1.ANTRENÖRÜN TANIMI VE ÖNEMİ. Doç. Dr. Faruk YAMANER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1.ANTRENÖRÜN TANIMI VE ÖNEMİ. Doç. Dr. Faruk YAMANER"

Transkript

1 1.ANTRENÖRÜN TANIMI VE ÖNEMİ Doç. Dr. Faruk YAMANER

2 ANTRENMAN HOLMANN Antrenman, organizmada fonksiyonel ve morfolojik değişmeler sağlayan ve sporcuda verimin yükseltilmesi amacıyla belirli zaman aralıkları ile uygulanan yüklenmelerin tümüdür. HARRE Spor antrenmanı, sporda gelişimi sağlamak için bilimsel özellikle pedagojik ilkelere göre yönlendirilen süreçtir. Bu süreç, planlı ve sistemli biçimde etkilenerek sporcuların bir veya daha çok spor dalında üstün başarıya ulaşmasını amaçlar. YAŞAR SEVİM Bedensel ve moral gücün, teknik ve taktik becerilerin organik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi amaçlarına yönelik bir eğitim sürecidir

3 ANTRENÖR Genel ya da ilgili spor dalına özgü bir biçimde, spor etkinliklerini ve antrenmanlarını yaptırarak; sporcuyu teknik, taktik, kondisyon, psikolojik, sosyolojik ve zihinsel açıdan amacına uygun şekilde basamaklı olarak üst düzey verimliliğe ulaştıran eğitici kişidir. (Yaşar Sevim).

4 Antrenörde Olması Gereken Bazı Özellikler Disiplin Olgunluk Dürüstlük Adil Olma Programlı olma Sabırlı olma

5 Antrenörde Olması Gereken Bazı Özellikler Örnek olma Dikkatli ve çalışkan olma İnatçı ve ısrarlı olma Eleştiriye açık olma Kendini kontrol edebilme

6 Antrenörde Olması Gereken Bazı Özellikler Sözüne sadık olma Öğrenmeye istekli olma Spor ve branş bilgisi Spora olan ilgi düzeyi Organizasyon yeteneği Spor dalındaki uygulayabilme becerisi

7 Antrenör Neden Önemlidir?

8 2.FELSEFE VE ANTRÖNÖRLÜK FELSEFESİ NEDİR? Doç. DR. Faruk YAMANER

9 Felsefe Nedir? Türk Dil Kurumuna göre FELSEFE; Varlığın ve bilginin bilimsel olarak araştırılması Bir bilimin veya bilgi alanının temelini oluşturan ilkeler bütünü Bir filozofun, bir felsefe okulunun, bir çağın öğretisi Bir konuda soyut düşünüş, Dünya görüşü.

10 Felsefe ve Antrenörlük Bu bizim, Ne? Neden? Ve nasıl? sorularını yanıtlamamıza yardımcı olur. Felsefe, yaşamdaki deneyim ve hedefleri incelemede bir yoldur.

11 Antrenörlük Felsefesi Antrenörlük felsefenizi geliştirmeniz, kendinizin farkında olmanıza ve hedeflerinizin ne olduğuna karar vermenize bağlıdır. Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız, hiçbir yol sizi oraya götüremez. Herkesi memnun etmeye çalışırsanız, sonuçta eşeğinizi kaybedebilirsiniz. Ben kimim? Hayatta ne yapmak istiyorum?

12 Antrenörlük Felsefesi Nereye gidiyorum? Davranışlarım hedeflerime uygun mu? Kendimle gurur mu duyuyorum yoksa kendimden utanıyor muyum? Mutlu muyum?

13 Antrenörlük Felsefesi Neden antrenör(beden eğ.öğ.)oldum? Doğru sebepten dolayı mı antrenörüm/öğ. Antrenör olarak amaçlarım nelerdir? İyi bir antrenör müyüm? Daha iyi bir antrenör olmak için başka neler yapmalıyım?

14 MASLOW UN İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ

15 Antrenörlükteki başarınız; kendinize verdiğiniz değer ve duyduğunuz saygı ile yakından ilgilidir.

16 Kendine Değer Ver ve Saygı Duy Kendinize güvenirseniz, çevrenizdekilerin güvenlerinin gelişmesine yardım edebilirsiniz. Kendinizi değerli hissederseniz, diğerleri arasında da değer kazanırsınız.

17 FELSEFİ YAKLAŞIMLAR DÜNYANIN EN İYİ TEKNİK DİREKTÖRÜ BEN DEĞİLİM FAKAT BENDEN DAHA İYİ TEKNİK DİREKTÖRDE YOK. BENİM İÇİN MÜSABAKA 90 DK. SONUNDA DEĞİL, BASIN TOPLANTISI SONA ERİNCE BİTMİŞ SAYILIR. İŞİMİN KOLAY OLDUĞUNU İSTESEYDİM PORTO DA KALIRDIM. GÜZEL MAVİ KOLTUK, ŞAMPİYONLAR LİGİ KUPASI, TANRI VE TANRI DAN SONRA BEN JOSE MOURİNHO

18 FELSEFİ YAKLAŞIMLAR İNGİLTEREDE ÇALIŞMAYI İSTERİM. AMA BEN OYUNCULARIMLA SÜREKLİ KONUŞARAK,İLETİŞİM HALİNDE OLMAYI, ONLARA AKLIMDAN VE KALBİMDEN GEÇENİ AKTARMAYI SEVEN BİR TEKNİK ADAMIM. HAL BÖYLEYKEN BİR TECÜMANA SAHİP OLMAK HOŞ OLMAZ. MARCELLO LİPPİ

19 FELSEFİ YAKLAŞIMLAR İNSANLAR BENİM İÇİN SABIRSIZ, HOŞGÖRÜSÜZ OLDUĞUMU SÖYLÜYOR. KONU FUTBOL OLUNCA EVET HAKLILAR. OYUNCULARIN,TARAFTARLARIN,MEDYAN IN,KULÜP YÖNETİCİLERİNİN YANİ HER KİM OLURSA SAÇMA KONUŞMALARINA DAYANAMIYORUM. NEDEN VAKTİMİ BENDEN DAHA AZ ZEKİ İNSANLARI DİNLEMEKLE HARCAYAYIM. FABİO CAPELLO

20 FELSEFİ YAKLAŞIMLAR BAŞARIMIN SIRRI ORTADA; DÜZGÜN BİR AİLE HAYATIM VAR. EVİMDE ÇOK MUTLU BİR HAYAT SÜRDÜRÜYORUM. İNANCIMDAN GÜÇ ALIYORUM. BU BENİM TAZE KUVVET TOPLAMAMI KOLAYLAŞTIRIYOR. REAL MADRİD,M.UNİTED,CHELSEA TEKLİFLERİNİ KABUL ETMEDİM. ÖZGÜRLÜK BİR İNSANIN YAPABİLECEĞİNİ YAPMAK ZORUNDA OLMASI DEĞİL, AKSİNE BAZI ŞEYLERİ YAPABİLECEĞİ HALDE YAPMAK İSTEMEMESİDİR. OTTMAR HİTZFELD

21 FELSEFİ YAKLAŞIMLAR GURURUNA SARIL. İNATÇI OL. SÜREKLİ OL. AYAKTA KAL. ACIYA VE ZAMANA YENİLME. KENDİNİ FEDA ET. KANININ SON DAMLASINA KADAR SAVAŞ FATİH TERİM

22 3.ANTRENÖRLÜK FELSEFESİ GELİŞTİRMEK Doç. Dr. Faruk YAMANER

23 GİRİŞ Bütün antrenörlerin hayatları boyunca gelişimlerini sürdürecek bir felsefeye gereksinimleri vardır. Hatta deneyimli antrenörler bile felsefelerini tekrar gözden geçirmek isteyebilirler.

24 İyi tanımlanmış bir felsefeye sahip olabilmek için antrenörün öncelikle kendisini, sporcularını, spor branşını ne kadar iyi tanıdığını ve antrenör olarak neyi başarmak istediğini gözden geçirmesi gerekmektedir.

25 Antrenörlük felsefenizin ne olduğunu bildiğinizde, bu felsefe size yürürlüğe koyacağınız uygulamalarınızda ve takımınızı maçlara nasıl hazırlayacağınız konusunda vereceğiniz kararlarınızda kılavuz olacaktır.

26 Antrenörün görevi deneyimlerine, bilgilerine, değerlerine, fikirlerine ve inançları üzerine kurulu olacaktır. Antrenör kendine şu soruyu sormalıdır; Gerçekten değerlerimi ve kendimi yeterince iyi tanıyor muyum?

27 Birçok antrenör bir felsefe geliştirmenin değerine inanmamaktadır. Felsefe sahibi olmanın onların günlük işlemlerini (prosedürlerini) ve stratejilerini nasıl etkileyebileceğini fark etmezler.

28 Ancak, bir antrenörün felsefesi aslında çok pratik bir konudur. Gerçekten de, her antrenör, farkında olsun olmasın, kendi oyunculuk deneyimlerine dayalı belli ilkeleri takip eder. Felsefemizin büyük kısmi eski antrenörlerimizin felsefesinde oluşmaktadır. Bu doğal bir başlangıçtır, çünkü bu bizim alışık olduğumuz ve kendimizi rahat hissetmiş olduğumuz bir oluşumdur.

29 Yeni ve deneyimsiz antrenörler için ilk antrenman çok hazırlık gerektirir. Elbette ki, ilk antrenörlük pozisyonunuz için heyecan duyuyorsunuzdur. Büyük ihtimalle ne yapacağınızı planladınız ve hazır olduğunuza inanıyorsunuz. Ama gerçekten hazır mısınız? Antrenör olarak yapacağınız her şeyin nedenini ve nasılını düşündünüz mü?

30 Daha tecrübeli antrenörlerle oturup konuşma ve fikir alış verişinde bulunma fırsatı bulursanız, onların felsefelerinin ne olduğunu anlamaya baslarsınız. Farklı felsefeleri keşfettikçe, farklı takımların/sporcuların maçlarını seyrederken bu felsefelerin uygulanışını fark etmeye baslarsınız. Başka takımlar/sporcular için neyin işe yaradığını gördükçe siz de yavaş yavaş sizin için neyin önemli olduğunu, oyunun sizce nasıl oynanması gerektiği konusundaki kendi fikirlerinizi geliştirmeye başlarsınız. Bu, kendi felsefenizin temelini oluşturur.

31 Kendi felsefenizi geliştirmeye başladığınızda sizin için önemli olan şeyleri nasıl başarabileceğiniz konusunda farklı stratejiler de geliştirmeye başlarsınız. Maç sırasında ne elde etmek istediğinizi bilmekle sporcularınıza gerekli becerileri kazandıracak alıştırmalar ve onlar için belirlediğiniz hedeflere ulaşmaları için stratejiler geliştirmeniz de mümkün olacaktır.

32 Sporcu olarak, gözlemci olarak, derslerde okuduklarınızdan öğrendikleriniz, diğer antrenörlerle yaptığınız tartışmalar ve bunlara kendi kişiliğinizi eklediğiniz zaman antrenörlük felsefesi oluşturmanın daha başındasınız demektir. Buna aldanmayın, başarı için bunlar garanti değildir. Asıl olan bu felsefeyi yürüttüğünüz yoldur ve bu felsefeye bağlı kalmaktır. Önemli olan yıllarca bunu değiştirerek ve geliştirerek devam ettirmektir. Bilge bir antrenör kendi bireysel antrenörlük felsefesini oluşturmak için zaman ayırır.

33 Tüm antrenörleri yöneten bir çeşit antrenörlük felsefeleri vardır. Bu içgüdüsel ya da resmi olarak dökümanlara dayalı, iyi planlanmış bir şekilde gelişebilir. Buna dayanarak resmi bir felsefe geliştirmede antrenör, üç ilkeye bağlı kalarak daha iyi bir antrenör olma, sporcularla ilişkilerini ilerletme ve performans almak için, kendi yeteneğine en uygun şekilde felsefesini oluşturmalıdır.

34 1) Kendini Tanıma Kim olduğunuzu ve spora dair benim antrenörlük felsefem diye adlandıracağınız şeyi, bir anlamda hayata dair felsefeniz olarak açıklamanızın size faydası olacaktır. Branşınızı seviyor olabilirsiniz. Profesyonel olarak bir antrenör olmayı istiyor olabilirsiniz. Ancak, kendinizi hayatın diğer yanlarına da hazırlamalısınız. Bilimsel bilgi, zamanınızı iyi kullanma, çok çalışmak, sorun çözmek ve öncelik sıranızı belirlemek size yardımcı olacaktır.

35 Değer yargılarınızı, ahlaki değerlerinizi ve inançlarınızı tanımlamak, sizin kendi tarzınızı başarılı bir şeklide uygulayabilmenizi sağlayacaktır İyi ve kötü taraflarınızı, zayıf ve güçlü yanlarınızı tanıyın, neden antrenörlük yaptığınızı, antrenörlük görevinizi etkin bir şekilde nasıl iyileştirebileceğinizi keşfedin. Antrenörlüğü neden seçtiniz? Takımınızı nasıl çalıştıracaksınız? Antrenörlük hedefleriniz nelerdir?

36 Zayıf yönlerinizin olduğunu kabul etmek dürüstlüktür. Zayıf veya olumsuz yönlerinizi keşfedin ve bu yönlerinizin antrenörlük hâkimiyetinizi etkilemesine izin vermeyiniz. Örneğin, bir antrenmanda kendinizi filme aldırın daha sonra kendinizi izleyin davranışlarınızı gözlemleyin. Bunun yanında güçlü yönlerinizi keşfedip bunu kendi avantajınıza kullanın. Güçlü yönlerinize odaklanarak bu yönlerinizden faydalanabileceğiniz en tutarlı çalıştırma tekniklerini bulabilirsiniz.

37 2)Öngörü Çalıştırdığınız sporcuların yaşları, cinsiyetleri ve eğitim düzeylerini iyi anlayın. Siz ve sporcularınız antrenman ve yarışma için ne kadar zamana sahipsiniz? İlerletebileceğiniz gelişim programlarınız nelerdir? Nasıl bir çalışma koşuluna sahipsiniz? Sporcularınız için belirlediğiniz kısa, orta ve uzun erimli hedefler neleredir? Ebeveynler ile karşılaşacağınız sorunlara hazır mısınız?

38 Önünüze çıkabilecek engelleri ve nelerle karşılaşabileceğini bilmelisiniz Öngörü yeteneğinizi geliştirmek için; bütün olasılıkları araştırın, nasıl? ve neden? i merak edin, seçenek oluşturun, bilimsel yöntem kullanın, plan ve program yapın. Zamanı kullanın ve önlem alın. Öngörü, antrenörlük sürecinizde ne tür engellerle karşılaşacağınızı, yüz yüze geleceğiniz sorunları nasıl en aza indireceğinizi, uygun ve güvenli antrenman yöntemleri ile erişmek istediğiniz hedeflerinizi belirlemenizi sağlar.

39 3) Sporcunuzu Tanıma Sporcularının kişiliklerini, yeteneklerini, amaçlarını ve neden sizin takımınızda olduklarını anlamalısınız. Bununla birlikte, hazırladığınız antrenman türlerinin, sporcuların ihtiyaçlarına, güç ve limitlerine uygun olup olmadığını bilmelisiniz. Kendi değerlerinizi, inançlarınızı ve alışkanlıklarınızı gözden geçirirken, sporcularınızın her birini tanımak için ayrıca zaman ayırın. Onların güçlü yanlarını, zayıf noktalarını ve becerilerini tanıyıp anladıktan sonra onları çalıştırma yaklaşımınızı geliştirebilirsiniz. Oyuncularımızı tanımak için ilk olarak kendimize bazı sorular yöneltmemiz gerekecektir.

40 SPORCULARIMIZ Bize göre uygun kişiler mi? Birbirlerini tamamlayan ve aralarında uyum sağlayan kişiler mi? Birbirlerinden ne çok farklı ne de tamamen aynı tip oyuncular mı? Olumlu düşünebiliyorlar mı? Birbirlerine karşı nazik ve saygılılar mı? Kendilerine güvenleri ve motivasyonları yüksek mi? Önünüze çıkabilecek engelleri ve nelerle karşılaşabileceğini bilmelisiniz

41 Spor branşlarını seviyor, istekli oynuyorlar ve zevk alıyorlar mı? Birbirlerine bağlı ve takım ruhuna sahipler mi?, Teknik kaliteleri ne düzeyde? Taktik uygulamaları kavrama yetenekleri nasıl? Oyun sistemine ve stratejilerine bağlılıkları nasıl? Müsabakada etkili kararlar verebilme yetenekleri ne düzeyde?

42 4.LİDERLİK Doç. Dr. Faruk YAMANER

43 LİDERLİK İnsanlar grup halinde yasayan sosyal nitelikli canlılar oldukları kadar oluşturdukları grupları yönetecek ve hedeflerine götürecek liderlere de gereksinim duyan varlıklardır. Birey kendi arzu ve ihtiyaçlarından bir kısmını gerçekleştirmek, kişisel hedeflerine erişebilmek için bir gruba gereksinim duyar ve grup hâlinde hareket etme zorunluluğunu hisseder.

44 Bu hâlde belirli amaç ve hedeflere yönelmiş insan gruplarının oluşturulması ve harekete geçirilmesi her insanda kolay kolay bulunmayan ayrı bir beceri ve ikna etme yeteneklerini gerektirmektedir.

45 Liderlik; bir grup insanı belirli amaçlar etrafında toplayabilme ve bu amaçları gerçekleştirmek için onları harekete geçirme yetenek ve bilgilerinin toplamıdır.

46 Liderlik tarihin her devrinde vardı, hiyerarşik bir doğası olan insanın gelecekte de liderden vazgeçmeyeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. İnsan her zaman kişisel olarak gerçekleştiremeyeceği gereksinim ve çıkarların benzer gereksinim ve çıkarların baskısı altında bulunan insanlarla bir araya gelip bir grup oluşturarak gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

47 LİDERLİĞİN FARKLI TANIMLARI Liderlik, ortak bir amaca doğru grubun davranışlarını yönlendirmek için bireyin yapmış olduğu davranışların tümüdür. Liderlik, iletişim sürecinin yaşandığı bir ortamda, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak üzere yönlendirilmiş kişiler arası etkileşim sürecidir. Liderlik, karşılıklı davranış ve fikir birliği ile yapıyı harekete geçirmek ve bu hareketi devam ettirmektir.

48 Liderlik, amaçları gerçekleştirmek için uğraşanları duruma göre uyarlayıcı, onların sorularını yanıtlayıcı bir roldür. Liderlik, organizasyonun günlük emirleriyle mekanik koordinasyonundan daha ötede etki yönünden ortaya çıkan bir fazlalıktır. Liderlik, örgütlenmiş bir grubu, belli bir amacı yerine getirmek maksadıyla insan davranışlarını etkileme faaliyetidir.

49 LİDER Cesareti, bilgisi, deneyimiyle yerinde ve zamanında kesin kararlar alabilen, mükemmel bir takımı, stratejisi ve taktik planları olan; değişimi yaratan ve buna uyan kişidir. Aynı süreçte lider, grup içi uzlaşmayı sağlamak için yeni stratejiler uygulayan, fırsatlara açık olan, yaratıcı düşüncelerle kaynasan bir grup oluşturabilen; tüm bunları en iyi düzeyde uygulayabilmek için güçlü bir grup içi değerler sistemi kültürü oluşturarak sürekliliğini sağlayabilen kişidir

50 LİDERLİK ÖZELLİKLERİ Liderlik özellikleri üzerinde günümüze kadar birçok çalışma yapılmıştır ve halende bu çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalarda lider ile lider olmayanların karsılaştırılmasından çok, lider özellikleri ve etkili liderlik davranışları arasındaki ilişki karsılaştırılmıştır. Bu yaklaşımda bazı sorunlarla karşılaşılmıştır. Her şeyden önce lider etkinliğini belirlemek güçtür. Diğer yandan grup üyesi olarak liderin hangi grupta etkili olup olmadığını belirleme konusunda araştırmalar arasında bir fikir birliği sağlanamamıştır. Liderlik özellikleri su şekilde sıralanmıştır

51 LİDERLİK ÖZELLİKLERİ Bir bakışta durumu kavrama yeteneği. Manevi cesaret. Maddi cesaret. Risk yüklenme kapasitesi. Maceracı eğilim. Yaratıcılık (yaratma ve temsil etme). Beklenmeyen olaylara göğüs germe kapasitesi. Yenilikleri uygulama yeteneği. Soğukkanlılık. Düşünceleri pratiğe geçirme becerisi. Duruma uyum kabiliyeti. Hızlı ve doğru muhakeme yeteneği.

52 Fırsatlar yaratma ve bu fırsatları kullanma beceresi. Fiziki dayanıklılık. Zihni dayanıklılık. Sezgi gücü (geleceği görme). Çalışkanlık. Araştırıcılık. Sade tavır (tevazu). Taktik, operatif, stratejik düzeyde bilgi ve uygulama becerisi. Görevde titizlik. Geniş ve mantıki hayal gücü. Güçlü mantık.

53 Sağduyu (mümkün olanı seziş). Bilimsel yöneticilik bilgi ve becerisi. Değişime ayak uydurma yeteneği. Adalet dağıtma yeteneği (adil olma). Astlarının fiziksel ve ruhsal refahını sağlama becerisi. Fırsat kararları verme yeteneği. Hem kendini hem de astlarını etkili bir şekilde motive etme yeteneği.

54 Liderlik ve Yöneticilik Yönetim ve liderlik birbirlerinden farklı anlamlara sahip olduğu gibi yönetici ve lider de birbirlerinden farklı özellik, rol ve davranışları ifade etmektedir. Aynı zamanda bu kavramlar eş anlamlı değildir. Bazı insanlar hem iyi bir yönetici, hem de iyi bir lider olabileceği gibi bazı insanlar yönetici olur ancak lider olamaz, bazıları ise lider olur, yönetici olamaz.

55 Yöneticiler; İşletmenin amaçlarını gerçekleştirmeye, Sahip olunan pozisyondan kaynaklanan otoriteye, Pozisyon izin verdiği sürece otoriteyi elde etmeye, Her zaman isletmeye karsı sorumlu olmaya önem verirler.

56 Liderler ise; Takipçilerinin hedeflerini gerçekleştirmeye, Takipçilerinin kendisine sağladığı otoriteye, Yasal emirkomuta zincirinin gereklerine riayet etmemeye, Her zaman takipçilerine karsı sorumlu olmaya önem verirler.

57 Yönetici Yönetir Yönetirken yönlendirir Lider Mevcut düzeni sürdürür (gelenekçikuralcı hiyerarşik bürokratik yapıya sahiptir.) Farklılık yaratır, yenilikçi ve geliştiricidir. Sistem ve yapı merkezlidir. Birey merkezlidir. Kontrol eğilimdir. Güveni özendiricidir. Mevcut planla yetinir. Bir satranç oyuncusu gibi birkaç hamle öngörüsüne sahiptir. Nasıl ve ne zaman önemlidir. Ne niçin önemlidir. Belirlenmiş amaca hizmet eder. Amaçları (hedefleri) kendi belirler. Başkaları tarafından seçilir. İçinde bulunduğu toplumdan (gruptan) doğar. Gücünü yasal yetkilere dayandırır. Sorumluluğu üzerine alır. Kişiliğni ortaya koyar. Teşkilatın hiyerarşik yapısı içinde yer alır. Doğal yapı içerisinde yer alır. Hiyerarşik denge ile ilgilidir. Hareketlilik, canlılık ve karizma ile ilgilidir Yönetimin verdiği kararları uygular. Sonuçları ağır, çoğu zaman telafisi olmayan, güç ve ani kararları tek başına verir. Mevcut durumu kabul eder. Mevcut durumu sorgular, geliştirici çareler arar ve bulur. Belirlenmiş işi doğru yapandır. Doğru işi yapandır.

58

59 Önde sürünün en zayıf, hasta 3 kurdu gider. Pusuda ilk onlar ölecekler! Diğer görevleri de arkadan gelenler için karda ilk yolu onlar açarlar. Ardından en tecrübeli 5 savaşçı kurt gider. Ortada 11 dişi kurt korunma düzeninde yürürler. Dişileri, sürünün arkasından sorumlu 5 deneyimli savaşçı kurt izler. En arkada sürüden mesafeli olarak yürüyen ise sürünün lideridir O, sürekli olarak sürünün tamamını görmeli, izlemelidir.

60 Liderlerin Güç Kaynakları Yasal Güç Örgütsel hiyerarşiden kaynaklanan ve lidere örgüt içindeki statüsünden gelen otoriteyi ifade eden güçtür. Kişinin bulunduğu pozisyon nedeni ile etrafındaki kişileri etkileyebilme kaynaklı olduğu için (Aydın,1994), Pozisyon Gücü olarak da tanımlanabilir. Biri üst diğeri ast iki görevli arasındaki iliksi kaynaklıdır.

61 Çünkü astlar üst kademelerden gelen istekleri uygulamaya kendilerini mecbur hissederler. Ancak, otoriter güce bağlı olarak istenilmeden yapılanlar, özellikle bağımsızlığa ve takdir edilmeye gereksinimi olan çalışanlarda gücenme ve endişeye yol acar. Kimi zaman çalışanlarına baskıcı, kaba davranan liderlerin istek ve emirlerine karsı direnme oluşur.

62 Ödüllendirme Gücü Ödül verme ya da ödülleri elinde tutma gücüdür. Astların liderin isteklerine ödül alma, gruplandırma, tanınma ve kazanç elde etme beklentisi ile uymalarını ifade eder. Liderin başkalarını ödüllendirme kaynakları varsa astları/izleyenleri etkilemek için önemli bir güce sahip olduğu söylenebilir.

63 Çünkü ödüllendirme çalışanların motivasyonları üzerinde önemli etkiye sahiptir ve bunu sağlayan kişiye karsı bağlılığın arttırmasına yardımcı olur. Yönetiçinin denetimi altında ücret artısı, yükseltme (terfi), önemli is verme, ek ödeme, takdir, tanıma vb. ödüller bulunmaktadır. Genel olarak liderin denetimindeki ödüllerin sayısı ve önemi astlar için ne kadar çok ise, liderin ödüllendirme gücü o kadar fazladır.

64 Zorlayıcı Güç Ödüllendirme gücünün karşıtı olan zorlayıcı güç, liderin direktiflerine karsı astların itaatsizlik göstermesi durumunda kontrol etme ve cezalandırma gücünü yansıtır ve liderin otoritesini ifade eder. Özünde zorlama bulunan bu güç, işverenlerin örgütün yapmakla yükümlü tuttuğu görevleri yerine getirmemeleri durumunda cezalandırılacakları korkusu ile is gördürmeleri anlamına gelir2.

65 Uzmanlık Gücü Liderin sahip olduğu özel bilgi, uzmanlık, beceri ve tecrübe kaynaklıdır. Bilgi ne kadar önemli ve ne kadar az kişi tarafında ulaşabiliyorsa kişinin sahip olduğu uzmanlık da o kadar fazladır. Bacon un Bilgi güçtür. deyisi bu maddede anlamını iyice bulmaktadır. Zaten, grup üyeleri veya izleyenlerin liderin, özel yeteneğe ve geniş bilgiye sahip olduğuna inanmaları varsayımı izleyenler üzerinde etki kurmasında etkilidir

66 Benzetim ya da Karizmatik Güç Doğrudan liderin kişilik özellikleri ve davranışları ile ilgili olan karizmatik güç, liderin izleyenlere ilham vermesi ile de alakalıdır. Temelde çekiciliğe dayanan karizma, lideri izleyenleri acısından çekici hale getirmesiyle astlarını lidere benzetmeye iter. Böylece lider izleyenleri daha kolay etkileyebilme sansına sahip olur.

67 LİDERLİK KURAMLARI Özellikler Kuramı Davranışsal Liderlik Kuramı Durumsallık Kuramı Yeni Liderlik Kuramları (Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik)

68 Özellikler Kuramı Liderlik konusundaki ilk çalışmalar, özellikle zamanın askeri ve bürokratik yöneticilerinin liderlik özelliklerinin incelenmesiyle başlanmıştır. Yaşadıkları dönemlere damgasını vuran liderlerin kişisel özellikleri araştırılarak, liderlik için gerekli olan bireysel ve toplumsal özellikler saptanmaya çalışılmıştır.

69 Bu kurama göre lider özellikleri, astları yöneltme sürecini etkileyen en önemli faktör olarak kabul edilmektedir Özellikler kuramı, liderin grubun diğer elamanlarından farklı olduğunu kabul eder. Lider özelliklerine sahip kişilerin başarıları, ihtiyaçları, enerjileri, bir ise başlama türü, yönetme arzuları, dürüstlükleri, diğer insanlarla kaynaşabilme yetenekleri, kavrama yetenekleri ve kendine güvenleri başkalarından farklılık göstermiştir.

70 Bir liderde bulunması gereken bazı ortak özellikleri astlardan farklı olarak su :özelliklerle farklı olması gerekir 1. Daha zeki olmalıdır. 2. Astlarla daha iyi iletişim ve işbirliği kurabilmelidir. 3. Yerine getirilecek görevlerde daha yeterli olmalıdır. 4. Amaçlara daha çok ilgi duymalı, daha çok motive olmalıdır. 5. Astların gücünü daha iyi değerlendirerek, yerli yerinde kullanabilmelidir

71 Davranışsal Liderlik Kuramı Davranışsal liderlik yaklaşımına göre liderleri etkin ve başarılı kılan husus kişisel özellikleri değil, onun gösterdiği davranışlardır. Bu manada liderin astları ile iletişim biçimi, yetki konusundaki tavrı, planlama ve denetim yaklaşımı, amaçları belirleme vb. davranışları liderin etkinliğini belirleyen davranışlar olarak kabul edilmiştir. Davranış teorilerinin, özellik teorileriyle karşılaştırıldığında ortaya çıkan üç faydası şudur:

72 1. Özellikleri araştırmaktansa, davranışları ortaya koymak biçimselliderlerin yanında, biçimsel olmayan liderleri de ortaya çıkartır, 2. Lideri tanımlayabilecek etkili davranış biçimleri belirlenirse,eğitim yoluyla liderlik davranışlarıkişilere kazandırılabilir, 3. Liderlerin davranış biçimlerine karşılık grubun diğer üyelerinin davranışları, lider ile izleyenlerin davranışilişkilerini yakından inceleme fırsatı yaratır.

73 Durumsal Liderlik Yaklaşımları Liderlik üzerine yapılan araştırmaların önemli bir kısmında; başarılı liderliğin sadece liderin özelliklerinden ya da liderin tercih ettiği davranış biçimine bağlı olmadığını sonucuna varılmıştır. Başka bir ifadeyle, liderlik davranışındaki başarının oldukça farklı değişkenlere bağlı olduğu görüsü ortaya atılmıştır.

74 Bu durum, bazı bilim adamlarının liderliğe farklı acılardan bakmalarına neden olurken, yapılan çalışmalar tek ideal veya en uygun liderlik tarzının olmayacağı ve liderlik davranışının koşullara göre değişebileceği fikrine dayandırılmıştır. Bu görüşe göre, liderin kişisel özellikleri ve davranışları dışında durumsal faktörlerde liderlik tarzını etkiler Liderliği, şartları da dikkate alarak açıklamaya çalışan bu teorilere göre, liderin etkinliğini belirleyen faktörler şunlardır

75 Gerçekleştirilmek istenen amacın niteliği, Grup üyelerinin yetenekleri ve beklentileri, Liderliğin cereyan ettiği örgütün özellikleri, Liderin ve izleyenlerin deneyimleri ve kişilik özellikleri.

76 Yeni Liderlik Kuramları (Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik) Dönüşümcü Liderlik Dönüşümcü liderlik sureci için öngördüğü bazı temel ilkeleri, davranışsal olarak söyle tanımlamıştır : Açık ve cazip bir vizyon geliştirme, Vizyonu gerçekleştirmek için strateji geliştirme, Vizyonu iletme ve yayma, Vizyonun gerçekleşeceğine ilişkin güvenini ve iyimserliğini gösterme, Vizyonun gerçekleşmesinde izleyenlere duyduğu güveni açıklama,

77 İlk, küçük başarıları güveni pekiştirmek için kullanma, Başarıları kutlama, Anahtar değerleri vurgulamak için sembolik, eylemleri kullanma, Rol modeli oluşturarak örnek alma, Kültürel formları değiştirme; eskileri ayıklama, Değişimi kolaylaştırmak için törenleri, seremonileri kullanma.

78 Etkileşimci Liderlik Örgütsel değişime ilişkin en önemli karşılaştırmalı liderlik teorileri dönüşümcü ve etkileşimci liderlik teorileridir. Burns, 1978 yılında bu iki liderlik kavramı hakkında politik bağlamda ilk düşüncelerini ortaya koyarak etkileşimci ve dönüşümcü olmak üzere iki siyasi liderlik tipi tanımlamıştır.

79 Etkileşimci lider, örgütte izleyicilerin rol ve görev gereklerini açıklığa kavuşturmak suretiyle belirlemiş olduğu amaçlar doğrultusunda onları güdüleyen ve rehberlik eden kisidir.

80 Etkileşimci liderler, geçmişten gelen faaliyetleri iyileştirerek iş yaptırma yolunu tercih ederler. Bu liderlik tipi geçmişteki olumlu ve yararlı gelenekleri sürdürme ve bunları gelecek nesillere bırakma yönünde yararlıdır ancak, yaratıcılık ve yenilik yönü azdır.

81 5.ANTRÖNÖR TİPLERİ Doç. Dr. Faruk YAMANER

82 1- Aşırı Disiplinli Otoriter Antrenör Tipi Genellikle yeterli deneyime sahip olmayan genç antrenörlerdir. Sporculara ve insanlara pek güven duymaz, onun için ne olursa olsun yönetmek çok önemlidir. Kontrol kendilerinden alındığında büyük bir kaygı, stres ve emniyetsizlik içine düşerler. Başarılı olmak azmiyle dolu, itaat edilmesini seven ve isteyen, cezalandırıcı, hoşgörüsüz, sert görünümlü, uygulamada şiddet kullanan antrenör tipidir.

83 Bu tip antrenör, yapılması veya yapılmaması gereken bir konuda kendine hakimiyetten yoksundur. Fakat fanatizmin yaygın olduğu sporlarda oyuncuların hayranlığını ve saygınlığını kazanabilir. Planlı bir şekilde hareket eder. Oyunculardan ayrıntılara dikkat etmesini ister ve hata yapan sporcuya karşı katı davranır. Avantajları; disiplinli bir ortam yaratır, oyuncuların kendilerini amaçlarına adamalarını sağlar. Dezavantajları; art arda gelen başarısızlıklar, sporcuda veya takımda huzursuzluğa yol açabilir, tekrar aynı heyecanı ve isteği yakalamak çok zordur. Birçok sporcu, hükmedici aşırı disiplinli otoriter tavırlara maruz kaldığında, yeni bir antrenör aramaya yönelir.

84 2-Uysal ve İyi Huylu Antrenör Tipi Bu tip antrenörler, sevimli ve çoğu kez sempatik kişilerdir. Sporcusuyla sevgiye ve saygıya dayalı ilişki kurar. Onun sorunları ile ilgilenir. Girişken, sorunlarla ilgilenen antrenörlerdir. Her bir sporcuyla iyi bir iletişim kurar. Yumuşak, esnek ve yaratıcı bir yaklaşımla, teke tek tüm sporcuların rahatıyla ilgilenir. Oyuncular bu tip antrenörlerle rahat iletişime geçebilirler. Avantajları; karşılıklı sevgi ve iyi duygular ortamı, takım ruhunu güçlendirip, geliştirir ve çoğu zaman beklenenin ötesinde bir başarı sağlanır. Zafer paylaşılır ve yenilgi telafi edilmez olarak algılanmaz. Güvenli bir ortam söz konusudur. Dezavantajları; bazen antrenörün esnekliği ve tüm önerilere açıklığı takımlarda zayıflığa ya da otorite boşluğuna yol açabilir.

85 3-Gergin ve Hareketli Antrenör Tipi Bu tip antrenörler otoriter antrenör tipine benzer. Yine de aralarında farklılıklar vardır; huzursuz tiplerdir. Alıngan ve telaşlıdırlar. Güven verici olmazlar. Fazla ilkeli değillerdir.

86 4-Gevşek Antrenör Tipi Boyun eğmeye meyilli, her şeyi rahatlıkla karşılayan, ciddiyetleri güven verici olmayan antrenör tipidir. Rahat, pasif ve anlaşmazlıklar karşısında yansız, düşüncelerini belirtmeyen bir kişiliğe sahiptir. Bu takıma ve sporculara karşı ilginin olmadığını gösterir. İyi hazırlanmazlar ve bu yüzden sadece danışman olarak görülürler. Avantajları; sporcuya ve kişiye bağlı kalmadığı için, bağımsızlık hissi verir. Bu rahat ortam, grubun performansı üzerinde baskıcı bir unsur oluşturmaz. Dezavantajları; antrenör ciddi olaylar karşısında sık sık yetersiz kalır. Tam bir gelişme planı yoktur. Sporcu, antrenöre bağımlı olmadığı için tam olarak ne yapılması gerektiğine emin olamaz. Bir başka görüşe göre de uygulama da üç antrenör tipi vardır.

87 Uygulamada Antrenör Tipleri Otoriter Antrenör: İlkeli hareket eden, sert yapıda, istediklerinin yapılmasını isteyen, belli kuralları olan ve sporcuları o kurallara uymasını isteyen, ilkelerinden pek taviz vermeyen ve sporcunun inisiyatifini kullanmasına izin vermeyen antrenör tipidir. Sporcular, bu şekilde çok çabuk sonuca (başarıya) ulaşırlar..

88 Demokratik Antrenör: Genellikle arkadaşça ve kişisel tarzda hareket eden, grubu bir bütün olarak ele alan, işin nasıl yapılacağı konusunda önerileri kabul eden ve sporcusuyla rahat konuşarak onların inisiyatiflerini kullanmasına izin veren antrenör tipidir. Bu şekilde sonuca bilinçli olmakla birlikte geç ulaşır

89 Her İki Özelliği de Dengeleyen Antrenör: Yine kurallarında taviz vermeyen, disiplinli fakat sporcularıyla diyalog halinde olan, onların özel yaşantısıyla ilgilenen, onlarla bütünleşen, kimi zaman sosyal açıdan bilgi veren, böylece onların güvenini kazanan antrenör tipidir. Otoriter antrenör tipine günümüzde oldukça sık rastlanmaktadır. Bazı antrenörler, kendi bilgilerine olan güvensizliklerini zaman zaman otoriterlikle örtmeye çalışmaktadırlar. Yüzeyde otoriter tarz, etkili görülebilir. Antrenörün yaptığı çalışmalara genel olarak Antrenman adı verilir. Biraz daha yakından bakalım tanıma.

90

91 6-ANTRENÖRLÜK HEDEFLERİNİZ Doç. Dr. Faruk YAMANER

92 ANTRENÖRLÜK HEDEFLERİNİZ Sonuçtan çok çabaya odaklanılmalı. Sporcular için devamlı bir öğrenme ve gelişim standardı belirlenmelidir.

93 ANTRENÖRLÜK HEDEFLERİNİZ Taktiksel görevleri, oyuncuların teknik beceri düzeyine uygun olarak verin. Birçok yeni hücum ve savunma taktikleriniz olabilir ve bunlar çok mükemmel sistemler de olabilir, ancak bunlar oyuncularınıza uygunlar mı?

94 ANTRENÖRLÜK HEDEFLERİNİZ Yaklaşımlarınız oyuncularınıza uygun olmalıdır. Oyuncularınıza gelişimsel acıdan uygun olan bir yaklaşımı tercih edin.

95 ANTRENÖRLÜK HEDEFLERİNİZ Sporcularınızı yüreklendirip onlara ilham kaynağı olun. Beceri düzeyleri ne olursa olsun, daha iyiye gitmelerini, onları korkutmadan, küçük düşürmeden ve utançla tehdit etmeden sağlayın.

96 Gerçekçi Hedefler Belirle Denenmemiş bir beceri ya da stratejinin yerine getirilmesini istemek, gerçekçi bir görev değildir. Bu yaklaşım aynı zamanda oyunculara karşı haksızlıktır.

97 Gerçekçi Hedefler Belirle Oyuncuya maçtan hemen önce yeni bir taktik ya da beceriyi gerçekleştirmesini istemek yanlış olacaktır.

98 Gerçekçi Hedefler Belirle Bu nedenle uygulanacak taktik bilgiler tüm sezon ve sezonlar boyunca benimsetilmeli, denemelerle pekiştirildikten sonra oyunculardan uygulamaları beklenmelidir.

99 Gerçekçi Hedefler Belirle Denemeler sırasında gerekli düzeltmeler yapılmalı ve eksikler tamamlanmalıdır. Son aşamada da oyuncunun amaca ulaşmadaki başarısı ve ulaştığı nokta hakkında bilgi verilmelidir.

100 Deneme Yanılma Pratiklerinin Sonucu, Dikkatli ve Doğru Şekilde Amaca Yönlendirilmelidir. Genel olarak oyuncular, bir göreve yönelik düşünce ve performanslarını geliştirmeye çalışırken, benimsedikleri ve benimsemedikleri stratejileri saptarlar. Bir sporcunun, herhangi bir beceriyi veya bir davranışı öğrenirken neler düşündüğünü tahmin etmek antrenör için oldukça zordur.

101 Deneme Yanılma Pratiklerinin Sonucu, Dikkatli ve Doğru Şekilde Amaca Yönlendirilmelidir. Bu nedenle antrenör; Öğrenme sürecinde becerinin hangi bileşeninin oyuncu için önemli olduğunu keşfetmelidir. Oyuncuya, kendisiyle uyuşmayacak görevleri yüklememelidir. Verilen görevin önemini tartışarak ve inandırarak, oyuncunun kendi inançlarını değiştirmelidir.

102 Deneme Yanılma Pratiklerinin Sonucu, Dikkatli ve Doğru Şekilde Amaca Yönlendirilmelidir. Kendi yorumlarını ve bilgilerini sunarken, oyuncuların ilgi ve dikkatini çekmelidir. Bilgi özel olmalı ve oyuncuların anlayacağı dilde sunulmalıdır. Antrenör tarafından verilen bilgiler, antrenman veya maç öncesi, sırası ve sonrasında olumlu geribildirim bilgilerinin ışığında verilmelidir.

103 Dürüst Ol Antrenörlük felsefesinin temelinde, antrenörlük sırasında olumlu mesajların verilmesi yatar. En büyük değer dürüstlüktür. Antrenör ve sporcular arasında en güçlü yarar, karşılıklı güvene dayalı performanstır. Konu antrenörlük olduğunda her bireyin, kendi günlük düşünce ve çalışmalarını uygulayacaklarını varsaymak da mantıklıdır. Örneğin, bir satıcı müşterilerinden birinin dürüst olmadığının farkına varır.

104 Dürüst Ol Daha az kar edeceğini bile bile, dürüst olmayan rakibin müşterisine aynı malı daha ucuza satmaya karar verir. Bu iyi bir iş uygulaması gibi gelmeyebilir. Ancak, birçok insan gönüllü olarak, az para kazanmak anlamına gelse bile ilkelerine bağlı kalabilir.

105 Dürüst Ol Kaç antrenör maçı kazanmaktansa centilmenlik ve dürüst oyun ilkelerine bağlı kalmayı yeğler? Bir antrenörün günlük yaşamda yaptıklarının doğruluğu konusundaki düşüncesi ile sahada alacağı kararlar arasında bir koşutluk (paralellik) görebiliriz.

106 Antrenörlükte Önemli Olan Kalıcı Bir Etki Bırakmaktır. Olumlu ve kaliteli bir yaklaşımı benimseyin. Olumlu bir antrenör, müsabakalarda futbol sahasını bir ders ortamı gibi görür. Başarılan ve başarılamayan hareketleri öğretiminde kullanır. Bütün olasılıkları irdeler ve eğitimini bunun üzerine kurar.

107 Antrenörlükte Önemli Olan Kalıcı Bir Etki Bırakmaktır. Özellikle oyuncularına kazandırmak istediği nitelikler vardır. Bunlar kendine güven, olumlu karakter özellikleri, azim, cesaret ve bağlılıktır. Antrenörlükte oyuncuların kazanmaları önemlidir. Ancak, öğrendikleri şeyleri yaşamları boyunca kullanılabilmeleri esas olmalıdır. Futbolcularının ilgi ve gereksinimleri ile özdeşleşecek uygulamaları coşku içinde, onların haz duyacağı şekilde sunmaya çalışan antrenörler, oyuncularının motivasyonunu arttırır.

108 Antrenörlükte Önemli Olan Kalıcı Bir Etki Bırakmaktır. Bu şekilde futbolcu, antrenörünün tutumunu benimser ve daha iyi uyum ve gelişim sağlar. Hareketin öğrenme süreci hızlanır ve daha iyi sonuçlar elde edilir. Kalıcı, iyi davranışlar gelişir ve futbolcu doğru karar vermeyi öğrenir.

109 Antrenörlükte Önemli Olan Kalıcı Bir Etki Bırakmaktır. Futbolcuların uygulamada karar verme yetisinin performansı önemli derecede etkilediği unutulmamalıdır. Antrenörün oyucusuyla özdeşleşmesi, onun cesaretlenmesini, dolayısıyla karar verme gücünü ve buyrultusunu (inisiyatif) kullanma yetisini arttıracaktır. Bu özellikler oyuncunun, ilerleyen yıllarda değişik ortamlarda ve kişilerle karşılaştığında onun en önemli yardımcısı olacaktır.

110 7-YAŞ GRUPLARINA YÖNELİK ANTRENÖR YAKLAŞIMLARI Doç. Dr. Faruk YAMANER

111 Yaş gruplarının getirdiği bazı genel karakteristik özellikleri vardır. Çocuklar sürekli gelişir ve değişir. Sizin çalıştırıcı olarak sorumluluklarınızın bir kısmı da değişik yaş gruplarındaki çocuklardan fiziksel ve duygusal açılardan ne bekleyeceğinizi bilmenizdir. Yaşa bağlı genel farklılıkları bilmek, sizin çalıştırma becerinizi ve takımınızla iletişiminizi arttıracaktır.

112 Çalıştırdığınız yaş grubu ve onların beceri düzeyi ne olursa olsun, her zaman destekleyici ve yüreklendirici olun. Bol bol övmekten çekinmeyin ve onları yüreklendirmekten asla vazgeçmeyin. Bu yaklaşım onların kendine güvenlerini arttırır ve yaşları 6 da olsa, 16 da olsa, onlara uzun süre sahip olacakları bir hediye vermiş olursunuz.

113 6 YAŞ VE ALTI Bu yaş grubundaki çocuklar muhtemelen daha önce hiç spor yapmamışlardır ve bu başlangıç onların bir grup düzenindeki ilk deneyimleri olacaktır. Sizin göreviniz onlara sporun temel unsurlarını öğretmek ve onların gelecekteki katılımlarını sağlamak için teşvik etmektir.

114 Bu yaş grubundaki çocuklar genellikle sahip oldukları futbol becerisinin takımdaki diğer oyunculara kıyasla ne seviyede olduğuyla ilgilenmezler; onların asıl ilgilendikleri arkadaşlarıyla birlikte olmak ve spor yaparken eğlenmektir. Rekabet akıllarının ucundan bile geçmez.

115 7 9 yaş grubu Bu yaş grubu çocuklar sporun bazı temel unsurlarını öğrenmeye odaklanırlar. Ebeveynlerinden ve çalıştırıcılarından sürekli geri bildirim talebinde bulunurlar. Eğer antrenörleri yaşıtlarından birini sözlü olarak tebrik ederse, onlarda aynı övgüyü hak etmeye çalışırlar.

116 Yarışma isteği bu yaş grubundaki çocuklarda diğerlerine nazaran daha belirgindir. Kendinden büyük kardeşi olan çocuklar rekabet konusunda daha hırslı olabilirler. Çünkü ağabey ve ablalarının yarıştıklarına şahit olmuşlardır ve onlardan gördüklerini yapmak isterler.

117 10 12 yaş grubu Bu yaş grubundaki çocuklar muhtemelen daha önce spor yapmış olabilirler ve bu spora ilgi duydukları için devam ediyorlardır. Temel becerileri ekleyerek bu olumlu ivmeyi devam ettirin. Rekabet içerisinde ve aynı zamanda eğlenceli uygulamalarla onların oyuna devam etme isteklerini ateşleyin.

118 Sıklıkla hayatlarının bu döneminde spor onlar için fazladan bir önem taşır ve gerçekten iyi olmayı isterler. Çocuklar bu yaş grubuna yaklaştıkça birçoğu rekabete daha da yatkınlaşır, kazanma ve kaybetme hayatlarında daha büyük önem taşır. Kendi becerilerini test etmek ve yaşıtlarından daha iyi olmak istemeye başlarlar. Başarı elde ettiklerinde başarmışlık duygusuyla birlikte büyük bir tatmin duyarlar.

119 13 14 yaş grubu Bu yaş gurubundaki çocuklar spor yapmak için gereken temel becerileri geliştirmişlerdir ve şimdi onları daha da ilerletmek isterler. Bu yaştaki çocuklar tipik olarak kendi kişisel kimliklerinde arayış içindedirler.

120 Onları, favori oyuncu ve takımlarının hangileri olduğu gibi sorular sorarak daha kişisel bir düzeyde tanımaya çalışın. Bu yöntem tüm yaş gruplarında özel antrenöroyuncu bağını kurmak için çok faydalıdır.

121 15 yaş ve üstü Oyuncuların size olan saygısını kazanmak, sizin antrenörlük başarınızda çok önemli olan bir unsurdur ve bu 15 yaş ve üstü çocuklar için özellikle önemlidir. Bu gençler oyuna karşı gerçek bir tutku geliştirmişlerdir. Bu yaş grubunda sporcular sıkça yarışmalara ve kamplara katılabilir ve sizden bilgili olduklarını düşünebilirler.

122 Sizin antrenörlüğünüzü kendilerince değerlendirebilirler. Eğer bu yaş grubunu çalıştırmak için gönüllü olursanız sakın korkmayın. Panik yapmayın. Onun yerine antrenörlük becerinizi ilerletme şansına kucak açın ve bu oyuna karşı derin köklü bir sevgi besleyen çocukları çalıştırmak fırsatını kaçırmayın. Onların takımla ilgili fikirlerine, öneri ve katkılarına değer verdiğinizi gösterdiğinize emin olun.

123 8- OYUN FELSEFESİ GELİŞTİRMEK

124 Oyun felsefesi, taktiksel bir sistemdir ve müsabaka sırasında ya da zamanla değişebilir. Her müsabakanın bazı koşulları vardır. Bu yüzden her müsabaka için düşünülen taktik ve strateji farklılıklar gösterir. Eğitimsiz bir göze göre sportif yarışmalar insanların sadece fiziki yeteneklerini yarıştırdıkları bir aktivite gibi gelebilir.

125 Deneyimli spor severler, sporcular ve antrenörler ise bunun yanlış olduğunu bilir. Başarılı sporcular-takımlar iyi geliştirilmiş bir felsefenin sonucudur. Antrenörlük felsefenizin ne olduğunu bildiğinizde, bu felsefe size yürürlüğe koyacağınız uygulamalarınızda ve takımınızı maçlara nasıl hazırlayacağınız konusunda vereceğiniz kararlarınızda kılavuz olacaktır.

126 Eğer yeni bir antrenörseniz, kendi felsefenizi kendiniz şekillendirebilecek kadar sporu iyi bilmediğiniz hissine kapılabilirsiniz. Daha tecrübeli bir antrenör ile oturup konuşma ve fikir alış verisinde bulunma fırsatı bulursanız, onların felsefelerinin ne olduğunu anlamaya başlarsınız. Farklı felsefeleri keşfettikçe, farklı takımların maçlarını seyrederken bu oyun felsefelerin uygulanışını fark etmeye başlarsınız.

127 Başka takımlar için neyin işe yaradığını gördükçe siz de yavaş yavaş sizin için neyin önemli olduğunu, oyunun sizce nasıl oynanması gerektiği konusundaki kendi fikirlerinizi geliştirmeye başlarsınız. Bu, sizin felsefenizin temelini oluşturur. Kendi felsefenizi geliştirmeye başladığınızda sizin için önemli olan şeyleri nasıl başarabileceğiniz konusunda farklı stratejiler de geliştirmeye başlarsınız. Maç sırasında ne elde etmek istediğinizi bilmekle sporcularınıza gerekli becerileri kazandıracak alıştırmalar ve onlar için belirlediğiniz hedeflerine ulaşmaları için oyunlar geliştirmeniz de mümkün olacaktır. Farklı antrenman stratejileri de sizin felsefenizden ortaya çıkacaktır.

128 SAVUNMA OLASI KAYIPLARDAN KORUR Savunma anlayışı takımın/sporcunun güçlenmesindeki en önemli etkendir. Başarılı bir savunma, takımın/sporcunun birlikte hareket etmesiyle mümkündür. Savunma yapmaktan sadece savunma oyuncuları sorumlu değildir( Takım sporları için). Her oyuncunun sorumlulukları önceden belirlenmiş olmalıdır. Bir arada ve birbirleri için oynamaya yönlendirilmiş olmak ve hepsinin ortak çabası takım ruhunu geliştir. Savunma anlayışı gelişmiş bir takımın/sporcunun kazanma olasılığı daha fazladır. Bir oyuncu için boş alan son derece önemlidir ve topu kontrol etme zamanı var demektir. Bu nedenle savunma sırasında karşı takım oyuncularına bu boşluk ve zaman verilmemelidir. Savunmada amaç, kaybedilen topun bir an önce yeniden kazanılmasıdır. Maçı kazanmanın en önemli koşullarından biri, mümkün olduğunca rakibin topla oynamasını engellemek ve onlara gol fırsatları vermemektir.

129 HÜCUM TAKIMINIZIN MAÇI KAZANMASINDA ÖNEMLİ BİR BÖLÜMDÜR Hücum felsefesinin gelişiminde oyuncuların kendilerini takımın bir parçası olarak hissedebilmeleri açısından, sistemin herkesi içine alacak biçimde organizasyonu gereklidir. Her antrenörün hücum anlayışı birbirlerine kıyasla farklılık göstermekle birlikte, oyuncuların özgüvenlerinin gelişimine katkı sağlayacak ve onları yüreklendirecek düzenler kazanmaya daha yakın sistemlerdir. Çünkü hücum yapmak, savunma yapmaktan her zaman daha çekicidir. Ama yapılan ataklarda başarısızlığa uğranılırsa hücum yapma isteğinde azalmalar olabilir. Bu nedenle oyuncular, ısrarlı, sabırlı ve inatçı olmaları konusunda yüreklendirilmelidir. Eninde sonunda hücumdaki yüreklilik gelişmeye de yardımcı olacaktır. Her savunmadan sonra atağa geçme düşüncesi felsefeye hakim olmalıdır. Hücum çeşitlemeleri çok çalışılmalı ve sporculara uygunluğu değerlendirilmelidir. Oyuncular her durumda nasıl hücum yapılacağını bilmelidir. (Rakip, kapalı savunma ya da ilerde baskı uygulayabilir).

130 RAKİBİNİZİ TANIYIN Sezon boyunca oynayacağınız rakipleri iyi analiz ederek ona göre hazırlanmak felsefenizin bir diğer önemli noktasıdır. Bir antrenör olarak, rakibinizin zayıf noktalarını bulup onlar üzerinde kendi takımınızın/sporcularınızın güçlü yanlarını kullanarak çalışmalısınız. Deneyimli antrenörler maça hazırlanmanın önemini çok iyi bildikleri gibi maç öncesi hazırlıklarda, rakibin oyun düzeni ile ilgili bilgileri/teknikleri değerlendirip olası sürprizlere hazır olmayı ön plana alırlar. Bu hazırlıklardan sonra da maç öncesi hazırlıklarda sistemlerinin inandırıcılığını pekiştirirler.

131 ZAMANI KULLANIN Zamanın nasıl ve ne şekilde faydalı kullanılacağı da oyun felsefesi oluşumunda size yardım edecek bir diğer unsurdur. Gerek antrenman planlaması yaparken gerekse müsabaka sırasında zamanın nasıl değerlendirileceği önemlidir. Sporcularınıza daha fazla şans tanıyın. Hata yapmanın gelişimin anahtarı olduğu bilinci ile onların hatalarından öğrenmelerine yardım edecek bir tarz oluşturmalısınız. Yani sporcu hata yapma özgürlüğüne sahip olmalıdır.

132 9-ANTRENÖRLÜK HEDEFLERİ Doç. Dr. Faruk YAMANER

133 Antrenörlük hedefleri Sonuçtan çok çabaya odaklanın. Sporcular için devamlı bir öğrenme ve gelişim standardı belirleyin. Taktiksel görevleri, oyuncuların teknik beceri düzeyine uygun olarak verin. Birçok yeni hücum ve savunma taktikleriniz olabilir ve bunlar çok mükemmel sistemler de olabilir, ancak bunlar oyuncularınıza uygunlar mı? Yaklaşımlarınız oyuncularınıza uygun olmalıdır. Oyuncularınıza gelişimsel acıdan uygun olan bir yaklaşımı tercih edin. Sporcularınızı yüreklendirip onlara ilham kaynağı olun.

134 Beceri düzeyleri ne olursa olsun, daha iyiye gitmelerini, onları korkutmadan, küçük düşürmeden ve utançla tehdit etmeden sağlayın. Denenmemiş bir beceri ya da stratejinin yerine getirilmesini istemek, inandırıcılıktan yoksundur. Bu yaklaşım aynı zamanda sporculara karşı haksızlıktır. Sporcuyu maçtan hemen önce bu şekilde bir teknik bilgiyle yüklemek sağlıksız olacaktır. Bu nedenle uygulanacak taktik bilgiler tüm sezon ve sezonlar boyunca benimsetilmeli, denemelerle pekiştirildikten sonra oyunculardan uygulamaları beklenmelidir. İkinci olarak denemeler sırasında gerekli düzeltmeler yapılmalı ve eksikler tamamlanmalıdır. Son aşamada da Sporcuyu amaca ulaşmadaki başarısı ve ulaştığı nokta hakkında bilgi verilmelidir. Genel olarak sporcular, bir göreve yönelik düşünce ve performanslarını geliştirmeye çalışırken, benimsedikleri ve benimsemedikleri stratejileri saptarlar. Bir sporcunun, herhangi bir beceriyi veya bir davranışı öğrenirken neler düşündüğünü tahmin etmek antrenör için oldukça zordur. Bu nedenle antrenör;

135 Öğrenme sürecinde becerinin hangi bileşeninin oyuncu için önemli olduğunu keşfetmelidir. Sporcuya, kendisiyle uyuşmayacak görevleri yüklememelidir. Verilen görevin önemini tartışarak ve inandırarak, oyuncunun kendi inançlarını değiştirmelidir. Kendi yorumlarını ve bilgilerini sunarken, oyuncuların ilgi ve dikkatini çekmelidir. Bilgi özel olmalı ve oyuncuların anlayacağı dilde sunulmalıdır. Antrenör tarafından verilen bilgiler, antrenman veya maç öncesi, sırası ve sonrasında olumlu geribildirim bilgilerinin ışığında verilmelidir.

136 DÜRÜST OL Antrenörlük felsefesinin temelinde, antrenörlük sırasında olumlu mesajların verilmesi yatar. En büyük değer dürüstlüktür. Antrenör ve sporcular arasında en güçlü yarar, karşılıklı güvene dayalı performanstır. Konu antrenörlük olduğunda her bireyin, kendi günlük düşünce ve çalışmalarını uygulayacaklarını varsaymak da mantıklıdır. Örneğin, bir satıcı müşterilerinden birinin dürüst olmadığının farkına varır. Daha az kar edeceğini bile bile, dürüst olmayan rakibin müşterisine aynı malı daha ucuza satmaya karar verir. Bu iyi bir iş uygulaması gibi gelmeyebilir. Ancak, birçok insan gönüllü olarak, az para kazanmak anlamına gelse bile ilkelerine bağlı kalabilir.

137 Kaç antrenör maçı kazanmaktansa centilmenlik ve dürüst oyun ilkelerine bağlı kalmayı yeğler? Bir antrenörün günlük yaşamda yaptıklarının doğruluğu konusundaki düşüncesi ile sahada alacağı kararlar arasında bir koşutluk (paralellik) görebiliriz.

138 ANTRENÖRLÜKTE ÖNEMLİ OLAN KALICI BİR ETKİ BIRAKMAKTIR. Olumlu ve kaliteli bir yaklaşımı benimseyin. Olumlu bir antrenör, müsabakaları bir ders ortamı gibi görür. Başarılan ve başarılamayan hareketleri öğretiminde kullanır. Bütün olasılıkları irdeler ve eğitimini bunun üzerine kurar. Özellikle oyuncularına kazandırmak istediği nitelikler vardır. Bunlar kendine güven, olumlu karakter özellikleri, azim, cesaret ve bağlılıktır. Antrenörlükte oyuncuların kazanmaları önemlidir. Ancak, öğrendikleri şeyleri yaşamları boyunca kullanılabilmeleri esas olmalıdır.

139 Sporcularınızın ilgi ve gereksinimleri ile özdeşleşecek uygulamaları coşku içinde, onların haz duyacağı şekilde sunmaya çalışan antrenörler, oyuncularının motivasyonunu arttırır. Bu şekilde sporcu, antrenörünün tutumunu benimser ve daha iyi uyum ve gelişim sağlar. Hareketin öğrenme süreci hızlanır ve daha iyi sonuçlar elde edilir. Kalıcı, iyi davranışlar gelişir ve futbolcu doğru karar vermeyi öğrenir. Sporcuların karar verme yetisinin performansı önemli derecede etkilediği unutulmamalıdır. Antrenörün sporcusuyla özdeşleşmesi, onun cesaretlenmesini, dolayısıyla karar verme gücünü ve buyrultusunu (inisiyatif) kullanma yetisini arttıracaktır. Bu özellikler sporcunun, ilerleyen yıllarda değişik ortamlarda ve kişilerle karşılaştığında onun en önemli yardımcısı olacaktır.

140 ÖNCE SPORCUNU DÜŞÜN Sporcularınız bir insan olarak mı yetiştirdiğinizi düşünüyorsunuz? Yoksa sadece sporcu mu? Ben bir antrenör olarak yaptığım işteki başarımı kazandığım maç sayısı ile değil, beni hayatlarının sonuna dek en iyi arkadaşları olarak gören oyuncularımın sayısıyla ölçerim. Elbette ki bir antrenör kazanmak ister ancak ilk önce bir eğitimci olduğunun ve sporcularının gelişiminin kendisi için öncelikli olduğunun farkında olmalıdır. Maçın sporculardan çok kendisiyle ilgili olduğu düşüncesinden kaçınmalıdır. Olumlu antrenörler, sporcularını galibiyet-mağlubiyet karnesine göre değerlendirmezler. Gençleri spor yoluyla fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak da yetiştirmek isterler. Sporcuları için en iyisinin ne olduğu konusunda sarsılmaz bir kararlılığa sahiptirler. Antrenörün her davranış ve kararı öncelikle sporcusunun iyiliğini, güvenini ve sevgisini kazanma, sonra da sporcusunun kazanma şansını arttırma temellerine dayanmalıdır.

141 Kişilik ve becerileri geliştir, bırak sporcuların yaratıcılıklarını ortaya çıkarsın Bir antrenör, zafer ve yenilgileri, kendine güven, disiplin, heveslenme (içsel motivasyon), kendine değer verme ve yaşamaktan duyulan heyecan gibi olumlu kişilik özelliklerini, öğretme fırsatı olan anlar olarak değerlendirir. Sporcunun etkin bir şekilde becerilerini geliştirme yetisini kazanmasını görme isteği, etkili bir antrenör programının anahtarıdır. Taktiklerde esneklik, sporcuların maçın gidişini ve beceri edinilmesini etkileyen ilkeleri keşfetmelerinin istendiği durumlarda daha çok gelişir. Doğru bilgilerin ışığında yeterince denemeler yaparak teknik ve taktiğini geliştiren, belirli stratejileri benimseyen, özgüveni ve karar verme yeteneği gelişmiş sporcular daha başarılı olacaklardır.

142 Oyucularınla bir ortaklık kur Antrenör sadece sporcularını çalıştıran değil onlarla birlikte çalışandır. Bir sporcu sadece kendini geliştirmeyi düşünürken bir antrenör her şeyi düşünmelidir. Olumlu bir antrenör, takım kurallarını belirlemeye, takım elemanlarını da dahil eder. İletişimin, oyuncularla etkin bir ilişki kurmada çok önemli olduğunun farkındadır. Saygıya ve sevgiye dayalı uygun ilişkiler geliştirir. Sporcuların kendi hedeflerini belirleyerek bunlara ulaşmak için mücadele etmeyi öğrenmelerini sağlayacak yapıyı ve kuralları oluşturur. Sporcuya daha fazla güvenir ve bu şekilde sporcu ile antrenör arasında olumlu etkileşim olur. Antrenörün benimsenme gücü doğal olarak artar.

143 Oyuna değer verin Olumlu bir antrenör öğrettiği spora karsı bir yükümlülük hisseder. Spora, sporcularına ve rakiplerine saygı duyar. O, sporu sever ve bu sevgiyi, aldığı zevki sporcularıyla paylaşır. Yetenekli sporcuların hareketlerini izlemekten zevk alır.

144 En iyi öğretmen oyunun kendisidir Spor oyunla öğrenilir. Antrenmanları oyun formunda zevkli hale getirin, daha iyi öğrenirler ve daha az yorulurlar. Öğretmeye devam ettiğiniz sürece bunu olumlu bir şekilde yapın. En iyi oyuncuları yetiştirecek ve sonunda en iyi sonuçları alacaksınız.

ANTRENÖRÜN TANIMI VE ÖNEMİ. Doç. Dr. Faruk YAMANER

ANTRENÖRÜN TANIMI VE ÖNEMİ. Doç. Dr. Faruk YAMANER ANTRENÖRÜN TANIMI VE ÖNEMİ Doç. Dr. Faruk YAMANER ANTRENMAN HOLMANN Antrenman, organizmada fonksiyonel ve morfolojik değişmeler sağlayan ve sporcuda verimin yükseltilmesi amacıyla belirli zaman aralıkları

Detaylı

ANTRENÖRÜN TANIMI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ. Doç. Dr. Faruk YAMANER

ANTRENÖRÜN TANIMI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ. Doç. Dr. Faruk YAMANER ANTRENÖRÜN TANIMI VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Doç. Dr. Faruk YAMANER ANTRENMAN HOLMANN Antrenman, organizmada fonksiyonel ve morfolojik değişmeler sağlayan ve sporcuda verimin yükseltilmesi amacıyla belirli

Detaylı

Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi. Spor Bilimleri Anabilim Dalı

Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi. Spor Bilimleri Anabilim Dalı Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi Spor Bilimleri Anabilim Dalı Liderlik ve Spor Yönetimi Spor Yönetim Prensipleri Tarafsızlık Yeterlik (Bireylerin neyi en iyi yapabileceklerini bilmek ve

Detaylı

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Doç. Dr. Cevat ELMA İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı E-posta: cevat.elma@omu.edu.tr Öğretmen liderliğini etkileyen faktörler: Bilgi kaynaklarının

Detaylı

1-ANTRENÖRÜN TANIMI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ. Doç. Dr. Faruk YAMANER

1-ANTRENÖRÜN TANIMI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ. Doç. Dr. Faruk YAMANER 1-ANTRENÖRÜN TANIMI VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Doç. Dr. Faruk YAMANER ANTRENMAN HOLMANN Antrenman, organizmada fonksiyonel ve morfolojik değişmeler sağlayan ve sporcuda verimin yükseltilmesi amacıyla belirli

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA Ünite 9 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA LİDERLİK Liderlik, geçmişten günümüze üzerinde çalışılan ve birçok araştırmacının da ilgisini çeken bir alan olmuştur. Gösterilen bunca

Detaylı

Yönetim ve Yöneticilik

Yönetim ve Yöneticilik Yönetim ve Yöneticilik Dersin Amaçları Öğrencinin Yönetim kavramını ve sürecini kavramasını Yönetim biliminin özelliklerini anlamasını Yöneticiliğin fonksiyonlarını ve gereklerini anlayıp gerekli bilgi

Detaylı

ANTRENÖRLÜK MESLEĞİNE GİRİŞ Y.DOÇ.DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU

ANTRENÖRLÜK MESLEĞİNE GİRİŞ Y.DOÇ.DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU ANTRENÖRLÜK MESLEĞİNE GİRİŞ Y.DOÇ.DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU Antrenör ve Tanımı Sporda eğitici kadro denildiğinde akla ilk gelen Antrenör dür. Antrenör adı verilen spor eğiticilerinin spor gelişmesinde oldukça

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Liderlik ve Liderlik Teorileri YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Liderlik ve Liderlik Teorileri YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Liderlik ve Liderlik Teorileri YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Örgütlerin geçmişin geleneksel kalıplarından kurtularak geleceğe yönelmelerinde önemli stratejik araçlarından biri, insan unsuruna

Detaylı

1. LİDER 2. LİDERLİK 3. YÖNETİCİ LİDER FARKI

1. LİDER 2. LİDERLİK 3. YÖNETİCİ LİDER FARKI YÖNETİCİ-LİDER FARKI VE LİDERLİĞİN YÖNETİMDEKİ ÖNEMİ Ahmet VERAL (Rapor) Eskişehir, 2011 1. LİDER Genel bir kavram olarak ele alındığında lider, bir grubun hedef oluşturma ve bu hedeflere ulaşma ve ilerleme

Detaylı

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com KOÇLUK HİZMETLERİMİZ Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com Gelişim Koçluğu Gelişim Koçluğu, bireyin isteği doğrultusunda, mevcut durumundan arzu ettiği duruma gerçekçi hedeflerle ulaşmasını sağlayan

Detaylı

TOPLAM KALİTE LİDERLİĞİ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK

TOPLAM KALİTE LİDERLİĞİ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE LİDERLİĞİ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE LİDERLİĞİ Drucker, liderliği, ne tam karizma, ne de kişilik olarak tanımlamaktadır.lider, liderliği

Detaylı

Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi

Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi REKABETE HAZIRLIK KENDİ YILDIZINI YAKALAMAK Prof. Dr. Acar Baltaş Psikolog 28 Şubat 2014 MOTİVASYON Davranışa enerji ve yön veren, harekete geçiren güç Davranışı tetikleme

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU EĞİTİM YETENEK TESPİTİ. İzleyici Antrenörlük ve Yetenek Tespiti (SCOUTING)

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU EĞİTİM YETENEK TESPİTİ. İzleyici Antrenörlük ve Yetenek Tespiti (SCOUTING) TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU EĞİTİM YETENEK TESPİTİ İzleyici Antrenörlük ve Yetenek Tespiti (SCOUTING) BU KONU BİZE NE KAZANDIRACAK Genç futbolculardaki Yeteneği Keşfetmek ile ilgili önemli etkenler konusundaki

Detaylı

LİDERLİK (11) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

LİDERLİK (11) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ LİDERLİK (11) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ LİDERLİK Belirli amaçlara yönelmiş bulunan insan grubunun hedeflere doğru yönlendirilmesi ayrı bir beceri ve ikna etme yeteneğini gerektirir.

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

Giriş Bölüm 1. Giriş

Giriş Bölüm 1. Giriş GİRİŞİMCİLİK Bölüm 1. Giriş scebi@ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr Giriş İşletme Kurma Düşüncesi ÖN ARAŞTIRMA Ekonomik Teknik Mali Yasal Araştırma Araştırma Araştırma Araştırma Ön Proje Yatırım Kararı

Detaylı

Antrenörün Çalışma Yöntemleri

Antrenörün Çalışma Yöntemleri Antrenörün Çalışma Yöntemleri Her antrenörün kendine özgü çalışma yöntemleri vardır. Ama genel anlamda bakacak olursak antrenör; Sporcusu ile olan iletim yöntemlerini geliştirmelidir, Antrenör eğitimi,

Detaylı

Liderlik: Kuramlar ve Uygulamalar

Liderlik: Kuramlar ve Uygulamalar Liderlik: Kuramlar ve Uygulamalar 1 Liderlik Nedir? Belirli ortamlarda, izleyenleri belirli amaçlara doğru birleştiren ve harekete geçiren rol davranışıdır. 2 Liderlik Seviyeleri Doğrudan Liderlik Kurumsal

Detaylı

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI?

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Dale Carnegie Akademi nin Liderlik Klavuzu: ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl artıracağınızı öğrenin.

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri

E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri 1. Müşterimizin hizmetindeyiz! 2. Yenilikçi bir kültüre sahibiz ve gelecek için fikirlerimiz var 3. EGO nun en değerli varlığı biz çalışanlarıyız 4. Tüm iş faaliyetlerimizde

Detaylı

Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesindeki Okullarda Yöneticilerin Yeterlilik Alanları -1 İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Ardahan Üniversitesi Siirt Üniversitesi

Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesindeki Okullarda Yöneticilerin Yeterlilik Alanları -1 İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Ardahan Üniversitesi Siirt Üniversitesi OKULLARDA YÖNETİCİLERİN YETERLİLİK ALANLARI - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ YÖNETİCİ Yönetici, bir örgütün amaçlarını

Detaylı

Prof. Dr. Münevver ÇETİN

Prof. Dr. Münevver ÇETİN Prof. Dr. Münevver ÇETİN LİDERLİKLE İLGİLİ TANIMLAR Yönetim bilimcilerin üzerinde çok durdukları kavramlardan biri de liderliktir. Warren Bennis in belirttiği gibi, liderlik, üzerinde çok durulan, yazılan

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ

1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ 1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ 1.1 Takım ve oyuncularınız üzerindeki etkinizi anlayın 1.2. Oyunculara çeşitli durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini öğretin Oyuncunun yeteneği şunlara bağlı olarak geliştirilebilir:

Detaylı

Maslow (İhtiyaçlar Hiyerarşisi)

Maslow (İhtiyaçlar Hiyerarşisi) Kariyer q Kişinin yaşamı boyunca edindiği ilgili deneyimleridir. q Bir kişinin bütün yaşamı boyunca üstlendiği işlerin tümüdür. q Kişinin yaşamı boyunca sahip olduğu bir dizi iş ve bu işlere katılımı konusundaki

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

YÖNETİM DÜNYASINDA ETKİLEŞİMCİ VE DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK PROF. DR. NİGAR DEMİRCAN ÇAKAR

YÖNETİM DÜNYASINDA ETKİLEŞİMCİ VE DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK PROF. DR. NİGAR DEMİRCAN ÇAKAR YÖNETİM DÜNYASINDA ETKİLEŞİMCİ VE DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK PROF. DR. NİGAR DEMİRCAN ÇAKAR ! Yönetim olgusu insanlık tarihi kadar eskidir! Yönetim olgusundan kaçmamız imkânsızdır! Hayatlarımızı örgütlenmeler

Detaylı

Güncel Liderlik Yaklaşımları: Hizmetkar ve Vizyoner Liderlik. Spor Bilimleri Anabilim Dalı

Güncel Liderlik Yaklaşımları: Hizmetkar ve Vizyoner Liderlik. Spor Bilimleri Anabilim Dalı Güncel Liderlik Yaklaşımları: Hizmetkar ve Vizyoner Liderlik Spor Bilimleri Anabilim Dalı Hizmetkar Liderlik Hizmetkâr liderlik, ekip üyelerine hizmet etmeyi, ihtiyaçlarını karşılamayı, gelişmelerini ve

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Ocak 2017 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik

Detaylı

Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program...

Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program... Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program... DeGiSen DUnyada GeliSmek Her Cocuk Fark yaratabilir Empati, Yaratıcılık, Liderlik, Ekip CalıSması Ashoka

Detaylı

GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNiN YÖNETİMİ. 2. Bölüm YÖNETİM ve YÖNETİCİ

GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNiN YÖNETİMİ. 2. Bölüm YÖNETİM ve YÖNETİCİ GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNiN YÖNETİMİ 2. Bölüm YÖNETİM ve YÖNETİCİ Yönetimde Etkinlik İçin Stratejik Yönetim Günümüz Yöneticilerinin Çalışma Alanları Yöneticilerin Görevleri, Rolleri ve Görev Boyutları Yönetici

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DOÇ.DR. ZEHRA ALTINAY SINIF YONETIMI Bu derste, Sınıf ortamı ve grup etkileşimi Grup türleri Grup ve lider Liderlik türleri Grup içi etkileşimin hedefleri

Detaylı

3/7/2010. ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ EĞİTİM EĞİTİM ANLAYIŞLARI EĞİTİM

3/7/2010. ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ EĞİTİM EĞİTİM ANLAYIŞLARI EĞİTİM EĞİTİM REHBERLİK ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK NİN YERİ ve ÖNEMİ Eğitim? İnsana en iyi olgunluğu vermektir (Eflatun). İnsana tabiatında bulunan gizli bütün kabiliyetlerin geliştirilmesidir (Kant). Bireyin

Detaylı

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir.

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Değerli Anne ve Babalar, Anne-baba olarak ders seçimi aşamasında etkimiz ne kadar olmalı?, Çocuğumun ilgi ve yeteneklerini nasıl belirlerim?, Çocuğuma uygun meslek grupları nelerdir?, ve Ders seçimi sürecinde

Detaylı

YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır

YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır Öğrencinin ilgi alanları, becerileri ve yetenekleri düşünüldüğü zaman kendi öğrenme yöntemlerine göre akademik ve/veya kültürel alanda başarılı olabilir.

Detaylı

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE Eğitim Koçluğu Sertifika programı öğrencilerin okul, aile ve özel yaşamındaki

Detaylı

Moleküler Yaklaşım: Liderlik Tarzlarının İklimin İtici Kuvvetleri Üzerindeki Etkisi

Moleküler Yaklaşım: Liderlik Tarzlarının İklimin İtici Kuvvetleri Üzerindeki Etkisi GOLEMAN Moleküler Yaklaşım: Liderlik Tarzlarının İklimin İtici Kuvvetleri Üzerindeki Etkisi Araştırmamızda her liderlik tarzının işyerindeki iklimin, yani çalışma ortamının altı itici kuvvetini nasıl etkilediğini

Detaylı

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU ÖZEL DOĞAN İLKOKULU 2017-2018 MART ayı Mind Lab Derslerinin Özeti FOUR IN A ROW Bu bölümde öğrenciler, iyi bir oyuncu olmak için stratejiler geliştirmek gerektiğini öğrenirler. Tıpkı hayatta olduğu gibi,

Detaylı

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli anne babalar; Her insan, yaşamını sürdürmek ve gelişmek için başka insanlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılamak için arkadaşlık ilişkileri, sosyal alandaki en önemli

Detaylı

DOÇ.DR. NİMET HAŞIL KORKMAZ ANKARA 2013

DOÇ.DR. NİMET HAŞIL KORKMAZ ANKARA 2013 DOÇ.DR. NİMET HAŞIL KORKMAZ ANKARA 2013 ANTRENÖR KİMDİR? Antrenör teknisyen olarak gerekli bilgileri, bilimin ışığında sporcunun başarısı için kullanan, daha sonra bu bilgileri spor becerileri ve stratejiler

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Liderlik ve Liderlik Teorileri - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Liderlik ve Liderlik Teorileri - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Liderlik ve Liderlik Teorileri - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Liderlik Türleri Karizmatik liderlik, karizma yaratan özellikleri ile kitleleri peşlerinden sürükleyebilme becerisine sahip

Detaylı

V IP. Professional Security Company

V IP. Professional Security Company V IP Professional Security Company Değerli Müşterimiz; G ünümüz iş dünyasının hızlı temposunda kuruluşlar arasında daha iyiye ulaşma çabası, belirlenen amaçlara ulaşma yolundaki rekabet, sonuçta ulaşılan

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE

POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA AYAK İLE MÜDAHALE İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...

Detaylı

29.04.2013. Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR?

29.04.2013. Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR? Tanışalım, Kaynaşalım CİLİK Arzu Akalın CİLİK? NEDİR? İŞ 1 GİR GİRİŞ GİRİŞMEK GİRİŞMEK GİDİŞMEK İŞ, GİR, GİRİŞ, GİRİŞMEK GİDİŞMEK 2 CİLİK NEDİR? GERÇEK CİLİK NEDİR? SEZMEK, GÖRMEK EYLEME GEÇMEK GERÇEK

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK. Nedir? Nasıl Girişimci olunur?

GİRİŞİMCİLİK. Nedir? Nasıl Girişimci olunur? GİRİŞİMCİLİK Nedir? Nasıl Girişimci olunur? 1 GİRİŞİMCİ KİMDİR? GİRİŞİMCİ; Başkalarının baktığı ama göremediği fırsatları görüp, bunları bir iş fikrine dönüştürebilen, risk almaya yatkın olan kişidir 2

Detaylı

MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ

MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ Tutum Tutum bir kişinin diğer bir kişi, bir olay veya çevresi ile ilgili olarak negatif veya pozitif tavırdır. Tutum Tutumlar değerler gibi sosyal ve duygusal inşalardır

Detaylı

İletişim modeli Olarak Öğretmen

İletişim modeli Olarak Öğretmen Taklit Model alma İletişim modeli Olarak Öğretmen Özdeşleşme Etkilenme Esneklik, Tutarlılık, Duyarlılık İçtenlik, Farkındalık, Sorumluluk Kararlılık, İçindelik, Süreklilik İyimserlik, Yaratıcılık, Güvenirlik

Detaylı

Hamileliğe başlangıç koşulları

Hamileliğe başlangıç koşulları Zeka aslında tek bir kavram değildir. Zekayı oluşturan alt yeteneklere bakıldığında bu yeteneklerin doğuştan getirilen yeteneklerin yanı sıra sonradan kazanılmış, gerek çocuğun kendi çabasıyla edindiği,

Detaylı

PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU

PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU NASIL BİR SİSTEM UYGULANACAK? Performans değerlendirmesinde açık değerlendirme sistemi uygulanacaktır. Bu nedenle önce personel kendisini değerlendirecek, sonrada aşağıda belirtilen şekliyle yöneticileri

Detaylı

Şirketlerde Liderlik Araştırması Rapor Sunumu 12 Şubat 2015 İnsan Kaynakları Zirvesi. GfK 2015 Şirketlerde Liderlik Araştırması Şubat 2015 1

Şirketlerde Liderlik Araştırması Rapor Sunumu 12 Şubat 2015 İnsan Kaynakları Zirvesi. GfK 2015 Şirketlerde Liderlik Araştırması Şubat 2015 1 Şirketlerde Liderlik Araştırması Rapor Sunumu 12 Şubat 2015 İnsan Kaynakları Zirvesi GfK 2015 Şirketlerde Liderlik Araştırması Şubat 2015 1 İnsan Kaynakları nın ajandasında neler var? Hiyerarşik yapıdan

Detaylı

TFF- Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Yetiştirme Eğitimi Ders Notları - 1. Modül 2013, Prof. Dr. Acar BALTAŞ, Psikolog

TFF- Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Yetiştirme Eğitimi Ders Notları - 1. Modül 2013, Prof. Dr. Acar BALTAŞ, Psikolog Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Eğitim Programı Prof. Dr. Acar Baltaş Psikolog 4 Haziran 2013 SON YILLARIN MODA YAKLAŞIMI! İstersen başarırsın! 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 SON

Detaylı

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır?

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? 1 Giriş Kurumumuz ISO 9001 Standardı na uyum sağlanması, Ülkeler arası sınırların ortadan kalkmakta olduğu günümüz dünyasında eğitimde rekabet gücümüzün artmasını

Detaylı

YÖNETİM VE YÖNETİCİ GELİŞTİRME SEMİNERLERİ ŞİRKET İÇİ TAKIM TUHU VE ETKİLİ TAKIM ÇALIŞMASININ İLKELERİ

YÖNETİM VE YÖNETİCİ GELİŞTİRME SEMİNERLERİ ŞİRKET İÇİ TAKIM TUHU VE ETKİLİ TAKIM ÇALIŞMASININ İLKELERİ YÖNETİM VE YÖNETİCİ GELİŞTİRME SEMİNERLERİ ŞİRKET İÇİ TAKIM TUHU VE ETKİLİ TAKIM ÇALIŞMASININ İLKELERİ 08.10.2012 YÜKSEK PERFORMANSLI İŞ TAKIMLARININ OLUŞTURULMA YÖNTEMLERİ A. Takım türlerinin grupları:

Detaylı

İNSAN MÜHENDİSLİĞİ 1

İNSAN MÜHENDİSLİĞİ 1 İNSAN MÜHENDİSLİĞİ 1 Prof.Dr.Coşkun Can Aktan İnsan mühendisliği, insanı yönetme sanatıdır. Bir başka ifadeyle insan mühendisliği, insanı yönetme sanatı ve insan kalitesi ni arttırmaya yönelik tüm çaba

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ. Yönetim İşlevleri. Yürütme Süreci. Yürütme Süreci. Yönetim İşlevleri. Yürütme. Yöneticilerin Yürütme Süreci ile İlgili Sahaları

İŞLETME YÖNETİMİ. Yönetim İşlevleri. Yürütme Süreci. Yürütme Süreci. Yönetim İşlevleri. Yürütme. Yöneticilerin Yürütme Süreci ile İlgili Sahaları İşlevleri İŞLETME ÖNETİMİ İşlevleri ürütme Girdiler Kontrol Planlama Organize etme ürütme Çıktılar Prof.r.Hayri ÜLGEN ürütme Süreci Çalışanları etkileyerek harekete geçirerek işletme amaçlarını sağlamaya

Detaylı

İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır.

İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. DR.HASAN ERİŞ İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yönetimin temel görevlerinden birisi, örgütü oluşturan

Detaylı

Yöneticiye Rapor Osman Şahin

Yöneticiye Rapor Osman Şahin Yöneticiye Rapor Osman Şahin Focus Styles 22-May-203'de Hazırlanmıştır Sayfa 2 2005-2009 Saville Consulting. Tüm hakları saklıdır. Bu Rapor Hakkında Bu Rapor, bir kişinin önemli çalışma alanlarındaki motivasyonlarını,

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

Psikomotor Gelişim ve Oyun

Psikomotor Gelişim ve Oyun Psikomotor Gelişim ve Oyun Oyun? Çocuğun, kendini, diğer insanları, doğayı ve nesneleri tanıma etkinliğidir. Çocuğun kendi deneyimleriyle öğrenme yoludur. Düşünülmeden, eğlence amacıyla yapılan hareketlerdir.

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Öğretme ve Öğrenme ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Dr. Mesut Saçkes Öğrenme bireyin çevresiyle etkileşerek geçirdiği yaşantılar sonucu davranışlarında oluşan kalıcı değişmelerdir. Öğretme öğrenmenin sağlanmasına

Detaylı

Irmak Neden Farklıdır? >> 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken...

Irmak Neden Farklıdır? >> 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken... > 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken... «IRMAK NEDEN FARKLIDIR?» 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken Değerli Irmak Ailesi; 20. Eğitim yılımızı tamamlarken kurumumuzun geldiği farklı

Detaylı

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci Neden Koçluk? İnsanların günlük koşuşturma içinde hayatlarının bazı yönlerinde dengenin kaçtığını fark edemez. (iş, aile, dostlar ve kendimiz

Detaylı

NEOKLASİK YÖNETİM KURAMLARI III (Takas ve Uyum Kuramlarının Eğitim Yönetimine Yansımaları)

NEOKLASİK YÖNETİM KURAMLARI III (Takas ve Uyum Kuramlarının Eğitim Yönetimine Yansımaları) Ünite 6 NEOKLASİK YÖNETİM KURAMLARI III (Takas ve Uyum Kuramlarının Eğitim Yönetimine Yansımaları) Doç. Dr. Cevat ELMA Bu ünitede gücün (erkin) yöneticiler tarafından bir etkileme aracı olarak nasıl kullanıldığına

Detaylı

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Satıcılar Hizmetlerini Nasıl Farklılaştırırlar? Wilson Learning in beş farklı kuruluşla yaptığı araştırmanın amacı, satıcıların farklılık ve rekabet avantajı yaratmadaki

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

Liderlik. Prof. Dr. Turgut Göksu GBF Öğr. Üyesi

Liderlik. Prof. Dr. Turgut Göksu GBF Öğr. Üyesi Liderlik Prof. Dr. Turgut Göksu GBF Öğr. Üyesi Lider (Önder) Lider, bir amacı gerçekleştirmek için başkalarını etkileyebilen, sevk ve ikna edebilendir. Liderlik, bir statü ya da otorite işlevinden çok,

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA Ünite 7 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA TAKIM ÇALIŞMASI Takım çalışması, belirli sayıda işgörenin, belirli amaçlarla ve belirli sürelerle bir araya gelip sorunların

Detaylı

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN İnsan kaynakları bir organizasyondaki tüm çalışanları ifade eder. Diğer bir deyişle organizasyondaki yöneticiler, danışmanlar,

Detaylı

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ 1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK Geleneksel eğitim anlayışı bireyi tüm yönleri ile gelişimini sağlama konusunda sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Tüm bu anlayış ve

Detaylı

Eğitim Bilimlerine Giriş

Eğitim Bilimlerine Giriş Eğitim Bilimlerine Giriş Yrd. Doç. Dr. Tuncay Sevindik E-posta: tuncaysevindik@hotmail.com Web: www.tuncaysevindik.com 1/44 Ders İçeriği Bu dersin amacı; eğitimle ilgili temel kavramlar, eğitimin psikolojik,

Detaylı

BÖLÜM - 5. ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI

BÖLÜM - 5. ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI BÖLÜM - 5 ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI 142 ANTRENMAN NEDİR? ANTRENMAN KAVRAMI, TANIMI ve AMAÇLARI Antrenman kavramı farklı otoritelerce, farklı görüş açıları getirerek tanımlanmıştır

Detaylı

ANKET DEĞERLENDİRME RAPORU. Ankete Katılan Toplam Kişi Sayısı :1426. Cinsiyetiniz?

ANKET DEĞERLENDİRME RAPORU. Ankete Katılan Toplam Kişi Sayısı :1426. Cinsiyetiniz? ANKET DEĞERLENDİRME RAPORU Ankete Katılan Toplam Kişi Sayısı :1426 Cinsiyetiniz? Medeni durumunuz? Eğitim durumunuz? Üniversitede her düzeydeki yöneticiler, kurumla ilgili görevlerinde başarılıdır. Yöneticiler,

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

Kuruluşumuzun amacı, beklentileriniz doğrultusunda kaliteli hizmeti siz değerli müşterilerimize sorunsuz ve en uygun şekilde sunmaktır.

Kuruluşumuzun amacı, beklentileriniz doğrultusunda kaliteli hizmeti siz değerli müşterilerimize sorunsuz ve en uygun şekilde sunmaktır. Değerli Müşterimiz; Günümüz iş dünyasının hızlı temposunda kuruluşlar arasında daha iyiye ulaşma çabası, belirlenen amaçlara ulaşma yolundaki rekabet, sonuçta ulaşılan başarı ve bu başarının değerini belirleyen

Detaylı

Okul Dönemi Çocuklarda

Okul Dönemi Çocuklarda Okul Dönemi Çocuklarda Fiziksel ve motor gelişim Bilişsel açıdan gelişim Psikososyal gelişim Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Hasan Kalyoncu Üniversitesi Okul Dönemi Çocuklarda (7-11 yaş) Gelişimin Görevleri

Detaylı

Futbol ve Maç Analizi

Futbol ve Maç Analizi Futbol dünyada en çok tercih edilen spor dallarından biridir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, FİFA nın liglere kattığı yenilikler Transfer ücretlerinin yükselişi bu spor dalına olan ilgi ve Başarı

Detaylı

EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bu ders kapsamında Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Alanında kullanılan nicel ve nitel araştırma

Detaylı

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur.

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur. SAYIN VELİ; Okul olarak amacımız, ruhsal, duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden sağlıklı, kendine güvenen, sorumluluk sahibi, milli ve manevi değerlere sahip başarılı bireyler yetiştirmektir. Bu

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM ARS Training, profesyonel iş dünyasında gereksinim duyulan eğitim ve danışmanlık hizmetlerini bütünsel yaklaşımla, duygu ve davranışları temel alarak uygulayan bir eğitim

Detaylı

Liderlik: Kuramlar ve Uygulamalar (Devam)

Liderlik: Kuramlar ve Uygulamalar (Devam) Liderlik: Kuramlar ve Uygulamalar (Devam) 1 Karar Verme Modeli (Vroom ve Yetton) - Modele göre, bir liderin en önemli görevi karar vermesidir. - Vroom ve Yetton beş ayrı karar verme tarzı belirlemişlerdir.

Detaylı

ŞEFKAT TE DEĞERLER EĞİTİMİ

ŞEFKAT TE DEĞERLER EĞİTİMİ ŞEFKAT TE DEĞERLER EĞİTİMİ Şefkat Okulları olarak amacımız öğrencileri hem akademik yönden hem de ahlaki yönden geliştirmektir. Bu bağlamda okulumuzda her ay bir değer belirlenerek bu değeri öğrencilerimize

Detaylı

Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane

Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane Dünyada yaşanan ekonomik kriz liderlik stillerinde de değişikliğe yol açtı. Hay Group'un liderlik stilleri üzerine yaptığı araştırmaya göre, özellikle

Detaylı

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- EĞİTİM VE PSİKOLOJİ İLİŞKİSİ: EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.... 4 2. ÜNİTE-GELİŞİMİN TEMELLERİ........7 3. ÜNİTE-FİZİKSEL

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

Çocukların hareket gelişimi ve spora başlaması

Çocukların hareket gelişimi ve spora başlaması Çocukların hareket gelişimi ve spora başlaması Gallahue nin Motor Gelişim Dönemleri 14 yaş ve üstü 11-13 yaş 7-10 yaş Spor Hareketleri Dönemi Uzmanlık dönemi Genel dönem Özel dönem 6-7 yaş 4-5 yaş 2-3

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli Velimiz; Meslek seçiminin öneminin anlatıldığı ve siz değerli velilerimize yönelik önerileri

Detaylı

ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE. Sağlıklı örgüt için gerekenler: Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan. Örgüt Sağlığı. Örgüt Sağlığı.

ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE. Sağlıklı örgüt için gerekenler: Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan. Örgüt Sağlığı. Örgüt Sağlığı. ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE KÜLTÜR Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan Örgütün amaçlarına uygun olarak görevlerini yerine getirebilmesi, yaşamını sürdürmesi, karşılaştığı sorunları çözmesi ve gelişimini

Detaylı

HEMŞİRELİKTE KARİYERE DOĞRU YOLCULUK NASIL OLMALIDIR?

HEMŞİRELİKTE KARİYERE DOĞRU YOLCULUK NASIL OLMALIDIR? HEMŞİRELİKTE KARİYERE DOĞRU YOLCULUK NASIL OLMALIDIR? Her insan, iyi bir meslek sahibi olmak, hayatı boyunca girdiği ve bulunduğu işlerde kariyer yapmak ister. Meslek seçimi ile başlayıp, hedeflenen kariyere

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl BES505 Spor Bilimlerinde Araştırma Teknikleri K:(3,0)3 ECTS:8 Bilimsel araştırma niteliği ve tanımı özellikleri,

Detaylı

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Wilson Learning in yaptığı araştırma, Evet e Doğru Müzakere eğitiminin satış performansı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere geliştirilmiştir.

Detaylı

YÖNETİM İNSAN. Çeşitli çalışmaların yapılması için gerekli işler bütünu SPOR YÖNETİMİ VE ORGANİZASYONU ü Süreç. ü Liderlik.

YÖNETİM İNSAN. Çeşitli çalışmaların yapılması için gerekli işler bütünu SPOR YÖNETİMİ VE ORGANİZASYONU ü Süreç. ü Liderlik. SPOR YÖNETİMİ VE ORGANİZASYONU Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MARMARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ TVF EĞİTİM KURUL KOORDİNATÖRÜ mcotuk@marmara.edu.tr ü Süreç İNSAN ü Sürecin Unsurları Olan Kişi veya

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM İşletme amaçlarına etkili ve verimli bir şekilde ulaşmak üzere planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimin yapılması sürecidir. 2 YÖNETİM TEORİLERİ KLASİK

Detaylı