MÜZEYYEN SENAR IN TEDAVİ TAMAMLANDI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MÜZEYYEN SENAR IN TEDAVİ TAMAMLANDI"

Transkript

1 Ebola alarmı Dünya Sağlık Örgütü nün Batı Afrika da 961 kişinin ölümüne neden olan ebola salgınının, diğer ülkeler için de risk oluşturduğunu açıklamasının ardından tüm dünya dikkatini bu virüse verdi. Ebola virüsü ile ilgili bilgiler paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, Ebola kendini ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama gibi belirtilerle gösterir dedi. Ebola 2014 de Batı Afrika da (Liberya, Gine ve Sierra Leone, Nijerya) salgın olarak görülmesinin ardından tüm dünya virüs için alarma geçti. Virüsü taşıyan hastanın kanı veya kanlı vücut sıvılarıyla temasla, hastaya kullanılmış olan iğnelerle bulaştğını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko virüsün havadan geçmediğini ve bir solunum hastalığı olmadığını söyledi. Dr. Hakko Ebola yiyecek ve sularla da bulaşmaz. Ayrıca Ebola ile karşılaşmış ancak belirtisi olmayan kişinden de geçmez diye konuştu. Dr. Hakko, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama ile kendini gösteren Ebola virüsünün temastan sonraki 2-21 gün içinde ortalama 8-10 günde hastalığa neden olduğunu anlattı. Ebola tedavisinin sadece destek tedavisi olduğunu belirten Dr. Hakko, Yani, hastanın sıvı elektrolit dengesini sağlamak, oksijen desteği vermek, tansiyonunu dengelemek, komplikasyonları tedavi etmektir dedi. Ne kadar erken tanı konur ve destek tedavisi başlarsa o kadar iyi yanıt alınacağını belirten Dr. Hakko, Maalesef ilk vakalarda ateş ve baş ağrısı gibi tanı koydurucu olmayan belirtiler nedeniyle yanlış tanılar konmuş ve kayıplar yaşanmıştır. Hasta hemen

2 izolasyona alınmalı, tanı için örnek gönderilmeli ve destek tedavisi bir an önce başlanmalıdır. Ancak yine de hastalığa özgün tedavi olmadığından ölüm oranı çok yüksektir diye konuştu. Doğal rezervuarı bilinmiyor Ebola virüsünün Liberya, Gine ve Sierra Leone de salgın yaptığını ancak Kongo, Gabon, Güney Sudan, Nijerya, Uganda da da görüldüğünü dile getiren Dr. Hakko, Ebola virüsünün doğal rezervuarı bilinmiyor. Ancak, hayvandan insana geçtiği düşünülmekte ve daha çok yarasalardan kuşkulanılmaktadır dedi. Dr. Hakko, 8 Ağustos 2014 tarihi itibariyle kuşkulu ve kanıtlamış vaka sayısının 1779, ölüm sayısının 961, laboratuvarda kanıtlanmış vaka sayısının ise 1134 olarak açıklandığını söyledi. MÜZEYYEN SENAR IN TEDAVİ TAMAMLANDI Türk Sanat Müziği sanatçısı Müzeyyen Senar, tedavi gördüğü hastaneden sabah saatlerinde taburcu edildi. 17 Şubat 2014 tarihinde yüksek ateş şikayeti ile kızı Feraye ve oğlu Ömer Işıl, tarafından Özel Bodrum Hastanesi ne kaldırılan Türk sanat müziğinin efsane ismi Müzeyyen Senar ın sağlığı durumu düzelince evine döndü. Özel Bodrum Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr.Gamze Cengiz tarafından tedavisine devam edilen Müzeyyen Senar ın sırtında deri altında yer alan cilt altı enfeksiyonunun cerrahi müdahale ile alınmasının, ardından tansiyonu düşen sanatçının kontrol altında tutuluyordu.

3 Senar ın sağlık durumu hakkında gazetecilere bilgiler veren Senar ın doktoru Özel Bodrum Hastanesi dahiliye uzmanı Dr. Gamze Cengiz, Müzeyyen Senar ın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu ve sağlığına kavuştuğunu söyledi. Senar ın ateşinin de normale düştüğünü belirten Cengiz, Ateşi yok, beslenmesi güzel, tansiyonu gayet normal. 4 gündür hastanemizde tedavi görüyordu. Bundan sonra tedavisine antibiyotikle evinde devam edilecek. Gayet iyi taburcu ediyoruz. Cildinde apse vardı o tedavi edildi. Ardından idrar yolu enfeksiyonu saptanmıştı ikisi birden devam etti ve bugünde taburcu oluyor dedi. Müzeyyen Senar ın kızı Feraye Işıl ise, çok mutlu olduklarını belirterek, Taburcu oluyoruz, annemi evimize götürüyoruz. Hastaneye çok teşekkür ediyorum. Annemin tansiyonu, ateşi çok normal dedi. Ünlü sanatçılarda telefonla aradı Hijyen şartlarından dolayı çok ziyaretçi kabul etmediklerini anlatan Işıl, Mikrobik bir durum olduğu için herkesi içeriye alamadık. Ama çok telefonlar geldi. Tarkan, Sezen Aksu, Sibel Can, Müjdat Gezen gibi ünlü isimlerde aradılar. Kendilerine teşekkür ediyorum ifadelerini kullandı. Senar daha sonra ambulansla Bodrum un Yokuşbaşı ndaki evine götürüldü. Sedye ile evine alınan Senar ın yüzünün güldüğü ve oldukça mutlu olduğu gözlendi. Senar ın eve getirildiği sırada yolda bekleyen komşularından Mehmet Türkdoğan ise, Senar ın hastalığından dolayı çok üzgün olduklarını ancak Senar ın sağlığına yeniden kavuşmasının kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.

4 HORLAMA HASTALIĞI YAŞAM KALİTENİZİ DÜŞÜRMESİN Ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık olduğu zaman ortaya çıkan gürültülü sese horlama adı verilir. Kişinin kontrolünde olmayan horlama toplumun yüzde 45 inde görülüyor. Tüm gece boyunca süren sık ve yüksek sesli horlama, kişide sağlık problemlerine yol açabileceği gibi ev halkına da rahatsızlık vererek yaşam kalitesini düşürüyor. Özel Bodrum Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Süleyman Ali Zennuboğlu, yaşla birlikte artan horlama probleminin en sık şişman erkeklerde görüldüğünü belirtti ve ekledi : Kişi horlama nedeniyle uykusunda yeterince dinlenemez. Dinlenmeden geçirilen gecenin gündüzü uykulu, yorgun ve verimsiz geçer. Özellikle uyku sırasında nefessiz kalan kişiler daha dikkatli olmalı ve mutlaka bir KBB uzmanına muayene olmalıdır.

5 TIKAYICI TİPTE HORLAMA YAŞAMINIZI TEHDİT EDEBİLİRÖzel Bodrum Hastanesi KBB Uzmanı Op.DrZennuboğlu nun verdiği bilgiye göre horlamanın en ağır biçimi tıkayıcı tipte olanı yani uyku apnesi ( nefesin kesilmesi)10 saniyenin üzerinde ve bir saat içinde 7 den fazla görülürse yaşam ciddi şekilde tehdit altında demektir. Apneli hastalarda uykuda kan oksijen düzeyi aşırı oranda düşer. Oksijenin düştüğü bu dönemde kalp kanı daha çok pompalamak zorunda kalır bir süre sonra kalp ritmi bozulurken, yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesi gelişir. HORLAMANIN NEDENLERİ KBB Uzmanı Op.Dr.Zennuboğlu yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen horlamanın nedenlerinin, 4 ana başlık halinde özetlenebileceğini belirtti:dil ve boğaz kaslarındaki gerginliğin azalması, boğazdaki dokuların aşırı büyük olması, yumuşak damak ve küçük dilin aşırı sarkık ve uzun olması sonucu boğaza doğru hava yolunu daraltması,alerji ve yapısal bozukluklara bağlı burun tıkanıklıkları. HORLAMA TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ? Horlamanın bir çok tipinin tedavi edilebilir olduğunu söyleyen Op.Dr.Zennuboğlu şunları söyledi: Horlama uvulopalatofarengoplasti ameliyatı (UPPP) ile veya radyofrekans yöntemleri ile tedavi edilebilir. Cerrahinin çok riskli veya hasta tarafından istenilmediği durumlarda boğaza basınçlı hava veren maske takarak (CPAP) kişi uyuyabilir. Kronik olarak horlayan her çocuk KBB uzmanı tarafından detaylı olarak muayene edilmeli, bademcik ve geniz eti ameliyatının gerekli olduğu durumlarda cerrahi müdahale çocuğun sağlığına ve gelişimine çok önemli yararlar sağlayacaktır. HORLAMAYI ÖNLEYİCİ KİŞİSEL ÖNLEMLER Sportif bir yaşam biçimi seçilmeli, Horlayan kişiler uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen allerji ilaçlarını uykudan önce almamalı, Aşırı yorgunluktan, uykudan 4 saat önce alkol almaktan 3 saat önce de ağır yemekten sakınmalı, Uykuda sırt üstü yatmak yerine yana yatmak tercih edilmeli. Yatağınızın baş tarafı daha yukarıda olacak şekilde tüm yatağınız yaklaşık olarak 10 cm bir tarafa doğru çeviriniz.

6 NEJAT İŞLER İN YOĞUN BAKIM TEDAVİSİ SÜRÜYOR Sanatçı Nejat İşler in tedavi süreciyle ilgili Acıbadem Bodrum Hastanesi Başhekimi Dr. Aydın Aksoy 20 Ocak 2014 Pazartesi günü (bugün) saat itibariyle şu bilgileri verdi: Hastamız Nejat İşler in sağlık durumuyla ilgili sabah saatlerinde kamuoyuyla paylaştığımız; yoğun bakım tedavisinin sürdüğü ve yoğun bakım servisindeki kritik sürecin devam ettiği bilgisini tekrarlamak istiyoruz. Yine aynı açıklamada; uygulanan yoğun bakım bölümüne özgün destek tedavilerine ve planlanan diğer tedavilere adım adım olumlu yanıt vermeye başladığını söylediğimiz Nejat İşler in, bu durumunda bir değişiklik olmadığını belirtiyoruz. Nejat İşler in sağlık durumuyla ilgili medyaya ve sosyal medyaya yansıyan bazı haberlere dikkat çeken Dr. Aydın Aksoy, kendisini takip eden doktorlardan gelmediği sürece, sanatçının sağlık durumu ile ilgili bilgilerin yeraldığı haberlere itibar edilmemesini önemle rica ederek, Kamuoyunu ve sevenlerini doğru bilgilendirmek adına sanatçımızın sağlık durumuyla ilgili gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz dedi.

7 ÇOCUKLAR ARTIK GÜVENLE OYNAYABİLECEKLER Bodrum Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Bodrum un çeşitli yerlerine yapılan veya yenilen çocuk oyun parkları güzel bir görüntü oluşturuyor. Bazı parklardaki eski oyun aletleri yenileriyle değiştirilirken birçok bölgeye de yeni parklar yapıldı. Çocukların herhangi bir şekilde zarar görmeden güvenli bir şekilde oyun oynayabilmeleri için oyun parklarının zeminleri kauçukla kaplandı. Cumhuriyet Mahallesi Severcan Caddesi Rotary Pirires Parkı, B.B. Binnaz Karakaya Spor Salonu yanı Emin Anter Parkı, Kumbahçe Mahallesi Tarla Sokak Parkı, Yokuşbaşı Mahallesi Albatros Sitesi üzerindeki park, Yeniköy Mahallesi Zarife Özelbey Parkı, Gümbet Mahallesi 65 Evler Parkı, Yokuşbaşı Mahallesi Fabrika Sokak Parkı, Kumbahçe Mahallesi Sarıaslan Parkı, Torba Ali Haydar Ersoy Parkı, Gümbet Severcan Caddesi Melisa Sitesi karşısındaki park ve Gümbet Dolgu Parkı na toplam 6 bin 500 m² kauçuk döşendi. Çocuk oyun parklarının zeminlerine döşenen kauçuklar koruyucu, darbe emici, esnek özellikleri sayesinde çocuk oyun alanlarında ve diğer kullanılan alanlarda düşme durumunda yaralanmaların önüne geçebilen bir ürün olup kum ve diğer oyun alanları malzemelerine göre daha temiz ve hijyeniktir. Demonte olabilme özelliği sayesinde çok kolay bir şekilde tamiri ve bakımı yapılabilir, suyla temizlenebilir. Kauçukların teknik özellikleri: Zenger monoblok kaymaya engel olur.

8 Islak ve eğimli yüzeylerde kaymayı önler, aşınmaz, izolasyon sağlar. Düşme etkisini azaltır, yaralanmaları önler. Asit dış etken ve mevsim değişikliklerinden etkilenmez. Tamamen çevrecidir. Nem ve dış etkenlere karşı ses ve ısı yalıtımı vardır. DİYABET VE OBESİTE GÜNCELLEMESİ Bodrum Belediyesi nin katkılarıyla Diyabetle Yaşam Derneği Bodrum Şubesi tarafından, hızlı artışı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü nün alarm verdiği ve bulaşıcı hastalık olarak tanımladığı şeker hastalığı ve onun temel nedenlerinde biri olan obesite konusunda güncel bilgileri paylaşmak üzere 11 Ocak 2014 cumartesi günü saat de Ramada Otel Bodrum da bir toplantı düzenlenecektir. Muğla ilinde görev yapan konuyla ilgili tüm sağlık çalışanlarının (aile hekimleri, diyetisyenler kardiyologlar, iç hastalıkları uzmanları, pediatrisler, fizik tedavi uzmanları, göz hekimleri, diyabet hemşireleri, kadın doğum uzmanları ile çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları) davet edildiği toplantıda Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan ile Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da birer konuşma

9 yapacaktır. Toplantıya Türkiye Diyabet Vakfı Genel Sekreteri ve Gazi Üniversitesi Endokrin Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yetgin, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrin Ana Bilim Dalı ndan Prof. Dr. Temel Yılmaz ile Diyabetle Yaşam Derneği Bodrum Şubesi Genel Sekreteri ve Bodrum Devlet Hastanesi Diyetisyeni Banu Belkıs Aş konuşmacı olarak katılacaktır. Gerek Türkiye Diyabet Vakfı nın gerekse Diyabetle Yaşam Derneği nin çalışmalarında, diyabet ve obesitenin önlenebilir ve kontrol tedavi edilebilir hastalıklar olduğu, günümüz modern yaşam ve beslenme şeklinin obesite ve dolayısıyla kronik hastalıklarının sıklığını katlanarak arttırdığı vurgulanmaktadır. Bu nedenle özellikle obesiteye kozmetik bir sorundan ziyade bir hastalık olarak yaklaşmak ve öncelikle önleyerek bilimsel veriler ışığında tedavi etmek her iki kuruluşun da çalışmalarının temel hedefleridir. PROGRAM: Açılış Uz. Dr. Özden Bahadır ARSEVEN-Diyabetle Yaşam Der. Bodrum Şb Dr. Mehmet Gödekmerdan Bodrum Kaymakamı Mehmet Kocadon Bodrum Belediye Başkanı Obesite ve Dokular ve Beyin İlişkisi Prof. Dr. İlhan Yetkin

10 Gazi Ün. Tıp Fak. Endokrinoloji B. D. Türkiye Diyabet Vakfı Genel Sekreteri Obesite ve Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi Dyt. Banu Belkıs Aş Bodrum Devlet Hastanesi Öğle Yemeği Tip 1 ve Tip 2 Diyabette Tanı, Komplikasyonlar ve Takip Prof. İlhan Yetkin Gazi Ü. Tıp Fak. Endokrinoloji B. D. Türkiye Diyabet Vakfı Genel Sekreteri Tip 1 ve Tip 2 Diyabette Tedavi 2013 Prof. Dr. Temel Yılmaz İ. Ü. Tıp Fak. Endokrinoloji B. D. Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Tartışma ve kapanış Yolların Ömrü Uzatılıyor Konacık Belediyesi, beldedeki aşınan asfalt yolları

11 asfaltlayarak ömrünü uzatıyor. Başkan Mehmet Tosun yapılan çalışma sayesinde, ömrü bitmek üzere olan asfalt yolların, en az yıl daha kullanılabileceğini söyledi.. Başkan Tosun, yasa gereği Bodrum yarımadasında bulunan 11 belediyenin tek belediye olması nedeniyle kapatılmasına az bir süre kala Konacık Belediyesi, olarak son hizmetlerini yaparak, uzun süre sorun yaşanmaması için önlem aldıklarını belirtiyor. Bu kapsamda, aşınan asfalt yollar da bir kat daha asfaltlanıyor. Çalışmalar, beldenin ana arterlerinden biri olan Alparslan Türkeş Bulvarı nda başladı. Yol çift yönlü olarak, bir kat daha asfaltlanıyor. Yılın son gününde çalışmaları inceleyen Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, yapılan çalışmanın aşınma tabakası atmak olduğunu belirterek, Şuanda beldemiz genelinde, 10 sene önce asfaltlamış ve altyapısını tamamlamış olduğumuz bölgelerde aşınma tabakasını atıyoruz. Arkadaşlar da şuanda hummalı bir şekilde çalışıyorlar. Bulvarın da son kat asfaltı atılıyor. İnşallah bundan sonra da burayı, olağan üstü bir şey olmadığı sürece en az sene kullanacağız. En son biz, buradaki altyapı-üstyapı çalışmalarımızı tamamlayıp 2005 yılında asfaltladık, kullanıma hazır hale getirdik. Yaklaşık 9 yıldan beri bu yolu bu şekilde kullanıyorduk. dedi. Beldenin Geleceği Düşünülerek Yapılıyor Yapılan çalışmanın Karayolları tarafından da yapılan bir çalışma olduğunun ve tamamen beldenin geleceğinin düşünülerek yapıldığının altını çizen Başkan Mehmet Tosun, Tespit edilen yollara 5 cm lik aşınma tabakası atıyorlar. Buradan da, Küçük Sanayi Sitesi nin olduğu bölgelerde yollarımız var, oraya geçecekler. Kenar mahallelerimizde de asfaltlanacak yollarımız var ama şuna çok dikkat ediyoruz: Buraya şöyle bir baktığımızda, altyapı anlamda hiç eksik olmadığını, elektrik ve iletişim hatlarının yer altına alındığını görüyorsunuz. Yani burada bu yol, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kazılmayacak.

12 Çalışanlarımıza çok teşekkür ediyoruz, 2 gün süren yağmurdan sonra hemen çalışmaya başladılar. İnşallah 1 hafta 10 gün sonra bitireceğiz. diyen Başkan Mehmet Tosun, Yani bir taraftan da bizim belediyemiz şuanda, diğer kenar bölgelerde bulunan tali yollardaki altyapı eksikliği, bordür döşeme, yağmur suyu drenajı çalışmalarına devam ediyor. açıklamasında bulundu. Avrupa Standartlarına Getiriliyor Daha önce yolları asfaltlarken, aşınma tabakası için 20 cm bordür yüksekliği bırakıldığını belirten Başkan Mehmet Tosun, Önce yolun altyapısını bitirmişiz. Şuanda burada 20 cm olan bordür yüksekliği son atılan aşınma asfaltı ile birlikte 5-6 cm ye düşmüştür. Avrupa nın her yerinde bu böyledir zaten. Bundan sonra bu yolda aşınma olursa asfalt kazınarak kaldırılacak ve tekrar yapılacak, üste ilave yapılmayacak. dedi. Kaldırımla yol arasındaki yüksekliğin 5-6 cm olmasının, hem engelli olan hem de diğer vatandaşlara kullanım kolaylığı sağladığını ifade eden Başkan Mehmet Tosun, yağmurun yolu etkilememesi için de yüzde 2 oranında eğim verilerek, yağmur suyunun yoldan tahliye edildiğini, böylece asfaltın ömrünün arttığını belirtti.

HORLAMA HASTALIĞI YAŞAM KALİTENİZİ DÜŞÜRMESİN

HORLAMA HASTALIĞI YAŞAM KALİTENİZİ DÜŞÜRMESİN HORLAMA HASTALIĞI YAŞAM KALİTENİZİ DÜŞÜRMESİN Ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık olduğu zaman ortaya çıkan gürültülü sese horlama adı verilir. Kişinin kontrolünde olmayan horlama toplumun yüzde

Detaylı

BÖBREK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN 7 NEDEN

BÖBREK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN 7 NEDEN BÖBREK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN 7 NEDEN Ülkemizde her 7 kişiden birinde görülen kronik böbrek rahatsızlıklarının en yaygın nedeni, sağlıksız ve bilinçsiz yaşam alışkanlıkları olarak belirtiliyor. Tansiyon

Detaylı

MÜZEYYEN SENAR HASTANEYE KALDIRILDI

MÜZEYYEN SENAR HASTANEYE KALDIRILDI MÜZEYYEN SENAR HASTANEYE KALDIRILDI Bodrum hayatını sürdüren Müzeyyen Senar sabah saat 09.30 sularında hastaneye kaldırıldı. Yüksek ateş şikayeti ile Bodrum da bulunan özel Bodrum Hastanesi ne kaldırılan

Detaylı

Motosiklet ile Bodrum dan Afrika nın en ucuna gidip, geldi

Motosiklet ile Bodrum dan Afrika nın en ucuna gidip, geldi Motosiklet ile Bodrum dan Afrika nın en ucuna gidip, geldi Bodrum da Reklam Art şirketinin sahibi reklamcı Giray Türker, 102 gün süren maceralı yolculuğunu tamamladı. Bodrum dan güney Afrika ya gitmek

Detaylı

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI 1-7 NİSAN KANSER HAFTASI 1-7 nisan Kanser haftası nedeniyle Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, bir açıklama da bulundu. Bu konuda ki açıklama metni aynen şöyle: 01-07 Nisan Tüm Dünyada halkı

Detaylı

Horlama hastalığı umutsuz değil

Horlama hastalığı umutsuz değil Horlama hastalığı umutsuz değil Normal erişkin insanların en az %45'i zaman zaman horlamaktadır. %25'i sürekli olarak horlamaktadır. Horlama problemi en sık şişman erkeklerde görülür ve yaşla birlikte

Detaylı

2 GÜNDE 4 TÜRKİYE REKORU 7 MADALYA

2 GÜNDE 4 TÜRKİYE REKORU 7 MADALYA 2 GÜNDE 4 TÜRKİYE REKORU 7 MADALYA Atletizm Federasyonu tarafından İstanbul da hafta sonunda düzenlenen Türkiye Masterlar Atletizm Şampiyonası na Bodrum dan yarışmalara katılan İZAK sporcusu Fatma Anter

Detaylı

Bodrumspor dış transferde ilk imzayı attı

Bodrumspor dış transferde ilk imzayı attı Bodrumspor dış transferde ilk imzayı attı Spor Toto 3. Lige çıktığı ilk yıldan büyük başarı göstererek 2. Ligi zorlayan Bodrum Belediyesi Bodrumspor dış transferde ilk imzayı attı. Bir çok takımın transfer

Detaylı

AGIZ VE DİŞ SAĞLIĞIN ÖNEMİ ANLATILDI

AGIZ VE DİŞ SAĞLIĞIN ÖNEMİ ANLATILDI AGIZ VE DİŞ SAĞLIĞIN ÖNEMİ ANLATILDI Bodrum Bahçeşehir Koleji Anaokulu öğrencileri, Ağız ve Diş Sağlığı etkinlikleri kapsamında, Diş Hekimi Fatma İldem i okullarında ağırladı. Fatma İldem, dişlerin neden

Detaylı

İNAF GARİ İÇİN, BODRUMCA KONUŞANLAR OYUNCULAR ARANIYOR

İNAF GARİ İÇİN, BODRUMCA KONUŞANLAR OYUNCULAR ARANIYOR İNAF GARİ İÇİN, BODRUMCA KONUŞANLAR OYUNCULAR ARANIYOR İnaf Gari Yapımcı Yönetmen Harun Özakıncı nın çekimlerine başlayacağı 3. GARİ sinema filmi İNAF GARİ filminde rol alacak oyuncular, Bodrum lehçesiyle

Detaylı

Başkan Kocadon mimar ve mühendislerle buluştu

Başkan Kocadon mimar ve mühendislerle buluştu Başkan Kocadon mimar ve mühendislerle buluştu Bodrum Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Kocadon, beraberindeki heyet ile birlikte Türk Mühendis ve Mimar Odaları

Detaylı

Dokuz Tip Mizaç Modeli

Dokuz Tip Mizaç Modeli Dokuz Tip Mizaç Modeli Eğitimde yeni bir çatı model doğuyor Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen Dokuz Tip Mizaç Modeli Semineri TED Bodrum Koleji

Detaylı

300 GENÇ GİRİŞİMCİ BODRUM DA TOPLANDI

300 GENÇ GİRİŞİMCİ BODRUM DA TOPLANDI 300 GENÇ GİRİŞİMCİ BODRUM DA TOPLANDI JCI Türkiye Genç Liderler ve Girişimciler (JCİ) Derneği nin JCI Bodrum Şubesinin ev sahipliğinde düzenlediği ve 3 gün süren Ulusal Olağan Genel Kurulu Bodrum da gerçekleştirildi.

Detaylı

2 GÜNDE 4 TÜRKİYE REKORU 7 MADALYA

2 GÜNDE 4 TÜRKİYE REKORU 7 MADALYA 2 GÜNDE 4 TÜRKİYE REKORU 7 MADALYA Atletizm Federasyonu tarafından İstanbul da hafta sonunda düzenlenen Türkiye Masterlar Atletizm Şampiyonası na Bodrum dan yarışmalara katılan İZAK sporcusu Fatma Anter

Detaylı

NEJAT İŞLER İSTANBUL'A SEVK EDİLDİ

NEJAT İŞLER İSTANBUL'A SEVK EDİLDİ NEJAT İŞLER İSTANBUL'A SEVK EDİLDİ Acıbadem Bodrum Hastanesi Başhekimi Dr. Aydın Aksoy: HASTAMIZ UÇAK AMBULANS İLE İSTANBUL A TRANSFER EDİLMİŞTİR 17 Ocak 2014 tarihinde Acıbadem Bodrum Hastanesi Acil Servisi

Detaylı

NEJAT İŞLERİ DOSTLARI ZİYARET EDİYORLAR

NEJAT İŞLERİ DOSTLARI ZİYARET EDİYORLAR NEJAT İŞLERİ DOSTLARI ZİYARET EDİYORLAR Sanatçı Nejat İşler in tedavi süreciyle ilgili Acıbadem Bodrum Hastanesi Başhekimi Dr. Aydın Aksoy yazılı bir açıklama daha yayınladı. Aksoy açıklamasında, hastanenin

Detaylı

Bodrum da turistik işletmeler donanımı ve gıda fuarı

Bodrum da turistik işletmeler donanımı ve gıda fuarı Bodrum da turistik işletmeler donanımı ve gıda fuarı Bodrum da Turistik İşletmeler Donanımı ve Gıda Fuarı açıldı. Bodrum da, Marmaris Fuarcılık Organizasyon (MARFO) tarafından Bodrum Turistik İşletmeler

Detaylı

BODTO dan Başkanlara Teşekkür

BODTO dan Başkanlara Teşekkür BODTO dan Başkanlara Teşekkür Seçimlerin yaklaştığı şu günlerde görev süreleri dolmak üzere olan belediye Başkanlarını ziyaret eden BODTO Yönetim kurulu Başkanı Mahmut Kocadon ve Meclis Başkanı İlhan Ersan,

Detaylı

Yalıkavak, Türkiye Yelken Federasyonu Yarı Yıl Kupasına ev sahipliği yapıyor

Yalıkavak, Türkiye Yelken Federasyonu Yarı Yıl Kupasına ev sahipliği yapıyor Yalıkavak, Türkiye Yelken Federasyonu Yarı Yıl Kupasına ev sahipliği yapıyor Türkiye Yelken Federasyonu ve Yalıkavak Belediyesi nin organizasyonluğunda gerçekleştirilen Türkiye Yelken Federasyonu Yarı

Detaylı

Şiddet bahane, yandaş bankaya para aktarılacaktı

Şiddet bahane, yandaş bankaya para aktarılacaktı Şiddet bahane, yandaş bankaya para aktarılacaktı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Eski Disiplin Kurulu Üyesi ve spor hukukçusu Av. Remzi Kazmaz, spor müsabakalarındaki şiddeti önlemek bahanesiyle hayata

Detaylı

SAĞLIK BÜLTENİ POLİKLİNİĞİMİZ AÇILDI.

SAĞLIK BÜLTENİ POLİKLİNİĞİMİZ AÇILDI. SAĞLIKBÜLTENİ KadıköyBelediyesiSağlıkİşleriMüdürlüğü Cilt1,Sayı1 POLİKLİNİĞİMİZAÇILDI. SEVGİLİKADIKÖYLÜLER, KadıköyBelediyesivatandaşların sağlığıileilgilibiryenilikdahagerçek leştirdi.eğitimmahallesindebulunan

Detaylı

HORLAMA VE TIKAYICI UYKU APNESĠ HASTALIĞI. Prof. Dr. Ali Vefa YÜCETÜRK Celal Bayar Ün. Tıp Fak. KBB AD Öğretim Üyesi

HORLAMA VE TIKAYICI UYKU APNESĠ HASTALIĞI. Prof. Dr. Ali Vefa YÜCETÜRK Celal Bayar Ün. Tıp Fak. KBB AD Öğretim Üyesi HORLAMA VE TIKAYICI UYKU APNESĠ HASTALIĞI Prof. Dr. Ali Vefa YÜCETÜRK Celal Bayar Ün. Tıp Fak. KBB AD Öğretim Üyesi TANIM Horlama ve buna eşlik eden solunum düzensizlikleri ile karakterize klinik tablolardır.

Detaylı

Denize En Çok Mavi Yakışır

Denize En Çok Mavi Yakışır Denize En Çok Mavi Yakışır Denize en çok MAVİ yakışır sloganıyla Bodrum Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Bodrum Deniz Dibi Temizlik Kampanyası yerli yabancı turistlerin de sıklıkla denize

Detaylı

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi MANİSA HABER Soğuklarla birlikte sinüzit vakalarında artış yaşanıyor Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Pınar, havaların

Detaylı

Şerif Kocadon için mevlit

Şerif Kocadon için mevlit Şerif Kocadon için mevlit 85 yaşında aramızdan ayrılan Bekir Şerif Kocadon için evinde mevlit okundu. Bodrum eşrafından merhum Mehmet Kocadon un oğlu, Fatma Kocadon un eşi; Bodrum Belediye Başkanı Mehmet

Detaylı

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ ADAYLARI TANITILDI

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ ADAYLARI TANITILDI HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ ADAYLARI TANITILDI Halkların Demokratik Partisi Bodrum İlçe Örgütü Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Erdem, Bodrum Belediye Başkan Adayı Ayşe Nur Doksat ve Eş başkan

Detaylı

BORÇU KARŞILIĞINDA KÖPEĞİNE HACİZ GELDİ

BORÇU KARŞILIĞINDA KÖPEĞİNE HACİZ GELDİ BORÇU KARŞILIĞINDA KÖPEĞİNE HACİZ GELDİ Bodrum da yaşayan 50 yaşındaki Mahmut Yazoğlu nun 7 yıldır baktığı Labrador Retriever cinsi Ares isimli köpeği borç karşılığında icra memurlarınca haczedildi. Haciz

Detaylı

Ebola virüsü İstanbul'a geldi!

Ebola virüsü İstanbul'a geldi! On5yirmi5.com Ebola virüsü İstanbul'a geldi! Ebola Virüsü İstanbul'a Geldi! Ebola Nedir? Afrika'da birçok insanın ölmesine sebep olan Ebola virüsünün İstanbul'a gelmiş olduğundan şüpheleniliyor. Yayın

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

BODTO MECLİSİ 1. YILINI DOLDURDU

BODTO MECLİSİ 1. YILINI DOLDURDU BODTO MECLİSİ 1. YILINI DOLDURDU 12 Mayıs 2013 yılında yapılan Bodrum Ticaret Odası (BODTO) seçimlerinin ardından oluşan yeni meclisin 1. yılını doldurması nedeniyle düzenlenen yemekte, eski ve yeni ticaret

Detaylı

HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI

HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI OCAK 1 Isparta İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Şarkikaraağaç Dr. Sadettin Bilgiç Devlet Hastanesi HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI Doküman Kodu YÖN.PL.02 Yürürlük Tarihi 02.01.2012 Revizyon Tarihi

Detaylı

Bodrum Deniz Dibi Temizlik

Bodrum Deniz Dibi Temizlik Bodrum Deniz Dibi Temizlik Kampanyası, Gümüşlük ten başladı Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen Bodrum Deniz Dibi Temizlik Kampanyası, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon un da katılımıyla Gümüşlük

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

ORGANLARI 5 KİŞİYE HAYAT VERDİ

ORGANLARI 5 KİŞİYE HAYAT VERDİ Organ bağışı BODRUM BAHÇEŞEHİR KOLEJİ NDE ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ Bodrum Bahçeşehir Koleji Ortaokul öğrencileri, Fen ve Teknoloji dersi kapsamında Bodrum Acıbadem Hastanesi Anestezi

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

İNGİLTERE DEKİ DOKTORLAR UYDURUYORSUN DEDİĞİ HASTAYI, TÜRK DOKTOR TEDAVİ ETTİ

İNGİLTERE DEKİ DOKTORLAR UYDURUYORSUN DEDİĞİ HASTAYI, TÜRK DOKTOR TEDAVİ ETTİ İNGİLTERE DEKİ DOKTORLAR UYDURUYORSUN DEDİĞİ HASTAYI, TÜRK DOKTOR TEDAVİ ETTİ İngiltere de Şubat ayından beri yüksek ateş, epileptik atak ve şiddetli ağrı şikayeti İle defalarca İngiltere deki hastanelere

Detaylı

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI EBOLA VİRÜS HASTALIĞI 1 EBOLA VİRÜS HASTALIĞI (EVH) Ebola virüs hastalığı, viral hemorajik ateşlerden biridir. Akut, sistemik, zoonotik bir hastalıktır. Fatalite hızı yüksektir. İnsanlarda ve maymun, şempanze,

Detaylı

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Güvenlik Raporlama Sistemi Güvenlik raporlama sistemi; Hastanelerde meydana gelen olaylardan ders çıkartmak ve benzer olayların bir daha yaşanmasını engellemek amacıyla oluşturulan

Detaylı

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Beyin Tümörleri Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Sizde mi Diş Sıkıyorsunuz? Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir.

Detaylı

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar Tıkanıklığı Nedir? Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar tıkanıklığı özellikle ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkan ve kalp krizine kadar götüren bir hastalıktır. İleri yaşlarda ortaya

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

ÇANKIRI GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YILLIK PLAN

ÇANKIRI GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YILLIK PLAN MESLEK ESASLARI DERSİ PEKİŞTİRİLECEK KONULAR/BECERİLER/LAR Hasta Odası Hazırlama Hasta odası 3 20 20 Eylül 2017 Çarşamba 22 Eylül 2017 Cuma Hasta yatağı yapımı İçinde hasta olan yatağın yapımı Muayene

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Prof. Dr. Nedim Çakır Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Yoğun bakım ünitesinde

Detaylı

KAYIP KIZI BODRUM POLİSİ BULDU

KAYIP KIZI BODRUM POLİSİ BULDU KAYIP KIZI BODRUM POLİSİ BULDU İstanbul da bir süre önce evini terk eden genç kızı Bodrum polisi buldu. Ulusal televizyon kanallarında kızının eviden ayrıldıktan sonra bir daha geri dönmediğini açıkladığını

Detaylı

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur.

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur. Dr.Armağan HAZAR ZATÜRRE (PNÖMONİ) Zatürre yada tıbbi tanımla pnömoni nedir? Halk arasında zatürre olarak bilinmekte olan hastalık akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül

Detaylı

BODRUM DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREVDE

BODRUM DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREVDE BODRUM DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREVDE Bodrum da sağlık çalışanları iş bıraktı. Bodrum Devlet Hastanesi önünde buluşan sağlık meslek örgütü temsilcileri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, emeklilik hakları

Detaylı

EĞİTİMİN PLANLANAN TARİHİ

EĞİTİMİN PLANLANAN TARİHİ 2015 PLANI İN KONUSU İN Cİ GÜVENLİ CERRAHİ UYGULAMALARI Hizmet İçi Toplantı Salonu 05/01/2015 1 Saat İlgili CERRAHİ GÜVENLİK + PRE-OP HAZIRLIK Hizmet İçi Toplantı Salonu 09/01/2015 1 Saat İlgili BASI YARASINI

Detaylı

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyb. Hemş. Dr. Selda ÇELİK İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim

Detaylı

B.B Bodrumspor 3 Acıpayam Gençlik spor 2

B.B Bodrumspor 3 Acıpayam Gençlik spor 2 B.B Bodrumspor 3 Acıpayam Gençlik spor 2 Bal liginde averajla lider olan Bodrumspor, 3-2 kazandığı karşılaşma ile liderliğini sürdürdü. Karşılaşmada ligin alt sıralarında lig de kalma mücadelesi veren

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI ORDU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI

SAĞLIK BAKANLIĞI ORDU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI YÖN.PL.03 04.05.2009 1 / 5 OCAK Riskli Birimlerde Temizlik Ve Dezenfeksiyon Riskli Birim Temizlik Şirket (29) OCAK Mutfak Eğitimi Besin Kalitesi/Yiyecek Satın Alma Ve Kontrol Yöntemleri Gıda Mühendisi

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit NEFRİT Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Genel Bilgiler Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron

Detaylı

Balıkesir Tabip Odasından MERS ve Ebola açıklaması

Balıkesir Tabip Odasından MERS ve Ebola açıklaması 1 KASIM 2014 Balıkesir Tabip Odasından MERS ve Ebola açıklaması BALIKESİR (AA) - Balıkesir Tabip Odası, MERS ve Ebola virüsleri hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. Odada düzenlenen toplantıda konuşan

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON ÖNLEMLERİ Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON HEDEFLERİ Hastene enfeksiyonlarında başarı olmanın temel stratejisi olan Standart Önlemleri kapsamalıdır.

Detaylı

H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler. Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi)

H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler. Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi) H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi) İnfluenza olarak da bilinen grip, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini

Detaylı

Ocak Ayında 8 planlı eğitime toplam 99 kişi katılmıştır.

Ocak Ayında 8 planlı eğitime toplam 99 kişi katılmıştır. 2014 YILI OCAK AYI HİZMET İÇİ İ El Hijyeni Endikasyonları, Eldiven Kullanım Kuralları, El Antiseptikleri İle İlgili Genel Kurallar, Alkol Bazlı El Antiseptikleri İle İlgili Alınması Gereken Önlemler EĞİTİMİ

Detaylı

Hazırlayan

Hazırlayan Yürürlük i:14.09.2012 ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ Revizyon i: PROSEDÜRÜ Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması - Revize edildi. - Yeni eklendi - İptal edildi Madde No - 4.2, 4.3.2-4.3.3, 4.3.4, 4.3.5,

Detaylı

Neden İspanyol gribi?

Neden İspanyol gribi? İSPANYOL GRİBİ Neden İspanyol gribi? Adını İspanya dan almış olmasına rağmen hastalığın ilk olarak 1917 yılının baharında Avusturya da başladığı tahmin ediliyor.ispanyol gribi denmesinin sebebiyse;birçok

Detaylı

2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI

2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI 2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI Eğitim Konusu Eğitimi Veren Birim/Kişi KATILIMCI Eğitim Süresi Eğitim Tarihi Eğitim Yeri Panik Değerler & Panik Değer Bildirimi Laboratuvar Birim Sorumlusu

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

BEZMİÂLEM. Horlama ve Uyku. Apne Sendromu VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı.

BEZMİÂLEM. Horlama ve Uyku. Apne Sendromu VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı. Horlama ve Uyku Apne Sendromu BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Polikliniği rtibat : 0212 453 17 00 GH-02 V;01/2010 Horlama ve Uyku Apne Sendromu

Detaylı

EĞİTİM SAATİ EĞİTİMİN YERİ

EĞİTİM SAATİ EĞİTİMİN YERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU İSTANBUL ANADOLU KUZEY BÖLGESİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ GÖZTEPE VE ARAŞTIRMA HASTANESİ PLANI DÖNEM: 2013 YILI Sıra

Detaylı

ACİL HEMŞİRELER DERNEĞİ

ACİL HEMŞİRELER DERNEĞİ ACİL HEMŞİRELER DERNEĞİ İÇERİK Acil nedir? Acil Hasta nedir? Acil hemşireliği nedir? Riskli hasta nedir? Acil serviste riskli hastalar hangileridir? Neler risk düşündürmeli? Ne yapılmalı? ACİL NEDİR? Acil

Detaylı

Bodrum yeni parklar ve sosyal alanlar kazanıyor

Bodrum yeni parklar ve sosyal alanlar kazanıyor Bodrum yeni parklar ve sosyal alanlar kazanıyor Bodrum Belediyesi, yarımada genelinde çocuk oyun gruplarının da yer aldığı; dinlenme, yürüyüş, bisiklet ve spor alanlarından oluşan yeşilliklerle kaplı park

Detaylı

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans HASTA GÜVENLİĞİ Sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği, sağlık bakım hizmetlerinin sunum süresince hastaya zarar verilmesini önlemek amacıyla kuruluş ve çalışanlar tarafından alınan önlemlerdir Amaç hataları

Detaylı

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD de görülmüş ve

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN TANITIMI GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN TANITIMI Güvenlik raporlama sisteminin amacı; Hastanelerde meydana gelen

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

Göğüs Hastalıkları. Bronkoskopi

Göğüs Hastalıkları. Bronkoskopi Göğüs Hastalıkları Bronkoskopi Bronkoskopi nedir? Hava yollarını incelemeyi sağlayan işlemin adıdır. Ucunda kamera olan ince tüp şeklindeki aletle uygulanır. Bronkoskop doktorunuzun akciğerlerinizin içindeki

Detaylı

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI Bariatrik ameliyatlar sadece kilo kaybı sağlayarak fiziksel değişim sağlamazlar, asıl önemli olan kilo kaybı sonrası vücudumuz için bu 7 önemli

Detaylı

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER Gribin nasıl bir hastalık olduğunu, Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini, Grip aşısını ve ne zaman aşı olmamız

Detaylı

HERKES BODRUM A KOŞUYOR

HERKES BODRUM A KOŞUYOR HERKES BODRUM A KOŞUYOR Global Ports projesinin yapılacağı Bodrum Global Run adlı 15 kilometrelik yarışın yapılacağı Bodrum Yolcu Limanının başında, yönetici olarak Gonca Uygun bulunuyor. 27 Nisan Pazar

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİNDE ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

HASTA GÜVENLİĞİNDE ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTA GÜVENLİĞİNDE ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE İZOLASYON ÖNLEMLERİ Dr. Nazan ÇALBAYRAM Bir hastanenin yapmaması gereken tek şey mikrop saçmaktır. Florence Nightingale (1820-1910) Hastane Enfeksiyonları

Detaylı

SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI BİLGİ FORMU

SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI BİLGİ FORMU SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI BİLGİ FORMU KİŞİSEL BİLGİLER Adınız: Soyadınız: Doğum Tarihi: Doğum Yeri: Adres: (Ev) (İş) Telefon:(Ev): (İş) (Cep) E-mail: Eğitim Durumunuz: Mesleğiniz: KİLO

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK

KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK % 3 sodyum klorür sudaki çözeltisi 50 ml, 100 ml, 150 ml ve 250 ml Damar içine (intravenöz) uygulanır. Etkin madde : Her 100 ml çözelti 3.0 gr sodyum klorür Yardımcı

Detaylı

10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ile 'Obeziteyle Mücadele' işbirliği protokolü İzmir

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU Hamza KADI Veteriner Hekim Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Viroloji Laboratuvarı Tarihçe 12. yy da bugünkü Tacikistan bölgesinde

Detaylı

Bodrum da Çukurova Kültür ve Dayanışma Derneği kuruldu

Bodrum da Çukurova Kültür ve Dayanışma Derneği kuruldu Bodrum da Çukurova Kültür ve Dayanışma Derneği kuruldu Bodrum Yarımadasında yaşayan Çukurovalılar tarafından Bodrum Çukurova Kültür ve Dayanışma Derneği kuruldu. Bodrum da yaşayan turizmci Birol Yoleri

Detaylı

BODRUM SATRANÇ TURNUVALARI

BODRUM SATRANÇ TURNUVALARI BODRUM SATRANÇ TURNUVALARI Bodrum Küçükler ve Yıldızlar Takım Satranç Turnuvaları Tamamlandı Küçükler Takım Satranç Turnuvası Bodrum Küçükler Takım Satranç Turnuvası 09-10 Ocak 2016 tarihlerinde toplamda

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI). KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. SHKS (Sağlık Hizmet Kalite Standartları) zorunlu dokümanları oluşturuldu.

Detaylı

Ocak Ayında...7... planlı eğitime toplam...224... kişi katılmıştır.

Ocak Ayında...7... planlı eğitime toplam...224... kişi katılmıştır. 2015 YILI OCAK AYI HİZMET İÇİ İ Güvenlik Raporlama Ve Bildirimi 05.01.2015 46 Sağlık İstatistikleri,Tıbbi Terminoloji,Veri Toplama Ve Veri Girişi,Veri Değerlendirme Yöntemleri CENK YÜCELTEKİN 06.01.2015

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir.

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. KULLANMA TALİMATI ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: DL-alfa tokoferol, mikrokristalin selüloz, laktoz monohidrat,

Detaylı

ACIBADEM BODRUM A ONKOLOJİ MERKEZİ AÇTI

ACIBADEM BODRUM A ONKOLOJİ MERKEZİ AÇTI ACIBADEM BODRUM A ONKOLOJİ MERKEZİ AÇTI SAĞLIK TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLMASI BEKLENİYOR Muğla ve Ege Bölgesi için büyük önem taşıyan Onkoloji Merkezi, Acıbadem Bodrum Hastanesi bünyesinde hizmete

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

Bodrum da bir ilk, kapalı kort hizmete girdi

Bodrum da bir ilk, kapalı kort hizmete girdi Bodrum da bir ilk, kapalı kort hizmete girdi Bodrum Golf Tenis A.Ş. tarafından Bodrum Golf ve Tenis Kulübü nde yapılan ve Bodrum da bir ilk olan kapalı kort, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon tarafından

Detaylı

IÜ LÜ ÖGRENCILER YAPTI: TEK SARJLA 500 KM GIDIYOR

IÜ LÜ ÖGRENCILER YAPTI: TEK SARJLA 500 KM GIDIYOR IÜ LÜ ÖGRENCILER YAPTI: TEK SARJLA 500 KM GIDIYOR Portal : www.akithaber.com İçeriği : Gündem Tarih : 18.09.2014 Adres : http://www.akithaber.com/iu-lu-ogrenciler-yapti--tek-sarjla-500-km-gidiyor_h1803808.html

Detaylı

Ocak Ayında...7... planlı eğitime toplam...224... kişi katılmıştır.

Ocak Ayında...7... planlı eğitime toplam...224... kişi katılmıştır. 15 YILI OCAK AYI HİZMET İÇİ İ Güvenlik Raporlama Ve Bildirimi 05.01.15 46 Sağlık İstatistikleri,Tıbbi Terminoloji,Veri Toplama Ve Veri Girişi,Veri Değerlendirme Yöntemleri CENK YÜCELTEKİN 06.01.15 İlk

Detaylı

KALP KRİZİ GEÇİREN, FATİH BOZOĞLU NUN DURUMU İYİ

KALP KRİZİ GEÇİREN, FATİH BOZOĞLU NUN DURUMU İYİ KALP KRİZİ GEÇİREN, FATİH BOZOĞLU NUN DURUMU İYİ Bodrum Gündem gazetesi sahibi ve Kent Tv Sokağın Sesi programının yapımcısı-sunucusu gazeteci arkadaşımız Fatih Bozoğlu, ziyaret için gittiği Bolu da geçirdiği

Detaylı

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI. Doç. Dr. Gönül ŞENGÖZ. 27 Ocak 2015 İstanbul Sağlık Müdürlüğü

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI. Doç. Dr. Gönül ŞENGÖZ. 27 Ocak 2015 İstanbul Sağlık Müdürlüğü EBOLA VİRÜS HASTALIĞI Doç. Dr. Gönül ŞENGÖZ 27 Ocak 2015 İstanbul Sağlık Müdürlüğü Sunum Planı Ebola Virüs Hastalığı 2014 Batı Afrika Salgını Haseki EAH hasta deneyimi Sağlık Bakanlığı uygulamaları DSÖ

Detaylı

Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü

Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü Amaç Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Uyku Bozuklukları Laboratuvarı nda tetkik edilen 86 hastanın klinik ve polisomnografik

Detaylı

Rehabilitasyon Hizmetleri

Rehabilitasyon Hizmetleri 14. HAFTA Rehabilitasyon Hizmetleri Hastalık, kaza veya yaralanma sonucu gelişen sınırlanmış fonksiyonel kapasitenin, geçici veya kalıcı yetersizliklerin, hastalığın tedavisi ile birlikte veya tedavi sonrası,

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı