2. BÖLÜM: ANTİK YUNAN DA VE ROMA DA İKTİSADİ DÜŞÜNCE (İD)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2. BÖLÜM: ANTİK YUNAN DA VE ROMA DA İKTİSADİ DÜŞÜNCE (İD)"

Transkript

1 2. BÖLÜM: ANTİK YUNAN DA VE ROMA DA İKTİSADİ DÜŞÜNCE (İD) Antik Yunan Öncesi İktisadi Düşünce Antik Yunan öncesi dönemde iktisadi düşünce yok denecek kadar azdır. Gerekçeleri: Ekonomik hayat ilkel bir düzeyde; devlet, gelişmiş ekonomik faaliyet, para vb. yok, dolayısıyla İD gelişimini tetikleyecek bir pratik alan oluşmamış. Dinlerin toplum üzerindeki belirleyici rolü, İD kapsayan yazılı kanıtlar ve kaynaklar azdır, erişilebilen bazıları şunlardır: Hinduizm, Budizm (MÖ 6. yy) ve Musevilik (MÖ 1000) gibi dinler Hinduizm de kastlar: Yöneticiler, askerler, çiftçiler ve zanaatkârlar. Budizm kastlara karşı çıkar. Buddha nın kurtuluşa ermede 10 emrinden bazıları: Kötülük etme, çalma, yalan söyleme, içki içme, süslenme, şatafattan uzak dur, paraya el sürme. (Bir devletin düzenleyici otoritesi olmadığı dönemlerde insanları toplum halinde tutabilmenin yolu aranmış gibi görünüyor ) Musevilik (Yahudilerin dini) Hz. Musa ya gelen 10emirle başlar, bu emirlerin bazıları: Katletmeyeceksin, zina etmeyeceksin, çalmayacaksın, yalancı şahitlik yapmayacaksın, komşunun evine, karısına, cariyesine ve öküzüne göz dikmeyeceksin ) Hammurabi Kanunları (MÖ 1750 li yıllar) ve Orhun Kitabeleri. Hammurabi Kanunları silindirik bir taşa Akadça diliyle çivi yazısı şeklinde yazılmış 282 maddelik kanunlardır. Yaşanılan döneme ait pratikten kaynaklanan sorunları çözmeye dönük somut ifadeler içerir. Bu kanunlar ana hatlarıyla kölelik, alış veriş, çalışma ilişkileri, kiralama, ticaret, borç ilişkisi vb. ekonomik faaliyet alanlarına dönüktür. Orhun Kitabeleri yılları arasında Göktürkler tarafından Ötüken e yerleştirilmiştir. İlk kez 1893 yılında okunmuştur. Tutumlu olmak, Çinlilere aldanmamak, siyaset ekonomi ilişkisi, milli zenginliğin gerekliliği şeklinde genel hükümler içermektedir. Antik Yunan da Ekonomik ve Siyasi Atmosfer Yunan uygarlığı deyimi, MÖ 1200 lerden Roma İmparatorluğunun (Rİ) bölgede egemen olduğu MÖ 200 lü yıllara kadar, bugünkü Yunanistan da konuşlanmış site devletlerine verilen isimdir. Bu dönemin MÖ 5 ve MÖ 4. yüzyılları arasına Klasik Yunan dönemi denir. Batı medeniyetinin altın çağı olarak kabul edilir. Pek çok alanda katkıların sağlandığı dönemdir. Tüm katkılarına rağmen, bu dönemde İD felsefeye, şehir yönetimine, varlığa, düşünceye, dine ilişkin yorumların içine serpilmiş, dağınık bir biçimde bulunmaktaydı. Antik Yunan da tek bir merkezi otorite bulunmuyordu, cite adı verilen her biri bağımsız Sparta, Atina, Korintos ve Thebes gibi şehir devletlerinden oluşan bir siyasal yapılanma vardı yıllık dönem boyunca tek bir yönetim anlayışından bahsetmek mümkün değildir: Krallık, despotizm, plütarşi (zenginlerin yönetimi), aristokrasi (soylu sınıfların yönetimi), az da olsa demokrasi. MÖ 700 lü yıllarda halk sınıflara ayrılmaya başladı. Soylular sınıfı oluştu, şehirler kuruldukça, krallığın otoritesi zayıfladı ve şehir yönetimlerinin otoritesi başladı.

2 Toprakta özel mülkiyetin ortaya çıkması ekonomik gelişme yanında toplumsal sınıflaşmanın ve zenginlik farklarının oluşmasına zemin hazırladı. Toplum temelde iki sınıfa ayrıldı: Zengin ve soylu aileler Diğer sınıf Kendi toprağı olanlar Toprağı soylulardan kiralayanlar Zanaatkârlar Ücretli işçiler ve Köleler. Toplumsal sınıflar arasındaki fark giderek artmış ve sonuçta ekonomik bir bozulmayı da beraberinde getirmiştir. Atina sitesinde bu bozulmanın giderilebilmesi için MÖ 594 te Solon adlı bir bilgeye görev verilmiştir. Solon bir dizi yasa hazırlayarak toplumdaki sınıfları ve bunların görevlerini belirledi ve ekonomik eşitsizliği düzeltmeye çalıştı. Bu yasalar Solon Yasaları olarak bilinir. Yunan siteleri ekonomik bozulma ve coğrafi koşulların zorlamasıyla (ekilebilir toprak %20, dolayısıyla gıda temini sorunu ) koloniler kurmaya başladılar. Dış ticaret, kolonizasyon ve sömürgecilik teşvik edilmiştir. Atina sitesi MÖ 430 da başlayarak 25 yıl süren Pelopennes savaşları sonunda Sparta ya yenilerek tarih sayfasından çekilmiştir. Sparta lılara göre bir devletin başarısı savaş meydanındaki galibiyettir. Onlara göre tek gerçek faaliyet askerlik ve devlet yönetimidir. Bu nedenle ticaret ve diğer faaliyetleri kölelerle ve hür köylülere bırakmışlardı. Ekonomide korumacılık benimsenmiş ve temel amaç askeri gücü desteklemek olarak belirlenmiştir. Antik Yunan dönemi İD bazı faktörlerin etkisi altında kalmıştır: Felsefe: Evren, dünya ve insanı anlamak için geliştirilen düşünceler bütünü. Bu bütün içinde felsefe ekonomik faaliyetler karşısında düşünce geliştirmeye çabalamıştır. 18. Yüzyıla gelinceye kadar felsefedeki gelişmelerin pratikteki gelişmeleri karşılayamaması sonucu psikoloji, sosyoloji, astronomi, tarih, iktisat vb. müstakil bilimler ortaya çıkmıştır. Din: İlgili dönemde özellikle Musevilik ve Paganist inanç, Mısır da, Mezopotamya da, Yunan da, Roma da ve İslamiyet öncesi Orta Doğu da gelişen İD üzerinde etkili olmuştur. Sokrat öncesi dönem Doğa felsefecileri ve Sofistler olarak iki ana guruba ayrılabilir: Doğa felsefecileri daha çok kâinatın oluşumu ve onu oluşturan ilk maddenin ne olduğu üzerinde durmuşlardır. Pythagoras (MÖ ), müzik, sayılar, ahenk/uyum/harmoni, denge Heraclitus (MÖ ), doğadaki/toplumdaki denge zıt güçlerin çatışması sonucu doğmaktadır, arz/talep ve piyasa mekanizması, Hegel in Diyalektik Düşünme sistemi ve Marks ın sınıf çatışması kavramına kaynaklık etmiştir. Democritus (MÖ ), özel mülkiyeti savunmuştur, faydanın/değerin sübjektif olduğunu ve insandan insana değişeceğini ileri sürmüştür.

3 Sofistler, pratikteki gelişme karşısında Doğa felsefesi yetersiz kalınca, siyaset, devlet, toplum, birey, ekonomi vb. pek çok konuyu tartışmaya açarak dogma olmaktan çıkardı. Her şey tartışmaya açıktı, Tanrı bilgisi dahi. Bilgi görecelidir, Subjektivizim. Bu bakış açısı bazı sofistleri şüpheciliğe ve inkâra kadar götürmüştür. Bazıları ise devlet ve kanuna karşı çıkmışlardır. Onlara göre bu yapılalar güçlü Sınıfların kendilerine göre uydurdukları şeylerdir. Bu bakış açısı ileride Marks ve Lenin gibilerin devlet felsefelerini oluşturacaktır. Döneme damgasını vuran tartışmasız Doğacı ve Sofistlerin katkılarını geliştiren Sokrat, Eflatun ve Aristo nun düşünceleri olmuştur. Sokrat hayatını Atina sitesine ve insanları aydınlatmaya adamış ancak idama mahkûm edilmiştir. Hakkındaki bilgiler öğrencisi Eflatun un yazdıklarından elde edilmektedir. Sokrat ın ölümünden sonra ondan türeyen (öğrencileri tarafından kurulan) dört felsefe okulu ortaya çıkmıştır: Bunlardan en etkilisi Eflatun tarafından kurulan Akademia dır. Diğerleri Kyrene Okulu, Kynik Okulu ve Elis Eretria Okulu dur. Kyren Okulu: Bilgi görecelidir ve gerçek bilgiye erişilemez. Kişiyi motive eden en önemli unsur (akılcı bir sınır içinde) haz ve zevk almaktır. Bunun için insanların özgür olması gerekir. Kynik Okulu: (Diogenes) Kyren okulun tam tersine felsefesi, erdem sahibi olmak, nefsi kontrol etmek, dünyaya tamah etmemek üzerine kuruludur. Münzevi bir hayatı benimsemişlerdir. Birey özgür olmalıdır ancak mutluluğa nasıl erişileceği konusunda Kyren okuldan ayrılırlar. Hırs, açgözlülük ve kibir gibi ruhsal saptırıcıların da kontrol altına alınması gerekir. Antik Yunan ın gerileyerek Helenistik dönemin başlamasıyla iki felsefi akım öne çıkmıştır: Epikurosculuk ve Stoacılık. Epikuros, Atina da kurduğu Kepos isimli okulda düşüncesini yaymıştır. Bütün düşüncelerini insanı merkeze alarak oluşturmuştur. Temel soru insanın mutluluğu nasıl sağlanacaktır? İnsan davranışının temelinde haz ve acı vardır. Ancak haz, bedenin ve ruhun hazzı olarak ayrılır, öncelikli olan bedenin hazzıdır. Epikuros, insanların ihtiyaçlarını değil ama istek ve arzularının sonsuz olduğunu ileri sürerek bugün dahi süren bir tartışmanın temelini atmıştır. Stoacılık da insan, insanın mutluluğu, bireycilik, devlet, doğa ve siyasal konularda düşünceler geliştirmiştir. Eflatun (Platon) ve Aristo da (Aristotales) İD Sokrat, Eflatun ve Aristo üçlüsü, ama özellikle son ikisi, kurmuş oldukları felsefi bütünlükte Antik Yunan dönemi düşünce hayatını derinden etkilemişlerdir. Eflatun felsefeye idealar kuramı, ruh konusundaki düşünceleri, ahlâk, devlet ve Tanrı düşünceleriyle önemli katkılar yapmıştır. İdealar Kuramı: Mağara Alegorisi ile açıklanır. Gölgeler duyular ile gölgelerin gerçekliği olan varlıklar ise akıl ile kavranabilir. O halde fenomenler (olgular) dünyası bütün varoluşlarını ancak idealar dünyasında bulmaktadırlar. Bilgi kuramında düşüncelerini soru-cevaplarla ilerleyen diyalektik yöntemiyle açıklar.

4 Ruh Tanrısal kaynaklıdır ve maddeden önce vardır. Tanrıya dönme eğilimi taşır. Dünyada günahlardan arınmalı, temizlenmeli ve yücelmelidir. Dünyalık zevk ve hazlardan uzak durmalıdır. Eflatuna göre ahlak toplumsaldır. Bu yüzden bireysel ahlak yerine toplumsal ahlakı inceler. Ona göre ahlak bir toplumsal problemdir. Aristo tüm saygısına rağmen bazı konularda hocası Eflatun dan ayrılıyordu: Rasyonalite ile evreni ve insanı anlamada aklın rolüne vurgu yapıyor ama diğer taraftan dünyayı idealarla değil duyularımızla anlayabileceğimizi ifade ediyordu. Aristoya göre gerçek varlık yani cevher (töz) idealar değil tek tek bireyler ve varlıklardı. Hocasının maddenin ötesinde oluşturduğu idealara karşı çıkmış ve ideaların varlıkların içinde bulunan bir öz olduğunu ifade etmiştir. Böylece Eflatun un bu dünyadan ötelediği gerçekliği bu dünyaya maddenin kendisine indirgemiştir. Aristo düşüncelerinde tüme varım yöntemini benimsemiştir. Devlet ve İşbölümü Düşüncesi Eflatun ve Aristo da devlet anlayışı benzerdir. Aynı sorudan hareketle ortaya konulmuştur: İdeal bir devlet nasıl ve hangi kurallar üzerine kurulacaktır? Her ikisi de ne, ne kadar, nasıl, hangi kaynaklarla ve kim için üretilecek sorularına cevaben toplumların sınıflara ayrılmasını en rasyonel yol aolarak görmüşlerdir. Eflatun a göre ideal devlet için adalet, işbölümü ve toplumsal sınıflaşma gereklidir. Aristo da sınıflı bir toplum yapısını önermekte hatta daha da ileri giderek kölelik kurumunu toplumun temel ve doğal kurumlarından biri olarak görmektedir. Eflatun diyaloglardan oluşan Devlet isimli eserinde adaletin ne olduğunu açıklamaya çalışır. Ona göre adaletin mutlak bir tanımı yoktur, hem toplumdan topluma, hem de zamandan zamana göre değişiklik gösterir. Bu nedenle de bir site içinde ve bir birey için adalet, onların yurttaş olarak kendi doğalarına en uygun işi yapmalarından ibarettir. Eflatun a göre ideal devlet, en azından halkın temel ihtiyaçlarını sağlayacak bir ekonomik yapıya sahip olmalıdır. Bu, bireyler ve onların ekonomik faaliyetleri ile ilgilidir. Her birey kendi doğasına uygun işi yaptığı zaman ideal devletin ilk koşulu yerine gelmiş olacaktır. Sitenin büyümesi sonucu yeni ve artan ihtiyaçlar ancak site dışından sağlanabilir. Bu durum bir savaşı ve kaçınılmaz olarak doğuştan savaşçı yeteneği ile donatılmış olan bir sınıfı gerekli kılar. Toplum böylece askerler ve üretenler olarak ikiye ayrılır. Sonra askerler kendi içinde filozoflar ve askerler olarak da ikiye ayrılacaktır. Böylece devlet, bir insanın sahip olması gereken düşünmek (filozoflor), ihtiras (arzu etmek (üretenler) ve şiddet/dışavurum (askerler) gibi üç unsuru da içinde barındıracaktır. Bu işbölümü Adam Smith te de görülecektir. Ancak Smith e göre iş bölümü sonradan kazanılan bir özellikken Eflatun a göre doğuştan gelen bir ayrımdır. Eflatun a göre ideal devlet sınıflı bir toplum yapısına bağlıdır, bu bakımdan maddi ve manevi kurallarla sürdürülmesi önemlidir. Bu bağlamda: Yönetici sınıf için ortak mülkiyet önermektedir; üretici sınıf mutlu olabilmesi (sınıfsal özelliklerini devam ettirebilmesi) için ne zengin ne de fakir olması gerektiğini ileri sürer.

5 Eflatun halka çalışama ve üzerine düşeni yerine getirme dışında bir pay vermez, devletin halka karşı adaletli olması ve bunu ilkeleri üzerinde durmaz. Eflatun demokrasiye uzaktır ve yönetimin bilgi gerektirdiğini dolayısıyla filozoflara ait olduğunu ileri sürer. Eflatun da devlet bir düzen ve terbiye kurumudur. Eflatun işbölümü sayesinde ideal devletin, adaletin ve site içinde birliğin sağlanacağı inancındadır. Ama paradoksal olarak üretici sınıfa fazla önem vermez bu durumda soru: Kim için adalet? Eflatun a göre en iyi yönetim şekli, en iyilerin söz sahibi olduğu aristokrasidir. Ama gerçek hayatta yönetim askerlerin elindedir. Zamanla bu yönetim biçimi evrilerek demokrasiye dönüşecektir ama demokrasi de ideal bir yönetim biçimi değildir zira doğuştan eşit olmayan bireyleri eşitler. Dolayısıyla ideal devlet kalıcı değildir. Değişime ve dönüşüme tabidir. Eflatunun devlet anlayışı son tahlilde evrende her varlığın belirli bir yeri ve konumu ve aynı zamanda her varlığı kapsayan bir alın yazısı olduğu inancına dayanır: Doğal düzen, Fizyokrasi, Klasik düşünce. Aristo devletin yönetenler ve yönetilenler olarak ikiye ayrılmasını, hocası gibi, benimser. Aristo yöneticiler için de ortak mülkiyet önermez. Aristo ya göre ideal devlet, bireylerin ahlaklı ve iyi yetişmiş olmasına bağlıdır. Önemli olan yönetim sistemlerinden çok yöneticilerin nitelikleridir. Aristo adaletin ne olduğuna odaklanmıştır. Ona göre adalet toplum içindeki eşitlikten ibarettir. Ekonomik ve sosyal ilişkilerinde taraflar zarar görmemelidir: Orta çağda Adil Fiyat Doktrini. Aristo ya göre toplumun adaletli bir yapısı olabilmesi için üç boyutlu bir adalet anlayışına ihtiyaç vardır: Bölüşüm adaleti: Ekonomik ve sosyal unsurların kişilerin niteliklerine göre dağılımı. Düzeltim adaleti: Yine de bir adaletsizlik olursa devreye girerek adaletsiz durumu giderecek mekanizmadır. Son olarak Değişim adaletidir: değişimden (mübadeleden) sonra da adaletin devam etmesi gerekir. Mülkiyet Düşüncesi Eflatun da mülkiyet bütün toplumu kapsamaz, sadece yönetici sınıf içindir; Aristo ise özel mülkiyeti savunur. Aristo ya göre özel mülkiyet toplumdaki işlerin yapılmasının ve gelişmenin teminatıdır. Özel mülkiyet insanlığın tecrübe tarihine uygundur, insanlara yardım etme, cömertlik vb. fırsatlar verir, toplumda kardeşlik ve uyum sürecinin oluşumuna katkı sağlar. Eflatun ortak mülkiyeti sitenin birliği ve devamı için önermesine rağmen Aristo ortak mülkiyetin karşılıklılık, çeşitlilik ve kendine yeterlik ilkelerini zayıflatacağını ve bu ölçüde sitenin birlik ve devamını da tehdit edeceğini iddia etmektedir. Aristo özel mülkiyeti, insan üzerindeki mülkiyete kadar götürerek köleliği de meşru görme eğilimi taşımıştır. Çalışma yorucu ve zahmetli bir çaba gerektirir, öyleyse insana göre değildir. Zira insan daha yüksek idealler için yaratılmıştır: siyaset yapmak, yönetmek, erdemli olmak vb. Nitekim insanlar doğuştan farklı yaratılmışlardır ve çalışmak kölelere ait bir iştir.

6 Ticaret Düşüncesi Antik Yunan döneminde ticaret düşüncesi, dönemin sosyal ve ekonomik yapısı ile uyumlu ve aynı zamanda dönemi açıklayıcı niteliktedir. Eflatun, sitenin genişlemesi ve büyümesine paralel olarak ihtiyaçların, üretimin ve doğal olarak ticaretin artacağını ifade etmektedir. Tüccar sınıfı üretici ve tüketiciyi buluşturmaktadır. Bu anlamda Eflatun da tüccar bugünkü perakendeci olarak düşünülebilir. Hocasının aksine Aristo ticaret konusunda daha geniş bir bakış açısına sahip olmuştur. Aristo temelde şu soruya cevap aramıştır: Üretiminde hiçbir emeği ve rolü bulunmayan tüccar nasıl olup da bir kazanç elde edebilmektedir? Bu soru etrafında gelişen tartışma, orta çağda Thomas Aquinas ın Katma Değer kavramını yaratmasının zeminini oluşturdu. Aristo ya göre ticaret anormal bir faaliyetti ve bu nedenle ekonomik yapıdaki faaliyetler ikiye ayrılarak analiz edilmeliydi: İlki oeconomicus, Mal-Para-Mal şeklinde bir mübadele oluşacaktır. İkincisi ise Krematistik: Mal, mülk, servet edinme faaliyeti. Bu da kendi içinde ikiye ayrılır: Doğal Krematistik: Avcılık, balıkçılık, çiftçilik, çobanlık vb. ihtiyaçları karşılamaya dönük faaliyetler. Burada da Mal-Para-Mal şeklinde bir mübadele oluşacaktır. Doğal olmayan Krematistik: İhtiyaçlar ikinci plana itilmiş, tamamen kâr amacına dönük faaliyetlerdir. Para-Mal-Para şeklinde bir mübadele vardır. İkinci P ilkinden büyüktür. Bu bakış açısı Aquinas ta ve sonra Marks ta farklı kurgulanacak ve artı değer teorisine dönüşecektir. Aristo ya göre bir malın iki kullanımı vardır: Malın bizatihi yerinde kullanımı, ikincisi ise zaruri olmayan kullanımı. (Ayakkabı örneği) Aristo ya göre para malların değişimine aracılık eden itibari bir şey dir. Bu düşünce Klasik iktisadın parayla ilgili görüşlerinin temelini de oluşturmaktadır. Aristo yu ticari faaliyette rahatsız eden şey paradan para kazanılmaya başlanmasıdır. (Bu ince düşünce ve kölelik kurumu?!) Aristo ya göre doğal olmayan Krematistik dört unsurdan kaynaklanmaktadır: Dış ticaret, faiz, tekel, ücret karşılığında çalışmak. Dış ticaret gereklidir ancak yabancılar tarafından yapılmalıdır. Faiz terk edilmelidir, zira para yavrulamaz. Antik Yunan, Roma İmparatorluğu ve Ortaçağda bedenle yapılan işler aşağılanmıştır. Beden yorulmamalı, zinde olmalı ki zihinde zinde olsun ve asılı layık olduğu yönetim, düşünce, politika vb. alanlarda ürebilsin! Antik Yunan da Para Eflatun, paranın hangi maddeden yapıldığının önemli olmadığını, değerinin ülke halkının ona verdiği değerden kaynaklandığını ileri sürmüştür. Günümüz itibari (kağıt) para sistemi! Aristo benzer bir anlaşışa sahip olamkla birlikte paranın kolay taşınabilmesi, bölünebilmesi, istikrarlı olması, homojen olması gibi bazı özelliklerini de belirtmiş ve bugün sahip olduğumuz anlayışa yakın bir düşünce ortaya koymuştur. Roma İmparatorluğunda (Rİ) İD Rİ MÖ 750 li yıllarda İtalya yarımadasında örgütlenerek kurulan ve toprakları Basra Körfezi ve diğer tarafta İngiltere deki Hadrian duvarına kadar uzanan tarihteki tek devlettir. Bu büyüklüğe rağmen Rİ döneminde önemli İD geliştirme çabaları olduğu söylenemez.

7 Düşünce tarihine yaptıkları en büyük katkı Roma Hukukudur. Antik Yunan felsefe eserlerini Latinceye çevirerek Antik Yunan ve ortaçağ Avrupası arasında bir köprü vazifesi görmüştür. Roma için düşünceden ziyade eylem ön plandaydı. Sahip oldukları geniş topraklar ve istilacı yapıları uzun süre ekonomik problemlerle karşılaşmalarını önlemiştir. Roma, Antik Yunan dan farklı olarak güçlü bir merkezi otoriteye sahipti. Devlet kutsallaştırılmış ve Kutsal Roma inancı emperyalist ve sömürgeci politikaların meşrulaştırılmasında temel motivasyon olarak kullanılmıştır. Romanın çöküşünde karşılaştığı en temel sorun: Kendine yeterli olmayan ekonomik yapı. Ekonomik çöküş dönemi az da olsa İD ye kapı aralamıştı.

İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ

İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ DR. NEVZAT ŞİMŞEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 2017-2018 2.DERS İKT-3003 Sokrates Sonrası: Aristoteles MÖ 384 MÖ 322 Platon un öğrencisi Makedonya

Detaylı

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS.476-1453 Ortaçağ Batı Roma İmp. nun yıkılışı ile İstanbul un fethi ve Rönesans çağının başlangıcı arasındaki dönemi, Ortaçağ felsefesi ilkçağ felsefesinin bitiminden modern düşüncenin

Detaylı

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur.

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur. Yunan Grek Uygarlığı Video Ders Anlatımı YUNAN (GREK) (M.Ö. 1200 336) Akalara son veren DORLAR tarafından kurulan bir medeniyettir. Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde

Detaylı

6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler

6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler İçindekiler xiii Önsöz ı BİRİNCİ KISIM Sofistler 3 1 Giriş 6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler 17 K a y n a k la r 17 Sofistlerin G enel Ö zellikleri

Detaylı

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı.

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. M.Ö 2000 den itibaren Eski Yunan da ve Ege de polis adı verilen şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Atina,Sparta,Korint,Larissa ve Megara dır. Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak

Detaylı

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma İÇİNDEKİLER Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma 1. FELSEFE NEDİR?... 2 a. Felsefeyi Tanımlamanın Zorluğu... 3 i. Farklı Çağ ve Kültürlerde Felsefe... 3 ii. Farklı Filozofların Farklı Felsefe Tanımları... 5 b.

Detaylı

SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ (TAR222U)

SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ (TAR222U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ (TAR222U) KISA

Detaylı

4)Yukarıdaki 3 temel varsayım altında ekonomi daima tam istihdamdadır ve fiyatlar genel seviyesi istikrarlıdır.

4)Yukarıdaki 3 temel varsayım altında ekonomi daima tam istihdamdadır ve fiyatlar genel seviyesi istikrarlıdır. KLASİK İKTİSAT OKULU Klasik iktisadın felsefi temelini «doğal düzen» ve «faydacı felsefe» oluşturur. Klasik iktisadın temel ilkeleri şu şekilde özetlenebilir: 1) Piyasada tam rekabet koşulları geçerlidir

Detaylı

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir?

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri BİLİM TARİHİ Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim tarihi hangi bileşenlerden oluşmaktadır. Ders nasıl işlenecek? Günümüzde

Detaylı

AVRUPADA EĞİTİMİN TARİHİ GEÇMİŞİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

AVRUPADA EĞİTİMİN TARİHİ GEÇMİŞİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ AVRUPADA EĞİTİMİN TARİHİ GEÇMİŞİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Antik Devir de eğitim, genel olarak müzik ve beden eğitimine önem verilmiştir.

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2017-2018 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 4. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Antik Yunan Bilimi Sokrat Öncesi Dönem

Detaylı

(CAL 2301 SOSYAL DÜŞÜNCELER TARIHI) 1. Hafta: Antik Yunan da Toplumsallık Düşüncesi

(CAL 2301 SOSYAL DÜŞÜNCELER TARIHI) 1. Hafta: Antik Yunan da Toplumsallık Düşüncesi (CAL 2301 SOSYAL DÜŞÜNCELER TARIHI) 1. Hafta: Antik Yunan da Toplumsallık Düşüncesi Dersin Materyali Swingewood, Alan (2010), Sosyolojik Düşüncenin Kısa Tarihi, (çev. Akınhay, O.), İstanbul: Agora Kitaplığı

Detaylı

FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ

FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ FELSEFENİN BÖLÜMLERİ A-BİLGİ FELSEFESİ (EPİSTEMOLOJİ ) İnsan bilgisinin yapısını ve geçerliğini ele alır. Bilgi felsefesi; bilginin imkanı, doğruluğu, kaynağı, sınırları

Detaylı

1. Sosyolojiye Giriş, Gelişim Süreci ve Kuramsal Yaklaşımlar. 2. Kültür, Toplumsal Değişme ve Tabakalaşma. 3. Aile. 4. Ekonomi, Teknoloji ve Çevre

1. Sosyolojiye Giriş, Gelişim Süreci ve Kuramsal Yaklaşımlar. 2. Kültür, Toplumsal Değişme ve Tabakalaşma. 3. Aile. 4. Ekonomi, Teknoloji ve Çevre 1. Sosyolojiye Giriş, Gelişim Süreci ve Kuramsal Yaklaşımlar 2. Kültür, Toplumsal Değişme ve Tabakalaşma 3. Aile 4. Ekonomi, Teknoloji ve Çevre 5. Psikolojiye Giriş 1 6. Duyum ve Algı 7. Güdüler ve Duygular

Detaylı

10. hafta GÜZELLİK FELSEFESİ (ESTETİK)

10. hafta GÜZELLİK FELSEFESİ (ESTETİK) 10. hafta GÜZELLİK FELSEFESİ (ESTETİK) Estetik, "güzel in ne olduğunu soran, sorguluyan felsefe dalıdır. Sanatta ve doğa varolan tüm güzellikleri konu edinir. Hem doğa hem de sanatta. Sanat, sanatçının

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ PROGRAMI

KAMU YÖNETİMİ PROGRAMI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ PROGRAMI SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ YARD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÖRKEM DOĞAN 7. ERKEN MODEN DÖNEMDE SİYASAL DÜŞÜNCE 7 ERKEN MODEN DÖNEMDE

Detaylı

Tabakalaşma ve Sınıf. Lütfi Sunar. Sosyolojiye Giriş / 11. Ders

Tabakalaşma ve Sınıf. Lütfi Sunar. Sosyolojiye Giriş / 11. Ders Tabakalaşma ve Sınıf Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 11. Ders Sosyal Tabakalaşma Nedir? Bireyler veya gruplar toplumda sosyo-ekonomik etkenlere bağlı olarak eşit olmayan konumlara sahipse bu sosyal tabakalaşma

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2016-2017 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 7. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Romalılar Döneminde Bilim (devam) Romalılar

Detaylı

DR. Caner Ekizceleroğlu

DR. Caner Ekizceleroğlu DR. Caner Ekizceleroğlu Ticaret Üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım satım faaliyetlerinin tümü olarak tanımlayabiliriz. Dış Ticaret BİR

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yardımcıları Amacı Öğrenme Bu dersin genel amacı; felsefe adı verilen rasyonel faaliyetin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ BUDİZM Budizm, MÖ 6. yüzyılda Buda nın (asıl adı: Siddharta Gautama) görüşleri çerçevesinde oluşmuş bir dindir. Buda, ilhama kavuşmuş, aydınlanmış demektir. Hindistan da ortaya çıkmıştır.

Detaylı

İktisat Nedir? En genel haliyle İktisat bir tercihler bilimidir.

İktisat Nedir? En genel haliyle İktisat bir tercihler bilimidir. Giriş ve Kavramlar İktisat Nedir? İktisat insan davranışlarının iktisadi yönünü inceler En genel haliyle İktisat bir tercihler bilimidir. İktisat esas olarak insanın mal ve hizmetlerin üretim, değişim

Detaylı

İktisat Tarihi I. 8/9 Aralık 2016

İktisat Tarihi I. 8/9 Aralık 2016 İktisat Tarihi I 8/9 Aralık 2016 Kredi, Finans ve Servetler İslam dinindeki faiz yasağının kredi ilişkilerinin gelişmesini önlediği sık sık öne sürülür. Osmanlı kredi ve finans kurumları 17. yüzyılın sonlarına

Detaylı

İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ

İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ DR. NEVZAT ŞİM Ş EK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 2017-2018 1.DERS İKT-3003 Niçin İktisadi Düşünceler Tarihi Okuyoruz? Why study it? Current work,

Detaylı

EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ. 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ. 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL FELSEFENİN ANLAMI Philla (sevgi, seven) Sophia (Bilgi, bilgelik) PHILOSOPHIA (Bilgi severlik) FELSEFE

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI Örgütte faaliyette bulunan insan davranışlarının anlaşılması ve hatta önceden tahmin edilebilmesi her zaman üzerinde durulan bir konu olmuştur. Davranış bilimlerinin

Detaylı

AHLAK FELSEFESİNİN TEMEL KAVRAMLARI

AHLAK FELSEFESİNİN TEMEL KAVRAMLARI Ahlak ve Etik Ahlak bir toplumda kendisine uyulmaya zorlayan kurallar bütünü Etik var olan bu kuralları sorgulama, ahlak üzerine felsefi düşünme etkinliği. AHLAK FELSEFESİNİN TEMEL KAVRAMLARI İYİ: Ahlakça

Detaylı

ÜNİTE:1. İktisadi Düşünceler Tarihine Giriş ÜNİTE:2. Modern İktisadi Düşüncenin Doğuşu: Mertantilizm ve Fizyokrasi ÜNİTE:3. Klasik Okul ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. İktisadi Düşünceler Tarihine Giriş ÜNİTE:2. Modern İktisadi Düşüncenin Doğuşu: Mertantilizm ve Fizyokrasi ÜNİTE:3. Klasik Okul ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 İktisadi Düşünceler Tarihine Giriş ÜNİTE:2 Modern İktisadi Düşüncenin Doğuşu: Mertantilizm ve Fizyokrasi ÜNİTE:3 Klasik Okul ÜNİTE:4 Sosyalist Düşüncenin Doğuşu ve Marksizm ÜNİTE:5 Marjinalizm

Detaylı

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur.

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur. Fabrika Sistemi Üretimde işbölümünün ortaya çıkması sonucunda, üretim parçalara ayrılmış, üretim sürecinin farklı aşamalarında farklı zanaatkarların (işçilerin) yer almaları, üretimde aletlerin yerine

Detaylı

İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar)

İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar) İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar) Merkantilizm: 15. ve 16. yüzyıllardaki coğrafî keşiflerde birlikte Avrupa ülkeleri dünyaya açılmaya

Detaylı

ESTETİK (SANAT FELSEFESİ)

ESTETİK (SANAT FELSEFESİ) ESTETİK (SANAT FELSEFESİ) Estetik sözcüğü yunanca aisthesis kelimesinden gelir ve duyum, duyularla algılanabilen, duyu bilimi gibi anlamlar içerir. Duyguya indirgenebilen bağımsız bilgi dalına estetik

Detaylı

Helen Birliği/İskender İmparatorluğu

Helen Birliği/İskender İmparatorluğu Helen Birliği/İskender İmparatorluğu Makedonyalı İskender in tahta çıkışı = Per İmp. Aile kavgaları+yunan sitelerinin iflası Yunan Siteleri= Artan nüfus+işsizlik ve besin eksikliği+çiftçilerin sürekli

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM: BİR BİLİM OLARAK İKTİSADİ DÜŞÜNCE TARİHİ (İDT) Ekonomik hayatın ve iktisadın gelişimi ve cevaplanması gereken sorular:

BİRİNCİ BÖLÜM: BİR BİLİM OLARAK İKTİSADİ DÜŞÜNCE TARİHİ (İDT) Ekonomik hayatın ve iktisadın gelişimi ve cevaplanması gereken sorular: GİRİŞ Ekonomi ve İktisat (ve gelişimi) İktisadi düşüncenin ortaya çıkışı ve gelişimi Tüm tarih boyunca insanların ekonomik faaliyetler hususunda açıklayıcı, tanımlayıcı, analiz edici, kural koyucu vb.

Detaylı

Eğitim Tarihi. Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi

Eğitim Tarihi. Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi Eğitim Tarihi Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi Türk ve Batı Eğitiminin Tarihi Temelleri a-antik Doğu Medeniyetlerinde Eğitim (Mısır, Çin, Hint) b-antik Batıda Eğitim (Yunan, Roma)

Detaylı

ESKİŞEHİR ATATÜRK MESLEK LİSESİ 2. DÖNEM 1. YAZILI YOKLAMA SORULAR.

ESKİŞEHİR ATATÜRK MESLEK LİSESİ 2. DÖNEM 1. YAZILI YOKLAMA SORULAR. SORULAR. 1. Anadolu bilgeliğinde ahlak anlayışının ortak özelliklerinden beş tanesini yazınız.(20 puan) 2. Ahlaki yargıları diğer yargılardan ayıran özellikleri karşılaştırmalı olarak yazınız.(16 puan)

Detaylı

ÜNİTE:1. Siyaset ve Siyaset Bilimi ÜNİTE:2. Siyasetin Dili: Kavramlar, Kurumlar ÜNİTE:3. Bir Örgütlü İktidar Olarak Devlet ve Siyasal Sistemler

ÜNİTE:1. Siyaset ve Siyaset Bilimi ÜNİTE:2. Siyasetin Dili: Kavramlar, Kurumlar ÜNİTE:3. Bir Örgütlü İktidar Olarak Devlet ve Siyasal Sistemler ÜNİTE:1 Siyaset ve Siyaset Bilimi ÜNİTE:2 Siyasetin Dili: Kavramlar, Kurumlar ÜNİTE:3 Bir Örgütlü İktidar Olarak Devlet ve Siyasal Sistemler ÜNİTE:4 Siyaset ve Birey: Siyasal Katılma ÜNİTE:5 1 Çağdaş Yönetim

Detaylı

Aristoteles (M.Ö ) Felsefesi

Aristoteles (M.Ö ) Felsefesi Aristoteles (M.Ö. 384-322) Felsefesi -Aristoteles 17-18 yaşlarındayken Platon un Akademisine girmiş ve filozofun ölümüne kadar (367-347) 20 yıl onun derslerini dinlemiştir. Platon un öğrencisi iken ruhun

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Kürşat Haldun AKALIN Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Yüksek Lisans Doktora İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü İktisat

Detaylı

Antik Yunan Kentleri (Polis)

Antik Yunan Kentleri (Polis) Antik Yunan Kentleri (Polis) Batı dünyasında gerçek anlamıyla kentin gelişmesi ise Antik Yunan kentleri ile başlamıştır. Atina, Korent, Isparta, Siraküza ve Miletos gibi kentler, hem askeri ve ticari bir

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM ANLAYIŞINDAKİ GELİŞMELER

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM ANLAYIŞINDAKİ GELİŞMELER İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM ANLAYIŞINDAKİ GELİŞMELER Yönetim Anlayışındaki Gelişmeler Yönetim uygulamaları toplumsal yaşam kadar eskidir. Eski Yunan da Eflatun, yöneticileri akademisinde eğitirken,

Detaylı

MEDYA EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ

MEDYA EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ Medya Ekonomisi Kavram ve Gelişimi Ünite 1 Medya ve İletişim Önlisans Programı MEDYA EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurhayat YOLOĞLU 1 Ünite 1 MEDYA EKONOMİSİ KAVRAM VE GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ. Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar

Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ. Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...v GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm Antik Demokrasi I. ANTİK DEMOKRASİNİN

Detaylı

DERGÂH YAYINLARI 786 Felsefe 53 İslâm Felsefesi Dizisi 3 Sertifika No ISBN Baskı Mayıs Dizi Editörü Cahid Şenel

DERGÂH YAYINLARI 786 Felsefe 53 İslâm Felsefesi Dizisi 3 Sertifika No ISBN Baskı Mayıs Dizi Editörü Cahid Şenel DERGÂH YAYINLARI 786 Felsefe 53 İslâm Felsefesi Dizisi 3 Sertifika No 14420 ISBN 978-975-995-900-5 1. Baskı Mayıs 2018 Dizi Editörü Cahid Şenel Dizi Kapak Tasarımı Işıl Döneray Kapak Uygulama Ercan Patlak

Detaylı

AŞKIN BULMACA BAROK KENT

AŞKIN BULMACA BAROK KENT AŞKIN BULMACA 18.yy'da Aydınlanma filozoflarıyla tariflenen modernlik, nesnel bilimi, evrensel ahlak ve yasayı, oluşturduğu strüktür çerçevesinde geliştirme sürecinden oluşur. Bu adım aynı zamanda, tüm

Detaylı

Ticaret Ahlakına Dair

Ticaret Ahlakına Dair Ticaret Ahlakına Dair Aziz Aquinas, izleyen pasajlarda diğer insani uğraşlar gibi ticaretin de dini ahlaka tabi olduğunu gösterir. 27.07.2016 / 22:46 Yahudilerin yabancılardan faiz alınmasına izin verip

Detaylı

Felsefe 1 N.Ö. Klasik Mantık II. Sema Önal Z-08 Z-08. Erken Dönem Türk Düşüncesi. Erken Dönem. Felsefesi. Kamil ŞAHİN Z-08. Ruh Sağlığı Psikolojisi

Felsefe 1 N.Ö. Klasik Mantık II. Sema Önal Z-08 Z-08. Erken Dönem Türk Düşüncesi. Erken Dönem. Felsefesi. Kamil ŞAHİN Z-08. Ruh Sağlığı Psikolojisi Felsefe N.Ö İngilizce İngilizce Tarihi Tarihi Klasik Mantık Klasik Mantık Korkut Aydın Korkut Aydın Bilgi Bilgi Ortaçağ Ortaçağ Türk Dili Türk Dili Sosyoloji Tarihi I Sosyoloji Tarihi I Sosyoloji Tarihi

Detaylı

THALES. Hazırlayanın: Adı-Soyadı:Selin Selvi Şanlıtürk. Sınıfı-Numarası:10/A-434. Öğretmenlik Mesleğine Giriş Ödevi

THALES. Hazırlayanın: Adı-Soyadı:Selin Selvi Şanlıtürk. Sınıfı-Numarası:10/A-434. Öğretmenlik Mesleğine Giriş Ödevi THALES Hazırlayanın: Adı-Soyadı:Selin Selvi Şanlıtürk Sınıfı-Numarası:10/A-434 Öğretmenlik Mesleğine Giriş Ödevi Thales Kimdir? Miletli Thales Miletos doğumlu Sokrates öncesi dönemde yaşamış olan bir filozoftur.ilk

Detaylı

TURİZM SOSYOLOJİSİ SOS1019U KISA ÖZET

TURİZM SOSYOLOJİSİ SOS1019U KISA ÖZET TURİZM SOSYOLOJİSİ SOS1019U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1-Turizm Sosyolojisinin Ortaya Çıkışı, Gelişimi ve Genel Çerçevesi

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23

İÇİNDEKİLER. Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23 İÇİNDEKİLER Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23 I. Felsefe Eğitimi ve Öğretimi 23 A. Eğitim ve Öğretim 23 B. Felsefe Eğitimi ve Öğretimi 24 II.

Detaylı

KYM363 Mühendislik Ekonomisi

KYM363 Mühendislik Ekonomisi KYM363 Mühendislik Ekonomisi DERSE GİRİŞ İÇERİK- TANIMLAR ve KAVRAMLAR Doç.Dr.Emir Hüseyin Şimşek Ar.Gör.Işıl İnal Prof.Dr.Hasip Yeniova E Blok 1.kat no.113 www.yeniova.info yeniova@ankara.edu.tr yeniova@gmail.com

Detaylı

TOPLUMSAL TABAKALAŞMA

TOPLUMSAL TABAKALAŞMA TOPLUMSAL TABAKALAŞMA 1 TOPLUMSAL TABAKALAŞMA OLGUSU Hemen her toplumda prestijin, gücün ve zenginliğin adaletli bir biçimde dağılmadığını görmekteyiz. Bazı toplumlarda kimi insanların zengin, kimilerinin

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Genel Kamu Hukuku I Law 151 1 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Lisans Zorunlu

Detaylı

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni SANAT FELSEFESİ Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni Estetik güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu araştırma sanatıdır. A.G. Baumgarten SANATA FELSEFE İLE BAKMAK ESTETİK Estetik; güzelin ne olduğunu sorgulayan

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi MÖ 800 MS 200 döneminde Akdeniz uygarlığının yakaladığı ekonomik gelişmenin temel nedenidir? a) Teknolojik yenilikler b)

1- Aşağıdakilerden hangisi MÖ 800 MS 200 döneminde Akdeniz uygarlığının yakaladığı ekonomik gelişmenin temel nedenidir? a) Teknolojik yenilikler b) 1- Aşağıdakilerden hangisi MÖ 800 MS 200 döneminde Akdeniz uygarlığının yakaladığı ekonomik gelişmenin temel nedenidir? a) Teknolojik yenilikler b) Hızlı nüfus artışı c) Gelişmiş bir pazar ve ticaret ağının

Detaylı

-Anadolu Türkleri arasında efsane; menkabe, esatir ve mitoloji terimleri yaygınlık kazanmıştır.

-Anadolu Türkleri arasında efsane; menkabe, esatir ve mitoloji terimleri yaygınlık kazanmıştır. İçindekiler 1 Efsane Nedir? 2 Efsanenin Genel Özellikleri 3 Efsanelerin Oluşumu 4 Oluşumuyla İlgili Kuramlar 5 Efsanelerin Sınıflandırılması 6 Efsanelerde Konu ve Amaç 7 Efsanelerde Yapı, Dil ve Anlatım

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ PROGRAMI

KAMU YÖNETİMİ PROGRAMI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ PROGRAMI SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ YARD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÖRKEM DOĞAN 2. ESKİ YUNAN SİYASAL DÜŞÜNCESİ 2 ESKİ YUNAN SİYASAL DÜŞÜNCESİ

Detaylı

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Kelime anlamı İki nehrin arası olan Mezopotamya,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm BİR BİLİM OLARAK İKTİSADİ DÜŞÜNCE TARİHİ...9

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm BİR BİLİM OLARAK İKTİSADİ DÜŞÜNCE TARİHİ...9 İÇİNDEKİLER Önsöz ve Teşekkür... vii İkinci ve Sonraki Baskılara Önsöz ve Teşekkür... ix İçindekiler...xiii Giriş...1 Birinci Bölüm BİR BİLİM OLARAK İKTİSADİ DÜŞÜNCE TARİHİ...9 İktisadi Düşünce Tarihi

Detaylı

Matematik Ve Felsefe

Matematik Ve Felsefe Matematik Ve Felsefe Felsefe ile matematik arasında, sorunların çözümüne dayanan, bir bağlantının bulunduğu görüşü Anadolu- Yunan filozoflarının öne sürdükleri bir konudur. Matematik Felsefesi ; **En genel

Detaylı

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır.

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. Ortak yönetim- birlikte yönetmek anlamına gelir ve içinde yönetimden

Detaylı

İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ

İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ 1 DR. NEVZAT ŞİMŞEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 2017-2018 4.DERS İKT-3003 Ortaçağ Döneminde İktisadi Düşünce (Devam) Faiz (Usury) St Thomas

Detaylı

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YUNAN ANADOLU MEZAPOTAMYA İRAN MISIR HİNT ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI GENEL ÖZELLİKLERİ: 1- Genellikle iklim

Detaylı

SAAT KONULAR KAZANIM BECERİLER AÇIKLAMA DEĞERLENDİRME

SAAT KONULAR KAZANIM BECERİLER AÇIKLAMA DEĞERLENDİRME 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI... ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 6. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI SÜRE SÜRE: 12 DERS İ 1. ÜNİTE ÖĞRENME ALANI-ÜNİTE: BİREY VE TOPLUM EYLÜL EYLÜL 1. (17-23) 2.

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS Tezli yüksek lisans programında eğitim dili Türkçedir. Programın öngörülen süresi 4

Detaylı

Karl Heinrich MARX Doç. Dr. Yasemin Esen

Karl Heinrich MARX Doç. Dr. Yasemin Esen Karl Heinrich MARX 1818-1883 Eserleri Kutsal Aile (1845) Felsefenin Sefaleti (1847) Komünist Manifesto (1848) Fransa'da Sınıf Kavgaları (1850) Ekonominin Eleştirisi (1859) Kapital (Das Kapital-1867-1894).

Detaylı

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Mit, Mitoloji, Ritüel DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Kelime olarak Mit Yunanca myth, epos, logos Osmanlı Türkçesi esâtir, ustûre Türkiye Türkçesi: söylence DR. SÜHEYLA SARITAŞ

Detaylı

FELSEFİ YAPIDA EĞİTİM MODELLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

FELSEFİ YAPIDA EĞİTİM MODELLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ FELSEFİ YAPIDA EĞİTİM MODELLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ FELSEFE Felsefe, kavramlar yaratmayı içeren bir disiplindir.

Detaylı

İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ

İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ İKTİSADİ DÜŞÜNCELER TARİHİ 1 DR. NEVZAT ŞİMŞEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 2017-2018 3.DERS İKT-3003 Roma İmparatorluğu Döneminde İktisadi Düşünce Siyasi Yapı Roma İmparatorluğunun

Detaylı

SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457)

SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457) T.C. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457) 2. Hafta Ders Notları - 25/09/2017 Araş. Gör. Dr. Görkem

Detaylı

İSLAMİYETİN KABÜLÜNDEN SONRAKİ EĞİTİMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE

İSLAMİYETİN KABÜLÜNDEN SONRAKİ EĞİTİMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE İSLAMİYETİN KABÜLÜNDEN SONRAKİ EĞİTİMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Türk toplumlarında ilk kez medrese denen eğitim

Detaylı

BİLİM TARİHİ I 7.ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eskiçağ da Bilim Pisagorcular-Stoa-Megara

BİLİM TARİHİ I 7.ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eskiçağ da Bilim Pisagorcular-Stoa-Megara BİLİM TARİHİ I 7.ders Dr. İsmail BAYTAK Eskiçağ da Bilim Pisagorcular-Stoa-Megara PİSAGORCULUK (PYTHAGOREANİSM) İtalya kıyılarındaki bilim/felsefe türüdür. İonialı doğa filozoflarından etkilenirler. Dini

Detaylı

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 MİT VE DİN İLİŞKİSİ (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Mit ve Din Mitolojiler genel olarak dinsel, ruhani ve evrenin ya da halkların oluşumu gibi yaratılış veya türeyiş gibi temaları içerirler.

Detaylı

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Uygarlık Tarihi HIST 201 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

İktisat Tarihi II

İktisat Tarihi II İktisat Tarihi II 23.02.2018 İkincil özeklerde yalnızca ekonomik yapı benimsenmekle kalmamıştır. - Biblos - Kapadokya uygarlıkları birincil özeklerin yapısı ile zorlanmıştır. İkinci devrimin yaygınlaşmasında

Detaylı

BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6

BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6 BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6 ROMALILARDA BİLİM http://www.tarihbilimi.gen.tr/icerik_resimler/roma-imparatorlugu.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü GİRİŞ M.Ö.3.y.y. da Romalılar bütün

Detaylı

7.Ünite: ESTETİK ve SANAT FELSEFESİ

7.Ünite: ESTETİK ve SANAT FELSEFESİ 7.Ünite: ESTETİK ve SANAT FELSEFESİ Estetik ve Sanat Felsefesi Estetiğin Temel Soruları Felsefe Açısından Sanat Sanat Eseri Estetiğin Temel Kavramları Estetiğin Temel Sorunlarına Yaklaşımlar Ortak Estetik

Detaylı

EĞİTİMİN TOPLUMSAL(SOSYAL) TEMELLERİ. 5. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİMİN TOPLUMSAL(SOSYAL) TEMELLERİ. 5. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN TOPLUMSAL(SOSYAL) TEMELLERİ 5. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ Giriş Toplumsal Sosyalleşme ve Toplum Toplumsal Temel Olarak Eğitim

Detaylı

Skolastik Dönem (8-14.yy)

Skolastik Dönem (8-14.yy) Skolastik Felsefe Skolastik Dönem (8-14.yy) Köklü eğitim kurumlarına sahip olma avantajı 787: Fransa da Şarlman tüm kilise ve manastırların okul açması için kanun çıkardı. Üniversitelerin çekirdekleri

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyolojiye Giriş ve Yöntemi ÜNİTE:2. Sosyolojinin Tarihsel Gelişimi ve Kuramsal Yaklaşımlar ÜNİTE:3. Kültür ve Kültürel Değişme ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Sosyolojiye Giriş ve Yöntemi ÜNİTE:2. Sosyolojinin Tarihsel Gelişimi ve Kuramsal Yaklaşımlar ÜNİTE:3. Kültür ve Kültürel Değişme ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Sosyolojiye Giriş ve Yöntemi ÜNİTE:2 Sosyolojinin Tarihsel Gelişimi ve Kuramsal Yaklaşımlar ÜNİTE:3 Kültür ve Kültürel Değişme ÜNİTE:4 Aile ve Toplumsal Gruplar ÜNİTE:5 1 Küreselleşme ve Ekonomi

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ I SDT

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ I SDT DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ I SDT203 3 3 + 0 3 4 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

Ahlâk ve Etikle İlgili Temel Kavramlar

Ahlâk ve Etikle İlgili Temel Kavramlar Ahlâk Kavramı Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Yönetimine Etik Yaklaşım Dersi Etik Türleri Mesleki Etik Türleri 2017 Ruhumu kudret altında tutan Allah'a yemin ederim

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

İŞLETME N.Ö. Ders Adı

İŞLETME N.Ö. Ders Adı İŞLETME N.Ö. DONEMNO : 1 GENEL İŞLETME I 0020050001 3 0 5 FİNANSAL MUHASEBE I 0020050002 3 0 5 İŞLETME MATEMATİĞİ I 0020050003 3 0 5 İKTİSADA GİRİŞ I 0020050004 3 0 5 ŞEHİR VE MEDENİYET 0020050005 2 0

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI SOSYAL ve SİYASAL YAŞAM

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI SOSYAL ve SİYASAL YAŞAM ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 4.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI SOSYAL ve SİYASAL YAŞAM Polisler kral tarafından yönetilmekteydi. Zamanla Aristokratlar yönetimde yer almıştır. Toplantılar EKKLESİASTERİON

Detaylı

İKTİSAD VE EKONOMİ TERİMLERİNİN FARKI

İKTİSAD VE EKONOMİ TERİMLERİNİN FARKI İKTİSAD VE EKONOMİ TERİMLERİNİN FARKI İktisat Ve Ekonomi Kelimelerinin Kökenlerine Bir Bakalım. İktisat Kelimesi Aslında Arapça Bir Kelime Olup Kasd Kökünden Gelmektedir.1 Kasd İse Hedefe Yönelme, Doğru

Detaylı

TOPLUMSAL TABAKALAŞMA ve HAREKETLİLİK

TOPLUMSAL TABAKALAŞMA ve HAREKETLİLİK TOPLUMSAL TABAKALAŞMA ve HAREKETLİLİK TOPLUMSAL TABAKALAŞMA Ü s t S ı n ı f Orta Sınıf Alt Sınıf TOPLUMSAL TABAKALAŞMA Toplumsal tabakalaşma dünya yüzeyindeki jeolojik katmanlara benzetilebilir. Toplumların,

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur.

1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur. 1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur. a) Tutsaklık düzeni b) Üretim artığının sağlanması c) Uzmanlaşmış zanaatçı sınıfı

Detaylı

İktisat Tarihi II. IV. Hafta

İktisat Tarihi II. IV. Hafta İktisat Tarihi II IV. Hafta İnsan Bilgisinde Devrim - devam Çağdaş yabanlarda olduğu gibi eski çağlarda tıp kuramının özü büyüydü. II. Devrimden sonra Babil de doktorlar aynı zamanda rahipti. Mısır da

Detaylı

ELETRONİK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ Electronic Journal of Social Sciences

ELETRONİK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ Electronic Journal of Social Sciences ELETRONİK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ Electronic Journal of Social Sciences www.esosder.org info@esosder.org ISSN:1304 0278 Bahar-2008 C.7 S.24(037-062) Spring-2008 V.7 N.24 ANTİK ÇAĞDA İKTİSADİ DÜŞÜNCE ANCIENT

Detaylı

Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 2 İş Ahlakı-İş Ahlakının Tarihçesi

Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 2 İş Ahlakı-İş Ahlakının Tarihçesi Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 2 İş Ahlakı-İş Ahlakının Tarihçesi Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 İş Ahlakı İş ahlakı ahlak felsefesinin üzerinde durduğu ahlak sahalarından biridir. İş ahlakı, iş yerinde nazik

Detaylı

SİYASET NEDİR? İnsan yaratılışı gereği sosyal bir varlıktır. İnsanlar eşit yaratılmamışlardır. SİYASET NEDİR?

SİYASET NEDİR? İnsan yaratılışı gereği sosyal bir varlıktır. İnsanlar eşit yaratılmamışlardır. SİYASET NEDİR? İnsan yaratılışı gereği sosyal bir varlıktır. Yrd. Doç. Dr. A. Sait SÖNMEZ İnsanlar eşit yaratılmamışlardır. Sosyal varlık olmanın gereği olarak insanlar, bir arada yaşamak için ortak kurallar geliştirmeye

Detaylı

Ekonomi II. 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL

Ekonomi II. 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL Ekonomi II 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 13.1.Makroekonomi Nedir?

Detaylı

4.HAFTA/KONU: IMMANUEL KANT IN ETİK GÖRÜŞÜ: İNSANIN DEĞERİ. Temel Kavramlar: Ahlak yasası, isteme, ödev, pratik akıl, maksim.

4.HAFTA/KONU: IMMANUEL KANT IN ETİK GÖRÜŞÜ: İNSANIN DEĞERİ. Temel Kavramlar: Ahlak yasası, isteme, ödev, pratik akıl, maksim. 4.HAFTA/KONU: IMMANUEL KANT IN ETİK GÖRÜŞÜ: İNSANIN DEĞERİ Temel Kavramlar: Ahlak yasası, isteme, ödev, pratik akıl, maksim. Kazanımlar: 1- Immanuel Kant ın etik görüşünü diğer etik görüşlerden ayıran

Detaylı

ÜNİTE:1. İktisadın Temel Kavramlarına Giriş ÜNİTE:2. Arz, Talep ve Piyasa Dengesi ÜNİTE:3. Talep ve Arz Esneklikleri ve Uygulamaları ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. İktisadın Temel Kavramlarına Giriş ÜNİTE:2. Arz, Talep ve Piyasa Dengesi ÜNİTE:3. Talep ve Arz Esneklikleri ve Uygulamaları ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 İktisadın Temel Kavramlarına Giriş ÜNİTE:2 Arz, Talep ve Piyasa Dengesi ÜNİTE:3 Talep ve Arz Esneklikleri ve Uygulamaları ÜNİTE:4 Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri ÜNİTE:5 Üretim ve Maliyet

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

DERS PROFİLİ. İktisadi Düşünce Tarihi ECO419 Güz Yrd. Doç. Dr. Serhat Koloğlugil

DERS PROFİLİ. İktisadi Düşünce Tarihi ECO419 Güz Yrd. Doç. Dr. Serhat Koloğlugil DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS İktisadi Düşünce Tarihi ECO419 Güz 7 3+0+0 3 5 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı Dersin Asistanı Dersin

Detaylı

Sizin değerleriniz neler ve neden bu değerlerin önemli olduklarını düşünüyorsunuz? Neyin önemli olduğuna inanıyorsunuz?

Sizin değerleriniz neler ve neden bu değerlerin önemli olduklarını düşünüyorsunuz? Neyin önemli olduğuna inanıyorsunuz? 1 2 3 DEĞERLER Yrd. Doç. Dr. Müge YURTSEVER KILIÇGÜN Sizin değerleriniz neler ve neden bu değerlerin önemli olduklarını düşünüyorsunuz? Neyin önemli olduğuna inanıyorsunuz? 4 5 6 7 8 Eğlenmenin mi? Arkadaşlar

Detaylı

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Uygarlık Tarihi HIST 201 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı