döviz dergisi SAYI : 97 TARİH : 1 ARALIK KURUCU ALPER KORKMAZ alper@alperkorkmaz.com twitter : twitter.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "döviz dergisi SAYI : 97 TARİH : 1 ARALIK 2014 www.dovizdergisi.com KURUCU ALPER KORKMAZ e-mail : alper@alperkorkmaz.com twitter : twitter."

Transkript

1 döviz dergisi SAYI : 97 TARİH : 1 ARALIK 2014 KURUCU ALPER KORKMAZ alper@alperkorkmaz.com twitter : twitter.com/alperfrx

2 2 İÇİNDEKİLER Hakkımızda... 3 Altın Sıkılaştırma ve FED in Para Sıkılaştırma Kararı... 4 Enerji ve Havayolu Hisselerindeki Hareketlikler... 5 Tarım Arazileri Azalıyor, Gıda Alarm Veriyor... 7 Petroldeki Düşüş Doğalgaza Yansıyabilir Hindistan Altın İthalinde Sınırlamayı Geri Çekti OPEC, Kaya Gazı Üreticilerini İflasa Sürüklüyor Borsa Yatırımcısına Geçen Hafta da Kazandırdı Petrol Fiyatları Haftayı Sert Düşüşle Kapattı Dolar Endeksi Sert Yükseldi Rusya Piyasaları OPEC ten Ağır Yara Aldı Altın Fiyatları Haftayı Sert Düşüşle Kapattı... 18

3 3 HAKKIMIZDA Dünyanın en büyük piyasasında işlem yapmak ve yaptığınız işlemler için bilgi almak istiyorsunuz. Döviz dergisini okuyorsunuz çünkü yurt dışı piyasalardaki gelişmelerin hayatımızı daha çok etkilediği bugünlerde, başta ekonomik olmak üzere, politik, sosyal, çevresel ve teknolojik oluşumları daha yakından takip etmek ve yurt dışı spot parite (fx), vadeli işlemler, opsiyon ve CFD piyasaları aracılığıyla yatırım portföyünüzü çeşitlendirmek istiyorsunuz ve 2007 yılında yaşanan ekonomik krizler sonrasında, ülkemizde önce döviz dalgalanmalarının serbest bırakılması, ardından faizlerin hızla gerileyerek cazibesini kaybetmesi, yatırımcıların alternatif yatırım araçlarına yönelmesine neden olmuştur. Yatırımcıların kaldıraçlı yatırım enstrümanlarına olan talebi, uzun bir süredir Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş nin faaliyete geçmesini sağlamış, zamanla aynı şekilde çalışan yurt dışı piyasalara ilgi daha da artmıştır. Bu ilgi, yatırımcıların tek bir borsa ve geleneksel enstrümanlar yanında, farklı yatırım alternatiflerine duydukları ihtiyacı işaret etmektedir; bu durum aynı zamanda ülkemizdeki yatırımcıların daha nitelikli ve bilinçli olmaları yolunda güzel bir trendin başladığının da işaretidir. Döviz Dergisi bu trende paralel olarak, yatırımcıların yurt dışı piyasalara güvenilir ve etkin bir kaynaktan erişimlerini sağlamak üzere kurulmuştur. Dergimizde zengin kapsamlı strateji bültenlerimize erişebileceksiniz. Döviz Dergisi ile edindiğimiz tecrübelerimizi ve bilgilerimizi sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

4 4 ALPER KORKMAZ ALTIN FİYATLARI VE FED İN PARA SIKILAŞTIRMA KARARI Dolar yıl içinde %10 yakın değer kazandı. FED in parasal genişlemeyi bitirmesi ve faizler üzerine spekülasyonları, Euro bölgesinde devam eden kriz, Japonya nın parasal genişlemesi ve jeopolitik riskler yükselişi tetikleyen unsurlardır. Yatırımcılar için öncelikli olan fonlarının garanti altında olmasıdır. Kar elde etmek ikinci plandadır. Piyasada fırsatlar bitmez. Amerikan Doları, ABD tahvilleri, Altın, İsviçre Frangı, Japon yeni güvenli limanların birkaçıdır. ABD, Japonya ve İsviçre de tahvil getirileri nerdeyse sıfıra yakındır. Altın ın faiz getirisi yoktur. Sadece fiyatlar üzerinden kar yada zarar edebilirsiniz. Altın fiyatları son 10 yıl içinde 1500 dolarlık fiyatlanma yaptı krizinde 700 dolara kadar düşen fiyatlar 1915 doları 2011 yılında görmüş oldu. Global ekonomide resesyon beklentilerinin artıyor olması fiyatları 1915 dolara yükseltti. Beklentiler bitince fiyatlar hızlı bir şekilde 1400 dolara kadar düştü yılında FED in ve diğer ülkelerin ekonomiye verdiği destekler yetersiz kalınca 2011 ocak ayında 1335 dolar olan altın fiyatları 1915 dolara 7 ay içinde yükselmişti. Ekonomik büyümenin bu kadar desteğe rağmen gerçekleşmemiş olması riskli varlık fiyatlarında sert düşüşlere sebep olmuştu başında Dowjones endeksi seviyesinde bulunuyordu. FED ve ECB nin hamleleri yetersiz kaldığına inanılıyordu. FED in bilançosu 2008 yılına göre nerdeyse 3e katlanmıştı. Ekonomik veriler iyileşmenin uzaklarda olduğunu gösteriyordu. Bu beklentiler ile Dowjones 2011 eylül ayında e inmişti. Yani FED in bilançosu 2008 e göre 3 katı artarken Dowjones 2008 e göre getirisini parasal genişleminin yetersiz kaldığı inancı ile kısa sürede %10 değer kaybederken altın fiyatları %50 yükselmişti. Dolar ise %7 civarı değer kaybetmişti.

5 5 Bugün ekonomik büyüme rayına oturdu. Son kez verileri inceleyeceğiz. İyileşme görülür ise dolar faizlerini yükselteceğiz diyen FED ile Dowjones %11 değer kazanırken altın % 6 değer kaybediyor. Dolar ise %9,5 değer kazanmış oluyor yılında Japon Yeni %13, İsviçre Frangı %30 değer kazanıp SNB ( İsviçre MB) müdahelesi ile yılı %5 kazanç ile kapatmıştı yılında Japon yeni müdahele ile %14, İsviçre Frangı %6 değer kaybetti. Bir başka yönden bakar isek 2011 yılında Altın, İsviçre frangı karşısında %38, Japon Yeni karşısında %32 değerlenmişti yılında altın, İsviçre frangı karşısında %1 değer kaybederken Japon Yeni %13 karşısında değerlenmiş oldu. FED parasal sıkılaştırma yani QE nin tersi QT uygulamaya başlamadı. Bu uygulama altın fiyatlarını aşağı çekecek bir nedendir. QE ile yükselen altın fiyatları QT ile aynı hızda gerilemeye başlayacaktır. Fiyatlar bu beklenti ile düşmeye devam ediyor. Bu düşüşü fırsat bilenlerde alım yapmaya çalışıyor. Fakat henüz QT için FED tarafından bir açıklama gelmedi. QT ile fiyatlar daha aşağı düşebilir. Altın fiyatları QT açıklaması öncesi 1015 dolara iner ve QT açıklanır ise fiyatlar hızlı bir şekilde 800 dolara inebilir. Altın fiyatları resesyon ile yükseldi. Resesyon beklentilerin bitmesi ve ekonomilerin pozitif büyüme beklentileri ile düşüyor. Altın da teknik analiz yöntemi yerine makro analiz ile yatırım planı yapmak kazanç getirecektir. Bu hafta Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verisi fiyatlar üzerinde yeni bir senaryo için önemlidir. Ekonomik verilerin büyüme devam ediyor göstergesi fiyatları düşürecektir. ALPER KORKMAZ ENERJİ VE HAVAYOLU HİSSELERİNDEKİ HAREKETLİKLER Petroldeki arz fazlasına ve fiyatlarda yaşanan düşüşe rağmen üretimi kısmayan OPEC in kararı, enerji hisselerini aşağı çekerken; petrol tüketen havayolu hisselerinin yükselmesine sebep oldu.

6 6 OPEC Viyana da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, Venezüela nın azaltım çağrısına rağmen petrol üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı. OPEC in üretimi kesmeyeceği, düşük petrol fiyatlarının pek çok büyük şirket için olumlu olduğu yönündeki açıklamasının ardından petrol fiyatları hızla geriledi. Brent petrolün fiyatı 70,02 dolara gelerek, Eylül 2010 dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Petrol fiyatlarındaki sert düşüş, enerji şirket hisselerini aşağı çekerken petrol tüketen şirket hisselerinin yükselmesine sebep oluyor. ENERJİ HİSSELERİ DÜŞÜŞTE Dünyanın en büyük enerji şirketi Exxon Mobil hisseleri Cuma günü 3,94 dolar (%4,17) kayıpla 90,54 dolara indi. Şirket hisseleri haftalık bazda %6,48 düşerken; son 6 ayda %10,41 değer kaybetmiş oldu. Yıl içinde tüm zamanların rekor seviyesi 104 dolara ulaşan şirket hisselerine Buffet ın yatırım yapması ile hisseler %7 yükselmişti. Dünyanın en büyük 10. şirketi olan Chevron hisseleri Cuma günü %5,42 yani 6,24 dolar değer kaybederek haftayı 108,87 dolardan kapattı. Hisseler Kasım ayında %7,05 değer kaybederken yıl içinde %11,07 değer kaybetmiş oldu. NYSE Arca da işlem gören enerji şirketlerinin performansına bağlı fiyatlanan enerji fonu XLE yatırım aracı bugüne kadar yıllık bazda sadece 3 yıl negatif getiri ile kapanmıştı de %18,14, 2002 de %14,69 negatif getiri sağlayan fon 2008 krizinde %38,99 oranında değer kaybetmişti %21,79, 2010 yılında %21,78, 2011 yılında %2,84, 2012 yılında %5,2, 2013 yılında %26,25 kâr getiren fonun 2014 ilk 6 ayında getirisi %14,03 tü. Haziran sonrası yatırım yapanlar fonda bugüne kadar %14,87 zarar etmiş durumdalar. Ünlü yatırımcı G. Soros haziran ayında yayınlanan portföyünde XLE yatırım fonunun satım opsiyonlarında 2 milyar kontratlık bir işlem yaptığını göz önüne alırsak yaklaşık %95 e yakın kâr elde ettiğini söyleyebiliriz. İngiltere FTSE endeksinde işlem gören Tullow Oil %8,37, Weir Group %4,29, Royal Dutch Shell %7,31 ve deve BP %5,46 kayıp ile Cuma gününü kapattı. BP hisseleri Meksika petrol sorunu ile gördüğü seviyelere inmeye başladı. HAVAYOLU HİSSELERİ KAZANDIRDI Bu hafta petrol fiyatlarındaki düşüşten en büyük yararı havayolu şirketleri sağladı. Her yıl giderlerinin önemli bir bölümünü yakıt oluşturan şirketlerin hisseleri hızlı yükseldi. ABD li JetBlue, American Airlines, Southwest ile Delta hisselerinde yüzde 5 üzeri yükseliş görüldü. Petroldeki düşüşten en fazla kazanan United Continental hisseleri ise bir günde yüzde 8 üzeri değer kazandı. Gemi turu şirketleri Carnival ile Royal Caribbean hisseleri yüzde 5 e yakın değer kazanırken, Norwegian Cruise Line hisseleri yüzde 4 civarı yükseldi. Yine NYSE Arca da işlem gören Havayolu şirketlerinin oluşturduğu XAL yatırım fonu Cuma günü %3,92 yükseldi.

7 7 XAL yatırım fonu yıl içi ilk defa %30 un üzerinde getiri sağlıyor. American Airlines Group hisseleri %7,69 primle Cuma gününü 48,53 dolardan kapatırken; hisseler Kasım ayında %12,05; son 6 ayda %21,94; yıl içinde ise %92,2 yükseldi. Jetblue %7,5 prim yaparak son 7 yılın zirvesi olan 14,62 dolardan haftayı kapatırken; İngiliz Southwest Airlines %6,19 prim yaptı ve yıl içinde %113,59 yükselmiş oldu. Bir başka İngiliz hava yolu şirketi FlYBE %1,91 değer kaybederek haftayı kapattı. Çin li Eastern Airlines hisseleri yıl içi %22,41 yükselirken son 6 ayda %61,68 yükseldi. Yılın ilk 6 ayı hisseler uçak kazaları ile %40 değer kaybetmişti. Hindistanlı havayolu şirketi Kingfisher Airlines hisseleri yıl içinde %57 değer kaybederken, Şili li Lan Airlines hisseleri %25,53 kayıpta. TÜRKİYE DEKİ DURUM Türk Hava Yolları hisseleri, Cuma gününü 0,62 TL (%7,22) pirimle kapatırken; yıl içinde %43,01 değer kazanmış oldu. Pegasus hisseleri, Cuma günü %3,68 yükselerek haftayı 32,4 liradan kapatırken; yıl içindeki kaybını %10,74 e düşürmüş oldu. Tüpraş hisseleri, düşen petrol fiyatları ile Cuma günü 1,2 TL (%2,34) düşerek, haftayı 50,1 liradan kapatırken; yıl içinde %21,04 yükseldi. TARIM ARAZİLERİ AZALIYOR, GIDA ALARM VERİYOR A.Ü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, insanlığın geleceği, gıda üretimi ve gıda güvencesi için tarım topraklarının önemine işaret ederek; tarım arazilerini korumak için daha radikal çözümler arayan ülkeler, başka ülkelerin toprağını satın alarak gelecek güvencesi inşa etmeye çalışırken; Türkiye nin verimli arazilerini tehlikeli bir şekilde kaybettiğini belirtti.

8 8 Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk Al Jazeera daki makalesinde ülkemizdeki tarım arazilerinin hızla ve tehlikeli bir şekilde azaldığına dikkat çekti. Gülbudak, Türkiye deki yasaların tarım arazilerini korumakta yetersiz kaldığına işaret etti ve tarım topraklarının en çok imara, inşaata, turizme ve sanayiye feda edildiğinin altını çizdi. İşte Prof. Dr. Bülent Gülçubuk ın makalesi... Son yıllarda dünyada tarım adeta yeniden keşfediliyor. Bir yanda açlık, beslenme yetersizlikleri ve gıda güvencesinde gelecek kaygısı, diğer yanda israfın yaşandığı bir dönemde tarım yeniden gündeme geliyor. Dünyada giderek artan sağlıklı ve dengeli beslenme kaygısı geçmişe yeniden hızlı bir dönüş arayışını da beraberinde getiriyor. Ülkeler telaş içinde. Gıda güvencesi ve gıda güvenliği alarm veriyor. İnsanlığın ve tüm canlıların geleceği, gıda üretimi ve gıda güvencesi için tarım toprakları önemli bir doğal kaynaktır. Toprağına sahip çıkan, onu koruyan ülkeler gelecek yüzyıllara daha güvenli bir ortamda geçeceklerdir. İşte, bu süreçte tüm dünyada giderek toprağa hücum yeniden başladı. İspanya, Kamboçya ile milyonlarca hektar arazi için anlaşma yolları arıyor. Kamboçya ayrıca Suudi Arabistan ile 1,6 milyon, Çin ile 1,2 milyon hektarlık kira anlaşmaları yapıyor. Çin bir yandan da Ukrayna dan 3 milyon hektar arazi alıyor. Suudi Arabistan, Endonezya ile çeltik üretimi için 4,3 milyar dolarlık 2 milyon hektar arazi için kira sözleşmesi yapıyor. Birleşik Arap Emirlikleri 3 milyar dolar karşılığı 800 bin hektar arazi için Pakistan hükümeti ile müzakere ediyor. Avrupalı şirketler şimdiye kadar Afrika da 3,9 milyar hektar arazi topladı, ancak hedefleri 17,5 milyar hektarlık arazi ve bunun için uğraşıyorlar. İngiliz Yatırım Fonu yöneticisi şöyle diyor: 2050 yılına kadar üretimimizi yüzde 50 artırmazsak çok ciddi küresel gıda sıkıntısı çeleceğiz. Ve ardından Afrika da arazi aramaya başlıyor. Bütün bu girişimler gıdanın bugün ve gelecek için ne kadar önemli bir silah olduğunu gösteriyor. Ülkeler artık tarım topraklarına daha fazla önem veriyor, korumak için daha radikal çözümler arıyor. Bazen de başka ülkelerin toprağını satın alarak gelecek güvencesini inşa etmeye çalışıyor. TÜRKİYE DE TARIM ARAZİLERİ HIZLA AZALIYOR Türkiye de ise tersine bir süreç yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve diğer kaynaklardan derlediğimiz verilere göre son 10 yılda yani, döneminde Türkiye 27,8 milyon dekar tarım arazisini üretim dışı bırakmış, yani kaybetmiştir. İklim değişikliğinin, kuraklığın, açlık ve yoksulluğun kol gezdiği dünyamızda bu kaybedilen toprağın ne kadar üretim anlamına geldiğini bazı karşılaştırmalarla açıklamak gerekir. 27,8 milyon dekar tarım alanında Türkiye nin ortalama verilerine göre;

9 9 7,8 milyon ton buğday üretilebilirdi (ve bir o kadar da saman elde edilebilirdi) veya 4,1 milyon ton kuru fasulye üretilebilirdi (sulama durumunda) veya 3 milyon ton mercimek elde edilebilirdi. Bu örnekler artırılabilir. Burada önemli olan milyonlarca dekar tarım arazisi ile aynı zamanda gıda güvencemizi de ne kadar tehlikeye attığımızdır. Tarım topraklarının hızla azalması bazen yasal yollarla, bazen de yasa dışı uygulamalarla oluyor. Tarım topraklarının korunması, amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi ve planlanması amacıyla 2005 yılında Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası çıkarılmıştır. Ancak, arasında amaç dışı toprak kullanımına izin verilen alan yaklaşık 439 bin hektar iken, yasa sonrası dönemde ne yazık ki biraz daha artmıştır yılları arasında 484 bin hektar alan amaç dışı kullanıma gitmiştir. Demek ki ülkemizde yasalar da toprakları korumaya yetmemektedir. Yasa koyucu yasayı uygulamakta yetersiz kalmaktadır! Toprağını koruyabilen ülkeler, çıkardıkları yasaları ödünsüz uygulamaktadır. Bu ülkelerde günübirlik yönetmeliklerle yasanın engelleri aşılmaya çalışılmaz. Topraklarını bir plan, bir sistem dâhilinde korurlar. Nerelere konut yapılacağına, nerelerin sanayi, nerelerin turizm yatırımları için kullanılacağına uzun dönemli planlarla belirlerler. Tarım toprakları en çok imara, inşaata, turizme, sanayiye feda ediliyor. Sadece 2011 yılı verilerine göre; konut için 124 bin dekar, sanayi için 224 bin dekar, madencilik için 124 bin dekar toprağı elden çıkarmış ve geri dönüşü olmayan bir biçime getirmişiz. Yani ranta kurban etmişiz... Türkiye nin tahıl ambarı olarak bilinen, mavi tünel projesi uygulanan, kuraklığın en çok etkilendiği Konya, en fazla tarımsal toprak kaybı yaşayan ildir. Konya son 10 yılda tarım topraklarının dörtte birinden fazlasına denk gelen 7,16 milyon dekar toprağını kaybetmiştir. Bir başka saptama ise şudur: Türkiye de oransal olarak il gelirleri içinde tarımın fazla olduğu, kır nüfusunun fazla olduğu iller en fazla toprak kaybı yaşayan illerdir; Kars, Adana, Kahramanmaraş, Afyon, Diyarbakır gibi.

10 10 Bu da şu anlama geliyor: Buralardan da hızlı bir tarımdan kopuş ve kente yığılma söz konusudur. Tarım topraklarının azalması; gıda güvencesinin kaybına, biyoçeşitlilikte azalmaya, kırsal nüfusun tarımdan ve kırsaldan kopmasına, tarımda dışa bağımlılığa, su kaynaklarının azalmasına, ani iklim değişikliği hareketliliğine, meraların elden çıkmasına yol açmaktadır. TOPRAK ÖNEMİNİ HİÇ YİTİRMEYECEK Küresel iklim değişikliği ve küresel neoliberal şirketler, gittikçe daralan tarım alanları için ciddi sorunlar getiriyor. Susuzluk ve kuraklıkla birlikte geçim kaygısı taşıyan, ekmek, iş bulma derdinde olan insanoğlu için karamsar bir tablo var ortada. Modern tarım ve mevcut gıda sistemi de artık dünya nüfusunu beslemekte yetersiz kalıyor. Çözüm su, toprak ve enerji kaynaklarını akılcı, sorumlu ve geleceğe de taşıyabilecek biçimde kullanmaktan geçiyor. İklim değişikliği toprakların kıymetini ve korunma zorunluğunu daha da ön plana çıkarmaktadır. Burada bir saptama yapmak gerekirse; iklim değişiklikleri, Thomas Robert Malthus un 1789 da ortaya attığı nüfus teorisini yeniden gündeme getirmektedir: Nüfus geometrik olarak artıyor ama hem Türkiye de hem de dünyada gıda üretimi artık aritmetik olarak bile artmama tehdidindedir. Nitekim uyarılar gelecek yıllarda gıda üretiminin azalacağını ve fiyatların da çok hızlı artacağını gösteriyor yılında ABD Başkanı Gerald Ford, 13 ülkede nüfus artışının Amerika açısından tehdit oluşturduğunu ve bu nedenle nüfus artışının kontrol altına alınmasını söylerken, gelecekte dünyanın sürükleneceği gıda krizine daha o zamandan dikkat çekmiştir. Gelişmiş ülkeler arasında tarımı geri kalan bir ülke yoktur. Çünkü tarım ile sanayisini birlikte ele alan ve teknolojiyi her iki alanda ortak kullanan ülkeler, sağladıkları ilerlemeyle hem tarımı hem de sanayisi gelişmiş ülkeler haline gelmiştir. Fakat gelinen noktada artık bu ülkelerde de tarımının gelişmişliği sorgulanmaya başlanmıştır. Çünkü tarım artık sadece çiftçilik, gıda ise tek bir ürün anlamına gelmemektedir. Tarım, üretimin yanı sıra toplumun sağlıklı ve dengeli beslenmesinin temel unsuru haline gelmiştir. Verim artışı ve tarım teknolojisi, üretimi bir noktaya kadar getirebiliyor fakat bu, insanların sağlıklı beslenmesi, iklim değişikliğine karşı güvencede olması sonucunu doğurmuyor. Böyle olsa tarımda yeşil devrimi yakalayan ve yaşayan ülkeler başka ülkelerin toprağına göz dikmezlerdi ve satın almazlardı. ABD de buğday üretimindeki yüzde 2 lik bir azalma dünyayı derinden etkiliyorsa, Rusya verim azalmasından dolayı buğday ihracatını yasaklıyorsa demek ki toprak hiçbir zaman tarım açısından önemini kaybetmeyecektir.

11 11 PETROLDEKİ DÜŞÜŞ DOĞALGAZA YANSIYABİLİR Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin in Türkiye ziyaretinde gündem maddeleri arasında doğalgazın da bulunduğunu, petrol fiyatlarındaki düşüşün doğalgaza yansımasının kaçınılmaz olduğunu ve fiyatlarda bir iyileşme beklediklerini belirtti. Pamukkale ilçesi Anafartalar Mahallesinde Dokuzkavaklar-Karşıyaka-Anafartalar Bölgesi Doğalgaz Temel Atma Törenine katılan Zeybekci, gazetecilerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin in Türkiye ziyareti ne dair sorusunu cevapladı. Zeybekci, Putin in ziyaretinde gündem maddeleri arasında doğalgazın da yer aldığını, Türkiye ye doğalgaz temininde Rusya nın ağırlığının artmasıyla bir fiyat avantajının oluşabileceğini bildirdi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün zaman içerisinde doğalgaz fiyatlarına yansımasının olacağını ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu: FİYATLARDAKİ İYİLEŞME OCAK AYINDAN İTİBAREN Önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarındaki bu seviyenin korunacağı, önümüzdeki yıl da devam edeceği yönünde beklentimiz var. Bunun doğalgaza yansıması da kaçınılmaz. Onun için bir iyileşme olması beklentiler dahilinde. Bunun ocaktan itibaren de oluşması muhtemel. Rusya Devlet Başkanı Putin geldiğinde bu gündem maddeleri içinde var. Zaten ben evvelsi gün oradaydım, ön hazırlık görüşmelerini tamamladık. İnşallah yarın her iki ülke için de güzel bir dönem başlayacak. Bizim de Rusya Ekonomi ve Kalkınma Bakanı ile imzalayacağımız önemli bir anlaşma olacak. Bundan sonra Rusya ile Türkiye nin ekonomik ilişkilerinde çok daha farklı, yani karşılıklı menfaatlerin korunması, dünyanın yeniden çizilen ekonomik haritaları içinde her iki ülkenin de etken bir şekilde birlikte yer alması ile ilgili yaptığımız çalışmalar var.

12 12 HİNDİSTAN ALTIN İTHALİNDE SINIRLAMAYI GERİ ÇEKTİ Hindistan hükümeti ülkeye ithal edilen altının yüzde 20 sinin ihraç edilmesini gerektiren sınırlamayı kaldırdı. Hindistan, geçen yıl cari açığının rekor düzeylere yükselmesine neden olan altın ithalatını sınırlamak için söz konusu ithalat sınırlamasını yürürlüğe koymuştu. Merkez bankası tarafından yapılan açıklamada, Hindistan hükümeti 80:20 düzenlemesi ve altın ithalatına getirilen sınırlamaları geri çekme kararı almıştır denildi, ancak kararın gerekçesi yer almadı. OPEC, KAYA GAZI ÜRETİCİLERİNİ İFLASA SÜRÜKLÜYOR Petroldeki arz fazlasına ve fiyatlarda yaşanan düşüşe rağmen üretimi kısmayan OPEC in, ABD li kaya gazı üreticilerini iflasa sürüklemek istediği ileri sürüldü.

13 13 Brent petrolü, Petrol İhraç Eden Ulkeler Organizasyonu nun (OPEC) günlük üretim miktarını düşürmeme kararı ile son üç yılın en büyük günlük düşüşünü yaşamasının ardından, haftanın son günü yine sert düştü. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ise 2011 den bu yana en dik haftalık düşüşü yaşadı. Petrolün varil fiyatı, OPEC ten gelen üretimi kısmama kararıyla birlikte son dört yılın dibine geriledi. Brent petrolün fiyatı 70,02 dolara gelerek, Eylül 2010 dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. OPEC in ilkbahara kadar üretimde azaltmaya gitmemesi durumunda varil fiyatının daha da düşeceğine işaret ediliyor. Gelecek yılın sonlarında petrolün varil fiyatının 35 doları görme ihtimali olduğunu dile getirenler bile var. Kısa vadede ise 60 dolar seviyesi konuşuluyor. Öte yandan OPEC in kararının arkasında yatan sebepler de sorgulanıyor. Birçok analist, OPEC in üretimi kısmayarak, ABD li kaya petrolü üreticilerini iflasa sürüklemek istediğini ileri sürüyor. Sanford C. Berstein danışmanlık şirketinin petrol analisti Neil Beveridge, Petrol fiyatlarındaki düşüş, kaya gazı üreticilerinin iflas riskini artırdı. Bu üreticilerin yatırım harcamalarından kaynaklanan borç yükü bulunuyor. Özellikle 68 dolarlık ABD ham petrolü, çoğu kaya gazı üreticisi için ekonomik değil ve onların risk primlerinde hızlı bir yükseliş yaşanıyor dedi. Rus petrol sektörünün en büyük isimlerinden Leonid Fedun ise, Kaya gazı üretimindeki patlama, internet balonuyla eşdeğer. Güçlü olanlar kalacak, zayıflar temizlenecek ifadesini kullandı. ABD li enerji şirketleri kaya gazı üretimine 2011 den bu yana yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık yatırım yaptı ve bunun büyük kısmını borçlanarak gerçekleştirdi. PETROL VADELİLERİ BU HAFTA TOPLAM YÜZDE 13 KAYIP YAŞADI OPEC Viyana da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, Venezüela nın azaltım çağrısına rağmen petrol üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi nin yaptığı açıklamaya göre, 12 üyeli örgüt petrol üretim tavanını günlük 30 milyon varilde tutma kararı aldı. Petrol, ABD nin 30 yılın en hızlı üretimini gerçekleştirmesi ve küresel talebin zayıfladığı işaretleri ile ayı piyasasına düştü. OPEC Genel Sekreteri, Abdalla El-Badri, OPEC in adil bir fiyat istediğini ve kimseye bir sinyal göndermediğini söyledi. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40 ını üreten 12 üyeli grup, ilk toplantısını 5 Haziranda yine Viyana da yapacak. Ocak vadeli Brent petrolü günü sert düşerek tamamladı. Brent petrol 2,56 dolar (%3,53) düşerek günü 70,02 den kapattı. Haftalık bazda 10,34 dolar (%12,87) değer kaybeden Brent, Kasım ayında %18,61 değer kaybetmiş oldu. Brent yıl içinde %36,84 yani 40,84 dolar düştü. Ocak vadeli WTI petrolü 2,9 dolar (%4,2) düşerek günü 68,1 dolardan kapattı. Fiyatlar haftalık bazda 10,41 dolar (%13,61) düşerken; Kasım ayında 15,32 dolar (%18,82) düşmüş oldu. Ham petrol fiyatları yıl içi 26,09 dolar (%28,3) düşmüş oldu. MOTORİN 4 LİRANIN ALTINA DÜŞTÜ Petrol fiyatlarının hızla düşmesi üzerine akaryakıt fiyatları da indirildi. İstanbul ve Ankara da 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4.59 TL den 4.46 TL ye düştü.

14 14 Motorinin fiyatı İstanbul da 4.09 TL den 3.94 TL ye, Ankara da 4.12 TL den 3.97 TL ye geriledi. Motorin en son 2012 yılının mart ayında 4 TL nin altında bulunuyordu. Son indirimle 32 ay sonra yeniden bu seviyenin altına geldi. Pazartesi yeni bir indirimin daha gelebileceği belirtildi. Petrol fiyatlarındaki düşüş beş aydır sürüyor. Bu süre zarfında petroldeki düşüş yüzde 30 u geçerken, kurşunsuz benzindeki indirim, dolar bazında yüzde 14 te kaldı. 20 Haziran da litresi 5.12 lira olan kurşunsuz benzinin litre fiyatında lira bazındaki indirim ise yüzde olarak gerçekleşti. BORSA YATIRIMCISINA GEÇEN HAFTA DA KAZANDIRDI Haftalık bazda Borsa İstanbul da işlem gören hisse senetleri yüzde 3,47 değer kazandı. Döviz ve altın ise haftayı kayıpla kapattı. Bu hafta yatırım araçlarından altın ve döviz yatırımcısına kaybettirirken, borsa kazandırdı. Borsa İstanbul da (BIST) işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 3,47 yükseldi. BIST 100 endeksi 2.886,86 puanlık yükselişle ,66 puana tırmandı. BIST Hizmetler Endeksi bu hafta yüzde 3,29 artarak ,32 puana, Sanayi Endeksi yüzde 1,07 lik kazançla ,27 puana, Mali Endeks de yüzde 4,37 lik yükselişle ,39 puana çıktı. Kapalıçarşı da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,92 değer kaybederek 84,45 liraya düştü. Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 1,89 düşerek 571 liraya geriledi. Amerikan Doları nın satış fiyatı yüzde 0,36, Euro nun satış fiyatı da yüzde 0,07 düşüş yaşadı. GEÇEN HAFTA EN FAZLA YÜKSELEN HİSSE TRABZONSPOR SPORTİF OLDU Borsa İstanbul da bu hafta en çok yükselen hisse senedi Trabzonspor Sportif oldu. Şirket hisseleri yüzde 39,62 değer kazanırken, onu yüzde 36,36 lık artışla MRTGG hisseleri, yüzde 35,33 lük kazançla da Afyon Çimento hisseleri izledi. Hafta kapanışında en çok değer yitiren hisse ise yüzde 32,9 luk düşüşle Euro Yatırım Holding oldu. Bu hisseyi yüzde 28,16 lık kayıpla Avrasya Petrol, yüzde 15,94 lük düşüşle de Yeşil GMYO takip etti. Borsa İstanbul un en değerli şirketleri ise 41 milyar 34 milyon lira ile Garanti Bankası, 35 milyar 960 milyon lira ile Akbank, 31 milyar 698 milyon 725 bin lira ile de Koç Holding şeklinde sıralandı.

15 15 EURO VE DOLAR DÜŞTÜ Bu hafta Euro nun satış fiyatı yüzde 0,07 lik düşüşle 2,7580 liraya, Amerikan Doları nın satış fiyatı ise yüzde 0,36 lık azalışla 2,2120 liraya geriledi. Geçen hafta 3,480 lira olan İngiliz Sterlini nin satış fiyatı bu hafta 3,490 lira, İsviçre Frangı nın satış fiyatı da 2,310 lira olarak gerçekleşti. YATIRIM FONLARI Bu hafta borsa yatırım fonları yüzde 1,86, bireysel emeklilik fonları yüzde 1,07, gruplara yönelik emeklilik fonları yüzde 1,10, fon sepeti yatırım fonları yüzde 0,58, uluslararası yatırım fonları yüzde 0,88, para piyasası yatırım fonları yüzde 0,16, tahvil bono fonları yüzde 0,55, esnek yatırım fonları yüzde 0,65, hisse senedi yoğun yatırım fonları yüzde 2,30, karma yatırım fonları yüzde 1,35 değer kazandı. Emtia yatırım fonları yüzde 0,40 değer kaybetti. Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasasında, ağırlıklı ortalamalara göre çeşitli vadelerdeki bono ve tahvillerin haftalık net getirileri ise yüzde 0,15 ile yüzde 0,23 arasında gerçekleşti. Bu hafta sonunda ortalama faizleri yüzde 6,50 dolayındaki haftalık reponun net getirisi de yüzde 0,12 oldu. Geçen hafta önde gelen ve değerlendirmeye alınan 10 kamu bankası ve özel bankanın faiz oranı ortalamaları üzerinden yapılan hesaplamalara göre, 1 ay vadeli mevduat faizi ortalama yüzde 0,09 haftalık net getiri sağladı. PETROL FİYATLARI HAFTAYI SERT DÜŞÜŞLE KAPATTI Brent petrolü, Petrol İhraç Eden Ulkeler Organizasyonu nun (OPEC) günlük üretim miktarını düşürmeme kararı ile son üç yılın en büyük günlük düşüşünü yaşamasının ardından, haftanın son günü yine sert düştü. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ise 2011 den bu yana en dik haftalık düşüşü yaşadı. Petrol vadelileri bu hafta toplam yüzde 13 kayıp yaşadı. OPEC Viyana da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, Venezüela nın azaltım çağrısına rağmen petrol üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi nin yaptığı açıklamaya göre, 12 üyeli örgüt petrol üretim tavanını günlük 30 milyon varilde tutma kararı aldı.

16 16 Petrol, ABD nin 30 yılın en hızlı üretimini gerçekleştirmesi ve küresel talebin zayıfladığı işaretleri ile ayı piyasasına düştü. OPEC Genel Sekreteri, Abdalla El-Badri, OPEC in adil bir fiyat istediğini ve kimseye bir sinyal göndermediğini söyledi. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40 ını üreten 12 üyeli grup, ilk toplantısını 5 Haziranda yine Viyana da yapacak. Ocak vadeli Brent petrolü günü sert düşerek tamamladı.brent petrol 2,56 dolar (%3,53) düşerek günü 70,02 den kapattı. Haftalık bazda 10,34 dolar (%12,87) değer kaybeden Brent, Kasım ayında %18,61 değer kaybetmiş oldu. Brent yıl içinde %36,84 yani 40,84 dolar düşmüş oldu. Ocak vadeli WTI petrolü 2,9 dolar (%4,2) düşerek günü 68,1 dolardan kapattı. Fiyatlar haftalık bazda 10,41 dolar (%13,61) düşerken; Kasım ayında 15,32 dolar (%18,82) düşmüş oldu. Ham petrol fiyatları yıl içi 26,09 dolar (%28,3) düşmüş oldu. DOLAR ENDEKSİ SERT YÜKSELDİ ICE Borsasında işlem gören Dolar Endeksi %0,86 yükselerek son 4 yılın zirvesini test etti. 88,41 den günü kapatan dolar endeksi yıl içinde %9,5 yükselmiş oldu. Dolar Kasım 2013 e göre %10,09 yükseldi. Kasım ayında dolar %3,4 değerlenmiş oldu. Vadeli işlemler borsasında (CME) Euro %0,65, Japon Yeni %0,85, İngiliz Sterlini %1,13, Kanada Doları %1,8, İsviçre Frangı %0,59, Avustralya Doları %0,53, Yeni Zelanda Doları %0,43 değer kaybetti. Doların sert yükselişi ile tüm piyasa kırmızıya döndü. Soya fasulyesi %3,28, soya küspesi %2,27, yulaf %0,97, şeker %3,41, kereste %0,45, Kahve %4,1, Doğalgaz %6,13, Petrol %4,2, Altın 1,88 değer kaybederek kapattı. Doların yükselişi savaş günlerini hatırlattı.korku endeksi VIX %3,9 yükselirken; ABD 1880 li yıllarda iç savaş nedeni olan buğday %3,6 yükselmişti. Buğday fiyatları bu hafta %4,4 yükseldi. Dolar karşısında Rus Rublesi %2,54, Brezilya Reali %1,62, Norveç Kronu %1,13, Meksika Pesosu %1,09, Türk Lirası %0,61, Hindistan Rupisi %0,37, Çin Yuanı %0,1 değer kaybetmiş oldu.mısır Lirası %0,1, Macar Forinti %0,13 oranında dolar karşısında değerlendi.

17 17 RUSYA PİYASALARI OPEC TEN AĞIR YARA ALDI Petrol İhraç eden ülkeler Örgütü nün (OPEC) dün petrol üretiminde kısıntıya gitmeme kararının ardından Rusya da RTS Endeksi yaklaşık 5,5 yılın en düşüğüne gerilerken, dolar/ruble paritesi tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Rusya piyasalarına OPEC darbesi OPEC in petrol üretimini kısmama kararının ardından Rusya da RTS Endeksi yaklaşık 5,5 yılın en düşüğüne gerilerken, dolar/ruble paritesi tarihinin en yüksek seviyesini gördü Rusya borsasında sert düşüş yaşandı. Ekonomisinin önemli bir kısmı enerji gelirlerinden oluşan Rusya da, OPEC in üretim kotasını günlük 30 milyon varilde tutma kararının ardından düşüşü ivme kazanan petrol fiyatları, ülkenin hisse senedi piyasalarında da satışları beraberinde getirdi. Ukrayna krizi sonrası ABD ve Batılı ülkelerin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya da, petrol fiyatlarındaki bu sert düşüş ülke ekonomisine yönelik endişeleri de artırdı. RUS BORSASI TEPETAKLAK Kararla birlikte Rusya da RTS Endeksi, özellikle enerji şirketi hisselerinde görülen satışlarla analistlerin destek olarak nitelendirdikleri puanın altına indi ve 23 Temmuz 2009 dan bu yana en düşük seviye olan 965,72 yi gördü. Dün güne 1.024,82 puandan başlayan endeksteki kayıplar böylece iki günde yüzde 5,8 e ulaştı. RTS Endeksi 32 puan (%3,2) kayıpla günü 974 den kapattı. Aynı şekilde Rusya nın yerel para birimi ruble de dolar karşısında değer kaybetti. Dolar/ruble paritesi dün karar öncesi bulunduğu 47,4 seviyelerinden yükselişe geçerek 49,95 i görürken; bugün de yukarı yönlü hareketini sürdürdü ve tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar/ruble %2,31 yükselişle 49,92 seviyesinden günü tamamladı. Ruble bu kapanış ile yılın en düşük noktasından kapanmış oldu. Ruble hafta içi %2,37 değer kaybederken yıl içi %50,96 değer kaybetmiş oldu. Euro/Ruble karşısında %2,61 yükseldi. Ruble, Euro karşısında yıl içinde 537,95 değer kaybederken 62,18 den günü kapattı.

PİYASA GELİŞMELERİNİ YAKINDAN TAKİP EDİN. döviz dergisi. Sayı 59 10 MART 2014 ENDEKS PARİTE ANALİZLERİ ANALİZLERİ EMTİA ANALİZLERİ

PİYASA GELİŞMELERİNİ YAKINDAN TAKİP EDİN. döviz dergisi. Sayı 59 10 MART 2014 ENDEKS PARİTE ANALİZLERİ ANALİZLERİ EMTİA ANALİZLERİ PİYASA GELİŞMELERİNİ YAKINDAN TAKİP EDİN döviz dergisi Sayı 59 10 MART 2014 PARİTE ANALİZLERİ ENDEKS ANALİZLERİ EMTİA ANALİZLERİ İ Ç İ N D E K İ L E R EUR / USD EUR / JPY GBP / USD ALTIN PETROL BIST DOLAR

Detaylı

döviz dergisi SAYI : 89 TARİH : 06 EKİM 2014 www.dovizdergisi.com KURUCU ALPER KORKMAZ e-mail : alper@alperkorkmaz.com twitter : twitter.

döviz dergisi SAYI : 89 TARİH : 06 EKİM 2014 www.dovizdergisi.com KURUCU ALPER KORKMAZ e-mail : alper@alperkorkmaz.com twitter : twitter. döviz dergisi SAYI : 89 TARİH : 06 EKİM 2014 KURUCU ALPER KORKMAZ e-mail : alper@alperkorkmaz.com twitter : twitter.com/alperfrx 2 İÇİNDEKİLER Hakkımızda... 3 ABD ve İngiltere Borsalarına Bir Bakış...

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Temmuz 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Temmuz 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Temmuz 2014 10.07.2014 Açılış Kapanış % USD 1,36414 1,36087 0,23 ALTIN 1327,53 1335,49 0,59 USDTRY 2,11478 2,12323 0,39 TRY 2,88622 2,89122 0,17 USDJPY 101,636 101,340 0,29 GBPUSD

Detaylı

Reel Sektör Risk Yönetimi

Reel Sektör Risk Yönetimi Temel Analiz Ocak ayının ilk yarısını geride bırakırken piyasalardaki olumlu havanın sorgulanmaya başladığını söyleyebiliriz. Amerika kanadında Aralık ayında sürpriz bir iyileşme gözlenen tarım dışı istihdam

Detaylı

HAFTALIK GÜNCEL ANALİZLER DÖVİZ DERGİSİ 72. SAYI - 9 HAZİRAN 2014. www.dovizdergisi.com

HAFTALIK GÜNCEL ANALİZLER DÖVİZ DERGİSİ 72. SAYI - 9 HAZİRAN 2014. www.dovizdergisi.com HAFTALIK GÜNCEL ANALİZLER DÖVİZ DERGİSİ 72. SAYI - 9 HAZİRAN 2014 www.dovizdergisi.com İÇİNDEKİLER 04 EUR / USD ANALİZ 05 GBP / USD ANALİZ 05 NZD / USD ANALİZ 06 HAM PETROL ANALİZ 06 BRENT PETROL ANALİZ

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem Ekonomik Gündem Küresel hisse senetlerinde toparlanmalar dün hız kazandı. Çin borsalarının öncülüğünde Avrupa ve ABD borsalarında değer kazançları haftaya yapılacak FED toplantısı öncesinde piyasaların

Detaylı

BIST-100 Teknik Analiz

BIST-100 Teknik Analiz GÜNLÜK BÜLTEN BIST-100 Teknik Analiz 30 Nisan 2015 Perşembe Hisse Senedi Piyasalarına Bakış Dün 86,300-86,500 aralığında yatay seyir izleyen BIST 100 endeksi günü %0.27 düşüşle 85,978.44 puandan kapattı.

Detaylı

Fon Bülteni Ekim Önce Sen

Fon Bülteni Ekim Önce Sen Fon Bülteni Ekim 216 Önce Sen Fon Bülteni Ekim 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 3/9/21-3/9/216 2 2 1 1-11,6 13,74 9,7 12,3 14,74 12,44 8,72 9,7 9,3

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009

GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009 GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz Bankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, küresel piyasalardaki olumlu havaya

Detaylı

FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI

FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI ŞUBAT 15 FON BÜLTENİ Güncel Ekonomik Veriler Büyüme Oranı(Yıllık) Cari Açık/GSYİH 6,61% İşsizlik oranı(yıllık) 10,10% Enflasyon(TÜFE/Yıllık) 7,24% GSMH(milyar USD) 819,9 Kişi Başı Milli Gelir (USD) 10.800

Detaylı

Günlük Bülten 17 Mart 2014

Günlük Bülten 17 Mart 2014 Bülten 7 Mart PİYASALAR Döviz Piyasası Kırım daki gerilim sebebiyle güne, seviyesinden başlayan USD/TL kuru, gelişmekte olan ülkelere yaşanan giriş ve paritedeki yükselişe paralel gün boyu aşağı bir seyir

Detaylı

Ekonomik Takvim

Ekonomik Takvim Ekonomik Gündem Asya hisse senetleri, genel olarak iyi çıkan şirket karları ve ABD ve Euro Bölgesi'nde imalat sektörünün iyileşmekte olduğunu işaret eden verilerin ardından iki haftanın en yüksek seviyesine

Detaylı

döviz dergisi SAYI : 61 TARİH : 24 MART 2014 İLETİŞİM 0(212)

döviz dergisi SAYI : 61 TARİH : 24 MART 2014 İLETİŞİM 0(212) döviz dergisi SAYI : 61 TARİH : 24 MART 2014 ADRES Galataderesi Caddesi 27/6 Şişli - İstanbul İLETİŞİM 0(212) 505 37 69 info@dovizdergisi.com www.dovizdergisi.com KURUCU Alper Korkmaz alper@alperkorkmaz.com

Detaylı

Ekonomik Takvim

Ekonomik Takvim Ekonomik Gündem Asya hisse senedi yatırımcıları, ABD hisse senetlerinin Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımına giden yolda ağırlığını koymaya hazırlanması ile birlikte geri çekilmesinin ardından,

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 27 Ağustos 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 27 Ağustos 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 27 Ağustos 2014 26.08.2014 Açılış Kapanış % USD 1,31917 1,31671 0,18 ALTIN 1276,61 1280,89 0,33 USDTRY 2,17753 2,16454 0,60 TRY 2,87354 2,85063 0,80 USDJPY 104,056 104,058 0,01 GBPUSD

Detaylı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar Ekonomik Gündem Haziran ayı toplantısına ait FED tutanaklarında gelecek aylardaki faiz artırımı konusunda görüş birliği sağlanamadı ve bazı üyelerin ABD ekonomisi hakkında şüpheleri olduğu ortaya çıktı.

Detaylı

1-Ekonominin Genel durumu

1-Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla başlamıştır.

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 24 Temmuz 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 24 Temmuz 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 24 Temmuz 2014 23.07.2014 Açılış Kapanış % 1,34653 1,34627 0,01 ALTIN 1306,36 1304,41 0,14 TRY 2,10566 2,08727 0,87 TRY 2,83657 2,81048 0,91 JPY 101,458 101,476 0,01 GBP 1,70633

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 10 Temmuz 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 10 Temmuz 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 10 Temmuz 2014 09.07.2014 Açılış Kapanış % USD 1,36121 1,36414 0,21 ALTIN 1319,00 1327,58 0,65 USDTRY 2,12412 2,11475 0,44 TRY 2,89253 2,88537 0,24 USDJPY 101,856 101,570 0,06 GBPUSD

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 15 Temmuz 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 15 Temmuz 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 15 Temmuz 2014 14.07.2014 Açılış Kapanış % EUR 1,36020 1,36183 0,11 ALTIN 1339,02 1306,95 2,39 TRY 2,11866 2,11583 0,13 EURTRY 2,88242 2,88187 0,01 JPY 101,369 101,532 0,16 1,71184

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Temmuz 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Temmuz 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Temmuz 2014 17.07.2014 Açılış Kapanış % EURUSD 1,35247 1,35255 0,01 ALTIN 1298,95 1318,92 1,53 USDTRY 2,11906 2,14108 1,03 EURTRY 2,86769 2,89782 1,05 USDJPY 101,665 101,166 0,49

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 14 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Cari açıkta düşüş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nın (TCMB) açıkladığı Ağustos ayı ödemeler dengesi rakamlarına göre cari işlemler açığı, bir önceki

Detaylı

stratejistanbul GERÇEKLEŞMELER 14-19 Ağustos 2011 ENDEKSLER

stratejistanbul GERÇEKLEŞMELER 14-19 Ağustos 2011 ENDEKSLER GERÇEKLEŞMELER 14-19 Ağustos 2011 ENDEKSLER Küresel borsa endeksleri geçen hafta yaptıkları toparlanma hareketini bu hafta korumak veya yukarı çıkarmak eğilimindeydi. Perşembe gününe kadar piyasada bir

Detaylı

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Kasım ayı toplantı tutanakları yayınlandı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Kasım ayı toplantı tutanakları yayınlandı. Ekonomik Gündem Petrol, Irak Başbakanı OPEC'in üretim kısıntısı anlaşması dahilinde ülkesinin üretimi düşüreceğini açıklarken, Rusya'nın üretim kısıntısından ziyade üretimin dondurulması taraftarı olarak

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 34 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak geride bıraktı.

Detaylı

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 7 Kasım 2017 Salı. Piyasa Gündemi

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 7 Kasım 2017 Salı. Piyasa Gündemi Günlük Bülten 7 Kasım 2017 Salı Piyasa Gündemi Gedik Forex Günlük Bülten Haftanın ilk işlem gününde Avrupa hisseleri gerilerken ABD hisseleri rekorla kapandı. Günlük Bülten ABD endeksleri teknoloji ve

Detaylı

Fon Bülteni Ocak Önce Sen

Fon Bülteni Ocak Önce Sen Fon Bülteni Ocak 219 Önce Sen NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Fon Bülteni Ocak 219 Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 29/12/217-31/12/218 % 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1-1 -2 7,22 4,45 31,29 8,28-4,84-2,4-16,11-14,37

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU 16 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU Brezilya ya not indirimi Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Brezilya nın notunu BBB- ye düşürdü ve görünüm negatif dedi. Kurum yaptığı açıklamada

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 6 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı Ekonomik Gündem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nın attığı döviz likidite adımları TL varlıklarına destek olurken seçimlere sayılı günler kala FBI'ın Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton'un

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 10 Kasım 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 10 Kasım 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 10 Kasım 2014 07.11.2014 Açılış Kapanış % USD 1,23739 1,24545 0,65 ALTIN 1141,30 1176,54 3,08 USDTRY 2,26267 2,25703 0,25 TRY 2,80311 2,81181 0,31 USDJPY 115,203 114,619 0,50 GBPUSD

Detaylı

Ekonomik Gündem. İmalat sanayi dışı endeks ise Haziran ayındaki seviyesi olan 53.7'den 53.9 seviyesine çıktı.

Ekonomik Gündem. İmalat sanayi dışı endeks ise Haziran ayındaki seviyesi olan 53.7'den 53.9 seviyesine çıktı. Ekonomik Gündem Asya hisse senetleri, Çin verisi öncesi, güçlü yene bağlı olarak Japonya hisse sentelerinin geri çekilmesi ve yatırımcıların dikkatlerini beklenenden daha düşük çıkan ABD ekonomik üretimine

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 48 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

Reel Sektör Risk Yönetimi

Reel Sektör Risk Yönetimi Temel Analiz 2009 Aralık ayında vadeli piyasalarda 1230.0 dolar/ons seviyesine kadar yükselen altın fiyatları sonrasında yaklaşık % 15 düşüş ile Şubat ayı başında 1045.0 dolar/ons seviyesine geriledi.

Detaylı

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ EKİİM 2014 1 2014 YILI EYLÜL AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı ihracatı

Detaylı

HAFTALIK STRATEJİ HAFTANIN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİ. 8 Ekim Pazartesi Japon piyasaları kapalı. Almanya Ağustos ayı Sanayi Üretimi

HAFTALIK STRATEJİ HAFTANIN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİ. 8 Ekim Pazartesi Japon piyasaları kapalı. Almanya Ağustos ayı Sanayi Üretimi HAFTANIN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİ 8 Pazartesi Japon piyasaları kapalı Hafta İçi Haftalık Almanya Ağustos ayı Sanayi Üretimi 10 Çarşamba İngiltere Ağustos ayı Sanayi Üretimi ABD Eylül ayı ÜFE 11 Perşembe

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 2 Ocak 2015

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 2 Ocak 2015 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 2 Ocak 2015 31.12.2014 Açılış Kapanış % EUR 1,21574 1,21032 0,44 ALTIN 1199,97 1187,95 1,00 TRY 2,32706 2,33598 0,38 EURTRY 2,81080 2,82963 0,67 JPY 119,465 119,791 0,27 1,55613

Detaylı

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 13 Şubat 2018 Salı. Piyasa Gündemi

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 13 Şubat 2018 Salı. Piyasa Gündemi Günlük Bülten 13 Şubat 2018 Salı Piyasa Gündemi Gedik Forex Günlük Bülten Küresel piyasalarda dün endeksler değer kazanırken dolar gevşedi. Günlük Bülten ABD borsaları geçen haftadaki sert düşüşün ardından

Detaylı

ABD 10 yıl vadeli tahvillerin faizi %2 seviyesinin altına indi.

ABD 10 yıl vadeli tahvillerin faizi %2 seviyesinin altına indi. Ekonomik Gündem Uluslararası küresel piyasalarda özellikle riskli varlıklara gelen satışlar bu haftanın ilk işlem gününde de devam ediyor. Asya hisseleri 2013 yılından bu yana ki en hızlı düşüşleri yaşarken,

Detaylı

Borsa Istanbul Faiz Döviz

Borsa Istanbul Faiz Döviz Ekim 2015 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda %1,55, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,69 artış gerçekleşti. Ana

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 15 Ağustos 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 15 Ağustos 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 15 Ağustos 2014 14.08.2014 Açılış Kapanış % EUR 1,33640 1,33647 0,01 ALTIN 1312,53 1313,26 0,05 TRY 2,15591 2,15125 0,21 EURTRY 2,88291 2,87700 0,20 JPY 102,426 102,446 0,01 GBP

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 38 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 15 Aralık Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Moody s gelişmekte olan ülkeleri uyardı Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody s yayımladığı son raporunda FED in bu hafta faiz artırması halinde

Detaylı

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 6.56 Altın (USD) 1,202 Ağustos 18 EUR/TRY 7.65 Petrol (Brent) 77.4 BİST - 100 92,723 Gösterge Faiz 24.5 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 2.9% 17.9% 9.7%

Detaylı

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 15 Ağustos 2017 Salı. Piyasa Gündemi

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 15 Ağustos 2017 Salı. Piyasa Gündemi Günlük Bülten 15 Ağustos 2017 Salı Piyasa Gündemi Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,41 artışla 109.537,36 puandan tamamladı. Günlük Bülten BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 2.574,26

Detaylı

Fon Bülteni Ocak Önce Sen

Fon Bülteni Ocak Önce Sen Fon Bülteni Ocak 217 Önce Sen Fon Bülteni Ocak 217 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/12/215-31/12/216 % 3 25 2 15 1 5 9,2 8,28 17,74 11,43 9,94 11,43

Detaylı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı Ekonomik Gündem Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası nın (TMCB) kurdaki oynaklık nedeniyle, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirdi. Bu teknik düzenleme ile merkez

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BİST-100, Aralık ta %10,5 değer kaybederek 67.801 den kapattı. Aynı dönem içerisinde Bankacılık endeksi %12,4,

Detaylı

Gündem 18.09.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10%

Gündem 18.09.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Açılış 1,1291 1,5496 120,578 2,9985 1119,45 Yüksek 1,1441 1,5628 120,990 3,0282 1134,15 Düşük 1,1285 1,5486 119,796 2,9757 1115,56 Kapanış 1,1434 1,559 119,990

Detaylı

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU Strateji Geliştirme Başkanlığı Ekonomik ve Sektörel Analiz Dairesi HAFTALIK EKONOMİ RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİ IMKB 100 Endeksi haftanın ilk yüzde 0,4 oranında değer kazandı. Geçtiğimiz hafta İMKB 100 Endeksi,

Detaylı

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 29 Haziran 2017 Perşembe

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 29 Haziran 2017 Perşembe Günlük Bülten 29 Haziran 2017 Perşembe Piyasa Gündemi Gedik Forex Günlük Bülten Günlük Bülten Uluslararası piyasalarda Euro nun yükselişi devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi nin yaptığı

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 26 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU İsviçre Merkez Bankası negatif faize devam edecek İsviçre Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fritz Zurbruegg, "Faiz oranlarını para politikası bunu gerektirdiği

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 1 Haziran 2009

GÜNE BAŞLARKEN 1 Haziran 2009 GÜNE BAŞLARKEN 1 Haziran 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz Bankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, küresel piyasalardaki olumlu havaya

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 27 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Yarın, umduğunuz gibi

Yarın, umduğunuz gibi Fon Bülteni Temmuz Yarın, umduğunuz gibi "Güven, saygı, kalite ve şeffaflık" ilkeleriyle yürüyen Aegon, Amerika, Avrupa ve Asya da faaliyet gösteren şirketleri ve binden fazla çalışanı ile hayat sigortası,

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 31 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Fon Bülteni Aralık Önce Sen

Fon Bülteni Aralık Önce Sen Fon Bülteni Aralık 216 Önce Sen Fon Bülteni Aralık 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 3/11/215-3/11/216 3 25 2 15 1 5 9,12 7,97 16,14 8,52 8,52 9,5 9,63

Detaylı

Günlük FX & Emtia Strateji Notu

Günlük FX & Emtia Strateji Notu 11 Mart 2019 Günlük FX & Emtia Strateji Notu ABD ekonomisinde geçtiğimiz hafta gelen tarım dışı istihdam rakamlarındaki zayıf veri ABD nin faiz politikası üzerindeki spekülasyonları ilerleyen günlerde

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Ağustos 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Ağustos 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Ağustos 2014 08.08.2014 Açılış Kapanış % EURUSD 1,33626 1,34122 0,37 ALTIN 1312,39 1310,48 0,14 USDTRY 2,16614 2,14372 1,04 EURTRY 2,89529 2,87540 0,69 USDJPY 102,090 102,009

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 10 Eylül 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 10 Eylül 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 10 Eylül 2014 09.09.2014 Açılış Kapanış % EURUSD 1,28942 1,29373 0,33 ALTIN 1255,13 1255,18 0,01 USDTRY 2,17318 2,19586 1,04 EURTRY 2,80327 2,84144 1,36 USDJPY 106,022 106,194 0,16

Detaylı

Merkez Bankası, 2013 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı; rapora göre, 2013 yıl sonu enflasyon tahmini değiştirilmeyerek %5,30 olarak korundu.

Merkez Bankası, 2013 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı; rapora göre, 2013 yıl sonu enflasyon tahmini değiştirilmeyerek %5,30 olarak korundu. Fon Bülteni OCAK 3 Yarın, umduğunuz gibi "Güven, saygı, kalite ve şeffaflık" ilkeleriyle yürüyen Aegon, Amerika, Avrupa ve Asya da faaliyet gösteren şirketleri ve binden fazla çalışanı ile hayat sigortası,

Detaylı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı Ekonomik Gündem İç piyasalar yeni haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nın zorunlu karşılık ve kredi kartı faiz oranlarındaki düzenlemesiyle başladı. TCMB, Türk Lirası cinsinden tesis edilen

Detaylı

Fon Bülteni Kasım Önce Sen

Fon Bülteni Kasım Önce Sen Fon Bülteni Kasım 216 Önce Sen Fon Bülteni Kasım 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/1/21-31/1/216 2 2 1 1-9,96 9,38 9,7 1,1 7,96 7,96 7,96 7,33 7,8

Detaylı

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013 Bülten Temmuz 13 PİYASALAR Döviz Piyasası Çarşamba günü USD, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanırken yurtiçinde kurumsal döviz talebinin de USD/TL kurunun yükselişine destek vermesiyle

Detaylı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar Ekonomik Gündem Önceki akşam açıklanan FED tutanaklarından sonra piyasada Eylül ayı için FED in faiz artırım ihtimalinin zayıflamasıyla Dolar bir çok gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kaybetti.

Detaylı

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 27 Şubat 2018 Salı. Piyasa Gündemi

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 27 Şubat 2018 Salı. Piyasa Gündemi Günlük Bülten 27 Şubat 2018 Salı Piyasa Gündemi Gedik Forex Günlük Bülten Küresel Günlük piyasalarda Bülten haftanın ilk işlem gününde borsalar yükseldi, Dolar karışık bir seyir izlerken petrol fiyatları

Detaylı

Çin de Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) beklentilerin üzerinde Ağustos ayında hızlanarak yıllık %2 ye yükseldi.

Çin de Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) beklentilerin üzerinde Ağustos ayında hızlanarak yıllık %2 ye yükseldi. Ekonomik Gündem DOLAR/TL, dünkü kuvvetli alımlarını bugüne taşıyarak Asya seansında en yüksek 3.0653 seviyesinin test ederek tarihi zirvesini yeniledi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise değer

Detaylı

Günlük Forex Bülteni. Piyasa Gündemi G E D İ K Y A T I R I M K A L D I R A Ç L I İ Ş L E M L E R. 22 Ocak 2015 Perşembe

Günlük Forex Bülteni. Piyasa Gündemi G E D İ K Y A T I R I M K A L D I R A Ç L I İ Ş L E M L E R. 22 Ocak 2015 Perşembe G E D İ K Y A T I R I M K A L D I R A Ç L I İ Ş L E M L E R İçindekiler i Piyasa Gündemi Euro Dolar Teknik Analiz Piyasa Gündemi Yeni günün gündem maddesi olarak Avrupa Merkez Dolar Yen Teknik Analiz Pound

Detaylı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı Ekonomik Gündem FED dünkü toplantıda beklenildiği gibi faizleri sabit tuttu.ancak toplanıtdan öne çıkan başlıkları şöyle sıralayabiliriz. Faiz artırımları için sinyaller güçleniyor Daha fazla veri için

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 22 Eylül 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 22 Eylül 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 22 Eylül 2014 19.09.2014 Açılış Kapanış % USD 1,29218 1,28308 0,70 ALTIN 1224,47 1215,46 0,73 USDTRY 2,22426 2,23439 0,45 TRY 2,87584 2,86749 0,29 USDJPY 108,680 109,063 0,35 GBPUSD

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 16 Temmuz 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 16 Temmuz 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 16 Temmuz 2014 15.07.2014 Açılış Kapanış % EUR 1,36181 1,35673 0,37 ALTIN 1306,95 1293,77 1,00 TRY 2,11576 2,12289 0,33 EURTRY 2,88265 2,88078 0,06 JPY 101,532 101,680 0,14 GBP 1,70826

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 12:00 CHF ZEW Beklentileri (Eyl) AZ 5,9 12:00 EUR Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ağu) ORTA 1,0% 1,0% 12:00 EUR Çekirdek Tüketici

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 09:00 CHF Tüketim Göstergesi (Tem) AZ 1,68 11:30 GBP BBA İpotek Onayları ORTA 46,0K 44,5K 13:00 GBP İngiliz Sanayi Birliği (CBI) Dağıtım İşi Anketi

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 22 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı Ekonomik Gündem Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) dün repo ihalesini açmadığını duyurması ve daha yüksek bir faizle (Geç likidite penceresi faiz oranı %10) ile piyasaları fonlayacağı beklentisinin

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009

GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009 GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, euro dolar paritesine odaklı

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 27 Haziran 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 27 Haziran 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 27 Haziran 2014 26.06.2014 Açılış Kapanış % USD 1,36282 1,36095 0,13 ALTIN 1319,01 1316,37 0,20 USDTRY 2,13066 2,12497 0,26 TRY 2,90446 2,89413 0,35 USDJPY 101,861 101,728 0,13 USD

Detaylı

MAYIS 2012 FON BÜLTENİ

MAYIS 2012 FON BÜLTENİ MAYIS 2012 FON BÜLTENİ PİYASALARDAKİ GELİŞMELER Zayıf Halka: Avrupa Ocak ayında yaşadığımız ralli dönemi sonrası son üç aydır, tüm Global piyasalar tam anlamıyla yatay bir bant içerisinde hareket etmektedir.

Detaylı

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Ocak ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -5,2 Milyar doların altında -4,88 milyar dolar olarak geldi. Ocak ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre

Detaylı

NİSAN Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr /

NİSAN Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr / NİSAN 2017 24.03.2017 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre BNP Paribas Cardif Emeklilik katılımcı sayısı 198.638 ve fon büyüklüğü devlet katkısı ve otomatik katılım dahil 1.84 milyar TL'dir.

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 6 Ağustos 2009

GÜNE BAŞLARKEN 6 Ağustos 2009 GÜNE BAŞLARKEN 6 Ağustos 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, dünkü spot kapanışa göre kayda

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 47 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Mart. Haftaya Bakış 14-18 Mart 2016

Mart. Haftaya Bakış 14-18 Mart 2016 14 Mart Haftaya Bakış 14-18 Mart 2016 Haftaya Bakış Merkez Bankaların Negatif Faiz Yarışı ve Altın Etkisi Küresel ekonomik büyümede yavaşlama ve deflasyon endişesine Merkez Bankaları negatif faiz oranı

Detaylı

ABD Case Shiller ulusal konut fiyat endeksi Temmuz'da %4.7 yükseldi. GBPUSD 1.5130 1.5160 1.5190 1.5110 1.5210 1.5100 1.5235

ABD Case Shiller ulusal konut fiyat endeksi Temmuz'da %4.7 yükseldi. GBPUSD 1.5130 1.5160 1.5190 1.5110 1.5210 1.5100 1.5235 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 09:00 EUR Almanya Perakende Satışları (Yıllık) (Ağu) AZ 3,1% 3,3% 09:45 EUR Fransa Tüketici Giderleri (Aylık) (Tem) ORTA 0,1% 0,4% 09:45 EUR Fransa

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 25 Nisan 2016, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 25 Nisan 2016, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

14 Kasım ABD Başkanlık Seçimlerinde Trump Sürprizi. Haftalık Ekonomik Takvim

14 Kasım ABD Başkanlık Seçimlerinde Trump Sürprizi. Haftalık Ekonomik Takvim 14-18 Kasım2016 ABD Başkanlık Seçimlerinde Trump Sürprizi Piyasaların Brexit ten sonraki şokunu ABD de beklentilerin aksine seçimleri Trump ın kazanması ile yaşadı. Clinton beklentisi ile fiyatlanan gelişen

Detaylı

OCAK Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr /

OCAK Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr / OCAK 2017 30.12.2016 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre BNP Paribas Cardif Emeklilik katılımcı sayısı 187.455 ve fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 1.73 milyar TL'dir. Aylık arşivimize istediğiniz

Detaylı

FİNANS KILAVUZ COINKILAVUZ GÜNLÜK BÜLTEN FOREXKILAVUZ HİSSEKILAVUZ. /finanskilavuz. /forexkilavuz. /hissekilavuz.

FİNANS KILAVUZ COINKILAVUZ GÜNLÜK BÜLTEN FOREXKILAVUZ HİSSEKILAVUZ. /finanskilavuz. /forexkilavuz. /hissekilavuz. /finanskilavuz HİSSE FOREX /hissekilavuz /forexkilavuz COIN /coinkilavuz GÜNLÜK BÜLTEN USD / TRY Dün yurt içinde açıklanan ticaret dengesi verilerinde ihracat 2018 Aralık ayında 2017 Aralık ayına göre

Detaylı

Yurtiçi Piyasalarda Haftalık Görünüm (22-26 Aralık)

Yurtiçi Piyasalarda Haftalık Görünüm (22-26 Aralık) 22 Aralık 2014 Yurtiçi Piyasalarda Haftalık Görünüm (22-26 Aralık) Geçtiğimiz hafta piyasalar BIST100 Endeksi- Günlük Borsa İstanbul, yurtiçinde yaşanan siyasi gerginlik, Rusya da yaşanan petrol kaynaklı

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:30 GBP Enflasyon Beklentileri AZ 2,2% 13:30 RUB Faiz Kararı (Eyl) YÜKSEK 11,00% 11,00% 14:00 EUR Eurogroup toplantısı ORTA 15:30 USD Çekirdek

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 04 Haziran 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 04 Haziran 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 04 Haziran 2014 03.06.2014 Açılış Kapanış % 1,35964 1,36272 0,22 ALTIN 1243,65 1244,75 0,08 TRY 2,10783 2,11674 0,42 TRY 2,86377 2,88445 0,72 JPY 102,375 102,504 0,12 GBP 1,67452

Detaylı

Reel Sektör Risk Yönetimi Arzu Toktay 15 Aralık 2009

Reel Sektör Risk Yönetimi Arzu Toktay 15 Aralık 2009 Temel Analiz 2010 senesine ilişkin beklentiler nasıl şekillenecek? İşte piyasaların cevap aradığı en önemli soru Öncelikle 2009 senesinde dünya ekonomisinde yaşananları kısaca hatırlayalım. Kredi krizi

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 10:00 EUR Fransa İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Ağu) ORTA 49,7 49,6 10:00 EUR Fransa Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)

Detaylı