apple i-watch Windows 7, Windows 8 e karşı!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "apple i-watch Windows 7, Windows 8 e karşı!"

Transkript

1

2 SAMSUNG ANDROID İ BIRAKIYOR MU? Samsung un Android işletim sistemine karşı B planı olan Tizen 2.0 Magnolia sürümünün SDK sı yayınlandı. Bu sürümde bir sürü yenilik ve geliştirmeler bulunuyor. Yeni Web yapısı HTML5/W3C API destekliyor. Ayrıca tam ekran ve çoklu ekran desteği de sunuyor. Geliştirilmiş web arayüzü Chrome tabanlı JavaScript denetleyici ve JavaScript kayıt görüntüleyici kullanıyor. Bluetooth ve NFC desteği ile diğer Tizen cihazların takvimlerine, arama geçmişine ve mesaj sistemlerine ulaşabiliyor. Doğal arayüzü sayesinde uygulama geliştirme için arkaplan servisleri, IP Push ve Yazıdan Sese (TTS) gibi özellikleri destekliyor. Takvim, Rehber, Galeri, Telefon, Ayarlar ve Video Oynatıcı gibi çekirdek uygulamaları içeriyor. WYSIWYG tabanlı tasarım ortamı sunuyor. (AA) apple i-watch Apple ın saat sektörüne saat görünümlü iphone olarak adım atacağı iwatch un tanıtımına başlandı. iwatch bir saat gibi kola takılırken bir iphone da olan tüm özellikleri kullanmanıza imkan sağlıyor. Aluminyum bir kasaya sahip olan iwatch 16 gb veri barındırabiliyor. iphone dan gelen aramalara cevap verebiliyor, rss okuyabiliyor ve hava durumu ya da fotografları görüntüleyebiliyor. Ayrıca iwatch projeksiyon olarak videoları görüntüleyebilir durumda. Şu günlerde sadece tanıtım aşamasında olan iwatch kullanıcıların ilgisini büyük oranda çekerken kol saati sektörüne ayrı bir boyut kazandırıyor. iwatch un fiyatı ise henüz belli değil. Buna sahip olduğu özellikler karar verecek. (AA) Windows 7, Windows 8 e karşı! Türkiye nin en çok tıklanan ilk 100 sitesinden biri olan ShiftDelete.Net okurlarının, Microsoft un yeni işletim sistemi Windows 8 i ne kadar tercih ettiklerini Goggle Analytics den öğrenerek açıklıyor. İstatistiklere göre ShiftDelete.net in sosyal mecrası SDN Forum u günde yaklaşık bin kişi ziyaret ediyor. Bu ziyaretlerin %87 si Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar üzerinden gerçekleşiyor. Windows işletim sistemleri arasında Windows 8 in payı ise son 1 ayda %2,33 olarak gerçekleşmiş durumda ve bu oran ziyarete denk geliyor. İlk sırada yer alan Windows işletim sistemi ise %65,12 ile Windows 7. Microsoft un desteğini çektiğini belirtmesine rağmen önemli bir kullanıcı kitlesine sahip olan Windows XP nin payı ise %26,15 olarak ikinci sırada. (GT)

3 Lazerle çalışan pc ler geliyor! Intel, iç yapısında veri transferini, elektrikle değil, lazerle sağlayan yeni sistemler üzerinde çalışıyor. Intel in silikon fotonik teknolojisi, verileri aktarmak için mevcut bakır iletkenler teknolojisinden çok daha hızlı bir çözüm. Bu teknoloji sayesinde, veriler depolama alanlarından işlemciye ışık hızında ulaşmaya başlayacak. Yeni teknoloji özellikle, daha hızlı veri transferi gerektiren sunucu pazarında önemli bir performans artışının önünü açacak. Silikon fotonik teknolojisi, Intel in laboratuvarlarında on yıldan uzun zamandır geliştiriliyordu. Bu teknoloji sayesinde, saniyede 100 Gbps hızına ulaşmak mümkün olacak. Üstelik bakır iletkenlerden elektrik akımı geçirmek için kullanılan enerjiden çok daha azı gerekecek. Bu da cihazların daha az elektrik harcaması anlamına gelecek. (AA) Apple in resmi kılıf üreticisi 7 nm işlemciler yolda Ortaklarının içerisinde AMD nin bulunduğu çip üreticisi firma Globalfoundries, önümüzdeki yıllarda agresif bir büyüme planı yapıyor. Intel, TSMC ve Samsung gibi pek çok rakip yarı iletken üreticisinin bulunduğu pazarda, Globalfoundries de mevcut gücünü geliştirmek için, yeni üretim teknolojilerine adaptasyon işlemlerini hızlandırmaya çalışıyor yılında 20nm teknolojisiyle üretim yapacak olan firma, en büyük rakibi TS- MC nin 28nm lik çiplerinin önünde yer alacak yılında 14 nm XM üretimine başlamayı planlayan firma, mobil çipset pazarında iddiasını arttırmayı hedefliyor yılı itibariyle 7nm üretim teknolojisine ulaşmayı hedefleyen firma, rekabette ben de varım diyecek. (GT) Mobil aksesuar alanında üretim ve satış yapan Targus firması, yaklaşık 75 milyon dolar ödeyerek Kaliforniya da kurulan ve deri kılıf üreticisi Türk şirketi Sena yı satın aldı. Sena Cases, bizzat Apple ın 2011 de vefat eden kurucusu Steve Jobs tarafından yapılan anlaşma ile Apple ın dünyadaki resmi deri kılıf üreticisi olarak hizmet veriyordu. Satın alma hakkında bilgilendirme ve Targus un gelecek planları hakkında değerlendirme toplantısında konuşan Targus Ülke Müdürü Oktay Giray, Targus un bu satın almayla birlikte bugüne kadar yer almadığı akıllı telefon kılıfı pazarına da güçlü bir giriş yaptığını söyledi. (GT)

4 sony ikinci binasını da Sattı Teknoloji devi Sony, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Madison Bulvarı ndaki ana binasının satışının ardından City Osaki adlı binasını da sattığını açıkladı. Dev firma Sony, 2012 yılını zararla kapamış olmasının etkilerini hissetmeye başladı. Geçtiğimiz aylarda Sony, Madison Bulvarı nda bulunan ana binasını satmıştı. Şimdi ise Tokyo da bulunan City Osaki binasını 1.2 milyar dolar ücret karşılığında Nippon Building Fund Inc. e sattı. Satış masrafları düşüldüğünde eline net 1.19 milyar dolar geçen Sony, önümüzdeki beş yıl boyunca aynı binada çalışmalarını kiralık olarak sürdürecek. Firmanın bu satışları yapmasının sebebi olarak geleceğe yönelik yatırımları güçlendirmek istemesi gösteriliyor. (AA) Bildirimler bileğinize gelsin 10 DakİKADA ŞARJ OLAN PİL Toshiba nın süper şarj özellikli, uzun ömürlü, yüksek performanslı, güvenli, yeniden şarj edilebilir yüksek performanslı pilleri sadece 10 dakikada şarj olabiliyor. Bu piller uzun pil ömürleri ile de çevreye önemli katkılar sağlıyor. CİB in özgün karakteristiğine ulaşabilmek için Toshiba tamamen yeni bir negatif elektrot malzemesi, yeni separatörler, yeni bir elektrolit ve tamamen farklı bir imalat teknolojisini hayata geçirdi. Sonuçta ortaya çok dengeli performansa sahip, mükemmel emniyet sunan, uzun ömürlü ve hızlı şarj-deşarj olabilen yüksek güvenirlikte tekrar doldurulabilen bir pil çıktı. SCiB pili, on adet 4.2 Ah SCiB hücresinin seri bağlanmış şekilde standart SCiB modülünde yer alması ile meydana geliyor. Bu sayede gerektiğinde hücreleri korumayı sağlayan ve her bir hücredeki şarj durumunu denetleyen voltaj ve ısı kontrolü sağlayan pil yönetim sistemi fonksiyonu da mümkün kılınıyor. (AA) Embrace+ adındaki bileklik sayesinde telefonunuza gelen bildirimleri bileğinize bakıp öğrenebileceksiniz. Bluetooth bağlantısı aracılığıyla akıllı telefonlarımıza bağlanacak Embrace+, gelen aramalar, mesajlar, e-postalar, Instagram, Twitter, Facebook, LınkedIn, Tumblr, Skype, Takvim, düşük pil uyarılarını, alarm gibi uygulamaları destekliyor. ios 5, ios 6 ve Android 2.3 üstü cihazlarla çalışacak olan Embrace+ 3 farklı boyutta üretilecek. Su geçirmez yapısı sayesinde duşta, havuzda veya yağmur altında kullanılabilmesi planlanan ürünün şarjının ise 10 gün süreceği iddia ediliyor. Ürünün başka bir avantajı ise notebooktan USB kablo ile sadece 10 dakikada tam şarj olabilmesi. (GT)

5 Apple in yeni kilit açma yöntemi Apple ın yeni bir patent başvurusu, şirketin mobil cihazlarda yeni kilit açma yöntemi planlarını ortaya çıkardı. Patentte bahsedilen Görsel tabanlı oturum açma sistemi, telefonunuzun kilidini açmaya çalıştığınızda size adres defterinizden bir kişinin fotoğrafını ve bu kişinin kim olabileceğine dair seçenekler gösteriyor. Kişinin kim olduğunu doğru bilmeniz halinde cihaza erişim sağlamanız mümkün oluyor. Daha önceki patentlerde bahsedilen parmak izi ile oturum açma, yüz tanıma gibi yöntemlerle birlikte bu yeni patent başvurusu, Apple ın alternatif oturum açma yöntemleri üzerinde yoğunlaştığını ve bu konuya önem vediğini gösteriyor. (GT) bakterilerin yeni yaşam alanı Samsung galaxy s4 hazır! Samsung a yakın kaynaklardan Sammobile başta olmak üzere birçok önde gelen kaynağın yer verdiği bilgilere göre Galaxy S4 Nisan ayı itibariyle satışa sunulacak. Ancak kimi kaynaklar Samsung un işi Nisan a bırakmayacağı ve Mart ayı içinde de cihazın lansmanını yapacağı görüşünde. Özellikleri: 4.99 inç lik Full HD çözünürlüğündeki Super AMOLED ekranıyla dikkat çeken Galaxy S4, 8 çekirdekli Exynos 5 Octa işlemcisinden güç alıyor. 13 megapiksel arka ve 2 megapiksel önde dâhili kameraları bulunan cihaz ile 1080p formatında video çekimi yapılabiliyor. Android Jelly Bean işletim sistemi altında çalışan ve TouchWiz arabirimini kullanan Galaxy S4, siyah ve beyaz renk seçeneklerine sahip olacak.(ms) Akıllı telefon kullanımının hızla artması beraberinde enteresan ve bir o kadar tehlikeli durumlara yol açabiliyor. Akıllı telefonlar üzerinde araştırma yapan bilim insanları, bu cihazların içerisinde bazı bakteri türlerinin yaşadığını keşfettiler. İngiltere deki Surrey Üniversitesi Mikrobiyoloji bölümü öğrencileri cep telefonlarına yakından bakmaya karar verince bakterileri fark ettiler. Telefonlar üzerinde tuvaletlerde bulunan bakterilerin tam 18 katı bakteri bulunması dikkat çekici bir unsur olarak göze çarptı. Bakterileri laboratuvar ortamında üreten öğrenciler, daha sonra cep telefonlarını bakteri üretme kaplarına yerleştirdiler. Üç gün boyunca bu kaplarda bekletilen telefonlara bakan öğrenciler, bakterilerle karşılaştılar. Oldukça iğrenç görünen bakteriler, insan sağlığını etkileyecek özelliklere sahip değiller. Telefonlarda bakteri oluşmasına sebep olarak, yenilen içilen her türlü şeyin telefona bulaşması olarak gösteriliyor. Bakterilerin birçoğu zararsız olsa da, Staphylococcus gibi bazı tehlike bakteri türleri de telefonlarda bulunabiliyor. (MS)

6 Safir kristal ekranlı Vertu Ti Vertu, üzerindeki pırlantalarla, deri işlemelerle ve el yapımı özelliğiyle dünyanın en pahalı telefon markaları arasında yer alıyor. Lüks telefon markası, yeni telefonu Vertu Ti ile akıllı telefon sektörüne giriş yapacağını açıkladı. Daha önce işlevsellikten uzak telefonlar piyasaya süren Vertu bu ürününde Android işletim sistemini kullanacak. Nokia nın elden çıkardığı Vertu nun ürettiği telefonlar 10 bin TL civarında fiyat etiketiyle dikkat çekiyor.cihazda 3.7 inçlik çizilmez safir kristal ekran, titanyum dış kaplama, 1.7 GHz lik işlemci, 1 GB RAM, 8 megapiksel kamera, 64 GB dahili hafıza ve 4G gibi özellikler bulunacak. (GT) FUJIFILM FinePix X-S 1 Yeni samsung Galaxy note 8 Galaxy Note 8 isminden de anlaşılacağı gibi 8 inç ekran boyutuna sahip. 1280x800 TFT ekranı bulunan yeni model, 189 ppi değerine sahip. 1.6 GHz Exynos 4 işlemcisi bulunan Galaxy Note 8, son aylarda birçok cihazda görmeye alıştığımız 2 GB RAM ile donatılmış. Wi-Fi, Bluetooth 4.0, A-GPS, Glonass ve 16/32 GB kapasite gibi özelliklere sahip. Benzer ürünlerden farklı olarak telefon desteği sunan ürünün bazı ülkelerde bu özelliği kapatarak satılacağı da gelen bilgiler arasında. Bellek kapasitesi üzerinde bulunan microsd bellek yuvası ile artırılabilen üründe 4600 mah pil kullanılıyor. Android işletim sisteminin sürümü yani Jealy Bean ile yüklü gelen ürün, arayüz olarak TouchWiz UX kullanıyor. Diğer Note ailesi ürünlerinde olduğu gibi S-Pen ile birlikte gelen Samsung Galaxy Note 8, Multi-Window ve Air View gibi özelliklere de sahip. Samsung un bu en yeni modelinin, Apple ın ipad mini ve Google Nexus 7 gibi rakipleri var. (AA) Fujifilm in yeni modeli X-S1 dijital fotoğraf makinesi yüksek kalitede elektronik vizörü ve arka yüzdeki LCD ekranı ile mevcut aydınlatma koşullarından bağımsız olarak her seferinde kaliteli ve göz alıcı dijital fotoğrafların kolay ve hızlı şekilde çekilmelerine olanak tanıyor inç elektronik vizörü 1.44 milyon piksel çözünürlüğü ile yüksek seviyede keskin netlik ve geniş bir görüş açısı sunuyor. 3 inç büyüklüğündeki LCD ekranı da 460,000 piksel çözünürlüğe sahip. 26x optik zum yapabilen Fujinon objektife sahip mm odak uzaklık değerlerine sahip objektifi ile hemen her türlü fotoğraf çekim ihtiyacına rahatlıkla cevap verirken geniş açıda maksimum f/2.8 parlak diyafram değeri sunuyor. Akıllı Dijital Zum teknolojisine de sahip olan Fujifilm X-S1 fotoğraf makinesi toplamda 52x yakınlaştırma ile mm odak uzaklık değeri kullanımına da olanak tanıyor. (MS)

7 Apple tv Apple TV, bilgisayarınızla senkronize olarak monitörünüzdeki her türlü sesli ve görsel içeriği kablosuz bağlantı yoluyla televizyona aktarabiliyor. Apple TV nin bilgisayarla bağlantısı Wi-Fi üzerinden, televizyona görüntü aktarımı ise HDMI veya komponent bağlantı üzerinden sağlanıyor. Beş bilgisayara aynı anda bağlanabilen ve bilgisayar ekranındaki HD kalitesinde yayınları kablosuz yoldan televizyona aktarabilen cihaz, içerik senkronizasyonu için 40 GB lık sabit diske sahip. Apple TV, büyük ekranınızda adete kadar şarkı ve müzik videosu arasında gezinmenize ve bunları oynatmanıza olanak veriyor. Apple TV, fotoğraf slayt gösterilerinizi bilgisayarınızdan oturma odanıza taşıyor. Parmaklarınızın ucundaki adete kadar fotoğraf ile slayt keyfini televizyonunuza taşıyacaksınız. Cihazın Türkiye satış fiyatı 290 Euro + KDV civarında olacak. (AA) Toshiba Satellite P845t-10Q TOSHIBA Satellite U920t Satellite U920t, dayanıklı kızak teknolojisi ile saniyeler içinde 12.5 inç (1366 x 768 piksel çözünürlüğe sahip LED arka ışıklı IPS ekran) bir tablete dönüşüyor. 19.9mm inceliğinde ve 1.5 kg hafifliğindeki Satellite U920t, gümüş ve siyah renkli magnezyum gövdeye sahip. İç kısımda desenli, kahverengi plastik elementler ve arka ışıklandırmalı çerçevesiz ve siyah mat klavye, şık tasarımını tamamlıyor. Özellikleri arasında çizilmeye dayanıklı Corning Gorilla Glass cam, yeni nesil Intel Ultrabook işlemci ve ekran kartı, 8 GB a kadar MHz hızında DDR3 Ram, 256 GB a kadar SSD, WLAN, Bluetooth 4.0, Wireless Display 3.5, 2 x USB 3.0, Uyku ve Şarj, HDMI, SD kart okuyucu, kombo Audio jakı Sensörler: GPS, Jiroskop, Ortam Işığı, Manyetometre, Hızlandırma, Intel Sensor Solution Kamera: 1.0 Megapiksel (ön), 3.0 Megapiksel (arka). Ses: SRS Premium Sound 3D ile geliştirilmiş stereo hoparlörler Ağırlık: 1,45 kg den başlıyor Windows 8 (64 bit) (AA) Toshiba Satellite P845t-10Q, şık tasarımı ve işlevselliğiyle dikkat çekiyor. Bilgisayarın dokulu alüminyum kasası ve arkadan aydınlatmalı klavyesi, asil bir görüntü oluşturuyor. Ufak boyutlara sahip bilgisayarda x 768 piksel çözünürlüklü 14 inç dokunmatik ekran bulunuyor. Toshiba Satellite P845t-10Q, son derece güçlü donanımlara sahip: Intel Core i5-3337u (1,8 GHz, 2,7 GHz Turbo Boost) işlemci, 8 GB RAM, 1 TB HDD, GeForce GT 630M ve DVD yazıcı. (AA)

8 solid state disk (SSD) Nasıl Çalışır? Geçen sayımızda bilgisayarın kalıcı belleği olarak HDD harddiskleri (diskli harddiskler) anlatmıştık. Bu hafta yeni harddisk teknolojisi SSD leri anlatacağız. Bu yeni teknoloji, içinde disk gibi, okuma-yazma kafası gibi mekanik parçalar içermez. Bu yüzden SSD harddisklerin okuma ve yazma hızı HDD harddisklerden çok daha yüksektir. Mekanik bir harddiskin yazma hızı ortalama 200mb/sn iken SSD lerde bu hız 1gb/sn dir. En büyük avantajları ısı, ses ve mekanikliğin ortadan kalkması. SSD lerde verilerin kaydedilmesi için aynı flash disklerdeki gibi chipler vardır. Bu harddiskler de anakarta sata portundan bağlanır. Masaüstü bilgisayarlar için 3.5, harici harddisk olarak veya taşınabilir bilgisayarlar için 2.5 ve yeni bir boyut olarak 1.8 büyüklüğünde olanlar mevcuttur. ilk çıktığı dönemde her yeni çıkan teknoloji gibi fiyatları oldukça pahalıydı. Ancak şimdi fiyatlar biraz daha kullanıcı dostu olmaya başladı. SSD ler 1TB sınırını da geçmiştir ve fiyatları 600$ civarındadır. Sonraki Sayı : LAN / WLAN (GT)

9 C# Dersleri : FOR DÖNGÜ YAPISI Döngüler, program içerisinde tekrarlanması gereken ifadeleri veya kod bloklarını tekrar tekrar yazmak yerine tek bir yapıda yazarak ifadelerin veya kod bloklarının tekrarlanmasını sağlar. C# ta For döngüsü başlangıç adımından sonra belirtilen koşul sağlandığı sürece işlemleri tekrarlayan döngüdür. for (degisken_tipi degisken;koşul;işlem) { //kodlar; } For döngüsü 3 parametreden oluşur. İlk parametre döngü değişkeninin tanımlandığı yerdir ve başlangıç değerini gösterir. Örneğin; int i=0 gibi. Integer tipli bir değişken tanımlanmış ve başlangıç değeri 0 olarak seçilmiştir. İkinci parametre döngünün çalışması için gerekli koşulun bulunduğu kısımdır. Örneğin i<=10 gibi. Tanımlanmış olan değişken başlangıç adımından sonra 10 dan küçük ve 10 a eşit olduğu sürece döngü çalışacaktır. Üçüncü parametre döngü adımı tamamlandığında döngü değişkenine yapılması gereken işlemi belirtir. Örneğin; i++ gibi. Tanımlanmış olan değişken adımını tamamladıktan sonra değişkenin değeri 1 arttırılacaktır. For döngüsü döngüye ait değişkeni kullanmamıza imkan sağlar. Değişkeni istediğimiz şekilde istediğimiz işleme sokabiliriz. Ancak döngüye müdahale edemeyiz. Örnek olarak listbox a 10 kez Bilgisayar yazdıran bir programın uygulamasını yapalım. for (int i = 1; i <= 10; i++) { } listbox1.items.add(i+. Bilgisayar ); //Her adımda Listbox a Bilgisayar string ifadesi ekleniyor.. Eğer istenirse döngü değişkenin artışı döngü içerisinde yapılabilir. Muhakkak arttırmak gerektiği unutulmamalıdır. Eğer arttırılmaz ise döngümüz sonsuz döngü olur. for (int i = 1; i <= 10; ) { listbox1.items.add(i+. Bilgisayar ); i++; } Ayrıca döngü değişkeni de istenirse döngünün dışında tanımlanıp içerisinde kullanılabilir. Sonraki Sayı : While Döngüsü (AA)

10 Vısual studıo 2010 Kurulumu Visual Studio bir derleyici programıdır. Görsel yazılım programı da denilebilir. İçerisinde C#. net, VB.net, ASP.net, C++ Gibi programları barındırmaktadır. Şimdi Visual Studio Kurulumuna Geçelim. Visual Studio DVD mizde yer alan Setup dosyamızı tıklıyoruz. Karşımıza Visual Studio yükleme ekranı geliyor. Install Microsoft Visual Studio 2010 seçeneğini tıklayıp devam ediyoruz. Karışımıza gelen ekranda Visual Studio için gerekli olan bileşenlerin yüklü olup olmadığı denetleniyor. Eğer yüklü değilse bunları yüklememiz için bir uyarı penceresi görüntülenmektedir. Lisans anlaşmasının ve nelerin yükleneceğini bildiren bir ekran karşımıza geliyor. Lisans anlaşmasını kabul ettikten sonra Next seçeneği ile ilerliyoruz. Karşımıza Full ve Custom seçeneklerinin olduğu, bu iki seçeneği seçince bilgisayara yüklenecek bileşenlerin neler olduğu ve diskimizde ne kadar yer kapladığını bildiren ekran karşımıza gelmektedir. Seçeneklerden birini seçip Install butonuna tıklayıp kuruluma geçiyoruz. Yüklenen bileşenleri görüntüleyen ekrandır. Herhangi bir bileşen yüklendikten sonra diğer bileşene geçmektedir ve yükleme sıra ile yapılmaktadır. Kurulum esnasında bilgisayarınızı yeniden başlatmanıza dair seçenekler karşınıza gelebilir. Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra kurulum devam edecektir. Bu ekranda işlemler bittikten sonra; yükleme işleminin sona erdiğini belirten bir ekran karşımıza gelecektir. Böylece işlemleri tamamlamış olacağız. (MS)

11 Excel 2010 ipuçları Excel 2010 da şablonlar çok daha güzel tablolar oluşturmanızı sağlar: 1. Dosya sekmesinde Yeni yi tıklatın. 2.Kullanılabilir Şablonlar ın altında aşağıdakilerden birini yapın: 3.Son zamanlarda kullandığınız şablonu yeniden kullanmak için Son Şablonlar ı, istediğiniz şablonu veya Oluştur u tıklatın. 4.Daha önce yüklemiş olduğunuz kendi şablonunuzu kullanmak için Şablonlarım ı seçin, kullanmak istediğiniz şablonu ve Tamam ı tıklatın. Office.com sitesinde şablon bulmak için, Office.com Şablonları altında bir şablon kategorisi tıklatıp istediğiniz şablonu seçin ve Office.com sitesinden bilgisayarınıza şablonu yüklemek amacıyla Karşıdan Yükle yi tıklatın. Canlı önizlemeyle yapıştırma Canlı önizlemeyle yapıştırma özelliği Excel 2010 uygulamasında veya diğer programlarda içerik yeniden kullanıldığında zaman kazanmanızı sağlar. Kaynak Sütun Genişliğini Koru, Kenarlıksız veya Kaynak Biçimlendirmesini Koru gibi farklı yapıştırma seçeneklerinin önizlemesini görüntülemek için bunu kullanabilirsiniz. Canlı önizleme, çalışma sayfasına gerçekten yapıştırmadan önce yapıştırdığınız içeriğin nasıl görüneceğini görsel olarak saptamanızı sağlar. Sonuçların önizlemesini görüntülemek için işaretçiyi Yapıştırma Seçenekleri nin üzerine getirdiğinizde, yeniden kullandığınız içeriğe en iyi uyacak şekilde bağlama göre değişen içeriğin bulunduğu bir menü görürsünüz. Ekran İpuçları doğru kararı vermenize yardımcı olacak ek bilgiler sağlar. (GT)

12 msata msata, Sata ya benzer ancak satadan küçük yeni bir port. Sata ya uyumlu SSD diskler tablet ve ultrabooklar için büyük olduğundan mini sata (msata) potuna uyumlu büyüklüğü kabaca bir kredi kartı kadar olan harddiskler geliştirilmiştir. Resimde Toshiba nın üretttiği Sata (solda) ve msata ya (sağda) bağlanan harddiskler görülüyor. (GT) Biri ücretsiz antivirüs mü dedi? Avast! Free Antivirus pek çok sürüm boyunca bilgisayarlarımızın güvenliğini başarı ile korudu ve yeni sürümleri ile de tehditlere karşı güçlü bir duvar oluşturuyor. Avast! Free Antivirus tamamen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz ve trojanlardan tutun da spyware programlara kadar onlarca tehdit ile aktif bir şekilde bilgisayarınızı koruyan programlardan birisi. (GT) Amigabit Disk Defrag Amigabit Disk Defrag ile diskinizi kolayca, saniyeler içerisinde birleştirin. Amigabit Disk Defrag seçtiğiniz sabit diskleri birleştirebilmeniz için size tek tıklamalık bir seçenek sunar. Diskinizin yüzeyinde dağılan dosya parçalarını tek, devamlı bir parça haline getirerek PC nizi hızlandırmanız mümkün olabilir. Fiyatı $ ve boyutu da 11.1 MB. (AA) Telefonunuza akıllı klavye 38 ülkede satın alanlardan den fazla 5 yıldızlı yorum alan bu uygulama en çok satılan android klavye uygulaması. Aynı anda üç dilde birden yazı yazılmasına izin veren uygulamanın ücreti ise 4,29 $ (GT)

13 Test Edin Bu sayımızdaki testimiz bilgisayar genel kültürünüzü ölçmek için. 7 soruda 5 ve daha üzeri doğru yanıt verdiyseniz sonuç oldukça iyi demektir. Kolay gelsin :) 1.Aşagıdakilerden hangisi HDD nin simgisidir? A) C: b) A: C) B: d) hiçbiri 2.Hardiskin simgesi hangi durumlarda değişir? A)Cd Rom ikiye bölündüğü zaman B)Harddisk ikiye bölündüğü zaman C)Flash disk takıldığı zaman D)Hiçbir zaman 3.Veri ve bilgilerin kalıcı olarak saklandığı bölüm hangisidir? A)Harddisk B)Ram C)Anakart D)Monitör 4.Tüm yapılan işlemler geçici olarak hangi bellekte saklanır? A)Harddisk B)Flashdisk C)Ram D)Rom 5.Genellikle programlarda yardım amacı ile kullanılan tuş hangisidir? A)F4 B)F3 C)F2 D)F1 6.Aşağıdaki tuşlardan hangisi klavyede bulunmaz? A)Esc B)Tab C)Cope D)Alt 7.Bilgisayarda işlenen verileri monitöre aktaran birim hangisidir? A) Anakart B) Ekran kartı C) Ram D) Tv Kartı (GT) Google Arama : BİRim çevirme Günlük hayatta kullandığımız bir çok ağırlık ve uzunluk birimi vardır. Bir de bunların yanında farklı iş kollarında kullanılan birimler de işin içine girdiğinde birimleri birbirine çevirmek için bir yerlere bakma ihtiyacı hissedersiniz. Yine google düşünmüş taşınmış arama alanında girilen birimleri otomatik olarak dönüştürmüş. Örneğin arama alanına neyi neye çevirmek istediğinizi yazmanız yeterli. (10000 fit kaç km, 1 ton kaç kg, 1 cm kaç km, euro kaç tl, tl kaç dolar vb.) (AA) Google Translate Google Translate 65 dilde çeviri yapabilen ücretsiz bir android uygulaması. Ayrıca bu uygulama konuşabiliyor, söylediğiniz kelimelerin çevirilerini size söylüyor. (GT) 1 A 2B 3.A 4.C 5.D 6.C 7.B

14 Teknolojide En ler Kâr amacı gütmeyen internet ansiklopedisi Wikipedia, 2012 için en çok ziyaret edilen sayfalarını açıkladı. Pek çok farklı dil için bağımsız listelerin oluşturulduğu çalışmanın Türkçe ayağında 2.1 milyondan fazla ziyaret ile en popüler sayfanın ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olduğunu görüyoruz. Hemen ardından sırasıyla Go oyunu, Facebook, Hürrem Sultan, Türkiye, Google, İllüminati, I. Süleyman, Cristiano Ronaldo ve Osmanlı Padişahları Listesi gelmekte de en çok görüntülenen Türkçe Wikipedia sayfaları (GT) Goodle Doodle Google 2 Ocak günü Barış Manço nun doğum gününü kutlamak için bir doodle hazırladı. Doodle de Barış Manço kelebek olarak resmedilmiş. Google sayısız eserleri olan, 7 den 77 ye ve Adam Olacak Çocuk programlarıyla gönülleri fetheden, ünü Avrupa ve Asya ya yayılmış olan Manço yu kelebek yaparak, kısa süren ömrüne vurgu yaptı. (GT)

15 Web in Mucidi Tim Berners-Lee KİMDİR? Sör Tim Berners-Lee 1989 da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuş olan bilgisayar profesörüdür. Web in babası kabul edilir. Aynı zamanda ilk Ağ tarayıcısı yazılımını, 1990 yılında geliştirmiştir yılında Ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C yi kurmuştur, halen de başkanlığını yapmaktadır. İnsanlık kültürüne katkılarından ötürü 2004 yılında kendisine İngiltere Kraliçesi tarafından sör (sir) ünvanı verilmiştir yılında Londra İngiltere de doğdu. Oxford Üniversitesine gitti ve Fizik dalında diplomasını aldı. HTML kodunu daha çok tanıtabilmek için John Pool s Image kampanyasında işe girdi yılında Southampton Üniversitesinden kendine sunulan araştırma pozisyonunu kabul etti. Ancak şu an İngiltere Dış İşleri Bakanı Gordon Brown in istegiyle Ingiliz hükümetinin internet projesi üzerinde çalışmakta. Kendisi şu anda World Wide Web Consortium un (W3C) başkanı, MIT de kıdemli araştırmacı ve Southampton Üniversitesi nde bilgisayar bilimleri profesörüdür. Ünlü Sözü ; İnternetteki gezintiniz Dünyayı etkiliyor. Yandaki resimde Lee, İngiltere olimpiyat oyunları (2012) açılış seremonisinde görülüyor. (GT) konuştukça İletişim ve haberleşme sektörünü düzenleyen kurum olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK nın açıklamasına göre, Türkiye de geçen yıl milyar dakika telefon görüşmesi yapıldı. Bunların 19.4 milyarı sabit telefonlardan yapılan görüşmeler olurken milyarı ise mobil hatlardan yapılan görüşmeler oldu. Bu rakamlarla bir önceki yıla göre yüzde 12 daha fazla konuşulmuş oluyor. (GT)

16 Tarihten: DİSKETLER 1960 ların sonlarında icat edilse de disket ancak 1971 yılında ticari olarak kullanılabilir hale geldi. İlk ticari disketi IBM firması geliştirdi. İlk disketler 8 inç boyutundaydı ve çok büyüktü lerde 5.25 inçlik modelleri çıktı inçlik disketlerin 180 KB, 360 KB ve 1.38 MB veri depolayabilen çeşitleri vardı. Sonraki yıllarda biraz da küçültülerek 3.5 inçlik versiyonları 720 KB ve 1.44 MB veri depolama kapasitelerine sahip olarak pazara çıktı. Günümüzde 8,5 GB kapasitesinde çift katmanlı DVD diskler veren bilgisayar dergileri bir zamanlar ek olarak disket veriyorlardı :) (GT) Teknolojide Tutunamayanlar Duo Pinball Yılın en kötüsü olarak seçtiğimiz ürün ise Duo Pinball. Pinball Duo HD Collection uygulaması ile çalışan $60 lık ucuz plastik diyebileceğimiz bu cihaz, son derece gereksiz bir ürün. ipad lerde Pinball oynarken kullanılmak üzere tasarlanan Duo Pinball, diğer oyunlarla kullanılamıyor. Paranızı boşa harcadığınız hissi veren bu ürün yılın en kötü ürünü seçilmek için üretilmiş gibi. (AA) bilgisayar terimleri bt NTFS, (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), Windows NT nin standart dosya sistemidir. Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows 7 ve Windows 8 de standart olarak kullanılmıştır. Microsoft un önceki FAT32 dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur. Harddiskin daha iyi adreslenmesi ve yapılandırılmasını sağlamış ve windowsun çökme sorununu ortadan kaldırmıştır. OLED, Organik LED (Işık yayan diyot) Kodak şirketi tarafından geliştirilmiş bir teknolojidir. OLED ler çoğunlukla düz ekran için kullanılmaktadır. LCD teknolojisine alternatif olarak sunulmaktadır. Normal operasyonda düşük enerji tüketmesi, ince ve hafif olması sayesinde son zamanlarda cep telefonlarında kullanımı yaygınlaşmıştır. Zamanla parlaklıklarını yitirdikleri şeklinde eleştiriler almaktadır. Gelişmekte olan ve gelecek vaad eden bir teknolojidir. Yonga Seti (Chipset), Anakart üzerindeki donanımların haberleşmesini sağlayan entegreler. En büyükleri kuzey ve güney köprüsü olarak adlandırılır. Isınma sorunu yüzünden üzerinde soğutucu bulunmaktadır.(gt)

17 Facebook İstatistikleri Siyasilerin Fan Sayıları - Barack OBAMA Bill CLINTON Nicolas SARKOZY Silvio BERLUSCONI François HOLLANDE Angela MERKEL David CAMERON Vladimir PUTIN Dmitry MEDVEDEV Recep Tayyip ERDOĞAN Kemal KILIÇDAROĞLU Abdullah GÜL Hakan ŞÜKÜR Muharrem İNCE Suat KILIÇ Devlet BAHÇELİ Egemen BAĞIŞ Melih GÖKÇEK (AA) Sayılarla kitaplar e-kitaplar - KDV oranı %18 - Ortalama bir e-kitap fiyatı 8, tanesi 64 GB ipad e sığabilir - Dünyanın ilk e-kitabı 1965 de çıktı - Dünyadaki kitap satışlarının %2 si e-kitap - Avrupa lı e-kitap okuyucuları yılda ortalama 8 e-kitap satın alıyor - Tablet sahipleri yılda 2 e-kitap alıyor yılında e-kitap satılmış - İlk e-kitap 1988 de satışa çıktı - İlk Amazon Kindle cihazı 2007 yılında çıktı. Kitap - KDV oranı %8 - Ortalama bir kitap fiyatı 9,78 - İskenderiye Kütüphanesinde yakılmadan önce kitap vardı - Bir Avrupalı ortalama yılda 9 kitap okuyor - Avrupalıların %82 si kağıt kitap okumayı tercih ediyor. - Dünyanın en eski kitabı Gılgamış Destanı MÖ 2000 li yıllarda taş tablete yazılmış. - Dünyada en çok satılan kitap 6 milyar adetle İncil, ikincisi Mao nun Özlü Sözleri (AA) bmw ile ms exfat için anlaştı Microsoft ile dev otomobil şirketi BMW, yazılım devinin exfat teknolojisi için lisans sözleşmesi imzaladı. BMW, bu anlaşmadan sonra otomobillerinde Microsoft un hızlı ve yüksek kapasiteli veri depolamı programından fazlasıyla yararlanacak. BMW proje müdürü Gottfried Schmid, modern dosya sistemi exfat sayesinde artık daha eğlenceli ve kompak bir sürüş deneyimi sunacaklarını belirtti. exfat, selefi FAT in sınırlarını aşmak üzere geliştirilmiş, taşınabilir depolama aygıtları için yüksek kapasiteli dosya boyutlarına izin veren bir dosya sistemi. Microsoft exfat in, taşınabilir belleklerin dosya barındırma kapasitesini 5 kat fazladan artırdığını söylüyor. Ayrıca exfat sayesinde dosya erişim hızının da bir hayli arttığı belirtiliyor. BMW ile birlikte lisans anlaşmalarına bir yenisini daha ekleyen Microsoft, her zaman olduğu gibi sözleşme şartlarına dair bilgi vermedi (AA)

18 HER YÖNÜYLE C# 5.0 Visual Studio.Net 2012 programı ile birlikte sunulan C#.NET in son sürümü olan 5.0 sürümü, bütün yenilikleri ile birlikte Türkiye de ilk ve tek olarak bu kitapta anlatılmıştır. C#.NET in temel özelliklerinden başlanarak orta seviyelere kadar birçok özellik uygulamalarla işlenmiştir. Bu özellikler içerisinde C#.NET in daha önceki sürümlerinden gelen özellikler olduğu gibi, 5.0 sürümü gelen yeni özellikler de yer almaktadır. Kitapta konu sıralaması, programcılık mantığının doğru yöntemlerle gelişimine katkıda bulunacak şekilde hazırlanmıştır. Kitap, tamamı denenip çalıştırılmış olan Volkan AKTAŞ örneklerle desteklenerek, okuyucuların konuları daha iyi kavraması sağlanmaya çalışılmıştır. Kitap ile birlikte verilen CD içerisindeki videolu anlatımlarla da, okuyucuların edindikleri birikimlerini, uygulamaya dökebilecekleri proje örneklerine yer verilmiştir.(aa) Nintendo + World of Warcraft + Facebook = Buddy Rush Dilerseniz vampir, dilerseniz kötü huylu bir prenses olabilirsiniz. Savaşçı, Okçu, Büyücü, Rogue (çift el dövüşen savaşçı), Kötü Kalpli Prenses, İyi Huylu Cadı, Samuray, Vampir, Güreşci ya da Betty Junior (küçük bir ejderha) olarak bu oyunu oynayabilirsiniz. Goblinlere, böceklere, kaplumbağalara, diğer hayvanlara ve sizin gibilere karşı savaşarak bir çok görev tamamlıyorsunuz. Tamamladığınız görev sayısı da 5-10 falan da değil; 57 haritadaki görevleri 5-6 kademede tamamlıyorsunuz. Sonsuz özellikli bir zindan ve şampiyonlar arasında savaş arenası da 40. levelden sonra sizi bekliyor. (AA) far cry 3 buddy rush Ubisoft, Far Cry serinin yeni versiyonunu 4 yıl sonra çıkardı. Far Cry 3 ile oyuncular, medeniyetten uzak kalmış gizemlerle dolu tropik bir adada, dünyanın kenarındaki yalnız bir adamın, Jason Brody nin adımlarını atacaklar. Bu vahşi cennette kanunsuzluk ve şiddet geçerli olan tek şey, ama oyuncular bunun ne zaman, nerede ve nasıl olacağına olaylar gelişirken karar verecek. Oyuncular, doğru ya da yanlış bütün duygularını yitirmiş bu dünyada gizlenerek, patlatarak ve ateş ederek yollarına devam edecekler. Far Cry 3 deki ada oyuncuları zengin ve iyi tasarlanmış çevrenin, tanışılacak ilginç karakterlerin, keşfedilecek yerlerin ve girilecek mücadelelerin ortasına bırakıyor. Doğal çevre hayatta kalmak için bir araç niteliğinde; atağınızı ister doğaçlama yapın, isterseniz de düşmanınızı aldatın! Sadece böyle bir çevrenin sağlayabileceği, oynanışla birlikte gelen fırsatlar. (AA)

19 bize herkes başarısızlığı öğretiyor Bu kitap başarızıslığı öğretenlerin kabusu olacak... Dünyanın yeni farkına varmışken, anlatmalıydım insanlara farkına vardığım ne varsa. Herkesin insanlara başarısızlık öğrettiğini fark ettim mesela. İlk olarak bunu yazmalı, bunu anlatmalıydım. Kurtarmalıydım zihinleri, başarısızlık öğretenlerin elinden. Ve başladım yazmaya... Yazardan Açıklama : Yazar deyince, gerekli gereksiz her şeyi yazan, sıkıcı insanlar aklıma geliyor. Onlarla aynı kefeye koyulmak istemem. Hayata dair anlatacağım çok şey var ve onları yazıyorum ben. Yazdıklarım da kesinlikle okuyanın işine yarayacak, mutlu edecek, iyileştirecek cinsten. (AA) Yusuf YILMAZOĞLU Jean Valjean olarak bilinen nolu mahkum, hapishaneden salınır. Kendisine yeni bir hayat kurmak ister ama müfettiş Javert in gölgesi onu daima takip etmektedir. Fransız Devrimi nin arifesinde geçen hikaye ihtilalin her iki tarafının da yüzünü gözler önüne serer. Ünlü yazar Victor Hugo nun aynı isimli ünlü edebiyat klasiğinden uyarlanan Les Miserables (Sefiller), Jean Valjean ın ölümsüz hikayesini beyazperdeye taşıyor. Oscarlı sinemacı Tom Hooper ın yönetmenliğinde çekilen filmin oyuncu kadrosu ise Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter ve Amanda Seyfried gibi birbirinden ünlü isimlerden oluşuyor. (AA) En çok fotoğraf paylaşılan sefiller - les mıserables instagram.com Instagram, internet sitesi olmasına rağmen yalnızca mobil uygulama olarak kullanılabilen bir fotoğraf paylaşım platformu. Ücretsiz olarak indirip, üye olabildiğiniz platform önce sadece IOS uygulaması olarak hazırlanmıştı fakat sonra android için de uyarlandı. Bu çok kullanılan uygulama Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. (GT)

20 Sudoku Sorusu Sivri Zeka Sorusu Aşağıda ne anlatılmaktadır? TeknoKomiKare GÜLÜMSEYİN kakuro Sorusu

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Her Okula 1 Adet Çok Fonksiyonlu Yazıcı 1 Adet Doküman Kamera Her Dersliğe Etkileşimli Tahta Panel Tip Etkileşimli Akıllı Tahta Kablolu İnternet Bağlantısı Her Öğretmene

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet)

TEKNİK ŞARTNAME. Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet) Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet) 1) İşlemci : En az 2.3 GHz 6 MB paylaşımlı L3 önbelleğe sahip, Intel Core i7 işlemci (3.5 GHz'e kadar Turbo Boost) olmadır. 2) Ram : En az 16 GB 1600 MHz DDR3L

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir?

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? SORULAR (-36) SORU - Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5)

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) 1. Dizüstü Bilgisayar en az Intel Core i5 2,3 GHz hızında işlemcisi olmalıdır. 2. Dizüstü bilgisayarın 4 GB DDR3 1333 MHz belleğe sahip olmalıdır. 3. Dizüstü bilgisayar ekran kartının

Detaylı

Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam

Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam Sayı: 20 Bu Ay... Dünya nın en küçük ve hafifi çok havalı Taşınabilir High Definition İhtişamı BRAVIA D3000 Serisi ile Tanışın Cyber-shot ile su altı keyfi Anılarınızı

Detaylı

Windows. Sınırsız Yaşam., Windows 7 ürününü önerir. AKILLI PERFORMANSIN 22W LCD YENİ TEMSİLCİSİ NEO ile içinizdeki multimedia canavarını serbest bırakın. ile hızınızı katlayın NGO.I750-6T85P-W Intel Core

Detaylı

Sony FY14 BRAVIA B2B. Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı

Sony FY14 BRAVIA B2B. Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı Sony FY14 BRAVIA B2B Uygun maliyetli kurumsal ekran, eğitim ve kurumsal TV uygulamaları için etkileşimli seçeneklere sahip ince, dikkat çekmeyen, enerji tasarruflu

Detaylı

eralp tarafından yazıldı. Cumartesi, 19 Şubat 2011 16:51 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Şubat 2011 17:11

eralp tarafından yazıldı. Cumartesi, 19 Şubat 2011 16:51 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Şubat 2011 17:11 Geçtiğimiz haftalarda oyuncular için belli fiyat aralıklarına göre sıraladığımız işlemci, ekran kartı ve anakarttan sonra şimdi de bizlere göre fiyatlarına göre en iyi 10 oyun amaçlı notebook'u belirliyoruz.

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı: 19/11/2014-491

Evrak Tarih ve Sayısı: 19/11/2014-491 Evrak Tarih ve Sayısı: 19/11/2014-491 Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır. Evrak sorgulaması http://ebys.gop.edu.tr/envision/validate_doc.aspx?v=bek44ht6

Detaylı

1. Hafıza Depolama Araçları. 2. Hafıza Çeşitleri. 3. Hafıza Ölçümü. 4. Bilgisayar Performansı

1. Hafıza Depolama Araçları. 2. Hafıza Çeşitleri. 3. Hafıza Ölçümü. 4. Bilgisayar Performansı DEPOLAMA 1. Hafıza Depolama Araçları 2. Hafıza Çeşitleri 3. Hafıza Ölçümü 4. Bilgisayar Performansı HAFIZA DEPOLAMA ARAÇLARI HARDDİSK ZİPDİSK SSD BELLEK KARTLARI(SD,CF,MMC,MS) FLASH DİSK CD DVD ROM DİSKET

Detaylı

WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER

WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER WINDOWS 7 KURULUMU ve KURULUM ÖNCESİ İŞLEMLER Bu yazımızda Windows 7 işletim sisteminin kurulumunu anlatacağım.ancak kurulumdan önce bilmemiz gereken kurulum gereksinimleri,windows 7 sürümleri konularına

Detaylı

Ethernet üzerinden Güç ile tek kabloyla kolay kurulum

Ethernet üzerinden Güç ile tek kabloyla kolay kurulum 10" (10,1" izlenebilir) All-in-One Dokunmatik Dijital E-Poster EP1042T Konferans ve toplantı düzenleme çözümü olarak tasarlanan 10" (10,11 izlenebilir) all-in-one interaktif dijital e-poster ViewSonic

Detaylı

TOSHIBA C55-C- 11RSatellite Ci5-5200U 2.20GHz 8GB 1TB 2GB 930M 15.6" INTEL CI5-5200U 2,2GHZ

TOSHIBA C55-C- 11RSatellite Ci5-5200U 2.20GHz 8GB 1TB 2GB 930M 15.6 INTEL CI5-5200U 2,2GHZ C55-C- 11JSatellite Ci5-8GB 1TB 2GB 930M 15.6" C55-C- 11RSatellite Ci5-8GB 1TB 2GB 930M 15.6" C55-C- 13HSatellite Ci5-920M 15.6'' C55-C- 14FSatellite 500GB 15.6" İşletim Sistemi DOS DOS MS WINDOWS DOS

Detaylı

Yüksek hızda Akıllı Yaşam

Yüksek hızda Akıllı Yaşam Değer Teklifi Değer Teklifi Product concept Yüksek hızda Akıllı Yaşam Zengin içerikli güçlü Performans Öne Çıkan 1.4GHz CPU HSDPA 14.4/ HSUPA 5.76 Önemli Tasarım [Şık & Modern] Zengin İçerik [Social, Music,

Detaylı

1. Prestigio MultiPad 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları

1. Prestigio MultiPad 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları 1. Kutu İçeriği 1. 2. Sarj Adaptörü 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Belgesi 7. Yasal ve Güvenlik Uyarıları 2. Cihaz Görünümü 15 16 3 4 5 6 1 2 13 14 10 9 8 11 12 7 TR - 1 1 2 3 4 5 6 7 8

Detaylı

1. Prestigio MultiPad 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları

1. Prestigio MultiPad 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları 1. Paket İçeriği 1. 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları 2. Cihaz Görünümü 1 2 9 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 TR - 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME FORMU

TEKNİK ŞARTNAME FORMU BİLGİSAYAR VE BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 - a) Masaüstü Bilgisayar 36 Adet 1. Intel Core i5-4.nesil ve işlemci hızı 2.6 Ghz veya üzeri olmalıdır. 2. İşlemci Önbelleği en az 3Mb olmalıdır.

Detaylı

CASPER EXCALIBUR G700 & G800 DDR 4 İLE FARK YARATIN! ÜSTÜN GÖRSELLİK, BENZERSİZ GERÇEKLİK BÜYÜK OYNAYIN! , Full HD 16/32GB

CASPER EXCALIBUR G700 & G800 DDR 4 İLE FARK YARATIN! ÜSTÜN GÖRSELLİK, BENZERSİZ GERÇEKLİK BÜYÜK OYNAYIN! , Full HD 16/32GB CASPER EXCALIBUR G700 & G800 ÜSTÜN GÖRSELLİK, BENZERSİZ GERÇEKLİK NVIDIA Maxwell Mimarisi yle donatılan GeForce GTX 960M 4GB DDR-5 ve GeForce GTX 970M 6GB DDR-5 ekran kartı teknolojisiyle, inanılmaz performans

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları Temel Kavramlar Donanım: Bilgisayarın fiziksel parçalarına verilen isimdir. Yazılım: Bilgisayarın verimli şekilde kullanımını sağlayan

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1 Konular 1. Bilgisayar Nedir? 2. Bilgisayarın Tarihçesi 3. Günümüz Bilgi Teknolojisi 4. Bilgisayarların Sınıflandırılması

Detaylı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı SORULAR SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel port

Detaylı

Samsung Galaxy S3 ve Apple iphone 4S Karşılaştırması

Samsung Galaxy S3 ve Apple iphone 4S Karşılaştırması Samsung Galaxy S3 ve Karşılaştırması Samsung Galaxy S 3 Genel Özellikler Ağırlık 133 Gr 140 Gr Genişlik 70.6 mm 58.6 mm Yükseklik 136.6 mm 115.2 mm Kalınlık 8.6 mm 9.3 mm Şebeke frekansı GSM850 - GSM900

Detaylı

Windows XP Professional Kurulumu

Windows XP Professional Kurulumu Windows XP Professional Kurulumu ve YönetimiY Kuruluma Geçmeden Önce XP HOME EDİTİON / XP PROFESSİONAL ONAL ARASINDAKİ FARK Şimdi Kuruluma Geçelim elim XP Cd mizi takıyoruz ve bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz

Detaylı

Tak ve Çalıştır USB2.0 USB Video Sınıfı Web Kamerası

Tak ve Çalıştır USB2.0 USB Video Sınıfı Web Kamerası Tak ve Çalıştır USB2.0 USB Video Sınıfı Web Kamerası Eye 320 ile gerçek tak ve çalıştır özelliğini yaşayın! Bu USB Video Sınıfı web kamerası için hiçbir sürücü gerekmez. Her yerde, her türlü dizüstü, masaüstü

Detaylı

Görünümler. Özellikler

Görünümler. Özellikler 13 Görünümler Telif hakkı 2012 2014 Dell Inc. Tüm hakları saklıdır. Bu ürün ABD ve telif hakkı ile fikri mülkiyet yasalarınca korunmaktadır. Dell ve Dell logosu, ABD ve/veya diğer yasalarca Dell Inc.'in

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM SİSTEM BİRİMİ ÇEVREBİRİMLERİ Ana Kart (Mainboard) Monitör İşlemci

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar ve İş İstasyonları

Masaüstü Bilgisayarlar ve İş İstasyonları DMO ÜRÜNLERİ 2015 Devran İletişim ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. BİLGİSAYAR ÜRÜNLERİ Devran İletişim ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. Katalog Kod lar ve İş İstasyonları 314.781.013 CASPER CD.DM4570853A 314.781

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU. Satellite P50t-A-114 TEKNOLOJİDE LİDER,YENİLİKTE ÖNCÜ TOSHIBA DAN ÜSTÜN NİTELİKLİ ÜRÜNLER... www.toshibatr.com

ÜRÜN KATALOĞU. Satellite P50t-A-114 TEKNOLOJİDE LİDER,YENİLİKTE ÖNCÜ TOSHIBA DAN ÜSTÜN NİTELİKLİ ÜRÜNLER... www.toshibatr.com Göz alıcı akıllı performans ve hız artışı sağlayan 3'üncü nesil Intel Core i7 İşlemciler ile tüm temel özelliklerden çok daha fazlasına sahip olun. ÜRÜN KATALOĞU TEKNOLOJİDE LİDER,YENİLİKTE ÖNCÜ TOSHIBA

Detaylı

Pico projektörler Spor & Outdoor Kameralar Air2U Bluetooth Hoparlörler Araç Kameraları Grafik Tablet & Akıllı Kalemler Aksesuarlar

Pico projektörler Spor & Outdoor Kameralar Air2U Bluetooth Hoparlörler Araç Kameraları Grafik Tablet & Akıllı Kalemler Aksesuarlar - Dünyanın En ince ve kendinden bataryalı Projeksiyon Cihazıdır. - 2013 Yılı Reddot Dizayn Ödülünün Sahibidir. - Dahili MHL kablo ile Samsung, HTC, LG Akıllı Cihazı Tak ve Çalıştır. - HDMI Kablosu ile

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

TYSSO. Insist on the best. TYSSO Türkiye Distribütörü VEGAPOS OT/VT. www.vegapos.com.tr info@vegapos.com.tr

TYSSO. Insist on the best. TYSSO Türkiye Distribütörü VEGAPOS OT/VT. www.vegapos.com.tr info@vegapos.com.tr TYSSO TYSSO Türkiye Distribütörü VEGAPOS OT/VT www.vegapos.com.tr info@vegapos.com.tr Tel : +90(356)276-10-76 Fax : +90(356)276-50-65 QR Kod POS Sistemleri POP-650 Modüler ve Fansız Soğutma Hepsi Bir Arada

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU TEKNOLOJİDE LİDER,YENİLİKTE ÖNCÜ TOSHIBA DAN ÜSTÜN NİTELİKLİ ÜRÜNLER... www.toshibatr.com. Dokunmatik Ekran - Alüminyum Gövde

ÜRÜN KATALOĞU TEKNOLOJİDE LİDER,YENİLİKTE ÖNCÜ TOSHIBA DAN ÜSTÜN NİTELİKLİ ÜRÜNLER... www.toshibatr.com. Dokunmatik Ekran - Alüminyum Gövde Göz alıcı ve akıllı 4'üncü nesil Intel Core i5 işlemcilerle ÜRÜN KATALOĞU TEKNOLOJİDE LİDER,YENİLİKTE ÖNCÜ TOSHIBA DAN ÜSTÜN NİTELİKLİ ÜRÜNLER... 8 GB (4 GB + 4 GB) DDR3 RAM (1600 MHz) - Max. 16 GB 15.6"

Detaylı

Fiyat Listesi V2.0.7_8

Fiyat Listesi V2.0.7_8 Fiyat Listesi V2.0.7_8 AHD Kameralar KST - K3 - AHD2006 KST - K8 - AHD2006 KST - K9 - AHD2006 260,00 TL 260,00 TL IR Mesafesi 12-15 metre 2 Hidden Led, Smart IR Özelliği, İkili Cam, Defog Sabit Lens: 3.6mm

Detaylı

Laboratuvar Çalışması Veri Depolama Kapasitesini Belirleme

Laboratuvar Çalışması Veri Depolama Kapasitesini Belirleme Laboratuvar Çalışması 1.3.2 Veri Depolama Kapasitesini Belirleme Hedefler PC'deki RAM miktarını (MB cinsinden) belirleme. PC de takılı olan sabit diskin boyutunu (GB cinsinden) belirleme. Sabit diskteki

Detaylı

Sayı : 2018/ 96/3-4 11/05/2018 Konu : Teklif Mektubu

Sayı : 2018/ 96/3-4 11/05/2018 Konu : Teklif Mektubu Sayı : 208/ 96/3-4 /05/208 Konu : Teklif Mektubu Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanlığımızca uygulanmakta olan Üç Adımca Üç Hizmet Projemiz de öngörülmüş olan aşağıda cinsi ve miktarı yazı mal/malzemeler

Detaylı

Windows 7 Format Atma ve Kurulumu (Resimli Anlatım)

Windows 7 Format Atma ve Kurulumu (Resimli Anlatım) www.anasayfa.xyz Kasım 1, 2015 Windows 7 Format Atma ve Kurulumu (Resimli Anlatım) by www.anasayfa.xyz Bu yazımda windows 7 format atma işlemini detaylı bir şekilde anlatacağım. Ben format işlemini tüm

Detaylı

Alternatif - 1 1 ADET TAŞINABİLİR BİLGİSAYAR HP PAVİLİON 13-B101NT CORE İ5 4210U 1.7GHZ-8GB-750GB-13.3"-INTEL-W8.1 NOTEBOOK

Alternatif - 1 1 ADET TAŞINABİLİR BİLGİSAYAR HP PAVİLİON 13-B101NT CORE İ5 4210U 1.7GHZ-8GB-750GB-13.3-INTEL-W8.1 NOTEBOOK 1 ADET TAŞINABİLİR BİLGİSAYAR HP PAVİLİON 13-B101NT CORE İ5 4210U 1.7GHZ-8GB-750GB-13.3"-INTEL-W8.1 NOTEBOOK İşlemci Numarası Ekran Özellikleri Ekran Boyu 3 MB 1.7 GHz 4210U 13.3 Inch Paylaşımlı INTELBilgi

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI License manager ile lisanslamanın tamamlandığına emin olunduktan sonra son kullanıcıların makinalarına IBM SPSS Statistics 21 client kurulumu yapılabilir.

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

Genel Bakış. 22" Hepsi Bir Arada Android Monitör

Genel Bakış. 22 Hepsi Bir Arada Android Monitör 22" Hepsi Bir Arada Android Monitör Genel Bakış ViewSonic in VSD221, Hepsi Bir Arada tasarımına, ayarlanabilir kitap standı ayaklığına, Google Play Store'a ve binlerce android uygulamasına erişim içeren

Detaylı

Güncel Kurumsal Fiyat Listesi MİNİtek Teknoloji Ürün ve Çöz. Telek. Tic. Ltd. Şti.

Güncel Kurumsal Fiyat Listesi MİNİtek Teknoloji Ürün ve Çöz. Telek. Tic. Ltd. Şti. MİNİtek Teknoloji Ürün ve Çöz. Telek. Tic. Ltd. Şti. Tel: (212) 267 4011-18 (212) 267 4454 (212) 267 4018 info@minitek.com.tr proje@minitek.com.tr Fax (212) 267 4009 2 Nisan 2013 Sizin için Seçtiklerimiz:

Detaylı

INTEL İŞLEMCİLİ MASAÜSTÜ BİLGİSAYARLAR EYLÜL 2010 ÜRÜN KATALOĞU

INTEL İŞLEMCİLİ MASAÜSTÜ BİLGİSAYARLAR EYLÜL 2010 ÜRÜN KATALOĞU EYLÜL ÜRÜN 2010 KATALOĞU INTEL İŞLEMCİLİ MASAÜSTÜ BİLGİSAYARLAR EYLÜL 2010 ÜRÜN KATALOĞU PANDERA E100 Intel Atom İşlemci 230 (1.6 GHz, 512 KB L2 Cache, 533 FSB) Intel 945GC + ICH7 Yonga Seti 1 GB DDR2

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

TÜRKİYE NİN BEKLEDİĞİ TELEFON

TÜRKİYE NİN BEKLEDİĞİ TELEFON TÜRKİYE NİN BEKLEDİĞİ TELEFON 5.0 X 5.5 X 5.0 V 5.5 V TÜRKİYE NİN BEKLEDİĞİ TELEFON 5.5 V 899 5.5" IPS Gorilla Glass ekran 720x1280 piksel (HD) ekran çözünürlüğü Dört çekirdekli, 1.2 GHz Qualcomm işlemci

Detaylı

ELEKTRONİK PROMOSYON ÜRÜNLERİ

ELEKTRONİK PROMOSYON ÜRÜNLERİ ELEKTRONİK PROMOSYON ÜRÜNLERİ 2019 WWW.ELEKTRONİKPROMOSYON.COM Hakkımızda İçindekiler Çevreye saygılı, kişisel yaşamı kolaylaştırmaya odaklı ve pratik, portatif çözümler üreten ürünleri ile müşterilerimizin

Detaylı

1. Kutu İçeriği. 2. Cihaz Görünümü. 1. Prestigio Tablet PC 2. Sarj Cihazı 3. Kulaklık 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6.

1. Kutu İçeriği. 2. Cihaz Görünümü. 1. Prestigio Tablet PC 2. Sarj Cihazı 3. Kulaklık 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. 1. Kutu İçeriği TR 1. 2. Sarj Cihazı 3. Kulaklık 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Belgesi 2. Cihaz Görünümü 1 3 5 7 2 4 6 8 10 9 11 1 Web-kamera Video konferansı ve diğer uygulamalar için 2 Ses +\ Ses - Ses

Detaylı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı 2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı sağlayan cihazların daha iyi, hızlı ve ucuz modellerle

Detaylı

22 inç Akıllı Monitör

22 inç Akıllı Monitör 22 inç Akıllı Monitör 22" Hepsi Bir Arada Android Monitör Genel Bakış ViewSonic in VSD221, Hepsi Bir Arada tasarımına, ayarlanabilir kitap standı ayaklığına, Google Play Store'a ve binlerce android uygulamasına

Detaylı

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4.

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4. Yıldırım Bilişim - 2014 1.Baskı Çözümleri: 1.Baskı Ürünleri 1.1. Faks Cihazları 1.2. Fotokopi Cihazları 1.3. Tarayıcılar 1.4. Yazıcılar 2. Bilgisayar Bileşenleri: 2.1. Anakartlar 2.2. Bellekler 2.3. Ekran

Detaylı

Önemli Teknolojik Özellikler

Önemli Teknolojik Özellikler Gerçek 1.3 Mega Piksel Otomatik Odaklamalı Web Kamerası Genius, yenilikçi bir web kamerası olan Slim 1322AF yi sunmaktan gurur duyar. Optik, otomatik odaklamalı bir merceğe sahiptir ve gerçek zamanlı,

Detaylı

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 9 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Öğrencilerimizin taşınabilir cihazlarından

Detaylı

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 15.11.2014 1 1. KULLANIM AMACI Personel takip sistemi kullanmak isteyen tüm işletmeler için geliştirilmiştir. WOLVOX İnsan Kaynakları programı

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU Bilgisayar Donanımı Temel Birimler ve Çevre Birimler Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU İçerik Bilgisayarın birimleri; Giriş Çıkış Depolama İşlem Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri

Detaylı

Kurulum (Windows)...3

Kurulum (Windows)...3 Kurulum (Windows)...3 1. StarBoard Software Kurulumu...4 1.1 Sistem Gereksinimleri...4 1.2 Kurulumu Başlatma...5 1.3 Windows Media Encoder Kurulumu (Yalnızca Windows XP/Vista)...6 1.4 Kurulumu Sonlandırma...6

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi DONANIM VE YAZILIM Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Bilgisayar Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. Donanım, Yazılım Bilgisayar Donanım

Detaylı

Ürünün sağ ya da sol tarafında bahsedilebilecek herhangi bir detay yok.

Ürünün sağ ya da sol tarafında bahsedilebilecek herhangi bir detay yok. Digitus DN-13010 Tanıtımını gerçekleştireceğimiz Digitus DN-13010 isimli ürünün görevi modem ya da bazı ağ cihazlarınla bağlantı sağlayarak, üzerindeki USB arabirimleri sayesinde depolama aygıtlarından

Detaylı

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir.

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne donanım denir. Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir. Bilgisayar ve Donanım Ana Donanım Birimleri Anakart (Motherboard,

Detaylı

Duo Installation Guide

Duo Installation Guide Duo Installation Guide All contents of this publication are subject to change. 2011.06 1 INDEX 1. Paketin İçindekiler ---- 3 2. İstasyonu Diz üstü bilgisayara yerleştirmek ---- 3 3. Kalemi kullanıma hazırlamak

Detaylı

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur?

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? SORULAR (37-66) SORU -37 Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? A) ISA B) AGP C) PCI D) PCI-e SORU -38 Aşağıdakilerden hangisi yavaş olması sebebiyle günümüz anakartlarında

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR Notların tanımı Bu kullanım kılavuzunda aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin

Detaylı

AirPrint Kılavuzu. Sürüm 0 TUR

AirPrint Kılavuzu. Sürüm 0 TUR AirPrint Kılavuzu Sürüm 0 TUR Not tanımları Bu kullanıcı el kitabında aşağıdaki simgeyi kullanıyoruz: Not Notlar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin diğer özelliklerle

Detaylı

Dell Latitude E6400 Kurulum ve Özellikler ile İlgili Bilgiler

Dell Latitude E6400 Kurulum ve Özellikler ile İlgili Bilgiler Uyarı Hakkında UYARI: UYARI, meydana gelebilecek olası maddi hasar, kişisel yaralanma veya ölüm tehlikesi anlamına gelir. Dell Latitude E6400 Kurulum ve Özellikler ile İlgili Bilgiler 1 2 3 4 24 25 26

Detaylı

Exper Style Kolay Kullanım Kılavuzu

Exper Style Kolay Kullanım Kılavuzu Kolay Kullanım Kılavuzu Hakkında Bu kolay kullanım kılavuzu, sisteminizi başlatmak için kullanacağınız bir referans niteliğindedir. Daha detaylı bilgiyi cihaz kutusundan çıkan Device Drivers & Utilities

Detaylı

Dell Vostro 330. Kurulum ve Özelliklerle İlgili Bilgiler. Uyarılar Hakkında. Önden ve Arkadan Görünüm

Dell Vostro 330. Kurulum ve Özelliklerle İlgili Bilgiler. Uyarılar Hakkında. Önden ve Arkadan Görünüm Dell Vostro 330 Kurulum ve Özelliklerle İlgili Bilgiler Uyarılar Hakkında UYARI: UYARI, meydana gelebilecek olası maddi hasar, kişisel yaralanma veya ölüm tehlikesi anlamına gelir. Önden ve Arkadan Görünüm

Detaylı

Şunu unutmayın asla 750 liralık anakart 1 milyarlık işlemci de alsanız ekran kartınız kötü oldukça oyunlarda verim elde edemezssiniz.

Şunu unutmayın asla 750 liralık anakart 1 milyarlık işlemci de alsanız ekran kartınız kötü oldukça oyunlarda verim elde edemezssiniz. Geçenlerde oyunculara yönelik 10 ekran kartı ve 10 işlemci seçmiştik. Şimdi de bilgisayarlarımızın en önemli bileşeni olan anakartlardan 10 tane seçiyoruz. Intel Sandy Bridge destekli anakartlarında bir

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Vodafone Mobile Wi-Fi R207

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Vodafone Mobile Wi-Fi R207 Hızlı Başlangıç Kılavuzu Vodafone Mobile Wi-Fi R207 Hoşgeldiniz Mobil iletişim dünyasına hoş geldiniz 1 Hoşgeldiniz 2 Ürüne genel bakış 3 Başlangıç 5 Mobile Wi-Fi Web uygulaması 6 Web uygulamasına genel

Detaylı

Girdi ve Giriş Aygıtları

Girdi ve Giriş Aygıtları Girdi ve Giriş Aygıtları 1 Girdi nedir? Girdi, bilgisayarın belleğine girilen veri ve talimatlardır. 2 Giriş Aygıtları Nelerdir? Giriş aygıtı, kullanıcıların bir bilgisayara veri ve talimatları girmelerine

Detaylı

VAIO FZ serisi burada

VAIO FZ serisi burada Sayı:19 VAIO FZ serisi burada Bu Ay... DSC-W200 ile etkileyen performans Tatil e Hazır mısınız? HD nin İhtişamı, Hard Disk in Kolaylığı Büyük Ekran Keyfi Size Daha Yakın VAIO FZ için 5 Muhteşem Neden Etkileyen

Detaylı

Bilgisayarınızda bulunan dosyalara dilediğiniz her yerden erişin ve bu dosyaları istediğiniz yerde paylaşın

Bilgisayarınızda bulunan dosyalara dilediğiniz her yerden erişin ve bu dosyaları istediğiniz yerde paylaşın Bilgisayarınızda bulunan dosyalara dilediğiniz her yerden erişin ve bu dosyaları istediğiniz yerde paylaşın İhtiyaç duyduğunuz her yerde, tüm dosyalarınıza erişin İstediğiniz bilgisayar, akıllı telefon

Detaylı

Açıköğretimde Mobil Öğrenme Açıköğretim e-öğrenme hizmetlerinden mobil bilişim aygıtlarıyla yararlanma olanaklarının değerlendirilmesi

Açıköğretimde Mobil Öğrenme Açıköğretim e-öğrenme hizmetlerinden mobil bilişim aygıtlarıyla yararlanma olanaklarının değerlendirilmesi Açıköğretimde Mobil Öğrenme Açıköğretim e-öğrenme hizmetlerinden mobil bilişim aygıtlarıyla yararlanma olanaklarının değerlendirilmesi Yrd. Doç. Dr. M. Emin Mutlu H. Umut Yenigün Nazan Uslu Anadolu Üniversitesi

Detaylı

Yazılım/Donanım Farkı

Yazılım/Donanım Farkı Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa ise yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.. Yazılım/Donanım Farkı

Detaylı

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi -

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - WINDOWS 7 Tekno-K@mp Eğitim ID 98 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223 Ana Kategori İşletim Sistemleri Alt Kategori Giriş Konu Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - GENEL BİLGİSAYAR

Detaylı

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR TEKNİK ŞARTNAME TİP 1

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR TEKNİK ŞARTNAME TİP 1 DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR TEKNİK ŞARTNAME TİP 1 İŞLEMCİSİ EN AZ Intel Core i5 işlemci OLMALIDIR. 15,6" EKRANA SAHİP OLMALIDIR. EN AZ 2 GB HARİCİ EKRAN KARTINA SAHİP OLMALIDIR. 1920X1080 EKRAN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜNE SAHİP

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

Türkçe. Giriş. Özelliklere Genel Bakış

Türkçe. Giriş. Özelliklere Genel Bakış Özelliklere Genel Bakış Giriş 7-inç TFT LCD Görüntü çözünürlüğü: 480(En) x 234(Boy) Görüntü modu: 4:3 ve 16:9 Desteklenen dosya biçimleri: JPEG & Hareketli-JPEG (320x240 QVGA 15 fps; 640x480 VGA 6 fps.)

Detaylı

1. Kutu İçeriği. 2. Cihaz Görünümü. 1. Prestigio Tablet PC 2. Sarj Cihazı 3. Kulaklık 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6.

1. Kutu İçeriği. 2. Cihaz Görünümü. 1. Prestigio Tablet PC 2. Sarj Cihazı 3. Kulaklık 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. 1. Kutu İçeriği TR 1. 2. Sarj Cihazı 3. Kulaklık 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Belgesi 2. Cihaz Görünümü 1 2 3 4 5 6 7 TR - 1 TR 1 2 3 4 5 6 7 Kulaklık Girişi Sarj Girişi Micro USB Yuvası Güç/Kilit Tuşu

Detaylı

DOĞRUDAN TEMİN İLANI ŞEHZADE GENÇLİK İZCİLİKVE SPOR KULUBÜ DERNEĞİ

DOĞRUDAN TEMİN İLANI ŞEHZADE GENÇLİK İZCİLİKVE SPOR KULUBÜ DERNEĞİ DOĞRUDAN TEMİN İLANI ŞEHZADE GENÇLİK İZCİLİKVE SPOR KULUBÜ DERNEĞİ Elazığ ili SODES BİR ELDE SEN TUT Projesi kapsamında Elektronik Ürünler mal alımına ilişkin SODES 2012 Uygulama Esas ve Usullerinin Madde

Detaylı

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi Bilgisayar nedir? Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. Veriyi toplar (girdi) İşler Bilgi üretir (çıktı) Bilgi İşlem Çevrimi 1 Bir

Detaylı

DONANIM & YAZILIM Modül 2

DONANIM & YAZILIM Modül 2 Modül 2 MODÜL 2 DONANIM & YAZILIM Donanım Yazılım Nedir? Temel Donanım Bileşenleri İşletim Sistemleri (Win,Pardus,MAC) Laptop Projeksiyon Bağlantıları Projeksiyon Açma Kapama İşletim Sistemi ile Görüntü

Detaylı

Daha Fazlasını İsteyin

Daha Fazlasını İsteyin Daha Fazlasını İsteyin Hızlı ve güvenilir mono lazer yazıcı serisi. İşiniz için en akıllı çözüm. YAZICI FOTOKOPİ TARAYICI FAKS KABLOSUZ AĞ www.brother.com.tr İşiniz için her dakikanın değerli olduğunun

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

5. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

5. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 5. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Bellekler İç Bellekler ROM Bellek RAM Bellek Dış Bellekler Sabit Disk Sürücüleri

Detaylı

Bilgisayarların Çeşitleri:

Bilgisayarların Çeşitleri: Bilgisayar nedir?: Tasarlandığı günden bugüne kadar değişik tanımları yapılabilen bilgisayar (computer) aygıtının genel tanımı şu şekilde yapılmaktadır: Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetik

Detaylı

Bölüm 1 Başlarken WindBOX

Bölüm 1 Başlarken WindBOX Bölüm 1 Başlarken WindBOX u satın aldığınız için tebrikler. Bu, ince sistem için en iyi tercihinizdir. Herhangi bir yerde kolaylıkla kurulabilir. Özelliği içinde bulunan platform, aynı zamanda size heyecan

Detaylı

GoPro APP Nedir ve Yazılım Nasıl Güncellenir?

GoPro APP Nedir ve Yazılım Nasıl Güncellenir? GoPro APP Nedir ve Yazılım Nasıl Güncellenir? GoPro kameralar birçok uygulama yazılımı ile uyumludur. Aşağıda bu yazılımların en popüler olanlarından biri olan GoPro Appuygulaması hakkında detay bilgiler

Detaylı

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır!

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Donanım Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı