KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUARI. Soket Programlama

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUARI. Soket Programlama"

Transkript

1 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUARI Soket Programlama 1. Giriş JAVA dili süreçler arası iletişim için TCP ve UDP olmak üzere iki farklı soket yapısı kullanır. Her iki soket yapısı da haberleşmede İstemci-Sunucu (Client-Server) mimarisini kullanır. Bu deneyde, istemci-sunucu soket setlemeleri ve çoklu kullanım (multithreading) konularından bahsedildikten sonra TCP yapısına göre bir soket uygulaması üzerinde Üretici- Tüketici (Producer-Consumer) probleminin çok iş parçacıklı (thread) çözümü üretilen kaynak yığına (stack) itilerek, tüketilen de yığından çekilerek gerçeklenecektir. 2. Server Soket Setlemeleri Server Soket setleme adımları aşağıda verilmiştir: ServerSocket nesnesi türetme: servsock isimli ServerSocket nesnesi özel amaçlar için ayrılmış numaraların dışında, yani arası bir port numarası seçerek aşağıdaki gibi oluşturulur: ServerSocket servsock = new ServerSocket(2861); Sunucuyu bekleme konumuna getirme: servsoc, ServerSocket sınıfına ait accept() metodunu kullanarak herhangi bir istemcinin bağlanmasını bekler. Bağlantı kurulduğunda link soket nesnesi şu şekilde türetilir: Socket link = servsock.accept(); Yollanacak ve alınacak veriler için giriş/çıkış (input/output) katar (stream) Setleme: İstemci bilgisayarlardan gelecek mesajları almak ve onlara mesaj göndermek için Socket sınıfına ait getinputstream ve getoutputstream metodları kullanılarak input ve output isimli stream nesneleri aşağıdaki gibi türetilir: Scanner input = new Scanner(link.getInputStream()); PrintWriter output = new PrintWriter(link.getOutputStream(), true); Veri Gönderme ve Alma: Soket ile veri gönderme ve alma işlemleri için sırasıyla println() ve nextline() metodları kullanılır: output.println( Gönderilecek karakter dizisi ); String message = input.nextline();

2 Soket bağlantısını sonlandırma: Bağlantı Socket nesnesinin close() metodu ile aşağıdaki şekilde sonlandırılır: link.close(); 3. İstemci Soket Setlemeleri Sunucu ile bağlantı kurma dışında istemci soket setlemeleri yukarıda sunucu için anlatılanlarla aynıdır. Sunucu ile bağlantı kurmak için link soket nesnesi sunucunun ismi (veya IP adresi) ve port numarası parametreleri yardımıyla aşağıdaki gibi türetilir: Socket link = new Socket( SunucuAdı, 2861); 4. İstemci-Sunucu Uygulaması Kaynak kodlardan Soket klasöründe basit bir istemci-sunucu uygulaması verilmiştir (Tek istemci ve tek sunucu olacak şekilde çalışmaktadır). Uygulama test edilirken öncelikle TCPServer.java programı koşularak sunucu başlatılır. Daha sonra TCPClient.java koşularak istemci çalıştırılır ve sunucu ile bağlantı kurulur. Bu uygulamada istemci tarafından gönderilen mesajlar sunucu tarafından sayılır ve istemciden BYE BYE mesajı geldiğinde bağlantı sonlandırılırken toplam mesaj sayısı yazılır. Örnek bir program çıktısı aşağıdaki gibidir: SERVER CLIENT [0] Waiting for connection... [1] Connected to Server [3] Received Message : Merhaba [2] Enter message : Merhaba [5] Received Message : Nasılsın [4] Enter message : Nasılsın [7] Because of Received Message: BYE BYE * Closing connection... * [6] Enter message : BYE BYE [8] SERVER > 3 messages received. * Closing connection... * 5. Çok İstemcili Tek Sunucu Kullanımı Sunucu bilgisayara 1 den fazla istemci bilgisayarın bağlantı kurması durumunda sunucuda, her bir istemci için yeni bir is parçacığı başlatılmalıdır. Bunun için öncelikle Thread sınıfı miraslanarak bir thread nesnesi türetilir. Start() metodu ile bu iş parçacığının yapacağı işin kodunu barındıran run() metodu çağrılır. Çok sayıda iş parçacığı aynı anda koşarken birbirlerine zaman ayırmaları için sleep() metodu kullanılır ve parametre olarak aldığı milisaniye kadar askıda durur. Kaynak kodlardan Multithreading klasöründe, biri ekrana 5 kere Hello diğeri de 0-4 arası sayıları yazan iki iş parçacığını çağıran ThreadHelloCount adlı java programı için örnek çıktı aşağıda verilmiştir:

3 Hello! 0 1 Hello! 2 3 Hello! Hello! 4 Yukarıdaki program çıktısına dikkat edilirse iş parçacıkları farklı sıklıklarla çağrılmıştır. Bunun nedeni sleep() metodundaki Math.random()*1000 ifadesidir. Böylece random fanksiyonu ile her bir iş parçacığı 0-1 saniye arasında değişen farklı sürelerde askıda durmaktadır. Dolayısıyla ThreadHelloCount.java adlı program her koşuşunda farklı bir çıktı üretecektir. Kaynak kodlardan Multithreading klasöründe daha önce anlatılan soket uygulamasının çok iş parçacıklı uygulaması verilmiştir. MultiServer.java programında, Thread sınıfını miraslayan ClientHandler sınıfı herbir Client bağlantısında bir iş parçacığı başlatmaktadır. MultiClient.java programı soket uygulamasındaki TCPClient.java ile hemen hemen aynıdır. 6. Senkronize Edilmiş İş parçacıkları Farklı iş parçacıklarının ortak kullandıkları kaynaklara eşzamanlı erişimleri yanlış sonuçlar üretmeye neden olabilir. O yüzden ortak kaynaklara eş zamanlı erişimi engelleyecek bir mekanizmaya ihtiyaç vardır. Java dili bunu synchronized anahtar kelimesi ile gerçekleştirir. Örneğin aşağıdaki metodda ortak kullanılan sum adlı değişkenin aynı anda farklı iş parçacıkları tarafından güncellenmemesi için updatesum() adlı metod synchronized yapılmıştır. public synchronized void updatesum(int amount) { sum += amount; } Synchronized bir metodu koşan iş parçacığına o anlık bir iş düşmüyorsa wait() metodunu çağırarak synchronized metod üzerindeki kilidi kaldırır ve böylece diğer iş parçacıklarının da ilgili metodu koşmasına izin verir. Eğer bir iş parçacığı işini tamamlamışsa ve wait() konumundaki başka bir iş parçacığının çalışmasını sağlamak istiyorsa notify() metodunu kullanır. Wait konumundaki bütün iş parçacıklarının çalıştırılması için de notifyall() metodu kullanılır. Bu durumda hangi iş parçacığına öncelik verileceğine Java Virtual Machine (JVM) karar verir Üretici-Tüketici (Producer-Consumer) Probleminin Soketlerle Gerçeklenmesi Bilindiği gibi üretici-tüketici probleminde üreticinin ürettiği ve tüketicinin tükettiği kaynak ortak kullanılmaktadır. Burada en önemli problem kaynağa eş zamanlı erişimi engelleyerek tutarlılığı sağlamaktır. Üretici ve tüketicinin ortak çağırdıkları metodlar synchronized yapılarak tutarlı bir kaynak güncellemesi yapılabilir.

4 Üretici-Tüketici uygulaması, kaynak kodlardan Multi Producer-Consumer adlı klasörün içindedir. Üretici ve tüketicinin ortak erişeceği kaynağı (resourse) üretme ve tüketme işlerini yapan addone() ve takeone() metodları, Resourse.java programı içindedir. ResourseServer.java programı öncelikle item isimli bir Resourse nesnesi türetir ve Producer içinde item.addone() çağrısı ile üretmeye başlar. Herhangi bir istemci tarafından sunucuya bağlantı kurulduğunda ResourseServer.java programında handler isimli bir ClientThread threadi başlatılır ve istemcilerin isteklerine cevap verilir. İstemci, Sunucuya 1 karakteri yolladıkça kaynakları tutan item nesnesinin takeone() metodu çağrılarak kaynak harcanır. 0 karakteri ile de bağlantı sonlandırılır. addone() metodunda kaynak üretimi belli bir MAX (5) değerle sınırlandırılmıştır. Bu değere ulaşıldığında wait() metodu çağrılarak istemcilerin kaynağı tüketmesi beklenir. Herhangi bir kaynak üretildiğinde tüketilebilmesi için notifyall() metodu ile istemcilere bilgi verilir. takeone() metodunda da kaynak bittiğinde (değer 0 olduğunda) wait() metodu çağrılarak sunucunun kaynak üretmesi beklenir. Herhangi bir kaynak tüketildiğinde üretilebilmesi için notify() metodu ile sunucuya bilgi verilir. 7. Deney Hazırlığı 1. Socket klasörü içerisindeki TCPServer.java ve TCPClient.java uygulamalarını çalıştırarak bir istemci ve bir sunucudan oluşan istemci-sunucu uygulamasının nasıl çalıştığını gözlemleyiniz. Soket nesnesinin nasıl oluşturulduğunu, soket yazma ve soketten okuma işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiğini kavrayınız. 2. Multithreading klasöründeki ThreadHelloCount.java kaynak kodlarında iş parçacıklarının nasıl oluşturulduğunu ve kullanıldığını kavrayınız. Aynı klasördeki çok istemci tek sunucu uygulamasını çalıştırarak çok istemciliğin iş parçacıkları ile nasıl gerçeklendiğini kavrayınız. 3. MultiClient.java programını (Bölüm 6.1 de anlatılan) Multi Producer-Consumer klasörüne kopyalayıp ismini ConsumerClient.java olarak değiştiriniz ve gerekli değişiklikleri yaparak Multi Producer-Consumer uygulamasının doğru bir şekilde çalışmasını sağlayınız. Yazdığınız programı deneye getiriniz. 4. Java programlama dilinde yığın veri yapısının nasıl kullanıldığını Stack klasöründeki uygulamayı kullanarak kavrayınız. Ayrıca, ilgili dilde rastgele sayı üretiminin nasıl gerçekleştirileceğini araştırınız. 5. Eclipse, JCreator, Netbeans gibi farklı IDE leri kullanarak uygulamaları çalıştırabilirsiniz. Deney sırasında Eclipse kullanılacaktır. 8. Deney Tasarımı ve Uygulaması 1. Deney sorularını cevaplayınız. 2. Deney uygulamalarını aynı makine üzerinde ve ağ ortamında çalıştırınız. 3. Aşağıda detaylı bir şekilde anlatılan üretici-tüketici problemini çok istemci tek sunucu mimaride gerçekleyiniz.

5 Resourse.java programı içindeki addone() ve takeone() metotlarında gerekli değişikleri yaparak, arası rastgele bir sayı olarak üretilen kaynak yığına itilirken PUSHED ITEM = ## ; tüketilen kaynak yığından çekilirken POPED ITEM = ## şeklinde mesaj yazılmasını sağlayınız (Burada ##, arası bir sayıdır). Sunucunun (üretici) yığından çektiği değeri istemciye (tüketici) YOU POPED = ## şeklinde yollaması için gerekli değişiklikleri yapınız. Yığının dolu veya boş olduğu bilgisini STACK IS FULL/EMPTY şeklinde ekrana yazınız. Java dilinde yığın veri yapısının nasıl kullanılacağı Stack adlı klasördeki StackImplement.java isimli kaynak kodda verilmiştir. Herhangi bir programda yığın veri yapısını kullanmak için java.util.* adlı paket dahil edilmelidir. İstemciden gelen isteklere ( 1 kaynağı tüket emrini, 0 ise uygulamanın sonlanması emrini verir) bağlı olarak ResourseServer.java ve ConsumerClient.java programlarının ekran çıktısı aşağıdakine benzer olmalıdır: ResourseServer ConsumerClient PUSHED ITEM = 42 Enter message ('0' to exit): 1 PUSHED ITEM = 57 SERVER> YOU POPED = 69 PUSHED ITEM = 85 PUSHED ITEM = 97 Enter message ('0' to exit): 1 PUSHED ITEM = 69 SERVER> YOU POPED = 74 STACK IS FULL Enter message ('0' to exit): 1 New client accepted. SERVER> YOU POPED = 41 POPED ITEM = 69 Enter message ('0' to exit): 1 PUSHED ITEM = 74 SERVER> YOU POPED = 16 POPED ITEM = 74 PUSHED ITEM = 41 Enter message ('0' to exit): 1 STACK IS FULL SERVER> YOU POPED = 97 POPED ITEM = 41 PUSHED ITEM = 16 Enter message ('0' to exit): 1 POPED ITEM = 16 SERVER> YOU POPED = 85 POPED ITEM = 97 POPED ITEM = 85 Enter message ('0' to exit): 1 POPED ITEM = 57 SERVER> YOU POPED = 57 PUSHED ITEM = 70 POPED ITEM = 70 Enter message ('0' to exit): 1 POPED ITEM = 42 SERVER> YOU POPED = 70 STACK IS EMPTY PUSHED ITEM = 12 Enter message ('0' to exit): 1 POPED ITEM = 12 SERVER> YOU POPED = 42 PUSHED ITEM = 34 PUSHED ITEM = 1 Enter message ('0' to exit): 1 PUSHED ITEM = 85 SERVER> YOU POPED = 12 PUSHED ITEM = 34 PUSHED ITEM = 55 Enter message ('0' to exit): 0 STACK IS FULL SERVER> Connection closed... Closing down connection... Closing connection...

6 9. Deney Soruları 1. Soket kavramı, uçtan uca haberleşme ve TCP/UDP kavramlarını açıklayınız. 2. Çok istemcililiğin nasıl gerçeklenebileceğini açıklayınız. 3. addone() metodundaki notify(); satırı kapatılırsa nasıl bir problemle karşılaşılır? Producer ve Consumer hangi sırada wait durumuna düşer? 4. takeone() metodundaki notifyall(); satırı kapatılırsa nasıl bir problemle karşılaşılır? Producer ve Consumer hangi sırada wait durumuna düşer? 5. Producer, addone() metodunda hem wait() ile beklerken hem de notifyall() yaparken istemcilerin kaynağı tüketmesini istiyor. Buradaki wait() ve notifyall() çağrıları arasındaki fark nedir? 6. Consumer, takeone() metodunda hem wait() ile beklerken hem de notify() yaparken sunucunun kaynak üretmesini istiyor. Buradaki wait() ve notify() çağrıları arasındaki fark nedir?

7 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUARI Bahar Dönemi Soket Programlama Deney Raporu Grup No: NUMARA Ad ve Soyad 1. Deneye Soruları Deney sorularını el yazısıyla cevaplayınız. Not: Deney raporu el yazısı ile bu şablon kapak sayfası olacak şekilde hazırlanacaktır. Raporlar, bir sonraki hafta deneyine kadar teslim edilebilir. Kopya raporlar 0 puan alacaklarını kabul ederler. Deney Sorumlusu: Çağatay Murat Yılmaz

JAVA ile DAĞITIK PROGRAMLAMA

JAVA ile DAĞITIK PROGRAMLAMA KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Sistemleri Laboratuarı JAVA ile DAĞITIK PROGRAMLAMA 1. Giriş JAVA, ağdaki programların haberleşmesi için TCP ve UDP olmak üzere iki

Detaylı

Görsel Programlama DERS 12. Görsel Programlama - Ders12/

Görsel Programlama DERS 12. Görsel Programlama - Ders12/ Görsel Programlama DERS 12 1 Java Ağ İşlemleri (Java Networking) Birbirleri ile ağ araçları ve kabloları ile bağlantılı bilgisayarlar bir ağ sistemi oluştururlar. İnternet, şirketlerin yerel bilgisayar

Detaylı

BMS-302 İleri Web Programlama. İş Parçacığı (Thread) ve Soket (Socket) Programlama

BMS-302 İleri Web Programlama. İş Parçacığı (Thread) ve Soket (Socket) Programlama BMS-302 İleri Web Programlama İş Parçacığı (Thread) ve Soket (Socket) Programlama İş Parçacıkları (Threads) Ana programa paralel çalışan işler oluşturmak için kullanılır Makine birden fazla çekirdeğe sahipse

Detaylı

F.Ü. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 6 JAVA İLE DAĞITIK PROGRAMLAMA.

F.Ü. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 6 JAVA İLE DAĞITIK PROGRAMLAMA. F.Ü. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 6 JAVA İLE DAĞITIK PROGRAMLAMA Deneyin Amacı: Bu deneyde nesne tabanlı bir programlama dili olan JAVA

Detaylı

BLGM 343 DENEY 8 * TCP İLE VERİ İLETİŞİMİ

BLGM 343 DENEY 8 * TCP İLE VERİ İLETİŞİMİ BLGM 343 DENEY 8 * TCP İLE VERİ İLETİŞİMİ Amaçlar 1. TCP protokolünün öğrenilmesi 2. Ağ programlamada kullanacağımız sistem komutlarının öğrenilmesi 3. Ağ programlamanın kavranması TCP ile veri alışverişi

Detaylı

Görsel Programlama DERS 11. Görsel Programlama - Ders11/ 1

Görsel Programlama DERS 11. Görsel Programlama - Ders11/ 1 Görsel Programlama DERS 11 Görsel Programlama - Ders11/ 1 ÇOKLU KULLANIM(Multi Threading) Günümüz işletim sistemleri çok görevli(multi tasking) dir. Aynı anda farklı programlar çalışmakta, görevler yerine

Detaylı

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI ITS-101A INTERNET EĞİTİM SİSTEMİ TCP/IP THE DOMAIN NAME SYSTEM (ALAN ADI SİSTEMİ) İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Can EYÜPOĞLU

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders01/ 1 Servlet Nedir? Web sayfaları ilk başlarda durağan bir yapıya sahipti ve kullanıcıdan bilgi alarak işlemler yapmıyordu. Zamanın geçmesiyle kullanıcıya

Detaylı

BLGM 344 DENEY 3 * AĞ PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BLGM 344 DENEY 3 * AĞ PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BLGM 344 DENEY 3 * AĞ PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Amaçlar 1. TCP protokolünün öğrenilmesi 2. Ağ programlamada kullanacağımız sistem komutlarının öğrenilmesi 3. Ağ programlamanın kavranması TCP ile veri alışverişi

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu Teknik Özellikleri Ethernet 10BaseT Dahili TCP/IP Stack TCP/IP Client-Server Bağlantı Özelliği Dahili DNS İstemcisi DHCP veya Statik IP ile çalışabilme UDP, TCP,ARP,ICMP(ping)

Detaylı

İş Parçacıkları (Threads)

İş Parçacıkları (Threads) İş Parçacıkları (Threads) Bir elin nesi var iki elin sesi var -Atasözü- Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 11 1 İŞ PARÇACIKLARI (THREADS) Geçen bölümlerde yapılan uygulama örnekleri

Detaylı

Soket, bir sunucu programı ve bir veya birden çok istemci programı arasında çift yönlü iletişim kuran bir yazılım uç noktasıdır.

Soket, bir sunucu programı ve bir veya birden çok istemci programı arasında çift yönlü iletişim kuran bir yazılım uç noktasıdır. Bölüm 24 Java Ağ Uygulamaları 24.1 Java Soket Programlama Soket, bir sunucu programı ve bir veya birden çok istemci programı arasında çift yönlü iletişim kuran bir yazılım uç noktasıdır. Sunucu programı

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama JSP Üst Düzey Programlama-ders04/ 1 JSP JSP durağan HTML ile dinamik oluşturulan içeriği birleştirmeyi sağlar. Bir web sayfası tasarlama programı ile web sayfasını tasarlar daha sonra

Detaylı

Dağıtık Sistemler CS5001

Dağıtık Sistemler CS5001 Dağıtık Sistemler CS5001 Th. Letschert Çeviri: Turgay Akbaş TH Mittelhessen Gießen University of Applied Sciences İstemci-Sunucu Uygulamaları: Aktive Monitörler Pasif monitörden(paylaşılan durum) aktif

Detaylı

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş Yard. Doç. Dr. Alper Kürşat Uysal Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akuysal@anadolu.edu.tr Ders Web Sayfası: http://ceng.anadolu.edu.tr/ders.aspx?dersid=101

Detaylı

BM 402 Bilgisayar Ağları (Computer Networks)

BM 402 Bilgisayar Ağları (Computer Networks) BM 402 Bilgisayar Ağları (Computer Networks) M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, ders kitabının yazarları James F. Kurose ve Keith W. Ross tarafından

Detaylı

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız.

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. 1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. [10 puan] int param = 30; int result = 300; if (param > 45) result

Detaylı

ASP.NET TEMELLERİ. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

ASP.NET TEMELLERİ. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu ASP.NET TEMELLERİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu İnternet Nasıl Çalışır? Sunucu istemci modeline göre çalışır. Fiziksel olarak bu sistem genelde isteği yapan

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama JDBC (Java Database Connectivity) Üst Düzey Programlama-ders07/ 1 JDBC JDBC ilişkisel veritabanlarına erişim için Java dilinde kullanılan standart bir kütüphanedir. Bu kütüphanedeki

Detaylı

C# ile NJ Simulatöre Bağlanmak

C# ile NJ Simulatöre Bağlanmak C# ile NJ Simulatöre Bağlanmak Genel Bilgi Sysmac Studio da Değişkenlerin Oluşturulması Windows Form Oluşturulması Gerekli Dosyaların Referanslara Eklenmesi Form1.cs Dosya Yapısı Genel Bilgi Bu dökümanda

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 Yönetici olarak AntiKor a girmek için SshClient veya Putty programı kullanılır. IP olarak kurum içinden

Detaylı

Java C.Thomas Wu 2004b kitabından Türkçeleştirilerek ve örneklendirilerek hazırlanmıştır.

Java C.Thomas Wu 2004b kitabından Türkçeleştirilerek ve örneklendirilerek hazırlanmıştır. Ders İçeriği An introduction to Object-oriented programming with Java Third Edition Update Java C.Thomas Wu 2004b kitabından Türkçeleştirilerek ve örneklendirilerek hazırlanmıştır. Nesneye Yönelik Öğr.

Detaylı

Bölüm 3: İşlemler Operating System Concepts with Java 8th Edition 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009

Bölüm 3: İşlemler Operating System Concepts with Java 8th Edition 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 3: İşlemler 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 3: İşlemler İşlem Kavramı İşlem Zamanlaması (Process Scheduling) İşlemler Üzerindeki Faaliyetler İşlemler Arası İletişim (Interprocess Communication)

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 S a y f a 4 S a y f a 5 S a y f a 6 S a y f a 7 şeklini alır. Bu durumda kullanıcı yasaklı konumdadır.

Detaylı

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İşletim Sistemleri Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Abraham Silberschatz, Greg Gagne, Peter B. Galvin, Operating System Concepts 9/e, Wiley,

Detaylı

Bölüm 3: İşlemler Operating System Concepts with Java 8th Edition 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009

Bölüm 3: İşlemler Operating System Concepts with Java 8th Edition 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 3: İşlemler 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 3: İşlemler İşlem Kavramı İşlem Zamanlaması (Process Scheduling) İşlemler Üzerindeki Faaliyetler İşlemler Arası İletişim (Interprocess Communication)

Detaylı

Balon & Banka Teslim tarihi: 17 Kasım 2008

Balon & Banka Teslim tarihi: 17 Kasım 2008 Balon & Banka Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Veri Yapıları Proje-2 Hüseyin YAŞAR 05-06-7657 Didem KAYALI 05-06-7669 Umut BENZER 05-06-7670 http://www.ubenzer.com/ Özlem GÜRSES 05-07-8496 Teslim

Detaylı

Ağ programlama (Network programming) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 13 1

Ağ programlama (Network programming) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 13 1 Ağ programlama (Network programming) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 13 1 Giriş Ağ programlama, uygulamaların ağ ortamı üzerinden iletişimde bulunarak veri alış-verişi yapılmasına

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ Mikroişlemci Uygulamaları Ders Projesi Beaglebone Black ile Webcam Streaming ve Servo Kontrolü Melih YILDIRIM 100208006

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BIM 205 GÖRSEL PROGRAMLAMA 2014-2015 GÜZ DÖNEMİ ÖDEV-1

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BIM 205 GÖRSEL PROGRAMLAMA 2014-2015 GÜZ DÖNEMİ ÖDEV-1 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BIM 205 GÖRSEL PROGRAMLAMA 2014-2015 GÜZ DÖNEMİ ÖDEV-1 (Son Teslim Tarihi: 08.11.2014 17:00 e kadar) Teslim: Arş. Gör. Uğur Güven ADAR. Java da Kullanıcıdan

Detaylı

PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET

PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET İnternet sunucu-istemci modeline göre çalışır. Fiziksel olarak bu sistem genelde isteği yapan bir bilgisayar (kullanıcı-client) ve bu isteği karşılayan özel bir bilgisayar

Detaylı

F.Ü. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 6 JAVA İLE DAĞITIK PROGRAMLAMA.

F.Ü. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 6 JAVA İLE DAĞITIK PROGRAMLAMA. F.Ü. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 6 JAVA İLE DAĞITIK PROGRAMLAMA Deneyin Amacı: Bu deneyde nesne tabanlı bir programlama dili olan JAVA

Detaylı

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011 Programlamaya Giriş Nesne Tabanlı Programlamaya Giriş ve FONKSİYONLAR Sunum İçeriği Nesne Tabanlı Programlama Kavramı Fonksiyon tanımlama ve kullanma Formal Parametre nedir? Gerçel Parametre nedir? Fonksiyon

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders08/ 1 Servlet Nedir? Internetin ilk zamanlarında geliştirilen web sayfaları durağan bilgiler içeriyordu. Zaman geçtikçe web sayfaları daha değişken,

Detaylı

Tarzan: A Peer-to-Peer Anonymizing Network Layer 1 EMRE YESĐRCĐ 2 KONULAR Giriş Anonimlik Nedir? Tasarım ve Hedefler Kural Tanımı Kodlama Sonuç 3 Giriş Tarzan her düğümünde bir karıştırıcı olan bir peer

Detaylı

Klavyeden Basit Giriş/Çıkış İşlemleri

Klavyeden Basit Giriş/Çıkış İşlemleri Klavyeden Basit Giriş/Çıkış İşlemleri Klavyeden veri girilmesi, girilen verilere çeşitli işlemler uygulandıktan sonra ekrana yazdırılması ya da herhangi bir yazıcıdan çıktı alınması gibi işlemlerdir. Javada

Detaylı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 İçerik IP ICMP MAC Tracert IP Protokolü Ağ katmanı paketlerin kaynaktan hedefe ulaşmasından sorumludur.

Detaylı

PARALOG POS AKTARIMLARI. Derece Yazılım 2009

PARALOG POS AKTARIMLARI. Derece Yazılım 2009 PARALOG POS AKTARIMLARI Derece Yazılım 2009 POS (Point of Sale) Satış Noktası anlamına gelen bu terim perakende ticarette kullanılan gelişmiş yazarkasalar için de kullanılmaktadır. POS cihazları sahip

Detaylı

Bölüm 28 ve 29 : İstemci Sunucu Etkileşimi ve Soket API sine Giriş. Internet Protokolleri ve Ağ Uygulamaları. Internet Protokolleri Üzerinden İletişim

Bölüm 28 ve 29 : İstemci Sunucu Etkileşimi ve Soket API sine Giriş. Internet Protokolleri ve Ağ Uygulamaları. Internet Protokolleri Üzerinden İletişim Bölüm 28 ve 29 : İstemci Sunucu Etkileşimi ve Soket API sine Giriş Kaynak : Douglas E. Comer, Computer Networks and Internets With Internet Applications, 4. Baskı, 2004, Prentice Hall Hazırlayan : Tacettin

Detaylı

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları VoIP üzerinden santralinize çağrıların gelebilmesi için yapılması gereken iki temel aşama vardır: Statik IP adresine sahip olmak ve ADSL modeminizde port yönlendirmesi

Detaylı

TC KİMLİK NO SMS GÖNDERİM SOAP API

TC KİMLİK NO SMS GÖNDERİM SOAP API TC KİMLİK NO SMS GÖNDERİM SOAP API İçindekiler 1. Bu Belgenin Amacı... 3 2. Belge Sürümleri... 3 3. Sistem Gereksinimleri... 3 4. Kullanım Şekli... 3 4.1. Genel... 3 4.2. Uyarılar... 3 4.3. Hata Kodları...

Detaylı

Bölüm3 Taşıma Katmanı. Transport Layer 3-1

Bölüm3 Taşıma Katmanı. Transport Layer 3-1 Bölüm3 Taşıma Katmanı Transport Layer 3-1 Bölüm 3: Taşıma Katmanı Amaç: Taşıma katmanı servisleri arkasındaki prensipleri anlamak multiplexing/ demultiplexing (çoklama) Güvenilir data transferi Akış kontrolü

Detaylı

public static int Toplam int x, int y

public static int Toplam int x, int y static Kavramı 1 İçinde bulunduğu sınıftan nesne oluşturulmadan veya hiç bir nesneye referans olmadan kullanılabilen üyeler static olarak nitelendirilir. Metotlar ve alanlar static olarak tanımlanabilir.

Detaylı

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100 Ethernet RS232/422/485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100, cihazlarınıza veya bilgisayara RS232/422/485 hattından bağlayarak kullanabileceğiniz tak-kullan şeklinde tasarlanmış

Detaylı

C# Metotlar ve Metot Tanımlama

C# Metotlar ve Metot Tanımlama C# Metotlar ve Metot Tanımlama Metot Kavramı : Metotlar bir program içerisinde aynı işi gerçekleştiren satırları belirli düzende sadece bir kez oluşturarak gerektiğinde tekrar tekrar kullanabilmemizi sağlayan

Detaylı

PORT HABERLEŞME SERİ PORT FARUK BOZAN

PORT HABERLEŞME SERİ PORT FARUK BOZAN PORT HABERLEŞME SERİ PORT FARUK BOZAN farukbozan@javatiryakileri.com bozanfaruk@gmail.com Merhaba değerli Java dostları. Bu yazımızda port haberleşme konusuna değineceğiz. Yalnız şu noktaya dikkatinizi

Detaylı

Multicore/Multithread Programlama

Multicore/Multithread Programlama Multicore/Multithread Programlama Onur Tolga Şehitoğlu Bilgisayar Mühendisliği 7 Şubat 2008 Başlıklar 1 Gereksinimi Dal ile Süreç Çok İşlemci ve Dal Modelleri Neden Çoklu Dal Programlama? 2 Çok İşlemci/Çok

Detaylı

Bölüm 28 ve 29 : İstemci Sunucu Etkileşimi ve Soket API sine Giriş. Internet Protokolleri ve Ağ Uygulamaları. Internet Protokolleri Üzerinden İletişim

Bölüm 28 ve 29 : İstemci Sunucu Etkileşimi ve Soket API sine Giriş. Internet Protokolleri ve Ağ Uygulamaları. Internet Protokolleri Üzerinden İletişim Bölüm 28 29 : İstemci Sunucu Etkileşimi Soket API sine Giriş Kaynak : Douglas E. Comer, Computer Networks and Internets With Internet Applications, 4. Baskı, 2004, Prentice Hall Hazırlayan : Tacettin Ayar

Detaylı

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü OMNET++ 4.2.2 Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları OMNET++ OMNET++ (Objective Modular Network Testbed in C++), nesneye yönelik (objectoriented)

Detaylı

İş Parçacıkları Thread(s)

İş Parçacıkları Thread(s) İş Parçacıkları Thread(s) Bir çok geliştirici programlarını doğrusal(linear) bir şekilde oluşturmaktadır. Böyle bir durumda tek bir processin işini bitirmesi beklenmekte ve ardından bir sonraki kod parçasına

Detaylı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı MCKS İthalatçı web servisleri internet üzerinden güvenli şekilde erişime açılmıştır. Erişime ait ağ bağlantısı aşağıda şematik olarak gösterilmiştir. Şekil - 1: MCKS-ithalatçı

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş Süreçler ve İş Parçacıkları(Thread) İşletim Sistemlerine Giriş - Ders03 1 Süreç -Tüm modern bilgisayarlarda bir çok iş aynı anda yapılabilir. *kullanıcı programları çalışır *disk

Detaylı

9. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

9. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 9. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Request Nesnesinin Özellikleri

Detaylı

JAVA DA GİRİŞ/ÇIKIŞ İŞLEMLERİ. Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 9 1

JAVA DA GİRİŞ/ÇIKIŞ İŞLEMLERİ. Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 9 1 JAVA DA GİRİŞ/ÇIKIŞ İŞLEMLERİ Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 9 1 G/Ç işlemleriyle uygulamalara neler yaptırabiliriz... Dosya işlemleri Dosyadan okuma Dosyaya yazma Verilerin Aktarılması

Detaylı

TachoMobile Server Uygulaması Kullanım Kılavuzu

TachoMobile Server Uygulaması Kullanım Kılavuzu TachoMobile Yönetim Sistemi Proje Destek Dokümanı / Server Uygulaması v1.00.01 İÇİNDEKİLER Server Uygulaması 1. YAZILIM KURULUMLARI 1.1 Java 1.1.1 Kurulum 1.2 TachoMobile Server Uygulaması 1.2.1 Kurulum

Detaylı

Bİ L 131 Hafta 2. 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması

Bİ L 131 Hafta 2. 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması Bİ L 131 Hafta 2 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması Bunun için internet tarayıcınızı (örneğin Mozilla Firefox, Google Chrome veya Internet Explorer) açınız ve http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html

Detaylı

Soket IPC (bağlantı doğrultusunda olan istemci and sunucu operasyonları) Sunucu. İstemci. socket() Bir soket yarat. bind()

Soket IPC (bağlantı doğrultusunda olan istemci and sunucu operasyonları) Sunucu. İstemci. socket() Bir soket yarat. bind() Soket IPC (bağlantı doğrultusunda olan istemci and sunucu operasyonları) Sunucu Bir soket yarat Sokete iyi bilinen bir port numarası bağla Bağlantılar için bir dinleme kuyruğu oluştur Bir bağlantıyı kabul

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2. İçerik. IP ICMP MAC Tracert

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2. İçerik. IP ICMP MAC Tracert Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 İçerik IP ICMP MAC Tracert 1 IP Protokolü Ağ katmanı paketlerin kaynaktan hedefe ulaşmasından sorumludur.

Detaylı

Bölüm 3: İşlemler Operating System Concepts with Java 8th Edition 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009

Bölüm 3: İşlemler Operating System Concepts with Java 8th Edition 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 3: İşlemler 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 3: İşlemler İşlem Kavramı İşlem Zamanlaması (Process Scheduling) İşlemler Üzerindeki Faaliyetler İşlemler Arası İletişim (Interprocess Communication)

Detaylı

DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü

DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü Temel Bilgiler TCP 2 nokta arası bağlantı + veri akışı sağlar Oturum açmaya dayalıdır Arka planda hata kontrolü ve paketin sağlıklı iletim kontrolü (ACK) yürütür TCP

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel Bilgiler Ders konuları 1. Programlamaya Giriş 2. Program Denetimi ve Operatörler 3. Nesnelerin

Detaylı

4. Bölüm Programlamaya Giriş

4. Bölüm Programlamaya Giriş 4. Bölüm Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 4.1. C# ile Program Geliştirme Net Framework, Microsoft firması tarafından açık internet protokolleri ve standartları

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. BLGM 318 Ara Sınavı 2012 2013 Đlkbahar Dönemi 13 Nisan 2013. Ad, Soyad Öğrenci No.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. BLGM 318 Ara Sınavı 2012 2013 Đlkbahar Dönemi 13 Nisan 2013. Ad, Soyad Öğrenci No. Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BLGM 318 Ara Sınavı 2012 2013 Đlkbahar Dönemi 13 Nisan 2013 Ad, Soyad Öğrenci No. : : Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Zeki BAYRAM Süre: 100 dakika Talimatlar:

Detaylı

PARALOG POS ve YAZARKASA Aktarımları. Derece Yazılım 2009

PARALOG POS ve YAZARKASA Aktarımları. Derece Yazılım 2009 PARALOG POS ve YAZARKASA Aktarımları Derece Yazılım 2009 POS (Point of Sale) Satış Noktası anlamına gelen bu terim perakende ticarette kullanılan gelişmiş yazarkasalar için de kullanılmaktadır. POS cihazları

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5. Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5. Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5 Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama Bu deneyde, Laboratuvar görünümü, Çizim 5.1 de gösterilen biçimde

Detaylı

Bölüm 28 ve 29 : İstemci Sunucu Etkileşimi ve Soket API sine Giriş

Bölüm 28 ve 29 : İstemci Sunucu Etkileşimi ve Soket API sine Giriş Bölüm 28 ve 29 : İstemci Sunucu Etkileşimi ve Soket API sine Giriş Kaynak : Douglas E. Comer, Computer Networks and Internets With Internet Applications, 4. Baskı, 2004, Prentice Hall Hazırlayan : Tacettin

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi 1 Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kurulum Kılavuzu Nisan 2016 Versiyon Sürüm 2.1.3 2 İçindekiler Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi... 1 1. Sistem Gereksinimleri... 3 2. Kurulum... 3 3. Lisanslama... 10 4. Windows

Detaylı

BİL132 Bilgisayar Programlama II

BİL132 Bilgisayar Programlama II BİL132 Bilgisayar Programlama II 8. Olağandışı durumlar (exceptions) Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yüksel Tarhan Olağandışı durum Kütük bulunamadı Diskte yer kalmadı Nesne referans

Detaylı

İleri Düzey Ağ Tabanlı Programlama (COMPE 505) Ders Detayları

İleri Düzey Ağ Tabanlı Programlama (COMPE 505) Ders Detayları İleri Düzey Ağ Tabanlı Programlama (COMPE 505) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati İleri Düzey Ağ Tabanlı Programlama COMPE 505 Güz 3 0 0 3 7.5

Detaylı

MaestroPanel Kurulum

MaestroPanel Kurulum MaestroPanel Kurulum 28.09.2011 Oğuzhan YILMAZ oguzhan@maestropanel.com Gereksinimler Windows Server 2008 R2 x64 Any Edition Web Platform Installer 3.0+ Desteklenen Yazılımlar MailEnable 5.x SQL Server

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi

Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi 2011-2012 Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi Programlama Dili Nedir? 2 Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Kapsülleme (Erişim Denetleyiciler) Java da Sınıf Oluşturmak Java da Nesne Oluşturmak Java da Constructor Kavramı Java da This Kavramı Java da Constructor

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Yazılımda Günlükleme (Logging) Üst Düzey Programlama-ders07/ 1 Günlükleme -Logging Tüm büyük çaplı uygulamalarda günlükleme(logging) ihtiyaçları bulunmaktadır. Bir uygulamanın hata

Detaylı

Data Structures Lab 1 2012-Güz

Data Structures Lab 1 2012-Güz Data Structures Lab 1 2012-Güz C# Ortamı Tanıtımı ve Uygulama Geliştirilmesi Visual Studio 2010 Ortamının Temini -NYG'ndan MSDN üyeliği için başvuru dilekçesi alınıp doldurulmalı ve yine NYG'ye teslim

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

Oturum Başlatma Protokolü ve Uygulamaları

Oturum Başlatma Protokolü ve Uygulamaları Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Laboratuvarı Oturum Başlatma Protokolü ve Uygulamaları SIP Nedir? SIP ( S ession I nitiation P rotocol - Oturum Başlatma Protokolü),

Detaylı

Programlama Kılavuzu. IPV Serisi IP Santralleri IPV10 IPV20 IPV50

Programlama Kılavuzu. IPV Serisi IP Santralleri IPV10 IPV20 IPV50 Programlama Kılavuzu IPV Serisi IP Santralleri IPV10 IPV20 IPV50 İçindekiler AMAÇ... 3 KARELPORT CİHAZ KAYIT İŞLEMİ... 3 1. Yeni Santral Ekleme... 3 2. Santral Bilgilerinin Girilmesi... 3 3. Lisans Anahtarlarının

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP)

Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) VRRP teknolojisi IEEE temel alınarak geliştirilmiştir.[13] VRRP, HSRP gibi teknolojilerde olduğu gibi birden fazla yönlendiricinin veya üçüncü seviye bir anahtarlayıcının

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını

Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını 27 Ekim 2011 / Perşembe Örnek : 2 tane sayfa açıyoruz,1nci ye TextBox1 ve Button ekliyoruz. Şunu istiyoruz,1nci sayfada şifre girilince, Button u tıklayınca

Detaylı

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-209 Nesne Yönelimli Programlama Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Java Programlama Dili Java bayt kodları Java Sanal Makineleri üzerinde

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

JAVA API v2.0 Belge sürümü: 2.0.2

JAVA API v2.0 Belge sürümü: 2.0.2 JAVA API v2.0 Belge sürümü: 2.0.2 1. İçindekiler 1. İÇİNDEKİLER... 2 2. BU BELGENİN AMACI... 3 3. BELGE SÜRÜMLERİ... 3 4. SİSTEM GEREKSİNİMLERİ... 3 5. KULLANIM ŞEKLİ... 4 5.1. GENEL... 4 5.2. UYARILAR...

Detaylı

Peki şirketler kendilerini bu tip ataklara karşı nasıl koruyabilir?

Peki şirketler kendilerini bu tip ataklara karşı nasıl koruyabilir? DDoS - Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırıları, tamamen bilgi güvenliği unsurlarından erişilebilirliği hedef almaktadır. Öncesinde sadece DoS (Denial of Service), yani tek

Detaylı

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi 5.HAFTA Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi Sınıf Kavramı: Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java da sınıf (class) kavramını

Detaylı

Upgrading Internet Technology skills of Information and Communication Technologies (ICT) Professionals

Upgrading Internet Technology skills of Information and Communication Technologies (ICT) Professionals The European Union s Making the Labour Market more Inclusive III programme For North Cyprus Upgrading Internet Technology skills of Information and Communication Technologies (ICT) Professionals Module

Detaylı

Java Programlamaya Giriş

Java Programlamaya Giriş Java Programlamaya Giriş Amaçlar: 1. Java kurulumu (Netbeans ve JDK) 2. Java Netbeans Kullanımı 3. Program yazma Java Kurulumu Java dili ile programlama yapabilmek için java jdk ve java kodlama yapılabilecek

Detaylı

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Yeni lisanslama sistemine geçiş sonrasında karşılaşılan aksaklıkları gidermek amacı ile yükleme işlemlerinde bazı değişiklikler yapılmasına karar verildi. Yapılan

Detaylı

Bir port aynı anda bir process tarafından dinlenebilir. Fakat bir process birden fazla portu dinleyebilir.

Bir port aynı anda bir process tarafından dinlenebilir. Fakat bir process birden fazla portu dinleyebilir. Port Nedir? Bir network cihazından diğerine veri gönderilirken hedef cihazın bu veri ile ilgili ne yapacağına dair bir bilgi göndermeye bir yol sağlanmamıştır. TCP ve UDP bu soruna port adı verilen bir

Detaylı

Hata Ayıklamanın Ötesi... (Assertion) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 14 1

Hata Ayıklamanın Ötesi... (Assertion) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 14 1 Hata Ayıklamanın Ötesi... (Assertion) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 14 1 Assertion Assertion kelimesinin Türkçe karşılığı iddia, birşeylerin doğruluğunu ispat etmek anlamlarına

Detaylı

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM 2014) //Class (Sınıf) // Sınıf (class) soyut veri tipidir. // Nesne (object) sınıfın somutlaşan bir cismidir. // static : nesnesi oluşturulmaz.

Detaylı

İÇERİK 2 Java Kodlaması için Gerekli Programlar JRE, JDK kurulması ve Başlangıç Ayarları Java Kodlamayı Kolaylaştıran IDE ler Java Kod Yapısı İlk Java

İÇERİK 2 Java Kodlaması için Gerekli Programlar JRE, JDK kurulması ve Başlangıç Ayarları Java Kodlamayı Kolaylaştıran IDE ler Java Kod Yapısı İlk Java JAVA KODLAMAYA GİRİŞ Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlaması için Gerekli Programlar JRE, JDK kurulması ve Başlangıç Ayarları Java Kodlamayı Kolaylaştıran IDE ler Java Kod Yapısı İlk Java Programı

Detaylı

Qsign Manager. Digital Signage Software Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Qsign Manager. Digital Signage Software Hızlı Başlangıç Kılavuzu Qsign Manager Digital Signage Software Hızlı Başlangıç Kılavuzu Qsign Manager Hızlı Başlangıç Kılavuzu Qsign, Windows tabanlı işletim sistemleri üzerinde çalışabilen ağdaki istemci ekranlara (client) yerel

Detaylı

Java da Soyutlama ( Abstraction ) ve Çok-biçimlilik ( Polymorphism )

Java da Soyutlama ( Abstraction ) ve Çok-biçimlilik ( Polymorphism ) Java da Soyutlama ( Abstraction ) ve Çok-biçimlilik ( Polymorphism ) BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #9 (16 Aralık 2009) Geçen ders: Java Applet lerde bileşen yerleştirme türleri ( applet layouts

Detaylı