay Göllerden Numune Alma Kılavuzu TS 6291 Göl ve Göletlerden Numune Alma Kuralları SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRE BAŞKANLIĞI ISO 5667-4 Doğal ve Yapay Göllerden Numune Alma Kılavuzu TS 6291 Göl ve Göletlerden Numune Alma Kuralları KİMYASAL İZLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

NUMUNE KABUL, KORUMA, TAŞIMA VE İMHA PROSEDÜRÜ

NUMUNE KABUL, KORUMA, TAŞIMA VE İMHA PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ İncelenmek üzere gönderilen deney numunelerinin, laboratuvarlarda bulunduğu sürece korunmasını sağlamak ve izlenebilirliğini gösterir bir sistem oluşturmak, bu konudaki yetki ve sorumlulukların

Detaylı

SU NUMUNESİ ALMA TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

SU NUMUNESİ ALMA TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yusuf Ertürk, Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü

Detaylı

NUMUNE KABUL TALİMATI

NUMUNE KABUL TALİMATI 1.0. AMAÇ NUMUNE KABUL TALİMATI Bu talimatın amacı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ne, Denetim, İthalat, İhracat, Resmi İstek, Özel

Detaylı

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ in Adı Matriks Metot Cihaz 1 1000 Dane Ağırlığı Tayini Tahıl ve Baklagiller TS EN ISO 520 Nisan 2011 1 gün 27.00 2 3 4 Ayranda Yoğunluk Tayini İncelik Derecesinin Tayini (Öğütülmüş Baharat) Baharatlarda

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

NUMUNE KABUL KRĠTERLERĠ TALĠMATI

NUMUNE KABUL KRĠTERLERĠ TALĠMATI Yürürlük Tarihi: 00.00.2015 Sayfa No: 1/7 1. AMAÇ VE KAPSAM Ġstanbul 2 No lu Halk Sağlığı Laboratuvarı na, müģteriler tarafından getirilen klinik dıģı numunelerin; miktarlarını, kap/ambalaj özelliğini

Detaylı

Numune Alma Kılavuzu

Numune Alma Kılavuzu Numune Alma Kılavuzu Bu kılavuz, numunelerin müşteriler tarafından alınarak İÇDAŞ Çevre Kontrol Laboratuvarına analiz talebi ile gönderildiği durumlarda, numunenin nakli ve laboratuvarların numuneyi kabul

Detaylı

ÇEVRE REFERANS LABORATUVARINDA(ÇRL) ANALİZE ALINACAK

ÇEVRE REFERANS LABORATUVARINDA(ÇRL) ANALİZE ALINACAK ÇEVRE REFERANS LABORATUVARINDA(ÇRL) ANALİZE ALINACAK SU, ATIKSU, ÇAMUR, SEDİMENT, TOPRAK, YAKIT NUMUNELERİNİN UYGUN MİKTARLARDA VE UYGUN ŞEKİLDE ALINMASINI, KORUNMASINI VE İLETİLMESİ KURALLARI 1.0. TANIMLAR

Detaylı

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan basılı kopyalar kontrolsüz dokümandır.

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan basılı kopyalar kontrolsüz dokümandır. . /. /2015 Sayın....Üniversitesi MKÜ MARGEM bünyesinde bulunan cihaz ve analiz yöntemleri için EK te belirtilmiştir. Saygılarımla. MARGEM Md. Sayfa: 1 / 9 TOPRAK ANALİZLERİ ph Analizi Toprak 30 50 g İletkenlik

Detaylı

RİZE GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ

RİZE GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ 1/5 1. AMAÇ VE KAPSAM: Bu talimatın amacı, Rize Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ne müşteri tarafından elden getirilen, posta veya kargo ile gönderilen numunelerin kabulündeki uygulanacak işlemleri,

Detaylı

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ Alkalinite Alüminyum (Al) Amonyum (NH 4 + ) Anyonlar (Br, F, Cl, NO 2, NO 3, SO 4, PO 4 ) PE veya BC 200 100 Tercihen arazide yapılmalıdır. sırasındaki indirgenme ve oksitlenme reaksiyonları numunede değişikliğe

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Deney Laboratuvarı Adresi : Yokuşbaşı Mah. Emin Anter Bulvarı No:43/B BODRUM 48400 MUĞLA / TÜRKİYE Tel : 0252 313 20 06 Faks : 0252 313 20 07 E-Posta : info@akademi-lab.com

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: İmza: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: Faks: e-posta: MERLAB Analiz Hizmet Sözleşmesi Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında yapılması istenen test

Detaylı

YÖNETMELİK. Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

YÖNETMELİK. Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 15 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28143 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Detaylı

NUMUNE ALIM TALİMATI

NUMUNE ALIM TALİMATI Sayfa No: 1/6 1.0. AMAÇ FETLAB Analiz ve Laboratuvar Hizmetlerinde müşterinin talep ettiği durumlarda deney numunelerinin alınması için gerekli şartları açıklamaktır. 2.0. KAPSAM FETLAB Analiz ve Laboratuvarı

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Ad, Soyad: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: İmza: Tel: Faks: e-posta: MERLAB Analiz Hizmet Sözleşmesi Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında yapılması istenen test

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği Resmi Gazete; tarih 02. 09. 2001, sayı: 24511 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ve Sağlık Bakanlığından TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği (Tebliğ No : 2001 / 19) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DEPOLAMA UYGULAMALARI Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Gıda Maddelerinin Depolanması Gıda maddeleri canlı kaynaklı maddelerdir. Bu nedenle özel olarak saklanması gerekir. Aksi durumda büyük miktarlarda

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Ad, Soyad: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: İmza: Tel: Faks: e-posta: MERLAB Analiz Hizmet Sözleşmesi Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında yapılması istenen test

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1/01/019 00:00:00 Döner Sermaye İşletmesi Teklif No: 0191 İLAN HASTANEMİZİN İHTİYACI OLAN AŞAĞIDA YAZILI MALZEME(LER) TEKLİF ALMA SURETİYLE SATIN ALINACAKTIR. İLGİLENEN FİRMALARIN 18/01/019 TARİHİ, SAAT

Detaylı

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda 1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt Mikroorganizmalar Numune alma planı Limitler ( 1 ) n c m M E. coli ( 3 ) 5 0

Detaylı

DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Bil.Uz.Sevinç ERTAġ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüketici Güvenliği Laboratuvarları Daire BaĢkanlığı Su ve Gıda

Detaylı

1. AMAÇ VE KAPSAM Bu talimatın amaç ve kapsamı, Numune kabulü Dağıtımı ve muhafazası Prosedürü (VKMAE. Pr. 09) nde belirtilmiştir.

1. AMAÇ VE KAPSAM Bu talimatın amaç ve kapsamı, Numune kabulü Dağıtımı ve muhafazası Prosedürü (VKMAE. Pr. 09) nde belirtilmiştir. Sayfa/Tp.Sayfa: 1/5 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu talimatın amaç ve kapsamı, Numune kabulü Dağıtımı ve muhafazası Prosedürü ( Pr. 09) nde belirtilmiştir. 2. SORUMLULUKLAR İlgili sorumluluklar Numune kabulü Dağıtımı

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

Sayı : B.18.0.ÇYG.0.05.03/4857 GENELGE (2010/3)

Sayı : B.18.0.ÇYG.0.05.03/4857 GENELGE (2010/3) 5. lerin Torbalanması: Alınan katı yakıt numuneleri standartlarda belirtildiği şekilde homojen olarak hazırlanmalı ve biri analiz numunesi, ikisi şahit numune olmak üzere üçe ayrılarak torbalanmalıdır.

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Sayı : B.18.0.ÇYG.0.05.03/4857 24.Mart.2010 Konu : Katı Yakıt Alma ve Genelgesi GENELGE (2010/3) Bakanlığımız, Çevre Mevzuatı kapsamında ölçüm ve analiz yapan laboratuvarlara 5 Eylül 2008 tarih ve 26988

Detaylı

BOLU GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ Doküman No F.P İlk Yayın Tarihi MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI

BOLU GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ Doküman No F.P İlk Yayın Tarihi MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI Rev. /Tarih 00/..202 Sayfa / 5 MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI in Adı Tal.. Aerobik Koloni Sayısı* AT.MB.02 Tüm Gıdalar, Yemler 4833-66 2. Bacillus cereus * AT.MB.03 Tüm Gıdalar, Yemler EN/ISO 7932 79,2 3.

Detaylı

KONYA LABORATUAR ve DEPOCULUK, TARIM, GIDA, ENERJİ A.Ş. GIDA LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ ÜRÜN ADI UYGULANACAK ANALİZLER REFERANS METOD *NUMUNE MİKTARI

KONYA LABORATUAR ve DEPOCULUK, TARIM, GIDA, ENERJİ A.Ş. GIDA LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ ÜRÜN ADI UYGULANACAK ANALİZLER REFERANS METOD *NUMUNE MİKTARI KONYA LABORATUAR ve DEPOCULUK, TARIM, GIDA, ENERJİ A.Ş. GIDA LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ ÜRÜN ADI UYGULANACAK ANALİZLER REFERANS METOD *NUMUNE MİKTARI BUĞDAY UNU BUĞDAY YaĢ-Gluten Ġndeks Tayini AACC 38-12

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Resmi Gazete Tarih / Sayı: 02.09.2001 / 24511, Tebliğ No: 2001-19 MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ Amaç...1 Kapsam...1 Hukuki Dayanak...1 Kısaltmalar...1 Tanımlar...1

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ADANA HALK SAGLIGI LABORATUARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ADANA HALK SAGLIGI LABORATUARI Numunenin Alindigi Adres Yer ve Tarih Numunenin Adi Cinsi Markasi / Üretici Firma Adi Numunenin Ambalaj Sekli ve Etiketi Miktari Numune Parti Seri No Tutanak / Sözlesme Tarih ve No Mühür Durumu : 7 Numune

Detaylı

Toprakta Kireç Tayini

Toprakta Kireç Tayini Toprakta Kireç Tayini Toprakta kireç tayininde genellikle kalsimetre düzeneği kullanılır ve % kireç miktarı CaCO 3 cinsinden ifade edilir. Elde edilen veriler doğrultusunda toprakların kireç içeriğine

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM Cam, metal, plastik, kağıt / karton gibi değerlendirilebilir. Gıda ambalaj atıkları çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler.

Detaylı

NUMUNE ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR

NUMUNE ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR Kimyasal Su Numunesi Alınması NUMUNE ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR Kimyasal analizler, nitelik ve miktar olarak insan sağlığını bozabilen, suyu içilmez bir hale getiren veya kirlenmenin ikinci derecede etkilerini

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Adı, Soyadı: ANALİZİ TALEP EDENİN Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

Toplam alkalinite (CaCO3)

Toplam alkalinite (CaCO3) Kimyasal özellikler Ek-1 ph Parametre Analiz Aralığı Birim Sınır Değerler En az En çok 6,5 7,8 Amonyum 0,5 Nitrit 0,5 Nitrat 50 Siyanürik asit 1 100 Bakır 1 Alüminyum 0,2 Toplam alkalinite (CaCO3) Ayda

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

04. Örneklerin Sağlanması ve Laboratuvara Getirilmesi

04. Örneklerin Sağlanması ve Laboratuvara Getirilmesi Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi Yıl: 2006 Cilt: 05 Sayı: 07 Sayfa: 17-21 www.mikrobiyoloji.org/pdf/702070102.pdf Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi (03) 04. Örneklerin Sağlanması ve Laboratuvara Getirilmesi

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Ad, Soyad: İmza: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: Faks: e-posta: MERLAB Analiz Hizmet Sözleşmesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi nde yapılması

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

ANALİZ ŞARTLARI FORMU

ANALİZ ŞARTLARI FORMU KLS/4.4.FR/03 17/06/2013 00/-- 1/5 Güncelleme No:08 Güncelleme Tarihi:06/04/2016 %10 HCl' de çözünmeyen kül TS 2383,TS 4500 Bisküvi, Buğday Unu 2 gün 90 %10 HCl' de çözünmeyen kül TS 1566 ISO 1577,ISO

Detaylı

Çizelge 1 Numunelerin muhafazası için genellikle uygun olan teknikler. 100 Nitrik asit ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir

Çizelge 1 Numunelerin muhafazası için genellikle uygun olan teknikler. 100 Nitrik asit ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir Çizelge 1 Numunelerin sı için genellikle uygun olan teknikler Yapılacak tayin Kabın tipi Genellikle kullanılan hacim (ml) ve doldurma tekniği Alüminyum P C Muhafaza tekniği 100 Nitrik asit ile ph 1-2 ndirilmelidir

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/6

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/6 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/6 SU, ATIK SU 1,2,3 ph Elektrometrik Metot SM 4500-H + B Bulanıklık Nefhelometrik Metot SM 2130 B İletkenlik Laboratuvar Metodu SM 2510-B Çözünmüş Oksijen/ Elektrometrik

Detaylı

YEM NUMUNESİ ALMA YÖNETMELİĞİ

YEM NUMUNESİ ALMA YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 1734 Olur Tarihi 14.02.1975 Olur No 24 YEM NUMUNESİ ALMA YÖNETMELİĞİ Kanuni Dayanak : MADDE 1 - Bu Yönetmelik; 1734 sayılı Yem Kanununun 20 nci maddesi uyarınca hazırlanan ye Bakanlar Kurulu

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

(Değişik:RG-15/12/ ) Ek 1. Kimyasal Özellikler Parametre Analiz Aralığı Birim

(Değişik:RG-15/12/ ) Ek 1. Kimyasal Özellikler Parametre Analiz Aralığı Birim Siyanürik asit Ek 1 Kimyasal Özellikler Parametre Analiz Aralığı Birim Sınır Değerler En az En çok - 100 Biguanid 2 2 30 Hidrojen Peroksid 40 80 ph 6,5 7,8 Amonyum 0,5 Nitrit 0,5 Nitrat 50 Bakır mg/l 1

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şükran DENİZ Uzman Kasım 2015 1 SUNUM İÇERİĞİ AMAÇ NUMUNE KABI NUMUNE ALMA CİHAZ TİPLERİ NUMUNE ALMA YERİ NUMUNELERİN KORUNMASI

Detaylı

DÜZ SADE YAĞLARI SADEYAĞ ÜRÜN TANIMI DÖK. NO ÜT-01 TARİH 01.01.2015 REVİZYON 00 SAYFA 1/2 ÜRÜN İŞLETME ONAY BELGESİ NUMARASI TANIM REFERANS FİZİKSEL ÖZELLİKLER KİMYASAL ÖZELLİKLER BİYOLOJİK ÖZELLİKLER

Detaylı

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP Ek-1 Nnumunelerin Muhafazası İçin Uygun Olan Teknikler Yapılacak Tayin Kabın Tipi Muhafaza Tekniği En uzun Muhafaza Süresi Yüksek derişimde çözünmüş gaz içeren numuneler için, alındıkları yerde analiz

Detaylı

KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/03/2010

KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/03/2010 - 1/0/2010 T.C. Sayfa: 1-6 ZEYTİN PRİNA KÜSPESİ YAĞLI 0.0 0.05 0.090 91,284.00 KG 6,60.48 10 ZEYTİN PRİNA KÜSPESİ YAĞLI VE SULU 0.01 0.01 0.006 591,500.00 KG,711.67 ı: 40,072.15 1 ı 40,072.15 1 40,072.15

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü / DAĞITIM YERLERİNE

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü / DAĞITIM YERLERİNE T.C. Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :17474625-109 22.09.2017 / 28083869 DAĞITIM YERLERİNE Gümrük Yönetmeliğinin 198 (Numune almaya ilişkin kurallar), 199 (Numunelerin miktarı, etiketlenmesi ve mühürlenmesi)

Detaylı

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Klor, ph 8 de veya daha düşük bir ph da potasyum iyodür çözeltisinden iyotu serbest bırakacaktır. Serbest iyot, indikatör olarak nişasta

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Deney Laboratuvarı Adresi : Yokuşbaşı Mah. Emin Anter Bulvarı No:43/B BODRUM 48400 MUĞLA/TÜRKİYE Tel : 0252 313 20 06 Faks : 0252 313 20 07 E-Posta : info@akademi-lab.com

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ HUBUBAT BUĞDAY 01/0/201 BUGDAY DİĞER DURUM - 31/0/201 T.C. Sayfa: 1-8 BUĞDAY HMS 0.95 0.99 0.9523 182,890.00 KG 14,161.90 3 BUGDAY DİĞER DURUM ı: 14,161.90 3 BUĞDAY ı 14,161.90 3 HUBUBAT 14,161.90 3 BAKLİYAT

Detaylı

DENEY-12 : Polimerlerin tanınması

DENEY-12 : Polimerlerin tanınması 1 Konu : Polimerler Süre : 45 dakika Açıklama : Öğrenciler polimerleri tanımak için yoğunluğu bilinen çözeltilerin içine plastik örnekler koyarlar. Araç ve gereçler (bir grup için) Tüplük Baget 7 farklı

Detaylı

YÖNETMELĐK. k) Mesul müdür: Teknik işler ve havuzun uygun şekilde işletilmesinden sorumlu kimya veya sağlık eğitimi almış, en az lise mezunu kişiyi,

YÖNETMELĐK. k) Mesul müdür: Teknik işler ve havuzun uygun şekilde işletilmesinden sorumlu kimya veya sağlık eğitimi almış, en az lise mezunu kişiyi, 15 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28143 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELĐK YÜZME HAVUZLARININ TABĐ OLACAĞI SAĞLIK ESASLARI VE ŞARTLARI HAKKINDA YÖNETMELĐKTE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR YÖNETMELĐK

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ Konsolidasyon Su muhtevası Dane dağılımı Üç eksenli kesme Deneyler Özgül ağırlık Serbest basınç Kıvam limitleri (likit limit) Geçirgenlik Proktor ZEMİN SU MUHTEVASI DENEYİ Birim

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

1.NUMUNEYE AİT BİLGİLER Sözleşme Numarası Numune Numarası Numunenin Cinsi Numuneyi Alan Kişi/Kurum Numunenin Alınma Şekli

1.NUMUNEYE AİT BİLGİLER Sözleşme Numarası Numune Numarası Numunenin Cinsi Numuneyi Alan Kişi/Kurum Numunenin Alınma Şekli 1.NUMUNEYE AİT BİLGİLER Sözleşme Numarası Numune Numarası Numunenin Cinsi Numuneyi Alan Kişi/Kurum Numunenin Alınma Şekli Numunenin Alındığı Yer Numunenin Alınma Tarihi/Saati Numunenin Laboratuvara Ulaşma

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

Çizelge 3 - Numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı. Parti Büyüklüğü. (n) 25 e kadar. 8 35001 ve yukarısı

Çizelge 3 - Numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı. Parti Büyüklüğü. (n) 25 e kadar. 8 35001 ve yukarısı Ek-1/A TURK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Bakliyat No GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi 1 0713.31.00.00.19 0713.32.00.00.19 0713.33.90.00.00

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Adı, Soyadı: ANALİZİ TALEP EDENİN Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ FİRMALARA TEKLİF MEKTUBU

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ FİRMALARA TEKLİF MEKTUBU Tarih ve Sayı: 08/02/2017-E.2238 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı *BEKR3HS2C* Sayı :19823435-934.01.04/ Konu :Mal alımı hk. İLGİLİ FİRMALARA TEKLİF MEKTUBU Diş Hekimliği

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin TÜRK GIDA KODEKSİ 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 29 Mart 2018, Mersin RESMİ OTORİTE & YASAL DAYANAK GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR HOŞ GELDİNİZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI SALGIN HASTALIKLAR, ENERJİ KAYNAKLARININ TÜKENMESİ, TURİZM VE TİCARETİN AZALMASI, TARIM ÜRÜNLERİNİN AZALMASI, ÜRÜNLERİN PAHALANMASI,

Detaylı

Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır.

Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 7. YILLIK YAKIT MĐKTARI HESABI VE YAKIT DEPOLARI Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 7.1 Yıllık

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

Posta adresi: Altıntaş Meslek Yüksek Okulu 43800 Altıntaş /KÜTAHYA

Posta adresi: Altıntaş Meslek Yüksek Okulu 43800 Altıntaş /KÜTAHYA Laboratuvar adı: Gıda Eğitim Laboratuvarı Bağlı olduğu kurum: Altıntaş Meslek Yüksekokulu Laboratuvar Sorumlusu: - e-posta: - Posta adresi: Altıntaş Meslek Yüksek Okulu 43800 Altıntaş /KÜTAHYA Telefon:

Detaylı

MADDE ve ÖZELLİKLERİ

MADDE ve ÖZELLİKLERİ MADDE ve ÖZELLİKLERİ 1 1. Aşağıdaki birimleri arasındaki birim çevirmelerini yapınız. 200 mg =.. cg ; 200 mg =... dg ; 200 mg =...... g 0,4 g =.. kg ; 5 kg =... g ; 5 kg =...... mg t =...... kg ; 8 t =......

Detaylı

Kromatografi ve Kütle Spektrometrisi Laboratuvarı/ LC-MS/MS Analizleri İstek Formu

Kromatografi ve Kütle Spektrometrisi Laboratuvarı/ LC-MS/MS Analizleri İstek Formu Başvuranın Adı, Soyadı : Kurum/Üniversite-Bölüm: MÜŞTERİ BİLGİLERİ Adres: Tel : e-posta : Deney sonuçlarının kullanım amacı: Y. Lisans Doktora Proje Danışmanlık Diğer Ödemenin Yapılacağı Kaynak: Üniversite

Detaylı

2017 ANALİZ ÜCRETLERİ

2017 ANALİZ ÜCRETLERİ BENZİN (TS EN 228) Yoğunluk TS EN ISO 12185 50 Görünüş İç Metot (TY-AY-046) Mevcut Gom TS EN ISO 6246 Oksidasyon Kararlılığı TS 2646 EN ISO 7536 Damıtma TS EN ISO 3405 Buhar Basıncı TS EN 13016-1 Buhar

Detaylı

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik birçok yöntem bilinmektedir. Pratik çalışmalarda

Detaylı

32İC5-7:. DİSPANSER PEÇETE TEKNİK ŞARTNAMESİ

32İC5-7:. DİSPANSER PEÇETE TEKNİK ŞARTNAMESİ 32İC5-7:. DİSPANSER PEÇETE TEKNİK ŞARTNAMESİ - İyi cins 1.kalite ince kağıttan imal olmalıdır. - 250 lik paketlerde olmalıdır. - Tek katlı, hijyenik, emici, krepli yumuşak ince kağıttan yapılmış olmalıdır.

Detaylı

GENELGELER. T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

GENELGELER. T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü GENELGELER T.C. Sayı : 74369039-010.06-42282 " 04 ARALIK2013 Konu: Katı Yakıt Alma ve Genelgesi GENELGE (2013/40) Hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla yerli ve ithal edilen katı yakıtların özelliklerini

Detaylı

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme;

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; o Hangi durumlarda bağışçıdan kan alınacağı, o Bağışçının seçilmesi, bağışçının reddi, bağışçıdan kan

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 20.10.2017 00-1-6 KYS.19 TA 17 1-AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, kaşar peyniri üretiminin standart kalitede sürekliliği sağlamak için eriyebilme özelliğini kontrol etmek. 2-KAPSAM VE GEÇERLİLİK Bu talimat kaşar

Detaylı

GIDA VE TARIM KİMYASI LABORATUVARI NUMUNE KABUL ŞARTLARI

GIDA VE TARIM KİMYASI LABORATUVARI NUMUNE KABUL ŞARTLARI GIDA VE TARIM KİMYASI LABORATUVARI NUMUNE KABUL ŞARTLARI NUMUNE MİKTARLARI VE AMBALAJ Numunenin alınması ve laboratuvarımıza ulaştırılması müşterinin sorumluluğundadır. Yapılacak analiz türüne ve analiz

Detaylı

Su Numunelerinin Alınması, Muhafazası, Taşınması ve Saklanması ile İlgili Kontrol Listesi

Su Numunelerinin Alınması, Muhafazası, Taşınması ve Saklanması ile İlgili Kontrol Listesi Sayfa 1 / 6 Tekniği SU-ATIKSU-DENİZSUYU NUMUNELERİ AKM 500 1 C ile 5 C 4 C 2 gün ten fazla saklanmamalı. Gravimetrik Metot SM 2540:D - Numuneler analizden önce oda sıcaklığına getirilmelidir. Alkalinite

Detaylı

simplan www.standartizolasyon.com

simplan www.standartizolasyon.com simplan www.standartizolasyon.com Kalite Politikamız Kalite ve başarının temelini, doğru proje, doğru altyapı, doğru ürün ile doğru uygulamanın oluşturduğuna inanan ve bu doğrultuda sektörüne alternatif

Detaylı

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ Atıksu muhtevası, balığın yüzgeçlerine yapışarak solunum epitellerinin şişmesine ve parçalanmasına neden olur ve bu şekilde balıklara zarar verir.

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı