KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK"

Transkript

1 KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

2 KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTLERİ

3 KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTLERİ Kardiyopulmoner egzersiz testi gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan bir yöntem olup tanı konulmamış egzersiz intoleransında, egzersiz ile ilişkili semptomlarda ve fonksiyonel kapasitenin değerlendirilmesinde kullanılır.

4 KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTLERİ CPET; non invaziv, dinamik ve fizyolojik bir yöntem olup pulmoner, kardiyovasküler, nöropsikolojik ve iskelet kas sisteminin global olarak değerlendirmesini sağlar. Ayrıca submaksimal ve maksimal egzersiz yanıtlarının değerlendirilmesi konusunda klinik karar vermeye yardımcı olur.

5 KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTLERİ Yöntem Yoğunluk Değerlendirme Merdiven Çıkma Maksimal Postop risk, FK 6DYT Submaksimal/Maksimal FK Shuttle Test Maksimal FK Egzersiz Provokasyon Submaksimal Bronş hiperaktivitesi Kardiyak Stres Test Submaksimal İskemi, Aritmi KPET Maksimal FK, Multisistem Değerlendirmesi FK: Fonksiyonel Kapasite, 6DYT: 6 Dakika Yürüme Testi, KPET: Kardiyopulmoner Egzersiz Testi

6 MERDİVEN ÇIKMA TESTİ Egzersiz testleri içinde en basit ve ekonomik olanıdır. Toraks ya da üst abdomen cerrahisi olgularından operasyon sonrası komplikasyon riskini değerlendirmek için kullanılır. Hastanın baş dönmesi, yorgunluk, göğüs ağrısı veya nefes darlığı oluşana kadar merdiven çıkması istenir.

7 İKİ AŞAMALI TEST Hastanın belirli eğimdeki rampa üzerinde inip çıkması şeklinde uygulanır. Dezavantaj; Kardiyak monitörizasyon yapılamaz, iş yükü bilinemez, kardiyopulmoner ölçümler yapılamaz.

8 KORİDOR TESTLERİ Hastanın yürüyüş mesafesine göre tedavi yanıtının değerlendirilmesi, yürüyüş sırasında oksijen ihtiyacının belirlenmesi, preoperatif mortaite ve prognoz değerlendirmesinde kullanılır. Koridor testlerinde maksimum kalp hızlarına ulaşılamadığından dolayı kardiyopulmoner kısıtlanmanın nedeni belirlenemez.

9 SHUTTLE WALK TESTİ (MEKİK TESTİ) Progresif olarak yürüme hızının artırıldığı koridor testidir ve iki tipi vardır: 1) Yürüme hızının giderek arttığı mekik yürüme testi 2) Yürüme hızının sabit olduğu dayanıklılık mekik yürüme testi

10 SHUTTLE WALK TESTİ (MEKİK TESTİ) Yürüme hızının giderek arttığı mekik yürüme testinde hasta sesli uyaran ile her dakika yürüme hızını giderek artırır ve pik VO 2 değerinin belirlenmesini sağlar. Test birbirine 10 metre uzaklıktaki iki nokta arasında gidiş-geliş şeklinde yapılır. En son turda metre ya da tur sayısı ölçülerek sonuç belirlenir.

11 SHUTTLE WALK TESTİ (MEKİK TESTİ) Teste 0,5 m/sn hız ile başlanır ve hız her dakika 0,17 m/sn artırılır. Yorgunluk ve semptomların görülmesi ile test sona erer. EKG monitörizasyon mümkün olmadığından kardiyak yan etkiler gözlemlenemez.

12 SHUTTLE WALK TESTİ (MEKİK TESTİ) Dayanıklılık mekik yürüme testinde ise hız sabit olup 2 dakikalık ısınma periyodu sonrasında hastalardan 10 metrelik mesafeyi yürümeleri istenir. Sabit hız, yürüme hızının giderek arttığı mekik testinde belirlenen VO 2max ın %85 ine göre ayarlanır. Toplam yürüme zamanı kaydedilir. Pulmoner rehabilitasyon sonrası daha kullanışlıdır.

13 6 DAKİKA YÜRÜME TESTİ En yaygın kullanılan egzersiz testidir. Akciğer hastalığı olan kişilerde fonksiyonel kapasitenin ölçümünde, tıbbi uygulamaların, pulmoner rehabilitasyona cevabın ve hastalığın progresyonunun değerlendirilmesinde ve pulmoner sorunun neden olduğu maluliyetin değerlendirilmesinde kullanılır.

14 6 DAKİKA YÜRÜME TESTİ Egzersiz toleransının ve fonksiyonel kapasitenin doğru olarak hesaplanmasını sağlayan 6DYT nin standart protokolü 30 metrelik kesintisiz bir koridorda veya açık alanda uygulanır. Her 3 metreye işaret konur. Test öncesi ve sonrasında kalp hızı, kan basıncı ve Borg skalası ile dispne seviyesi, belirlenir.

15 6 DAKİKA YÜRÜME TESTİ Test aynı gün içinde birer saat dinlenme aralarıyla 3 kez tekrarlanır. En fazla yürüme mesafesi dikkate alınır. Kardiyopulmoner egzersiz testinin kullanılamadığı durumlarda 6DYT kullanılabilir.

16 6 DAKİKA YÜRÜME TESTİ 6 Dakika Yürüme Testinin Kullanım Alanları Tedavi yanıtını değerlendirme - Medikal: Kalp ve akciğer hastalıkları - Cerrahi: Transplantasyon, rezeksiyon ve hacim küçültme - Fizyoterapi Morbidite ve mortalite tayini - Konjestif kalp yetmezliği - Primer pulmoner hipertansiyon - Kronik obstrüktif akciğer hastalığı Fonksiyonel kapasiteyi değerlendirme - Kalp hastalığı - Akciğer hastalığı - Periferik damar hastalığı - Kistik fibrozis - Normal olgular

17 EGZERSİZ İLE İNDÜKLENEN BRONKOSPAZM TESTİ (EİB) Egzersiz sonrası 5-10 dakikada gelişen hırıltılı solunum, nefes darlığı, öksürük ve performansta azalma gözlenmesi ve semptomların dakika içinde azalması sonrası egzersiz intoleransını araştırmak için EİB testi uygulanır. Havayolu aşırı duyarlılığı ve açıklanamayan dispnelerde endikedir. Özellikle obez çocuklarda kullanımı önerilir.

18 EGZERSİZ İLE İNDÜKLENEN BRONKOSPAZM TESTİ (EİB) Ventilasyonu FEV1 in yaklaşık 20 katına artıran genellikle 6-8 dakikalık yoğun bir egzersiz gerekir. Egzersiz sonrası kişi aralıklarla FEV1 manevrası yapar. 6 dakika egzersiz sonrasında kişiye istirahat ve egzersizin 5, 15 ve 30.dakikalarında spirometrik ölçüm yapılır. FEV1 ya da FVC de %15 değişim pozitif kabul edilir.

19 EGZERSİZ İLE İNDÜKLENEN BRONKOSPAZM TESTİ (EİB) EİB testi için: 1) Kişi son 3 saat içinde EİB geçirmemiş olmalı 2) 6-24 saat bronkodilatör almamış olmalı 3) Test gününde kafein, antihistaminikler ve steroidler kullanmamalı 4) Oda sıcaklığı derece olmalı, nem %50 civarında olmalı

20 KARDİYAK STRES TEST Miyokard iskemisi olup olmadığının ortaya konulması amacıyla koşu bandında çeşitli protokoller uygulanır ve giderek artan iş yükü sonucunda gelişecek iskemik EKG değişiklikleri, ventriküler aritmiler ve hasta yakınmaları değerlendirilir.

21 KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTLERİNİN ENDİKASYONLARI Kapsamlı CPET klinik olarak oldukça geniş bir endikasyon alanına sahiptir. Klinik karar vermenin tanı, hastalığın prognozu ve tedaviye yanıtı gibi tüm aşamalarında oldukça önemli bir yöntemdir.

22 KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTLERİNİN ENDİKASYONLARI Uygulamada hasta hikayesi, fiziksel muayene, akciğer grafileri, solunum fonksiyon testleri ve istirahat EKG dahil olmak üzere bütün klinik veriler değerlendirildikten sonra CPET uygulanmasına karar verilir.

23 KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTLERİNİN AMAÇLARI Egzersiz testi myokard iskemisinin belirlenmesinde sıklıkla kullanılır ve ayrıca; 1) Koroner arter hastalığının belirlenmesinde (göğüs ağrısı vb) 2) Koroner arter hastalığının anatomik ve fonksiyonel şiddetinin değerlendirilmesinde 3) Kardiyovasküler olayların ve ölüm sebeplerinin belirlenmesinde

24 KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTLERİNİN AMAÇLARI 4) Fiziksel kapasite ve egzersiz toleransının değerlendirilmesinde 5) Egzersiz ile ilişkili semptomların değerlendirilmesinde 6) Aritmilerde ve implante cihaz terapilerinin yanıtlarının değerlendirilmesinde kullanılır.

25 KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTLERİNİN AMAÇLARI Egzersiz testinin amaçlarının bilinmesi uygun yöntemin seçimini ve testin bitiş noktalarının belirlenmesini sağlamakla birlikte gerekli tanısal ve prognostik bilgilerin edinmesini sağlar ve testin güvenliğini maksimuma çıkarır.

26 KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTLERİNİN AMAÇLARI Egzersiz testleri son zamanlarda kullanımı artan ve sadece koroner tıkanıklığın tespit edilmesinde değil kardiyovasküler risklerin değerlendirilmesinde de kullanılan yöntemdir.

27 EGZERSİZ TESTLERİNİN FİZYOLOJİSİ Maksimum toleransa doğru artan aerobik egzersiz, kardiyovasküler ve pulmoner anormallikleri ortaya çıkaran ve kalp fonksiyonu yeterliliğinin belirlenmesine yardımcı olan yaygın fizyolojik bir strestir. Egzersize ek olarak fizyolojik strese karşı oluşan kardiyovasküler cevap yaygın olarak farmakolojik stres ajanlarının kullanımı ile de değerlendirilir.

28 EGZERSİZ TİPLERİ Egzersiz hem mekanik (dinamik, statik) hem de metabolik (aerobik, anaerobik) özelliklere sahip kas aktiviteleri içerir. Ekstremitelerin hareket etmesine sebep olan dinamik (izotonik) egzersiz konsentrik ve eksentrik olarak sınıflandırılır. Statik (izometrik) egzersizde ise ekstremitelerde hareket yoktur.

29 EGZERSİZ TİPLERİ Egzersiz tiplerinde metabolik olarak aerobik (oksijenli) ve anaerobik (oksijensiz) şeklinde sınıflandırılır. Birçok egzersiz hem dinamik hem de statik kontraksiyonlara ek olarak aerobik ve anaerobik metabolizmayı içerir. Günümüzde kullanılan klinik egzersiz testlerinde dinamik aerobik egzersizler daha baskındır.

30 EGZERSİZE KARDİYOVASKÜLER CEVAP Egzersiz yoğunluğu arttıkça başta vücutta oksijen ihtiyacı artar. Bu ihtiyacı karşılamak için atım hacmi ve kalp hızı artar ve dolayısıyla kardiyak output artar. Ancak yüksek yoğunlukta egzersiz yapıldığında kalp hızındaki artış sebebiyle kardiyak output artışı da devam eder.

31 EGZERSİZE KARDİYOVASKÜLER CEVAP Çünkü atım hacmi genellikle maksimum oksijen alımının %50-60 kadarına ulaşır. Sonuç olarak egzersiz sırasındaki maksimal kardiyak output atım hacmi ve kalp hızının bir ürünüdür denebilir. VO 2max maksimal kardiyak output ve maksimum arteriyovenöz oksijen farklılığının ürünüdür.

32 EGZERSİZE KARDİYOVASKÜLER CEVAP Hatta egzersiz sırasında artan oksijen tüketiminden dolayı olan kardiyak output değişiminin olmaması ya da minimal olması VO 2max düzeyinde önemli bir artışa sebep olur. Maksimum arteriyovenöz oksijen farklılığının fizyolojik limiti 100 ml kanda ml O 2 olarak bilinir.

33 EGZERSİZE KARDİYOVASKÜLER CEVAP Sonuç olarak maksimum eforda VO 2max maksimal kardiyak output düzeyinin tahmin edilmesinde kullanılır. Anaerobik eşik altında hafif orta submaksimal yüklenmede ilerleyici egzersiz sırasında kaslar için gerekli olan enerji oksijen kullanımından elde edilmez.

34 EGZERSİZE KARDİYOVASKÜLER CEVAP Anaerobik eşik altında hafif orta submaksimal yüklenmede ilerleyici egzersiz sırasında kaslar için gerekli olan enerji oksijen kullanımından elde edilemez. Steady-state durumuna egzersize başladıktan sonra genellikle 3-5 dakika içinde ulaşılır ve daha sonra kalp hızı, kardiyak output, kan basıncı ve pulmoner ventilasyon sabit bir düzeyde kalır.

35 EGZERSİZE KARDİYOVASKÜLER CEVAP Egzersiz yoğunluğu anaerobik eşiği aşarsa ve maksimum seviyeye doğru ilerlerse sempatik aktivite maksimum düzeye ulaşır. Egzersizde yer alan kaslar ve serebralkoroner dolaşım haricinde birçok dolaşım sisteminde vazokonstrüksiyona sebep olan parasempatik aktivite inhibe olur.

36 EGZERSİZE KARDİYOVASKÜLER CEVAP Egzersiz ilerledikçe iskelet kası kan akımı ve oksijen tüketimi artar. Sistolik kan basıncı, ortalama arter basıncı ve nabız artarken total periferik direnç azalır. Diastolik kan basıncı küçük bir miktar düşer ya da değişmez.

37 EGZERSİZE KARDİYOVASKÜLER CEVAP Egzersize kardiyovasküler cevap: 1) Kalp Hızı 2) Kan Basıncı 3) VO 2max

38 EGZERSİZE KARDİYOVASKÜLER CEVAP

39 EGZERSİZ TESTİ KESİN KONTRAENDİKASYONLARI 1) Akut myokard infarktüsü (2 gün) 2) Devam eden unstabil anjina 3) Kontrolsüz kariyak aritmi 4) Aktif endokardit 5) Semptomatik şiddetli aort stenozu 6) Dekompanse kalp yetmezliği

40 EGZERSİZ TESTİ KESİN KONTRAENDİKASYONLARI 7) Akut pulmoner emboli, pulmoner infarktüs veya derin ven trombozu 8) Akut myokardit veya perikardit 9) Akut aort diseksiyonu 10) Güvenli ve yeterli testlemeyi engelleyen fiziksel yetersizlik

41 EGZERSİZ TESTİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR 1) Bilinen obstrüktif sol ana koroner arter stenozu 2) Orta şiddetteki aort stenozu 3) Kontrolsüz ventriküler aritmiler 4) Kalp blokları

42 EGZERSİZ TESTİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR 5) Dinlenim halinde hipertrofik obstrüktif kardiyomyopati 6) Dinlenim durumunda hipertansiyon (>200/110 mmhg) 7) Tedavi edilmemiş tıbbi durumlar (elektrolit dengesizliği, hipertiroidi ve anemi)

43 EGZERSİZ TESTİNE HAZIRLIK Teste hazırlık 1) Testin amacı hastaya anlatılmalı, endikasyon netleştirilmeli 2) Test öncesi hasta 3 saat boyunca birşey yememelidir. Rutin ilaçlar küçük miktarda su ile alınabilir. Hasta rahat kıyafetler ve spor ayakkabı giymeli 3) Testin amacı, prosedür, ilerleyici egzersizler, oluşabilecek semptomlar, işaretler ve komplikasyonlar hastaya ayrıntılı şekilde anlatılmalı

44 EGZERSİZ TESTİNE HAZIRLIK 4) Test iskemi tanısı için yapılıyorsa kan basıncını ve kalp hızını azaltan rutin ilaçlar (özellikle beta blokerler) alınmayabilir. İskemi oluşmazsa testin KAH tespiti için tanısal değeri sınırlıdır. Ayrıca ribaund fenomeni gelişirse hastaya 24 saat sonrasında rutin ilaçlara devam etmesi söylenmeli. Hastalar ilaçları alırken test bulguları ile uyuşan birçok egzersiz testi değerlendirmeleri ortaya çıkar.

45 EGZERSİZ TESTİNE HAZIRLIK 5) Kontraendikasyonları ekarte edebilmek için kısa bir hikaye ve fiziksel muayene yapılmalı. Varsa kardiak murmur, gallop sesleri, pulmoner wheezing sesleri gibi önemli klinik bulgular tespit edilmeli. Hastada kötüleşen unstabil anjina varsa hastanın durumu stabil olana kadar egzersiz testi uygulanmamalı. Konjenital kalp hastalığı ve anormal hemodinamik yanıtlar görüntülenirse egzersiz testi erken sonlandırılmalı. 6) Ayakta ve yatış pozisyonunda EKG ölçümleri karşılaştırılmalıdır.

46 EGZERSİZ EKİPMANLARI Kardiyopulmoner egzersiz testleri rehabilitasyon ve egzersiz programlarının hazırlanmasında, cerrahi öncesi ile sonrası değerlendirmede kullanılır. Amacı egzersize katılan organlara belirli bir miktar stres uygulamaktır. Kardiyopulmoner egzersiz testleri sırasında özellikle alt ekstremite kaslarının kullanıldığı egzersizler tercih edilir.

47 BİSİKLET ERGOMETRESİ Şiddeti giderek artan egzersiz protokolünde genellikle sabit pedal hızı (60 rpm) kullanılır. Pedal hızı 40 rpm altına düştüğünde test sonlandırılır. Başlangıç yükü ve artışlar, egzersiz dakika devam ettirilebilecek şekilde hastanın özelliklerine göre belirlenir.

48 BİSİKLET ERGOMETRESİ Sabit yük uygulanan egzersiz testinde hastadan dayanabildiği kadar egzersiz yapması istenir ve süre kaydedilir. Tedavi öncesindeki ve sonrasındaki egzersiz zamanları arasındaki fark kaydedilir.

49 BİSİKLET ERGOMETRESİ Bisiklet ergometresi daha ucuzdur ve daha az yer kaplar. Ayrıca kan basıncı ve EKG ölçümlerinin daha rahat yapılabilmesi gibi avantajları vardır. Hastalar istedikleri zaman durabileceklerini bildikleri için ve düşme riski olmadığından kendilerini daha güvende hissederler.

50 BİSİKLET ERGOMETRESİ Kardiyopulmoner egzersiz testi sırasında VO 2 ve VCO 2 değerleri, kalp hızı ve sistemik arteriyel basınç ölçülür. Test boyunca EKG ve oksijen satürasyonunun takip edilmesi önerilir. Egzersiz testi sırasında hastanın göğüs ağrısı, dispne, yorgunluk gibi belirtilerini değerlendirmek ve hastanın teste devam edip edemeyeceği noktayı belirlemek önemlidir.

51 TREADMILL Koşu bandı ile yapılan testlerde hastaya uygulanan iş, istirahat ve ısınma döneminden sonra giderek hız ve eğimin artırılması ile yapılır. Hastanın uyumuna ve kooperasyonuna göre seçilebilecek çeşitli hız ve eğim derecelerinde koşu bandı protokolleri (Bruce, Balke, Naughton vs.) kullanılır.

52 TREADMILL Koşu bandının avantajı yürüme/koşma modelini kullanması ve bisiklet ergometresine göre daha fazla kas grubunu çalıştırmasıdır. Koşu bandında ölçülen VO 2max bisiklet ergometresinde ölçülenden %5-10 daha fazladır. Koşu bandı daha büyük alana ihtiyaç duyar ve hastanın düşme riski söz konusudur.

53 TREADMILL VS BİSİKLET ERGOMETRESİ Treadmill Birçok hasta için düşme riski Gürültülü, iş yükü hesaplanamaz Değişken kan basıncı ve EKG VO 2max %5-10 daha yüksek Herkes için aynı egzersiz düzeyi Eğim ve hız artar Kısa egzersiz süresi, az bilgi El desteği sonuçları değiştirir Daha fazla kas grubu çalışır Bisiklet Ergometresi Daha az düşme, daha ucuz Sessiz, iş yükü hesaplanabilir Daha doğru EKG ve kan basıncı ölçümleri Kalp, akciğer ve kasları etkileyen birden fazla durumu tespit eder Egzersiz düzeyi her birey için ayarlanmıştır Egzersiz paterninde değişiklik az Uzun egzersiz süresi, daha fazla bilgi Kan basıncı, EKG ölçümleri rahat Daha az kas grubu çalışır

54 KOL ERGOMETRESİ Özellikle paraplejik hastalarda olmak üzere alt ekstremite kullanımının limitli olduğu durumlarda kullanılır. Kardiyopulmoner sistem fonksiyonlarını tam olarak yansıtamazlar. Başka cihaza gerek kalmadan bisiklet masa üzerine yerleştirilerek yapılabilir.

55 EGZERSİZ PROTOKOLLERİ Egzersiz test protokolleri genellikle düşük iş yükü altında ısınma periyotları ile başlar. Her seviyede iş yükünün arttığı ilerleyici egzersizler yeterli sürede yapılır. Sonrasında maksimum efor sonrası soğuma periyodu vardır.

56 EGZERSİZ PROTOKOLLERİ Test protokolü hastaya ve amacına uygun olarak seçilmelidir. Standart Bruce protokolünü birçok çalışmada kullanılmıştır. Ancak Bruce protokolünde kademeler arası artışlarda artan iş yükleri VO 2max değerinin doğruluğunu azaltmıştır.

57 EGZERSİZ PROTOKOLLERİ Yaşlı, obez ve yürüme zorluğu çeken hastalar kademeler arası iş yükü arttığında ortaya çıkan kas iskelet sistemi problemlerinden veya yetersizliğinden dolayı egzersizi durdurmak zorunda kalabiliyorlar.

58 BRUCE PROTOKOLÜ Aşama Hız Eğim Süre I 1.7 mph %0 3 dk II 1.7 mph %5 3 dk III 1.7 mph %10 3 dk IV 2.5 mph %12 3 dk V 3.4 mph %14 3 dk VI 4.2 mph %16 3 dk VII 5.0 mph %18 3 dk

59 EGZERSİZ TESTİ SEKONDER KOMPLİKASYONLARI Kardiyak Kardiyak Olmayan Diğer Bradikardi Taşikardi Akut koroner sendrom Kalp yetmezliği Hipotansiyon, senkop ve şok Ölüm (1/10000) Kas iskelet sistemi travması Yumuşak doku yaralanması Bazen uzun süre devam eden şiddetli yorgunluk (bitkinlik), dizziness, vücut ağrıları, gecikmeli hastalık hali

60 EGZERSİZ TESTİ SONLANDIRMA Borg skalası (Rating of Percevied Exertion (RPE)) egzersiz şiddetini belirlemede kullanulan ve egzersizin zorluğunu hastaların belirlediği subjektif bir skaladır. Borg skalasında >18 değerine ulaşan hasta maksimal egzersiz yapmış demektir.

61 EGZERSİZ TESTİ SONLANDIRMA Borg Skalası

62 EGZERSİZ TESTİ SONLANDIRMA (KESİN ENDİKASYONLAR) 1) ST elevasyonu (>1 mm) (MI riski) 2) İşyükü artışına rağmen sistolik kan basıncının düşmesi (>10 mmhg) 3) Orta şiddetli ve şiddetli anjina 4) Merkezi sinir sistemi semptomları (ataksi, dizziness, senkop) 5) Kötü perfüzyon işaretleri (Siyanoz veya solukluk)

63 EGZERSİZ TESTİ SONLANDIRMA (KESİN ENDİKASYONLAR) 6) 2. veya 3. derece AV bloğun eşlik ettiği ventriküler taşikardi veya diğer aritmiler 7) EKG ve sistolik kan basıncının teknik olarak izlenememesi 8) Egzersiz testini hastanın durdurmak istemesi

64 EGZERSİZ TESTİ SONLANDIRMA (DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER) 1) ST depresyonu (> 2mm) veya uzaması (60-80 ms) 2) İskemi yokluğunda işyükü artışına rağmen sistolik kan basıncının düşmesi (>10 mmhg) 3) Göğüs ağrısında artış 4) Yorgunluk, nefes darlığı, hırıltı, kramplar veya klaudikasyon (topallama)

65 EGZERSİZ TESTİ SONLANDIRMA (DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER) 5) Sürekli ventriküler taşikardi dışındaki aritmiler (supraventiküler taşikardi, supraventriküler bradikardi) 6) Hipertansif değerler; sistolik kan basıncı >250 mmhg / diastolik kan basıncı >115 mmhg)

66 EGZERSİZ TESTİ SONRASI Egzersiz testi sonrasında anormal cevaplarda iyileşme görülmesi beklenir. Soğuma periyodunda genellikle yavaş yürüme kullanılır. Yatış pozisyonunda ise venöz dönüş hızlandırılarak kardiak iş yapıldığı için ST segmenti depresyonu ortadan kalkar. Egzersiz sonrasında monitörizasyon ST segmenti, kan basıncı ve kalp hızındaki değişiklikler sebebiyle 6-8 dakika boyunca devam eder.

67 EGZERSİZ TESTİ SONRASI İskemik ventrikülde egzersizden sonra dakikalarca mekanik disfonksiyon ve elektrofizyolojik anormallikler devam edebilir. Hipertansiyon ve aritmiler görülebilieceği için kan basıncının izlenmesi iyileşme görülene kadar devam etmelidir.

68 EGZERSİZ TESTİ SIRASINDA OLUŞAN SEMPTOMLAR Egzersiz sırasında oluşan semptomların değerlendirilmesi egzersiz testinin bir parçasıdır. Dispne, anjina ve Borg skalası değerlendirmesi yapılır. Egzersiz testi ile oluşan anjina semptomları koroner arter hastalığının tahmin edilmesinde ve ST segmenti depresyonunun tahmin edilmesinde kullanılır. Nefes darlığı ile sınırlanan egzersiz anjina veya bacaklardaki yorgunluktan daha kötü bir prognozun habercisi olabilir

69 EGZERSİZ TESTİ SIRASINDA OLUŞAN SEMPTOMLAR Egzersiz sırasında hastanın genel görünümünde siyanöz ya da solukluk oluşması, merkezi sinir sistemi semptomları olan ataksi, dizziness ve vertigo testin kesin olarak sonlandırılması gerektiğini belirten durumlardır Kalp sesinin dinlenmesi egzersiz sonrası kardiyak fonksiyonu değerlendirmek için gereklidir. Gallop sesleri, palpabl prekordial şişkinlik veya mitral murmur gelişmesi egzersiz sebebiyle oluşan sol ventrikül disfonksiyonunu düşündürür..

70 EGZERSİZ TESTİ SIRASINDA OLUŞAN SEMPTOMLAR Aerobik egzersiz kapasitesi sağlıklı görünen bireylerde ileride oluşabilecek risk faktörlerinin (kardiyovasküler disfonksiyon) en iyi şekilde belirlenmesini sağlar. Yapılan çalışmalar aerobik kapasitenin her 1 MET artışı kardiyovasküler olaylarda ve ölümlerde %13-15 arası düşüşe sebep olduğunu göstermektedir.

71 EGZERSİZ TESTİ SIRASINDA OLUŞAN SEMPTOMLAR Egzersiz testi sırasında elde edilen ve aerobik kapasiteyi tahmin etmek için kullanılan maksimum kapasite egzersiz protokolü seçimi, hastanın alışması, hastanın eğitim düzeyi, yaş ve cinsiyet gibi birçok faktörden etkilenir. Koşu bandı üzerinde aerobik egzersiz kapasitesinin en iyi şekilde tahmin belirlenebilmesi için hastanın herhangi bir yerden destek almaması gerekir. Hastalık durumunun ortaya konması için bütün egzersiz testi protokollerinin sonuçları birbiriyle tutarlı olmalıdır.

72 TEŞEKKÜRLER ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

EGZERSİZ TESTLERİ TİPLERİ ve KPET ENDİKASYON ve KONTRENDİKASYONLARI. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu Başkent Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

EGZERSİZ TESTLERİ TİPLERİ ve KPET ENDİKASYON ve KONTRENDİKASYONLARI. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu Başkent Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı EGZERSİZ TESTLERİ TİPLERİ ve KPET ENDİKASYON ve KONTRENDİKASYONLARI Dr. Füsun Öner Eyüboğlu Başkent Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Statik Testlerin tanıda kısıtlayıcı özellikleri: İstirahat

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK Uzun süreli immobilizasyon sonucu: - Nitrojen ve protein dengesi bozulur. - İskelet kasının kitlesi, kasılma kuvveti ve etkinliği azalır. - İskelet kaslarında

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK 1) Holter monitörizasyon - Hastaların kalp ritimlerinin 24 saat boyunca gözlemlenmesidir. - Kardiyak aritmik olayların ve semptomların görüntülenmesiyle esas

Detaylı

HİPERTANSİYON & EGZERSİZ

HİPERTANSİYON & EGZERSİZ HİPERTANSİYON & EGZERSİZ HTN %27.8 (ABD DE) 140/90 mmhg PREHİPERTANSİYON SBP:120-139 mmhg DBP:80-89 mmhg Kan basıncı sınıflaması Sistolik kan basıncı(mmhg) Diyastolik kan basıncı (mmhg) İdeal

Detaylı

Doç. Dr. Alev GÜRGÜN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Doç. Dr. Alev GÜRGÜN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ALAN TESTLERİ Doç. Dr. Alev GÜRGÜN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sunum içeriği Egzersiz testi endikasyonları Egzersiz kapasitesinin değerlendirilmesinde kullanılan testler

Detaylı

FİZİKSEL AKTİVİTE RİSKLER & YARARLAR. Prof.Dr.Gülfem ERSÖZ

FİZİKSEL AKTİVİTE RİSKLER & YARARLAR. Prof.Dr.Gülfem ERSÖZ FİZİKSEL AKTİVİTE RİSKLER & YARARLAR Prof.Dr.Gülfem ERSÖZ Fiziksel Aktivite Kassal kontraksiyon ve enerji harcaması gerektiren her türlü hareket Egzersiz Sağlık durumunu iyileştirmek Fiziksel uygunluğu

Detaylı

KARDIOVASKÜLER DAYANIKLILIK

KARDIOVASKÜLER DAYANIKLILIK KARDIOVASKÜLER DAYANIKLILIK Kardiovasküler Dayanıklılık büyük kas gruplarını içeren dinamik egzersizleri orta-yüksek şiddet arasında uzun süre uygulayabilme becerisidir. Kardiovasküler sistemin ve kardiovasküler

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

EGZERSİZ TESTLERİNİN KLİNİK AMAÇLARLA KULLANIMI

EGZERSİZ TESTLERİNİN KLİNİK AMAÇLARLA KULLANIMI EGZERSİZ TESTLERİNİN KLİNİK AMAÇLARLA KULLANIMI Klinik Amaçlı Egzersiz Testinin Uygulama Alanları 1-Myokart İnfarktüsü sonrasında hastaneden taburcu olmadan önce. 2-Myokart İnfarktüsü (MI), Perkütan Transluminal

Detaylı

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini Dönem IV Kardiyoloji Stajı Konu: Atrial fibrilasyonlu hastaya yaklaşım Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri atrial fibrilasyonu tanımlayabilecek, hastaya yaklaşımdaki temel prensipleri belirtebileceklerdir.

Detaylı

Kronik Hastalıklarda Egzersiz Uygulamaları. Prof.Dr.Gülfem Ersöz

Kronik Hastalıklarda Egzersiz Uygulamaları. Prof.Dr.Gülfem Ersöz Kronik Hastalıklarda Egzersiz Uygulamaları Prof.Dr.Gülfem Ersöz Daha fazla egzersiz yapmalısınız Bir miktar ilaç al! Ameliyat olmalısın! Egzersiz Reçetesi; Egzersizin Türü Egzersizin Şiddeti Egzersizin

Detaylı

AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ

AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ 1 Aerobik Egzersiz Programlarının Düzenlenmesi Aerobik uygunluk düzeyi belirlendikten sonra aerobik uygunluğu geliştirmek ve korumak için egzersiz programları

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

Egzersiz Sırasında Dikkat Edilecek Noktalar. Dr. Funda Coşkun Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD

Egzersiz Sırasında Dikkat Edilecek Noktalar. Dr. Funda Coşkun Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD Egzersiz Sırasında Dikkat Edilecek Noktalar Dr. Funda Coşkun Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD Pre-Test Set Up Kişiye testten önce test için nasıl hazırlanacağı, ne giyileceği, ne yeneceğine dair

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

KARDĠYAK REHABĠLĠTASYON. Doç.Dr.Mitat KOZ

KARDĠYAK REHABĠLĠTASYON. Doç.Dr.Mitat KOZ KARDĠYAK REHABĠLĠTASYON Doç.Dr.Mitat KOZ EGZERSĠZ REÇETESĠNĠN AMAÇLARI Mortaliteyi düģürmek Kardiyak rehabilitasyon programlarına katılım mortaliteyi % 20-25 oranında düşürür. Yatak istirahatinin fizyolojik

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

Pulmoner Hipertansiyon Ayırıcı Tanısında, Solunum Fonksiyonları Testi: KPET

Pulmoner Hipertansiyon Ayırıcı Tanısında, Solunum Fonksiyonları Testi: KPET Pulmoner Hipertansiyon Ayırıcı Tanısında, Solunum Fonksiyonları Testi: KPET Prof. Dr. Can Sevinç Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İzmir 1. Ulusal ADHAD Kongresi Pulmoner Hipertansiyon

Detaylı

Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek

Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek 2 Egzersiz programına başlamadan önce bireyin aşağıdaki değerlendirmesinin

Detaylı

EGZERSİZ TESTLERİ & FITNESS ÖLÇME DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ. Doç. Dr. Cengiz AKALAN ANTRENMAN BİLGİSİ

EGZERSİZ TESTLERİ & FITNESS ÖLÇME DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ. Doç. Dr. Cengiz AKALAN ANTRENMAN BİLGİSİ EGZERSİZ TESTLERİ & FITNESS ÖLÇME DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ 1 VO2 max / Ölçüm Metodları MAKSİMAL TESTLER SUBMAKSİMAL TESTLER ALAN TESTLERİ Güvenilirlik Geçerlilik Kullanılabilirlik Ekonomik şartlar Branşa

Detaylı

FAZ I. Değerlendirme Eğitim Fiziksel aktivite Psikososyal yaklaşım. Bileşenler. Tanım. Değerlendirme. Koroner yoğun bakım

FAZ I. Değerlendirme Eğitim Fiziksel aktivite Psikososyal yaklaşım. Bileşenler. Tanım. Değerlendirme. Koroner yoğun bakım Bileşenler KORONER YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK REHABİLİTASYON NASIL OLMALIDIR? Prof. Dr. Mehmet Uzun GATA Haydarpaşa Hastanesi Psikososyal yaklaşım 1 4 Tanım Koroner yoğun bakım merkezi = coronary care unit

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI. Doç.Dr.Mitat KOZ

EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI. Doç.Dr.Mitat KOZ EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI Doç.Dr.Mitat KOZ Fiziksel Uygunluk Test Sonuçları Klinik Egzersiz Test Sonuçları Fiziksel Uygunluk Test Sonuçlarının Yorumlanması Bireyler arası karşılaştırmalar

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR ÖĞRENİM HEDEFLERİ SFT parametrelerini tanımlayabilmeli, SFT ölçümünün doğru yapılıp yapılmadığını açıklayabilmeli, SFT sonuçlarını yorumlayarak olası tanıyı

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

HAZIRLAYAN HEMŞİRE: ESENGÜL ŞİŞMAN TÜRK BÖBREK VAKFI TEKİRDAĞ DİYALİZ MERKEZİ

HAZIRLAYAN HEMŞİRE: ESENGÜL ŞİŞMAN TÜRK BÖBREK VAKFI TEKİRDAĞ DİYALİZ MERKEZİ HAZIRLAYAN HEMŞİRE: ESENGÜL ŞİŞMAN TÜRK BÖBREK VAKFI TEKİRDAĞ DİYALİZ MERKEZİ RESİRKÜLASYON NEDİR? Diyaliz esnasında, diyaliz olmuş kanın periferik kapiller dolaşıma ulaşmadan arter iğnesinden geçen

Detaylı

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Yaşlılara yönelik egzersiz programları hazırlarken Genetik özelliklerine, Hastalık durumuna, Daha önceden sporla ilişkisine, Ne kadar

Detaylı

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT KAPAK HASTALIKLARI Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT STENOZU Valvular Subvalvular Supravalvular VALVULAR STENOZ Romatizmal AS Akut romatizmal

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı?

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı? Başarılı bir kilo verme ve daha da önemlisi bu kiloyu korumada en önemli anahtar egzersizdir. Kilo verdikten sonra egzersiz yapmayı bırakanlar yeniden kilo alırken, egzersize devam edenlerde bu ihtimal

Detaylı

KADIN KALBİ. Dr.Işıl Uzunhasan İ.Ü.Kardiyoloji Enstitüsü

KADIN KALBİ. Dr.Işıl Uzunhasan İ.Ü.Kardiyoloji Enstitüsü KADIN KALBİ 1 Dr.Işıl Uzunhasan İ.Ü.Kardiyoloji Enstitüsü KLİNİK DEĞERLENDİRME 41 yaş kadın hasta 3 günden beri süren göğüs ağrısı beraberinde nefes darlığı yakınması 20 yıldan beri 1 p/gün sigara içimi;

Detaylı

Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna

Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna Ameliyat Riskinin Değerlendirilmesinde Akciğer Kapasitesi Akif Turna Ameliyatın Riski Ameliyatın Riski Major akciğer ameliyatı yapılacak hastalarda risk birden fazla faktöre bağlıdır. Ameliyatın Riski

Detaylı

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER SPOR HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER DOÇ.DR.ERDEM KAŞIKCIOĞLU 1 35 yaşın altındaki sporcularda ani ölüm nedenleri 2% 1% 2% 4% 2% 2% 35% 3% 3% 3% 4% 5% 24% 10% Hipertrofik

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Kardiyoloji Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN Biyomarkırlar (Tanı) Sınıf 1: Faydalı (Kanıt seviyesi:a) Kardiak spesifik troponin (troponin I veya T hangisi kullanılıyorsa) ACS semptomları

Detaylı

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ Dr. Lale Sever Intradiyalitik Komplikasyonlar Sık Kalıcı morbidite Mortalite Hemodiyaliz Komplike bir işlem! Venöz basınç monitörü Hava detektörü

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK FAZLARI Kardiyak rehabilitasyon hastalar ve tıbbi ihtiyaçları için özel olarak dizayn edilmiş bir programdır. Egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri, eğitim

Detaylı

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK TORAKAL EPİDURAL ANESTEZİ VE FEMORAL BLOK YÖNTEMİ A.DOSTBİL*, H.BAŞEL**, Ö.TEKİN***, M.ÇELİK*, A.AHISKALIOĞLU*, AF.ERDEM* *ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Doç Dr Tunçalp Demir

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Doç Dr Tunçalp Demir SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ Doç Dr Tunçalp Demir SFT-SINIFLANDIRMA A-)Spirometrik inceleme 1. Basit spirometri 2. Akım-volüm halkası a)maksimal volenter ventilasyon (MVV) b)reversibilite c)bronş provokasyonu

Detaylı

Vaka II. Vaka I. Vaka III. Vaka IV

Vaka II. Vaka I. Vaka III. Vaka IV Göğüs Ağrısına Yaklașım A.Ü. Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Dr. Murat BERBEROĞLU 03.07.2012 Sunu Planı Vakalar Giriș ve Epidemiyoloji Patofizyoloji Tanısal Yaklașım -öykü - risk faktörleri -fizik muayene -test

Detaylı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 PREOPERATİF BAKIM ve Hazırlık 2 Genel olarak, planlanmış ameliyat için hazırlık üç aşamada uygulanır: Hastanın

Detaylı

Akut Koroner Sendromlar

Akut Koroner Sendromlar Akut Koroner Sendromlar Tanısal Yaklaşım Dr. Cihan Örem Kardiyoloji Anabilim Dalı 27. 4. 2018 Koroner Arter Hastalığı 1. Kronik koroner arter hastalığı (KAH) 2. Akut koroner sendromlar 1 KRONİK KAH 2 Epidemiyoloji

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı. EGZERSİZ Fizyolojisi. Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı. EGZERSİZ Fizyolojisi. Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı EGZERSİZ Fizyolojisi Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com Kaslarda güç, kuvvet ve dayanıklılık Maksimum kasılma kuvveti 3-4 kg/cm2 kesit alanı

Detaylı

YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ S İ VA S

YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ S İ VA S YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ D R. S E V G İ S A R Z E P Ç AT L A K S İ VA S N U M U N E H A S TA N E S İ S İ VA S - 2017 o Elektrokardiyografi(EKG), akut koroner sendrom(aks) ların ve bazı diğer kardiyak

Detaylı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Solunum yetmezliği ile başvuran dekompanse kalp yetmezliği hastası 76 yaşında,

Detaylı

Dolaşım Sistemi Dicle Aras

Dolaşım Sistemi Dicle Aras Dolaşım Sistemi Dicle Aras Kalbin temel anatomisi, dolaşım sistemleri, kalbin uyarlaması, kardiyak döngü, debi, kalp atım hacmi ve hızı 3.9.2015 1 Kalbin Temel Anatomisi Kalp sağ ve sol olmak üzere ikiye

Detaylı

Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA

Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA ERCIYES ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDİYOLOJİ Anabilim Dalı I. GENEL BĠLGĠLER Dersin Adı MED 402 KARDİYOLOJİ STAJI Yerel Kredi:2 Yıl ve Dönemi 4. sınıf & 7. ya da 8. sömestr AKTS Kredi:3 Öğretim Üyeleri

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR. Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli

PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR. Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli PERİFERİK ARTER HASTALARINA YAKLAŞIM NASIL OLMALIDIR? A) ANAMNEZ (ÖYKÜ,

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

AKCİĞER HASTALIKLARINDA KPET. Doç. Dr. Fadıl Özyener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı

AKCİĞER HASTALIKLARINDA KPET. Doç. Dr. Fadıl Özyener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı AKCİĞER HASTALIKLARINDA KPET Doç. Dr. Fadıl Özyener Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Egzersiz Testleri Kardiyo Pulmoner Egzersiz Testleri Yürüme/Mekik Testleri Maksimal Test? Submaksimal

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK Karaciğer Nakli Enstitüsü Problem Karaciğer nakli Kardiyak Problemler Hasta Sayısı Giderek Artıyor KC Problemi KPB New York Eyaletinde 1998

Detaylı

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Dr. İlknur CAN Meram Tıp Fakültesi, KONYA 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi Sık VES tanımı >30/saat.Lown B, et al. Circulation 1971 >60/saat.Kennedy HL, et al. NEJM,

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Dokuların oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan, kanın vücutta dolaşmasını temin eden, kalp ve kan damarlarının meydana getirdiği sisteme dolaşım

Detaylı

Bireye özel egzersiz programlaması yapabilmek için hedefe uygun geçerli ve güvenilir testler seçmelidir

Bireye özel egzersiz programlaması yapabilmek için hedefe uygun geçerli ve güvenilir testler seçmelidir Bir fitness lideri Bireye özel egzersiz programlaması yapabilmek için hedefe uygun geçerli ve güvenilir testler seçmelidir ayrıca bu testleri doğru bir şekilde uygulayabilmeli ve sonuçlarını yorumlayabilmelidir

Detaylı

DAYANIKLILIK ÖLÇÜMÜ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

DAYANIKLILIK ÖLÇÜMÜ DOÇ.DR.MİTAT KOZ DAYANIKLILIK ÖLÇÜMÜ DOÇ.DR.MİTAT KOZ 1 İndirekt Kalorimetri- Oksijen Tüketim Hızı VO 2 Egzersiz yapan bireyin oksijen tüketim hızının (VO 2 ) ölçümünden enerji tüketimi hesaplanabilir. Buna indirekt kalorimetri

Detaylı

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları BR.HLİ.085 içerisinde kanın bulunduğu dört odacık vardır. Bunlardan ikisi sağ, ikisi ise sol kalp yarımında bulunur. Kalbe gelen kan önce sağ atriuma gelir ve kalbin sağ kulakcığı ve sağ karıncığı arasında

Detaylı

Dayanıklılık ve antrenman

Dayanıklılık ve antrenman Dayanıklılık ve antrenman Çocukların büyüme ile fonksiyonel ve anatomik özelliklerinki gelişme; kalp akciğer, kan ve iskelet kası kapasite ve büyüklükleri de artar. Bu da mak. oksijen kapasitesi artmasında

Detaylı

Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı

Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı Kan Basıncında Yeni Kavramlar Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı Prof. Dr. Enver Atalar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Nabız Basıncı Nabız Basıncı: Sistolik

Detaylı

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi BRADİKARDİ ve TAŞİKARDİ Hastanın klinik durumu en önemli parametredir.

Detaylı

II) Kalp hasta Dışı Cerrahi uygulanacak hasta konsültasyonları

II) Kalp hasta Dışı Cerrahi uygulanacak hasta konsültasyonları II) Kalp hasta Dışı Cerrahi uygulanacak hasta konsültasyonları f) Bilinen Kardiyak Öyküsü Olmayan hasta Editör: Prof. Dr. Merih KUTLU 1) 86 yaşında asemptomatik erkek hasta HT tanısıyla medikal izleniyor

Detaylı

TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ

TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ DR. FZT. AYSEL YILDIZ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI Talasemi; Kalıtsal bir hemoglobin hastalığıdır. Hemoglobin

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

Temel SFT Yorumlama. Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD

Temel SFT Yorumlama. Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD Temel SFT Yorumlama Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD SPİROMETRİ ENDİKASYONLARI A. Semptom, bulgu veya anormal laboratuar sonuçları varlığında akciğer hastalığı tanısını doğrulamak

Detaylı

BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM

BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr Ayhan ÖZHASENEKLER

Detaylı

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp yetmezliği Ventrikülün dolumunu veya kanı pompalamasını önleyen yapısal veya işlevsel herhangi bir kalp bozukluğu nedeniyle oluşan karmaşık

Detaylı

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA ANİ KARDİYAK ÖLÜM DR.FERDA CELEBCİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP A.D. 01/09/2009 ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? TANIM TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA SÜREDE GELİŞEN (GENELLİKLE

Detaylı

Prof.Dr.Abdurrahman Oğuzhan. Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA

Prof.Dr.Abdurrahman Oğuzhan. Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA ERCIYES ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ Kardiyoloji Anabilim Dalı I. GENEL BĠLGĠLER Dersin Adı MED 607 KARDİYOLOJİ STAJI Yerel Kredi: Yıl ve Dönemi 011-01 6. SINIF AKTS Kredi:3 Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Abdurrahman

Detaylı

KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı

KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH Zararlı gaz ve partiküllere karşı havayolları ve akciğerin artmış kronik inflamatuar yanıtı ile ilişkili ve genellikle ilerleyici özellikteki kalıcı hava akımı

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU?

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? TABİ Kİ HAYIR, HER HASTAYA VERMELİYİZ DR. SABRİ DEMİ RCAN Beta Blokerler Adrenerjik reseptörler katekolaminler tarafından stimüle edilen G-protein

Detaylı

BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL

BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 31 Mayıs 2014 Antalya Kalbin elektriksel anatomisi Bradiaritmilerin patofizyolojisi

Detaylı

Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m. EKG de İpuçları ve Atladıklarımız

Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m. EKG de İpuçları ve Atladıklarımız Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m EKG de İpuçları ve Atladıklarımız John Fowler, MD, DABEM Kent Hastanesi, İzmir Yaşlı erkek, yeni sol dal bloğu YB dayken göğüs ağrısı tekrar

Detaylı

EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD

EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ. Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD EGZERSİZDE KALP - DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. Fadıl ÖZYENER UÜTF Fizyoloji AD Kuvvet-Çabukluk (sprint) egzersizleri Atmalar: gülle, çekiç, vb Halter egzersizleri Atlamalar: yüksek, sırıkla, tek adım,

Detaylı

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ Bradikardili Hastaya Yaklaşım Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ İleti Sistemi 2 SENKOP Sempatik ve Parasempatik uyarım 5 R P T Q S 6 Kalp debisi = KALP HIZI x Atım hacmi Çok düşük hızlarda

Detaylı

AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI

AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI Yrd. Doç. Dr. Arif Onur EDEN ERZİNCAN ÜNİVERİSTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI AKUT KORONER SENDROM (AKS) Tanı Kriterleri:

Detaylı

Göğüs Ağrısına Yaklaşım. Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği

Göğüs Ağrısına Yaklaşım. Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği Göğüs Ağrısına Yaklaşım Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği Giriş Tanım Etiyoloji Patofizyoloji İlk yaklaşım Anjina ve eşdeğerleri

Detaylı

CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDĠYOLOJĠ BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU. Lisans

CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDĠYOLOJĠ BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU. Lisans CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDĠYOLOJĠ BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU Bölüm Kardiyoloji Yıl/yarıyıl 4/1-2 Dersin Adı Ders düzeyi (Önlisans, lisans,vb) Dersin Türü(Z/S) Dersin dili Kodu Kardiyoloji

Detaylı

Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel, Füsun Güzelmeriç, Tuncer Koçak

Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel, Füsun Güzelmeriç, Tuncer Koçak Koroner Arter Bypass Greftleme Operasyonlarında Esmolol Hidroklörür ve Magnezyum Sülfatın Laringoskopi ve Trakeal Entubasyona Bağlı Hemodinamik Yanıta Etkileri Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel,

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Dayanıklılığın Önemi Dayanıklılık; yoğun ve geniş kapsamlı antrenmanları yürütebilmesi için

Detaylı

PULMONER REHABİLİTASYON ÜNİTESİ NASIL YAPILANDIRILMALI

PULMONER REHABİLİTASYON ÜNİTESİ NASIL YAPILANDIRILMALI PULMONER REHABİLİTASYON ÜNİTESİ NASIL YAPILANDIRILMALI Doç. Dr. PINAR ERGÜN Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ Pulmoner

Detaylı

IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

1. HİZMET KAPSAMI: UÜ-SK KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

1. HİZMET KAPSAMI: UÜ-SK KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 7 1. HİZMET KAPSAMI: Kardiyoloji Anabilim Dalı, erişkin ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24 saat

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Yetkin Utku KAMUK

Dr. Öğr. Üyesi Yetkin Utku KAMUK Günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukta sonuçlanan aktivitelerdir. Günlük ev işlerinden,

Detaylı

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr.

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr. Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Recep Demirbağ Düzenleme, Gözden Geçirme - Uz.Dr.Rida Berilğen - Uz.Dr.Barış Düzel

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ. Bölüm 2 FİZİKSEL UYGUNLUK SAĞLIK VE HASTALIK. Bölüm 3 SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK SINIFLAMASI

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ. Bölüm 2 FİZİKSEL UYGUNLUK SAĞLIK VE HASTALIK. Bölüm 3 SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK SINIFLAMASI İÇİNDEKİLER Bölüm 1 FİZİKSEL UYGUNLUĞA GİRİŞ FİZİKSEL AKTİVİTE VE HASTALIKLAR... 5 SAĞLIK BEDEN EĞİTİMİ VE FİZİKSEL UYGUNLUK... 6 Egzersiz Fizyolojisi Araştırma ve Sağlık... 8 Fiziksel Aktivite, Fiziksel

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ STRES EKOKARDİYOGRAFİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:.....

Detaylı

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Giriş Miyokardiyal perfüzyon ve kardiyak fonksiyon bozukiuğu tüm vücudun kan akımını etkiler. Bunun sonucu olarak kardiyak pompa fonksiyonu azaldığında hedef

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER EGZERSİZ VE TERMAL STRES Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER TERMAL DENGE ısı üretimi BMH Kas etkinliği Hormonlar Besinlerin termik etkisi Postur Çevre ısısı Vücut ısısı (37 o C±1) ısı kaybı konveksiyon, radyasyon,

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır

Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır Öğrenim Hedefleri; Şokun genel tanımını Şoktaki genel fizyopatoloji ve kompanzasyon

Detaylı