Ev içi şiddet. Polis tarafından uzaklaştırma ve geri dönme yasağı. Ceza Hukuku. Medeni Hukuk kapsamında koruma önlemleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ev içi şiddet. Polis tarafından uzaklaştırma ve geri dönme yasağı. Ceza Hukuku. Medeni Hukuk kapsamında koruma önlemleri"

Transkript

1 Ev içi şiddet Polis tarafından uzaklaştırma ve geri dönme yasağı Ceza Hukuku Medeni Hukuk kapsamında koruma önlemleri Bündner Intervention Projesinin ev içi şiddete karşı hazırlamış olduğu bu bilgilendirme broşürünü ücretsiz olarak tüm polis karakollarından ve Kanton Graubünden Kadın- Erkek FırsaEşitliği Bürosundan temin edebilirsiniz. Broşür, Fırsat Eşitliği Bürosunun web sitesinde şu dillerde bulunur: Almanca, İtalyanca, Romanş, Arnavutça, İngilizce, Portekizce, Sırpça, İspanyolcaTamil ve Türkçe.

2 Ev içi şiddet tolere edilmez! Ev içinde şiddet özel bir durum değildir ve tolere edilmez. Önemsizleştirme, alkol, stres, provokasyon gibi haklı gösterme gerekçeleri kabul görmez. Şiddettin sorumluluğu her zaman onu uygulayan şahsa aittir. Şiddete maruz kalan şahıslar, korunma ve yardım alma hakkına sahiptirler. Şiddetin hakim olduğu bir ortamda yetişen çocuklar, gelişimlerinde bundan ağır bir şekilde etkilenirler. Bu durumda özel desteğe ve ilgiye ihtiyaç duyarlar. Eğer polis bir ailede ev içi şiddetle ilgili duyum alırsa, çocuğun refahının tehlikede olduğu bu durumu hemen yetkili velayet dairesine bildirir. Bu broşür, ev içi şidetle ilgili en önemli sorulara cevap verir. Acil kartında (Notfallkarte) önemli yardım hizmetlerinin ve kurumların adresleri bulunmaktadır. Aşağıdaki hizmetler süresiz olarak hizmetinize açıktır: Şiddete maruzsanız ne yapabilirsiniz? Acil bir tehlike durumunda hemen polisden korunma ve yardım istemelisiniz : Acil yardım 117 Polis, kendilerinden başkalarına zarar gelebilecek olan şahısları ortak evden/binadan ve yakın çevreden uzaklaştırabilir. Şiddete uğrayan şahıs olarak siz ve çocuklarınız, alışmış olduğunuz çevrede kalma hakkına sahipsiniz. Nereden bilgi,destek ve danışmanlık alabilirsiniz? Kanton Graubünden Mağdurlara Yardım- Danışmanlık Kurumu (Opferhilfe-Beratungsstelle des Kantons Graubünden) Danışmanlık Kurumu sizi şahsi ve hukuki sorularda bilgilendirir, destekler,danışmanlık yapar ve gerekirse diğer uzmanlık kurumlarını ve/veya uzmanları tavsiye eder. Danışma ücretsizdir. Talebiniz gizlilik altında tutulur. Kurum çalışanları gizlilik mükellefiyeti altındadırlar. Danışma sizin tarafınızdan istediğiniz zaman sona erdirilebilir. Korunma, yardım ve danışma mı arıyorsunuz? Graubünden Kadın Sığınma Evi (Frauenhaus Graubünden) Kadın sığınma evi,ev içi şiddete maruz kalan kadınlara, onların çocuklarına ve genç kızlara ikamet, koruma ve danışmanlık sağlar. Vurdunuz veya şiddetle mi tehdit ettiniz? Şiddet Uygulayan Şahıslar İçin Danışmanlık Kurumu (Beratungsstelle für Gewalt ausübende Personen) Sorunları şiddet kullanmadan çözme yöntemi geliştirmenizde size destek oluyoruz. Danışma ücretsizdir. Sorununuz gizlilik altında ele alınır.

3 En sık sorulan sorulara cevaplar Polis tarafından uzaklaştırma ve geri dönme yasağı Kanun kimi korur? Şiddetin evli çiftlerde ve birlikte yaşayan çiftlerde, veya aile içinde olmasına bağlı olmaksızın, ev içi şiddete maruz kalan her şahsı korur. Şiddete maruz kalan şahsın, Kanton Graubünden de ikamet ediyor olması gerekmektedir. Evinizde tatil için bulunan misafirlerde aynı korunma hakkından yararlanabilirler. Kimler uzaklaştırılabilir? Birlikte ikamet ettikleri şahıslar için ciddi bir tehlike teşkil eden şahıslar. Reşit olmayıp şiddet uygulayan şahıslar için polis tarafından uzaklaştırma uygun değildir. Bu gibi durumlarda velayet dairesiyle birlikte uygun bir çözüm bulunmalıdır. Polisin koyduğu geri dönme yasağı ne kadar süre geçerlidir? Polis tarafından belirlenen süre boyunca, ancak en fazla 10 gün. Geri dönme yasağı uzatılabilir mi? Evet. Ancak tehlikede olan şahıs uzaklaştırma süresi içinde, Bölge Mahkemesi Başkanlığına (Bezirksgerichtspräsidium) evliliği koruma önlemleri kapsamında (evli çiftlerde) gözetim önlemleri veya Medeni Hukuk un 28b maddesine göre uzak tutma önlemleri için başvurmalıdır. Uzaklaştırılan şahıs karara karşı kendini nasıl savunabilir? Uzaklaştırma süresi esnasında karar Bölge Mahkemesine itiraz edilebilir. Uzaklaştırma mağdur un isteğine mi bağlıdır? Hayır. Mağdur korkudan veya utandığından dolayı uzaklaştırma talebinde bulunmasa bile, yinede polis ciddi bir tehlike mevcutsa uzaklaştırma kararı alacaktır. Uzaklaştırma güvenlik polisine ait bir önlemdir. Evin/ dairenin kime ait olduğunun bir önemi var mıdır? Hayır. Polis tehlike teşkil eden her şahsı uzaklaştırabilir. Ev anahtarı ne olacak? Polis uzaklaştılacak olan şahıstan anahtarı alıp mağdur a teslim eder. Uzaklaştırılan şahıs polis için ulaşılabilir olmalı mıdır? Evet. Polis kendisinden resmi yazışmaların ulaştırılması için bir adres vermesini talep eder. Uzaklaştırılan şahıs yanında neler götürebilir? Acil ihtiyaç olan şahsi eşyalarını (örn. şahsi evraklar, kıyafet, kimlikler, ilaçlar).

4 Mağdur uzaklaştırmadan dolayı evin ihtiyaçlarını karşılayacak parası yoksa ne yapabilir? Uzaklaştırılan şahıs ailenin geçimini, sağlamakla sorumluysa, uzaklaştırma süresi için gerekli parayı temin etmek zorundadır. Aksi halde Sosyal Yardım Kurumundan (Sozialamt) geçici bir çözüm sağlanmalıdır. Geri dönme yasağı hangi alanlar için geçerlidir? Ev/bina ve yakın çevre için. Buna örneğin koridorlar, merdivenler, kiler, çamaşırhane, avlu, bahçe ve evin giriş bölümleri dahildir. Polis uzaklaştırma kararında korunma alanını net bir şekilde belirtmelidir. Tehlikede olan şahsa, yazılı uzaklaştırma kararının bir fotokopisi verilir. Şidder uygulayan şahıs kendiliğinden gitmezse ne olur? Polis zor kullanarak şiddet uygulayan şahsı uzaklaştırabilir. Uzaklaştırma ve geri dönüş yasağı, poliş şiddet olayından daha sonra haberdar edildiyse de konulabilir mi? Evet, şiddete maruz kalan şahıs başka kötü muamele göreceğinden korkuyorsa konulabilir. Geri dönme yasağının yerine getirilip getirilmediği kontrol edilir mi? Polis her an kendiliğinden yasağın yerine getirilip getirilmediğini kontrol edebilir. Uzaklaştırılan şahıs geri dönme yasağını çiğnerse ne yapabilirsiniz? Bu durumda hemen polisi çağırmalısınız. Polis uzaklaştırılan şahsı gerekirse zorla gönderecektir. Bunun yanısıra, haneye tecavüz cezayı gerektiren bir davranış olup, (resmi bir karara itaatsizlik) para cezasına çarptırılır. Uzaklaştırılan şahıs sakinleştikten sonra geri dönebilir mi? Hayır. Belirlenen uzaklaştırma süresi içerisinde dönemez. Mağdur geri dönmesini kabul etse bile, uzaklaştırılan şahıs suç işlemiş olur. Uzaklaştırılan şahıs evden başka eşyalar almak isterse? Uzaklaştırılan şahıs, evden acil ihtiyaç olan eşyalar alması gerekirse, bu yalnızca polis eşliğinde mümkündür. Mağdurlara Yardım - Danışmanlık Kurumunun sizinle irtibata geçmesini ister misiniz? Polisin şahsi bilgilerinizi danışmanlık kurumuna gönderebilmesi için, yazılı onayınız gerekmektedir. Daha sonra onlar sizinle irtibata geçerler. Başta irtibata geçmeyi reddetmiş olsanız bile, her zaman kendiliğinizden danışmanlık kurumuna ulaşabilirsiniz. Uzaklaştırılan şahıs nereden danışmanlık alabilir? Uzaklaştırılan şahıs Şiddet Uygulayan Şahıslar İçin Danışmanlık Kurumuna bildirilir. Danışmanlık kurumu şiddet uygulayan şahısla irtibata geçer ve danışmanlık teklif eder. Danışmadan, şiddet sorununu çözmek isteyen herkes ücretsiz olarak faydalanabilir.

5 Velayet Makamı ne zaman haberdar edilir? Polis, şiddet uygulanan evde çocuklar yaşıyorsa, olayın araştırılması için durumu yetkili velayet makamına bildirir. Polis şiddet uygulayan şahsı göz altına alabilir mi? Evet, Eğer şahıs örneğin, alkol veya uyuşturucu etkisi altındaysa, veya uzaklaştırma kararına uymayacağı izlenimini veriyorsa, göz altına alabilir. Çoğu zaman geri dönme yasağı ve uzaklaştırma kararı tehlikeyi önlemek, veya en azından azaltmak için yeterli olur. Aynı zamanda göz altına alma ve polis tarafından geri dönme yasağıyla uzaklaştırma konabilir mi? Evet. Şiddet uygulayan şahıs başta göz altına alınmış olsa bile, geri dönüş yasağıyla uzaklaştırma kararı alınabilir. Özellikle bu durumlarda ortak eve geri dönme çoğu zaman olayın patlak vermesine yol açtığı için, polis tarafından konulan yasak çok önemlidir. Eşim polis tarafından uzaklaştırılırsa oturum iznimi kaybeder miyim? Hayır. Polis tarafından uzaklaştırılma süresi içinde oturum izninin alınması sözkonusu değildir. Uzun süreli ayrı kalma durumunda, danışmanlık kurumlarından bireysel danışma almanızı tavsiye ederiz. Yaşanan ev içi şiddetin kanıtlanması, oturum izninin devam etmesi için, diğer faktörlerle birlikte önemli olabilir. Olayın ortasındaki çocuklar Ev içi şiddetin şahitleri olan çocuklar Çocuklarda, sık sık ev içi şiddete şahit olurlar. Çocukların,çiftler arasındaki şiddeti onlarla birlikte yaşaması, onların akut durumlardaki algılamasına ve bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerine de zarar verir. Kendileri doğrudan dövülmeseler olsalar bile, gelecekte gerek mağdur olarak, gerekse şiddet uygulayan şahıs olarak, şiddet tecrübeleri edinme riski taşırlar. Bu nedenle polis ev içi şiddette, uzaklaştırma kararı alınıp alınmadığına bakmaksızın, velayet makamına durumu bildirecektir. Çocukları Koruma Kurumu size çocuğunuz için en uygun terapi imkanları hakkında danışmanlık yapar ve bilgi verir.

6 Ceza kanununda ev içi şiddet İsviçre Ceza Kanunu, ev içi şiddetin hepsini olmasa bile, birçok biçimini cezalandırır. Mağdurlar çoğu zaman sağlık hizmetine, danışmanlığa, sivil korunma hakkına ve maddi desteğe ihtiyaç duyarlar. Ev içi şiddet nasıl olur? Örneğin: Tokatlama, tekmeleme, yumruklama, ısırma, tırmalama, dövme, boğazlama, silah çıkarma, tehdit etme, bir davranışa zorlama, hapsetme, göz hapsinde tutma, bir aletle vurma, bir bıçakla saplama, ateş etme. Resmi makam tarafından aranmak ne demektir? Resmi makam tarafından aranma durumunda mağdur, şiddet uygulayan şahsın sorgulanması için gerekli olan 3 ay içinde suç duyurusunu kendisi yapmak zorunda kalmaz. Polis görevi itibariyle, mağdurun isteğinden bağımsız olarak, tahkiki yürütmek zorundadır. Hangi ev içi şiddet şekilleri resmi makam tarafından takip edilir (resmi suçlar)? Basit nitelikteki (tehlikeli bir eşyayla, zehir veya silahla işlenen) ve ağır yaralama, kötüye kullanma, tecavüz ve cinayet suçları, mağdur/suçlu ilişkisine bakılmaksızın resmi makam tarafından takip edilir. Eşler, resmi kayıtlı homoseksuel çiftler ve birlikte yaşayan hetero veya homoseksuel çiftler arasında tekrarlanan ev içi şiddetin basit yaralama, saldırma ve tehdit etme gibi biçimleri de resmi makam tarafından takip edilir. Bu yüksek koruma, evli çiftler ve resmi birliktelik yaşayan çiftlerde boşanmadan sonraki bir sene için, birlikte yaşayan hetero ve homoseksuel çiftlerde de ayrılmadan sonraki bir sene için geçerlidir. Evlilik dışı ilişkilerde, resmi kayıtlı birlikteliklerde, veya gayri resmi birlikte yaşayan çiftlerde, bu suçlar için her zaman bir suç duyurusu yapılması gerekir. Ev içi şiddette hangi suçlar yalnızca mağdur olan şahsın talebi üzerine takip edilir (dilekçeli suçlar)? Örneğin: Eşyaya zarar verme, bir defaya mahsus zor kullanma, ev içi huzuru bozma, telefonu kötüye kullanma, cinsel taciz. Ya çocuklar mağdursa? Sorumlulukları altında olan veya bakmakla yükümlü oldukları çocuklara şiddet uygulayan yetişkinler, resmi makam tarafından takip edilirler.

7 Medeni Hukuk kapsamındaki koruma önlemleri Evli çiftler / resmi birliktelikler Geri dönme yasağının polisin koyduğu süreden daha uzun devam etmesini istiyorsanız, tekrar harekete geçip Bölge Mahkemesi Başkanlığına evliliği koruma tedbirleri /geçici denetleme önlemleri* çerçevesinde bir dilekçe vermek zorundasınız. Bu dilekçe daha önce polisin müdahalesi olmaksızın da verilebilir. Hangi taleplerde bulunulabilir? Örneğin: Ortak dairenin/evin tahsis edilmesi Eve/binaya ve yakın çevreye girme yasağı Yaklaşma ve irtibat kurma yasağı Çocukların bakım / ziyaret haklarının düzenlenlenmesi Nafaka miktarının belirlenmesi Şiddet nasıl ispatlanabilir? Ev içi şiddet inandırıcı olmalıdır. Muhtemel deliller şunlardır: Doktor raporları/ Yaraların fotoğrafları Mektuplar/ SMS(mesajlar) (Eski) ceza hükümleri /polis müdahaleleri / uzaklaştırma kararları ile ilgili bilgiler Danışmanlık kurumlarıından ve Kadın Sığınma evlerinden yazılı bilgiler Uzaklaştırılan şahıs, dilekçenizle ilgili sorguya tabi tutulur mu? Evet. Uzaklaştırılan şahıs dinlenme, dilekçe verme ve kanıt ibraz etme hakkına sahiptir. Mahkeme genelde, tarafların dinlenmesinden sonra karar verir. Denetleyici düzenlemeler nelerdir? Acil durumlarda mahkeme, karşı tarafın dava sürecinde dinlenmesinden önce, denetleyici düzenlemeler yapabilir. Örneğin, oturulan dairenin tehlike altında olan şahsa tahsis edilmesine ve kesin karara kadar eve girme yasağının geçerli olmasına karar verebilir. Bu dilekçeler önemlidir. Böylece uzaklaştırma ve evliliği koruma/ denetleme önlemleri arasında bir boşlık oluşması engellenmiş olur. Mahkeme sürecinde uzaklaştırılan şahısla karşılaştırılır mısınız? Mahkeme, tarafları sözlü bir duruşmaya çağırabilir. Psikolojik sebeplerden dolayı şiddet uygulayan şahısla karşı karşıya gelebilecek durumda değilseniz, ayrı sorgulama ve doğrudan karşı karşıya getirilmeden kaçınılması için bir dilekçe vermeniz tavsiye edilir. Mahkeme ve avukat masrafları ne olacak? Mahkeme ve avukat masraflarını karşılama imkanınız yoksa, mahkemeye ücretsiz hukuk hizmeti verilmesi için bir dilekçe verilebilir. İhtiyaç durumu maddi durumunuzu gösteren belgelelerle ispat edilmelidir.

8 Uzaklaştırılan şahıs mahkemece karara bağlanan yasaklara uymuyorsa ne yapabilirsiniz? Hemen polisi çağırıp hakim kararını ibraz edin. Polis hatalı şahsı uzaklaştıracaktır. Birlikte yaşayan çiftler/ aynı evde birlikte oturanlar/ eski çiftler/ taciz Şiddet uygulayan bir şahısla evlilik dışı veya ev arkadaşı olarak birlikte mi yaşıyorsunuz? Eski eşiniz tarafından tehdit mi ediliyorsunuz? Hiçbir ilişkiniz olmayan bir şahıs sizi tehdit veya takip mi ediyor? 1 Temmuz 2007 den bu yana size karşı şiddet kullanan, sizi tehdit veya takip eden bir şahısla ne tür bir ilişki içerisinde olduğunuz artık önemli bir rol oynamıyor. Yetkili Bölge Mahkemesine, şiddetten, tehditten veya takipten korunmak için yaklaşma, mahalle ve/veya irtibat yasağı talebinde bulunabilirisiniz (Medeni Hukuk madde 28b). Ayrıca Bölge Mahkemesi,kendisiyle birlikte oturuyorsanız, şiddet uygulayan şahsı evden uzaklaştırabilir. Bu önlemleri ihtiyaten de talep edebilirsiniz. Bölge Mahkemesi süreç içinde dava açmanız gereken bir mühlet belirler. Dava açmazsanız tüm düzenlenen önlemler tekrar iptal edilir. Acil durumlarda veya polis tarafından uzaklaştırma kararı varsa mahkeme, karşı tarafın dinlemesinden önce denetleyici düzenlemeler yapabilir. Böylece uzaklaştırma ve denetleme önlemleri arasında bir boşluk oluşması engellenmiş olur. Güvenliğinize dikkat edin! Yeni yasal düzenlemeler mağdurlara daha fazla korunma sağlar ve ayrıca alışılmış çevrede kalmasına imkanı sunar. Ancak şiddete karşı kesin koruma sağlamazlar! Tehlikeli durumlarda, en azından en tehlikeli zaman geçene kada, sizin ve çocuklarınızın yinede evden ayrılıp güvenli bir yere (örn. Kadın Sığınma Evi) gitmeniz önemli olabilir. Tecrübelere göre, ayrılma ve boşanma süreçlerinde şiddet olayları artıyor. Tehlikeyi artıran faktörler, silah bulundurma, alkol ve uyuşturucu kullanımı, tehditler, intihar tehditleri, hastalık derecesinde kıskançlık ve sahiplenme düşüncesi. Kötüye kullanma durumundan kurtulmak zor ve çoğunluka uzun süreçlidir. Her halukarda dışarıdan yardım alıp bir destek ağı oluşturmalısınız. Impressum: Konzept, Text, Redaktion: Susanna Mazzetta, Bettina Joos Fachliche Begleitung: Runder Tisch des Bündner Interventionsprojekts gegen Häusliche Gewalt, Arbeitsgruppe Broschüre 3. überarbeitete Auflage 2011 Graubünden Kanton Polisliği işbirliğiyle. Bündner Interventionsprojekt gegen Häusliche Gewalt Loestrasse 37, 7000 Chur

9 Acil durum kartı Evlilik, birlikte yaşama ve aile içi şiddet durumlarında İlişkinizde kendinizi güvende hissetmiyor musunuz? Kendinizi tehdit altında hissediyor veya şiddete mi maruz kalıyorsunuz? Ev içi şiddet özel bir sorun değildir! Yardım ve destek mümkündür Acil durumlarda ve yerinde yardım için: Polis acil 117 Aşağıdaki kurumlardan bilgi, destek ve danışmanlık alabilirsiniz: Opferhilfe-Beratungsstelle des Kantons Graubünden Tel Loestr Chur 24 saat telefonla ulaşılabilir Çocuklar doğrudan şiddete maruz iseler: Kantonsspital Kinderklinik Tel Fachstelle Kindesschutz Tel Loestr Chur 24 saat telefonla ulaşılabilir Çocuklar ve gençler için yard telefonu Tel Korunma, yardım ve danışmaya ihtiyacınız varsa: Frauenhaus Graubünden Tel saat ulaşılabilir Fiziksel şiddete maruz kaldıysanız, tıbbi yardım alıp bir doktor raporu alın. Bunun için ev doktorunuza gidin Tel... Acil durumlarda: Sanitätsnotruf Tel. 144

10 Cinsel tacize uğradıysanız, olaydan hemen sonra (her saatte) Kantonale Frauenspital Fontana (kadınlar) acil servisine Tel veya Kantonsspital acil servisine (erkekler) müracaat edebilirsiniz Tel Burada size gerekli tıbbi yardım ve destek verilecektir. Yaralanmalar tedavi edilip hastalıklar için önlem alınabilir. Gelecekte muhtemel bir ceza davası sorusturması için önemli olan bir Adli Tıp muayenesi yapılabilir. Bir doktor tarafından muhtemelen gerekli olan muayene yapılmadan yıkanmayın veya duş almayın. Ne kadar küçük olurlarsa olsunlar, izler suçlunun yakalanmasına yardımcı olurlar. Evliliği koruma tedbirleri ve sivil koruma önlemleri için aşağıdaki kurumlara yöneliniz: İkamet ettiğiniz yerin Albula, Tiefencastel Tel Bölge Mahkemesi : Bernina, Poschiavo Tel Hinterrhein, Thusis Tel Imboden, Domat/Ems Tel Inn, Sent Tel Landquart, Landquart Tel Maloja, Samedan Tel Moesa, Roveredo Tel Plessur, Chur Tel Prättigau/Davos, Klosters Tel Surselva, Ilanz Tel Şiddet uygulayan veya şiddete eğilimli erkekler ve kadınlar, Şiddet Uygulayanlar İçin Danışmanlık Kurumu`na yönelebilirler. Buradaki uzmanlar sizinle şiddet içermeyen çatışma çözümü yöntemleri üzerinde çalışırlar. Beratungsstelle für Tel Gewalt ausübende Personen Gäuggelistr. 16 / Brunnenhof 7000 Chur

11 Eğer sorunun merkezinde bağımlılık sorunları (örn. alkol) bulunuyorsa, veya başka desteğe ihtiyacınız varsa bunun için aşağıdaki kurumlara yöneliniz. Bölgenizdeki Sosyal Hizmetler Kurumuna Chur şehrinde, Trin, Rhäzüns, Churwalden ve Schanfigg beldelerinde ikamet edenler Sozialdienst für Suchtfragen, Loestrasse 37, Chur adresine müracaat edebilirler Tel Ayrılmadan dolayı maddi sıkıntıya düşerseniz Bölgesel Sosyal Hizmetler Kurumuna (Regionalen Sozialdienste) yönelebilirsiniz. Aile içinde gençler şiddet uyguluyorlarsa Kinder- und Jugendpsychiatrischer Dienst (KJP) Tel Yardım Eli (Die Dargebotene Hand ) Tel Kendi kendine yardım guruplarıyla ilgili bilgiler: Kontaktstelle für Selbsthilfegruppen (İrtibat bürosu) Tel Salı ve Çarşamba saat 9 11 arası Bündner Interventionsprojekt gegen Häusliche Gewalt Loestrasse 37, 7000 Chur

Şiddete Karşı Koruma Yasası kapsamındaki acil dilekçeler için yol gösterici rehber

Şiddete Karşı Koruma Yasası kapsamındaki acil dilekçeler için yol gösterici rehber Şiddete Karşı Koruma Yasası kapsamındaki acil dilekçeler için yol gösterici rehber l Yerel mahkeme Frankfurt am Main l Yerel mahkeme Frankfurt-Höchst l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l

Detaylı

Yanınızdayız. Aile içi şiddet mağdurlarının arkadaşları, aileleri ve destekçileri için bilgiler ve yardım olanakları FÜR FRAUEN GEGEN GEWALT

Yanınızdayız. Aile içi şiddet mağdurlarının arkadaşları, aileleri ve destekçileri için bilgiler ve yardım olanakları FÜR FRAUEN GEGEN GEWALT Yanınızdayız Aile içi şiddet mağdurlarının arkadaşları, aileleri ve destekçileri için bilgiler ve yardım olanakları FÜR FRAUEN GEGEN GEWALT Cinsel şiddete maruz kalmış bir kadın tanıyor musunuz? Arkadaşınıza

Detaylı

www.mainz.de/frauenbuero Kadına Karşı Şiddette İlk Yardım

www.mainz.de/frauenbuero Kadına Karşı Şiddette İlk Yardım www.mainz.de/frauenbuero Kadına Karşı Şiddette İlk Yardım Kadına Karşı Şiddette İlk Yardım Kadına karşı şiddetin bir çok yüzü vardır: taciz, hakaret, aşağılama, yıldırma, dayak, tecavüz. Bunlar, bir çok

Detaylı

Aile İçi Şiddet Koruyucu Tedbirler

Aile İçi Şiddet Koruyucu Tedbirler Kanton Zürich Direktion der Justiz und des Innern Generalsekretariat IST Interventionsstelle gegen Häusliche Gewalt türkisch Aile İçi Şiddet Koruyucu Tedbirler Seite 2/14 İçindekiler I. Şiddetten Korunma

Detaylı

RUNDER TISCH. Was tun bei Häuslicher Gewalt?

RUNDER TISCH. Was tun bei Häuslicher Gewalt? RUNDER GEGEN HÄUSLICHE GEWALT TISCH HAGEN Was tun bei Häuslicher Gewalt? Shka dod té bajm né rast Thunimi? Какво мога да направя в случай на домашно насилие? What to do in cases of domestic violence? Que

Detaylı

Eyalet Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı nın verdiği maddi destek sayesinde

Eyalet Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı nın verdiği maddi destek sayesinde Sevgili Berlinliler, Saygıdeğer Baylar ve Bayanlar, Eyalet Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı nın verdiği maddi destek sayesinde Şiddetten Koruma Acil Servisi 17 Şubat 2014 tarihinde açılışını yaptı.

Detaylı

ZARAR BEYANNAMESİ. Yukarıdaki bilgileri okuduktan sonra, ben bu formu tamamlayı kalbul ediyorum.

ZARAR BEYANNAMESİ. Yukarıdaki bilgileri okuduktan sonra, ben bu formu tamamlayı kalbul ediyorum. ZARAR BEYANNAMESİ Savcı dosja no #: Davalının adı: Mağdur taraf için uyarı: Kosova Cumhuriyeti Ceza Prosedür Kodunun 218. maddesine uygun olarak, soruşturma aşamasında ya da iddianamenin dosyalanmasının

Detaylı

Şiddetten korunma yasası (GSG) ile ilgili bilgiler

Şiddetten korunma yasası (GSG) ile ilgili bilgiler Şiddetten korunma yasası (GSG) ile ilgili bilgiler Korunma 1. Bu yasa kimi aile içi şiddetten koruyor? Bu yasa ailevi veya eşlik bağı olan bir kişi tarafından şiddete maruz kalan veya şiddet ile tehdit

Detaylı

Şiddetli Geçimsizliğin Çözümü Şiddet Değildir!!

Şiddetli Geçimsizliğin Çözümü Şiddet Değildir!! Şiddetli Geçimsizliğin Çözümü Şiddet Değildir!! Acı ve ızdırap veren, yaşam hakkını tehdit eden,temel bir insan hakkı ihlali olan şiddete DUR DE! KADINA KARŞI ŞİDDETE HAYIR! VE KONUK EVİ Şiddet Sadece

Detaylı

Aile içi şiddet ve takip etme olayları kapsamındaki acil dilekçeler için yol gösterici rehber

Aile içi şiddet ve takip etme olayları kapsamındaki acil dilekçeler için yol gösterici rehber Aile içi şiddet ve takip etme olayları kapsamındaki acil dilekçeler için yol gösterici rehber (Şiddete Karşı Koruma Yasası) türkisch l Amtsgericht Offenbach am Main Yerel mahkeme l l l l l l l l l l l

Detaylı

Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun

Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun DOMESTIC VIOLENCE HELP AT COURT Turkish AİLE İÇİ ŞİDDET Artık şiddetin sona ermesini istiyorsunuz Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun Kadınlar İçin Aile İçi Şiddet Mahkemesi Savunma

Detaylı

Kadınlar kimsenin namusu değildir

Kadınlar kimsenin namusu değildir Kadınlar kimsenin namusu değildir Son dönemlerde medyada namus cinayetlerine sıkça rastlanmaya başlandı. Kadınlarımız vahşice öldürüldü. Bu tür insan hakları ihlallerinin yapıldığı olaylar karşısında sessiz

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG Mart - 2014 YASAL DÜZENLEMELER KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE VE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI

Detaylı

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler 1 Güncel konular ve sosyal ilişkiler 2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar 3 Eşitlik ve ayrımcılığa karşı mücadele 4 Sağlık, ve özellikle cinsel sağlık ve uyuşturucuyu

Detaylı

6284 SAYILI AİLEN LENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDET KANUNUN UYGULANMASI

6284 SAYILI AİLEN LENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDET KANUNUN UYGULANMASI 6284 SAYILI AİLEN LENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDET DDETİN ÖNLENMESİNE NE DAİR KANUNUN UYGULANMASI Türkiye önce aile içi şiddetin önlenmesi için; kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesine

Detaylı

Offenbach Adliyesi Langen Adliyesi Seligenstadt Adliyesi

Offenbach Adliyesi Langen Adliyesi Seligenstadt Adliyesi Aile içi şiddet takip ve taciz etme olayları kapsamındaki acil dilekçeler için rehber (Şiddete Karşı Koruma Yasası) Wegweiser für Eilanträge bei Häuslicher Gewalt und Stalking (Gewaltschutzgesetz) Offenbach

Detaylı

YAŞAM BOYU DÖNEMLERİNE GÖRE KADIN CİNSİYETİNİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR / OLAYLAR

YAŞAM BOYU DÖNEMLERİNE GÖRE KADIN CİNSİYETİNİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR / OLAYLAR Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet gelir, eğitim düzeyi fark etmeksizin farklı toplum ve kültürlerin yaşadığı ortak bir sorundur ve dünyadaki bütün kadınlar kocaları, babaları, kardeşleri

Detaylı

Gelenek ve kadınlara şiddet. Zorunlu evlilik

Gelenek ve kadınlara şiddet. Zorunlu evlilik Gelenek ve kadınlara şiddet Zorunlu evlilik Viyana, 2017 Künye Medya sahibi, editör ve yayıncı: Federal Sağlık ve Kadın Bakanlığı Dep. IV/5, Minoritenplatz 3, 1010 Viyana Grafik tasarım BMGF Viyana, Nisan

Detaylı

Ayrı Yaşama Ve Boşanma Hakkında Bilgiler

Ayrı Yaşama Ve Boşanma Hakkında Bilgiler Ayrı Yaşama Ve Boşanma Hakkında Bilgiler Kocam şiddet uyguluyor Ayrılmak istiyorum. Nasıl hareket etmeliyim? Yetkili bölge mahkemesinde Ayrı Yaşama Davası (Eheschutzverfahren)(tek taraflı istek üzerine

Detaylı

SOSYAL HiZMETLER BÜROSU SEMT SOSYAL HiZMETLERi

SOSYAL HiZMETLER BÜROSU SEMT SOSYAL HiZMETLERi Stadt Karlsruhe Sozial- und Jugendbehörde Sozialer Dienst SOSYAL HiZMETLER BÜROSU SEMT SOSYAL HiZMETLERi Size danışmanlık hizmetleri veriyor ve yardımlar için aracı oluyoruz. 2 SOSYAL HIZMETLER BÜROSU

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU TEDBİRLER

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU TEDBİRLER KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU TEDBİRLER 1-Şiddet Fiziksel bir gücün veya herhangi bir baskının bilerek veya isteyerek bireyin kendisine, başka birisine veya bir gruba yöneltilmesi ve bunun

Detaylı

KOCAELİ BAROSU ADLİ YARDIM BAŞVURU FORMU

KOCAELİ BAROSU ADLİ YARDIM BAŞVURU FORMU KOCAELİ BAROSU ADLİ YARDIM BÜROSU KÖRFEZ MAH. ANKARA KARAYOLU ÜZERİ KOCAELİ PLAZA NO:111/5 İZMİT/KOCAELİ Telefon :(0262) 321 41 12 Fax:(0262)3214081 İnternet :www.kocaelibarosu.org.tr E-mail :info@kocaelibarosu.org.tr

Detaylı

EV IÇI SIDDET. Ev içi siddet magdurlari için bilgi. Biz, sizi bu problem ile bas basa birakmak istemiyoruz!

EV IÇI SIDDET. Ev içi siddet magdurlari için bilgi. Biz, sizi bu problem ile bas basa birakmak istemiyoruz! türkisch EV IÇI SIDDET Maruz kaldiginiz siddet olayi, benzeri olmayan bir durum degildir ve genelde tahmin edilenden daha sik yasanir. Hayat arkadasi veya kisiye diger yakin kimseler tarafindan yapilan

Detaylı

KADIN ÇALIġMALARI ġube MÜDÜRLÜĞÜ KADIN DANIġMA MERKEZĠ BĠRĠMĠ 2013 YILI VERĠLERĠ

KADIN ÇALIġMALARI ġube MÜDÜRLÜĞÜ KADIN DANIġMA MERKEZĠ BĠRĠMĠ 2013 YILI VERĠLERĠ KADIN ÇALIġMALARI ġube MÜDÜRLÜĞÜ KADIN DANIġMA MERKEZĠ BĠRĠMĠ 2013 YILI VERĠLERĠ 01 Ocak 2013 tarihinden 31 Aralık 2013 tarihine kadar Kadın Danışma Merkezimize gelerek başvuru yapan kadın sayısı 286 dır.

Detaylı

Tecavüz veya diğer cinsel saldırıya uğramış 18 yaşından küçük gençler için

Tecavüz veya diğer cinsel saldırıya uğramış 18 yaşından küçük gençler için Tecavüz veya diğer cinsel saldırıya uğramış 18 yaşından küçük gençler için Içerik Bu kitapçık, cinsel saldırıya maruz kalmış kişiler için hazırlanmıştır. Tecavüzü veya cinsel saldırıyı polise ihbar ettiğiniz

Detaylı

Cinsel saldırıya, şiddete veya başka bir tehlikeli suça maruz kalmışlar kişiler için

Cinsel saldırıya, şiddete veya başka bir tehlikeli suça maruz kalmışlar kişiler için Cinsel saldırıya, şiddete veya başka bir tehlikeli suça maruz kalmışlar kişiler için İçerik Bu kitapçık, ciddi bedensel saldırıya maruz kalmış kişiler için hazırlanmış olup, ceza süreciyle ilgi bilgiler

Detaylı

Şikâyetinizle ilgili polis soruşturması hakkında itirazda bulunma

Şikâyetinizle ilgili polis soruşturması hakkında itirazda bulunma Bu bilgiler, polis kuvveti tarafından 22 Kasım 2012 tarihinde ve sonrasında alınan şikâyetler hakkındadır. Eğer şikâyetiniz 22 Kasım 2012 tarihinden önce alındıysa, itirazınız, farklı bir sistem altında

Detaylı

Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor.

Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor. Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor. Ticari, turistik ve diğer vize türlerine nasıl dağılıyor bu sayı? Ticari vizeler toplam rakamın yaklaşık

Detaylı

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADINLARA DESTEK MEKANİZMALARI ONLİNE KİTAPÇIĞI Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Gençlik Topluluğu 2015-2016 İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2. Kadın Dostu Akdeniz Projesi 3. Projenin

Detaylı

SATO ya hoş geldiniz. Sıkça sorulan sorular

SATO ya hoş geldiniz. Sıkça sorulan sorular SATO ya hoş geldiniz Sıkça sorulan sorular SATO Müşteri hizmetlerinden tel. 020 334 443 asiakaspalvelu@sato.fi sato.fi facebook.com/sato Anahtarları ne zaman alabilirim? Yeni evinizin anahtarlarını kira

Detaylı

KADIN VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASINA DAİR KANUN TASARISI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

KADIN VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASINA DAİR KANUN TASARISI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar KADIN VE AİLE BİREYLERİNİN ŞİDDETTEN KORUNMASINA DAİR KANUN TASARISI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan;

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 KISALTMALAR 15 GİRİŞ SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN UN AMACI, KAPSAMI,

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 KISALTMALAR 15 GİRİŞ SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN UN AMACI, KAPSAMI, İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 KISALTMALAR 15 GİRİŞ 17 1. 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN UN AMACI, KAPSAMI, UYGULAMA ŞARTLARI VE TEMEL KAVRAMLAR 23 I. Kanun un Amacı

Detaylı

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Önlenmesİ ve Bunlarla Mücadeleye İlİşkİn Avrupa Konseyİ Sözleşmesİ İstanbul Sözleşmesi Korkudan uzak Şİddetten uzak BU SÖZLEŞMENİN AMACI Avrupa Konseyi nin, kadınlara

Detaylı

ON SORUDA KONKORDATO

ON SORUDA KONKORDATO ON SORUDA KONKORDATO mız Kutlu Olsun! Tüm Hakları Saklıdır ON SORUDA KONKORDATO İflasın ertelenmesi kurumunun, geçtiğimiz Mart ayında yayımlanan 7101 sayılı İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Kongresi 27-30 Eylül 2009 Ankara

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Kongresi 27-30 Eylül 2009 Ankara Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Kongresi 27-30 Eylül 2009 Ankara ÇHS 1. maddesi Erken yaşta reşit olma durumu hariç TCK 6. maddesi Erken yaşta reşit olma durumu dahil ÇKK 3. maddesi 18 yaşından küçüklere

Detaylı

Burada iyi bir tavsiye pahalı değil, fakat ödediğiniz paraya değer... Anne-Baba yol göstericisi. Ingelheim da ebeveynler için ücretsiz olanaklar

Burada iyi bir tavsiye pahalı değil, fakat ödediğiniz paraya değer... Anne-Baba yol göstericisi. Ingelheim da ebeveynler için ücretsiz olanaklar Burada iyi bir tavsiye pahalı değil, fakat ödediğiniz paraya değer... Anne-Baba yol göstericisi Ingelheim da ebeveynler için ücretsiz olanaklar Sucht- und Jugendberatung Georg-Rückert-Straße 24, 55218

Detaylı

Ev içi şiddeti önleme nihai kararı 2007 Suçlar (Ev İçi ve Kişisel Şiddet) Yasası

Ev içi şiddeti önleme nihai kararı 2007 Suçlar (Ev İçi ve Kişisel Şiddet) Yasası Aşağıdaki kararlara uymanız gerekir. Bu kararlara uymamak yasaya aykırıdır. Polis tarafından tutuklanabilir, suçlanabilir ve mahkemeye çıkarılabilirsiniz. Mahkeme tarafından suçlu bulunursanız, 2 yıla

Detaylı

Aile içi şiddet ve takip etme olayları kapsamındaki acil dilekçeler için yol gösterici rehber (Şiddete Karşı Koruma Yasası)

Aile içi şiddet ve takip etme olayları kapsamındaki acil dilekçeler için yol gösterici rehber (Şiddete Karşı Koruma Yasası) Aile içi şiddet ve takip etme olayları kapsamındaki acil dilekçeler için yol gösterici rehber (Şiddete Karşı Koruma Yasası) Wegweiser für Eilanträge bei Häuslicher Gewalt und Stalking (Gewaltschutzgesetz)

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Çocuk; Kanuna göre reşit olma durumları hariç 18 yaş altı herkese çocuk denir. Çocuk bütün canlılar içinde en uzun süre bakımı, korunmayı ve sevgiyi gerektiren varlıktır. Bir toplumun ilerleyebilmesi ve

Detaylı

6284 Sayılı Yasanın Aile Mahkemeleri Uygulamaları, Aksayan Yönleri ve Çözüm Önerileri. Hazırlayan: İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi

6284 Sayılı Yasanın Aile Mahkemeleri Uygulamaları, Aksayan Yönleri ve Çözüm Önerileri. Hazırlayan: İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi 6284 Sayılı Yasanın Aile Mahkemeleri Uygulamaları, Aksayan Yönleri ve Çözüm Önerileri Hazırlayan: İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi 2014 yılında İstanbul Adli Yardım Bürosuna yapılmış 2857 adet 6284

Detaylı

Evlilik İşlemleri. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler. Evlenme Müracaatı Nereye Yapılır. Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır

Evlilik İşlemleri. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler. Evlenme Müracaatı Nereye Yapılır. Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır Evlilik İşlemleri Evlilik işlemleri ile ilgili merak edilenler, evlilik müracaatları, evlilik dosyasında bulunması gerekenler vs. burada anlatılmıştır. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler Evlenme

Detaylı

ADLİ YARDIM HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA. Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi

ADLİ YARDIM HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA. Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA ADLİ YARDIM Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme

Detaylı

1. KISA DÖNEM İKAMET İZNİ 1.1. Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecekler

1. KISA DÖNEM İKAMET İZNİ 1.1. Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecekler 1.1.1. İlk başvuru 1. KISA DÖNEM İKAMET İZNİ 1.1. Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecekler Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerden alınmış amacına uygun vize Yapacağı araştırmanın süresini ve yerini gösteren

Detaylı

Ben gözaltına alındım - şimdi ne olacak?

Ben gözaltına alındım - şimdi ne olacak? Ben gözaltına alındım - şimdi ne olacak? Tutuklandın. Bu senin suçlu olduğun anlamına gelmez. Avukat edinme hakkına sahipsin. Avukatin sadece senin haklarını koruyacaktır. Muhtemelen cevabını istediğin

Detaylı

Yanınızdayız. Cinsel şiddet mağdurlarının arkadaşları, aileleri ve destekçileri için bilgiler ve yardım olanakları FÜR FRAUEN GEGEN GEWALT

Yanınızdayız. Cinsel şiddet mağdurlarının arkadaşları, aileleri ve destekçileri için bilgiler ve yardım olanakları FÜR FRAUEN GEGEN GEWALT Yanınızdayız Cinsel şiddet mağdurlarının arkadaşları, aileleri ve destekçileri için bilgiler ve yardım olanakları FÜR FRAUEN GEGEN GEWALT Cinsel şiddete maruz kalmış bir kadın tanıyor musunuz? Arkadaşınıza

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2 KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 Mayıs 2011 tarihinde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa

Detaylı

Kötü muameleleri sizler haketmediniz, bu tür davranış hiçbir zaman kabul edilemez.

Kötü muameleleri sizler haketmediniz, bu tür davranış hiçbir zaman kabul edilemez. Evde yaşanan şiddetli geçimsizlik; şimdiki ya da eski eşler arasında yaşanan, her türlü fiziksel, duygusal ve finansal anlaşmazlıkları, kötü muameleleri içerir. Kötü muameleleri sizler haketmediniz, bu

Detaylı

hamilelik ayrılma Aile arabuluculuk evlilik boşanma yasal birlikte yaşam eş çocukların karşılanması doğum

hamilelik ayrılma Aile arabuluculuk evlilik boşanma yasal birlikte yaşam eş çocukların karşılanması doğum evlilik ayrılma arabuluculuk yasal birlikte yaşam eş çocukların karşılanması hamilelik doğum boşanma Aile Biz birlikte yaşıyoruz ama evlenmek istemiyoruz. Bu mümkün müdür? Evet. Belçika da, birçok çift

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TRAFİK YÖNERGESİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TRAFİK YÖNERGESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TRAFİK YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönergenin amacı, can ve mal güvenliği yönünden; Yüzüncü Yıl Üniversitesinin yönetimi altındaki alanlar içinde trafik düzeninin sağlanması

Detaylı

İstismar Edersen Ceza, Delilin. Yoksa. Tedbir, Boşanırsan Nafaka

İstismar Edersen Ceza, Delilin. Yoksa. Tedbir, Boşanırsan Nafaka İstismar Edersen Ceza, Delilin Yoksa Tedbir, Boşanırsan Nafaka Yok! Eğitim Sen Yayınları Mayıs 2016 14 Ocak 2016 da kurulan Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması

Detaylı

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ BODRUM KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ 25 KASIM KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ BASIN BÜLTENİ: Mirabel kız kardeşler,

Detaylı

ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİLER İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER İLE İLGİLİ KARAR

ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİLER İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER İLE İLGİLİ KARAR ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİLER İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER İLE İLGİLİ KARAR Öne çıkanlar Kişisel Verileri Koruma Kurumu Tebliğleri Tüm hakları saklıdır ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİLER İÇİN ALINMASI GEREKEN

Detaylı

Verordnung zur Umsetzung des Maßregelvollzugsgesetzes VO MRVG Disiplin Cezaları İnfaz Kanunu Uygulama Yönetmeliği (VO MRVG)

Verordnung zur Umsetzung des Maßregelvollzugsgesetzes VO MRVG Disiplin Cezaları İnfaz Kanunu Uygulama Yönetmeliği (VO MRVG) Verordnung zur Umsetzung des Maßregelvollzugsgesetzes VO MRVG Disiplin Cezaları İnfaz Kanunu Uygulama Yönetmeliği (VO MRVG) Die nachstehende Übersetzung ist nichtamtlich. Es kann keine Haftung für deren

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu (WGBO) ile Genel Veri Koruma Yönetmeliği (AVG), yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenlerler.

Detaylı

SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU

SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXI VELAYET HUKUKU 1. Giriş...1 I. Konunun Tanıtımı...1 II. Kavramlarda Birlik Meselesi...14 III. Çalışmanın İnceleme Planı...18

Detaylı

İTİRAZ USULLERİ. BMMYK Kasım 2014

İTİRAZ USULLERİ. BMMYK Kasım 2014 İTİRAZ USULLERİ BMMYK Kasım 2014 İtiraz Usülleri Etkili çare Son karara kadar ülkede kalma hakkı Sınırdışı edilmeme İdari ve yargısal itiraz hakkı İdari süreçler: İlk aşamada dosyayı inceleyen kişiden

Detaylı

HADİM NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ NÜFUS HİZMETLERİNE AİT STANDARTLARI TABLOSU

HADİM NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ NÜFUS HİZMETLERİNE AİT STANDARTLARI TABLOSU HADİM NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ NÜFUS HİZMETLERİNE AİT STANDARTLARI TABLOSU 1 SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE) 1 Nüfus cüzdanı verilmesi

Detaylı

MÜLTECİLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN FRANSIZ MAKAMI NEZDİNDE UYGULANAN BAŞVURU SÜRECİ (OFPRA)

MÜLTECİLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN FRANSIZ MAKAMI NEZDİNDE UYGULANAN BAŞVURU SÜRECİ (OFPRA) MÜLTECİLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN FRANSIZ MAKAMI NEZDİNDE UYGULANAN BAŞVURU SÜRECİ (OFPRA) 1. Fransa da ikamet etmek için başvuru sureci 1.1 Olağan prosedür: Başvuru ve kayıt işlemi Geçici oturma izni ilgili

Detaylı

YILDIRM IR A M Dr. Dr Al tan t Eşsizoğlu

YILDIRM IR A M Dr. Dr Al tan t Eşsizoğlu YILDIRMA Dr. Altan Eşsizoğlu Sinir hapı alıp trafik kazası yapan uzman doktor intihar etti Zonguldak'ta, dün sinir hapı içip alkol kullanan ve tünelde kaza yapan bayan doktor E.T., olaydan 24 saat sonra

Detaylı

NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE) 1 Nüfus cüzdanı verilmesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ İÇİNDEKİLER Kısaltmalar Önsöz XVII XIX Giriş 1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 1. EVLENME KAVRAMI İLE EVLENMENİN TANIMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ

Detaylı

Genel Eşit Muamele Yasası

Genel Eşit Muamele Yasası Genel Eşit Muamele Yasası Allgemeines Gleichbehandlungsgesetz (AGG) 10 soru 10 cevap Türkisch 1 AGG nin amacı nedir? AGG nin amacı, aşağıdaki sebeplerden dolayı mağduriyet oluşumunu engellemek ve mevcut

Detaylı

Cinsel istismara maruz kalmış çocukların veli ve yakınları için

Cinsel istismara maruz kalmış çocukların veli ve yakınları için Cinsel istismara maruz kalmış çocukların veli ve yakınları için Içerik Bu kitapçık cinsel istismara maruz kalmış çocukların velileri ve yakınları için hazırlanmıştır. Kitapçıkta, sürecin nasıl işlediği,

Detaylı

NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1 Nüfus cüzdanı verilmesi 1-Nüfus cüzdanı talep belgesi, 2-Fotoğraf

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI Sayfa No 1 / 5 1.BİRİM:İş Sağlığı ve Güvenliği 2. GÖREV ADI: İşyeri Hekimi 3. AMİR VE ÜST AMİRLER: Başhekim Yrd., Başhekim 4.YATAY İLİŞKİLER:Hastane Tüm Birim ve Bölümleri, İSG kurulu 5. GÖREV DEVRİ:Diğer

Detaylı

Kadın Sünnetine Karşı Beyanname

Kadın Sünnetine Karşı Beyanname Kadın Sünnetine Karşı Beyanname Haziran 2015 Kadın Sünneti (KS), çocuk istismarıdır ve kız çocukları ile kadınlar için yıkıcı sağlık sonuçları olan, son derece zararlı bir uygulamadır. Buna tabi tutulan

Detaylı

komşular Konut özel konut usüllü konut sosyal konut konut kiralama sosyal emlakçılık kira depozitosu

komşular Konut özel konut usüllü konut sosyal konut konut kiralama sosyal emlakçılık kira depozitosu usüllü konut sosyal konut sosyal emlakçılık kira depozitosu komşular özel konut konut kiralama Konut Konaklama şekilleri nelerdir? Kiralık iki çeşit konut vardır : özel konut ve sosyal konut. Sosyal konutta,

Detaylı

KENDİNİZE KARŞI BAHİS OYNAMAYINIZ!

KENDİNİZE KARŞI BAHİS OYNAMAYINIZ! KENDİNİZE KARŞI BAHİS OYNAMAYINIZ! KUMAR BAĞIMLILIĞINI ENGELLEME HAKKINDA ÖNEMLİ UYARILAR ŞANS OYUNLARI RİSKLERİ DE BERABERİNDE GETİRİR AŞAĞIDAKİ TEMEL PRENSİPLERE UYMANIZI TAVSİYE EDERİZ: Spor bahisleri

Detaylı

Bu amaç çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunmayı taahhüt ederler:

Bu amaç çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunmayı taahhüt ederler: YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ TUTUM BELGESİ Yükseköğretim Kurulu bünyesinde yer alan üniversiteler ve diğer bütün kurumlar çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaletine duyarlı

Detaylı

MERAM İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

MERAM İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU MERAM İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU Sıra No Vatandaşa Sunulan Hizmetin Tamamlanma Süresi (En BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER Hizmetin Adı Geç) Nüfus Cüzdanının Kayıp Nedeniyle 1- Var ise

Detaylı

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ;

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ; 17.12.2013 İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDAKİ HİZMET TEKLİFİ TEKLİF BİLGİLERİ YETKİLİ ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI DANIŞMAN ŞİFA ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ ADRES: HEPKEBİRLER MAH. NASRULLAH İŞ MERKEZİ KAT:5

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ TEPEBAŞI BELEDİYE MECLİSİNİN 06.09.2012 TARİH VE 179 SAYILI MECLİS KARARI İLE KABUL EDİLMİŞTİR. T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ AMAÇ

Detaylı

ĠL NÜFUS VE VATANDAġLIK MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU

ĠL NÜFUS VE VATANDAġLIK MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU ĠL NÜFUS VE VATANDAġLIK MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAġA SUNULAN HĠZMETĠN ADI BAġVURUDA ĠSTENĠLEN BELGELER HĠZMETĠN TAMAMLANMA SÜRESĠ (EN GEÇ SÜRE) 1 Bilgi Edinme Başvurularının

Detaylı

22 İL Hane Ziyaretleri-2015 Sonuçları. Katılan kişi sayısı: 22864

22 İL Hane Ziyaretleri-2015 Sonuçları. Katılan kişi sayısı: 22864 22 İL Hane Ziyaretleri-2015 Sonuçları Katılan kişi sayısı: 22864 Görüşmenin yapıldığı dil Sayı % Türkçe 19562 85,6 Kürtçe 3252 14,2 Zazaca 15 0,1 Arapça 35 0,2 Rusça 0 0,0 Farsça 0 0,0 Diğer 0 0,0 Toplam

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Kısaca WGBO olarak anılan Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu, yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenler. Bu kanuna göre gerek

Detaylı

Sağlık Çalışanlarının Maruz Kaldığı Şiddete Karşı Ceza Hukuku Tedbirleri Almanya daki son kanun değişiklikleri ve Türk ceza hukukundaki durum

Sağlık Çalışanlarının Maruz Kaldığı Şiddete Karşı Ceza Hukuku Tedbirleri Almanya daki son kanun değişiklikleri ve Türk ceza hukukundaki durum Sağlık Çalışanlarının Maruz Kaldığı Şiddete Karşı Ceza Hukuku Tedbirleri Almanya daki son kanun değişiklikleri ve Türk ceza hukukundaki durum Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 7. Kasım 2018

Detaylı

Şiddete. Gürcan Banger. 15 Ocak 2007

Şiddete. Gürcan Banger. 15 Ocak 2007 Kadına Yönelik Y Şiddete Hayır! Stop Violence Against Women! Gürcan Banger 15 Ocak 2007 Neden İngilizce? Bu sunumun başlığının bir bölümünün İngilizce bir cümle içerdiğini fark ettiniz. Lütfen bunu, bir

Detaylı

Adli Yadım Bürosu ADLİ YARDIM BÜROSU

Adli Yadım Bürosu ADLİ YARDIM BÜROSU Adli Yadım Bürosu 8 ADLİ YARDIM BÜROSU Adli Yardım Bürosu Adli Yadım Bürosu 8. BÖLÜM ADLİ YARDIM BÜROSU Bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımda

Detaylı

Aile İçi Şiddet Prof. Dr Oğuz POLAT. Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği

Aile İçi Şiddet Prof. Dr Oğuz POLAT. Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği Aile İçi Şiddet Prof. Dr Oğuz POLAT Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği Giriş Aile işi şiddet, şiddet mağduru şiddet uygulayanla aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hanede ya da aile mensubu sayılan

Detaylı

BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi

BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi Deutsches Rotes Kreuz Kreisverband Berlin-City e. V. BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi BACIM projesinin tanıtımı BACIM Berlin-City ev Alman Kızıl

Detaylı

YAŞLI İHMAL VE İSTİSMARI. Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı

YAŞLI İHMAL VE İSTİSMARI. Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı YAŞLI İHMAL VE İSTİSMARI Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Şimdi 10 kişiden 1 2050 de 5 kişiden 1 2150 de 3 kişiden 1 gelişmekte olan ülkelerde nüfus yaşlanması

Detaylı

Gebe ve Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla, Emzirme Odaları ve Bakım Yurtlarına Dair Tüzük

Gebe ve Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla, Emzirme Odaları ve Bakım Yurtlarına Dair Tüzük Hamilelik ve annellik süreci, çalışan kadınların kariyerlerinde kimi zaman bir dönüm noktası anlamına gelmekte. Bu yüzden de kadınlar, iş yaşamlarına bir süreliğine de olsa ara vermek istemediklerinden

Detaylı

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 07.10.2011/ 114-1 MİRASÇILIK BELGESİ VERİLMESİ VE TERK EDEN EŞİN ORTAK KONUTA DAVET EDİLMESİ İŞLEMLERİNİN NOTERLER TARAFINDAN YAPILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Detaylı

TÜRKİYE DE KADIN VE ŞİDDET Bilgi, Algı ve Davranış Araştırması. Kasım, 2014

TÜRKİYE DE KADIN VE ŞİDDET Bilgi, Algı ve Davranış Araştırması. Kasım, 2014 TÜRKİYE DE KADIN VE ŞİDDET Bilgi, Algı ve Davranış Araştırması Kasım, 2014 ANAR, ISO 20252 ve GAB (Güvenilir Araştırma Belgesi) sahibidir ve tüm iş süreçlerinde ISO 20252 ve GAB standartlarına uygun hizmet

Detaylı

KADINLAR İÇİN EL KİTABI

KADINLAR İÇİN EL KİTABI KADINLAR İÇİN EL KİTABI EV İÇİ ŞİDDET NEDİR? Şiddet denilince hepimizin aklına ilk anda dayak ya da tecavüz gibi olaylar gelir. Fakat esasında şiddet, yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Şiddetin pek çok

Detaylı

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi Sorular/Cevaplar 1) L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesinin kapsamı nedir? Aşağıdaki 2. soruda belirtilen koşullara tabi olarak L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesi, aşağıdaki alanlarla ilgili ciddi bir ihlal hakkında

Detaylı

Bir soruşturmaya devam edilmemesi kararına karşı itirazda bulunma

Bir soruşturmaya devam edilmemesi kararına karşı itirazda bulunma Turkish Bu bilgiler, polis kuvveti tarafından 22 Kasım 2012 tarihinde ve sonrasında alınan şikâyetler hakkındadır. Eğer şikâyetiniz 22 Kasım 2012 tarihinden önce alındıysa, itirazınız, farklı bir sistem

Detaylı

Geçici Koruma Kimlik Kartına Sahip Olanlar

Geçici Koruma Kimlik Kartına Sahip Olanlar Kimlerin Çalışma İzni İçin Başvurmasına Gerek Yoktur? Türkiye, 1951 Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşmesine koyduğu coğrafi kısıtlılık sebebiyle, Avrupa Konseyi üye ülkeleri dışından gelen sığınmacılar

Detaylı

İsyanım. Suskunluğumda. Şiddetin. Başucumda ŞİDDET VERİLERİ

İsyanım. Suskunluğumda. Şiddetin. Başucumda ŞİDDET VERİLERİ İsyanım Suskunluğumda Şiddetin Başucumda... 2014-2015 ŞİDDET VERİLERİ "Erkek şiddeti çetelesi"nden ne murat ettiğimize gelince: umarız çetelemiz kadın katline, fiziksel, psikolojik, cinsel şiddete karşı

Detaylı

GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI GAZİEMİR İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI GAZİEMİR İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI GAZİEMİR İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi

Detaylı

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Ebeveyn katkı payının hesaplanması ile ilgili bildiri Sayın Bay/Bayan! Sevgili Ebeveynler! Çocuğunuzun Hannover şehrine

Detaylı

Ön İnceleme Çalışması Gizlilik Sözleşmesi

Ön İnceleme Çalışması Gizlilik Sözleşmesi EK 14 Ön İnceleme Çalışması Gizlilik Sözleşmesi 1) Taraflar İşbu Sözleşme, merkezi..., Türkiye adresinde bulunan. (bundan sonra Şirket olarak anılacaktır) ile merkezi., Türkiye adresinde bulunan Turquality

Detaylı

https://www.turkiye.gov.tr E-SENDİKA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

https://www.turkiye.gov.tr E-SENDİKA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ https://www.turkiye.gov.tr E-SENDİKA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ Soru: İşçi sendikasına üye olmanın şartları nelerdir? Cevap: a.15 yaşını doldurmuş olmak b. 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde; bir iş sözleşmesine

Detaylı

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ SCHENGEN SCHENGEN VİZESİ BAŞVURU FORMU ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ BU FORM ÜCRETSİZDİR.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ SCHENGEN SCHENGEN VİZESİ BAŞVURU FORMU ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ BU FORM ÜCRETSİZDİR. ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ SCHENGEN SCHENGEN VİZESİ BAŞVURU FORMU ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ BU FORM ÜCRETSİZDİR. 1.Soyadınız 2.Varsa önceki soyadınız 3. Adınız 4. Doğum tarihi (gün ay - yıl) 5. Doğum yeriniz

Detaylı

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır.

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır. ORGANİZASYONDAKİ YERİ görev yapar. : : İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlu Koordinatörüne bağlı GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: İş Yeri Hekiminin Görevleri: (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde

Detaylı

İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi KADINA ŞİDDET TÜM TOPLUMUN SORUNUDUR SESSİZ KALMAYIN!

İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi KADINA ŞİDDET TÜM TOPLUMUN SORUNUDUR SESSİZ KALMAYIN! İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi KADINA ŞİDDET TÜM TOPLUMUN SORUNUDUR ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINIZDA NELER YAPABİLİRSİNİZ? Şiddetin Türleri Fiziksel Şiddet Dövmek, kilit altında

Detaylı

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Konusunda Sağlanan Gelişmelerde Hukukun Rolü Deniz ÇELİK *

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Konusunda Sağlanan Gelişmelerde Hukukun Rolü Deniz ÇELİK * Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Konusunda Sağlanan Gelişmelerde Hukukun Rolü Deniz ÇELİK * Şiddet toplumun her kesiminde karşımıza çıkan bir sorun olduğu gibi kadın ve erkek eşitsizliğine

Detaylı

Cezalar Hakkında Bilgi (Information About sentences)

Cezalar Hakkında Bilgi (Information About sentences) VIA Mağdurlar için Bilgi ve Tavsiye (Victim Information and Advice) Cezalar Hakkında Bilgi (Information About sentences) Bu broşürü başka bir dilde, büyük punto baskı, ses kaseti, kabartma yazı ya da başka

Detaylı