Altuğ B. Altıntaş

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Altuğ B. Altıntaş altuga@kodcu.com"

Transkript

1 Java ile Etkileşimli Ağ Uygulamaları Altuğ B. Altıntaş

2 Java Nedir? Java platformu, ağ(network) ın önemi hesaba katılarak ve aynı yazılımın birçokdeğişik bilgisayar ortamında veya değişik tür makinalarda çalışması fikri ile geliştirilmiş yeni bir teknolojidir. Java teknolojisi kullanılarak aynı uygulamayı değişik ortamlarda çalıştırabiliriz örneğin Pc lerde, Macintosh bilgisayarlarda, hatta cep telefonlarında. Java diğer programlama dilleri gibi başlı başına bir ürün değildir. Java ve Java ya bağlı alt teknolojiler, Sun Microsystems tarafından verilmiş belirtimlerden (specifications) oluşmaktadır. Eğer bu belirtimlere sadık kalınmaz ise hukuki olarak suç işlenmiş olur.

3 Java İle Neler Yapılabilir? Java Programlama dili ile projelerimizi diğer programlama dillerine göre daha kolay ve sağlıklı bir şekilde yapmamız mümkündür. Kısaca göz atacak olursak, Java ile ; GUI (graphical user interface, grafiksel kullanıcı ara yüzü) uygulamaları, Appletler. Distributed components (ör. EJB, RMI, CORBA). Servlet, Jsp (web tabanlı uygulamalar). Veri tabanlarına erişim ile alakalı uygulamalar. Cep telefonları, Smart kartlar için uygulamalar. Ve daha niceleri için uygulamalar yazmamız mümkündür.

4 Bir Kere Yaz Her Yerde Çalıştır Java uygulamaları JVM (Java Virtual Machine) tarafından yorumlanır( interpreted ). JVM, işletim sisteminin en tepesinde bulunur Java uygulamaları değişik işletim sistemlerinde, herhangi bir değişiklik yapmadan çalışabilir, Java nın felsefesiolan bir kere yaz heryerde çalıştır sözü gerçekleştirilmiştir.

5 Çalışma Evreleri

6 Çalışma Evreleri

7 Kategoriler Java platformunun ana grupları. Standart Java Enterprise Java Gömülü cihazlar için Java (embedded devices) XML Teknolojileri Diğer Teknolojiler

8 Standart Java Java 2 SDK (J2SE) Java 2 Runtime Environment Java Plug-in Java Web Start Java HotSpot Server Virtual Machine Collections Framework Java Foundation Classes (JFC) Swing Components Pluggable Look & Feel Accessibility Drag and Drop Security Java IDL JDBC JavaBeans Remote Method Invocation (RMI) Java 2D

9 Enterprise Java J2EE (Java 2 Enterprise Edition) CORBA Teknolojisi ECperf Teknolojisi Enterprise JavaBeans Teknolojisi Kontaynerler için Java Yetkilendirme Kontratı (Java Authorization Contract for Containers) (Java ACC) Java IDL JavaMail API Java Mesajlaşma Servisi (Message Service) (JMS) API JavaServer Faces JavaServer Pages Java Servlets JDBC Teknolojisi J2EE Bağlayıcı Mimarisi (Connector Architecture) Hareketler (Transactions)

10 Gömülü Cihazlar İçin Java (Embedded Devices) Java 2 Platform, Micro Edition (J2ME technology) Java 2 Platform, Micro Edition (J2ME Teknolojisi) Bağlı Aygıt Konfigurasyonu (Connected Device Configuration) (CDC) Sınırlı Bağlanmış Aygıt Konfigurasyonu (Connected Limited Device Configuration) (CLDC) C Sanal Makinası (Virtual Machine) (CVM) K Sanal Makinası (Virtual Machine) (KVM) PersonalJava Java Card JavaPhone API Java TV API Jini Network Technology Mobil Bilgi Aygıt Profili (Mobile Information Device Profile) (MIDP)

11 XML Teknolojileri XML İlişkilendirilmesi için Java Mimarisi (Java Architecture for XML Binding) (JAXB) XML-Tabanlı RPC için JAVA API'si (Java API for XML- Based RPC) (JAX-RPC) XML Mesajlaşması için JAVA API'si (Java API for XML Messaging) (JAXM) XML İşlemleri için JAVA API'si (Java API for XML Processing) (JAXP) XML Kayıtları için JAVA API'si (Java API for XML Registries) (JAXR)

12 Diğer Teknolojiler Araç Ürünler o MIF Doclet o Sun ONE Stüdyo (Studio) Ağ (NetWork) Ürünleri o Sertifikalı JAIN API Ürünleri (JAIN API Certified Products) o Java Dynamic Management Kit o Java Yönetim Uzantısı (Java Management Extensions) (JMX) o Java MetaData Arabirimi (Java Metadata Interface) (JMI) o Java Paylaşılan Veri Araç Takımı Java Shared Data Toolkit o Java Spaces Teknolojisi o Servis Sağlıyıcılar için Java Teknolojisi (Java Technology for Service Providers) o Jini Ağ Teknolojisi (Network Technology) o JXTA Projesi o J2ME Platformu için JXTA Projesi (Project JXTA for J2ME Platform) o Sun Chili!Soft ASP

13 Java nın Gelişim Evreleri 1995 Java teknolojisinin ilk çıkış yılı ; ilk olarak Applet teknolojisinin dikkat çektiği seneler Java Development Kit (JDK) v1.0 çıkartıldı. Temel seviyeli işlevleri içeren bir versiyon (ör. soket programlama, Girdi/Çıktı (Input/Output), GUI (Graphical User Interface- Grafik Kullanıcı Arabirimi) 1997 JDK 1.1 çıkartıldı. Bu sürümde Java GUI, veritabanı erişimi için JDBC, dağınık nesneleriçin RMI ve daha birçok yeni gelişmeler eklendi JDK 1.2 çıkartıldı. JFC/Swing yayınlandı- aynı sene içersinde internet adresinden 500,000+ adet indirme(download) gerçekleştirildi Java teknolojisi J2SE, J2EE ve J2ME olarak 3 e bölündü. Java HotSpot (performans arttırıcı) yayınlandı. JavaServer Pages (JSP) teknolojisi yayınlandı. J2EE platform u yayınlandı. Linux üzerinde J2SE platformu yayınlandı JDK v1.3 çıkartıldı. Java APIs for XML teknolojisi yayınlandı JDK v1.4 versiyonu çıkarıldı (Merlin projesi). Java API for XML binding yayınlandı yılının sonuna doğru JDK v1.5 versiyonun çıkarılması planlanmaktadır (Tiger projesi).

14 Java nın Başarılı Olmasındaki Sebepler Nitelikli bir programlama dili olması C++ da olduğu gibi bellek problemlerinin olmaması. Nesneye yönelik (Object - Oriented) olması Güvenli olması. Internet uygulamaları için elverişli (Applet, JSP, Servlet, EJB, Corba, RMI). Platform bağımsızolması : Bir kere yaz her yerde çalıştır

15 Çöp Toplayıcı (Garbage Collector) Çöp toplayıcı devamlı olarak takip halindedir. Bir programınçalışma durumunda ortaya çıkan ve sonradan kullanılmayan (gereksiz) nesneleri bulur ve onları yok eder (destroy). Bellek yönetiminin (memory management) yükü, kodu yazan kişiden Java ya geçmiş olur Diğer dillerde, örneğin C++ da, oluşturulan nesnelerin yok edilme sorumluluğu kodu yazan kişiye aittir. Çöp toplayıcısı(garbage collector) JVM in yazılışına (implementation) göre değişkenlikler gösterebilir.

16 Ağ sunucusu (web server) nedir? Ağ sunucusu, sabit içerikli (static content) sayfaları sunması için tasarlanmış uygulamalardır. HTML, HTM, vb.. Aynı bir garson gibi bu sabit içerikli sayfaları sunan ağ sunucuları, Java teknolojisinden çok daha eskidir. En bilindik ağ sunucuları Apache ağ sunucusu : Netscape ağ sunucusu IIS (Internet Information Server)

17 Tomcat Nedir? Tomcat, Jakarta projesinin altınta yer alan bir projedir ( Tomcat, JSP/Servlet uygulamaları için bir kap (container) görevini görür. Tomcat tek başına ağ sunucusu (web server) görevini de görebilir. Bunun dışında Tomcat, herhangi bir ağ sunucusu (web server) ile birlikte çalışabilir (ör: Apache, IIS...gibi). Servlet/JSP belirtimi (spec.) Servlet 2.4/ JSP 2.0 Servlet 2.3/ JSP 1.2 Servlet 2.2/ JSP 1.1 Tomcat versiyonu 5.x a

18 Ağ sunucusu ve Tomcat ın beraber işleyişi

19 Tomcat Kurulumu Tomcat uygulamasının indirilmesi. TOMCAT_HOME değerinin atanması TOMCAT_HOME=C:\Tomcat-4.1\ JAVA_HOME değerinin atanması JAVA_HOME=C:\j2sdk1.4.1 %TOMCAT_HOME%\bin\startup.bat dosyasının çalıştırılması.

20 Tomcat Dizin Yapısı Tomcat tarafından geçici dosyaların ve dizinlerin yer aldığı dizin Çalıştırılabilir dosyalar ve Script ler İçsel ve ağ uygulamaları için gerekli olan sınıfların tutulduğu dizin Paketlenmemiş genel sınıf dosyaları Yapılandırma (Configuration ) dosyalarının saklandığı dizin JAR içerisindeki genel sınıf dosyaları Ağ uygulamalarının bulunduğu dizin

21 Web Uygulamasının Bileşenleri İstemci Örneğin ağ tarayıcısı (web browser) HTTP İstemci ve sunucu arasındaki talep (request), tepki (response) protokolü HTML dosyaları Sabit içerik Webserver HTML sayfalarını sunar ve Ayrıca isteğin tam adresine bakarak ilgili isteği gerekli kaba(ör: Tomcat) iletir. JSP/Servlet Engine JSP ve Servlet uygulamalarını çalıştırma ortamı Ağ Uygulaması HTML, JSP, Servlet ve Java Bean uygulamalarının oluşturduğu sistem.

22 Karşılaştırmalar CGI (Comman Gateway Interface) e karşı JSP/Servlet Daha performanslı çalışması PHP e karşı JSP/Servlet Daha iyi bir programlama dili desteğinin olması Daha iyi araçlara sahip olması ASP ye karşı JSP/Servlet Daha iyi bir programlama dili desteğinin olması Değişik sunuculara ve değişik işletim sistemlerine taşınabilme

23 Servlet Servlet, CGI teknolojisinden daha hızlıdır. Java nın geniş çekirdek kütüphanesinden faydalanma imkanı. Yazılan Servlet uygulamalarının tekrardan kullanılabilmesi ve taşınma kolaylığı. JDBC (Java DataBase Connectivity) desteği. Bir sonraki adım : Enterprise Java Beans (EJB) kullanımı.

24 Servlet örneği

25 JSP Java Server Pages teknolojisi, dinamik içeriğe sahip etkileşimli siteler oluşturma sürücini çok kolaylaştırmıştır. JSP uygulamaları; Java kodu ile HTML kodunun birleşiminden oluşan bir yapıya sahiptir. Arka planda JSP kodu otomatik olarak Servlet koduna çevrilir.

26 basit.html

27 kolay.jsp

28 Kodun açıklaması JSP Page direktifi, istemciye gönderilecek olan sayfa tipinin text/html olacağını ve karakter kümesinin de Türkçe (ISO ) olacağını ifade eder. Gri renk içerisindeki kısım Scriptlets tir (<%...%> etiketleri arasındaki ifade) Scripletslerin içerisinde Java kodu yazılır. Normal HTML kodları

29 Grafiksel gösterim

30 Gerekli açıklamalar İstemciden gelen HTTP isteği ilk olarak ağ sunucusu (web server)tarafından karşılanır. Ağ sunucusu bu isteğin arka tarafta bulunan JSP/Servlet kabına (Tomcat) iletilmesi gerektiğini anlayıp (*.jsp uzantısından dolayı) iletir. JSP sayfası, JSP işlemcisi tarafından Servlet koduna çevrilerek derlenir (compile). Bu çevirme işlemi her zaman olmaz. Eğer ilgili JSP sayfasına ilk defa erişilmiş ise veya JSP sayfasının içeriği değişmiş ise bu çevirim işlemi gerçekleşir.

31 JSP nin Yaşam Döngüsü - I

32 JSP kodunun Servlet koduna çevrilmesi Bu işlem JSP/Servlet kabı (container) Tomcat tarafından otomatik olarak yapılmaktadır. kolay.jsp kolay_jsp.java kolay_jsp.class

33 Kaynaklar - I Siteler

34 Kaynaklar - II Tartışma Grubu java_kitap_projesi@yahoogroups.com

35 Kaynaklar - III Kitaplar Java ve Yazılım Tasarımı - Altuğ Bilgin Altıntaş Thinking In Java Bruce Eckel, Java How to Program, Fifth Edition - Harvey M. Deitel, Paul J. Deitel Effective Java Programming Language Guide - Joshua Bloch

36 Sorular...

Java diğer programlama dilleri gibi başlı başına bir ürün değildir.

Java diğer programlama dilleri gibi başlı başına bir ürün değildir. Java Nedir? Java platformu, ağ(network) ın önemi hesaba katılarak ve aynı yazılımın birçok değişik bilgisayar ortamında veya değişik tür makinalarda çalışması fikri ile geliştirilmiş yeni bir teknolojidir.

Detaylı

Java. ile Nesneye Yönelik Programlama

Java. ile Nesneye Yönelik Programlama Java ile Nesneye Yönelik Programlama 1 Bu Dönem Hakkında Corba Servlet RMI Temel Kısım EJB JSP XML 2 JDBC JNI Java Nedir? Java platformu, ağ(network) ın önemi hesaba katılarak ve aynı yazılımın birçok

Detaylı

Java ile Nesneye Yönelik Programlama. Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 1 1

Java ile Nesneye Yönelik Programlama. Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 1 1 Java ile Nesneye Yönelik Programlama Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 1 1 Bu Dönem Hakkında Servlet Corba RMI Temel Kısım EJB JSP XML JDBC Y Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım

Detaylı

ÖZGÜR YAZILIMLAR İLE J2EE

ÖZGÜR YAZILIMLAR İLE J2EE ÖZGÜR YAZILIMLAR İLE J2EE Buğra Çakır bugra@ibrahimcakir.com Seminer İçeriği 1. İki ve üç katmanlı yazılım mimarileri 2. Java ve J2EE platformu 3. Özgür yazılımlar ile J2EE 4. Eclipse, Lomboz ve JBoss

Detaylı

Java 2 Micro Edition (J2ME)

Java 2 Micro Edition (J2ME) Java 2 Micro Edition (J2ME) Arş.Gör. Cenk ATLIĞ Bahar 2005-2006 Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği İçerik Giriş MIDP nedir? MIDP in Java 2 Platformundaki yeri Java 2 Platformunda cihazların kullanım

Detaylı

Java Programlama Giriş

Java Programlama Giriş Java Programlama Giriş 2013-2014 Bahar Dönemi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Burdur 2014 Muhammer İLKUÇAR 1 Neden Java Programlama Platformdan bağımsızdır

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA DİLİ Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Programlama Diline Giriş Java Platform Çeşitleri Java nın Kodlama ve Çalışma Adımları Java Derleyicisi, Java Yorumlayıcısı Java Çöp Toplayıcısı

Detaylı

Görsel Programlama DERS 01. Görsel Programlama - Ders01/ 1

Görsel Programlama DERS 01. Görsel Programlama - Ders01/ 1 Görsel Programlama DERS 01 Görsel Programlama - Ders01/ 1 Takdim Planı Nesneye Dayalı Programlama Kavramı Nesne, Sınıf Kavramı Java Programlama Dili Java Programlama Dili Temel Özellikleri Java Sürümleri

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders08/ 1 Servlet Nedir? Internetin ilk zamanlarında geliştirilen web sayfaları durağan bilgiler içeriyordu. Zaman geçtikçe web sayfaları daha değişken,

Detaylı

HTML isteklerini anlayarak HTML sonucu üreten ve yaygın olarak kullanılan temel Servlet sınıfı HttpServlet tir.

HTML isteklerini anlayarak HTML sonucu üreten ve yaygın olarak kullanılan temel Servlet sınıfı HttpServlet tir. ÖN BİLGİ Servlet Dinamik içerik üreten bir Java Web bileşenidir. Web teknolojilerinin temelinde bulunur. JSP ve JSF hala Servlet'i kullanır. Bir Servlet, her yönüyle, herşeyden önce, bir Java nesnesidir.

Detaylı

Java Temel Özellikleri

Java Temel Özellikleri Java Temel Özellikleri Java Programlama Dili Java programlama dili şu anda dünyadaki en popüler programlama dillerinden biri haline gelmiştir. Java SUN bilgisayar şirketince elektrikli ev aletlerinin birbiriyle

Detaylı

İçerik. Temel Kavramlar. Yazılım Geliştirme Aşamaları. Problemi Anlama ve Çözümleme. Biçimsel Gösterim - 1. Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Temel Kavramlar. Yazılım Geliştirme Aşamaları. Problemi Anlama ve Çözümleme. Biçimsel Gösterim - 1. Nesneye Yönelik Programlama İçerik Nesneye yönelik programlama Ne demektir, nasıl ortaya çıkmıştır? Temel Kavramlar Nesneye yönelik dil olarak JAVA ve ilişkili kavramlar Basit bir Java programı BS-515 Nesneye Yönelik Programlama

Detaylı

Temel Kavramlar. BS-515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders #1 (26 Ekim 2009)

Temel Kavramlar. BS-515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders #1 (26 Ekim 2009) Temel Kavramlar BS-515 Nesneye Yönelik Programlama Dr. Ayça Tarhan Ders #1 (26 Ekim 2009) İçerikç Nesneye yönelik programlama Ne demektir, nasıl ortaya çıkmıştır? Nesneye yönelik dil olarak JAVA ve ilişkili

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr.Caner KOÇ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü ckoc@ankara.edu.tr DERS KAYNAKLARI 1. A. Kadir GÜNEYTEPE:

Detaylı

Java. Hakkımızda. Java Eğitimi

Java. Hakkımızda. Java Eğitimi JAVA Hakkımızda 1999 yılında bilişim teknolojileri alanında eğitim vermek amacıyla kurulan Bilişim Eğitim Merkezi temellerini istihdam ve verimlilik odaklı bir yapı üzerinde atmış ve verdiği eğitimlerle

Detaylı

Java ve Yazılım Tasarımı ; Bölüm- 1 JAVA NEDİR?

Java ve Yazılım Tasarımı ; Bölüm- 1 JAVA NEDİR? JAVA NEDİR? Java platformu bilgisayar ağının varlığı da göz önüne alınarak uygulamaların/programların farklı işletim sistemleri üzerinde çalıştırılabilmesi düşüncesiyle geliştirilmiş yeni bir teknolojidir.

Detaylı

Rahman USTA Editör Altuğ B. ALTINTAŞ Papatya Yayıncılık Eğitim

Rahman USTA Editör Altuğ B. ALTINTAŞ Papatya Yayıncılık Eğitim JAVA Mimarisiyle Kurumsal Çözümler Kurumsal JAVA Rahman USTA Editör Altuğ B. ALTINTAŞ Papatya Yayıncılık Eğitim İstanbul, Ankara, İzmir, Adana PAPATYA YAYINCILIK EĞİTİM Ekim 2012 Bilgisayar Sis. San. ve

Detaylı

1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Bilindiği gibi internet üzerindeki statik web sayfaları ziyaretçinin interaktif olarak web sayfasını kullanmasına olanak vermemektedir. Bu yüzden etkileşimli web sayfaları oluşturmak

Detaylı

PHP 1. Hafta 1. Sunum

PHP 1. Hafta 1. Sunum PHP 1. Hafta 1. Sunum PHP101: PHP nedir? Bu dersten sonra bilecekleriniz PHP nedir? PHP ye neden ihtiyaç vardır? PHP nin gelişimi HTML, HTTP ve JS nedir? PHP yle alakası nedir? PHP nin uygulama alanları

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders01/ 1 Servlet Nedir? Web sayfaları ilk başlarda durağan bir yapıya sahipti ve kullanıcıdan bilgi alarak işlemler yapmıyordu. Zamanın geçmesiyle kullanıcıya

Detaylı

Spring Ekosisteminde Kurumsal Yazılım Geliştirme. Kenan Sevindik Harezmi Bilişim Çözümleri A.Ş.

Spring Ekosisteminde Kurumsal Yazılım Geliştirme. Kenan Sevindik Harezmi Bilişim Çözümleri A.Ş. Ekosisteminde Kurumsal Yazılım Geliştirme Kenan Sevindik Harezmi Bilişim Çözümleri A.Ş. Hakkımızda Harezmi Bilişim Çözümleri 2011 yılında kuruldu Uzmanlık alanlarımız Kurumsal uygulama geliştirme Java

Detaylı

Google Web Toolkit ile Öğretim Elemanı Otomasyon Sistemi

Google Web Toolkit ile Öğretim Elemanı Otomasyon Sistemi Google Web Toolkit ile Öğretim Elemanı Otomasyon Sistemi Mehmet Karakoç Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi 28.11.2014 inet-tr'14 : GWT AUFaculty Project 1 İçerik Giriş

Detaylı

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android e Giriş Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android İşletim Sistemi Hakkında 2 Google tarafından geliştirilmiştir. Dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. 2018 itibariyle Dünyada Android; %78.65,

Detaylı

Özlem KARAGEDİK, Taner GÜREL, Gözde TOKER, Ata ÖNAL

Özlem KARAGEDİK, Taner GÜREL, Gözde TOKER, Ata ÖNAL Akademik Bilişim 2008 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, 30 Ocak - 01 Şubat 2008 Özlem KARAGEDİK, Taner GÜREL, Gözde TOKER, Ata ÖNAL Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğ Bölümüi,İzmir ozlemkaragedik@gmail.com,

Detaylı

ASP.NET TEMELLERİ. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

ASP.NET TEMELLERİ. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu ASP.NET TEMELLERİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu İnternet Nasıl Çalışır? Sunucu istemci modeline göre çalışır. Fiziksel olarak bu sistem genelde isteği yapan

Detaylı

Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların

Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların bilgilerini saklamalarına, program yüklemelerine izin

Detaylı

Eclipse, Nesneler ve Java 2 Java Nereden Çıktı? 2

Eclipse, Nesneler ve Java 2 Java Nereden Çıktı? 2 1 Eclipse, Nesneler ve Java 2 Java Nereden Çıktı? 2 Eclipse Mimarisi 4 Java Teknolojisine Genel Bir Bakış 6 Taşınabilirlik 6 Java Derleyicisi ve Bytecode 6 Java Sanal Makinası (Java Virtual Machine - JVM)

Detaylı

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK VE BİLGİSAYAR BİLİMLERİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI KEMAL OLÇA

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK VE BİLGİSAYAR BİLİMLERİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI KEMAL OLÇA T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK VE BİLGİSAYAR BİLİMLERİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI KEMAL OLÇA TRABZON 2010 1 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK

Detaylı

Java Dersi. Altuğ Bilgin Altıntaş

Java Dersi. Altuğ Bilgin Altıntaş Java Dersi Altuğ Bilgin Altıntaş Bu Dönem Hakkında Corba Servlet RMI Temel Kısım EJB JSP XML 2 JDBC JNI Çalışma Evreleri 6 Çalışma Evreleri 7 Java dosyasının hali 7 İlk Java uygulaması 7 Ciddi bir uygulama

Detaylı

www.sabanciuniv.edu/kcenter

www.sabanciuniv.edu/kcenter Sabancı Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı Seminerleri Java ile Web Uygulamaları Geliştirme Ahmet Demirelli SCJP 5.0 - SCWCD 1.4 Ajanda Web uygulaması nedir Basit bir CGI örneği

Detaylı

Bilgisayar İşletim Sistemleri BLG 312

Bilgisayar İşletim Sistemleri BLG 312 Bilgisayar İşletim Sistemleri BLG 312 İşletim Sistemlerine Giriş Bilgisayar Sistemi uygulama programları derleyici editör komut yorumlayıcı işletim sistemi makina dilinde programlar mikroprogram (ROM da)

Detaylı

Ağ programlama (Network programming) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 13 1

Ağ programlama (Network programming) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 13 1 Ağ programlama (Network programming) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 13 1 Giriş Ağ programlama, uygulamaların ağ ortamı üzerinden iletişimde bulunarak veri alış-verişi yapılmasına

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr Gölhisar Meslek Yüksekokulu Bilgisayarın Yapısı Donanım (Hardware): Bir bilgisayara genel olarak bakıldığında; Kasa, Ekran, Klavye, Fare, Yazıcı, Hoparlör,

Detaylı

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları.

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları. Script Statik Sayfa Dinamik Sayfa Dinamik Web Sitelerinin Avantajları İçerik Yönetim Sistemi PHP Nedir? Avantajları Dezavantajları Script HTML kodları arasına yerleştirilen küçük kodlardır. Web sayfalarında

Detaylı

Tasarım Desenleri ve Java Web Servisleri ile Çok Katmanlı Bir Sistem Tasarımı

Tasarım Desenleri ve Java Web Servisleri ile Çok Katmanlı Bir Sistem Tasarımı Tasarım Desenleri ve Java Web Servisleri ile Çok Katmanlı Bir Sistem Tasarımı Arda Göknil 1, Tayfun Elmas 2, N.Yasemin Topaloğlu 3 Ege Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 35100, Bornova, İzmir

Detaylı

MOBİL İLETİŞİM CİHAZLARI İLE EV OTOMASYON SİSTEMLERİ (EOS)

MOBİL İLETİŞİM CİHAZLARI İLE EV OTOMASYON SİSTEMLERİ (EOS) MOBİL İLETİŞİM CİHAZLARI İLE EV OTOMASYON SİSTEMLERİ (EOS) H. Gürkan Gürsoy Bilgisayar Mühendisliği Bölümü gursoygurkan@yahoo.co.uk Ata ÖNAL Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ataonal@yahoo.com Ahmet KAYA

Detaylı

http://alikoker.name.tr JAVA NEDİR?

http://alikoker.name.tr JAVA NEDİR? Java ve Yazılım Tasarımı ; Bölüm- 1 JAVA NEDİR? Java platformu bilgisayar ağının varlığı da göz önüne alınarak uygulamaların/programların farklı işletim sistemleri üzerinde çalıştırılabilmesi düşüncesiyle

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama JSP Üst Düzey Programlama-ders04/ 1 JSP JSP durağan HTML ile dinamik oluşturulan içeriği birleştirmeyi sağlar. Bir web sayfası tasarlama programı ile web sayfasını tasarlar daha sonra

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (C#) DERS NOTU 1

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (C#) DERS NOTU 1 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (C#) DERS NOTU 1 Kaynaklar: Sefer Algan, Her Yönüyle C#, 6. Baskı, Pusula Yayıncılık. www.sharpnedir.com 1. DÜZEYLERİNE GÖRE BİLGİSAYAR DİLLERİ Script Dilleri Yüksek Düzeyli Diller

Detaylı

ENSTİTÜMÜZDE DIŞ İNCELEME UZMANI GÖREVLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN DUYURU

ENSTİTÜMÜZDE DIŞ İNCELEME UZMANI GÖREVLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN DUYURU ENSTİTÜMÜZDE DIŞ İNCELEME UZMANI GÖREVLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN DUYURU 132 sayılı Türk Standardları Enstitüsü Kuruluş Kanununun 10/A maddesi uyarınca, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı nda BAMS projesi kapsamında

Detaylı

Web Tabanlı Uygulama Geliştirme Çatıları

Web Tabanlı Uygulama Geliştirme Çatıları HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİL447 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI ARAŞTIRMA KONUSU TANIMI Web Tabanlı Uygulama Geliştirme Çatıları 2007, Ankara 1 HAZIRLAYANLAR Ad Soyad Numara

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Struts Framework Üst Düzey Programlama-ders08/ 1 JSP MODEL 1 ve MODEL 2 Mimarileri Bu mimariler bir web uygulaması geliştirilirken kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemler arasındaki

Detaylı

Java EE web uygulamaları geliştirmek için kullanılan açık kaynak web uygulama framework üdür.

Java EE web uygulamaları geliştirmek için kullanılan açık kaynak web uygulama framework üdür. 1 Apache Struts Java EE web uygulamaları geliştirmek için kullanılan açık kaynak web uygulama framework üdür. Kullanıcılara MVC mimarisini benimsetmek için Java Servlet API sini kullanıyor. Model-View-Controller

Detaylı

Java EE 5 Teknolojileri Jboss Seam

Java EE 5 Teknolojileri Jboss Seam Java EE 5 Teknolojileri Jboss Seam Hakan Uygun İçerik Kurumsal Uygulama Nedir? Java Teknolojileri Web Uygulaması Java EE Bileşenleri JBoss Seam Yazılım İhtiyaçları Bireysel Kullanıcı Eğitim Eğlence İletişim

Detaylı

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ÖZET Genel Bilgiler Moodle nedir? Sistem Gereksinimleri Moodle Sisteminin Kurulumu Ders ve kategori eklenmesi Bir dersin sistem özellikleri İstatistikler Sonuç ve öneriler

Detaylı

Spring Security Framework Harezmi Bilişim Çözümleri

Spring Security Framework Harezmi Bilişim Çözümleri Spring Security Framework Harezmi Bilişim Çözümleri www.java-egitimleri.com 1 Ajanda Güvenlik İhtiyaçlarına Genel Bakış Spring Security Nedir? & Özellikleri Neden Spring Security? Spring Security Yapıtaşları

Detaylı

Asp.Net Veritabanı İşlemleri

Asp.Net Veritabanı İşlemleri Asp.Net Veritabanı İşlemleri Asp.Net Veritabanı İşlemleri Birçok uygulamada bilgiler geçici olarak tutulur ve oturum sonlandırıldığında bu bilgiler bellekten silinir. Ancak etkileşimli web sitelerinde

Detaylı

Kepware Veritabanı Ürünleri. Teknolojiye Genel Bir Bakış

Kepware Veritabanı Ürünleri. Teknolojiye Genel Bir Bakış Kepware Veritabanı Ürünleri Teknolojiye Genel Bir Bakış Gündem Veritabanı Client API teknolojisinin gözden geçirilmesi ODBC istemci sürücüsü- bir KEPServerEX Plug-In Haberleşme Sürücüsüdür. DataLogger-

Detaylı

Turquaz. Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com. Turquaz Proje Grubu

Turquaz. Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com. Turquaz Proje Grubu Turquaz Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com Turquaz Proje Grubu Konu Başlıkları 1. Turquaz Proje Grubu 2. Programın fikri 3. Geliştirme aşaması 4. Programın içeriği 5. Yapılacaklar 6. Dizayn

Detaylı

Start : Bu method init methodundan hemen sonra çalışır ve applet dosyası yürütülmeye başladığında çalışmaya başlar.

Start : Bu method init methodundan hemen sonra çalışır ve applet dosyası yürütülmeye başladığında çalışmaya başlar. Java Applet Nedir? Java applet nedir?apllet Örnekleri,applet ve japplet farkı Applet Nedir? Applet Web Sayfaları üzerinde yayınlabilen class dosyalarıdır. Bir applet mutlaka Apllet sınıfının alt sınıfı

Detaylı

Bilgi Servisleri (IS)

Bilgi Servisleri (IS) Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN Konu Başlığı Neden ihtiyaç duyulur? Kullanıcılar kimlerdir? Bilgi Servisi türleri MDS ve BDII LDAP Bilgi

Detaylı

.com. Kurumsal Java. Özcan Acar 2009. com

.com. Kurumsal Java. Özcan Acar 2009. com . urumsal J Java ile Yüksek Performanslı Web Platformları Özcan Acar acar@unitedinter.net http://www.ozcanacar. http://www.kurumsalj urumsal Özcan Acar Hakkında public class OezcanAcar { public static

Detaylı

Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız?

Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? 4 Kaynak Kodu 5 2 MERHABA DÜNYA 7 Android Nedir?

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 13 World Wide Web (WWW) Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik World Wide Web (WWW) Anlık Mesajlaşma

Detaylı

Özgür Yazılımlarla Web Programlama. Özlem Özgöbek ozlem.ozgobek@linux.org.tr

Özgür Yazılımlarla Web Programlama. Özlem Özgöbek ozlem.ozgobek@linux.org.tr Özgür Yazılımlarla Web Programlama Özlem Özgöbek ozlem.ozgobek@linux.org.tr Web Nedir? İnternet dünya çapında birbirine bağlı bilgisayar ağlarından oluşan bir sistemdir. Web ise internette çalışan servislerden

Detaylı

Apache Tomcat Güvenliği

Apache Tomcat Güvenliği WEB GÜVENLİK TOPLULUĞU 4 Güvenlik Denetim Kılavuzu v1.0 Bedirhan Urgun 11/07/2008 Bu doküman, Linux sistemler üzerinde koşan Apache Tomcat kısmi J2EE container ının güvenlik denetim adımlarını içerir.

Detaylı

C# nedir,.net Framework nedir?

C# nedir,.net Framework nedir? 1 C# nedir,.net Framework nedir? C# nedir? C#, C/C++ ve Java dillerinde türetilmiş,bu dillerin dezavantajlarının elenip iyi yönlerinin alındığı, güçlü basit, esnek, tip-güvenli(typesafe,tür dönüşümlerindeki

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı. 26 Şub. 2013 Öğr. Gör.

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı. 26 Şub. 2013 Öğr. Gör. Ders Tanıtım Sunumu Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 26 Şub. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU PHP Nedir? Platformdan bağımsız (işletim Sistemi) dinamik web sayfaları

Detaylı

Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi

Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi Erdal YAZICIOGLU Sistem ve Ağ Mühendisi 21.07.2008 MAKALEDE KULLANILAN KISALTMALAR: RHEL = Red Hat Enterprise Linux GUI = Grafical User Interface (Grafiksel Arayüz)

Detaylı

Kampın Amacı: Kampın Süresi: Kampın Hedefi:

Kampın Amacı: Kampın Süresi: Kampın Hedefi: Kampın Amacı: Java Kampı, Bilişim sektöründe Java Yazılım Geliştiricisi / Web Uygulama Geliştiricisi olarak yer almak isteyen bilişim sektöründeki kişilerin, Java ve JSP ile kurumsal bir proje geliştirebilecek

Detaylı

Client Server Database

Client Server Database Java Server Faces Ahmet Demirelli Sabancı Üniversitesi 2007 Ajanda Model-1 Mimari Model-2 Mimari MVC Framework Java Server Faces Örnek Uygulama Model 1 Mimari 1 2 3 6 JSP (View) 5 JavaBeans (Model) 4 Client

Detaylı

Basit bir web uygulaması

Basit bir web uygulaması AJAX Ahmet Demirelli ahmetdemirelli@sabanciuniv.edu SCJP 5.0, SCWCD 1.4 Sabancı Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı 3/20/2007 Sabanci University 1 Ajanda Neden AJAX ihtiyacı AJAX

Detaylı

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 202 Web Tasarımı 2016 2017 Bahar Dönemi Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Yük. Müh. Köksal Gündoğdu http://www.ekargemuhendislik.com/k.gundogdu.html Ödevler, duyurular,

Detaylı

PAZARTESİ SALI 2015-2016 Ders Programı 1. Öğretim 09.00-09.50 10.00-10.50 11.00-11.50 12.00-12.50 HRT4291 WEB TABANLI CBS GR:11 Ü.GÜMÜŞAY EZ-121 ; D1-129 HRT4291 WEB TABANLI CBS GR:22 Ü.GÜMÜŞAY EZ-121

Detaylı

Üniversite Ortamında Yazılım Geliştirme Deneyimleri

Üniversite Ortamında Yazılım Geliştirme Deneyimleri Üniversite Ortamında Yazılım Geliştirme Deneyimleri Tuğkan Tuğlular 1, Fatih Algan 2, Hüseyin Hışıl 3, Ozan Akdemir 4, Oya Altay 5, Yılmaz Örer 6 1,2,3,4,5,6 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Bilgisayar

Detaylı

Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu

Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu Özlem Özgöbek Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2010 İnternet erişiminin yaygınlaşması ve artık mobil cihazlar üzerinden bile yüksek hızlı veri iletişimine

Detaylı

Sertan Kolat skolat@avanteg.com

Sertan Kolat skolat@avanteg.com Sertan Kolat skolat@avanteg.com Sertan Kolat Avanteg Güvenlik Denetimi & Servisler Yöneticisi Güvenlik TV Yapımcı ve Sunucu CISSP, CISA, OSCP Blogger SertanKolat.com AutomatedScanning.blogspot.com Mobil

Detaylı

4. Bölüm Programlamaya Giriş

4. Bölüm Programlamaya Giriş 4. Bölüm Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 4.1. C# ile Program Geliştirme Net Framework, Microsoft firması tarafından açık internet protokolleri ve standartları

Detaylı

API geliştiricileri. Web server ile yapılan entegrasyonun neticeleri. API Dokumantasyonu

API geliştiricileri. Web server ile yapılan entegrasyonun neticeleri. API Dokumantasyonu API geliştiricileri Open API serverınızın tüm kontrolünü, groupware erişim izini, kullanıcı ve domain yonetimi, server ayarları, tasarlanma, istatistikler ve daha fazlasına bu script programı ile erişebilirsiniz.

Detaylı

Selsoft Eğitim Kataloğu

Selsoft Eğitim Kataloğu Selsoft Eğitim Kataloğu Haziran 2015 İçindekiler 1. Giriş... 3 2. le İlgili Genel Bilgiler... 3 a. Sınıf İçi ve Online... 3 b. Eğitim İhtiyaç Analizi... 4 c. Seviye ve Performans Değerlendirme... 4 d.

Detaylı

1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız?

1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? İÇİNDEKİLER V İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? 4 Kaynak Kodu 4 2 MERHABA DÜNYA 7 Android Nedir?

Detaylı

YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. Göksel SARIKAYA ( ) Prof. Dr. Nadia ERDOĞAN (İ.T.Ü) Prof. Dr. Coşkun SÖNMEZ (Y.T.Ü)

YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. Göksel SARIKAYA ( ) Prof. Dr. Nadia ERDOĞAN (İ.T.Ü) Prof. Dr. Coşkun SÖNMEZ (Y.T.Ü) İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HAREKETLİ NESNELER İÇİN DİNAMİK RMI YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. Göksel SARIKAYA (504031512) Tezin Enstitüye Verildiği Tarih : 3 Mayıs 2006 Tezin Savunulduğu

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems)

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems) İŞLETİM SİSTEMLERİ (Operating Systems) İşletim Sistemi Tanımı, Görevleri, Bilinen İşletim Sistemleri Çok Kullanıcılı Sistemler, Bellek Yönetim Birimi Linux ve Windows Ailesi, Bilinen İşletim Sistemleri

Detaylı

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır.

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. ? NEDEN BİYOMETRİK DOĞRULAMA SUNUCU TABANLI BİYOMETRİK MICROSOFT WINDOWS OTURUM AÇMA UYGULAMASI Biyometrik veri taklit edilemez, şifre gibi unutulamaz!

Detaylı

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz.

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu-2 Binary Distributions başlığı altındaki Core: seçeneğinin altında 32-bit

Detaylı

Spring Giriş Eğitimi

Spring Giriş Eğitimi Spring Giriş Eğitimi Bu eğitimde Spring ın hangi problemlere karşı etkili olduğundan bahsedeceğim. Ayrıca çekirdek Spring teknolojisinin nasıl işlediği; Dependency Injection - DI ve Inversion of Contol

Detaylı

Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma

Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma Hafta- 2 Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma Programlama yazılımı, bir web projesi oluşturmak için alternatif birkaç yol sunar. Buyollardan bir tanesi ihtiyaca uygun olarak seçilebilir. Programlama

Detaylı

08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I

08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I Ders Tanıtım Sunumu 08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 17 Eyl. 2012 Pzt. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Dersin Adı Ders Tanıtım Bilgileri

Detaylı

Spring Framework Eğitimi

Spring Framework Eğitimi Hazırlayan: Barış Dere @BarisDere baris.dere@gmail.com Spring Framework Eğitimi Ders 1: Genel bir bakış Http://www.youtube.com/barisdere Ajanda Eğitim konuları Spring Framework nedir? Inversion Of Control

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Adım Windows Server 2012'yi Yükleme Bilgisayarınız Windows Server 2012 yüklenmiş olarak teslim edildiyse, 1. Adım'ı atlayabilirsiniz. Yükleme Yönergeleri Yükleme yönergeleri,

Detaylı

ED Model Yapıtaşı Haberleşme Altyapısı

ED Model Yapıtaşı Haberleşme Altyapısı ED Model Yapıtaşı Haberleşme Altyapısı Aysun Sancar Yılmaz, Betül Baydemir Çankaya, Hande Doğan Köseoğlu REHİS-EHGYM, Aselsan A.Ş., Ankara {asancar,baydemir,hdogan}@aselsan.com.tr Özet. Elektronik Destek

Detaylı

BİL 458 Web Programlama dersi. Yrd. Doç. Dr. Murat YEŞİLYURT

BİL 458 Web Programlama dersi. Yrd. Doç. Dr. Murat YEŞİLYURT BİL 458 Web Programlama dersi Yrd. Doç. Dr. Murat YEŞİLYURT myesilyurt@turgutozal.edu.tr ANA KAYNAK : ASP.NET Web Developer's GuideLee, Wei Meng Ortiz, Jonothon Garrett, Chris Syngress Publishing, ISBN:9781928994510

Detaylı

Veritabanı Dersi. Teoriden Pratiğe. Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Sistemleri Dersi -Bölüm XXV: Web'den Erişim Çağıltay, N., Tokdemir, G.

Veritabanı Dersi. Teoriden Pratiğe. Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Sistemleri Dersi -Bölüm XXV: Web'den Erişim Çağıltay, N., Tokdemir, G. Veritabanı Dersi Teoriden Pratiğe Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Sistemleri Dersi -Bölüm XXV: Web'den Erişim Çağıltay, N., Tokdemir, G. BÖLÜM 25 Web den Erişim Ortak Geçit Arayüzü Bazı Web Kavramları

Detaylı

TCMB Deneyim Raporu. Kurumsal Java Uygulama Platformu. Sacit Uluırmak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sistem Araştırma ve Planlama Müdürlüğü

TCMB Deneyim Raporu. Kurumsal Java Uygulama Platformu. Sacit Uluırmak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sistem Araştırma ve Planlama Müdürlüğü TCMB Deneyim Raporu Kurumsal Java Uygulama Platformu Sacit Uluırmak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sistem Araştırma ve Planlama Müdürlüğü 2007 TCMB made available under the EPL v1.0 30.04.2007 Gündem

Detaylı

MyFaces Özgür JSF Uyarlaması. Bora Güngören Portakal Teknoloji bora@portakalteknoloji.com

MyFaces Özgür JSF Uyarlaması. Bora Güngören Portakal Teknoloji bora@portakalteknoloji.com MyFaces Özgür JSF Uyarlaması Bora Güngören Portakal Teknoloji bora@portakalteknoloji.com Sunum Bilgisi ve Lisans Bu sunum 22 Mayıs 2005 günü Linux Kullanıcıları Derneği adına verilmiştir. Sunum içeriği

Detaylı

Neden PHP? Tasarımcı, şirket ve kullanıcı gözüyle. 10 Ekim 2005 / DEÜ DESEM Seval ÖZBALCI 1

Neden PHP? Tasarımcı, şirket ve kullanıcı gözüyle. 10 Ekim 2005 / DEÜ DESEM Seval ÖZBALCI 1 Neden PHP? Tasarımcı, şirket ve kullanıcı gözüyle. 10 Ekim 2005 / DEÜ DESEM Seval ÖZBALCI 1 Temel Özellikler-I PHP Kodları HTML tagları içine gömülür. 10 Ekim 2005

Detaylı

İNTERNET TABANLI TEST HAZIRLAMA VE DEĞERLENDİRME PROGRAMLAMA ARAYÜZÜ

İNTERNET TABANLI TEST HAZIRLAMA VE DEĞERLENDİRME PROGRAMLAMA ARAYÜZÜ İNTERNET TABANLI TEST HAZIRLAMA VE DEĞERLENDİRME PROGRAMLAMA ARAYÜZÜ Öğr Grv. M. Emin MUTLU (Açıköğretim Fakültesi) Arş. Grv. Ruşen YILMAZ (Açıköğretim Fakültesi) Prof. Dr. B. Fethi ŞENİŞ (İşletme Fakültesi)

Detaylı

JavaServerFaces. Ahmet Demirelli. SCJP 5.0, SCWCD 1.4 ahmetdemirelli@sabanciuniv.edu

JavaServerFaces. Ahmet Demirelli. SCJP 5.0, SCWCD 1.4 ahmetdemirelli@sabanciuniv.edu JavaServerFaces Ahmet Demirelli SCJP 5.0, SCWCD 1.4 ahmetdemirelli@sabanciuniv.edu Sabancı Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı Seminerleri 2008 Hakkımızda SabancıÜniversitesi BT Yüksek

Detaylı

JavaServer Faces (JSF) Sunucu Yazılım Teknolojileri 2008

JavaServer Faces (JSF) Sunucu Yazılım Teknolojileri 2008 JavaServer Faces (JSF) Sunucu Yazılım Teknolojileri 2008 JSF Nedir? Yeni nesil Web uygulama anaçatısıdır. Bileşen modeline dayanır: UI Bileşenleri Olay tabanlı etkileşim modeli Geliştiriciler tarafından

Detaylı

JAVA RMI ve Hibernate teknolojileri kullanılarak çok amaçlı bir yazılım altyapısı hazırlanması

JAVA RMI ve Hibernate teknolojileri kullanılarak çok amaçlı bir yazılım altyapısı hazırlanması JAVA RMI ve Hibernate teknolojileri kullanılarak çok amaçlı bir yazılım altyapısı hazırlanması Hakan ALBAĞ Tahsin Barış AKAN Bitirme Projesi 05.06.2006 Giriş Ticari yazılımlarda ortak ihtiyaçlar Birden

Detaylı

WEB PROGRAMLAMA DİLLERİNİN PERFORMANS ANALİZİ PERFORMANCE ANALYSIS OF WEB PROGRAM LANGUAGE

WEB PROGRAMLAMA DİLLERİNİN PERFORMANS ANALİZİ PERFORMANCE ANALYSIS OF WEB PROGRAM LANGUAGE WEB PROGRAMLAMA DİLLERİNİN PERFORMANS ANALİZİ Tuncay Yavuz Özdemir İbrahim Türkoğlu * * Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi, Fırat Üniversitesi, Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi, Fırat Üniversitesi, 23119,

Detaylı

Apache Tomcat Güvenliği

Apache Tomcat Güvenliği WEB GÜVENLİK TOPLULUĞU 4 Güvenlik Denetim Kılavuzu v1.1 Bedirhan Urgun 08/02/2009 Bu doküman, Linux sistemler üzerinde koşan Apache Tomcat kısmi J2EE container ının güvenlik denetim adımlarını içerir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 EXCHANGE SERVER 1 Geçmiş Sürümler ve Geleceği 2 Exchange Server 2016 ile Gelen Yenilikler 4 İstemci Tarafındaki Yenilikler 5 Birlikte Çalışma Şekilleri 6 Mapi Over HTTP 7

Detaylı

Kurumsal Ağlarda Web Sistem Güvenliği

Kurumsal Ağlarda Web Sistem Güvenliği Kurumsal Ağlarda Web Sistem Güvenliği Ar. Gör. Enis Karaarslan Ege Ü. Kampüs Network Yöneticisi ULAK CSIRT http://csirt.ulakbim.gov.tr İÇERİK 1. Neden Web Güvenliği 2. Kurumsal Web Güvenliği Modeli Standartları

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

ISCOM Kurumsal ISCOM KURUMSAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM KATALOĞU

ISCOM Kurumsal ISCOM KURUMSAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM KATALOĞU 2018 ISCOM Kurumsal ISCOM KURUMSAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM KATALOĞU MİCROSOFT SİSTEM EĞİTİM HİZMETLERİ... 3 MİCROSOFT YAZILIM DANIŞMANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ... 5 ORACLE EĞİTİM HİZMETLERİ... 7 JAVA

Detaylı

ĐSTEMCĐ SUNUCU SĐSTEMLER DERSĐ FĐNAL ÇALIŞMASI SORULAR YANITLAR

ĐSTEMCĐ SUNUCU SĐSTEMLER DERSĐ FĐNAL ÇALIŞMASI SORULAR YANITLAR ĐSTEMCĐ SUNUCU SĐSTEMLER DERSĐ FĐNAL ÇALIŞMASI SORULAR YANITLAR 4.ÜNĐTE Đyi bir DNS in içermesi gereken özellikler nelerdir? ( 5 ) Đsimlendirme imlası açık ve süphesiz olmalıdır; Bir kullanıcı bir isme

Detaylı

PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan <hdogan@hido.

PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan <hdogan@hido. PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan PHP Nedir? Genel kullanım amaçlı bir betik/programlama dilidir.

Detaylı

PR362009 24 Kasım 2009 Yazılım, PC-tabanlı kontrol Sayfa 1 / 5

PR362009 24 Kasım 2009 Yazılım, PC-tabanlı kontrol Sayfa 1 / 5 Yazılım, PC-tabanlı kontrol Sayfa 1 / 5 IT standartları otomasyonu geliştiriyor: Microsoft Visual Studio entegrasyonlu TwinCAT programlama ortamı TwinCAT 3 extended Automation Beckhoff, otomasyon dünyasını

Detaylı