2013 BİRİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI TEMEL SİGORTACILIK VE EKONOMİ 18 AĞUSTOS 2013

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2013 BİRİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI TEMEL SİGORTACILIK VE EKONOMİ 18 AĞUSTOS 2013"

Transkript

1 2013 BİRİNCİ SEVİYE KTÜERLİK SINVLRI TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ 18 ĞUSTOS 2013 DİKKT! SINV BŞLMDN ÖNCE ŞĞIDKİ UYRILRI MUTLK OKUYUNUZ. 1. dınızı, soyadınızı ve T.C. Kimlik Numaranızı aşağıya yazınız. DI SOYDI T.C. KİMLİK NUMRSI : : : 2. Soru kitapçığınızın türü 'dır. Bunu cevap kağıdınızdaki ilgili yere aşağıda gösterildiği şekilde aynen kodlayınız. KİTPÇIK TÜRÜ B C D 3. Bu sınav için verilen toplam cevaplama süresi 120 dakikadır (2 saat). 4. Bu kodlamayı cevap kağıdınıza yapmadığınız veya yanlış yaptığınız takdirde sınavınızın değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu testte 30'u Temel Sigortacılık ve 30'u Ekonomi olmak üzere toplam 60 soru vardır. 5. Cevaplamaya istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Her soru ile ilgili cevabınızı, cevap kağıdında o soru için ayrılmış yere işaretlemeyi unutmayınız. 6. Sınavda uyulacak kurallar bu kitapçığın arka kapağında verilmiştir.

2

3 2013 BİRİNCİ SEVİYE KTÜERLİK SINVLRI - TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ TEMEL SİGORTCILIK şağıdakilerden hangisi sigorta sözleşmesinin asli unsurlarından birisi değildir? ) Para ile ölçülebilir menfaatin varlığı B) Sigorta himayesi sağlayan sigortacının bulunması C) Tazminat ödenmesine yol açan ani ve beklenmedik olayın varlığı D) Primin ödenmesi E) Poliçenin sigortalıya teslim edilmesi şağıdakilerden hangisi doğrudur? ) Reasürans işlemi nedeniyle sigortalı, reasürörden tazminat isteminde bulunabilir B) Reasürans işlemi nedeniyle sigortacının sigortalıya karşı yükümlülüğü ortadan kalkar C) Reasürans işlemi; sigortalı, sigorta şirketi ve reasürör arasında doğrudan hukuki bağ kurar D) Sigorta şirketinin iflas etmesi durumunda sigortalıya karşı sorumluluk reasürör tarafından yerine getirilir E) Reasürörün sorumluluğu sadece sigorta şirketine karşı olup, sigortalıya muhatap sigorta şirketidir ve sorumlu odur şağıdakilerden hangisi yanlıştır? ) Hayat sigortalarında teklifnamenin sigorta şirketine ulaştığı andan itibaren 30 gün içerisinde reddedilmemiş ise sözleşme kurulmuş sayılır B) Hayat-dışı sigortalarda teklifname tarihi itibarıyla 30 gün içerisinde reddedilmemiş ise sözleşme kurulmuş sayılır C) Zorunlu sigortalarda teklifnamenin alınmasıyla birlikte sözleşmenin yapılması gerekir D) Hayat-dışı sigortalarda teklifnamenin sigorta şirketine ulaştığı andan itibaren 30 gün içerisinde reddedilmemiş ise sözleşme kurulmuş sayılır E) Teklifname ile birlikte yapılan ödemeler sözleşmenin kurulmasıyla birlikte prim olarak kabul edilir tarihinde araç sahibi li libey idaresindeki 06 B 72 plakalı araç, kırmızı ışıkta beklemekte olan Burak Kara idaresindeki 06 BKR 83 plakalı araca 12:45 de arkadan çarpar. şağıdakilerden hangisi doğrudur? ) bitiş tarihli li libey'in Karayolları Motorlu raçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Zorunlu Trafik Sigortası) Burak Kara'nın zararını tazmin eder B) bitiş tarihli Burak Kara'nın Karayolları Motorlu raçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Zorunlu Trafik Sigortası) li libey'in zararını tazmin eder C) bitiş tarihli li libey'in Kasko Sigortası Burak Kara'nın zararını tazmin eder D) bitiş tarihli Burak Kara'nın Karayolları Motorlu raçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Zorunlu Trafik Sigortası) kendi zararını tazmin eder E) li libey, Burak Kara'nın zararını kendisi tazmin eder şağıdakilerden hangisi yanlıştır? ) Sigortacının iflası halinde sigorta sözleşmesi sona erer B) Sigorta şirketince ayrılan teminatlar, iflas ile birlikte İflas ve Tasfiye Masasına devredilir ve tazminat ödemeleri bu Masa aracılığı ile yürütülür C) Hak sahipleri, iflas masasına üçüncü sıradan katılır D) Teminatlar, sigortalıların tüm alacakları ödenmeden İflas ve Tasfiye Masasına dahil edilemez E) Teminatlar, Hazine Müsteşarlığı lehine bloke ya da ipotek edilir 6. Kredi bağlantılı grup hayat sigortalarında, sigortalının haklarının niteliğini belirten ve bu hak sahipliğini belgelendirmesine yarayan, sigorta sözleşmesinin bir özeti şeklinde düzenlenen belge aşağıdakilerden hangisidir? ) Zeyilname B) Bilgilendirme Formu C) Poliçe D) Katılım Sertifikası E) Başvuru formu 1

4 2013 BİRİNCİ SEVİYE KTÜERLİK SINVLRI - TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ şağıdakilerden hangisi doğrudur? ) Sadece kanuni sebeplerle sona eren sigorta sözleşmeleri için prim iadesi yapılır B) Primlerin gün esası üzerinden iadesi genel kaidedir, ancak özel şartlarda yer alan düzenleme ile sigorta ettirenin sözleşmeye devamını teşvik etmek üzere prim aide koşullarını zorlaştıran uygulama esasları getirilebilir C) Primlerin gün esası üzerinden iadesi genel kaidedir, hiçbir surette farklı bir yöntem uygulanamaz D) Primlerin gün esası üzerinden iadesi genel kaidedir, ancak özel şartlarda, sigorta ettiren için lehte düzenleme yapılabilir E) Hiçbiri şağıdakilerden hangisi yanlıştır? ) Bir yıl ve bir yıldan kısa süreli sigortalarda, ikinci prim taksitinin zamanında ödenmemesi durumunda sigortacı herhangi bir ihtara gerek kalmaksızın sözleşmeden cayabilir B) Sözleşmelerin vade yapısına bakılmaksızın ilk primin zamanında ödenmemesi durumunda sigortacı herhangi bir ihtara gerek kalmaksızın sözleşmeden cayabilir C) Bir yıl ve bir yıldan kısa süreli sigortalarda, ikinci prim taksitinin zamanında ödenmemesi durumunda sigortacı, noter aracılığı ile ya da iadeli taahhütlü mektupla yapacağı ihtarın sonuçsuz kalması durumunda sözleşmeyi feshedebilir D) Bir yıldan uzun süreli sigortalarda, ikinci prim taksitinin zamanında ödenmemesi durumunda sigortacı, noter aracılığı ile ya da iadeli taahhütlü mektupla yapacağı ihtarın sonuçsuz kalması durumunda sözleşmeyi feshedebilir E) Temerrüt durumunda sigortacı, fesih hakkına ilave olarak Borçlar Kanunundaki diğer hakları da kullanabilir 9. şağıdaki olaylar sonucunda ortaya çıkan zararların tazmin edilmesine dair bir sözleşme satın alınmıştır. nılan sözleşmenin türü hangisidir? lınan Teminatlar: Çarpışma, çarpma, devrilme, vb Grev, lokavt, halk hareketleri Kötü niyetli ve muzip hareketler, fiil ehliyeti Sel ve su baskını olmayanların neden olduğu zararlar Çalınma, çalınmaya teşebbüs Deprem, toprak kayması, fırtına, dolu, yıldırım Yanma Kemirgenlerin neden olduğu zararlar ) Trafik Sigortası B) Kasko Sigortası C) Tam Kasko Sigortası D) Genişletilmiş Kasko Sigortası E) İhtiyari Trafik Sigortası 10. Bir aile yemeğine katılmak üzere Restoran KT'ye giden ynur PMUK, arabaların park etmesine yardımcı olmakla Restoran KT tarafından görevlendirilen valeye, arabasını güvenli bir şekilde park etmesi için anahtarlarını teslim eder. Yemek sonunda arabasını teslim almak isteyen ynur PMUK, emniyeti suiistimal eden valenin kullanımına bağlı olarak aracının zarar gördüğünü anlar. ynur Pamuk'un aracında ortaya çıkan zarar hangi sigorta türünden karşılanır? ) ynur Pamuk'un Dar Kasko Sigortasından tazmin edilir B) ynur Pamuk'un Tam Kasko Sigortasından tazmin edilir C) ynur Pamuk'un Kasko Sigortasından tazmin edilir D) Restoran KT'nin Otopark Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasından tazmin edilir E) Restoran KT'ye ait Karayolları Motorlu raçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasından (Trafik Sigortası) tazmin edilir 11. şağıdaki sigorta türlerinden hangisinde primler Kamu otoritesi tarafından belirlenmez? ) Devlet Destekli Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası B) Zorunlu Deprem Sigortası C) Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası D) Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası E) Karayolları Motorlu raçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası 2

5 2013 BİRİNCİ SEVİYE KTÜERLİK SINVLRI - TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ 12. şağıdakilerden hangisi doğrudur? ) 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu gereğince sigorta ve reasürans şirketleri faaliyet gösterebilmek için Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Başbakan Yardımcısından kuruluş ve ruhsat izni almak zorundadırlar B) 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu gereğince sigorta ve reasürans şirketlerinin ödenmiş sermayeleri, çalışmak istedikleri branş ve vermek istedikleri teminatlara göre belirlenmektedir C) 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu gereğince ferdi kaza sigortası sadece hayat-dışı sigorta grubunda faaliyet gösteren sigorta şirketlerince yapılabilir D) 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu gereğince, reasürans şirketleri hayat veya hayat-dışı sigorta gruplarından sadece birisinde faaliyet gösterebilirler E) 5684 sayılı Sigortacılık Kanununda, mülga 7394 sayılı Sigorta Murakabe Kanununda yer alan branş düzenlemesi aynen korunmuştur 13. Zamanaşımı süresine ilişkin aşağıdaki ibarelerden hangisi yanlıştır? ) Tazminat istemine ilişkin zamanaşımı süresi, riskin gerçekleştiğinin beyan edilmesinden itibaren 2 yıldır B) Sorumluluk sigortaları için zamanaşımı süresi, riskin gerçekleşme tarihinden itibaren 10 yıldır C) Sorumluluk sigortası dışındaki sigortalar için zamanaşımı süresi, riskin gerçekleştiğinin bildirilmesinden itibaren 2 yıl ve her halükarda riskin gerçekleştiği tarihten itibaren 6 yıldır D) Sorumluluğa neden olan olay için kanunlarda Türk Ticaret Kanununda belirlenen zamanaşımı süresinden daha uzun bir süre öngörülüyorsa, zarar gören uzamış zamanaşımı süresinden yararlanır E) Hiçbiri 14. BC Sigorta.Ş.'nin konut sigortası sözleşmelerine ilişkin bilgiler aşağıda yer almaktadır. Bu bilgiler kapsamında tazminat ödemesi yapılabilecek kişiler kimlerdir? Sigortalı Poliçe Başlangıcı Prim Ödemesi (I. Taksit) ) Hepsi B) yşe Güven ve Ceylin Tekin C) Bircan rslan ve Ceylin Tekin D) yşe Güven ve Bircan rslan E) Hiçbiri 15. ktüer olmak için kaç yıl aktüerya ile ilgili tecrübe şartı aranır? ) 1 yıl B) 2 yıl C) 3 yıl D) 5 yıl E) Tecrübe şartı aranmaz. Sınav süreci tamamlanır tamamlanmaz aktüer olunur. 16. ktüerler Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi ktüerlere verilebilecek cezalardan biri değildir? ) Uyarma B) Kınama C) ylıktan kesme D) Mesleki faaliyetin durdurulması E) Sicilden silinme 17. Deprem riskine karşı yapılan konut sigortalarında primi tespit edilirken dikkate alınan kriterler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur? ) Binanın yüzölçümü B) İnşaat sınıfı ve kalitesi C) razi değeri D) razinin jeolojik özellikleri E) Deprem riskinin büyüklüğü Hasar Tarihi yşe Güven Bircan rslan Ceylin Tekin

6 2013 BİRİNCİ SEVİYE KTÜERLİK SINVLRI - TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ Sayılı Sigortacılık Kanuna göre,..., sigorta veya reasürans sözleşmesi yaptırmak isteyenleri temsil ederek, bu sözleşmelerin yaptırılacağı şirketlerin seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranarak ve teminat almak isteyen kişilerin hak ve menfaatlerini gözeterek sözleşmelerin akdinden önceki hazırlık çalışmalarını yürütmeyi ve gerektiğinde sözleşmelerin uygulanmasında veya tazminatın tahsilinde yardımcı olmayı meslek edinen kişiyi ifade eder. Buna göre, yukarıdaki tanımda boş bırakılan yer aşağıdaki ifadelerden hangisi ile tamamlanmalıdır? ) cente B) Broker C) Eksper D) Teknik personel E) Sigorta hakemi 19. Brokerlerin, mesleki faaliyetlerinden dolayı sigortalılara verebilecekleri zararlara karşı yaptırmaları zorunlu olan mesleki sorumluluk sigortasının, bir yıl boyunca tüm tazminat talepleri için teminatı en az ne kadar olmalıdır? ) TL B) TL C) TL D) TL E) TL 20. Sigorta eksperinin yaptığı hasar tespiti faaliyetinde temel görevi nedir? ) Sigortalıların talepleri doğrultusunda hasarı belirlemek B) Eksperlerin çıkarlarını korumak C) Sigorta sözleşmesi şartlarına göre doğru ve adil olarak hasar tespiti yapmak D) Sigortanın yaygınlaşmasını sağlamak E) Sigorta şirketinin talepleri doğrultusunda hasarı belirlemek 21. şağıdakilerden hangisi Sigortacılık Eğitim Merkezi'nin faaliyetlerinden değildir? ) Sigortacılık alanındaki eğitim ihtiyacının belirlenmesine yönelik araştırmalar yaptırmak B) Sigortacılık alanındaki uygulamalara ve gelişmelere ilişkin eğitim programları hazırlamak C) Sigorta eksperlerini levhaya kaydetmek D) Türkiye'de sigortacılık alanında yapılan eğitim faaliyetlerine ilişkin olarak seminer, konferans ve eğitim programları düzenlemek E) Sınav Düzenleme Kurulunun sekretarya işlemlerini yürütmek 22. şağıdakilerden hangisi hayat sigorta şirketlerinin sunabileceği bir ürün değildir? ) na teminatı yaşam olan eğitim sigortası B) na teminatı vefat olan kredi koruma sigortası C) Ferdi Kaza Sigortası D) na teminatı işsizlik olan gelir güvence sigortası E) 10 yıl süreli maaş ödemeli irat sigortası 23. Hayat Sigortasında azami kesintisi nedir? 24. şağıdaki cümleyi tamamlayınız. işletme masrafı ) % 5 B) % 7 C) % 10 D) % 15 E) İşletme masrafı oranı tarifelerin özelliklerine göre şirket tarafından belirlenir. ölüm ve/veya yaşama ihtimallerine bağlı teminatlar ile ek olarak ferdi kaza, hastalık sonucu maluliyet ve tehlikeli hastalıklar gibi teminatların da verildiği hayat sigortaları için sigortalıların gerçek yaşlarına ve riski etkileyen diğer kişisel özelliklerine göre hesaplanır. ) Tarife Primi B) Risk Primi C) Teknik Faiz D) Teknik Kar E) Matematik Karşılık 4

7 2013 BİRİNCİ SEVİYE KTÜERLİK SINVLRI - TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ 25. Güvence Hesabı kapsamındaki zorunlu sigortalar için aktüeryal hesaplamayı gerektiren tazminat ödemelerinde asgari hangi mortalite tablosu ve azami teknik faiz kullanılmaktadır? ) CSO 1980 ve % 3 B) CSO 1980 ve % 4 C) TRH 2010 ve % 3 D) TRH 2010 ve % 4 E) CSO 1953 ve % şağıdakilerden hangisi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin alt birimlerinden birisi değildir? ) TSEV B) SGMER C) HYMER D) HTMER E) TRMER 27. şağıdakilerden hangisi bireysel emeklilik sistemine ilişkin aidat/kesinti ve giderlerdir? ) Giriş aidatı, gider payı, aracı komisyonu B) racı komisyonu, yönetim gideri kesintisi, fon işletim gideri kesintisi C) Giriş aidatı, gider payı, fon işletim gideri kesintisi D) Fon işletim gideri kesintisi, giriş aidatı, yönetim gideri kesintisi E) Gider payı, aracı komisyonu, yönetim gideri kesintisi 28. Bireysel Emeklilik Mevzuatına göre, emeklilik yatırım fonu kuruluş başvurusu hangi kurum/kuruluşa yapılmak zorundadır? ) Sermaye Piyasası Kurulu B) Hazine Müsteşarlığı C) Maliye Bakanlığı D) Emeklilik Gözetim Merkezi E) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 29. şağıdakilerden hangisinde bireysel emeklilik sisteminde emekliliğe hak kazanabilmek için gerekli tüm koşullar verilmiştir? ) On yıl süreyle sistemde bulunmak, on yıl süreyle katkı payı ödemek, 56 yaşını tamamlamak B) 56 yaşını tamamlamak C) On yıl sistemde bulunmak D) On yıl sistemde bulunmak ve 56 yaşını tamamlamak E) On yıl süreyle katkı payı ödemek, 56 yaşını tamamlamak 30. Hangi kurum / kuruluş, bireysel emeklilik ürünlerinin satışına aracılık edenlere ilişkin lisanslama sınavlarını gerçekleştirmekle görevlendirilmiştir? ) Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği B) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği C) Emeklilik Gözetim Merkezi D) Hazine Müsteşarlığı E) Sigortacılık Eğitim Merkezi 5

8 2013 BİRİNCİ SEVİYE KTÜERLİK SINVLRI - TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ EKONOMİ 31. Tam rekabet ortamında faaliyet gösteren bir firmanın kısa dönem toplam maliyet 2 fonksiyonu; STC = 5Q + 5Q + 10'dur. Bu firma tarafından piyasaya sürülen ürünün fiyatı 35.- TL'dir. Firma, kârını maksimize edebilmek için hangi miktarda ürün satışı gerçekleştirmelidir? ) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) yaşında çalışmakta olan bir bayanın kasko sigortasına sahip olmasından dolayı sağladığı marjinal fayda 0,6 birimdir. ynı bayan sağlık sigortasından 2 birim marjinal fayda sağlamaktadır. Sağlanan toplam fayda düzeyinin değişmesini istemeyen bayan, sağlık sigortası harcamasını 1 birim arttırmak isterse nasıl hareket edecektir? ) Kasko sigortasına ilişkin harcamasını 1 birim arttırmalıdır B) Kasko sigortasına ilişkin harcamasını 1 birim azaltmalıdır C) Kasko sigortasına ilişkin harcamasını 0,3 birim arttırmalıdır D) Kasko sigortasına ilişkin harcamasını 0,3 birim azaltmalıdır E) Toplam fayda düzeyinde değişiklik yapılmadan sağlık sigortasını 1 birim daha fazla tüketme şansı bulunmamaktadır 33. Piyasa arz eğrisinin P = 50 + Q olarak tespit edildiği bir ortamda piyasa fiyatının 100 birim olduğu görülmektedir. Üretici artığını bulunuz. ) 1250 B) 1500 C) 1750 D) 1800 E) rz fazlası olan bir piyasada herhangi bir müdahale yapılmaksızın yeniden piyasa dengesine nasıl ulaşılır? ) Devlet, tavan fiyat belirler B) Devlet, taban fiyat belirler C) Ürünün fiyatı artar D) Ürünün fiyatı düşer E) Kur değişikliği nedeniyle üreticinin maliyetleri düşer 35. Fiyat ne olursa olsun arz miktarının arttırılamadığı bir piyasada vergi yükümlülüğü üretici ile tüketiciler arasında nasıl paylaşılacaktır? ) Tüketiciler verginin tamamını öder B) Tüketiciler verginin çoğunluğunu öder C) Üreticiler verginin tamamını öder D) Üreticiler verginin çoğunluğunu öder E) Üreticiler ve tüketiciler vergi yükünü eşit ölçüde paylaşır 36. Tam rekabet piyasasında çalışan sigorta şirketinin kısa dönemde herhangi bir sermaye harcamasına ihtiyaç duymadığı görülmektedir. Şirketin üretim fonksiyonu; Q = 50 L'dir. Şirket çalışanlarına günlük TL ücret ödemektedir. nılan şirketin ortalama değişken maliyetini hesaplayınız. ) 150 B) 50 C) 7 D) 5 E) Talep fonksiyonu; Q = 50-5 P olarak verilmektedir. Piyasa fiyatı 5 birimdir. Nokta talep esnekliğini hesaplayınız. ) -1 B) 1 C) -2 D) 2 E) 3 6

9 2013 BİRİNCİ SEVİYE KTÜERLİK SINVLRI - TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ 38. Üretim olanakları eğrisi ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? ) Orijine göre içbükey olması durumunda eğri boyunca sol yukarıdan sağ aşağıya doğru hareket edildikçe fırsat maliyeti artmaktadır B) Eğrinin içinde bulunan bir noktada eksik kapasite ya da atıl istihdam durumu geçerlidir C) Eğrinin dışında bulunan bir noktada fırsat maliyeti azalandır, ancak ekonomide aşırı kapasite vardır D) Eğrinin içinde bulunan bir noktada fırsat maliyeti kavramı tanımlı değildir E) Negatif eğimli bir doğru şeklinde olması durumunda üretimde tam uzmanlaşma mümkündür 39. X ve Y malları tüketen bir tüketici için parasal gelir (I) 500, X malı fiyatı 10 TL, Y malı fiyatı 5 0,5 0,5 TL ve tüketicinin fayda fonksiyonu U=X Y biçiminde ise bu tüketicinin faydasını maksimize eden X ve Y malı miktarları kaçtır? ) B) C) D) 10 5 E) Bir mal için arz fonksiyonu Q = -20+2P ve malın satış fiyatı 20 TL ise üretici artığı kaçtır? ) 20 B) 50 C) 80 D) 100 E) 150 X Malı Miktarı Y Malı Miktarı 41. Monopol bir firma için talep fonksiyonu P=200-4Q ve toplam maliyet fonksiyonu TC= Q biçiminde ise monopol dengesinde tekelci güç kaçtır? 42. Talep fonksiyonunun miktar eksenine paralel bir doğru şeklinde olması durumunda toplam hasılat fonksiyonunun şekli nasıldır? ) Ters U biçimlidir B) Orijinden çıkan pozitif eğimli bir doğru biçimindedir C) İkizkenar hiperbol şeklindedir D) Miktar eksenine dik bir doğru şeklindedir E) Miktar eksenine paralel bir doğru şeklindedir 43. Kayıtsızlık eğrilerinin X malı eksenine dik bir doğru şeklinde olması durumunda aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur? ) zalan marjinal ikame oranı ilkesi geçerlidir B) Mallardan biri normal diğeri düşüktür C) Her iki mal da düşük maldır D) X malı nötr, Y malı normal maldır E) Y malı nötr, X malı normal maldır 44. Kısa dönem emek talep eğrisinin negatif eğime sahip olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? ) Ölçeğe göre sabit getirinin geçerli olması B) Ölçeğe göre azalan getirinin geçerli olması C) Ölçeğe göre azalan getirinin geçerli olması D) Emeğin ortalama ürününün önce azalması, daha sonra ise artması E) Emek faktörü için azalan marjinal ürün ilkesinin geçerli olması 45. Tam rekabetçi firmanın karşı karşıya olduğu talep eğrisinin eğimi aşağıdakilerden seçeneklerden hangisinde verilmiştir? ) 0 B) 1 C) 5 D) 10 E) ) 0,25 B) 0,67 C) 0,75 D) 0,86 E) 1 7

10 2013 BİRİNCİ SEVİYE KTÜERLİK SINVLRI - TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ 46. Karaborsa piyasaların aşağıdakilerden hangisidir? oluşma nedeni ) Devletin tüketiciyi korumak amacıyla ürüne taban fiyat uygulaması ve bunun sonucunda ürün fazlası oluşması B) Devletin tüketiciyi korumak amacıyla ürüne taban fiyat uygulaması ve bunun sonucunda ürün kıtlığı oluşması C) Devletin tüketiciyi korumak amacıyla ürüne tavan fiyat uygulaması ve bunun sonucunda ürün fazlası oluşması D) Devletin tüketiciyi korumak amacıyla ürüne tavan fiyat uygulaması ve bunun sonucunda ürün kıtlığı oluşması E) Devletin ürünün piyasa fiyatına müdahale edememesi ve bunun sonucunda ürün kıtlığı oluşması 47. Safi Milli Hasıladan dolaylı vergiler düşüldüğünde elde edilen değer hangi ad ile tanımlanır? ) Milli gelir B) Kişi başına düşen milli gelir C) Harcanabilir gelir D) Gayri safi yurt içi milli harcama (GSYİH) E) Gayri safi milli harcama (GSMH) 48. şağıda yer alan açıklamalar kapsamında yatırım miktarını bulunuz. GSYİH : 5500 Bütçe çığı:200 Harcanabilir Gelir: 3250 Dış Ticaret çığı: 350 Tüketim: 1500 Transfer Harcaması: Yok ) 1750 B) 2250 C) 2450 D) 1000 E) Tüketim Fonksiyonu; C = ,2 (Y-T) ve Vergi Fonksiyonu; T = ,5Y olarak verilmektedir. Gelir 5000 birim olursa toplam tüketim harcaması ne kadardır? (C: Tüketim miktarı; Y: Gelir; T: Vergiler) 50. Tüketim Fonksiyonu; C = ,5 (Y-T) ve Vergi Fonksiyonu; T = ,5Y olarak verilmektedir. Gelirin 3000 birimden 3500 birime yükselmesi durumunda toplam tüketim harcaması ne kadar değişir? (C: Tüketim miktarı; Y: Gelir; T: Vergiler) ) 125 B) 945 C) 1070 D) 870 E) Dış ticaretin göz ardı edildiği bir ekonomide olası milli gelir düzeyi ve tüketim harcamaları aşağıda verilmektedir. Kamu harcamalarının 40 birim arttırılması durumunda Milli Gelir nasıl etkilenir? Milli Gelir ) 10.1 B) 20.5 C) 30.3 D) 40 E) 44.4 Tüketim Klasik makro ekonomik modele göre para arzında meydana gelen bir azalma fiyatlar genel seviyesini, nominal ücretleri ve reel çıktı düzeyini nasıl etkiler? ) Fiyatlar genel seviyesi artar, nominal ücretler düşer, çıktı düzeyi artar B) Fiyatlar genel seviyesi düşer, nominal ücretler azalır, çıktı düzeyi değişmez C) Fiyatlar genel seviyesi değişmez, nominal ücretler artar, çıktı düzeyi azalır D) Fiyatlar genel seviyesi düşer, nominal ücretler ve çıktı düzeyi değişmez E) Fiyatlar genel seviyesi değişmez, nominal ücretler değişmez, çıktı düzeyi artar ) 500 B) 590 C) 1200 D) 2500 E)

11 2013 BİRİNCİ SEVİYE KTÜERLİK SINVLRI - TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ 53. IS-LM modeline göre hükümetin genişletici bir maliye politikası uygulaması durumunda paranın dolaşım hızı nasıl değişir? ) zalır B) Sabit kalır C) Belirsiz olur D) Önce artar, sonra azalır E) rtar 54. Mundell-Fleming modeline göre, tam sermaye hareketliliği durumunda esnek döviz kuru sistemi altında genişletici para politikası uygulanırsa, yurtiçi faiz oranı ve gelir düzeyi nasıl değişir? ) Faiz oranı düşer, gelir düzeyi değişmez B) Faiz oranı artar, gelir düzeyi azalır C) Faiz oranı değişmez, gelir düzeyi artar D) Faiz oranı değişmez, gelir düzeyi azalır E) Faiz oranı ve gelir düzeyi değişmez 55. Klasik makro ekonomik modele göre bir ülkede para arzının üç kat artması aşağıdakilerden hangisine neden olur? ) Üretim düzeyi üç kat artar B) Dolaşım hızı üç kat artar C) Reel ücretler üç kat azalır D) Nominal ücretler üç kat azalır E) Fiyatlar genel seviyesi üç kat artar 56. Keynes'e göre tüketim harcamalarını belirleyen temel unsur aşağıdakilerden hangisidir? ) Faiz düzeyi B) Harcanabilir (cari) gelir C) Sürekli gelir D) Gelecekte beklenen gelir E) Ortalama gelir 57. Yeni Klasik modelin geçerli olduğu bir ekonomide hükümet, önceden ilan etmediği biçimde para arzını %5 oranında azaltıyorsa kısa dönemde gelir ve fiyat düzeyi nasıl değişir? 58. Paracı görüşün geçerli olduğu bir ekonomide genişletici bir para politikasının emek arzı üzerindeki kısa ve uzun dönemli etkileri nasıldır? ) Kısa dönemde emek arzı azalır, uzun dönemde artar B) Kısa dönemde emek arzı değişmez, uzun dönemde artar C) Kısa dönemde emek arzı artar, uzun dönemde azalır D) Kısa dönemde emek arzı artar, uzun dönemde değişmez E) Hem kısa dönemde ve hem de uzun dönemde emek arzı değişmez 59. şağıdakilerden hangisi ekonomide enflasyonun neden olduğu maliyet değildir? ) Vergi bozulması maliyeti. B) yakkabı köselesi maliyeti. C) Senyoraj maliyeti. D) Risk pimi maliyeti. E) Menü maliyeti. 60. Hükümet, vergi oranlarını arttırmayı düşünmektedir. Merkez Bankası ise piyasadan tahvil alacağını açıklamıştır. Bahse konu politikalar IS-LM eğrilerini hangi yönde etkiler. ) IS ve LM birlikte sola doğru hareket eder. B) IS, sağa; LM, sola doğru hareket eder. C) IS ve LM birlikte soğa doğru hareket eder. D) IS, sola; LM, sağa doğru hareket eder. E) IS ve LM bahse konu politikalardan etkilenmez. Gelir Düzeyi Fiyat düzeyi ) rtar zalır B) zalır zalır C) Değişmez Değişmez D) rtar rtar E) zalır Değişmez 9

12

13 TEMEL SİGORTCILIK VE EKONOMİ SINVI KİTPÇIĞI CEVP NHTRI Soru Soru B E C E B D C C D

14 SINVD UYGULNCK KURLLR 1. Sınav süresince görevlilerle konuşmak ve soru sormak yasaktır. ynı şekilde görevlilerin de adaylarla yakından ve alçak sesle konuşmaları yasaktır. Yanında veya sırasında kitap, not vb. bulunduran, sınav sırasında kopya çeken, çekmeye teşebbüs eden, kopya veren ya da kopya çekilmesine yardım edenlerin sınavları geçersiz sayılacaktır. Görevliler kopya çekmeye veya vermeye kalkışanları uyarmak zorunda değildir, sorumluluk adaylara aittir. 2. daylar sınav sırasında görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundadır. Gerektiğinde görevliler oturduğunuz yerleri değiştirebilir. Sınavınızın geçerli sayılması, herşeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. Sınav görevlilerinin talimatlarına uymayan, sınav huzurunu bozacak kadar yüksek sesle konuşan, sınav salonunu terketmesi yasaklanan zaman içinde terkeden, sınav yapılmasını belli süre engelleyenlerin sınavları geçersiz sayılır. 3. Sınav sırasında herhangi bir nedenle dışarı çıkmak yasaktır. Sınavın başlamasını izleyen ilk 60 dakika ve sınav süresinin son 15 dakikası içinde, sınavlarını tamamlasalar bile hiçbir adayın salondan çıkmasına izin verilmeyecektir. Sınavın başlamasını izleyen ilk 30 dakika geçtikten sonra hiçbir aday sınava alınamaz. 4. Soru kitapçıkları üzerinde ayrılan yerlere istenilen bilgileri mutlaka yazınız. Sınav sonunda sınav kitapçıkları toplanacak ve incelenecektir. 5. Soru kitapçığının sayfalarındaki boş yerleri cevaplamak için kullanabilirsiniz. Ek kağıt verilmeyecektir. 6. Sınav sırasında sigara içilmesi, adayların birbirinden hesap makinası, kalem, silgi vb. şeyleri istemesi kesinlikle yasaktır. Yasağa uymayanların sınavları geçersiz sayılır. 7. SINV SIRSIND SDECE CSIO FX-82MS HESP MKINSI KULLNILBİLİR. Diğer hesap makinalarının kullanılması kesinlikle yasaktır. 8. dayların sınava gelirken telsiz, cep telefonu, çağrı cihazı, taşınabilir bilgisayar vb. iletişim araçları ile kaydetmeye yarayan fotoğraf makinası, kamera vb. araçlan getirmeleri kesinlikle yasaktır. Bu tür cihazları getirenlerin, bunları sınav sonrasında almak üzere salon başkanına teslim etmeleri gerekmektedir. Bu cihazları sınav salonunda yanlarında bulunduran adayların sınavları geçersiz sayılır. 9. Soru kitapçıklarında sınav ile ilgili açıklamalar yazılıdır. Bu açıklamaları okumadan ve size "SINV BŞLMIŞTIR" denmeden sorulan cevaplamaya başlamayınız. 10.Sınavınız bittiğinde, soru kitapçığınızı salon görevlilerine teslim ediniz. Teslim etmediğiniz evrak nedeniyle sınavınız geçersiz sayılır. SINVINIZD BŞRILR DİLERİZ. Harman Sokak TOBB Plaza No: 10 Kat: 3 Levent - İstanbul Tel: Bu sınav kitapçığında yer alan bütün soruların her hakkı saklıdır. Herhangi bir amaçla soruların tamamının veya bir kısmının Sigortacılık Eğitim Merkezi'nin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır.

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI TEMEL SİGORTACILIK. Aşağıdakilerden hangisi sigorta sözleşmesinin asli unsurlarından birisi değildir?

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI TEMEL SİGORTACILIK. Aşağıdakilerden hangisi sigorta sözleşmesinin asli unsurlarından birisi değildir? BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI TEMEL SİGORTACILIK SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi sigorta sözleşmesinin asli unsurlarından birisi değildir? a) Para ile ölçülebilir menfaatin varlığı b) Sigorta himayesi

Detaylı

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ SORU 1: Tam rekabet ortamında faaliyet gösteren bir firmanın kısa dönem toplam maliyet fonksiyonu; STC = 5Q 2 + 5Q + 10 dur. Bu firma tarafından piyasaya sürülen ürünün

Detaylı

AKTÜERLİK SINAVLAR 1. SEVIYE TEMEL SİGORTACILIK VE EKONOMİ TEMEL SİGORTACILIK

AKTÜERLİK SINAVLAR 1. SEVIYE TEMEL SİGORTACILIK VE EKONOMİ TEMEL SİGORTACILIK AKTÜERLİK SINAVLAR 1. SEVIYE TEMEL SİGORTACILIK VE EKONOMİ TEMEL SİGORTACILIK SORU-1 750 TL değerinde bir mal; aynı zamanda, aynı rizikoya karşı üç sigorta şirketi tarafından aynı süre için sigortalanmıştır.

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI 8. SINIF I. DÖNEM MTEMTİK DERSİ ORTK (MZERET) SINVI 13 RLIK 2014 Saat: 10.10 KİTPÇIK TÜRÜ 8. SINIF MTEMTİK TESTİ 2014 dı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... ÖĞRENCİLERİN

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

Sİ SINAV Y Ö ASYM ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

Sİ SINAV Y Ö ASYM ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI UYGULAMA KILAVUZU ÜNİV ARA ER NK İM MERKE Z ET N Sİ SINAV Y Ö TE Sİ İ ASYM A ASYM ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI UYGULAMA KILAVUZU ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 27 ARALIK 2014 Bu

Detaylı

A S Y M ASYM TÜRKİYE CUMHURİYETİ DANIŞTAY BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

A S Y M ASYM TÜRKİYE CUMHURİYETİ DANIŞTAY BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI SINAVI UYGULAMA KILAVUZU ANKARA ÜNİVERSİTESİ SINAV YÖNETİM MERKEZİ A S Y M ASYM TÜRKİYE CUMHURİYETİ DANIŞTAY BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI SINAVI UYGULAMA KILAVUZU TÜRKİYE CUMHURİYETİ DANIŞTAY BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI SINAVI 1) GENEL

Detaylı

SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ

SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ Problem 1 (KMS-2001) Marjinal tüketim eğiliminin düşük olması aşağıdakilerden hangisini gösterir? A) LM eğrisinin göreli olarak yatık olduğunu B) LM eğrisinin göreli olarak dik

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu testlerin her

Detaylı

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA Problem 1 (KMS-2001) Kısa dönem toplam arz eğrisinin pozitif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

A S Y M ASYM DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

A S Y M ASYM DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU ANKARA ÜNİVERSİTESİ SINAV YÖNETİM MERKEZİ A S Y M ASYM DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU 1) GENEL BİLGİLER

Detaylı

EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI

EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi, marjinal maliyet düzeyini etkilemeden, oluşturulan yeni fiyat düzeyi ile monopolün sosyal maliyetini gidermeye yönelik bir politikadır? A)

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu

Detaylı

A S Y M ASYM GTHB-GKGM BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ BAYİ VE TOPTANCILIK SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

A S Y M ASYM GTHB-GKGM BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ BAYİ VE TOPTANCILIK SINAVI UYGULAMA KILAVUZU ANKARA ÜNİVERSİTESİ SINAV YÖNETİM MERKEZİ A S Y M ASYM GTHB-GKGM BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ BAYİ VE TOPTANCILIK SINAVI UYGULAMA KILAVUZU GTHB-GKGM BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ BAYİ VE TOPTANCILIK SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 27 ARALIK 2014 Bu

Detaylı

Sigortacılık & Aktüerya. Ilge YAZGAN Aktüerler Derneği İstanbul, 11 Nisan 2011 Yıldız Teknik Üniversitesi

Sigortacılık & Aktüerya. Ilge YAZGAN Aktüerler Derneği İstanbul, 11 Nisan 2011 Yıldız Teknik Üniversitesi Sigortacılık & Aktüerya Ilge YAZGAN Aktüerler Derneği İstanbul, 11 Nisan 2011 Yıldız Teknik Üniversitesi ERGO slide master 2010 Gündem Sigorta Aktüerya Sigorta Ne Demek? Sigorta: Sigorta, aynı türden tehlikeyle

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 27 ARALIK 2014 Bu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 5 ARALIK 2015

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 5 ARALIK 2015 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 5 ARALIK 2015 Bu testlerin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 5 ARALIK 2015

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 5 ARALIK 2015 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 5 ARALIK 2015 Bu testlerin her

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 27 ARALIK 2014 Bu testlerin her

Detaylı

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Makro İktisat II Örnek Sorular 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Tüketim harcamaları = 85 İhracat = 6 İthalat = 4 Hükümet harcamaları = 14 Dolaylı vergiler = 12

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 23 MAYIS 2015 Bu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 23 MAYIS 2015

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 23 MAYIS 2015 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 23 MAYIS 2015 Bu testlerin

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 14 HAZİRAN 2015 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 14 HAZİRAN 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 14 HAZİRAN 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ REHBER ÖĞRETMEN 20 TEMMUZ 2014 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ REHBER ÖĞRETMEN 20 TEMMUZ 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ REHBER ÖĞRETMEN 20 TEMMUZ 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 5 ARALIK 2015 Bu

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 22 HAZİRAN 2014 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 22 HAZİRAN 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 22 HAZİRAN 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. TÜKETİCİ KREDİLERİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU 1- Giriş İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun un 23. maddesi uyarınca tüketiciye tüketici

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF MATEMATİK 205 8. SINIF. DÖNEM MATEMATİK DERSİ MERKEZİ ORTAK SINAVI 25 KASIM 205 Saat: 0.0 Adı

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 5 ARALIK 2015 Bu

Detaylı

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ORTAÖĞRETİM İŞİTME-1 27 NİSAN 2014

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ORTAÖĞRETİM İŞİTME-1 27 NİSAN 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ORTAÖĞRETİM İŞİTME-1 27 NİSAN 2014 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya

Detaylı

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu na göre hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER 7. Baskı için ön söz...vii ÖN SÖZ...IX YAZAR HAKKINDA...XI BİRİNCİ

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin

Detaylı

FERDİ KAZA SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU

FERDİ KAZA SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU Şirket Nüshası FERDİ KAZA SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere, yapılacak sigorta

Detaylı

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu na göre hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER 8. BASKI IÇIN ÖN SÖZ... VII ÖN SÖZ... IX YAZAR HAKKINDA... XI BİRİNCİ

Detaylı

ÖZEL ŞARTLAR. 1.6 Sigorta Bedeli Poliçe üzerinde belirtilen ilgili Sigorta Yılı na ait teminat tutarıdır.

ÖZEL ŞARTLAR. 1.6 Sigorta Bedeli Poliçe üzerinde belirtilen ilgili Sigorta Yılı na ait teminat tutarıdır. PR M ADEL HAYAT S GORTASI ÖZEL ŞARTLAR şbu Sözleşme, bu Sözleşmenin parçasını oluşturan Başvuru Formu, Poliçe, Özel Şartlar, Hayat Sigortaları Genel Şartları ve Poliçeye ait her türlü form, ek zeyilleriyle

Detaylı

MATEMATİK SINAVI GEOMETRİ TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 BU SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 LYS 1 GEOMETRİ TESTİ SORULARINI İÇERMEKTEDİR.

MATEMATİK SINAVI GEOMETRİ TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 BU SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 LYS 1 GEOMETRİ TESTİ SORULARINI İÇERMEKTEDİR. Ö S Y M T.. YÜKSKÖĞRTİM KURULU ÖĞRNİ SÇM V YRLŞTİRM MRKZİ LİSNS YRLŞTİRM SINVI MTMTİK SINVI GOMTRİ TSTİ SORU KİTPÇIĞI 9 HZİRN 00 U SORU KİTPÇIĞI 9 HZİRN 00 LYS GOMTRİ TSTİ SORULRINI İÇRMKTİR. u testlerin

Detaylı

SAĞLIK SİGORTALARI SINAVI WEB-ARALIK 2015

SAĞLIK SİGORTALARI SINAVI WEB-ARALIK 2015 SAĞLIK SİGORTALARI SINAVI WEB-ARALIK 2015 Soru-1: Sosyal Güvenlik Kurumu altında sağlık güvencesi olan ve ayrıca AA Sigorta şirketinden 04.05.2015 başlangıç tarihli sağlık sigortası yaptıran Ali Bey, 10.05.2015

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! KİTPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF MTEMTİK 015 8. SINIF. DÖNEM MTEMTİK DERSİ MERKEZİ ORTK (MZERET) SINVI 16 MYIS 015 Saat: 10.10 dı

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 23 MAYIS 2015 Bu

Detaylı

TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI 1

TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI 1 TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI 1 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta sözleşmesi ile 1219 sayılı Kanunun Ek 12 nci maddesi çerçevesinde,

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2.

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. Ekonominin Tanımı... 3 1.3. Ekonomi Biliminde Yöntem... 4 1.4.

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-4 COĞRAFYA-2 TESTİ 14 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-4 COĞRAFYA-2 TESTİ 14 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-4 COĞRAFYA-2 TESTİ 14 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 14 HAZİRAN 2015 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 14 HAZİRAN 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 14 HAZİRAN 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 FİZİK TESTİ 21 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 FİZİK TESTİ 21 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 FİZİK TESTİ 21 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 BU SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 LYS 1 MATEMATİK TESTİ SORULARINI İÇERMEKTEDİR.

MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 BU SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 LYS 1 MATEMATİK TESTİ SORULARINI İÇERMEKTEDİR. Ö S Y M T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 9 HAZİRAN 00 BU SORU KİTAPÇIĞI 9 HAZİRAN 00 LYS MATEMATİK

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 23 MAYIS 2015

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 23 MAYIS 2015 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 23 MAYIS 2015 Bu testlerin her hakkı

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 20 HAZİRAN 2015 CUMARTESİ

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 20 HAZİRAN 2015 CUMARTESİ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 20 HAZİRAN 2015 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 16 HAZİRAN 2013 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 16 HAZİRAN 2013 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 16 HAZİRAN 2013 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimat uygulanır.

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimat uygulanır. Yayımlandığı Resmi Gazete: 18 Haziran 2008-26910 Yayımlayan Kurum: Devlet Bakanlığı 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki

Detaylı

Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları

Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları (Bu Genel Şartlar 21.07.2010 tarihli ve 27648 sayılı Resmi Gazete de yer alan Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk

Detaylı

A S Y M ASYM TÜRKİYE KALKINMA BANKASI UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

A S Y M ASYM TÜRKİYE KALKINMA BANKASI UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI UYGULAMA KILAVUZU ANKARA ÜNİVERSİTESİ SINAV YÖNETİM MERKEZİ A S Y M ASYM TÜRKİYE KALKINMA BANKASI UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI UYGULAMA KILAVUZU TÜRKİYE KALKINMA BANKASI UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

Detaylı

İŞYERİ KREDİSİ / KONUT FİNANSMANI HARİCİNDEKİ KONUT KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI * :

İŞYERİ KREDİSİ / KONUT FİNANSMANI HARİCİNDEKİ KONUT KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI * : İŞYERİ KREDİSİ / KONUT FİNANSMANI HARİCİNDEKİ KONUT KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU ÜRÜNE AİT BİLGİLER: Ürünün Adı İŞYERİ KREDİSİ / KONUT KREDİSİ (Konut Finansmanı Harici) Süresi (Vadesi) Kredinin Tutarı

Detaylı

1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU

1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU ve TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Makro Ekonominin Doğuşu 12 1.1.1.Makro Ekonominin Doğuş Süreci 12 1.1.2.Mikro ve Makro Ekonomi Ayrımı 15 1.1.3.Makro Analiz

Detaylı

KORU MAKİNE KIRILMASI SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU

KORU MAKİNE KIRILMASI SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta ettiren kişiye, yapılacak sözleşmeye ilişkin önemli bazı hususlarda genel bilgi vermek amacıyla, 28.10.2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Sigorta

Detaylı

X-L (501) KONUT SİGORTA POLİÇESİ BİLGİLENDİRME FORMU

X-L (501) KONUT SİGORTA POLİÇESİ BİLGİLENDİRME FORMU X-L (501) KONUT SİGORTA POLİÇESİ BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere, yapacak sözleşmeye

Detaylı

YÖNETMELİK. (2) Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları bu yönetmeliğin kapsamındadır.

YÖNETMELİK. (2) Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları bu yönetmeliğin kapsamındadır. 27 Ağustos 2011 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28038 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: YÖNETMELİK TRAFİK KAZALARI NEDENİYLE İLGİLİLERE SUNULAN SAĞLIK HİZMET BEDELLERİNİN TAHSİLİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Detaylı

İçindekiler kısa tablosu

İçindekiler kısa tablosu İçindekiler kısa tablosu Önsöz x Rehberli Tur xii Kutulanmış Malzeme xiv Yazarlar Hakkında xx BİRİNCİ KISIM Giriş 1 İktisat ve ekonomi 2 2 Ekonomik analiz araçları 22 3 Arz, talep ve piyasa 42 İKİNCİ KISIM

Detaylı

MOTORLU KARA TAŞITLARI BİLGİLENDİRME FORMU

MOTORLU KARA TAŞITLARI BİLGİLENDİRME FORMU MOTORLU KARA TAŞITLARI BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta ettirene, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen kişilere ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere,

Detaylı

TEMEL SORU KİTAPÇIĞI ÖSYM

TEMEL SORU KİTAPÇIĞI ÖSYM 1-16062012-1-1161-1-00000000 TEMEL SORU KİTAPÇIĞI AÇIKLAMA 1. Bu kitapçıkta Lisans Yerleştirme Sınavı-1 Matematik Testi bulunmaktadır. 2. Bu test için verilen cevaplama süresi 75 dakikadır. 3. Bu testte

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 21 HAZİRAN 2015 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 21 HAZİRAN 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 21 HAZİRAN 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

TEMEL SİGORTACILIK. Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

TEMEL SİGORTACILIK. Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? TEMEL SİGORTACILIK SORU 1: Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? A) Toplam Risk Primi, Toplam Ödenen Tazminat

Detaylı

11 Finansal Varlıklar ile Riski Sigortalılara Ait Finansal Yatırımlar 84.811.033

11 Finansal Varlıklar ile Riski Sigortalılara Ait Finansal Yatırımlar 84.811.033 31.3.2014 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO HESAPLARI Hesap Kodu Hesap Adı Tutar (TL) VARLIKLAR 379.896.026 1 Cari Varlıklar 276.410.751 10 Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 55.160.287 100 Kasa 5.188 101 Alınan

Detaylı

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI Soru KPSS 2001 Otonom tüketim harcamalarının artması aşağıdakilerin hangisine neden olur? a) Denge üretim düzeyinin artmasına, LM eğrisinin sağa doğru kaymasına b) Denge üretim

Detaylı

Seyahat Araç Destek Sigortası Genel Şartları

Seyahat Araç Destek Sigortası Genel Şartları Seyahat Araç Destek Sigortası Genel Şartları A -Sigortanın Kapsamı A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile sigortacı, sigortalının karayolunda kullanılabilen motorlu aracı ile daimi ikametgah adresi dışındaki

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS/2007

A İKTİSAT KPSS-AB-PS/2007 1. Büyüme Kutupları nın, altyapı yatırımları ve dışsal ekonomiler yoluyla yaratacağı etkiler nedeniyle kalkınmanın önünde bir engel olduğunu belirten iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir? A) F. Perroux

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU 1-Giriş İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formunda yer alan bilgiler, işbu formun tüketiciye verildiği tarihten

Detaylı

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) LİSANS İŞİTME-1 27 NİSAN 2014

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) LİSANS İŞİTME-1 27 NİSAN 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) LİSANS İŞİTME-1 27 NİSAN 2014 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden 1. Her arz kendi talebini yaratır. şeklindeki Say Yasasını aşağıdaki iktisatçılardan hangisi kabul etmiştir? A İKTİSAT 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli

Detaylı

Şirket Unvanı. HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu. 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu. 100301 Frekans. Q3 Versiyon 2

Şirket Unvanı. HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu. 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu. 100301 Frekans. Q3 Versiyon 2 Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu 100301 Frekans Q3 Versiyon 2 AÇIKLAMA Hesap Kodu Hesap Adı Tutar (TL) VARLIKLAR 69.003.163 1 Cari Varlıklar 67.337.334 10 Nakit ve Nakit

Detaylı

11 Finansal Varlıklar ile Riski Sigortalılara Ait Finansal Yatırımlar 3.586.496

11 Finansal Varlıklar ile Riski Sigortalılara Ait Finansal Yatırımlar 3.586.496 Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu 100301 Frekans Q1 Versiyon 1 31.3.2012 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO HESAPLARI Hesap Kodu Hesap Adı Tutar (TL) VARLIKLAR 64.915.153,19 1 Cari

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin

Detaylı

YÖNETMELİK. Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: YILLIK GELĠR SĠGORTALARI YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar

YÖNETMELİK. Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: YILLIK GELĠR SĠGORTALARI YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar 1 Nisan 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29313 YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: YILLIK GELĠR SĠGORTALARI YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar Amaç ve

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 23 MAYIS 2015 Bu

Detaylı

01.01.2013-31.12.2013 DÖNEMİ GELİR TABLOSU

01.01.2013-31.12.2013 DÖNEMİ GELİR TABLOSU Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2013 Tablo Kodu 100401 Frekans Q4 Versiyon 2 Tablo TAMAM Uyarı TAMAM Açıklama 01.01.2013-31.12.2013 DÖNEMİ GELİR TABLOSU HESAP KODU HESAP ADI TUTAR (TL)

Detaylı

Şirket Kodu 1060 Yıl 2013 Tablo Kodu 100301 Frekans Versiyon 2. Açıklama. 102022 Yabancı Para (YP) 0

Şirket Kodu 1060 Yıl 2013 Tablo Kodu 100301 Frekans Versiyon 2. Açıklama. 102022 Yabancı Para (YP) 0 Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2013 Tablo Kodu 100301 Frekans Q4 Versiyon 2 Tablo Uyarı Açıklama TAMAM TAMAM 0 31.12.2013 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO HESAPLARI Hesap Kodu Hesap Adı Tutar

Detaylı

Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri Performans Değerlendirme Sınav Kılavuzu

Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri Performans Değerlendirme Sınav Kılavuzu Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri Performans Değerlendirme Sınav Kılavuzu 2016 1 1. BÖLÜM: 2016 YILI SINAV UYGULAMASI Bu kılavuz, Tarım Sigortaları Havuzu Eksperi olarak faaliyet yürüten eksperlere uygulanacak

Detaylı

TAŞIT KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

TAŞIT KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU TAŞIT KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU Müşteri No :... Adı ve Soyadı :... MADDE 1 AMAÇ İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun un 23.maddesi uyarınca sözleşmenin

Detaylı

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ CEVAP ANAHTARI 1.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ 1.(e) 2.(d) 3.(a) 4.(c) 5.(e) 6.(d) 7.(e) 8.(d) 9.(b) 10.(e) 11.(a) 12.(b) 13.(a) 14.(c) 15.(c) 16.(e) 17.(e) 18.(b) 19.(d) 20.(a) 1.BÖLÜM BOŞLUK DOLDURMA 1. gereksinme

Detaylı

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ Bugünki dersin içeriği: 1. MALİYE POLİTİKASI VE DIŞLAMA ETKİSİ... 1 2. UYUMLU MALİYE VE

Detaylı

Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri Performans Değerlendirme Sınav Kılavuzu

Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri Performans Değerlendirme Sınav Kılavuzu Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri Performans Değerlendirme Sınav Kılavuzu 2016 1 1. BÖLÜM: 2016 YILI SINAV UYGULAMASI Bu kılavuz, Tarım Sigortaları Havuzu Eksperi olarak faaliyet yürüten eksperlere uygulanacak

Detaylı

İHTİYAÇ KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI (*):

İHTİYAÇ KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI (*): İHTİYAÇ KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU ÜRÜNE AİT BİLGİLER: Ürünün Adı İHTİYAÇ KREDİSİ Süresi (Vadesi) Kredinin Tutarı TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI (*): MASRAFIN ADI Faiz Oranı

Detaylı

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS ve LM eğrilerinin kesiştiği nokta milli geliri belirliyor. Birinin kayması kısa dönem dengeyi değiştiriyordu. Maliye politikası Hükümet harcamaları artışı IS eğrisi sağa

Detaylı