Başlat menüsü, Windows 7 işletim sisteminde sıklıkla kulanılan bileşenlerden biridir. Görev çubuğu üzerinde yer alan başlat

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Başlat menüsü, Windows 7 işletim sisteminde sıklıkla kulanılan bileşenlerden biridir. Görev çubuğu üzerinde yer alan başlat"

Transkript

1 Başlat Masası Menüsü ve Denetim Başlat Menüsü Görev çubuğunun solunda bulunan Başlat Düğmesi, bilgisayara yüklü olan tüm program ve Windows 7 dahili özelliklerinin menüler halinde görüntülenmesini sağlar.başlat Düğmesi tıklandığında yandaki resimde görülen Başlat Menüsü açılır. Başlat menüsü, Windows 7 işletim sisteminde sıklıkla kulanılan bileşenlerden biridir. Görev çubuğu üzerinde yer alan başlat menüsü bilgisayarda yüklü olan programlara ulaşmayı sağlamaktadır. Resim de simgesi görülen başlat menüsü düğmesi aracılığıyla bilgisayarda bulunan programlara, klasörlere ve sistem ayarlarlarına erişilir. Başlat menüsünü açmak için, ekranın sol alt köşesindeki Başlat düğmesi kullanılmalıdır. Bunun yerine klavyedeki Windows tuşu da kullanılabilir. Bu

2 bileşenlerin kullanımı ile Başlat menüsü görüntülenir Başlat menüsünde beş ana bölüm bulunmaktadır. Bunlar; 1. Bu bölümde bilgisayarda bulunan programların kısa bir listesi yer alır. Bu liste sınırlı bir listedir. Bilgisayara yüklenmiş olan bütün programları görüntülemek için Başlat menüsünün sol alt köşesinde bulunan Tüm Programlar seçeneği kullanılır. 2. Arama bölümü bilgisayardaki program veya dosyaları bulmak için kullanılır. 3. Kapat düğmesi Windows ta oturumu kapatmak, kilitlemek, kullanıcı değiştirmek veya bilgisayarı kapatmak için gerekli komutları barındırmaktadır. 4. Başlat menüsünün sağ kısmında yer alan seçenekler, yaygın olarak kullanılan klasörlere, dosyalara, ayarlara ve özelliklere erişimi sağlamaktadır Bilgisayar, Denetim Masası vb.). (Belgeler, Resimler, 5. Oturum resmi kullanıcının oturumunu simgeleyen resimdir. Bu resim kullanıcı tarafından belirlenir ve istendiğinde değiştirilebilir.

3 Başlat Menüsü veya Windows 7 deki herhangi bir menüde çok sayıda satır bulunmaktadır. Üzerlerine fare ile gelerek sol tuş ile tıklandığında, ilişkilendirildikleri işlevi yerine getiren bu satırlara Menü Satırı adı verilir. Ara, Yardım ve Destek, Denetim Masası gibi satırlar, birer menü satırıdır. Başlat Menüsü Sol Sütunu Başlat Menüsünün solundaki sütunun üzerinde, Başlarken, Projektöre bağlan, Hesap Makinesi, Yapışkan Notlar, Paint gibi programların kısayolları bulunmaktadır. Bu bölüme sık kullanılan programların kısayolu eklenebilir. Herhangi bir program üzerinde sağ tıklayıp Başlar Menüsüne tuttur seçeneği işaretlenirse bu programın kısayolu Başlar Menüsü sol sütununa eklenecektir.

4 Yukarıdaki şekilde Google Chrome programının kısayolu bu şekilde eklenmiştir. Sizde sık kullandığınız programları buraya ekleyebilirsiniz. Soldaki sütunun alt tarafında yer alan Tüm Programlar seçeneği üzerinde durulur ya da tıklanırsa aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bilgisayarda yer alan tüm programların listesi açılacaktır. Tüm Programlar: Bilgisayara yüklenen programları içeren açıklama ve menü satırları ile, alt menülerin açılmasını sağlar. Windows 7 ye kurduğunuz tüm programları, bu seçeneğe bağlı alt menülerde bulacaksınız. Windows 7 ilk kurulduğunda daha sade olan Tüm Programlar menüsü, bilgisayara program kuruldukça daha çok menü satırı içerecektir. Diskinizde kayıtlı ama

5 kuruluşu yapılmamış programları da bu menülere yerleştirmeniz mümkündür. Tüm programlar menüsünün içeriği sürekli değişir. Yeni programlar yüklendiğinde veya sistemden silindiğinde içerik değişecektir. Tüm Programlar menüsünden bir menü satırını silmek için, silinecek menü satırını sağ tıklayın. Çıkan menüden Sil menü satırını seçin. Tüm Programlar menüsünden bir menü satırı eklemek için, eklenecek program, dosya veya klasörü sol ile tıklayın. Elinizi bırakmadan Başlat Düğmesinin üzerine, açılacak Başlat Menüsünden Tüm Programlar menü satırına, Tüm Programlar menüsünden kısayol eklemek istediğiniz bölüme gelin ve elinizi bırakın. Başlat Menüsünü özelleştirebilirsiniz. Bunun için Başlat düğmesi üzerinde sağ tıklayın. Açılan menüden Özellikleri seçin. Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü özellikleri iletişim kutusu açılır.

6 Başlat menüsü sekmesinden Menüsü özelleştirilebilir. Özelleştir tıklanarak Başlat Bu pencerede bilgisayarın güç düğmesine tıklanıldığında ne yapacağını belirlemeniz mümkün. Ayrıca en son açılan programların Başlat menüsünden ve görev çubuğunda depolanması ve görüntülenmesi de sağlanabilir.

7 Başlat Menüsü Sağ Sütunu Şimdi Başlat Menüsünün sağ sütunundaki menü satırlarını yukarıdan başlayarak inceleyelim. 1.Belgeler Doğrudan Belgelerim klasörünü açar. Masaüstünde bulunuyorsa Belgelerim simgesinin çift tıklanması ile aynı etkiyi yapar. Bilgisayarı birden çok kullanıcı kullanıcının Belgelerim klasörü farklıdır. varsa, her 2.Resimler Belgelerim klasörünün içerisindeki Resimlerim klasörünü açar. 3.Müzik Belgelerim klasörünün içerisindeki Müziğim klasörünü açar. 4.Bilgisayar Sabit disk sürücüleri, disket sürücüler, CD-ROM sürücüler gibi bilgisayarınızdaki sürücüler ile scanner (tarayıcı) gibi diğer çevre birimlerine ulaşmanızı sağlar. Masaüstünde bulunuyorsa Bilgisayarım simgesi aynı işi görür.

8 Word, Excel gibi programların yer aldığı Office paketi bilgisayara yüklendiğinde, dosyaların varsayılan saklanma ve açılma yeri olarak Belgelerim klasörü ayarlanır. Bu nedenle Word veya Excel de başka bir klasör belirtmeden kaydet tuşuna basılırsa o dosya Belgelerim klasörüne kaydedilir. Bir dosyanın nerede olduğunu bulamıyorsanız önce Belgelerim klasörüne bakın. Bilgisayarım simgesi sağ tıklanarak Özellikler menü satırı seçildiğinde, Sistem Özellikleri isimli iletişim kutusu açılır, bilgisayara yüklü olan donanım ve bilgisayarın adı gibi özellikler görülebilir, değiştirilebilir.

9 Denetim Masası, bilgisayardaki birimlerin ayarlanmasını ya da düzenlenmesini sağlayan özel bir bölümdür. Windows 7 de, Denetim Masasının görünümü değiştirilmiş ve görevlerin kategorilendirilmesiyle yeni bir denetim masası geliştirilmiştir. Denetim Masasının sağ üst köşesindeki menüden Kategori Görünümü, Büyük Simge ve Küçük tuşlarına tıklanarak Denetim Masasının görünümü değiştirilebilir. Aşağıdaki resimde, Denetim Masasının ilk görünümü yer almaktadır.

10 Aşağıda, Denetim Masasında işlevleri listelenmektedir. sık kullanılan simgeler ile Ağ Bağlantıları Network ayarlamalarını yapar. Network adaptörünün kurulması, servis ve protokollerin belirlenmesi gibi. Bölge ve Dil Ülke, dil, para birimi, tarih ve zaman formatı gibi ülkeye ve kişiye özel düzenlemeler yapar. Aygıtlar ve Yazıcılar Yeni bir donanımın veya yazıcının Windows 7 tarafından kurulmasını sağlar. Erişilebilirlik Kolaylığı merkezi Özellikle özürlü kullanıcıların bilgisayarı kullanımını kolaylaştırmak için kullanabilecekleri tuş, ses ve görünüm düzenlemelerini yapar.

11 Fare Farenin hızı, fare işaretinin görünümü, çift tıklama hızı, sol elini kullananlar için tuş değişimi gibi ayarlamaları yapar. Kişiselleştirme Artalan, ekran koruyucu gibi ayarların yapılabileceği bölümdür. Bu bölüme masaüstünde boş bir alan sağ tıklanarak, Özellikler menü satırı seçildikten sonra Ayarlar sekmesi tıklanarak da ulaşılabilir. Internet Seçenekleri Internet Explorer ın ayarlarını yapar. Bu bölüme, Internet Explorer açıldıktan sonra Ayarlar menü başlığından Internet Seçenekleri tıklanarak da ulaşılabilir. Klavye Klavyenin hızı, dili gibi özellikler ayarlanır. Konuşma Tanıma Metin okuma çevirisi için insan sesi özellikleri ve hızı ile diğer seçeneklerini ayarlar. Kullanıcı Hesapları Bilgisayara birden çok kullanıcı tanımlanmasını sağlar. Var olan bir hesaba ilişkin değişiklik ve ayarlamaları düzenler. Windows da her kullanıcı için o kullanıcının adından yeni bir klasör oluşturur. Bu klasörde için Belgelerim, Desktop, Sık Kullanılanlar ve Start Menu isimli klasörler oluşturulur. Yani windows ta kullanıcının kendine ait bir Masaüstü, Belgelerim, her Sık Kullanılanlar ve Başlat Menüsü vardır. Program ve Özellikler Bilgisayara yüklenmiş olan programları görüntüler, bunları kaldırır veya yeni program ekler. Ses Ses aygıtları ve ses efektleri ile olaylara göre değişen sistem ve program seslerini düzenler. Sistem Parametreleri, performansı ve çevre birimlerini kontrol eder. Tarih ve Saat Sistem tarihi, zamanı ve zaman diliminin düzenlenmesini sağlar. Bilgisayarın saatini Internet saatine göre ayarlayabilirsiniz.

12 Telefon ve Modem Telefon ülke kodu, bölge kodu, (varsa) dış hatta erişmek için çevrilecek numara ile modem ayarlarını yapar. Yazı Tipleri Yüklü olan yazı tiplerini gösterir, yeni yazı tipi yüklenmesini sağlar. Yazıcı ve Fakslar Bilgisayara yazıcı / faks yükler ve kaldırır. Yüklü olanların ayarlarının değiştirilmesini sağlar. Bu bölüme Başlat / Yazıcı ve Fakslar tıklanarak da ulaşılabilir. Yedekleme Belirlenmiş zamanlarda sürücülerin dosyaların yedeklenmesi için ayar bölümüdür. ve/veya Aygıtlar ve Yazıcılar Bilgisayara yeni aygıt, yazıcı veya faks yükler ve kaldırır. Yüklü olanların ayarlarının değiştirilmesini sağlar. Bu bölüme Denetim Masasından da ulaşılabilir. Varsayılan Programlar Windows 7 de program varsayılanlarının ayarlanması bu bölümden gerçekleştirilir. Hangi dosya türünün hangi program ile açılacak, örneğin e-posta için hangi programın kullanılacağı yada varsayılan internet tarayıcısının hangisi olmasını buradan belirlenir. Başlat menüsünün en altında yer alan Ara satırı program ve dosyaları aramak için kullanılır. Aramak istediğiniz dosya ismini yazmanız ve enter tuşuna basmanız halinde tüm

13 arama sonuçları yeni bir pencerede listenecektir. ARAMA İPUÇLARI Bu bölümde arama ile ilgili pratik bilgiler yer almaktadır. 1. Arama bölümüne herhangi bir harf yazmazsanız (boş bırakırsanız), o kategorideki tüm öğeler listelenir. Tüm dosya ve klasörler seçeneğinde iken bunu yaparsanız, bilgisayarınızdaki bütün dosya ve klasörler görüntülenecektir. 2. Aramak istediğiniz öğenin adını tam olarak yazmak yerine, birkaç harfini yazmanız yeterlidir. Örneğin Nisan Ayındaki Çalışmam adını vererek kaydettiğiniz bir Word dokümanını aramak için Nisan, Nisan Ayı veya Çalış yazmanız yeterlidir. Sadece N yazmanız da yeterlidir. Ancak bu halde adında n harfi bulunan yüzlerce dosya ve klasörün listeleneceğini unutmayın. 3. Aramada Joker Karakter kullanabilirsiniz. Joker karakterler yıldız işareti (*) ve soru işareti (?) dir. Dosya, klasör, yazıcı, bilgisayar veya kişi ararken bir veya daha çok karakteri temsil etmekte kullanılan karakterleridir. Joker karakterler, genellikle asıl karakteri bilmediğinizde veya tüm adı yazmak istemediğinizde ya da adını unuttuğumuz ancak türünü bildiğimiz bir dosyanın aranmasında birden çok karakterin yerine kullanılır. Belli başlı dosya türleri aşağıda açıklanacaktır. Joker Karakter Kullanımı Yıldız işareti (*) Yıldız işaretini, sıfır veya daha çok karakter yerine kullanın. Dön ile başladığını bildiğiniz ancak gerisini hatırlayamadığınız bir dosyayı arıyorsanız şunu yazın: dön* Bunun sonucunda, Dönüşüm.txt, Dönüşüm.doc ve Döngü.xls gibi, dön ile başlayan her türden dosyaların tümü bulunur. Aramayı belirli bir türle sınırlamak istiyorsanız, aşağıdakini yazın:

14 dön*.doc Böylece, Dönüşüm.doc ve Döngü.doc gibi, dön ile başlayan ama uzantısı.doc olan tüm dosyalar bulunur. Soru işareti (?) Addaki tek bir karakter yerine soru işaretini kullanın. Örneğin, dön?.doc yazarsanız, arama sonucunda Döne.doc ya da Dön1.doc dosyasını bulur, Dönüşüm.doc dosyasını bulamazsınız. 4. Windows İşletim Sistemlerinde, her dosyanın genellikle 3 veya 4 harften oluşan bir uzantısı bulunmaktadır. Windows 7 ilk kurulduğunda gizlenen bu uzantı, istenirse görünür hale getirilebilir. Belli başlı dosyaların uzantılarının bilinmesi aramalarda işimize yarar. Örneğin arama bölümüne yazılacak *.mp3 ifadesi, bilgisayarda bulunan mp3 formatındaki tüm müzik dosyalarını listeler. *göz*.mp3 ifadesi ise, adında göz bulunan mp3 dosyalarını listeler. Kara Gözlüm.mp3, Göze mi geldim.mp3 gibi. Aşağıda yaygın olarak kullanılan dosyaların uzantıları listelenmektedir. Dosya Türü Uzantısı Word Dökümanı *.doc *.docx Diğer Yazı ve Metin Dosyaları *.txt, *.rtf Excel Dosyası *.xls Programlar *.exe Müzik Dosyaları *.mp3, *.vaw, *.mid Resim Dosyaları *.jpg, *.gif, *.bmp Bilgisayarda bulunan herhangi bir programı veya bir komutu çalıştırmak için program ismini ara satırına yazmanız ve enter e basmanız yeterlidir. Örneğin bu alana calc yazarsanız,

15 bu adı taşıyan Hesap Makinesi açılacaktır. Bir programı çalıştırmanın en kolay yolu, Başlat / Tüm Programlar menüsünden ait olduğu menü satırını tıklamak veya Bulunduğu klasörü açarak üzerini çift tıklamaktır. Ancak bir program ya da komut, parametre adı verilen yan bilgilere ihtiyaç duyuyorsa Çalıştır menü satırının kullanılması kaçınılmazdır. Örnek: Çalıştır satırına winword yazılırsa Microsoft Word açılacaktır. Çalıştır satırına excel yazılırsa Microsoft Excel açılacaktır. Hangi programın komut satırına hangi isim yazdığında çalıştırılacağını bilmenin yolu, o programı çalıştıracak.exe dosyasının adının ne olduğunu bilmek yeterli olacaktır. Bilgisayarın Kapatılması Windows 7 işletim sisteminde bilgisayarın kapatılması, özel bir işlemin yapılmasını gerektirir. Windows 7 nin düzgün olarak kapatılmaması veri kayıplarına veya sistemde kalıcı arızalara neden olabilir. Bilgisayarı Kapatmak Windows 7 yi (ve bilgisayarınızı) kapatmak için şu işlemleri yapmalısınız: 1. Başlat düğmesini tıklayın.

16 2. Bilgisayarı Kapat düğmesini tıklayın. Bu 2 işlemden sonra bilgisayarınız kendiliğinden kapanacaktır. Ayrıca bilgisayarın kasasındaki açma tuşuna basmanız bilgisayarın arızalanmasına neden olabilir. 3. Kapat Menüsü nü tıklarsanız, bilgisayarda tanımlı diğer kullanıcı oturumuna geçebilir, mevcut oturumunuzu kapatabilir, kilitleyebilir, yeniden başlatabilir ya da uyku moduna alabilirsiniz. 4. Eğer Kullanıcı Değiştir seçilirse, bu durumda mevcut oturum kapatılmaksınız Windows karşılama ekranına geçilir ve yeni bir kullanıcı ile oturum açılır. Bu şekilde aynı anda birkaç kullanıcının hesabı aktif durumda olacaktır. 5. Oturumu Kapat seçeneği mevcut kullanıcının oturumunu tamamen kapatır ve Windows karşılama ekranına döner. Buradan yeni bir kullanıcı ile bir oturum açılabilir. 6. Yeniden başlat tıklanırsa, sistem tamamen kapanır ve yeniden açma işlemi gerçekleşir. 7. Uyku seçeneği tıklanırsa, bilgisayar uyku moduna geçer, ekran kapanır ve arka planda çalışmaya devam eder. Fare hareketi yada klavyeden bir tuşa basarak sistem uyandırılırılabilir.

17 Geri Dönüşüm Kutusu Geri Dönüşüm Kutusu Silmeye çalıştığınız nesneler (dosya, klasör v.b.) diskten kalıcı olarak silinmez. Masaüstünde bulunan Geri Dönüşüm Kutusu adındaki nesnenin içerisinde saklanırlar. Bunun amacı, sildikten sonra pişman olduğunuz bir nesneyi geri alabilmektir. Dosya yada klasör ne silinecekse örneğin bir dosyayı silecek isek; 1. Sürükleyerek Geri Dönüşüm bırakabiliriz. 2. Kutusu üzerine götürüp Fare ile dosyayı sağ tıklayıp Sil seçeneğini seçebiliriz.

18 Geri dönüşüm kutusunda herhangi bir nesne varsa, resimdeki gibi kutu dolu gözükecektir. Geri dönüşüm kutunuzun yapılandırmasının izin verdiği boyutta, siz boşaltmadığınız sürece geri dönüşüm kutusunda bulunan nesneler aylarca hatta yıllarca saklanacaktır. Boyutlandırma yeterince büyük değilse, geri dönüşüm kutusu dolduğunda en önce sildiğiniz nesnelerden başlanarak sığmayan nesneler silinecektir. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi, geri dönüşüm kutusunun yapısı herhangi bir klasörden faklı değildir. Masaüstündeki geri dönüşüm kutusu simgesini çift tıkladığınızda, içerisinde bulunanları, yani daha önce silinmiş olan nesneleri görebilirsiniz. Geri Dönüşüm Kutusundaki Bir Nesnenin Geri Yüklenmesi Geri dönüşüm kutusundaki bir neneyi 4 değişik yolla geri yükleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle geri dönüşüm kutusunu çift tıklayarak açmanız gerekir.

19 Yöntem 1: Geri yükleyeceğiniz nesnenin üzerini sağ tıklayın. Açılan menüden Geri Yükle menü satırını seçin. Yöntem 2: Geri yükleyeceğiniz nesneyi seçin. Menü Çubuğunda bulunan Bu öğeyi geri yükle satırını tıklayın. Yöntem 3: Geri yükleyeceğiniz nesneyi seçin. Dosya menüsünden Geri Yükle menü satırını seçin. Yöntem 4: Kurtarılacak nesneyi farenin sol tuşu ile sürükleyip bu pencere dışında uygun bir yere bırakarak da geri alabilirsiniz. Bu nesne sizin istediğiniz bir yere geri yüklenecektir. Geri yüklenen bir nesne silinmeden önceki konumuna (Özgün konumuna) taşınır. Geri Dönüşüm Kutusunun Tamamen veya Kısmen Boşaltılması Geri dönüşüm kutusundan sildiğiniz bir nesneye (kural olarak) bir daha ulaşamazsınız. A Tamamen Boşaltma Geri dönüşüm kutusunun içindekileri tümüyle silmek için, geri dönüşüm kutusunu açtıktan sonra Menü Çubuğundan Geri

20 Dönüşüm Kutusu nu Boşalt satırını seçin. Geri dönüşüm kutusunu açmadan, yandaki şekilde görüldüğü gibi simgeyi sağ tıkladığınızda karşınıza gelecek Geri Dönüşüm Kutusu nu Boşalt satırını seçerek de kutuyu tamamen boşaltabilirsiniz. B Kısmen Boşaltma Geri dönüşüm kutusunu açtıktan sonra silmek (geri dönüşüm kutusundan da boşaltmak) istediğiniz nesneyi sağ tıklayarak, Sil satırını seçin. Bu işlem seçeceğiniz nesneleri birer birer geri dönüşüm kutusundan boşaltacaktır. Geri dönüşüm kutusundaki bir nesneyi diğer yöntemlerle silmek için, silinecek nesneyi seçtikten sonra Delete tuşuna basabilir veya Menü Çubuğu / Düzenle menüsünden Sil satırını seçebilirsiniz. Nesneleri Geri Dönüşüm Kutusuna göndermeden doğrudan doğruya silmek için silinecek nesneyi seçtikten sonra Shift tuşu ile birlikte Delete tuşuna basın. Geri Dönüşüm Kutusu Özellikleri Geri dönüşüm kutusu özelliklerine ulaşmak için geri dönüşüm kutusu üzerinde sağ tıklayın ve özellikleri seçiniz. Geri dönüşüm özellikleri isimli bir iletişim kutusu açılır. Bu

21 iletişim kutusundan değiştirebiliriz. geri dönüşüm kutusunun boyutunu Dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu na taşıma. seçeneği seçildiğinde silinen nesneler geri dönüşüme girmeden tamamen silinirler. Silme onay iletişim kutusunu göster seçeneği seçilmediğinde silinen nesneler için silmek karşınıza hiçbir uyarı getirmeden direkt olarak geri dönüşüm kutusuna gider. Dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu na taşıma. seçilip, Silme onay iletişim kutusunu göster seçilmezse, dosyalarınızı siler silmez tamamen kaybedersiniz. Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu

22 Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi tarafından Görev Çubuğu na yerleştirilir. Böylelikle Görev Çubuğu üzerindeki program düğmelerini (simgelerini) kullanarak istenen programa kolayca geçiş yapılır. Görev Çubuğu üç bölgeden meydana gelir. Hızlı Başlat: Sık Kullanılan program, dosya veya klasörlerin kısayolları buraya yerleştirilerek, kolay erişimleri ve tek tıklama ile açılmaları sağlanır. Buraya yeni bir kısayol yerleştirmek için simge sürüklenerek buraya bırakılır. Çıkarılmak istenen kısayolun üzerinde sağ tıklanır ve Görev Çubuğundan Kaldır seçilir. Görev Çubuğu Özellikleri: Görev Çubuğunun özelikleri aktif pencerelerinin listelendiği bölümde sağ tıklanarak Özellikler seçeneği seçilir. Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü özellikleri isimli iletişim kutusu açılır.

23 Görev Çubuğunu Kilitle: Bu seçenek seçildiğinde görev çubuğunun boyutunun ve konumunun değiştirilmesi, hızlı başlat alanının boyutunun değiştirilmesi engellenir. Görev çubuğunu otomatik olarak gizle: Görev çubuğunun üzerinde bir işlem yapılmadığında otomatik olarak gizlenir. Fare ile göre çubuğunun olduğu bölgeye gidilirse otomatik olarak belirir. Küçük Simgeler Kullan: Bu seçenek işaretli ise görev çubuğundan küçük simgeler görülecektir. Görev Çubuğunun ekrandaki konumu: Görev çubuğunu ekranın alt üst yada yanda görünmesini sağlayabilirsiniz. Görev çubuğu düğmeleri: Benzer programların açık olan dosyaları veya açık olan klasörler görev çubuğu üzerinde ayrı ayrı gruplar olarak gözükür. Her zaman birleştir ve etiketleri gizle seçeneği işaretli ise açık dosya isimleri görünmeden sadece sembol şeklinde görülür ve aynı tür

24 programlar gruplandırılır. Eğer gruplandıran program sembolünün üzerine gelirseniz, aynı türdeki bu dosyaları ve isimlerini aşağıdaki gibi küçük ekranlarda görebilirsiniz. Eğer Hiçbir zaman birleştirme seçeneğini işaretlerseniz aşağıdaki gibi açılan tüm programlar ve dosyalar isimleri ile birlikte çubuk sembolü ile görev çubuğunda yer alır. Gruplanmış öğeler üzeriden toplu işlem yapılabilir. Bunun için bu öğelerin üzerine sağ tıklamak gerekir. Sağ tıkladığınızda bu dosya türünde açılan en son dosyaların bir listesi yer alır. Ayrıca bu menüden programı görev çubuğuna sabitleyebilir yada hepsini birlikte kapatabilirsiniz.

25 Sık olarak kullanılmayan bildirim alanı simgeleri gizlenir. Gizlenmiş simgeler ekranın sağ alt köşesindeki bildirim alanında yer alan yukarı bakan ok a tıklanarak görülebilir. İpucu : Bu ok üzerinde sağ tıklanarak açılan menüden Bildirim Simgelerini Özelleştir düğmesine basılarak tüm simgelerin görünürlüğü özelleştirilebilir. Bildirimleri Özelleştir isimli iletişim penceresi açılır ve her bir simge için Simge ve Bildirimleri Göster, Simge ve Bildirimleri Gizle ve Yalnız bildirimleri göster seçeneklerinden biri seçilebilir.

26 Tarih ve Saati Değiştirmek Görev çubuğunun sağ tarafında bulunan sistem saatini çift tıklayarak aşağıdaki pencereye ulaşabilirsiniz. Aynı yere Denetim Masası ndan Tarih ve Saat simgesi çift tıklanarak da ulaşabilir.

27 Tarih ve Saati Değiştir Seçeneği seçildiğinde tarih ve saat ayarlaması yapılabilir.

28 Tarih ve Saat Özellikleri adını taşıyan bu pencerenin solundaki Tarih bölümünden, istediğiniz ayı, yılı ve günü seçebilirsiniz. Sağ taraftaki Saat bölümünde, istediğiniz saat, dakika ve saniyeyi klavyenin rakam tuşlarını kullanarak değiştirebilir veya saatin sağ tarafında bulunan aşağı ve yukarı küçük ok tuşlarına farenin sol tuşu ile tıklayarak, seçilen alandaki sayıyı birer birer artırabilir veya azaltabilirsiniz.

29 Saat Dilimi değiştirilmek istendiğinde bölgelere göre değişiklik yapılabilir. Ek Saatler sekmesi birden fazla bölge saati kullanılması gerekli durumlarda ilave saat eklemek için kullanılır.

30 İnternet saati sekmesi ise sistem saatnin ayarlanacağı zamanı ve merkezi verir. Ayarları değiştir bölümünden merkez değişikliği yapılabilir.

31 Görev Çubuğunun Taşınması ve Boyutlandırılması: Taşıma Görev çubuğunu masaüstünün herhangi bir kenarına taşıyabilirsiniz bunun için görev çubuğunun kilitli olmaması koşulu ile fare ile açık pencerelerin listelendiği konumdan tutup diğer kenarlara sürüklemeniz yeterlidir. Boyutlandırma Görev çubuğunun kilitli olmaması koşuluyla fare ile Görev çubuğunun üst kenarına geldiğimizde imleç dikey olarak iki yöne bakan siyah bir oka dönüşür, bu durumda farenin sol tuşunu basılı tutup sürüklediğimizde görev çubuğunu yeniden boyutlandırmış oluruz. Araç Çubuğu Araç çubuğu, bir program içerisinde gerçekleştirebileceğiniz görevleri temsil eden bir satır, sütun, düğmeler veya simgeler

32 grubudur. Bazı görüntülenebilir. araç çubukları görev çubuğunda Görev çubuğuna araç çubukları ekleyebilirsiniz 1. Görev çubuğu üzerinde boş bir alanı sağ tıklatın ve Araç Çubukları nın üzerine gelin. 2. Eklemek veya kaldırmak için listedeki herhangi bir öğeyi tıklatın. Yanlarında onay işaretleri olan araç çubuğu adları zaten görev çubuğundadır. Kopyalama Özellikleri ve Taşıma Klasör ya da dosyaları taşımak için öğeleri seçtikten sonra aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz: 1. Öğeler üzerinde sağ tıklayınca açılan menüden Kes i seçin, taşımak istediğiniz klasörde sağ tıklayınca açılan menüden Yapıştır ı seçin. 2. Klasör penceresindeki Araç çubuğunda bulunan Düzenle düğmesi altındaki menüden Kes i tıklayın. Öğeleri taşımak istediğiniz klasöre gelip yine aynı menüdeki Yapıştır ı tıklayın 3. Öğeleri Ctrl+X kısayoluyla kesin, taşımak istediğiniz klasöre gelip Ctrl+V kısayoluyla yapıştırın. 4. Sürükle ve bırak yöntemiyle öğeleri tutun, taşımak istediğiniz klasöre sürükleyip bırakın. 5. Sürükle ve bırak yöntemini farenin sağ tuşuyla uygulayın. Sağ tuşla öğeleri tutun, taşımak istediğiniz

33 klasöre sürükleyin, bıraktığınızda açılan menüden Buraya Taşı yı seçin. 6. Menü çubuğundaki Düzen menüsünde bulunan Klasöre Taşı yı tıklayın. Açılan pencerede öğeleri taşımak istediğiniz yeri seçin. Menü çubuğu aktif durumda değilse Alt tuşuna basarak görüntüleyebilirsiniz. Klasör ya da dosyaları kopyalamak için öğeleri seçtikten sonra benzer biçimde aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz: 1. Öğeler üzerinde sağ tıklayınca açılan menüden Kopyala yı seçin, kopyalamak istediğiniz klasörde sağ tıklayınca açılan menüden Yapıştır ı seçin. 2. Klasör penceresindeki Araç çubuğunda bulunan Düzenle düğmesi altındaki menüden Kopyala yı tıklayın. Öğeleri kopyalamak istediğiniz klasöre gelip yine aynı menüdeki Yapıştır ı tıklayın. 3. Öğeleri Ctrl+C kısayoluyla kopyalayın, istediğiniz klasöre gelip Ctrl+V kısayoluyla yapıştırın. 4. Sürükle ve bırak yöntemiyle öğeleri tutun, kopyalamak istediğiniz klasöre sürükleyip Ctrl tuşuna basılı tutarak bırakın. 5. Menü çubuğundaki Düzen menüsünde bulunan Klasöre Kopyala yı tıklayın. Açılan pencerede öğeleri kopyalamak istediğiniz yeri seçin. Menü çubuğu aktif durumda değilse Alt tuşuna basarak görüntüleyebilirsiniz. Eğer taşıdığınız ya da kopyaladığınız konumda aynı isimde ve türde başka bir dosya varsa Windows sizi uyarır

34 Bu durumda üç seçeneğiniz vardır: 1. Taşı (Kopyala) ve Değiştir Taşıdığınız/kopyaladığınız dosyayı yeni konumundaki ile değiştirir. Eski dosya, üzerine yenisi yazıldığı için silinmiş olur. 2. Taşıma (Kopyalama) Taşıma/kopyalama işlemini iptal edip dosyaları eski yerlerinde bırakır. 3. T a ş ı (Kopyala), ancak iki dosyayı da tut Taşıdığınız/kopyaladığınız dosyayı aynı isimle, ancak sonuna (2) gelecek şekilde yeniden adlandırarak taşır/kopyalar

35 Flash Diske Kopya Göndermek Flash disk, dijital fotoğraf makinesi, MP3 çalar vb. aygıtlar USB üzerinden bağlandığı anda yine bu ekranda görüntülenir. Ayrıca USB üzerinden bir aygıt bağladığınızda açılan Otomatik Kullan penceresi, bağladığınız cihaza ya da içindeki dosya türüne göre çeşitli seçenekler sunar Bunlar arasından herhangi birini seçebilir ya da cihazda kayıtlı tüm dosyaları görüntülemek üzere klasör penceresi açabilirsiniz. Klasörün veya dosyanın kolay yoldan Flash Diske gönderilmesi için kısa bir yol tarif edilebilir.

36 1.ADIM : DOSYAYI VEYA KLASÖRÜ SAĞ İLE TIKLAYIP ÖNCE GÖNDER İ SONRA DA FLASHDİSK İ (BAŞKA İSİM DE OLABİLİR) SEÇİN 2.ADIM : DOSYANIN VEYA KLASÖRÜN FLASHDİSK DE GÖREBİLİRSİNİZ

37 Kes Kopyala Yapıştır DOSYA VEYA KLASÖRÜ KESEREK BAŞKA YERE TAŞIMAK Kesmek demek dosya veya klasörün bulunduğu yerden alınması demektir. Yani kesilen bir dosya veya klasör başka bir yere taşındığında bulunulan yerde artık o klasör olmayacaktır. 1.ADIM : KLASÖRÜ VEYA DOSYAYI SAĞ TIKLAYIN VE KES İ SOL TUŞ İLE TIKLAYIN (CTRL+X)

38 2.ADIM : KLASÖRÜN SOLUKLAŞTIĞINI GÖRECEKSİNİZ BU KESİLDİĞİNİ GÖSTERİR

39 BİLGİSAYARIM ÇİFT TIKLANARAK FLASH DISKE GİRİLİR: BU ÖRNEKTE FLASH DISKE TAŞINMASI ÖRNEĞİ VERİLMİŞTİR: 3.ADIM : 4.ADIM : SAĞ TIKLAYIN YAPIŞTIR I SOL İLE TIKLAYIN (CTRL+V) KLASÖRÜN VEYA DOSYANIN TAŞINDIĞINI GÖRECEKSİNİZ. DOSYA VEYA KLASÖRÜ KOPYALAYARAK BAŞKA YERE AYNISINI TAŞIMAK

40 1.ADIM : KLASÖRÜ VEYA DOSYAYI SAĞ TIKLAYIN VE KOPYALA YI SOL TUŞ İLE TIKLAYIN (CTRL+C)

41 2.ADIM : FLASH DİSKE GİRİN (NASIL GİDİLECEĞİNİ YUKARIDA AÇIKLADIK) VE SAĞ TIKLAYIN YAPIŞTIR I SOL İLE TIKLAYIN (CTRL+V) Klasör Gizlemek Windows ta klasörler niteliklerden değiştirilerek gizlenebilir. Gizlenen klasörler görünmez hale getirilebilir. Bunun için aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır.

42 1.ADIM : DOSYAYI VEYA KLASÖRÜ SAĞ İLE TIKLAYIP ÖZELLİKLERİ SEÇİNİZ (SOL İLE)

43 2.ADIM : GİZLE KUTUSUNU İŞARETLEYİP ÖNCE UYGULA YA TAMAM A BASIN

44 3.ADIM : KLASÖRÜNÜZÜN İÇERİSİNDE ALT DOSYA VEYA KLASÖRLER VAR İSE BU EKRAN GELECEKTİR: GİZLEMEK İÇİN TEKRAR TAMAM A BASIN

45 KLASÖR GİZLENMİŞ OLACAKTIR: BU DURUMDA DAHA SOLUK BİR ŞEKİLDE GÖZÜKECEKTİR: BU DURUMDA EĞER KLASÖR GÖRÜNMEZ YAPILMAK İSTENİYORSA AŞAĞIDAKİ ADIMLAR İZLENİR: 1.ADIM : 2.ADIM : BİLGİSAYAR I ÇİFT TIKLAYIN MENÜ ÇUBUĞUNDA DÜZENLE Yİ SEÇİN (SOL)

46 3.ADIM : KLASÖR VE ARAMA SEÇENEKLERİNİ I SEÇİN

47 4.ADIM : GÖRÜNÜM SEKMESİNİ TIKLAYIN, GİZL KLASÖR VEYA SÜRÜCÜLERİ GÖSTERME Yİ SEÇİN UYGULA YI VE TAMAM I SEÇİN KLASÖRÜN GÖRÜNMEZ OLDUĞU GÖRÜLECEKTİR: AYNI İŞLEMLER TERSTEN YAPILDIĞINDA TEKRAR KLASÖR ESKİ HALİNE DÖNDÜRÜLEBİLİR. Klasör Simgesi Değiştirmek Klasör Simgesi klasör özelliklerinden değiştirilebilir. Bunun için simgesi değiştirilecek klasör üzerine gelinerek sağ

48 tıklayıp özellikler menüsüne gelinir. ÖZELLİKLER İ TIKLAYIN

49 ÖNCE ÖZELLEŞTİR SONRA SİMGE DEĞİŞTİR İ TIKLAYIN

50 İSTENİLEN SİMGE SEÇİLEREK TAMAM A BASILIR.

51 SEÇİLEN SİMGE DEN SONRA ÖNCE UYGULA YA SONRA DA TAMAM A BASILIR. SİMGE DEĞİŞMİŞTİR.

52 Kısa Yol Oluşturmak KISAYOL OLUŞTURMA ÖRNEK: GOOGLE CHROME (1 YOL) Kısayol oluşturmak programların çalıştırma dosyasını her seferinde arayıp bulma işleminden kurtararak işlemin istenilen bir yerden yapılması için oluşturulan bir köprü dosyasının oluşturulmasıdır. Programların dosyalarının kısayolları olacağı gibi diğer dosyaların ya da klasörlerin de kısa yolları olabilir. Buradaki örnek sadece bir program için verilmiş bir örnektir. Sizler istediğiniz şekilde her dosyaya veya klasöre kısayol oluşturabilirsiniz. Burada Google Chrome örneği üzerinden gidilerek kısayol oluşturulacaktır. Bunun için öncelikle Chrome tarayıcı programını çalıştıran Chrome.exe dosyası bulunmalıdır. Bilgisayarım simgesinden başlayarak aşağıdaki işlemler sıra ile yapılmalıdır.

53 1.ADIM : 2.ADIM : BİLGİSAYAR I ÇİFT TIKLAYIN C Yİ ÇİFT TIKLAYIN (CHROME İ BULACAĞIZ)

54 3.ADIM : PROGRAM FİLES VEYA PROGRAM DOSYALAR I ÇİFT TIKLAYIN (PROGRAMLAR HEP BU KLASÖRDEDİR)

55

56 4.ADIM : KISA YOL OLUŞTURACAĞINIZ PROGRAMI BULDUĞUNUZDA GÖNDERİ İ SEÇİP MASAÜSTÜ KISAYOL OLUŞTUR U SEÇİN. BU ÖRNEKTE CHROME.EXE SEÇİLMİŞTİR: KISAYOL OLUŞTUĞUNU GÖRECEKSİNİZ KISAYOL OLUŞTURMA ÖRNEK: GOOGLE CHROME (2 YOL)

57 1.ADIM : MASAÜSTÜ NDE İKEN MOUSE İ SAĞ TIKLAYIP YENİ DEN KISAYOL U SEÇİN

58 2.ADIM : GÖZAT A BASIN

59 3.ADIM : GÖZAT TAN C /PROGRAM FİLES/GOOGLE/CHROME/APPLICATION/ DAN CHROME Yİ BULUN VE TAMAM A BASIN KISAYOL OLUŞTUĞUNU GÖRECEKSİNİZ KISAYOL FARE İLE TUTULARAK GÖREV ÇUBUĞU ÜZERİNE BIRAKILDIĞINDA

60 GÖREV ÇUBUĞU ÜZERİNDE DE KISAYOL OLUŞTURULMUŞ OLUR. Klasör Oluşturma Klasör Oluşturma Windows ta klasör oluşturmak için birden fazla yol bulunmaktadır. Ancak en genel yolu klasörün nerede oluşturulması isteniyor ise oraya gelinerek orada işlemlerin

61 yapılması yoludur. Aşağıda masaüstünde bir klasör oluşturulması örneği verilmiştir. Öncelikle masaüstünde iken farenin sağ tuşuna basarak seçenek menüsü açılır ve Yeni seçeneğinin üzerine gelinir. Yeni seçeneğinin üzerine gelindiğinde sağ tarafta yeni bir menü açılır. Bu menüden Klasör seçeneğine sol ile tıklanır

62 Masaüstünde yeni bir klasörün oluşması sağlanmış olur. Bu durumda isim bölümü mavi renktedir ve bir isim yazılması beklenmektedir. Bu halde iken bir isim yazılır ve onaylamak için ya Enter tuşuna ya da herhangi bir boş alana farenin sol tuşu ile tıklanır.

63

Başlat menüsü, Windows 7 işletim sisteminde sıklıkla kulanılan bileşenlerden biridir. Görev çubuğu üzerinde yer alan başlat

Başlat menüsü, Windows 7 işletim sisteminde sıklıkla kulanılan bileşenlerden biridir. Görev çubuğu üzerinde yer alan başlat Başlat Masası Menüsü ve Denetim Başlat Menüsü Görev çubuğunun solunda bulunan Başlat Düğmesi, bilgisayara yüklü olan tüm program ve Windows 7 dahili özelliklerinin menüler halinde görüntülenmesini sağlar.başlat

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

Dosya yada klasör ne silinecekse örneğin bir dosyayı silecek isek; Sürükleyerek Geri Dönüşüm Kutusu üzerine götürüp bırakabiliriz.

Dosya yada klasör ne silinecekse örneğin bir dosyayı silecek isek; Sürükleyerek Geri Dönüşüm Kutusu üzerine götürüp bırakabiliriz. Geri Dönüşüm Kutusu Geri Dönüşüm Kutusu Silmeye çalıştığınız nesneler (dosya, klasör v.b.) diskten kalıcı olarak silinmez. Masaüstünde bulunan Geri Dönüşüm Kutusu adındaki nesnenin içerisinde saklanırlar.

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 3.HAFTA İşletim Sistemi ve Dosya Yönetimi (Windows 7 Temel Bilgiler) Öğr.Gör.Dr.

Detaylı

Geri Dönüşüm Kutusu. Dosya yada klasör ne silinecekse örneğin bir dosyayı silecek isek; bırakabiliriz.

Geri Dönüşüm Kutusu. Dosya yada klasör ne silinecekse örneğin bir dosyayı silecek isek; bırakabiliriz. Geri Dönüşüm Kutusu Geri Dönüşüm Kutusu Silmeye çalıştığınız nesneler (dosya, klasör v.b.) diskten kalıcı olarak silinmez. Masaüstünde bulunan Geri Dönüşüm Kutusu adındaki nesnenin içerisinde saklanırlar.

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir.

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir. Bu diyalog kutusunda Windows XP de 5 diğer sürümlerinde 6 sekme bulunmaktadır. Temalar sekmesi pencerelerin görünümlerini ayarlamak amacıyla kullanılmaktadır. Tema Bölümünden kutusunun sol tarafındaki

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri 1. ÇALIŞMA ALANI Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri

Detaylı

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Yrd.Doç.Dr. Serdar YILMAZ Kaynak: Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Kursu Ders Notları, Kasım 2007 1 2 3 4 Başlat Düğmesi Bilgisayarınızı kapatma ve

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

Klasör ya da dosyaları taşımak için öğeleri seçtikten sonra aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

Klasör ya da dosyaları taşımak için öğeleri seçtikten sonra aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz: Kopyalama Özellikleri ve Taşıma Klasör ya da dosyaları taşımak için öğeleri seçtikten sonra aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz: 1. Öğeler üzerinde sağ tıklayınca açılan menüden Kes i seçin, taşımak

Detaylı

Bütün bu ayarlar yapıldıktan sonra önce uygula sonra tamam düğmesine basarak ayarların aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Bütün bu ayarlar yapıldıktan sonra önce uygula sonra tamam düğmesine basarak ayarların aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Dosyaların uzantıları ekranda görüntüleniyor ise dosya ismini değiştirirken uzantısını da girmek zorunda kalırsınız. Aksi taktirde bilgisayar size dosya uzantısını değiştirmekte olduğunuzu ve eğer değiştirirseniz

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. Hafta Konuları 1. Genel Bilgiler 2. Excel penceresinin tanıtımı 3. Sekmelerin tanıtımı 4. Temel Kavramlar 5.

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

HAFTA -B 3 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI. Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR. SAPANCA Meslek Yüksekokulu

HAFTA -B 3 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI. Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR. SAPANCA Meslek Yüksekokulu WINDOWS 7 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR HAFTA -B 3 SAPANCA Meslek Yüksekokulu Araştırma yapmak üzere bilgi kaynaklarına erişmek, bilimsel amaçlı yazılımlarla çalışmak,

Detaylı

DOSYALARI DÜZENLEMEK

DOSYALARI DÜZENLEMEK DOSYALARI DÜZENLEMEK Klasörler(Dizinler) ve Dosyalar Dosya Nedir? Dosya bilgi içeren öğedir. Dosyaların içerisinde metin, resim, ses, video vb. içerikler bulunabilir. Dosyaların türleri ve kendilerine

Detaylı

Şeklinde tanımlanmaktadır. Sonuçta bütün bilgiler bilgisayarım simgesinin içinde olduğu için bilgisayarım simgesi adres içine yazılmamaktadır.

Şeklinde tanımlanmaktadır. Sonuçta bütün bilgiler bilgisayarım simgesinin içinde olduğu için bilgisayarım simgesi adres içine yazılmamaktadır. 6. Her dosyanın oluşturulma tarihleri Windows tarafından otomatik olarak hafızada tutulur 7. Her dosyanın en son çalıştırıldığı tarih Windows tarafından otomatik olarak hafızada tutulur. Dosya adreslerinin

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 Sürücü Kavramı Dosya Kavramı Klasör Kavramı Dosya Yada Klasörleri Kopyalamak Dosya ve Klasörleri Taşımak Dosya veya Klasörleri Silmek

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

Donatılar, Arama, Denetim Masası, Dosya ve Klasörler

Donatılar, Arama, Denetim Masası, Dosya ve Klasörler Donatılar, Arama, Denetim Masası, Dosya ve Klasörler TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR HAFTA 4 SAPANCA Meslek Yüksekokulu Windows işletim sistemi içerisinde temel kullanıcılara

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımında veri girme, veri seçme, satır ve sütun işlemlerini yapabileceksiniz.

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ YAZILIM (SOFTWARE) YAZILIM TÜRLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ UNIX UNIX LINUX LINUX DAĞITIMLARI GÖRÜNÜMLERİ

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ ÇALIŞMA TABLOSU (SAYFASI) İŞLEMLERİ Tablo seçimi: Çalışma kitabında işlemler normal olarak etkin bir çalışma tablosunda yapılır. Bazı hallerde birden fazla çalışma tablosu etkin hale

Detaylı

DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ

DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ Yazılım (Software) Yazılımlar, bilgisayarları amaçlarımız doğrultusunda kullanabilmemiz için geliştirilmiş programlardır. Yazılımlar kendi

Detaylı

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 Kelime İşlemci I. Uygulamanın Kullanımı A. Kelime İşlemcisiyle İlk Adımlar B. Ayarların Yerleştirilmesi C. Kaydetmek D. Yardım Fonksiyonlarını Kullanma II. Temel İşlemler

Detaylı

MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI

MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI 1. Disk birleştirme programı aşağıdaki yollardan hangisi ile çalıştırılır? a) Başlat > Ayarlar b) Donatılar > Sistem araçları c) Donatılar > Erişebilirlik d) Donatılar

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 EPOSTA SİSTEMİNE BAĞLANMA... 3 ESKİ E-POSTLAR... 5 YENİ KİŞİ VEYA GÖREV OLUŞTURMA... 6 MESAJ YAZMA... 6 KİŞİLER...

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 3.HAFTA Windows 7 Yrd. Doç. Dr. Mustafa Cemil KARACADAĞ Bu ders

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

Temel Bilgisayar kullanımı

Temel Bilgisayar kullanımı Temel Bilgisayar kullanımı Bu kısımda öğreneceğimiz bilgiler Bilgisayarı Açma Kapama Bilgisayarı yeniden başlatma Yanıt vermeyen programı kapatma Masaüstü ekranını tanıyalım Bilgisayarı Açma Reset Güç

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

Dosya ve Klasör İşlemleri

Dosya ve Klasör İşlemleri Öğr.Gör.Günay TEMÜR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Dosya ve Klasör İşlemleri Dosya ve Klasör İşlemleri 1 Dosya ve Klasör Nedir? 2 Bilinen Dosya Uzantıları 3 Yeni Klasör Oluşturmak 4 Dosya ve Klasörleri Yeniden

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler

2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler 8 2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler Windows 2000 İşletim Sistemi Windows 2000 kişisel bilgisayarlar için geliştirilmiş bir Windows işletim sistemidir. Windows

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 İÇERİK Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu oluşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varolan bir sunuyu açmak

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI III. KELİME İŞLEM PROGRAMI Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER 71 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Bildiğiniz kelime işlemci programlarını

Detaylı

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 16 Kasım 2015 İçindekiler 3 İçindekiler Fiery Driver Configurator...5

Detaylı

ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Girişi:Giriş ekranınd dan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilip giriş butonuna basılaraksisteme giriş yapılır. Sistem Ekranı: 4 2 Klasörler Dosyalar

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint Genel Bilgiler Microsoft PowerPoint 2010, güçlü bir sunu programıdır. PowerPoint ile herhangi bir konu hakkında etkili

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1.) Sağ tuş fonksiyonları * Masaüstünde * Bilgisayarım içinde * Klasör ve dosya simgesi üzerinde * Sürücü simgesi

Detaylı

LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI

LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI İçindekiler LUCA Yeni Arayüz Uygulaması... 1 Fiş Listesi Kullanımı... 3 Yeni Fiş... 7 KDV Hesapları... 16 KDV Hesapları Örnek Uygulamalar... 17 Fiş Ayarları... 21 Kısa Yollar...

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar)

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) İnternete Bağlanma: İnternette, için tarayıcı adı verilen programlar ile gezinti yapılır. Pek çok tarayıcı program vardır. İnternet

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

Bölüm-6 Excel XP - 1 -

Bölüm-6 Excel XP - 1 - Bölüm-6 Excel XP - 1 - EXCEL PROGRAMININ BAŞ LATILMASI VE ÖZELLİ KLERİ Microsoft Excel bir hesap tablosu programıdır. Hesap tablosu programları pek çok hesaplamanın bir tablo üzerinde yapılmasını Sağlar.

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint PowerPoint Sekmelerinin Tanıtımı Dosya Sekmesi Giriş Sekmesi Ekle Sekmesi Tasarım Sekmesi Geçişler Sekmesi Animasyonlar

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

"Her zaman düzeltme öner" seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin "Öneriler" bölümünde düzeltme önerir.

Her zaman düzeltme öner seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin Öneriler bölümünde düzeltme önerir. ARAÇLAR: Yazım ve Dilbilgisi (F7): Yazılan belgede bulunan yazım hatalarını bulmak için kullanılır. Microsoft'un hazırladığı Office programı ile birlikte bilgisayara yüklenen sözlük (custom.dic) kullanılanarak

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 Öğr.Gör.Ali ATALAY EXCEL PAKET PROGRAMI Günümüzde hesap tablosu, veri analizi, kod yazımı, grafik çizimi, veri tabanı oluşturma gibi bir çok özelliği olan

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden bildirilmeden değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin garantiler, bu ürünler ve hizmetlerle

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

DOSYALAR VE KLASÖRLER

DOSYALAR VE KLASÖRLER DOSYALAR VE KLASÖRLER Dosya ve klasörlerin yapılarının anlaşılması önemlidir. Çoğunlukla klasörlerimiz Windows Başlat menüsünde bulunan Kütüphaneler klasörüne kaydedilir (Windows 7 de dokümanlar, müzik,

Detaylı

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER MICROSOFT EXCEL - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel Bilgiler Excel penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Temel Kavramlar Çalışma kitabı ile ilgili işlemler Çalışma sayfası

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi İşletim Sistemi Nedir? Bilgisayarın çalışmasını yürütecek bir işletim sistemi gereklidir. İşletim sistemi; bilgisayarın donanımını ve uygulama yazılımlarını, mikroişlemci, bellekler ve

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam Microsoft Excel Microsoft Office paket programı ile bizlere sunulan Excel programı bir hesap tablosu programıdır. her türlü veriyi tablolar yada listeler halinde tutmak ve bu veriler üzerinde hesaplamalar

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

BU DERSİN SONUNDA BUNLARI ÖĞRENECEKSİNİZ;

BU DERSİN SONUNDA BUNLARI ÖĞRENECEKSİNİZ; BU DERSİN SONUNDA BUNLARI ÖĞRENECEKSİNİZ; 0 Yeni klasör oluşturmak 0 Klasör/dosya isimlerini değiştirmek 0 Klasör/dosya silmek 0 Geri dönüşüm kutusunu kullanmak 0 Silinen dosyayı / klasörü geri almak 0

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

BAŞLANGIÇ 1. BİLGİSAYARDA İLK ADIM

BAŞLANGIÇ 1. BİLGİSAYARDA İLK ADIM A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Bilgisayarı kapatma yolları hakkında bildiklerinizi söyleyiniz. 2. Flash diskin biçimlendirilmesi hakkında bildiklerinizi anlatınız. 1. BİLGİSAYARDA İLK ADIM Kişisel bilgisayarlar

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER WINDOWS 7 - II

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER WINDOWS 7 - II HEDEFLER İÇİNDEKİLER WINDOWS 7 - II Başlat Menüsü Görev Çubuğu Dosyalar, Klasörler ve Kısayollar Nesnelerin Düzenlenmesi TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Başlat menüsü ve özelliklerini

Detaylı

Bu yöntemlerden herhangi bir tanesi seçildiğinde Geri Dönüşüm Kutusu içerisindeki bütün dosyalar kalıcı olarak silinecektir.

Bu yöntemlerden herhangi bir tanesi seçildiğinde Geri Dönüşüm Kutusu içerisindeki bütün dosyalar kalıcı olarak silinecektir. Bu yöntemlerden herhangi bir tanesi seçildiğinde Geri Dönüşüm Kutusu içerisindeki bütün dosyalar kalıcı olarak silinecektir. Herhangi bir dosyayı silmek istediğinizde Windows otomatik olarak size bir uyarı

Detaylı

POWER POINT SUNU PROGRAMI

POWER POINT SUNU PROGRAMI POWER POINT SUNU PROGRAMI Power Point bir Sunu (Slayt) programıdır. MS-Office uygulamasıdır ve Office CD sinden yüklenir. Programı çalıştırabilmek için; Başlat/Programlar/Microsoft Office/Microsoft Office

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

AKINSOFT Barkod 4. AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT

AKINSOFT Barkod 4. AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ Barkod 4 programı, her türlü barkod etiketi, raf etiketi ya da reyon etiketi

Detaylı

Dosyalama olarak: HTML, PDF, DOC ve XLS dosya türlerini kullanabilirsiniz. Kütüphane Modülü açıldığında Vet.Asistanı Kütüphanesi ekrana gelmektedir.

Dosyalama olarak: HTML, PDF, DOC ve XLS dosya türlerini kullanabilirsiniz. Kütüphane Modülü açıldığında Vet.Asistanı Kütüphanesi ekrana gelmektedir. Vet.Asistanı programında Kütüphane bölümü geliştirilerek Özel Kütüphanem modülü eklenmiştir. Bu modül ile istediğiniz verileri siz kendiniz oluşturabilir, değiştirebilir ya da bir başkasının hazırlamış

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir?

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir? MICROSOFT OFİS * EXCEL * WORD * POWERPOINT EXCEL Microsoft Excel Nedir? Bir hesap tablosu (spreadsheet) programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal veriler) tablolar ya da listeler halinde

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı