Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Yoksulluk Kaynaklı Çocuk Asker Sorunu. Doğuş MORDENİZ ve Cem Ekin SUNAL. Pozisyon: Başkan ve Başkan Vekili.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Yoksulluk Kaynaklı Çocuk Asker Sorunu. Doğuş MORDENİZ ve Cem Ekin SUNAL. Pozisyon: Başkan ve Başkan Vekili."

Transkript

1 Forum: Sorun: Yazar: Gençlik Konseyi Yoksulluk Kaynaklı Çocuk Asker Sorunu Doğuş MORDENİZ ve Cem Ekin SUNAL Pozisyon: Başkan ve Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu(UNICEF) in yaptığı açıklamaya göre bütün dünyada birçok çocuk yoksulluk, gıda yetersizliği ve kabul edilemez ayrımcılıklardan dolayı ortada bırakılıyor ve kendi hayatlarını sürdürmeye terk ediliyor. UNICEF in yetkili müdürü Anthony Lake Bütün çocuklar nerde yaşarlarsa yaşasınlar hayatlarını doyasıya ve sağlıklı yaşama şansını hak ediyorlar. diyor ve bütün ulusların bu konuda gerekli kanunları gözden geçirmelerini ve eğitim ve sağlık alanında çocuk hakları göz önünde bulunarak çalışmalarını ilerletmeleri önerisinde bulunuyor. Çocukların ve gençlerin yoksulluk ve yetersiz şartlardan dolayı ortada bırakılması büyük bir problemi daha beraberinde getiriyor: Çocuk askerliği. Her ne kadar sadece Afganistan ve Irak taki savaşlar Batı medyasını meşgul etse de bunların dışında da birçok ülkedeki çatışmalarda çocuklar asker ve hatta canlı kalkan olarak savaşlara dâhil ediliyor. Sayısız çocuk yönetimler tarafından bu savaşlara katılmaya zorlanıyor. 15 yaşındaki çocukların orduya katılması Birleşmiş Milletler tarafından savaş suçu olarak kabul edilse bile günümüzde yaklaşık 300,000 çocuğun hayatı bu savaşlarda riske atılıyor. Uluslar arası af örgütüne göre birçok çocuk evlerinden, sokaklarından hatta okullarından kaçırılıp savaşa katılmak için zorlanıyor. Gönüllü olarak bu faaliyetlere katılan gençlerin temel sebebi ise aşırı yoksulluk ve umutsuzluk. Fiziksel zararlarının yanı sıra çocuk askerlerinin savaş sırasında tanıklık ettiği şiddet ve ölümlerden dolayı uzun vadeli psikolojik sarsıntılara yol açtığı da söyleniyor. Uluslar arası Çocuk Askerlik Ofisi nin araştırmasına göre Burma, Filipinler, Somali ve Sudan gibi bazı geri kalmış devletlerde çocuk askerliği sorunun derin bir tarihi var. Ancak son yıllarda savaşlarda kullanılan çocuk asker sayısı Uganda, Fildişi Sahilleri ve Libya gibi ülkelerde de gittikçe artmakta. Son olarak Mali deki çatışmalarda bazı militan grupları tarafından çocukların kullanıldığı biliniyor. Bazen de çocuklar daha yaşlı askerler tarafından canlı kalkan veya intihar bombaları olarak da kullanılabiliniyor.

2 Birleşmiş Milletlerinin gündemini de son yıllarda meşgul eden çocuk askerliği artan yoksulluk problemi ile birlikte bütün dünyada sayısı artarak devam etmektedir. Bu probleme karşı alınacak çözümler ancak bütün devletlerin ortaklaşa çalışmasıyla etkili olacaktır. Anahtar Kelimelerin Tanımları Çocuk Asker Birleşmiş Milletlerin tanımına göre 18 yaşının altında erkek ya da kızlardan oluşan düzenli- düzensiz silahlı kuvvetlerin ya da silahlı bir siyasi örgütün emrinde bulunan çocuklar çocuk askeri olarak tanımlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Uluslar arası Çocuklara Yardım Fonu( UNICEF) UNICEF Birleşmiş Milletler tarafından kurulmuş ve çocuk haklarının korunması adına tanıtım ve çalışmalarda bulunan bir kurumdur. Çocukların temel gereksinimlerini yerine getirmek amacıyla faaliyetlerde bulunur. UNICEF in yoğun çalışmalarıyla birlikte çocuk askerler olgusu uluslar arası toplumun gündemine girmiştir. UNICEF çocuk askerliğinin uygulandığı ülkelerde müzakerelerden kaçan çocuklara barınak ve yiyecek desteği vererek yardımda bulunmaktadır. Militan grup Bir düşüncenin veya ideolojinin başarı kazanması için savaşan ve mücadele eden örgüt veya kişiler oluşturur. Çocuk askerliği birçok ülkede militan gruplar tarafından silahlandırılıp mücadeleye zorlanır. İç savaş İç savaş bir ülkenin insanlarının çeşitli inanışlar çevresinde kutuplaşarak birbirlerine karşı başlattığı silahlı çatışma olarak tanımlanabilir. Çocuk askerler en çok iç savaşlar ve çatışmalarda görev almaktadır. Mali ve Liberya daki iç çatışmalarda yüz binlerce çocuk militan örgütler tarafından silahlanmıştır. Uluslarası Çocuk Asker (Child Soldiers International) Uluslarası Çocuk Asker, savaş sırasında çocukların asker olarak kullanılmasına ve kendi çıkarları doğrultusunda kullanılmalarına karşı kurulmuş İngiliz sivil toplum kuruluşudur. Silahsızlanma: Barışçıl bir organizasyonun çatışmanın olduğu bölgede silahları toplaması ve kullanımın engellemesi ve yeri geldiğinde imha etmesi silahsızlanma olarak adlandırılır.

3 Genel Bakış Savaşların yıkıcı etkisinin en şiddetli olarak görüldüğü çocukların çeşitli askeri faaliyetler için kullanıldıkları tarih boyunca görülmektedir. Çocuk askerler cinsiyet ayrımı yapılmaksızın günümüzde de Afrika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde iç savaşlarda ve çatışmalarda görev almaktadırlar. Son olarak Suriye de gerçekleşen çatışmalarda da fazlaca sayıda çocuk askerin kullanıldığı görülmüştür. Dünyada çocuk asker sayısının bu denli artması Soğuk Savaş dönemine denk gelmiştir. Soğuk Savaş sonrasında çocukları silahlandırma etkinlikleri gittikçe artmıştır. Çocuk askerlerin ilk örneği de Vietnam savaşı sırasında görülmüş, Amerika ya karşı çocuklarla bombalı saldırılar gerçekleşmiştir. Çocukların sadece asker olarak değil intihar bombası olarak da kullanıldığı İsrail- Filistin çatışmasında öne çıkmıştır. Halen çocukların bomba olarak kullanılmasına özellikle Ortadoğu bölgesinde sık sık rastlanmaktadır. Pek çok bölgede çıkan iç savaşlarda yetişkin asker sayısının azlığından pek çok çocuk kaçırılarak asker olarak kullanılmıştır. Çocuklar hem devlet hem de bazı silahlanmış isyan grupları tarafından kullanılmaktadırlar. İç savaşların genelde meydana geldiği yerler yoksul ve fakir ülkeler olduğundan ülkenin sosyoekonomik durumunun şiddetle olan bağı uzun zaman önce çözülmüştür. Her ne kadar kesin bir yargı olarak sunulmasa da yoksulluk çocuk asker toplamanın en temel nedenidir. Savaş sırasında anne ve babalarını kaybeden ve her an ölüm korkusuyla yüzleşen aynı zamanda açlıkla mücadele eden çocuklar silahlı örgüt üyesi haline getirilip çeşitli eğitimlerden sonra çatışma alanlarına gönderilmektedir Savaş koşulları sırasında kolay bir şekilde gözdağı verilebildiğinden çocukları ikna etmek de kolaydır. Çocuk askerler genelde askeri faaliyetlerde kullanılmak için zorlansalar da kimi zaman çocukların gönlü bir şekilde bu faaliyetlere katılımı da söz konusudur. Hatta bazen çocukların bu tür silahlı örgütler bulmaya çalıştıkları da görülmektedir. Şu an günümüzde yaklaşık 250,000 çocuk asker vardır ve bunların %40 ı kızlardan oluşmaktadır. Bütün çocuklara aktif bir şekilde bu çatışmalarda yer almasalar da genelde kendi çıkarları doğrultularında kullanılıp hizmet ettirilirler. Çocukların hayatlarının onların başlatmadığı savaşlar sonucu yok olması zaten gayet üzücüyken bir de mücadele etmeye zorlandıkları bu silahlı faaliyetlerin ciddi ve onarılamayan psikolojik ve fiziksel zararlara yol açması içler acısı bir tablo ortaya çıkarır. Çocuk hakları sözleşmesine göre her çocuğun okula gitme ve şiddetten uzak bir şekilde yaşama hakkı vardır. Çocukların asker olarak kullanılması da en temel çocuk haklarına ihlaldir. Birleşmiş Milletler Haziran 2013 te 2016 yılına kadar çocuk askerliği kaldırma hedefini koysa da şu anki sayılara göre bu çok mümkün görünmemektedir. İlgili Taraflar ve Görüşleri Burma

4 Burma devleti Dünyadaki en çok çocuk askere sahip olan devlet olmaktadır ve çocuk askerlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. İnsan Hakları İzleme Örgütü nün (İHİÖ) raporuna göre Burma daki çocuk askerlerin büyük bir çoğunluğu ulusal orduda aktif olarak kullanılmaktadır. Bunlar 11 yaşından itibaren zorla kamplarda eğitilmektedirler. Burma ordusu 1988 den beri artarak ortalama askeriyle Güney Doğu Asya daki en büyük ordu haline gelmiştir. Bu sayının %20 sinden fazlasının ise çocuk askerlerden oluşmaktadır. Burma devleti aynı zamanda Myanmar olarak da bilinir. İşsizlik 2012 yılında %37 olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda halkın %26 ise fakirlik sınırının altındadır. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (BMÇYF) Çocuk askerleri topluma yeniden kazandırmak için çalışmalara destek verir. Örneğin Çad taki isyankar gruplar ele geçirildiğinde ya da devletle barış anlaşmaları yaptığında 18 yaş altı çocuklar BMÇYF sponsorluğundaki rehabilitasyon çalışmasına girdiler. Afganistan Afganistan da en az 200 çocuk asker Afganistan Ulusal Polisi ne ve Kandahar daki yarı resmi yardımcı polis kuvveti olarak hizmet etmektedir. Askere alınan çocuklar bazı durumlarda Afgan polisi ve polise destek veren militanlardan, özel güvenlik şirketlerinden ve Taliban tarafından cinsel taciz edilmektedirler. Kongo Kongo da isyancı grupların yaklaşık yüzde 40 ı çocuk askerlerden meydana geliyor. Bütün Afrika daki çocuk askerlerin toplam sayısı 130 bin civarında tahmin ediliyor. Söz konusu rakamın yaklaşık yüzde 50 sinin ise tek başına Kongo da bulunduğu biliniyor. Uganda Uganda daki Tanrı nın Direniş Ordusu nun (TDO) mevcudunun yüzde 90 ı yaşlarında. TDO en az 12 bin çocuğu zorla silahlandırıp saflarına kattı. Liberya Liberya da 1989 ve 1997 yılları arasında yaşanan iç savaşta en az 20 bin çocuk asker yer aldı. Bunların bir bölümü henüz 9 yaşındaydı. Sierra Leone Sierra Leone de 1991 ve 2002 yılları arasında çocuk asker sayısının 6 bin 845 olduğu tahmin ediliyor.

5 Dünya da aktif olarak çocuk askerleri kullanan devletler Olayların Zaman Çizelgesi Bir konunun tarihsel arka planı, konunun derinliğini anlamak için çok önemlidir. Bu nedenle, elinizdeki konuyla ilgili olayların bir kronolojik listesini verin. Zaman çizelgesi için aşağıdaki tablo formatını kullanın. 20 Kasım 1993 BM Genel Kurulunun 20 Kasım 1993 tarihinde kabul ettiği 48/157 sayılı kararına kaynaklık eden Graça Machel'in Silahlı Çatışmaların Çocuklar Üzerindeki Etkisi konulu raporu uluslararası toplumun dikkatlerini yeniden çocuk askerler konusuna çekmiştir. 25 Mayıs 2000 BM, Çocukların Silahlı Çatışmalara Dahil Olması adına Opsiyonel bir Protokol düzenledi. 15 yaşından küçük çocukları asker olarak kullanan Thomas Lubanga Dyilo Uluslar arası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından 14 yıl hapis 10 Temmuz 2012 cezasına çarptırıldı. Bu olay, çocuk askerlerin kullanılmasına yönelik verilen ilk cezadır. Birleşmiş Milletler konvansiyonel silahların uluslar arası ticaretini 2 Nisan 2013 düzenleyen Silah Ticareti adında bir anlaşma imzaladı. Antlaşmalar ve Olaylar Silah Ticareti Antlaşması 2 Nisan 2013: Bu antlaşma, konvansiyonel silahların küresel transferini düzenlemek adına yapılan ilk adımdır. Bu antlaşma, silahların ülkelere yasadışı ve sorumsuz olarak transfer edilerek insani hukuk ihlallerine kullanılmasını önlemek için kilometre taşıdır. Ayrıca Çocuk Askerlerin Kullanımını Durdurma Koalisyonu olumlu karşılamıştır, bu anlaşma doğru uygulandığında yasa dışı çocukları askere alan ya da kullananlara karşı silah ticareti yapılmasını önlemektedir.

6 Sorunu Çözmek İçin Atılmış Önceki Girişimlerin Değerlendirilmesi BMÇYF çocuk askerleri topluma yeniden kazandırmak için çeşitli ülkelerde çalışmalara destek olmaktadır. Orda çocuklar tekrar psikolojik yardım, eğitim almaktadır. Çözüm Önerileri Dünya daki çocuk askerler sayısını azaltmak için çocuk askerlerle özel olarak ilgilenen BMÇYF ye alt organ kurulması. Çocuk askerler için insanları bilinçlendirmek adına yılda bir kez çeşitli ülkelerde konferans verilmesi. Reşit olmayanların askere alınma sebepleri karmaşık ve çeşitli olduğu için, çocukların korunmasının her cephesini dikkate alan bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Oluşturulacak politika sadece hükümetleri değil, devlet olmayan oyuncuları da hedef almalıdır çünkü çocuk askerleri asıl silâhaltına alanlar bu oyunculardır. Çocuk askerler çıktıkları topluma yeniden entegre edilmelidir; bunun mümkün olmadığı durumlarda alternatif bir çözüm belirlenmelidir. Çocuk askerler sorunu ile başa çıkmakta başarı oranı büyük ölçüde barış ve uzlaştırma ile güvenlik sektörü reformu dâhil çatışma sonrası yeniden inşa girişimlerinin etkinliğine bağlıdır. Kaynakça Human Rights Watch Human Rights Watch. worlds- highest- number- child- soldiers Wikipedia.Wikipedia. UNICEF. Salma Zulfiqar UNICEF. Irinnews irin news. child- soldiers- operating- on- several- fronts Human Rights Watch Human Rights Watch. about- child- soldiers Türk Hukuk Sitesi. Armağan Konyalı Türk Hukuk Sitesi. Azarkan, Ezeli. Uluslararası Antlaşmalar ve Uluslararası Mahkeme Kararları Çerçevesinde Çocuk Askerlerin Korunması Usak. Child- Soldiers Child Soldiershttp:// soldiers.org/research_report_reader.php?id=658

7 Wikipedia. Wikipedia askerler.pdf

8 Araştırma Soruları Giriş Lütfen cevaplarınızı sizin için ayrılan boşluklara yazınız. Bu soruları ve cevaplarını ülkeniz ve sosyal politikaları hakkında olabildiğince bilgi edinmek için bir kılavuz gibi kullanın. Soruları cevaplamak için önceden var olan bilgilerinizi kullanabilir, arkadaşlarınızdan, öğretmenlerinizden, ve forum yöneticilerinden yardım alabilirsiniz. Ayrıca, daha fazla bilgi için interneti, kitapları, gazeteleri ve magazinleri kullanabilirsiniz. Tüm yerleri doldurmak ve tüm soruları cevaplamak zorunda olmadığınızı unutmayın. O yüzden gerekli bilgileri bulamazsanız endişelenmeyin. Tartışmalara katılmak için her şeyi tamamıyla bilmeniz gerekmiyor. Ancak, ne kadar iyi araştırırsanız, argümanlarda fikirlerinizin ikna edilmesinde o kadar etkili olursunuz. 1. Sizin ülkenizin bu konudaki görüşleri nelerdir? 2. Bu soruna çözüm olarak ülkeniz ne tür önemler alıyor?

9 3. Çocuk askerleri topluma kazandırmak için hangi kuruluşlar vardır? 4. Hangi ülkelerde çocuk askerler olmaktadır? 5. Çocuk askerler adına yapılmış antlaşmalar var mıdır?

10 6. Çocuk asker sorunu çözmek için ne yapılmalıdır? 7. Çocuk askerlerin yaşadığı fiziksel, psikolojik, sağlık ve sosyal problemler nelerdir? 8. Çocuk askerlerin terördeki yeri nedir?

11 9. Çocuk askerlerin yıllara oranla değişimi nedir? 10. Çocuk askerlerinin ülkelerdeki maddi durumla bağlantısı nelerdir? 11. Çocuk askerlerlerin hangi ülkelerde kullanılmaktadır?

Araştırma Raporu. GK7 Sosyal ve Kültürel Komite. Yoğun Nüfus Artışı Kaynaklı Ortaya Çıkan Açlık ve Yoksulluk. Pozisyon: Başkan.

Araştırma Raporu. GK7 Sosyal ve Kültürel Komite. Yoğun Nüfus Artışı Kaynaklı Ortaya Çıkan Açlık ve Yoksulluk. Pozisyon: Başkan. Forum: Sorun: Yazar: GK7 Sosyal ve Kültürel Komite Yoğun Nüfus Artışı Kaynaklı Ortaya Çıkan Açlık ve Yoksulluk Deniz Kuter Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Bu seneki tartışma konularımızdan biri

Detaylı

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Dünya Çapında Yetersiz ve Azalan Su İle Gıda Kaynakları. Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Dünya Çapında Yetersiz ve Azalan Su İle Gıda Kaynakları. Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan Vekili. Forum: Sorun: Yazar: Ekonomik ve Sosyal Konsey Dünya Çapında Yetersiz ve Azalan Su İle Gıda Kaynakları Ömer Sarıtaş Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Su ve gıda kaynakları canlıların yaşamı

Detaylı

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Yozlaşmanın Yoksulluğa Etkisi. Çağla Bektaş, Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan, Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Yozlaşmanın Yoksulluğa Etkisi. Çağla Bektaş, Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan, Başkan Vekili. Forum: Sorun: Yazar: Ekonomik ve Sosyal Konsey Yozlaşmanın Yoksulluğa Etkisi Çağla Bektaş, Ömer Sarıtaş Pozisyon: Başkan, Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Yozlaşma benliğini kaybetme asimile olmak

Detaylı

Araştırma Raporu. GK4 İnsan Hakları Komitesi. Savaş bölgelerindeki gıda güvenliği ve yetersiz beslenme. Tolga Ferdi Çalışır. Pozisyon: Başkan.

Araştırma Raporu. GK4 İnsan Hakları Komitesi. Savaş bölgelerindeki gıda güvenliği ve yetersiz beslenme. Tolga Ferdi Çalışır. Pozisyon: Başkan. Forum: Sorun: Yazar: GK4 İnsan Hakları Komitesi Savaş bölgelerindeki gıda güvenliği ve yetersiz beslenme Tolga Ferdi Çalışır Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Dünya nın tamamında bir milyar insanın

Detaylı

İsraf: Bir insanın gereksiz veya ölçüsüz harcamasına israf denir.

İsraf: Bir insanın gereksiz veya ölçüsüz harcamasına israf denir. Forum: Sorun: Yazar: GK7 Sosyal ve Kültürel Komite Gelişmiş Ülkelerde gerçekleşen gıda israfının açlık ve yoksulluğa etkisi Harun Kaneti Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Son zamanlarda gelişmiş

Detaylı

Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Sorun: Sürdürülebilir kalkınma için Afrika daki gençlerin eğitimsel açıdan desteklenmesi. Pozisyon: Başkan Vekili

Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Sorun: Sürdürülebilir kalkınma için Afrika daki gençlerin eğitimsel açıdan desteklenmesi. Pozisyon: Başkan Vekili Forum: Gençlik Konseyi Sorun: Sürdürülebilir kalkınma için Afrika daki gençlerin eğitimsel açıdan desteklenmesi. Yazar: Cem Ekin Sunal Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Eğitim, Afrika da gerek

Detaylı

Araştırma Raporu. GK5 Sağlık Komitesi. Sorun: Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları. Genel Bakış

Araştırma Raporu. GK5 Sağlık Komitesi. Sorun: Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları. Genel Bakış Forum: Sorun: Yazar: GK5 Sağlık Komitesi Yoksul Ülkelerde Salgın Hastalıklardan Kaynaklanan Çocuk Ölümleri Sevim Özkan Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Yoksul ülkeler yiyecek, içecek, barınma

Detaylı

18 Ocak 2002 de STK olarak kuruldu. 19 Ocak 2006 tarih ve 2006-9982 no lu Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü kazandı.

18 Ocak 2002 de STK olarak kuruldu. 19 Ocak 2006 tarih ve 2006-9982 no lu Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü kazandı. YETİM RAPORU 18 Ocak 2002 de STK olarak kuruldu. 19 Ocak 2006 tarih ve 2006-9982 no lu Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü kazandı. Bakanlar Kurulu nun 6 Şubat 2007 tarihli

Detaylı

Araştırma Raporu. Güvenlik Konseyi. Somali deki iç savaşın sağlığa ve açlığa etkisi. Pozisyon: Başkan. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları

Araştırma Raporu. Güvenlik Konseyi. Somali deki iç savaşın sağlığa ve açlığa etkisi. Pozisyon: Başkan. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları Forum: Sorun: Yazar: Güvenlik Konseyi Somali deki iç savaşın sağlığa ve açlığa etkisi Sani Eskinazi Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Yıllardır düzenli olmayan bir ülke olan Somali, günümüzde iç

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI Uluslararası Arka Plan Uluslararası Arka Plan Birleşmiş Milletler - CEDAW Avrupa Konseyi - Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Detaylı

DCAF Backgrounder Çocuk Askerler. Kimler çocuk asker kabul edilir? Bu mesele neden önemlidir?

DCAF Backgrounder Çocuk Askerler. Kimler çocuk asker kabul edilir? Bu mesele neden önemlidir? DCAF Backgrounder Çocuk Askerler Kimler çocuk asker kabul edilir? Bu mesele neden önemlidir? Ana sorunlar nelerdir? Çocuk askerler nasıl ve neden silâhaltına alınır? Çocuk asker sorununun çözümü için neler

Detaylı

1 1. BÖLÜM ASKERLİKTE ÖZELLEŞTİRMENİN TARİHİ

1 1. BÖLÜM ASKERLİKTE ÖZELLEŞTİRMENİN TARİHİ İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... iii KISALTMALAR...xiii TABLOLAR LİSTESİ... xv ŞEKİLLER LİSTESİ... xvii GİRİŞ... 1 1. BÖLÜM ASKERLİKTE ÖZELLEŞTİRMENİN TARİHİ 1.1. ANTİK VE ORTA ÇAĞ... 9 1.1.1. Antik Çağ... 9 1.1.2.

Detaylı

Araştırma Raporu. Forum: Güvenlik Konseyi

Araştırma Raporu. Forum: Güvenlik Konseyi Forum: Güvenlik Konseyi Sorun: Yoksul ülkelerdeki insan hakları istismarları, siyasi istikrarsızlık ve yozlaşmanın doğurduğu iç savaş ve şiddet tehlikesi Yazar: Meryem Çekem Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma

Detaylı

AKP HÜKÜMETİNİN 2014 İTİBARSIZLIK ENDEKSİ

AKP HÜKÜMETİNİN 2014 İTİBARSIZLIK ENDEKSİ AKP HÜKÜMETİNİN 2014 İTİBARSIZLIK ENDEKSİ Demokrasi Endeksi: 2014 yılı i bariyle 167 ülke arasında Türkiye 89 (Yalnızca ilk 26 ülke tam demokrasi sayılıyor. Türkiye bu ülkelerin çok gerisinde. Sivil Özgürlükler:

Detaylı

Mali de politik istikrarsızlık sonucu yaşanan kıtlık

Mali de politik istikrarsızlık sonucu yaşanan kıtlık Forum: Sorun: Yazar: Güvenlik Konseyi Mali de politik istikrarsızlık sonucu yaşanan kıtlık Meryem Çekem, Sani Eskinazi Pozisyon: Başkan Vekili, Başkan Araştırma Raporu Giriş Yıllardır düzenli olmayan bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN SURİYE KRİZİNDEKİ TUTUMU... 1 Giriş... 1 1. BM Organı Güvenlik Konseyi nin Temel İşlevi ve Karar Alma Sorunu...

Detaylı

Dünyada silahlanma artıyor, Türkiye 20'nci sırada

Dünyada silahlanma artıyor, Türkiye 20'nci sırada Dünyada silahlanma artıyor, Türkiye 20'nci sırada Bonn Uluslararası Silahsızlanma Merkezi nin 2016 Küresel Silahlanma Endeksi'ne göre askeri harcamalarda İsrail başı çekerken Türkiye 20'nci sırada. 02.12.2016

Detaylı

Terör: Her türlü şiddet hareketlerini içermekte olup, örgütlü ve kuralsız şiddet hareketleri 2

Terör: Her türlü şiddet hareketlerini içermekte olup, örgütlü ve kuralsız şiddet hareketleri 2 Forum: Sorun: Yazar: GK6 Silahsızlanma Komitesi Terörizm ve şiddet faaliyetlerinin açlık ve yoksulluğa etkisi Güniz Irmak Köksalan Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Silahsızlanma Komitesi; Birleşmiş

Detaylı

Araştırma Raporu. Forum: İnsan Hakları Komitesi. Sorun: Tarım işçileri ve gıda imalatçılarının işgücünün istismar edilmesi. Yazar: Yağmur Ertuğrul

Araştırma Raporu. Forum: İnsan Hakları Komitesi. Sorun: Tarım işçileri ve gıda imalatçılarının işgücünün istismar edilmesi. Yazar: Yağmur Ertuğrul Forum: İnsan Hakları Komitesi Sorun: Tarım işçileri ve gıda imalatçılarının işgücünün istismar edilmesi Yazar: Yağmur Ertuğrul Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Konferansımızın bu yılki teması

Detaylı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine dönemi için aday olan Türkiye'nin,

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine dönemi için aday olan Türkiye'nin, Anadolu Ajansı Haber Arşivi Kaydı Yayın Tarihi : 2005-04-03 06:58:00 Yayın Numarası : 101193738 Bölge/Büro : New York Başlık BM GÜVENLİK KONSEYİ GEÇİCİ ÜYELİĞİ... -TÜRKİYE'NİN BM BARIŞ MİSYONLARINA YAPTIĞI

Detaylı

İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU. Dr. Sercan REÇBER

İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU. Dr. Sercan REÇBER İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU Dr. Sercan REÇBER YAYIN NO: 563 İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU Dr. Sercan Reçber ISBN 978-605-152-320-0 1. BASKI - İSTANBUL, OCAK 2016 ON İKİ LEVHA YAYINCILIK

Detaylı

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum Kunduz'da yaşanan savaş ABD için iki seçeneği ortaya çıkardı; ya işgal güçlerini artıracak yada Taliban'ın ilerleyişine göz yummak zorunda

Detaylı

Afganistan'da Afyon Üretimi Dosyası (İnfografik)

Afganistan'da Afyon Üretimi Dosyası (İnfografik) Afganistan'da Afyon Üretimi Dosyası (İnfografik) Uzun yıllar süren iç savaşlar ve dış müdahaleler sonucu istikrarsızlaşan Afganistan, dünya afyon üretiminin yaklaşık olarak yüzde 90'ını karşılıyor. 28.04.2016

Detaylı

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin 1 Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin sistematik olarak artması ışığında, Haziran 2011 de kurulan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. SNHR, mağdurların haklarının

Detaylı

Araştırma Raporu. Eğitim yetersizliğinin işsizlik ve ekonomik duruma etkisi. Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş

Araştırma Raporu. Eğitim yetersizliğinin işsizlik ve ekonomik duruma etkisi. Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş Forum: Sorun: Yazar: GK2 Eğitim Komitesi Eğitim yetersizliğinin işsizlik ve ekonomik duruma etkisi Larissa Uyar Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Eğitim, toplumsal yaşamın biçimlenmesine etki

Detaylı

Devrim Öncesinde Yemen

Devrim Öncesinde Yemen Yemen Devrimi Devrim Öncesinde Yemen Kuzey de Zeydiliğe mensup Husiler hiçbir zaman Yemen içinde entegre olamaması Yemen bütünlüğü için ciddi bir sorun olmuştur. Buna ilaveten 2009 yılında El-Kaide örgütünün

Detaylı

Salvador, Guatemala, Kamboçya ve Namibya gibi yerlerde 1990 ların barış anlaşmaları ile ortaya çıkan fırsatları en iyi şekilde kullanabilmek için

Salvador, Guatemala, Kamboçya ve Namibya gibi yerlerde 1990 ların barış anlaşmaları ile ortaya çıkan fırsatları en iyi şekilde kullanabilmek için ÖN SÖZ Barış inşası, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Boutros Boutros-Ghali tarafından tekrar çatışmaya dönmeyi önlemek amacıyla barışı sağlamlaştırıp, sürdürülebilir hale getirebilecek çalışmalar

Detaylı

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU. FİLİSTİN MESELESİ 2 5 te B İ L G İ NOTU. Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU. FİLİSTİN MESELESİ 2 5 te B İ L G İ NOTU. Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi 2 de Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları nda AK Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. 8 de YIL: 2012 SAYI

Detaylı

Araştırma Raporu. Sorun: Birleşmiş Milletler in Sıfır Açlık hedefi doğrultusunda ilerleme politikası oluşturması. Pozisyon: Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Sorun: Birleşmiş Milletler in Sıfır Açlık hedefi doğrultusunda ilerleme politikası oluşturması. Pozisyon: Başkan Vekili. Forum: Temasal Konsey Sorun: Birleşmiş Milletler in Sıfır Açlık hedefi doğrultusunda ilerleme politikası oluşturması Yazar: Kaan Uysal Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş MBMTR 2014 ün teması

Detaylı

2016 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2016 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2016 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 19 EKİM 2016 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ YAŞAM HAKKI İHLALLERİ ÖLÜ YARALI YARGISIZ İNFAZ (Keyfi

Detaylı

SAYIN TAKİPÇİLERİMİZ,

SAYIN TAKİPÇİLERİMİZ, SAYIN TAKİPÇİLERİMİZ, Araştırma grubumuza destek amacıyla 2000-2015 seneleri arasındaki konuları içeren bir ARŞİV DVD si çıkardık. Bu ARŞİV ve VİDEO DVD lerini aldığınız takdirde daha önce takip edemediğiniz

Detaylı

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Önlenmesİ ve Bunlarla Mücadeleye İlİşkİn Avrupa Konseyİ Sözleşmesİ İstanbul Sözleşmesi Korkudan uzak Şİddetten uzak BU SÖZLEŞMENİN AMACI Avrupa Konseyi nin, kadınlara

Detaylı

2016 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2016 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2016 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İ RAPORU -BİLANÇO- 21 TEMMUZ 2016 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ YAŞAM HAKKI İ ÖLÜ YARALI YARGISIZ İNFAZ (Keyfi Öldürme,

Detaylı

2016 YILI DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2016 YILI DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2016 YILI DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 23 OCAK 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ YAŞAM HAKKI İHLALLERİ ÖLÜ YARALI YARGISIZ İNFAZ (Keyfi Öldürme,

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU

2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 2017 İNSAN HAKLARI İHLAL RAPORU 1 Av.Dr. M. SEZGİN TANRIKULU İSTANBUL MİLLETVEKİLİ GİRİŞ 2015 yılı Ağustos ayından itibaren tekrar başlayan çatışmalar Türkiye tarihinde eşi az görülmüş bir yıkıma, sayısız

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

Araştırma Raporu. Uluslararası İlişkiler Konseyi. Uluslararası ticaret ve ekonomik politikaların açlık ve yoksulluğa etkisi. Pozisyon: Konsey Başkanı

Araştırma Raporu. Uluslararası İlişkiler Konseyi. Uluslararası ticaret ve ekonomik politikaların açlık ve yoksulluğa etkisi. Pozisyon: Konsey Başkanı Forum: Sorun: Yazar: Uluslararası İlişkiler Konseyi Uluslararası ticaret ve ekonomik politikaların açlık ve yoksulluğa etkisi Deniz Hallik Pozisyon: Konsey Başkanı Araştırma Raporu Giriş Birleşmiş Milletlerin

Detaylı

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ Yazar : Erdem Denk Yayınevi : Siyasal Kitabevi Baskı : 1. Baskı Kategori : Uluslararası İlişkiler Kapak Tasarımı : Gamze Uçak Kapak

Detaylı

Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü. Kadına Şiddet Raporu

Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü. Kadına Şiddet Raporu Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü Kadına Şiddet Raporu 1 MİRBAD KENT TOPLUM BİLİM VE TARİH ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ KADINA ŞİDDET RAPORU BASIN BİLDİRİSİ KADIN SORUNU TÜM TOPLUMUN

Detaylı

Bush, Suudi Kralıyla petrol fiyatı konuştu

Bush, Suudi Kralıyla petrol fiyatı konuştu Bush, Suudi Kralıyla petrol fiyatı konuştu Orta Doğu gezisinin son durağı Suudi Arabistan'da bulunan ABD Başkanı George W. Bush, Suudi Kralı Abdullah'la, yüksek petrol fiyatlarının ABD'yi nasıl etkilediği

Detaylı

Haklarım var, Hakların var, Hakları var...

Haklarım var, Hakların var, Hakları var... Haklarım var, Hakların var, Hakları var... Çocuk haklarına giriş Herkesin hakları vardır. Ayrıca, 18 yaşından küçük bir erkek veya kız çocuğu olarak sizin özel bazı haklarınız vardır. Bu hakların bir listesi

Detaylı

AFRİKA BÜLTENİ (29 Eylül-17 Ekim)

AFRİKA BÜLTENİ (29 Eylül-17 Ekim) 2014 AFRİKA BÜLTENİ (29 Eylül-17 Ekim) Afrika Araştırmaları Merkezi Kırklareli Üniversitesi 18.10.2014 AFRİKA BÜLTENİ (29 EYLÜL 17 EKİM 2014) Fransa dan Afrika ya Yeni Askeri Üs Fransız ordusunun, Afrika

Detaylı

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI 1. ve Terörizm (UGT) Yüksek Lisans (YL) Programında sekiz

Detaylı

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADINLARA DESTEK MEKANİZMALARI ONLİNE KİTAPÇIĞI Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Gençlik Topluluğu 2015-2016 İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2. Kadın Dostu Akdeniz Projesi 3. Projenin

Detaylı

BLOG ADRESİ :

BLOG ADRESİ : BLOG ADRESİ : http://ozel-buro.tumblr.com ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBUNA AİT TUMBLR BLOGUNDA HALEN İŞLENEN VE İLERİDE İŞLENECEK OLAN KONULAR AŞAĞIDA GAYET AÇIK VE BİR ŞEKİLDE YER ALMAKTADIR. MAKALE VE ARAŞTIRMA

Detaylı

F. Şeyda TÜRKAY KAHRAMAN ULUSLARARASI SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNDA KÜLTÜREL VARLIKLARIN KORUNMASI

F. Şeyda TÜRKAY KAHRAMAN ULUSLARARASI SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNDA KÜLTÜREL VARLIKLARIN KORUNMASI F. Şeyda TÜRKAY KAHRAMAN ULUSLARARASI SİLAHLI ÇATIŞMALAR HUKUKUNDA KÜLTÜREL VARLIKLARIN KORUNMASI İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...VII ÖZET... IX ABSTR ACT... XI İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 BİRİNCİ

Detaylı

Ekonomik ve Sosyal Konsey. Sorun: Yoksul Ülkelere Yapılan Maddi Dış Yardım ve Yatırımın Yetersizliği. Çağla Bektaş. Pozisyon: Başkan.

Ekonomik ve Sosyal Konsey. Sorun: Yoksul Ülkelere Yapılan Maddi Dış Yardım ve Yatırımın Yetersizliği. Çağla Bektaş. Pozisyon: Başkan. Forum: Ekonomik ve Sosyal Konsey Sorun: Yoksul Ülkelere Yapılan Maddi Dış Yardım ve Yatırımın Yetersizliği Yazar: Çağla Bektaş Pozisyon: Başkan Giriş Dünya bazı bireylerin hiç olmadıkları kadar zenginleştikleri,

Detaylı

BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması

BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması Dr. Selman ÖĞÜT Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi 21. Yüzyılda Uluslararası Hukuk Çerçevesinde BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...

Detaylı

Kısa Süreli. Kısa Süreli. Uzun Süreli (D Tipi) (B Tipi) (C Tipi) (C Tipi) Çoklu Giriş. Çift Giriş. 85 (turizm) 100 (diğer

Kısa Süreli. Kısa Süreli. Uzun Süreli (D Tipi) (B Tipi) (C Tipi) (C Tipi) Çoklu Giriş. Çift Giriş. 85 (turizm) 100 (diğer Vize Ücretleri (karşılıklılık ilkesine ve ikili anlaşmalara göre) (Ukrayna'nın 1 Mart 2017 tarihli ve 1818 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Ukrayna Giriş ve Vizeleri Verme Kuralları) Geçerlilik

Detaylı

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler Türkiye ve Kitle İmha Silahları Genel Bilgiler Nükleer Silahlar ABD nin nükleer güç tekeli 1949 a kadar sürmüştür. Bugün; Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, İsrail, Hindistan ve Pakistan ın nükleer silahları

Detaylı

SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK. 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP

SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK. 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP Sunu 1. Savaş? Savaş Ortamı 2. Tarihe dokunmak 3. IŞİD in Irak ve Suriye de ardışık saldırıları ve sonrasında gelişen Halk Sağlığı sorunları 4.

Detaylı

KARİKATÜRLERİN DİLİNDEN IRAK I ANLAMAK - 1

KARİKATÜRLERİN DİLİNDEN IRAK I ANLAMAK - 1 Rapor No: 41, Mart 2011 KARİKATÜRLERİN DİLİNDEN IRAK I ANLAMAK - 1 UNDERSTANDING IRAQ THROUGH CARTOONS Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Center for Mıddle Eastern Strategıc Studıes mezhepçilik Irak

Detaylı

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ INSTITUTE FOR STRATEGIC STUDIES S A E STRATEJİK ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ KASIM, 2003 11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ 11 EYLÜL SALDIRISI SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ FİZİKİ SONUÇ % 100 YIKIM

Detaylı

gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan

gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan ÇOCUK HAKLARININ SINIFLANDIRILMASI Çocuk Hakları Sözleşmesi nde, çocukların sağlıklı yaşaması ve çok yönlü olarak gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan

Detaylı

YPG nin İnsan Hakları İhlalleri

YPG nin İnsan Hakları İhlalleri YPG nin İnsan Hakları İhlalleri İdris KARDAŞ EPAM Koordinatörü 15 Şubat 2017 Suriye de iç savaşın başladığı ilk günden bu yana önceleri Esad rejimi ile birlikte daha sonraları da ABD nin desteğini arkasına

Detaylı

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU BİLANÇO 05 MAYIS 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU BİLANÇO 05 MAYIS 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 3 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU BİLANÇO 05 MAYIS 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ -AÇIKLAMA- Bu raporda yer alan veriler ve verilere

Detaylı

TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER

TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER Merve Nur Bulut, Kübra Sezgin www.improkul.impr.org.tr facebook.com/improkul @improkul improkul@gmail.com SURİYE KRİZİ VE TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER 2011

Detaylı

ÇOCUK HAKLARI HAFTA 2

ÇOCUK HAKLARI HAFTA 2 HAFTA 2 Bu haftaki ders önü sorularımız: 1. Size göre hak kavramı nedir? Çocukluğunuzu da göz önünde tutarak sahip olduğunuz/olmadığınız veya kullanabildiğiniz haklarınızı tartışınız. 2 Geçmişte çocuklar

Detaylı

GÖÇÜN GETİRDİĞİ SORUNLAR VE GÖÇ SONRASI TÜRKİYE

GÖÇÜN GETİRDİĞİ SORUNLAR VE GÖÇ SONRASI TÜRKİYE GÖÇÜN GETİRDİĞİ SORUNLAR VE GÖÇ SONRASI TÜRKİYE Vicdan KÖKSALDI MOTOR Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD, HATAY Göçmen- Mülteci- Sığınmacı- İltica

Detaylı

Temmuz Ayı Tekstil Gündemi

Temmuz Ayı Tekstil Gündemi Temmuz Ayı Tekstil Gündemi 05.08.2016 Temmuz Ayı Tekstil Gündemi «Bangladeş de 5 yeni denim firması kuruluyor» «Etiyopya devasa endüstriyel tekstil parkı açacak» «Hindistan, İran tekstil pazarını keşfediyor»

Detaylı

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO-

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 6 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 21 TEMMUZ 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ -AÇIKLAMA- Bu raporda yer alan veriler ve verilere

Detaylı

İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011

İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011 GELECEK İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011 SARIKONAKLAR İŞ TÜRKĠYE MERKEZİ C. BLOK ĠÇĠN D.16 BÜYÜME AKATLAR İSTANBUL-TÜRKİYE ÖNGÖRÜLERĠ 02123528795-02123528796 2025 www.turksae.com Nüfus,

Detaylı

Terörle Mücadele Mevzuatı

Terörle Mücadele Mevzuatı Terörle Mücadele Mevzuatı Dr. Ahmet ULUTAŞ Ömer Serdar ATABEY TERÖRLE MÜCADELE MEVZUATI Anayasa Terörle Mücadele Kanunu ve İlgili Kanunlar Uluslararası Sözleşmeler Ankara 2011 Terörle Mücadele Mevzuatı

Detaylı

Türkiye ve Avrupa Birliği

Türkiye ve Avrupa Birliği Türkiye ve Avrupa Birliği Türkiye ve Avrupa Birliği İlişkisi Avrupa Birliği 25 Mart 1957 tarihinde imzalanan Roma Antlaşması'yla Avrupa Ekonomik Topluluğu adı altında doğdu. Türkiye 1959 yılında bu topluluğun

Detaylı

Adem Arkadas Çocuk Hakları Politika ve Savunuculuk Sorumlusu Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC)

Adem Arkadas Çocuk Hakları Politika ve Savunuculuk Sorumlusu Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) Adem Arkadas Çocuk Hakları Politika ve Savunuculuk Sorumlusu Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) Çocuk hakları eğitiminin çocuk sağlığı ve korumasındaki yerini konuşmak Çocukluk ve çocuk hakları Çocuk hakları

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME

ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME Dr. Günay SAKA HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI 1 Dersin amacı Bu bir saatlik dersin sonunda Dönem III öğrencileri, Çocuk Hakları Sözleşmesi ile ilgili bilgi sahibi olacaklardır.

Detaylı

ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMLARI ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞUN YORUM İLKELERİ

ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMLARI ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞUN YORUM İLKELERİ Doç. Dr. Abdurrahman EREN İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMLARI ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞUN YORUM İLKELERİ İÇİNDEKİLER

Detaylı

1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ SONRASI TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ. Ömer Faruk GÖRÇÜN

1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ SONRASI TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ. Ömer Faruk GÖRÇÜN i 1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ SONRASI TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ Ömer Faruk GÖRÇÜN ii Yayın No : 2005 Politika Dizisi: 1 1. Bası Ağustos 2008 - İSTANBUL ISBN 978-975 - 295-901 - 9 Copyright Bu kitabın bu basısı

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI Eski adıyla İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) günümüzde nüfusunun çoğunluğu veya bir kısmı Müslüman olan ülkelerin üye olduğu ve üye ülkeler arasında politik, ekonomik, kültürel,

Detaylı

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi 2005-2008 Gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz var... Birleşmiş Milletler Bin Yıl Hedefleri: Tüm kız ve erkek çocuklarının ücretsiz,

Detaylı

Dünya Sağlık Durumu Yılı Verileri Üzerinden Değerlendirmeler

Dünya Sağlık Durumu Yılı Verileri Üzerinden Değerlendirmeler Dünya Sağlık Durumu 2014 Yılı Verileri Üzerinden Değerlendirmeler Dilek ASLAN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 12.1.2015, Ankara Bu sunum kapsamında, uluslararası farklı

Detaylı

Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde.

Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde. Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde. Yaşadıkları toplumlardaki birbirinden çok farklı politik, ekonomik,

Detaylı

Yard. Doç. Dr. SEMİN TÖNER ŞEN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ULUSLARARASI HUKUKTA SOYKIRIM, ETNİK TEMİZLİK VE SALDIRI

Yard. Doç. Dr. SEMİN TÖNER ŞEN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ULUSLARARASI HUKUKTA SOYKIRIM, ETNİK TEMİZLİK VE SALDIRI Yard. Doç. Dr. SEMİN TÖNER ŞEN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ULUSLARARASI HUKUKTA SOYKIRIM, ETNİK TEMİZLİK VE SALDIRI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...xv GİRİŞ...1 Birinci

Detaylı

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye-Kürdistan Ekonomik ilişkileri. 02 Temmuz 2014

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye-Kürdistan Ekonomik ilişkileri. 02 Temmuz 2014 Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye ile Kürdistan arasındaki ekonomik ilişkiler son yılların en önemli rakamlarına ulaşmış bulunuyor. Bugünlerde petrol anlaşmaları ön plana

Detaylı

DÜŞÜN (Düşünce Özgürlüğü Derneği) Nacak Sok. 21/11 TR- 34674 ISTANBUL

DÜŞÜN (Düşünce Özgürlüğü Derneği) Nacak Sok. 21/11 TR- 34674 ISTANBUL DÜŞÜN (Düşünce Özgürlüğü Derneği) Nacak Sok. 21/11 TR- 34674 ISTANBUL Tel: 0216 492 0504, 0216 532 7545 Faks: 0216 532 7545 freex@superonline.com www.antenna-tr.org "Düşünce Özgürlüğü için 5. İstanbul

Detaylı

İnternet Nedir? 1. İnternet Teknolojileri. İçerik. İnternet Nedir? 2. Ders 1

İnternet Nedir? 1. İnternet Teknolojileri. İçerik. İnternet Nedir? 2. Ders 1 İnternet Nedir? 1 İnternet Teknolojileri Ders 1 Internet, teknik olarak, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında (170den fazla ülke arasında) yaygın olan ve

Detaylı

İnternet Teknolojileri. Ders 1

İnternet Teknolojileri. Ders 1 İnternet Teknolojileri Ders 1 İçerik İnternet nedir? İnternet in kısa tarihi Türkiye de internetin gelişimi World Wide Web İnternet Nedir? 1 Internet, teknik olarak, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin

Detaylı

Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi

Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi 28.11.2016-22:02 Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi - Sudan Stratejik Çalışma ve Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hüseyin: - "Türkiye,

Detaylı

2.3. SOĞUK SAVAŞ SONRASI AFRİKA POLİTİKASI

2.3. SOĞUK SAVAŞ SONRASI AFRİKA POLİTİKASI İçindekiler Ön söz -------------------------------------------------------------------------------- iii 1. BÖLÜM: Afrika da Toplum: Batı Afrika İnsanlarının Kültürel Özellikleri: Dünü-Bugünü ---------------------------

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

İNSAN HAKLARI SORULARI

İNSAN HAKLARI SORULARI 1. 1776 Amerikan ve 1789 Fransız belgelerine yansıyan doğal haklar öğretisinin başlıca temsilcisi kimdir? a) J. J. Rousseau b) Voltaire c) Montesquieu d) John Locke 4. Aşağıdakilerden hangisi İngiliz hak

Detaylı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI Hanife TİRYAKİ ŞEN İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Personel Eğitim Birimi 19/11/2012 Aday Memur Eğitimleri-2012 1 ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI

Detaylı

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır.

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak 2019 Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır. Tüberküloz İle Enfekte Olan Nüfus Dünya nüfusunun %23 ü 1,66 milyar kişi tüberküloz ile enfektedir. Enfekte

Detaylı

Vatandaşlık Eğitimi Merkezi (CCE) Varşova, 22 Ekim 2013

Vatandaşlık Eğitimi Merkezi (CCE) Varşova, 22 Ekim 2013 Vatandaşlık Eğitimi Merkezi (CCE) Varşova, 22 Ekim 2013 CCE Hakkında bir sivil toplum kuruluşudur; 1994 yılında kurulmuştur; demokratik devletlerde gerekli olduğu düşünülen vatandaşlık bilgi ve becerilerini

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR III. Sınıf Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Risk Gruplarına Yönelik Sosyal Politikalar Dersi Notları-VI Doç. Dr. Şenay GÖKBAYRAK İçerik Engellilere

Detaylı

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ! İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!! IŞIL KURNAZ" GAZİ ÜNİVERSİTESİ UNDP 2014 İNSANİ GELİŞME RAPORU# TÜRKİYE TANITIM

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG Mart - 2014 YASAL DÜZENLEMELER KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE VE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 ABD 0 2.595 0 0 100.977 91.002 ABD 5.202.084 16.444 10.298.622 9.300.856 138.768 126.892 TOPLAM 5.202.084 19.039

Detaylı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI. Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI. Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI 1948 yılında yayımlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi,

Detaylı

Hak ihlalinin sosyal boyutları Prof. Dr. Ejder Okumuş Eskişehir Osmangazi Üniv. İlahiyat Fak. Hak-fedakârlık dengesi

Hak ihlalinin sosyal boyutları Prof. Dr. Ejder Okumuş Eskişehir Osmangazi Üniv. İlahiyat Fak. Hak-fedakârlık dengesi Hak ihlalinin sosyal boyutları Prof. Dr. Ejder Okumuş Eskişehir Osmangazi Üniv. İlahiyat Fak. Hak-fedakârlık dengesi Toplumsal hayat, hak ve fedakârlıklar üzerine kuruludur. Hak ve fedakârlıkların dengeli

Detaylı

DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT

DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT Zeytin Dalı Harekâtı Suriye DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT 2018 Önemli Gelişmeler Zeytin Dalı Harekâtının Hukuki Dayanakları Uluslararası Hukuk Bakımından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadele

Detaylı

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO-

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 2017 YILI İLK 9 AY DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORU -BİLANÇO- 01 KASIM 2017 İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ -AÇIKLAMA- Bu raporda yer alan veriler ve verilere

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL İSTANBUL 2015 YAYINLARI Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL Kapak ve Dizgi: Sertaç DURMAZ ISBN: 978-605-9963-09-1 Mecidiyeköy Yolu Caddesi (Trump Towers Yanı)

Detaylı

LGBTT HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR

LGBTT HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR LGBTT HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR Hakan Ataman İnsan Hakları Gündemi Derneği LGBTT HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR İNSAN HAKLARI GÜNDEMİ DERNEĞİ Bu kitap parayla satılamaz. İnsan haklarının yaygınlaştırılması amacıyla

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA 2018 Yenilenebilir Enerji Kaynakları SUNU İÇERİĞİ 1-DÜNYADA ENERJİ KAYNAK KULLANIMI 2-TÜRKİYEDE ENERJİ KAYNAK

Detaylı