DANIfiTAY BEfi NC DA RE KARARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DANIfiTAY BEfi NC DA RE KARARI"

Transkript

1 DANIfiTAY KARARLARI

2

3 DANIfiTAY BEfi NC DA RE KARARI E: 2005/3237 K: 2006/3457 G: YARGI MENSUPLARI HAKKINDAK YAKINMA ÜZER NE ADALET BAKANLI ININ SORUfiTURMA ZN VER LMEMES NE L fik N KARARI YARGI DENET M NE TAB D R. (2802 SK M. 82, 87) DANIfiTAY KARARLARI Özet: Davac n n flikayeti üzerine baz yarg mensuplar hakk nda yap lan inceleme sonucunda ifllem yap lmas na gerek görülmedi- ine iliflkin olarak kurulan ifllemin; daval idarece kamu gücü kullan larak takdir yetkisi içinde kurulmas ve hukuksal sonuç do urmas nedeniyle tüm unsurlar ile idari ifllem oldu una, incelenebilece i baflka bir idari birim veya yarg mercii kalmad na ve bu nitelikte bir iflleme yarg yolunu kapayan bir yasa hükmü bulunmad na göre, Anayasan n 36. maddesinde öngörülen hak arama özgürlü ü ve 125. maddesinde öngörülen idarenin her türlü eylem ve ifllemlerine karfl yarg yolunun aç k oldu u ilkeleri uyar nca davaya konu edilebilece i tabiidir. Bu bak mdan, davac n n flikayeti üzerine ilgili yarg mensuplar hakk nda soruflturma izni verilmemesine iliflkin dari iflleme karfl aç lan davada, iflin esas na girilerek bir karar verilmesi gerekirken, sözü edilen fllemin dari davaya konu olamayaca gerekçesiyle davan n reddi yolunda verilen dare Mahkemesi Karar nda hukuka uyarl k bulunmamaktad r. Temviz steminde Bulunan (Davac ) : NG- fi.sami Akbulut Cad. No:40/2 Dikili/ ZM R Kars Taraf : Adalet Bakanl -ANKARA Bu karar Av. Nuri Gündüz taraf ndan gönderilmifltir.

4 2794 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 80 Say : 6 Y l 2006 ste in Özeti : Ankara 5. dare Mahkemesi nin günlü, E:2005/25, K:2005/114 say l karar n n dilekçede yaz l nedenlerle temyizen incelenerek bozulmas isteminden ibarettir. Cevab n özeti : Temyiz isteminin reddi gerekti i yolundad r. Dan fltay Tetkik Hakimi : Bülent Küfüdür Düflüncesi: Davac n n, baz hakim ve savc lar hakk nda vaki yak nmas üzerine ad geçen yarg mensuplar hakk nda ifllem yap lmas na gerek görülmedi i yolundaki Adalet Bakanl ifllemine karfl aç lan davay reddeden dare Mahkemesi karan temyiz edilmifltir. Mahkeme karar, davaya konu bakanl k karar n n ilgililer hakk nda disiplin ve ceza soruflturmas aç lmamas na iliflkin olup, idari ifllem niteli i tafl mad bu nedenle iptal davas na konu edilemeyece i gerekçesine dayal d r say l Hakimler ve Savc lar Kanununun 82. ve 87. maddelerinde ver alan hükümler uyar nca hakim ve savc lar n görevleri s ras nda iflledikleri suçlardan dolay haklar nda kovuflturma ve soruflturma yap labilmesi Adalet Bakanl - m n iznine tabi k l nm flt r. ncelenen olayda, davac n n flikayeti üzerine daval idare taraf ndan kurulan dava konusu ifllemin, daval idarenin kamu gücünü kullanarak, kamu hukuku alan nda yapt, tek yanl, kesin, do rudan uygulanabilir bir ifllem oldu u aç kt r. darenin takdir yetkisine dayanarak kurdu u ve hukuksal sonuç do uran bu ifllemin ceza yarg lamas na iliflkin bir ifllem olarak nitelendirilmesi de mümkün de ildir. Nitekim, flikayet üzerine, daval idare taraf ndan ilgili yarg mensuplar hakk nda kurulan ifllem yap lmas na gerek görülmedi i yolundaki ifllemler, salt kovuflturma yap lmas na izin verilmemesine iliflkin olmay p, olay n niteli ine göre bazen ilgililer hakk nda disiplin soruflturmas aç lmas na izin verilmemesine iliflkin olmaktad r. Bununla birlikte ceza yarg lamas yönünden yarg yerlerinin görevlerine bafllayabilmeleri için, öncelikle bu konuda öngörülmüfl bulunan adli prosedüre geçilmesi gerekir. Bu aflamaya gelmesini engelleyen bir baflka anlat mla yarg sal prosedürün bafllamas na engel olan idari ifllemlerin, adli prosedür ifllemleri olarak nitelendirilmesi mümkün olmad gibi bu ifllemlere karfl yarg yolunu kapayan bir yasal düzenlemede bulunmad ndan, Anayasan n 125. maddesinde yer alan idarenin her tüllü eylem ve fllemine karfl yarg yolunun aç k oldu- u hükmü uyar nca davas na konu olabilece i sonucu do maktad r. Bahsedilen nedenlerle, temyiz isteminin kabulü ile idare mahkeme karar n n boculmas gerekti i düflünülmüfltür. Dan fltay Savc s : Kemal Bilecen Düflüncesi : dare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar n temyizen ncelenerek bozulabilmesi çin, 2577 say l dari Yarg lama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci f kras nda belirtilen nedenlerin bulunmas gerekmektedir. Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yaz l nedenlerden hiçbirisine uymad ndan, stemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme karar n n onanmas n n uygun olaca düflünülmektedir.

5 Dan fltay Kararlar 2795 TÜRK M LLET ADINA Hüküm veren Dan fltay Beflinci Dairesi nce flin gere i düflünüldü: Dava; davac n n baz yarg mensuplar hakk nda yapt flikayet sonucu ad geçenler hakk nda fllem yap lmas na gerek görülmedi i yolunda Adalet Bakanl nca kurulan günlü, say l daval idare iflleminin iptali istemiyle aç lm flt r. Ankara 5. dare Mahkemesinin günlü, E: 2005/25, K: 2005/114 say l karar yla; dava konusu ifllemin ad geçenler hakk nda disiplin ve ceza soruflturmas aç lmamas na iliflkin bir karar olup, bu karar n idari ifllem niteli ini tafl mamas nedeniyle iptal davas na konu edilemeyece i gerekçesiyle davan n reddine karar verilmifltir. Davac, idarenin her türlü eylem ve ifllemlerine karfl yarg yolunun aç k oldu unu, dare Mahkemesi karar n n hukuka ve Anayasa ya ayk r oldu unu öne sürmekte ve sözü edilen dare Mahkemesi karar n n temyizen incelenerek bozulmas n stemektedir say l Hakimler ve Savc lar Kanununun 82. maddesinin 1. f kras nda; hakim ve savc lar n görevden do an ve görev s ras nda fllenen suçlar, s fat ve görevleri gere ine uymayan tutum ve davran fllar nedeniyle, haklar nda nceleme ve soruflturma yap lmas n n Adalet Bakanl fn n iznine ba l oldu u, 87. maddesinde; hakim ve savc lar hakk nda tamamlanan soruflturma evrak n n Bakanl k Ceza flleri Genel Müdürlü üne gönderilece i, bu Genel Müdürlük taraf ndan yap lacak nceleme sonucunda düzenlenecek düflünce yaz s üzerine kovuflturma yap lmas na veya disiplin cezas uygulanmas na gerek olup olmad n n Bakanl kça takdir edilerek evrak n ilgili mercilere gönderilece i veya ifllemden kald - r laca hükme ba lanm fl, Kanunun 89. maddesinde; hakim ve savc lar hakk nda görevden do an veya görev s ras nda flledikleri suçlar nedeniyle kovuflturma yap lmas gerekli görüldü ü takdirde evrak, Adalet Bakanl nca lgilinin yarg çevresinde bulundu u a r ceza mahkemesine en yak n a r ceza mahkemesi Cumhuriyet Savc l na; Adalet Bakanl merkez kuruluflunda görevli hakim ve savc lar hakk ndaki evrak ise Ankara Cumhuriyet Savc l na gönderilir. Cumhuriyet savc s befl gün çinde iddianamesini düzenleyerek evrak soruflturman n aç lmas na veya son soruflturman n aç lmas na yer olmad - na karar verilmek üzere a r ceza mahkemesine verir... hükmüne yer verilmifltir. Belirtilen yasal düzenleme ile hakim ve savc lar n görevleri s ras nda iflledikleri suçlardan dolay, haklar nda kovuflturma ve soruflturma yap - labilmesi Adalet Bakanl n n iznine ba l k l nm flt r. An lan bakanl kça bu iznin verilmemesi halinde, hakim ve savc lar hakk nda herhangi bir soruflturma veya kovuflturma yap lamamaktad r.

6 2796 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 80 Say : 6 Y l 2006 Adalet Bakanl nca izin verilmesi durumunda ilgili hakim ve savc - lar hakk nda soruflturma ve kovuflturma yap labilmekte ve bakanl kça kovuflturma aç lmas gerekil görülürse 2802 Say l Kanunun 89. maddesi uyar nca ilgililer hakk nda do rudan ceza davas aç lmaktad r. zin verilmemesi durumunda ise lgililer hakk nda soruflturma ve kovuflturma yap lamamakta, yetkili kurul veya merciler taraf ndan disiplin cezas verilmesi ya da ceza yarg lamas n ilgilendiren bir konuda kovuflturma ve kamu davas aç lmas yolu tamamen kapat lmaktad r. Hakimler ve savc lar hakk ndaki ihbar ve flikayetler yaln zca ceza yarg lamas n gerektiren bir suç at l m na yönelik olmay p, disiplin hlaline veya idari bir önemle sonuçlanabilecek hallere de iliflkin olabilece inden ve bu farkl sonuçlar ancak yap lacak bir inceleme ve soruflturma sonucunda ortaya ç kabilece inden, hakim ve savc lar hakk nda verilecek inceleme veya soruflturma zninin yaln zca ceza yarg lamas na iliflkin oldu- unun kabulüne olanak bulunmamaktad r. Anayasan n Hak Arama Hürriyeti bafll kl 36. maddesinde; herkesin meflru vas ta ve yollardan yararlanmak suretiyle yarg mercileri önünde davac ve daval kimli iyle sav ve savunma hakk na sahip oldu u belirtilmifl, 125. maddesinde; darenin her türlü eylem ve ifllemlerine karfl yarg yolunun aç k oldu u hükmüne yer verilmifltir. Anayasan n 36. maddesinde yer verilen sav ve savunma hakk birbirini tamamlayan ve birbirinden ayr lmas olanaks z niteli iyle hak arama özgürlü ünün temelini oluflturur. Önemi nedeniyle hak arama özgürlü ü yaln z toplumsal bar fl güçlendiren dayanaklardan biri de il, ayn zamanda bireyin adaleti bulma, hakk olan elde etme, haks zl önleme u rafl n n da arac d r. Ça dafl bir hukuk düzeninde bu hakk n kullan lmas, yerine getirilmesi olabildi ince kolaylaflt r lmal, olumlu ya da olumsuz sonuç almay geciktiren, güçlefltiren engeller kald r lmal d r. Anayasan n yukar da yer verilen hükümleri, hukuk devletinin vazgeçilmez ilkelerinden olan ve uluslararas hukuk kurallar ile ülkemizin taraf oldu u uluslararas sözleflmelerde güvence alt na al nan hak arama özgürlü ü, adil yarg lanma hakk ve mahkemeye baflvuru hakk ilkeleri ile do rudan ilgili olup; Anayasada bu hükümlere yer verilerek an lan temel haklara anayasal bir de er yüklenmifltir. Buna göre tarafs zl ve ba ms zl ndan kuflku duyulmayacak flekilde oluflturulmufl bir mahkemeye baflvuru olana n n tan nmad bir idari rejimin aç k yarg lanma ilkesine uygun bir mahkemeye baflvuru olana n n tan nmad bir idari rejimin aç k yarg lanma ilkesine uygun olmayaca kuflkusuzdur Di er taraftan 2577 say l dari Yarg lama Usulü Kanununun 2. maddesinde, idari ifllemlere karfl yetki, flekil, neden, konu ve amaç yönlerinden biri ile hukuka ayk r olduklar ndan dolay iptalleri için menfa-

7 Dan fltay Kararlar 2797 atleri ihlal edilenler taraf ndan aç lan iptal davalar idari dava türleri aras nda say lm flt r. dari ifllem, dari makamlar n kamu gücü ve kudreti ile hareket ederek, kamu hukuku alan nda yapt tek yanl ve kesin, do rudan uygulanabilir ifllemdir. dari fllemin en belirgin özelli i, ilgilinin iste ine ba l olmaks z n, idarenin tek yanl radesi ile ilgilinin hukuksal durumuna etki yapabilmesfdir. darenin, kiflilerle olan iliflkilerinde sahip oldu u kamu gücü ve kudretini yan na alarak hareket etme üstünlük ve ayr cal karfl s nda; kiflilerin sahip oldu u tek güvence etkin bir yarg sal denetimin varl d r. Davac n n flikayeti üzerine baz yarg mensuplar hakk nda yap lan inceleme sonucunda ifllem yap lmas na gerek görülmedi ine iliflkin olarak kurulan ifllemin; daval idarece kamu gücü kullan larak takdir yetkisi içinde kurulmas ve hukuksal sonuç do urmas nedeniyle tüm unsurlar ile idari ifllem oldu una, incelenebilece i baflka bir idari birim veya yarg mercii kalmad na ve bu nitelikte bir iflleme yarg yolunu kapayan bir yasa hükmü bulunmad na göre, Anayasan n 36. maddesinde öngörülen hak arama özgürlü ü ve 125. maddesinde öngörülen idarenin her türlü eylem ve ifllemlerine karfl yarg yolunun aç k oldu u ilkeleri uyar nca davaya konu edilebilece i tabiidir. Takdir yetkisi kullan larak kurulan bakanl k flleminin, yarg yolu kapat lmam fl tüm idari ifllemler gibi, aç lan bir dava sonucunda amaç yönü ile hukuka uygunlu unun denetlenebilmeslnin Anayasa ve 2577 Say l Yasa gere i oldu u, sözü edilen denetimin ise ancak idari yarg yerlerince yap laca aç kt r. Bu bak mdan, davac n n flikayeti üzerine ilgili yarg mensuplar hakk nda soruflturma izni verilmemesine iliflkin dari iflleme karfl aç lan davada, iflin esas na girilerek bir karar verilmesi gerekirken, sözü edilen fllemin dari davaya konu olamayaca gerekçesiyle davan n reddi yolunda verilen dare Mahkemesi Karar nda hukuka uyarl k bulunmamaktad r. Aç klanan nedenlerle, davac n n temyiz isteminin kabulüyle, Ankara 5. d. Mahkemesince verilen günlü, E: 2005/25, K:2005/114 say l karar n 2577 say l dari Yarg lama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1/b f kras uyar nca bozulmas na, ayn maddenin 3622 say l Kanunla de iflik 3. f kras gere ince ve yukar da belirtilen hususlar gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyan n ad geçen Mahkemeye gönderilmesine, tarihinde oyçoklu u ile karar verildi. KARfiI OY Ceza soruflturmas n n bafllang c n oluflturan soruflturma izni ; Türk Ceza Kanunu na göre suç teflkil eden bir eylemin ifllendi ine iliflkin iddian n soruflturulmas ya da soruflturulmamas sonucunu do uran bir ifllemdir. Bir suç isnad - n n söz konusu oldu u durumda iddialar n soruflturmaya konu edilmesi ya da

8 2798 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 80 Say : 6 Y l 2006 edilmemesi, ceza yargrlamas na yönelik bir takdirin kullan lmas d r. Yetkili makam takdirini kullan rken isnad n niteli ini, faaliyetin yürütülmesinden kaynaklanan eylemin suç teflkil edip etmedi ini, kan tlar n mevcudiyetini ve hukuken geçerlili ini göz önünde bulundurur. Bu noktada, yetkili makam n konuya iliflkin takdirinin idari görev kapsam nda de erlendirilmesi mümkün görülemez. Soruflturma izni verilmemesine iliflkin ifllemin iptal davas na konu edilmesi gerekti i yolundaki görüflün alt nda, konusu suç teflkil eden bir eylemin cezas z kalaca endiflesi yatmaktad r. Oysa, suç teflkil eden eylemin dava zaman afl m süresi içinde yeni delillerle soruflturmaya konu edilmesine yasal engel bulunmad gibi; soruflturma izni vermeyen amir hakk nda suç duyurusunda bulunulmas ve hatta tazminat davas aç lmas da mümkündür. Soruflturma aç lmas na veya aç lmamas na karar vermek usul kanunlar nda yer alan hususlardand r. Adli düzenin sa lanmas na yönelik ifllem özelli i tafl yan ve ceza yarg lamas n n bir parças olarak nitelendirilen bu ifllemlere karfl dari Yarg da dava aç lmas mümkün de ildir. Öte yandan, soruflturma izni verilmemesine iliflkin ifllemin yarg sal denetime konu edilmesi, idari yarg lama süreci içinde baz problemlere de neden olabilir. Mahkemece verilen iptal karar n n temyizen incelenmesi aflamas nda bozulmas ya da sonraki yarg sürecinde farkl bir sonuca ulafl lmas halinde, Mahkeme karar üzerine bafllat lan soruflturman n veya soruflturma sonucu aç lan kamu davas n n sona erdirilmesi olanaks zd r. Bir baflka ifade ile ceza yarg lamas n n görev alan na giren sürecin idari yarg karan ile durdurulmas ve geri çekilmesi söz konusu olamaz. Ceza yarg lamas sadece ma durun de il muhbirin suç duyurusu üzerine de bafllat labilmektedir. Özellikle muhbirler yönünden ortada menfaat ihlali söz konusu olmad ndan soruflturma izni verilmemesi halinde muhbirler taraf ndan dari Yarg lama Usulü Kanunu uyar nca iptal davas açma olana da bulunmamaktad r. Di er taraftan, suç isnat edilen kifli hakk nda dava zamanafl m süresi içinde her zaman ceza davas aç lmas mümkün iken, soruflturma izni verilmemesine iliflkin ifllemin idari yarg denetimine tabi tutulmas halinde, bu iflleme karfl 60 gün içinde dava aç lmas mümkün olacakt r. Bu noktada, 2577 say l dari Yarg lama Usulü Yasas n n 10 uncu maddesi çerçevesinde yetkili amire soruflturma izni verilmesi konusunda her zaman baflvuruda bulunulabilece i ileri sürülebilirse de ceza yar lama sisteminde belirli suçlara karfl belirli süre içinde dava aç labilece i dikkate al nd nda an lan 10. madde kapsam nda yeni elde edilen kan tlarla her zaman dava aç lmayaca n n da kabulü gerekir Sonuç itibariyle, soruflturma izni verilmemesi tamamen ceza yarg lamas na iliflkin bir konudur. Kanun koyucunun özel usul kurallar ile düzenledi i bu alanda idari yarg lama usulü kurallar uygulanarak, soruflturma süreci bafllatriamaz. Aç klanan nedenlerle yarg karar n n haz rl niteli indeki ifllem özellli i tafl yan bu ifllemin iptali istemiyle aç lan davan n esas na girilerek iptal davas biçiminde görülüp çözümlenmesinin mümkün olmad, Mahkemece verilen karar n onanmas gerekti i görüflü ile karara karfl y m. Üye Esen EROL

YARGITAY 14. HUKUK DA RES

YARGITAY 14. HUKUK DA RES YARGITAY 14. HUKUK DA RES 408 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2007/9988 K: 2007/10710 T: 25.09.2007 TAPU TAHS S BELGES N N N TEL MÜLK YET HUKUKU Özet: Bir mülkiyet

Detaylı

YARGITAY 6. HUKUK DA RES

YARGITAY 6. HUKUK DA RES YARGITAY 6. HUKUK DA RES 354 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 6. HUKUK DA RES E: 2007/7994 K: 2007/9777 T: 24.09.2007 CRA TAK B NE VEK L TARAFINDAN YAPILAN T RAZ SONUCU C- RA MAHKEMES

Detaylı

YARGITAY 7. HUKUK DA RES

YARGITAY 7. HUKUK DA RES YARGITAY 7. HUKUK DA RES 2260 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 7. HUKUK DA RES E: 2006/1028 K: 2006/1293 T: 24.04.2006 T CARET HUKUKU T CAR DAVA KAVRAMI HAKSIZ EYLEMDEN DO AN DAVA

Detaylı

YARGITAY 15. HUKUK DA RES

YARGITAY 15. HUKUK DA RES YARGITAY 15. HUKUK DA RES YARGITAY 15. HUKUK DA RES E: 2005/6631 K: 2007/710 T: 08.02.2007 MARA AYKIRI NfiAAT ECR M S L UYGULAMASI Ö z e t : mara ayk r olarak yap lan ve y k lmas gereken tafl nmaz n ekonomik

Detaylı

YARGITAY 18. HUKUK DA RES

YARGITAY 18. HUKUK DA RES YARGITAY 18. HUKUK DA RES 2792 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 18. HUKUK DA RES E: 2007/6261 K: 2007/6898 T: 12.07.2007 KAT MÜLK YET HUKUKU ORTAK YERLER KAT MAL KLER N N VE YÖNET

Detaylı

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S Av. MEHMET BAYRAKTAR* I- G R fi 2003, 2004 ve 2005 Mali Y l Bütçe Kanunlar ile; 3095 say l Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 432 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2007/2009 K: 2007/5577 T: 31.05.2007 HUKUK YARAR KOfiULU SIRA CETVEL SIRA CETVEL NE T RAZ TEDB

Detaylı

YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI

YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI YARGITAY 8. CEZA DA RES E: 2007/4584 K: 2007/4112 T: 24.05.2007 SEÇENEKL ADL PARA CEZASI CEZALARIN NFAZ REJ M CEZANIN N TEL K DE fit RMES (TCK m 50/1-a, 52 CGT K m 106/3)

Detaylı

YARGITAY 2. HUKUK DA RES

YARGITAY 2. HUKUK DA RES YARGITAY 2. HUKUK DA RES 2674 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 2. HUKUK DA RES E: 2005/20742 K: 2006/5715 T: 18.04.2006 M RASÇILIK SIFATI M RASIN NT KAL ZAMAN YÖNÜNDEN UYGULANACAK

Detaylı

YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2004/5475 K: 2004/9296 T: 30.12.2004 SATIfi VAAD SÖZLEfiMES N N GERÇEKLEfiME OLANA I MAR PLANLARI (3194 SK. m. 18/son) YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI Özet: Bir tafl nmazda

Detaylı

T.C. ANKARA 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/1810 KARAR NO : 2012/280

T.C. ANKARA 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/1810 KARAR NO : 2012/280 DAVACI: ULUSAL KANAL İLETİŞİM HİZ. SAN.. VE TİC. A.Ş. VEKİLİ : Av. MEHMET NURİ AYTEKİN, İstiklal Cad. No:73-75 Sekban İş Merk. K:3 D:6 Beyoğlu/İSTANBUL DAVALI: RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU- VEKİLİ: Av.

Detaylı

: Lafarge Beton A.Ş. : Av. Gamze Çiğdemtekin Piyade Sokak Portakalçiçeği Apt. C Blok No:18 K:3 -Çankaya/ANKARA Karşı Taraf (Davalı)

: Lafarge Beton A.Ş. : Av. Gamze Çiğdemtekin Piyade Sokak Portakalçiçeği Apt. C Blok No:18 K:3 -Çankaya/ANKARA Karşı Taraf (Davalı) Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) Vekili : Lafarge Beton A.Ş. : Av. Gamze Çiğdemtekin Piyade Sokak Portakalçiçeği Apt. C Blok No:18 K:3 -Çankaya/ANKARA Karşı Taraf (Davalı) : Rekabet Kurumu Bilkent Plaza

Detaylı

YARGITAY 1. HUKUK DA RES

YARGITAY 1. HUKUK DA RES YARGITAY 1. HUKUK DA RES YARGITAY 1. HUKUK DA RES E: 2007/9740 K: 2007/11187 T: 21.11.2007 DAVADAN FERAGAT KES N HÜKÜM DAVANIN HER AfiAMASINDA FERAGAT ED LEB LECE KURALI* Özet: Feragat kesin hükmün sonucunu

Detaylı

Yarg Kararlar. ÇÖZÜM Say : T.C. DANIfiTAY 9. DA RE E. 2006/3921 K. 2008/230 T

Yarg Kararlar. ÇÖZÜM Say : T.C. DANIfiTAY 9. DA RE E. 2006/3921 K. 2008/230 T Yarg Kararlar T.C. DANIfiTAY 9. DA RE E. 2006/3921 K. 2008/230 T. 17.1.2008 ÖZET : ncelemeye sevk edilen, ancak hakk nda henüz düzenlenmifl bir inceleme raporu bulunmayan flirketin, KOD 5 listesinde bulundu

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 12. HUKUK DA RES KARARLARI E: 2005/9889 K: 2005/12847 T: 14.06.2005 KAMB YO TAK B NDE UYGULANACAK FA Z ORANLARI Özet: Takipten önce, alacakl n n yapt faiz hesab na borçlu itiraz etmemiflse; o faiz oran geçerlidir. Takipten sonras

Detaylı

YARGITAY 20. HUKUK DA RES

YARGITAY 20. HUKUK DA RES YARGITAY 20. HUKUK DA RES 2386 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 20. HUKUK DA RES E: 2006/7421 K: 2006/10706 T: 17.07.2006 TÜKET C HUKUKU TÜKET C HAKLARINA L fik N DAVALAR HER K

Detaylı

YARGITAY 6. CEZA DA RES KARARLARI

YARGITAY 6. CEZA DA RES KARARLARI YARGITAY 6. CEZA DA RES KARARI E: 2003/19318 K: 2004/5509 T: 5.5.2004 SAHTE BELGELERLE TRAF E TESC L SAHTE RUHSAT VE PLAKA ALINMASI EYLEM NDE TRAF K MÜfiAV RL N N SORUMLULU U Z NC RLEME SAHTEC L K SUÇLARI

Detaylı

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler. BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler. BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009 Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009 Bireysel Emeklilik Sistemi nden ç k flta uygulanan vergi kesintisi ile ilgili

Detaylı

YARGITAY 17. HUKUK DA RES

YARGITAY 17. HUKUK DA RES YARGITAY 17. HUKUK DA RES E: 2006/4384 K: 2006/7879 T: 16.10.2006 HAKSIZ F LDEN DO AN SORUMLULU UN KAPSAMI HASARIN TESP T N N ÖZEL KURUM VE B L RK fi YE YAPTIRILMASI DURUMUNDA YARGILAMA G DERLER Özet:

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu. Esas No:2005/374 Karar No:2007/103

T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu. Esas No:2005/374 Karar No:2007/103 T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu Esas No:2005/374 Karar No:2007/103 Özeti : Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurulların; öncelikle, ilgililerin geçmiş hizmetleri ile sicil durumlarına

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 2380 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2005/10187 K: 2005/12550 T: 15.12.2005 CRA HUKUKU FLASIN ERTELENMES FLASIN ERTELENMES NDE TEMY

Detaylı

Yarg Kararlar. ÇÖZÜM Say : T.C. D A N I fi T A Y Vergi Dava Daireleri Kurulu Esas No : 2007/12 Karar No: 2007/220

Yarg Kararlar. ÇÖZÜM Say : T.C. D A N I fi T A Y Vergi Dava Daireleri Kurulu Esas No : 2007/12 Karar No: 2007/220 Yarg Kararlar T.C. D A N I fi T A Y Vergi Dava Daireleri Kurulu Esas No : 2007/12 Karar No: 2007/220 Özeti : Yasal defter ve belgelerini incelemeye ibraz edemeyen yükümlünün, katma de er vergisi indirimleri

Detaylı

YARGITAY 13. HUKUK DA RES

YARGITAY 13. HUKUK DA RES YARGITAY 13. HUKUK DA RES E: 2006/4967 K: 2006/7878 T: 15.05.2006 HAKSIZ AZ L AZ L TAR H NDE GEÇERL OLAN ÜCRET TAR FES ÜZER NDEN HESAPLAMA YAPILACA I (Avukatl k K. m. 164/4) Özet: Haks z olarak azledildi

Detaylı

YARGITAY 7. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 7. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 7. HUKUK DA RES E: 2003/2233 K: 2003/2670 T: 29.9.2003 ORTAKLI IN G DER LMES DAVASI TAfiINMAZ ÜZER NDE B NA BULUNMASI A D YET N TESP T DAVASI (3561 SK. m. 13/j) YARGITAY 7. HUKUK DA RES KARARLARI

Detaylı

CMK 135 inci maddesindeki amir hükme rağmen, Mahkemenizce, sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespitine karar verildiği görülmüştür.

CMK 135 inci maddesindeki amir hükme rağmen, Mahkemenizce, sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespitine karar verildiği görülmüştür. Mahkememizin yukarıda esas sayısı yazılı dava dosyasının yapılan yargılaması sırasında 06.05.2014 günlü oturum ara kararı uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ndan sanık... kullandığı... nolu,

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES mral DURAN* I- G R fi Anayasa Mahkemesi taraf ndan verilen bir Karar ile 5479 say l Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklar n n Tahsil

Detaylı

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul,

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul, Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas BFS - 2010/03 stanbul, 26.04.2010 Anayasa Mahkemesi, 15.10.2009 tarih ve 2006/95 Esas, 2009/144

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DA RES

YARGITAY 12. HUKUK DA RES YARGITAY 12. HUKUK DA RES YARGITAY 12. HUKUK DA RES E: 2008/2115 K: 2008/4731 T: 11.03.2008 FA Z HUKUKU YASAL FA Z REESKONT FA Z KAVRAMININ KALDIRILMIfi OLDU U (3095 SK m. 1) Özet: 3095 Say l Yasan n 1.

Detaylı

YARGITAY 14. HUKUK DA RES

YARGITAY 14. HUKUK DA RES YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2006/7776 K: 2006/10511 T: 05.10.2006 fiarta BA LI SÖZLEfiME HÂSILAT K RASI SÖZLEfiMEN N FASINDA MKÂNSIZLIK OBJEKT F VE SÜBJEKT F MKANSIZLIK TARAF KUSURU HAKSIZ FES H K RACININ

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES

GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES BOZMADAN ÖNCEK KARAR GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES E: 2004/798 K: 2004/819 T: 05.10.2004 fiikayet eden vekili: Silivri Asliye Hukuk Mahkemesi nin 2003/560 esas say l 20.02.2004 günlü ara karar gere

Detaylı

ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI. Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti

ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI. Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2014/3745 Karar No : 2014/3772 ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti Özeti :

Detaylı

14 May s 2014 Çar amba Günü Saat 09.30 da Yap lan Mahkeme Toplant nda Görü ülen Dosyalar ve Sonuçlar (*)

14 May s 2014 Çar amba Günü Saat 09.30 da Yap lan Mahkeme Toplant nda Görü ülen Dosyalar ve Sonuçlar (*) ra Esas Say No 1 2014/77 Kayseri 2. Sulh 2 2014/78 Karadeniz Ere li 2. Asliye Hukuk 3 2014/79 Bursa 3. cra 4 2014/80 3. 5 2014/81 kkale 1. Asliye 6 2014/82 Dan tay 5. Daire 7 2014/83 Ankara 9. 8 2014/84

Detaylı

Mahkemece, davalı işçinin eylemli çalışması bulunmadığı gerekçe gösterilerek istek hüküm altına alınmıştır.

Mahkemece, davalı işçinin eylemli çalışması bulunmadığı gerekçe gösterilerek istek hüküm altına alınmıştır. Mahkemece, davalı işçinin eylemli çalışması bulunmadığı gerekçe gösterilerek istek hüküm altına alınmıştır. Karar davalı vekilince temyiz edilmiştir. Dosya içeriğindeki maddi bulgulara göre; taraflar arasında

Detaylı

YARGITAY 6. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 6. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 6. HUKUK DA RES E: 2006/2112 K: 2006/3863 T: 19.04.2005 PAYLI TAfiINMAZ F L TAKS M ÖNALIM HAKKI DÜRÜSTLÜK KURALI EYLEML PAYLAfiMA (TMK. m. 2) Özet: Önal m davas na konu olan pay n iliflkin bulundu

Detaylı

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 )

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) Kadir ÖZDEM R* 1-G R fi 3628 say l Mal Bildiriminde Bulunulmas, Rüflvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun, Mal Bildiriminde Bulunacaklar bafll

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE CEZA MUHAKEMELER KANUNU NUN ARAMAYA L fik N HÜKÜMLER N N DURUMU. K l c n yapamad n adalet yapar. KANUN SULTAN SÜLEYMAN

ARAMALI VERG NCELEMES NDE CEZA MUHAKEMELER KANUNU NUN ARAMAYA L fik N HÜKÜMLER N N DURUMU. K l c n yapamad n adalet yapar. KANUN SULTAN SÜLEYMAN ARAMALI VERG NCELEMES NDE CEZA MUHAKEMELER KANUNU NUN ARAMAYA L fik N HÜKÜMLER N N DURUMU K l c n yapamad n adalet yapar. KANUN SULTAN SÜLEYMAN 80 ARAMALI VERG NCELEMES NDE CEZA MUHAKEMELER KANUNU NUN

Detaylı

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER:

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER: YASAL TEMERRÜT FA Z ORHAN YILMAZ (*) A- G R fi: Bilindi i üzere, gerek yasal kapital faizi ve gerekse yasal temerrüt faizi yönünden uygulanmas gereken hükümler, 19.12.1984 gün ve 18610 say l Resmi Gazete

Detaylı

YARGITAY 8. HUKUK DA RES

YARGITAY 8. HUKUK DA RES YARGITAY 8. HUKUK DA RES YARGITAY 8. HUKUK DA RES E: 2004/8393 K: 2005/1976 T: 15.3.2005 KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜ ÜNE VE VAKFA A T TAfiINMAZ KAZANDIRICI ZAMANAfiIMI VAKIFTA TAV Z BEDEL MUTASARRIFINA

Detaylı

Avrupa Adelet Divanı

Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adalet Divanı Çev: Alpay HEKİMLER * Karar Tarihi : 22.11.2012 Sayısı : C-385/12 Kısmi süreli çalışan işçilerin diğer işçilere oranla daha uzun süreli emeklilik sigortasına prim

Detaylı

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER Bülent SEZG N* 1-G R fi Katma de er vergisinde vergilendirme dönemi, 3065 Say l Katma De- er Vergisi Kanununun 39 uncu maddesinin 1

Detaylı

YARGITAY ONB R NC CEZA DA RES KARARLARI

YARGITAY ONB R NC CEZA DA RES KARARLARI YARGITAY ONB R NC CEZA DA RES KARARLARI Ceza Dairesi Kararlar 1709 TC YARGITAY ONB R NC CEZA DA RES E: 2006/8061 K: 2007/6413 T: 08.10.2007 RESM EVRAKTA SAHTEC L K HAK YOKSUNLU U LEHE HÜKÜM Özet: Yap lan

Detaylı

AVRUPA NSAN HAKLARI MAHKEMES K NC DA RE

AVRUPA NSAN HAKLARI MAHKEMES K NC DA RE A HM KARARLARI AVRUPA NSAN HAKLARI MAHKEMES K NC DA RE TÜRK YE YE KARfiI TÜKET C B L NC N GEL fit RME DERNE DAVASI Dilekçe No: 38891/03 KARAR Strazburg 27 fiubat 2007 Türkiye ye karfl Tüketici Bilincini

Detaylı

dan flman teslim ald evraklar inceledikten sonra nsan Kaynaklar Müdürlü ü/birimine gönderir.

dan flman teslim ald evraklar inceledikten sonra nsan Kaynaklar Müdürlü ü/birimine gönderir. TÜB TAK BAfiKANLIK, MERKEZ VE ENST TÜLERDE ÇALIfiIRKEN YÜKSEK L SANS VE DOKTORA Ö REN M YAPANLARA UYGULANACAK ESASLAR (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Esaslar n amac ; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araflt

Detaylı

YARGITAY 11. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 11. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 11. HUKUK DA RES E: 2003/13571 K: 2004/8341 T: 16.09.2004 KAMU ALACA ININ TAHS L NDE ZLENECEK YÖNTEM (6183 SK m. 1, 54) Özet: Kamu alaca n n tahsili konusunda özel takip olana bulunuyor ise, genel

Detaylı

G ümrük Müsteflarl Gümrükler Genel Müdürlü ünün yay mlam fl oldu-

G ümrük Müsteflarl Gümrükler Genel Müdürlü ünün yay mlam fl oldu- mali ÇÖZÜM 147 SERBEST BÖLGELERE SERBEST BÖLGE filem FORMU DÜZENLENMEK SURET YLE TÜKET M VE KULLANIM AMAÇLI OLARAK GÖNDER LEN MALLARLA LG L HRACAT ST SNASI UYGULAMASI Burak Ali Han TEC M* G R fi G ümrük

Detaylı

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U Cengiz SAZAK* 1.G R fi Bilindi i üzere Katma De er Vergisi harcamalar üzerinden al n r ve nihai yüklenicisi, (di er bir

Detaylı

YARGITAY 15. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 15. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 15. HUKUK DA RES E: 2005/1273 K: 2005/6735 T: 20.12.2004 TASARRUFUN PTAL BA IfiLAMA N TEL NDE filem ( K m. 278/2, 283/2) Özet: K nun 278/2. maddesi uyar nca, akdin yap ld s rada, kendi verdi i

Detaylı

YARGITAY 8. HUKUK DA RES

YARGITAY 8. HUKUK DA RES YARGITAY 8. HUKUK DA RES 2708 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 8. HUKUK DA RES E: 2007/3466 K: 2007/3916 T: 21.06.2007 MAR HUKUKU TAfiINMAZ PAYININ SATILMASI MAR UYGULAMASI KOfiULU

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren YARGITAY KARARI: T.C. YARGITAY 9.Hukuk Dairesi

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren YARGITAY KARARI: T.C. YARGITAY 9.Hukuk Dairesi yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2005/1049 KARAR NO: 2005/31960 KARAR TAR H : 03.10.2005 KARAR ÖZET : BAK YE ÜCRET ALACA INDAN MAHSUP YAPILMASI Davac, dava konusu dönemde

Detaylı

DANIfiTAY DAVA DA RELER N N VE DAR DA REN N GÖREV PAYLAfiIMI

DANIfiTAY DAVA DA RELER N N VE DAR DA REN N GÖREV PAYLAfiIMI DANIfiTAY DAVA DA RELER N N VE DAR DA REN N GÖREV PAYLAfiIMI 245 Dan fltay Dava Dairelerinin ve dari Dairenin Görev Paylafl m DANIfiTAY DAVA DA RELER N N VE DAR DA REN N GÖREV PAYLAfiIMI Aç klama : Dan

Detaylı

TARH YAT ÖNCES VE SONRASI UZLAfiMALARDAK USUL VE ESAS FARKLILIKLARININ YASAL AÇIDAN DE ERLEND R LMES

TARH YAT ÖNCES VE SONRASI UZLAfiMALARDAK USUL VE ESAS FARKLILIKLARININ YASAL AÇIDAN DE ERLEND R LMES TARH YAT ÖNCES VE SONRASI UZLAfiMALARDAK USUL VE ESAS FARKLILIKLARININ YASAL AÇIDAN DE ERLEND R LMES Mustafa DÜNDAR Gelirler Bafl Kontrolörü I- UZLAfiMA 205 say l Kanun ile Vergi Usul Kanunu nun 376 nc

Detaylı

9. Uluslararas Ceza Hukuku Kongresi (Lahey, 23-30 A ustos 1964)

9. Uluslararas Ceza Hukuku Kongresi (Lahey, 23-30 A ustos 1964) 9. Uluslararas Ceza Hukuku Kongresi (Lahey, 23-30 A ustos 1964) Çeviren Av. Aysun Dalk l ç * Konular: 1. Tekerrür ve birden fazla suç ifllenmesi d fl ndaki a rlat c nedenler 2. Aileye ve cinsel dokunulmazl

Detaylı

4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na,

4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na, mali ÇÖZÜM 145 fi-kur A VER LMES GEREKL BELGELER VE UYGULANACAK DAR PARA CEZALARI Resul KURT* I- G R fi 4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na, gelifltirilmesine,

Detaylı

Temyiz Eden : Malmüdürlü ü Karfl Taraf :...Limited fiirketi

Temyiz Eden : Malmüdürlü ü Karfl Taraf :...Limited fiirketi YARGI KARARLARI 148 YARGI KARARLARI 1. Temyiz Eden : Malmüdürlü ü Karfl Taraf :...Limited fiirketi stemin Özeti : Sebze ve meyve komisyonculu u yapan yükümlü ad na vergi inceleme raporuna dayan larak 1996/Mart...Temmuz

Detaylı

VERG YARGISI MEVZUATI

VERG YARGISI MEVZUATI SMMMO MEVZUAT SER S 4 VERG YARGISI MEVZUATI Dr. A. Bumin DO RUSÖZ Marmara Üniversitesi Mali Hukuk Ö retim Üyesi stanbul, 2006 SUNUfi Bask ve Cilt MART MATBAACILIK SANATLARI T C. VE SAN. LTD. fit. Mart

Detaylı

DANIfiTAY 10. HUKUK DA RES

DANIfiTAY 10. HUKUK DA RES DANIfiTAY 10. HUKUK DA RES DANIfiTAY ONUNCU DA RE E: 2005/6392 K: 2007/948 T: 13.03.2007 ADL VE ÖNLEME ARAMALARI YÖNETMEL ARAMADA LG L N N RIZASI ÜST ARAMASINDA YÖNTEM (5271 S. CMK, 2559 SK) Özet:Adli

Detaylı

HUKUK YARGISINDA TEMY Z SÜRES

HUKUK YARGISINDA TEMY Z SÜRES HUKUK YARGISINDA TEMY Z SÜRES Doç. Dr. SEY THAN DEL DUMAN (*) I- Genel Bilgiler Bu çal flmada, temyiz süresi, hukuk yarg lamas bak m ndan ve bununla s n rl olarak ele al n p incelenecektir. Temyiz süresini

Detaylı

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mali ÇÖZÜM 133 ALACA IN TEML K HAL NDE VE AYNI ÖDEMELERDE TEVS K ZORUNLULU U Memifl KÜRK* I-G R fi: T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mücadele amac yla getirilen uygulamalardan

Detaylı

YARGITAY 13. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 13. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 13. HUKUK DA RES E: 2002/12143 K: 2003/1022 T: 03.02.2003 TELLALLIK SÖZLEfiMES NDEN CAYAN ALICININ YÜKÜMLÜLÜ Ü (BK m. 161/son) Özet: Tellall k sözleflmesinden cay lmas halinde vazgeçen al c n

Detaylı

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle bu ifllemlerin üzerinden al nan dolayl vergiler farkl l k arz etmektedir. 13.07.1956 tarih 6802 say l Gider Vergileri Kanunu

Detaylı

DANIfiTAY ÜÇÜNCÜ DA RE BAfiKANLI I

DANIfiTAY ÜÇÜNCÜ DA RE BAfiKANLI I mali ÇÖZÜM 253 Yargı Kararları Esas No : 2007/4952 Karar No : 2008/1270 DANIfiTAY ÜÇÜNCÜ DA RE BAfiKANLI I Kanun Yarar na Temyiz Eden: DANIfiTAY BAfiSAVCISI Davac :... Vekili:... Karfl Taraf:...Vergi Dairesi

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K KURUMU ALACAKLARINA L fik N HT YAT HAC Z VE HT YAT TAHAKKUK UYGULAMALARI

SOSYAL GÜVENL K KURUMU ALACAKLARINA L fik N HT YAT HAC Z VE HT YAT TAHAKKUK UYGULAMALARI SOSYAL GÜVENL K KURUMU ALACAKLARINA L fik N HT YAT HAC Z VE HT YAT TAHAKKUK UYGULAMALARI Mehmet BULUT* A. G R fi Sosyal güvenlik sistemine iliflkin reform niteli i tafl yan 5510 say l Kanunun 88. maddesinin

Detaylı

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R?

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? HAKEMS Z YAZILAR MAL PART T ME ÇALIfiMALARDA DENEME SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? I. Girifl: Erol GÜNER * Sürekli bir ifl sözleflmesi ile ifle giren iflçi, ifli, iflvereni ve iflyerindeki iflçileri tan

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1 Soru ve Cevap SORU 1 flyeri Kira sözleflmesini iki örnek olarak düzenledik, birini kirac di erini kiralayan ald.kirac olarak kira kontrat n n damga vergisini tahakkuk ettirmek için vergi dairesine gitti

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI. İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Dairesi

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI. İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Dairesi ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Esas Sayısı : 2012/11 Karar Sayısı : 2012/104 Karar Günü : 5.7.2012 R.G. Tarih-Sayı : 13.10.2012-28440 İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Dairesi İTİRAZIN

Detaylı

MADDE 28 E İLİŞKİN ÖRNEK DANIŞTAY KARARLARI

MADDE 28 E İLİŞKİN ÖRNEK DANIŞTAY KARARLARI MADDE 28 E İLİŞKİN ÖRNEK DANIŞTAY KARARLARI DANIŞTAY 6. DAİRE E. 2009/3446, K. 2011/4308, T. 4.11.2011 YARGI KARARININ UYGULANMASI İSTEMİYLE İDAREYE YAPILAN BAŞVURUNUN ZIMNEN REDDİ ÜZERİNE DAVA AÇILABİLİR

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire

T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire Esas No : 2012/4237 Karar No : 2012/7610 Anahtar Kelimeler: Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamesi, Yatırım Teşvik Belgesi, Muafiyet Özeti: Yatırım teşvik mevzuatı koşullarına

Detaylı

İtiraz Eden (Davacı) : TMMOB Çevre Mühendisleri Odası : Av. Emre Baturay Altınok Üsküp Cad. (Çevre Sk.) No:22/7, Çankaya/Ankara

İtiraz Eden (Davacı) : TMMOB Çevre Mühendisleri Odası : Av. Emre Baturay Altınok Üsküp Cad. (Çevre Sk.) No:22/7, Çankaya/Ankara T.C. D A N I Ş T A Y İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU YD İtiraz No: 2010/868 İtiraz Eden (Davacı) : TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Vekili : Av. Emre Baturay Altınok Üsküp Cad. (Çevre Sk.) No:22/7, Çankaya/Ankara

Detaylı

BÖLGE DARE MAHKEMELER, DARE MAHKEMELER VE VERG MAHKEMELER N N KURULUfiU VE GÖREVLER HAKKINDA KANUN

BÖLGE DARE MAHKEMELER, DARE MAHKEMELER VE VERG MAHKEMELER N N KURULUfiU VE GÖREVLER HAKKINDA KANUN BÖLGE DARE MAHKEMELER, DARE MAHKEMELER VE VERG MAHKEMELER N N KURULUfiU VE GÖREVLER HAKKINDA KANUN 71 Bölge dare Mahkemeleri, dare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluflu ve Görevleri Hakk nda Kanun

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi 1.0 Girifl 1.1 Bir de erlemenin gözden geçirilmesi, tarafs z bir hüküm ile bir De erleme Uzman n n çal flmas n

Detaylı

YARGITAY 4. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 4. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 4. HUKUK DA RES E: 2004/3851 K: 2004/12047 T: 21.10.2004 VAROLMAYAN BORÇ Ç N CRA TAK B YAPILMASI K fi L K HAKLARINA SALDIRI MANEV G DER M Özet: Borcun tamam n n ödenmesine karfl n, borçluya ve

Detaylı

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev ürünlerin vergilendirilmelerine iliflkin aç klamalar n yap ld Maliye Bakanl Genel

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim

Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim vergisi. Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim Özet : Karara esas olarak alınan bir ilam hükmünün kesinleşen bir mahkeme kararıyla bozularak ortadan kalkması

Detaylı

Tüketici Hukuku Enstitüsü. I. Kentsel Dönüşüm Raporu

Tüketici Hukuku Enstitüsü. I. Kentsel Dönüşüm Raporu Tüketici Hukuku Enstitüsü I. Kentsel Dönüşüm Raporu 1 16.05.2012 tarihinde kabul edilerek 31.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren ve halk arasında kentsel dönüşüm kanunu olarak bilinen Afet Riski Altındaki

Detaylı

ÖZET: Hüküm uyuşmazlığının varlığı için öngörülen koşullar gerçekleşmediğinden,

ÖZET: Hüküm uyuşmazlığının varlığı için öngörülen koşullar gerçekleşmediğinden, T.C. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ HUKUK BÖLÜMÜ ESAS NO : 1996/29 KARAR NO : 1996/81 ÖZET: Hüküm uyuşmazlığının varlığı için öngörülen koşullar gerçekleşmediğinden, başvurunun 2247 sayılı Yasanın 1. ve 24. maddeleri

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren T.C. YARGITAY 9. HUKUK DA RES

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren T.C. YARGITAY 9. HUKUK DA RES yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2004/12959 KARAR NO: 2004/22023 KARAR TAR H : 05.10.2004 KARAR ÖZET : Gününde Ödenmeyen Ücretlere Faiz Uygulamas 4857 say l fl Kanununun

Detaylı

VERG NCELEMES SONRASINDA MÜKELLEF HAKLARI

VERG NCELEMES SONRASINDA MÜKELLEF HAKLARI VERG NCELEMES SONRASINDA MÜKELLEF HAKLARI nsan n en büyü ü, yüksek mevkide iken tevazu gösteren, güç sahibi iken ba fllayan ve kuvvetli oldu u zaman adaletle hareket edendir. Abdülmelik Bin Mervan 128

Detaylı

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri 2 DENET M TÜRLER 2.DENET M TÜRLER Denetim türleri de iflik ölçütler alt nda s n fland r labilmektedir. En yayg n s n fland rma, denetimi kimin yapt na ve denetim sonunda elde edilmek istenen faydaya (denetim

Detaylı

: Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA

: Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA Esas No : 1995/1983 Karar No: 1997/519 Temyiz İsteminde Bulunan :. : Türk Dişhekimleri Birliği : Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA İstemin Özeti : Dişhekimi olan davacıya, Türk Dişhekimleri

Detaylı

BÖLÜM III. BORSALARA KAYIT KAYIT S LME VE TESC L filemler

BÖLÜM III. BORSALARA KAYIT KAYIT S LME VE TESC L filemler BÖLÜM III BORSALARA KAYIT KAYIT S LME VE TESC L filemler 105 BORSALARA TESC L, KAYIT VE KAYIT S LME Bilindi i üzere 5590 say l Kanunun 37 inci maddesi, borsalara kay t mecburiyetinde olanlar, ayn Yasan

Detaylı

2 13 Say l Vergi Usul Kanunun 139.maddesine göre vergi incelemeleri,

2 13 Say l Vergi Usul Kanunun 139.maddesine göre vergi incelemeleri, VERG NCELEMELER NDE YER" SORUNU nceleme elemanlar n n, yukar da belirtilen istisnai durumlar söz konusu olmali ÇÖZÜM 163 Hakk YILDIRIM* I-GENEL B LG : 2 13 Say l Vergi Usul Kanunun 139.maddesine göre vergi

Detaylı

Ç al flanlar genel olarak; ba ml ve ba ms z çal flanlar olarak iki ana guruba

Ç al flanlar genel olarak; ba ml ve ba ms z çal flanlar olarak iki ana guruba m a l i Ç Ö Z Ü M 213! Tevfik BAYHAN* I- G R fi Ç al flanlar genel olarak; ba ml ve ba ms z çal flanlar olarak iki ana guruba ayr lmakta ve farkl hükümlere tabi olmaktad rlar. Ba ml çal flanlar, iflverenler

Detaylı

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme S GORTA KOM SYON G DER BELGES mali ÇÖZÜM 171 Memifl KÜRK* I-G R fi: F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme göstermifltir. Geliflmifl ekonomilerde lokomotif rol üstlenen

Detaylı

D A N I fi T A Y ONÜÇÜNCÜ DA RE

D A N I fi T A Y ONÜÇÜNCÜ DA RE DANIfiTAY KARARLARI D A N I fi T A Y ONÜÇÜNCÜ DA RE E: 2005/1658 K: 2005/5950 T: 14.12.2005 KIYI BANKACILI I OFF SHORE H ZMET KUSURU MEVDUAT GÜVENCES (2003/6668 say l BKK m. 3, 5021 S. K m.1, 4969 S.

Detaylı

PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S

PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S Neslihan ÇTEN NCE* I-G R fi Vergiyi do uran olay kavram, 213 say l Vergi Usul Kanunu nun Vergiyi Do uran Olay bafll kl 19. maddesinde tan mlanm flt r. Buna

Detaylı

Danıştay Tetkik Hakimi Yeniay Kaya nın Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ve mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. TÜRK MİLLETİ ADINA

Danıştay Tetkik Hakimi Yeniay Kaya nın Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ve mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. TÜRK MİLLETİ ADINA T.C. Sekizinci Daire Esas No : 1994 / 6599 Karar No : 1995 / 4209 Temyiz İsteminde Bulunan :.. :.. Karşı Taraf :Türk Dişhekimleri Birliği :Av. Tezcan Çakır-Meşrutiyet Cad. 3/15 06640 / ANKARA İstemin Özeti

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1:

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1: Soru ve Cevap SORU 1: Hisse devir sözleflmesinin noterde onaylanmas aflamas nda al nacak noter harc n n flirket sermayesinin tamam üzerinden mi yoksa sat n al - nan toplam hisse bedeli üzerinden mi tahsil

Detaylı

KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M?

KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M? KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M? Resul KURT* I. GENEL B LG LER flçi ve iflveren aras nda önemli sorunlara yol açt görülen k dem tazminat, iflçinin iflyerine ve iflverene sadakatle hizmeti

Detaylı

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMLİDİR. DAVACI

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMLİDİR. DAVACI DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMLİDİR. DAVACI VEKİLLERİ DAVALI KONU : Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı Oğuzlar Mah. Barış Manço Cad. Av. Özdemir Özok Sokak No: 8 Balgat Ankara : Av.

Detaylı

1890 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 4 Y l 2007

1890 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 4 Y l 2007 UYGULAMADAN DOSYA 1890 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 4 Y l 2007 B R MAHKEME KARARI STANBUL 4. TÜKET C MAHKEMES E: 2007/210 K: 2007/374 T: 28.06.2007 KRED KARTLARINDAN KART A DATI ALINAMAYACA I HAKSIZ

Detaylı

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de KURUMLARDAN ELDE ED LEN KAR PAYLARININ VERG LEND R LMES VE BEYANI Necati PERÇ N Gelirler Baflkontrolörü I.- G R fi T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de flirketlerce

Detaylı

½üpheli alacaklar, nitelik ve

½üpheli alacaklar, nitelik ve YURTDI½INDAN OLAN ALACAKLARDA ½ÜPHEL ALACAK KAR½ILI¼I UYGULAMASI Beytullah YURTTUTAN Gelirler Kontrolörü 1- G R ½: ½üpheli alacaklar, nitelik ve miktar itibariyle ¾üpheli duruma giren, fakat de ersiz hale

Detaylı

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K 243 VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ 244 VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI MADDE 20. - Gelirlerinin en az üçte ikisini nev i itibar yla genel,

Detaylı

KPSS 2008 GK (49) 30 DENEME K TABI / 338. SAYFA / 59. SORU 30 DENEME K TABI / 295. SAYFA / 49. SORU

KPSS 2008 GK (49) 30 DENEME K TABI / 338. SAYFA / 59. SORU 30 DENEME K TABI / 295. SAYFA / 49. SORU KPSS 2008 GK (49) 30 DENEME K TABI / 338. SAYFA / 59. SORU 49. Bir ülkede, yetkili bir makam taraf ndan konulan ve hâlen yürürlükte bulunan hukuk kurallar n tümüne ne ad verilir? A) Pozitif hukuk B) Tabii

Detaylı

T.C. DANIŞTAY Sekizinci Daire Esas No : 1992/2271 Karar No : 1993/1754

T.C. DANIŞTAY Sekizinci Daire Esas No : 1992/2271 Karar No : 1993/1754 Esas No : 1992/2271 Karar No : 1993/1754 Temyiz İsteminde Bulunan : Nejat Öz :Av. N.Nilgün Öz 2.Noter yanı ALANYA Karşı Taraf : Türk Dişhekimleri Birliği : Av. Tezcan Çakır Meşrutiyet Cad. 3-15 ANKARA

Detaylı

DANIŞTAY Vergi Dava Daireleri ESAS: 2014/304 KARAR: 2014/563

DANIŞTAY Vergi Dava Daireleri ESAS: 2014/304 KARAR: 2014/563 DANIŞTAY Vergi Dava Daireleri ESAS: 2014/304 KARAR: 2014/563 İstemin Özeti : Davacı şirketin bir kısım hasılatını kayıt ve beyan dışı bıraktığı ve sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlemek

Detaylı

İTİRAZ YOLU İLE ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURULMASI KARARI

İTİRAZ YOLU İLE ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURULMASI KARARI T.C. D A N I Ş T A Y ONUNCU DAİRE Esas No : 2011/6024 İTİRAZ YOLU İLE ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURULMASI KARARI Birkan Yakan ve 493 dava arkadaşının vekili Av. Ziynet Özçelik tarafından, 18.2.2011 tarih

Detaylı

T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T

T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T. 31.3.2014 AVUKATIN BAŞKA BİR AVUKATA KARŞI ASİL YA DA VEKİL SIFATIYLA TAKİP EDECEĞİ DAVA ( Barosuna Bir Yazı İle Bildirmemesi/Türkiye

Detaylı