Öfke ve Öfke İle Başetme. Uzm. Hemş. ŞİRİN HARKIN BEÜ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKİYATRİ KLİNİĞİ 2016

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Öfke ve Öfke İle Başetme. Uzm. Hemş. ŞİRİN HARKIN BEÜ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKİYATRİ KLİNİĞİ 2016"

Transkript

1 Öfke ve Öfke İle Başetme Uzm. Hemş. ŞİRİN HARKIN BEÜ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKİYATRİ KLİNİĞİ 2016

2 ANKET oöfkemi KONTROL EDEBİLİYORUM. okavgadan UZAK DURUYORUM otartişirken SESİMİ YÜKSELTMİYORUM. osabah KALKTIĞIMDA STRESLİ OLMUYORUM. oinsanlarla KONUŞURKEN TERS VE KABA CEVAPLAR VERMİYORUM. oinsanlara GÜLER YÜZLÜ DAVRANIYORUM. odüşüncelerimi İÇİME ATMAYIP, İFADE EDİYORUM. otartişirken HAKARET VE KÜFÜR ETMİYORUM.

3 EVETLER; o0-3 ARASI İSE : SİNİRLERİNİZE HAKİM OLMALISINIZ. HER AN PARLAMAK İÇİN FIRSAT ARIYORSUNUZ. KENDİNİZİ RAHATLATMAK İÇİN SPOR VE SANATLA UĞRAŞABİLİRSİNİZ. SAKİN OLMAYA ÇALIŞMALISINIZ. o3-6 ARASI İSE: ŞİDDETE BAŞVURMUYORSUNUZ ANCAK ZAMAN ZAMAN ÖFKENİZİ KONTROL ALTINDA TUTAMIYORSUNUZ. BİRAZ DAHA SAKİN OLMALI VE ÖFKENİZLE BAŞA ÇIKMALISINIZ. o6-8 ARASI İSE:TEBRİKLER! ÖFKENİZİ KONTROL ALTINDA TUTABİLDİĞİNİZ GİBİ ŞİDDETE DE BAŞVURMUYORSUNUZ. BU ÖZELLİĞİNİZİ ÇEVRENİZDE ÖFKESİNİ KONTROL EDEMEYEN ARKADAŞLARINIZA DA AŞILAMALISINIZ.

4 ÖFKE Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal tepkidir. Şiddeti hafif huzursuzluktan şiddete kadar değişebilen duygusal bir durumdur. Charles Spielberger 4

5 ÖFKE o ÖFKE DOĞAL, İNSANA ÖZGÜ, BELİRLİ BİR DÜZEYDE NORMAL KABUL EDİLİR BİR DUYGUDUR. o ÖFKE BİR DUYGUDUR, DAVRANIŞ DEĞİLDİR. o ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR. o ÖFKE YAŞANMASI GEREKEN BİR DUYGUDUR.

6 ÖFKE HER BİREYİN ÖFKELENDİĞİ DURUMLAR FARKLIDIR. BİRİNİN ÖFKELENDİĞİNE BİR DİĞERİ GÜLÜP GEÇEBİLİR. AYRICA BİR BİREY AYNI KONUYA BAZEN ÖFKELENİRKEN BAZEN ÖFKELENMEYEBİLİR. ÖFKE DUYGUSUNUN YAŞANMA BİÇİMİ ONU İYİ YA DA KÖTÜ KILAR.

7 ÖFKE SALDIRGANLIK İLİŞKİSİ SALDIRGANLIK ÖFKEYLE İLİŞKİLİDİR ANCAK İKİSİ AYNI ŞEY DEĞİLDİR. SALDIRGANLIK BİR DAVRANIŞ, ÖFKE İSE BİR DUYGU İFADESİDİR SALDIRGAN DAVRANIŞ : BAĞIRMAK, KIZMAK, EŞYALARI TAHRİP ETMEK, DUVARLARA VURMAK GİBİ...

8 ÖFKE İLE İLGİLİ YANLIŞ DÜŞÜNCELER o o o o o o o o BAĞIRARAK, BİR YERLERİ YUMRUKLAYARAK ÖFKEYLE BAŞA ÇIKILMIŞ OLUR. ÖFKE HER ZAMAN ANINDA İFADE EDİLMELİDİR. KADINLAR, ERKEKLERDEN DAHA AZ ÖFKELENİR. BAZI İNSANLAR HİÇ ÖFKELENMEZ. TV DE İZLEDİĞİMİZ ŞİDDET, SPOR YA DA BAŞKA REKABET UNSURU İÇEREN DURUMLAR ARACILIĞIYLA ÖFKE BOŞALTILIR. SALDIRGANLIK İNSANIN İÇGÜDÜSEL DAVRANIŞIDIR. ÖFKE HER ZAMAN YIKICI, İSTENMEYEN BİR DUYGUDUR. ÖFKENİN SÖZEL İFADE EDİLMESİ HER ZAMAN ARZU EDİLİR BİR ŞEYDİR.

9 ÖFKE NEDENLERİ BUZ DAĞININ SUYUN ÜSTÜNDE KALAN KISMI ÖFKEDİR. ÖFKENİN ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLAN PEK ÇOK DUYGU SUYUN ALTINDA GİZLİDİR.

10 HANGİ DURUMLARDA UTANÇ HİSSETTİĞİMİZDE, HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIĞIMIZDA, KENDİMİZİ ENGELLENMİŞ HİSSETTİĞİMİZDE, HAKSIZLIĞA UĞRADIĞIMIZDA, KISKANÇLIK HİSSETTİĞİMİZDE, YALNIZLIK, İTİLMİŞLİK, KAYGI HİSSETTİĞİMİZDE, SIKILDIĞIMIZDA, ANLAŞILAMADIĞIMIZI HİSSETTİĞİMİZDE ÖFKELENERİZ?

11 ÖFKELENDİĞİMİZDE ANLATABİLİRİZ DİNDİREBİLİRİZ UNUTABİLİRİZ GİZLEYEBİLİRİZ HEDEF DEĞİŞTİREBİLİRİZ KONTROL EDEBİLİRİZ PASİF OLARAK AĞLAYABİLİRİZ DOĞRUDAN YÜZLEŞEBİLİRİZ AŞIRI TEPKİ VEREBİLİRİZ

12 ÖFKENİN KONTROL EDİLMESİ ÖFKE YIKICI, ZARAR VERİCİ BİR BİÇİMDE DEĞİL, GELİŞTİRİCİ, GİRİŞİMDE BULUNMAYA YÖNLENDİRİCİ, YARATICILIĞI KULLANMAYA ZORLAYICI OLARAK ORTAYA KONABİLMELİDİR.

13 Öfkemizi kontrol edemediğimizde olumsuz sonuçlarını görmeye başlarız. Bunlar; fizyolojik, düşünsel ve davranışsal boyutta yaşanır.

14 Öfke Durumunda Vücut Tepkileri Stres ve gerginlik başlar Adrenalin salgısı artar Nefes alıp verme sıklaşır Kalp atışları hızlanır Kan basıncı artar Kan şekeri artar Baş ağrısı Vücut ve zihin savaş ya da kaç tepkisi için hazırdır. 14

15 ÖFKE VE TEPKİLERİ ÖFKE VE ZİHİNSELTEPKİLER KONSANTRASYON BOZUKLUĞU DÜŞÜK PERFORMANS UNUTKANLIK UYKUSUZLUK DİKKATSİZLİK

16 ÖFKE VE DAVRANIŞSAL TEPKİLER MADDE BAĞIMLILIĞI HUZURSUZLUK ACELECİLİK İLAÇ KULLANIMI AŞIRI YEMEK YEME SALDIRGANLIK ALKOLİZM SİGARA TİRYAKİLİĞİ

17 ÖFKE UYGUN ŞEKİLDE İFADE EDİLMEDİĞİNDE!!! BAŞ AĞRISI MİDE RAHATSIZLIKLARI SOLUNUM PROBLEMLERİ CİLT PROBLEMLERİ DOLAŞIM PROBLEMLERİ VAR OLAN FİZİKSEL RAHATSIZLIKLARIN KÖTÜLEŞMESİ DUYGUSAL PROBLEMLER HİPERTANSİYON PSİKOSOMATİK HASTALIKLAR (ÜLSER, ALERJİLER, CİLT RAHATSIZLIKLARI... ) YA DA DEPRESYON GİBİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR.

18 HERHANGİ BİR KİMSE ÖFKELENEBİLİR. BU KOLAYDIR. NE VAR Kİ; DOĞRU İNSANA DOĞRU DERECEDE DOĞRU ZAMANDA DOĞRU MAKSATLA DOĞRU BİÇİMDE ÖFKELENMEK, İŞTE BU KOLAY DEĞİLDİR. ARİSTO

19 Öfke kişi için ne zaman problem haline gelir? 1.Öfkelendiğiniz zaman kendinizi kontrolsüz durumda hissettiğiniz oluyor mu? 2.Öfkelendiğiniz durumlarda daha sonradan onaylamayacağınız davranışlarda/sözlerde bulunuyor musunuz?

20 Öfke kişi için ne zaman problem haline gelir? 3.Öfkelendiğiniz zaman SOSYAL veya İŞ HAYATINIZA yoğunlaşmada güçlük çekiyor musunuz? 4.Öfkenizi azaltmak ve sakinleşmek için alkol veya hap kullanıyor musunuz? 5.Öfkeniz sonucunda tutuklandığınız veya yasal zorluklarla karsılaştığınız oldu mu?

21 ÖFKE KONTROLÜ ÖFKE KONTROLÜNDE TEMEL AMAÇ; SALDIRGANLIKTAN UZAK, ŞİDDET İÇERMEYEN, KİŞİNİN KENDİSİNE VE ÇEVRESİNE ZARAR VERMEYECEK ŞEKİLDE DUYGUSUNU İFADE BECERİSİ KAZANMASIDIR. ÖFKE KONTROLÜNÜ ÖĞRETEN PEK ÇOK YÖNTEM VARDIR. DOĞRU YÖNTEM KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞEBİLİR. BİREYİN KİŞİLİK ÖZELLİĞİ, YAŞAM TARZINA UYGUN OLANIN SEÇİLMESİ ETKİLİ SONUCA ULAŞTIRIR.

22 ÖFKEYLE BAŞETMEDE KULLANILAN YANLIŞ YOLLAR ÖFKEYİ YOK SAYMAK ÖFKEYİ BAŞKASINA AKTARMAK ÖFKEYİ SALDIRGANCA ORTAYA KOYMAK ÖFKEYİ KENDİNE YÖNELTMEK

23 ÖFKE KONTROLÜNDE TEMEL İLKELER KONU SİZİN İÇİN ÖNEMLİYSE MUTLAKA KONUŞUN. SORUNU DÜŞÜNÜP AÇIKLIK KAZANDIRMAYA ZAMAN AYIRIN. BEN DİLİYLE KONUŞUN İNSANLARIN FARKLI OLDUĞU GERÇEĞİNİ KABUL EDİN. HİÇBİR SONUCA VARMAYAN TARTIŞMALARA GİRMEYİN.

24 ÖFKEYLE OLUMLU BAŞETME YOLLARI HANGİ DUYGUNUZ ÖFKEYE YOL AÇIYOR? ÖNCE ASIL DUYGUNUZU FARK EDİN. HAKKINIZI KORUYUN ANCAK NE PASİF NE SALDIRGAN OLMADAN! GEREKTİĞİNDE MOLA ALIP SAKİNLEŞİN! ABARTILI VE DRAMATİK DÜŞÜNCELERİNİZİ SORGULAYIN ASIL NEDENİNİ BULUN! DUYGULARINIZI ANLATTIĞINIZ BİR GÜNLÜK TUTUN. YAZI YAZMAK ZOR GELİYORSA RESİM DE YAPABİLİRSİNİZ. ASIL SORUN ÖFKE DEĞİL, İFADE EDİLME BİÇİMİDİR UNUTMAYIN.

25 ÖFKELİ İSENİZ DERİN NEFES ALIN: ÖFKE TEPKİSİ VERMEDEN ÖNCE EN AZ 10 DEFA DERİN NEFES ALIP VERİN, SONRA TEPKİ VERİN ÇATIŞMA ORTAMINDAN BİR SÜRE UZAKLAŞIN TARTIŞMAYI ERTELEYİN KOŞUN ENERJİNİZİ BOŞALTIN İŞİ KOMİKLİĞE VURUN, GÜLÜN,KAHKAHA ATIN FİLM İZLEYİN BİR MEŞGULİYET BULUN

26 ÖFKELENMEYİN!... AFFEDİN!... İNTİKAM ALIP DA SONUNDA PİŞMAN OLMAKTANSA, AFFEDİP DE PİŞMAN OLMAK DAHA İYİDİR. AFFETMEK GÜÇLÜYÜ DAHA GÜÇLÜ YAPAR. AFFETMEK KONTROLÜ YENİDEN SİZE KAZANDIRIR. AFFETMEYİ SEÇTİĞİNİZDE ÇEVRENİZDEKİLER SİZE DAHA OLUMLU YAKLAŞIR. AFFETMEK SİZİ ÖZGÜRLEŞTİRİR. AFFETMEMEK EN ÇOK SİZİ ÜZER.

27 KONTROL ETME BEN HİÇ BİR ŞEYE KIZMAM, ÖFKELENMEM DEMEK YERİNE, KIZDIĞIMIZ ŞEYLERİN FARKINA VARIP BUNLARI UYGUN BİR ŞEKİLDE İFADE ETMEMİZ, KULLANABİLECEĞİMİZ EN ETKİLİ YÖNTEMDİR. Fizyolojik uygulamalar (GEVŞEME=NEFES EGZERSİZİ KAS GEVŞETME SPOR ) DÜŞÜNCE DÜZENLEME TEKNİĞİ (OLAYLARA BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRME ) PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ İLETİŞİM YÖNTEMİ MİZAHA BAŞVURMA ÇEVRE DEĞİŞİKLİĞİ

28 ÖFKE YÖNETİMİ GEVŞEME ( NEFES EGZERSİZİ KAS GEVŞETME SPOR ) DİYAFRAMINIZDAN DERİN NEFESLER ALIN; GÖĞSÜNÜZÜN ÜST KISMIYLA NEFES ALMANIZ SİZİ RAHATLATMAZ. NEFES ALIP VERDİĞİNİZDE GÖĞSÜNÜZ DEĞİL, KARNINIZ ŞİŞMELİDİR. DERİN NEFESLERİNİZİ ALIRKEN, KENDİ KENDİNİZE TEKRAR TEKRAR GEVŞE! YA DA SAKİN OL! DİYEREK TELKİNDE BULUNUN.

29 BELLEĞİNİZDEN ÇAĞIRARAK YA DA HAYAL EDEREK SİZİ GEVŞETECEK BİR YER YA DA ORTAMI DÜŞÜNÜN VE GÖZÜNÜZÜN ÖNÜNE GETİRMEYE ÇALIŞIN. KENDİMİZİ ZORLAMAYACAĞINIZ, YAVAŞÇA YAPILAN YOGA- TÜRÜ EGZERSİZLERLE KASLARINIZI GEVŞETMEYE ÇALIŞIN. BU TEKNİKLERİ HERGÜN PRATİK YAPARAK EZBERLERSENİZ, DAHA SONRA KARŞILAŞACAĞINIZ GERGİN ORTAMLARDA OTOMATİK OLARAK UYGULAYABİLİRSİNİZ.

30 DÜŞÜNCE DÜZENLEME TEKNİĞİ (OLAYLARA BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRME ) BU STRATEJİ EN BASİT ANLAMIYLA DÜŞÜNME TARZINIZI DEĞİŞTİRMEK DEMEKTİR. KIZGIN İNSANLAR DÜŞÜNCELERİNİ KÜFREDEREK, BAĞIRIP ÇAĞIRARAK İFADE ETME EĞİLİMİNDEDİRLER. KIZGIN OLDUĞUNUZ ZAMAN GENELLİKLE DÜŞÜNCELERİMİZ GERÇEĞİ YANSITMAKTAN ÇOK, OLAYLARIN ABARTILMIŞ VE ÇARPITILMIŞ BİR ŞEKLİNİ ALGILAR VE ONU YANSITIRIZ. BU TÜR DÜŞÜNCELERİ FARK EDİN VE YERİNE DAHA MANTIKLI OLANLARI YERLEŞTİRİN.

31 ÖRNEĞİN KENDİ KENDİNİZE, EYVAH, HER ŞEY MAHVOLDU! GİBİ BİR ŞEYLER SÖYLEMEK YERİNE, DÜNYANIN SONU DEĞİL VE BUNA ŞİMDİ ÖFKELENİYOR OLMAM BU OLAYI OLMAMIŞ HALE GETİRMEYECEK. DİYEBİLİRSİNİZ. HER İKİ DÜŞÜNCEYİ DE ZİHNİNİZDEN GEÇİREREK DENEYİN. ÖFKENİZİN HANGİ DÜŞÜNCEYLE ARTTIĞINI YA DA AZALDIĞINI GÖRÜN.

32 FARKINDA OLMADAN ÇOK SIK KULLANDIĞIMIZ VE BİZİ KIZGINLIK DUYGULARINA HAZIRLAYAN, ASLA HER ZAMAN GİBİ SÖZCÜKLERİ ZİHNİNİZDE YAKALAMAYA ÇALIŞIN. HİÇ BİR ŞEY ASLA DÜZELMEYECEK YA DA HER ZAMAN HAKSIZLIĞA UĞRAYAN BEN OLURUM. * GİBİ CÜMLELER OLDUKÇA HATALIDIR. ÖFKE DUYGUNUZDA HAKLI OLDUĞUNUZU DÜŞÜNMENİZE DE YOL AÇAR. * DURUMLA İLGİLİ YARGIYI KOYDUĞUNUZ İÇİN PROBLEMİN ÇÖZÜMÜNE DE KATKIDA BULUNMAZ.

33 İLETİŞİM YÖNTEMİ BEN DİLİ / SEN DİLİ ÖFKENİN İFADE EDİLİŞ BİÇİMİ DE KAYNAKLARI KADAR ÖNEMLİDİR. YUKARIDAKİ "SEN DİLİ" ADI VERİLEN VE SALDIRGANLIK NİTELİĞİ TAŞIYAN İFADELER YERİNE BEN DİLİ İFADELERİ KULLANMALIYIZ. ÖRNEK : Sen Dili : Beni incitmekten zevk alıyorsun. Ben Dili : Bu davranışın beni çok incitti. Sen Dili : Zaten bana hiç zaman ayırmazsın, hep çok işin vardır. Ben Dili : Bana daha çok zaman ayırırsan mutlu olurum.

34 Mizah kullanma Mizah öfkenin olumsuz tepkisini engeller. Bu yüzden öfkeli anlarınızın mizahi bölümlerini yakalayın ve aklınızda hayal edin. Örnegin, tartısırken zihinsel olarak az da olsa kendinizi tartısma ortamından uzaklastırıp tartısmaya 3. kisinin gözüyle baktıgınızda çogu zaman tartısmanın asıl sebeplerinin farkına varabilir ve tartısmanın komik yönlerini görebilirsiniz. Alternatif bir uyarılma ve uyarılmanın yönünü değiştirmeye yarar.

35 örneğin; BİRİNE ÖFKELENİP DE BELLİ SIFATLARLA ETİKETLER TAKMAYA BAŞLADIĞINIZDA, BİR AN DURUN VE O İNSANIN GERÇEKTEN O ŞEY YA DA ÖYLE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜN. BU SAHNEYİ GÖZÜNÜZÜN ÖNÜNE GETİRİN. ÖRNEĞİN BİRİNE, MUŞMULA YA DA ODUN KAFALI GİBİ SIFATLARLA SALDIRDIĞINIZDA, O KİŞİYİ GERÇEKTEN BİR MUŞMULAYMIŞ YA DA ODUNDAN BİR KAFASI VARMIŞ GİBİ HAYAL EDİN VE GÜNDELİK İŞLERİNİ O ŞEKİLDE YAPTIĞINI GÖZÜNÜZÜN ÖNÜNE GETİRİN.

36 Mizah Burada dikkat edilmesi gereken ilk nokta mizahı kullanmanın sorunlarınızı gülerek geçistirmek veya alay etmek anlamına gelmediğidir. Aksine onlarla yapıcı bir sekilde yüzlesmek anlamına gelmektedir. İkincisi de mizah kullanayım derken, alaycı ve aşağılayıcı mizaha başvurmaktan kaçınmalısınız. Çünkü bu da sağlıksız öfke ifadesinin bir başka yoludur.

37 ÇEVRE DEĞİŞİKLİĞİ : BAZEN, SİNİRLENİP ÖFKELENMEMİZE YOL AÇAN ŞEYLERİN YAKIN ÇEVREMİZDE OLDUĞUNU FARKEDERİZ. SORUNLAR VE SORUMLULUKLAR ÜZERİNİZE ÖYLESİNE YIKILIR Kİ DÜŞTÜĞÜNÜZ TUZAĞA VE O TUZAĞI TEMSİL EDEN İNSANLARA KARŞI ÖFKE İLE KAVRULURSUNUZ.

38 BİRAZ ARA VERİN. GÜN İÇİNDE ÖZELLİKLE STRESLİ OLACAĞINI BİLDİĞİNİZ SAATLERDE, SADECE KENDİNİZ İÇİN KULLANACAĞINIZ BİR ZAMAN AYIRIN. ÖRNEĞİN ÇALIŞAN BİR BABA, EVE GELDİĞİNDE KENDİSİNE AYIRACAĞI BİR 15 DAKİKALIK SÜRE OLURSA, ÇOCUKLARININ İSTEKLERİNE, PARLAMADAN DAHA İYİ YANIT VEREBİLİR...

39 Sakinleşme S-A-Y Öfke anında durup, yavaş ve derin nefesler almak, kendi kendinize sakinleşmeliyim telkininde bulunun. Alternatif düşünce Sakinleştikten sonra sizi öfkelendirmeyecek alternatif bir açıklamaya yönelin. Yönlendirme Duygusal enerjinizi yönlendirebileceğiniz bir aktivite bulun, spor, resim vs.

40 Özetle.. Gerçekten öfkelenmemize sebep olacak durumlarda öfkelenmemiz gayet doğal ve normaldir. Ancak unutmamamız gereken öfkenin kendisinin değil ifade ediliş şeklinin sorun olabileceğidir.

ÖFKE İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ

ÖFKE İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ ÖFKENİN ETKİLERİ VE ÖFKE İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ Özlüce Nurettin Topçu Anadolu İmam Hatip Lisesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi Şubat-2016 ÖFKE NEDİR? Öfke, bireyin planları, istek ve ihtiyaçları

Detaylı

ÖFKE. Dr. Ebru ÇAVUN. Mediko-Sosyal Merkezi Gençlik Danışma Merkezi

ÖFKE. Dr. Ebru ÇAVUN. Mediko-Sosyal Merkezi Gençlik Danışma Merkezi ÖFKE Dr. Ebru ÇAVUN Mediko-Sosyal Merkezi Gençlik Danışma Merkezi 1 İçerik Öfkenin tanımı Öfkenin yapısı Toplumlara göre öfke Nedenleri Baş etme yolları 2 Bugün Ruhsal durumunuz nasıl? 5 4 3 2 1 Öfkeli

Detaylı

ÖFKE VE ÖFKE YÖNETİMİ PSİKOLOG E. EDA AVUÇAN ÇELEBİ PSİKOLOG GÖZDE UYANIK

ÖFKE VE ÖFKE YÖNETİMİ PSİKOLOG E. EDA AVUÇAN ÇELEBİ PSİKOLOG GÖZDE UYANIK ÖFKE VE ÖFKE YÖNETİMİ PSİKOLOG E. EDA AVUÇAN ÇELEBİ PSİKOLOG GÖZDE UYANIK ÖFKE Bireyin herhangi bir engellenme, adaletsizlik ya da kendi benliğine yönelik bir tehdit hissettiğinde yaşanan duygudur. Temel

Detaylı

ÖFKE KONTROLÜ. Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi

ÖFKE KONTROLÜ. Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi ÖFKE KONTROLÜ Aşağıdaki kendini değerlendirme soruları bilimsel bir araç olarak tasarlanmış değildir. Amaç; çeşitli durumlardaki davranışlarınıza

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ ÖFKE VE ÖFKE İLE BAŞETME YOLLARI

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ ÖFKE VE ÖFKE İLE BAŞETME YOLLARI YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ ÖFKE VE ÖFKE İLE BAŞETME YOLLARI Öfke Nedir? Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere

Detaylı

ÖFKE ÖFKENİN İFADESİ. Öfke duygularıyla başa çıkmak için bilinçli ya da bilinçsiz bazı yollar kullanırız. Bunlar kısaca;

ÖFKE ÖFKENİN İFADESİ. Öfke duygularıyla başa çıkmak için bilinçli ya da bilinçsiz bazı yollar kullanırız. Bunlar kısaca; ÖFKE Öfke aslında normal ve sağlıklı bir duygudur. Ama kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüştüğünde, okul ya da iş hayatınızda, kişisel ilişkilerinizde sorunlara yol açar. Öfke çok çeşitli olaylar sonucu

Detaylı

1- ÖFKE NEDİR? 2- ÖFKENİN NEDENLERİ 3- ÖFKENİN KİŞİDE YARATTIĞI ETKİLER 4- ÖFKE TÜRLERİ 5- ÖFKEYİ İFADE ETME BİÇİMLERİ 6- ÖFKE YÖNETİMİ

1- ÖFKE NEDİR? 2- ÖFKENİN NEDENLERİ 3- ÖFKENİN KİŞİDE YARATTIĞI ETKİLER 4- ÖFKE TÜRLERİ 5- ÖFKEYİ İFADE ETME BİÇİMLERİ 6- ÖFKE YÖNETİMİ ÖFKE VE KONTROLÜ 1- ÖFKE NEDİR? 2- ÖFKENİN NEDENLERİ 3- ÖFKENİN KİŞİDE YARATTIĞI ETKİLER 4- ÖFKE TÜRLERİ 5- ÖFKEYİ İFADE ETME BİÇİMLERİ 6- ÖFKE YÖNETİMİ Öfkeni yapraklara yaz sonbaharda dökülsün, derdini

Detaylı

ÖFKE YÖNETİMİ. Psikologlara göre, öfkelendiğimizde 5 boyut birbiriyle ilişkili ve eşzamanlı

ÖFKE YÖNETİMİ. Psikologlara göre, öfkelendiğimizde 5 boyut birbiriyle ilişkili ve eşzamanlı ÖFKE YÖNETİMİ Öfke uygun ifade edildiğinde, son derece sağlıklı ve doğal bir duygudur. Ancak kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüşürse okul-iş hayatında, kişisel ilişkilerde ve genel yaşam kalitesinde

Detaylı

ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER STRES VE SAĞLIK 1 ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER GÖZBEBEKLERİ BÜYÜR (Daha fazla ışık alınarak algıyı güçlendirmeye yardımcı olunur) SOLUNUM SAYISI ARTAR (Bedene daha

Detaylı

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz. Çocuklar, yetişkinler gibi kaygılanabilir ve stres yaşayabilirler. Ölüm, hastalık, boşanma, taşınma gibi hayat değişimleriyle başa çıkmaya ek olarak özgüven ve aidiyet duygularıyla mücadele ederler. Herkes

Detaylı

Öfke Ne DEĞİLDİR? Öfkenin Çeşitleri Nelerdir?

Öfke Ne DEĞİLDİR? Öfkenin Çeşitleri Nelerdir? ÖFKE YÖNETİMİ Öfke Nedir? : Öfke orta derecedeki bir irritasyondan,aşırı yoğunluklara ulaşabilen içinde agresyon barındıran bir duygu durumudur. Bu irritasyonu beklentilerimizin gerçekleşmemesi, hayatımıza

Detaylı

ÖFKE & ÖFKEYİ KONTROL ETME YOLLARI. Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen

ÖFKE & ÖFKEYİ KONTROL ETME YOLLARI. Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen ÖFKE & ÖFKEYİ KONTROL ETME YOLLARI Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen İÇERİK; Öfke Nedir? Öfkenin Belirtileri Nelerdir? Öfke Biçimleri/Türleri Nelerdir? Öfkeli Davranış Ve Doğurduğu Olumsuz Sonuçlar Nelerdir?

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler SINAV KAYGISI Kaygı, stresli bir durum karşısında hepimizin yaşadığı uyarılmışlık halidir. Ancak kaygının belli bir miktarda yaşanmasının olumlu işlevleri de vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatta bizi

Detaylı

Psikologlara göre, öfkelendiğimizde 5 boyut birbiriyle ilişkili ve eşzamanlı olarak aktif olur. Bu boyutlar:

Psikologlara göre, öfkelendiğimizde 5 boyut birbiriyle ilişkili ve eşzamanlı olarak aktif olur. Bu boyutlar: Öfke... A. Normal, B. Herkes tarafından hissedilen, C. Vazgeçilemeyen, D. Güçlü fakat kontrol edilmesi öğrenilebilen, E. Saldırganlıkla aynı şey olmayan (saldırganlık; öfkenin kontrol edilemediği durumda

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÖFKE KONTROLÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÖFKE KONTROLÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÖFKE KONTROLÜ ÖFKE Öfke, bireyin istek, ihtiyaç ve planlarının engellenmesi ve haksızlıklara uğraması karşısında, kendini olumlu yollardan ifade edememesi

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu ÖFKE KONTROLÜ

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu ÖFKE KONTROLÜ PDR BÜLTENİ Sayı:9 Bülten Tarihi: Nisan 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu ÖFKE KONTROLÜ Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışma ve

Detaylı

ÖFKE ve STRESLE BAŞ ETME. Yrd. Doç. Dr. Kuntay ARCAN Maltepe Üniversitesi

ÖFKE ve STRESLE BAŞ ETME. Yrd. Doç. Dr. Kuntay ARCAN Maltepe Üniversitesi ÖFKE ve STRESLE BAŞ ETME Yrd. Doç. Dr. Kuntay ARCAN Maltepe Üniversitesi Kısa Özgeçmiş: Eğitim: Kadıköy Anadolu Lisesi, 1993. Boğaziçi Üniversitesi, Psikoloji Bölümü, 1993_1998 (lisans). Maltepe Üniversitesi,

Detaylı

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA 1. TIRNAK YEME Tırnak yeme, her yaşta ve her iki cinste de görülebilen, zaman içinde

Detaylı

ÖFKE YÖNETİMİ VE STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI. Sunucu: Gürol DEMİR

ÖFKE YÖNETİMİ VE STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI. Sunucu: Gürol DEMİR ÖFKE YÖNETİMİ VE STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI Sunucu: Gürol DEMİR ANKET oöfkemi KONTROL EDEBİLİYORUM. okavgadan UZAK DURUYORUM otartişirken SESİMİ YÜKSELTMİYORUM. osabah KALKTIĞIMDA STRESLİ OLMUYORUM. oinsanlarla

Detaylı

Psikolog. Hasan KÖROĞLU

Psikolog. Hasan KÖROĞLU Psikolog Hasan KÖROĞLU ÖFKE O sizi kontrol edeceğine Siz onu kontrol edin. Engellenme, incinme, gözdağı, gerginlik gibi durumlar karşısında kızgınlık ve saldırganlık şeklinde ortaya çıkan duygusal duruma

Detaylı

STRES. Doç.Dr. Hacer HARLAK - PSİ

STRES. Doç.Dr. Hacer HARLAK - PSİ STRES Stresli mi? Sınava girmek Patrondan / müdürden zam istemek Ameliyat olmak Seyahate çıkmak Evlenmek Yeni bir şehirde yaşamaya başlamak Bu derste şu sorulara cevap arayacağız: Stres durumunda fizyolojik

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

STRES ÇEŞİTLERİ. Duygusal Stres Yaşamımızı direkt etkilemeyip, dolaylı olarak etkileyen strestir.

STRES ÇEŞİTLERİ. Duygusal Stres Yaşamımızı direkt etkilemeyip, dolaylı olarak etkileyen strestir. STRES YÖNETİMİ 1 STRES NEDİR? Bireylerin, fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi veya zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Kişilerde meydana gelen ve onları normal faaliyetlerinden

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ STRES

DAVRANIŞ BİLİMLERİ STRES DAVRANIŞ BİLİMLERİ STRES 1 2 Stres nedir? bireyin fizik ve sosyal çevredeki uyumsuz koşullar nedeniyle, bedensel ve psikolojik sınırlarının ötesinde harcadığı gayrettir 3 Stres nedir? EUSTRESS: Hedefler,

Detaylı

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur.

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur. Stress Yönetimi STRES NEDİR? Bireylerin, fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi veya zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Kişilerde meydana gelen ve onları normal faaliyetlerinden

Detaylı

Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü

Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Günerigök İnsan organizması gün içerisinde sürekli iç ve dış etkenlerle etkileşim halindedir. Her an aldığı uyaranlar belli bir sınırı geçtikten sonra

Detaylı

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI VE ÖFKE. Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI VE ÖFKE. Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI VE ÖFKE Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen İÇERİK; PROBLEM NEDİR VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR? PROBLEMİN ANALİZİ VE ÇÖZME BASAMAKLARI NELERDİR? KAÇ ÇEŞİT DUYGULANIM YAŞANIR? ÖFKE NEDİR,

Detaylı

SINAV KAYGISI: Sınav kaygısı nedir? Sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin genellikle kullandıkları ifadeler Sınav kaygısının etkileri

SINAV KAYGISI: Sınav kaygısı nedir? Sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin genellikle kullandıkları ifadeler Sınav kaygısının etkileri SINAV KAYGISI: Sınav kaygısı nedir? Öğrencinin sınav öncesi öğrendiği bilgileri sınav esnasında verimli bir şekilde kullanmasına engel olan, dolayısıyla da başarısını düşüren kaygı türüdür. Kaygının azı

Detaylı

ÖFKENİZLE BAŞ ETMEYİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ

ÖFKENİZLE BAŞ ETMEYİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ ÖFKENİZLE BAŞ ETMEYİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ Trafikte çıldırıyor, evde eşinizin her söylediğine sinirleniyor, okulda arkadaşlarınıza ve hocalarınıza karşı artık öfkenizle baş edemiyorsanız zor durumdasınız demektir.

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan kaygıdır.

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan kaygıdır. SINAV KAYGISI Kaygı; farklı, önemli ve zor bir durumla karşılaştığında bireyin yaşadığı duygudur. Bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren aşırı uyarılmışlık durumudur. Sınav Kaygısı,

Detaylı

STRES VE STRESİ YENME KURALLARI

STRES VE STRESİ YENME KURALLARI STRES VE STRESİ YENME KURALLARI Bireyin baş etme yeteneğini aşan ya da zorlayan, engelleyen bir durumla karşılanıldığında ortaya çıkan bir tepki durumu olarak tanımlayabiliriz. Ayrıca stresi vücudun çeşitli

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN MUHAMMED PAMUK DİĞER DÖKÜMANLARIMIZI REHBERLİK İÇİN YAPILMIŞ YAZILIMLARIMIZI GÖRMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA BEKLERİZ. LİNK: https://www.facebook.com/groups/teknorehbe

Detaylı

PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 3. Sayı / Şubat - Mart 2016 ŞUBAT AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ ŞUBAT AYI. sayfa 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ. 2 de. sayfa.

PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 3. Sayı / Şubat - Mart 2016 ŞUBAT AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ ŞUBAT AYI. sayfa 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ. 2 de. sayfa. ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 4 te ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ Sınıflarımızda Ben Yapabilirim etkinliğini uyguladık. Etkinlikte; öğrencilerimizin

Detaylı

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları 1. Ay : İşte geldim, buradayım! 3. Ay : Harika bir oyuncağım var: Ellerim! 6. Ay : Ben bir enerji küpüyüm! 9. Ay : Güvenlik önlemlerini artırdınız mı? Emekliyorum! 12. Ay : Yürüyorum! Bağımsızım, Mutluyum,

Detaylı

KAYGIMIZI YENİYORUZ. REHBER ÖĞRETMEN Mustafa KESTANE

KAYGIMIZI YENİYORUZ. REHBER ÖĞRETMEN Mustafa KESTANE KAYGIMIZI YENİYORUZ REHBER ÖĞRETMEN Mustafa KESTANE SEMİNER SÜRECİNDE Kaygı nedir? 1 Sınav kaygısı nedir? 2 3 Nasıl oluşur? Belirtileri ve nedenleri nelerdir? 4 5 Kaygıyla baş etme yolları nelerdir? Sınav

Detaylı

ECZACI GÜZİN VELİTTİN BEKRİOĞLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

ECZACI GÜZİN VELİTTİN BEKRİOĞLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ECZACI GÜZİN VELİTTİN BEKRİOĞLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ETKİLİ İLETİŞİM VE STRES YÖNETİMİ ŞEKİLLER DÖNÜYOR MU? DÖNÜYOR İSE HIZLI MI YOKSA YAVAŞ MI? STRES NEDİR? İç ve dış etkenlerden dolayı

Detaylı

ÇOCUKLARDA DİSİPLİN VE ŞİDDET ÖFKE KONTROLÜ

ÇOCUKLARDA DİSİPLİN VE ŞİDDET ÖFKE KONTROLÜ ÇOCUKLARDA DİSİPLİN VE ŞİDDET ÖFKE KONTROLÜ DİSİPLİN NEDİR? Disiplin; Bireylerin, içinde yaşadıkları topluluğun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin tümüdür. Yani

Detaylı

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Meslekte Ruh Sağlığı A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Çalışan Sağlığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan tam

Detaylı

Stres Yönetimi ŞÜKRÜ AĞAÇSAPAN

Stres Yönetimi ŞÜKRÜ AĞAÇSAPAN Stres Yönetimi Ş Ü K R Ü A Ğ A Ç S A PA N Stres Nedir? Bireyin İçsel - Dışsal etkiler ve sosyal çevredeki olumsuz koşullar nedeni ile fiziksel ve psikolojik sınırlarının ötesinde harcadığı gayrettir. Stres

Detaylı

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak Öfkenin Gerçek Nedeni Ne? ÖFKE kıskançlık, üzüntü, merak,

Detaylı

STRES YÖNETİMİ Milli Prodüktivite Merkezi Hazırlayan:İpek İmirlioğlu İÇERİK Stres Stres Nedir? Stresin Nedenleri ve Etkileri 2 STRES 3 Stres; Organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi

Detaylı

STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur.

STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. STRESLE BAŞA ÇIKMA STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Beni öldürmeyen, beni güçlendirir Nietzche STRESE DİRENÇ

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. 2016 2017 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. Program, Okul Rehberlik ve Psikolojik

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2017 2018 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik

Detaylı

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI GÜRÜLTÜ = HOŞA GİTMEYEN SES GÜRÜLTÜNÜN SÜRESİ ŞİDDETİ ZAMANI TÜRÜ GÜRÜLTÜ FİZYOLOJİK TEPKİLER RUHSAL TEPKİLER FİZYOLOJİK TEPKİLER ANĠ GÜRÜLTÜDE KAS GERĠLMELERĠ BAġ DÖNMESĠ YORGUNLUK ĠġĠTME KAYIPLARI METOBALĠZMA

Detaylı

Çin uygarlığı içinde de stresin tanımı yapılmış stres kelimesi tehlike ve fırsat kelimelerinin sembollerinin karışımı olarak ifade edilmiştir.

Çin uygarlığı içinde de stresin tanımı yapılmış stres kelimesi tehlike ve fırsat kelimelerinin sembollerinin karışımı olarak ifade edilmiştir. 1 STRES Stres kelime olarak gerilim, gerginlik, bunalım, Şiddet, zorlama gibi anlamları içermektedir. Kavramsal olarak stres ise, algılanan çevresel tehditlere bireyin fiziksel ve ruhsal bir tepki verme

Detaylı

ALZHEİMER HASTALIĞINA BAKIŞ. Uzm. Dr. Gülşah BÖLÜK NÖROLOJİ BİLECİK DH 2015

ALZHEİMER HASTALIĞINA BAKIŞ. Uzm. Dr. Gülşah BÖLÜK NÖROLOJİ BİLECİK DH 2015 ALZHEİMER HASTALIĞINA BAKIŞ Uzm. Dr. Gülşah BÖLÜK NÖROLOJİ BİLECİK DH 2015 Bunama yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Yaşla gelen unutkanlık, Alzheimer Hastalığının habercisi olabilir! Her yaşta insanın

Detaylı

"Hiddet, azgın bir ata benzer, hâline bırakılırsa kendi ateşiyle yıpranır." William Shakespeare

Hiddet, azgın bir ata benzer, hâline bırakılırsa kendi ateşiyle yıpranır. William Shakespeare "Hiddet, azgın bir ata benzer, hâline bırakılırsa kendi ateşiyle yıpranır." William Shakespeare Canlıların tümü çeşitli duygularla donatılmıştır. Her yaratılmışta farklı özellikleri ve sınırları olan bu

Detaylı

YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM

YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM Yaşlıların Psiko-Sosyal Özellikleri İnsanın yaşlılığında nasıl olacağı ya da nasıl yaşlanacağı; yaşadığı coğrafyaya, kalıtsal özelliklere, Psiko-sosyal ve Sosyo-ekonomik şartlara,

Detaylı

Amaç : Stres kavramını, biyo-psiko-sosyalsosyal boyutlarını ve baş etme yöntemlerini kavramak

Amaç : Stres kavramını, biyo-psiko-sosyalsosyal boyutlarını ve baş etme yöntemlerini kavramak Stres ve Stresle Başa Çıkma Prof. Dr. Güler Bahadır Dr.Nilüfer Alçalar İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Amaç : Stres kavramını, biyo-psiko-sosyalsosyal boyutlarını ve baş etme yöntemlerini

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi STRESLE BAŞAÇIKMA. - Bir sıkıntım olduğunda sürekli yemek yiyorum.

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi STRESLE BAŞAÇIKMA. - Bir sıkıntım olduğunda sürekli yemek yiyorum. Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi STRESLE BAŞAÇIKMA Evet Hayır - Bir sıkıntım olduğunda sürekli yemek yiyorum. О О - Ne zaman strese girsem sigara tüketimim artıyor. О О - Sınavlar

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Information på turkiska DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÇEVRE İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK BÜLTENİ

ÖZEL İSTANBUL ÇEVRE İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK BÜLTENİ ÖZEL İSTANBUL ÇEVRE İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK BÜLTENİ ARALIK 2007 ÖFKE NEDİR? Öfke, bütün insanlarda var olan temel bir heyecandır. Öfke, çatışmayla başa çıkmayı öğrenmek gibi yapıcı bir duygudur. Bu

Detaylı

BUNAMA (DEMANS) NEDİR?

BUNAMA (DEMANS) NEDİR? BUNAMA (DEMANS) NEDİR? Bunama, genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, başta hafıza olmak üzere zihinsel işlevlerin zayıfladığı, uzun süreli bir sağlık sorunudur.

Detaylı

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen İki öğenin birbiri ile kurduğu bağlantıya veya etkileşime ilişki denir. Eğer bu tek taraflı ise ilgi olarak tanımlanır.

Detaylı

Şiddet Uygulamaya Yatkın Hasta Profili. Doç. Dr. Burhanettin Kaya Gazi Ü. Tıp Fak. Psikiyatri AD

Şiddet Uygulamaya Yatkın Hasta Profili. Doç. Dr. Burhanettin Kaya Gazi Ü. Tıp Fak. Psikiyatri AD Şiddet Uygulamaya Yatkın Hasta Profili Doç. Dr. Burhanettin Kaya Gazi Ü. Tıp Fak. Psikiyatri AD Öfke Bireyin bir tehlikeyle ya da engellenmeyle karşılaştığında yaşadığı çaresizliğin, güçsüzlüğün, yetersizliğin

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Tiedot turkiksi DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)

Detaylı

Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası

Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası Sınav kaygısı, öğrenilen bilgilerin, sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasına engel olarak başarısızlığa yol açıyor. Sınavın bir ölüm-kalım olayı olarak

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ -2 EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ 2 SUNUM İÇERİĞİÇ Evlilikte İletişim

Detaylı

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri DONUK OMUZ Omzunuzda geçmeyen bir ağrı ve sertlik hissediyormusunuz? Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa, donuk omuz sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz

Detaylı

DUYGULAR 3 DÜZEYDE INCELENEBILIR: Öznel yaşantı. Duygusal davranış. Fizyolojik olaylar

DUYGULAR 3 DÜZEYDE INCELENEBILIR: Öznel yaşantı. Duygusal davranış. Fizyolojik olaylar emotions DUYGULAR DUYGULAR OLMASAYDı? DUYGULAR 3 DÜZEYDE INCELENEBILIR: Öznel yaşantı Duygusal davranış Fizyolojik olaylar DUYGU KURAMLARı James-Lange Kuramı Önce fizyolojik değişiklikler sonra duygu Bir

Detaylı

MESLEKTE TÜKENMİŞLİK SENDROMU

MESLEKTE TÜKENMİŞLİK SENDROMU MESLEKTE TÜKENMİŞLİK SENDROMU İşe başladığınız ilk günlerdeki ruh halinizi hatırlayın Gücümüzün %110 u oranında çalışmaya hazır, idealist, kendi kendini motive eden, çalışarak hiçbir şeyin imkansız olmadığına

Detaylı

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak görebiliriz. Türkiye de öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek sınav kaygısı yaşıyor.

Detaylı

AFET PSİKOLOJİSİ. GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri

AFET PSİKOLOJİSİ. GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri AFET PSİKOLOJİSİ GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri Afet Sonrası Risk Altındaki Gruplar Doğrudan Etkilenenler Tanık olanlar İzleyiciler AFET SONRASI DUYGUSAL AŞAMALAR İLK VURMA AŞAMASI ACİL DURUM AŞAMASI

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ŞİDDET NEDİR? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür. Şiddet, dört başlık altında incelenebilir: 1.

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI İZMİT RAHMİ SEYMEN YERLEŞKESİ 2017-18 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI STRES YÖNETİMİ VELİ BÜLTENİ Sayın Velimiz; Stres ile mücadele her gelişim dönemi için önemlidir. Fakat özellikle ergenlik

Detaylı

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır.

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır. Alzheimer hastalığı nedir, neden olur? Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Detaylı

EVLİLİK ÇATIŞMASI VE ÇOCUK

EVLİLİK ÇATIŞMASI VE ÇOCUK EVLİLİK ÇATIŞMASI VE ÇOCUK Evlilik çatışması özellikle aile stresinin yüksek olduğu; *Düşük sosyoekonamik düzeydeki *Psikolojik tedavi gören çocuğun olduğu *Anne ya da babanın psikolojik sorunlarının olduğu

Detaylı

SINAV ÖNCESİ SON 1 AY

SINAV ÖNCESİ SON 1 AY SINAV ÖNCESİ SON 1 AY Sık sık deneme sınavlarına katılın. Son 5 yılda çıkmış soruları çözün. Hatırlamakta güçlük çektiğiniz konuları tekrar edin. Ders aralarında düzenli olarak 10-15 dk. bedensel egzersizlere

Detaylı

Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri

Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Hande and Ian Przybylinski Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Stres hayatın bir parçası. Herkes,

Detaylı

Türk Toraks Derneği Kış Okulu 16 Şubat 2018, Antalya Sağlıklı İletişim

Türk Toraks Derneği Kış Okulu 16 Şubat 2018, Antalya Sağlıklı İletişim Türk Toraks Derneği Kış Okulu 16 Şubat 2018, Antalya Sağlıklı İletişim Dr. Gülfem E. Çelik Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji BD Oturumun sonunda İletişimin felsefesinin

Detaylı

ÖFKE KONTROLÜ PDR BÜLTENİ SAYI:08

ÖFKE KONTROLÜ PDR BÜLTENİ SAYI:08 ÖFKE KONTROLÜ PDR BÜLTENİ 2016-2017 SAYI:08 Değerli Velilerimiz, Bu ay ki bültenimizde zaman zaman bizi etkisi altına alan ve bazen de geri dönülemez sonuçlara yol açıp ilişkileri zedeleyen öfke konusunu

Detaylı

SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI BİLGİ FORMU

SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI BİLGİ FORMU SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI BİLGİ FORMU KİŞİSEL BİLGİLER Adınız: Soyadınız: Doğum Tarihi: Doğum Yeri: Adres: (Ev) (İş) Telefon:(Ev): (İş) (Cep) E-mail: Eğitim Durumunuz: Mesleğiniz: KİLO

Detaylı

Sınav ve Sınav Kaygısı

Sınav ve Sınav Kaygısı Sınav ve Sınav Kaygısı Gündem Sınav Nedir? Sınavla kaygının ilişkisi nedir? Sınav Kaygısının belirtileri nelerdir Sınav Kaygısının olası nedenleri nelerdir? Bu nedenler nasıl kotrol edilebilir Sınav anında

Detaylı

SINAVLARDA DİKKATSİZLİK HATALARINI ÖNLEME VE TEST TEKNİĞİ MURAT KARADUMAN REHBER ÖĞRETMEN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AFYONKARAHİSAR-2015

SINAVLARDA DİKKATSİZLİK HATALARINI ÖNLEME VE TEST TEKNİĞİ MURAT KARADUMAN REHBER ÖĞRETMEN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AFYONKARAHİSAR-2015 SINAVLARDA DİKKATSİZLİK HATALARINI ÖNLEME VE TEST TEKNİĞİ MURAT KARADUMAN REHBER ÖĞRETMEN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AFYONKARAHİSAR-2015 1 TURLAMA TEKNİĞİ SINAVDA YANITLANACAK TÜM TESTLERDE 1.TURDA

Detaylı

Öfke ve Öfke Kontrolü

Öfke ve Öfke Kontrolü Öfke ve Öfke Kontrolü Öfke nedir? Öfke, sevgi, endişe, üzüntü, korku gibi normal ve sağlıklı bir duygudur. Öfkede ana sıkıntı, öfkenin varlığı değil; uygun ifade edilememesi sonucu saldırganlığa ve şiddete

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08 Söz Dinlemeyen Çocuklara Nasıl Yardımcı Olunmalıdır? Çocuklarda zaman zaman anne-babalarının sözünü dinlememe kendi bildiklerini okuma davranışları görülebiliyor. Bu söz dinlememe durumu ile anne-babalar

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

STRES ve ÖFKE KONTROLÜ PROF. DR. TURGUT GÖKSU POLİS AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜM BAŞKANI

STRES ve ÖFKE KONTROLÜ PROF. DR. TURGUT GÖKSU POLİS AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜM BAŞKANI STRES ve ÖFKE KONTROLÜ PROF. DR. TURGUT GÖKSU POLİS AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜM BAŞKANI Stres Stres, sanayi toplumuyla beraber anlam kazanmış ve çağımızın hastalığı olarak

Detaylı

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler.

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler. 0212 542 80 29 Uz. Psk. SEMRA EVRİM 0533 552 94 82 DUYGUSAL ZEKA Son yıllarda yapılan pek çok çalışma zeka tanımının genişletilmesi ve klasik olarak kabul edilen IQ yani entelektüel zekanın yanı sıra EQ

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

Stres Ve Baş Etme. Prof. Dr. Güler Bahadır Dr. Nilüfer Alçalar

Stres Ve Baş Etme. Prof. Dr. Güler Bahadır Dr. Nilüfer Alçalar Stres Ve Baş Etme Prof. Dr. Güler Bahadır Dr. Nilüfer Alçalar İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Amaç : Stres kavramını, biyo-psiko-sosyalsosyal boyutlarını ve baş etme yöntemlerini

Detaylı

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR?

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? SELDA TÜRKMEN le EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? EFT, orijinal İngilizce isminin baş harflerinin kısaltmasıdır; "Emotional Freedom Techniques". İnsanda huzursuzluk yaratan bütün kötü duygulardan

Detaylı

DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık

DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık yaşlılığın doğal bir sonucu değildir.. Demansın en sık nedeni ALZHEİMER HASTALIĞI DIR. Yaşla gelen unutkanlık ALZHEİMER HASTALIĞI nın habercisi olabilir!!! ALZHEİMER

Detaylı

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ Konsantrasyon Sorunu Ders çalışmak yerine başka şeyler yapmak istiyorum, Kitabı elime alıyorum fakat kapağını bir türlü açamıyorum diyorsanız konsantrasyon sorununuz

Detaylı

DSM-IV E DAYALI ERİŞKİN DEB/DEHB TANI VE DEĞERLENDİRME ENVANTERİ (Turgay, Kas m 1995)

DSM-IV E DAYALI ERİŞKİN DEB/DEHB TANI VE DEĞERLENDİRME ENVANTERİ (Turgay, Kas m 1995) DSM-IV E DAYALI ERİŞKİN DEB/DEHB TANI VE DEĞERLENDİRME ENVANTERİ (Turgay, Kas m 1995) Adınız, Soyadınız: Tarih: Yaşınız: Cinsiyetiniz: Halen kullandığınız ilaçlar: Daha önce aldığınız tanılar: Yukarıdaki

Detaylı

Bağımlılık-Bağımsızlık. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Bağımlılık-Bağımsızlık. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Bağımlılık-Bağımsızlık Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Yemedim yedirdim, içmedim içirdim, saçımı süpürge ettim Peki iyi mi ettim? Bağımlılık Bağımsızlık Bağlılık Bağımsızlık Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya

Detaylı

YAŞAM BOYU GELİŞİM Ergenlik-Yetişkinlik

YAŞAM BOYU GELİŞİM Ergenlik-Yetişkinlik YAŞAM BOYU GELİŞİM Ergenlik-Yetişkinlik ERGENLİK ERGENLİK Çocukluk ile yetişkinlik arasındaki geçiş dönemidir. Bu geçiş dönemi cinsel olgunlaşmaya yönelik fiziksel değişimlerle başlar, bağımsız yetişkin

Detaylı

SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA

SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA Kaygı Nedir? Sınav Kaygısı Nedir? Endişe Yoğun Duygulanım Sınav Kaygısı Yaşayan ve Yaşamayan Kişiler Arasında Ne Gibi Farklar Vardır? Nasıl Üstesinden Gelinebilir? Kaygı Nedir?

Detaylı

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KRİZ Tüm doğal afetler, yangın, bir öğrencinin veya öğretmenin ölümü, intihar vakaları, cinsel istismar, taciz, öğrencinin maruz kaldığı veya şahit olduğu şiddet durumlarında okulda yaşanan panik, korku,

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

ONYOMANİ Onyomani; alışveriş bağımlılığı ya da takıntılı alışveriş davranışı olarak adlandırılabilen

ONYOMANİ Onyomani; alışveriş bağımlılığı ya da takıntılı alışveriş davranışı olarak adlandırılabilen Kenan ŞENLİK -Psikolojik Danışman Onyomani; alışveriş bağımlılığı ya da takıntılı alışveriş davranışı olarak adlandırılabilen ve Çoğunlukla, depresyon, kaygı bozuklukları ya da bastırılmış öfke-saldırganlık

Detaylı

Aşerme (Craving) Bağımlılıkta Kriz Durumları ve Aşermeyle (Craving) Mücadele Yrd. Doç. Dr. Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi

Aşerme (Craving) Bağımlılıkta Kriz Durumları ve Aşermeyle (Craving) Mücadele Yrd. Doç. Dr. Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Aşerme (Craving) Bağımlılıkta Kriz Durumları ve Aşermeyle (Craving) Mücadele Yrd. Doç. Dr. Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Aşerme (Craving) kişinin

Detaylı

DANIŞANLAR İÇİN DEĞERLENDİRME ANKETİ:

DANIŞANLAR İÇİN DEĞERLENDİRME ANKETİ: DANIŞANLAR İÇİN DEĞERLENDİRME ANKETİ: Bu anket durumunuz hakkında bilgi edinmede bize yardımcı olacaktır. Bu anket sorununuza uygun yaklaşımda yardımcı olacaktır. Cevaplarınız gizli tutulacaktır. Lütfen

Detaylı

SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU.

SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU. SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU *KAYGI *İnsanoğlunun yaşadığı en doğal ve varoluşundaki en temel duygulardan biridir. *Kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında bedensel ve ruhsal varlığını tehlikede

Detaylı

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Stres Nedir? Stres bir insan için baskı, gerginlik, rahatsız edici çevresel faktörler veya duygusal tepkiler anlamında gelmektedir. Kişinin bedensel

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

ÖFKE YÖNETİMİ VE STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI. Sunucu: Gürol DEMİR

ÖFKE YÖNETİMİ VE STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI. Sunucu: Gürol DEMİR ÖFKE YÖNETİMİ VE STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI Sunucu: Gürol DEMİR ÖFKE ÖFKE ANORMAL MİDİR? ÖFKE DUYGUSU; SALDIRGANLIK, ŞİDDET VE DÜŞMANLIK DUYGULARINDAN FARKLIDIR. DÜŞMANLIK, ÖFKE DUYGULARINI İÇERSE DE ÖFKEYE

Detaylı