SCADA SUNUM. Subtitle of presentation By: Rıfat KARA, Selami BULUT Date: Mayıs 2013 Venue: The Grand Tarabya Hotel

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SCADA SUNUM. Subtitle of presentation By: Rıfat KARA, Selami BULUT Date: Mayıs 2013 Venue: The Grand Tarabya Hotel"

Transkript

1 SCADA SUNUM Subtitle of presentation By: Rıfat KARA, Selami BULUT Date: Mayıs 2013 Venue: The Grand Tarabya Hotel

2 GİRİŞ İstanbul'un hava kirliliği problemini ortadan kaldırmak amacıyla doğalgaz ihtiyacını karşılamak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin bir iştiraki olarak kurulan İGDAŞ; hizmetlerini insana ve çevreye saygı çerçevesinde, yenilikçi bir anlayışla, ileri teknoloji kullanarak, büyük sorumluluk ve tam güvenlik anlayışı içinde 27 yıldır başarıyla sürdürüyor.

3 GİRİŞ Türkiye nin lider gaz dağıtım şirketi İGDAŞ, bugün 15 bin kilometrelik doğalgaz altyapısı ve 5,5 milyar metreküpe yakın doğalgaz satışı ile İstanbulluya hizmet veriyor. İstanbul'da milyonlarca insana konforlu ve uygar bir yaşam sunmakla kalmayan İGDAŞ, diğer yakıt türlerinin yarattığı olağandışı hava kirliliğiyle boğulmak üzere olan kent için aynı zamanda büyük bir dönüşüm ve kurtuluş projesi olmuştur.

4 GİRİŞ İGDAŞ, doğalgaz şebekesinin güvenli bir şekilde yönetilmesi ve işletilmesi için teknolojiden azami derecede faydalanmaktadır. Bu amaçla doğalgaz güvenliğiyle ilgili tüm aşamaları kontrol edebilecek; hızlı ve güvenilir çözümler sağlayacak SCADA Sistemi ni devreye almıştır.

5 GİRİŞ İGDAŞ, SCADA aracılığıyla doğalgazın en güvenli şekilde dağıtımını kontrol altında tutmaktadır. SCADA Sistemi yardımı ile doğalgaz çelik şebekesi 24 saat aralıksız olarak, uzaktan izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Şebeke üzerinden toplamda 2000 e yakın noktadan anlık olarak e yakın veri alınabilmekte ve gerçek haritalar üzerinde görüntülenebilmektedir.

6 RMS-A Sehir İstasyonu AKOM BCC ALO 187(İYS) GİRİŞ ALO 187(İYS) SCADA MAIN CENTER Anlık Kopya Bölge Regülatörü Müşteri istasyonu Telves Dmasflo 2.0 Kokulandırma Ünitesi Terminal server Büyük ölçekli endüstriyel müşteriler Şeflik Kullanıcıları Firewall KK Trafo- Redresör 187 İhbar Değerlendirme (PDA)

7 GİRİŞ SCADA Sistemi ile Muhtemel gaz kesintileri ve arızalar zamanında izlenebilmekte 24 saat boyunca oluşan alarmlar, ilgili teknik ekiplere otomatik iletilmekte Gerektiğinde duruma SCADA Merkezi nden uzaktan müdahale edilmekte Tüm istatistiksel ve raporsal veriler, diğer çalışmalarda kullanılmak üzere kayıt altına alınıp arşivlenebilmektedir

8 GİRİŞ SCADA Sistemi ile RMS-A Şehir İstasyonu Kokulandırma Ünitesi Online Koku Ölçüm Ünitesi RMS-B Bölge Regülatörü Müşteri İstasyonu Katodik Koruma Ünitesi Deprem Sensörü Gaz Kromotograf Cihazı Actuatorlu Vanalar Saha Personeli PDA izlenebilmektedir.

9 SCADA NIN İŞLEYİŞİ İSTANBUL DA DOĞALGAZ DAĞITIMI 5.5 Milyar m 3 Dogalgaz Satışı Toplam Hat: ,79 km Çelik Hat: 1.645,02 km Polietilen Hat: ,77 km

10 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri ÇELİK ŞEBEKE HARİTASI

11 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri İGDAŞ ŞEBEKE GAZ AKIŞI Anadolu yakasında 5 adet Avrupa yakasında 11 adet olmak üzere toplam 16 adet RMS-A şehir istasyonlarımızdan 50 ile 70 bar basınç aralığında gaz girişi yapılmaktadır. RMS istasyonlarımızda Regülasyon, Ölçümleme, Filtrasyon, Isıtma ve Kokulandırma işlemleri yapılmaktadır.

12 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri Çelik Şebeke Üzerinde RMS İstasyonları

13 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri REGÜLASYON Regülasyon işleminde 50 ile 70 bar basınç aralığında gelen doğal gaz basıncı, 22 bar'a düşürülmektedir. Bu basınç düşürülme esnasında gazın sıcaklığı da düşmektedir. Gaz 15 santigrat derece sıcaklığına getirilerek dağıtım şebekesine verilmektedir.

14 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri KOKULANDIRMA Gaz, RMS istasyonlarına yüksek basınçta ve kokusuz olarak gelmektedir. Gaz kaçağının anlaşılabilmesi için gaz, kokulandırma işlemine tabi tutulmaktadır. Burada gaza THT (Tetra Hidro Titofen) ve TBM (Tetra Bütil Merkaptan) maddeleri katılmaktadır. Koku miktarı SCADA sisteminde ayarlanabilmektedir.

15 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri ACTUATORLU ÇELİK VANA İhtiyaç duyulduğunda çelik şebekede bulunan gazı kontrol altına alabilmek ve uzaktan otomatik olarak açıp kapatma yapabilmek için şehrin çeşitli kritik noktalarına konulmuş vanalardır. İstanbul genelinde 97 adet çelik vana SCADA sisteminde kontrol edilmektedir..

16 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri Çelik Şebeke Üzerinde Vana Odaları

17 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri Katodik Koruma (TR Üniteleri) Toprak altında bulunan çelik şebeke, toprakta bulunan çeşitli etkenlerden dolayı korozyona uğrayabilir. Bunu önlemek için şebekemizde 20 adet katodik koruma sistemi bulunmaktadır. Katodik koruma sistemi, çelik borular üzerinde gerekli değerleri okur ve bunların stabil durumda kalmasını sağlar.

18 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri Çelik Şebeke Üzerinde TR Üniteleri İstanbul genelinde 20 adet Trafo Redresör Ünitesi bulunmaktadır.

19 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri MÜŞTERİ İSTASYONLARI Müşteri istasyonları 2 grupta toplanır. Çelik şebekeden beslenen müşteri istasyonları Polietilen şebekeden beslenen müşteri istasyonları Çelik şebekeden beslenen müşteri istasyonları yüksek tüketimli ve 20 bar girişi olan istasyonlardır. Polietilen müşteri istasyonları ise daha düşük tüketimli ve 4 bar girişli müşteri istasyonlarıdır.

20 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri Çelik Şebeke Üzerinde Müşteri İstasyonları İstanbul genelinde 845 adet müşteri istasyonu bulunmaktadır.

21 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri REGÜLATÖR İSTASYONLARI RMS istasyonlarından 20 bar ile çıkan gaz, şehir içi çelik şebekeye dağılmaya başlar ve buralarda Bölge Regülatörleri dediğimiz istasyonlarımız devreye girmektedir. Bölge regülatörleri, çelik hattan gelen 20 bar'lık basıncı 4 bar'a (polietilen hat) düşürerek evsel ve düşük basınçta gaz kullanımı yapan müşteri istasyonlarının kullanımına hazırlamaktadır.

22 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri BASINÇ HARİTASI Doğalgaz çelik şebekesi üzerindeki Bölge Regülatör basınçları harita üzerine taşınarak doğalgaz basınç haritası oluşturulabilmekte ve harita üzerinde filtreleme yapılarak belli basınç değeri altına düşen basınç ve çekişler renklendirilebilmektedir.

23 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri Çelik Şebeke Üzerinde Bölge Regülatörleri

24 SCADA nın Ölçümleme Faaliyetleri KOKU ÖLÇÜM NOKTALARI Şebekemizin alanı çok geniş olmasından dolayı RMS istasyonlarında yapılan kokulandırma, uç noktalara doğru azalmaktadır. Şebekemizde hangi noktada ne kadar koku miktarımızın olduğunu anlamak için kurulmuştur. İstanbul genelinde 7 adet online koku ölçüm cihazı bulunmaktadır.

25 SCADA nın Operasyonel Faaliyetleri Çelik Şebeke Üzerinde Online Koku Cihazları

26 SCADA nın Ölçümleme Faaliyetleri TÜKETİM VERİLERİ Bölge Regülatörleri ve Müşteri İstasyonlarına ait tüm veriler SCADA Sistemi üzerinden alınmaktadır.

27 SCADA nın Ölçümleme Faaliyetleri Günlük gaz günü raporları otomatik olarak önceden sisteme tanımlanan BOTAŞ ve TPAO mail adreslerine gönderilmektedir.

28 SCADA nın Ölçümleme Faaliyetleri HAVA SICAKLIĞI VE NEM ÖLÇÜMÜ İstanbul un 10 farklı meteorolojik bölgesinde hava sıcaklığı ve nem sensörleri takılarak ölçüm yapılmaktadır.

29 SCADA nın Ölçümleme Faaliyetleri RMS den anlık çekilen gaz Anlık Balans / Dengeleme Anlık balans yapılmaktadır. BR ve Çelik Hat MR Fark

30 SCADA nın Güvenlik Faaliyetleri DEPREM SENSÖRÜ Yer hareketlerinden oluşan sinyallerin değerlerinin SCADA merkezine taşınması.

31 SCADA nın Güvenlik Faaliyetleri ERKEN UYARI SİNYALİNİN ALINMASI Erken uyarı verileri Kandilli Rasathanesi nde kurulan Dexar Uydu haberleşme sistemi üzerinden İGDAŞ a aktarılmaktadır.

32 SCADA nın Güvenlik Faaliyetleri İHBAR YÖNETİM SİSTEMİ (İYS) Alo 187 ye gelen acil ihbarların ve SCADA alarmlarının saha ekiplerine online iletilmesi için kullanılan İhbar Yönetim Sistemi (İYS), AKOM da yedeklendirilerek veri güvenliği ve kesintisiz iş sürekliliği sağlanmıştır.

33 KAZANIMLAR SCADA sistemi ile Tüm şebeke 7/24 uzaktan kontrol ediliyor ve izleniyor. Böylece; İstanbul halkına güvenli ve kesintisiz doğal gaz hizmeti veriliyor. Arızalar, zamanında fark ediliyor ve an itibarıyla müdahale sağlanıyor. Anlık RMS-A giriş ve çıkış basınçlarını takip ederek acil durumda karar alma yeteneği kazandırıyor. Acil durumlarda gaz kesme imkânı bulunuyor.

34 KAZANIMLAR SCADA sistemi ile Acil ihbarlar ve alarmlar, mobil ekiplere online gönderilerek kısa sürede çözüm imkânı bulunuyor. Sistem bazlı çözüm sağlanıyor. Toplanan verilerden istatistiki raporlar üreterek stratejik karar alma ve planlama yapılabiliyor.

35 KAZANIMLAR Büyük ölçekli sanayi ve ticari aboneler, kendi tüketim verilerini, saatlik ve günlük izleme olanağı buluyor; bu kapsamda müşteri memnuniyeti sağlanıyor.

36 KAZANIMLAR SCADA sistemi ile Günlük, haftalık ve aylık kontrol yerine yıllık periyodik enstrüman bakımı yapılması sağlanıyor. Gerçek zamanlı balans yapma imkânı bulunuyor. Daha etkin bir iş gücü kullanımı ve verimli bir çalışma ortamı kazanılıyor. Araç yakıt ve bakım maliyetlerinde tasarruf sağlanıyor.

37 TEŞEKKÜRLER

Doğal Gaz Akıllı Şebeke Uygulamaları & Sayaç Kalibrasyon Kazanımları. Dr. Cevat ÖZARPA Teknik İşler ve Onarım Müdürü cozarpa@igdas.com.

Doğal Gaz Akıllı Şebeke Uygulamaları & Sayaç Kalibrasyon Kazanımları. Dr. Cevat ÖZARPA Teknik İşler ve Onarım Müdürü cozarpa@igdas.com. Doğal Gaz Akıllı Şebeke Uygulamaları & Sayaç Kalibrasyon Kazanımları Dr. Cevat ÖZARPA Teknik İşler ve Onarım Müdürü cozarpa@igdas.com.tr 1 İÇERİK KISACA İGDAŞ SCADA UYGULAMAMIZ GAZ KONTROL VE SEVKİYAT

Detaylı

VARLIK YÖNETİMİNDE CBS

VARLIK YÖNETİMİNDE CBS VARLIK YÖNETİMİNDE CBS Subtitle of presentation By: Mustafa YALÇINKAYA, İGDAŞ Date: 29/30 Mayıs 2013 Venue: Oturum 11 Doğalgaz Dağıtımında GIS Uygulamaları HAKKIMIZDA İSTANBUL VE ALTYAPI PROBLEMLERİ İGDAŞ

Detaylı

11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek. Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri

11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek. Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri 11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri Mahmut Raci Özkesen Gazbir- Gazmer Doğalgaz Dağıtım Şebekesi Yapım ve İşletmeye

Detaylı

YÖNTEM FİLO YÖNETİMİ ARAÇ İZLEME SİSTEMLERİ

YÖNTEM FİLO YÖNETİMİ ARAÇ İZLEME SİSTEMLERİ YÖNTEM FİLO YÖNETİMİ ARAÇ İZLEME SİSTEMLERİ YÖNTEM M2M ÇÖZÜMLERİ Makineler arası iletişim olarak değerlendirebileceğimiz Yöntem M2M çözümleri sayesinde, sahada bulunan her tür makineden dilediğiniz veriler

Detaylı

ZM R KEMALPA A ORGAN ZE SANAY BÖLGES

ZM R KEMALPA A ORGAN ZE SANAY BÖLGES ZM R KEMALPA A ORGAN ZE SANAY BÖLGES ELEKTRİK ŞEBEKE YAPISI ZM R KEMALPA A ORGAN ZE SANAY BÖLGES PROJENİN AMAÇLARI Kayıp-Kaçak Oranlarında Azalma Maliyetlerde Azalma Güvenli faturalama sistemi Katılımcı

Detaylı

Enerji Verimliliğinde Akıllı Şebekelerin Rolü ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRE VE SERGİSİ

Enerji Verimliliğinde Akıllı Şebekelerin Rolü ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRE VE SERGİSİ Enerji Verimliliğinde Akıllı Şebekelerin Rolü ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRE VE SERGİSİ 10.05.2013 EnerjiSA & Başkent Elektrik Dağıtım AŞ Türkiye nin en büyük sanayi ve finans topluluklarından

Detaylı

İGABİS. İGDAŞ Altyapı Bilgi Sistemi

İGABİS. İGDAŞ Altyapı Bilgi Sistemi İGABİS İGDAŞ Altyapı Bilgi Sistemi İGDAŞ * 12 milyonluk bir Mega Kent te * 1,7 milyonu bulan abonesiyle * İstanbul un %55 ine ulaşan * Hızla büyüyen ve gelişen bir DOĞALGAZ DAĞITIM kuruluşudur. İGDAŞ IN

Detaylı

RMS İSTASYONLARI NEDİR?

RMS İSTASYONLARI NEDİR? KERİM ÖZBEYAZ RMS İSTASYONLARI NEDİR? O Basınç düşürme ve ölçüm istasyonu bölgesel istasyonlardan orta basınçta gelen gazı müşterinin ihtiyaç duyduğu basınca düşürme ve faturalamaya baz alacak ölçümü yapmak

Detaylı

Akıllı Su Yönetimi Bileşenleri

Akıllı Su Yönetimi Bileşenleri Akıllı Su Yönetimi Bileşenleri Scada Sistemi Şebeke GIS Altyapısı Telemetrik Sayaç Okuma Akıllı Su Kartı Abone Yönetimi Varlık Yönetim Sistemi Yönetim Bilişim Sistemi Akıllı Su Operasyon/Kontrol Merkezi

Detaylı

BURSAGAZ DOĞAL GAZ İHBAR DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ. Melih ÇETİNKAYA İşletme Birim Yöneticisi BURSAGAZ 29.05.2013

BURSAGAZ DOĞAL GAZ İHBAR DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ. Melih ÇETİNKAYA İşletme Birim Yöneticisi BURSAGAZ 29.05.2013 BURSAGAZ DOĞAL GAZ İHBAR DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ Melih ÇETİNKAYA İşletme Birim Yöneticisi BURSAGAZ 29.05.2013 AJANDA 1. GİRİŞ 2. DOĞAL GAZ DAĞITIMINDA İŞLETME VE GÜVENLİK 3. BURSAGAZ İŞLETME BİRİMİ VE İHBAR

Detaylı

BOTAŞ CBS UYGULAMASI VE SCADA ENTEGRASYONU

BOTAŞ CBS UYGULAMASI VE SCADA ENTEGRASYONU BOTAŞ CBS UYGULAMASI VE SCADA ENTEGRASYONU HAKKIMIZDA BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A.Ş. (BOTAŞ) Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümetleri arasında 27.08.1973 tarihinde imzalanan Ham Petrol

Detaylı

AFET KOORDİNASYON MERKEZİNİ (AKOM)KURDUK

AFET KOORDİNASYON MERKEZİNİ (AKOM)KURDUK AFET KOORDİNASYON MERKEZİNİ (AKOM)KURDUK ABD nin Los Angeles kentindeki Afet Yönetim Merkezi nin bir örneği olarak yapılan AKOM da bütün sistem 3 yedeklidir ve akıllı bina olarak inşa edilmiştir. İki farklı

Detaylı

A S T E K AKILLI ŞEBEKELER ELEKTRİK SAYAÇLARI UZAKTAN OKUMA SİSTEMİ SMART GRID SMART ENERGY SYSTEMS FOR PLANET S FUTURE

A S T E K AKILLI ŞEBEKELER ELEKTRİK SAYAÇLARI UZAKTAN OKUMA SİSTEMİ SMART GRID SMART ENERGY SYSTEMS FOR PLANET S FUTURE A S T E K SMART ENERGY SYSTEMS FOR PLANET S FUTURE SMART GRID AKILLI ŞEBEKELER ELEKTRİK SAYAÇLARI UZAKTAN OKUMA SİSTEMİ AKILLI ŞEBEKELER ÇÖZÜMÜ Dağıtım yapan işletmelerin otomasyon ihtiyaçları için AKILLI

Detaylı

SU YÖNETİMİ VE KAYIP-KAÇAKLARIN DÜŞÜRÜLMESİ

SU YÖNETİMİ VE KAYIP-KAÇAKLARIN DÜŞÜRÜLMESİ SU YÖNETİMİ VE KAYIP-KAÇAKLARIN DÜŞÜRÜLMESİ SUAT BALCI Genel Müdür Kasım 2017 Eskişehir Dünya Su Risk Atlası (Kaynak: www.wri.org) Küresel iklim değişikliği, dünyanın her tarafında büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Detaylı

Hakkımızda. Vizyon & Misyon

Hakkımızda. Vizyon & Misyon 25 USD + KDV Hakkımızda Vizyon & Misyon Firmamız 5188 sayılı yasa kapsamındadır ve ALARM SİSTEMİ KURMA YETERLİLİK BELGESİ ALARM MERKEZİ KURMA VE İZLEME İZİN BELGESİ ne sahiptir. Verdiğimiz hizmet ve firmamızın

Detaylı

BURSAGAZ SCADA CBS ENTEGRASYONU

BURSAGAZ SCADA CBS ENTEGRASYONU BURSAGAZ SCADA CBS ENTEGRASYONU NERGİS TÜRKER 06 KASIM 2013 ANKA İÇERİK BURSAGAZ BURSAGAZ CBS SCADA SCADA - CBS ENTEGRASYONUNUN AMACI SCADA - CBS ENTEGRASYONUNUN KAPSAMI KAZANIMLAR VİDEO RSAGAZ pa nın

Detaylı

Yük. Müh. Fatih ÜNLÜUYSAL İGDAŞ Etüd Proje Md. Proje Şefi 29 Mayıs 2013

Yük. Müh. Fatih ÜNLÜUYSAL İGDAŞ Etüd Proje Md. Proje Şefi 29 Mayıs 2013 Slide 1 title Başlıklar özet Bullet 2 point Bullet 3 point İstanbul Avrupa Yakası Doğalgaz Dağıtım Şebekesinin En Yüksek Debide Çekişlerde TPAO Silivri Doğalgaz Depolarından Beslenmesinin İncelenmesi Yük.

Detaylı

göstergesi vasıtasıyla kimyasal

göstergesi vasıtasıyla kimyasal enerji Buharlaştırıcılar (Evaporatörler), LNG' yi ortam ısısını kullanarak gazlaştırıp tüketilmeye hazır hale getirirler. Geniş ısı transfer yüzeyleri sayesinde yüksek ısı değiştirme kabiliyetleri vardır.

Detaylı

SEDAŞ ekiplerinden kar mesaisinde başarılı mücadele Kar ve soğuk havada SEDAŞ ekipleri, enerjinin sürekliliği için elektrik dağıtım şebekesinde

SEDAŞ ekiplerinden kar mesaisinde başarılı mücadele Kar ve soğuk havada SEDAŞ ekipleri, enerjinin sürekliliği için elektrik dağıtım şebekesinde SEDAŞ ekiplerinden kar mesaisinde başarılı mücadele Kar ve soğuk havada SEDAŞ ekipleri, enerjinin sürekliliği için elektrik dağıtım şebekesinde mücadele veriyor. SEDAŞ 24 saat boyunca, 748 personeli, 260

Detaylı

AMAÇ. Kesintisiz ATM hizmetlerini en uygun maliyetlerle sunarak, müşteri memnuniyetini ve kârlılığı artırmak

AMAÇ. Kesintisiz ATM hizmetlerini en uygun maliyetlerle sunarak, müşteri memnuniyetini ve kârlılığı artırmak AMAÇ Kesintisiz ATM hizmetlerini en uygun maliyetlerle sunarak, müşteri memnuniyetini ve kârlılığı artırmak ATM YÖNETİMİNDE KARŞILAŞILAN BAŞLICA SORUNLAR Kesintilerden/arızalardan haberdar olamama Yerinde

Detaylı

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR ATIKSU SCADA SİSTEMİ KOCAELİ Murat SÖNMEZ SCADA ŞUBE MÜDÜRÜ

Detaylı

YUPAM ICUWT Kongresi (Yer Altı Yer Üstü Ulaşım Planlama ve Araştırma Merkezi Kurulması)

YUPAM ICUWT Kongresi (Yer Altı Yer Üstü Ulaşım Planlama ve Araştırma Merkezi Kurulması) YUPAM ICUWT Kongresi (Yer Altı Yer Üstü Ulaşım Planlama ve Araştırma Merkezi Kurulması) YUPAM (YER ALTI YER ÜSTÜ ULAŞIM PLANLAMA ARAŞTIRMA MERKEZI KURULMASI PROJESI) İSTKA 2016 YENILIKÇI VE YARATICI MALI

Detaylı

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARITMA TESİSLERİ İŞLETME ZORLUKLARI VE SCADA SİSTEMİNİN EKONOMİK GETİRİLERİ

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARITMA TESİSLERİ İŞLETME ZORLUKLARI VE SCADA SİSTEMİNİN EKONOMİK GETİRİLERİ T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARITMA TESİSLERİ İŞLETME ZORLUKLARI VE SCADA SİSTEMİNİN EKONOMİK GETİRİLERİ ALİ SAĞLIK İSU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI EKİM 2015 2015 YILI İTİBARİYLE ATIKSU

Detaylı

AFET KOORDİNASYON MERKEZİNİ (AKOM)KURDUK

AFET KOORDİNASYON MERKEZİNİ (AKOM)KURDUK AFET KOORDİNASYON MERKEZİNİ (AKOM)KURDUK ABD nin Los Angeles kentindeki Afet Yönetim Merkezi nin bir örneği olarak yapılan AKOM da bütün sistem 3 yedeklidir ve akıllı bina olarak inşa edilmiştir. İki farklı

Detaylı

İnnova Bilişim Çözümleri. www.innova.com.tr

İnnova Bilişim Çözümleri. www.innova.com.tr AMAÇ Kesintisiz ATM hizmetlerini en uygun maliyetlerle sunarak, müşteri memnuniyetini ve kârlılığı artırmak ATM YÖNETİMİNDE KARŞILAŞILAN BAŞLICA SORUNLAR Kesintilerden/arızalardan haberdar olamama Yerinde

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemi Temelli, Mobil Cihaz Entegrasyonu Olan Dağıtım Varlık Bütünlüğü Yönetim Sistemi. Ali Kemal DEMİRCİ Genel Müdür

Coğrafi Bilgi Sistemi Temelli, Mobil Cihaz Entegrasyonu Olan Dağıtım Varlık Bütünlüğü Yönetim Sistemi. Ali Kemal DEMİRCİ Genel Müdür Coğrafi Bilgi Sistemi Temelli, Mobil Cihaz Entegrasyonu Olan Dağıtım Varlık Bütünlüğü Yönetim Sistemi Ali Kemal DEMİRCİ Genel Müdür TEYDEB Ar-Ge Projesi Projenin Adı : Coğrafi bilgi sistemi temelli, mobil

Detaylı

Doğa Dostu Enerji DOĞAL GAZ

Doğa Dostu Enerji DOĞAL GAZ Doğa Dostu Enerji DOĞAL GAZ Kazancı Holding Hakkında Kazancı Holding; enerji, tarım ve turizm alanlarındaki yatırımları, ödediği vergiler ve yarattığı istihdam ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.

Detaylı

Doğalgazın Serüveni. BURSAGAZ - Kasım 2014 M. Şükrü ÖZDEN Yasin DUMAN Mete Okan CANDER

Doğalgazın Serüveni. BURSAGAZ - Kasım 2014 M. Şükrü ÖZDEN Yasin DUMAN Mete Okan CANDER Doğalgazın Serüveni BURSAGAZ - Kasım 2014 M. Şükrü ÖZDEN Yasin DUMAN Mete Okan CANDER 1 DOĞALGAZ GENEL BİLGİLER Fosil kaynaklı yanıcı gaz karışımı 2 DOĞALGAZ GENEL BİLGİLER Doğalgazın kimyasal bileşimi

Detaylı

Synergi Gas. Gelişmiş Hidrolik Modelleme. Doğalgaz dağıtım şebekeleri için optimizasyon ve simülasyon yazılımı ARCUMSOFT

Synergi Gas. Gelişmiş Hidrolik Modelleme. Doğalgaz dağıtım şebekeleri için optimizasyon ve simülasyon yazılımı ARCUMSOFT Synergi Gas Gelişmiş Hidrolik Modelleme Doğalgaz dağıtım şebekeleri için optimizasyon ve simülasyon yazılımı ARCUMSOFT 1 Giriş Doğalgaz dağıtım ve iletim şebekelerinde günlük ve uzun dönemli işletme ihtiyaçlarının

Detaylı

DOĞAL GAZ DAĞITIM SEKTÖRÜ DÜZENLEYİCİ HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ 2 NO LU REVİZYON

DOĞAL GAZ DAĞITIM SEKTÖRÜ DÜZENLEYİCİ HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ 2 NO LU REVİZYON DOĞAL GAZ DAĞITIM SEKTÖRÜ DÜZENLEYİCİ HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ 2 NO LU REVİZYON Bilindiği üzere, Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici Hesap Planı (Hesap Planı) ve Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici

Detaylı

DEPREM VE DOĞAL GAZ. Mak. Yük. Müh. Abdurrahman ATABEY DİYARGAZ AŞ. Mak. Yük. Müh. Ahmet YETİK GAZMER

DEPREM VE DOĞAL GAZ. Mak. Yük. Müh. Abdurrahman ATABEY DİYARGAZ AŞ. Mak. Yük. Müh. Ahmet YETİK GAZMER DEPREM VE DOĞAL GAZ Mak. Yük. Müh. Abdurrahman ATABEY DİYARGAZ AŞ. Mak. Yük. Müh. Ahmet YETİK GAZMER Konu Başlıkları 1- Depremlerde doğalgazın etkileri 2-Deprem öncesi ve sonrası için alınabilecek tedbirler

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon No: Adresi : Çamlık Mah. Yahya Kemal Beyatlı Cad. No:1 Kurtköy-Pendik 34906 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 646 01 87 Faks :

Detaylı

Yeraltı Suları Yönetmeliğine Uygun SAYAÇ SİSTEMLERİ

Yeraltı Suları Yönetmeliğine Uygun SAYAÇ SİSTEMLERİ DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Yeraltı Suları Yönetmeliğine Uygun SAYAÇ SİSTEMLERİ TARIMSAL SULAMA Canlı yaşamının temeli olan su, tartışılmaz bir hayat kaynağıdır. Ne yazık ki; temel ihiyacımız olan

Detaylı

TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI. Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü

TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI. Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü BAŞLIK ALANI Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü Her Yerden Ulaşılabilir Servislerle Yeni Bir Dünya TARIM Mobil Cihazlar Başrolde (Milyon Adet) 1.500 1.000 500 Akıllı Telefonlar Tabletler Bilgisayar

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE KAYIP KAÇAK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Güngör GÜLENÇ İnşaat Mühendisi BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı

YEREL YÖNETİMLERDE KAYIP KAÇAK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Güngör GÜLENÇ İnşaat Mühendisi BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı YEREL YÖNETİMLERDE KAYIP KAÇAK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Güngör GÜLENÇ İnşaat Mühendisi BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı EKİM 2015 **1989 yerel seçimleri ile Buski Genel Müdürlüğümüzün 3 merkez ilçede sorumluluk

Detaylı

İGDAŞ 2014 FAALİYET RAPORU

İGDAŞ 2014 FAALİYET RAPORU İGDAŞ 2014 FAALİYET RAPORU 10 Yaz kış, gece gündüz demeden BAŞKAN IN MESAJI çalışıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinin yaptığı yatırımlarla kentte hayat standartlarının hızla yükselmesi,

Detaylı

Merkezi İzleme Sistemi

Merkezi İzleme Sistemi Merkezi İzleme Sistemi Her şey kontrolünüz altında. Retmon Nedir? Retmon DCIM Data Center işleyişlerinin analiz ve yönetimini sağlayan yazılımdır. Farklı bölgelerdeki data center veya sistem odalarını

Detaylı

REON Enerji, müşterilerine yenilikçi, kaliteli ve verimliliklerini arttıran hizmetler sunmayı misyon edinmiştir.

REON Enerji, müşterilerine yenilikçi, kaliteli ve verimliliklerini arttıran hizmetler sunmayı misyon edinmiştir. REON Enerji, müşterilerine yenilikçi, kaliteli ve verimliliklerini arttıran hizmetler sunmayı misyon edinmiştir. Reon Enerji, enerji tüketimini daha ekonomik ve fonksiyonel bir hale getirme misyonundan

Detaylı

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER?

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? Engin AKSOY Vodafone Kurumsal İşbirimi İcra Kurulu Üyesi Nüfus artışı Sanayileşme Şehirleşme Teknolojik ilerlemeler Artan enerji ihtiyacı Azalan doğal kaynaklar 2 Insert Confidentiality

Detaylı

SEDAŞ SCADA KUMANDA MERKEZİNİ MÜHENDİS ADAYI ÜNİVERSİTELİLER ÇOK BEĞENDİLER

SEDAŞ SCADA KUMANDA MERKEZİNİ MÜHENDİS ADAYI ÜNİVERSİTELİLER ÇOK BEĞENDİLER SEDAŞ SCADA KUMANDA MERKEZİNİ MÜHENDİS ADAYI ÜNİVERSİTELİLER ÇOK BEĞENDİLER SAÜ ÖĞRENCİLERİ SEDAŞ IN SCADA ve ÇAĞRI MERKEZİNİ ZİYARET ETTİLER. SON TEKNOLOJİYİ YERİNDE İNCELEDİLER. SCADA KUMANDA MERKEZİNİ

Detaylı

ÇEDAŞ ALTYAPI BİLGİ SİSTEMİ-DOABİS ÇORUMGAZ ÖRNEĞİ

ÇEDAŞ ALTYAPI BİLGİ SİSTEMİ-DOABİS ÇORUMGAZ ÖRNEĞİ ÇEDAŞ ALTYAPI BİLGİ SİSTEMİ-DOABİS ÇORUMGAZ ÖRNEĞİ Kasım KAHRAMAN Genel Müdür Halil İbrahim UZUN Harita ve CBS Şefi Doğal gaz Elektrik Su Telefon-Net Kanalizasyon Şehir ve Altyapı Yeryüzünde herhangi

Detaylı

Onaylı Ar-ge Projeleri Ve Elektronik Sayaçların Optik Port Aracılığı İle Haberleşmeli Sayaçlara Dönüştürülerek Uzaktan Okunmasına Sağlanması Projesi

Onaylı Ar-ge Projeleri Ve Elektronik Sayaçların Optik Port Aracılığı İle Haberleşmeli Sayaçlara Dönüştürülerek Uzaktan Okunmasına Sağlanması Projesi Onaylı Ar-ge Projeleri Ve Elektronik Sayaçların Optik Port Aracılığı İle Haberleşmeli Sayaçlara Dönüştürülerek Uzaktan Okunmasına Sağlanması Projesi 19.12.2017 Ar-ge Projeleri (2014 2015) Profil Katsayıları

Detaylı

Güç Parmaklarınızın Ucunda

Güç Parmaklarınızın Ucunda Güç Parmaklarınızın Ucunda BU YAKIT SEVİYESİNİ KONTROL ETMİŞ... BU ARIZA TESPİT ETMİŞ... BU BAKIM ZAMANI UYARISI VERMİŞ... BU AKÜ VOLTAJINI BAKMIŞ... BU RADYATÖR SU SEVİYESİNİ KONTROL ETMİŞ... WEB TABANLI

Detaylı

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Özet bilgi dokümanı

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Özet bilgi dokümanı Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Özet bilgi dokümanı MAYIS 2010 Şirket e genel bakış Şirket in faaliyetleri 2007 yılında kurulan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ( Başkentgaz veya Şirket ), Türkiye nin en büyük

Detaylı

20 inch 68.6 km, 24 inch 32 km Yeraltı Doğalgaz Boru Hatları ve Hat Vanası İstasyonları Detay Mühendisliği Avrasya İnşaat A.Ş.

20 inch 68.6 km, 24 inch 32 km Yeraltı Doğalgaz Boru Hatları ve Hat Vanası İstasyonları Detay Mühendisliği Avrasya İnşaat A.Ş. 0906 Khormor - Jambour Pig İstasyonu - IRAK Pig İstasyonu ve Bağlantı Hatları Yapısal ve Boru Gerilme Hesaplarının Kontrolu Crescent Petroleum (2009) 0803 Khormor - Erbil Doğal Gaz Boru Hattı - IRAK 24

Detaylı

Akıllı Şebekeler Kontrol Merkezi Uygulamaları

Akıllı Şebekeler Kontrol Merkezi Uygulamaları Akıllı Şebekeler Kontrol Merkezi Uygulamaları SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) Ayşe Akkaya 25.03.2015 ayse.akkaya@siemens.com Ajanda AKILLI ŞEBEKE NEDİR? TÜRKİYE DE ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMLERİNİN

Detaylı

GEOVISION GROUP ÇÖZÜMLERİ

GEOVISION GROUP ÇÖZÜMLERİ GEOVISION GROUP ÇÖZÜMLERİ Geovision Group Araştırma Route To Market Geovision Group, Türkiye ve Dünyadaki lider firmalara Coğrafi Bilgi Sistemleri altyapısı ile Satış & Dağıtım ve Pazarlama çözümleri sunan

Detaylı

SU ŞEBEKE VE ARITMA TESİSLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Teşkilat

SU ŞEBEKE VE ARITMA TESİSLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Teşkilat SU ŞEBEKE VE ARITMA TESİSLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Teşkilat Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Su Şebeke ve Arıtma

Detaylı

Synergi Water. Gelişmiş Akıllı Su Şebekeleri. İçmesuyu dağıtım şebekeleri için optimizasyon ve simülasyon yazılımı ARCUMSOFT

Synergi Water. Gelişmiş Akıllı Su Şebekeleri. İçmesuyu dağıtım şebekeleri için optimizasyon ve simülasyon yazılımı ARCUMSOFT Synergi Water Gelişmiş Akıllı Su Şebekeleri İçmesuyu dağıtım şebekeleri için optimizasyon ve simülasyon yazılımı ARCUMSOFT 1 Giriş Synergi Su içmesuyu dağıtım şebekelerinde yer alan hatlar, vanalar, pompalar,

Detaylı

DOĞALGAZIN GÜVENLİ VE VERİMLİ KULLANIMI

DOĞALGAZIN GÜVENLİ VE VERİMLİ KULLANIMI DOĞALGAZIN GÜVENLİ VE VERİMLİ KULLANIMI Subtitle of presentation By: Nusret ALKAN İGDAŞ İç Tesisat Teknik Destek Şefi Date: 29.05.2013 Venue: İstanbul GÜVENLİK? İç tesisatların işletmeye alındığı andaki

Detaylı

6. MapInfo Kullanıcılar Konferansı

6. MapInfo Kullanıcılar Konferansı KAYSERİ VE CİVARI ELEKTRİK T.A.Ş Yunus Emre AKDOĞAN Bilgi İşlem Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Sorumlusu Elektrik Dağıtımında CBS Gereklilikleri Konuma Dayalı Gözlemler. Veri Bütünlüğü ve Senkronizasyonu.

Detaylı

RAINBOW SCADA UZAKTAN İZLEME VE KONTROL SİSTEMİ REV-03 25.12.2014

RAINBOW SCADA UZAKTAN İZLEME VE KONTROL SİSTEMİ REV-03 25.12.2014 RAINBOW SCADA UZAKTAN İZLEME VE KONTROL SİSTEMİ REV-03 25.12.2014 NASIL ÇALIŞIR? KONTROL CİHAZI İNTERNET RAINBOW SCADA SUNUCUSU JENERATÖR WEB TARAYICI AKILLI TELEFON İNTERNET ÜZERİNDEN HABERLEŞME LAN +

Detaylı

Crown Plaza Hotel İzmir Akıllı Su Yönetim Sistemi

Crown Plaza Hotel İzmir Akıllı Su Yönetim Sistemi Crown Plaza Hotel İzmir Akıllı Su Yönetim Sistemi Akıllı Su Yönetim Sistemi Şebekelerde veya boru hatlarındaki suyun zapturapt altına alınmasıdır. Ana şebekeden gelen suyun miktarı ilgili idarenin takmış

Detaylı

Varlık Yönetimi Yaşam Döngüsü Prensipleri ve Doğalgaz Dağıtım Şebekesine Uygulanması. By: Eyüp Hamdi Kabasakal Date: 02/11/2017 Venue:

Varlık Yönetimi Yaşam Döngüsü Prensipleri ve Doğalgaz Dağıtım Şebekesine Uygulanması. By: Eyüp Hamdi Kabasakal Date: 02/11/2017 Venue: Varlık Yönetimi Yaşam Döngüsü Prensipleri ve Doğalgaz Dağıtım Şebekesine Uygulanması By: Eyüp Hamdi Kabasakal Date: 02/11/2017 Venue: Varlık Yönetimi Yaşam Döngüsü Prensipleri ve Doğalgaz Dağıtım Şebekesine

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi Çamlık Mah. Yahya Kemal Beyatlı Cad. No:1 Kurtköy-Pendik 34906 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 646 01 87 Faks : 0 216 646 18 62 E-Posta

Detaylı

Synergi Boru Hattı Simülatörü

Synergi Boru Hattı Simülatörü Synergi Boru Hattı Simülatörü Boru hattı tasarımını ve performansını analiz etme Boru hattı tasarımı, online sızıntı tespiti ve boru hattı optimizasyonu için hidrolik modelleme ARCUMSOFT 1 Giriş Synergi

Detaylı

DOĞAL GAZ DAĞITIM SEKTÖRÜ DÜZENLEYİCİ HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ 1 NO LU REVİZYON

DOĞAL GAZ DAĞITIM SEKTÖRÜ DÜZENLEYİCİ HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ 1 NO LU REVİZYON DOĞAL GAZ DAĞITIM SEKTÖRÜ DÜZENLEYİCİ HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ 1 NO LU REVİZYON Bilindiği üzere, Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici Hesap Planı (Hesap Planı) ve Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici

Detaylı

İZGAZ ALTYAPI BİLGİ SİSTEMİ (izgabis) Serkan YEĞNİDEMİR, İZGAZ PROJE YAPIM MÜDÜRÜ 30 mayıs 2013 KOCAELİ

İZGAZ ALTYAPI BİLGİ SİSTEMİ (izgabis) Serkan YEĞNİDEMİR, İZGAZ PROJE YAPIM MÜDÜRÜ 30 mayıs 2013 KOCAELİ İZGAZ ALTYAPI BİLGİ SİSTEMİ (izgabis) Serkan YEĞNİDEMİR, İZGAZ PROJE YAPIM MÜDÜRÜ 30 mayıs 2013 KOCAELİ INGAS2013-5.ULUSLARARASI DOĞALGAZ SEMPOZYUMU SERKAN YEĞNİDEMİR İZGAZ PHP MÜDÜRLÜĞÜ TARİHÇE 1992 :

Detaylı

Reliance SCADA Referans Projesi İSKİ Altgeçit Otomasyonu

Reliance SCADA Referans Projesi İSKİ Altgeçit Otomasyonu Reliance SCADA Referans Projesi İSKİ Altgeçit Otomasyonu Proje Yeri: İstanbul Türkiye Proje Yılı: 2013 İstanbul 14 milyondan fazla nüfusu ile Türkiye nin en kalabalık şehri. İstanbul yollarında her gün

Detaylı

SEVKİYAT KONTROL MERKEZİ USUL VE ESASLARI

SEVKİYAT KONTROL MERKEZİ USUL VE ESASLARI SEVKİYAT KONTROL MERKEZİ USUL VE ESASLARI 03.11.2002 tarih, 24925 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 23.maddedeki Lisans Verilmesi,

Detaylı

SAMSON GROUP FİRMALARI

SAMSON GROUP FİRMALARI SAMSON GROUP FİRMALARI Akıllı Vana Mühendisliği Tek Bir Ana Tedarikçiden Akıllı Vana Mühendisliği + SAMSON GROUP, buhar türbinlerindeki dövme küresel vanalardan by-pas vanalarına kadar ihtiyacınız olan

Detaylı

Toptan Satış Şirketleri Açısından Doğal Gaz Depolama. Mehmet Fatih Bulut, EWE Enerji TUGS 2014, 30 Ekim 2014 Ankara

Toptan Satış Şirketleri Açısından Doğal Gaz Depolama. Mehmet Fatih Bulut, EWE Enerji TUGS 2014, 30 Ekim 2014 Ankara Toptan Satış Şirketleri Açısından Doğal Gaz Depolama Mehmet Fatih Bulut, EWE Enerji TUGS 2014, 30 Ekim 2014 Ankara İçerik G- EWE Grubu 1- Neden Doğalgaz Deposuna İhtiyaç Var? 2- Avrupa ve Dünyada Tüketime

Detaylı

K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi. Konu :Bulutları Anlamak.

K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi. Konu :Bulutları Anlamak. K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi Konu :Bulutları Anlamak. K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi ekim 1974 tarihinde Enerji Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı na Bağlı olarak kurulmuş ve daha sonra sırası ile : 1974-86 Tarihleri

Detaylı

MP4 Danışmanlık Hizmetleri Tesisinize ışık tutun

MP4 Danışmanlık Hizmetleri Tesisinize ışık tutun Elektrik Yönetim Hizmetleri MP4 Danışmanlık Hizmetleri Tesisinize ışık tutun 444 30 30 www.schneider-electric.com.tr Tesis çapında elektriksel değerlendirme Üretim seviyenizi maksimuma çıkarın Tesisin

Detaylı

Online teknik sayfa VICOTEC320 TÜNEL SENSÖRLERI

Online teknik sayfa VICOTEC320 TÜNEL SENSÖRLERI Online teknik sayfa VICOTEC320 VICOTEC320 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip VICOTEC320 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak

Detaylı

Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü.

Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü. Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü www.aselsan.com.tr KAMU GÜVENLİĞİ İÇİN ACİL ÇAĞRI MERKEZİ ÇÖZÜMÜ PSAP KAMU GÜVENLİĞİ İÇİN ACİL ÇAĞRI MERKEZİ ÇÖZÜMÜ ASELSAN ın Acil Çağrı Merkezi Çözümü, normal

Detaylı

ECE-581 E-Devlet ve e-dönüşüm. Türk Hava Kurumu Üniversitesi 17/01/2014

ECE-581 E-Devlet ve e-dönüşüm. Türk Hava Kurumu Üniversitesi 17/01/2014 ECE-581 E-Devlet ve e- 17/01/2014 MOBIL DEVLET SAMET SALIH ILICA sametilica@hotmail.com ECE 581 1 M-Devlet Nedir? M-Devleti Gerektiren Nedenler M-Devletin Yararları M-Devletin Uygulama Alanları ECE 581

Detaylı

SES KAYDEDİCİ KORELATÖR AKUSTİK DİNLEME MİKROFONU. Temel Özellikler ve Çalışma Prensibi

SES KAYDEDİCİ KORELATÖR AKUSTİK DİNLEME MİKROFONU. Temel Özellikler ve Çalışma Prensibi 2 3 SES KAYDEDİCİ KORELATÖR Daha kaçaklar oluşmadan tespit yapmanıza imkan tanıyan ALPHA karşınızda Temel Özellikler ve Çalışma Prensibi Sabit ve portatif kullanımlara uygun Bilgisayar, tablet, telefon

Detaylı

YÖNETMELİK İÇME SUYU TEMİN VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDEKİ SU KAYIPLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK İÇME SUYU TEMİN VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDEKİ SU KAYIPLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 8 Mayıs 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28994 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK İÇME SUYU TEMİN VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDEKİ SU KAYIPLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü.

Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü. Kamu Güvenliği İçin Acil Çağrı Merkezi Çözümü www.aselsan.com.tr PSAP KAMU GÜVENLİĞİ İÇİN ACİL ÇAĞRI MERKEZİ ÇÖZÜMÜ ASELSAN ın Acil Çağrı Merkezi Çözümü, normal yaşantıda ve kriz/afet durumunda vatandaştan

Detaylı

Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. Faaliyet Raporu Vizyon ve Misyon 3. Şirket Profili 4. Kalite Politikamız 5. Çevre Yönetimi Politikamız 6

Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. Faaliyet Raporu Vizyon ve Misyon 3. Şirket Profili 4. Kalite Politikamız 5. Çevre Yönetimi Politikamız 6 İçindekiler Vizyon ve Misyon 3 Şirket Profili 4 Kalite Politikamız 5 Çevre Yönetimi Politikamız 6 İş Sağlığı ve Güvenliği Politikamız 7 Kalite Belgelerimiz 8 Organizasyon Şeması 9 2014 Yılı Fırat EDAŞ

Detaylı

Erkut KIRMIZIOĞLU Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı erkut.kirmizioglu@sanayi.gov.tr

Erkut KIRMIZIOĞLU Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı erkut.kirmizioglu@sanayi.gov.tr Erkut KIRMIZIOĞLU Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı erkut.kirmizioglu@sanayi.gov.tr SUNUM PLANI GİRİŞ AKILLI ŞEBEKE İLERİ ÖLÇÜM ALTYAPISI İLERİ ÖLÇÜM ALTYAPISI BİLEŞENLERİ İLERİ ÖLÇÜM ALTYAPISI FAYDALARI

Detaylı

CHAOS TM Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi

CHAOS TM Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi CHAOS TM Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi CHAOS, araçların trafik ışıklarında bekleme süresini en aza indirir. Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi Dinamik kavşak kontrol sistemi olarak adlandırılan CHAOS TM,

Detaylı

Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel :

Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel : Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel : 0507 077 16 51 www.okurtes.com info@okurtes.com Faaliyet Alanlarımız Endüstriyel ve Sanayi Doğalgaz Tesisatları LNG ve CNG Gaz Tesisatları Sanayi

Detaylı

Home Station. Isı İstasyonu Çözümleri

Home Station. Isı İstasyonu Çözümleri Home Station Isı İstasyonu Çözümleri Merkezi ısıtma sistemlerinde, daire ısıtma ve termostatik kontrollü sıcak su için ALNA HOME STATION su ısıtıcısı ve fark basınç kontrolü ile tam bir çözümdür. Özellikler

Detaylı

ARKOM Kombinize Değer Katar

ARKOM Kombinize Değer Katar Kombinize Değer Katar içinizi ısıtan öneriler! %30 a varan Değerli müşterilerimiz; Doğalgazı daha verimli, daha tasarruflu ve daha güvenli kullanmaya yönelik öneri ve uyarılarımızı dikkate alınız. Sağlıklı,

Detaylı

DOĞAL GAZ İŞLETMECİLİĞİ & YENİ YAKLAŞIMLAR

DOĞAL GAZ İŞLETMECİLİĞİ & YENİ YAKLAŞIMLAR DOĞAL GAZ İŞLETMECİLİĞİ & YENİ YAKLAŞIMLAR GAZBİR GAZMER Doğal Gaz Dağıtımında İşletmecilik ve Hizmet Kalitesi Standartlarının Belirlenmesi Komisyonu Aksa Doğal Gaz; Ufuk SAĞLAM Zorlu Enerji Grubu, GAZDAŞ;

Detaylı

SCADA VE RAPORLAMA SĠSTEMLERĠ

SCADA VE RAPORLAMA SĠSTEMLERĠ SCADA VE RAPORLAMA SĠSTEMLERĠ SCADA (Supervisory Control And Data Your Acquisition Slide ) Title RAPORLAMA SİSTEMİ Kapsamlı ve entegre bir Veri Tabanlı Kontrol ve Gözetleme Sistemi (SCADA) sayesinde, bir

Detaylı

BAŞARI MOBILE ÖLÇÜ DEVRELERİ YAZILIM PLATFORMU

BAŞARI MOBILE ÖLÇÜ DEVRELERİ YAZILIM PLATFORMU BAŞARI MOBILE ÖLÇÜ DEVRELERİ YAZILIM PLATFORMU KAAN MPCU 1. Nesil EREN BEY BURAYA BAŞLIK YAZACAKTIR. KAAN MPCU Haberleşme Ünitesi çoklu işlem iletişim ünitesi, AKM ile pano arasındaki iletişimi sağlar.

Detaylı

Doğru ve hızlı çözümler sunar. Tanıtım Kataloğu

Doğru ve hızlı çözümler sunar. Tanıtım Kataloğu www.emienerji.com Doğru ve hızlı çözümler sunar. Tanıtım Kataloğu Doğru ve hızlı çözümler sunar. HAKKIMIZDA Emi Enerji A. Ş. 1974 ten beri faaliyetlerini sürdürmekte olan Emi Grup bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Detaylı

MIT PAKET SİSTEMLER AKILLI ÇÖZÜMLER SORUNSUZ SİSTEMLER

MIT PAKET SİSTEMLER AKILLI ÇÖZÜMLER SORUNSUZ SİSTEMLER MIT PAKET SİSTEMLER AKILLI ÇÖZÜMLER SORUNSUZ SİSTEMLER Ekin Endüstriyelin Isıtma-Soğutma sanayisine sunduğu paket sistem çözümleri ile uygulamacı firmalar ve son kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Detaylı

İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKİNCİ SEVİYE SÜREÇLERİNE GÖRE DENETİM EVRENİ

İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKİNCİ SEVİYE SÜREÇLERİNE GÖRE DENETİM EVRENİ İÇME SUYUNUN YÖNETİLMESİ 01 İçme Suyunun Yönetilmesi (Ham Su Temin Edilmesi) 01.01 Su Kaynaklarının Projelendirilmesi PLAN PROJE DAİRESİ BAŞKANLIĞI Su Proje Şube Müdürlüğü 01.01 Su Kaynaklarının Projelendirilmesi

Detaylı

Sürdürülebilir Su Yönetimi BÖLÜM-4

Sürdürülebilir Su Yönetimi BÖLÜM-4 Sürdürülebilir Su Yönetimi BÖLÜM-4 Su Kayıplarının Temelleri ve Yönetimi İçerik 1. Giriş bilgileri 2. Su kayıplarının tespiti 3. Su kayıplarını azaltma yöntemleri 4. Su kayıplarının azaltılması için gerekli

Detaylı

Onur ELMA TÜRKIYE DE AKILLI ŞEBEKELER ALT YAPISINA UYGUN AKILLI EV LABORATUVARI. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği

Onur ELMA TÜRKIYE DE AKILLI ŞEBEKELER ALT YAPISINA UYGUN AKILLI EV LABORATUVARI. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği 1 TÜRKIYE DE AKILLI ŞEBEKELER ALT YAPISINA UYGUN AKILLI EV LABORATUVARI SMART HOME LABORATORY FOR SMART GRID INFRASTRUCTURE IN TURKEY Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Sunan Onur ELMA 2

Detaylı

KAYIP KAÇAK İZLEME SİSTEMİ

KAYIP KAÇAK İZLEME SİSTEMİ KAYIP KAÇAK İZLEME SİSTEMİ KAYIP KAÇAK İZLEME NE SAĞLAR? FİDER SEVİYESİNE KADAR İNEREK KAYIP KAÇAK ANALİZİ SAĞLAR. AMAÇ YÜKSEK PERFORMANSLI KOLAY KURULUMLU DÜŞÜK YATIRIM MALİYETLİ DÜŞÜK İŞLETME MALİYETLİ

Detaylı

TÜNEL PROJELERĐ DENEYĐMLERĐMĐZ

TÜNEL PROJELERĐ DENEYĐMLERĐMĐZ TÜNEL PROJELERĐ DENEYĐMLERĐMĐZ Tünel Kontrol Sistemlerinin ( SCADA) Genel Tanımı SCADA terimi Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. Türkçe ye Danışmalı

Detaylı

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışma da 2000-2010 yıllarındaki yıllık, aylık, saatlik veriler kullanılarak kirleticilerin mevsimsel değişimi incelenmiş, sıcaklık, rüzgar hızı, nisbi

Detaylı

Hassas Endüstriler için Sismik Takip Sistemleri

Hassas Endüstriler için Sismik Takip Sistemleri Sismik Switch ( ESD ) Sismik Enstrümantasyon Gaz ve Petrol Tank Sahaları LNG Terminalleri Gaz Dağıtım Şebekeleri 2005 BARTEC/ Kompresör Đstasyonları Takip Görevi Sismik Risk = Tehlike * Yapının Hassasiyeti

Detaylı

Doğalgaz Çelik Şebekelerinde Kumlama ve Boyama Prosesi. Hazırlayan: Adnan ERDOĞAN, Bakım Mühendisi Tarih: 14.05.2013 Yer: Bursa

Doğalgaz Çelik Şebekelerinde Kumlama ve Boyama Prosesi. Hazırlayan: Adnan ERDOĞAN, Bakım Mühendisi Tarih: 14.05.2013 Yer: Bursa Doğalgaz Çelik Şebekelerinde Kumlama ve Boyama Prosesi Hazırlayan: Adnan ERDOĞAN, Bakım Mühendisi Tarih: 14.05.2013 Yer: Bursa AJANDA 1. GİRİŞ 2. KUMLAMA VE BOYAMA PROSESİNİN ÖZELLİKLERİ 3. PROSESİN UYGULAMA

Detaylı

Bugünden Geleceğe: Makineler Arası İletişim Çözümleri ve Nesnelerin İnterneti Dünyasında Kaynak Yönetimi

Bugünden Geleceğe: Makineler Arası İletişim Çözümleri ve Nesnelerin İnterneti Dünyasında Kaynak Yönetimi Bugünden Geleceğe: Makineler Arası İletişim Çözümleri ve Nesnelerin İnterneti Dünyasında Kaynak Yönetimi Enis Yazırlıoğlu Turkcell Vizyon ve Düşünce Liderliği enis.yazirlioglu@turkcell.com.tr Twitter:

Detaylı

CHAOS TM Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi

CHAOS TM Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi CHAOS TM Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi Sistemin yerleştirildiği kavşaklarda CHAOS ile araçların trafik ışıklarında bekleme süresini en aza indirgemektedir. Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi Dinamik kavşak

Detaylı

Isı İstasyonu Ürün Kataloğu

Isı İstasyonu Ürün Kataloğu Isı İstasyonu Ürün Kataloğu Nisan 2014 1 2 DAF Enerji 2007 yılında çıkan Enerji Verimliği Kanunu sonrasında, MASDAF Grup un yöneticileri tarafından yarım asırlık sektör tecrübesi ile 2009 yılından tamamen

Detaylı

ÇÖZÜM ORTAĞINIZ. Tek Bir Ana Tedarikçiden Akıllı Vana Mühendisliği SMART IN FLOW CONTROL.

ÇÖZÜM ORTAĞINIZ. Tek Bir Ana Tedarikçiden Akıllı Vana Mühendisliği SMART IN FLOW CONTROL. ÇÖZÜM ORTAĞINIZ Tek Bir Ana Tedarikçiden Akıllı Vana Mühendisliği SMART IN FLOW CONTROL. SAMSON, buhar türbinlerindeki dövme küresel vanalardan by-pas vanalarına kadar ihtiyacınız olan bütün kontrol ekipmanlarını

Detaylı

ENERJİ OTOMASYONU SCADA / UZAKTAN İZLEME JENERATÖR

ENERJİ OTOMASYONU SCADA / UZAKTAN İZLEME JENERATÖR SCADA / UZAKTAN İZLEME Aydınlatma Kontrol Otomasyonu SCADA Uzaktan İzleme Sistemi / RTU Enerji Otomasyonu Kojenerasyon Otomasyonu Yük Atma Ve Yük Alma Otomasyonu JENERATÖR Dizel Yakıtlı Jeneratör Senkronizasyonu

Detaylı

Su endüstrisinde yaşam döngüsü

Su endüstrisinde yaşam döngüsü Su endüstrisinde yaşam döngüsü GWP Günü / Türkiye 2-3 Kasım 2017 COPYRIGHT 2017 MITSUBISHI ELECTRIC EUROPE B.V. ALL RIGHTS RESERVED Su endüstrisindeki güçlükler Su endüstrisini geleceğe hazırlamak için:

Detaylı

Çözümleri KONTROL MERKEZİ. İSBAK A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakidir.

Çözümleri KONTROL MERKEZİ. İSBAK A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakidir. Çözümleri KONTROL MERKEZİ İSBAK A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakidir. Trafik Kontrol Merkezi (TKM) Trafik Kontrol Merkezi; kentlerin her gün artan ulaşım problemlerinin çözümünde önemli bir

Detaylı

YUNUS EMRE AKDOĞAN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ŞEFİ

YUNUS EMRE AKDOĞAN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ŞEFİ YUNUS EMRE AKDOĞAN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ŞEFİ GİS İN DAĞITIM ŞİRKETLERİ İÇİN ÖNEMİ Ülkemizin sürekli değişiyor ve gelişiyor olması; Kurumların müşterilerine daha iyi hizmet

Detaylı

HAKKIMIZDA. Sizin Hayalleriniz. Bizim İşimiz. Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız. Kalite Politikamız. Yenilikçi ve Üretkeniz

HAKKIMIZDA. Sizin Hayalleriniz. Bizim İşimiz. Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız. Kalite Politikamız. Yenilikçi ve Üretkeniz Bizim İşimiz Sizin Hayalleriniz Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız Mesleki yeterliliğini sağlamış insan kaynağına, teknik bilgiye ve donanıma sahibiz. HAKKIMIZDA Uluslararası teknik standartlara

Detaylı

SU KAÇAKLARININ COĞRAFĐ BĐLGĐ SĐSTEMĐ TABANLI TESPĐTĐ: ANTALYA SU VE ATIKSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYGULAMALARI

SU KAÇAKLARININ COĞRAFĐ BĐLGĐ SĐSTEMĐ TABANLI TESPĐTĐ: ANTALYA SU VE ATIKSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYGULAMALARI TMMOB COĞRAFĐ BĐLGĐ SĐSTEMLERĐ KONGRESĐ 2009 02-06 Kasım 2009, Đzmir SU KAÇAKLARININ COĞRAFĐ BĐLGĐ SĐSTEMĐ TABANLI TESPĐTĐ: ANTALYA SU VE ATIKSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYGULAMALARI T. Özden, E. Demirbaş, Đ. Demirel

Detaylı

AKILLI ŞEBEKELER. Gökmen HASANÇEBİ Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. Şebeke Yönetimi Grup Müdürlüğü. Sakarya Haziran, 2015

AKILLI ŞEBEKELER. Gökmen HASANÇEBİ Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. Şebeke Yönetimi Grup Müdürlüğü. Sakarya Haziran, 2015 AKILLI ŞEBEKELER Gökmen HASANÇEBİ Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. Şebeke Yönetimi Grup Müdürlüğü Sakarya Haziran, 2015 Geçmişten Bugüne 01 * Benjamin Franklin, Nikola Tesla, Thomas Edison, Guglielmo Marconi,

Detaylı