2. İTAAT BORCU. Arş. Gör. Aslıha an KAYIK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2. İTAAT BORCU. Arş. Gör. Aslıha an KAYIK"

Transkript

1 2. İTAAT BORCU BK m. 399; İşveren, işin görülmesi ve işçilerin işyerindeki davranışları ile ilgili genel düzenlemeler yapabilir ve onlara özel talimat verebilir. İşçiler, bunlara dürüstlük kurallarının gerektirdiği ölçüde uymak zorundadırlar. İşin görülmesine ilişkin talimata aykırılık; iş görme borcuna aykırılık İşçilerin işyerindeki davranışlarına ilişkin talimatlara aykırılık;itaat borcunun ihlali

2 İTAAT BORCU AÇıSıNDAN UYGULAMADA ÖNE ÇıKMıŞ OLAN HALLER Sigara içme yasağı Kapı denetimi ve işçilerin üstünün aranması (AY m. 20, MK 23,24 e aykırı. İşçinin MK m. 23/2 kapsamında rıza göstermesi hukuka aykırılığı ortadan kaldıracaktır. Yani makul nedene dayanan, hukuka ve ahlaka aykırı olmayan arama taleplerine işçinin gösterdiği rıza, MK m. 23 e aykırılık oluşturmayacaktır. Yine MK m. 24/2; kişilik hakları daha üstün nitelikte özel veya kamusal yararın bulunması halinde de sınırlanabilir. Arama ile işverenin eşit davranma borcuna uygun olmalı ve onur kırıcı veya fazla zaman alıcı nitelikte olmamalıdır)

3 3. SADAKAT BORCU BK m. 396; İşçi, yüklendiği işi özenle yapmak ve işverenin haklı menfaatinin korunmasında sadakatle davranmak zorundadır. Özen borcuna aykırılık; iş görme borcunun içindedir ve onun ihlali sayılır. Sadakat borcu; bağımsız bir yan yükümlülüktür.

4 Sadakat borcuna aykırılık halleri teker teker sayılamaz, ancak kanun örnek olarak BK m. 396/3-4; İşçi hizmet ilişkisi devam ettiği sürece, sadakat borcuna aykırı olarak bir ücret karşılığında 3. kişiye hizmette bulunamaz ve özellikle kendi işvereni ile rekabete girişemez. İşçi, iş gördüğü sırada öğrendiği, özellikle üretim ve iş sırları gb bilgileri, hizmet ilişkisi devam ettiği sürece kendi yararına kullanamaz veya başkalarına açıklayamaz.

5 HIZMET ILIŞKISI SONA ERDIKTEN SONRA DA IŞÇININ SıR SAKLAMA YÜKÜMÜ DEVAM EDER MI? Arş. Gör. As slıhan KAYIK

6 818 s. BK döneminde tartışmalı olan hüküm 6098 s. TBK ile somut düzenlemeye kavuşturulmuştur. TBK m. 396/3; İşverenin haklı menfaatinin korunması için gerekli olduğu ölçüde işçi, hizmet ilişkisinin sona ermesinden sonra da sır saklamakla yükümlüdür.

7 İK m. 25/2 de de işçinin sadakat borcuna aykırılık halleri; İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması..

8 YAPTıRıMLAR İşverenin zararının tazminine (TBK m. 112 vd.) Disiplin cezası uygulanmasına İş akdinin haklı nedenle derhal feshi ve tazminat yaptırımı

9 4. REKABET ETMEME BORCU İş akdi süresince işçinin işverenle rekabet etmemesi sadakat borcu içinde yer alan bir yükümlülüktür. TBK m. 444; Fiil ehliyetine sahip olan işçi, işverene karşı, sözleşmenin sona ermesinden sonra herhangi bir biçimde onunla rekabet etmekten, özellikle kendi hesabına rakip bir işletme açmaktan, başka rakip bir işletmede çalışmaktan veya bunların dışında, rakip işletmeyle başka türlü bir menfaat ilişkisine girişmekten kaçınmayı yazılı olarak üstlenebilir. = Rekabet Yasağı Sözleşmesi

10 AY m. 48; çalışma ve sözleşme özgürlüğü İşverenin rekabet nedeniyle ortaya çıkabilecek haklı menfaati ile işçinin çalışma ve sözleşme özgürlüğünün dengelenmesi gerekmektedir. Rekabet yasağı sözleşmesi; Yazılı yapılmalıdır. İşçi fiil ehliyetine sahip olmalıdır. Kanuni temsilcisi ya da onun onayıyla bu sözleşme yapılamaz. Bu yasak iş akdi ya da rekabet yasağı sözleşmesi ile yapılabilip, iç yönetmeliklere veya bu belgelere atıf yapılmak suretiyle düzenlemez.

11 REKABET YASAĞıNıN KOŞULLARı İşverenin korunmaya değer haklı bir menfaatinin varlığı 1. Üretim sırları veya işverenin işleri hakkında bilgi edinme olanağı (mahrem bilgi ve sırdır. Bu nedenle vasıfsız ve alt kademe ile yapılan bu sözleşme geçersizdir.) 2. Müşteri çevresi hakkında bilgi edinme olanağı (müşteri çevresinin, işçilerin ehliyeti, kişisel niteliği, yeteneği ve bilgisi dolayısıyla sağlanmış olduğu hallerde (ör;av,dr, muhasebeci) yapılan rekabet yasağı sözleşmesi geçerli değildir) 3. İşverenin önemli bir zarara uğrama ihtimali

12 İşçinin ekonomik geleceğinin tehlikeye düşürülmemesi TBK m. 445/1; Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz. 1. Rekabet yasağının süre bakımından sınırlandırılması(iş akdi sona ermeden itibaren 2 yıl) 2. Yer bakımından sınırlandırılması (işverenin fiilen yürüttüğü faaliyet alanının sınırlarını aşamaz.) 3. Rekabet yasağının konu bakımından sınırlandırılması (bu yasak işverenin tüm faaliyet alanıyla değil, işçinin işletmede yapmakta olduğu işle doğrudan ilgili, somut göreviyle sınırlı kalmalıdır.)

13 Yukarıdaki şartlara aykırı yapılmış bir rekabet yasağı sözleşmesi geçersizdir. TBK m. 445/2; Hakim, aşırı nitelikteki rekabet yasağını, bütün durum ve koşulları serbestçe değerlendirmek ve işverenin üstlenmiş olabileceği karşı edimi de hakkaniyete uygun bir biçimde göz önünde tutmak suretiyle, kapsamı ve süresi bakımından sınırlayabilir.

14 REKABET YASAĞıNA AYKıRıLıĞıN SONUÇLARı İşverenin zararının tazmini İşçinin cezai şart ödemesi TBK m. 446/2 ye göre, işçiye cezai şart olarak kararlaştırılan miktarı ödeyerek rekabet yasağına ilişkin borcundan kurtulabilme olanağı getirilmiştir. Zarar cezai şart miktarını aşıyorsa, işçi aşan kısmı tazminle yükümlüdür. TBK m. 180/son a göre hakim aşırı gördüğü ceza koşulunu kendiliğinden indirir. Rekabet yasağına aykırı davranışın sona erdirilmesi 1. Sözleşmede açıkça ve yazılı olarak öngörülmüş olmalı 2. İşverenin ihlal nedeniyle önemli bir zararının olması ve işçinin de ihlale yönelik davranışının ağır bir nitelik taşıması

15 REKABET YASAĞıNıN SONA ERMESI Yasağın devam etmesinde işverenin gerçek bir yararının kalmaması İşverenin haklı bir neden olmaksızın iş akdini feshi İşçinin işverene yüklenebilen bir nedenle iş akdini feshi İşyeri devrinin rekabet yasağına etkisi İşyeri iş akdi devam ederken devredilmişse; devralan işverenin rekabet yasağı ile korunan iş sırlarını ve müşteri çevresini kullanan bir faaliyeti sürdürmesi koşuluyla, rekabet yasağı sözleşmesi varlığını sürdürür. İş akdi sona erdikten sonra devredilmişse de aynı kural uygulanmalıdır. Ancak işveren faaliyet alanını değiştirir ve başka bir amaca yönelirse rekabet yasağı sona erer.

16 İŞVERENİN BORÇLARI Arş. Gör. Aslıhan KAYIK

17 1. İŞVERENİN ÜCRET ÖDEME BORCU İK m. 32; Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. Sosyal ücret? Temel ücret sadece para ile ödenen tutardır. Geniş ücret? Bazı durumlarda geniş (giydirilmiş ücret) dikkate alınır.

18 ÜCRET TÜRLERI Zamana göre ücret (saat ücreti veya gündelik, haftalık, aylık ödeme. Aylık olarak ödeme=maktu aylık ücret?) Parça başına (akort) veya götürü ücret İşçi tarafından üretilen mal veya çıkarılan işin miktarına göre yapılan ödemedir. Yüzde usulüne göre ücret ve bahşişler Otel, lokanta gb işyerlerinde hesap pusulalarına belirli bir yüzde olarak eklenerek müşterilerden alınan paraların işveren tarafından işyerinde çalışan tüm işçilere belirli oranlarda ödenmesi şeklinde uygulanan sistemdir.

19 Primler İşçinin başarısı nedeniyle ödül olarak verilen ek bir ücrettir. İkramiyeler İkramiye işverenin işçilerinden duyduğu memnuniyeti ifade etmek ya da özel vesileler nedeniyle verdiği ek ücrettir. 1. Sözleşmeden doğan ikramiyeler (TİS, iş akdi, iş yönetmelik, işyeri uygulaması. Hizmet sözleşmesi ikramiyenin verildiği dönemden önce sona ermişse?) TİS ile en çok 4, yeraltında çalışanlar 5 verilebilir. 2. Kanundan doğan ikramiyeler 6772 s. Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çlışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkında Kanun. Her yıl 1 er aylık istihkakları tutarında (TİS ile en fazla 2 kere daha) bir ikramiye ödenir.

20 Aracılık ücreti Temel ücrete ek olarak kararlaştırılabileceği gibi asıl ücretin tamamının aracılık ücreti biçiminde kararlaştırılması da mümkündür. İşin sonucundan pay alma TBK m. 403; Sözleşmeyle işçiye ücretle birlikte üretilenden, cirodan veya kardan belli bir pay verilmesi kararlaştırılmışsa, hesap dönemi sonunda bu pay, yasal hükümler veya genellikle kabul edilmiş ticari esaslar göz önünde tutularak belirlenir. Ek ücret niteliği taşır. Asgari ücretin altında kalmamak şartıyla asıl ücret olarak da kararlaştırılabilir.

21 ÜCRETIN BELIRLENMESI TBK m. 401; İşveren, işçiye sözleşmede veya TİS nde belirlenen, sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde ise, asgari ücretten az olmamak üzere emsal ücreti ödemekle yükümlüdür.

22 Y9HD; İMZALı BORDROLARDA YER ALAN ÜCRETIN GERÇEĞI YANSıTMADıĞı ŞÜPHESI ORTAYA ÇıKTıĞıNDA, BU KONUDA TANıK BEYANLARı GÖZETILMELI VE IŞÇININ MESLEKTE GEÇIRDIĞI SÜRE, IŞYERINDE ÇALıŞTıĞı TARIHLER, MESLEK ÜNVANı VE FIILEN YAPTıĞı IŞ BILDIRILEREK SENDIKALARLA, ILGILI IŞÇI VE IŞVEREN KURULUŞLARıNDAN EMSAL ÜCRETIN NE OLABILECEĞI ARAŞTıRıLMALı VE TÜM DELILLER BIRLIKTE DEĞERLENDIRILEREK BIR SONUCA GIDILMELIDIR. Arş. Gör. As slıhan KAYIK

23 ASGARI ÜCRET AY m. 55 ve İK m. 39 da düzenleme alanına kavuşmuştur. İK kapsamına dahil olup olmadığına bakılmaksızın iş akdine dayanarak çalışan tüm işçiler bu uygulamadan faydalanacaktır.

24 Asgari Ücret Yönetmeliği m. 4; İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir. Bölge ya da işkolu ayrımı yapılmaksızın ülke düzeyinde asgari ücretin saptanması yoluna gidilmektedir. İşçilerin 16 yaşını doldurup doldurmamalarına bakılmaksızın tek bir asgari ücret ödemesi söz konusu olacaktır.

25 İş akitler,ine ve TİS ne belirlenmiş asgari ücretten düşük hükümler konulamaz. Yönetmeliğe göre belirlenmiş olan asgari ücretten daha az ödeme yapılması halinde işveren veya işveren vekiline idari para cezası öngörülmüştür. Düşük olarak belirlenen miktarlar asgari ücrete yükseltilir. İşverenler tarafından işçilere sağlanan sosyal yardımlar nedeniyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz.

26 A AYNı IŞYERINDE BIRISI TAM SÜRELI BIRI KıSMI SÜRELI ÇALıŞAN IŞÇILERDEN, KıSMI SÜRELI ÇALıŞAN IŞÇIYE ASGARI ÜCRETTEN AZ ÖDEME YAPıLABILIR MI? Arş. Gör. As slıhan KAYIK

27 TİS ile de bir asgari ücretin kararlaştırılması mümkün olup bu akdi asgari ücret yasal asgari ücretten farklıdır. İmzalanmış olan TİS de işçilere yapılması öngörülen % 5 lik zam uygulanmış ancak daha sonra yasal asgari ücret yükselmişse nasıl bir yol izlenmesi gerekmektedir?

28 ÜCRETIN ÖDENME ŞEKLI Ücretin ayni olarak ödenmesi mümkün müdür? Arş. Gör. Aslıhan KAYIK

29 Aynen ödeme işverenin temel ücret dışında sağlamış olduğu yan menfaatlerin, ücret eklerinin ödenmesi açsısından geçerli olacaktır. İşveren tarafından her 6 ayda bir yapılan ayakkabı ve kıyafet yardımının yapılmaması halinde, bu ayni ödeme yerine nakdi ödeme yapması mümkün müdür?

30 İK m. 32/2; Ücret prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile ödenir. Ücret.. yabancı para olarak kararlaştırılmışsa ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir. TBK m. 407; Ücretin işveren lehine kullanılabileceğine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.

31 ÜCRETIN ÖDEME YERI İK m. 32/2; Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir tarihli Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik e göre; tarihinden itibaren, anılan yasalara tabi olarak Türkiye genelinde en az 10 işçi, gazeteci veya gemi adamı çalıştıran işverenler, çalıştırdıkları bu kişilere o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. 10 dan az işçi çalıştıran işyerlerinde ücretler kural olarak işyerinde ödenir.

32 İK m. 32/7;..bahsedilecek yerlerde çalışan işçiler hariç, meyhane ve benzeri eğlence yerleri ve perakende mal satan dükkan ve mağazalarda..ücret ödemesi yapılamaz. İşçi buralarda yapılan ödemeyi kabul zorunda değildir.

33 ÜCRETIN ÖDENME ZAMANı Kural olarak işçi ücretleri, memurlardan farklı olarak, peşin değil işin ifasından sonra ödenir. İzne çıkan işçilerin bu süreye ilişkin ücretleri izne başlamadan peşin ödenir veya avans olarak verilir.

34 A: MEMUR, AYLıK TL B: IŞÇI, AYLıK TL HER IKISI DE AYNı IŞYERINDE ÇALıŞMAYA TARIHINDE BAŞLAMıŞLARDıR TARIHINDE A VE B NIN HESABıNA NE KADAR PARA YATACAKTıR? Arş. Gör. As slıhan KAYIK

35 İşçi ücretleri düzenli aralıklarla ödenmesi gerekli olup, işçi açısından uzun işveren açısından ise bu aralığın çok kısa olamaması gerekir. İK m. 32/5; ücret en geç ayda bir ödenip, bu sürenin iş akitleri veya toplu iş sözleşmeleriyle bir haftaya kadar indirilmesi mümkündür.

36 İ, İŞÇININ IŞ AKDININ, ÜCRETIN ÖDENME ZAMANı OLAN AYıN 10 UNDAN ÖNCE SONA ERMESI HALINDE NASıL BIR YOL IZLENECEKTIR? Arş. Gör. As slıhan KAYIK

37 İK M.32/6; SÖZ KONUSU ÖDEME GÜNÜNDEN ÖNCE IŞ AKDI SONA ERMIŞSE, IŞÇININ ÜCRETI ILE YASA VE SÖZLEŞMEDEN DOĞAN PARA VE PARAYLA ÖLÇÜLMESI MÜMKÜN MENFAATLERIN IŞVERENCE TAM OLARAK VE DERHAL ÖDENMESI ZORUNLUDUR. Arş. Gör. As slıhan KAYIK

38 SÖZ KONUSU IŞYERINDE ÜCRET ÖDEMELERI AYıN 10 U OLARAK KARARLAŞTıRıLMıŞTıR. KASıM AYıNDA. K AYıN 10 U PAZAR GÜNÜNE GELMEKTEDIR. ÜCRET ÖDEMESI NE ZAMAN YAPıLMALıDıR? Arş. Gör. As slıhan KAYIK

39 TBK M. 93; IŞÇI ÜCRETLERI IŞGÜNÜNDE ÖDENIR. BU NEDENLE, ÖDEME GÜNÜ HAFTA TATILI, VEYA ÇALıŞıLMAYAN BIR TATIL GÜNÜNE RASTLARSA, ÖDEME TATILI IZLEYEN IŞGÜNÜNDE YAPıLıR. Arş. Gör. As slıhan KAYIK

40 İK nda avans ödenmesine ilişkin hüküm yer almamakta, ancak TBK m. 406; İşveren, işçiye zorunlu ihtiyacının ortaya çıkması halinde ve hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda ise, hizmetiyle orantılı olarak avans vermekle yükümlüdür. Zorunlu bir ihtiyacının ortaya çıkması İşverenin avansı hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda olmalıdır İşçi o güne kadar çalışması ile hak ettiği diğer deyişle yaptığı iş nispetinde avans tutarını talep edebilir.

41 Avans da ücretin bir kısmı olduğu için, en az 10 işçi çalıştırılan işyerlerinde banka aracılığıyla ödenmesi gerekir.

42 ÜCRETIN ÖDENMESININ İSPATı Ücretin ödendiğinin ispat yükü işverene aittir. Ücret alacağının varlığını ispat yükü işçiye aittir. İK m. 37; İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi.gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.

43 İşverence işçinin ücretinin ödenmiş olduğunu gösteren bu belgelerin işçi tarafından imzalanmış olması ücretin ödenmiş olduğu anlamına gelir. Para borcu olan ücretin ödendiğinin tanıkla ispat edilmesi mümkün değildir. Ücret bordroları önemli bir deli olmakla birlikte, imzalı bordrolar her zaman kesin ve nihai bir delil niteliği taşımamaktadırlar. İşçinin bordroda imzasının bulunmaması da her zaman ücretin ödenmediği anlamına gelmez.

44 ÜCRET ALACAKLARıNDA ZAMANAŞıMı İK m. 32/ son; Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıldır. Buradaki ücret deyimi, nakdi ve ayni ücret niteliğindeki tüm ödemeleri kapsar. İş akdinin devamı zamanaşımının işlemesini durdurmaz.

45 ÜCRETIN ÖDENMEMESI DURUMUNDA İŞÇILERIN HAKLARı Ücretin ve faizin talep edilmesi İşçilerin çalışmaktan kaçınma hakkı

46 1. ÜCRETIN VE FAIZIN TALEP EDILMESI İK m. 34/1; Ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanır. Yasal faiz burada uygulama alanı bulmayacaktır. YİBK na göre; faize karar verilebilmesi için ücretin muaccel olması yeterli olmayıp ayrıca işverenin temerrüde düşürülmüş olması zorunludur. Ücretin ödenme tarihi taraflarca sözleşmeyle kesin olarak belirlenmişse, işverenin ayrıca temerrüde düşürülmesi gerekmeyip, hak kazanma tarihinden itibaren faize hak kazanması söz konusu olacaktır.

47 2. İŞÇILERIN ÇALıŞMAKTAN KAÇıNMA HAKKı İşçilerin ücretlerinin veya ücret eklerinin ödenmemesi Ücretlerin 20 gün içinde ödenmemesi Ücretlerin ödenmemesinin mücbir sebebe dayanmaması

48 ÇALıŞMAKTAN KAÇıNMANıN HUKUKI SONUÇLARı İşçilerin sayısı sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Kaçınma hakkı sadece ücretleri ödenmeyen işçiler için öngörülmüş olan bir haktır. Çalışmaktan kaçınan işçiler yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz. Çalışmaktan kaçınan işçilerin sözleşmeleri feshedilemez. İşçilere bu haklarını kullandıkları dönem içinde ücretleri ödenir mi?

49 ÜCRETIN GÜVENCESI 1. Haczedilememesi 2. Devredilememesi ve rehnedilememesi 3. Takas edilememesi 4. Ayrıcalıklı alacak olması 5. İşçinin ücret garanti fonundan yararlanması 6. Asıl işveren ve alt işverenin hakedişlerinden ödenmesi 7. Ücret kesme cezasının sınırlandırılması 8. Ücretten indirim yapılamaması 9. İşverenin temerrüdü halinde ücret ödenmesi

50 1. ÜCRETIN HACZEDILEMEMESI İK m. 35; İşçinin aylık ücretinin ancak dörtte biri haczedilebilir, bundan fazlası haczedilemez. İşçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için yargıç tarafından takdir edilecek miktar haczedilemeyecek miktara ayrıca eklenir. Nafaka borcu alacaklılarının hakkı saklıdır.

51 2. ÜCRETIN DEVREDILEMEMESI VE REHNEDILEMEMESI İK m. 35; İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası devir ve temlik edilemez. TBK m. 410; İşçilerin ücretinin dörtte birinden fazlası rehnedilemeyecektir.

52 3. ÜCRETIN TAKAS EDILEMEMESI TBK m. 407; İşveren işçiden olan alacağı ile ücret borcunu işçinin rızası olmadıkça takas edemez. Ancak, işçinin kasten sebebiyet verdiği yargı kararıyla sabit bir zarardan doğan alacaklar, ücretin haczedilebilir kısmı kadar takas edilebilir. İstisnalar; 1. İşçinin rızası söz konusu ise, 2. Kasten sebebiyet verilen ve yargı kararıyla sabit bir zarardan doğan alacaklar

53 4. ÜCRETIN AYRıCALıKLı ALACAK OLMASı İcra ve İflas Kanunu nda, iflas durumunda işçi alacakları devlet alacakları ve rehinle temin olunan alacaklardan sonra 1. sırada yer alır. İİK m ; İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve iflasın açılmasından önce ki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflas nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları nın tam ödenmesinden sonra arta kalanlar diğer alacaklılara ödenir. İİK m. 140/2 ye göre iflas halinde uygulanacak alacaklar sırası haciz halinde de uygulanacaktır.

54 TBK m. 437 e göre; işverenin ödeme güçsüzlüğü içine düşmesi halinde işçi, sözleşmeden doğan hakları uygun bir süre içinde işveren tarafından güvenceye bağlanmazsa, sözleşmeyi derhal feshedebilir. İİK m. 317 e göre; BK sürekli ekonomik kriz gibi olağanüstü hallerde borçlulara, borçlarını ödeme sürelerini erteleyerek, uzun süreler tanıyabilir. Ancak söz konusu erteleme işçi ücretlerini etkilemez, işçiler ücret alacaklarını bu süre içinde de aynı şekilde talep ve takip edebilirler.

55 5. İŞÇININ ÜCRET GARANTI FONUNDAN YARARLANMASı 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu na göre; Bu Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan 3 aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulur. Bu madde kapsamında yapılacak ödemelerde işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşulu esas alınarak temel ücret üzerinden ödeme yapılır.

56 Bu ödemeler 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu nun 78. maddesince belirlenen kazanç üst sınırını aşamaz. Ücret garanti fonu, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının yüzde biridir. Ücret garanti fonunun oluşumu ve uygulanması ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

57 6. MÜTEAHHIT VE ALT İŞVERENLERIN HAKEDIŞLERINDEN ÜCRETLERIN ÖDENMESI Kamu kuruluşları söz konusu olmalıdır Kamu kuruluşlarının müteahhide verdikleri bina ve yol inşası gibi yapım ve onarım işi söz konusu olmalıdır. İşçilerin ücretlerinin ödenmediğini kendi yaptıkları kontroller ya da işçilerin başvurusu üzerine saptarlar Bu ücretleri asıl işverenlerden ya da alt işverenlerden isteyecekleri bordolara göre bunların hakedişlerinden öderler. Hakediş ödeneceği ilgili idare tarafından işyerinde şantiye şefliği ilan tahrası veya işçilerin toplu bulunduğu yerler gibi işçilerin görebileceği yerlere yazılı ilan asılmak suretiyle duyurulur. İlgili idare tarafından işçilerin her hakediş dönemi için olan ücret alacaklarının sadece 3 aylık tutarı ödenir.

58 İK m. 36 ya göre kamu tüzel kişilerine verilen bu yetkiler İK m.2/6 uyarınca sorumluluk taşıyan bütün işverenler de kullanmaya yetkilidir. Arş. Gör. Aslıhan KAYIK

59 7. ÜCRET KESME CEZASıNıN SıNıRLANDıRıLMASı İK m. 38 uyarınca bu disiplin cezasının verilebilmesi için; Bu cezanın hangi nedenlerle uygulanabileceği iş akdinde veya toplu iş sözleşmesinde gösterilmiş olması gerekir Bu kesintiler bir ayda iki gündelikten ya da parça başına ya da yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz. Ücret kesme cezasının işçiye derhal nedenleriyle birlikte bildirilmesi gerekir.

60 8. ÜCRETTE İNDIRIM YAPıLAMAMASı İK m. 62 uyarınca; Yasayla çalışma sürelerinin azaltılması, Yasa gereğince işverene düşen bir yükümlülüğün yerine getirlmesi, İşverence İK hükümlerinin herhangi birinin uygulanması, Nedeniyle işçinin ücretinde bir indirime gidilemeyecektir.! Bu belirtilen haller dışında işverenin tek taraflı iradesiyle de ücrette indirime gidilemez.

61 9. İŞVERENIN TEMERRÜDÜ HALINDE ÜCRET ÖDENMESI İşçi iş görme edimini yerine getirmeye hazır olmasına rağmen işverenin işi kabulde temerrüt ettiği hallerde işçi çalışmaksızın ücrete hak kazanır. TBK m. 408; İşveren, iş görme ediminin yerine getirilmesini kusuruyla engellerse ya da edimi kabulde temerrüde düşerse, işçiye ücretini ödemekle yükümlü olup, işçiden bu edimini daha sonra yerine getirmesini isteyemez. Ancak, işçinin bu engelleme sebebiyle yapmaktan kurtulduğu giderler ile başka bir iş yaparak kazandığı veya kazanmaktan bilerek kaçındığı yararlar ücretinden indirilir.

62 İşverenin bu davranışı, iş akdinin feshi olarak değerlendirildiği hallerde işveren temerrüdüne değil sözleşmenin geçersiz veya haksız feshine ilişkin hükümler uygulanır. Arş. Gör. Aslıhan KAYIK

Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi. Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi

Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi. Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi İsviçre Borçlar Kanunu, Yargıtay içtihadı Terminoloji : Hizmet Sözleşmesi Fesih Süreleri

Detaylı

Ücret Nedir? Asgari ücret nedir? Ücret ne zaman ödenir? Emre

Ücret Nedir? Asgari ücret nedir? Ücret ne zaman ödenir? Emre 40 İş Soruda Kanunu nda Ücret Ücret Nedir? Asgari ücret nedir? Ücret ne zaman ödenir? Emre muharrer senetle (bono ile) veya kuponla ücret ödemesi yapılır mı? Ücretin Türk parası ile ödenme zorunluluğu

Detaylı

TANIMLAR EŞİT DAVRANMA İLKESİ İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI

TANIMLAR EŞİT DAVRANMA İLKESİ İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI 1 TANIMLAR MADDE 2. Asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden

Detaylı

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ 1 İş Sözleşmesi (MADDE 8) İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin

Detaylı

Bireysel İş Hukuku İŞVERENİN BORÇLARI. Prof. Dr. Murat ŞEN. Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ

Bireysel İş Hukuku İŞVERENİN BORÇLARI. Prof. Dr. Murat ŞEN. Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ Bireysel İş Hukuku İŞVERENİN BORÇLARI Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ İşverenin Borçları Ücret Ödeme Borcu İşçiyi Gözetme Borcu Eşit Davranma Borcu Diğer Yan Borçlar Alet ve Malzeme Sağlama

Detaylı

İŞÇİLERE ÖDENECEK TAZMİNATLARIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ ZORUNLU MU?

İŞÇİLERE ÖDENECEK TAZMİNATLARIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ ZORUNLU MU? İŞÇİLERE ÖDENECEK TAZMİNATLARIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ ZORUNLU MU? Tevfik BAYHAN* I. GİRİŞ Sosyal Güvenlik Reformu olarak bilinen 5754 sayılı kanunla yapılan değişiklikle; ücret, prim, ikramiye ve

Detaylı

BORDROLAMA SÜRECİ 2

BORDROLAMA SÜRECİ 2 ÖMER İLKER GÜVEN İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU İNSAN KAYNAKLARI DANIŞMANI omerilkerguven@hotmail.com 0 532 779 00 53 1 BORDROLAMA SÜRECİ 2 ÜCRET KAVRAMI 3 ÜCRETİN TANIMI İşçi açısından bir gelir unsuru,

Detaylı

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi 04.01.2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Yasasına bakacak olursak yeni yasada hizmet

Detaylı

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? Erol GÜNER * I. GİRİŞ; 4857 sayılı İş Yasasının 2. Maddesine göre, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İş ilişkisinin

Detaylı

İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLAR

İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLAR İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLAR İş sözleşmesi iki tarafa borç yükleyen bir sözleşme olup, gerek işçi gerek işveren açısından çeşitli borçlar doğmaktadır. A. İşçinin borçları aa. İş görme borcu İş görme

Detaylı

İŞVERENİN ÖDEME GÜÇLÜĞÜNE DÜŞMESİ HALİNDE İŞÇİ ÜCRETLERİNİN ÜCRET GARANTİ FONU NDAN ÖDENMESİ

İŞVERENİN ÖDEME GÜÇLÜĞÜNE DÜŞMESİ HALİNDE İŞÇİ ÜCRETLERİNİN ÜCRET GARANTİ FONU NDAN ÖDENMESİ 29(151), 255-261 İŞVERENİN ÖDEME GÜÇLÜĞÜNE DÜŞMESİ HALİNDE İŞÇİ ÜCRETLERİNİN ÜCRET GARANTİ FONU NDAN ÖDENMESİ Abdurrahman ÇALIK 27 * ÖZ İşverenin ödeme güçlüğüne hallerde işçi ücretlerinin kısmen devlet

Detaylı

Soruda. İş Kanun unda Ücret

Soruda. İş Kanun unda Ücret 40 Soruda İş Kanun unda Ücret 03 2 40 Soruda İş Kanun unda Ücret 03 numaralı el kitabı serisi giriş 40 Soruda İş Kanununda Ücret El Kitabı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı

Detaylı

PAZARLAMACILIK SÖZLEŞMELERİ

PAZARLAMACILIK SÖZLEŞMELERİ PAZARLAMACILIK SÖZLEŞMELERİ A) 6098 sayılı Yeni Türk Borçlar Kanun unda yer alan düzenleme metni: Pazarlamacılık Sözleşmesi A. Tanımı ve kurulması I. Tanımı MADDE 448- Pazarlamacılık sözleşmesi, pazarlamacının

Detaylı

İş Hukukunda Ücret ve Uygulaması

İş Hukukunda Ücret ve Uygulaması İş Hukukunda Ücret ve Uygulaması Öcal Kemal EVREN İŞ HUKUKUNDA ÜCRET ve UYGULAMASI Ankara, 2011 İş Hukukunda Ücret ve Uygulaması Öcal Kemal EVREN Hukuk Kitapları Dizisi: 781 ISBN 978-975-02-1428-8 İkinci

Detaylı

T. C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI. 40Soruda. İş Kanunu nda Ücret

T. C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI. 40Soruda. İş Kanunu nda Ücret T. C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI Ü N? A? Ü? E ( )? Ü T? İ? 10 - B? Ü? Ü -? G -? İ? TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE KOBİ LER İÇİN 40 SORUDA İŞ KANUNU NDA ÜCRET EL

Detaylı

PART-TİME (KISMİ SÜRELİ) İŞ SÖZLEŞMESİ

PART-TİME (KISMİ SÜRELİ) İŞ SÖZLEŞMESİ ÖZGEÇMİŞ 1966 yılında Ankara da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü nden 1987 yılında mezun oldu. Çeşitli yayın organlarında (Dergi-Gazete-İnternet Siteleri)

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. / S. İTÖHK/1

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. / S. İTÖHK/1 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 11674 Karar No. 2014/19330 Tarihi: 23.10.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 6772 S. İTÖHK/1 İLAVE TEDİYE ALACAĞI

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2008/14944 Karar No. 2010/2311 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2008/14944 Karar No. 2010/2311 Tarihi: İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/14944 Karar No. 2010/2311 Tarihi: 05.02.2010 ÜCRET BORDROSUNUN GERÇEĞİ YANSITMAMASI ÜCRET ARAŞTIRMASININ GEREKMESİ ÖZETİ:

Detaylı

YÜZDE USULÜ İLE ÜCRET KARŞILIĞINDA ÇALIŞMA

YÜZDE USULÜ İLE ÜCRET KARŞILIĞINDA ÇALIŞMA YÜZDE USULÜ İLE ÜCRET KARŞILIĞINDA ÇALIŞMA Cem BALOĞLU* I. GİRİŞ Yüzde usulü ile ücret 4857 sayılı İş Kanunu nun 51 inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; Otel, lokanta, eğlence yerleri ve benzeri

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ TABLOLAR VE FORMLAR

İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ TABLOLAR VE FORMLAR İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ TABLOLAR VE FORMLAR KISALTMALAR VII IX XXV XXVII BİRİNCİ BÖLÜM KIDEM TAZMİNATI I. KIDEM TAZMİNATININ TANIMI VE ŞARTLARI 1 ı. ıanımı ı 2. Hak Kazanma Şartları 2 a)

Detaylı

ÖMER İLKER GÜVEN İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU İNSAN KAYNAKLARI DANIŞMANI.

ÖMER İLKER GÜVEN İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU İNSAN KAYNAKLARI DANIŞMANI. ÖMER İLKER GÜVEN İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU İNSAN KAYNAKLARI DANIŞMANI omerilkerguven@hotmail.com 0 532 779 00 53 1 ÜCRET KAVRAMI 2 ÜCRETİN TANIMI o İşçi açısından bir gelir unsuru, işveren açısından

Detaylı

ÜCRET GERÇEK ÜCRETİN TESPİTİ FAZLA ÇALIŞMA

ÜCRET GERÇEK ÜCRETİN TESPİTİ FAZLA ÇALIŞMA İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/32, 41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/3519 Karar No. 2013/3974 Tarihi: 04.02.2013 ÜCRET GERÇEK ÜCRETİN TESPİTİ FAZLA ÇALIŞMA ÖZETİ 4857 sayılı İş Kanununda

Detaylı

Ücret Sistemleri Dersi Prof. Dr. Mustafa Yaşar TINAR

Ücret Sistemleri Dersi Prof. Dr. Mustafa Yaşar TINAR Ücret Sistemleri Dersi Prof. Dr. Mustafa Yaşar TINAR Ücret Hesaplama ve Bordrolama Sunum : Ümit KACAR 10 Aralık 2013, Salı Ücret Nedir? 2 Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara

Detaylı

İşçinin Sadakat Yükümlülüğü ve Rekabet Etmeme Borcu

İşçinin Sadakat Yükümlülüğü ve Rekabet Etmeme Borcu İşçinin Sadakat Yükümlülüğü ve Rekabet Etmeme Borcu İşçinin Sadakat Yükümlülüğü; İşçi, çalıştığı işyerine dair teknik bilgilere birçok kez sahip olmakta, işi ve işvereni ile ilgili kritik bilgilere sahip

Detaylı

Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi?

Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi? Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi? Bir iş sözleşmesinin taraflarca sona erdirilmesi iki şekilde olmaktadır. İş Sözleşmesi, bir haklı fesih nedeninin ortaya çıkması durumunda süresi belirli olsun

Detaylı

BENZERLİKLER PERSPEKTİFİNDEN: ÇAĞRI ÜZERİNE VE KISMI SÜRELİ ÇALIŞMA

BENZERLİKLER PERSPEKTİFİNDEN: ÇAĞRI ÜZERİNE VE KISMI SÜRELİ ÇALIŞMA BENZERLİKLER PERSPEKTİFİNDEN: ÇAĞRI ÜZERİNE VE KISMI SÜRELİ ÇALIŞMA Ali Kemal TERZİ * Öz Makalemizde, çağrı üzerine çalışma ile kısmı süreli (part-time) çalışma arasındaki temel benzerlikler 4857 sayılı

Detaylı

Yeni Borçlar Kanununun, işçi ve işveren ilişkilerini düzenleyen maddeleri aşağıdadır. (İngilizce versiyon için dil seçeneğini değiştiriniz)

Yeni Borçlar Kanununun, işçi ve işveren ilişkilerini düzenleyen maddeleri aşağıdadır. (İngilizce versiyon için dil seçeneğini değiştiriniz) Yeni Borçlar Kanununun, işçi ve işveren ilişkilerini düzenleyen maddeleri aşağıdadır. (İngilizce versiyon için dil seçeneğini değiştiriniz) MADDE 393- Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06.

İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06. İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06.2011 KIDEM TAZMİNATI HESABINA ESAS ÜCRET YILLIK İZİN ÜCRETİ HESABINDA

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/9712 Karar No. 2014/14518 Tarihi: 05.05.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 ÜCRETİN ÖDENDİĞİNİ KANITLAMAKLA

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM TAŞERON İŞÇİ HAKLARI AYŞE KÖME AKPULAT İÇİNDEKİLER 4857 S. İş Kanunu nda İşçi, İşveren ve Altişveren (Taşeron) Kavramları Asıl Alt İşveren İlişkisinin Koşulları

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİREYSEL İŞ HUKUKU İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI. İkinci Bölüm BİRİNCİ KISIM 1. İŞ KANUNUN KAPSAMI Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER BİREYSEL İŞ HUKUKU İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI. İkinci Bölüm BİRİNCİ KISIM 1. İŞ KANUNUN KAPSAMI Birinci Bölüm viii İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI İŞ HUKUKUNUN TANIMI, YERİ, TARİHSEL GELİŞİMİ VE KAYNAKLARI... 1 1. İŞ HUKUKUNUN TANIMI... 1 2. İŞ HUKUKUNUN YERİ... 3 3. İŞ HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ...

Detaylı

ÜCRET GARANTİ FONUNUN AB KRİTERLERİ İLE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUMUZA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

ÜCRET GARANTİ FONUNUN AB KRİTERLERİ İLE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUMUZA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ 17 rasit ulubey:layout 1 11/9/10 3:21 PM Page 221 ÜCRET GARANTİ FONUNUN AB KRİTERLERİ İLE İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNUMUZA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ Raşit ULUBEY* I-BAŞLANGIÇ Ücret garanti fonu ilk olarak 22.05.2003

Detaylı

İşverenin temel borcudur. İş sözleşmesinin zorunlu bir unsurudur. Ücret sosyal bir haktır.

İşverenin temel borcudur. İş sözleşmesinin zorunlu bir unsurudur. Ücret sosyal bir haktır. İşverenin temel borcudur. İş sözleşmesinin zorunlu bir unsurudur. Ücret sosyal bir haktır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 23 1.Her şahsın çalışmaya, işini serbestçe seçmeye, adil ve elverişli

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık Sayı : 2015027 Tarih : 11.05.2015 Konu : Ücret Bordrosunda Bulunması Gereken Asgari Bilgiler ve Ücret ve Yardımlardan Yapılacak Kesintiler Ücret Bordrosunda Bulunması Gereken Asgari Bilgiler Ücret bordrosu

Detaylı

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Editörler Yrd. Doç. Dr. İbrahim Görücü & Işıl Tüzün Arpacıoğlu İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Yazarlar Yrd.Doç.Dr.Abdulvahap Akıncı Yrd.Doç.Dr.Ali Konak Dr. Meltem Arat Kifayet Erdem Ömer Nabi Baykal Şahin

Detaylı

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI Ali KARACA* 42 * GİRİŞ 10.06.2003 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ve halen de uygulanmakta

Detaylı

Taşeron İşçiler Kıdem Tazminatı Kamu Kurum veya Kuruluşu Tarafından Ödenecek

Taşeron İşçiler Kıdem Tazminatı Kamu Kurum veya Kuruluşu Tarafından Ödenecek Taşeron İşçiler Kıdem Tazminatı Kamu Kurum veya Kuruluşu Tarafından Ödenecek Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com 6552 sayılı torba yasada kıdem tazminatı ile ilgili

Detaylı

İşçi Alacak Davaları kitabını Adalet Yayınları ( ) veya om adresinden temin edebilirsiniz. Fiyatı:55,00 TL.

İşçi Alacak Davaları kitabını Adalet Yayınları ( ) veya   om adresinden temin edebilirsiniz. Fiyatı:55,00 TL. KİTAP İŞÇİ ALACAK DAVALARI Umut TOPÇU Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişi Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri Bilirkişisi İşçi Alacak Davaları kitabını Adalet Yayınları (+90 312 231 1794 ) veya www.adaletyayinevi.c

Detaylı

Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ

Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu nun 9, 23, 25, 32 ve 61 inci maddelerinde, 21/3/2018 tarihli

Detaylı

PART-TIME İŞ SÖZLEŞMESİ

PART-TIME İŞ SÖZLEŞMESİ 16 cumhur sinan o?zdemir:layout 1 11/9/10 3:19 PM Page 211 PART-TIME İŞ SÖZLEŞMESİ Cumhur Sinan ÖZDEMİR* Öz İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 18 İST, Çalışanların ücret ve bu nitelikteki her türlü istihkakının banka aracılığı ödenme zorunluluğu başladı.

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 18 İST, Çalışanların ücret ve bu nitelikteki her türlü istihkakının banka aracılığı ödenme zorunluluğu başladı. SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 18 İST, 27.01.2009 ÖZET: Çalışanların ücret ve bu nitelikteki her türlü istihkakının banka aracılığı ödenme zorunluluğu başladı. ÇALIŞANLARIN ÜCRET VE BU NİTELİKTEKİ HER TÜRLÜ İSTİHKAKININ

Detaylı

PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Kemal ÜNLÜ 31 * 1- GİRİŞ Personele iş akdi çerçevesinde gelecekteki ücretlerine mahsuben verilen

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI. İşsizlik Sigortası Ödemeleri

İŞSİZLİK SİGORTASI. İşsizlik Sigortası Ödemeleri İŞSİZLİK SİGORTASI Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr

Detaylı

YASAL DÜZENLEMELER DOĞRULTUSUNDA İŞÇİ ÜC- RETLERİNİN KORUNMASI

YASAL DÜZENLEMELER DOĞRULTUSUNDA İŞÇİ ÜC- RETLERİNİN KORUNMASI YASAL DÜZENLEMELER DOĞRULTUSUNDA İŞÇİ ÜC- RETLERİNİN KORUNMASI Cumhur Sinan ÖZDEMİR * Öz İş Kanunu göre ücret, kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir.

Detaylı

İKİNCİ AYIRIM Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri. A. Sorumluluk I. Genel olarak BORÇLAR KANUNU İLGİLİ MADDELERİ KANUN NO: 6098

İKİNCİ AYIRIM Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri. A. Sorumluluk I. Genel olarak BORÇLAR KANUNU İLGİLİ MADDELERİ KANUN NO: 6098 BORÇLAR KANUNU İLGİLİ MADDELERİ KANUN NO: 6098 İKİNCİ AYIRIM Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri A. Sorumluluk I. Genel olarak MADDE 49- Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu

Detaylı

Burada önemli olan işin yapılması neticesinde belirli bir ücretin ödenmesi olup, yapılan işin miktarı önemli değildir.

Burada önemli olan işin yapılması neticesinde belirli bir ücretin ödenmesi olup, yapılan işin miktarı önemli değildir. Ünite 6 İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN TARAF BOÇLARI II Öğr. Gör. Şenol DOĞAN Bu ünitede iş sözleşmesi ve iş sözleşmesinin tarafları arasındaki borç ilişkileri incelenecektir. Ücret Sistemleri; Zamana göre ücret

Detaylı

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi (1) İş hukukunda arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili teorik ve pratik bilgileri

Detaylı

TARIM VE ORMANDAN SAYILAN ĐŞLERDE ÇALIŞANLARIN ÇALIŞMA KOŞULLARINA ĐLĐŞKĐN YÖNETMELĐK YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

TARIM VE ORMANDAN SAYILAN ĐŞLERDE ÇALIŞANLARIN ÇALIŞMA KOŞULLARINA ĐLĐŞKĐN YÖNETMELĐK YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI 09.10.2008/182 TARIM VE ORMANDAN SAYILAN ĐŞLERDE ÇALIŞANLARIN ÇALIŞMA KOŞULLARINA ĐLĐŞKĐN YÖNETMELĐK YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI ÖZET : 6/4/2004 tarihli ve 25425 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Tarım ve Ormandan

Detaylı

GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) TEBLİĞ

GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) TEBLİĞ Genelge : 2016/21 24.05.2016 GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama; 18/11/2008 tarihli ve 27058 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın

Detaylı

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi : 4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi www.uzmanglobal.com UZMAN GLOBAL; iş hukuku, sosyal güvenlik, SGK işlemleri, teşvik ve destekler, denetim, stratejik planlama ve eğitim alanlarında çözüm ortağınız. BİRİNCİ

Detaylı

Türkiye İş Kurumu nun adresinden alınmıştır.

Türkiye İş Kurumu nun   adresinden alınmıştır. Türkiye İş Kurumu nun http://www.iskur.gov.tr/tr-tr/isarayan/issizliksigortasi.aspx adresinden alınmıştır. İşsizlik sigortasının kapsamı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun

Detaylı

T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ

T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No : 2012/28063 Karar No : 2012/28555 Özet: İşveren kıdem tazminatı borcu bakımından iş sözleşmesinin feshedildiği tarihte temerrüde düşer. Diğer tazminat ve alacaklar

Detaylı

İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu)

İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu) İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu) Fiil Ceza 2015 Maddesi Maddesi Ceza Uygulanan Fiil Ceza Tutarı 3 98 İşyerinin Açılmasını, Devir alınmasını, Çalışma Konusunun Kısmen veya Tamamen Değiştirilmesini,

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI

4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI 4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI 4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALAR (01.01.2012 tarihinden itibaren) Kanun Mad. Ceza Mad. Cezayı Gerektiren Fiil 1 OCAK-25 OCAK

Detaylı

ÜCRET GARANTİ FONU YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÜCRET GARANTİ FONU YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÜCRET GARANTİ FONU YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete:18.10.2004-25617 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; Ücret Garanti Fonunun oluşum ve uygulanmasına ilişkin usul

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/53277 Karar No. 2012/1089 Tarihi: 23.01.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 İLAVE TEDİYE ALACAĞI ÖZETİ Sonuç

Detaylı

Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU

Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU İş Hukuku Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU İş Akdi İşçinin Borçları ve Sorumluluğu İşverenin Borçları ve Sorumluluğu İş Akdinin Feshi Çalışma Süreleri Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Dinlenme Süresi İş

Detaylı

AHMET SEÇKİN YERLEŞİK VE GÜNCEL YARGITAY KARARLARI İLE BELİRLENEN BİREYSEL İŞ HUKUKU VE UYGULAMASI

AHMET SEÇKİN YERLEŞİK VE GÜNCEL YARGITAY KARARLARI İLE BELİRLENEN BİREYSEL İŞ HUKUKU VE UYGULAMASI AHMET SEÇKİN YERLEŞİK VE GÜNCEL YARGITAY KARARLARI İLE BELİRLENEN BİREYSEL İŞ HUKUKU VE UYGULAMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XIII BİRİNCİ BÖLÜM İŞ HUKUKU KAVRAMLARI I. İŞ HUKUKUNUN TANIMI...1

Detaylı

Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı. Sosyal Güvenlik Hukuku

Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı. Sosyal Güvenlik Hukuku Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı Sosyal Güvenlik Hukuku Sosyal Sigortalarda İşyeri ve Sigortalı Bildirimleri ve Bildirimlere Bağlı İdari Para Cezaları SOSYAL SİGORTALARDA

Detaylı

Prof. Dr. Murat ŞEN Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Prof. Dr. Murat ŞEN Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Murat ŞEN Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Antalya Barosu&Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi-17.05.2012 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda Hizmet Sözleşmeleri 6098 sayılı TBK, 2. genel

Detaylı

Prof. Dr. Murat ŞEN Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı. 23/24 Eylül 2011 Eskişehir Barosu Sayılı Türk Borçlar Kanunu Sempozyumu

Prof. Dr. Murat ŞEN Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı. 23/24 Eylül 2011 Eskişehir Barosu Sayılı Türk Borçlar Kanunu Sempozyumu Prof. Dr. Murat ŞEN Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı 23/24 Eylül 2011 Eskişehir Barosu 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu Sempozyumu 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda Hizmet Sözleşmeleri 6098

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/17, S. İşK/14

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/17, S. İşK/14 TC. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/5102 Karar No. 2017/10030 Tarihi: 08.06.2017 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/17,24 1475 S. İşK/14 İSTİFA İŞÇİNİN

Detaylı

Geçici İş İlişkisi Uygulama Rehberi

Geçici İş İlişkisi Uygulama Rehberi Geçici İş İlişkisi Çalışma hayatında iş hukukuna dair uygulamaları açıklayan rehberlerimiz ile siz müvekkillerimize etkin hukuki bilgilendirme yapmayı amaçlıyoruz. Değişken iş hukuku mevzuatının doğru

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /41 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/18614 Karar No. 2015/11657 Tarihi: 10.06.2015 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2016/3 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /41 FAZLA ÇALIŞMA İMZALI ÜCRET BORDROLARINDA

Detaylı

İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİ KULLANMADIĞI KAÇ YILLIK ÜCRETLİ İZNİNİ TALEP EDEBİLİR?

İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİ KULLANMADIĞI KAÇ YILLIK ÜCRETLİ İZNİNİ TALEP EDEBİLİR? İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİ KULLANMADIĞI KAÇ YILLIK ÜCRETLİ İZNİNİ TALEP EDEBİLİR? Erol GÜNER* 51 * 1.GİRİŞ Anayasanın 50. Maddesinin çalışanlara tanıdığı dinlenme hakkının bir kısmını yıllık ücretli

Detaylı

İlgili Kanun / Madde S. İşK. /32,34 ÜCRET VE ÜCRETİN ÖDEME ZAMANI ÜCRETİN KANITLANMASI EMSAL ÜCRET ARAŞTIRMASI

İlgili Kanun / Madde S. İşK. /32,34 ÜCRET VE ÜCRETİN ÖDEME ZAMANI ÜCRETİN KANITLANMASI EMSAL ÜCRET ARAŞTIRMASI T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/37210 Karar No. 2015/10424 Tarihi: 17.03.2015 İlgili Kanun / Madde 4857. S. İşK. /32,34 ÜCRET VE ÜCRETİN ÖDEME ZAMANI ÜCRETİN KANITLANMASI EMSAL ÜCRET ARAŞTIRMASI

Detaylı

ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA KIDEM TAZMİNATI Av. Ebru ÇAVUŞOĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 14.09.2017 ebru@eryigithukuk.com Kıdem tazminatı, işçinin, işyerinde sadakatle çalışarak hizmet etmesi sebebiyle yıpranması karşılığı, geleceğini

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR iii iv xvii 1. BÖLÜM İŞ HUKUKU HAKKINDA GENEL BİLGİLER.1. İŞ HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ 1 I. Dünyada İş Hukukunun Tarihsel Gelişimi 1 1. Sanayi

Detaylı

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ YÜRÜRLÜK TARİHİ 01.01.2016 31.12.2017 I. BÖLÜM DÜZENLEYİCİ HÜKÜMLER MADDE 1- TANIMLAR MADDE 2- TARAFLAR

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/4

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/4 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 04.01.2019 Sayı : 2019/4 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -Gelir İdaresi Başkanlığı

Detaylı

S.M.Mali Müşavir Oğuzhan GÜNGÖR

S.M.Mali Müşavir Oğuzhan GÜNGÖR G ünümüzde fazla mesai yapmayan iş yeri yok denecek kadar azdır. Zira ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda

Detaylı

KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU Bu form Banka dan talep edilen konut kredisine ve kredi sözleşmesine ilişkin koşullar hakkında bilgi verilmesi amacıyla düzenlenmiştir. Aşağıda detayları belirtilen

Detaylı

İŞ KANUNU (1) * * * Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız. "Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı Cilt: 2 Sayfa: 1113

İŞ KANUNU (1) * * * Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız. Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı Cilt: 2 Sayfa: 1113 4773 İŞ KANUNU (1) Kanun Numarası : 1475 Kabul Tarihi : 25/8/1971 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 1/9/1971 Sayı : 13943 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 10 Sayfa : 3102 Bu Kanunun yürürlükte olmayan

Detaylı

İŞ KANUNU (1) * * * Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız. "Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı Cilt: 2 Sayfa: 1113

İŞ KANUNU (1) * * * Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız. Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı Cilt: 2 Sayfa: 1113 4773 İŞ KANUNU (1) Kanun Numarası : 1475 Kabul Tarihi : 25/8/1971 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 1/9/1971 Sayı : 13943 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 10 Sayfa : 3102 * * * Bu Kanunun yürürlükte

Detaylı

Dr. Sezer ÇABRİ Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ

Dr. Sezer ÇABRİ Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ Dr. Sezer ÇABRİ Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...xxi GİRİŞ...1 I. KONUNUN SUNUMU...1

Detaylı

SİRKÜLER. Sayı: Ocak

SİRKÜLER. Sayı: Ocak SİRKÜLER Sayı: Ocak 2017 İçindekiler 1. BÖLÜM... 2 ÇALIŞMA MEVZUATI... 2 1. 01.01.2017 Tarihinden İtibaren Geçerli Olan Kıdem Tazminatı Tavanı... 2 2. Ocak 2017 Ayı İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların

Detaylı

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 03.07.2013/146-1 1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında uygulanacak

Detaylı

40 SORUDA İŞ KANUNU NDA ÜCRET EL KİTABI

40 SORUDA İŞ KANUNU NDA ÜCRET EL KİTABI 40 SORUDA İŞ KANUNU NDA ÜCRET EL KİTABI HAZIRLAYANLAR: Baş İş Müfettişi Mehmet CENGİZ Baş İş Müfettişi Arif TEMİR İş Müfettişi Birsen ERDİN Copyright Uluslararası Çalışma Örgütü, 2012 Birinci baskı: 2012

Detaylı

PRİME TABİ OLAN VE OLMAYAN KAZANÇLARDA ÖZELLİKLİ KONULAR

PRİME TABİ OLAN VE OLMAYAN KAZANÇLARDA ÖZELLİKLİ KONULAR PRİME TABİ OLAN VE OLMAYAN KAZANÇLARDA ÖZELLİKLİ KONULAR I- GİRİŞ 5510 sayılı Kanun(1) un 80. maddesinde prime esas kazançlar düzenlenmiş olup, birinci fıkrasındaki; 4/a kapsamındaki sigortalılar ile ilgili

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /68

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /68 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/14454 Karar No. 2014/14594 Tarihi: 06.05.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /68 ARA DİNLENMESİ ON İKİ SAATLİK

Detaylı

Taşeron İşçi Hakları (4857 S.K. ve 5510 S.K.) Konulu Hizmet İçi Eğitim ÖN TEST

Taşeron İşçi Hakları (4857 S.K. ve 5510 S.K.) Konulu Hizmet İçi Eğitim ÖN TEST ÖN TEST 1.) Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişi olarak tanımlanabilecek olan kimse aşağıdakilerden hangisi olabilir? a) Memur b) İşçi c) Alt işveren (Taşeron) d) Sözleşmeli Personel 2.) Alt

Detaylı

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 28/9/2008 tarihli ve

Detaylı

İZMİR SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

İZMİR SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ 6645 SAYILI KANUNLA 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Kurumdan aylık alanlardan 4/b kapsamında çalışanların SGDP Primi oranı düşürüldü Kurumdan aylık ve gelir almakta iken 4/ b kapsamında çalışmağa

Detaylı

İHTİYAÇ KREDİSİ SÖZLEŞME BİLGİLENDİRME FORMU

İHTİYAÇ KREDİSİ SÖZLEŞME BİLGİLENDİRME FORMU İHTİYAÇ KREDİSİ SÖZLEŞME BİLGİLENDİRME FORMU 1. Taraflar ve Sözleşme Bilgileri Sağlayıcı : Burgan Bank A.Ş İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü, Mersis: 0140003231000116, Maslak Mah. Eski Büyükdere Cad. No:13

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde l Bu Yönetmeliğin amacı, 4857 sayılı İş Kanununa tabi

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde l Bu Yönetmeliğin amacı, 4857 sayılı İş Kanununa tabi Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Yönetmelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Resmi Gazete: 31.03.2004, Sayı:25419 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ. İşsizlik Sigortası Ödemeleri

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ. İşsizlik Sigortası Ödemeleri İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda

Detaylı

Bu bağlamda, sigorta primine tabi olan kazançlardan;

Bu bağlamda, sigorta primine tabi olan kazançlardan; AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNDE HAK EDİLEN ÜCRET VE PRİM, İKRAMİYE VE BU NİTELİKTEKİ İSTİHKAK IN AYRI GÖSTERİLMESİNE İLİŞKİN SGK AÇIKLAMASI SGK, uygulamalarda zaman zaman ortaya çıkan karışıklıkları ortadan

Detaylı

İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM

İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM SÖZLEŞME TÜRÜNE (BELİRLİ - BELİRSİZ SÜRELİ ) SÖZLEŞMEDE YILLIK ÜCRET ZAMMI OLUP OLMADIĞINA ÜCRETE FAZLA MESAİ DAHİLDİR HÜKMÜ OLUP OLMADIĞINA İŞ TANIMINA REKABET YASAĞI

Detaylı

İŞÇİNİN REKABET ETMEME BORCU

İŞÇİNİN REKABET ETMEME BORCU İŞÇİNİN REKABET ETMEME BORCU İş sözleşmesi sona erdikten sonra BK 444 vd. İş sözleşmesi devam ederken sadakat borcu İŞ AKDİ DEVAM EDERKEN REKABET YASAĞINA AYKIRILIK Dosyadaki bilgi ve belgelere göre, (

Detaylı

İŞ VERENLER İÇİN EMEK DÜNYASINDA YOL HARİTASI

İŞ VERENLER İÇİN EMEK DÜNYASINDA YOL HARİTASI İŞ VERENLER İÇİN EMEK DÜNYASINDA YOL HARİTASI MART / 2012 SMMM Enver ÇEVİK 1 2 İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ VE TESCİLİ... 3 SGK SİGORTALILARININ BİLDİRİMİ... 3 SİGORTALILIĞIN SONA ERMESİ VE BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ...

Detaylı

SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ

SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR LİSTESİ...XXI GİRİŞ...1 Birinci Bölüm SÖZLEŞMESİNİN TERMİNOLOJİSİ, DAĞITIM SÖZLEŞMELERİ

Detaylı

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI 2016 YARIM GÜN ÇALIŞMA SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI Değerli Meslek Mensubumuz 6663 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanuna 10/2/2016 tarihinden itibaren eklenen ek 5 inci madde

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/ S.İşK/ S.BK/84-86

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/ S.İşK/ S.BK/84-86 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/821 Karar No. 2010/30728 Tarihi: 26.10.2010 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 1475 S.İşK/14 818 S.BK/84-86 MUACCELİYET TEMERRÜD İŞÇİNİN BİRDEN FAZLA ALACAĞININ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/45032 Karar No. 2018/2579 Tarihi: 08.02.2018 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 İLAVE TEDİYE ÖDEMEK ZORUNDA OLAN KURULUŞLAR İLAVE TEDİYE TUTARI ÖZETİ: sermayesinin

Detaylı

ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA HAKKINDA ÖNEMLİ HUSUSLAR

ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA HAKKINDA ÖNEMLİ HUSUSLAR ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA HAKKINDA ÖNEMLİ HUSUSLAR Erol GÜNER * I.GİRİŞ: 10.06.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Yasası nın 44. Maddesi genel tatil günlerinde ve ulusal

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. TÜKETİCİ KREDİLERİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU 1- Giriş İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun un 23. maddesi uyarınca tüketiciye tüketici

Detaylı

www.alomaliye.com sayfasından alınmıştır. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 05 Ekim 2009 Cumhur Sinan Özdemir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi -Ankara csnozdemir@gmail.com

Detaylı