EBRU ÖZDEN BALIKESİR KURTDERELİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EBRU ÖZDEN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EBRU ÖZDEN BALIKESİR KURTDERELİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EBRU ÖZDEN"

Transkript

1 BALIKESİR KURTDERELİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

2 TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖRLERE DAĞILIMI

3 TÜRKİYE NİN EKONOMİSİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER COĞRAFİ KONUMU YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ İKLİM ÖZELLİKLERİ NÜFUS VE YERLEŞME DURUMU YER ALTI KAYNAKLARI DOĞAL AFETLER

4 Türkiye de ekonominin gelişmesini etkileyen coğrafi etmenler. 1.Coğrafi Konum Türkiye enlemine bağlı olarak ılıman kuşakta yer alır. 4 mevsim belirgin olarak görülür. Bu durum tarımsal ürün çeşitliliğini artırıp, turizm faaliyetlerini çeşitlendirmiştir. Bu hangi konumla ilgilidir?

5 Türkiye de ekonominin gelişmesini etkileyen coğrafi etmenler. 1.Coğrafi Konum Kıtalar arasındaki konuma bağlı olarak endüstrileşmiş Batı Avrupa ülkeleriyle petrol üreten Orta Doğu ülkeleri arasında en kısa kara, deniz ve hava ulaşımı Türkiye üzerinden yapılır. Bu durum ticari faaliyetleri olumlu etkiler.

6 2.Yerşekilleri Türkiye topraklarının % 60 kadarı 750 m den daha yüksektir. Bu da ulaşım, tarım, sanayi gibi ekonomik faaliyetleri olumsuz yönde etkilemektedir.

7 Türkiye ortalama yükseltisi fazla, dağlık, engebeli bir ülkedir. Bu nedenle; Dağlık ve engebesi fazla olan yerlerde makine kullanımı sınırlıdır. Ekili - dikili alan oranı genel olarak azdır. Batıdan doğuya doğru gidildikçe yükselti artar. Bu nedenle batıdan doğuya doğru gidildikçe; Ürün çeşidi azalır. Ürünlerin olgunlaşma ve hasat zamanı gecikir. Sebzecilik azalır.

8 3.İklim İklim şartlarının hem olumlu hem de olumsuz etkileri vardır. Olumlu Farklı iklim tiplerini yaşıyor olmamız büyük avantajdır. Çünkü bu durum bitki, tarım ürünü çeşitliliğine ve ekonomik faaliyetlerin farklılaşmasına, farklı pazarların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Olumsuz İklimin çok sert olduğu doğu bölgelerimizde tarım, hayvancılık, ulaşım, kısacası tüm ekonomik etkinlikler olumsuz etkilenmektedir. İklimin kurak olduğu iç ve güneydoğu bölgelerimizde de olumsuzluklar yaşanmaktadır.

9 İklim turizm faaliyetlerini de etkiler. Farklı mevsimlerin yaşanması turizm çeşitliliğini artırır. Ege ve Akdeniz kıyılarında plaj turizmi gelişmişken, yükseltisi fazla olan dağlarımızda kış sporları turizmi gelişmiştir. ( Türkiye nin 2005 yılı turizm geliri 18 milyar $ dır)

10 Ülkemizde yıllık ortalama yağış ve nem oranının yüksek olduğu iklimlerde orman örtüsü ve buna bağlı olarak çeşitli sanayi dalları gelişmiştir.

11 4.NÜFUS VE YERLEŞME DURUMU Türkiye genç nüfuslu bir ülkedir.çalışma çağındaki insanlara yeteri kadar iş bulunamamakta ve işsizlik ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Nüfus artışı tüketimin artmasına neden olmakta bu da ihracatı azaltmakta ithalatı arttırmaktadır. Hızlı nüfus artışı nedeniyle demografik yatırımlar ekonomik kalkınmamızın hızını azaltmaktadır. Nüfus artışı, iç ve dış göçleri de arttırmaktadır.

12 Türkiye nin jeolojik yapısı maden çeşitliliğini de arttırmıştır. Türkiye de krom, demir, bakır, bor mineralleri, boksit ve civa gibi birçok maden bulunmaktadır.

13 6. DOĞAL AFETLER: Deprem ve sel başta olmak üzere her yıl ülkemizde çok sayıda meydana gelen don, çığ, heyelan, sis, orman yangını gibi doğal afetler, ülkemizde çok büyük ekonomik kayıpların yanında can kayıplarına neden olmaktadır.

14 TÜRKİYE DE UYGULANAN EKONOMİ POLİTİKALARININ GENEL AMAÇLARI: Doğal ve beşeri kaynakları en verimli şekilde kullanmak. İstihdamı artırmak.( İşsizliği azaltmak ) Dengeli gelir dağılımı oluşturmak İstikrarlı bir kalkınmayı sağlamak Dış borçlarla ilgili ödeme planını belirlemek NOT: Bu amaçla Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar farklı dönemlerde çeşitli çalışmalar yapılmıştır.

15 DÖNEMİ: SİYASİ ve ASKERİ zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar İKTİSADİ zaferlerle taçlandırılmazlarsa sürekli olamazlar, az zamanda sönerler. (Şubat 1923)

16 DÖNEMİ: 17 Şubat 1923: İzmir İktisat Kongresi toplandı. Kongrede devletin ekonomiyi özendirici ve düzenleyici olarak etkili olması kararlaştırıldı. Cumhuriyetin ilk beş yılındaki uygulamalar bu kongrede alınan kararlara göre şekillenmiştir yılında Aşar Vergisi kaldırıldı yılında tarımda makineleşmenin sağlanması için teşvikler verildi yılında Teşviki Sanayi Kanunu ve Gümrük Kanunu çıkarıldı da Merkez Bankası kuruldu.türk parasını koruma kanunu çıkarıldı

17 KONGREDE ALINAN KARARLAR: 1. Hammaddesi yurt içinde yetişen veya yetiştirilebilen sanayi dalları kurulması, 2. El işçiliğinden ve küçük imalattan süratle fabrikaya veya büyük işletmeye geçilmelidir, 3. Devlet yavaş yavaş iktisadi görüşleri de olan bir organ haline gelmeli ve özel sektörler tarafından kurulamayan teşebbüsler devletçe ele alınmalıdır. 4. Özel teşebbüslere kredi sağlayacak bir Devlet Bankası kurulmalıdır. 5. Dış rekabete dayanabilmek için sanayinin toplu ve bütün olarak kurulması gerekir. 6. Yabancıların kurdukları tekellerden kaçınılmalıdır. 7. Sanayinin teşviki ve milli bankaların kurulması sağlanmalıdır. 8. Demiryolu inşaat programına bağlanmalıdır. 9. İş erbabına amele değil, işçi denmelidir. 10. Sendika hakkı tanınmalıdır.

18 DÖNEMİ: Karma ekonomi sistemi ile sanayinin temelini oluşturacak yatırımların gerçekleştirilmesi benimsenmiştir yılında Sümerbank kuruldu yılında özel sermaye yetersizliği nedeniyle Türkiye, devletçilik yoluyla sanayileşme politikasına geçti yıllarında II. Dünya Savaşı nın yaşanması nedeniyle yatırımlar azalmış, kaynaklar savunma amaçlı kullanılmıştır.- Milli Ekonomiyi Koruma Kanunu çıkarılmıştır.

19 DÖNEMİ: Ekonomik kalkınmanın en hızlı olduğu dönemlerden biridir. Ekonomide devletin etkisi azalmıştır. Altyapı çalışmalarına önem verilmiştir, ( Yol, Sulama, Liman, Enerji Projeleri hayata geçirilmiştir.) Tarımda önemli gelişmeler sağlanmış ancak sanayiye yeterince önem verilmemiştir.

20 1960 tan Sonraki Dönem: DPT kurulmuş. ( Devlet Planlama Teşkilatı ) Ekonomik, Sosyal ve Kültürel kalkınmanın hızlandırılması için kalkınma planlarının uygulanması düşüncesi benimsenmiştir.

21 TÜRKİYE DE TARIM İnsanın toprağı işleyerek ürün elde etme faaliyeti. Hayvancılık ve Ormancılık faaliyetleri de tarım içinde yer alır.

22 TÜRKİYE DE TARIMIN ÖNEMİ Temel besin maddesidir. Sanayide hammadde olarak kullanılır. İhracatta önemli bir paya sahiptir. Temel geçim kaynakları arasındadır. Milli gelirin ¼ ü tarımdan karşılanır.

23 TÜRKİYE DE TARIMIN ÖZELLİKLERİ Tarım ürünleri çeşitliliği fazladır. Yer şekilleri engebeli ve yükseltinin fazla olduğu Doğu Anadolu,Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde tarım alanları dardır. Yer şekillerinin sade ve yükseltinin az olduğu İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Marmara ve Ege bölgelerinde tarım alanları geniştir.

24 Türkiye'de tarım alanlarının dağılışı 1% 9% ekili alan 18% nadas 72% dikili alan diğer BÖLGE YÜZÖLÇÜMLERİNE GÖRE EKİLİ DİKİLİ ALANLARIN ORANI Marmara % 30 İç Anadolu % 27 Güneydoğu Anadolu % 27 Ege Bölgesi % 24 Akdeniz Bölgesi % 18 Karadeniz % 16 Doğu Anadolu % 10

25 Yer şekillerinin engebeli, yükseltinin fazla ve bitki örtüsünün cılız olduğu yerlerde erozyon fazladır. Yağışın yetersiz ve yağış rejiminin düzensiz olmasından dolayı, tarım topraklarının 1/5 i nadasa bırakılır. Geleneksel tarım yöntemleri kullanıldığında verim düşüktür. Doğal koşullara bağımlılıktan dolayı üretimde dalgalanmalar yaşanır.

26

27

28 Tarımı İşleme Metotları İntansif (Yoğun-Modern) Tarım: Ekstansif (ilkel-kaba-yaygın) Tarım: Nadas Tarım Metodu: Türkiye'de nadas tarımının en fazla uygulandığı bölge İç Anadolu Bölgesidir. Nadas olayı en az Karadeniz bölgesinde uygulanır. Nöbetleşe ekim: Plantasyon Tarım Metodu: Tropikal kuşakta ticari amaçla çok geniş alanlarda bir veya bir kaç çeşit ürün yetiştirmeye dayalı tarım metodudur. Ör: Brezilya'da; çay, kahve ve muz, Seylan (Srilenka)'da; çay, Malezya'da; kauçuk gibi.

29 TÜRKİYE'DE TARIM TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER A. DOĞAL FAKTÖRLER Toprak: En verimli topraklar, alüvyal topraklardır. Vadi tabanı düzlükleri, deltalar ve birçok çöküntü ovası alüvyal topraklardan oluşur. Buna karşılık tuzlu, jipsli bol killi toprakların verimleri çok düşüktür.

30 Manisa Kula Volkanik Arazi

31 Türkiye deki Ekili Alanların Ürün Bazındaki Dağılımı Tahıllar % 74 Sanayi Bitkileri % 11 Baklagiller % 8 Sebze ve Meyveler % 5 Yumrulu Bitkiler % 2

32 İklim Özellikleri: Yağış ve sıcaklık, tarımsal ürün çeşidini ve tarımsal ürün miktarını önemli ölçüde etkiler. SICAKLIK: Tarım ürünlerinin çeşitliliğini ve yetişme süresini etkileyen önemli bir faktördür. Muz, Zeytin, Turunçgiller Yüksek Sıcaklık Elma, Üzüm, Arpa, Çavdar Soğuğa Dayanıklı NEM VE YAĞIŞ: Mahsulün miktarını belirleyen faktördür. Çay, Fındık, Pirinç Bol Yağış Buğday, Mercimek, Arpa Az Yağış

33 Monokültür Monokültür: Bir yerde geniş alanda yaygın olarak yetiştirilen tarım ürünlerine denir. Fındık Ordu, Çay Rize, Pamuk Harran, Muz Anamur, Ayçiçeği Ergene Polikültür Bir bölgeye her yıl farklı ürünü ekme şeklinde yapılan tarım.

34 İklim grafiklerinin sıcaklık eğrisinden; yola çıkılarak bir bölgede yetiştirilen tarım ürünleri tespit edilebilir. Örneğin "Kış sıcaklıkları 10 C civarında olan bir yer için zeytin, incir, turunçgil, çay tarımı yapılabilir." yorumları yapılabilir. Yağış eğrisinden; tarımda sulamaya ihtiyaç olup olmadığını ve yetiştirilen tarım ürünlerini öğreniriz. Örneğin yazları kurak bir grafikten "Bu alanda tahıllar yetiştirilebilir." yorumu yapılabilir.

35 TARIM ÜRÜNLERİN SICAKLIK İSTEK TABLOSU Soğuğa Karşı Dayanıklı Ürünler Çavdar Arpa Patates Şeker Pancarı Üzüm Elma Soğuğa Karşı Hassas Ürünler Muz Turunçgil Zeytin İncir Pamuk Sebzeler Çay

36 Aşağıda, bir bölgede yetiştirilen tarım ürünleri dairesel grafikle gösterilmiştir. Grafiğe göre bu bölge için aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğru olur? A) Yüzölçümü geniş bir bölgedir. B) Nüfus yoğunluğu fazladır. C) Ülke ekonomisi tarıma dayanmaktadır. D) Çeşitli iklimler görülmektedir. E) Ortalama yükseltisi fazladır.

37 Örnek Soru: (2008-KPSS) İklim özellikleri göz önüne alındığında, aşağıdaki ovalardan hangisinde, tarımsal ürün çeşidinin diğerlerinden daha az olması beklenir? A. Gediz B. Bursa C. Konya D. Çarşamba E. Çukurova

38 TOPOGRAFYA (YERŞEKİLLERİ): Tarımsal etkinliklerin üzerinde gerçekleştirildiği toprağın oluşumu ile eğim, yükseklik ve bakı arasında çok yakın bir bağ vardır. Dağların kıyıya uzanış yönü deniz ikliminin etki sahasını belirleyerek tarım ürünlerinin çeşidi ve verimi üzerinde rol oynar. Türkiye ortalama yükseltisi fazla, dağlık, engebeli bir ülkedir. Bu nedenle; Dağlık ve engebesi fazla olan yerlerde makine kullanımı sınırlıdır. Ekili - dikili alan oranı genel olarak azdır. Batıdan doğuya doğru gidildikçe yükselti artar. Bu nedenle batıdan doğuya doğru gidildikçe; Ürün çeşidi azalır. Ürünlerin olgunlaşma ve hasat zamanı gecikir. Sebzecilik azalır.

39 B. BEŞERİ FAKTÖRLER Toprağın İşlenmesi: Bazı toprakların yapısı ve dokusu, ürün miktarını azaltıcı etki yapar. Ancak bu topraklar işlenerek verimleri yükseltilebilir. Topraktan fazla ürün almak için, onun gelişmiş makinelerle işlenmesi gerekir.

40 Sulama: Ülkemizin en büyük tarımsal sorunudur. Sulama yapılamayan alanlarda toprağın nemini arttırması için NADAS yöntemi yapılır. Sulama sorununun çözülmesiyle: İklim koşullarına bağlılık azalır. Topraklar her yıl ekilebilir ve her yıl kullanılabilir. Nadasa ayrılan topraklar azalır. Kırsal kesimden kente göç azalır. Üretimde süreklilik sağlanır. Tarımsal verim artar. Endüstri tarım ürünlerinin ekim alanı genişler. Ürün çeşidi artar. Yılda birden fazla ürün alınabilir. Sebze tarımı yaygınlaşır.

41

42

43 MAKİNELEŞME Az emekle kısa sürede yüksek verim artışı sağlar. Ancak işsizliğe ve göçlere neden olur. Karadeniz ve D.Anadolu da engebeli arazilerde insan gücüne ihtiyaç duyulur. Tarımda makineleşmenin başlıca etkileri şunlardır: Ürün zamanında ekilir. Ürün zamanında hasat edilir. Daha az zamanda daha çok ürün elde edilir. Ürünün ekiminde ve hasadında görülecek kayıplar en aza iner. Üretim miktarı artar. İşçi maliyetleri azalır.

44 Not: Türkiye'de başta Doğu Karadeniz olmak üzere eğimin fazla olduğu yerlerde tarım alanlarında makine kullanımı sınırlıdır. Not: Türkiye'de tarım toprakları giderek artmaktadır. Bunun temel nedeni makineleşme ile işlenilemeyen toprakların tarıma açılmasıdır. Tohum Islahı Birim alandan daha yüksek verim elde edilmesini sağlar. Çiftçi Eğitimi Gübreleme İlaçlama ve Zirai Mücadele Ulaşım ve Pazarlama:

45 TÜRKİYE'DE TARIMI DESTEKLEYEN KURULUŞLAR Tarım İsletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Tarım Kredi Kooperatifleri (TTK) Devlet Su İsleri (DSİ) Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ziraat Bankası Çaykur TARİŞ Fisko Birlik Gülbirlik

46 . "Tarım ürünlerinin iç ve dış piyasalara sunulmasında kalite, ambalaj ve standardizasyona uyulmamaktadır." Diyen bir gözlemcinin ülkemiz tarımının hangi sorununa çözüm arayışı içinde olduğu söylenebilir? A) Tarım alanlarının büyüklüğü B) Pazarlama sistemi C) Tarımda sulama D) Toprak bakımı ve gübreleme E) Tarımsal araç ve gereçler

47

48

49

50

51 Tarımsal İstatistikler Ekili-Dikili Alanları Dağılımı Marmara %30 İç Anadolu %27 G.D.Anadolu %27 Ege %24 Akdeniz %18 Karadeniz %16 D.Anadolu %10 Topraklarımızın Dağılımı %28 Ekili- Dikili %26 Çayır-Otlak %26 Ormanlar %11 Nadas %9 Verimsiz Ekili-Dikili alanların içinde en geniş yeri buğday alır. Diğerleri Sanayi Bitkileri (Ş.Pancarı, Pamuk v.s.) ve Yağ Bitkileridir. Ülkemizde tarım alanları genişleyebileceği son sınıra gelmiştir. Bundan sonra verim artırım yöntemleri geliştirilmelidir.

52 Aşağıda Türkiye'nin tarımını etkileyen faktörlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Sulama sonucu nadas topraklarının oranı azalır. B) Kaliteli tohum kullanımı tarımda verimi arttırır. C) Tarımda makine kullanımı tarım alanlarında verimin artmasını sağlar. D) Tarımsal kuruluşların artması tarım ürünleri ithalatının azalmasına neden olur. E) Sulama ve gübrelemenin yetersiz olduğu alanlarda nöbetleşe ekim yöntemi uygulanmalıdır.

53 TÜRKİYE DE YETİŞTİRİLEN BAŞLICA TARIM ÜRÜNLERİ TARIM ÜRÜNLERİ Tahıllar Buğday Arpa Mısır Pirinç Yulaf Çavdar Baklagiller Nohut Fasulye Mercimek Yumrulu Bitkiler Patates Soğan Sanayi Bitkileri Tütün Pamuk Şeker pancarı Zeytin Haşhaş Keten Kenevir Gül Anason Yağ Bitkileri Ayçiçeği Soya fasulyesi Yer fıstığı Meyve Elma Turunçgil Muz Fındık İncir Çay Yem Bitkileri Bağcılık Sebze

54 TAHILLAR (Hububat) TAHILLAR (Hububat) Seçilmiş tarla ürünlerinin alan, üretim ve verimi Ürünler Alan(%) Üretim(%) Ortalama verim(kg/dekar) Buğday 48,9 29,8 249 Arpa 19,9 10,1 223 Mısır (dane) 4,2 8,8 851 Ayçiçeği 4,3 2,1 202 Kütlü pamuk 4,0 4,2 431 Şeker pancarı 2,2 23,

55 BUĞDAY TAHILLAR (Hububat) İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister. Olgunlaşma ve hasat döneminde kuraklık gerekir. Bu özelliğinden dolayı Karadeniz kıyılarında tarımı yapılamaz. Ayrıca düşük sıcaklılardan dolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz. Bunların dışında bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken, bazı yıllar düşer. Üretimin en fazla olduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. İl olarak en fazla Konya,Ankara ve Adana dır.

56

57 ARPA TAHILLAR (Hububat) Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır. Bundan dolayı buğdayın yetişebildiği her yerde yetişir. Ayrıca düşük sıcaklıktan dolayı buğdayın yetişemediği Doğu Anadolu nun yüksek yerlerinde de tarımı yapılabilir. Buralarda hayvan yemi olarak kullanılır. Ancak en fazla kullanım alanı bira sanayidir.

58 ÇAVDAR TAHILLAR (Hububat) Serin yayla iklimi ister. Yem sanayisinde kullanılır. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.

59 MISIR TAHILLAR (Hububat) Yetişme döneminde bol su ister. Bundan dolayı yurdumuzda sulama imkanı olan bütün her yerde tarımı yapılabilir. Yağ elde edilmeye başlandıktan sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir.

60 PİRİNÇ TAHILLAR (Hububat) Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir. Fakat su sorunu vardır. Bu sebeple tarımı akarsu kenarlarında gelişmiştir. Çeltik tarım alanlarında sivrisinek çok geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedir. En büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir. Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz.

61 Baklagiller

62 NOHUT Baklagiller

63 MERCİMEK Baklagiller Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir. (kırmızı mercimek). Yeşil mercimek üretiminde ise İç Anadolu birincidir.

64 Baklagiller

65 FASULYE Baklagiller Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir. Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz İç Anadolu dur.

66 SANAYİ BİTKİLERİ TÜTÜN Kıraç arazilerde yetişebilir. İlk yetişme döneminde su ister. Daha sonra mutlaka kuraklık olmalı. Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. Ancak kaliteli tütün yetiştirilmesi amacıyla ekim alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır.

67 ŞEKERPANCARI SANAYİ BİTKİLERİ Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak ta başlamıştır. İlk fabrika 1926 Kırklareli (Alpullu.) ikincisi uşak şeker fabrikasıdır Bugün fabrikaların kurulduğu her yerde tarımı yapılmaktadır. Belirli iklim ve toprak isteği yoktur. Sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir.

68 Üretimde 1. İç Anadolu Bölgesidir. **Şekerpancarı tarladan söküldükten sonra kısa bir süre sonra işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır. Ayrıca pancar küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için buralarda besi hayvancılığı da gelişmiştir. ***Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz. Sebebi buralarda daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik verilmesidir. Konya ili, ülkemiz şeker pancarı ekiminden %22 civarında pay almaktadır.

69 PAMUK SANAYİ BİTKİLERİ Alüvyal toprakları sever. Ayrıca yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar. Yetişme döneminde bol su, hasat döneminde kuraklık gerekir. Üretimde 1.Güneydoğu Anadolu Bölgesi (En fazla Ş.Urfa Çevresi). Gap ile birlikte tarımı hızla gelişmektedir. 2.Ege Bölgesi (kıyıdaki bütün çöküntü ovalarında), 3.Akdeniz Bölgesi (başta Adana olmak üzere Hatay, İçel, Antalya Çevresi)

70 PAMUK SANAYİ BİTKİLERİ Ayrıca Marmara Bölgesinde Balıkesir, Bursa ve Çanakkale çevresi ile Doğu Anadolu Bölgesinde etrafı dağlarla çevrili çukur alanlarda tarımı yapılır (Elazığ ve Iğdır çevresi). Tekstil Sanayi ve Yağ sanayi için önemli ve stratejik bir tarım ürünüdür.

71 PAMUK EKİM ALANLARI SANAYİ BİTKİLERİ

72 Yukarıdaki haritada pamuk ekim alanlarının coğrafi dağılışı gösterilmiştir.buna göre pamuk üretimi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Güney ve batı kıyılarında üretim miktarı daha fazladır. B) Büyüme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde kuraklık ister. C) Iğdır ovasında pamuk bitkisinin yetiştirilmesi özel konumla ilişkilidir. D) En fazla pamuk ihracatı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yapılır. E) Yaz yağışlarının görüldüğü kıyılarda üretilmez.

73 Tropikal iklim bitkisidir. Bol ve düzenli yağış ister.kireçsiz SANAYİ toprakları sever. BİTKİLERİ ÇAY Bulutlu gün sayısı fazla olmalıdır. Kışlar ılık geçmelidir. Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur. Rize başta olmak üzere Ordu dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı kesimde tarımı yapılmaktadır. Yurdumuzda çay tarımı 1924 te başlamıştır. Çay tarımının tamamı Karadeniz bölgesindedir.

74 SANAYİ BİTKİLERİ HAŞHAŞ Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. Ancak uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolündedir. Bugün başta Afyon olmak üzere Kütahya, Uşak, Denizli, Burdur, Isparta, Konya çevresinde tarımı yapılır. Gıda sanayisinde ve tıpta narkoz yapımında kullanılır.

75 SANAYİ BİTKİLERİ

76 KETEN-KENEVİR KETEN SANAYİ BİTKİLERİ Lifleri dokuma sanayisinde, ip ve halat yapımında kullanılır. Yurdumuz üretiminin tamamına yakını Karadeniz Bölgesinden karşılanır. Keten:Kocaeli-Sinop Kenevir: Kastamonu da yetiştirilir. Kenevirden uyuşturucu elde edildiğinden üretimi devlet kontrolündedir.ilaç ve yağ üretiminde de kullanılır. Kenevirin anavatanı Orta Asya dır. Yeryüzünde ip yapmakta kullanılan ilk bitkidir. M.Ö yıllarında KENEVİRÇinliler kumaş yapmakta kullanmışlardır.

77 Haşhaş Ürün Üretimi Devlet Kontrolünde Olan Tarım Ürünleri Gerekçe Uyuşturucu madde özelliğinden Keten-Kenevir Uyuşturucu madde özelliğinden Pirinç Tütün Şekerpancarı Yetiştirildiği yerlerde sıtma hastalığına yol açtığı için Ürün kalitesini artırmak için Hasadından hemen sonra işlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde elde edilen şeker miktarı düşmektedir. Bu nedenle devlet çiftçilere en yakınındaki fabrikanın kapasitesi kadar kota koymaktadır.

78 AYÇİÇEĞİ YAĞ BİTKİLERİ İlk yetişme döneminde su, hasat döneminde kuraklık ister. Bundan dolayı Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde sulama ile tarımı yapılır. Üretimde 1. Marmara Bölgesi (Ergene Bölümü). 2. Karadeniz Bölgesi (Orta Karadeniz) 3. İç Anadolu Bölgesi dir.

79 YAĞ BİTKİLERİ

80 ZEYTİN YAĞ BİTKİLERİ Akdeniz iklim bitkisidir. Ancak Akdeniz Bölgesinde tarımı fazla gelişmemiştir. Daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik tanınmasından dolayı. Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; üretim bir yıl fazla, bir yıl azdır. Dünya zeytin üretiminde İtalya, İspanya ve Yunanistan'dan sonra 4. sıradayız.

81

82 YAĞ BİTKİLERİ

83 SOYA FASULYESİ Yetişme dönemi boyunca bol su ister. Bu bitki % 20 oranında yağ, % 40 oranında protein içerir. Yaş sebze, kuru sebze olarak tüketildiği gibi, ekmeklik una da katılır. Ancak yurdumuzdaki ekimi, genellikle soya yağı üretimine yönelik yapılır. Adana başta olmak üzere İçel, Hatay çevresinde tarımı gelişmiştir. Türkiye üretiminin % 92 sini Akdeniz Bölgesi karşılar. YAĞ BİTKİLERİ

84 SOYA FASÜLYESİ YAĞ BİTKİLERİ

85 YER FISTIĞI YAĞ BİTKİLERİ Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir. En fazla tarımı Akdeniz bölgesinde Adana çevresinde gelişmiştir(%91).

86 YER FISTIĞI YAĞ BİTKİLERİ

87 SUSAM YAĞ BİTKİLERİ Sıcak iklim bitkisidir. Yurdumuzda başta G.Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı yapılır. Yağ elde edilir. Ayrıca helva yapımında kullanılır.

88 SUSAM YAĞ BİTKİLERİ

89

90 Aşağıdaki haritada, bir tarım ürününün yetişme alanları taralı olarak gösterilmiştir. Buna göre, söz konusu tarım ürünün dağılışı, bitkinin hangi özelliğine bağlanabilir? A) Yaz sıcaklık isteğinin yüksekliğine B) Toprak seçiciliğinin fazlalığına C) Yağış isteğinin fazlalığına D) Ticari değerinin yüksekliğine E) Kış sıcaklıklarına karşı hassaslığına

91 MEYVECİLİK

92 Türkiye de Dünya meyve türlerinin yarısı yetiştirilmektedir. Neden? İklim ve toprak çeşitliliği Dikili alanlarının % 40 ında meyvecilik yapılmaktadır. Meyvelerin bir kısmı yaş bir kısmı da kuru olarak tüketilir. İç ve dış ticarette önemi büyüktür.

93 FINDIK Fındığın yetişme şartları nelerdir? Fındığın ana vatanı Doğu Karadeniz Bölümüdür. Ilıman iklimlerde yetişir. Yıllık yağışın bol ve düzenli olduğu yerlerde yetişir. Don olaylarına karşı hassastır. Bir yıl fazla, diğer yıl az ürün verir.

94 Fındığın üretim alanları

95 Üzüm Yetişme alanı en fazla olan meyvedir. Soğuğa dayanıklıdır. Gediz vadisinde çok yaygın üzüm bağları vardır. Üzüm en çok Manisa ve İzmir illerinde yetişir, İzmir in çekirdeksiz üzümü, genellikle kurutularak pazarlanır.

96 Üzümün bölgelere göre dağılışı Dünya kuru üzüm üretimde birinciyiz ve ihracat yapmaktayız.

97 Elmanın yetişme koşulları nelerdir? Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir. Soğuğa dayanıklıdır. Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir.

98 Elmanın bölgelere göre dağılışı

99 İNCİR

100 İNCİRİN YETİŞME KOŞULLARI NELERDİR? Akdeniz iklim bitkisidir. Kış ılıklığı ve yaz kuraklığı ister. Kireci olan alüvyal topraklarda yetişir. Soğuğa ve don olayına karşı dayanıksızdır.

101 İncirin bölgelere göre dağılımı Türkiye Dünya kuru incir üretiminde ilk sırada yer alır önemli ihracat ürünümüzdür

102 TURUNÇGİLLER TURUNÇĞİLLER

103 TURUNÇGİLLER Tropikal iklim bitkisidir. Yurdumuzda tarımı en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir(%62) Antalya başta olmak üzere bütün Akdeniz kıyılarında tarımı yapılabilmektedir.

104 Ege Bölgesinde kıyıdan 200 km içerilere kadar tarımı yapılabilmektedir.neden? Sebebi bölgede dağların kıyıya dik uzanması sonucu deniz etkisinin iç kesimlere kadar sokulabilmesidir. Doğu Karadeniz Bölümünde yetiştirilir neden? kış ılıklığı ile ilgilidir.

105 Turunçgiller üretim alanları

106 ANTEP FISTIĞI

107 ANTEP FISTIĞI En iyi yetişme şartlarını G. Doğu Anadolu Bölgesinde bulmuştur (% 78). Başta Ş.Urfa ve G. Antep gelir. Ayrıca Akdeniz(% 17 ) Ege Bölgelerinde(% 3,7) çitlembik ağaçlarının aşılanması ile de tarımı yapılabilmektedir. Önemli ihracat ürünümüzdür

108 ANTEP FISTIĞI

109 MUZ

110 MUZ Tropikal iklim bitkisidir. Yurdumuzda Akdeniz Kıyılarında tarımı yapılabilmektedir. Yüksek sıcaklık ve bol nem gereklidir Don olayına karşı en hassas bitkidir Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir Bugün tarımı daha çok Alanya Anamur arasında gelişmiştir.

111 Muz üretimi

112 KAYISI

113 KAYISI Karasal iklime sahip yörelerin alçak kesimlerinde Ancak ilkbahar donlarına karşı çok hassastır. En çok kayısı ağacı Malatya il sınırlarındadır. Daha sonra Elazığ, Konya, Kayseri ve İzmir gelir

114 ŞEFTALİ

115 ŞEFTALİ Şeftali sıcak iklim bitkisidir. Şeftali ağacı ortalama 30 yıl yaşar, çok uzun ömürlü bir ağaç değildir. Don olayından ve düşük yaz sıcaklıklarında da etkilenir.

116 Şeftali üretiminin bölgelere dağılışı

117 KİVİ

118 KİVİ Kivi, üzüm gibi büyük ve odunsu bir gövdeye sahip ve yapraklarını her yıl döken bir asmadır. Tropikal bir üründür. Son yıllarda ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde üretilmektedir.

119 BADEM Yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi idealdir. Türkiye'de Doğu Karadeniz'in kıyı bölgesi ile çok yüksek yaylalar dışında her yöresinde badem yetiştirilmektedir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde Türkiye badem üretiminin üçte ikisi üretilmektedir. Badem yetiştiriciliği açısından en önemli bölge Ege Bölgesi, burada da Datça Yarımadasıdır.

120 CEVİZ Ceviz ağacı ılıman bölgelerin soğukça yörelerinde,nemli iklim kuşaklarında iyi yetişir.. Ülkemizin her bölgesinde ceviz ağaçlarının doğal olarak yetiştirilmesine karşın önemli miktarda ceviz üreten bölgeler çoğunluk sırasına göre incelendiğinde, Ege Bölgesi %16, Güneydoğu Bölgesi %15.5, Karadeniz Bölgesi %14.5 ile ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde cevizin en çok yetiştirildiği iki il Zonguldak ve Kastamonu dur.

121 KESTANE Kestane -30 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilmektedir. Ancak ilkbaharın geç ve sonbaharın ilk donlarına karşı hassastır. Kestane yazın yüksek sıcaklıklardan değil ancak kuraklıktan etkilenirler. Ülkemizde kestane üretiminin en yoğun olduğu bölgelerden birincisi Ege Bölgesi dir. Bu bölge içinde Aydın ili önemli bir yer almaktadır. Türkiye kestane üretiminin % 27 sini bu ilimiz karşılamaktadır.

122

123 SEBZECİLİK

124 SEBZECİLİK Sebze tarımında; Güneşlenme süresinin yeterli olması Yazların sıcak ve uzun olması Sulamanın yeterli olması Yaz kuraklığının belirgin olmaması gerekir.

125

126 Sebzeciliğin en az geliştiği bölgemiz Doğu Anadolu bölgesidir. Sebebi yaz mevsiminin çok kısa sürmesidir. Ayrıca İç Anadolu Bölgesinde de sulama yetersizliğinden dolayı sebze tarımı gelişmemiştir.

127 Yaprağı yenenler: Lahana, pırasa, ıspanak, enginar Meyvesi yenenler: Patlıcan, kabak, domates, biber, bamya Baklagiller: Fasulye, bezelye, bakla, nohut, mercimek Yumrulu olanlar: Soğan, patates, havuç, sarımsak, turp

128 YUMRULU BİTKİLER PATATES Alüvyal ve kumlu topraklarda iyi yetişir. Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir ( Nevşehir).

129 Patates üretimi

130 SOĞAN-SARMISAK Soğan-sarımsak tarımı bütün bölgelerimizde yapılabilir. Bursa Karacabey önemli soğan üretim merkezi Kastamonu da sarımsakta önemli merkezimizdir.

131 SERACILIK

132 *** Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir. Seracılığın buralarda gelişme sebepleri; 1. Kışların ılık geçmesi 2. Güneşli gün sayısının fazla olmasıdır.

133 SEBZECİLİK Turfanda sebzecilik Bol güneş olan ve sıcaklığın fazla düşmediği yerlerde mevsiminden önce ürün yetiştirme işidir. Akdeniz den başlayarak Ege ve Marmara bölgesine doğru azalarak devam eder.

134 İHRAÇ ÜRÜNLERİMİZ (Sattıklarımız) Pamuk Fındık İncir Üzüm Antep Fıstığı Zeytin Patates Ayçiçeği Tütün Turunçgil Kayısı Sebze-Meyve Tahıl(bazen)

135 İTHAL ÜRÜNLERİMİZ (Aldıklarımız) Pirinç Kahve Hurma Kakao Çay Muz Ananas Kivi Hindistan Cevizi Kauçuk

136 DÜNYA ÜRETİMİNDE 1. OLDUĞUMUZ ÜRÜNLER Antep Fıstığı Fındık Kuru Üzüm Kuru İncir Ayçiçeği

137 BERABER YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLER (Nemlilik) PAMUK ÇAY BUĞDAY FINDIK ARPA MISIR ÇAVDAR KENEVİR

138 BERABER YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLER (Sıcaklık) ÜZÜM MUZ ELMA TURUNÇGİL ARMUT ZEYTİN Ş.PANCARI ÇAY

139

140 İÇ ANADOLU 1. BUĞDAY 2. ARPA 3. YULAF 4. ÇAVDAR 5. NOHUT 6. FASULYE 7. ŞEKER PANCARI 8. ELMA 9. BADEM 10. ARMUT 11. PATATES

141 AKDENİZ 1. MISIR 2. ANASON 3. SOYA FASULYESİ 4. YER FISTIĞI 5. TURUNÇGİLLER 6. MUZ 7. SEBZELER 8. SERACILIK

142 DOĞU ANADOLU 1. KAYISI

143 KARADENİZ BÖLGESİ 1. ÇAY 2. KENEVİR 3. FINDIK 4. SOĞAN

144 GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ 1. KIRMIZI MERCİMEK 2. PAMUK 3. SUSAM 4. ANTEP FISTIĞI

145 MARMARA BÖLGESİ 1. ÇELTİK 2. KETEN 3. KOLZA 4. ASPİR 5. AYÇİÇEĞİ 6. SARIMSAK 7. ŞEFTALİ

146 EGE BÖLGESİ 1. ZEYTİN 2. ÜZÜM 3. HAŞHAŞ 4. TÜTÜN 5. İNCİR

147 YAZ KURAKLIĞI Buğday, Arpa, Ayçiçeği, Pamuk, Mercimek DEVLET İZNİ Haşhaş, Kenevir, Tütün, Pirinç, KIŞ ILIKLIĞI Turunçgiller, Muz, Zeytin, İncir HER MEVSİM YAĞIŞLI Çay, Fındık, Mısır DESTEKLEME ALIMI YAPILAN Tütün Buğday Şeker pancarı Fındık Çay Haşhaş Kenevir

Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Ürünler

Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Ürünler On5yirmi5.com Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Ürünler Ülkemizde yetişen başlıca ürünler. Yayın Tarihi : 24 Nisan 2012 Salı (oluşturma : 10/21/2015) TAHILLAR Buğday:İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

Tarım sektörü; insanlar için gerekli gıdaları karşılayan, sanayiye hammadde kaynağı

Tarım sektörü; insanlar için gerekli gıdaları karşılayan, sanayiye hammadde kaynağı Tarım sektörü; insanlar için gerekli gıdaları karşılayan, sanayiye hammadde kaynağı oluşturan, nüfusun önemli bir bölümüne istihdam yaratan ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan stratejik öneme sahip

Detaylı

Fahri COŞKUN ESKİŞEHİR SARAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ

Fahri COŞKUN ESKİŞEHİR SARAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TÜRKİYE DE TARIM Fahri COŞKUN ESKİŞEHİR SARAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TARIM İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. TÜRKIYE

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2014 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2014 tarihinde 2014 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2015 tarihinde 2015 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2015 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları; Tahıllar ve diğer

Detaylı

Ekonomik Coğrafya. Ülkemizin ekonomisini oluşturan sektörler:

Ekonomik Coğrafya. Ülkemizin ekonomisini oluşturan sektörler: Ekonomik Coğrafya Ekonomi: insanların yaşayabilmesi ve geçinebilmesi için yaptığı etkinliklerin bütünü olarak tanımlanabilir. Bu etkinlikler üretim, dağıtım, ticaret ve tüketim olarak olmak üzere 4 öğeden

Detaylı

Türkiye de Tarım Ders Notu

Türkiye de Tarım Ders Notu 1-Tarım neleri kapsar? (Geniş anlamıyla) A-Ekim-dikim işlerini B-Hayvancılık C-Ormancılık D-Balıkçılık 2-Türkiye tarımında üretimi artırmak için yeni tarım alanları açmak yerine yapılması gereken nedir?

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 23/10/2014 tarihinde 2014 yılı 2. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre;

Detaylı

Türkiye'de Tarım. İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.

Türkiye'de Tarım. İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. Türkiye de Tarım Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. Türkiye Topraklarından Yaralanma Oranları Topraklarımızdan faydalanma

Detaylı

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Ana Sınıf Ürün adı Alt Sınıf İL TARİH Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık) Tahıllar Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, Muğla 31.Mar Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 1. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 22/05/2014 tarihinde 2014 yılı 1. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre

Detaylı

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA GÜNÜMÜZDE ve GAP KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU KPSS 2009 GK-(31) 31. Bir Türkiye fiziki haritasında kahverengi tonlarının fazla olduğu yerlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Karın yerde kalma süresinin uzun olduğu B) Yıllık sıcaklık

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2013 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/2013 tarihinde 2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre

Detaylı

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU 31. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nin Kuzey Yarım Küre de yer aldığının bir göstergesi olamaz? A) Akdeniz Bölgesi ndeki akarsuların kuzeyden

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 28/10/2016 tarihinde 2016 yılı 2. Tahmin Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2016 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı;

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

(Bin ha) Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9 16.217 66,8 16.333 67,4 15.692 67 15.464 65

(Bin ha) Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9 16.217 66,8 16.333 67,4 15.692 67 15.464 65 Tarım Alanları 1990 2000 2002 2006 2009 2010 2011 2012 (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9

Detaylı

Konu: Bölgeler Coğrafyası Özet-2

Konu: Bölgeler Coğrafyası Özet-2 AKDENİZ BÖLGESİ Tarımsal ürün çeşitliliği fazladır. Yüksek sıcaklık isteyen ürünler yetiştirilebilir. Yıl içinde aynı yerden birden fazla ürün alınabilir. Tarım ürünlerinin en erken olgunlaştığı Yer şekilleri:

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/ tarihinde yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre artmıştır. Tahıl üretimi

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM 2. TAHMİN 2014 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretiminin % 6,5 düşüşle 59,6 milyon ton, Sebze üretiminin % artışla 28,7 milyon ton,

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER A-İKLİM

TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER A-İKLİM TÜRKİYE DE TARIM Türkiye doğal faktörlere göre tarımsal potansiyeli olan bir ülkedir. İklim çeşitliliğimizin olması ve ılıman iklim kuşağında olması tarımda olumlu sonuçları ortaya çıkarır. Ancak tarımda

Detaylı

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( )

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Cari Fiyatlarla (2) Sabit (1998 Yılı) Fiyatlarla Değişim ABD Doları ($) Değişim Türk Lirası ( ) Değişim 2009

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

2011 Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri

2011 Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 02/05/2012 tarihinde açıklanan, yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı haber bültenine göre; Hanehalkı

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır.

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır. Büyük İklim Tipleri Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi Hisar Okulları İçindekiler Büyük İklim Tipleri... 3 Ekvatoral İklim... 3 Görüldüğü Bölgeler... 3 Endonezya:... 4 Kongo:... 4 Tropikal İklim:...

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetidir. Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ

ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ DERS : SOSYAL BĠLGĠLER SINIF : 6 YAKLAġIK SÜRE : 2 DERS SAATĠ ÖĞRENME ALANI : ĠNSANLAR YERLER VE ÇEVRELER ÜNĠTE : YERYÜZÜNDE YAġAM KAZANIMLAR : 3.Dünyanın farklı doğal ortamlarındaki

Detaylı

Solem Organik / Ürün Kullanımı

Solem Organik / Ürün Kullanımı Solem Organik / Ürün Kullanımı Bitki Türü Gübre Uygulama zamanı Dozlama / saf gübre Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Darı, Süpürge Darısı, Kara Buğday Uygulama Metodları K Ekim Öncesi, Yılda 1 defa 20-200

Detaylı

Tarım Alanı (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) %

Tarım Alanı (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % 1990 2002 2012 2013 2014 Tarım Alanı (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % Tarla Bitkileri 18.868 67,7 17.935 67,5 15.464 65,0 15.613 65,6 15.789 66,0 Nadas 5.324 19,1 5.040 19,0 4.286

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ İLİNİN GENEL MEYVECİLİK DURUMU Mehmet SÜTYEMEZ*- M. Ali GÜNDEŞLİ" Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu'muz birçok meyve türünün anavatanı

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

TÜRKİYE DE MEYVECİLİĞİN DURUMU

TÜRKİYE DE MEYVECİLİĞİN DURUMU TÜRKİYE DE MEYVECİLİĞİN DURUMU Birçok meyve türünün ana vatanı ve bağ-bahçe kültürünün beşiği olan ülkemizde hem yabani olarak hem de kültüre alınmış meyve türlerinin sayısı 75 in üzerindedir. Türkiye

Detaylı

Büyük baş hayvancılık

Büyük baş hayvancılık Büyük baş hayvancılık hayvancılık faaliyetleri özellikle dağlık bir araziye sahip kırsal kesimlerde ön plana geçerek, birinci derecede etkili ekonomik Yakın yıllara kadar bir tarım ülkesi olarak kabul

Detaylı

TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU

TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU Bölgelerimiz ve en kalabalık bölümlerinin eşleştirilmesi: İç Anadolu- Yukarı Sakarya Bölümü, Karadeniz - Doğu Karadeniz kıyıları, Ege-Kıyı ovaları, Marmara

Detaylı

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ Bekir ENGÜRÜLÜ Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Haziran 2016 SUNUM PLANI DÜNYADA TARIMIN GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE TARIMINA BAKIŞ

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ÜRETTİKLERİMİZ HAYVANCILIK TİCARET

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ÜRETTİKLERİMİZ HAYVANCILIK TİCARET 1- EKONOMİK FAALİYET SANAYİ HAYVANCILIK TİCARET - Doğu Anadolu bölgesinde çayırlık alanların bol olması halkın İle uğraşmasına neden olmuştur. - Kâr elde etmek amacıyla yapılan alışverişe Denir. - İnsanların

Detaylı

COĞRAFYA SON TEKRAR AHMET BURAK KARGI 29 NİSAN 2016

COĞRAFYA SON TEKRAR AHMET BURAK KARGI 29 NİSAN 2016 COĞRAFYA SON TEKRAR AHMET BURAK KARGI 29 NİSAN 2016 TÜRKİYE NİN COĞRAFİ KONUMU ÖZEL KONUM MATEMATİK KONUM Yükselti, Karasallık, Denizellik, Dağların uzanış doğrultusu, yer şekilleri, Kıta, Yol gibi ifadeleri

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM 2. TAHMİN Türkiye İstatistik Kurumu 30/10/ tarihinde yılı 2. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı; Tahıl üretiminin

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak /

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak / Kök gelişimini ciddi oranda desteklediği için, özellikle dikim esnasında granül gübrenin kullanılması tavsiye edilir. Üreticilerin, topraktaki besin ihtiyacını tespit edebilmeleri için toprak analizi yaptırmaları

Detaylı

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir. TKİ HÜMAS ın Kullanım Zamanı, Şekli ve Miktarı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) HÜMAS; tarla bitkileri, sebzeler, sera bitkileri, süs bitkileri, çim, fide, bağ ve meyve ağaçları olmak üzere bu kılavuzda

Detaylı

BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya

BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya 88 BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI Prof.Dr. Süer YÜCE Doç.Dr.M.ilhan ÇAĞIRGAN Arş.Gör. Haşan BAYDAR Doç.Dr. İsmail TURGUT Yrd.Doç.Dr.S.ÇAKMAKÇI Arş.Gör.Aydın ÜNAY Arş.Gör. Mehmet BİLGEN

Detaylı

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım, yeryüzünde en yaygın olan faaliyetlerden olup, gıda maddeleri ve giyim eşyası için gerekli olan hammaddelerin büyük bölümü

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 6/0/207 T.C. Sayfa: - 5 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.85 0.830 95,450.00 KG 77,604.00 4 ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.90 0.893 30,020.00 KG 06,53.60 2 ARPA YEMLİK ı: 84,35.60 6 ARPA ı 84,35.60

Detaylı

11.SINIF TATİL ÖDEVİ. 4.Aşağıda nüfus politikalarıyla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

11.SINIF TATİL ÖDEVİ. 4.Aşağıda nüfus politikalarıyla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? 11.SINIF TATİL ÖDEVİ 4.Aşağıda nüfus politikalarıyla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A)Nüfus politikaları ülkeden ülkeye farklılık gösterir. B)Nüfusu arttırıcı politika uygulayan ülkelerde

Detaylı

1. TOKAT İLİ ARAZİ DAĞILIMI

1. TOKAT İLİ ARAZİ DAĞILIMI 1. TOKAT İLİ ARAZİ DAĞILIMI 1.1. ARAZİ KULLANIM DURUMU Tablo 1. Tokat İli Arazi Kullanım Durumu (2015) Grafik 1. Tokat İli Arazi Dağılımı (2015) ARAZİ DAĞILIMI ALAN (Ha) Tarımsal Arazi 372.303 % 36,82

Detaylı

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, Toprakta eksikliği tespit edilen bitki besin maddelerini toprağa ilave etmek suretiyle, mümkün olduğu kadar yüksek bir bitkisel üretim ve kaliteli ürün elde etmektir.

Detaylı

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir?

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? KPSS Coğrafya Kısa Bilgiler 1-Bitki çeşitliğinin en fazla olduğu bölgemiz hangisidir? -Marmara Bölgesi 2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? -Doğu

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

BİTKİ BESLEME ÜRÜNLERİ KATALOĞU

BİTKİ BESLEME ÜRÜNLERİ KATALOĞU www.kilercioglutarim.com BİTKİ BESLEME ÜRÜNLERİ KATALOĞU İçindekiler 4 6 8 KLR FOSFOR- ÇINKO KLR NITROGEN KLR ZINC 10 12 14 KLR POTASYUM KLR AMINO KLR BOR-ÇINKO 16 18 20 KLR CYTO KLR HUMIK 20-20-20-TE

Detaylı

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS COĞRAFYA Ödev Kitapçığı 1 (TM-TS) Doðal Unsurlar - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Adý

Detaylı

HUBUBAT T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2013. Tarih: Sayı: - 31/12/2013 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2013. Tarih: Sayı: - 31/12/2013 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.52 0.52 0.5200 2,000.00 KG,040.00 ARPA YEMLİK TTS 0.58 0.65 0.6453 997,574.00 KG 643,733.00 2 ARPA YEMLİK ı: 644,773.00 3 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler : TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

LiSE TURKIYE'NIN COGRAFYASI BEŞERİ VE E ON MI DOGAN. Celal AYDIN YAYINCILIK

LiSE TURKIYE'NIN COGRAFYASI BEŞERİ VE E ON MI DOGAN. Celal AYDIN YAYINCILIK LiSE TURKIYE'NIN BEŞERİ VE E ON MI COGRAFYASI Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kumlu'nun 31.03.1998 tarih ve 44 sayılı kararıyla beş yıl süreyle DERS KİTABI olarak kabul edilmiştir. Celal AYDIN

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 4,736.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 4,736. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 24 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.80 0.7496 754,045.00 KG 565,227.07 2 ARPA YEMLİK TTS 0.74 0.90 0.798 299,570.00 KG 237,203.70 30 ARPA YEMLİK ı: 899,37.37 53 ARPA ı 899,37.37

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 2//206 T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.80 0.7500 489,730.00 KG 367,32.09 6 ARPA YEMLİK TTS 0.85 0.85 0.8500 2,50.00 KG 2,33.50 ARPA YEMLİK ı: 369,445.59 7 ARPA ı 369,445.59

Detaylı

TARIM. 2013 2005 2010 2013 Ürünler Ekilen. Ekilen. Ekilen. Üretim(ton) Üretim(ton) alan(da) alan(da) alan(da) Tahıllar

TARIM. 2013 2005 2010 2013 Ürünler Ekilen. Ekilen. Ekilen. Üretim(ton) Üretim(ton) alan(da) alan(da) alan(da) Tahıllar TARIM Bölgesi nde ve de Tahıllar ve Diğer Bitkisel in Alan ve Üretim Miktarları (Seçilmiş ) 2005-2010-2013 TÜRKİYE 2005 2010 2013 2005 2010 2013 Tahıllar / TÜRKİYE (%) 2005 2010 2013 Buğday (Durum) 5.907.280

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/0/207 T.C. Sayfa: - 22 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.85 0.794 267,975.00 KG 22,064.66 0 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.95 0.8428 69,670.00 KG 522,259.85 49 ARPA YEMLİK ı: 734,324.5 59 ARPA

Detaylı

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU Doç.Dr.Tufan BAL GİRİŞ Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulan, o tarihten bu güne kadar ekonomik ve sosyal yapısını değiştirme anlayışı içinde gelişmesini sürdüren ve gelişmekte

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli ve rekabet

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 9,750.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 9,750. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-22 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.70 0.6171 75,085.00 KG 293,176.85 3531 ARPA YEMLİK TTS 0.65 0.80 0.732 31,615.00 KG 250,190.9 7 ARPA YEMLİK ı: 53,367.79 3578 ARPA ı 53,367.79

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

Türkiye nin üretim profiline ve kişi başına tüketimini ise şöyle değerlendirmek mümkündür:

Türkiye nin üretim profiline ve kişi başına tüketimini ise şöyle değerlendirmek mümkündür: Gıdaya erişim her geçen gün gittikçe zorlaşmaktadır. Dünya nüfusu önümüzdeki 33 yılda, 2 milyar daha artarak 2050 de 9,6 milyara yükselecektir. Bu nüfusu beslemek için gıda üretiminin yüzde 60-70 oranında

Detaylı

Mesut Atalay - Önder Cengiz COĞRAFYA 30 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Mesut Atalay - Önder Cengiz COĞRAFYA 30 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Mesut Atalay - Önder Cengiz COĞRAFYA 30 DENEME ISBN-978-605-364-143-8 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D Coğrafya Proje Ödevi Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri Kaan Aydın 11/D---1553 Hindistan ın Genel Özellikleri DEVLETİN ADI: Hindistan Cumhuriyeti BAŞKENTİ: Yeni Delhi YÜZÖLÇÜMÜ: 3.287.590

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür.

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür. Akarsularla boşaltılmış ovalar daha çok Kütahya'nın güneyinde ve güneybatısında, başka bir tarifle Murat Dağı'nın kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadırlar. Bunlar: Adırnaz Çayı ve Kocaçay'ın yukarı çığırlarındaki

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI 1- İtalya da etkili olan iklimler nelerdir? Yarımada İtalya sında ve adalarda, Akdeniz iklimi görülür. Kuzeyde, Po Ovası ve Alp eteklerinde karasal iklim egemendir. 2-İtalya

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU HAZIRLAYAN DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TOBB SİVAS İLİ AKADEMİK DANIŞMANI Sivas İli 28.6 bin metrekarelik toprağı ile ülkemizin toprak büyüklüğü sıralamasında 2. sıradadır.

Detaylı

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM 16.01.2005 / 25702 16 Ocak 2005 Resmî Gazete Sayı : 25702 YÖNETMELİK Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.70 0.6704 118,190.00 KG 79,236.60 6 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.70 0.6984 54,360.00 KG 37,964.40 6 ARPA YEMLİK ı: 117,201.00 12 ARPA ı 117,201.00

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU-ESİN DOĞANCI

TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU-ESİN DOĞANCI 1 1)Dünyada en çok rezervi bulunan ve uzay teknolojilerinin vazgeçilmez ham maddesi olan maden aşağıdakilerden hangisidir? A) Bor B) Civa C) Bakır D) Çinko 2 2)Bir mesleği seçerken aşağıdaki özelliklerden

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/02/200. Tarih: Sayı: - 28/02/2009 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/02/200. Tarih: Sayı: - 28/02/2009 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı 01/0/00 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-18 ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.45 0.4095 718,550.00 KG 94,0.87 49 ARPA YEMLİK MTS- 0.35 0.35 0.3500 3,870.00 KG 8,354.50 ARPA YEMLİK MVS 0.51 0.51 0.5100 60,569.00

Detaylı

(Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % , , , , ,0 15.

(Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % , , , , ,0 15. Tarım Alanı 1990 2002 2013 2014 2015 2016 (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % Tarla Bitkileri 18.868 67,7 17.935 67,5 15.613 65,6 15.789 66,0 15.723 66,0 15.573 65,5 Nadas

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı