Yrd.Doç.Dr. Yüksel ÇELİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yrd.Doç.Dr. Yüksel ÇELİK"

Transkript

1 Yrd.Doç.Dr. Yüksel ÇELİK

2 Java Projesinin Temelleri Bir Java projesinde kaynak kodlarımız src adlı klasörde tutulur. Oluşturacağımız her türlü Java uzantılı dosya (Java sınıfları) bu klasörde saklanır ve uygulamayı çalıştırdığımızda bu klasör içinden derlenir. libklasör ise harici Java kütüphanelerini projemize eklemek için kullanılan jar dosyalarının saklandığı klasördür. NOT: Herhangi bir jar dosyasını projeye ekleyerek içerisindeki sınıfları kullanmak için bir jar dosyasını sağ tuşla tıklayarak Build Path -> Add to Build Path demeniz yeterlidir.

3 Java Yazım Kuralları ve Önerileri Her dilin olduğu gibi programlama dillerinin de kendi içinde belli kuralları var. Bu kurallara uyarak yorumlayıcıya veya derleyiciye kodunuzu doğru biçimde ifade edebilirsiniz Yazılım üretimindeki %80'lik zaman dilimi, kod bakımına (maintenance) harcanıyor. Çok az yazılım, yaşamı boyunca ilk yazarınca geliştirilir. Kod yazma gelenekleri yazılımın okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırır. Mühendislerin yeni kodu hızlı ve verimli bir şekilde anlamasını sağlar. Kodunuzu açmaya karar verdiğinizde daha anlaşılır olacağı için daha kolay destek bulursunuz.

4 Değişken tanımlama kuralları ve önerileri Kural: Bir değişken yazarken önce onun tipini, sonra adını yazmalısınız: Öneri: Değişken ismi yazmanın belli kuralları var. Örneğin CamelCase kuralıyla isimlendirme yaparken isimlerin ilk harfi büyük olmalı. Eğer değişken ismi iki kelimeden oluşuyorsa ikinci kelimenin de ilk harfi büyük olmalı. Örn: Integer UyeSayisi Öneri: Geleceği Yazanlar'da genellikle Mixed Case olarak isimlendirilen, ilk harfinin küçük olması dışında CamelCase'e benzeyen yaklaşımı tercih ediyoruz. (Çünkü CamelCase, çoğunlukla sınıf isimlendirmelerinde kullanılır) Örn: Integer uyesayisi

5 Değişken tanımlama kuralları ve önerileri Kural: Değişken isimlerinde Türkçe karakter kullanamazsınız. Kural: Değişken adları rezerve edilmiş Java sözcüklerinden oluşamaz (int, float, public, static, volatile vs). Bu sözcükler Java derleyicisinde bir anlam ifade ettiğinden değişken adı olarak kullanılamazlar. Kural: Değişken isimleri rakamla başlayamaz ancak içinde rakam olabilir. Örn: Integer dogrulamakodu2;

6 Değişken tanımlama kuralları ve önerileri Öneri: Sabit-değeri değişmeyen değişkenleri büyük harfle ve kelime aralarına alt çizgi koyarak yazınız. Örn: public static final Integer VARSYLN_CARPISMA_KATSAYISI; Öneri: Java'da uygulamalar sınıflar halinde yazılır. Ayrıntılarını ilerleyen bölümlerde göreceksiniz. Bir sınıfın üyesi olacak değişken tanımlayacağınız zaman onun isminin önüne m getirebilirsiniz. Böylelikle kodunuzu okuyan kişi, bu değişken ismini nerede görürse görsün, sınıfın üyesi (member) olduğunu anlayacaktır. Örn: 1.public class ProfileTask { 2. 3.private Integer markadassayisi; 4. 5.} Öneri: Bazı sınıf değişkenleri static olarak tanımlanırlar. Böyle değişkenlerin adının önüne s ön eki getirebilirsiniz. Bu da onun diğer değişkenlerden ayrılmasını kolaylaştırılacaktır. Örn: 1.public class ProfileTask { 2. 3.private Integer markadassayisi; 4.private static Integer setkinislemsayisi; 5. 6.}

7 Değişken tanımlama kuralları ve önerileri Öneri: Fonksiyonlara parametre olarak gönderdiğiniz değişken isimlerinin önüne alt çizgi koyabilirsiniz. Böylelikle fonksiyon içinde çalışırken hangisinin parametre, hangisinin sınıfın ya da nesnenin kendi değişkeni olduğunu karıştırmamış olursunuz. Örn: 1.public class ProfileTask { 2. 3.private Integer markadassayisi; 4.private static Integer setkinislemsayisi; public static Boolean isetkinislemsayisibigger(integer _islemsayisi) { 9.if (_islemsayisi>setkinislemsayisi) { 10.return true; 11.} else { 12.return false; 13.} 14.} }

8 Fonksiyon tanımlama kuralları ve önerileri Kural: Bir fonksiyonun işini bitirdikten sonra döndüreceği değerin tipi fonksiyon adından önce yazılır. Örneğin: 1.public Integer getarkadassayisi(){ 2.return markadassayisi; 3.} Burada getarkadassayisi() isimli fonksiyonun Integer türünden değer döndüreceğini anlıyoruz. Öneri: Kendi oluşturduğunuz fonksiyonların isimlerini fonksiyonun görevini ifade edecek şekilde seçmelisiniz. sayi() yerine getderssayisi() gibi.

9 Sınıf tanımlama kuralları ve önerileri Kural: Sınıf ismiyle, o sınıfı sakladığınız dosyanın ismi aynı olmalıdır. Örneğin LoginManager sınıfıloginmanager.java dosyasında saklanmalı. Kural: Sınıf isimleri verirken değişken tanımlarken uyguğunuz kurallara uymalısınız. Öneri: Sınıfları isimlendirirken fiilleri kullanmak yerine özellikle isimler kullanmalısınız. Çünkü sınıflar gerçek hayattaki nesnelerin karşılığıdır. Örneğin User, UserManager birer isimdir. Register, Login, Delete gibi işlemler birer fiildir. Öneri: Sınıf isimleri CamelCase biçiminde verilmelidir. public class usermanager {...} yerine public class UserManager kullanmak kodunuzu daha okunur kılacaktır.

10 Yorum satırı kuralları ve önerileri Yazılan kodu ister siz ister başkası yazmış olsun, sonradan okuyan herkes için kodu anlatmanın en kolay yollarından biri ona yorumlar bırakmaktır. Java'da satıra ya da birçok satıra blok olarak yorum koyulabilir. Kural: Java'da bir yorum satırı oluşturmak için satırın başına "//" (iki tane bölü işareti) getirmek yeterlidir. Birden fazla satırı aynı anda yorum satırı haline getirmek için tek tek hepsinin başına "//" koymak yerine en baştaki satıra "/*" ve en sondaki satırın sonuna da "*/" koymak yeterlidir. Örnek: 1./*public Integer getarkadassayisi(){ 2. return markadassayisi; 3. }*/ public static Boolean isetkinislemsayisibigger(integer _islemsayisi) { 7.if (_islemsayisi>setkinislemsayisi) { 8.return true; 9.} else { 10.//return false; 11.return 0; 12.} 13.} Öneri: Bir sınıfı tanımlarken o sınıfın ne işe yaradığını hemen sınıf tanımlamasının üzerine yazabilirsiniz. Örneğin:

11 Sabitlerden Oluşan İfadeler Sabitler; değişkenler gibi veri tutan sınıf öğeleridir. Ancak C dilinde olduğu gibi sabit öğe kavramı da yoktur. Java'da sabitler bir değişken bildirimi yaparak hareket ederler. Sabitlere atanan değerler değiştirilemez ve sabit bildirimi yapıldığı anda değeri atanmalıdır. Sabitlerden (constants) oluşan ifadeler, sadece sabit ve operatör içerirler. Örneğin; 'b' 200 / 3 Burada ilk ifadenin sonucu 19 sabitidir. İkinci ifade zaten sadece 3 sabitinden oluşuyor. Üçüncü ifadenin sonucu ise, b karakterinin ASCII kodu 98 olduğu için: /3 şeklinde hesaplanacaktır. Önce bölme yapılacağı için 200/3 ün sonucunu 66 olarak buluruz; çünkü iki tam sayı arasındaki işlemin sonucu daima bir tam sayıdır. Bu durumda sonuç; 'b' 200/3=98-66=32 olarak hesaplanacaktır.

12 int Türü İfadeler int türünde tamsayı sabit ya da değişken içeren ifadeler, sonuçta tamsayı (int) değer üretecektir. Örneğin, int a,b,c; a=9; b=12; c=13; şeklindeki atamalar ile, a + b / c ifadesi, 9+12/13=9+0=9 olarak hesaplanacaktır. 12 ve 13 ün int türünde olduğunu ve bu nedenle 12/13 işleminin sonucunun da int türünde olacağını ve 12/13 ün int türündeki sonucunun da 0 olacağını hatırlatalım. b c % a + x 3 + (int) 8.7 ifadesi ise 12 13% =133 aşamalarından geçerek 133 olarak hesaplanır. x karakter sabiti yerine onun ASCII kodu olan 120 değeri alınır. 13%9 ifadesi ise 13 ün 9 ile bölümünden elde edilecek olan kalanı hesaplanır. (int) 8.7 ifadesi ise 8.7 ondalık sayısını int türüne yani 8 e dönüştürür.

13 float Türündeki İfadeler Programlamada özellikle hesaplama aşamasındayken, sadece tamsayılar üzerinden gitmek sizi sınırlayabilir. Rasyonel sayıları kullanmak istediğinizde, yeni değişken türlerini de kullanmalısınız. Java dilinde float ve double türündeki değişkenler ile rasyonel sayıları tutabilirsiniz. Float ve double türünden değişkenlerin adını kayan noktalı (floating point) değişkenler olarak da duyabilirsiniz. Buradaki nokta kısmı, tam sayı kısmı ile ondalıklı sayı kısmını bölen virgül oluyor. Float ve double türlerinin arasındaki fark, virgülden sonraki ondalık kısımda tutabildikleri hane sayısıdır. Bu yüzden bir float değişken sanal bellekte 32 bitlik yer tutarken, double türündeki bir değişken 64 bit yer tutacaktır. Kayan noktalı bir tip yerine tamsayı tipini kullandığınızda olacakları daha iyi anlamak için aşağıdaki örneği inceleyiniz: 1.public class FloatDeneme1 { 2.public static void main(string[] args) { 3. 4.int sinav1=50; 5.int sinav2=55; 6. 7.int ortalama_yaklasik =(sinav1+sinav2)/2; 8.float ortalama_tam =(float) (sinav1+sinav2)/2; System.out.println("Sinav ort. (yaklasik): "+ortalama_yaklasik); 11.System.out.println("Sinav ort. (tam olrk): "+ortalama_tam); 12.} 13.} Bu programın çıktısı şu şekilde olacaktır: Gördüğünüz gibi int tipindeki ortalama_yaklasik değişkenin 52,5 çıkan sonucu, tamsayı tipinde olduğu için 52'ye yuvarladı. float tipindeki ortalama_tam değişkeni ise olması gerektiği gibi 52,5 olarak kaldı.

14 float Türündeki İfadeler NOT: float ortalama = (float) (sinav1+sinav2)/2; satırındaki (float) ifadesi ile "(sinav1+sinav2)/2" işleminden gelen sonucun float olarak tutulmasını sağlıyoruz. Gördüğünüz gibi kayan noktalı değişkenleri tanımlarken bazı ifadelere dikkat etmek gerekiyor. Şimdi de float ile double türlerinin hassasiyetleri üzerine bir örneğe göz atalım: 1.public class FloatDeneme2 { 2.public static void main(string[] args) { 3. 4.//Math.PI, bize PI sayısını döndürür 5.float PI_float =(float) Math.PI; 6.double PI_double=Math.PI; 7. 8.System.out.println("PI sayisi: "+PI_float); 9.System.out.println("PI sayisi: "+PI_double); 10.} 11.} Çıktısı şöyle olacaktır: NOT: Math.PI ifadesi, PI sayısını tutan bir ifadedir. Gördüğünüz üzere double türündeki PI_double değişkeni, PI sayısına ilişkin daha fazla ondalık değeri tutabiliyor. Bu yüzden double değişkenler, daha hassas hesaplama gereken yerlerde kullanılır.

15 Tekli Operatörler Bu bölümde negatifini alma ( ), pozitifini alma (+), artım (++) ve azaltım ( ) operatörlerini inceleyeceğiz. Negatifini alma operatörü ( ) tek bir operand üzerinde etkili olduğu için, iki operand ile işleme giren ( ) sembolü ile karıştırılmamalıdır. ÖRNEK: 1.public class Uyg5 { 2.public static void main(string[] args){ 3.int x, y=-5; 4. 5.x=16- -y; 6.System.out.println("x="+x); 7.} 8.} Bu programda x in değeri 11 olarak bulunacaktır. y ( 5)= +5 olarak hesaplanır. 16 yı izleyen çıkarma operatörü ( ) ile y nin önündeki negatifini alma ( ) operatörü arasında mutlaka bir boşluk olmalıdır. Aksi halde ( ) ifadesi azaltım operatörü olarak algılanacaktır.

16 Tekli Operatörler Son artım ve son azaltım operatörlerinde derleyici, değişkenin o andaki değerini bellekte geçici bir değişkene atayarak saklar. Sonra değişkenin değerini 1 artırır (son artım) veya 1 azaltır (son azaltım). Geçici değişkendeki değer ise ifade içinde kullanılır. Tablo T.1-Tekli Operatörler operatör sembolü kullanlışı işlem sonucu tekli negatif alma a a nın negatifini alır son artım ++ a++ önce a nın değerini al, kullan, sonra 1artır. ön artım ++ ++a önce a nın değerini 1 artır, sonra kullan. son azaltım a önce a nın değerini al, kullan, sonra 1son azaltım azalt. ön azaltım a önce a nın değerini 1 azalt, sonra kullan.

17 Tekli Operatörler ÖRNEK PROJE: 1.public class Uyg6 { 2.public static void main(string[] args){ 3.int x=4, y=8, z; 4. 5.z= x++ + y--; 6. 7.System.out.println("z="+z); 8.System.out.println("x="+x); 9.System.out.println("y="+y); 10.} 11.} PROJENİN ÇIKTISI:

18 Tekli Operatörler ÖRNEK UYGULAMA: 1.public class Uyg7 { 2.public static void main(string[] args){ 3.int x, y, z, m; 4. 5.x=10; 6.y=5; 7.z=16; 8. 9.m=++x - --y + z++; System.out.println("z="+z); 12.System.out.println("x="+x); 13.System.out.println("y="+y); 14.System.out.println("m="+m); 15.} 16.} UYGULAMANIN ÇIKTISI:

19 Tekli Operatörler ARTIM VE AZALIM OPERATÖRLERİ İÇİN BİR DİĞER ÖRNEK UYGULAMA 1.public class Uyg8 { 2.public static void main(string[] args){ 3.int m, n, p, q; 4. 5.m=4; 6.n=2; 7.p=10; 8.q=8; m= -m++; 11.n= n--; 12.p= --p; 13.q= -++q; 14.System.out.println("m="+m); 15.System.out.println("n="+n); 16.System.out.println("p="+p); 17.System.out.println("q="+q); 18.} 19.} UYGULAMANIN ÇIKTISI

20 İkili Aritmetiksel Operatörler Operatör Sembolü Kullanılışı Sonucu İşlem çarpma * a*b a ile b nin çarpımı bölme / a/b a nın b ye bölümü kalan % a%b toplama + a+b çıkarma a-b a nın b ye bölümünden kalan a nın b ile toplanması b nin a dan çıkarılması *, / ve % operatörleri, + ve 'ye göre önceliklidir. *, /, + ve operatörlerinin int veya float (double) türde operand kabul etmelerine karşılık kalan operandları sadece int türde operand olarak kabul eder. % operandı bölmede kalanı hesaplar. Örnek: 17 % 3 işleminin sonucunda 2 değeri (17 nin 3 ile bölümünden kalan) elde edilir. ANSI standardı, kalan ve bölme operatörleri arasında aşağıdaki bağıntının bulunmasını zorunlu kılar: a = a % b + (a /b) *b (a ve b tamsayı)

21 İkili Aritmetiksel Operatörler ÖRNEK UYGULAMA: 1.public class Uyg9 { 2.public static void main(string[] args){ 3.int a, b, c; 4.double p, q, r, x, y, z, k; 5. 6.a=7; b=4; c=15; 7.p=2.7; 8.q=13.8; 9.r=12.45; x= a % b * 15 - c / b * a; 12.y= a * 2 % (b + 1) - c / (a +b); 13.z=x / y * a - b ++ * --c; 14.k=p -q / (r +z) * (q -r) + b++ * z; System.out.println("x="+x); 17.System.out.println("y="+y); 18.System.out.println("z="+z); 19.System.out.println("k="+k); 20.} 21.} ÖRNEK UYGULAMANIN ÇIKTISI: x değeri 7 % 4 * / 4 * 7 3 * 15 3 * y değeri 7 * 2 % (4 + 1 ) 15 / (7 + 4) 14 % 5 15 / z değeri 24 / 3 * * 15, 8 * 7 4 * olarak hesaplanır.

22 Aritmetiksel Atama Operatörleri Operatör Sembolü Kullanılışı İşlem Sonucu Atama = x = y Topla-ata + = x + = y Çıkar-ata = x = y Çarp-ata * = x * = y Böl-ata / = x / = y Kalanını ata % = x % = y y nin değerini x e ata x + y nin değerini x e ata x y nin değerini x e ata x * y nin değerini x e ata x / y nin değerini x e ata x % y nin değerini x e ata Tablodan kolayca anlayacağımız üzere, x + = y ifadesi x = x + y ifadesine, x % = y ifadesi de x = x % yifadesine denktir. = operatörünün atama amacı ile kullanıldığını biliyoruz. Sembolün sol tarafındaki operand bir sol taraf operandı (left hand operand, Lvalue) olmalıdır. Sol taraftaki operand (değişken, dizi elemanı, yapı elemanı vb.) sağ taraftaki operandın değerini bellekte saklar.

23 Aritmetiksel Atama Operatörleri ÖRNEK: int k; double l; l = k = 13.72; Yukardaki komutlar ile (=) sembolünün birleşme özelliği sağdan sola olduğu için, ( l = (k = 13.72)); sırasıyla atamalar yapılacaktır. Java hassasiyetin kaybolmasına izin vermeyeceği için k=13.72 atamasında, possible loss of precision veya Eclipse'te "cannot convert from double to int" şeklinde bir hata mesajı verilecektir. Java da sadece programcının açıkça cast ifadeleri ile, (int) gibi, hassasiyetin kaybolmasına özellikle izin verdiğini belirtmesi halinde bu tür atamalar yapılır.

24 Aritmetiksel Atama Operatörleri ATAMA OPERATÖRLERİ: ÖRNEK PROGRAM 1.public class Uyg10{ 2. public static void main(string[ ] args){ int k; 5. double l; 6. l = k =13.72; System.out.println("l="+l); 9. System.out.println("k="+k); 10. } 11.} ÖRNEK PROGRAMIN ÇIKTISI ÖRNEK PROGRAM: CAST İFADESİNİN KULLANIMI 1.public class Uyg10{ 2. public static void main(string[ ] args){ int k; 5. double l; 6. l = k =(int)13.72; System.out.println("l="+l); 9. System.out.println("k="+k); 10. } 11.} CAST İFADESİNİ KULLANAN ÖRNEK PROGRAMIN ÇIKTISI:

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel Bilgiler Ders konuları 1. Programlamaya Giriş 2. Program Denetimi ve Operatörler 3. Nesnelerin

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

Öğr. Gör. Musa AYDIN Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

Öğr. Gör. Musa AYDIN Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğr. Gör. Musa AYDIN Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İÇİNDEKİLER Değişken Nedir? Değişken kullanımı faydaları. Değişken türleri Değişken görünürlüğü (scope) Değişken türleri arası dönüşümler Örnek

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1 Programlama Dilleri C Dili Programlama Dilleri-ders02/ 1 Değişkenler, Sabitler ve Operatörler Değişkenler (variables) bellekte bilginin saklandığı gözlere verilen simgesel isimlerdir. Sabitler (constants)

Detaylı

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Kullanılacak bütün değişkenlerin kullanılmadan önce C derleyicisine bildirilmeleri gerekir.

Detaylı

J A V A D A P R O G R A M D E N E T İ M İ V E O P E R A T Ö R L E R

J A V A D A P R O G R A M D E N E T İ M İ V E O P E R A T Ö R L E R J A V A D A P R O G R A M D E N E T İ M İ V E O P E R A T Ö R L E R Atamalar int a ; a=4 ; // doğru bir atama 4=a ; // yanlış bir atama! Temel Tiplerde Atama Atama işlemi, temel (primitive) tipler için

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

C++ Operatörler (Operators)

C++ Operatörler (Operators) C++ Operatörler (Operators) Konular Operatörler o Aritmetiksel (Matematiksel) Operatörler o Karşılaştırma Operatörleri o Mantıksal Operatörler o Atama Operatörleri o Bit Düzeyinde Operatörler o Özel Amaçlı

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Nesne Bellekte yer kaplayan ve içeriklerine

Detaylı

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions)

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri, değişkenlere değer atamak için kullanılan sadeleştirilmiş anonim (isimsiz) fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar matematikteki ve bilgisayar bilimlerindeki

Detaylı

JAVA DEĞİŞKEN VE OPERATÖRLER. M.İLKUÇAR - 1

JAVA DEĞİŞKEN VE OPERATÖRLER. M.İLKUÇAR - 1 JAVA DEĞİŞKEN VE OPERATÖRLER M.İLKUÇAR - imuammer@yahoo.com 1 JAVA Değişken : program içerisinde değeri dinamik olarak değişebilen yapılardır. Belirli bir tipi vardır. Bu yüzden tanımlandığı tipteki verileri

Detaylı

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ C# Yazım Kuralları 1 İçindekiler C# Yazım Kuralları Veritipleri Değişkenler Operatörler Sınıflar Nesneler, Özellik, Metot ve Olay Bileşenler 2 C# yazım kuralları Deyimlerde büyük küçük harf yazıma uyulmalı

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ C Programlama Dilinin Temelleri C Programlama Dili'ni popüler kılan önemli nedenler aşağıda listelenmiştir: C, güçlü ve esnek bir dildir. C ile işletim sistemi veya derleyici yazabilir,

Detaylı

BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié

BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié DERSİN WEB SİTESİ: http://nucleus.istanbul.edu.tr/~bilprog2/ DeğiĢkenler ve Data Türleri

Detaylı

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN TEMEL AMAÇLAR Bir dairenin yarıçapını kullanıcıdan alarak dairenin alanını hesaplamak istediğimizi düşünelim. Eğer girilen değer

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ Javada diziler nesnedirler, cdeki gibi hafızada yer kaplayan pointer değillerdir. Javada diziler, cye göre daha güvenilirdir. Dizilerin elemanlarına gelişigüzel değerler atayamazsınız.

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 13.04.2015 Süre : 60 dak. 1. Hangisi gerçek sayı değişmezi değildir?

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak #include /* program çalışmaya main fonksiyonundan başlar*/ int main() { printf( "C diline hoşgeldiniz!\n"

Detaylı

OPERATÖRLER Alıştırmalar

OPERATÖRLER Alıştırmalar Bölüm 6 : Operatörler 1 OPERATÖRLER Alıştırmalar Aritmetik Operatörleri Operatör Açıklama Grup + Toplama, artı işleci Đkili Đşlem (binary operator) - Çıkarma, eksi işleci Đkili Đşlem (binary operator)

Detaylı

/*int sayi1, sayi2,toplam=0;

/*int sayi1, sayi2,toplam=0; static void Main(string[] args) { //--------------------1. ders-------------------- -------- / ekrana yazma ekrandan okuma sayısal değerleri okuma yer tutucular basit tip dönüşümü / /int sayi1, sayi2,toplam=0;

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Form işlemleri

Detaylı

2.2- DEĞİŞKENLER VE SABİTLER ÇALIŞMA YAPRAĞI

2.2- DEĞİŞKENLER VE SABİTLER ÇALIŞMA YAPRAĞI 2.2 Değişkenler Ve Sabitler 2.2.1 Değişkenler Değişkenler bir programlama dilinde verilerin depolanma alanlarını temsil eder. Tanımlanan her değişkene bellek bölgesinden bir alan ayrılır. Bu bellek bölgesine

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 8

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 8 BTP 27 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 8 Değişkenler 2 Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 6 tabanlı (hexadecimal) olabilir. 8 tabanındaki sayıları belirtmek

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C Dilinin Tarihçesi 1972 de Dennis Ritchie tarafından AT&T Bell Laboratuarlarında B dilinden geliştirildi. C dili konusundaki ilk kitap 1978 de Dennis Ritchie ve Brain Kernighan

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Veri Tipleri Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Veri Tipleri Tam sayı ve Ondalık sayı veri tipleri Veri Tipi Alt Sınıf Üst Sınıf Duyarlı

Detaylı

Java da Program Denetimi ve Operatörler

Java da Program Denetimi ve Operatörler Java da Program Denetimi ve Operatörler 1 Atamalar int a ; a=4 ; // doğru bir atama 4=a ; // yanlış bir atama! 2 Temel (Primitive) Tiplerde Atama int a, b ; a=4 ; b=5 ; a=b ; Sonuç : a=5, b=5 3 Nesneler

Detaylı

Java da Program Denetimi ve Operatörler. Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 2 1

Java da Program Denetimi ve Operatörler. Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 2 1 Java da Program Denetimi ve Operatörler Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 2 1 Atamalar int a ; a=4 ; // doğru bir atama 4=a ; // yanlış bir atama! Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 JAVA DA PROGRAM DENETİMİ VE OPERATÖRLER Java programlama dilinde temel tipleri ve nesneleri yönlendirmek ve değiştirmek için operatörler kullanılır. Atamalar sağ taraftaki

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi

Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi 2011-2012 Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi Programlama Dili Nedir? 2 Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 Ders Tanıtım Sunumu Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır.

Detaylı

C Programlama Dilinde Değişkenler

C Programlama Dilinde Değişkenler C Programlama Dilinde Değişkenler Değişkenler bir programlama dilinin en önemli bileşenlerindendir. En basit bir aritmetik işlemin bile kullanıcının girdiği değerleri saklamak için çeşitlik bellek alanlarına

Detaylı

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş Başlıklar 2.1 Giriş 2.2 Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak 2.3 Basit C Programları: İki Tam Sayıyı Toplamak 2.4 Hafıza Konuları 2.5 C de Aritmetik 2.6 Karar

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

PHP, nesne-yönelimli (object-oriented) bir dil olduğu için, nesne oluşturma imkânına ve bunların kullanılmasını sağlayan metodlara da sahiptir.

PHP, nesne-yönelimli (object-oriented) bir dil olduğu için, nesne oluşturma imkânına ve bunların kullanılmasını sağlayan metodlara da sahiptir. PHP'nin Temelleri PHP Nedir? PHP, bir programlama dili olarak, değişkenler, değişkenlerin değerleriyle bir işlem yapmayı sağlayan işlemciler (operatörler), işlemcilerle oluşturulan deyimler ve nihayet

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel:

Dr. Fatih AY Tel: Bilgisayar Programlama Ders 5 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyonlar Fonksiyonlar Büyük programlar geliştirmenin en iyi yolu, onu orijinal programdan daha kolay

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Kapsülleme (Erişim Denetleyiciler) Java da Sınıf Oluşturmak Java da Nesne Oluşturmak Java da Constructor Kavramı Java da This Kavramı Java da Constructor

Detaylı

PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI

PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI BÖLÜM 3 PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI 3.1. Giriş Bir Pascal programı en genel anlamda üç ayrı kısımdan oluşmuştur. Bu kısımlar bulunmaları gereken sıraya göre aşağıda verilmiştir. Program Başlığı; Tanımlama

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ 3. Hafta YAPILAR Farklı veri tipindeki bilgilerin bir araya gelerek oluşturdukları topluluklara yapı (structure) denir. Yani yapılar, birbiriyle ilişkili değişkenlerin

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 6. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu ALGORİTMA ÖRNEK1: İki sayının toplamı

Detaylı

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız.

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. 1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. [10 puan] int param = 30; int result = 300; if (param > 45) result

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Temel Veri Tipleri C dilinde

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş II JAVA İLE PROGRAMLAMA. Muhammet BAYKARA

Algoritma ve Programlamaya Giriş II JAVA İLE PROGRAMLAMA. Muhammet BAYKARA Algoritma ve Programlamaya Giriş II JAVA İLE PROGRAMLAMA Muhammet BAYKARA 1 İlkel Veri Türleri Type Name Kind of Value Memory Used Size Range byte integer 1 byte -128 to 127 short integer 2 bytes -32768

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Metotlar Şu ana kadar yaptığımız örneklerde hep önceden hazırlanmış ReadLine(), WriteLine() vb. gibi metotları kullandık. Artık kendi metotlarımızı yapmanın zamanı geldi. Bilmem

Detaylı

public static int Toplam int x, int y

public static int Toplam int x, int y static Kavramı 1 İçinde bulunduğu sınıftan nesne oluşturulmadan veya hiç bir nesneye referans olmadan kullanılabilen üyeler static olarak nitelendirilir. Metotlar ve alanlar static olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Pointer Kavramı. Veri Yapıları

Pointer Kavramı. Veri Yapıları Pointer Kavramı Veri Yapıları Pointer Kavramı- Pointer Nedir? Göstericiler, işaretçiler ya da pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi tutan değişkenlerdir. Şu ana kadar

Detaylı

Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır.

Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır. Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır. Örneğin; bir öğrenci, sıra, çember, bir buton birer nesnedir. Bir

Detaylı

Programlama Dilleri III 1

Programlama Dilleri III 1 Temel Veri Türleri Programlama Dilleri III 1 İlk C# Programı class ilk_program1 static void Main() System.Console.WriteLine("Merhaba C#"); C# dilinde yazılmış kaynak kod dosyalarının uzantıları.cs dır.

Detaylı

İçerik. Temel Kavramlar. Nesne Nedir? 1. Nesne : Örnek. Nesne Nedir? 2. Geçen hafta: Bu hafta: BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Temel Kavramlar. Nesne Nedir? 1. Nesne : Örnek. Nesne Nedir? 2. Geçen hafta: Bu hafta: BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama İçerik Temel Kavramlar BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama Geçen hafta: Nesneye yönelik programlama Ne demektir, nasıl ortaya çıkmıştır? Nesneye yönelik dil olarak JAVA ve ilişkili kavramlar Bu hafta:

Detaylı

Temel Kavramlar BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama

Temel Kavramlar BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama Temel Kavramlar BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #2 (2 Kasım 2009) İçerikç Geçen hafta: Nesneye yönelik programlama Ne demektir, nasıl ortaya çıkmıştır? Nesneye yönelik dil olarak JAVA ve ilişkili

Detaylı

ANA SINIF TÜRETİLEN BİRİNCİ SINIF TÜRETİLEN İKİNCİ SINIF

ANA SINIF TÜRETİLEN BİRİNCİ SINIF TÜRETİLEN İKİNCİ SINIF JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Kalıtım Kavramı Java da Çok Biçimlilik Kavramı Fonksiyonların Çok Biçimliliği Yapıcı Fonksiyonun Çok Biçimliliği Java da Kalıtım Kavramı 4 Kalıtım;

Detaylı

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011 Programlamaya Giriş Nesne Tabanlı Programlamaya Giriş ve FONKSİYONLAR Sunum İçeriği Nesne Tabanlı Programlama Kavramı Fonksiyon tanımlama ve kullanma Formal Parametre nedir? Gerçel Parametre nedir? Fonksiyon

Detaylı

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 2 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 2 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ BBS515 Nesneye Yönelik Programlama Ders 2 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ print metodu System.out.print imleci aynı satırda tutar, System.out.println imleci bir alt satıra indirir Tamsayı

Detaylı

Aritmetik Operatörleri Hemen her programlama dilinde olduğu gibi java dilinde de aritmetik işlemler yaparken aşağıdaki operatörleri kullanırız:

Aritmetik Operatörleri Hemen her programlama dilinde olduğu gibi java dilinde de aritmetik işlemler yaparken aşağıdaki operatörleri kullanırız: Bölüm 06 Operatörler Bu bölümde aşağıdaki konular anlatılacaktır: Aritmetik Operatörleri ++ ve Operatörleri Önel (Prefix) ve Sonal (Postfix) Takılar Atama Operatörleri Đlişkisel Operatörler Mantıksal (Logic)

Detaylı

BÖLÜM 4: DEĞİŞKENLER, SABİTLER VE OPERATÖRLER

BÖLÜM 4: DEĞİŞKENLER, SABİTLER VE OPERATÖRLER BÖLÜM 4: DEĞİŞKENLER, SABİTLER VE OPERATÖRLER C programlama dilinde, değişken, sabit, etiket ve fonksiyon isimleri programcı tarafından tanımlanır. İsimler, İngiliz alfabesini oluşturan 26 harf kullanılarak

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 7 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Java Programlama Dili ve Algoritmadan Kodlamaya Geçiş) Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 9 Ağaç Veri Modeli ve Uygulaması. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 9 Ağaç Veri Modeli ve Uygulaması. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 9 Ağaç Veri Modeli ve Uygulaması Ağaç, verilerin birbirine sanki bir ağaç yapısı oluşturuyormuş gibi sanal olarak bağlanmasıyla elde edilen hiyararşik yapıya sahip

Detaylı

Visual Basic 6.0. Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Değişkenler ve Veri tipleri. Ders Notları

Visual Basic 6.0. Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Değişkenler ve Veri tipleri. Ders Notları 1 Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Değişkenler ve Veri tipleri Visual Basic 6.0 Ders Notları Kaynak: İhsan Karagülle, Zeydin Pala, Visual Basic 6.0, Türkmen Kitabevi, 1999, Beyazıt İstanbul,

Detaylı

Temel Veri Türü İşlemleri

Temel Veri Türü İşlemleri Temel Veri Türü İşlemleri BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Değişkenler ve Veri Türleri Programlama dillerinde her değişken için bir veri türü tanımı yapılır. Değişkenler,

Detaylı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar Değer Döndüren Fonksiyonlar Çok Parametreli Fonksiyonlar Değişken Kapsamları Çok Fonksiyonlu Programlar Fonksiyon Tanımı Karmaşıkveuzunprogramları,

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN ESM-361 Mikroişlemciler 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN Bit operatörleri Bit operatörleri bit düzeyinde işlem yapan operatörlerdir; yani sayıları bir bütün olarak değil, bit bit

Detaylı

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş Kurulum için ilk önce Sun Microsystems in sitesinden uygun J2SE sürümünü indirin. Ben J2SE v1. 4. 2_16 Windows Installer paketini kullandım J2SE SDK Kurulumu aşağıdaki gibi başlayacaktır. 1 Kurulum tamamlandıktan

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ Prof. Dr. Necmettin Kaya C PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ C programlama dili, 1972 yılında Bell Labortuvarı nda Dennis Ritchie tarafından geliştirilmiştir.

Detaylı

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi 5.HAFTA Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi Sınıf Kavramı: Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java da sınıf (class) kavramını

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları Veri yapısı, bilginin anlamlı sırada bellekte veya disk, çubuk bellek gibi saklama birimlerinde tutulması veya saklanması şeklini gösterir. Bilgisayar

Detaylı

Lab7 DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI. BTEP212 Java. Uygulama1: package javaapplication58;

Lab7 DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI. BTEP212 Java. Uygulama1: package javaapplication58; BTEP212 Java DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI Lab7 bazen bir metodun içinde o metodun ait olduğu sınıftan yaratılacak nesneyi veya o nesnenin bir alt

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 15.02.2011 1 Genel Programlama Tekrar Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Önceki bölümde bir problemin çözümü ile

Detaylı

enum bolumler{elektronik, insaat, bilgisayar, makine, gida};

enum bolumler{elektronik, insaat, bilgisayar, makine, gida}; BÖLÜM 12: Giriş C programlama dilinde programcı kendi veri tipini tanımlayabilir. enum Deyimi (Enumeration Constants) Bu tip, değişkenin alabileceği değerlerin belli (sabit) olduğu durumlarda programı

Detaylı

BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LABORATUARI

BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LABORATUARI BİR BOYUTLU DİZİLER Amaçlar: 1. 1 BOYUTLU DİZİLERİ TANIMLAMAK 2. 1 BOYUTLU DİZİ UYGULAMALARI YAPMAK Örnek 5-1 Aşağıdaki program öğrenci notlarını bularak en iyi notu hesaplar. Harf notu şu şekilde hesaplanır:

Detaylı

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri 49 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Çalıştırılabilir C ifadeleri ya bir işlem gerçekleştirir ( girilen verilerin toplanması

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Yapılar ve Birlikler enum Deyimi

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009)

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009) Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri BS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #3 (4 Kasım 2009) İçerikç Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu

Detaylı

Önemli noktalar. Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance

Önemli noktalar. Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance Önemli noktalar Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance public class Test { // çalışır İnsan insan = new Çiçekçi();

Detaylı

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama İçerik Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu ders: Java da işleçler ( operators ) Java da kontrol-akış

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler ve Değişkenler Values & Variables 2 1 Değişkenlerin Özellikleri Tipi

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

C#(Sharp) Programlama Dili

C#(Sharp) Programlama Dili Değişkenler C#(Sharp) Programlama Dili Program yazarken her zaman sabit verilerle çalışmayız, çoğu zaman programımızda bir verinin kullanıcının davranışına göre değişmesi gerekir. Kullanıcıdan bir metin

Detaylı

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu BBS515 Nesneye Yönelik Programlama Ders 3 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ Bağıntısal Operatörler operatör tanımı < küçüktür > büyüktür = büyük eşittir eşittir!= eşit

Detaylı

INPUTBOX() ile Veri Girişi

INPUTBOX() ile Veri Girişi VISUAL BASIC DE VERİ GİRİŞİ VE EKRAN MESAJLARI INPUTBOX() ile Veri Girişi Yapısı : Default Değer Form Üzerindeki Konum (0,0) sol üst köşe Değişken adı Veri Giriş Kutusu Gövdesindeki Mesaj Veri Giriş Kutusu

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 (Değerler, Değişkenler, İşleçler, Tip Dönüşümleri, Mantıksal Operatörler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler

Detaylı

Operator Aşırı Yükleme (Operator OverLoading)

Operator Aşırı Yükleme (Operator OverLoading) Operator Aşırı Yükleme (Operator OverLoading) Operator Aşırı Yükleme Operatör metotları bir nesnenin ifadeler içinde operatörlerle kullanıldığı zaman davranışını belirler. Temel veri türleri için operatörler

Detaylı