A KATEGORİSİ A2 KİTAPÇIĞI. (14 Yaş Altı) 1 Diğer sayfaya geçiniz. 3. Yöneticilerin en kötüsü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "A KATEGORİSİ A2 KİTAPÇIĞI. (14 Yaş Altı) 1 Diğer sayfaya geçiniz. 3. Yöneticilerin en kötüsü"

Transkript

1 1) Görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundasınız. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. 2) Cevap kâğıdında doldurmanız gereken alanları doldurunuz. Cevap kâğıdında kurşun kalem kullanılacaktır. Tükenmez kalem ve dolma kalem kesinlikle kullanılmayacaktır. Cevapların cevap kâğıdına işaretlenmiş olması gerekir. Aksi durumda cevaplar dikkate alınmayacaktır. 3) Sınav süresi 120 dakikadır. Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakika ve sınavın son 15 dakikası içinde adayın sınavdan çıkmasına kesinlikle izin verilmeyecektir. 4) Sınav salonunda kalan son 2 kişiden birinin sınavdan çıkmasına kesinlikle izin verilmeyecektir. 5) Sınav salonundan çıkan aday, tekrar sınav salonuna kesinlikle alınmayacaktır. SINAVDA UYULACAK Ufka Yolculuk KURALLAR Kültür Yarışmaları - 4 A KATEGORİSİ (14 Yaş Altı) A2 KİTAPÇIĞI A2 6) Sınav sırasında kopya çeken, çekmeye kalkışan, kopya veren, kopya çekilmesine yardım edenlerin sınavları geçersiz sayılacaktır. Cevap kâğıdınızı başkaları tarafından görülmeyecek şekilde tutmanız gerekmektedir. 7) Sınava sadece su ve şeker getirilebilir. Aksi takdirde sınav geçersiz sayılacaktır. 8) Cevap kâğıdında gereken bilgileri eksiklik ve/veya yanlışlık olan adayların sınavı değerlendirilmemektedir. 9) Sınav salonundan ayrılmadan önce cevap kâğıdınızı salon görevlilerine teslim etmeyi unutmayınız. Soru kitapçıkları adaylarda kalacaktır. 10) Cevap kâğıdında doğru alan işaretlenmediğinde veya eksik doldurulması halinde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. 11) Cep telefonları tamamen kapatmak şartıyla yanınızda kalabilir. 1. Peygamberimiz (sas.), birbirine kılıç çekmiş iki Müslümandan birinin diğerini öldürmesi durumunda, bu iki Müslüman için hangi hükmü vermiştir? A) Sadece ölen cehennemliktir. B) Sadece öldüren cehennemliktir. C) Müslüman oldukları için ikisi de cennetliktir. D) Ölen de öldüren de cehennemdedir. 3. Yöneticilerin en kötüsü Hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi getirilmelidir? A) halkına yakınlık gösterenlerdir. B) idaresi altındakileri aşağılayandır. C) yönettiği kimselere haksızlık yapandır. D) yakınlarını ve akrabasını gözetendir. 2. Sevr mağarasında endişelenen yol arkadaşını teselli için Peygamberimiz (sas.) Ey, üçüncüleri Allah (c.c.) olan bu iki kişi için neden kaygılanıyorsun? dedi. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki sahabilerden hangisinin adı gelmelidir? A) Hz. Ebû Bekir (ra.) B) Hz. Ali (ra.) C) Hz. Bilâl (ra.) D) Hz. Ömer (ra.) 4. Peygamberimiz (sas.), ismi anıldığında, kendisine salavat getirmeyen kimse için aşağıdakilerden hangisini buyurmuştur? A) Allah hidayet versin. B) Burnu yere sürtülsün. C) Evi ocağı yıkılsın. D) Dili konuşamaz olsun. 1 Diğer sayfaya geçiniz.

2 A2 Hadis Bilgi Yarışması (A Kategorisi) 5. Allah ın hafaza melekleri dışında özel gezici melekleri vardır. Bu özel gezici melekler, hadis-i şerife göre yeryüzünde aşağıdakilerden hangisini araştırırlar? A) Zikir meclislerini B) Ticaret ve sanatla uğraşanları C) Hastaları tedavi edenleri D) Çalışıp helal rızık kazananları 8. Hz. İbrahim in (as.) ateşe atılırken söylediği söz aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Allah bize yeter, O ne güzel vekildir. B) Allah tan başka yardımcı yoktur. C) Allah ım ateşi bana serin kıl. D) Allah ım cehennem ateşinden beni koru. 6. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (sas.) kimlerin dine yenik düşeceğini buyurmuştur? A) Başına gelen musibetten dolayı ölümü isteyenler B) Müslümanlıkta kötü bir çığır açanlar C) Sadaka vermekten kaçınanlar D) İbadet ve taatte kendini zorlayanlar 9. Peygamberimizin (sas.) tavsiyesine göre; aksırdığı zaman elhamdulillâh diyen kimseye, Müslüman kardeşinin vermesi gereken karşılık aşağıdakilerden hangisidir? A) Cezâke llâhu hayran B) Yerhamukellâh C) Estağfirullâh D) Es-selâmu aleykum 7. Aşağıdakilerden hangisi, su içme adabına uymaz? A) İçtikten sonra Allah a hamd etmek B) İki veya üç nefeste içmek C) Besmele çekerek içmek D) Ayakta ve tek yudumda içmek 10. Tebük Seferi ne katılmayanlarla konuşma yasağı kaç gün sonra kalkmıştır? A) 60 B) 50 C) 30 D) 10 2 Diğer sayfaya geçiniz.

3 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 A2 11. Göz yaşarır kalp kederlenir. Biz ancak Rabbimizin razı olduğu şeyleri söyleriz. Bu hadis-i şerifi Peygamberimiz (sas.), hangi evladının ölümünde söylemiştir? A) Abdullah B) Kasım C) Zeynep D) İbrahim Allah Teala nın sevinci sizden birinizin çölde devesini kaybedip de tekrar bulduğu andaki sevincinden daha fazladır. Yukarıdaki hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi getirilmelidir? A) Kulunun cömertliğinden dolayı B) Kulunun tövbesinden dolayı C) Kulunun namazından dolayı D) Kulunun orucundan dolayı 12. Ey insanlar! Allah a tövbe istiğfar edin. Ben günde yüz kere tövbe ediyorum. Peygamberimizin (sas.) bu hadis-i şerifinden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? A) İnsanlar Allah a tövbe istiğfar etmelidirler. B) Günde yüz kere tövbe istiğfar sünnettir. C) Günahımız yoksa tövbe etmemeliyiz. D) Tövbeyi çokça yapmalıyız. 15. Bir savaş hazırlığı sırasında, bir sâ (ölçek) hurma tasadduk ettiği için münafıklar tarafından alay konusu edilen, Tebuk Seferi ne ise fiilen katılan Ensar dan olan sahabinin adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır? A) Ebû Hayseme B) Ebû Sa lebe C) Ebû Huzeyfe D) Ebû Hureyre 13. Peygamberimiz (sas.), yanında bulunup aksıranlardan bir kişiye yerhamukellâh diye karşılık verirken, diğer aksıran kişiye bu karşılığı vermemiştir. Karşılık vermemesinin sebebi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) O kişinin peş peşe aksırmış olması B) O kişinin çok sesli aksırmış olması C) O kişinin Allah a hamd etmemiş olması D) O kişinin kimseyle selamlaşmıyor olması 16. Rasulullah (sas.): Dört şey var ki bunlar kimde bulunursa o katıksız münafık olur. Bir kimsede bunlardan biri bulunursa onu terk edinceye kadar, kendisinde bir parça münafıklık vardır: Abdullâh b. Amr b. el-âs tan (ra.) rivayet edilen ve yukarıda metninin bir kısmı verilen hadis-i şerifte bahsedilen münafıklık alametlerinden olmayan özellik aşağıdakilerden hangisidir? A) Kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder B) Konuştuğunda yalan söyler C) Ezanı duyduğu hâlde cemaate katılmaz D) Bir anlaşma yaparsa sözünde durmaz 3 Diğer sayfaya geçiniz.

4 A2 Hadis Bilgi Yarışması (A Kategorisi) 17. I. Binekli, yürüyene selam verir. II. Yürüyen, oturana selam verir. III. Oturan, yatana selam verir. IV. Çok olanlar, az olanlara selam verir. V. Büyükler, küçüklere selam verir. Hadis-i şeriflere göre, yukarıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır? A) I IV - V B) II III - IV C) II - III D) III - IV 20. Peygamberimizin (sas.) Ebû Mûsâ el- Eş arî ye (ra.) cennet hazinelerinden biri olarak öğrettiği söz aşağıdakilerden hangisidir? A) Lâ havle ve lâ kuvvete illâ bi llâh = Kuvvet ve kudret ancak Allah ın yardımı iledir. B) Sübhânallâhi ve bi-hamdihi = Allah ı noksan sıfatlardan tenzih eder ve O na hamd ederim. C) Sübhâne Rabbiye l-a lâ = Yüce Rabbimi noksan sıfatlardan tenzih ederim. D) Sübhâne Rabbiye l-azîm = Azim olan Rabbimi noksan sıfatlardan tenzih ederim. 18. Aşağıdakilerden hangisi, Allah Teala ya ve ahiret gününe inanan bir kimsenin yapmaması gereken bir davranıştır? A) Ya hayır söylemek veya susmak B) Misafirine ikram etmek C) Akrabalarını ziyaret etmek D) Kötü davranan akrabasını terk etmek 21. Peygamber Efendimiz (sas.) hasta ziyaretlerinde her zaman, Geçmiş olsun,. derdi. Hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir? A) Allah şifa versin. B) (hastalığınız günahlarınıza) kefarettir, inşallah. C) hastalıklar kulu Allah a yaklaştırır. D) tez zamanda (sıhhat bulursun) iyileşirsin, inşallah 19. Hz. Ali den (ra.) rivayet edilen bir hadis-i şerifte; hasta kardeşini ziyaret eden bir Müslümanın mükâfatı belirtilmiştir. Bu mükâfat aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Yetmiş bin melek ona rahmet okur. B) Hastalık yüzü görmez. C) Hesapsız cennete girer. D) Rızkı çoğalır. 22. Ebû Ya lâ Şeddâd b. Evs ten (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre, Peygamberimizin (sas.) tarif ettiği akıllı insan aşağıdakilerden hangisidir? A) Dünya dostlarını çoğaltan ve arkadaşlığı önemseyen B) Zor günler için mal biriktiren ve tedbirli olan C) Kendini sorgulayan ve ölüm ötesi için çalışan D) Çok mal ve çocuğa sahip olup, ahireti gözeten 4 Diğer sayfaya geçiniz.

5 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 A2 23. Hadis-i şerife göre bir yere girme adabında kapının en fazla kaç kere çalınması tavsiye edilmektedir? A) Bir kere B) İki kere C) Üç kere D) Beş kere 26. Allah ın adıyla çıkarım ve Allah a tevekkül ederim. İlahî, doğru yoldan sapmaktan ve saptırılmış olmaktan, ayağımın kaymasından ve kaydırılmasından, haksızlık etmekten ve haksızlığa uğramaktan, saygısızlık etmekten ve saygısızlığa uğramaktan sana sığınırım. Yukarıdaki duayı Peygamber Efendimizin (sas.) okuduğu vakit aşağıdakilerden hangisidir? A) Camiye girerken B) Evinden çıkarken C) Yatmadan önce D) Çarşıya gittiğinde 24. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre, asıl güçlü kimse aşağıdakilerden hangisidir? A) Uykusundan namaz için uyanan B) Güreşte galip olan C) Savaşta en önde giden D) Öfkesine hâkim olan 27. Allah, bizden işittiğini, işittiği gibi başkasına ileten kimsenin yüzünü ak etsin. Kendisine bilgi iletilen nice kimse, bizzat dinleyenden daha kavrayışlı olabilir. Yukarıdaki hadis-i şeriften aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? 25. ibadetin ta kendisidir. hadis-i şerifinde boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir? A) Oruç B) Namaz C) Dua D) Hac A) Duyduklarımızı işittiğimiz gibi aktarmalıyız. B) İşittiklerimize yorumlarımızı da katarak başkalarına aktarmalıyız. C) Öğrendiklerimizi başkalarına da aktarmalıyız. D) Bizim ilettiğimiz insanlar bizden daha kavrayışlı olabilir. 5 Diğer sayfaya geçiniz.

6 A2 Hadis Bilgi Yarışması (A Kategorisi) 28. Abdullâh b. Hubeyb den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerifte geçen Muavvizeteyn sureleri aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Felak - Nâs B) Kevser - İhlâs C) Yâsîn - Tebâreke D) Fâtiha - Nâs 31. Bir cemaat... için toplanırlarsa melekler onları kuşatır, rahmet onları sarar ve üzerlerine sükûnet (sessizlik) ve vakar (ağırbaşlılık) iner. Yüce Allah da onları, katında bulunanlar arasında anar. Yukarıdaki hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) Allah ı zikretmek B) Allah yolunda cihad etmek C) cenazeyi kaldırmak D) birbirini ziyaret etmek 29. Allah, sizin kalıbınıza ve şeklinize değil, kalplerinize ve amellerinize bakar. Bu hadis-i şeriften aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılabilir? A) Allah, elbiseleri süslü, temiz giyimli insanları sever. B) Allah, boyu posu güzel ve cömert insanları sever. C) Allah, kalpleri temiz, amelleri güzel insanları sever. D) Allah, ticaretle uğraşan ve helal lokma kazanan insanları sever. 32. Peygamberimizin (sas.) kendisi için, Allah, Hayber i onun eliyle fethedecektir. buyurduğu sahabi aşağıdakilerden hangisidir? A) Hz. Zeyd b. Sâbit B) Hz. Ali b. Ebû Tâlib C) Hz. Hâlid b. Velîd D) Hz. Ca fer-i Tayyâr 30. İki Müslüman birbiriyle karşılaşıp da ayrılmadan evvel günahları bağışlanır. Hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilmelidir? A) kucaklaşırlarsa B) el sıkışırlarsa C) gülümserlerse D) selamlaşırlarsa 33. zalim yöneticiye karşı adaleti dile getirmektir. Hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilmelidir? A) Gerçek Müslümanlık B) Adaletli olmak C) Cihadın en üstünü D) Fitnelerden biri de 6 Diğer sayfaya geçiniz.

7 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 A2 34. Yalnız şu iki kişiye gıpta edilir: Biri Allah ın kendisine verdiği malı, hak yolunda harcamaya düşkün olan kimse; diğeri ise Allah ın kendisine bahşettiği hikmetle davranan ve onu başkalarına öğreten kimsedir. Yukarıdaki hadis-i şeriften hangi sonuç çıkarılamaz? A) Bize öğretilen ilmi başkalarına da öğretmeliyiz. B) Allah ın verdiği malı, yine O nun yolunda harcamalıyız. C) Cömert kimse, gıpta edilen bir kimsedir. D) Kişi ancak dağıtmayarak zengin olabilir. 37. I. Sağlık II. Hastalık III. Zenginlik IV. Boş vakit Hadis-i şerifte bildirildiğine göre, insanların kıymetini bilmediği iki nimet aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) I - IV B) II - IV C) I - III D) II - III 35. Peygamber Efendimizin (sas.) kefenlendiği ve Yemen in bir şehrinden ismini alan beze, aşağıdaki adlardan hangisi verilmiştir? A) Yemeniyye B) Sehûliye C) Cilbabiyye D) Libas-ı mevta 38. Bir kimse her namazın arkasında, otuz üç defa, otuz üç defa.., otuz üç defa.. der ve Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh, lehü l-mülkü ve lehü l-hamdü ve hüve alâ külli şey in kadîr diyerek yüze tamamlarsa denizin köpükleri kadar çok olsa bile hataları bağışlanır. buyurdu. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre, yukarıdaki boşluklara sırasıyla hangi kelimeler gelmelidir? 36. Peygamberimizin (sas.) Cehennemdeki yerine hazırlansın. dediği kimseler aşağıdakilerden hangisidir? A) Peygamberimizin (sas.) adı anıldığında salavat getirmeyenler B) İnsanları işkenceyle öldürenler C) Yetimin hakkını yiyenler ve namazlarını ihmal edenler D) Bilerek Peygamberimiz (sas.) adına yalan uyduranlar A) Lâ ilâhe illa llâh Estağfirullâh - Elhamdülillâh B) Elhamdülillâh Sübhânallâh - Allâhu ekber C) Estağfirullâh Elhamdülillâh - Lâ ilâhe illa llâh D) Sübhânallâh Elhamdülillâh - Allâhu ekber 7 Diğer sayfaya geçiniz.

8 A2 Hadis Bilgi Yarışması (A Kategorisi) 39. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edildiğine göre Peygamber (sas.), Mümin erkek ve kadının Allah a günahsız olarak, tertemiz kavuşuncaya kadar canında, çoluk çocuğunda yahut malında sıkıntı eksik olmaz. buyurmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu hadis-i şeriften çıkarılamaz? A) Başımıza gelen sıkıntılar günahlarımızın affına sebep olur. B) Allah, Mümin kullarına çeşitli sıkıntılar verebilir. C) İyi bir Müslümanın başına ve malına sıkıntı gelmez. D) Mümin in malına, canına ve çocuğuna sıkıntılar gelebilir. 42. Hadis-i şerifte bildirildiğine göre; İki cümle vardır ki Rahman olan Allah a sevimli, dilde hafif, mizanda ise ağırdır. Bu hadis-i şerifte kastedilen iki cümle aşağıdakilerden hangisidir? A) Sübbûhun Kuddûsün Rabbü lmelâiketi ve r-rûh B) Sübhânallâhi velhamdü lillahi velâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber C) Lâ havle ve lâ kuvvete, illâ bi llâhil aliyyil azîm D) Sübhânallâhi ve bi-hamdihî, sübhânallâhil-azîm 40. Allah ı görüyormuşsun gibi ibadet etmendir. Hz. Ömer den rivayet edilen bu hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir? A) İslam B) Takva C) Kıyamet D) İhsan 43. Peygamberimiz (sas.), Giysilerin en hayırlısı ve en güzeli diye hangi renk elbiseleri tavsiye etmiştir? A) Beyaz B) Sarı C) Yeşil D) Siyah 41. Aşağıda verilen hadis kitapları ve yazar eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? A) Şihâbu l-ahbâr- Kudâî B) Tehzîbu n-nüfûs fî Tertîbi d-dürûs İzzeddîn b. Abdusselâm C) Riyâzü s-sâlihîn den 1001 Hadis Seçkisi Prof. Dr. Mehmet Emin ÖZAFŞAR D) Riyâzü s-sâlihîn Nevevî 44. Peygamberimizin (sas.) bildirdiğine göre Dâvûd Peygamber in oruç tutma şekli aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Geceli gündüzlü oruç tutardı. B) Bir gün tutar, bir gün tutmazdı. C) Bir gün tutar, üç gün tutmazdı. D) Her ay üç gün oruç tutardı. 8 Diğer sayfaya geçiniz.

9 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 A2 45. Bir kimseye namaz kılarsa o kimse cenneti hak etmiştir. Cenaze namazıyla ilgili bu hadis-i şerifte, boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilmelidir? A) Müslüman olan kırk kişi B) üç saflık bir cemaat C) üç kişi D) Allah dostları 48. Eğer Allah a gereği gibi tevekkül etseydiniz Allah size rızık verdiği gibi rızık verirdi. Onlar, sabahleyin aç çıkarlar, akşamleyin doymuş olarak dönerler. Hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilmelidir? A) kuşlara B) hayvanlara C) mütevekkillere D) gerçek müminlere 46. Âlim in, abid e üstünlüğünü, Peygamberimiz (sas.) nasıl örneklendirmiştir? A) Buğday veren başağın kuru başağa üstünlüğü gibi B) Ay ın yıldızlara üstünlüğü gibi C) Gece namazına kalkanın, uyuyana üstünlüğü gibi D) Cömerdin, cimriye üstünlüğü gibi 49. Mekke nin fethinden sonra, artık (Medine ye) hicret yoktur. Yalnız cihad etmek ve cihad niyetinde bulunmak vardır. Cihada çağrıldığınız zaman derhal (orduya) katılın. Bu hadis-i şerife göre hangi durum hicret yerine kabul edilmektedir? A) Okuma yazma ile uğraşmak. B) İbadete yönelmek. C) Cihad etmek ve cihad niyetinde bulunmak. D) Medine den Mekke ye dönmek. 47. İbn Abbâs tan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre Rasulullah (sas.), namazın neresinde dua etmemizi tavsiye buyurmaktadır? A) Kıyamda B) Rükûda C) Secdede D) Namaz öncesinde 50. Peygamberimiz (sas.) aşağıdaki hususlardan hangisini, yemeğin bereketsiz olmasına sebep saymıştır? A) Yemeğe besmelesiz başlamak ve birlikte yememek B) Yemeği iştahla yemek C) Çok kişiyle yemek yemek D) Önünden ve yaslanmadan yemek 9 Diğer sayfaya geçiniz.

10 A2 Hadis Bilgi Yarışması (A Kategorisi) 51. Kişinin (camide) cemaatle kıldığı namaz, evde veya çarşıda kıldığı namazdan yirmi kat üstündür. Şayet bir kimse güzelce abdest alır, sırf namaz kılmak maksadıyla camiye gelirse, camiye gelinceye kadar attığı her adımla onun derecesi yükselir ve günahı bağışlanır. Camiye girince de namaz için oturduğu müddetçe namazdaymış gibi sayılır. 53. Ebu Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; bir kulun Allah a en yakın olduğu an ne zamandır? A) Kur an-ı Kerim okurken B) Secde hâlindeyken C) Ellerini açıp dua ederken D) Kâbe yi tavaf ederken Verilen hadis-i şeriften yola çıkarak aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılamaz? A) Camiye gidenin her adımda derecesi yükselir. B) Camide oturmak da beklemek de sevaptır. C) Kişinin kendi başına kıldığı namaz en değerli olan namazdır. D) Camiye gidenin her adımda günahı bağışlanır. 54. Yaîş b. Tıhfe el-gıfâri den (ra.) gelen rivayete göre, Allah Teala nın hoşuna gitmeyen yatış şekli aşağıdakilerden hangisidir? A) Sol tarafına yatmak B) Yüzükoyun yatmak C) Sırtüstü uzanarak yatmak D) Ayaklarını uzatarak yatmak 52. Peygamberimiz (sas.), kendisine gelen birisine, Ben yarattıklarının şerrinden Allah Teala nın bütün mükemmel kelimelerine sığınıyorum. diye dua etseydin, başına bunlar gelmezdi dediği sıkıntının sebebi aşağıdakilerden hangisidir? A) Akrep ısırması B) Köpek kovalaması C) Arı sokması D) Rüyada korkması 55. Peygamberimize (sas.): Hangi dua kabule daha şayandır, diye soruldu. Efendimiz (sas.) ise,... ve farz namazlarının peşinden yapılan dualardır. buyurdu. Yukarıdaki hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) kuşluk namazının peşinden B) Kur an okuduktan sonra C) ikindiden sonra D) gecenin son saatlerinde 10 Diğer sayfaya geçiniz.

11 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 A2 56. Ameller niyetlere göredir. Herkes sadece niyetinin karşılığını alır. Kim Allah a ve Rasulüne hicret ederse o, (gerçekten) Allah a ve Rasulüne hicret etmiş olur. Kim de erişeceği bir dünyalık veya evleneceği bir kadından dolayı hicret ederse hicreti, hicretine sebep olan şeyedir. Aşağıdakilerden hangisi bu hadis-i şeriften çıkarılabilecek bir sonuç değildir? A) Kendi arzusu için hicret eden manevi kazanca erişir. B) Dünyalık bir şey için hicret eden manevi kazanç elde edemez. C) Amelimiz niyetimize göre değer kazanır. D) Allah için hicret etmeyenler ancak kendi emellerine ulaşırlar. 58. Enes ten (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; Allah Teala, Mümin kulunu gözlerini kaybetmekle sınadığında, kul sabrederse, gözlerine karşılık ona aşağıdaki mükâfatlardan hangisini verir? A) Cennete koymak B) Hesabının kolay olması C) Sırattan kolayca geçirmek D) Rızkını bollaştırmak 59. Abdullâh b. Abbâs tan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre, her türlü darlık ve kederden kurtarılacak ve ummadığı yerden rızıklandırılacak kişi aşağıdakilerden hangisidir? A) Çok namaz kılmaya devam eden B) Sadaka vermeye devam eden C) İstiğfar (bağışlanma) dilemeye devam eden D) Oruca devam eden 57. Tebuk savaşına katılmamaları nedeni ile Rasulullah (sas.) tarafından kimsenin kendileri ile konuşmaması ile cezalandırılan ve daha sonra tövbelerinin kabulü ayetle bildirilen sahabelerin isimleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Hâris b. Âmir/ Âsım b. Sâbit/ Zeyd b. ed-desine B) Ka b b. Mâlik/ Huzeyfe b. Yemân/ Ebû Hayseme C) Ebû Katâde/ Ebû Ümâme/ Ebû Hureyre D) Ka b b. Mâlik/ Murâre b. Rabî el- Amri/ Hilâl b. Ümeyye el-vâkıfî 60. Câbir den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerifte, Rasulullah (sas.), zikrin en faziletlisi olarak aşağıdaki ifadelerden hangisini tavsiye etmiştir? A) Sübhânallâhi ve bi-hamdihî B) Lâ havle ve lâ kuvvete illâ bi llâh C) Sübhâne Rabbiye l-a la D) Lâ ilâhe illallâh 11 Diğer sayfaya geçiniz.

12 A2 Hadis Bilgi Yarışması (A Kategorisi) 61. Aşağıdaki hususlardan hangisi, yemeğin bereketini artıran sebeplerden biri değildir? A) Yemeğin ortasından yemek B) Besmele çekmek, sağ eliyle yemek C) Yaslanarak yememek D) Birlikte yemek, ayrı ayrı yememek 64. Ya Rasulallah, Müslümanlığa dair bana bir söz söyle ki o konuda sizden başka hiç kimseye bir şey sormaya ihtiyaç hissetmeyeyim. diyen sahabiye, Peygamberimizin (sas.) cevabı aşağıdakilerden hangisi olmuştur? A) Ameller niyetlere göredir. B) Allah a inandım de sonra da dosdoğru ol. C) Namaz gözümün nurudur. D) Tebessüm etmek sadakadır. 62. Süleymân b. Surad dan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre, iki kişi kavga ettiğinde, sinirlenip öfkelenen kişinin üzerindeki hâl, aşağıdaki sözlerden hangisini söylerse kendisinden gider? A) Bismillâhirrahmânirrahîm B) E ûzü billâhi mineşşeytânirracîm C) Esteğfirullâh el-azîm ve etûbü ileyh D) Elhamdü lillâhi rabbi l-âlemîn 65. Hz. Âişe (ra.), Neden ayakların şişinceye kadar namaz kılıyorsun? diye sorduğunda Peygamberimizin (sas.) verdiği cevap, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Allah ın emrini yerine getirmeyeyim mi? B) Daha çok sevap kazanmak isteyemez miyim? C) Şükreden bir kul olmayı isteyemez miyim? D) Allah ın sevdiği kulu olmayayım mı? 63. Allah a hamd ile başlanmayan önemli her iş, hadis-i şerifinde, boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) önemsizdir B) sevimsizdir C) bereketsizdir D) hayırsızdır 66. Peygamber (sas.) ağrı veya başka bir sebepten dolayı gece namazını kılamazsa Hz. Âişe den (ra.) rivayet edilen bu hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilmelidir? A) gündüz on iki rekât namaz kılardı. B) sabah uyanınca kazasını yapardı. C) ertesi gece iki katı namaz kılardı. D) gündüzünü hep ibadetle geçirirdi. 12 Diğer sayfaya geçiniz.

13 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 A2 67. Peygamberimiz (sas.) Âlimin abid (çok ibadet eden) kişi ile farkı, benim sizin en sıradan birinizle olan farkım gibidir. buyurdu ve sözüne şöyle devam etti: Allah Teâlâ ve melekleri, göktekiler ile yerdekiler, hatta yuvasındaki karınca ve (denizlerdeki) balıklara varıncaya kadar her şey, insanlara hayır ve iyilik öğretenler için rahmet diler, istiğfar ve dua eder. Hadis-i şeriften hareketle âlimler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Âlim sadece talebelerinin duasını alır. B) Âlime melekler dua eder. C) Âlim abide göre daha üstündür. D) Denizlerdeki balıklar âlime dua eder. 69. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edildiğine göre, Peygamberimiz (sas.) şöyle buyurmuştur: İman; yetmiş yahut altmış küsur bölümdür Bu hadise göre, imanın en üstünü Lâ ilâhe illa llâh sözü olduğuna göre en aşağısı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Sadaka verip, fakirlerin sıkıntılarını gidermek. B) Hayâlı bir hayat yaşayarak, insanlara örnek olmak. C) Komşu ile iyi geçinip, huzurlu bir toplum oluşturmak. D) Sıkıntı veren şeyleri yoldan kaldırmak. 68. İbn Mes ûd dan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerifte o şöyle diyor: Peygamber in (sas.) yanına girdim. Şiddetli bir sıtmaya yakalanmıştı. - Ya Rasulallah, sıtmadan dolayı çok sıkıntı çekiyorsunuz, dedim. - Evet, sizden iki kişinin çekebileceği kadar acı çekiyorum, dedi. - Size iki kat sevap olduğu için mi?, dedim. 70. Peygamberimiz (sas.) bir gün ailesinden katık istemiştir. Evde sirkeden başka bir şey olmadığı söylenince Peygamberimiz (sas.) ne buyurmuştur? A) Sirke peygamber katığıdır. B) Sirkeden katık olmaz. C) Sirke ne güzel katıktır. D) Sirke zararlıdır. - Evet, dedi. Bir Müslüman, küçük bir dikenin veya ondan daha büyüğünün acısına maruz kalırsa Allah bunu o Müslümanın kötülüklerine kefaret kılar. Onun günahları tıpkı ağacın yaprakları döküldüğü gibi dökülür. Aşağıdakilerden hangisi bu hadis-i şeriften çıkarılabilecek bir sonuç değildir? A) Peygamberler diğer insanlar gibi acı çekmezler. B) Peygamberlere gelen musibetler daha şiddetlidir. C) Müslümanlara gelen musibetler onların günahlarına kefarettir. D) Peygamberler de hastalanır, sıkıntı çekerler. 71. Bir gün Peygamberimiz (sas.) ve arkadaşları sohbet ederlerken yanlarına gelen ve İslam, iman, ihsan ve kıyamet hakkında sorular sorup Peygamberimizden (sas.) aldığı cevapları onaylayan kimdir? A) Sorgu-sual melekleri B) Kirâmen Kâtibîn melekleri C) Azrail (as.) D) Cebrail (as.) 13 Diğer sayfaya geçiniz.

14 A2 Hadis Bilgi Yarışması (A Kategorisi) 72. Yanında ismi anıldığı hâlde Peygamberimize (sas.) salat ve selam getirmeyen kimse, hadis-i şerifte aşağıdakilerin hangisiyle nitelendirilmiştir? A) Hain B) Cimri C) Kıskanç D) Münafık 75. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerifte, aşağıdaki dualardan hangisinin kabul edilmeyeceği bildirilmiştir? A) Kabir azabından Allah a sığınanın B) Allah tan cennetini isteyenin C) Günahı gerektiren bir şey isteyenin D) Allah ın affını, mağfiretini dileyenin 73. insan, nefsine uyan ve Allah tan olmayacak şeyler umandır. 76. Aşağıdakilerden hangisi, fıtrattan olan beş şeyden biri değildir? Hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) Akılsız B) Aciz C) Hayırsız D) Cehennemlik A) Sünnet olmak B) Eline kına yakmak C) Bıyıkları kısaltmak D) Tırnakları kesmek 74. Mümin, bir musibete uğradığında aşağıdaki sözlerden hangisini söylemelidir? A) Allah ım, beni bağışla, beni affet! B) Allah a şükürler olsun. C) Allah ım beni bu durumdan kurtar. D) Biz Allah a aidiz ve O na döneceğiz. 77. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre, müferridun kelimesiyle kastedilenler kimlerdir? A) Allah ı çok zikreden erkeklerdir. B) Allah ı çok zikreden kadınlardır. C) Allah ı çok zikreden erkek ve kadınlardır. D) Allah ı zikreden bütün yaratılmışlardır. 14 Diğer sayfaya geçiniz.

15 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 A2 78. Rasulullah (sas.) gece yatağa yatacağı sırada aşağıdaki surelerden hangilerini okur ve ellerine üfleyerek vücudunu sıvazlardı? A) Kevser ve Felak sureleri B) Yâsîn ve Mülk sureleri C) Nâs ve Felak sureleri D) Fâtiha ve Mülk sureleri 80. Peygamberimizden (sas.) rivayet olunduğuna göre, başkalarını doğru yola çağıran insanların alacağı sevap ne kadardır? A) Kendisine uyanların sevabı kadar B) Kendisine uyanların sevabının yarısı kadar C) Engellediği kötülüğün değeri kadar D) İnsanlar kendisine uymasa bile iyiliğinin değeri kadar 79. Peygamberimizin (sas.), Bana bir defa salavat getirene Allah rahmet eder. hadis-i şerifinde boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir? A) Misliyle B) On defa C) Elli defa D) Yüz defa TEST BİTTİ. 15 Diğer sayfaya geçiniz. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

16 A2 Hadis Bilgi Yarışması (A Kategorisi) 16 Diğer sayfaya geçiniz.

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

ikindi akşam Günün Duası:

ikindi akşam Günün Duası: Ramazan Günlüğüm Peygamber Efendimiz (S.A.V.): Eğer kullar, Ramazanın fazîletlerini bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını temennî ederlerdi. buyurmuştur. Bu mübarek aya bizleri eriştiren Allah a hamdolsun.

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86)

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Müslüman ın Müslüman üzerindeki hakkı

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Hz. Ali (kv) bildiriyor: Resulullah (sav) bir gün beni huzuruna çağırdı: "Ya Ali! Senin bana yakınlığın, Harun Peygamberin Musa Aleyhisselama olan yakınlığı gibidir.

Detaylı

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ حكم الصلاة مع الجماعة ] باللغة التركية [ Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid ألفه الشيخ: محمد صالح المنجد Terceme edenler Muhammed Şahin ترجمه: محمد

Detaylı

Bir gün Mekke'den Medine'ye hicret eden müslümanların fakirleri Peygamberimiz e (s.a.v.) gelerek şöyle dediler:

Bir gün Mekke'den Medine'ye hicret eden müslümanların fakirleri Peygamberimiz e (s.a.v.) gelerek şöyle dediler: Bir gün Mekke'den Medine'ye hicret eden müslümanların fakirleri Peygamberimiz e (s.a.v.) gelerek şöyle dediler: - Ya Resûlullah! Varlıklı müslümanlar cennetin en yüksek derecelerini ve ebedî nimetleri

Detaylı

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir.

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir. 1- Ramazan ayının birinci gecesi kılınacak namaz: Bu gecede bir kimse 2 rekat namaz kılsa, her rekatta da KADİR SÜRESİNİ okursa; ALLAHÜ Teâlâ ( cc ) o kişiye 3 türlü kolaylık verir. Bu ay içinde orucu

Detaylı

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17 Ramazan ayı İslam inancının kendisine yüklediği önem sebebiyle halk arasında On bir ayın sultanı ve Şehr-i Mübârek (Mübârek Ay) olarak kabul edilmiştir. Ramazan ayı Müslümanların değerlendirmek için adeta

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn RAMAZAN GECELERİNDE KILINAN NAMAZIN CEMAATLE EDÂSININ MEŞRULUĞU ] ريك Turkish [ Türkçe Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 وعية اجلماعة يف قيام رمضان»

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir.

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir. UMRE DİNİ SUNUM UMRENİN FAZİLETİ CİHADA DENKTİR Hz. Aişe (r.a) Efendimiz e (s.a.v) sorar: Ey Allah ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır? Efendimiz (s.a.v): Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki

Detaylı

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar yusufisik1@hotmail.de K ur ân-ı Kerim deki dua ayetleri gibi Peygamberimizin duaları da Arapça aslından okunursa daha iyidir. Ancak, tercümeleri de dua olarak okunabilir.

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Dua Dua İbadetin Özüdür Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Dua Arapça kökenli bir kelime olup «istemek, davet etmek» demektir.

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK HAZIRLAYAN Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK MADDİ TEMİZLİK MANEVİ TEMİZLİK İslam dini, hem maddî, hem de manevî temizliğe büyük bir önem vermiştir. Bu iki kısım temizlik arasında büyük bir ilgi vardır.

Detaylı

Haydin Câmiye Pazartesi, 31 Ekim :26

Haydin Câmiye Pazartesi, 31 Ekim :26 Hz. Peygamber Efendimiz, Mekke den Medine ye hicret ettikten sonra ilk iş olarak, Mekke den Medine ye hicret eden muhâcirlerle Medine nin yerlisi olan Ensâr ı birbirine kardeş yaptı. Bu iki şehrin Müslümanlarını

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

ODUNPAZARI MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU 40 HADİS EZBERE OKUMA YARIŞMASI

ODUNPAZARI MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU 40 HADİS EZBERE OKUMA YARIŞMASI ODUNPAZARI MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU 40 HADİS EZBERE OKUMA YARIŞMASI EZBERLENECEK HADİSLER: 1.HADİS-İ ŞERİF Yapılan işler (ameller) niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları Ön Söz Bu dergide namaz ibadetinden bahsedilmektedir. Namaz ibadetinin bize kazandırdıklarını, nasıl namaz kılacağımızı, namazın içindeki ve dışındaki şartları vb. gibi konuları özetlemektedir. Dergi kolay

Detaylı

E-KPSS GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ

E-KPSS GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ E-KPSS GENEL YETENEK TESTİ GENEL KÜLTÜR TESTİ 0000000000 GENEL YETENEK TESTİ BİTTİ. GENEL KÜLTÜR TESTİNE GEÇİNİZ. TEST BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ. SINAVDA UYULACAK KURALLAR 1. Cep telefonu

Detaylı

Selamın Veriliş Şekli: Selam verildiği zaman daha güzeliyle veya aynısıyla karşılık vermek gerekmektedir. Allah

Selamın Veriliş Şekli: Selam verildiği zaman daha güzeliyle veya aynısıyla karşılık vermek gerekmektedir. Allah Arapça da barış, esenlik ve selamet gibi anlamlara gelen selam kelimesi, ilk insan ve ilk peygamber Âdem den (a.s.) beri vardır: Allah Ademi yarattığı vakit, git şu oturan meleklere selam ver, selamını

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN KUR AN KARANLIKLARDAN AYIDINLIĞA ÇIKARIR Peygamber de (şikayetle): Ya Rabbi! Benim kavmim bu Kur an ı (okumayı ve hükümlerine uymayı bırakıp hatta menedip onu) terkettiler. dedi. (Furkân /30) Elif, Lâm,

Detaylı

a) Tuvalette b) Kur'an okuyana

a) Tuvalette b) Kur'an okuyana 1- Hz. Ali (ra) ``Bana bir harf öğretenin kälesi olurum buyurarak bize anlatmak istediği mana aşağılardan hangisidir? a) İlim öğrenmenin ve öğretmenin önemi b) Öğretmen can kulağıyla dinlenmeli c) Öğretenelere

Detaylı

İşin Başı İslam, Direği Namaz, Zirvesi Cihaddır Perşembe, 17 Mayıs :08

İşin Başı İslam, Direği Namaz, Zirvesi Cihaddır Perşembe, 17 Mayıs :08 Cihad, beden ile ve mal ile yapılan bir ibadettir. Cihada soyunan bir mümin canını, malını ve her şeyini ortaya koymalıdır. Çünkü cihad, bu yolda yürüyeni zirveye çıkaracak bir ibadettir. Biz, bu gerçeği

Detaylı

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler GÜNAH ve İSTİĞFAR Israr etmek kişiyi nasıl etkiler Peygamber (s.a.v) Efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Hiçbir küçük günah yoktur ki, ısrarla işlenilmeye devam edildiği halde büyümesin. Ve

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm:

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm: Hatim-i Esam hazretleri, hocası Şakik-i Belhi hazretlerinin yanında 33 sene kalır, ilim tahsil eder. Hocası, bu zaman içinde ne öğrendiğini sorduğu zaman, sekiz şey öğrendiğini söyler ve bunları hocasına

Detaylı

UMRE YAPMANIN FAZİLETİ

UMRE YAPMANIN FAZİLETİ UMRENİN FAZİLETİ UMRE YAPMANIN FAZİLETİ İbn Mâce deki rivayet şöyledir: Hz. Aişe (r.a) der ki: Ey Allah ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır? Efendimiz (s.a.v): Evet, içinde savaş olmayan bir cihad

Detaylı

Veda Hutbesi. "Ey insanlar! " Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.

Veda Hutbesi. Ey insanlar!  Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. Veda Hutbesi Peygamberimiz Vedâ Hutbesinde buyurdular ki: Hamd, Allahü Teâlâya mahsûstur. O'na hamd eder, O'ndan yarlığanmak diler ve O'na tövbe ederiz. Nefislerimizin şerlerinden ve amellerimizin günahlarından

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Detaylı

KIRK HADİS YARIŞMASI İÇİN BELİRLENEN HADİSLER 1. VE 2. SINIFLAR İÇİN KIRK HADİS

KIRK HADİS YARIŞMASI İÇİN BELİRLENEN HADİSLER 1. VE 2. SINIFLAR İÇİN KIRK HADİS KIRK HADİS YARIŞMASI İÇİN BELİRLENEN HADİSLER 1. VE 2. SINIFLAR İÇİN KIRK HADİS 1-Besmele ile başlanmayan işte hayır yoktur. 2-Sizin en hayırlınız, Kur-an ı öğrenen ve öğreteninizdir. 3-Namaz, dinin direğidir.

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

Dua ve Sûre Kitapçığı

Dua ve Sûre Kitapçığı Dua ve Sûre Kitapçığı Hazırlayan: Melike MÜFTÜOĞLU instagram.com/oyunveetlinliklerledinogretimi SÜBHANEKE DUASI Allah ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin

Detaylı

B KATEGORİSİ B1 KİTAPÇIĞI. (14-19 Yaş Arası) 1 Diğer sayfaya geçiniz.

B KATEGORİSİ B1 KİTAPÇIĞI. (14-19 Yaş Arası) 1 Diğer sayfaya geçiniz. 1) Görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundasınız. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. 2) Cevap kâğıdında doldurmanız gereken alanları doldurunuz.

Detaylı

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim.

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim. DUA Eudhu Billahi Minessaytanirracim. Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdulillahi Rabil-alemin Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ Varlıklar Âlemi Evrende bulunan varlıklar yalnızca duyularımızla algılayabildiklerimizden ibaret değildir. Âlemde görünen ve görünmeyen sayısız varlık bulunmaktadır.

Detaylı

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu Namaz Kitabım Bilal Yorulmaz İstanbul 2012 DEĞERLER EĞİTİMİ MERKEZİ YAYINLARI Eserin Her Türlü Basım Hakkı Anlaşmalı Olarak Değerler Eğitimi Merkezi Yayınlarına aittir. ISBN

Detaylı

B KATEGORİSİ B2 KİTAPÇIĞI. (14-19 Yaş Arası) 1 Diğer sayfaya geçiniz.

B KATEGORİSİ B2 KİTAPÇIĞI. (14-19 Yaş Arası) 1 Diğer sayfaya geçiniz. 1) Görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundasınız. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. 2) Cevap kâğıdında doldurmanız gereken alanları doldurunuz.

Detaylı

P E Y G A M B E R -sallallahu aleyhi ve sellem- E F E N D İ M İ Z İ N BAZI HAZİNELERİ [ Türkçe ] Derleyen: Muhammed Şahin : Tetkik: Ümmü Nebil : Rabva Semti İslâmî Dâvet Bürosu-Riyad 49-008 B İ R İ N C

Detaylı

AHİRET HAZİNESİ DUA VE ZİKİRLER

AHİRET HAZİNESİ DUA VE ZİKİRLER AHİRET HAZİNESİ DUA VE ZİKİRLER Peygamber efendimiz (S.A.V.) buyurdu ki: Dikkat edin! size amellerinizin Rabbiniz katında en hayırlısını, en makbulünü, dereccenizi yükseltenini, altın vegümü infak etmenizden

Detaylı

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi Niçin Teravih Namazı denilmiştir? Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namaz. "Teravih" kelimesi Arapça, "Terviha"nın çoğuludur ve "oturmak, istirahat etmek'" anlamına gelmektedir. Teravih namazı

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : HİDAYET KENAR Eğitsel Performans Duanın Allah tan

Detaylı

Allah yolunda sarf ettiğiniz her şey(in karşılığı) size eksiksiz ödenir, asla haksızlığa uğratılmazsınız. (Enfal; 60)

Allah yolunda sarf ettiğiniz her şey(in karşılığı) size eksiksiz ödenir, asla haksızlığa uğratılmazsınız. (Enfal; 60) EY İMAN EDENLER! Allah yolunda sarfetmeyenler varya... Ey iman edenler! Muhakkak ki (yahudi) hahamlarından ve (hıristiyan) rahiplerinden birçoğu, insanların mallarını haksızlıkla yerler ve (onları) Allah

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

[ 0001 ] Allah'a inanınız ancak devenizi de sağlam kazığa bağlayınız.

[ 0001 ] Allah'a inanınız ancak devenizi de sağlam kazığa bağlayınız. [ 0001 ] Allah'a inanınız ancak devenizi de sağlam kazığa bağlayınız. [ 0002 ] Çalışarak kazanç sağlama yollarını aramak, Müslüman olan her erkek ve kadın için bir farzdır. [ 0003 ] Akılca en mükemmeliniz,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 27 ARALIK 2014 Bu

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERNDİRME VE SINAV HİZMETRİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Adı ve Soyadı

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır.

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır. NAMAZ 1 Namazın önemi ve faydaları nelerdir? 1. İslam ın şartlarından biridir. 2. Kulu, Allah a yaklaştırır. 3. Cemaatle kılınması, birlik ve beraberliği pekiştirir. 4. Sorumluluk bilincini geliştirir.

Detaylı

SEN ONLARIN ARALARINDA İKEN, ALLAH ONLARA AZAP ETMEZ Cuma, 18 Haziran :45

SEN ONLARIN ARALARINDA İKEN, ALLAH ONLARA AZAP ETMEZ Cuma, 18 Haziran :45 Kutlu doğum; Mekke de iman, birlik-beraberlik, Allah a teslimiyet, zorluklara tahammül, sarp yokuşu tırmanmak ve sabırdır. Kutlu doğum; Medine de kardeşlik, fedakarlık, cihad, sadakat, fetih ve devlettir.

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANTLAYACAĞNZ TOPLAM SORU SAYS 20 DİR. ÖNERİLEN YANTLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADR. 1) Annemize Babamıza 3) İnsanda yardımlaşma, cömertlik, insan sevgisi

Detaylı

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır.

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Kur'an-ı Kerimde bir kimseye hayat vermenin adeta bütün insanlara hayat verme gibi

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE SADAKA-I FITR İbni Abbas (r.a) şöyle buyurmuştur:

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE SADAKA-I FITR İbni Abbas (r.a) şöyle buyurmuştur: ATEŞTEN KORUNMANIN YOLU: SADAKA Arınmak için, malını (sırf Allah rızası için) veren en takvâlı (Allah ın emirlerine en uygun yaşayan) kimse ise, o (ateşin azabı)ndan uzaklaştırılacaktır. Leyl/17-18 Sevdiğiniz

Detaylı

HADİS DERSLERİ. Gale Resulullah(s.a.v.) Efendimiz (s.a.v) Hadis-i Şerif inde buyuruyor:

HADİS DERSLERİ. Gale Resulullah(s.a.v.) Efendimiz (s.a.v) Hadis-i Şerif inde buyuruyor: HADİS DERSLERİ Esselamu Aleykum ve Rahmetullah Eûzübillâhimine ş-şeytâni r-racim Bismillâhirrahmânirrahim. Vesselatu Vesselamu ala Resuluna Muhammedin Seyyidel evvelin vel ahirin. Medet Ya Resulullah,

Detaylı

TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI

TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI S.NO TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN TARİH ADI SOYADI UNVANI YERİ VAKTİ KONUSU Tepebaşı Camii 1 05.06.2016 29 Şaban Nalbant Camii Rahman Camii Ramazan'a

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERNDİRME VE SINAV HİZMETRİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Adı ve Soyadı

Detaylı

Liseye Geçiş Sınavı Din Kültürü Ahlak Bilgisi Denemesi

Liseye Geçiş Sınavı Din Kültürü Ahlak Bilgisi Denemesi Liseye Geçiş Sınavı Din Kültürü Ahlak Bilgisi Denemesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Soruların cevapları yazının en altında yer almaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s): Nefsim kudret elinde bulunan Allah a yemin

Detaylı

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir?

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir? Besmele Kitapcığı Besmelenin Anlamı Besmele, bütün varlıkların hal diliyle ve iradeli varlık olan insanın lisanıyla ve haliyle meşru olan her işine Allah ın ismiyle başlamasıdır. En önemli dua ve zikirlerdendir.

Detaylı

TÜRKİYE VE ORTA DOĞU AMME İDARESİ ENSTİTÜSÜ T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

TÜRKİYE VE ORTA DOĞU AMME İDARESİ ENSTİTÜSÜ T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU TÜRKİYE VE ORTA DOĞU AMME İDARESİ ENSTİTÜSÜ T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU 2018 1. SINAV TARİHİ VE SAATİ Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Görevde Yükselme

Detaylı

KUR AN I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİLER. Soru 2 : Allah(c.c.) ın dilediği şeyleri Peygamberlerine bildirmesine ne denir? Cevap : Vahy denir.

KUR AN I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİLER. Soru 2 : Allah(c.c.) ın dilediği şeyleri Peygamberlerine bildirmesine ne denir? Cevap : Vahy denir. KUR AN I KERİM HAKKINDA KISA BİLGİLER Soru 1 : Kur an ı Kerim kaç yılda inmiş, tamamlanmıştır? Cevap : Kur an ı Kerim 22 sene, 2 ay, 22 günde inmiştir. Soru 2 : Allah(c.c.) ın dilediği şeyleri Peygamberlerine

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

Dr. Mehmet Sürmeli tarafından yazıldı. Perşembe, 07 Ekim :45 - Son Güncelleme Perşembe, 21 Ekim :00

Dr. Mehmet Sürmeli tarafından yazıldı. Perşembe, 07 Ekim :45 - Son Güncelleme Perşembe, 21 Ekim :00 4 Sahabe gibi Kur'an-ı kerim'i ve İslam'ı yaşayabilmenin sırrı - Tefsir - Dr. Mehmet Sürmeli'nin kişisel web si Tüm emir ve yasakların amacı, insanı Allah a giden yolda dosdoğru olarak tutabilmek ve ilerlemesini

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu

Detaylı

HACCA. Manevi Hazırlık

HACCA. Manevi Hazırlık HACCA Manevi Hazırlık HACCA MANEVİ HAZIRLIK HELALLEŞMEK Hacca gitmeden önce kırgın olduğumuz akraba, arkadaş,komşularla helalleşmeli ve gönülleri alınmalı.kimseye karşı kalbimizde kin bırakmadan hac yolculuğuna

Detaylı

İmama Sonradan Yetişen Namazları Nasıl Kılar? Cumartesi, 16 Ocak :02. Müdrik

İmama Sonradan Yetişen Namazları Nasıl Kılar? Cumartesi, 16 Ocak :02. Müdrik Müdrik Müdrik "idrak etmiş, yetişmiş, kavuşmuş" gibi anlamlara gelir. İlmihal ıstılahında, namazı tamamen imamla birlikte kılan kimseye müdrik denir. İmama en geç birinci rek atın rükûunda yetişen kimse

Detaylı

İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular.

İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular. Müminlerin annesi... İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular. Hazret-i Meymune, Hazret-i Abbas ın hanımı Ümm-i Fadl ın kızkardeşi idi. İlk

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

2. Haramı ve helali tayin etmek Allah ın hakkıdır. Bir harama helal demek vebal olduğu gibi helale haram demek de vebaldir.

2. Haramı ve helali tayin etmek Allah ın hakkıdır. Bir harama helal demek vebal olduğu gibi helale haram demek de vebaldir. Duası müstecap, günü bereketli, kalbi mutmain, huzurlu, umutlu, salih bir mü min olabilmek için helal yeme-içme ve helal yaşama ölçülerimizin bilinmesi gerekiyor. Her imtihanımızda ve hayatımızın her kesitinde

Detaylı

SAYILI ADIMLARLA ELDE EDİLEN MİLYONLARCA SEVAPLAR

SAYILI ADIMLARLA ELDE EDİLEN MİLYONLARCA SEVAPLAR Bu broşürün dağıtımı, tercümesi veya basımına katkıda bulunun. Zirâ iyiliğin yapılmasına vesile olan, o iyiliği yapan kimse gibi ecir alır. SAYILI ADIMLARLA ELDE EDİLEN MİLYONLARCA SEVAPLAR ملايني احلسنات

Detaylı

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU 2016-2017 ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TEST: 16 1. Hac ibadeti ne zaman farz olmuştur? A) Hicretin 9. yılında B) Hicretin 6. yılında C) Mekke nin fethinden

Detaylı

2- Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Beni babanızdan, çocuklarınızdan ve bütün insanlardan daha fazla sevmedikçe gerçek mümin olamazsınız.

2- Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Beni babanızdan, çocuklarınızdan ve bütün insanlardan daha fazla sevmedikçe gerçek mümin olamazsınız. 1- Hak Teala nın sevdiği, dile hafif, tartıda ise ağır olan iki ifade vardır. Bunlar: Allah (c.c.) hamd-ü senasıyla beraber paktır ve her çeşit eksiklikten münezzehtir; Allah (c.c.) paktır ve çok yücedir.

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Ramazan Ayı ve Önemi Ramazan Orucu Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Günleri, geceleri, haftaları ya da ayları değerli kılan, bu zamanlarda

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri

Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri http://yenidunyadergisi.com// 2015 HAZİRAN sayısında yayınlanmıştır Ebû Hüreyre (ra) den Rasûlullâh In (sav) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: Kim inanarak

Detaylı

Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz. Buhârî, İlm, 12; Müslim, Cihâd, 6.

Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz. Buhârî, İlm, 12; Müslim, Cihâd, 6. 40 HADİS 1 ( : : ) (Allah Rasûlü) Din nasihattır/samimiyettir buyurdu. Kime Yâ Rasûlallah? diye sorduk. O da; Allah a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün müslümanlara diye cevap

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu testlerin her

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

En hayırlı söz faydalı olandır. Faydasız bilgide hayır yoktur. Lüzumlu olmayan bilgiden de bir fayda temin edilemez.

En hayırlı söz faydalı olandır. Faydasız bilgide hayır yoktur. Lüzumlu olmayan bilgiden de bir fayda temin edilemez. Hz. Ali den Nasihatler Ey oğul! İyi karar verebilmek için güvenilir kimselerle istişare et. En hayırlı söz faydalı olandır. Faydasız bilgide hayır yoktur. Lüzumlu olmayan bilgiden de bir fayda temin edilemez.

Detaylı

Peygamber Efendimiz (s.a.v), daha önceki peygamberlerin ümmetlerinin ömürlerine kıyasla, kendi ümmetinin ömrünün çok kısa olmasına üzülüyordu:

Peygamber Efendimiz (s.a.v), daha önceki peygamberlerin ümmetlerinin ömürlerine kıyasla, kendi ümmetinin ömrünün çok kısa olmasına üzülüyordu: Aziz ve Muhterem Kardeşlerim! İdraki ile müşerref olduğumuz mübarek Kadir Gecesi ni Cenâb-ı Mevlâ (c.c) bütün İslam âlemine ve insanlık âlemine, barış ve hayra vesile eylesin. Allah (c.c) vatanımızı, memleketimizi,

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Detaylı

İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK AKADEMİK TÜRKÇE DERSİ İÇİN KELİME LİSTESİ. Hazırlayan: Doç.Dr. Mustafa ALTUN

İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK AKADEMİK TÜRKÇE DERSİ İÇİN KELİME LİSTESİ. Hazırlayan: Doç.Dr. Mustafa ALTUN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK AKADEMİK TÜRKÇE DERSİ İÇİN KELİME LİSTESİ http://www.dilbilimi.net/akademik_turkce.html Hazırlayan: Doç.Dr. Mustafa ALTUN Son Güncelleme: 14 Şubat 2015 1 Açıklama:

Detaylı

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK ÜNİTE : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU 5.SINIF 1- Aşağıdakilerden hangisi dostluğun özelliklerinden değildir? A) İnsanlara güven vermek

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

Kur'ân'da, Rabbimiz Peygamberin size şahid olması, sizin de insanlara şahid olmanız için, size müslüman adını verdi (Hac 78), buyurmaktadır.

Kur'ân'da, Rabbimiz Peygamberin size şahid olması, sizin de insanlara şahid olmanız için, size müslüman adını verdi (Hac 78), buyurmaktadır. Biz, Elhamdülillah Müslümanız. Kur'ân'da, Rabbimiz Peygamberin size şahid olması, sizin de insanlara şahid olmanız için, size müslüman adını verdi (Hac 78), buyurmaktadır. İMAN: İnanmak. Îtikad. Hakk ı

Detaylı