ORGANİK TARIMDA BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ. Dr. Özlem Bornova Zirai Mücadele M

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORGANİK TARIMDA BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ. Dr. Özlem Bornova Zirai Mücadele M"

Transkript

1 ORGANİK TARIMDA BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ Dr. Özlem Altındi ndişli Bornova Zirai Mücadele M Araştırma rma Enstitüsü mail:altindisli@yahoo.com

2 Ana Zararlı Salkım güvesi (Lobesia botrana)

3 Salkım güvesi nin çiçek ve tomurcuklarda 1. döl zararı

4 Salkım güvesi nin koruklarda 2. döl zararı

5 Salkım güvesi nin olgun tanelerde 3. döl zararı

6 Salkım Güvesi Tahmin-Uyarı Sistemi Amaç Bağda mücadeleyi m gerektirecek yoğunlu unluğun bulunup bulunmadığı ığını belirlemek, ilaçlama lama zaman ve sayılar larını doğru belirlemek mek, Yöntemler Eşeysel çekici tuzaklar, Etkili sıcakls caklıklar klar toplamı, Yumurta açılımının a n takibi (gözle kontrol), Asma fenolojisinin izlenmesi

7 Salkım güvesi eşeysel çekici tuzakları

8 1.döle karşı ilaçlama zamanının saptanması a) Eşeysel çekici tuzaklarda ergin sayısının tepe noktası oluştur turması, b) Akşam amüstü sıcaklıklarının n (günbat nbatımından ndan 3 saat önce-2 2 saat sonra) üst üste iki akşam am 15 C C nin üzerinde olması ve bu durumun devam etmesi, c) 1 ocak tan itibaren etkili sıcakls caklık k toplamının 120 gün-derece ye yaklaşmas ması veya bu değeri eri bulması, d) Asmaların çiçek tomurcuğu döneminde olması, e) Bağda ilk yumurta ve ilk larvanın n görülmesig lmesi, f) Yapılan kontrollerde %1 bulaşman manın saptanması halinde ilaçlaman lamanın n yapılmas lmasına karar verilir.

9 Salkım güvesinin karabaş dönemindeki yumurtası

10 2.döle karşı ilaçlama zamanının saptanması a) Ergin uçuş eğrisinde tepe noktasının oluşmas ması, b) Etkili sıcakls caklık k toplamının 520 gün-dereceg olması, c) Tanelerin koruk (saçma tanesi veya nohut iriliğinde) inde) döneminde d olması d) Bağda ikinci döle d ait yumurtaların n görülüp g p ilk larvanın n saptanması durumunda ilaçlama lama duyurusu yapılır.

11 3. döle karşı ilaçlama zamanının saptanması a) Ergin uçuşu eğrisinde tepe noktası nın oluşmas ması, b) 1 ocak tan itibaren etkili sıcakls caklıklar klar toplamının 1047 g. d. olması, c) Üzümlerin tatlanma başlang langıcı veya olum döneminde olması, d) Bağda 3. döle d ait yumurta ve 1. dönem d larvaların görülmesi, Bu koşullarda bulunan yumurtalar işaretlenir. i Günlük k kontrollerle işaretli i yumurtalar izlenerek larva çıkışıışı ile birlikte ilaçlamalar lamalar yaptırılır.

12 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Sıcaklık k ve orantılı nemi düşürmek d için; i in; Asmayı askıya almak, Aralama ve uçu almayı asmanın n içi kısmını havadar tutacak şekilde yapmak, Bağı otlu bırakmamak. b

13 Ekolojik Tarımda Salkım güvesi için izin verilen pestisitler Etkili madde adı ve % Form. Doz/100 l Ticari adı Bacillus thuringiensis (10000 IU/mg mg)+ )+Şeker Spinosad 480 g/l S.C. +Toz Sıvı 300 ml g 10 ml MVP Laser

14 Ege Bölgesinde Salkım Güvesi (Lobesia botrana Den.-Schiff.) ile Mücadelede Çiftleşmeyi Engelleme Tekniği nin Kullanılması

15 Çiftleşmeyi Engelleme Tekniği nedir? Dişiler iler tarafından doğal olarak salgılanan lanan eşeysel eysel feromonun, yapay olarak sentezlenip çeşitli yöntemler y ve yayıcı araçlar kullanılarak larak hedef alana yayılmas lması, oluşturulan yapay yoğun koku nedeniyle erkek bireylerin çiftleşmek üzere dişilere ilere ulaşmas masının n engellenmesidir.

16 Çiftleşmeyi engelleme yönteminden y olumlu sonuçlar alabilmek için; i in; 1. Kullan anılacağı bahçelerde izolasyon iyi sağlanma lanmalı, bu amaçla sınırlarda daha fazla yayıcı kullanılma lmalı, 2. Populasyon eşeysel eysel çekici tuzaklarla takip edilmeli, i, düşük d k ve orta yoğunluktaki populasyonlarda kullanılma lmalı, 3. Uygulandığı bahçelerde her döl d l içini in meyve sayımlar mları titizlikle yapılma lmalı, 4. Kullanılan lan yayıcılar taze olmalıdır.

17 Çiftleşmeyi engelleme yönteminin mekanizması

18 Materyal Salkım m güvesi g eşeysel e eysel çekici tuzakları (Pherocon tip), Her biri 172 mg (E,Z)- 7,9-dodecadienyl acetate içeren spesifik yayıcılar (Isonet-L) L).

19 Uygulama Alanının Büyüklüğü? Bir bağ denizinin ortasında yer alıyorsa en az 16 hektar, Bir bağ denizinin kenarında nda yer alıyorsa en az 12 hektar olmak zorundadır. r.

20 Yayıcı Dozu ve Uygulama Şekli: Her sıra s üzerinde 7 m de bir (1 yayıcı/2 / m 2 ), bağı ğın n sınırlars rları boyunca ise 2 m de bir yayıcı/ha Etki süresi: s gün g Sezon boyunca bir kez kullanılır. Ağaçlara uygulama: Bağların n kenarında nda yer alan ağaçlara a yerden 2 m yükseklikte y 2 m de bir çepeçevre evre yayıcı asılır. Tampon uygulaması: Uygulama alanına na m den daha yakın n bir ilaçlı bağ varsa izolasyon içinin ÇE bağı ğına a sınır s r olan kısmına 30 m derinliğinde inde 7 m de bir yayıcı asılır.

21 Nasıl Uygularız? 1 Ocak' tan itibaren günlg nlük k maksimum sıcaklık k toplamı 1000 C ' C ' a yaklaştığı ığında (mart sonu-nisan nisan başı şı) ) deneme bağlar larına feromon tuzakları asılır.

22 İlk ergin yakalanışı ışıyla birlikte, yayıcılar bağın içerisinde e her sıra s üzerinde 7 m (1 yayıcı/2 / m 2 ), kenarlarında a 2 m ara ile asılır. Böylece hektara en çok 750 adet yayıcı kullanılır.

23 Ağaçlara yayıcı asılması

24 Birbirine komşu u iki bağa ÇE uygulanacaksa!

25 İki bağı ğın n arası 5 m m den az ise 2 m 7 m 2 m 7 m 7 m 5 m Yayıcı Arada kalan kenar sıralara s bağı ğın n içi sıralarında olduğu u gibi 7 m m de bir, dışd sıralara 2 m m de bir yayıcı asılır. En dışd ışta kalan sıra s başı ve sıra s sonlarına na bir sırada s tek, bir sırada çift yayıcı asılmas lması unutulmamalıdır.

26 İki bağı ğın n arası 5-10 m ise 2 m 5 m 2 m 7 m 7 m 5-10 m Yayıcı Arada kalan kenar sıralara s 5 m m de bir, dışd sıralara 2 m m de bir yayıcı asılır. En En dışd ışta kalan sıra s başı ve sıra s sonlarına na bir sırada s tek, bir sırada çift yayıcı asılmas lması unutulmamalıdır.

27 İki bağı ğın n arası 15 m m den fazla ise 2 m 2 m 2 m 7 m 7 m >15 m Yayıcı Hem arada kalan kenar sıralara s ve hem de dışd sıralara 2 m m de bir yayıcı asılır. En En dışd ışta kalan sıra s başı ve sıra s sonlarına na bir sırada s tek, bir sırada çift yayıcı asılmas lması unutulmamalıdır.

28 Çiftleşmeyi Engelleme Tekniği nin etkisinin değerlendirilmesi Eşeysel çekici tuzaklarda haftalık k ergin kontrolü Her dölde d yumurta ve larvaların n beklendiği kritik dönemlerde d bulaşma oranının saptanması Kenarda ve ortada ayrı ayrı 100 salkım/ha

29 Karar Verme Bulaşma oranı % nın üzerinde ise uygun bir insektisitle ilaçlama lama yapılır.

30 Strateji ÇE E yönteminin y uygulandığı ilk yıl y l 1. dölde d bulaşma oranı % 5 5 in üzerinde ise ÇE E yöntemi y ile birlikte yararlılar ları da koruyup desteklemek için i in 1. döle d karşı biyolojik bir preparat kullanılarak larak başlang langıç populasyonu düşürülmelidir. 2. ve 3. döllerde d bulaşma oranı en fazla % 5-65 civarında ise yöntem y tek başı şına yeterli ve başar arılı kabul edilir.

31 Doğru

32 Doğru

33 Yanlış

34 Yanlış

35 BAĞ MAYMUNCUKLARI (Otiorhnychus spp., Megamecus shevketi) a b c Erginleri (a); ilkbaharda kabarmakta olan gözlerde (b), genç aşı, filiz ve daha sonra yapraklarda (c) beslenerek zarar oluştururlar.

36 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Bağın n içinde i inde veya çevresinde kışk ışlayabileceği barınak yerleri yok edilmeli, Bağ otlu bırakb rakılmamalı.

37 Örnekleme zamanı: Mart başı EZE: 10 yenik göz/25 g asma

38 MEKANİK K MÜCADELEM Asmaların n kalın n dal ve gövdelerine g silikonize elyaf bağlanarak erginlerin gözlere g ulaşı şıp zarar yapması engellenir.

39 Elyafa takılan Maymuncuk erginleri

40 BAĞ TRİPSLER PSLERİ Anaphothrips vitis Haplothrips globiceps Drepanothrips reuteri Drepanothrips reuteri ergini Drepanothrips reuteri larvası

41 Thrips ergin ve larvalarının genç yapraklarda emgi yaparak beslenmesi sonucu boşalan epidermis hücreleri nedeniyle emgi yerlerinde beyaz lekeler, Emgi yerlerinin kuruyup yırtılması sonucu delik deşik bir görüntü

42 Dişilerin tanelere yumurta bırakırken açtığı etrafında hale şeklinde beyazlıklar yara

43 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Bağın n içinde i inde veya çevresinde kışk ışlayabileceği barınak yerleri yok edilmeli, Konukçusu usu olan diğer bitkiler bağı ğın n içinde i inde ve etrafında bulundurulmamalı.

44 Örnekleme zamanı: Mart -Mayıs EZE: ort trips/g /göz

45 Orius sp. ergin ve larvası. Scolothrips sp. ergini Predatör akarlar

46 Ekolojik Tarımda Bağ tripsleri ne karşı kullanılan pestisitler Etkili madde adı ve oranı (%) Chrysanthemum cinerariaefolium (Pyrethrin) Spinosad 480 g/l Form. W.P. Sıvı Doz (100 l su) Türkiye de ruhsatı yok Türkiye de ruhsatı yok Ticari adı Natural Pyrethrin Laser

47 BAĞ YAPRAKUYUZU (Eriophyes vitis) Yaprakların alt yüzünde emgi yaparak önce gümüş renkli daha sonra kahverengi lekeler Emgi yaptığı yerlerde yaprağın üst yüzüne doğru kabartılar

48 Örnekleme zamanı: Nisan-Haziran EZE: 25 asmada ilk belirti

49 Ekolojik Tarımda Bağ yaprakuyuzu na karşı kullanılan pestisitler Etkili madde adı ve oranı (%) Form. Doz (100 l su) Ticari adı Kükürt % 92 Toz 3500 g/da Donatım m Toz Kükürt % 73 W.P. 500 g Super Sulphur Kükürt % 80 W.P. 490 g Thiovit vb.

50 BAĞ YAPRAKPİRELERİ (Empoasca spp.) BAĞ ÜVEZİ (Arboridia adanae) Bağ yaprakpiresi ergini Bağ yaprakpiresi nimfi Bağ üvezi nimfi

51 Ergin ve nimflerin emgisi sonucu yaprakların alt yüzeyinde bitki doku ve damarlarında soluk renkli emgi lekeleri, Yaprak kenarlarında renk açılmaları meydana getirir. Yaprak dökülmeleri nedeniyle kışa zayıf giren çubuklar

52 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Bağ üvezi nin bulunduğu u yerlerin yakınında nda böğürtlen ve yabani gül g l yetiştirilerek tirilerek parazitoidi Oligosita pallida nın etkinliği artırılabilir. Bağ yaprakpireleri nin sorun olduğu yerlerde bağ yabancıotlu bırakılmamalı ve sulanmalıdır.

53 Örnekleme zamanı: Nisan-Haziran EZE: ort.. 5 birey/yaprak

54 Chrysoperla carnea ergini, yumurtaları ve larvası

55 Dişi Anagrus sp. Parazitli Bağ üvezi yumurtası

56 Azadirachta indica (Azadirachtin) Ekolojik Tarımda Bağ yaprakpireleri ne karşı kullanılan pestisitler Etkili madde adı ve oranı (%) Chrysanthemum cinerariaefolium (Pyrethrin) Ryania speciosa (Ryanodine) Form. W.P. Sıvı Sıvı Doz (100 l su) Türkiye de ruhsatı yok Türkiye de ruhsatı yok Türkiye de ruhsatı yok Ticari adı Natural Pyrethrin Neemazal T/S

57 BAĞ FİLOKSERASI ( (Viteus vitifoliae) Tanımı Köklerde yaşayan ayan formuna Radisikol= Kök k filokserası,, yapraklarda yaşayan ayan formuna Gallikol=Yaprak filokserası denir.

58 Larvalar ilk çıktığında gözle g görülemeyecek g kadar küçük üçük, yeşilimsi sarı renklidir. Dört gömlek g değiştirip ergin olurlar. Yaprak gali içindeki dişi ve yumurtalar Erginin elektron mikroskop ile çekilmiş resmi

59 Kök Formu (Radisikoller) nun beslendiği ince köklerde emgi sonucu şişkinlikler (Nodosite), kalın ve sert kökler üzerinde büyük yumrular (Tuberosite) meydana gelir. Nodosite ve tuberositelerin çürüyüp dağılması ve bu durumun sürekliliği omcanın kurumasına neden olur.

60 Belirtileri Zamanla sürgs rgünlerde genel bir durgunluk, Omcada zayıfl flık, Yapraklarda küçük üçülme ve sararma, Boğum aralarında daralma, Yeterince odunlaşamayan amayan çubukların n kışık ışın n soğuktan etkilenmesi, Salkımlarda seyrek tane oluşumu, umu, normal şekerlenme ve renklenmenin olmaması, Birkaç yıl l içinde i inde bağı ğın n içinde i inde omcaların kümeler halinde kuruması,

61 Bağın içerisinde filoksera ile bulaşık alanlar

62 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Zararlının emgisine reaksiyon olarak bitkinin oluşturdu turduğu u mantar tabakası amerikan asmalarında çok daha kalın n olduğundan undan % 60 dan az kumlu topraklarda bağ tesis edilecekse toprağı ğın n tipine, kireç oranına, na, bölgenin b iklim koşullar ullarına ve üzerine aşılanacak üzüm çeşidine uygun Filoksera ya dayanıkl klı amerikan anaçlar ları kullanılmal lmalıdır. Filoksera nın bulunduğu u bölgelerden b temiz bölgelere topraklı veya topraksız z asma fidan ve çubukları nakledilmemelidir. Kumlu topraklarda filoksera hareketsizleşti tiği i için i in yeni tesisler bu tip topraklara kurulmalıdır. r.

63 UNLU BİT B T ( (Planococcus citri) Bitki özsuyunu emdiği için asmada zayıflama, Üründe azalma, Salgıladığı tatlımsı madde üzerinde üreyen saprofit mantarların oluşturduğu fumajin, Fumajin özümlemeye engel olduğu için üzümde kalite düşüklüğü

64 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Çok su tutan taban arazide ve gölgelik g yerlerde bağ kurulmamalıdır. r. Zorunluluk varsa asmalar seyrek dikilmeli ve yüksek y terbiye sistemi kullanılmal lmalıdır. Bulaşık k asmaların n yaprakları seyreltilmeli, salkımlar mların n havalanması sağlanmal lanmalıdır. Kış budaması sırasında kışk ışladığı kabuklar soyulup yakılırsa yoğunlu unluğu önemli ölçüde azalır.

65 Örnekleme zamanı: Haziran-Ağustos EZE: yeşil aksamda ıslaklık

66 KAHVERENGİ KABUKLUBİT (Parthenolecanium corni) Bitki özsuyunu emmesi sonucu asmada zayıflama, Salgıladığı tatlımsı maddeler üzerinde saprofit mantarların üremesi sonucu özümleme ve solunumun engellenmesi Zarar gören tanelerde kararma (Bu durum üzüm kurutulduktan sonra da devam eder).

67 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Zararlının n kendini tesbit ettiği i yılly llık çubuklar ilkbaharda budandığı ığında bağı ğın yakınından ndan uzaklaştırılmal lmalıdır. Bulunduğu dallar üzerinde ezilmesi de zararlı yoğunlu unluğunu unu azaltır.

68 Örnekleme zamanı: Mart-Kas Kasım EZE: yumurta açılma a oranı % 60 iken

69 Ekolojik Tarımda Unlubit ve Kahverengi Kabuklubit e karşı kullanılan pestisitler Etkili madde adı ve oranı (%) Form. Doz (100 l su) Ticari adı Yazlık k yağlar g/l Sıvı 1000 ml Porkon, Opron

70 İKİNOKTALI KIRMIZI ÖRÜMCEK (Tetranychus urticae) Ergin ve nimflerin yapraklarda emgi yaparak beslenmesi sonucu küçük odacıklar halinde açık sarımsı lekeler

71 Daha sonra bu yapraklarda sararma ve kuruyarak dökülme, Yaprağın alt yüzeyinde beslendikleri yerde ağ ve iplikler

72 KÜLTÜREL ÖNLEMLER Bağ otlu bırakb rakılmamalıdır. Mümkünse yol tozlarına karşı alınmal nmalıdır. önlem Yararlılar korunarak, etkinlikleri arttırılarak, bulunmayan yerlere bulaştırılarak ve üretilip salmak suretiyle biyolojik mücadelede kullanılabilir.

73 Bir avcı akar günde kırmızıörümcek tüketebilir. İkinoktalı kırmızıörümcekmcek Avcı akar Typhlodromus sp.

74 Nabis sp. Scolothrips sp.

75 Coccinellid erginleri

76 Coccinellid yumurtaları Coccinellid larvaları

77 Chrysoperla carnea ergini, yumurtaları ve larvası

78 Predatör akarlar

79 Orius sp. ergin ve larvası

80 Örnekleme zamanı: Nisan-Eyl Eylül EZE: ort.. 8 hareketli birey/asma

81 Ekolojik Tarımda İkinoktalı kırmızıörümcek e karşı kullanılan pestisitler Etkili madde adı ve oranı (%) Form. Doz (100 l su) Ticari adı Yazlık k Yağlar Azadirachta indica (Azadirachtin) Sıvı Sıvı Türkiye de ruhsatı yok Türkiye de ruhsatı yok Neemazal T/S

82 Asma Ağustos Böceği Mekanik MücadelesiM Yumurta Zamanı: Ağustosta tesadüfen seçilen 100 adet yumurta bırakılmış dalın n % 50 sinde yumurtalar pembe renk aldığı ığında, Uygulama Şekli: Yara yerlerinin altından kesilen dallar güneş altında bırakılarak 24 saat içinde i inde dalların n suyunun çekilmesi ve yumurtaların ölmesi sağlan lanır. Ergin Zamanı: Haziran sonu- temmuz sonu sabah saatlerinde, Uygulama Şekli: Uyuşukuk halde bulunan erginler elle toplanıp imha edilir. Asma ağustos a böceb ceği nimfleri gelişmesini 5 yılday tamamladığı için in mücadele m en az 5 yıl y üst st üste sürmelidir. s

83 Asma ağustos böceği ergini

84 Teşekk ekkürler 1992 Ekolojik Tarım m Organizasyonu Derneği

BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ. Dr. Özlem Altındişli Dr. Fatma Özsemerci Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü

BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ. Dr. Özlem Altındişli Dr. Fatma Özsemerci Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü BAĞ ZARARLILARININ YÖNETİMİ Dr. Özlem Altındişli Dr. Fatma Özsemerci Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü BAĞDAKİ SORUNLAR Salkım güvesi (Lobesia botrana Den.- Schiff.) ana zararlı, Geçerli mücadele

Detaylı

ORGANİK K BAĞCILIKTA TAÇ YÖNETİMİ

ORGANİK K BAĞCILIKTA TAÇ YÖNETİMİ ORGANİK K BAĞCILIKTA TAÇ YÖNETİMİ Doç.. Dr. Ahmet Altı li Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe e Bitkileri Bölümü, B 35100 Bornova İzmir / Türkiye altindis@ziraat.ege.edu.tr Ekolojik Tarım m Organizasyonu

Detaylı

SALKIM GÜVESİ Lobesia botrana Den.et Schiff. (Lepidoptera: Tortricidae)

SALKIM GÜVESİ Lobesia botrana Den.et Schiff. (Lepidoptera: Tortricidae) CİLT IV BAĞ ZARARLILARI SALKIM GÜVESİ Lobesia botrana Den.et Schiff. (Lepidoptera: Tortricidae) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Erginlerin kanat açıklığı 10-12 mm, boyu 6 mm kadardır. Ön kanatların zemini gri renkte

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

BAĞ HASTALIK VE ZARARLILARI BAĞ HASTALIKLARI

BAĞ HASTALIK VE ZARARLILARI BAĞ HASTALIKLARI 1- Bağ Küllemesi (Uncinula necator) BAĞ HASTALIK VE ZARARLILARI BAĞ HASTALIKLARI Etmeni: Fungal bir hastalık olup kışı, bitki üzerinde geçirir. Belirtileri: Sürgünlerin uzamaya başladığı ilk andan itibaren

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Hava sıcaklığı Nem Rüzgar hızı ve yönü Güneş şiddeti Yağmur miktarı Toprak nemi sıcaklığı Yaprak ıslaklığı Zamanında doğru ilaçlama Ürün ve çevrenin korunması Gereksiz ilaçlamalar

Detaylı

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ einak@ankara.edu.tr GENEL ZARARLILAR TEMEL KAVRAMLAR Pestisit(Pesticide): Pest cide (Zararlı

Detaylı

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR PAMUKTAKİ ZARARLILARI ÖRNEKLEME ZAMANI, ÖRNEKLEME YÖNTEMİ, EZE ve MÜCADELE ZAMANLARI Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR KONU BAŞLIKLARI Tanımlar Başarılı

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

SALKIM GÜVESİ. (Lobesia botrana) TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA BİTKİ KORUMA ŞUB. MÜD.

SALKIM GÜVESİ. (Lobesia botrana) TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA BİTKİ KORUMA ŞUB. MÜD. SALKIM GÜVESİ (Lobesia botrana) TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA BİTKİ KORUMA ŞUB. MÜD. SALKIM GÜVESİ EN ÖNEMLĠ BAĞ ZARARLISIDIR Mücadelesi Müdürlüğümüzce uygulanan; Bağlarda Tahmin ve Erken Uyarı Projesi Kapsamında

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Bağ zararlıları ve Mücadelesi -Bölüm II

Bağ zararlıları ve Mücadelesi -Bölüm II Bağ zararlıları ve Mücadelesi -Bölüm II Otiorhynchus spp. (Coleoptera: Curculionidae) Bağ Maymuncukları Ergin 6-16 mm boyunda, siyah sert bir kitin deri ile kaplıdır. Elytra abdomeni örter. Baş öne doğru

Detaylı

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR PAMUK ENTEGRE MÜCADELEDE BİYOTEKNİK YÖNTEMLER Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR Entegre Mücadelede Biyoteknik Mücadele Yöntemleri İlaçların yaygın ve

Detaylı

ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ

ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ HAZIRLAYANLAR: SEMRA DİKİLİ GÜLİZAR YILDIRIM Organik tarımda, tarımsal savaş, işletmede zararlıların yoğunluğunu azaltıcı veya bulaşmasını önleyici yada rekabet

Detaylı

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI AKARLAR Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher) (Tetranychidae) İkinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.) (Tetranychidae) Avrupa kırmızıörümceği

Detaylı

ELMA İÇ KURDU. Elma iç kurdu larvası

ELMA İÇ KURDU. Elma iç kurdu larvası ELMA İÇ KURDU Kışı ağaç gövdelerinin çatlamış kabukları arasında, ambalaj ve depolama yerlerinde ördükleri kokonlar içerisinde olgun larva olarak geçiren iç kurdu larvaları, Nisan sonu-mayıs başlarında

Detaylı

Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler

Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Amacımız? Bağ

Detaylı

BAĞ KÜLLEMESĠ Uncinula necator. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD.

BAĞ KÜLLEMESĠ Uncinula necator. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. Bağlarda görülen en yaygın hastalıktır. Mücadelesine dikkat edilmediğinde ve koģullar uygun olduğunda %90 lara varan oranda verim ve kalite kayıplarına neden

Detaylı

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola BAĞ MİLDİYÖSÜ İbrahim DEMRAN Köksal AKSU Didem SAYMAN MANİSA TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİ KORUMA ŞB. MD. Manisa ilinde 1980 yılından buyana uygulanan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Projesi kapsamındadır. Salgınlar

Detaylı

a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic Hydrazide 3) Yedi noktalı gelin böceği aşağıdaki zararlı böceklerden hangisi ile beslenmektedir?

a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic Hydrazide 3) Yedi noktalı gelin böceği aşağıdaki zararlı böceklerden hangisi ile beslenmektedir? 1) Aşağıdaki hastalıklardan hangisi bağlardaki ana hastalıktır? a) Kav b) Kurşuni küf c) Ölü kol d)külleme 2) Aşağıdakilerden hangisi bitkisel hormon değildir? a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

BİYOLOJİK MÜCADELE. Dr. Bilgin GÜVEN

BİYOLOJİK MÜCADELE. Dr. Bilgin GÜVEN BİYOLOJİK MÜCADELE Dr. Bilgin GÜVEN Biyolojik mücadele nedir? Biyolojik mücadele : Zararlıların populasyon yoğunluğunu azaltmak için faydalıların insan tarafından kullanılmasıdır zararlı yönetiminde başarılı

Detaylı

GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ. Bölüm I

GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ. Bölüm I GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ Bölüm I Milattan 500 yıl önce Çinliler tarafından kültüre alınan güller, çiçeklerinin kokusu ve güzelliği nedeniyle bahçıvanlar tarafından çiçeklerin kraliçesi olarak kabul

Detaylı

Bağ zararlıları ve Mücadele

Bağ zararlıları ve Mücadele Bağ zararlıları ve Mücadele Tarihçesi: Asmanın geçmişi 150 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Dünyada halen üretimin %90 ından fazlasını sağlayan Vitis vinifera L.dir. Arkeolojik bulgulara göre bu asma

Detaylı

K MYASAL MÜCADELE EN SON BAfiVURULACAK YÖNTEMD R.

K MYASAL MÜCADELE EN SON BAfiVURULACAK YÖNTEMD R. DE ERL ÜRET C LER M Z B TK SEL ÜRET M YAPARKEN D ER CANLILARI, TOPRA I, HAVAYI VE SUYU, KISACASI ÇEVREY KORUMAK DA MA B R NC GÖREV M ZD R AKS TAKD RDE YAfiAMAK Ç N TEM Z B R ÇEVRE, ÜRET M YAPMAK Ç N TEM

Detaylı

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Prof. Dr. Celal TUNCER, Doç. Dr. İsmail ERPER 25.11.2016/SAKARYA ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Sakarya Ticaret Borsası Sakarya İli Fındık

Detaylı

ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI

ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI 27 ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI PİSİLLİDİ (Agonoscena spp.) Tanımı ve Yaşayışı: Erginleri 1.2-1.8 mm boyunda kirli-açık sarı renklidir. Kışı

Detaylı

ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint.

ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint. CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE HASTALIKLARI ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint. 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Elma karalekesi (Venturia inaequalis (Cke) Wint.) nin saprofitik ve parazitik

Detaylı

DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER

DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER 1. UĞUR BÖCEĞİ (COCCİNELLİDAE) Uğur böceği (Coccinellidae), çok yaygın olarak görülen, kırmızı kanatlı bir böcektir. Uç uç böceği de denir. Tropiklerde mavi ve yeşil renklerine

Detaylı

7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri.

7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri. 7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri. Meloidogyne spp (Kök ur nematodları): 1- Meloidogyne incognita 2- Meloidogyne javanica

Detaylı

ÖLÜKOL HASTALIĞI Phomopsis viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD.

ÖLÜKOL HASTALIĞI Phomopsis viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. Üreticiler tarafından Çelikmarazı Kömür gibi isimler verilen Ölükol Hastalığı Ege Bölgesi bağ alanlarında yoğun olarak görülmekte ve zarar yapmaktadır. Hastalık

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalığa neden olan etmen obligat bir parazittir. Hücrelerarası gelişir,

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:2008 Cilt:17-3

Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:2008 Cilt:17-3 ÇUKUROVA DA YAPRAKPİRELERİNİN [ASSYMETRESCA DECEDENS (PAOLI) VE EMPOASCA DECIPIENS PAOLI.(HOMOPTERA:CICADELLIDAE)] PAMUK BİTKİSİNDEKİ POPULASYON DEĞİŞİMLERİ* The Population Fluctuations of Leafhoppers

Detaylı

Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017

Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Ergin dişilerin vücut şekli oval olup, üzeri pürüzlü ve ortasında H şeklinde bir kabartı mevcuttur. Siyahımsı kahverengidir. Nimfleri daha

Detaylı

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI ANTEP FISTIĞI Antep fıstığı ülkemizde yetişme alanı geniş olan önemli ihraç ürünlerimizdendir.yıllık üretimimiz 30 bin ton civarındadır.meyvesinin bileşiminde %53.8 yağ %20 protein,%15 şeker ve nişasta

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae)

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae) Dişinin abdomeni gayet iri olup, ucundaki sarı renkli kıl demeti nedeniyle, bu zararlıya Altın kelebek ismi verilmiştir

Detaylı

ÖRNEKLEME VE SAYıM YÖNTEMLERİ

ÖRNEKLEME VE SAYıM YÖNTEMLERİ ÖRNEKLEME VE SAYıM YÖNTEMLERİ EKONOMİK ZARAR SEVİYESİ Herhangi bir zararlının ekonomik zarara neden olan en düşük populasyon yoğunluğuna ekonomik zarar seviyesi adı verilir. Zararlı populasyonunun bu seviyeye

Detaylı

BAĞ ÖNSÖZ. Mehmet Mehdi EKER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı

BAĞ ÖNSÖZ. Mehmet Mehdi EKER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ÖNSÖZ Bitkisel üretimde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli unsurların başında kuşkusuz zararlı organizma olarak adlandırılan hastalık, zararlı ve yabancı otlar gelmektedir. Ülkemizde yetiştirilen kültür

Detaylı

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD.

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. BAĞ MİLDİYÖSÜ MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. Manisa ilinde 1980 yılından buyana uygulanan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Projesi kapsamındadır. Salgınlar (Epidemiler) için yağmur önemli bir

Detaylı

Meyve Ağaçlarında İlaçlama Programları

Meyve Ağaçlarında İlaçlama Programları Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yayın No: 46 Yayın Tarihi: 15.11.2011 Meyve Ağaçlarında Programları Mesut İŞÇİ, Suat KAYMAK, Yusuf ÖZTÜRK, Hamza ŞENYURT Lütfen Dikkat!.. da temel esas minimum

Detaylı

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN Toprak İsteği Derin Kumlu- tınlı Kısmen kireç içeren Süzek topraklar İdeal toprak Kuru koşullarda Tabanda su tutabilen killi topraklar daha verimli

Detaylı

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi OCAK Uçkurutan (mal secco), Turunçgil dal yanıklığı (pseudomonas syringae), Antraknoz ve kahverengi meyve çürüklüğü (Phytophthora citrophthora)'ne karşı ilaçlama yapılır. Bahçede zararlı (unlu bit, kırmızı

Detaylı

BİYOLOJİK SAVAŞ. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır.

BİYOLOJİK SAVAŞ. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır. BİYOLOJİK SAVAŞ Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır. TARİHÇESİ İlk olarak 1200 li yıllarda Çin de turunçgil ağaçlarında Oecophylla smaragdina isimli karınca

Detaylı

Uzm. Sedat EREN Mayıs-2017 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR

Uzm. Sedat EREN Mayıs-2017 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR ENTEGRE MÜCADELEDE BİYOTEKNİK YÖNTEMLER Uzm. Sedat EREN Mayıs-2017 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR Entegre Mücadelede Biyoteknik Mücadele Yöntemleri İlaçların yaygın ve bazen de

Detaylı

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 37 AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri 4 Bu aylarda hava ve toprak sıcaklığının uygun olduğu günlerde toprağın derince sürülmesi yararlıdır. Böylece

Detaylı

Organik Bağ Yetiştiriciliğinde Zararlı Yönetimi. Nilgün Yaşarakıncı, Ph.D.

Organik Bağ Yetiştiriciliğinde Zararlı Yönetimi. Nilgün Yaşarakıncı, Ph.D. Organik Bağ Yetiştiriciliğinde Zararlı Yönetimi Nilgün Yaşarakıncı, Ph.D. ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ Sağlıklı tarımsal çevrede sağlıklı bitki yetiştirmek temel ilke olmaktadır. Doğal bitki

Detaylı

Patates te Çözümlerimiz

Patates te Çözümlerimiz Patates te Çözümlerimiz Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının

Detaylı

KÜLTÜR BİTKİLERİNDE ZARARLI BÖCEKLER, AKARLAR VE NEMATODLAR

KÜLTÜR BİTKİLERİNDE ZARARLI BÖCEKLER, AKARLAR VE NEMATODLAR DERS 3 KÜLTÜR BİTKİLERİNDE ZARARLI BÖCEKLER, AKARLAR VE NEMATODLAR BÖCEKLER Böcekler, dünyada en çok rastlanan canlılardandır. Bunun nedeni pek çok olumsuz şarta dirençli yapıda yaratılmış olmalarıdır.

Detaylı

E-BÜLTEN HAZİRAN 2018 HUBUBAT VERİMLERİNDE DÜŞÜŞLER ÖZBUĞDAY LİDAŞ KURULDU

E-BÜLTEN HAZİRAN 2018 HUBUBAT VERİMLERİNDE DÜŞÜŞLER ÖZBUĞDAY LİDAŞ KURULDU E-BÜLTEN HAZİRAN 2018 HUBUBAT VERİMLERİNDE DÜŞÜŞLER İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere buğday ve arpa ekim alanlarında geçen yıllara göre gerek yağış rejiminden gerekse kış aylarının ılık geçmesine bağlı

Detaylı

ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae)

ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae) ZEYTİN ZARARLILARI ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae) Tanımı ve Yaşayışı Baş ve antenler sarı, göğüs üzerinde 3 adet açık kahverengi bantlar vardır. Dişilerde karın daha geniş yapılıdır ve sonunda yumurta

Detaylı

PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE

PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR Konu Başlıkları Entegre Mücadelenin Tanımı Zararlılara Karşı Savaşım Yöntemleri Entegre Mücadelenin

Detaylı

BAĞCILIKTA BUDAMA. Doç. Dr. Murat Akkurt

BAĞCILIKTA BUDAMA. Doç. Dr. Murat Akkurt BAĞCILIKTA BUDAMA Doç. Dr. Murat Akkurt Budama Nedir? Asmaların genç (yenice) devrelerinde uygun bir terbiye şeklinin oluşturulması; ürün devresinde ise verimlilik, kalite ve gelişmeyi dengede tutarak

Detaylı

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları I İÇİNDEKİLER Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları Sayfa No: ZEYTİN ZARARLILARI STANDART İLAÇ DENEME METOTLARI... 1 ZEYTİN FİDANTIRTILI [Palpita unionalis (Hübn.) (Lep.: Pyralidae) ] STANDART

Detaylı

Hazırlayanlar: İncir Hastalıkları. İncir Zararlıları

Hazırlayanlar: İncir Hastalıkları. İncir Zararlıları Hazırlayanlar: İncir Hastalıkları Dr. Özlem Doğan İncir Zararlıları Eşref Tutmuş Ziraat Mühendisi Ziraat Mühendisi A. İNCİR HASTALIKLARI 1- Çelik Marazı; a-) Hastalık Belirtileri; Sürgünlerde büyüme duraksar

Detaylı

Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu E. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü

Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu E. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü TARIMSAL ZARARLILARLA SAVAŞ YÖNTEMLERİ Prof.Dr. Enver Durmuşoğlu E. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü İnsanlar, tarihin ilk dönemlerinden beri doğrudan ve dolaylı zararları nedeniyle tarımsal zararlılarla

Detaylı

Teknik Uyarlama: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm , ( )

Teknik Uyarlama: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm , ( ) önemli şeftali zararlıları Teknik Uyarlama: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm 2008 1.0, (13.11.2008) Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan

Detaylı

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER

DİKİM ÖNCESİ ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİMDE DİKKAT EDİLECEKLER DİKİM BROŞÜRÜ DİKİM ÖNCESİ Dikimden önce göz önünde bulundurulması gereken uygulamalar vardır. Öncelikle dikim yapacak olduğumuz parseller tüm yabancı otlardan ve bunların köklerinden temizlenmelidir.

Detaylı

ŞEFTALİ ZARARLI VE HASTALIKLARININ ZARARLI OLDUĞU PERİYOTLAR

ŞEFTALİ ZARARLI VE HASTALIKLARININ ZARARLI OLDUĞU PERİYOTLAR ŞEFTALİ ZARARLI VE HASTALIKLARININ ZARARLI OLDUĞU PERİYOTLAR Hastalık ve zararlıların, şeftali ağaçlarında görüldüğü ve zararlı olduğu periyotlar Zararlı ve Hastalıklar Doğu meyve güvesi Şeftali güvesi

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları I İÇİNDEKİLER Sayfa No: İNCİR ve NAR ZARARLILARI STANDART İLAÇ DENEME METOTLARI... 1 İNCİR BAHÇELERİNDE EKŞİLİK BÖCEKLERİ [Carpophilus spp. (Col.: Nitidulidae)] BESİ TUZAĞI UYGULAMASI STANDART DENEME METODU...

Detaylı

BAĞLARDA KÜLTÜREL İŞLEMLER. Doç. Dr. Murat AKKURT

BAĞLARDA KÜLTÜREL İŞLEMLER. Doç. Dr. Murat AKKURT BAĞLARDA KÜLTÜREL İŞLEMLER Doç. Dr. Murat AKKURT BAĞLARDA TOPRAK İŞLEME Amaçlar : Yabancı ot kontrolü Havalandırma ve sıcaklığın düzenlenmesi - mikroorganizma faaliyeti Kaymak tabakasının kırılması Besin

Detaylı

Budama Nedir? Asmaların n genç (yenice) devrelerinde oluşturulmas. turulması; gelişmeyi dengede tutarak mümkm performansa ulaşı

Budama Nedir? Asmaların n genç (yenice) devrelerinde oluşturulmas. turulması; gelişmeyi dengede tutarak mümkm performansa ulaşı BAĞCILIKTA BUDAMA Budama Nedir? Asmaların n genç (yenice) devrelerinde uygun bir terbiye şeklinin oluşturulmas turulması; ürün devresinde ise verimlilik, kalite ve gelişmeyi dengede tutarak mümkm mkün

Detaylı

Kabuklu Meyve Zararlıları- Bölüm I

Kabuklu Meyve Zararlıları- Bölüm I Kabuklu Meyve Zararlıları- Bölüm I Megagonascena viridis (Hemiptera: Psyllidae) Antepfıstığı Yeşil Psillidi Erginler 2-3 mm boyunda, baş ve thorax geniş olup vücut abdomen sonun doğru daralır. Gözler kırmızı,

Detaylı

Serin ve nemli bölgelerde elmanın en tahripkar hastalıklarından biri, belki de birincisi karalekedir.

Serin ve nemli bölgelerde elmanın en tahripkar hastalıklarından biri, belki de birincisi karalekedir. Karaleke (Venturia İnaegualis (Cke) Wint ): Serin ve nemli bölgelerde elmanın en tahripkar hastalıklarından biri, belki de birincisi karalekedir. Karaleke hastalığının emareleri bütün elma üreticileri

Detaylı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Zararlı Organizma Anoplophorachinensis(Forster, 1771) (Turunçgil uzunantenli böceği) Sınıf: Insecta Takım: Coleoptera Familya:Cerambycidae

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR

SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR Bölgemizin sahip olduğu iklim şartları dolayısıyla günümüze değin çay plantasyon alanlarımızda ekonomik boyutta zarara sebep olabilecek

Detaylı

Kimyasal savaş nedir?

Kimyasal savaş nedir? KİMYASAL SAVAŞ Kimyasal savaş nedir? Tarımsal savaş; zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiği altında tutmak amacıyla kimyasal bileşiklerin kullanıldığı tarımsal savaş yönetimidir. Tarihçesi M.Ö 12.

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ İLİNDE BAĞLARA ZARAR VEREN BENZERKANATLI (HOMOPTERA) BÖCEK TÜRLERİNİN DAĞILIMI VE BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ

KAHRAMANMARAŞ İLİNDE BAĞLARA ZARAR VEREN BENZERKANATLI (HOMOPTERA) BÖCEK TÜRLERİNİN DAĞILIMI VE BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ KAHRAMANMARAŞ İLİNDE BAĞLARA ZARAR VEREN BENZERKANATLI (HOMOPTERA) BÖCEK TÜRLERİNİN DAĞILIMI VE BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Cengiz BAHADIROĞLU Serap AVGIN Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI Antraknoz, nohut sineği ve yeşil kurt hakkında bilgiler verilecektir. Nohut antraknozu, Ascochyta rabiei adlı mantar tarafından meydana getirilen, Dr. Metin BABAOĞLU Ziraat

Detaylı

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları I İÇİNDEKİLER Sayfa No: FINDIK ZARARLILARI STANDART İLAÇ DENEME METOTLARI... 1 DALKIRAN [Xyleborus dispar (Fabr.)] ve DALDELEN [Lymantor coryli (Perris) (Col.: Scolytidae)] STANDART İLAÇ DENEME METODU...

Detaylı

ELMA KARALEKE HASTALIĞI

ELMA KARALEKE HASTALIĞI ELMA KARALEKE HASTALIĞI Tanımı ve Zarar Şekli Hastalık elma ve armut ağaçlarının yaprak, meyve ve sürgünlerinde zarar yapar. Yaprakta oluşan lekeler, başlangıçta yağlımsı görünüştedir, giderek zeytin rengini

Detaylı

Turunçgil Zararlıları. Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017

Turunçgil Zararlıları. Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Turunçgil Zararlıları Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Salyangoz ve Sümüklü Böcekler Salyangoz (Helix sp.) Sümüklü böcek (Limax sp.) Nemli yerlerde yaşarlar. Testere şeklideki dilleri ile bitkilerin meyve,

Detaylı

ÖNEMLİ SÜS BİTKİLERİ ZARARLILARI

ÖNEMLİ SÜS BİTKİLERİ ZARARLILARI 46 ÖNEMLİ SÜS BİTKİLERİ ZARARLILARI Prof. Dr. Celal Tuncer 1, Arş. Gör. Onur Aker 2 1 Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Atakum - Samsun 2 Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun

Detaylı

BU BELGE İSPANYA NIN ARAGON EYALETİNDE BULUNAN GENEL GIDA MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI BİTKİ KORUMA MERKEZİ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.

BU BELGE İSPANYA NIN ARAGON EYALETİNDE BULUNAN GENEL GIDA MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI BİTKİ KORUMA MERKEZİ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. BU BELGE İSPANYA NIN ARAGON EYALETİNDE BULUNAN GENEL GIDA MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI BİTKİ KORUMA MERKEZİ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. DIRECCIÓN GENERAL DE ALIMENTACIÓN Centro de Protección Vegetal Genel Gıda Müdürlüğü

Detaylı

Archived at http://orgprints.org/19251

Archived at http://orgprints.org/19251 TRAKYA BÖLGESİNDE ORGANİK ŞARAPLIK ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ŞARAP YAPIMI Dr. Yılmaz BOZ 1 yboz@bagcilik.gov.tr, Dr. Arzu GÜNDÜZ 1, arzugunduz@bagcilik.gov.tr, Dr. Cengiz ÖZER 1 cengizozer@bagcilik.gov.tr,

Detaylı

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Yeşil Budama Gözlerin uyanmasından

Detaylı

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. BAĞ Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. BAĞ Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü BAĞ Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Ankara - 2011 2 * Bu kitapçık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica )

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ekin kambur biti ergin ve larvası EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ergin, esmer kırmızı renkli 2.5-3 mm boyda ve silindirik şekillidir. Baş, göğsün altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe

Detaylı

KAYISI-BADEM HASTALIK VE ZARARLILARINA KARŞI KULLANILACAK BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ

KAYISI-BADEM HASTALIK VE ZARARLILARINA KARŞI KULLANILACAK BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ Sert Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Bakteriyel Kanser Ve Zamklanma (Pseudomonas syringae pv. syringae) % 25 Metalik Bakıra Eşdeğer %98 Bakır Sülfat Suda çözünebilir %3 lik Bordo Bulamacı, Safa Göztaşı kristaller

Detaylı

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-F Miray DAĞCI Ömür Mehmet KANDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı ve Hedefi.. 2 2. Afit

Detaylı

Turunçgil beyazsineği (Dialeurodes citri) Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli :

Turunçgil beyazsineği (Dialeurodes citri) Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli : Turunçgil beyazsineği (Dialeurodes citri) Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli : Erginleri üzerini kaplayan beyaz toz şeklindeki mumsu madde nedeniyle beyaz renkte görülür. Boyu 1-1.5 mm dir. Yumurtaları oval

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. AYVA Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. AYVA Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü AYVA Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Ankara - 2011 * Bu kitapçık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİNLERDE

Detaylı

Arboridia adanae (Dlabola) (Hemiptera: Cicadellidae) nin populasyon değişimine ve zarar oranına farklı üzüm çeşitlerinin etkisi 1

Arboridia adanae (Dlabola) (Hemiptera: Cicadellidae) nin populasyon değişimine ve zarar oranına farklı üzüm çeşitlerinin etkisi 1 BİTKİ KORUMA BÜLTENİ 2009, 49 (2): 55-66 Arboridia adanae (Dlabola) (Hemiptera: Cicadellidae) nin populasyon değişimine ve zarar oranına farklı üzüm çeşitlerinin etkisi 1 İnanç ÖZGEN 2 Yusuf KARSAVURAN

Detaylı

ARTFONİL DEFOLLİANTLAR. 48 g/l Ethephon.

ARTFONİL DEFOLLİANTLAR. 48 g/l Ethephon. ARTFONİL 48 g/l Ethephon Ürün Detayları: Sera veya açıkta yetiștirilen hibrit çeșitlerde sadece yeșil olgunluk așamasına gelmiș domates salkımlarına püskürtme biçiminde uygulama yapıldığında turfanda ürün

Detaylı

Göz ve / veya Tomurcuk sistemi

Göz ve / veya Tomurcuk sistemi Göz ve / veya Tomurcuk sistemi PT TT ST PT: Primer tomurcuk ST: Sekonder tomurcuk TT: Tersiyer tomurcuk Asmada Gözler Karışık tomurcuklardan oluşan bir sistemdir. Morfolojik olarak gözler en dışta iki

Detaylı

ASMANIN ÇOĞALTILMASI

ASMANIN ÇOĞALTILMASI ASMANIN ÇOĞALTILMASI Asmalar başlıca iki yolla çoğaltılır; Eşeyli (tohumla) Eşeysiz TOHUMLA (EŞEYLİ) ÇOĞALTMA Asmalar biyolojik olarak yabancı döllenmeleri nedeniyle, tohumdan elde edilen bitkiler çok

Detaylı

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR 2015 BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR Bitki Koruma Ürünleri 1 Bitki Koruma Ürünü Nedir? İlaç Seçimi ve Hazırlanması BKÜ Kullanırken Uyulması Gereken Kurallar BKÜ Kullanımı

Detaylı

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları T A G E M. Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı

Bitki Zararlıları Standart İlaç Deneme Metotları T A G E M. Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı I İÇİNDEKİLER Sayfa No FINDIK ZARARLILARI STANDART İLAÇ DENEME METOTLARI... 1 DALKIRAN [Xyleborus dispar (Fabr.)] ve DALDELEN [Lymantor coryli (Perris) (Col.: Scolytidae)] STANDART İLAÇ DENEME METODU...

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) 8. Familya: Curculionidae Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) Sitophilus granarius (L.) Erginler koyu kahve veya kırmızımsı gri renkte, 3-5 mm. boydadır. Baş kısmı

Detaylı