şarj süresi azalacak! ıphone mını {haber}

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "şarj süresi azalacak! ıphone mını {haber}"

Transkript

1

2 dünyanın en ince kamerası Toshiba nın dünyanın önde gelen elektronik üreticilerinden birisi olduğundan şüphemiz yok. Ülkemizde çoğunlukla laptopları ile tanınan markanın elbette onlarca farklı elektronik üründen oluşan bir ürün gamı ve araştırma geliştirme faaliyeti mevcut. Bu sefer karşımıza yeni 13 megapiksel görüntü kalitesindeki kamerası ile çıkan şirketin kendini diğerlerinden ayırdığı nokta ise kamerasının inceliği. Tam olarak 4.7 mm kalınlığında olan Toshiba nın yeni kamerası tahmin edebileceğiniz akıllı telefonlar ve tabletlerde kullanılmak için tasarlanmış. Toshiba nın üründen beklentisi ise yıl sonuna kadar ayda 1 milyon adet kamera üretimi ve satışı gerçekleştirmek. Özellikle giderek incelen ve hafifleyen akıllı telefon dünyasının Toshiba nın bu ürününe büyük ilgi göstereceği kesin. Hangi cihazlarda kullanılacağına dair bir bilgi ise henüz mevcut değil. (AA) ıphone mını {haber} şarj süresi azalacak! {haber} Texas Instruments adlı firma lityum-iyon pillerin şarj süresini yarı yarıya azaltacak bir çip geliştirdi. Ortalama kullanımda 1 gün dayanabilen piller video izleme, oyun oynama ve benzeri aktiviteler sonucunda 1 günden daha az idare etmekte. Bu nedenle gün içinde telefonu veya tableti şarja takma ihtiyacı oluşurken uzun şarj süreleri cihazımızı tam şarj edememize neden olarak batarya ömrünü kısaltmakta. Texas Instruments in yeni çipi ise şarj sürecini oldukça kısaltarak bu problemleri bir nebze olsun ortadan kaldıracağa benziyor. 1 saatte şarj olabilen mobil cihazların hayatımızı daha da kolaylaştıracağı kesin. Bu çip mobil cihazların yanında 4G dağıtıcılar, güç bankaları, Wi-Fi hoparlörler ve taşınabilir tıbbi malzemelerde de kullanılabilecek nitelikte. Teknolojinin yakın zaman içerisinde büyük teknoloji üreticileri tarafından kullanılmaya başlanması bekleniyor. (AA) {haber} Apple ile ilgili yeni ürün iddialarına bir yenisi daha eklendi: Firmanın şimdi de iphone mini modeli üzerinde çalıştığı öne sürüldü. Topeka Capital Markets analisti Brian White iphone 5S in farklı renklerde üretileceğini iddia etmişti. Brian White ın yeni iddiası iphone 5S in tanıtılmasından sonra iphone Mini sunulacak olması. White, iphone 5S in $ arasında ve iphone Mini nin $ fiyatları arasında satılacağını iddia ediyor. Söylentilere göre bütçe dostu iphone, Samsung Galaxy S4 deki plastik malzemeden üretilecek. Arka kasası ise farklı renk seçeneklerine sahip olacak.(gt)

3 1000 KAT HIZLI FİBER OPTİK KABLO {haber} {haber} türkiye de ınternet 20 yaşında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Türkiye de internetin 20 nci yılına girdiğini belirtti. Serhat Özeren, Türkiye, sadece geçtiğimiz yıl 2 milyar 250 milyon terabayt internet kullandı. Ülkemiz, gelişmiş ülkelere kıyasla internet kullanımında çok önde bulunuyor ancak interneti kullanırken güvenli ve bilinçli kullanmaya da özen göstermeliyiz dedi. Özeren,Türkiye nin internetle tanışmasının 20 nci yıl dönümü dolayısıyla 8-21 Nisan tarihlerinde İnternet Haftası etkinlikleri düzenleneceğini ifade etti. Bu yıl 16 ncı kez düzenlenecek internet haftası etkinliklerinde internet farkındalığı oluşmasına yönelik birçok proje başlatılacağını belirtten Özeren internet konusunda bilinçlenmeliyiz dedi. (GT) Firefox Mobile OS Geliyor! {haber} Firefox un mobil işletim sisteminin bu yaz piyasaya sürüleceği açıklandı. Yeni işletim sistemi ABD dışı pazarlarda alt sınıf cihazları hedefliyor. Firefox CEO su Gray Kovacs, yeni işletim sisteminin Venezuela, Portekiz, İspanya, Brezilya ve Polonya da bu yaz piyasaya sürüleceğini belirtti. ABD dışı pazarları hedefleyen Firefox Mobile OS, ağırlıklı olarak alt sınıf cihazlarda kullanılacak. LG ve LTE gibi şirketler Firefox Mobile OS kullanan telefonları için çoktan hazır. Telefonica nın da dahil olduğu Avrupalı operatörler de yeni işletim sistemine destek sunacak. Geçtiğimiz Şubat ayında ise AT&T den gelen açıklamalar, Firefox Mobile OS kullanan telefonları düşünebilecekleri yönündeydi. (AA)

4 apple dan yeni patent Apple, geliştirdiği yeni telefon koruma mekanizması için patent başvurusunda bulundu. Cihaz, sadece telefonların değil tüm elektronik cihazların yüzüstü düşmelerini engelleyerek ekranların korunmasını hedefliyor. Sistem, düşüş sırasında elektronik aletin konumu ve yere göre pozisyonunu algılayacak sensörlere ihtiyaç duyuyor. Füzelerde dengeyi koruyan ciroskopun basit bir versiyonunun yanı sıra hız ölçerin bulunacağı, elektronik aletlerin içine yerleştirilecek olan küçük cihaz, düşüş hızını ve pozisyonunu algılayarak düşme sırasında ekranın üstte kalmasını sağlayacak. Ürünün Apple ın, rakibi Samsung karşısında üstünlük elde etmeye çalışması çerçevesinde geliştirileceği düşünülüyor. Parçalanmayacak telefon fikrinin, akıllı telefon piyasasında büyük bir devrim anlamına geldiği belirtildi. (AA) teknolojiden kısa haberler {haber} google glass ın özellikleri {haber} Google Project Glass ın üzerinde bir ekran yok. Görüntüyü gözlük camına yansıtarak gösterecek. Google a göre 2.4 metre mesafeden 25 inç boyutunda HD ekranı takip eder gibi bir deneyim yaşayacaksınız. 16 GB boyutunda dahili hafızaya sahip, bunun 12 GB ı kullanıcılara ayrılmış durumda. 5 MP çözünürlüğünde bir kamera kullanılıyor. MyGlass adındaki yönetim uygulaması sayesinde Android 4.0 ve üzeri tüm sürümlerde çalışabilen ürün, belli başlı işlemleri uzaktan yerine getirebiliyor. Ayrıca Bluetooth, WiFi b/g ve GPS gibi kablosuz özelliklere sahip. (AA) {haber} ->> Apple, GPS şirketi WifiSLAM i 20 milyon dolara satın aldı. Google da yazılım mühendisliği stajı yapmış olan Joseph Huang ın kurduğu WifiSLAM, normal GPS teknolojisinin çalışmadığı yerlerde konumunuzu bulmanız yarayan, ev-içi konum servisleri geliştiren bir şirket. ->> Yahoo haber takip uygulaması Summly yi 30 milyon dolara satın aldı. ->> Microsoft, Moskova da White Square kompleksindeki bulunan ofisini O1 Properties e 1 milyar dolar gibi rekor bir ücretle sattı. ->> Blackberry Z10 1 milyon adet satıldı! Blackberry nin yeni işletim sistemi BB 10 akıllı modellerini zirveye taşıdı. ->> Samsung, LG ye marka imajını zedelediği için dava açtı. ->> Facebook, sayfalarda ve ünlü kişilerin hesaplarında yapılan yorumlara direk olarak cevap verebilme özelliğini duyurdu. ->> Bir dönem HP nin lisansını alıp geliştirdiği WebOS işletim sistemini LG satın aldı. LG aldığı bu işletim sistemini Akıllı Televizyonlarında kullanmaya hazırlanıyor. (AA)

5 PARDUS TAM GAZ! {haber} Pardus ilk kararlı sürümü 2005 yılında çıkmış Tübitak-Bilgem(Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi) tarafından geliştirilen Linux tabanlı açık kaynaklı ulusal işletim sistemimiz ten bu yana Pardus1.0, Pardus 2007, Pardus 2008, Pardus 2009, Pardus 2011, Pardus Kurumsal 1 ve Pardus Kurumsal 2 ana sürümleri çıktı. Binlerce kullanıcı tarafından sevilen ve kullanılan ulusal işletim sistemimiz 2010 yılında Linux Journal tarafından en önemlisi yılın ürünü olmak üzere pek çok kategoride dereceye girmiştir. Ancak geçtiğimiz yıl Pardus la ilgili gelen haberler hepimizi üzdü. Yeni bireysel sürüm hazırlıkları ve kurumsal sürümün güncellenme çalışmalarının başlaması beklenirken 2011 yılının son aylarından itibaren pek çok geliştirici ve proje yöneticisi TÜBİTAK ın yürüttüğü yeniden yapılanma çalışmaları neticesinde projeden ayrıldı. Bu süreçte mevcut sürümlerin bakımlarının ve yeniden yapılanma çalışmalarının içeriği konusunda resmi açıklamaların yapılmaması Pardus kullanıcıları arasında projenin sona erdiğine dair haberlerin yayılmasına neden oldu.2 Mart 2012 günü projenin resmi sitesinden Mart 2012 tarihlerinde Pardus un Yarını Çalıştayı adında, projenin yeniden nasıl sürdürüleceğine dair bir çalışma yapılacağı açıklandı. Sadece davetlilere açık olan çalıştayda, Pardus hakkında kararlar alacak bir kurul oluşturulmasına ve yeni sürümler geliştirilmesine karar verildi. Sonunda Mart 2013 te beklenen haber geldi. TÜBİTAK öncülüğünde geliştirilen açık kaynaklı işletim sistemi Pardus un 2013 sürümü kamu, KOBİ ve özel sektörün kullanımına sunuldu. Pardus, 2013 sürümüyle şu an binlerce kişi tarafından kullanılmaya başlandı. Ayrıca Fatih Projesi kapsamında okullara gönderilen 85 bin akıllı tahtanın hepsinde Pardus 2013 işletim sistemi bulunuyor. Hedeflenen rakam ise, tüm Türkiye ye dağıtılacak toplamda 500 bin akıllı tahtanın hepsinde Pardus 2013 ün kullanılması. Ayrıca 2013 sürümüyle Pardus Çağrı Merkezi faaliyetlerine başlamıştır nolu hattan hizmet verecek merkezden LibreOfis için de destek alabilirsiniz. işletim sistemini indirebileceğiniz ve bilgi alabileceğiniz web sayfası. Öte yandan gönüllü pardus kullanıcıları kendi pardus sürümlerini geliştirmeye karar verdiler ( ki bu tam da açık kaynak ruhuna uygun bir harekettir. Çünkü bugün dünyada yüzlerce gönüllü grubun çıkardığı Linux tabanlı açık kaynak kodlu işletim sistemi var.) Önce projenin adı Pardus Anka olarak duyuruldu. Sonra -belki de iki sürümün birbiriyle karışmaması için- ismini Pisi Linux olarak değiştirdiklerini duyurdular. Şu anda pek çok gönüllü geliştiricinin desteğiyle anka-team Pisi Linux u geliştirmeye devam ediyor ve gelişmeler sayfasından duyuruluyor. Yeni sürümü biz de merakla bekliyoruz. (GT)

6 iphone 5 in en pahalısı! T-rex kemik kakmalı ipad 2 modelinin yaratıcısı, ses getiren tasarımlarıyla ünlü İngiliz tasarımcı Stuart Hughes, şimdi de 17.8 miyon dolarlık iphone 5 tasarımı ile bir kez daha gündemde... Tasarladığı telefon, dünyanın en pahalı telefonu ünvanını da almış durumda. Saf 24 ayar altından yapılan iphone 5 kasası tamamen el yapımı. Home düğmesi 26 karat siyah elmastan ve kasası 600 adet beyaz elmasla işlenmiş durumda. Cihazın ekranı ise elbette safir camdan. Arka taraftaki Apple logosu için 53 adet elmas kullanılmış. Telefonun ilk alıcısı ise, adı açıklanmayan Çinli bir iş adamı. Hughes, daha düşük bütçeler için, dolarlık iphone 5 modelleri de tasarlamış durumda. (AA) {tablet} hem tablet hem telefon: padfone Asus tarafından hem tablet hem de akıllı telefon konseptine uygun olarak geliştirilen PadFone da Snapdragon 600 işlemcisini kullanılacak ve 1.7 GHz hızına sahip olacak. Grafik işlemcisi olarak Adreno 320tercih edilmiş. Ayrıca 2 GB RAM kapasitesi olacak. Dahili bellek seçeneklerinin 32 GB veya 64 GB olmasıyla beraber MicroSD kart sayesinde 32 GB daha kapasite arttırımı sağlanabiliyor. Akıllı telefon konseptinde 5 inçlik bir ekrana sahip olan PadFone Infinity, Tablet modunda 10.1 inçlik Full HD *IPS ekrana yer veriliyor. Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS, GLO- NASS, LTE ve yeni nesil 3G teknolojileriyle farkını iddialı şekilde ortaya koyan Infinity, kamera özellikleriyle de dikkat çekmeyi başarıyor. 13 Megapiksel arka ve 2 Megapiksellik ön kamera sayesinde net bir görüntülü görüşme olanağı da sunuyor. (AA) Panasonic LUMIX TZ40 {telefon} {foto} Panasonic tarafından gezgin fotoğrafseverlere özel olarak sunulan ve açılımı Travel Zoom olan TZ ailesinin yeni ferdi LUMIX TZ40, sahip olduğu yüksek hassasiyetli 18.1 megapiksel değerinde MOS sensörü ile Venus Engine görüntü işlemcisinin ortak başarısını, çektiğiniz fotoğraflarda görebilmenize olanak tanıyor. Durağan ve hareketli görüntülerde otomatik odak hızı ile netliğini kaybetmeyen LUMIX TZ40, 10 FPS Sürekli Seçim modu ile hareketli sahnelerde yüksek çözünürlük kalitesinden vazgeçmiyor. 24mm ultra açılı LEICA DC lensi ile 20x optik zoom özelliği ile 50p FullHD video kayıt edebilirsiniz. Çektiğiniz fotoğrafları ve videoları ise 3.0 inç büyüklüğünde dokunmatik LCD ekran üzerinde keyifle görüntüleyebiliyorsunuz. Dört farklı renk seçeneğiyle sunulan LUMIX TZ40, sahip olduğu Wi-Fi ve NFC özellikleriyle de kullanım alanını zenginleştiriyor. (AA)

7 sony nin yeni 4k televizyonu {tv inceleme} Sony nin yeni ekonomik 4K TV lerini tanıttı. 55 inç genişlikli XBR-55X900A ve 65 inç genişlikli XBR-65X900A 4K Ultra HD LED TV ler sırasıyla 5000 ve 7000 dolar fiyat etiketine sahip olacak. Blu-ray filmlerde sınır Full HD ve 4K desteklenmiyor. Sadece bazı uydu kanalları deneme yayını yapıyor. Çözüm olarak 4K değerine upscale yani ölçekleme yapan Blu-ray oynatıcılar geliyor. Sony nin bu kampanyaya destek vermek için geliştirdiği 4K çıkışlı medya oynatıcı ise FMP-X1 4K. Bunu alanlara 10 film ve kısa film hediye edilecek. Tümünde gerçek 4K desteği olacak. Hediye gelenler Bad Teacher, Battle: Los Angeles, The Bridge on the River Kwai, The Karate Kid (2010), Salt, Taxi Driver, That s My Boy, The Amazing Spider-Man, The Other Guys ve Total Recall. (AA) Lenovo ThinkPad Twist {ultrabook} Lenovo tarafından geliştirilen ThinkPad Twist de, farklı kullanım şekilleriyle profesyonellere hitap ediyor. Yazı yazmak istediğinizde bir dizüstü bilgisayara, hareket halinde olduğunuz durumlarda tablete ve toplantılarınızda sunum yaparken de bir standa dönüşebilen ThinkPad Twist, üzerinde IPS Gorilla Glass çoklu dokunmatik özelliği gösteren 12.5 inç büyüklüğünde bir ekran bulunduruyor. ThinkPad Twist, 7 saate kadar pil ömrüyle de tüm gün sizinle birlikte hareket edebiliyor. Intel Core i5 ve i7 işlemci seçeneği de sunuyor. 4 GB DDR3 belleğin yanı sıra SSD türü sabit disk seçeneğiyle karşımıza çıkan cihaz, 128 GB depolama alanı bulunduruyor. İki adet USB 3.0 bağlantısını ve Bluetooth 4.0 ı da destekliyor. 3G bağlantı seçeneği de sunan ThinkPad Twist, sahip olduğu 1.58 kilogram ağırlığıyla da daima yanınızda taşıyabileceğiniz bir cihaz. (AA) {notebook} Asus G75V laptop Asus G75V tam anlamıyla bir oyun bilgisayarı. Ürünün 17.3 inç büyüklüğündeki ekranında 1920 x 1080 piksel çözünürlük oluşturulabiliyor ve söz konusu ekranı NVIDIA nın kendine ait 2 GB bellek bulunduran GeForce GTX 660M grafik kartı besliyor. Dört çekirdekli Intel Core i seçimi hiç de fena değil. Sunulan 16 GB kapasitedeki DDR3 sistem belleklerine ise halen günümüzdeki birçok üst seviye masaüstü bilgisayar sahip değil. Depolama ortamı olarak 256 GB kapasitede bir SSD ve 7200 rpm dönüş hızına sahip, 750 GB kapasitede bir sabit disk işbirliği yapıyor. Optik sürücü tercihi ise Blu-ray sürücü. Üzerindeki USB arabirimlerinin tümünde 3.0 standardına destek veren Asus G75V ile beraber NVIDIA nın yeni nesil 3D Vision 2 kablosuz üç boyutlu gözlük kiti de kullanıcılara sunuluyor. (AA)

8 LAN nedir? Lan (Local Area Network) yani yerel alan ağı sınırlı bir alanda -okul, iş yeri gibi- bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla oluşturulan yapıdır. Ağ kurarken amaç verilerin ve donanımların paylaşılmasıdır. Örneğin bir ofiste ağdaki tek bir bilgisayarda kurulu olan yazıcı diğer tüm bilgisayarlar tarafından kullanılabilir. Böylelikle donanıma fazla kaynak ayırmaktan kurtuluruz. {donanım} Ağ kurarken kablolar ve ağ cihazları (hub, switch vs. ) gibi donanımlara ihtiyaç vardır. Ayrıca ağın nasıl oluşturulacağı gibi yöntemlerin de belirlenmesi gerekir. İlk belirlenmesi gereken şey ağ topolojisidir. Günümüzde çoğunlukla yıldız topoloji kullanılır.(resimde) Bu tür ağlarda merkezde ana bilgisayar veya switch gibi ağı yönlendiren bir cihaz vardır. Ağa dahil olmak için bilgisayarda bulunması gereken donanımlar vardır. En önemlisi ethernet kartıdır. Bu kartta rj 45 portu bulunur. Bu porta takılan ağ kablosu (UTP, çift büklümlü kablo) sayesinde bilgisayar ağa bağlanmış olur. Sonraki Sayı : WLAN (Wireless Lan) (GT)

9 C# Dersleri : while DÖNGÜ YAPISI {programlama} Döngüler, program içerisinde tekrarlanması gereken ifadeleri veya kod bloklarını tekrar tekrar yazmak yerine tek bir yapıda yazarak ifadelerin veya kod bloklarının tekrarlanmasını sağlar. While döngüsü bir koşula bağlı olarak tekrarlanan işlemleri gerçekleştirmek için kullanırız. While döngüsünde yazdığımız koşul sağlanıyorsa true(doğru) dönmeye devam eder. Ne zaman ki koşul false(yanlış) değer döndürürse o zaman döngü sonlanır. Şablonu şu şekildedir; while(koşul) { yapılacak işler; } Hemen bir örnekle açıklayalım; Yeni bir forma bir tane ListBox ve bir tane de button ekleyelim. Kodlarımızı butonun Click olayına yazıyoruz: private void button1_click(object sender, EventArgs e) { int sayac = 0; while (sayac < 100) { listbox1.items.add(sayac.tostring()); sayac++; } } Burada while a koşul olarak yazdığımız kodda sayac 100 olduğunda döngüden çık dedik. Ayrıca 100 oluncaya kadar her bir adımda sayac ın değerini String e çevirerek ListBox ın itemlarina ekle dedik.ve sonsuz döngü yapmamak için sayaç ın değerini her adımda sayacın değerini bir arttırıyoruz. Hemen bir örnekle de sonsuz döngüden bahsedelim. Örneğimize göre; int i = 1; while(1==i) { } Burada i sürekli 1 e eşit olacağından döngüden çıkamaz ve sonsuz bir döngü oluşur. Eğer Visual Studio ortamında çalışıyorsanız Shift+F5 ile yada daha önce bahsettiğim play işaretinin yanında ki Stop işareti ile durdurabilirsiniz. Aksi halde programınız yanıt vermez. (AA)

10 pardus 2013 Kurulumu {kurulum} Pardus ISO nuzu kopyaladığınız usb nizi bilgisayarınıza takın. Bilgisayarınızı usb den kurulum yapmak için yeniden başlatın. 1 - Pardus 2013 KDE (veya GNOME) seçip Enter a bastıktan sonra, masaüstümüzün gelmesi için biraz bekleyelim. 2 - Masaüstümüzde sabit diske kura çift tıklıyoruz. 3 - Pardusu kuracağımız sürücümüzü seçip ileri diyoruz. 4 - Eğer diskinizin tamamına Pardus kurmak istiyorsak Evet diyoruz. 5 - Ext4 dosya türündeki alanımıza çift tıklıyoruz. 6 - Bağlama noktasını /, biçimlendirme türünü de ext4 olarak ayarlıyoruz.(bu adımdan sonra diskin son hali aşağıdaki resimdeki gibi olmalıdır.) 7 - Adımızı, Kullanıcı adımızı girip resimdeki gibi şifre ve makine adımızı yazdıktan sonra ileri diyoruz. 8 - Bu adımdaki yıldızlı yerde /dev/sda seçeneğini seçmeliyiz. Böylelikle bilgisayarın açılışında Windows ya da Pardus işletim sisteminin hangisini çalıştıracağımız sorulur. 9 - Kurulumun bitmesini bekliyoruz. 10. Kapat deyip yeniden başlatıyoruz. (AA)

11 Bilgisayarınıza bakım yapın {ipuçu} Yeni aldığınız ve kutusundan çıkardığınız son model Windows veya Mac işletim sistemine sahip bilgisayarınızı gerekli bağlantılarını yapıp fişe taktıktan sonra çalıştırıyorsunuz. Her şey ne kadar güzel değil mi? Artık yeni bir bilgisayarınız var ve son sürat hiç takılma olmadan gayet sağlıklı bir şekilde çalışıyor Gelin görün ki yeni bilgisayar alan kullanıcıların bir çoğu aylar sonra veya bir yıla yakın zaman dilimi içerisinde bilgisayarlarının performanslarının düştüğünü dile getiriyorlar. Ve aradan 18 ay ve 2 yıl zaman geçtikten sonra artık kullandığınız bilgisayarınız yavaş yavaş teklemeye başlıyor, uygulamaları açarken ve web sayfalarında gezinirken geç tepkiler vermeye başlıyor. Böyle durumlarla karşılaşan bir çok bilgisayar kullanıcısı yer yer bilgisayarını yumrukluyor bazen de bilgisayarının ilk zamanlardaki halini hatırlayıp bir damla gözyaşı döküyor olabilir. Bazen bu sorunların temeli yetersiz internet bağlantısı ve zamanının gerisinde kalmış eski donanımlar gibi lanse ediliyor olsa da sorun tek başına bunlardan kaynaklanmamaktadır. 2 yıllık bir süreç içerisinde bilgisayarınızda oluşabilecek yavaşlıkların bir çok nedeni olabilir. Bu yavaşlamalara neden olabilecek başlıca şeyler; bilgisayarınızda var olan çift dosyalar, gereksiz yapılan indirmeler, yüklendikten sonra tam anlamıyla silinemeyen uygulamalar, gereksiz sistem kayıtları ve daha önce ziyaret etmiş olduğunuz internet sayfalarına ait çerezler olarak sıralanabilir. O zaman bilgisayarınıza bakım yapmak denildiğinde aklımıza ilk gelmesi gereken şey az önce saydığımız yavaşlamaya neden olabilecek unsurları temizlemek ve düzenlemeler yapmak olacaktır. Gerekli temizlemeler ve düzenlemeler yapıldıktan sonra bilgisayarımızın performansı artacağı için daha hızlı ve güvenilir bir şekilde çalışacaktır. En sık kullanılan bakım yöntemleri: * Disk birleştirme * Sistem kayıt defterlerini temizleme * Gereksiz dosyaları ve çift dosyaları silme * Tam olarak kaldırılamamış ve silinmemiş uygulamaları temizlemek * Sürücü güncellemelerini kontrol etmek * İnternet tarayıcınızla ilgili verileri ve çerezleri temizlemek Bu saydığımız unsurlar dışında bilgisayarınızda işletim sisteminizin kurulu olduğu sabit diskin en az %10 luk bölümünün boş olması da performans ve hızı etkileyen önemli bir unsurdur ve dikkate alınması gerekir. (GT)

12 USB 3.0 USB son yılların en müthiş icatlarından biri. Bu yeni standart (USB 3.0) usb hızını 5 katına kadar artırabileceğini iddia ederek çıktı. USB 2.0 ın 4 telle sağladığı bağlantıyı USB 3.0, 9 tel ile sağlıyor. Böylece hız artmış oluyor. Bir usb portunun 3.0 olduğunu anlamanın yolu porttaki mavi renk (bakınız resim). (GT) {donanım} {yazılım} BCWipe - Dosyaları kalıcı silmek! BCWipe ile silinen dosyalar geri getirilemeyecek ve kurtarılamayacak şekilde siliniyor. Böylece verilerin başka kişilerce görülmesi gibi bir korkunuz olmayacak. Program ABD savunma departmanlarındaki verileri yok etmek için kullanılan teknolojinin aynısını kullanıyor. Ayrıca internet geçmişini kalıcı olarak silen bu yazılımla iz bırakmadan webde gezebilirsiniz. (GT) Amigabit Disk Defrag 1-abc.net Backup veri yedekleme programıdır. Kullanımı kolay arayüzüne sahip program ile tek dosya ya da klasörün tamamını yedekleyebilirsiniz. Zamanlayıcı sayesinde işinizi otomatikleştirebilirsiniz. Tam ve artımlı (tamamı veya sadece değiştirilen dosyalar) yedekleme yapabilirsiniz. Windows başlangıcında çalışacak şekilde ayarlayabilirsiniz. USB, disket sürücü ve çıkartılabilir medya aygıtlarına programı kurabilirsiniz. Çok düşük sistem kaynağı gereksinimine ihtiyaç duyar. Boyutu : 9.54 MB Fiyatı : $ (AA) {androıd} {yazılım} SVOX Türkçe Cem Voice Androidli cep telefonunuzun türkçe konuşmasını istiyorsanız bu uygulama size göre. E-kitap, çeviri ve navigasyon desteği veren uygulamanın ücreti ise 2,99 $. (GT)

13 Anne-baba okulu {test} Üstün Dökmen aileleri uyarıyor! Geleceğin suçlusunu yetiştirmenin 8 basit kuralı! 1) Küçükken daha, çocuğa ne isterse vermeye başla! Ki, herkesin onun geçimini sağlamakla mükellef olduğuna inansın... 2) Fena sözler söylediğinde gül! Ki, kendisinin akıllı olduğuna inansın... 3) Ona düşünmeyi, beynini kullanmayı öğretme sakın! Bırak, onsekizine gelince kendisi karar versin... 4) Yerde bıraktığı her şeyi kaldır, kitaplarını, giysilerini, pabuçlarını...onun için her şeyi sen yap! Ki, sorumlulukları hep başkalarına yüklesin... 5) Onun önünde sık sık kavga et! Ki, bir gün aile parçalanırsa pek de şaşırmasın... 6) Ona istediği kadar harçlık vermekten kaçınma! Asla kendi parasını kazanmanın ne demek olduğunu öğrenmesin... 7) Yiyecekmiş, içecekmiş, konformuş, tüm arzularını yerine getir! Ki, istediklerini her zaman elde etmeye şartlansın... 8) Komşulara, öğretmenlere, polise, vs. karşı hep onun tarafında ol! Ki, hepsine karşı ön yargılarla davransın... (GT) {arama} Google Arama : Hesap makinesi Google da 4 işlem yapabilmek mümkün. Örneğin 4+4 şeklinde arama yaptığınızda 8 sonucunu anında görebilirsiniz. Yandaki örneğimizde daha karışık bir işlem 4*3*2+9/3 gerçekleştirdiğimizde Google bunu otomatik parantezlere (4*3*2) + (9/3) alarak işlemi gerçekleştiriyor. Ayrıca kullanmanız için bir hesap makinesi sunuyor. (AA) Doodle Jump Son zamanların en çok sevilen ücretsiz android oyunlarından Doodle Jump ın önce IOS sürümü vardı. Şimdi de android kullanıcıları için çıkarıldı ve çok sevildi. Yalnız uyarıyoruz delicesine bağımlılık yapıyor. (GT) {androıd}

14 Teknolojide En ler {istatistik} İnternetteki web sitelerinin birçoğu İngilizce dir. W3Techs tarafından yapılan araştırmaya göre, Aralık 2011 itibariyle internetteki web sitelerinin %56 dan fazlası içerik dili olarak İngilizce yi kullanmaktadır. %2 den fazla kullanıma sahip diğer diller ise Almanca, Rusça, Japonca, İspanyolca, Çince, Fransızca, İtalyanca ve Portekizce dir. İngilizce nin online ortamdaki kullanımı son 10 yılda %281 oranında artmıştır. Ancak yine aynı dönemde İspanyolca %743, Çince %1.277, Rusça %1.826, Arapça ise %2.501 oranında artmıştır. 31 Mayıs 2011 tarihi itibariyle kullandıkları dillere göre tahmini internet kullanıcısı sayıları: {google} Google ın her sene gerçekleştirdiği 1 Nisan şakası bu sene Google Burun hizmeti oldu. Google ın ana sayfasına girdiğinizde karşınıza çıkan Yeni! Bu koku ne? Google Burun ile keşfedin yazısında yer alan linke tıkladığınızda Google Burun hizmetine ait olduğu belirtilen bir sayfaya ulaşıyorsunuz. böylece karşınıza çıkan örnek kokuyu almak için Kokla butonuna basmanız gerekiyor. Elbette kokuyu alma imkanınız olmadığı için sizi bir hata sayfasına yönlendiren Google ın Yardıma mı ihtiyacınız var? ekranına geçiş yaptığınızda ise hala duruma uyanmadıysanız konunun 1 Nisan şakası olduğu karşınıza çıkıyor :) (GT) (GT) Goodle Doodle

15 Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg 2004 yılında Harvard Üniversitesi nden girişimci arkadaşları Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin ve Chris Hughes ile şu anda CEO su olduğu sosyal paylaşım sitesi Facebook u kurarak dünyanın şu anki en genç zengini olmasıyla tanınıyor itibariyle kişisel serveti 24 milyar Amerikan dolarıdır yılında ise TIME dergisince Yılın Adamı seçilmiştir. Zuckerberg New York eyaletinin White Plains şehrinde diş hekimi bir baba olan Edward ve psikiyatrist doktor bir anne olan Karen in tek erkek çocuğu olarak 1984 te dünyaya geldi. Harvard daki ilk yılında, okulun en yakışıklı ve en güzel öğrencilerinin seçildiği facemash.com sitesini kurdu. Sitede Hardvard daki tüm öğrencilerin fotoğrafları vardı. Ancak fotoğrafları bulmak için, üniversitenin veri tabanına girmesi gerekmişti. Veritabanını hacklediği ortaya çıkan Zuckerberg, disipline verilince okulu bıraktı. Harvard lı öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan Facebook u kurdu. Facebook, 18 ayda ABD nin en büyük arkadaşlık sitelerinden biri haline geldi. Ayrıca onun bu başarısını anlatan Birkaç Düşman Edinmeden 500 Milyon Arkadaş Kazanamazsınız sloganıyla Sosyal Ağ adlı bir film çekilmiştir. 19 Mayıs 2012 tarihinde ise, uzun süredir sevgilisi olduğu Priscilla Chan ile evlenmiştir. Bugünlerde Zuckerberg, ülkesinde göçmen politikasını yenilemek, eğitimi artırmak ve bilimsel araştırmalara yatırımı teşvik etmek amacıyla siyasi bir grup kurdu. The Washington Post gazetesi için kaleme aldığı yazıda Zuckerberg, Fwd.us adlı oluşumu açıklarken, ABD nin ekonomik anlamda ileri gitmesi için göçmenler, eğitim ve bilimsel araştırmalar konularında yeni yaklaşımlara ihtiyacı olduğunu belirtti.. (GT) {DİKKATLİ OLUN} {kimdir?} Windows XP tuzağı Teknoloji devi Microsoft, 12 yıl önce piyasaya çıkardığı Windows yazılımı XP yi 8 Nisan 2014 te resmi olarak emekli etme kararı aldı. Efsane işletim sisteminin bir yıllık ömrü kaldı. Bu bir anlamda bilgisayar korsanlarının XP kullanan bilgisayarlara kolayca girebilmesi anlamına da geliyor. Şirket yetkililerinden gelen bir açıklamada XP kullancılarının bilgisayar işletim sistemlerini Windows 7 ya da Windows 8 e yükseltmeleri istendi. Şu anda piyasada çok sayıda XP kullanan bilgisayar var, bunların çoğu 10 yaşında bile değil. (GT)

16 Tarihten: bıos hatası Günümüzde pek rastlamadığımız bu hata, BIOS tan yazılı hata mesajları almaya alışık olduğumuz günlerde karşımıza gelirdi. Hata mesajındaki çelişki ise bizi gülümsetirdi. Mesaj diyor ki: Klavye bulunamadı. Devam etmek için F1 tuşuna basın. :) (GT) {eskici} {tekno-kötü} Teknolojide Tutunamayanlar Nintendo Virtual Boy Virtual Boy, Nintendo nun ömrü en kısa süren ürünü oldu yılında piyasaya çıkan Virtual Boy un ömrü sadece 6 ay sürdü. Üç boyutlu grafik oyununun en büyük dez avantajı oyuncunun etrafı görmesini engelleyen kocaman kırmızı bir kaskının olması idi. Satış fiyatı 180 dolar olan bu ürün ile sadece 14 oyun oynanabiliyordu. Nintendo ürünün başarısızlığından dolayı desteğini Nintendo 64 sistemine kaydırdı. (AA) bilgisayar terimleri bt {sözlük} İstemci, (Client), bilgisayar ağlarında diğer ağ bileşenlerinin paylaşıma açtıkları kaynakları kullanan bilgisayar. Sunucu, (Server) bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi. Örneğin bir ağı yöneten ana bilgisayar ya da internet sitelerini üzerinde bulunduran süper bilgisayarlar. Programlama Dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Örneğin Delphi, C# (GT)

17 Facebook İstatistikleri {facebook} - Facebook kullanıcılarının %25 inin herhangi bir güvenlik kontrolü bulunmuyor. Bu hesaplar diğer tüm facebook kullanıcılarına açık. - Facebook kullanıcılarının ortalama 130 arkadaşı var. - Facebook kullanıcılarının %21 i Asya kıtasından. Bu Asya kıtasının toplam nüfusunun %4 üne denk geliyor. - En fazla iletiyi brezilyalılar gönderiyor. Her ay 800 ün üzerinde facebook sayfasından ileti görüntülüyorlar duvarları üzerinde. - Kullanıcıların %23 ü facebooka büyük bir merakla bağlılar, günde 5 veya daha fazla hesaplarını kontrol ediyorlar. - Kullanıcıların %80 i markalarla iletişim kurmak için facebooku tercih etmiş. - Sadece 2012 yılında, dakika ya da saat olarak söyleyemeceğimiz uzunlukta, yıllık müzik yüklenmiş facebook a. (AA) süper kahraman filmleri {sayılarla} - En fazla hasılat yapan süper kahraman filmleri listesinde Batman: The Dark Knight birinci sıradayken, ikinci sırada Örümcek Adam 3 ün yer alıyor. - Marvel ın 27 süper kahraman filmine karşılık DC nin 20 filmi mevcut. Buna karşılık marvel filmlerinin gişe hasılatı DC ninkilerin yaklaşık iki katı. - Şu ana kadar yalnızca 4 kadın süper kahraman filmi yapılmış. (Süpergirl, Catwoman, Elektra, My super ex-girlfriend). - Aynı şekilde yalnızca 4 tane dünya dışından gelen bir süperkahramanın filmi mevcut. (Süperman serisi, Hancock, Hellboy serisi, Thor) - Çizgiromanı bulunmayan ama filmi yapılan 5 süper kahraman ise şunlar: Darkman, Unbreakable, The Incredibles, My super ex-girlfriend, Hancock) (AA) ODTÜ lü mühendisten müthiş icat! Hız yapan belli olacak... {otomobil} Türkiye otomotiv sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım yarışmalarından çıkan fikirler hayata geçirilmeye başlandı. Geçen yıl Proje Pazarı nda yarışmaya katılan, ODTÜ Endüstriyel Tasarım bölümünden Muzaffer Koçer in projesi sollma Farplas tarafından hayata geçiriliyor. Farplas Genel Müdürü ve TİM Sektörler Konseyi Otomotiv Endüstrisi Sektör Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, arkadan gelen araçların hızını ölçerek sollayan aracın hızıyla karşılaştıran, aracın hızı uygunsa yeşil ışıkla güvenli olduğunu gösteren aynaların üretildiğini, testlerin başladığını, endüstri tarafından ne zaman kullanılmaya başlanacağını ise zamanın göstereceğini söyledi. (AA)

18 html 5 HTML5; HTML dili için yeni stratejiler ve hedefler ortaya koyan ve farklı web tarayıcıları için standardizasyonu amaçlayan yeni nesil bir sürüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Duruma bu açıdan bakarsak, bu dilin önümüzdeki süreçte hızlı bir şekilde gelişeceğini ve popülaritesini arttıracağını görebiliriz. Aslında HTML5 dilinin sadece kendisi değil, kullandığı ek teknolojilerde gelişime açıktır ve HTML5 yapısına büyük güç katmaktadır. Kitap içerisinde HTML5 yapısı, bu yapı içerisinde bulunan yeni elemanlar, özellikler ve HTML5 in duyurulması ile beraber önemi artan ek teknolojiler hakkında geniş bilgiler bulabilirsiniz. Ayrıca JavaScript programlama teknikleri ve CSS3 seçicileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler kitap içerisinde mevcuttur. HTML5 yapısı içerisinde bulunan eleman, özellik ya da metotlara ve ek teknolojilere, tarayıcılar tarafından verilen destek tablolarla geniş bir şekilde anlatılmıştır. (AA) {facebook oyun} Facebook sahibi Mark Zuckerberg i oyunumuzda fırlatarak dizili ve engeller altındaki kutuları düşürmeye çalışıyoruz. Bunun için mouse unuzla hedef alarak tek hamlede kutuları düşürmeyi deneyin. Bu size fazla puan getirecektir. Size 1 veya 1 den fazla atış hakkı veriliyor. Bölümden bölüme değişen atış haklarını fazla tüketmemeye çalışınız. İyi Eğlenceler...(AA) TrackMania 2 Canyon {PC kitap} İbrahim ÇELİKBİLEK mark zuckerberg {PC oyun} Trackmania 2: Canyon un en önemli özelliği tamamen Türkçe oluşudur. TrackMania pistleri geleneksel olarak renklere ayrılıyor, beyazdan siyaha doğru zorluk artıyor. Öncelikle T2C de araç kontrolleri daha oturaklı. Ağırlığı her şekilde hissedebiliyorsunuz ve bu ağırlık nedeniyle T2C, önceki TrackMania oyunlarından daha zor. Önceden TrackMania oynayanlar bilir, TrackMania da gerçeklik unsuru yoktur ve her şey saçmadır ama eğlencelidir. Pistler türlerine göre ayrılıyor. Düz yarış olanı da var, akrobatik olanı da, çok turlu olanı da. O yüzden pek çok farklı insana hitap edebiliyor. TrackMania serisinde iyi işleyen bir madalya sistemi vardır. Bir pisti üç farklı dereceyle veya derecesiz bitirebilirsiniz. Yarışın başında size sunulan üç seçenekten (Altın, Gümüş ve Bronz.) birini seçip yarışa başladıktan sonra seçtiğiniz rakibiniz, seçtiğiniz düzeye göre Ghost şeklinde yarışa katılıyor. Bu kazandığınız madalyalarsa yeni pistleri açmakta kullanılır. (AA)

19 Türk Milli Eğitim Sisteminin Sorunları {kitap} Bugünkü milli eğitim sistemimizin ilkeleri ve hedefleri, Prof.Dr. Ömer Özyılmaz Cumhuriyetin ilk yıllarında tespit edilmiştir. Bu ilke ve hedefleri gerçekleştirmek üzere, yapılacak olan eğitimsel faaliyetleri organize etmek üzere, o zaman çıkarılan kanunlar, zaman içerisinde beliren ihtiyacı karşılamak üzere hazırlanmış olan yenileriyle birlikte, günümüze kadar eğitimimize yön vermeye devam etmiştir. Ancak sonradan çıkarılan bu kanunların büyük bir çoğunluğu, gelişen yenilikler ve olaylar karşısında, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki tespitlerin içini dolduramamış, aksine onların boşlukta kalmasına sebep olmuştur. Öğrenme öğretme süreçlerinde, öğretimin içeriğinde, yöntem ve hedeflerinde yeni yeni reformlar yaşandı. İletişim teknolojisi alanında devrim üstüne devrimler gerçekleştirildi. Bütün bunlar ve bunlarla ilgili değişimler, Milli Eğitim sistemine dâhil edilemedi ya da bunlar, sistem tarafından görülemedi. (AA) {film} oblıvıon Askeri bir yönetim birimi Jack adında deneyimli bir askeri, insanoğlunun bir zamanlar Dünya diye adlandırdığı terk edilmiş bir gezegene keşif için yollar. İnsanlığın büyük yok oluştan önce nasıl koşullarda yaşadığını araştırmakla dahası yaşayan her hangi bir canlı olup olmadığını bulmakla görevlidir. İnsanlığın bir zamanlar yuvası olan Dünya gezegeni birtakım uzaylı canlılar tarafından işgal edilmiştir ve gezegende hala varlıklarını sürdürmektedirler. Jack tüm bunları araştırmakla görevliyken, karşısına hiç beklenmediği sürprizler de çıkacaktır... Tron filmi ile tanıdığımız yönetmen Joseph Kosinski nin yönettiği film, yönetmenin kendi çizgi romanından sinemaya uyarlandı. Kıyamet sonrası bir kurguya sahip olan filmin kadrosunda Tom Cruise un yanı sıra Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Nicolaj Coster-Waldau, Melissa Leo ve Morgan Freeman yer alıyor...(aa) görsel sözlük Bu çok enteresan site, aslında bir sözlük. Aranan kelimelerin ilgili olduğu diğer kavramları ve açıklamalarını da şema olarak gösteriyor. Sitenin tek sıkıntısı ingilizce olması. (GT)

20 Sudoku Sorusu Sivri Zeka Sorusu Sekiz tahta bloğu en altta olandan en üstte olana doğru sıralayabilir misiniz? TeknoKomiKare ısparta etkinlik kakuro Sorusu

eralp tarafından yazıldı. Cumartesi, 19 Şubat 2011 16:51 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Şubat 2011 17:11

eralp tarafından yazıldı. Cumartesi, 19 Şubat 2011 16:51 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Şubat 2011 17:11 Geçtiğimiz haftalarda oyuncular için belli fiyat aralıklarına göre sıraladığımız işlemci, ekran kartı ve anakarttan sonra şimdi de bizlere göre fiyatlarına göre en iyi 10 oyun amaçlı notebook'u belirliyoruz.

Detaylı

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Her Okula 1 Adet Çok Fonksiyonlu Yazıcı 1 Adet Doküman Kamera Her Dersliğe Etkileşimli Tahta Panel Tip Etkileşimli Akıllı Tahta Kablolu İnternet Bağlantısı Her Öğretmene

Detaylı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı 2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı sağlayan cihazların daha iyi, hızlı ve ucuz modellerle

Detaylı

Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam

Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam Sayı: 20 Bu Ay... Dünya nın en küçük ve hafifi çok havalı Taşınabilir High Definition İhtişamı BRAVIA D3000 Serisi ile Tanışın Cyber-shot ile su altı keyfi Anılarınızı

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet)

TEKNİK ŞARTNAME. Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet) Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet) 1) İşlemci : En az 2.3 GHz 6 MB paylaşımlı L3 önbelleğe sahip, Intel Core i7 işlemci (3.5 GHz'e kadar Turbo Boost) olmadır. 2) Ram : En az 16 GB 1600 MHz DDR3L

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de!

Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de! BASIN BÜLTENİ 18 Mart 2014 Türkiye busuu'da en hızlı büyüyen ülkelerden birisi... Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de! 40 milyonun üzerinde kullanıcıyla dünyanın en büyük sosyal

Detaylı

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5)

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) 1. Dizüstü Bilgisayar en az Intel Core i5 2,3 GHz hızında işlemcisi olmalıdır. 2. Dizüstü bilgisayarın 4 GB DDR3 1333 MHz belleğe sahip olmalıdır. 3. Dizüstü bilgisayar ekran kartının

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1 Konular 1. Bilgisayar Nedir? 2. Bilgisayarın Tarihçesi 3. Günümüz Bilgi Teknolojisi 4. Bilgisayarların Sınıflandırılması

Detaylı

RPMNET WOLVOX REPORTER

RPMNET WOLVOX REPORTER RPMNET WOLVOX REPORTER TANITIM : EFAR YAZILIM LTD.STI Tarafından Geliştirilen EFAR Wolvox Reporter AKINSOFT Wolvox Kullanıcılarının Android İşletim Sistemi Yüklü Cep Telefonlarından Online Olarak Kullandıkları

Detaylı

Bilgisayarınızda bulunan dosyalara dilediğiniz her yerden erişin ve bu dosyaları istediğiniz yerde paylaşın

Bilgisayarınızda bulunan dosyalara dilediğiniz her yerden erişin ve bu dosyaları istediğiniz yerde paylaşın Bilgisayarınızda bulunan dosyalara dilediğiniz her yerden erişin ve bu dosyaları istediğiniz yerde paylaşın İhtiyaç duyduğunuz her yerde, tüm dosyalarınıza erişin İstediğiniz bilgisayar, akıllı telefon

Detaylı

Ürünün sağ ya da sol tarafında bahsedilebilecek herhangi bir detay yok.

Ürünün sağ ya da sol tarafında bahsedilebilecek herhangi bir detay yok. Digitus DN-13010 Tanıtımını gerçekleştireceğimiz Digitus DN-13010 isimli ürünün görevi modem ya da bazı ağ cihazlarınla bağlantı sağlayarak, üzerindeki USB arabirimleri sayesinde depolama aygıtlarından

Detaylı

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi Bilgisayar nedir? Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. Veriyi toplar (girdi) İşler Bilgi üretir (çıktı) Bilgi İşlem Çevrimi 1 Bir

Detaylı

Sony FY14 BRAVIA B2B. Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı

Sony FY14 BRAVIA B2B. Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı Sony FY14 BRAVIA B2B Uygun maliyetli kurumsal ekran, eğitim ve kurumsal TV uygulamaları için etkileşimli seçeneklere sahip ince, dikkat çekmeyen, enerji tasarruflu

Detaylı

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 9 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Öğrencilerimizin taşınabilir cihazlarından

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Türleri

Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar ağı, birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4.

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4. Yıldırım Bilişim - 2014 1.Baskı Çözümleri: 1.Baskı Ürünleri 1.1. Faks Cihazları 1.2. Fotokopi Cihazları 1.3. Tarayıcılar 1.4. Yazıcılar 2. Bilgisayar Bileşenleri: 2.1. Anakartlar 2.2. Bellekler 2.3. Ekran

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!..

Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!.. On5yirmi5.com Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!.. Laptop'unuz mu çalındı? İşte onu izlemenin ve hırsız bezdirmenin en pratik yolu... Yayın Tarihi : 21 Aralık 2011 Çarşamba (oluşturma : 10/2/2015)

Detaylı

Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların

Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların bilgilerini saklamalarına, program yüklemelerine izin

Detaylı

etailer Kit TAB 2 A10-70 Tablet 2015 Lenovo Kurum İçi. Tüm hakları saklıdır.

etailer Kit TAB 2 A10-70 Tablet 2015 Lenovo Kurum İçi. Tüm hakları saklıdır. etailer Kit TAB 2 A10-70 Tablet TAB 2 A10-70 etailer Kit'e Dahil Varlıklar PPT Önerilen nüsha (Özet, Genel Bakış, Temel Özellikler) Fotoğraf Kılavuzu 3 boyutlu model bağlantısı Ürün ve yaşam tarzı Görüntüleri

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

General Mobile DSTL1. Sürüm Güncelleme Notları

General Mobile DSTL1. Sürüm Güncelleme Notları General Mobile DSTL1 Sürüm Güncelleme Notları Bu sürüm notları General mobile DSTL1 cihazı için en son gönderilen yazılım güncelleme bilgisi içermektedir. Bu sürüm güncelleme, cihazınızın işlevselliğini

Detaylı

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri Gelişmiş Öğrenci ve Öğretmen Sınıf Yönetim Yazılımı GELIŞMIŞ ÖĞRENCI VE ÖĞRETMEN ETKILEŞIMI

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı

F3938 OTOBÜS MODEMİ KULLANIM KILAVUZU

F3938 OTOBÜS MODEMİ KULLANIM KILAVUZU F3938 OTOBÜS MODEMİ KULLANIM KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. Şti. info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417 1243 www.ztelemetry.com 01 GENEL ÖZELLIKLER F3938 özellikle otobüs gibi

Detaylı

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

Samsung Galaxy S3 ve Apple iphone 4S Karşılaştırması

Samsung Galaxy S3 ve Apple iphone 4S Karşılaştırması Samsung Galaxy S3 ve Karşılaştırması Samsung Galaxy S 3 Genel Özellikler Ağırlık 133 Gr 140 Gr Genişlik 70.6 mm 58.6 mm Yükseklik 136.6 mm 115.2 mm Kalınlık 8.6 mm 9.3 mm Şebeke frekansı GSM850 - GSM900

Detaylı

WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER

WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER Bu yazımızda Windows 7 işletim sisteminin kurulumunu anlatacağım.ancak kurulumdan önce bilmemiz gereken kurulum gereksinimleri,windows 7 sürümleri konularına

Detaylı

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İşletim Sistemleri ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri

Detaylı

AirPrint Kılavuzu. Sürüm 0 TUR

AirPrint Kılavuzu. Sürüm 0 TUR AirPrint Kılavuzu Sürüm 0 TUR Not tanımları Bu kullanıcı el kitabında aşağıdaki simgeyi kullanıyoruz: Not Notlar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin diğer özelliklerle

Detaylı

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World İşletim Sistemleri Discovering Computers 2010 Living in a Digital World Sistem Yazılımı Sistem yazılımı, bilgisayar ve aygıtlarının çalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan oluşur. İşle;m sistemleri

Detaylı

etailer Kit TAB 2 A8 Tablet 2015 Lenovo Kurum İçi. Tüm hakları saklıdır.

etailer Kit TAB 2 A8 Tablet 2015 Lenovo Kurum İçi. Tüm hakları saklıdır. etailer Kit TAB 2 A8 Tablet TAB 2 A8 etailer Kit'e Dahil Edilenler PPT Önerilen nüsha (Özet, Genel Bakış, Temel Özellikler) Fotoğraf Kılavuzu 3 boyutlu model bağlantısı Örnek düzen (Amazon, Flipkart) 2

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME FORMU

TEKNİK ŞARTNAME FORMU BİLGİSAYAR VE BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 - a) Masaüstü Bilgisayar 36 Adet 1. Intel Core i5-4.nesil ve işlemci hızı 2.6 Ghz veya üzeri olmalıdır. 2. İşlemci Önbelleği en az 3Mb olmalıdır.

Detaylı

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1:

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Kablosuz kişisel alan ağlarda kullanılan teknolojileri kavrayıp wi-fi ve bluetooth ağ cihazlarını tanıyacak, kablosuz kişisel alan ağ kurulumunu yapabileceksiniz.

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Vodafone Mobile Wi-Fi R207

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Vodafone Mobile Wi-Fi R207 Hızlı Başlangıç Kılavuzu Vodafone Mobile Wi-Fi R207 Hoşgeldiniz Mobil iletişim dünyasına hoş geldiniz 1 Hoşgeldiniz 2 Ürüne genel bakış 3 Başlangıç 5 Mobile Wi-Fi Web uygulaması 6 Web uygulamasına genel

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

Press-Kit KASIM 2011 2011 PACKARD BELL YILDIZLARI

Press-Kit KASIM 2011 2011 PACKARD BELL YILDIZLARI Press-Kit KASIM 2011 2011 PACKARD BELL YILDIZLARI DOĞAL ŞIKLIĞI İÇİNDE KOLAY KULLANIM ÖZELLİKLERİ Farklı renk seçenekleri ve etkileyici tarzıyla başarılı dot s, mobilite ve kesintisiz sosyal ağ iletişiminde

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

Girdi ve Giriş Aygıtları

Girdi ve Giriş Aygıtları Girdi ve Giriş Aygıtları 1 Girdi nedir? Girdi, bilgisayarın belleğine girilen veri ve talimatlardır. 2 Giriş Aygıtları Nelerdir? Giriş aygıtı, kullanıcıların bir bilgisayara veri ve talimatları girmelerine

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

Windows. Sınırsız Yaşam., Windows 7 ürününü önerir. AKILLI PERFORMANSIN 22W LCD YENİ TEMSİLCİSİ NEO ile içinizdeki multimedia canavarını serbest bırakın. ile hızınızı katlayın NGO.I750-6T85P-W Intel Core

Detaylı

MODEL STAR SERİSİ IR BULLET IP KAMERALAR FİYAT TL RESİM 4 MEGAPİKSEL 992,00 TL IPC2124SR3-DPF36. IPC242E-IR-Z-IN Motorize Lens 1.937,00 TL 1.

MODEL STAR SERİSİ IR BULLET IP KAMERALAR FİYAT TL RESİM 4 MEGAPİKSEL 992,00 TL IPC2124SR3-DPF36. IPC242E-IR-Z-IN Motorize Lens 1.937,00 TL 1. NETWORK ÜRÜNLER FİYAT LİSTESİ KASIM 2015 RESİM Kontrolümüz dışında olağanüstü ekonomik koşulların gerçekleşmesi ve vergi yasalarında değişiklik olması hallerinde NEUTRON un fiyatlarda değişiklik yapma

Detaylı

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri ANAKART Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri İletişim Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri Anakart Motherboard, Sistem kartı Mainboard gibi isimleri de vardır. Anakart Bilgisayarın en

Detaylı

SC-T47. Genel Bakış. sertifikası. İnce İstemci

SC-T47. Genel Bakış. sertifikası. İnce İstemci Genel Bakış ViewSonic SC-T47 PC, güçlü Intel J1900 2GHz CPU ile Windows 8 Embedded Standard işletim sistemi kullanır. SC-T47, Citrix ICA/HDX, VMware PCoIP ve Microsoft RemoteFX gibi başlıca uzak ağ protokollerinin

Detaylı

MODEL STAR SERİSİ IR BULLET IP KAMERALAR FİYAT TL RESİM 4 MEGAPİKSEL 992,00 TL IPC2124SR3-DPF36. IPC242E-IR-Z-IN Motorize Lens 1.937,00 TL 1.

MODEL STAR SERİSİ IR BULLET IP KAMERALAR FİYAT TL RESİM 4 MEGAPİKSEL 992,00 TL IPC2124SR3-DPF36. IPC242E-IR-Z-IN Motorize Lens 1.937,00 TL 1. NETWORK ÜRÜNLER FİYAT LİSTESİ ARALIK 2015 RESİM Kontrolümüz dışında olağanüstü ekonomik koşulların gerçekleşmesi ve vergi yasalarında değişiklik olması hallerinde NEUTRON un fiyatlarda değişiklik yapma

Detaylı

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi -

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - WINDOWS 7 Tekno-K@mp Eğitim ID 98 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223 Ana Kategori İşletim Sistemleri Alt Kategori Giriş Konu Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - GENEL BİLGİSAYAR

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr Gölhisar Meslek Yüksekokulu Bilgisayarın Yapısı Donanım (Hardware): Bir bilgisayara genel olarak bakıldığında; Kasa, Ekran, Klavye, Fare, Yazıcı, Hoparlör,

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

Bilgi güvenliği konusunda farkındalık yaratmak. Mobil cihazlardaki riskleri anlatmak. Mobil uygulamaların bilgi güvenliği açısından incelemek 2

Bilgi güvenliği konusunda farkındalık yaratmak. Mobil cihazlardaki riskleri anlatmak. Mobil uygulamaların bilgi güvenliği açısından incelemek 2 1 Bu çalışmanın amacı; Bilgi güvenliği konusunda farkındalık yaratmak Mobil cihazlardaki riskleri anlatmak Mobil uygulamaların bilgi güvenliği açısından incelemek 2 Giriş - Mobil Cihazlar Mobil İşletim

Detaylı

AirPrint Kılavuzu. Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir:

AirPrint Kılavuzu. Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir: AirPrint Kılavuzu Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir: HL-L340DW/L360DN/L360DW/L36DN/L365DW/ L366DW/L380DW DCP-L50DW/L540DN/L540DW/L54DW/L560DW MFC-L700DW/L70DW/L703DW/L70DW/L740DW Sürüm A TUR Not

Detaylı

Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları

Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları 1. Günlük yaşantıda bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? 2. Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Donanım Yazılım Bilişim

Detaylı

Sanal Makine Üzerine Linux(Pardus) Kurulumu ve Özellikleri. Proje Grubu. 230941-Ramazan TUNÇ 244835-Bilge BAHÇECİ 244866-Selma GÖĞÜŞ 244873-Ayşe ALP

Sanal Makine Üzerine Linux(Pardus) Kurulumu ve Özellikleri. Proje Grubu. 230941-Ramazan TUNÇ 244835-Bilge BAHÇECİ 244866-Selma GÖĞÜŞ 244873-Ayşe ALP KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYRA VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ İŞLETİM SİSTEMLERİ VE UYGULAMALARI DERSİ ÖDEV RAPORU Sanal Makine Üzerine Linux(Pardus) Kurulumu ve

Detaylı

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 15.11.2014 1 1. KULLANIM AMACI Personel takip sistemi kullanmak isteyen tüm işletmeler için geliştirilmiştir. WOLVOX İnsan Kaynakları programı

Detaylı

Bölüm 1 / Mobil Uygulama Hakkında

Bölüm 1 / Mobil Uygulama Hakkında Bölüm 1 / Mobil Uygulama Hakkında Ege Seramik mobil aplikasyonu, Türk Seramik ve Vitrifiye Sektörü nün lider markaları olan Ege Seramik ve Ege Vitrifiye ürünleri hakkında tüm bilgileri içerir. Bu uygulama

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı

Video Oyunlarının Çıkışı Arası Teknolojideki

Video Oyunlarının Çıkışı Arası Teknolojideki Video Oyunlarının Çıkışı 1973 1975 Arası Teknolojideki Gelişmeler Video Oyunlarının Çıkışı 1973 1975 Arası Teknolojideki Gelişmeleri yazımızda derledik. Ethernet in Keşfi Mayıs 1973 yılında telefon kablosu

Detaylı

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM Teknoloji: İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı her türlü aletler ve araçlardır. Bir aracın teknolojik olması için elektronik

Detaylı

Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi

Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi Sunumumuza Bir Soru İle Başlayalım Laptop Tablet Masaüstü Pc Akıllı Telefon Soru1: Hangisini Kullanıyorsunuz? Laptop Tablet Masaüstü Pc Akıllı Telefon Soru2:

Detaylı

Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Kişisel Bilgisayarlar(PC)

Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Kişisel Bilgisayarlar(PC) Ana Bilgisayarlar, Mini Bilgisayarlar (Netbook), Ağ Bilgisayarı, Kişisel Bilgisayar (PC), Dizüstü Bilgisayar (Laptop), Tablet Bilgisayar Kişisel Bilgisayarlar(PC) Şahsi kullanımına yönelik özel olarak

Detaylı

SC-T46. Genel Bakış. sertifikası. İnce İstemci

SC-T46. Genel Bakış. sertifikası. İnce İstemci Genel Bakış ViewSonic SC-T46 PC, güçlü Intel N2930 1.8GHz CPU ile Windows 8 Embedded Standard veya Linux işletim sistemi kullanır. SC-T46, Citrix ICA/HDX, PCoIP ve Microsoft RemoteFX gibi başlıca uzak

Detaylı

Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor

Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor BASIN BÜLTENİ Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor Datagate Bilgisayar, Türkiye distribütörü olduğu Belkin International ın N serisi kablosuz ağ iletişim ürünlerini Türk tüketici ile

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

Dr. Organizer Diş. Ver. 4.5. 1992 den beri. Program özellikleri, sistem gereksinimleri

Dr. Organizer Diş. Ver. 4.5. 1992 den beri. Program özellikleri, sistem gereksinimleri 1992 den beri Dr. Organizer Diş Ver. 4.5 Program özellikleri, sistem gereksinimleri Alp Bilişim&Danışmanlık Halitağa cad. 42/7Tınaz iş merkezi Kadıköy İstanbul (216) 418 60 44 (216) 418 60 37 (532) 246

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Ders izlencesi Bilgisayara giriş Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır?

Detaylı

DOĞRUDAN TEMİN İLANI ŞEHZADE GENÇLİK İZCİLİKVE SPOR KULUBÜ DERNEĞİ

DOĞRUDAN TEMİN İLANI ŞEHZADE GENÇLİK İZCİLİKVE SPOR KULUBÜ DERNEĞİ DOĞRUDAN TEMİN İLANI ŞEHZADE GENÇLİK İZCİLİKVE SPOR KULUBÜ DERNEĞİ Elazığ ili SODES BİR ELDE SEN TUT Projesi kapsamında Elektronik Ürünler mal alımına ilişkin SODES 2012 Uygulama Esas ve Usullerinin Madde

Detaylı

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi...

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... 3 İndirme... 3 Sunucu yazılım kurulumu... 3 Kurulum sayfası çıkacaktır...

Detaylı

TOSHIBA C55-C- 11RSatellite Ci5-5200U 2.20GHz 8GB 1TB 2GB 930M 15.6" INTEL CI5-5200U 2,2GHZ

TOSHIBA C55-C- 11RSatellite Ci5-5200U 2.20GHz 8GB 1TB 2GB 930M 15.6 INTEL CI5-5200U 2,2GHZ C55-C- 11JSatellite Ci5-8GB 1TB 2GB 930M 15.6" C55-C- 11RSatellite Ci5-8GB 1TB 2GB 930M 15.6" C55-C- 13HSatellite Ci5-920M 15.6'' C55-C- 14FSatellite 500GB 15.6" İşletim Sistemi DOS DOS MS WINDOWS DOS

Detaylı

Kurum Personeli için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Kurum Personeli için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 7 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Üniversitemiz personellerinin taşınabilir

Detaylı

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.1 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır.

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.1 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik Sense için sistem gereksinimleri Qlik Sense 3.1 Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Telif Hakkı 1993-2016 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik, QlikTech,

Detaylı

1. Prestigio MultiPad 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları

1. Prestigio MultiPad 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları 1. Kutu İçeriği 1. 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları 2. Cihaz Görünümü 15 16 3 4 5 6 1 2 13 14 10 9 8 11 12 7 TR - 1 1 2 3 4 5 6 7 8

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

Yazan: Walter Galan GİRİŞ ARAÇLAR:

Yazan: Walter Galan GİRİŞ ARAÇLAR: MacBook Pro 15 "Yekpare Orta 2010 Teardown Yazan: Walter Galan GİRİŞ onun MacBook Pro serisi, Intel Core i5 MacBook Pro, Apple'ın en son revizyon birine heyecan verici bir görünüm için bizden ayrılmayın.

Detaylı

Kuruluma başlamadan önce gerekli tüm bileşenlerin mevcut olup olmadığını kontrol edin. Kutuda şunlar bulunmalıdır:

Kuruluma başlamadan önce gerekli tüm bileşenlerin mevcut olup olmadığını kontrol edin. Kutuda şunlar bulunmalıdır: K A B L O S U Z N I - 7 0 7 5 0 3 N I - 7 0 7 5 0 7 N I - 7 0 7 5 0 8 1 PA K E T I N I Ç I N D E K I L E R 4 T E K N I K Ö Z E L L I K L E R 5 U Y G U L A M A Y E L PA Z E S I 6 P C / P C I K A R T I D

Detaylı

Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu

Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu 2014 Genel Bilgiler 1. Sunumları İndirmeye Başlamadan Sunum programını ve sunumları indirmeden önce www.bilgiyoluyayincilik.com adresindeki

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk, fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar

Detaylı

İçindekiler. Ağda USB Aygıtı Paylaşma...3. USB Yazıcı Paylaşma...5. Time Machine ile Mac'inizi Yedekleme...6. NETGEAR genie Uygulaması...

İçindekiler. Ağda USB Aygıtı Paylaşma...3. USB Yazıcı Paylaşma...5. Time Machine ile Mac'inizi Yedekleme...6. NETGEAR genie Uygulaması... Premium Özellikler İçindekiler Ağda USB Aygıtı Paylaşma...3 USB Yazıcı Paylaşma...5 Time Machine ile Mac'inizi Yedekleme...6 NETGEAR genie Uygulaması...8 2 Ağda USB Aygıtı Paylaşma ReadySHARE, router'daki

Detaylı

Littlest Pet Shop Açıklamalar

Littlest Pet Shop Açıklamalar Littlest Pet Shop Littlest Pet Shop Dünyası seni bekliyor! Bu uygulama ile en sevdiğin Minişler bir arada! Blythe ve Miniş arkadaşları ile birlikte sanal Minişlerin bakımlarıyla ilgilen, onlarla eğlenceli

Detaylı

Kutunun ön kısmında ürünün bir görseli bulunuyor. Bu görselin hemen sol tarafında ise teknik özelliklerin bir kısmı paylaşılmış.

Kutunun ön kısmında ürünün bir görseli bulunuyor. Bu görselin hemen sol tarafında ise teknik özelliklerin bir kısmı paylaşılmış. Digitus DA-70544 Depolama birimlerinin hayatımızda her geçen gün daha fazla yer kaplamasıyla beraber, kapasite anlamında da geçtiğimiz günlerde bize yeterli gelen sabit disklere şu an verilerimiz sığmayabiliyor.

Detaylı

Türkçe. Giriş. Özelliklere Genel Bakış

Türkçe. Giriş. Özelliklere Genel Bakış Özelliklere Genel Bakış Giriş 7-inç TFT LCD Görüntü çözünürlüğü: 480(En) x 234(Boy) Görüntü modu: 4:3 ve 16:9 Desteklenen dosya biçimleri: JPEG & Hareketli-JPEG (320x240 QVGA 15 fps; 640x480 VGA 6 fps.)

Detaylı

Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide

Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide Gelecek şimdiden evinize geliyor! Home Connect kullanıyor olmanız ne güzel * Geleceğin tam otomatik kahve pişirme makinelerinden birine sahip olduğunuz

Detaylı

HALI SÜPÜRMEK UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU ÖĞRETMENLER VE VELİLER İÇİN

HALI SÜPÜRMEK UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU ÖĞRETMENLER VE VELİLER İÇİN HALI SÜPÜRMEK UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU ÖĞRETMENLER VE VELİLER İÇİN İçindekiler 1. Uygulamanın Tanıtımı... 2 1.1 Uygulamanın Amacı;... 2 1.2 Kullanım Alanları;... 3 2 Kullanımı;... 3 3 Uygulamayı İndirmek...

Detaylı

Önemli Teknolojik Özellikler

Önemli Teknolojik Özellikler Gerçek 1.3 Mega Piksel Otomatik Odaklamalı Web Kamerası Genius, yenilikçi bir web kamerası olan Slim 1322AF yi sunmaktan gurur duyar. Optik, otomatik odaklamalı bir merceğe sahiptir ve gerçek zamanlı,

Detaylı

VAIO FZ serisi burada

VAIO FZ serisi burada Sayı:19 VAIO FZ serisi burada Bu Ay... DSC-W200 ile etkileyen performans Tatil e Hazır mısınız? HD nin İhtişamı, Hard Disk in Kolaylığı Büyük Ekran Keyfi Size Daha Yakın VAIO FZ için 5 Muhteşem Neden Etkileyen

Detaylı

PROFESYONEL GÜVENLİK SİSTEMLERİ

PROFESYONEL GÜVENLİK SİSTEMLERİ STARFON TEKNOLOJİ PROFESYONEL GÜVENLİK SİSTEMLERİ Geleceğin intercom ve smart home teknolojisini bizimle yaşayın... SF 90 Dış Ünite SF 66 İç Ünite FARK YARATAN TASARIMI BENZERSİZ KALİTESİ İLE EVİNİZDE

Detaylı

Vmware Esx Server Nedir Ve Ne İşe Yarar

Vmware Esx Server Nedir Ve Ne İşe Yarar Vmware Esx Server Nedir Ve Ne İşe Yarar VMware 1999 yılında kurulumuş bir şirket ve ilk ürünü hepimizin de bildiği VMware Workstation'dır. Bu ürün PC lerimize kurduğumuz ve Windows ile aynı zamanda diğer

Detaylı

1. Prestigio MultiPad 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları

1. Prestigio MultiPad 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları 1. Paket İçeriği 1. 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları 2. Cihaz Görünümü 1 2 9 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 TR - 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi günümüzde çok değerli bir konumda. Şöyle bir düşünün taş devrinde yaşıyor olsaydınız ne kadar bilgiye sahip olurdunuz. Bir zamanlar insanlar dünyanın yuvarlak olduğunu

Detaylı

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x.

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır.  KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x. KURULUM ŞEMASI 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x ANA BİLGİSAYAR Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM SİHİRBAZI adresine girerek aktahta_kur.exe dosyasını

Detaylı

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.0 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır.

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.0 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik Sense için sistem gereksinimleri Qlik Sense 3.0 Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Telif Hakkı 1993-2016 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik, QlikTech,

Detaylı