GÜNEŞ ENERJĐSĐ VE YENĐLENEBĐLĐR ENERJĐ KAYNAKLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜNEŞ ENERJĐSĐ VE YENĐLENEBĐLĐR ENERJĐ KAYNAKLARI"

Transkript

1 GÜNEŞ ENERJĐSĐ VE YENĐLENEBĐLĐR ENERJĐ KAYNAKLARI Doğada kendi kendisini yenileyebilen enerji kaynaklarına, yenilenebilir enerji kaynağı denilmektedir. Rüzgar, Hidro-elektrik, Jeo-termal, Dalga, Güneş bunların başlıcaları olarak sıralanabiilir. Doğada var olan enerji kaynaklarıdır ve bir şekilde doğada kendi kendilerine yenilenmektedir, tükenmeleri halinde, eğerki yerine muadili bir kaynak bulunamadığı taktirde dünyanın sonunun gelmesi söz konusu olabilecektir. Bu bölümde Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimi konusunu detaylı olarak ele alacağız. Konu başlıklarını; >>Güneş enerjisi nedir, dünyamızda ve ülkemizdeki ışınım dağılımı nasıldır? >>Güneş enerjisinden nasıl elektrik enerjisi üretilebilir? >>Güneş enerjisinden elekrik enerjisi üretiminin tarihçesi. >>Güneş enerjisinin üretiminde kullanılan maddeler ve yöntemler. Olarak sıralanabilir. GÜNEŞ ENERJĐSĐ NEDĐR, DÜNYAMIZDA VE ÜLKEMĐZDE IŞINIM DAĞILIMI NASILDIR. Güneş enerjisi, Güneş ışınımından (radrasyonundan) elde edilmesine dayalı teknolojidir. Güneş enerjisi çevre açısından temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiş yenilenebilir enerji kaynağıdır. DÜNYA IŞINIM HARĐTASI Güneş enerjisi açısından, güney yarım kürenin oldukça yüksek potansiyele sahip olduğu görülmektedir.

2 Dünya genelinde göze üretimi başta Avrupa, Çin, japonya, Tayvan, Amerika ve hindistan da yapılmaktadır, toplam üretim kapasitesi 2007 yılı sonu itibariyle olmak üzere MWp e ulaşmıştır. Dünya genelinde ve Avrupada PV kurulu gücü yukarıdaki grafiktende görüleceği üzere büyük bir ivme ile artmıştır ve artmaya devam etmektedir yılı sonu itibarıyle, Dünyada PV kurulu gücü 9.2 GWp e, Avrupada ise 4,7 GWp ulaşmıştır, 2010 yılı sonu itibarıyla sadece almanyada PV kurulu gücü MWp olacaktır.

3 TÜRKĐYE GÜNEŞ ENERJĐSĐ POTANSĐYELĐ : Haritadan görüleceği üzere ülkemizde batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Güney Doğu Anadolu bölgelerimiz güneş enerjisi açısında oldukça şanslıdır. Güneş enerjisini, ülkemizin somut zenginliği olarak kabul etmek mümkündür. Ülkemizin güneş enerjisi potansiyeli 2008 yılı toplam elektrik enerjisi tüketiminin iki katıdır. TÜRKĐYE GÜNEŞ ENERJĐSĐ PAZARININ SON DURUMU. Ülkemizde son beş yıldır, PV pazarı yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır, ancak yenilenebilir enerji kaynakları kanununda yapılacak değilşiklik ile güneş enerjisinden üretilecek elektrik enerjisine devletimizin alım garantisi vermesi ile hızla yaygınlaşıp büyüyecek ve çok kısa sürede kurulu güç olarak avrupanın bir çok devletini yakalayabilecektir. Aşağıda Türkiyemizin muhtemel pazar dağılımı görülmektedir.

4 GÜNEŞ ENERJĐSĐNDEN NASIL ELEKTRĐK ENERJĐSĐ ÜRETĐLĐR? Fotovoltaik etki sonucu açığa çıkan foto elektronların ölçülebilir kinetik enerjileri vardır, Bu enerji, elektrik enerjisine dönüştürülerek kullanılmaktadır. Fotovoltaik hücrenin temel elektriksel özellikleri AKIM ve VOLTAJ dır. N ve P tip silikon prensipte birer diyod tur(yarı iletkendir). Her ikisinin de elektriksel özellikleri aynıdır. Temelde I-V eğrisi 3 önemli noktada tanımlanır. Wp olarak belitilen, MPP Güneş hücrelerinin çalıştığı maksimum güç değeridir. Kısa akım Isc, Açık devre voltajı ise Voc olarak tanımlanır. Foton = Işık enerji birimidir. Elektromanyetik dalganın toplam enerjisini oluşturan, enerji paketciklerinden her biri için kullanılan isimdir ve elektromanyetik ışınım taşıyıcısıdır. Güneş hücrelerine çarpan fotonların kopardığı negatif yüklü elektronların hareketiyle p ve n tip slikon bölgesi arasında ve alt ve üst iletkenleri yardımı ile bir tür elektrik devresi sağlanmakta ve doğru akım (DC) elektrik elde edilmektedir. GÜNEŞ ENERJĐSĐNDEN ELEKTRĐK ÜRETĐMĐNĐN TARĐHÇESĐ? Fotovoltaik etkiyi ilk keşfeden 1839 yılında, 19 yaşındaki Fransız fizikçi Edmund Bacquerel dir, 1883 yılında ise, Amerikalı Charles Fritts, selenium maddesini altın ile kaplayarak % 1 verimli ilk güneş enerjisi hücresini imal etti, bu icad daha sonraki yıllarda kameralarda ışık sensörü olarak kullanıldı. Albert Einstein ise, ışığın doğası ve fotoelektrik etkinin çalıştığı mekanizma teoremleri ile bu çalışmaları ilerleterek, 1905 yılında Nobel ödülüne layık görüldü. Bu dönemde yüksek maliyetleri ve düşük verimlilikleri yüzünden pek kullanılmayan fotovoltaik hücreler, daha sonra BELL laboratuarlarının 1930 lu yıllarda Russel Ohl tarafından US numaralı ışığa duyarlı alet adı altında patent başvurusunun ardından piyasaya girdi.

5 Darly Chapin, Calvin Fuller, Gerald Pearson, bu üç bilim adamının amacları saece Bell telefon sistemindeki problemleri çözmekti ve bunun için çalışıyorlardı. Klasik çinko-karbon ve kurşun asit piller sıcak iklimlerde çabucak bozuluyorlar ve iletişim sisteminin kopmasına sebep oluyorlardı, Onlardan alternatif güç kaynakları ve kendi kendine yeten sistemler bulmaları istendi ve 1952 yılında sislisyum kristal esaslı ilk güneş gözesi imal edildi. Đlk uygulama Silisyum esaslı hücrelerden elektrik üretiminin ilk uygulaması 1958 yılında Amerikan Vanguard uydusunda yapılmıştır. Uydunun kanatlarına bağlanan panellerden elde edilen elektrik enerjisi uydunun haberleşme, kontrol ve kumanda sistemlerinin enerjisinin sağlanmasında kullanıldı. Bu gün için güneş pillerinde (PV) en çok kullanılan madde, entegre devreler ve transistörlerin içinde de kullanılan saf silisyumdur. Silisyumu elde etmek için ham madde olarak kullanılan Kuartz, oksijenden sonraki, yeryüzünde bulunan ikinci en çok elementtir. ( SiO2 )

6 GÜNEŞ ENERJĐSĐNĐN ÜRETĐMĐNDE KULLANILAN MADDELER VE YÖNTEMLER YÖNTEM Ham madde olarak kullanılan Kuartz tan elde edilen Silisyum aşağıda gösterildiği şekilde uzun bir prosesten geçer ve sonuçta hücreler elde edilir. SiO2 (Kuartz) ham maddesi ve işlenerek monokristal hücrelerin elde edilmesi Kuartz kristali eriyik hale getirilir ve eriyik kristal çok yavaş hızda döndürülerek kütük (ingot) denilen ana madde elde edilir, ana madde ince, ince kesilir ve ince dilimler (Wafer) elde edilir SiO2 (Kuartz) ham maddesi ve işlenerek Mono-Poli Kristal hücrelerin elde edilmesi Slikon kristal gözeler 1800 ºC de eritildiğinde, Si - O2 den ayrılır ve % 98 saflık elde edilir, Ancak kalan %2 kirlilik fotovoltaik uıygulamalar için uygun değildir. Fotovoltaik kullanımlar için mükemmel saflık gerekmektedir. Bu yüzden onlarca fiziksel ve kimyasal prosesden geçirilir, Hidrolik asit kullanımı ve siemens prosesi bunlardan ikisidir.

7 GÜNEŞ ENERJĐSĐNĐN ÜRETĐMĐNDE KULLANILAN MADDELER BİRİNCİ NESİL AYGITLAR -Tek kristal veya multi kristal sislisyum pul (wafer) teknolojisi. İKİNCİ NESİL AYGITLAR -Amorf silisyum(a-si) -Multikristal silisyum ince film (MC-Si) -Cadmium Telleride (CDTe) -Copper Indium Gallium di Selenide (CIGS) alaşım ÜÇÜNCÜ NESİL AYGITLAR(henüz çoğu fikir aşamasında) -Nanokristal tabanlı güneş hücreleri -Photo electro chemikal (PEC) hücreler -Graetzel hücreleri -Polimer tabamlı hücreler -Boya ile duyarlı hale getirilmişhücreler.(dye sensitized solar cell(dssc) BĐRĐNCĐ NESĐL AYGITLAR - Tek kristalveya Multi kristal(poli Crystal) sislisyum pul (wafer) teknolojisi. SLİKON HÜCRE TEKNİĞİ Poli-Kristal verimlikleri % arasındadır. Mono kristal hücre verimlilikleri %15-%18 arasındadır. ĐKĐNCĐ NESĐL AYGITLAR -Multikristal silisyum ince film) (Poli Crystal Thin Film) (MC-Si) *Standart hücre boyutları yoktur. Doğrudan panel olarak üretilmektedirler. *Görüntü geçirgen özellikte imal edilebilirler *Bina dış yüzeyine uygulanabilmektedirler, *Double glazed (Çift Cam) teknolojisi ile pencere uygulamaları yapılmaktadır. *Verimlilikleri % 5-11 arasındadır. *Fiyatları daha uygundur. *Bulutlu ve kapalı havalarda da enerji üretimleri devam eder. *Gölgelemelere karşı duyarlılıkları daha zayıftır. *Aşırı sıcaklara karşı dayanımları daha yüksektir. *Daha üstün teknoloji ürünüdürler. *Üretim maliyetleri de daha düşüktür

8 Aşağıdaki resimde Thin Film (Đnce Film) uygulamasına örnek verilmektedir Görüleceği üzere içeriden dışarısı görülmektedir. PANELLERĐN VERĐMLĐKLERĐNĐ ARTIRMA ÇALIŞMALARI. Panellerin verimini düşüren en önemli etken yansımadır, yansımanın birimi albedo dur, bu nedenle güneş radrasyonunda maksimum seviyede elektrik enerjisi üretebilmek için panellerin yüzeyine çarpan ışınların yansımasını engellemek için çeşitli anti-reflektif kaplamalar geliştirilmektedir, bu malzemeler panellerin verimin artırmaktadır. Anti-Reflektif kaplamalı kristal slikon hücrelerle imal edilen PV panellerin verimi % 20.8 lere kadar artırılabilmektedir. Verimi artırmak için hücrelerin yüzeyinde de kaplamalar yapılmaktadır, Bu tür kaplama yapılan hücreler hem pozitif hem de negatif iletkelik bağlantıları hücrelerin sırt kısmındadır. Ön yüzey ise hem anti reflektif kaplamalı hem de yansımalara sebep olacak şekilde pürüzlendirilmektedir, bu yöntem ile verimlilik % 20.8 e kadar çıkartılabilmektedir. Ancak bu uygulamalar maliyetleri yukarı çekmektedir.

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ DENEY 1 GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ YENİLEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUAR YRD. DOÇ. DR. BEDRİ KEKEZOĞLU DENEY 1 GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ 1. GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ Dünyamızın en büyük enerji kaynağı olan

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI İ ç e r i k Genel bilgi ve çalışma ilkesi Güneş pili tipleri Güneş pilinin elektriksel

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA İçindekiler 1.Nesil Güneş Pilleri Tek Kristalli Güneş Pilleri Çok Kristalli Güneş Pilleri 1. Tek Kristal Silisyum Güneş

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA İçindekiler 3. Nesil Güneş Pilleri Çok eklemli (tandem) güneş pilleri Kuantum parçacık güneş pilleri Organik Güneş

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA İçindekiler Fotovoltaik Sistemlerde Elektrik Oluşumu Fotovoltaik Sistemlerde Elektrik Üretimi Üstünlükleri Fotovoltaik

Detaylı

Dr. Fatih AY. Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr

Dr. Fatih AY. Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Güneş Pillerinin Yapısı ve Elektrik Üretimi Güneş Pillerinin Yapımında Kullanılan Malzemeler Güneş Pilleri ve Güç Sistemleri PV Sistemleri Yardımcı

Detaylı

Your partner for Photovoltaik.

Your partner for Photovoltaik. Your partner for Photovoltaik www.seventerra.com Seventerranın anlamı Dünya yedi kıtaya sahiptir, her biri birbirinden farklı, bütün kıtaları birbirine bağlayan hususlar başlıca şunlardır: Canlılar İnsan

Detaylı

ÇATI MALZEMESĐ OLARAK GÜNEŞ ENERJĐSĐ SĐSTEMLERĐ

ÇATI MALZEMESĐ OLARAK GÜNEŞ ENERJĐSĐ SĐSTEMLERĐ ÇATI MALZEMESĐ OLARAK GÜNEŞ ENERJĐSĐ SĐSTEMLERĐ Prof. Dr. Đ. Engin Türe 1 Konu Başlık No: 4 Sürdürülebilir Çatı ve Cephe Sistemleri ÖZET Güneş enerjisinden elektrik üretimi için tasarlanan fotovoltaik

Detaylı

SOLAREX İSTANBUL Güneş Enerjisi & Teknolojileri Fuarı

SOLAREX İSTANBUL Güneş Enerjisi & Teknolojileri Fuarı SOLAREX İSTANBUL Güneş Enerjisi & Teknolojileri Fuarı MONO KRİSTAL FOTOVOLTAİK MODÜLLERİN SICAKLIK KATSAYILARINA GENEL BAKIŞ Dr. Ertan ARIKAN GTC Dış Ticaret Organize Sanayi Bölgesi Adıyaman İçindekiler

Detaylı

Enerji Band Diyagramları

Enerji Band Diyagramları Yarıiletkenler Yarıiletkenler Germanyumun kimyasal yapısı Silisyum kimyasal yapısı Yarıiletken Yapım Teknikleri n Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi p Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi Yarıiletkenlerde

Detaylı

PV PANELLERİN YAPISI VE PANELLERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ

PV PANELLERİN YAPISI VE PANELLERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ PV PANELLERİN YAPISI VE PANELLERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ Taner ÇARKIT Elektrik Elektronik Mühendisi tanercarkit.is@gmail.com Abstract DC voltage occurs when light falls on the terminals

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI FOTOVOLTAİK PANELLERİN ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMLERİ DERSİN ÖĞRETİM

Detaylı

Güneşten yayılan ışınım enerjisinden; yüksek sıcaklıkta ısı enerjisi üretmek veya Fotovoltaik (PV) etki ile doğrudan elektriğe dönüştürmek amacıyla

Güneşten yayılan ışınım enerjisinden; yüksek sıcaklıkta ısı enerjisi üretmek veya Fotovoltaik (PV) etki ile doğrudan elektriğe dönüştürmek amacıyla Güneşten yayılan ışınım enerjisinden; yüksek sıcaklıkta ısı enerjisi üretmek veya Fotovoltaik (PV) etki ile doğrudan elektriğe dönüştürmek amacıyla yararlanılır. PV teknoloji, pahalı ve yenilenebilir bir

Detaylı

Mikromorf Fotovoltaik Paneller. Mimta Mimarlık Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. www.mimtasolar.com 1

Mikromorf Fotovoltaik Paneller. Mimta Mimarlık Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. www.mimtasolar.com 1 Mikromorf Fotovoltaik Paneller 1 1 Atina merkezli HelioSphera firması, 2007 senesinde faaliyetlerine başlamıştır. Panel üretimi, yıllık 60 MW ince film panel kapasitesine sahip Tripolis'teki fabrikada

Detaylı

GÜNEŞ ENERJĐSĐYLE HĐDROJEN ÜRETĐMĐ Kim. Müh. Serdar ŞAHĐN / Serkan KESKĐN

GÜNEŞ ENERJĐSĐYLE HĐDROJEN ÜRETĐMĐ Kim. Müh. Serdar ŞAHĐN / Serkan KESKĐN GÜNEŞ ENERJĐSĐYLE HĐDROJEN ÜRETĐMĐ Kim. Müh. Serdar ŞAHĐN / Serkan KESKĐN 1. GĐRĐŞ Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretilmesi işlemi, çeşitli alanlarda uygulanmıştır. Fakat güneş enerjisinin depolanması

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA İçindekiler 2. Nesil Güneş Pilleri İnce Tabaka Amorf Silikon (A-Si:H) Güneş Hücreleri Cdte Ve Cuınse2 ("CIS") Temelli

Detaylı

Enerji : En basit anlamıyla, iş yapma yeteneğidir.başka bir deyişle, maddede var olan ısı veya ışık olarak açığa çıkan güç olarak da tanımlanabilir.

Enerji : En basit anlamıyla, iş yapma yeteneğidir.başka bir deyişle, maddede var olan ısı veya ışık olarak açığa çıkan güç olarak da tanımlanabilir. Enerji : En basit anlamıyla, iş yapma yeteneğidir.başka bir deyişle, maddede var olan ısı veya ışık olarak açığa çıkan güç olarak da tanımlanabilir. Güç : İş yapabilme oranı olarak tanımlanır. Yani belirli

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (GES) BİLGİLENDİRMESİ

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (GES) BİLGİLENDİRMESİ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (GES) BİLGİLENDİRMESİ 1 SUNUM İÇERİĞİ 1. GÜNEŞ ENERJİSİ NEDİR? 2. YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? 3. GÜNEŞ ENERJİSİ HARİTASI 4. GÜNEŞ PANELİ ÇEŞİTLERİ 5. UYGULAMA ŞEKİLLERİ 6. ÖRNEK

Detaylı

Atomlar, dış yörüngedeki elektron sayısını "tamamlamak" üzere, aşağıdaki iki yoldan biri ile bileşik oluştururlar:

Atomlar, dış yörüngedeki elektron sayısını tamamlamak üzere, aşağıdaki iki yoldan biri ile bileşik oluştururlar: ATOMUN YAPISI VE BAĞLAR Atomun en dış yörüngesinde dönen elektronlara valans elektronlara adi verilir (valance: bağ değer). Bir atomun en dış yörüngesinde 8'e yakın sayıda elektron varsa, örnek klor: diğer

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 4: Fotovoltaik Teknolojinin Temelleri Fotovoltaik Hücre Fotovoltaik Etki Yarıiletken Fiziğin Temelleri Atomik Yapı Enerji Bandı Diyagramı Kristal Yapı Elektron-Boşluk Çiftleri

Detaylı

FOTOVOLTAİK (PV) TEKNOLOJİLERİ. Prof. Dr. Süleyman ÖZÇELİK sozcelik@gazi.edu.tr

FOTOVOLTAİK (PV) TEKNOLOJİLERİ. Prof. Dr. Süleyman ÖZÇELİK sozcelik@gazi.edu.tr FOTOVOLTAİK (PV) TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Süleyman ÖZÇELİK sozcelik@gazi.edu.tr Sunum İçeriği 1. Fotovoltaik (PV) teknolojilerin tarihsel gelişimi 2. PV hücrelerin çalışma ilkesi 3. PV hücrelerin kullanım

Detaylı

Güneş Enerjisini Doğrudan Elektrik Enerjisine Çevirme Sektörü Fotovoltaik Değer Zinciri Dünya ve Türkiye

Güneş Enerjisini Doğrudan Elektrik Enerjisine Çevirme Sektörü Fotovoltaik Değer Zinciri Dünya ve Türkiye EMO-GENSED Güneşin Geleceğini Anlatıyor İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 23 Ocak 2015 Güneş Enerjisini Doğrudan Elektrik Enerjisine Çevirme Sektörü Fotovoltaik Değer Zinciri Dünya ve Türkiye Prof Dr.

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ. Yrd. Doç. Dr. Rüştü EKE Temiz Enerji Kaynakları Ar-Ge Merkezi

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ. Yrd. Doç. Dr. Rüştü EKE  Temiz Enerji Kaynakları Ar-Ge Merkezi YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ Yenilenebilir Enerji Göstergeleri: 2013 YATIRIMLAR Yeni Yatırımlar Milyar ABD$ GÜÇ Toplam Yenilenebilir güç kapasitesi (su gücü hariç) Su gücü (Hidrolik güç) ile birlikte

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEHPA ÜZERİNE PANELLERİN MONTAJI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

Geleceğin Enerji Çözümleri

Geleceğin Enerji Çözümleri Geleceğin Enerji Çözümleri NGIM HOLDİNG 2 2 1971 de kuruldu. 29 Ortalama yaş ile 600 den fazla çalışan. 6 Farklı sektörde faaliyet gösteren 10 firma. Satışların %40 nı ihracat oluşturmaktadır. Yıllık 100M

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR Alternatör Elektrik elde etmek için bir mıknatısı iletken sargı içinde kendi çevresinde döndürmemiz yeterlidir. Manyetik alanın hareketi ile de elektrik

Detaylı

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI Güneş enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi üretmek için güneş hücreleri (fotovoltaik hücreler) kullanılır. Güneş hücreleri yüzeylerine gelen güneş

Detaylı

6 Solrif. Polikristalin. PV modül60 hücre. Temel Özellikler. Güvenli Yatırım. Yüksek Kaliteli Malzemeler. Yapıya Entegre (BIPV) Uygulamalar

6 Solrif. Polikristalin. PV modül60 hücre. Temel Özellikler. Güvenli Yatırım. Yüksek Kaliteli Malzemeler. Yapıya Entegre (BIPV) Uygulamalar 6 Solrif Polikristalin PV modül60 hücre Temel Özellikler Yüksek Kaliteli Malzemeler Yapıya Entegre (BIPV) Uygulamalar Montajı kolay, modüler Konutlara monte edilen sistemler için ideal Güvenli Yatırım

Detaylı

300W-325W 100W-110W CIGS Thinfilm Solar Panel

300W-325W 100W-110W CIGS Thinfilm Solar Panel 300W-325W 100W-110W CIGS Thinfilm Solar Panel CIGS Teknolojisi 2010 yılında kurulan, 2014 yılına kadar ArGe ve sertifikasyon işlemlerini tamamlamıştır. 2014 yılında dünyanın en verimli ve en büyük güçte

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ VE FOTOVOLTAİK PİLLER SAADET ALTINDİREK 2011282004

GÜNEŞ ENERJİSİ VE FOTOVOLTAİK PİLLER SAADET ALTINDİREK 2011282004 GÜNEŞ ENERJİSİ VE FOTOVOLTAİK PİLLER SAADET ALTINDİREK 2011282004 GÜNEŞİN ÖZELLİKLERİ VE GÜNEŞ ENERJİSİ GÜNEŞİN ÖZELLİKLERİ Güneşin merkezinde, temelde hidrojen çekirdeklerinin kaynaşmasıyla füzyon reaksiyonu

Detaylı

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadağımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden yapılmışlardır. Bu kısımdaki en önemli konulardan biri,

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİNİN ENERJİ DÖNÜŞÜM KALİTESİNİ ETKİLEYEN ÖNEMLİ FAKTÖRLER. HAZIRLAYAN: Ercan ZENGİN

GÜNEŞ PİLLERİNİN ENERJİ DÖNÜŞÜM KALİTESİNİ ETKİLEYEN ÖNEMLİ FAKTÖRLER. HAZIRLAYAN: Ercan ZENGİN GÜNEŞ PİLLERİNİN ENERJİ DÖNÜŞÜM KALİTESİNİ ETKİLEYEN ÖNEMLİ FAKTÖRLER HAZIRLAYAN: Ercan ZENGİN Güneş Enerjisi Güneş evrende bir reaktör gibi kesintisiz çalışarak füzyon enerjisi açığa çıkarmaktadır. Füzyon

Detaylı

Fotovoltaik, Güneş Elektriği Sistemleri, Modelleme, Kurulum ve Analizi Kursu 11 Nisan 2009 İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Maslak, İstanbul

Fotovoltaik, Güneş Elektriği Sistemleri, Modelleme, Kurulum ve Analizi Kursu 11 Nisan 2009 İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Maslak, İstanbul Fotovoltaik, Güneş Elektriği Sistemleri, Modelleme, Kurulum ve Analizi Kursu 11 Nisan 2009 İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Maslak, İstanbul Dünya ve Türkiye deki Durum Değerlendirmesi 1.Solar Fotovoltaik

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (GES) BİLGİLENDİRMESİ

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (GES) BİLGİLENDİRMESİ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (GES) BİLGİLENDİRMESİ 1 HİÇBİR ŞEY İMKANSIZ DEĞİL! Yenilenebilir enerjilerle hem ekonominize, hem de dünyaya büyük katkı sağlamak artık sizin elinizde. Kasım Kutlu olarak şahsım

Detaylı

MİMARİDE İNCE FİLM FOTOVOLTAİK TEKNOLOJİSİ

MİMARİDE İNCE FİLM FOTOVOLTAİK TEKNOLOJİSİ MİMARİDE İNCE FİLM FOTOVOLTAİK TEKNOLOJİSİ Solar Mimarisi moda değil, bir ihtiyaçtır! Sir Norman Foster 2 FOTOVOLTAİK KULLANIMI 3 AVRUPA GÜNEŞLENME HARİTASI 4 FOTOVOLTAİK KULLANIMI 2010 yılında 16.6 GW

Detaylı

GÜNEŞTEN ELEKTRİK KAZANAN, KAYBEDEN YA DA MASUM KURBAN? Dr. Baha Kuban - ŞİŞECAM

GÜNEŞTEN ELEKTRİK KAZANAN, KAYBEDEN YA DA MASUM KURBAN? Dr. Baha Kuban - ŞİŞECAM GÜNEŞTEN ELEKTRİK KAZANAN, KAYBEDEN YA DA MASUM KURBAN? Dr. Baha Kuban - ŞİŞECAM FOTOVOLTAİK ETKİSİ (güneş pili) Yansıtmasız kaplama Saydam yapıştırıcı Cam Güneş ışığı ön elektrot akım n-tipi yarı-iletken

Detaylı

Güneş Enerjisi. Şafaktan Günbatımına. From Dawn Till Dusk

Güneş Enerjisi. Şafaktan Günbatımına. From Dawn Till Dusk Güneş Enerjisi Şafaktan Günbatımına From Dawn Till Dusk 2000 W TOPLUM Yıllık Kişi Başı Enerji Tüketimi = 2000 x 24 x 365 = 17,520 kwh Ülke Güncel Kullanım (kw) ABD 12 Hindistan 1 Çin 1.5 İsviçre 5 Avrupa

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI Elektrik Üretim Sistemleri Elektrik Üretim Sistemleri Elektrik Üretim Sistemleri

Detaylı

DÜNYAYI GÜÇLÜ FİKİRLERLE DEĞİŞTİRMEK

DÜNYAYI GÜÇLÜ FİKİRLERLE DEĞİŞTİRMEK FOTOVOLTAİK HAKKINDA TEMEL BİLGİLER SEMİNERİ Alper Ozan Keskin, Haluk Özgün, Sadık Verdioğlu İzmir, Ekim 2011 DÜNYAYI GÜÇLÜ FİKİRLERLE DEĞİŞTİRMEK 2010 IBC SOLAR Geleneği olan bir şirket 1982: IBC Solartechnik

Detaylı

TEKNOLOJĐK UYGULAMALARDA KĐMYANIN ROLÜ

TEKNOLOJĐK UYGULAMALARDA KĐMYANIN ROLÜ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE TEKNOLOJĐK UYGULAMALARDA KĐMYANIN ROLÜ Mustafa ERAT 1 Hülya ÖZTÜRK DOĞAN 1 M.Lütfü YILDIZ 1 Hasret BEZENG 1 Gizem Nur

Detaylı

Fotovoltaik Sistem Dizaynı ve Kurulumu. Ramazan ZEYBEK

Fotovoltaik Sistem Dizaynı ve Kurulumu. Ramazan ZEYBEK Fotovoltaik Sistem Dizaynı ve Kurulumu Ramazan ZEYBEK Konu Başlıkları 1- Giriş 2- Elektriksel Bilgiler 3- Sistem Çeşitleri 4- FV Modüller 5- FV Bağlantı Şekilleri 6- Aküler 7- Şarj Kontrol Cihazı & İnvertör

Detaylı

Fotovoltaik sistemlerin 10 yıllık geleceği (I) - Zafer ARIKAN

Fotovoltaik sistemlerin 10 yıllık geleceği (I) - Zafer ARIKAN Fotovoltaik sistemlerin 10 yıllık geleceği (I) - Zafer ARIKAN 1 Ocak 2018 ZAFER ARIKAN Zamanı durdurmak imkansız ve zaman hızlı bir şekilde akıp gidiyor. Zamanın ilerlemesiyle birlikte etrafımızdaki hemen

Detaylı

SOLAR ENERJİMİZ YARINLARINIZ İÇİN

SOLAR ENERJİMİZ YARINLARINIZ İÇİN SOLAR ENERJİMİZ YARINLARINIZ İÇİN www.zorluenerji.com.tr 02 03 ZORLU ENERJi Yurt içi kurulu gücünün %78 i, toplam kurulu gücünün ise %60 ını yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandırarak, ülkemizin yüksek

Detaylı

Güneş Enerjisinden Fotovoltaik Yolla Elektrik Enerjisi Üretme Sektörünün Güncel Verileri

Güneş Enerjisinden Fotovoltaik Yolla Elektrik Enerjisi Üretme Sektörünün Güncel Verileri Güneş Enerjisinden Fotovoltaik Yolla Elektrik Enerjisi Üretme Sektörünün Güncel Verileri M. Lippert SAFT Prof Dr. Şener OKTİK Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Başkanı Şişecam, Araştırma

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1 Onur GÜNAY, 2 Yiğit GÜLMEZ, 3 Oğuz ATİK 1 Araş.Gör., Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, İzmir, onur.gunay@deu.edu.tr

Detaylı

14. RLC Enerji Günleri Türkiye de Solar Enerji Sistemleri

14. RLC Enerji Günleri Türkiye de Solar Enerji Sistemleri 14. RLC Enerji Günleri Türkiye de Solar Enerji Sistemleri 22.02.2018 İçindekiler METİN ALANI Fotovoltaik Teknolojisi Tanıtımı Uluslararası Enerji Ajansı 2017 Raporu ve Dünya da Solar Pazarı Son Durum Türkiye

Detaylı

EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013

EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013 EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013 Genel kurallar: 1. Dönem projeleri aşağıda verilen konulardan seçilecektir. Bu konular dışında proje önermek

Detaylı

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE GELİŞMELER

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE GELİŞMELER DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE GELİŞMELER Prof.Dr. Necdet ALTUNTOP GÜNDER-Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Y.K. Başkanı Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine

Detaylı

Upsolar Akıllı Modüller

Upsolar Akıllı Modüller Upsolar Akıllı Modüller Energy tarafından optimize edilmiş Yatırımınızın Getirisini Ön Maliyetsiz Arttırın Energy tarafından optimize edilen Akıllı Modüller, modüle entegre edilmiş son teknoloji ürünü

Detaylı

YE-1030 GÜNEŞ HÜCRESİ (PV) EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ

YE-1030 GÜNEŞ HÜCRESİ (PV) EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ 1 YE-1030 GÜNEŞ HÜCRESİ (PV) EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Küçük Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18A BALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948

Detaylı

Clean World Enerji İmalat Pazarlama Ticaret Sanayi A.Ş. 2. Organize Sanayi Bölgesi 25. Cadde No : 25 Antalya / Türkiye

Clean World Enerji İmalat Pazarlama Ticaret Sanayi A.Ş. 2. Organize Sanayi Bölgesi 25. Cadde No : 25 Antalya / Türkiye Clean World Enerji A.S. Clean World Enerji İmalat Pazarlama Ticaret Sanayi A.Ş. 2. Organize Sanayi Bölgesi 25. Cadde No : 25 Antalya / Türkiye : +90 (242) 258 17 22 +90 (242) 258 17 23 +90 (242) 258 17

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. Makine Mühendisliği Bölümü BİTİRME PROJESİ I GÜNEŞ PİLİ UYGULAMALARI VE GÜNEŞ PİLİNDEN

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. Makine Mühendisliği Bölümü BİTİRME PROJESİ I GÜNEŞ PİLİ UYGULAMALARI VE GÜNEŞ PİLİNDEN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Makine Mühendisliği Bölümü BİTİRME PROJESİ I GÜNEŞ PİLİ UYGULAMALARI VE GÜNEŞ PİLİNDEN FAYDALANILARAK BİR KOMPLEKSİN ELEKTRİK İHTİYACININ HESAPLANMASI Hazırlayan

Detaylı

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV)

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV) BÖLÜM 2. FOTOOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (P) Fotovoltaik Etki: Fotovoltaik etki birbirinden farklı iki malzemenin ortak temas bölgesinin (common junction) foton radyasyonu ile aydınlatılması durumunda

Detaylı

AKHİSAR CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YARI İLETKENLER

AKHİSAR CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YARI İLETKENLER YARI İLETKENLER Doğada bulunan atamlar elektriği iletip-iletmeme durumuna görene iletken, yalıtkan ve yarı iletken olarak 3 e ayrılırlar. İletken maddelere örnek olarak demir, bakır, altın yalıtkan maddeler

Detaylı

Çatı Mevzuatındaki Gelişmeler ve Çatı Pazarı

Çatı Mevzuatındaki Gelişmeler ve Çatı Pazarı Çatı Mevzuatındaki Gelişmeler ve Çatı Pazarı 29.03.2018 İçindekiler METİN ALANI Uluslararası Enerji Ajansı 2017 Raporu ve Dünya da Solar Pazarı Son Durum Türkiye de Solar Pazarı Son Durum Mevzuat ve Çatı

Detaylı

Türkiye ve Dünyada Güneş Enerjisi Mevcut Durum ve Gelecek

Türkiye ve Dünyada Güneş Enerjisi Mevcut Durum ve Gelecek Türkiye ve Dünyada Güneş Enerjisi Mevcut Durum ve Gelecek Sercan KESKİNEL ELSE Enerji İş Geliştirme Yöneticisi sercankeskinel@elseenerji.com Güneş Enerjisinden Elektrik Üretiminde Mevcut Durum, İmkanlar,

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİYLE DAMLA SULAMA SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM ÖLÇÜTLERİ

GÜNEŞ ENERJİSİYLE DAMLA SULAMA SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM ÖLÇÜTLERİ GÜNEŞ ENERJİSİYLE DAMLA SULAMA SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM ÖLÇÜTLERİ Prof.Dr. H. Hüseyin ÖZTÜRK Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü 01330 ADANA Tel: 0 322 3387434 hhozturk@cu.edu.tr

Detaylı

Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri

Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri 5 Kasım 2015 Ekonomi Bakanlığı 1 Enerji Sektöründe Düzenlenen Teşvik Belgeleri V - 20.06.2012-30.06.2014 Döneminde Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerinin Kaynaklarına

Detaylı

FOTOVOLTAİK ÇALIŞTAYI: GÜNEŞ-ELEKTRİK DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİNDE YASA, YÖNETMELİK

FOTOVOLTAİK ÇALIŞTAYI: GÜNEŞ-ELEKTRİK DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİNDE YASA, YÖNETMELİK FOTOVOLTAİK ÇALIŞTAYI: GÜNEŞ-ELEKTRİK DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİNDE YASA, YÖNETMELİK ve STANDARTLAR DEĞERLENDİRME Fizik Mühendisleri Odası Güneş Enerjisi Komisyonu M. Orkun Çoruh 18.01.2013 KONU AKIŞI Başlık Yansı

Detaylı

SORULAR S1) Elektrik enerjisi üretim yöntemlerini sıralayarak şekilleri ile birlikte açıklayınız (25 P).

SORULAR S1) Elektrik enerjisi üretim yöntemlerini sıralayarak şekilleri ile birlikte açıklayınız (25 P). SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. öğretim II. öğretim A şubesi B şubesi C şubesi Elektrik Öğrencinin, Adı ve Soyadı Numarası İmzası Tarih Elektronik Bilgisi

Detaylı

FOTOVOLTAİK SEKTÖRÜ TEDARİK ZİNCİRİ BAKIŞI. Dr. Baha Kuban - CleanGlobe

FOTOVOLTAİK SEKTÖRÜ TEDARİK ZİNCİRİ BAKIŞI. Dr. Baha Kuban - CleanGlobe FOTOVOLTAİK SEKTÖRÜ TEDARİK ZİNCİRİ BAKIŞI Dr. Baha Kuban - CleanGlobe SOLAR TR ODTÜ Ankara Nisan 2010 SEKTÖR GELİŞİM DÖNEMLEMESİ - 2003 2003-2008 2008-2012 2012-2020 2020- Arge ve Teknoloji Geliştirme

Detaylı

Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması. Dr. Sinan Pravadalıoğlu

Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması. Dr. Sinan Pravadalıoğlu Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması Dr. Sinan Pravadalıoğlu info@taesenerji.com Yüksek verim ile Elektrik Enerjisi elde edebilmek için Maksimum Güç noktasının

Detaylı

Değirmen sk. Nida kule No:12 Kat:8 34742 Kozyatağı / Kadıköy / Istanbul / Turkey Phone : +90 216 3841600 - fax: 90 216 3841610 www.onduline.com.

Değirmen sk. Nida kule No:12 Kat:8 34742 Kozyatağı / Kadıköy / Istanbul / Turkey Phone : +90 216 3841600 - fax: 90 216 3841610 www.onduline.com. Değirmen sk. Nida kule No:12 Kat:8 34742 Kozyatağı / Kadıköy / Istanbul / Turkey Phone : +90 216 3841600 - fax: 90 216 3841610 www.onduline.com.tr Bunları Biliyor muyuz? Her saat, Dünya dan yansıyan ışınlar

Detaylı

YENİ YAPI MALZEMESİ FOTOVOLTAİK PANELLER, ÖZELLİKLERİ VE TARİHÇESİ

YENİ YAPI MALZEMESİ FOTOVOLTAİK PANELLER, ÖZELLİKLERİ VE TARİHÇESİ YENİ YAPI MALZEMESİ FOTOVOLTAİK PANELLER, ÖZELLİKLERİ VE TARİHÇESİ MÜJDE ALTIN 1 ÖZET Yeni bir yapı malzemesi olan fotovoltaik paneller, mimaride yaklaşık olarak yirmi yıldır kullanılmaktadır. Fotovoltaik

Detaylı

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI KONULAR 1-Güneş Enerjisi i 2-Rüzgar Enerjisi 4-Jeotermal Enerji 3-Hidrolik Enerji 4-Biyokütle Enerjisi 5-Biyogaz Enerjisi 6-Biyodizel Enerjisi 7-Deniz Kökenli Enerji 8-Hidrojen

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 2. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 2. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 2. HAFTA İçindekiler Güneş Panellerinin Kullanıldığı Alanlar Güneş Enerjisi Panelleri ve İhtiyaç Hesabı Güneş Panellerinde Verim

Detaylı

GÜNEY GRUP ENERJİ ÇEVRE DANIŞMANLIK. GÜNEY GRUP ENERJİ ÇEVRE DANIŞMANLIK A.Ş. bir GÜNEY PROJE TAAH. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İştirakidir.

GÜNEY GRUP ENERJİ ÇEVRE DANIŞMANLIK. GÜNEY GRUP ENERJİ ÇEVRE DANIŞMANLIK A.Ş. bir GÜNEY PROJE TAAH. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İştirakidir. GÜNEY GRUP ENERJİ ÇEVRE DANIŞMANLIK GÜNEY GRUP ENERJİ ÇEVRE DANIŞMANLIK A.Ş. bir GÜNEY PROJE TAAH. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İştirakidir. GÜNEY GRUP ENERJİ GÜNEY GRUP ENERJİ - GENEL BAKIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ - SANTRAL

Detaylı

Yalıtım ve Enerji Y I L GARANTİ. Binaya Monte Edilen Güneş Fotovoltaik Sistemleri

Yalıtım ve Enerji Y I L GARANTİ. Binaya Monte Edilen Güneş Fotovoltaik Sistemleri Yalıtım ve Enerji Y I L 20 GARANTİ Binaya Monte Edilen Güneş Fotovoltaik Sistemleri Güneş Enerjisi Güneş Sonsuz bir Enerji Kaynağıdır Avrupa'da, toplam enerji talebimizin 1,5 katından fazlasına yetecek

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER

ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: Eren Ege AKAR Atlas Ferhat HACIMUSALAR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Nilüfer DEMİR İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Projenin amacı...2 2. Giriş...2 3.Sonuçlar...5

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M E H M E T A Ş K E R, 2 5. 0 9. 2 0 1 3 I S T A N B U L TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARI : Elektrik enerjisi üretmek için yenilenebilir kaynakların kullanımını

Detaylı

energy for today CSUN Güneş Enerjisi Çözümleri global / yüksek teknoloji / güvenli seçim

energy for today CSUN Güneş Enerjisi Çözümleri global / yüksek teknoloji / güvenli seçim energy for today CSUN Güneş Enerjisi Çözümleri global / yüksek teknoloji / güvenli seçim 01 ŞİRKET CSUN, dünyaca bilinen CEEG Grubuna yakından bağlı olan, KME ve DuPont gibi dünya devleri ile stratejik

Detaylı

Fizik Mühendisleri Odası Fotovoltaik Çalıştayı 18 Ocak 2013 Osman Özberk

Fizik Mühendisleri Odası Fotovoltaik Çalıştayı 18 Ocak 2013 Osman Özberk Fizik Mühendisleri Odası Fotovoltaik Çalıştayı 18 Ocak 2013 Osman Özberk Güneş Enerjisi, Uzun, İnce Bir Yol. Yola Çıkış 2009 Yılında yatırım kararı alınmıştır. Alınan karar ile araştırma çalışmalarına

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık 1 YE ve EV Politika,Mevzuat İzin süreçleri Enerji Verimliliği Yenilenebilir Enerji YEGM Teknik Etki Analizleri

Detaylı

KULLANIMLARI. Solar Decathlon 2009 Birincilik Ödülü Alan Bina, ABD. ünya Çevre ve Gelişim Komisyonu, Sürdürebilirliği, bugünün gereksinimlerinin

KULLANIMLARI. Solar Decathlon 2009 Birincilik Ödülü Alan Bina, ABD. ünya Çevre ve Gelişim Komisyonu, Sürdürebilirliği, bugünün gereksinimlerinin ekoyapi14-07_layout 1 4/30/13 5:28 PM Page 88 TEKNİK FOTOVOLTAİK SİSTEMLER VE MİMARİ Binaya Entegre Fotovoltaik Sistemlerin MİMARİDE KULLANIMLARI Üretİlen enerjinin büyük bir bölümünün binalar tarafında

Detaylı

GÜNE ENERJ PV Sistemleri: PV uygulamaları

GÜNE ENERJ  PV Sistemleri: PV uygulamaları GÜNEŞ ENERJİSİ Güneşin enerjisini üç yolla kullanabiliriz, güneş enerjisi derken bu üçü arasındaki farkı belirtmek önemlidir: 1. Pasif ısı. Güneşten bize doğal olarak ulaşan ısıdır. Bina tasarımında dikkate

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI. Gökhan BAŞOĞLU

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI. Gökhan BAŞOĞLU YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI İÇERİK 1. DÜNYADAKİ VE ÜLKEMİZDEKİ ENERJİ KAYNAKLARI VE KULLANIMI 1.1 GİRİŞ 1.2 ENERJİ KAYNAKLARI 1.3 TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ ENERJİ POTANSİYELİ 2. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

Detaylı

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar Konya Sanayi Odası Ocak 2013 Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar FORM TEMİZ ENERJİ FORM ŞİRKETLER GRUBU 6 farklı şirketten oluşmaktadır; İklimlendirme Cihazları Satışı

Detaylı

Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları. Amaç: Araç ve Malzeme: Teori:

Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları. Amaç: Araç ve Malzeme: Teori: Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları Amaç: Diyot elemanını ve çeşitlerini tanımak Diyotun çalışma mantığını kavramak Diyot sağlamlık kontrolü İleri kutuplama, geri kutuplama ve gerilim düşümü. Araç

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DENEYİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DENEYİ T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER II YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO : ADI SOYADI : GRUP NO

Detaylı

YAKIT PİLİ DENEY SETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

YAKIT PİLİ DENEY SETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ YENİLENEBİLİR ENERJİ LABORATUVARINA ALINACAK DENEY SETLERİ ŞARTNAMELERİ YAKIT PİLİ DENEY SETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. Genel Açıklamalar Deney setindeki tüm parçaların; en az 2(iki) yıl garantisi ve en az

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 06/02/2016 YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? Sürekli devam eden

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ GÜNDEM ENERJİ NEDİR KÜRESEL ISINMA ve KYOTO PROTOKOLÜ TÜRKİYE DE NELER YAPILIYOR? ENERJİ KİMLİK BELGESİ ve LEED SERTİFİKASI YALITIM MALZEMESİ OLARAK CAM ISI, GÜNEŞ VE IŞIK SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA CAM İLE

Detaylı

DATABOOK. Energy Storage Capacitors. Signal Elektronik Ltd (EDLC) Electric Double Layer Capacitors Supercapacitors Ultracapacitors

DATABOOK. Energy Storage Capacitors. Signal Elektronik Ltd (EDLC) Electric Double Layer Capacitors Supercapacitors Ultracapacitors Signal Elektronik Ltd. Osmanağa Mh. Miski Amber Sk. No:5A/1 34714 Kadıköy İstanbul T: 90 216 290 0000 F: 90 216 290 0003 info@signal.com.tr www.signal.com.tr DATABOOK Energy Storage Capacitors (EDLC) Electric

Detaylı

UCK SOLAR PANEL. enerjimiz hiç tükenmeyecek... Solar Fotovoltaik Modül ÜRÜN KATALOĞU

UCK SOLAR PANEL. enerjimiz hiç tükenmeyecek... Solar Fotovoltaik Modül ÜRÜN KATALOĞU UCK SOLAR PANEL enerjimiz hiç tükenmeyecek... Solar Fotovoltaik Modül ÜRÜN KATALOĞU 3 4-5 6-9 10-11 Firma Profili Vizyonumuz Misyonumuz ve Değerlerimiz Üretim Teknolojileri ve Kalite Ürünlerimiz Solar

Detaylı

CERES. Alternatif Enerji Sistemleri (GES)

CERES. Alternatif Enerji Sistemleri (GES) Alternatif Enerji Sistemleri (GES) Biz Kimiz; Ceres Mühendislik Enerji Proje Uygulama Ltd Şti,Antalya merkezli Alternatif enerji sistemleri üzerine projeler geliştiren bir mühendislik firmasıdır. Firmamız,

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 7: Fotovoltaik Sistem Tasarımı Fotovoltaik Sistemler On-Grid Sistemler Off-Grid Sistemler Fotovoltaik Sistem Bileşenleri Modül Batarya Dönüştürücü Dolum Kontrol Cihazı Fotovoltaik

Detaylı

GÜNEŞ PĐLLLERĐ (PHOTOVOLTAĐK SĐSTEMLER) KULLANILARAK KURULACAK ELEKTRĐK ÜRETĐM GÜÇ SANTRALLERĐ

GÜNEŞ PĐLLLERĐ (PHOTOVOLTAĐK SĐSTEMLER) KULLANILARAK KURULACAK ELEKTRĐK ÜRETĐM GÜÇ SANTRALLERĐ GÜNEŞ PĐLLLERĐ (PHOTOVOLTAĐK SĐSTEMLER) KULLANILARAK KURULACAK ELEKTRĐK ÜRETĐM GÜÇ SANTRALLERĐ F.Birsen TURGU ALAÇAKIR EĐE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Balacakir@eie.gov.tr ÖZET Temeli yarıiletken teknolojisine dayalı

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

1 - Güneş Enerjisi ile Elektrik üretimi

1 - Güneş Enerjisi ile Elektrik üretimi 1 - Güneş Enerjisi ile Elektrik üretimi Güneş dünyamızın en büyük enerji kaynağıdır. Tüm canlılar yiyecek ve ısınma gibi gereksinimlerini doğrudan ve dolaylı yollardan güneşten sağlamaktadır. Ancak Đnsanlar

Detaylı

Eleco 2014 Elektrik Elektronik Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu, 27 29 Kasım 2014, Bursa

Eleco 2014 Elektrik Elektronik Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu, 27 29 Kasım 2014, Bursa Farklı Güneş Paneli Teknolojilerinin Kocaeli ili için Performans Değerlendirmesi Performance Evaluation of Different Solar Panel Technologies for Kocaeli Province Mustafa Engin BAŞOĞLU 1, Abdulvehhap KAZDALOĞLU

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

Hazırlayan: Tugay ARSLAN

Hazırlayan: Tugay ARSLAN Hazırlayan: Tugay ARSLAN ELEKTRİKSEL TERİMLER Nikola Tesla Thomas Edison KONULAR VOLTAJ AKIM DİRENÇ GÜÇ KISA DEVRE AÇIK DEVRE AC DC VOLTAJ Gerilim ya da voltaj (elektrik potansiyeli farkı) elektronları

Detaylı

Bizim bu projeyi lego parçalarına indirgeyerek yaptığımız robotumuz ise şu şekildedir:

Bizim bu projeyi lego parçalarına indirgeyerek yaptığımız robotumuz ise şu şekildedir: GİRİŞ Dünya nüfusundaki hızlı artış, sanayileşme, teknolojik araç ve gereçlerin insan yaşamında yoğun bir şekil de yer alması, enerji tüketiminin çok hızlı artmasına sebep olmaktadır. Fabrikalar, atölyeler,

Detaylı

Güneşten Elektrik Üretimi

Güneşten Elektrik Üretimi Güneşten Elektrik Üretimi Lisanssız Uygulamalar enerji sistemleri Elektrik fiyatları neden artmakta ve artmaya devam edecek? Türkiye ürettiği elektriğin %50 sinden fazlasını doğalgaz termik santralleri

Detaylı

Türkiye nin ve dünyanın enerji sorununa nihai çözüm: Güneş Enerjisi

Türkiye nin ve dünyanın enerji sorununa nihai çözüm: Güneş Enerjisi Şener Oktik Türkiye nin ve dünyanın enerji sorununa nihai çözüm: Güneş Enerjisi 44 >>> Bilim ve Teknik Haziran 2011 Yıllık Güneş Işınımı Karbon Kaynakları Petrol Kaynakları Gaz Kaynaklar Uranyum Kaynaklar

Detaylı

Bir Dünya Enerji ÇATI GES

Bir Dünya Enerji ÇATI GES ÇATI GES İÇERİK Bir Dünya Enerji 1. GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ NEDİR? 1.1 Neden Güneş Enerji Sistemleri? 2. DÜNYADA GES 3. TÜRKİYE DE GES 4. GES ÇÖZÜMLERİ 5. ÇATI ÜZERİ GES 5.1 Çatılarımıza Doğan Güneş 5.2

Detaylı

BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ

BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ BERKAY ISITMA & SOĞUTMA & FOTOVOLTAİK SİSYEMLERİ Almanya'dan özel güneş enerji paneli Sizlere

Detaylı

ÖMER ÇETİN Araştırmacı

ÖMER ÇETİN Araştırmacı ÖMER ÇETİN Araştırmacı İnsanlık var oldu olalı daima enerjiye ihtiyaç duymuş, bunu da çeşitli yöntemlerle karşılama yoluna gitmiştir. Bu ihtiyacını giderirken birçok zorluklarla karşılaşmış ve bu zorlukları

Detaylı

1. SOLAR RADYASYONUN ÖLÇÜLMESİ

1. SOLAR RADYASYONUN ÖLÇÜLMESİ 1. SOLAR RADYASYONUN ÖLÇÜLMESİ Bir alanda herhangi bir solar uygulama yapılmadan önce o alandaki solar radyasyon yoğunluğunun bilinmesi çok önemlidir. Solar radyasyon bilgisi, tasarım ve onarım masraflarını

Detaylı