TRABZON HEYELANLARINA GENEL BAKIŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TRABZON HEYELANLARINA GENEL BAKIŞ"

Transkript

1 TRABZON HEYELANLARINA GENEL BAKIŞ Ahmet DEMİR, Oktay GÖKÇE, Dr. Şenay ÖZDEN, Ayhan IŞIK, Ayhan ÇİFTÇİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Afet Etüt ve Hasar Tespit Dairesi ÖZET Afet İşleri Genel Müdürlüğünün yıllarına ait verilerine göre Trabzon da ki afetler ve özelliklede heyelanlar zamansal ve mekansal dağılım esasına göre irdelenmiştir. Trabzon ilinde toplam 330 yerleşim birimi değişik afet olaylarına maruz kalmış ve 4520 adet konutun nakline karar verilmiştir. Yerleşim birimlerinin 306 sında 1137 heyelan olayına karşılık 3954 adet konutun nakline karar verilmiştir. ABSTRACT The disaster events and especially landslides in Trabzon province were examined according to the General Directorate of Disaster Affairs data at As total, 330 settlement units and 4520 disaster victims were affected by different disaster events like landslides, floods, snow avalanches etc. during this period. 306 settlement units and were affected directly by landslides, 3954 buildings were damaged and 1137 individual landslide event occurred during this period. GİRİŞ Ülkemiz coğrafi konumu, jeolojik ve topoğrafik yapısı ve sahip olduğu iklim özellikleri nedeni ile büyük can ve mal kaybına yol açan doğal afetlerle sık sık karşılaşan ülkeler arasında bulunmaktadır. Son 60 yıllık istatistiklere bakıldığında; doğal afetlerin ülkemizde neden olduğu doğrudan ve dolaylı ekonomik kayıpların, Gayri Safi Milli Hasılamızın %3-4 ü oranında olduğu görülmektedir (1). Afet İşleri Genel Müdürlüğü (AİGM) kuruluş amaç ve görevleri dahilinde, kurulduğu ilk günden bu yana ülkemizde meydana gelmiş yada gelmesi muhtemel afet olaylarını yerinde incelemektedir. Afet Etüt ve Hasar Tespit Daire Başkanlığı nca yürütülmekte olan bu çalışmalar sonucunda büyük bir arşiv oluşmuştur. Arşivde, ülkemizdeki çeşitli yerleşim birimlerine ait yaklaşık afet etüt raporu bulunmaktadır. Söz konusu raporlar; afet olayının gerçekleştiği yer ile ilgili coğrafik konum bilgileri, jeolojik durumu özetleyen bilgiler, nakline karar verilmiş konut sayısı, afetzede isim listesi, afetin türü ve durumu, afete maruz bölge kararı alınacak alanın sınırları gibi bilgileri içinde barındırmaktadır. Söz konusu arşivi oluşturan afet etüt raporlarından, gerekli veriler, Afet Bilgi Envanteri Projesi kapsamında, veritabanına aktarılmıştır. Coğrafi Bilgi Sisteminde (CBS) analiz edilmiştir. Yapılan sorgulamalarda heyelanlar, afetler türleri bakımından % 43 olay sayısı ve % 22 afetzede sayısı ile depremlerden sonra ikinci sırada yer almaktadır (Şekil1). Son 50 yılda meydana gelen toplam heyelan olay sayısı olup etkilenen yada zarar gören konut sayısı ise toplam dir.

2 ÇOKLU AFETLER* 7% ÇIĞ DİĞER AFETLER 4% DEPREM 18% TASNİF EDİLMEMİŞLER 4% HEYELAN 43% ÇIĞ DİĞER AFETLER 3% ÇOKLU AFETLER* TASNİF 7% EDİLMEMİŞLER 0% HEYELAN 2 KAYA DÜŞME S İ 8% SU BASKINI 13% KAYA DÜŞMES İ 9% DEPREM 50% SU BASKINI 8% Şekil 1. Afet türlerinin dağılımı (a) afet olay sayısına göre, (b) toplam afetzede sayısına göre. Türkiye genelinde toplam yerleşim birimi sayısının olduğu dikkate alındığında (veritabanımızda kayıtlı yerleşim birimi sayısı) yerleşim birimi yani % 14, 08 i heyelanlardan etkilenmiştir. Türkiye de heyelanlı yerleşim birimleri, özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde (Trabzon ve Rize civarı), Orta ve Batı Karadeniz Bölgesinde (Karabük, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu civarında) ve aktif fay ve fay zonları boyunca yoğunlaşmaktadır. Heyelan yoğunluğu Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde (Trabzon ve Rize civarı), Orta ve Batı Karadeniz Bölgesinde (Karabük, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu civarında) gözlenmektedir (2). Şekil 2 Heyelan afetine uğramış yerleşim birimlerinin mekansal dağılımı. İller içerisinde Trabzon, 1137 olay ile en fazla heyelan olayına maruz kalan ilimizdir. Daha sonra, sırasıyla Rize de 1081 olay, Kastamonu da 585 olay, ve Erzurum da 488 olay meydana gelmiştir. En düşük olay sayısı Kırklareli nde olup bu sayı 3 tür (Şekil 3). Meydana gelen veya gelmesi muhtemel heyelan olaylarına karşılık nakline karar verilen konut sayıları incelendiğinde Trabzon, Malatya ve Ankara illeri heyelanlardan en fazla etkilenen illerdir (Şekil 4.)

3 ILLERDE HEYELAN OLAY SAYISI to (2) 500 to (1) 400 to 500 (3) 300 to 400 (10) 200 to 300 (7) 100 to 200 (16) 75 to 100 (7) 50 to 75 (8) 25 to 50 (12) 1 to 25 (15) Şekil 3. Heyelan olay sayılarının illere göre dağılımı. HEY ELA N A FETZEDELERI ILLERE GORE DAGILIM to (3) to (20) 250 to (32) 100 to 250 (16) 1 to 100 (9) all others (1) Şekil 4. Heyelanlardan etkilenen afetzede sayısının illere göre dağılımı TRABZON HEYELANLARININ GENEL DEĞERLENDİRMESİ Trabzon ilinde yılları arasında olmuş ve olması muhtemel doğal afetlerin, afet türüne göre dağılımı incelendiğinde olay sayısı açısından % 81 ve afetzede sayısı açısından ise % 82 lik oranla heyelanlar ilk sırada yer almıştır (Şekil 5 a-b). KAYA DÜŞMESİ 9% OLAY SAYISI ÇIĞ SU BASKINI DEPREM 4% 5% 0% DİĞER 1% SU BASKINI 6% KAYA DÜŞMESİ AFETZEDE SAYISI ÇIĞ DİĞER 4% DEPREM 0% 1% 7% HEYELAN 81% HEYELAN 8 Şekil 5- a Trabzon daki afet türlerinin olay sayılarına göre dağılımı Şekil 5-b Trabzon daki afet türlerinin afetzede sayılarına göre dağılımı

4 Trabzon ili genelinde olmuş veya olması muhtemel afetlerin afet türüne göre dağılım haritası incelendiğinde heyelanlı yerleşim birimlerinin oldukça fazla alanlar kapladığı söylenebilir (Şekil 6 a ). Trabzon ili genelinde son 50 yılda meydana gelen afetlerin genel dağılımına bakıldığında; derin vadiler boyunca, iklim, bitki örtüsü, insan etkisi (kontrolsüz kazılar, yarmalar, yol vs) morfolojik, jeolojik ve topoğrafik yapının da etkisiyle heyelan olaylarının geliştiği, daha güneye doğru ve rakımın arttığı kesimlerde ise çığ ve kaya düşmesi olaylarının daha çok gözlendiği belirlenmiştir (Şekil 6 b ). Şekil 6 a. Trabzon ilinde afet türlerinin dağılım haritası G Şekil 6 b. Trabzon ilindeki heyelanlı yerleşim birimlerinin 3 boyutlu görüntüsü. İlçeler bazında yapılan değerlendirmeye gore nakline karar verilen konut sayılarına gore heyelanlardan en fazla etkilenen ilçe MAÇKA dır. Nakline karar verilen konut sayısı 615 dir. Maçka dan sonra sırasıyla Düzköy 521 ve Akçaabat 455 konut sayıları ile heyelanlardan etkilenen ilçeler arasında yer almıştır (Şekil 7a- 7 b ve Tablo 1.).

5 CARSIBASI BESIKDUZU VAKFIKEBIR V AKCAABAT SALPAZARI TONYA DUZKOY MERKEZ YOM RA ARSIN SURMENE OF ARAKLI DERNEKPAZARI HAYRAT MACKA KOPRUBASI CAYKARA NA KLİNE KA RA R V ERİLEN KONUT SA Y ILA RININ İLÇELERE G Ö RE DA Ğ IL IM I (2) (5) (4) (6) 1-10 (1) Şekil 7 a. İlçelere göre afetzede dağılım haritası Tablo 1. İlçelere göre afetzede sayısı AFETZEDE İLÇE SAYISI BESIKDUZU 3 ARSIN 11 SALPAZARI 42 DERNEKPAZARI 64 SURMENE 65 VAKFIKEBIR 68 CARSIBASI 98 KOPRUBASI 102 HAYRAT 129 YOMRA 176 OF 190 TONYA 309 ARAKLI 337 MERKEZ 348 CAYKARA 421 AKCAABAT 455 DUZKOY 521 MACKA 615 TOPLAM 3954 AFETZEDE SAYISI BESIKDUZU ARSIN SALPAZARI DERNEKPAZARI SURMENE VAKFIKEBIR CARSIBASI KOPRUBASI HAYRAT YOMRA OF TRABZON İLÇELERİ Şekil 7 b. İlçelere göre afetzede dağılım grafiği TONYA ARAKLI MERKEZ CAYKARA AKCAABAT DUZKOY MACKA Yıllar açısından yapılan değerlendirmede 1990,1989 ve 1963 yıllarında Trabzon ilinde ki heyelan olayları nedeniyle nakline karar verilen konut sayılarının diğer yıllara oranla daha fazla olduğu tespit edilmişir ( Şekil 8 ).

6 AFETZEDE SAYISI YILLAR Şekil 8 Trabzon ilinde heyelanlar nedeniyle nakil sayılarının yıllara göre dağılımı HEYELAN- JEOLOJİ İLİŞKİSİ: Trabzon ili genelinde yerleşim birimlerinde meydana gelen heyelan olayları, 1/ ölçekli sayısal jeoloji haritasının üzerine aktarıldığında, heyelan olaylarının %78 oranında Üst Kretase ve Orta - Üst Eosen yaşlı volkano-tortul seriler içerisinde meydana geldiği tespit edilmiştir.(şekil 9.). Şekil 9 a. Trabzon ili genelinde meydana gelen heyelanların jeoloji ile olan ilişkisini gösteren harita Jeolojik birimler içerisinde meydana gelen heyelanların dağılım yüzdeleri ise aşağıdaki şekilde verilmiştir (Şekil 9 b.).

7 e2-3 Q?6-7 pl j3k1 1% g6-7 1% k2q 1% k2s 0% j1-2b 4% e1-2 0% k2pn 9% k2 53% 25% Şekil 9 b. Trabzon ili genelinde meydana gelen heyelanların jeoloji ile olan ilişki dağılımı (% olarak): (k2vs: Üst Kretase yaşlı Volkano-sedimanter birimler, e2-3: Orta Üst Eosen Volkano-sedimanter birimler, k2pn:üst Kretase Paleosen yaşlı kırıntılılar ve karbonatlar, Gama6-7:Paleosen yaşlı plütonik kayaçlar, J1-2: Alt- Orta Jura kırıntılılar ve karbonatlar, pl: Pliyosen yaşlı ayrılmamış karasal krıntılılar, q :Kuvaterner ayrılmamış kuvaterner, Jsk1: Üst Jura Alt Kretase yaşlı neritik kireçtaşları.) Üst Kretase ve Eosen yaşlı Volkanosedimanter birimler içerisinde meydana gelen heyelanlar; genel olarak bu birimlerin ayrışması sonucu oluşan ve kalınlığı değişken olan rezidüel zon içerisinde gelişmiştir. Paleosen yaşlı plütonik kayaçlar içerisinde meydana gelen heyelanların ise (özellikle Çaykara ilçesinin güney kesimlerinde örneğin Taşören Beldesinde ) granitlerin ayrışarak granit arenasına dönüştüğü ve değişken kalınlığa sahip birim içerisinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca vadi yamaçlarında gözlenen heyelanların da yamaç molozu birimleri içerisinde dere oyulmaları, topoğrafik eğim ve bitki örtüsünün de etkisiyle meydana geldiği belirlenmiştir. İl genelinde meydana gelen heyelanların birkaç yerleşim birimi haricinde ( Sera gölü, Maçka Çatak, Of Bölümlü ve Çaykara Ulucami heyelanları ) genel olarak kayma dairesinin derin olmadığı, sığ, yüzeysel kayma ve akmalar şeklinde olduğu rapor incelemelerinden tespit edilmiştir. Bu tespit, inceleme alanındaki heyelanların genel olarak ayrışmış rezidüel volkanosedimanter malzeme içerisinde geliştiği bilgisini desteklemektedir. TRABZON İLİ GENELİNDE MEYDANA GELEN KÜTLESEL VE EN ÇOK CAN KAYBINA SEBEBİYET VEREN HEYELANLAR Trabzon ili genelinde meydana gelen kütlesel ve en çok can kaybına sebebiyet veren heyelanlar sırasıyla; yılında solaklı vadisinde Of ilçesi Bölümlü köyü ve Çaykara ilçesi Ulucamii köylerinde meydana gelen heyelan olaylarında toplam 146 kişinin ölümüne sebebiyet vermiştir (1) yılında Akçaabat ilçesi Yıldızlı Beldesinde meydana gelen heyelan olayı kaya ortamında (aglomera tüfit) gelişmiş düzlemsel kayma tipindedir. Söz konusu heyelan olayının öncesinde gerekli tahliye işlemlerinin yapılmasından dolayı can kaybı olmamıştır. Kayan malzemenin Sera deresi vadisini tıkaması sonucu ortalama 20 metre derinliğinde yaklaşık m 2 yüz ölçüme sahip bir heyelan gölü oluşmuştur. Sera heyelanı, esas aynada gözlenen ve blok düşmesi şeklinde gelişen şev bozulmaları dışında günümüzde stabil halde gözükmektedir (3) yılında şiddetli yağışlara bağlı olarak Maçka ilçesi Çatak köyünde meydana gelen heyelan olayında 65 kişi yaşamını yitirmiş ve büyük oranda maddi hasarlara sebebiyet vermiştir.

8 4- Beşköy Beldesinde 7-8 Ağustos 1998 tarihleri arasında yağan aşırı yağışlar sonucu eski ve kendi içerisinde duraylı olan heyelan kütlesinin harekete geçmesi sonucunda 47 vatandaş hayatını kaybetmiştir (4). Trabzon ilinde meydana gelen heyelan olayı nedeniyle tek raporda en fazla nakil kararı; Çaykara ilçesi Ulucami köyünün tamamı 1963 tarihinde neticesinde 210 hanenin ( köyün tamamı) Hatay ili Kırıkhan ilçesine nakil edilmiştir. Ancak yerleşim yeri bazında heyelan afeti nedeniyle en fazla nakilin 285 konut ile Düzköy ilçesi Çayırbağı Beldesinde olduğu tespit edilmiştir. Trabzon ili merkez ve ilçeleri ile bu ilçelere bağlı belde ve köylerde, yılları arasında toplam 330 yerleşim biriminde çeşitli afet olayları meydana gelmiş olup, bu afet olayları sonucunda Afet İşleri Genel Müdürlüğü teknik elemanlarınca toplam 1180 adet jeolojik etüt raporu düzenlenmiştir. Jeolojik etüt raporları neticesinde toplam 4520 konutun nakline karar verilmiştir. ( Bu konutlardan 488 konutun vatandaşların kendi imkanları ile nakline, 4032 konutun ise Bakanlığımızca nakline karar verilmiştir.) Söz konusu afet olaylarının meydana geldiği 330 yerleşim biriminden 306 sında heyelan olayları meydana gelmiştir. Meydana gelen heyelan olayları nedeniyle nakline karar verilen konut sayısı 3954 dür. SONUÇ ve ÖNERİLER : ABEP projesi kapsamında, heyelanların ülke genelinde mekansal ve zamansal dağılımını ortaya koyan bu çalışmada depremlerden sonra en önemli afet türünün heyelanlar olduğu belirlenmiştir. Heyelanlardan en fazla etkilenen il Trabzon dur. Afetzede sayısı açısından Ankara, Malatya, Erzurum, Çorum ve Karabük illeri de heyelanlardan önemli derecede etkilenmiştir. Afet verilerinin analizinde gerekli olan sayısal jeolojik, topoğrafik, toprak, jeomorfolojik, iklim, bitki örtüsü, arazi kullanımı vb. diğer altlıkların ivedilikle temin edilmesi, gerek yürütülen projelerin gerekse Afet İsleri Genel Müdürlüğü nün rutin görevlerinin daha sağlıklı yürütülmesi ve yorumlanmasına katkıda bulanacağı düşünülmektedir. Tarım Arazilerinin Uygunluk Sınıfına göre kullanımının sağlanması afetlerden bu alanların etkilenmelerini azaltacaktır. Verilerin standart hale getirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması, yapılacak çalışmaların doğruluğunu ve etkinliğini artıracaktır. Bu yüzden Afet Bilgi Envanterinin daha profesyonel bir hale getirilmesi ve sürekli güncel tutulması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır KAYNAKLAR 1. AİGM Afet İşleri Genel Müdürlüğü Eğitim Haber Bilim Dergisi, Sayı Gökçe O, A. Demir, Özden Ş., Türkiye de Heyelanlı Yerleşim Birimlerinin Dağılımı Ve CBS Ortamında Sorgulanması. 1. Heyelan Sempozyumu. 30 Kasım Trabzon TARHAN, F. (1991) Doğu Karadeniz Heyelanlarına Genel Bir Bakış, Türkiye 1.Ulusal Heyelan Sempozyumu Bildiriler syf 38, Trabzon 4. YAVUZ H. Trabzon Of-Sürmene Köprübaşı Çaykara-Hayrat İlçelerinden Meydana Gelen Su Taşkınları İle İlgili Jeolojik İnceleme Raporu (JMO Dergisi)

Trabzon Heyelanları. Trabzon Landslides

Trabzon Heyelanları. Trabzon Landslides Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 1, No: 2, 2009 (20-30) Electronic Journal of Map Technologies Vol: 1, No: 2, 2009 (20-30) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn: 1309-3983

Detaylı

İL/İlçe Okul Adı Kont Taban Puanı. TRABZON ORTAHİSAR Trabzon Merkez Fen Lisesi ,792. TRABZON YOMRA Trabzon Yomra Fen Lisesi ,075

İL/İlçe Okul Adı Kont Taban Puanı. TRABZON ORTAHİSAR Trabzon Merkez Fen Lisesi ,792. TRABZON YOMRA Trabzon Yomra Fen Lisesi ,075 İL/İlçe Okul Adı Kont Taban Puanı Trabzon Merkez Fen Lisesi 120 487,792 Trabzon Yomra Fen Lisesi 120 483,075 Akçaabat Şehit Gökhan Uzun Fen Lisesi 120 476,154 Kanuni Anadolu Lisesi 204 466,342 Beşikdüzü

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ İlan - 8 TYP Katılımcı Sayısı 30 XII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MİLLİ PARKLAR MÜDÜRLÜĞÜ Ağaçlandırma TYP Başlangıç Tarihi 15.11.2013 1 ay 15 gün Son Başvuru Tarihi 04.11.2013 İkamet Şartı: Beşikdüzü İlçesine Bağlı

Detaylı

TRABZON İLİNDE MEYDANA GELEN HEYELANLAR VE HEYELANLARIN BÖLGEYE ETKİLERİ LANDSLIDES AND THEIR EFFECTS AT THE TRABZON PROVINCE

TRABZON İLİNDE MEYDANA GELEN HEYELANLAR VE HEYELANLARIN BÖLGEYE ETKİLERİ LANDSLIDES AND THEIR EFFECTS AT THE TRABZON PROVINCE Ermenek Tol Medresesinin Deprem Etkisi Altındaki Davranışının İncelenmesi 31 SDU International Technologic Science pp. 31-38 Constructional Technologies TRABZON İLİNDE MEYDANA GELEN HEYELANLAR VE HEYELANLARIN

Detaylı

TRABZON İLİNDEKİ HER BİR LİSENİN 2016 YGS ORTALAMA, PUAN, SIRA BİLGİSİ VE İL - TÜRKİYE SIRALAMALARI

TRABZON İLİNDEKİ HER BİR LİSENİN 2016 YGS ORTALAMA, PUAN, SIRA BİLGİSİ VE İL - TÜRKİYE SIRALAMALARI TRABZON İLİNDEKİ HER BİR LİSENİN 2016 YGS ORTALAMA, PUAN, SIRA BİLGİSİ VE İL - TÜRKİYE SIRALAMALARI TRABZON ADAY SAYILARI TEMEL YGS PUANLARI FEN BİLİMLERİ TÜRKÇE SOSYAL BİLİMLER MATEMATİK YGS'ye Giren

Detaylı

Trabzon'da Burs Veren Vakıflar

Trabzon'da Burs Veren Vakıflar On5yirmi5.com Trabzon'da Burs Veren Vakıflar Trabzon'da burs veren vakfıların adres ve listeleri... Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2012 Perşembe (oluşturma : 11/4/2015) 1)AKÇAABAT İLÇESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE

Detaylı

26 AĞUSTOS 2010 TARİHİNDE RİZE İLİ GÜNDOĞDU BELDESİNDE MEYDANA GELEN AFET OLAYI İLE İLGİLİ TMMOB RAPORU

26 AĞUSTOS 2010 TARİHİNDE RİZE İLİ GÜNDOĞDU BELDESİNDE MEYDANA GELEN AFET OLAYI İLE İLGİLİ TMMOB RAPORU 26 AĞUSTOS 2010 TARİHİNDE RİZE İLİ GÜNDOĞDU BELDESİNDE MEYDANA GELEN AFET OLAYI İLE İLGİLİ TMMOB RAPORU GİRİŞ 26-27 Ağustos 2010 tarihlerinde 14 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan Rize ve

Detaylı

Dr. Emre AKÇALI Şube Müdürü DSİ 22. Bölge Müdürlüğü / TRABZON

Dr. Emre AKÇALI Şube Müdürü DSİ 22. Bölge Müdürlüğü / TRABZON YUKARI HAVZA HEYELANLARININ MANSAP TAŞKINLARINA ETKİSİ VE HEYELAN ERKEN UYARI SİSTEM ÖNERİSİ; TRABZON İLİ ÖRNEĞİ Dr. Emre AKÇALI Şube Müdürü DSİ 22. Bölge Müdürlüğü / TRABZON SUNUM İÇERİĞİ HEYELANLARIN

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ HRT 105 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK Kamu Ölçmeleri Anabilim Dalı www.gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Geographical

Detaylı

Harita 12 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası

Harita 12 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası AFET YÖNETİMİ Kütahya ve çevresi illeri yoğun deprem kuşağında olan illerdir. Bu çevrede tarih boyunca büyük depremler görülmüştür. Kütahya ve çevre iller doğal afet riski taşıyan jeolojik ve topografik

Detaylı

F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Coğrafya Bölümü

F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Coğrafya Bölümü MALATA KENTİ VE AKIN ÇEVRESİ İÇİN OLASI DOĞAL RİSKLER VE AFET ÖNETİMİ (GIS ORTAMINDA ÖRNEK BİR UGULAMA) Dr. Sabri KARADOĞAN F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Coğrafya Bölümü assi assi assi assi assi assi

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Afet envanteri, afet veri tabanı, afet oranı, çığ,heyelan, su baskını, Erzurum

Anahtar Kelimeler: Afet envanteri, afet veri tabanı, afet oranı, çığ,heyelan, su baskını, Erzurum AFET BİLGİ ENVANTER PROJESİ Dr. ŞENAY ÖZDEN* OKTAY GÖKÇE* AHMET DEMİR* AYHAN ÇİFTÇİ* *T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara ÖZ Afet İşleri Genel Müdürlüğü (AİGM), kuruluş

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR T.C. BAŞBAKANLIK AFET ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ve ZARAR AZALTMA DAİRESİ BİLGİ İŞLEM CBS GRUBU İLLERE GÖRE AFETZEDE SAYISI DAĞILIMI

Detaylı

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA NEDİR? Harita; yer yüzeyinin bir düzlem üzerine belirli bir oranda küçültülerek bir takım çizgi ve

Detaylı

YILDIZ TEKNİK DOĞA BİLİMLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANI PROF. ERSOY, milliyet için İNC. ELEDİ- 1 / Serhat Oğuz

YILDIZ TEKNİK DOĞA BİLİMLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANI PROF. ERSOY, milliyet için İNC. ELEDİ- 1 / Serhat Oğuz Türkiye nin Afet Gerçeği YILDIZ TEKNİK DOĞA BİLİMLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANI PROF. ERSOY, milliyet için İNC ELEDİ- 1 / Serhat Oğuz http://www.milliyet.com.tr/yasam/habe r Prof. Şükrü Ersoy un yaptığı

Detaylı

Gümüşhane Heyelanları. Gümüşhane Province of Landslides

Gümüşhane Heyelanları. Gümüşhane Province of Landslides Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 2, No: 1, 2010 (1-12) Electronic Journal of Map Technologies Vol: 2, No: 1, 2010 (1-12) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn: 1309-3983

Detaylı

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ:

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ: ÇIĞ Genellikle boylu bitki örtüsü (orman) çok seyrek veya bulunmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve dış kuvvetler etkisi ile başlayan bir ilk

Detaylı

TÜRKİYE HEYELAN VERİ TABANI

TÜRKİYE HEYELAN VERİ TABANI TÜRKİYE HEYELAN VERİ TABANI Tolga Çan 1, Tamer Y. Duman 2, Şeyda Olgun 2, Şule Çörekçioğlu 2, Ferdane Karakaya Gülmez 2, Hasan Elmacı 2, Semi Hamzaçebi 3, Ömer Emre 4 1 Ç.Ü, Çukurova Üniversitesi, Jeoloji

Detaylı

T.C. TRABZON VALİLİĞİ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü BRİFİNG DOSYASI. 2013 1.Dönem

T.C. TRABZON VALİLİĞİ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü BRİFİNG DOSYASI. 2013 1.Dönem T.C. TRABZON VALİLİĞİ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü BRİFİNG DOSYASI 2013 1.Dönem KURULUŞ BRİFİNG DOSYASI FORMU 1.KURULUŞUN GENEL TANIMI a) Görevleri b) Teşkilat Yapısı c) Kadro ve Personel Durumu d)

Detaylı

KARADENİZ MÜHENDİSLİK

KARADENİZ MÜHENDİSLİK KARADENİZ MÜHENDİSLİK BAĞLIK MAH. ŞEHİT RIDVAN CAD. NO:25/1 KDZ EREĞLİ / ZONGULDAK TEL & FAX : 0 (372) 322 46 90 GSM : 0 (532) 615 57 26 ZONGULDAK İLİ EREĞLİ İLÇESİ KIYICAK KÖYÜ İNCELEME ALANI F.26.c.04.c.4.d

Detaylı

HEYELANLAR HEYELANLARA NEDEN OLAN ETKENLER HEYELAN ÇEŞİTLERİ HEYELANLARIN ÖNLENMESİ HEYELANLARIN NEDENLERİ

HEYELANLAR HEYELANLARA NEDEN OLAN ETKENLER HEYELAN ÇEŞİTLERİ HEYELANLARIN ÖNLENMESİ HEYELANLARIN NEDENLERİ HEYELANLAR Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA Pamukkale Üniversitesi Doğal zemin veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın; yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

Detaylı

Üye Sicil No Tic.Sicil No Ticari Ünvanı Kayıt Tarihi Vergi Dairesi [ Baba Adı, Doğum Tarihi ] Vergi Hesap No

Üye Sicil No Tic.Sicil No Ticari Ünvanı Kayıt Tarihi Vergi Dairesi [ Baba Adı, Doğum Tarihi ] Vergi Hesap No 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 352 404 T.C ZİRAAT BANKASI A.Ş. - TRABZON ŞUBESİ 01.01.1927 Karadeniz V.D. SEÇME+SEÇİLME 354 431 TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.-TRABZON ŞUBESİ 26.08.1924

Detaylı

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul Taşkınların Sebepleri, Ülkemizde Yaşanmış Taşkınlar ve Zararları, CBS Tabanlı Çalışmalar Taşkın Tehlike Haritaları Çalışmaları Sel ve Taşkın Strateji

Detaylı

Arazi örtüsü değişiminin etkileri

Arazi örtüsü değişiminin etkileri Aksaray Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Rize İlinin Arazi Örtüsündeki Zamansal Değişimin (1976 ) Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemi İle Belirlenmesi Yd Yrd. Doç. Dr. Sl

Detaylı

T.C. TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS KARARI

T.C. TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS KARARI Karar No : 07 Oturum : 1 Konusu : TİSKİ Yönetim Kurulu Kararı Belediye Meclisi nin 11.01.2018 tarihli toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel

Detaylı

11 AFET YÖNETİMİ TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ 2014

11 AFET YÖNETİMİ TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ 2014 11 AFET YÖNETİMİ TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ 2014 4 6 10 10 11 11 11 11 12 12 12 13 13 13 13 13 14 15 15 16 16 16 18 18 19 19 1. TÜRKİYE DE AFETLERE GENEL BİR BAKIŞ 2. TRB2 BÖLGESİ NDE AFETLER Bitlis

Detaylı

ARTVİN-MERKEZ-SALKIMLI RESMİ KURUM ALANI

ARTVİN-MERKEZ-SALKIMLI RESMİ KURUM ALANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU ARTVİN-MERKEZ-SALKIMLI RESMİ KURUM ALANI 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI 1 İçindekiler 1. MEVCUT DURUM... 2 1.1. Genel Konum... 2 1.2. Ulaşım Yapısı...

Detaylı

Afet Yönetimi ve. Sel Risk Değerlendirmesi

Afet Yönetimi ve. Sel Risk Değerlendirmesi Afet Yönetimi ve Sel Risk Değerlendirmesi KAPSAM - Afetlerin Genel Durumu - Kriz Yönetiminden Risk Yönetimine Geçiş - Risk Kavramı ve Risk Değerlendirmesi Risk Nedir? Nasıl Belirlenir? Nasıl Yönetilir?

Detaylı

ĐMAR PLANINA ESAS JEOLOJĐK-JEOTEKNĐK ETÜT RAPORU

ĐMAR PLANINA ESAS JEOLOJĐK-JEOTEKNĐK ETÜT RAPORU SAHĐBĐ ĐLĐ ĐLÇESĐ KÖYÜ MEVKĐĐ : BĐGA MERMER SANAYĐ VE TĐC. LTD. ŞTĐ : ÇANAKKALE : BĐGA : KOCAGÜR : SARIGÖL PAFTA NO : 6 ADA NO : -- PARSEL NO : 1731-1732-1734 ĐMAR PLANINA ESAS JEOLOJĐK-JEOTEKNĐK ETÜT

Detaylı

Rize İl Genelinde Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemleri Kurulması. Rize Belediyesi Halil Bakırcı, Rize Belediye Başkanı

Rize İl Genelinde Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemleri Kurulması. Rize Belediyesi Halil Bakırcı, Rize Belediye Başkanı Rize İl Genelinde Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemleri Kurulması Kamu Kurumları Rize Valiliği Kasım Esen, Rize Valisi RİZE VALİLİĞİ Rize Belediyesi Halil Bakırcı, Rize Belediye Başkanı Yürütücü

Detaylı

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU AR TARIM SÜT ÜRÜNLERİ İNŞAAT TURİZM ENERJİ SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇESİ SÜLEYMANİYE KÖYÜ TEPELER MEVKİİ Pafta No : ÇANAKKALE

Detaylı

XIII- SONUÇ ve ÖNERİLER

XIII- SONUÇ ve ÖNERİLER XIII- SONUÇ ve ÖNERİLER 1- Bu çalışma Edirne İli, Keşan İlçesine bağlı Erikli Beldesinde G16-c-15-d-1-d nolu 1/1000 ölçekli hali hazır paftasında sınırları belirtilen tapuda 12 Pafta, 1041 Parsel olarak

Detaylı

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır.

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır. PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: Kapsam: Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği Bursa İli, Gemlik İlçesi, Yeni Mahallesinde, H22-A-09-A-1-C, pafta, 956, 957 nolu imar adaları ile çevresini

Detaylı

DOĞAL AFETLERDE UYDU GÖRÜNTÜLERİNİN KULLANIMI VE INTERNATIONAL CHARTER SPACE AND MAJOR DISASTERS"

DOĞAL AFETLERDE UYDU GÖRÜNTÜLERİNİN KULLANIMI VE INTERNATIONAL CHARTER SPACE AND MAJOR DISASTERS BAYINDIRLIK ve İSKAN BAKANLIĞI AFET İŞLER LERİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ DEPREM ARAŞTIRMA DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI LABORATUVAR LAR ŞUBE MÜDÜRLM RLÜĞÜ DOĞAL AFETLERDE UYDU GÖRÜNTÜLERİNİN KULLANIMI VE INTERNATIONAL

Detaylı

HEYELAN ETÜT VE ARAZİ GÖZLEM FORMU

HEYELAN ETÜT VE ARAZİ GÖZLEM FORMU HEYELAN ETÜT VE ARAZİ GÖZLEM FORMU İL HEYELAN AKTİVİTE DURUMU Olmuş Muhtemel Her ikisi FORMU DÜZENLEYENİN İLÇE AFETİN TARİHİ ADI SOYADI BELDE ETÜT TARİHİ TARİH KÖY GENEL HANE/NÜFUS İMZA MAH./MEZRA/MEVKİİ

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİKSEL ANALİZ TEKNİKLERİ İLE KADİRLİ - ASLANTAŞ (OSMANİYE) ARASININ HEYELAN DUYARLILIK DEĞERLENDİRMESİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİKSEL ANALİZ TEKNİKLERİ İLE KADİRLİ - ASLANTAŞ (OSMANİYE) ARASININ HEYELAN DUYARLILIK DEĞERLENDİRMESİ TMMOB COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KONGRESİ 2013 11-13 Kasım 2013, Ankara COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİKSEL ANALİZ TEKNİKLERİ İLE KADİRLİ - ASLANTAŞ (OSMANİYE) ARASININ HEYELAN DUYARLILIK

Detaylı

ERDEMLİ (MERSİN) İLÇESİNDE YAĞIŞLARA BAĞLI OLARAK GELİŞEN HEYELANLARIN İNCELENMESİ *

ERDEMLİ (MERSİN) İLÇESİNDE YAĞIŞLARA BAĞLI OLARAK GELİŞEN HEYELANLARIN İNCELENMESİ * ERDEMLİ (MERSİN) İLÇESİNDE YAĞIŞLARA BAĞLI OLARAK GELİŞEN HEYELANLARIN İNCELENMESİ * Investigation of the Rainfall-Induced Landslides in Erdemli (Mersin) District Savaş Cemil ŞEN Jeoloji Mühendisliği Tolga

Detaylı

JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ

JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ JEOLOJİKJEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ A. Yalçın 1, C. Gökçeoğlu 2, H. Sönmez 2 1 Aksaray Üniversitesi, Jeoloji Müh. Bölümü, Uygulamalı Jeoloji ABD, Aksaray 2 Hacettepe Üniversitesi,

Detaylı

TRABZON İLİ 2013 YILI MAHALLİ HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANI

TRABZON İLİ 2013 YILI MAHALLİ HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANI TRABZON İLİ 2013 YILI MAHALLİ HİZMETİÇİ EĞİTİM PLANI F.NO FAALİYETİN ADI KATILACAK OLANLAR FAALİYETİN YERİ FAALİYETİN BAŞLAMA TARİHİ FAALİYETİN BİTİŞ TARİHİ FAALİYETİN BAŞLAMA-BİTİŞ SAATLERİ SÜRESİ (GÜN)

Detaylı

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır.

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. Eşref Atabey. 2015. Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. TRABZON İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ DR. EŞREF ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi Tıbbi

Detaylı

TÜRKİYE DE YAŞANMIŞ ( ) DOĞAL AFETLER ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

TÜRKİYE DE YAŞANMIŞ ( ) DOĞAL AFETLER ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME ÖZET: TÜRKİYE DE YAŞANMIŞ (1970-2012) DOĞAL AFETLER ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME E. Özşahin 1 1 Yrd. Doç. Dr., Coğrafya Bölümü, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Email: eozsahin@nku.edu.tr Bu çalışmanın

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Jeofizik Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ seyfullah@madenarama.com.tr Adil Özdemir Jeoloji Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ adil@madenarama.com.tr

Detaylı

Çizgisel Altyapı Tesislerinin Planlamasında Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri

Çizgisel Altyapı Tesislerinin Planlamasında Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri Çizgisel Altyapı Tesislerinin Planlamasında Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri Volkan YILDIRIM, Tahsin YOMRALIOĞLU, Recep NİŞANCI Ebru ÇOLAK, Şevket BEDİROĞLU, Selçuk ERBAŞ Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü YENİLENMİŞ TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTALARI VE DEPREM TEHLİKESİNİN BELİRLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMİ Dr. Tamer Y. DUMAN MTA Genel Müdürlüğü, Jeoloji Etütleri Dairesi Türkiye neden bir deprem ülkesi? Yerküre iç-dinamikleri

Detaylı

Şekil 6. Kuzeydoğu Doğrultulu SON-B4 Sondaj Kuyusu Litolojisi

Şekil 6. Kuzeydoğu Doğrultulu SON-B4 Sondaj Kuyusu Litolojisi SON-B4 (Şekil 6) sondajının litolojik kesitine bakıldığında (inceleme alanının kuzeydoğusunda) 6 metre ile 13 metre arasında kavkı ve silt bulunmaktadır. Yeraltı su seviyesinin 2 metrede olması burada

Detaylı

İLAÇ FİRMALARININ PAZAR PAYLARININ CBS İLE ANALİZİ: TRABZON ÖRNEĞİ

İLAÇ FİRMALARININ PAZAR PAYLARININ CBS İLE ANALİZİ: TRABZON ÖRNEĞİ İLAÇ FİRMALARININ PAZAR PAYLARININ CBS İLE ANALİZİ: TRABZON ÖRNEĞİ H.E. Çolak 1, R. Nişancı 2 Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü, GISLab, 61080, Trabzon 1 ecolak@ktu.edu.tr; 2 rnisanci@ktu.edu.tr

Detaylı

KIRSAL ALANDA YAŞAYAN HALKIN EVSEL SU DEPOSU KULLANIMLARI TRABZON DAN BİR ÇALIŞMA

KIRSAL ALANDA YAŞAYAN HALKIN EVSEL SU DEPOSU KULLANIMLARI TRABZON DAN BİR ÇALIŞMA KIRSAL ALANDA YAŞAYAN HALKIN EVSEL SU DEPOSU KULLANIMLARI TRABZON DAN BİR ÇALIŞMA DR. CEVRIYE CEYDA KOLAYLI, PROF. DR. MURAT TOPBAŞ, DR. ŞEHBAL YEŞİLBAŞ ÜÇÜNCÜ, PROF. DR. GAMZE ÇAN, DOÇ. DR. N. ERCÜMENT

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail.

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail. ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,TEPE MAHALLESİ MEVKİİ I17-D-23-A PAFTA, 210 ADA-16 PARSELE AİT REVİZYON+İLAVE NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/5000 25/02/2015 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

BALIKESİR İLİ ERDEK İLÇESİ ALAATTİN MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

BALIKESİR İLİ ERDEK İLÇESİ ALAATTİN MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ ERDEK İLÇESİ ALAATTİN MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 180 ADA 19-20-31-33-36 PARSEL 1/5000 18_19M - 20_21LM 2017 1 2 1. Planlama Alanı Tanımı Balıkesir ili, Erdek

Detaylı

Yamaç dengesinin bozulması kütle hareketlerinin oluşumunun en önemli nedenidir.

Yamaç dengesinin bozulması kütle hareketlerinin oluşumunun en önemli nedenidir. KÜTLE HAREKETLERİ Ayrışma ile oluşmuş malzemenin veya kaya kütlelerinin yerçekiminin etkisiyle yamaçlardan aşağıya doğru yavaş veya hızlı bir şekilde kütlesel olarak yer değiştirme olayına kütle hareketi

Detaylı

T.C. BaĢbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaĢkanlığı Planlama ve Zarar Azaltma Daire BaĢkanlığı. Sinan DEMĠR

T.C. BaĢbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaĢkanlığı Planlama ve Zarar Azaltma Daire BaĢkanlığı. Sinan DEMĠR T.C. BaĢbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaĢkanlığı Planlama ve Zarar Azaltma Daire BaĢkanlığı Sinan DEMĠR AFET YÖNETĠMĠNĠN TEMEL AġAMALARI Zarar Azaltma Hazırlık AFET Müdahale ĠyileĢtirme AFET YÖNETĠMĠNĠN

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI TRABZON DEFTERDARLIĞI ŞUBAT 2015 BRİFİNG DOSYASI

T.C. MALİYE BAKANLIĞI TRABZON DEFTERDARLIĞI ŞUBAT 2015 BRİFİNG DOSYASI T.C. MALİYE BAKANLIĞI TRABZON DEFTERDARLIĞI ŞUBAT 2015 BRİFİNG DOSYASI TRABZON DEFTERDARLIĞI DEFTERDARLIĞIMIZ 29 MAYIS 1936 TARİH VE 2996 SAYILI MALİYE TEŞKİLATI VE VAZİFELERİ HAKKINDA KANUN İLE VİLAYETLER

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 5/29/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 5/29/2017 2 BÖLÜM 9 KÜTLE HAREKETLERİ 5/29/2017 3 9.1.

Detaylı

MOTORLU ARAÇ ENVANTER FORMU MARKASI MODEL ŞASE NO MOTOR NO FORD- TRANSİT MERCEDES BENZ CİTROEN 2000 2334215917421 10FZ1R0361149 MERCEDES BENZ

MOTORLU ARAÇ ENVANTER FORMU MARKASI MODEL ŞASE NO MOTOR NO FORD- TRANSİT MERCEDES BENZ CİTROEN 2000 2334215917421 10FZ1R0361149 MERCEDES BENZ MOTORLU ARAÇ ENVANTER FORMU İl t/3 TAHSİS EDİLEN KURUM PLAKASI EDİNME ŞEKLİ CİNSİ DÖNÜŞÜM GEÇİRMİŞ İSE EN SON HALİ MARKASI MODEL ŞASE NO MOTOR NO HİZMET VERDİĞİ KURUM DÜŞÜNCELER 1 61 EF695 BAK. BİNEK BİNEK

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 4/3/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 4/3/2017 2 BÖLÜM 4 TABAKALI KAYAÇLARIN ÖZELLİKLER, STRATİGRAFİ,

Detaylı

2013 YILI FAALİYET RAPORU

2013 YILI FAALİYET RAPORU T.C. TRABZON VALİLİĞİ İL AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI FAALİYET RAPORU 2014 Felaket başa gelmeden önce tedbirleri düşünmek lazımdır, Başa geldikten sonra dövünmenin faydası yoktur Mustafa Kemal

Detaylı

HEYELAN ÖNLEME ÇALIŞMALARI

HEYELAN ÖNLEME ÇALIŞMALARI HEYELAN ÖNLEME ÇALIŞMALARI Tayfun KURT Araştırma Görevlisi tayfun.kurt@istanbul.edu.tr Araş. Gör. Sunum İçeriği 1 2 3 4 Heyelan Nedenleri Heyelan Çeşitleri Ormancılıkta Heyelan Kontrolü Çalışmaları Tartışma

Detaylı

Şehir Planlama ve Danışmanlık

Şehir Planlama ve Danışmanlık GAZİANTEP İLİ NİZİP İLÇESİ DOĞRULAR MAHALLESİ 189 ADA 1 NOLU PARSEL İLAVE NAZIM İMAR PLANI 1/5000 AÇIKLAMA RAPORU İsmetpaşa Mahallesi Azerbaycan Bulvarı A.Gedemenli İş Merkezi Kat:7 No:47 KAHRAMANMARAŞ

Detaylı

II. DOĞAL AFETLER (NATURAL DISASTERS)

II. DOĞAL AFETLER (NATURAL DISASTERS) II. DOĞAL AFETLER (NATURAL DISASTERS) Olay, tehlike ve felaket (afet) arasında belirgin bir fark vardır. Doğal bir olay (jeolojik veya iklimsel olabilir) basit olarak doğal bir oluşumdur. Tehlike ise (jeolojik

Detaylı

ONDOKUZMAYIS İLÇESİ NDE (SAMSUN) AFETE YÖNELİK CBS ÇALIŞMALARI

ONDOKUZMAYIS İLÇESİ NDE (SAMSUN) AFETE YÖNELİK CBS ÇALIŞMALARI TÜRKİYE 17. ESRI KULLANICILARI TOPLANTISI ONDOKUZMAYIS İLÇESİ NDE (SAMSUN) AFETE YÖNELİK CBS ÇALIŞMALARI Kıvanç ÇALIŞKAN Harita Mühendisi 25 Mayıs 2012 - ANKARA SUNUM İÇERİĞİ GİRİŞ AMAÇ VE KAPSAM MATERYAL,

Detaylı

T.C TRABZON VALĠLĠĞĠ ĠL AFET VE ACĠL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ. BÖLGEMĠZDEKĠ AFETLER VE AFET YÖNETĠMĠ Uğur SERENCAM Ġl Afet ve Acil Durum Müdürü

T.C TRABZON VALĠLĠĞĠ ĠL AFET VE ACĠL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ. BÖLGEMĠZDEKĠ AFETLER VE AFET YÖNETĠMĠ Uğur SERENCAM Ġl Afet ve Acil Durum Müdürü BÖLGEMĠZDEKĠ AFETLER VE AFET YÖNETĠMĠ Uğur SERENCAM Ġl Afet ve Acil Durum Müdürü AFET NEDĠR? Ġnsanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar meydana getiren, normal yaşamı ve insan faaliyetlerini durdurarak

Detaylı

MEVZİİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU

MEVZİİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU SINIRLI SORUMLU KARAKÖY TARIMSAL KALKINMA KOOP. MEVZİİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU ÇANAKKALE İLİ BAYRAMİÇ İLÇESİ KARAKÖY KÖYÜ Pafta No : 1-4 Ada No: 120 Parsel No: 61 DANIŞMANLIK ÇEVRE

Detaylı

ÇIĞ DUYARLILIK ANALİZİ RAPORU

ÇIĞ DUYARLILIK ANALİZİ RAPORU T.C... VALİLİĞİ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü..İli, İlçesi, Beldesi.. Mevkii ÇIĞ DUYARLILIK ANALİZİ RAPORU Hazırlayanlar:. Arşiv No:.. Tarih: İÇİNDEKİLER DİZİNİ İÇINDEKILER DIZINI ŞEKILLLER DIZINI ÇIZELGELER

Detaylı

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1015 ADA 14 PARSEL 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1015 ADA 14 PARSEL 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ- İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1015 ADA 14 PARSEL 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

Detaylı

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ KURTULUŞ MAHALLESİ ada 2 parsel- 10 ada 4, 5, 7 parsel -9 ada 12 parsel

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ KURTULUŞ MAHALLESİ ada 2 parsel- 10 ada 4, 5, 7 parsel -9 ada 12 parsel MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ- İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ KURTULUŞ MAHALLESİ 1264 ada 2 parsel- 10 ada 4, 5, 7 parsel -9 ada 12 parsel 1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEKLİ

Detaylı

Posta Adresi: Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, 54187, Adapazarı, Sakara

Posta Adresi: Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, 54187, Adapazarı, Sakara 1999 MARMARA DEPREMİ SONRASI ADAPAZARI YERLEŞİM ALANI İÇİN HASAR TESPİT ANALİZLERİ ANALYSIS OF THE DAMAGE ASSESSMENTS OF ADAPAZARI CITY AFTER 1999 MARMARA EARTHQUAKE SÜNBÜL A.B. 1, DAĞDEVİREN U. 1, GÜNDÜZ

Detaylı

Doğu Karadeniz Bölümü nde Maksimum Yağışlar ve Taşkınlar Açısından Önemi

Doğu Karadeniz Bölümü nde Maksimum Yağışlar ve Taşkınlar Açısından Önemi GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Sayı2 (24) 79-92 Doğu Karadeniz Bölümü nde Maksimum Yağışlar ve Taşkınlar Açısından Önemi The Maximum Rainfalls in the Eastern Black Sea Region and their Importance

Detaylı

PETMA BEJ MERMER OCAĞI. PETMA MERMER DOĞALTAŞ ve MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

PETMA BEJ MERMER OCAĞI. PETMA MERMER DOĞALTAŞ ve MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2014 PETMA BEJ MERMER OCAĞI PETMA MERMER DOĞALTAŞ ve MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ OCAK HAKKINDA BİLGİLER 1) OCAK RUHSAT BİLGİLERİ İLİ İLÇE KÖYÜ : TOKAT : TURHAL : ORMANÖZÜ RUHSAT NUMARASI

Detaylı

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Projeleri. TÜBİTAK Projeleri

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Projeleri. TÜBİTAK Projeleri Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Projeleri Baraj Tipi Büyük Yapılarda Kayaçlardaki Ayrışmaya Bağlı Direnç Azalmasının İyileştirilmesi, 2003 (97K12048), Ayhan Koçbay, R.Pelin Bilgehan. Özet: Obruk baraj

Detaylı

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA ISLAHI DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ DR.HAVVA KAPTAN ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA

Detaylı

BURSA ĠLĠ ĠÇĠN ZEMĠN SINIFLAMASI VE SĠSMĠK TEHLĠKE DEĞERLENDĠRMESĠ PROJESĠ

BURSA ĠLĠ ĠÇĠN ZEMĠN SINIFLAMASI VE SĠSMĠK TEHLĠKE DEĞERLENDĠRMESĠ PROJESĠ BURSA ĠLĠ ĠÇĠN ZEMĠN SINIFLAMASI VE SĠSMĠK TEHLĠKE DEĞERLENDĠRMESĠ PROJESĠ AMAÇ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) arasında protokol imzalanmıştır. Projede, Bursa

Detaylı

Yerleşik Alanlar, Yapılı Kentsel Çevre Çevre Düzeni Planları Nazım İmar Planları 3- Planlama Aşaması Gelişmeye Açılacak Alanlar

Yerleşik Alanlar, Yapılı Kentsel Çevre Çevre Düzeni Planları Nazım İmar Planları 3- Planlama Aşaması Gelişmeye Açılacak Alanlar 3- Planlama Aşaması Gelişmeye Açılacak Alanlar Gelişme alanlarında yapılacak planlarda jeolojikjeoteknik veriler, alanın yerleşime açılma önceliği, açılacak ise hangi kullanım türü için uygun olduğu, yerleşme

Detaylı

1- I.ETAP ÇELİK KARDEŞLER A.Ş. AKÇAABAT ET İŞLEME TESİSLERİ 2- I.ETAP AYKUT SÜT A.Ş. AKÇAABAT DÜZKÖY SÜT İŞLEME TESİSLER

1- I.ETAP ÇELİK KARDEŞLER A.Ş. AKÇAABAT ET İŞLEME TESİSLERİ 2- I.ETAP AYKUT SÜT A.Ş. AKÇAABAT DÜZKÖY SÜT İŞLEME TESİSLER 1- I.ETAP ÇELİK KARDEŞLER A.Ş. AKÇAABAT ET İŞLEME TESİSLERİ YENİ PROJE %50 Hibe 172.172.TL 2- I.ETAP AYKUT SÜT A.Ş. AKÇAABAT DÜZKÖY SÜT İŞLEME TESİSLER YENİ PROJE %50 hibe 174.462.TL 3- II. ETAP ARICILAR

Detaylı

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ Arş. Gör. Burak ARICAK Arş. Gör. Erhan ÇALIŞKAN Öğrt. Gör. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Prof. Dr. H.Hulusi ACAR KAPSAM Giriş Orman yollarının

Detaylı

AFET İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİİLE YAPILAN ÇALIŞMALAR

AFET İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİİLE YAPILAN ÇALIŞMALAR Özmen, B., 2003, Afet İşleri Genel Müdürlüğünde Coğrafi Bilgi Sistemi ile Yapılan Çalışmalar, Coğrafi Bilgi Sistemleri Semineri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonu, 1 Temmuz 2003 Ankara.

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ - AKDENİZ DEPREMİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ - AKDENİZ DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ - AKDENİZ DEPREMİ BASIN BÜLTENİ 21 Temmuz 2017 tarihinde Gökova Körfezi - Akdeniz

Detaylı

DOĞU KARADENĠZDE HEYELAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE ĠLĠġKĠN DÜġÜNCELER

DOĞU KARADENĠZDE HEYELAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE ĠLĠġKĠN DÜġÜNCELER DOĞU KARADENĠZDE HEYELAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE ĠLĠġKĠN DÜġÜNCELER Kayıtlara göre, Doğu Kara Denizde heyelan sorunun varlığı 1929 dan beri bilinmektedir. Bu coğrafyada, özellikle can kaybına neden olan heyelanlardan

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

Yapılma Yöntemleri: » Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) TOPOĞRAFİK KONTURLAR

Yapılma Yöntemleri: » Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) TOPOĞRAFİK KONTURLAR TOPOĞRAFİK HARİTALAR EŞ YÜKSELTİ EĞRİLERİ TOPOĞRAFİK HARİTALAR Yapılma Yöntemleri:» Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) HARİTALAR ve ENİNE KESİT HARİTALAR Yeryüzü şekillerini

Detaylı

T.C. TRABZON VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İZLEME ARAŞTIRMASI SINAVI YÖNERGESİ

T.C. TRABZON VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İZLEME ARAŞTIRMASI SINAVI YÖNERGESİ T.C. TRABZON VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İZLEME ARAŞTIRMASI SINAVI YÖNERGESİ GENEL BİLGİLER SINAVIN ADI: İZLEME ARAŞTIRMASI SINAVI İZLEME ARAŞTIRMASI YAPILACAK DERSİN Adı Sınav Tarihi Sınıf Saati

Detaylı

TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ

TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ YALÇIN ÜN Meteoroloji Mühendisi Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı Çevre Şube Müdür V. Nisan 2013 - İstanbul SUNUM

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ 21 Temmuz 2017 tarihinde Gökova Körfezi- Akdeniz de yerel saat ile

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI KAYA OYMA YAPILARININ TASARIMINDA JEOFİZİK ETÜTLER RAPOR FORMATI Mart - 2016 Yönetim Kurulu nun 01/03/2016 tarih ve 107 sayılı kararı

Detaylı

Yığma Yapıların Deprem Güvenliklerinin Arttırılması

Yığma Yapıların Deprem Güvenliklerinin Arttırılması Yığma Yapıların Deprem Güvenliklerinin Arttırılması TÜRKİYE DE YIĞMA BİNALAR İÇİN DEPREMSEL RİSK HARİTASI ELDE EDİLMESİ Yard. Doç. Dr. Ahmet TÜRER & Abdullah DİLSİZ (M.S.) 17.02.2005 AMAÇ & KAPSAM Bu çalışmada,

Detaylı

FAYLARDA YIRTILMA MODELİ - DEPREM DAVRANIŞI MARMARA DENİZİ NDEKİ DEPREM TEHLİKESİNE ve RİSKİNE FARKLI BİR YAKLAŞIM

FAYLARDA YIRTILMA MODELİ - DEPREM DAVRANIŞI MARMARA DENİZİ NDEKİ DEPREM TEHLİKESİNE ve RİSKİNE FARKLI BİR YAKLAŞIM FAYLARDA YIRTILMA MODELİ - DEPREM DAVRANIŞI MARMARA DENİZİ NDEKİ DEPREM TEHLİKESİNE ve RİSKİNE FARKLI BİR YAKLAŞIM Ramazan DEMİRTAŞ Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi, Aktif Tektonik

Detaylı

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel)

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) The Cave With Multiple-Periods And Origins Characterizing The

Detaylı

TC İNKİLAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK PUANI. DİN KÜLTÜRÜ ve AH.BİLG. PUANI FEN BİLİMLERİ PUANI KURUM KODU

TC İNKİLAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK PUANI. DİN KÜLTÜRÜ ve AH.BİLG. PUANI FEN BİLİMLERİ PUANI KURUM KODU 1 ORTAHİSAR 99959651 ÖZEL İPEKYOLU ORTAU 36 91,16 91,11 1. 85,83 1. 90,97 1. 91,94 2. 97,64 2. 89,44 3. 2 ORTAHİSAR 99952401 ÖZEL TRABZON ATA ORTAU 12 90,28 88,75 2. 85,42 2. 85,83 5. 88,75 3. 97,92 1.

Detaylı

08 Mart 2010 Elazığ-Kovancılar Deprem Raporu

08 Mart 2010 Elazığ-Kovancılar Deprem Raporu İMO Diyarbakır Şube tarafından hazırlanan 08 Mart 2010 Elazığ-Kovancılar Deprem Raporu 1. Giriş 08 Mart 2010 Pazartesi günü saat 04:32 de (GMT: 02:32) Elazığ Kovancılar ilçesinde orta büyüklükte yıkıcı

Detaylı

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE... (İL)... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU HAZIRLAYAN TEKNİK SORUMLU Adı Soyadı JEOLOJİ MÜHENDİSİ Oda Sicil No AY-YIL 1 İLETİŞİM İLE İLGİLİ BİLGİLER

Detaylı

TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI

TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI Tuğçehan Fikret GİRAYHAN Orman ve Su İşleri Uzmanı 17.11.2015- ANTALYA İÇERİK Taşkın Kavramı ve Türkiye

Detaylı

KENTSEL GELİŞİM VE DEPREM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE BİR ÖRNEK: İSKENDERUN (HATAY)

KENTSEL GELİŞİM VE DEPREM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE BİR ÖRNEK: İSKENDERUN (HATAY) ÖZET: KENTSEL GELİŞİM VE DEPREM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE BİR ÖRNEK: İSKENDERUN (HATAY) M. Değerliyurt 1 1 Araştırma Görevlisi, Coğrafya Bölümü, Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay Email: mdegerliyurt@mku.edu.tr

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE.

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. ULUSAL DEPREM İZLEME MERKEZİ 10 ŞUBAT 2015 GÖZLÜCE-YAYLADAĞI (HATAY) DEPREMİ BASIN BÜLTENİ 10 Şubat 2015 tarihinde Gözlüce-Yayladağı nda (Hatay) yerel saat ile 06:01 de

Detaylı

Doğal Afetler ve Kent Planlama

Doğal Afetler ve Kent Planlama Doğal Afetler ve Kent Planlama Yer Bilimleri ilişkisi TMMOB Şehir Plancıları Odası GİRİŞ Tsunami Türkiye tektonik oluşumu, jeolojik yapısı, topografyası, meteorolojik özellikleri nedeniyle afet tehlike

Detaylı

Ekonomik Rapor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / 307

Ekonomik Rapor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /  307 2.9 Bölgesel Düzeyde Seçilmiş Özet Göstergeler Bu bölümde gerek İBBS Düzey-2, gerekse İBBS Düzey-3 e göre seçilmiş olan özet göstergeleri çok daha yalın bir şekilde yorumlayabilmek üzere, sınıf sayısı

Detaylı

KAYA DÜŞMESİ DUYARLILIK ANALİZİ RAPORU

KAYA DÜŞMESİ DUYARLILIK ANALİZİ RAPORU T.C... VALİLİĞİ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü..İli, İlçesi, Beldesi. Mevkii KAYA DÜŞMESİ DUYARLILIK ANALİZİ RAPORU Hazırlayanlar:. Arşiv No:.. Tarih: İÇİNDEKİLER DİZİNİ İÇINDEKILER DIZINI ŞEKILLLER DIZINI

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

Deprem, yerkabuğunun içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamı ve yeryüzünü

Deprem, yerkabuğunun içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamı ve yeryüzünü Deprem, yerkabuğunun içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamı ve yeryüzünü sarsma olayıdır. Bir deprem planı hazırlamalıyız. Bu planda

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI

T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI 212 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TEMMUZ 212 -STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI- AFAD 212 2 TAKDİM 518 sayılı Kamu Mali Yönetimi

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 12 HAZİRAN 2017 KARABURUN AÇIKLARI- EGE DENİZİ DEPREMİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 12 HAZİRAN 2017 KARABURUN AÇIKLARI- EGE DENİZİ DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 12 HAZİRAN 2017 KARABURUN AÇIKLARI- EGE DENİZİ DEPREMİ 12 Haziran 2017 tarihinde Karaburun Açıkları Ege Denizi

Detaylı