DERS 3 İnanmak İçin Neden Tanrı Var mı? Mevcut mu? Felsefenin Sorunları Prof.Sally Haslanger Eylül 14, Kötü Sorunu (I)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DERS 3 İnanmak İçin Neden Tanrı Var mı? Mevcut mu? Felsefenin Sorunları Prof.Sally Haslanger Eylül 14, Kötü Sorunu (I)"

Transkript

1 DERS 3 İnanmak İçin Neden Tanrı Var mı? Mevcut mu? Felsefenin Sorunları Prof.Sally Haslanger Eylül 14, 2005 Kötü Sorunu (I) Geçen derste, Tanrını n varolduğuna ilişkin olarak ontolojik argümanı ele almıştık. Eğer bu görüş tutarlı ve yeterli ise, Akılcı-Teist oluyor, yani, Tanrının var olduğu inancını taşımak ve bunu sürdürmek için haklı nedenler olduğu görüşünü benimsiyoruz demektir. Bugünse, Teizmi n tutarsız olduğunu, çünkü bir tezadı da beraberinde taşıdığını iddia eden, Atheism argümanını ele alacağız. Eğer bu görüş tutarlı çıkarsa, Teizm için kalacak yegâne alternatif, irrasyonel teizm : yani, Tanrını n varolduğuna, Ateizmi destekleyen haklı nedenlere rağmen inanmak olacaktır. 1. Çelişkiler İnandığınız şeyi destekleyen iyi bir argümanınızın olmaması, insanı rahatsız edicidir, ama, böyle durumlarla sık sık bir araya geliriz. Bazen inançlarımız sadece öyle arzu ettiğimiz için, kendi kendimize inandığımız bir düşünceden ibarettir; şu veya bu yönde ikna edici bir kanıt olmayınca, yalnız en iyi tahmini yapmaya çalışırız. Bu gibi durumlar içinde, alışması daha güç olanı, inandığınıza karşı, ikna edici bir görüşün olması halidir. Çünkü bu durum, ister istemez, sizi bir şekilde, çelişkide bulunmaya sevk eder. Çelişki nedir ve niçin kanıt olmadan birşeye inanmaktan daha sorunlu bir yoldur? Bir inanç bütünü, eğer ve sadece bu bütünü oluşturan ögelerin hepsinin ve birlikte doğru olmalarının mümkün olmaması halinde, çelişkilidir. Yani, en az bir tanesinin yanlış olması halinde, çelişkilidir. Basit bir örnek düşünün : a) Tüm kuşlar uçabilir. b) Penguenler kuştur. c) Penguenler uçamaz. Yukarda (a-c) nin tümü, birlikte iken, doğru değildir (öyleyse, bir tanesi yanlış olmalıdır). Şimdi, hem bunu bilmek, hem de (inanç pahasına) hâlâ üçüne birlikte inanmakta ısrar etmek, (örneğin, anne-babanızın ay sonunda size para göndereceklerine sebepsiz inanmanız gibi bir durumla), yani, artık bir şeye, hiçbir neden olmadan inanmanız ile, aynı şey değildir, ve olmayacaktır; eğer (a-c) ye birlikte, ve bir bütün olarak inanmakta hala israr ediyorsanız, bu takdirde, (a-c) içinde en az bir tanesinin yanlışlığını da kabul etmiş bulunduğunuzdan emin olabilirsiniz. Ancak, bu takdirde, artık,bu iki yaklaşımınızın her ikisi-birlikte doğru

2 olamaz: çünkü, her ikisine birlikte inanmak, inanması mümkün olmayan bir durumdur. Daha ötesi, sizi nasıl bir hareket tarzı benimsemeniz konusunda da, yönlendiricisiz bırakmış olduğudur. Başka bir deyimle, (sizin için) bugün hem Çarşamba ise, hem değil ise, derslere katılmalı mısınız, yoksa katılmamalı mısınız? Gördüğünüz üzere, İrrasyonellik, birlikte yaşanması kolay bir şey değildir. II. Kötü Sorunu Hatırlarsanız, başından beri : her yönden kusursuz bir Tanrı'nın, belirli nitelikler taşıyan bir Tanrının var olduğunu düşünüyoruz. Bu hipoteze göre, bu Tanrı, (EB) En Bilgili, (EG) En Güçlü, ve (Eİ) En İyi.(ingilizce: Omniscent, Omnipotent, ve wholly Good kelimelerinin baş harfleri ile, kısaca OOG diyeceğim; Biz de Türkçede EBEGEİ diyebiliriz). 1) Eğer Tanrı varsa, EBEGEİ olacaktır. [ hipotezin gereği olarak ] Şimdi, eğer bir EBEGEİ Tanrı (gerçekten) mevcut ise, yeryüzünde hiç kötü bir şey,hiç bir kötülük olmaması gerekir. Bu düşünüşün nedeni: Tanrı her şeyi en bilen olduğu için,ne zaman tayfun, veya bir terörist saldırısı veya bir linç eylemi olacağını da bilmektedir. Her şey den en kuvvetli olduğu için, isterse, bunları önleyebilir. Özellikle, en iyi olduğu için, önlemeyi ister. Böylece: 2) Eğer bir EBEGİ oluşum, mevcut ise, kötü (de), kötülük de var olmayacaktır. [1 den çıkan sonuç] Öyleyse, şunu düşünürsünüz: 3) Tanrı vardır, ve mevcuttur. Buradan şu sonuca varmanız gerekir: 4) Kötü-kötülük yoktur [1-3 ten sonuç] Oysa, gerçek, (Dostoevsky den okuma parçası ile, günlük olayların açıkça gösterdiği gibi) : 5) Kötü (şey,ve kötülük) vardır. Ancak dikkat ederseniz, (4) ile (5) birbirine zıttır, birbirinin tamamen tersidir. Akıl-düşünme yoluyla, dünyada kötü' nün olduğuna ve olmadığına aynı anda inanamazsınız. Bunun neticesi olarak, pek çok dindar kimse bile, kendilerini şu sonuca varmak zorunda hissetmişlerdir : 6) Bir (OOG) Tanrı (kısaltılmış türkçe karşılığı ile) Bir EBEGEİ Tanrı yoktur, mevcut değildir. Bu, Teizm in kötü şey ve kötülük karşısındaki sorunudur. Bu sorun etrafında bir çıkış yolu olmadığı sürece, irrasyonelliği sebebiyle, Teist' l erin inançlarından vazgeçmeleri için de nedenleri olacaktır. Sunumu itibariyle, bu argümanın, Lâtince deyimiyle reductio ad absurdum nitelikte olduğuna dikkat edin. Gerçekten, bir reductio, söz konusu teşkil eden bir iddiayı, ki biz buna hedef iddia diyoruz-, varsayım yaparak, bunun bir tezat içerdiğini ortaya koyar. Tenakuza düşmemek için, akıl ve düşünce sahibi olduğumuzdan, varsayımın bir tenakuz içermesi, hedef iddia üzerinde şüphe ve gölge oluşturur.

3 Bununla beraber, hedef iddia, genellikle, diğer (çoğunlukla kendi içinde mevcut) varsayımlarla iç içe olduğu zaman bir tenakuz taşır. Böylece, diğer varsayımları meydana çıkararak bunları sorgulamak ise, eleştirenlerin yaptıkları şeydir. Örneğin, aşağıdaki bazı sonuçlar, henüz biraz evvel taslak olarak nakledilmiş bulunan görüşün içinde, üstü kapalı olarak mevcuttur (1) : EE) NL) En Iyi Şey, elinden geldiğince kötüyü bertaraf eder. En Güçlü nün kullanmaya muktedir olduğu gücünün, sınırı yoktur. Bir kimse, görüşte mevcut bir varsayımı, örneğin, (5) teki Kötü vardır varsayımını reddedebilir. Ancak, bu son stratejinin, yaklaşımın sürdürülmesi, etrafımızda var olan acı ve ıstırap karşısında, kolay değildir. Johnson a ait okuma parçasında yer alan Tanrı ve/kötü Sorunu nda yer alan kötülük örneğini düşünün: bir ev yanmaya başlıyor ve altı-aylık bir bebek, feci şekilde, yanarak, ölüyor. (85). Tanrının var olduğuna inanan bir Teist, bunu nasıl izah edebilir, veya, nasıl mazur gösterebilir? III. Yanıtlar A. Daha Büyük bir İyilik Yanıtı : Bir bebeğin ölümü gibi kötülükler, uzun süreçte iyi olacağı için haklıdır. i. Bebek cennete gidecektir. ii. Bebeğin anne ve babası ile dostlarının egoları sönecek ve acıma, cesaret ve güçlü karakter gibi önemli yetenekler geliştireceklerdir. (87; yetenek geliştirme ) (1) Bu görüşün tartışması ve içerdiği burda değinilen varsayımları, J.L. Mackie nin, Kötü ile En Güçlülük, Reason and Responsibility Akıl ve Sorumluluk, kitabının 11.basımında bulabilirsiniz. iii. Diğerleri, yalnız bu aileye yardım ederek değil, böyle bir facianın bir daha olmaması için yangın kurallarını daha ciddi şekilde uygulayarak işleri düzene koyma yönünde yükümlülükler geliştireceklerdir. (s olağan-dışı ahlaksal zorlama ) Cevabı : Bu cevabın ikna edici olması için, söz konusu iyi sonuçlarının gerçekleşeceğinden emin olmamız gerekir; ayrı bir nokta da: İyi bir şeyin vuku bulması için, kötüy e de ihtiyaç vardır; eğer iyi şey, kötü olmadan cereyan ederse, kötülük, (doğuracağı) sonuçlarından (ötürü) haklı kılınamaz, (haklılık kazanmaz.) Bunun sonucu, örneğin ıstırap içinde ölüm ile, kurtulanların yangın ile bağlantılı çektiklerinin, bebeğin cennete gitmesi için yangının gerekli olduğu, bebeğin (var sayılan) cennetlik kaderi, gibi şeyler, Tanrını n ıstırap içinde ölüme izin vermesini haklı kılmaz. (EBEGEİ) Tanrını n (şüphesiz) (kullanacağı) başka (daha iyi)

4 seçenekleri,olanakları olduğunu, gözardı ettiremez. Her kötü olayda, onun ağırlığını aşacak iyi sonuçlar olduğu, savunulabilir mi? Elbet, bazı hallerde, yasa gark olan aile üyeleri, çaresiz itfaiyeciler, güç ve cesaret geliştirmeyip, daha acı, hoşnutsuz, ümitsiz veya kendinden şüphe eder hale gelirler. Bazı hallerde, toplum, durum karşısında ahlaksal acelecilik göstermez. Teist bir kimse için, eğer kötü bir şey olursa, bunun en sonunda iyiye dönüşeceğine inanmak, çekici olabilir. Bununla beraber, böyle bir varsayım, konu üzerindeki soruyu bir kenara atmaktadır. Sorduğumuz: görünen her kötülük, en sonunda bir iyilik için midir? Bu konu çerçevesinde, bunun böyle olduğunu var saymaya yetkili değiliz. Daha Büyük İyi Yanıtının Geliştirilmesi : Bununla beraber, dünyanın içinde hiç kötü şey olmamaktansa, biraz kötü şeyler olmasının dünyayı daha iyi bir yer kılacağı fikrinde, belli bir doğruluk bulunduğu da görünmektedir. Buradaki fikir, eğer kötülüğün mevcudiyetine dayalı çok özel ve önemli iyilikler var ise, o takdirde, Tanrı'nı n ''en iyi dünya''yı yaratması için, biraz kötü şeylerin olması da gereklidir. (Dikkat edin: gerçekten, kötü ve kötülüksüz iyi, ve iyilik olabilirdi ama, kötü olmaksızın, en iyi de, olamazdı. ) Peki, bazı iyi şeylerin hipotez olarak veya kötülüğün mevcudiyetini gerektirdiğini varsayalım. Hangi şeyler? Zevk, heyecan, tatmin: bunlar, kötülüğü varsayım olarak gerektirmez. Ama, bu takdirde, bu şeyler çok güzel şeyler olmakla beraber, biz insanların muktedir oldukları en yi şeyler olarak da görünmezler. Acıma, bağış, kahramanlık, nezaket, hepsi, mümkün olabilmek için, kötü nün-kötülüğün mevcudiyetine bağımlıdırlar.eğer ıstırap çekme olmazsa, hiç acıma; veya tehlike olmazsa, kahramanlık olamaz. Halbuki, acıma, kahramanlık vs. sırf hayvanî zevkten çok daha önemli, iyi şeylerdir. Böylece, tabii olarak Tanrı, bu daha yüksek iyi şeyler olanağını yaratmak için, dünyaya biraz acı ve yoksulluk koyacaktır. Bunu yapmakla, dünyayı bir ucundan diğer ucuna, başıboş ve kendi haline bırakmasından daha iyi kılıyor. Böylece, bu görüşe göre, Tanrı, birinci-düzey olarak kötüyü/kötülüğü, sadece onu tamamıyla telafi etmekten de öteye gidecek ikinci düzey iyiyi/ve iyiliği ortaya koymak için yaratmaktadır; bu durumda, birinci - düzey olarak kötü/kötülük, ikinci-düzey iyi ve iyilik sayesinde ve onun tarafından telâfi edilmektedir. Böylece, bir şeyden yoksun kalma, iyi/iyilik sayesinde ve onun tarafından telâfi edilmektedir. Şüphesiz bu, örneğin: alay etmek/alaya almak gibi, ikinci düzey kötünün mevcut olma nedenini,açıklamasız bırakmaktadır. İyiler Kötüler 3.düzey: affetme/bağlılık- Kibir alay etme 2.düzey: acıma/kahramanlık alay etme/zulüm

5 1.düzey: kahkaha/zevk mahrum olma/açlık çekme/acı Teist'in ne şekilde cevap vereceğini görebiliyor musunuz? Aynı düşünüş tarzını daha yüksek seviyede kullanmaya çalışabilir : bu ikinci düzey kötü şey, sadece, üçüncü seviyede ve onu fazlasıyla telâfi edecek iyi şeye hizmet etmek için orada, diyebilir. En bütünüyle bakıldığında, görünen tablo, farklı düzeylerde iyi ve kötü şeyler var. Birinci düzey iyi: mutluluk, zevk vb. birinci düzey kötü: acı, yoksulluk ve ötesi. İkinci düzey iyi, birinci düzey kötünün karşıtı (presuppose); ve ikinci düzey kötü, birinci düzey iyi/iyilik için var olan. Benzer şekilde, üçüncü düzey iyi, ikinci düzey kötü'nün karşıtı, vs... Ve, genel olarak, n ninci düzey kötü şey/kötülük de, (n+1)inci düzey bir iyi şey veya iyiliğin onu bertaraf ederek dünyanın tümünü daha iyi kılmak için mevcut olmuş oluyor. Başka Cevap: Ancak, bu, şöyle bir soruyu başlatıyor : Dünya'nın, gerekli olan (n+1) iyi düzenin karşılığı olarak, n i nci düzen kötülük önşartı içerdiği, nasıl düşünülebilir? Nasıl ileri sürülebilir? Nasıl savunulabilir? fakat Nitekim durum aşağı yukarı hiçbir zaman böyle olmamıştır. Üzücü gerçek olan: pek çok insan, hayatta iken, hiç kimsenin, acılarına en ufak ölçüde telâfi teşkil edebilecek, bir iyiliğine muhatap olmadan yaşlanmış ve kâlben kırgın olarak bu dünyadan göçüp gitmişlerdir. Her yönü ile düşünüldüğünde, yaşadığımız dünyada, daha yüksek seviyede iyi şey/iyilik için haklı kabul edilebileceğin çok ötesinde, daha yüksek düzey kötü şey ve kötülük mevcuttur. Bu görünümün her şeye rağmen yanıltıcı olduğunu, ve, kötü ve kötülükten daha çok iyi şey ve iyilik olması gerektiğini farz etmek, gene, soruyu cevaplamaktan kaçınmaktır. B. Bireysel Seçim veya Hür irade Yanıtı Kötü şey /kötülük Tanrı nın değil, insanın kişisel seçimidir. Tanrı'dan değil insanın hür iradesinden kaynaklanır. Tarihî bakımdan kötü şey/kötülük sorusuna en önemli yanıt, bireyin seçimine dayalı olduğu savunmasıdır. Hür iradeyi savunmanın bir yorumu, kabaca ifade edilmiş olan düşünce tarzını genişletir. Ortaya çıkan husus, dünyada mevcut gerçek kötü şey/kötülük, Tanrı nı n değil, insanın hür eyleminin sebep olduğu şeydir. Bu ise, hürriyetimizi, bazen felâketlere neden olan şekilde kullanmamızın bile bize tanınmış olmasına rağmen, insanların hür hareket etmeleri, sonuç olarak, birlikte alındığında, (genel olarak) daha iyidir. Bireysel seçim, sebep olduğundan daha fazlasını telafi edebilen, daha yüksek iyidir. Örnek olarak, (n) nin birden büyük olduğu herhangi n(>l) seviyede, n-düzey kötü şeyin/ (veya) kötülüğün sayısı, (n)de, daima iyi ile kötü arasındaki seçimin, bireyin serbest ve hür seçimi olduğu vakıası

6 tarafından telâfi edilmektedir: her ne kadar zulüm kötü ise de, vuku bulduğunda, (zulmün) kötülüğü de, cereyan ettiğinde, birey tarafından hür şekilde seçilmiş olduğu gerçeği (üzerinden) (karşılığı verilir) / tarafından, telâfi edilir. Yanıt : Burada da, tekrar, insan, bir eylemin,bireyin serbest iradesi ile yapılmış olmasının, bu eylemin sebep olabileceği kötülüğü telâfi için yeter derecede iyi bir şey olup olmayacağını sorgulayacaktır. Bir diğer soru, dünyada insan eylemi dışında kalan nedenlerden ötürü mevcut kötü şey/kötülükler olduğu da, herkesçe bilinmektedir. Tüm köylerin zelzele ve kasırga tarafından nasıl tamamen tahrip edildiğini göz önünde tutun. Ayrıca, Johnson, (haklı olarak),serbest irademizle yaptığımız şeylerin kötü sonuçlarını önlemek için Tanrı nı n niçin müdahale etmediğini sorgulamaktadır. (86) Eğer Tanrı müdahale ederse, serbest irademiz konusunda Bizle uzlaşmaya gittiği fikini muhafaza etmek makûl mudur? Bir kundakçının tahrip etmek için bir okulu ateşe verdiğini varsayın. Okul boşaltılıyor. İtfaiyeciler alevleri söndürüyor, kimseye bir şey olmuyor. Okul yetkililerinin ve itfaiyecilerin kundakçıyı serbest iradesini uygulamaktan önlediğini iddia etmek gülünç olacaktır; kundakçının okulu tahrip iradesine dokunulmamıştır, bu irade kendisi tarafından kullanılmıştır; diğer eylemler, bu kullanımı engellememiştir. Dahası var, tesadüfen orada bulunan bir kişiyi, kundakçıyı eylemini yaparken gördüğü halde felâketi önlemediği için, ayrıca, moralman da kınayacağız. Niçin Tanrı da aynı kınamaya konu teşkil etmiyor? C. Bilinmez (gizemlidir) Yanıtı: Buna göre : Tanrı nın tutumu esrarengizdir; Tanrı daha yüksek moral ölçülerle hareket eder. Teist, bu noktada : elbette birbirimizi sorumlu tuttuğumuz aynı şekilde, Tanrı yı da sorumlu tutamayız diyecektir. Hem kundakçıyı, hem olay yerinde pasif ve seyirci kalan kişiyi kınıyoruz; ama, bu, bizim, moral; bizim, ahlâk anlayışımız, Tanrı nı n değil. Yanıt : O zaman, Tanrı En İyidir derken, neyi kastediyoruz? Tanrı nı n, bizim için anlam, değer ifade eden ölçülere göre iyi olduğunu söylemek istemiyor muyuz? Tanrı nı n moral ölçülerle kusursuz ve, bizim yetersizlik ve kusurlarımızdan hiçbirine sahip olmadığını kastetmek istemiyor muyuz? Eğer böyle değilse,tanrı En Iyidir, derken de, sadece kelimelerle oynuyoruz demek oluyor. Bu takdirde, Tanrı nı n, olayı pasif şekilde seyreden (biri) gibi hareket edip, kolaylıkla önlenebilecek kötü şeyin olma sına izin vermesi, yanlıştır. Tüm bunların neticesi olarak, ya : Tanrı En İyi değildir; ya: her şeyi En Bilen

7 değildir; ya: her şeyden En Güçlü, değildir. DÜŞÜNMEK İÇİN SORULAR: Ontolojik Görüşle ilgili olarak: Tanrı nı n var olduğuna inanmak için kuvvetli, ikna edici nedenler var mı? Neler? Tanrı nı n var olduğunu savunacak olsanız, Siz ne gibi nedenlere dayanırdınız? Mevcudiyet kusursuzluk mudur? Var olmak, var olmamaktan daha mı iyidir? Kusursuz bir oluşum için varolma, var olmamaktan daha mi iyidir? Tanrı, mutlak anlamda kusursuz bir mevcudiyet, oluşum, yaratık mıdır? Bir şey mevcuttur (veya mevcut değildir) derken, ne demek istiyoruz? Mutlaka mevcut (mevcut olması gereken anlamda) ya da mutlaka mevcut olmayan (mevcut olması gerekmeyen anlamda) mevcut olan veya mevcut olmayan şeyler var mıdır? Mevcut olduklarını veya mevcut olmadıklarını kanıtlayabileceğimiz herhangi bir şey var mıdır? Kötü/kötülük ile ilgili olarak: Mümkün en iyi dünya (sizce) nasıldır? Dünyamız en iyi dünya mıdır? Var ise, eksiği (eksikleri ) nelerdir? Dünyamız mümkün eniyi dünya değilse,buna rağmen (EGEBEI) bir Tanrının olması, mevcudiyetı mümkün müdür? Daha yüksek iyilik karşılığı (için) ne kadar acı haklıdır, meşrudur? Etrafımızda gördüğümüz tüm acı ve iztiraplar, dünyanın (yaşanacak) en iyi yer olması için gerçekten gerekli midir? İnsanlara kendi iradelerine göre hareket etme olanağı, yeteneği veya hürriyeti vermek için (talent/or freedom) gereken nedir? İyi olursak, hâlâ hür kalabilir miyiz? Hem kusursuz karaktere sahip olur, hem hür olabilir miyiz? Niçin Tanrı bazılarımızı kötü karakterli, yani, kötülük yapmaya eğilimli, hazır, yarattı? Teist bir kimse, doğal afetleri ve bunların sebep olduğu acı ve ıstırabı nasıl bağdaştırır (düşünür, açıklar, izah eder, ne anlam verir)?

Ontolojik Yaklaşım (*)

Ontolojik Yaklaşım (*) DERS 2 İnanmak için Neden Tanrı Var mı/mevcut mu? 24.00 Felsefenin Sorunları Prof. Sally Haslanger Eylül 12, 2005 Ontolojik Yaklaşım (*) Soru ( ve cevaplar için çerçeve) -- Tanrı var mı? (Bu soruda,tanrının,

Detaylı

Kötü den/kötülük ten Delile Dayalı Argümanlar

Kötü den/kötülük ten Delile Dayalı Argümanlar 4.DERS İnanmak İçin Neden Tanrı var mı? Mevcut mu? 24.00: Felsefenin Soruları Prof. Sally Haslanger Eylül 26,2005 Kötü den/kötülük ten Delile Dayalı Argümanlar I. Nedenler : Endüktif ve Dedüktif Herşeyden

Detaylı

Yazılı Ödeviniz Hakkında Kendinize Sormanız Gereken Bazı Sorular

Yazılı Ödeviniz Hakkında Kendinize Sormanız Gereken Bazı Sorular 24.00/24.02 Güz Dönemi, 2005 Yazılı Ödeviniz Hakkında Kendinize Sormanız Gereken Bazı Sorular Bir Ödevi yazmaya başlamadan önce, hazırladığınız taslağınızı, bir de şu soruları aklınızda tutarak gözden

Detaylı

Kanıtsallık Pragmatizme Karşı

Kanıtsallık Pragmatizme Karşı 6.DERS Düşünce, Rasyonalite ve İnanç İnancın Etik Yönü, Kanıtsallık,Pragmatizm 24.00 Felsefenin Soruları Prof.Sally Haslanger Eylül 28, 2005 Kanıtsallık Pragmatizme Karşı (düzeltilmiş referans sayfalarıyla).

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

Etik Bencillik. Etik Egoizm, bir insanın uzun vadede en yararına olan şey ne ise onu yapmasıdır (ve mutlaka ve mutlaka, sadece yapmasıdır.

Etik Bencillik. Etik Egoizm, bir insanın uzun vadede en yararına olan şey ne ise onu yapmasıdır (ve mutlaka ve mutlaka, sadece yapmasıdır. 21. Ders Moralite ve Doğru Davranış 24.00: Felsefenin Problemleri Prof. Sally Haslanger Kasım 21, 2005 Etik Bencillik 1. Ahlaksal Objektivizm Ahlaksal Objektivizm hakkında filozofların ileri sürdükleri

Detaylı

HAYVAN ÖZGÜRLEŞMESİ HOŞGELDİNİZ

HAYVAN ÖZGÜRLEŞMESİ HOŞGELDİNİZ HAYVAN ÖZGÜRLEŞMESİ HOŞGELDİNİZ XIX. yüzyıldan bu yana tekrarlanan çok sayıda deneyde sayısız hayvanın ısıya tabi tutulduğunu ve bu deneyler sonucunda hayvanların sıcaktan fenalaşıp öldüğü dışında bir

Detaylı

Pascal ın İddialı Bahsi ( Pascal s Wager )

Pascal ın İddialı Bahsi ( Pascal s Wager ) 5.Ders İnanmak İçin Neden Tanrı Var mı? Mevcut mu? 24.00 Felsefenin Problemleri Prof.Sally Haslanger Eylül 21, 2005 I. Gözden Geçirme Pascal ın İddialı Bahsi ( Pascal s Wager ) Tanrı Var mı? Rasyonel Teizm

Detaylı

1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik

1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik 1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik ilkeleridir. Hakkaniyet, bütün kararların tutarlı, tarafsız ve

Detaylı

GÜVENCE DENETİMİ STANDARDI 3400 İLERİYE YÖNELİK FİNANSAL BİLGİLERİN İNCELENMESİ (TASLAK)

GÜVENCE DENETİMİ STANDARDI 3400 İLERİYE YÖNELİK FİNANSAL BİLGİLERİN İNCELENMESİ (TASLAK) GÜVENCE DENETİMİ STANDARDI 3400 İLERİYE YÖNELİK FİNANSAL BİLGİLERİN İNCELENMESİ (TASLAK) İÇİNDEKİLER Paragraf Giriş....1-7 İleriye Yönelik Finansal Bilgilere İlişkin Denetçi Tarafından Verilen Güvence...8-9

Detaylı

PROBLEM ÇÖZMEDE ZİHİNSEL SÜREÇLER

PROBLEM ÇÖZMEDE ZİHİNSEL SÜREÇLER PROBLEM ÇÖZMEDE ZİHİNSEL SÜREÇLER Problem, bir bulmacadan, uygun bir faaliyet kararını gerektiren bir soruna kadar çok geniş bir spektruma sahip olan kavramdır. En geniş anlamıyla hali hazırda var olan

Detaylı

Hür İrade III: HÜRRİYETÇİLER

Hür İrade III: HÜRRİYETÇİLER 18. Ders Hür İrade, Determinizm ve Sorumluluk 24.00: Felsefenin Problemleri Prof. Sally Haslanger Kasım 14, 2005 Hür İrade III: HÜRRİYETÇİLER I. Hatırlatma Derin-Benlik (ile) Bağdaşım (Harry Frankfurt

Detaylı

Hür İrade I I : Bağdaşma. 1. Ne vuku bulursa, önceki olaylar tarafından kararlaştırılmıştır. (Determinizm)

Hür İrade I I : Bağdaşma. 1. Ne vuku bulursa, önceki olaylar tarafından kararlaştırılmıştır. (Determinizm) 16. Ders 24.00: Felsefenin Problemleri Prof. Sally Haslanger Kasım 7, 2005 Hür İrade I I : Bağdaşma STANDART KATI DETERMİNİST GÖRÜŞ 1. Ne vuku bulursa, önceki olaylar tarafından kararlaştırılmıştır. (Determinizm)

Detaylı

Hatta Kant'ın felsefesinin ismine "asif philosopy/mış gibi felsefe" deniyor. Genel ahlak kuralları yok ancak onlar var"mış gibi" hareket edeceksin.

Hatta Kant'ın felsefesinin ismine asif philosopy/mış gibi felsefe deniyor. Genel ahlak kuralları yok ancak onlar varmış gibi hareket edeceksin. Diğer yazımızda belirttiğimiz gibi İmmaunel Kant ahlak delili ile Allah'a ulaşmak değil bilakis O'ndan uzaklaşmak istiyor. Ne yazık ki birçok felsefeci ve hatta ilahiyatçı Allah'ın varlığının delilleri

Detaylı

Endüksiyon-Tümevarım Problemi (1)

Endüksiyon-Tümevarım Problemi (1) 9. Ders Düşünce, Rasyonalite ve İnanç 24.00 Felsefenin Problemleri Ekim 12, 2005 Endüksiyon-Tümevarım Problemi (1) James ile Clifford, inancın düşünce kurallarına uygunluğu konusunda özel sınıf önerileri

Detaylı

YASIYOR. MUYUZ. SASIYOR.. MUYUZ? Bismillahirrahmanirrahim MUHİDDİN YENİGÜN. (e-posta: muhiddin@yenigun.name.tr) yayınevi sertifika no: 14452

YASIYOR. MUYUZ. SASIYOR.. MUYUZ? Bismillahirrahmanirrahim MUHİDDİN YENİGÜN. (e-posta: muhiddin@yenigun.name.tr) yayınevi sertifika no: 14452 YASIYOR. MUYUZ yayınevi sertifika no: 14452 Yayın no: 11 YAŞIYOR MUYUZ ŞAŞIYOR MUYUZ? Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen: Durmuş Yalman Kapak: Zafer Yayınları İSBN: 978 975 261 200 6 1. Baskı: Eylül,

Detaylı

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 11.Hafta ETİK KAVRAMI, ETİĞİN SINIFLANDIRILMASI VE ETİK KURAMLARI (TEORİLERİ) Dr.

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 11.Hafta ETİK KAVRAMI, ETİĞİN SINIFLANDIRILMASI VE ETİK KURAMLARI (TEORİLERİ) Dr. Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 11.Hafta ETİK KAVRAMI, ETİĞİN SINIFLANDIRILMASI VE ETİK KURAMLARI (TEORİLERİ) Dr. Osman Orkan Özer ETİK KAVRAMI, ETİĞİN SINIFLANDIRILMASI VE ETİK KURAMLARI (TEORİLERİ)

Detaylı

Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi)

Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi) Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi) Şimdi bu beş mantıksal operatörün nasıl yorumlanması gerektiğine (semantiğine) ilişkin kesin ve net kuralları belirleyeceğiz. Bir deyimin semantiği (anlambilimi),

Detaylı

Mantıklı Düşünme aktifken bilim ve matematik gündemdedir, yani ölçer, hesaplar, karşılaştırır, olasılıkları tahmin etmeye çalışırız.

Mantıklı Düşünme aktifken bilim ve matematik gündemdedir, yani ölçer, hesaplar, karşılaştırır, olasılıkları tahmin etmeye çalışırız. DÜŞÜNME BİÇİMLERİ Mantıklı Düşünme: Bu bizim mantıklı yanımızdır. Gerçeklere bakarız, nesnel (objektif) değerlendirmeler yaparız ve eyleme nasıl geçeceğimize karar veririz. Örneğin bu durumda bir araba

Detaylı

Tanrının bize kendinin her. hkla. gun. kadar kararsız ve ""'!S';?'''"'" kural veya

Tanrının bize kendinin her. hkla. gun. kadar kararsız ve '!S';?'''' kural veya hkla Tanrının bize kendinin her gun kadar kararsız ve ""'!S';?'''"'" kural veya Bu çeviri, Locke'un Latince ve W. von 1954'e kadar yazma olarak the Nature" adlı eserin 109~121 m eden ** John Locke 1632-1704

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ İNSAN SAĞLIĞI (EMNİYET-SAFETY) NEDİR?

İŞ GÜVENLİĞİ İNSAN SAĞLIĞI (EMNİYET-SAFETY) NEDİR? İŞ GÜVENLİĞİ İNSAN SAĞLIĞI (EMNİYET-SAFETY) NEDİR? Emniyet kavramı birçok ülkede olduğu gibi; ülkemizde de her seviyedeki kurum, kuruluş, teşkilat ve özellikle bireyler seviyesinde değişik şekillerde ve

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

Gençler, "İrade, Erdem ve Hürriyet" Temasıyla Buluştu

Gençler, İrade, Erdem ve Hürriyet Temasıyla Buluştu Gençler, "İrade, Erdem ve Hürriyet" Temasıyla Buluştu Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "İnsana düşen, iradesini kontrol altında tutarak, onu her daim iyilik ile erdem yolunda kullanmaktır. Diyanet İşleri

Detaylı

Bunu herkes yapıyor! -Gerçekten herkes mi? Nasıl korunmam gerektiğini biliyorum! -Kalbini, gönlünü nasıl koruyacaksın? www.gerçeksevgibekler.

Bunu herkes yapıyor! -Gerçekten herkes mi? Nasıl korunmam gerektiğini biliyorum! -Kalbini, gönlünü nasıl koruyacaksın? www.gerçeksevgibekler. Bunu herkes yapıyor! -Gerçekten herkes mi? Nasıl korunmam gerektiğini biliyorum! -Kalbini, gönlünü nasıl koruyacaksın? www.gerçeksevgibekler.de www.wahreliebewartet.de Avrupa ülkelerindeki gençlik denilince

Detaylı

Russell ın Belirli Betimlemeler Kuramı

Russell ın Belirli Betimlemeler Kuramı Russell ın Belirli Betimlemeler Kuramı Russell ın dil felsefesi Frege nin anlam kuramına eleştirileri ile başlamaktadır. Frege nin kuramında bilindiği üzere adların hem göndergelerinden hem de duyumlarından

Detaylı

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015 Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015 Ön yargı Farklılık Tutumlar Korkular Kaygılar Tabular Hoşgörü Tahammül Farklılıklar Hepimiz birbirimizden farklıyız. Aşağıdakileri kabul ettiğimizde

Detaylı

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN 21400752 MAKİNENİN ARKASI Fotoğraf uzun süre düşünülerek başlanılan bir uğraş değil. Aslında nasıl başladığımı pek hatırlamıyorum, sanırım belli bir noktadan sonra etrafa

Detaylı

İZLENİM YÖNETİMİ - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

İZLENİM YÖNETİMİ - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM İZLENİM YÖNETİMİ - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ İzlenim Yönetim Türleri Sözlü İzlenim Yönetimi İddiacı İzlenim Yönetimi Taktikleri Kendini sevdirme Görüş birliği Ötekini yüceltme

Detaylı

KARTVİZİT. www.diversotour.com. Ceren ANADOL ceren@diversotour.com. tour. tour

KARTVİZİT. www.diversotour.com. Ceren ANADOL ceren@diversotour.com. tour. tour Diverso Firmanız tarafından verilen sözlü brief de de belirtildiği üzere Diverso farklı anlamına gelen İtalyanca bir kelimedir. Marka olarak diverso nun tercih edilmiş olması aynı zamanda oluşturulmak

Detaylı

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü CBS & UA ile Afet Yönetimi Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş Amaçlar (1) Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve

Detaylı

Kazandı ama bu sonuç Erdoğan ı mutlu etmez

Kazandı ama bu sonuç Erdoğan ı mutlu etmez 1 / 8 2014/08/29 15:48 Ana Sayfa GÜNDEM DÜNYA EKONOMĐ SPOR KELEBEK YAZARLAR EMLAK AĐLE HÜRRĐYET TV myy@hurriyet.com.tr Hürriyet 11.08.2014 Pazartesi Kazandı ama bu sonuç Erdoğan ı mutlu etmez - A + Tak

Detaylı

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur.

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur. SAYIN VELİ; Okul olarak amacımız, ruhsal, duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden sağlıklı, kendine güvenen, sorumluluk sahibi, milli ve manevi değerlere sahip başarılı bireyler yetiştirmektir. Bu

Detaylı

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl Platon'un Devleti-2 Platon, adil devlet düzenine ve politikaya dair görüşlerine Devlet adlı eserinde yer vermiştir 01.08.2016 / 15:01 Devlet te yer alan tartışmalar sürerken, Sokrates varoluştan varolmayışa

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I

İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I Eleştirel Düşünme Nedir?... 1 Bazı Eleştirel Düşünme Tanımları... 1 Eleştirel Düşünmenin Bazı Göze Çarpan Özellikleri... 3 Eleştirel Düşünme Yansıtıcıdır... 3 Eleştirel Düşünme Standartları

Detaylı

Bu kitabın sahibi:...

Bu kitabın sahibi:... Bu kitabın sahibi:... Dinle bir tanem, şimdi sana, bir çocuğun öyküsünü anlatmak istiyorum... Uzun çoooooooook uzun adı olan bir çocuğun öyküsü bu! Aslında her şey onun dünyaya gelmesiyle başladı. Kucakladılar

Detaylı

Şimdi bu konuyu biraz daha açalım.

Şimdi bu konuyu biraz daha açalım. Komplo Teorilerine Neden İnanıyoruz? (Düz Dünya, İllüminati ve Bermuda Şeytan Üçgeni) Özellikle internetin modern insanın hayatına girmesiyle birlikte patlak veren toplumsal bir sorun var. Komplo teorileri,

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

Arkadaşınız UNITE OGRENCI RAPORLARI VE YANIT KAĞITLARI. ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul

Arkadaşınız UNITE OGRENCI RAPORLARI VE YANIT KAĞITLARI. ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul 115 Yardımsever Arkadaşınız UNITE OGRENCI RAPORLARI VE YANIT KAĞITLARI Yerel ICI Bürosu Adresi: ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul 116 ÖĞRENCİ RAPORU HAKKINDA TALİMATLAR Her üniteyi çalıştıktan sonra o ünitenin

Detaylı

15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye Salonu

15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye Salonu Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Bashar al-assad ın Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Bayan Hayrünnisa Gül onuruna verilen Akşam Yemeği nde yapacakları konuşma 15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

İNSAN FAKTÖRLERİ. 4. Hafta / Sosyal Uyum Tevfik Uyar

İNSAN FAKTÖRLERİ. 4. Hafta / Sosyal Uyum Tevfik Uyar İNSAN FAKTÖRLERİ 4. Hafta / Sosyal Uyum Tevfik Uyar Geçen Hafta Yanlış İzlenimler Hatalar: Bulunabilirlik Etkisi Öncelik Hatası Hâle Etkisi / Şeytan Etkisi Haftanın Safsatası: Adam Karalama Safsatası Bu

Detaylı

DOÇ. DR. DOĞAN GÖÇMEN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ

DOÇ. DR. DOĞAN GÖÇMEN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DOÇ. DR. DOĞAN GÖÇMEN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ Felsefe neyi öğretir? Düşünme söz konusu olduğunda felsefe ne düşünmemiz gerektiğini değil, nasıl düşünmemiz gerektiğini öğretir. Mutluluk

Detaylı

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU 25 Ders 3 İnsan Bir gün ağaçtan küçük bir çocuk oyan, ünlü bir ağaç oymacısı hakkında ünlü bir öykü vardır. Çok güzel olmuştu ve adam onun adını Pinokyo koydu. Eserinden büyük gurur duyuyordu ama oyma

Detaylı

ÖĞRETİM TEST USULÜ SINAVLARLA İLGİLİ BİR DENEME

ÖĞRETİM TEST USULÜ SINAVLARLA İLGİLİ BİR DENEME ÖĞRETİM TEST USULÜ SINAVLARLA İLGİLİ BİR DENEME Prof. Dr. Tuğrul ANSAY Ankara Hukuk Fakültesi, İstanbul Hukuk Fakültesi gibi çok sayıda öğrencili fakülte olmanın sorunları ile uzun zamandır karşı karşıyadır.

Detaylı

DOUBLE SQUEEZE (Çift Sıkıştırma)

DOUBLE SQUEEZE (Çift Sıkıştırma) OULE SQUEEZE (Çift Sıkıştırma) olay olmasına rağmen, Çift Sıkıştırma tekniğini tam olarak anlamış oyuncu sayısı azdır. Halbuki bütün Çift Sıkıştırma lar bir kaç basit ana prensibe dayanır; aşağıdaki çalışmayı

Detaylı

Kişilik İnanç Ölçeği -Kısa Form- V.1

Kişilik İnanç Ölçeği -Kısa Form- V.1 Kişilik İnanç Ölçeği -Kısa Form- V.1 Adı-Soyadı:... Tarih:... Lütfen aşağıdaki ifadeleri okuyunuz ve HER BİRİNE NE KADAR İNANDIĞINIZI belirtiniz. Her bir ifadeyle ilgili olarak ÇOĞU ZAMAN nasıl hissettiğinize

Detaylı

KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ 16 Prof. Dr. Atilla ERALP KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Atilla ERALP ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Kopenhag Zirvesiyle ilgili bir düşüncemi sizinle paylaşarak başlamak

Detaylı

MERAKLI KİTAPLAR. Alfabe

MERAKLI KİTAPLAR. Alfabe MERAKLI KİTAPLAR Alfabe Bu kitabın sahibi:... Dinle bir tanem, şimdi sana, bir çocuğun öyküsünü anlatmak istiyorum... Uzun çoooooooook uzun adı olan bir çocuğun öyküsü bu! Aslında her şey onun dünyaya

Detaylı

Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar

Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar İnsanoğlunun yıldızları izleyip anlamaya çalıştığı ilk zamanlarda; bazı yıldızların farklı hareketler yaptığını fark etmesiyle başlayan bir hikaye gök mekaniği. Farklı

Detaylı

Üniversite Üzerine. Eğitim adı verilen şeyin aslında sadece ders kitaplarından, ezberlenmesi gereken

Üniversite Üzerine. Eğitim adı verilen şeyin aslında sadece ders kitaplarından, ezberlenmesi gereken Engin Deniz İpek 21301292 Üniversite Üzerine Eğitim adı verilen şeyin aslında sadece ders kitaplarından, ezberlenmesi gereken formüllerden ya da analitik zekayı çalıştırma bahanesiyle öğrencilerin önüne

Detaylı

ISBN : 978-605-65564-3-2

ISBN : 978-605-65564-3-2 ISBN : 978-605-65564-3-2 1 Baba, Bal Arısı Gibi Olmak İstemiyorum ISBN : 978-605-65564-3-2 Ali Korkmaz samsun1964@hotmail.com Redaksiyon : Pelin GENÇ Dizgi/Baskı Kardeşler Ofset Matbaacılık Muzaffer Ceylandağ

Detaylı

Küçüklerin Büyük Soruları-2

Küçüklerin Büyük Soruları-2 Küçüklerin Büyük Soruları-2 Yayın no: 184 CENNET NASIL BİR YER? Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen/kapak: Zafer Yayınları Isbn: 978 605 5523 11 4 Sertifika no: 14452 Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın

Detaylı

Albert Camus Yabancı. Sevgisiz. Tolga İlikli

Albert Camus Yabancı. Sevgisiz. Tolga İlikli Tolga İlikli Albert Camus Yabancı Sevgisiz Kitabın isminin Yabancı olması ve kitabın 1957 Nobel Edebiyat ödülünü alması, anlayamadığım bir şekilde dikkatimi çekti ve tereddüt etmeden aldım. Belki de yabancı

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

Ara Sınav Yanıtları Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2007

Ara Sınav Yanıtları Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2007 Ara Sınav Yanıtları Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2007 Aşağıdaki yanıtlar puanları almak için gerekenden daha fazladır. Genelde daha öz açıklamalar daha iyidir. Soru 1. (15 toplam puan). Kısa yanıtlı

Detaylı

Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü İyi ve kötü, yanlış ve doğru kavramlarını tanımlar, Etik bilincini geliştirmeye ve insanları aydınlatmaya

Detaylı

Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir.

Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir. PAZARLAMA İLETİŞİMİ Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir. Hızla artan iletişim olanakları karşısında hedef kitleye en etkin şekilde ve doğru kanaldan ulaşmanın

Detaylı

IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu

IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu Özet Öğrenciler bir oyun tasarımcısının bakış açısından dedektif Oyunu denen bir IQ oyununu tasarlayacaklar ya da analiz/ test edeceklerdir. Bu ödev öğrencilerinizin

Detaylı

KONKORDATO ÖN PROJESİNE İLİŞKİN BAĞIMSIZ MAKUL GÜVENCE RAPORU ÖRNEĞİ

KONKORDATO ÖN PROJESİNE İLİŞKİN BAĞIMSIZ MAKUL GÜVENCE RAPORU ÖRNEĞİ 18.02.2019/57-1 KONKORDATO ÖN PROJESİNE İLİŞKİN BAĞIMSIZ MAKUL GÜVENCE RAPORU ÖRNEĞİ ÖZET : Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu nun (Kanun) konkordato

Detaylı

Problem çözme durumları öğretmen tarafından modellenmeli ve öğrenciler uygun sorular yardımı ile yönlendirilmelidir. Bir problem çözüldükten sonra,

Problem çözme durumları öğretmen tarafından modellenmeli ve öğrenciler uygun sorular yardımı ile yönlendirilmelidir. Bir problem çözüldükten sonra, Problem Çözme Problem Çözme Problem çözme esasen tüm öğrenme alanlarında pekiştirilen ve diğer beceriler ile ilişki hâlinde olan temel bir beceridir. Matematik öğretiminde problem çözme becerisine atfedilen

Detaylı

...Bir kitap,bir mesaj!

...Bir kitap,bir mesaj! ...Bir kitap,bir mesaj! Bu dünyada ne yapıyorum sorusuna yanıt veren bir kitap Tüm soru ve şüphelerınize yanıt verebilecek bir kitap. Bu kitap sizin doğal olarak Tanrı dan ayrı olduğunuzu anlatacak, ancak

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORTAOKULU DÜŞÜNME EĞİTİMİ DERSİ 8. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORTAOKULU DÜŞÜNME EĞİTİMİ DERSİ 8. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 208-209 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORTAOKULU I. DÖNEM Amaç : Düşünme eylemi üzerine düşünmeleri, Kazanım:Düşünmenin gerekliliği, hayatımızdaki önemi hakkında düşünmek ve bilgi toplayarak yazmak Düşünme üzerine

Detaylı

Cesaretin Var Mı Adalete? Çocuklar günümüz haberleriyle, gündemle ne kadar iç içe?

Cesaretin Var Mı Adalete? Çocuklar günümüz haberleriyle, gündemle ne kadar iç içe? Ekşi, 1 Buse Ekşi 21502152 TURK 101-74 Ali Turan Görgü Final Cesaretin Var Mı Adalete? Çocuklar günümüz haberleriyle, gündemle ne kadar iç içe? Yaşadıkları çevrenin sorunları ile ne kadar ilgili hiç düşündünüz

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

KANT FELSEFESİNDE PRATİK AKLIN ÖZGÜRLÜK POSTULATI

KANT FELSEFESİNDE PRATİK AKLIN ÖZGÜRLÜK POSTULATI KANT FELSEFESİNDE PRATİK AKLIN ÖZGÜRLÜK POSTULATI Yakup ÖZKAN Giriş Kant (1724-1804) 1, felsefi dizgesinde akıl eleştirisini kuramsal (teorik/nazari/kurgusal) akılla sınırlamaz. Akıl eleştirisini daha

Detaylı

İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA DİN FELSEFESİ TEİZM, DEİZM, PANTEİZM, PANENTEİZM 8. TEİZM, DEİZM, PANTEİZM, PANENTEİZM.

İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA DİN FELSEFESİ TEİZM, DEİZM, PANTEİZM, PANENTEİZM 8. TEİZM, DEİZM, PANTEİZM, PANENTEİZM. Ünite : 8 TEİZM, DEİZM, PANTEİZM, PANENTEİZM Prof. Dr. Metin YASA İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA DİN FELSEFESİ Sevgili Öğrenciler! Bugünkü dersimizde, Tanrı-evren ilişkisine açıklama gerektiren

Detaylı

Şehir Savaşlarında Hayatta Kalmanın On Altın Kuralı

Şehir Savaşlarında Hayatta Kalmanın On Altın Kuralı Şehir Savaşlarında Hayatta Kalmanın On Altın Kuralı 11 Mayıs 2016 Ercan Caner, BİTES Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Firması nda Proje Yöneticisi olarak çalışmaktadır. Türkiye Hava Sahası Yönetimi

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Pano Görselleri. Şefkat ve Merhamet İle İlgili Sözler ve Hikayeler. Etkinlikler ve Boyamalar

İÇİNDEKİLER. Pano Görselleri. Şefkat ve Merhamet İle İlgili Sözler ve Hikayeler. Etkinlikler ve Boyamalar ŞEFKAT MERHAMET MAYIS-2017 İÇİNDEKİLER Pano Görselleri Şefkat ve Merhamet İle İlgili Sözler ve Hikayeler Etkinlikler ve Boyamalar İNSANLIK MERHAMET ÜZERİNE KURULU Merhametini kaybeden İnsanlığını kaybeder.

Detaylı

KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA

KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş ın Elbistan İlçesi nde siyaseti sadece insan için yaptıklarını, iktidara gelmeleri halinde terörü sonlandırıp ülkeye huzuru getireceklerini

Detaylı

MODERN MANTIK ARASINAVI (SOSYOLOJİ) ÇÖZÜMLERİ B GRUBU

MODERN MANTIK ARASINAVI (SOSYOLOJİ) ÇÖZÜMLERİ B GRUBU MODERN MANTIK ARASINAVI (SOSYOLOJİ) ÇÖZÜMLERİ B GRUBU 1. Aşağıdaki kanıtlamaların çıkarım belirticilerini, öncül ve sonuç önermelerini, tümdengelimli mi (geçersiz, geçerli veya sağlam), tümevarımlı mı

Detaylı

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI: YALAN. biri dünya üzerinde neler olup bittiğinden bihaber, yani olabilecek en saf şekilde dünyaya

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI: YALAN. biri dünya üzerinde neler olup bittiğinden bihaber, yani olabilecek en saf şekilde dünyaya Dicle AKSU ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI: YALAN Günümüz istatistiklerine göre her beş saniyede yirmi bir bebek dünyaya geliyor. Her biri dünya üzerinde neler olup bittiğinden bihaber, yani olabilecek en saf şekilde

Detaylı

DİKKAT KONTROLLERİ SİSTEMLERİ

DİKKAT KONTROLLERİ SİSTEMLERİ DİKKAT KONTROLLERİ SİSTEMLERİ Pek çok çocuk dikkat kontrolleriyle ilgili sorunlar yaşamasına rağmen, her bir çocuk bu konuda zayıf ve güçlü yanlarının oluşturduğu birbirinden farklı değişik modellere sahip

Detaylı

Sirküler Rapor 01.12.2014/209-1 GÜVENCE DENETİMİ STANDARDI 3400 (GDS 3400) YAYIMLANDI

Sirküler Rapor 01.12.2014/209-1 GÜVENCE DENETİMİ STANDARDI 3400 (GDS 3400) YAYIMLANDI Sirküler Rapor 01.12.2014/209-1 GÜVENCE DENETİMİ STANDARDI 3400 (GDS 3400) YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde, en iyi tahmine ve hipoteze dayalı varsayımlara yönelik inceleme prosedürleri de dâhil olmak üzere,

Detaylı

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. w w w. m a t b a z. c o m ÖNERMELER- BİLEŞİK ÖNERMELER

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. w w w. m a t b a z. c o m ÖNERMELER- BİLEŞİK ÖNERMELER Terim: Bir bilim dalı içerisinde konuşma dilinden farklı anlamı olan sözcüklerden her birine o bilim dalının bir terimi denir. Önermeler belirtilirler. p,q,r,s gibi harflerle Örneğin açı bir geometri terimi,

Detaylı

Diyanet'in yaz Kur'an kursları bugün başladı

Diyanet'in yaz Kur'an kursları bugün başladı On5yirmi5.com Diyanet'in yaz Kur'an kursları bugün başladı Türkiye ve İstanbul çapında verilecek olan Yaz Kur an Kursu eğitimlerini İstanbul Müftü Yardımcısı Mehmet Yaman ile konuştuk Yayın Tarihi : 15

Detaylı

Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi. Spor Bilimleri Anabilim Dalı

Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi. Spor Bilimleri Anabilim Dalı Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi Spor Bilimleri Anabilim Dalı Liderlik ve Spor Yönetimi Spor Yönetim Prensipleri Tarafsızlık Yeterlik (Bireylerin neyi en iyi yapabileceklerini bilmek ve

Detaylı

ÖDEV ETİĞİ VE İMMANUEL KANT

ÖDEV ETİĞİ VE İMMANUEL KANT 18. yüzyıl Aydınlanma Dönemi Alman filozofu ÖDEV ETİĞİ VE İMMANUEL KANT Yrd. Doç. Dr. Serap TORUN Ona göre, insan sadece çevresinde bulunanları kavrayıp onlar hakkında teoriler kuran teorik bir akla sahip

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Geometride Kombinatorik 11. Bölüm Doç. Dr. Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2011 2012 Güz Dönemi Köşegenlerin Arakesiti Geometride Kombinatorik

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Geometride Kombinatorik 11. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Köşegenlerin Arakesiti Geometride Kombinatorik

Detaylı

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Doç. Dr. Cevat ELMA İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı E-posta: cevat.elma@omu.edu.tr Öğretmen liderliğini etkileyen faktörler: Bilgi kaynaklarının

Detaylı

Çatışma Çözme ve Müzakere için İletişim Becerileri

Çatışma Çözme ve Müzakere için İletişim Becerileri Çatışma Çözme ve Müzakere için İletişim Becerileri Deniz Gümüşel, REC Türkiye REC Türkiye Halkla İlişkiler ve İletişim Seminerleri (Eylül, Kasım 2007) Sizce çatışma nedir? Bireylerin veya grupların, kendi

Detaylı

Can Kardeş Kreşi Rehberlik Servisi ARALIK 2014 REHBERLİK BÜLTENİ

Can Kardeş Kreşi Rehberlik Servisi ARALIK 2014 REHBERLİK BÜLTENİ Sevginin Ölçüsü Ne Olmalı? Çocuklar anne babaların hayatlarındaki en önemli varlıklardır. Uzun süren bir bekleyişin ardından kavuştukları çocuklarına ellerinden gelen ne varsa vermeye, imkanlarını onlar

Detaylı

MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu. 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009

MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu. 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 Bu materyale atıfta bulunmak ve kullanım koşulları için http://ocw.mit.edu/terms sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı

Bekar Evli Boşanmış Eşi ölmüş Diğer. İlkokul Ortaokul Lise Yüksekokul Fakülte Yüksek Lisans

Bekar Evli Boşanmış Eşi ölmüş Diğer. İlkokul Ortaokul Lise Yüksekokul Fakülte Yüksek Lisans Form no : Tarih : Bu anket hastalığınızı daha iyi anlayabilmek ve sizlere daha yararlı olabilmek için düzenlenmiştir. Lütfen olabildiğince nesnel (objektif) yanıtlamaya özen gösterin. Ankete kimliğinizi

Detaylı

VIII. BÖLÜM- DOĞUM. 8. Doğum

VIII. BÖLÜM- DOĞUM. 8. Doğum VIII. BÖLÜM- DOĞUM 8. Doğum Türk Medeni Kanunu nda kişiliğin, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başladığı ve ölümle son bulduğu kabul edilmiştir. Dolayısıyla kültürel öğrenme süreci doğumla başlar.

Detaylı

STRATEJİK AMAÇLARIN BELİRLENMESİ: STRATEJİK NİYET ANALİZİ

STRATEJİK AMAÇLARIN BELİRLENMESİ: STRATEJİK NİYET ANALİZİ STRATEJİK AMAÇLARIN BELİRLENMESİ: STRATEJİK NİYET ANALİZİ STRATEJİK NİYET HİYERARŞİSİ VİZYON-MİSYON AMAÇLAR-HEDEFLER STRATEJİLER, POLİTİKALAR, TAKTİKLER PLANLAR, PROGRAMLAR, BÜTÇELER VİZYON ve MİSYON VİZYON

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

OKUL KORKUSU VE OKULA UYUMDA AİLE

OKUL KORKUSU VE OKULA UYUMDA AİLE OKUL KORKUSU VE OKULA UYUMDA AİLE OKUL KORKUSU (FOBİSİ) NEDİR? Okula yeni başlayan bir çocuk için okul daha önce hemen hemen hiçbirini tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma zorunluluğuyla, uyulması

Detaylı

KÜMELER VE MANTIK KESİLİ MATEMATİKSEL YAPILAR

KÜMELER VE MANTIK KESİLİ MATEMATİKSEL YAPILAR KÜMELER VE MANTIK KESİLİ MATEMATİKSEL YAPILAR Kümeler Koşullu ve Mantıksal Denklik Kümeler Kümeler Ayrık Kümeler De-Morgan Kuralı Z (Zahlen; alm.) tamsayılar kümesi Z negatif tamsayılar kümesi, Z nonneg

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi nde Farkındalık Çalışması

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi nde Farkındalık Çalışması İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi nde Farkındalık Çalışması * Bu çalışma Pozitif Yaşam Derneği UNAIDS ve İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi iş birliği ile Oturum öncesi (OÖ) 17 kişiye,

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

3. Genelde kendimi başarısız bir kişi olarak görme eğilimindeyim. 4. Ben de diğer insanların birçoğunun yapabildiği kadar bir şeyler yapabilirim.

3. Genelde kendimi başarısız bir kişi olarak görme eğilimindeyim. 4. Ben de diğer insanların birçoğunun yapabildiği kadar bir şeyler yapabilirim. ROSENBERG BENLİK SAYGISI ÖLÇEĞİ Aşağıdaki cümleleri okuyarak sizin için uygun olan şıkkı işaretleyiniz 1. Kendimi en az diğer insanlar kadar değerli buluyorum. 2. Bazı olumlu özelliklerim olduğunu düşünüyorum.

Detaylı

Eskiden Amcam Başkötü ye ait olan Bizim Eski Yer,

Eskiden Amcam Başkötü ye ait olan Bizim Eski Yer, Eskiden Amcam Başkötü ye ait olan Bizim Eski Yer, DEŞŞET ORMANI, YARATIKKÖY Anneciğim ve Babacığım, Mektubunuzda sevgili bebeğinizin nasıl olduğunu sormuşsunuz, hımm? Ben gayet iyiyim, sormadığınız için

Detaylı

SALAMANDRA REHBERİ. RappelzOnline.Net Pet Rehberi Yarışması

SALAMANDRA REHBERİ. RappelzOnline.Net Pet Rehberi Yarışması 1 SALAMANDRA REHBERİ RappelzOnline.Net Pet Rehberi Yarışması RealDetay / Fenix Salamandra; Rappelz Pet Sisteminde Olağan Özel kategorisinde bir pettir. Olağan özel petler içerisinde en ucuza alabileceğiniz

Detaylı

UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı

UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı UDA ile ilgili kaygılar O «hümanist» söylemler O Davranışı değiştirmek için bireyleri zorladığımızı bu nedenle de insanlık dışı yöntemler

Detaylı

İltifat Etmek ve. Kadınların Kalbini Fethetmek

İltifat Etmek ve. Kadınların Kalbini Fethetmek İltifat Etmek ve Kadınların Kalbini Fethetmek İltifat fethetmek ile reddedilmek arasındaki İNCE ÇİZGİDİR. Bu kitapta seni neler bekliyor? İltifat nasıl edilir? Ve iltifat etmenin inceliklerini öğrenmek

Detaylı

TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:

TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETÇİNİN DENETLENMİŞ FİNANSAL TABLOLARI İÇEREN DOKÜMANLARDAKİ DİĞER BİLGİLERE İLİŞKİN SORUMLULUKLARI (BDS 720) HAKKINDA TEBLİĞ

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not III Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Kişilik Gelişimi Kişilik Nedir? *Kişilik, bireyin iç ve dış çevresiyle kurduğu, diğer bireylerden ayırt edici,

Detaylı

Hür İrade I I I: Derin Benlik ile Bağdaşım. I. Hatırlatıcı Özet: Bağdaşma veya Yumuşak Determinizm, ilk girişimler

Hür İrade I I I: Derin Benlik ile Bağdaşım. I. Hatırlatıcı Özet: Bağdaşma veya Yumuşak Determinizm, ilk girişimler 17. Ders Hür İrade, Determinizm ve Sorumluluk 24.00: Felsefenin Problemleri Prof. Sally Haslanger Kasım 9, 2005 Hür İrade I I I: Derin Benlik ile Bağdaşım I. Hatırlatıcı Özet: Bağdaşma veya Yumuşak Determinizm,

Detaylı