TOHUMSUZ BİTKİLER SİSTEMATİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOHUMSUZ BİTKİLER SİSTEMATİĞİ"

Transkript

1 TOHUMSUZ BİTKİLER SİSTEMATİĞİ

2 SİSTEMATİK VE TAKSONOMİ Sistematik, biyolojik çeşitliliği, organizmaların tarihini ve aralarındaki evrimsel ilişkileri araştıran bilim dalıdır.kısaca canlı çeşitliliğinin birimidir. Çeşitli bilim dallarından sağlanan verileri kullanarak, organizmaları tanımlayan,isimlendiren,organizmaları arasındaki akrabalıkları saptayan ve sınflandıran bir bilim dalıdır.

3 Tüm biyolojik bilimleri kapsayan sistematik, en eski ve en temel ve aynı zamanda dinamik bir bilim dalıdır. Bu özellikleri, doğa ile iç içe olmasından kaynaklanmaktadır. Sistematik kısaca organizma çeşitliliğinin bilimidir.

4 Sistematiğin bir alt dalı olan taksonomi ise sınıflandırma ile uğraşır.sınıflandırma,isimlendirme(nomen klatür), tanıma (identifikasyon) ve tanımlamayı (deskripsiyon) kapsar. Taksonomi, kısaca biyoçeşitliliğin dokümantasyonunu hazırlayan bir bilim dalı olarak da tanımlanır.

5 Taksonomi; biyologların, çevrecilerin ve diğer doğa bilimcilerin yeryüzünde büyük çeşitlilik gösteren canlıları sınıflandırma ve aralarındaki evrimsel ilişkileri anlama bilimi ve yöntemidir.

6 Çağdaş taksonomi 1700 lü yılların ortalarında İsveçli doğa bilimci CARL LİNNE nin Systema Naturae ile başlamıştır. Canlıları sınıflandırmanın yanında isimlendirme kurallarının da başlangıcını bu eser oluşturur.taksonomi terimini ilk kez 1813 yılında Fransız botanikçi A.P. De CANDOLLE kullanmıştır.

7 Biyolojik anlamda sınıflandırma, organizmaları hiyerarşik bir düzene koymaktır. Sınıflandırmanın son ürünü ise canlıların akrabalıklarını göseteren bir düzenleme yada bir sistemdir. Günümüzde çeşitli sınıflandırma yöntemleri vardır.

8 1. Yapay Sınıflandırma Renk, şekil, habitus vb. gibi kolay gözlenebilen, amaca göre seçilen bir yada birkaç karaktere dayalı sınıflandırmalardır.belirgin ve kolayca gözlenebilen benzerlik yada farklılıklar esas alınır lara kadar yapılan tüm sınıflandırmalar bu tip sınıflandırmalardır.

9 Yapay sınıflandırma, oluşturulan gruplar hakkında önceden bir fikir vermez.çünkü yapaysınıflandırma da birbirileri ile ilişkisi olmayan canlılar bir araya gelir. Örneğin, hayvanlar kuyruklu ve kuyruksuz olma özelliğine göre sınıflandırılırsa insan, mink, ginepig, kurbağa gibi hayvanlar aynı grupta yer alır.

10 2.Doğal Sınıflandırma Tüm morfolojik benzerlikler esas alınarak yapılan sınıflandırmalardır.doğal sınflandırmada temel birim Tür dür. Türler, uyumlu karekterler esas alınarak birbirinden ayrılır. Yani her türün kendine özgü karekterleri vardır. Aralarındaki ortak özellikler (benzerlikler) esas alınarak türler, üst kategorilerde toplanır. (genus, familia ) Sonuçta hiyerarşik bir sıra ortaya çıkar.

11 Doğal sınflandırma da ortaya çıkan hiyerarşik sıra dendrogram şeklinde gösterilir.(şekil 1.4) Burada taksonların benzerlikleri dikkate alınarak akrabalıkları ortaya konur. Herhangi bir filogenetik anlamı yoktur. Bu nedenle dendrogramlar, filogenotik ağacı ile karışrıtılmamalıdır.

12

13 Doğal sınıflandırma ADANSON ile başlamıştır. 18. ve 19. yüzyılda genellikle morfolojik özelliklere göre sınıflandırmalar yapılmıştır.

14 3.Fenetik Sınıflandırma (Nümerik Taksonomi) Taksonlar arasındaki benzerlik derecesini temel alarak organizma grupları arasındaki akrabalığın araştırılmasıdır. Biyolojinin tüm bilim dallarından (morfoloji, anatomi, sitoloji, fitokimya, embriyoloji, moleküler biyoloji vb.) elde edilen veriler kullanılarak yapılan sınıflandırmalardır.

15 Fenetik veriler günümüzde filogenetik kladistik sınıflandırmalarda da kullanılmaktadır. Fenetik uyumlu olsun yada olmasın çok sayıda özelliği analiz ederek; organizmalar arasında ki doğal akrabalığı göstermeyi amaçlar.çok sayıda karakter ( kadar) kullanıldığı için bilgisayar ve istatistik yöntemlerden yararlanılır.

16 Böylece hatanın en aza indirilmesi amaçlanır. Organizmaların vücutlarının her organından ve dokularından özelliklerinden özellikler seçilir. Fenetikçiler, tüm karakterlere eşit ağırlık verirler ve karaterlerin önemli yada önemsiz olarak alınmasını kabul etmezler.fenetik yöntem, filogeniyi göstermediği gibi evrimsel akrabalığı göstermez.

17 4.Filogenetik Sınıflandırma Taksonların bilinen ya da düşünülen filogenisi esas alınarak yapılan sınıflandırmalardır. DARWIN sonrası yapılan sınıflandırmaların çoğunlukla filogenetik olması iddası vardır. Filogenetik sınıflandırmada oluşturulan sistem, grupların farz edilen evrimi bir filogenetik ağaç şeklinde gösterir.

18 5.Sınıflandırmada Kladistik Yaklaşım ve Uygulanışı Kladistik, latince dal anlamına gelen Klad (Clade) kelimesinden türetilmiş bir terimdir. Kavram, kladogram denilen filogenetik ağacın doğal dallanmasını ifade eder.(şekil 1.5) Tüm benzerlikleri kullanan fenetiğin aksine kladistik, sinapomorfi denilen taksonlar arasındaki akrabalığı gösteren, paylaşılan türemiş karakterleri kullanır.

19

20 Kladistik, uzak atalarında bulunmayan, ortak atayı gösterdiği kabul edilen ve paylaşılan türemiş karakterleri temel alarak bitki ve hayvanları sınıflandırma yöntemidir. Benzerlikler dikkate alınmaksızın yalnız organizma gruplarının paylaştığı ortak karakterler esas alınır.

21 Bu ortak karakterler türemiş karakterler olmalı ve bu karakterler ortak atayı göstermelidir lardan beri popüler olan kladistik sisteme göre sınıflandırma yalnız evrimsel geçmişi yansıtmalıdır. Benzerlik yakın akrabalığı yansıtmıyorsa morfolojik tüm benzerlikler ihmal edilir.

22 Karakter, bir organizmaya ait olan ya da bir organizmanın gözlenebilen, sayılabilen veya ölçülebilen herhangi bir özelliğidir. Kısaca kalıtsal bilginin fenotipik ifadesidir. Karakter polarizasyonunda kullanılacak karakterlerin tümünün ya da bir kısmının ilkel yada ileri olduğunun belirlenmesi gereki.

23 Ancak polarizasyon, dış grup kriterlerine dayanır. Burada özelliklerin ileri yada ilkel olduğunu belirlemek her zaman mümkün olmaz. Yöntemin tartışmalı kısmıda burasıdır.

24 Evrimsel akrabalık belirlenirken temel ilke, en yakın akraba taksonların en fazla ortak özelliğe sahip olmasıdır. Bu özellikler canlı gruplarına göre değişkenlik gösterir. Örneğin; Çiçek parçalarının özellikleri, meyve özelliklerii DNA dizileri, iskelet özellikleri, embriyonik özellikler, larval gelişim vs. sayılabilir.

25 Evrim ağaçlarını oluşturmak için önce hangi karakterin yada karakterlerin kullanılacağına karar vermek gerekir. Seçilen karakterin kararlı (stabil) olması esastır. Örneğin; omurgalılarda en çok tercih edilen iskelet özellikleri ve dişlerdir. Ayrıca DNA dizileri ve immünolojik özellikler de tercih edilmektedir.

26 Kladistik analiz sırasında türemiş taksonların akrabalığında şu üç kavram önemlidir 1.Monofiletik; Ortak bir atadan gelen, diğer bir ifade ile tümü ortak bir atanın soyu olan gruplar.(şekil 1.9) 2.Parafiletik ; Ortak atadan gelmeyen bir ya da daha fazla takson içeren gruplardır.gruplar simpleziyomorfik ve apomorfik özellikleriyle tanımlanır.(şekil 1.9) 3.Polifiletik; Ortak bir atadan gelmeyen gruplardır. Benzerlik kovergensinin bir sonucudur.(şekil 1.9)

27

28 Homoplaziden Kaçınma Bir homoplazi; ortak atadan gelmeyen ve iki ve daha fazla tür tarafından paylaşılan karekterlerdir. Tipik homoplazi konvergent (daralan) evrimden kaynaklanır.kladogramlar hazırlanırken bazen homoplazi ile atasal karakterleri ayırmak mümkün olmayabilir.

29 Homoplazinin tipik örneklerinden biri hayvanlarda kanatlardır. Yarasa, kuş ve böcek kanatları aynı görevleri yapan organlardır. Kökenleri farklı olan bağımsız ortaya çıkmış organlar olup konvergent evrimin sonuçlarıdır.eğer kladogram hazırlanırken kanat bulunma özelliği alınırsa ilgisiz türler biraraya gelir.

30 Aynı ortamda yaşadığı için morfolojik ve anatomik olarak benzerlik kazanan bazı Hoodia (Asclepiadaceae), Euphorbia (Euphorbiaceae) ve Cactaceae türleri homoplazinin tipik örneklerindendir.

31 TAKSONOMİNİN TARİHİ GELİŞİMİ CHARLES DARWIN VE SİSTEMATİKTE ÇAĞDAŞ DEVRİMLER

32 1800 lerde başlayan bu dönem, C. DARWIN in Türlerin kökeni (1859) adlı eserinin yayınlanmasıyla hızlanmıştır. Evrim denince nedense hemen DARWIN akla gelir. Oysa aynı yıllarda ALFRED RUSSEL WALLACE ( ), evrimin temel ilkelerinden olan doğal seçiciliğikavramış ve ortaya koymuştur.

33 DARWIN den 100 yıl önce LINNE, türlerin değişmez yaratıklar olmadığını anlamıştır.a.r. WALLACE,DARWIN e gönderdiği bir çalışmasında doğal seçicilikten söz etmiştir. Bunun üzerine DARWIN hazırladığı, ancak ölümünden sonra yayınlanmasını vasiyet ettiği eserini yayınlamak zorunda kalmıştır.

34 İngiliz Bilim Akedemisi Evrim Kuramını DARWIN-WALLACE KURAMI olarak tescil etmiştir. Asırlardır yerleşmiş düşüncelere ters olduğundan eser geniş yankılar uyandırmış ve bilim insanlarının doğaya bakışı değişmiştir.

35 Evrim Kuramının Sistematiğe Etkileri 1. Türler değişmeyen yaratıklar değildir.yaşamın uzun tarihi boyunca biri diğerinden türemiştir.türelerin şekilleri sürekli olarak değişmeye devam eder. Bu görüşe göre herhangi bir sistematik gruptaki tüm türler ortak bir ataya sahip olmalıdır ve gruplar filogenetik olarak kurulmalıdır.

36 Türler başlangıçta ne kadar yaratılmışlarsa şimdi de o kadardır. görüşünde olanlar zamanla azalmaya başlamışve yeni sınıflandırma sistemlerinin evrimsel olmasına çalışılmıştır.ancak o dönemde eldeki kanıtların yetersiz oluşu, türler arasında gerçek akrabalığı ortaya koymayı ve buna göre filogenetik bir sistem yapmayı da zorlaştırmıştır.

37 2.Türler tiplerle (typus) temsil edilemez, ancak değişken populasyonlar tarafından temsil edilebilir. DARWIN en azından populasyon sistematiğinin ilkelerini kavramış ve varyasyonların gerçek doğasının onda saklı olduğu sonucunu çıkarmıştı.

38 1800 lü yılların sonunda, MENDEL in genetiğin ilkelerini keşfetmesi ve 1900 lü yılların sonuna doğru da populasyon genetiğinin gelişmesi ile bu konu oldukça açıklık kazanmıştır.

39 DARWIN,bir sınıflandırma sistemi yapmamıştır.ancak sınıflandırmada şu önemli ilkelere önem verilmesi gerektiğini belirtmiştir. 1.En değişmez organlar hangileri ise sınıflandırmada onlar kullanılmalıdır. 2. Körelmiş organlar sınıflandırma açısından fizyolojik ve yaşamsal önemi olan organlardan daha önemlidir. 3. Bir organın fizyolojik olarak önemli olması sınıflandırma açısından da önemli olduğunu göstermez.

40

41 ROBERT HARDING WHITTAKER ( ) Amerikalı ekolog R.H.WHITTAKER,1978 de yayınladığı Classification of Plant Communities adlı eserinde yeni bir sınıflandırmasistemi oluşturarakcanlılar alemini aralarındaki akrabalığa göre Monera, Protista, Fungi, Plantae ve Animalia olarak 5 aleme ayırmıştır.

42 Bu sınıflandırmada canlıların beslenme şekilleri, fotosentez (bitkiler), absorbsiyon (mantarlar), sindirme (hayvanlar) ve hücresel oraganizasyonun 3 düzeyi olan prokaryot, bir hücreli ökaryot, çok hücreli ökaryot esas alınmıştır.hücresiz olduklarından virüsler bu sistemde yer almamıştır.

43

44 Prokaryotlar bir alemde (MONERA) toplanmıştır.monera içerisinde mavi-yeşil algler (Cyanobacteria=Cyanophyta) O2 çıkaran fotosentez yapmaları ile farklıdır.bitki, mantar ve hayvan olmayan ökaryotik organizmalar Protista alemi olarak sınıflandırılmıştır ve oldukça karmaşık bir gruptur.

45 Bitki benzeri (alg),hayvan benzeri (protozoa) ve mantar benzeri (cıvık mantar) organizmalar Protista alemi içerisinde yer alırlar.bu karmaşık grubu farklı alemlere ayırma eğilimi de vardır.bitkiler, hayvanlar ve mantarlar alemi ise oldukca homojen gruplardır ve beslenme şekilleri farklıdır.

46 Alem sayısı giderek artmaktadır.amerikalı mikrobiyolog CARL RICHARD WOESE, 1977 de yayınladığı Phylogenetic Structure of the Procaryotic Domain: the primary kingdoms adlı kitabında o güne kadar bilinen alemlerden daha ilkel bir alem olan Archaebacteria ile 6. bir alem önermiştir.

47 C.R. WOESE, 1990 da yayınladığı Towards a naturel system of organisms: proposal for the domain Archaea, Bacteria and Eucarya adlı eserinde aleminde üzerinde yeni bir kategori olan Domain i önermiştir.woese 1990 a göre canlılar Bacteria,Archaea ve Eukarya olmak üzere 3 Domain e ayrılır.

48

FİLOGENİ ve HAYAT AĞACI

FİLOGENİ ve HAYAT AĞACI FİLOGENİ ve HAYAT AĞACI Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Giriş Filogenetik veriler ile canlılar arasında oluşturulan akrabalık ilişkileri, canlılığın gelişimine dair bize akrabalık ağaçlarını

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 41. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI- SINIFLANDIRMANIN TARİHÇESİ- ÇEŞİTLERİ

ADIM ADIM YGS-LYS 41. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI- SINIFLANDIRMANIN TARİHÇESİ- ÇEŞİTLERİ ADIM ADIM YGS-LYS 41. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI- SINIFLANDIRMANIN TARİHÇESİ- ÇEŞİTLERİ CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyada keşfedilmiş çok fazla canlı çeşidi vardır. Bu canlıların araştırılmasını

Detaylı

KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK. Aslı Sade Memişoğlu

KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK. Aslı Sade Memişoğlu KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK Aslı Sade Memişoğlu Başlıklar 4.1 Filogeni çıkarımının mantığı Sinapomorfiler Filogeni oluşturmada problemler 4.2 Balinaların Filogenisi Karakter seçimi: Morfoloji ve moleküller

Detaylı

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler B i y o 1 0 3. 0 1 G e n. B i y o. L a b. ( Z o o l o j i ) 1 GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler Sistematik ve taksonomi nedir?...

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM/DEĞİŞİM/GELİŞİM Bir prosestir. Yeryüzünde, yaşamın ilk formundan bugüne kadarki büyük değişimi karakterize eder. Genlerdeki

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM/DEĞİŞİM/GELİŞİM Bir prosestir. Yeryüzünde, yaşamın ilk formundan bugüne kadarki büyük değişimi karakterize eder. Genlerdeki

Detaylı

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 İçindekiler 1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 1. BÖLÜM: BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI ve BİYOLOJİ... 12 A. BİLİMSEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ... 12 1. Bilim İnsanı ve Bilim... 12 B. BİLİMSEL YÖNTEMİN AŞAMALARI...

Detaylı

BİYOLOJİYE GİRİŞ. Canlılığın bilimsel olarak araştırılmasıdır.

BİYOLOJİYE GİRİŞ. Canlılığın bilimsel olarak araştırılmasıdır. BİYOLOJİYE GİRİŞ Canlılığın bilimsel olarak araştırılmasıdır. Biyolojik Organizasyon; Her düzeydeki biyolojik organizasyon belirgin özelliklere sahiptir. Her türlü maddenin kimyasal yapıtaşları olan ve

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünya da henüz bilinmeyen çok sayıda canlı var. Bugün 1, 8 milyon farklı türün varlığı bilinmekte fakat, 3-10 milyon arasında farklı canlı türü

Detaylı

Yaşam Ağacı, Sınıflandırma ve Filogeni

Yaşam Ağacı, Sınıflandırma ve Filogeni Yaşam Ağacı, Sınıflandırma ve Filogeni Yaşam Ağacı Darwin bugün var olan ve yok olmuş türlerin büyük bir yaşam ağacını ya da filogenetik ağaç oluşturduğunu belirtmiştir. Darwin in 1837 de çizdiği ilk yaşam

Detaylı

BİYOLOJİ SORU BANKASI

BİYOLOJİ SORU BANKASI BİYOLOJİ SORU BANKASI Bölüm: 1 Biyolojiye Giriş ve Bilimsel Düşünce ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SORULAR 1. Biyoloji biliminin, bazı alt dallarına ait özellikler aşağıda verilmiştir; Hayatın başlangıcını

Detaylı

KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK. Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu

KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK. Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu Başlıklar 4.1 Filogeni çıkarımının mantığı Sinapomorfiler Filogeni oluşturmada problemler 4.2 Balinaların Filogenisi Karakter seçimi:

Detaylı

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur:

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur: BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Biyoloji; Latincede canlı anlamına gelen bio ve bilim anlamına gelen logos kelimesinden oluşur. 1 Biyoloji = Canlı Bilimi Biyoloji tüm canlıların yapı, davranış ve fonksiyonlarını

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI

12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI 12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI Canlılar öldükten sonra yumuşak dokular saprofitler tarafından ayrıştırılır. Kemik ve kabuk gibi sert yapılar ise ayrıştırılamaz. Bu yapılar minerallerle kayaçlara

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

LABORATUVAR 4: ÖKARYOTİK HÜCRELER

LABORATUVAR 4: ÖKARYOTİK HÜCRELER LABORATUVAR 4: ÖKARYOTİK HÜCRELER Ökaryotik hücreler, sahip oldukları hücre iskeleti, nüklear membran ve organelleri içeren bölümleri ile prokaryot hücrelerden ayırt edilebilmektedir. Kimyasal analizler

Detaylı

BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR.

BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR. BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR. CANLI Biyoloji hayatın işleyişi ve canlıların yapısı ile ilgilenen doğal bir bilim dalıdır. Biyoloji birçok alt bölüm ve disiplinleri içerir. BİYOLOJİNİN

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ PROTİSTA ALEMİ Koloni, tek ve çok hücreli ökaryot canlıların bir arada bulunduğu karışık bir gruptur. Protista alemindeki canlılar

Detaylı

CANLILARIN TANIMLANMASI ve ADLANDIRILMASI: TAKSONOMİ

CANLILARIN TANIMLANMASI ve ADLANDIRILMASI: TAKSONOMİ CANLILARIN TANIMLANMASI ve ADLANDIRILMASI: TAKSONOMİ 1969 Yılında Whittaker in geliştirdiği 5 li Alem sistemi kullanılmaktadır. Canlılar Monera ve Eukarya olmak üzere ikiye ayrılır. Sınıflandırma yani

Detaylı

TÜR NE DEMEKTİR? TÜR TÜR

TÜR NE DEMEKTİR? TÜR TÜR TÜRLEŞME TÜR NE DEMEKTİR? Diğer popülasyonlardan evrimsel olarak bağımsız ve kendi aralarında üreyebilen (fertil döller verebilen) popülasyonlar topluluğuna TÜR (species) denir. Ortak atalara sahip olan

Detaylı

BİYOCOĞRAFYA DERS 3 1

BİYOCOĞRAFYA DERS 3 1 BİYOCOĞRAFYA DERS 3 1 KAYNAKÇA 2 Soy hattı: Tek bir soy hattıdır. İnsan soy hattı ve sürüngen soy hattı gibi Yok olma bir soyun tükendiğini gösterir. Ve bugün hayatta kalmayı başaramamış bir soyun sonunu

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ

ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ HÜCRESEL YAPI: Tüm canlılarda temel yapı ve görev birimi hücredir. Canlılar hücre sayılarına ve hücre yapılarına göre gruplandırılır.

Detaylı

BİTKİLERDE KEMOTAKSONOMİ

BİTKİLERDE KEMOTAKSONOMİ BİTKİLERDE KEMOTAKSONOMİ GİRİŞ Canlıların benzerlik ve farklılıklarının bilimsel yöntemlerle incelenmesi asırlar önce başlanmıştır. Günümüze kadar teknolojideki gelişmelere pararlel olarak farklı bilim

Detaylı

Mikroorganizmalara giriş. Yrd.Doç.Dr. Sema CAMCI ÇETİN

Mikroorganizmalara giriş. Yrd.Doç.Dr. Sema CAMCI ÇETİN Mikroorganizmalara giriş Yrd.Doç.Dr. Sema CAMCI ÇETİN CANLILAR ALEMİ Hayvanlar Bitkiler Protistler Prokaryotlar: ilkel tek hücreli bakteriler mavi algler Ökaryotlar: hücre yapısı hayvan ve bitkilere benzer

Detaylı

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER HÜCRE Hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikleri gösterebilen en küçük birimidir. Hücre, (İng. Cell); Latince küçük odacık anlamına gelen "cellula" kelimesinden

Detaylı

Dersin Kodu

Dersin Kodu Genel Biyoloji I Dersin Adı Genel Biyoloji I Dersin Kodu 1206.3101 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 5,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 4 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar

Detaylı

Fosillerin Sınıflandırılması

Fosillerin Sınıflandırılması Fosillerin Sınıflandırılması Canlıların sınıflandırılması ve biyolojik çeşitlilik Amaç Bu etkinliğin amacı, öğrencilerin biyolojik sınıflandırma kavramını anlamalarını sağlamaktır. Materyal Farklı boyutlarda

Detaylı

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVAR KILAVUZU. Yrd. Doç. Dr. Sahra KIRMUSAOĞLU

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVAR KILAVUZU. Yrd. Doç. Dr. Sahra KIRMUSAOĞLU GENEL BİYOLOJİ LABORATUVAR KILAVUZU Yrd. Doç. Dr. Sahra KIRMUSAOĞLU 2018 GENEL BİYOLOJİ LABORATUVAR KILAVUZU ISBN: 978-605-9160-85-8 Tüm hakları saklıdır. 5846 ve 2936 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasası

Detaylı

2. BÖLÜM: POPULASYONLARDA ALEL VE GENOTİP FREKANSLARININ DEĞİŞİMİ... 11

2. BÖLÜM: POPULASYONLARDA ALEL VE GENOTİP FREKANSLARININ DEĞİŞİMİ... 11 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: EVRİME GİRİŞ...1 1.1. EVRİM VE BAŞLICA EVRİM TEORİLERİ...1 1.1.1. Darwin in Evrim Teorisi...2 1.1.2. Darwin Sonrasının Evrim Teorileri...4 1.1.3. Evrimsel Sentez Teorisi...5 1.2.

Detaylı

Biyoloji Bilimi ve Canlıların Ortak Özellikleri

Biyoloji Bilimi ve Canlıların Ortak Özellikleri Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 1 Bu yazıda ne anlatıyoruz? Hazırladığımız yazıda biyoloji bilimi ve canlılarda bulunan ortak özelliklerle alakalı sınava yönelik bilgileri paylaştık. Konuyu okuduktan sonra,

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) Hızlı nüfus artışı, sanayi ve teknolojideki gelişmeler, küresel ısınmanın etkileriyle birleşerek ekosistem dengesi üzerinde yoğun baskı

Detaylı

Fizik Antropoloji Anabilim Dalına ait dersler, Antropoloji Lisans Programı dahilinde verilmektedir. Fizik Antropolojiye Giriş.

Fizik Antropoloji Anabilim Dalına ait dersler, Antropoloji Lisans Programı dahilinde verilmektedir. Fizik Antropolojiye Giriş. Fizik Antropoloji Anabilim Dalına ait dersler, Antropoloji Lisans Programı dahilinde verilmektedir. Fizik Antropolojiye Giriş Bu ders içerisinde, Fizik Antropolojinin tarihsel gelişimi, çalışma alanları,

Detaylı

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Moleküler biyolojiye giriş Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Molecular biology terimi ilk kez Warren Weaver tarafından 1938 de kullanıldı. Hayatın fiziksel ve kimyasal olarak açıklanması olarak tanımlandı. 1977

Detaylı

Davranışın evrimi. Seçilimi doğrudan ölçer (mikroevrim) Kesikli karakterler sürekli karakterler

Davranışın evrimi. Seçilimi doğrudan ölçer (mikroevrim) Kesikli karakterler sürekli karakterler Davranışın evrimi Fosiller Karşılaştırılmalı metot (makroevrim) Filogenetik bilgileri kullanarak davranışsal karakterlerin nasıl evrimleştiğini açıklar Yada genleri Bir filogeni boyunca, tahminii faktörleri

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

TIBBİ BİYOLOJİ PROF. DR. CEYDA SİBEL KILIÇ

TIBBİ BİYOLOJİ PROF. DR. CEYDA SİBEL KILIÇ TIBBİ BİYOLOJİ PROF. DR. CEYDA SİBEL KILIÇ BİYOLOJİ NİN TANIMI VE BAZI BİYOLOJİK KAVRAMLAR Biyoloji: Kısaca canlı bilimi veya canlıları inceleyen bilim dalı dır Daha geniş anlamda Biyoloji Canlıların evrimsel

Detaylı

9. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

9. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI Biyoloji Öğretim Programının temelleri canlılık, hücre, canlıların çeşitliliği ve güncel çevre sorunlarıyla ilgili somut ve öğrencileri motive edici örnekler üzerine

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

1 Canlı Bilimine Giriş 2. 2 Yaşamın Kimyası 18

1 Canlı Bilimine Giriş 2. 2 Yaşamın Kimyası 18 1 Canlı Bilimine Giriş 2 1.1 Tüm yaşayan organizmaların belirli özellikleri ortaktır 2 1.2 Yaşam bir çok seviyede incelenebilir 4 1.3 Bilim insanları doğal dünyayı araştırmak için iyi yapılandırılmış yöntemler

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI. Prof. Dr. SERKAN YILMAZ

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI. Prof. Dr. SERKAN YILMAZ CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Prof. Dr. SERKAN YILMAZ 1. GİRİŞ Canlıları belirli özelliklerine göre gruplara ayırarak inceleyen bilim dalına Taksonomi ya da Sistematik Bilimi denir. Taksonomi taxis = sıralama

Detaylı

BİYOLOJİYE GİRİŞ MBG 111 BİYOLOJİ I. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

BİYOLOJİYE GİRİŞ MBG 111 BİYOLOJİ I. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER BİYOLOJİYE GİRİŞ MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER DÜNYANIN OLUŞUMUNDA MOLEKÜLER EVRİM *Canlılar belirli bir büyüklükteki moleküler dizilimin ürünü olmak zorundadır. *Bunun nedeni

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 23 HÜCRE 1 - HÜCRENİN KEŞFİ PROKARYOT ÖKARYOT HÜCRE

9. SINIF KONU ANLATIMI 23 HÜCRE 1 - HÜCRENİN KEŞFİ PROKARYOT ÖKARYOT HÜCRE 9. SINIF KONU ANLATIMI 23 HÜCRE 1 - HÜCRENİN KEŞFİ PROKARYOT ÖKARYOT HÜCRE HÜCRE Canlıların en küçük yapı birimi hücredir. Tüm canlılar hücrelerden meydana gelmiştir. Hücrelerin şekilleri ve canlı içindeki

Detaylı

FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM

FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM Burcu GÜNGÖR, Sami ÖZGÜR Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim OFMA Biyoloji Eğitimi A.B.D Özet Ders kitapları, hem öğretmenlerin hem öğrencilerin

Detaylı

TEMEL VETERĠNER GENETĠK

TEMEL VETERĠNER GENETĠK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL VETERĠNER GENETĠK KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

Editörler Prof.Dr. Cansu Filik İşçen & Prof.Dr. Lütfullah Türkmen EVRİM

Editörler Prof.Dr. Cansu Filik İşçen & Prof.Dr. Lütfullah Türkmen EVRİM Editörler Prof.Dr. Cansu Filik İşçen & Prof.Dr. Lütfullah Türkmen EVRİM Yazarlar Prof.Dr. Gazi Görür Doç.Dr. Bekir Doğan Doç.Dr. Meltem Atabay Doç.Dr. Yunus Esen Doç.Dr. Yunus Esen Doç.Dr. Zeha Yakar Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Biyolojik evrim süreci, canlılar arasında bir ilişkiler ağı oluşturur.

Biyolojik evrim süreci, canlılar arasında bir ilişkiler ağı oluşturur. 2. NOT Aynı sınıftaki tüm varlıkların ilişkileri bazen büyük bir ağaca benzetilebilir. Bu benzetmenin büyük bir ölçüde gerçeği yansıttığına inanıyorum. Yeşil ve tomurcuklanan sürgünler günümüzde var olan

Detaylı

CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ Canlıların dış görünüşüne ve yaşadıkları yere göre yapılan sınıflandırma..denir amp.yap. Kökenleri farklı görevleri aynı olan

CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ Canlıların dış görünüşüne ve yaşadıkları yere göre yapılan sınıflandırma..denir amp.yap. Kökenleri farklı görevleri aynı olan CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ Canlıların dış görünüşüne ve yaşadıkları yere göre yapılan sınıflandırma..denir amp.yap. Kökenleri farklı görevleri aynı olan organlara denir Analog organ Sineğin ve yarasanın kanadı.organdır

Detaylı

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan HAYVANLAR ÂLEMİ Nicholas Blechman Hazırlayan Simon Rogers Çeviren Egemen Özkan 180 HAYVANLAR ÂLEMI Nicholas Blechman 8 17 TÜRLER 18 25 DUYULAR 26 35 REKORTMENLER 36 45 YİYECEK VE İÇECEK 46 55 AİLE 56 63

Detaylı

Dersin Kodu 1206.7102. Dersin Seviyesi

Dersin Kodu 1206.7102. Dersin Seviyesi Evrim Dersin Adı Dersin Seviyesi Evrim Dersin Kodu 1206.7102 Dersin Türü Dersin AKTS Kredisi 4,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 2 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar Saati 0 Dersin Verildiği

Detaylı

Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR

Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR 200 Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR I.1. Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji İnsan için önemli olan birçok ürünlerin üretimi biyoteknolojinin

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ MANTARLAR (FUNGİ) ALEMİ Genellikle çok hücreli olan ökaryot canlılardır. Kloroplastları yoktur. Bu nedenle fotosentez yapamazlar.parazit

Detaylı

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 5 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 9 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 11 SİSTEMATİK... 13 BİTKİ VE HAYVANLARIN

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Evrim Teorisine Giriş. Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez.

Evrim Teorisine Giriş. Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez. Evrim Teorisine Giriş Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez. Yeterince araştırmadan, yalnızca bir tanım duyarak yapılan yorumları

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Genel olarak gözle net olarak görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen ve onları konu olarak ele alan bilim dalıdır. Gözle ayırt edilemeyen canlılar; Virüsler, bakteriler,

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM ADIM ADIM YGS LYS 191. Adım EVRİM EVRİM İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER Evrim, geçmiş ile gelecekteki canlıların ve olayların yorumlanmasını sağlayarak, bugün dünyada yaşayan canlılar arasındaki akrabalık derecesini

Detaylı

Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir.

Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir. . Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir. Biyolojik Çeşitlilik ise; Populasyonların gen havuzlarındaki gen çeşitliliği

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI I.YARIYIL İN İN ADI BİY 101 GENEL BİYOLOJİ I Z 4 0 4 6 KİM 161 GENEL KİMYA I Z 2 0 2 3 FİZ 165 GENEL FİZİK Z 2 0 2 3 BİY 109 GENEL BİYOLOJİ I LAB. Z 0 2 2 4 BİY 119 MESLEK BİLGİSİ VE LABORATUVAR Z 3 0

Detaylı

ÖKARYOT CANLILAR Protista alemi

ÖKARYOT CANLILAR Protista alemi ÖKARYOT CANLILAR Protista alemi **Ökaryot canlılar: Çekirdekli hücre taşıyan canlılardır. Zarlı organeller bulunur. DNA' larında histon proteinleri bulunur. Ökaryot canlılar; 1. Protista 2. Bitkiler 3.

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

FİKOLOJİ (ALGLER) Celal Bayar Üniversitesi Yayınları Yayın No: 0007

FİKOLOJİ (ALGLER) Celal Bayar Üniversitesi Yayınları Yayın No: 0007 FİKOLOJİ (ALGLER) ERGÜN TAŞKIN MEHMET ÖZTÜRK Celal Bayar Üniversitesi Yayınları Yayın No: 0007 2012 Celal Bayar Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun 2012/19 sayılı ve XXX no'lu kararı ile basılmıştır. FİKOLOJİ

Detaylı

2007 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2007 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2007 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. Aşağıdaki tabloda bazı canlı türlerinin kromozom sayıları verilmiştir. Bu tablodaki bilgilere göre, I. İki canlı türünün kromozom sayılarına bakılarak

Detaylı

Toprak organizmaları arasında birkaç üretici olmasına rağmen ana. bileşenleri tüketiciler, ayrıştırıcılar ve cansız maddelerdir.

Toprak organizmaları arasında birkaç üretici olmasına rağmen ana. bileşenleri tüketiciler, ayrıştırıcılar ve cansız maddelerdir. EKOSİSTEM OLARAK TOPRAK Toprak organizmaları arasında birkaç üretici olmasına rağmen ana bileşenleri tüketiciler, ayrıştırıcılar ve cansız maddelerdir. Toprağın mineral ve organik madde parçaları karasal

Detaylı

BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANSDERSLERİ (TEZLİ) Ders Kodu Dersin Adı T U K AKTS Dersin Türü FBİ 601 Omurgalıların Karşılaştırmalı Anatomisi 4 0

BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANSDERSLERİ (TEZLİ) Ders Kodu Dersin Adı T U K AKTS Dersin Türü FBİ 601 Omurgalıların Karşılaştırmalı Anatomisi 4 0 BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANSDERSLERİ (TEZLİ) Ders Kodu Dersin Adı T U K AKTS Dersin Türü FBİ 601 Omurgalıların Karşılaştırmalı Anatomisi 4 0 4 7,5 Seçmeli FBİ 602 Tohumlu Bitkilerde Revizyon Çalışmaları

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 6 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 11 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 13 SİSTEMATİK... 34 BİTKİ VE

Detaylı

GENETİK ALGORİTMALAR. Araş. Gör. Nesibe YALÇIN BİLECİK ÜNİVERSİTESİ

GENETİK ALGORİTMALAR. Araş. Gör. Nesibe YALÇIN BİLECİK ÜNİVERSİTESİ GENETİK ALGORİTMALAR Araş. Gör. Nesibe YALÇIN BİLECİK ÜNİVERSİTESİ GENETİK ALGORİTMALAR Genetik algoritmalar, Darwin in doğal seçim ve evrim teorisi ilkelerine dayanan bir arama ve optimizasyon yöntemidir.

Detaylı

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler.

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler. 10. Sınıf Enfeksiyondan Korunma 2.Hafta ( 22-26 / 09 / 2014 ) ENFEKSİYON ETKENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.) BAKTERİLER 2.) VİRÜSLER Slayt No : 2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ; a.) Sayısal Yöntem,

Detaylı

1.1 Biyoloji nedir? Biyoloji: Canlıların bilimsel araştırması Canlı: Tek hücreli bir atadan türeyen tüm organizmalar

1.1 Biyoloji nedir? Biyoloji: Canlıların bilimsel araştırması Canlı: Tek hücreli bir atadan türeyen tüm organizmalar 1 Yaşamı öğrenmek 1 Yaşamı öğrenmek 1.1 Biyoloji nedir? 1.2 Dünyadaki tüm canlıların birbiriyle bağlantısı 1.3 Biyologlar yaşamı nasıl araştırır? 1.4 Biyoloji kamu politikalarını nasıl etkiler? 1.1 Biyoloji

Detaylı

Evrim. Evrim. Evren ve Yaşam sınırlı Dünya 16.11.2012. http://fef.mehmetakif.edu.tr/akademik/albayrak. Yrd.Doç.Dr. Tamer Albayrak

Evrim. Evrim. Evren ve Yaşam sınırlı Dünya 16.11.2012. http://fef.mehmetakif.edu.tr/akademik/albayrak. Yrd.Doç.Dr. Tamer Albayrak Evrim Yrd.Doç.Dr. Tamer Albayrak http://fef.mehmetakif.edu.tr/akademik/albayrak 2 Evrim Evren ve Yaşam sınırlı Dünya Evren de 1-10 milyar galaksi Bir galakside 200 300 milyar yıldız Bir yıldızın (Güneş)

Detaylı

MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİYOLOJİ EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI DERS DENKLİKLERİ

MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİYOLOJİ EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI DERS DENKLİKLERİ MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİYOLOJİ EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI DERS DENKLİKLERİ 1.SINIF 1.YARIYIL TAR101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-l 2 0 2 TAR103 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-l

Detaylı

Tarımı yapılan bitkilerin ve evcilleştirilmiş hayvanların tarih öncesi bulguları, atalarımızın faydalı türlerin genetik bileşenlerini değiştirmedeki

Tarımı yapılan bitkilerin ve evcilleştirilmiş hayvanların tarih öncesi bulguları, atalarımızın faydalı türlerin genetik bileşenlerini değiştirmedeki Tarımı yapılan bitkilerin ve evcilleştirilmiş hayvanların tarih öncesi bulguları, atalarımızın faydalı türlerin genetik bileşenlerini değiştirmedeki başarılı girişimlerini belgeler. İstenen ve istenmeyen

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÜNİTE1: BİTKİ BİYOLOJİSİ (6 saat) GÜN SAAT KONULAR ÖĞRENCİLERİN KAZANACAĞI HEDEF VE DAVRANIŞLAR

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ II Ders No : 0000000 Teorik : Pratik : Kredi : ECTS : 8 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

ÜNİTE 1: BİYOLOJİYE GİRİŞ

ÜNİTE 1: BİYOLOJİYE GİRİŞ ÜNİTE 1: BİYOLOJİYE GİRİŞ Anahtar kavramlar 1.1 Biyologlar mikroskobik türlerden dev türlere kadar bütün canlıları inceler. 1.2 Biyologlar yaşamdaki çeşitliliği açıklamaya çalışırlar. 1.3 Biyoloji de son

Detaylı

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 37 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak

Detaylı

Genel Mikrobiyoloji. Buders notunun hazırlanmasında aşağıda belirtilen kaynaktan bire bir yararlanılmıştır.

Genel Mikrobiyoloji. Buders notunun hazırlanmasında aşağıda belirtilen kaynaktan bire bir yararlanılmıştır. Genel Mikrobiyoloji Buders notunun hazırlanmasında aşağıda belirtilen kaynaktan bire bir yararlanılmıştır. KAYNAK: Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, (Ed: Madigan, M. T., Martinko, J. M.), Çeviri Editörü:

Detaylı

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 37 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak

Detaylı

Ekolojik niş organizmanın ekolojik boşluğunu tanımlar.

Ekolojik niş organizmanın ekolojik boşluğunu tanımlar. NİŞ KAVRAMI Ekljik niş rganizmanın ekljik bşluğunu tanımlar. Kaynak Çevresel tlerans Ekljik rl Ekljik niş türün ppülasyn büyümesini sınırlayan temel faktörlerin ne lduğunu anlamamızı sağlar. Türün cğrafi

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I I. KURUL

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I I. KURUL I. Kurul İnsan Vücudunun Organizasyonu I. Kurul Süresi: 5 hafta I. Kurul Başlangıç Tarihi: 28 Eylül 2009 I. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 2 3 Kasım 2009 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. İlhan ÇETİN

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

GENETĐK Popülasyon Genetiği. Doç. Dr. Hilâl Özdağ. Pierce B., Genetics: A conceptual Approach,

GENETĐK Popülasyon Genetiği. Doç. Dr. Hilâl Özdağ. Pierce B., Genetics: A conceptual Approach, GENETĐK 111-503 Popülasyon Genetiği Doç. Dr. Hilâl Özdağ 1 Popülasyon Genetiği Popülasyon genetiği bireylerin oluşturduğu toplulukların genetik yapısını ve bu yapının zamanla nasıl değiştiğini inceleyen

Detaylı

olmak üzere 2 gruba ayrılırlar.

olmak üzere 2 gruba ayrılırlar. CANLI ALEMLERİ *Canlı alemleri: Canlılar filogenetik sınıflandırmaya göre; bakteriler, arkebakteriler, protista, fungi, bitki ve hayvanlar olmak üzere 6 Aleme ayrılır. **Prokaryot canlılar: Çekirdeksiz

Detaylı

ÜNİTE 1: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ Bölüm: 1 Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji

ÜNİTE 1: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ Bölüm: 1 Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji ÜNİTE 1: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ Bölüm: 1 Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji I. Bilim Nedir? -Tarafsız gözlem ve deneylerle geliştirilen, birbirine bağlı kavramlar ve genellemeler dizisi. -Düzenli bilgi

Detaylı

Biyolojinin Konusu ve Bölümleri. 4. I. Zooloji. verilmiştir. A) I, II, III B) II, III, I C) III, II, I D) II, I, III E) I, III, II

Biyolojinin Konusu ve Bölümleri. 4. I. Zooloji. verilmiştir. A) I, II, III B) II, III, I C) III, II, I D) II, I, III E) I, III, II 1.Ünite Biyoloji Biyolojinin Konusu ve Bölümleri 1. Hücre organellerinden golgide, yağ asitleri ve gliserolün ester bağlarıyla bağlanarak yağ molekülünü oluşturmaları aşağıdakilerin hangisinde verilen

Detaylı

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Salı 9.00-11.45, D9 Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr İçerik Tanımlar: Gen,

Detaylı

POPÜLASYON EKOLOJİSİ

POPÜLASYON EKOLOJİSİ POPÜLASYON EKOLOJİSİ Herhangi bir türün populasyonuna ait bir fert bazı durumlarda (ya da özel durumlarda) o populasyonun temsilcisi olarak kabul edilebilir, ancak genel anlamda bir fert hiçbir zaman bir

Detaylı

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Boğaziçi Üniversitesi

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Boğaziçi Üniversitesi BİYOLOJİDEKİ TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE ÖNCELİKLERİMİZ Dr. Aslı Tolun Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Boğaziçi Üniversitesi KLONLAMA / KOPYALAMA Tanım Yöntem Amaç: Kopya birey yaratma Kök hücre oluşturma

Detaylı

Eczacılık Tarihi (1 0 2)

Eczacılık Tarihi (1 0 2) Eczacılık Tarihi (1 0 2) 1 Eczacılığın tarihi 2 Eskiçağda eczacılık 3 İslamiyetin başlangıcında eczacılık 4 XVI-XIX yüzyıllarda Avrupa da eczacılık 5 Türklerde eczacılık: Anadolu Selçukluları dönemi 6

Detaylı

KOMPERATİF GENOMİK Principles of Genome Analysis and Genomics S.B. Primrose and R.M. Twyman Bölüm 7 s. 113-132 Amacı; farklı organizmaların genom yapısındaki farklılık ve benzerliklerin ortaya çıkarılmasıdır.

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER * *1.GİRİŞ 1 *Londra Linne Topluluğunun 1 Temmuz 1858 de toplantısında, Charles Darwin doğal seçilim ile anlattığı evrim teorisini sundu. *Türlerin Kökeni basılalı bir yıl olmuştu. Darwin in teorisi sadece

Detaylı

Hardy Weinberg Kanunu

Hardy Weinberg Kanunu Hardy Weinberg Kanunu Neden populasyonlarla çalışıyoruz? Popülasyonları analiz edebilmenin ilk yolu, genleri sayabilmekten geçer. Bu sayım, çok basit bir matematiksel işleme dayanır: genleri sayıp, tüm

Detaylı

TÜRKİYE NİN TOPLUMSAL YAPISI

TÜRKİYE NİN TOPLUMSAL YAPISI TÜRKİYE NİN TOPLUMSAL YAPISI KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 1. Ünite Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar TOPLUMSAL YAPI KAVRAMI Toplum, insanları etkileyen gerçek ilişkiler

Detaylı

İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR

İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR 1. ve 2. Hafta İstatistik Nedir? Bir tanım olarak istatistik; belirsizlik altında bir konuda karar verebilmek amacıyla, ilgilenilen konuya ilişkin verilerin toplanması, düzenlenmesi,

Detaylı

DNA Dizileme (Sekanslama)

DNA Dizileme (Sekanslama) T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PENDİK VETERİNER KONTROL ENSTİTÜSÜ DNA Dizileme (Sekanslama) Dr. Eray ATIL Vet. Hekim, Mikrobiyolog Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Eğitim Bilgileri Eğitim süresi

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ I BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ I BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ I BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI 1 / 8 1. KURUMUN ADI : Özel Çorum Ada Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ : Yavruturna mah. Kavukçu

Detaylı

YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ HAZIRLAYAN FİLİZ GAZİOĞLU BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ

YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ HAZIRLAYAN FİLİZ GAZİOĞLU BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ HAZIRLAYAN FİLİZ GAZİOĞLU BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ Bu bölümde; Bilimin ve bilimsel bilginin temel özelliklerini Bilimsel bir çalışmanın nasıl yapılacağını Biyoloji biliminin önemini Biyolojinin

Detaylı

Kümeler arası. Küme içi. uzaklıklar. maksimize edilir. minimize edilir

Kümeler arası. Küme içi. uzaklıklar. maksimize edilir. minimize edilir Kümeleme Analizi: Temel Kavramlar ve Algoritmalar Kümeleme Analizi Nedir? Her biri bir dizi öznitelik ile, veri noktalarının bir kümesi ve noktalar arasındaki benzerliği ölçen bir benzerlik ölçümü verilmiş

Detaylı

ZOOLOG TANIM A- GÖREVLER

ZOOLOG TANIM A- GÖREVLER TANIM Hayvanların anatomik ve fizyolojik özelliklerini inceleyen ve onları özelliklerine göre sınıflandıran, çeşitli etmenlerin hayvanlar üzerindeki etkisini araştıran kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ,

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR

ADIM ADIM YGS LYS. 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR ADIM ADIM YGS LYS 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin plazmit ya da bir virüs içerisine yerleştirilerek bir bakteriye aktarılması ve bakteri aracılığı ile birçok

Detaylı