İSTANBULU UN COĞRAFYASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İSTANBULU UN COĞRAFYASI"

Transkript

1 İSTANBUL

2 FİZİKİ COĞRAFYA

3 Her yıl İstanbul a gelen 2 milyon civarındaki turist şehrin tarihi ve doğal güzelliklerine hayran kalmaktadır. İstanbul da bunan tarihi eserler ve müzeler, tüm Türkiye deki tarihi eserlerin yarısına eşittir. Doğu ile batının Asya ile Avrupa nın, İslamiyet ile Hristıyanlığı buluşup kaynaştığı İstanbul, farklı kültürlerin ve dinlerin en uyumlu bir şekilde sentez yarattıkları dünya kentidir. Tarihi eser ve kültürel zenginlikler bakımından İstanbul, sadece pek çok benzer özellik taşıdığı roma ile karşılaştırılabilir. Hem doğu roma, hem Bizans hemde Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapan İstanbul da, her yeni gelen devlet, en büyük dini ve sivil yapılarını inşa etmiş, başkentini en ünlü mimarların en güzel eserleri ile imar ettirmiştir. Boğaz, Haliç ve Adalar gibi doğal güzellikler açısından ise eşsizdir. Her mevsim ılıman iklimi canlı hece hayatı, yardımsever ve canı yakın insanları ve mükemmel Türk mutfağında İstanbul u yabancılar açısından çekici kılan diğer bazı unsurlardır. İstanbul yakından tanımak isteyen bir yabancının bu güzel şehirde en az 10 gün geçirmesi gerekir. İSTANBULU UN COĞRAFYASI İstanbul un bir dünya metropolü olarak bu kadar gelişmesindeki en önemli sebep, şehrin coğrafi konumudur.48.kuzey enlem ile 28.doğu boylamın kesiştiği yerde bulunan İstanbul, dünyada iki kıta üzerine kurulmuş tek şehirdir. Şehir genel olarak üç bölümden oluşmaktadır:avrupa yakasında haliç i,n güneyinde kalan tarihi yarımada,haliç in kuzeyindeki galata yakası ve yeni şehir,asya yakası. Şehrin Avrupa yakası ticaret ve iş merkezleri, Asya yakası da daha çok konut alanları ile kaplıdır. İstanbul, Asya il e Avrupa yı ayırırken Karadeniz ile Marmara denizlerini birleştiren İstanbul Boğazı nın iki kıyısında kurulmuştur. Ayrıca haliç adı verilen 7 km uzunluğundaki dar koyda şehrin Avrupa yakasını ikiye ayırmaktadır. Asya ile Avrupa arasındaki konumu sebebiyle, şehir tarih boyunca büyük bir jeopolitik öneme sahip olmuş, bu kıtalatra hakim olmak isteyen devletler öncelikle İstanbul kontrol altına almaya çalışmışlardır. Bugün, Balkan ve Ortadoğu ülkeleri ile Türkî Cumhuriyet leri için İstanbul siyasi ve ticari merkez niteliğini taşımaktadır. İlk kurulduğu dönemlerde kurucusunun adı sebebiyle Byzantion olarak tanınan, Roma İmparatoru büyük Konstantin in imar çalışmalarından sonra Konstantin in şehrin anlamına gelen Konstantinopolis adını alan şehrin Osmanlılar tarafından fethinden sonra da İstanbul olarak tanımlanan bu kent, Avrupa nın en büyük ve en kalabalık şehirleri, den biri haline gelmiştir. İstanbul genel olarak150 km uzunluğunda, 50 km genişliğinde yakla şık kilometre karelik bir alana yayılmaktadır.nüfusu 10 milyon civarında tahmin edilmektedir.sürekli olarak kırsal kesimden göç eden yeni aileler sebebiyle şehir her yıl hızla büyümekte,nüfus her yıl kişi civarında artmaktadır.şehirde her yıl yeni sokak oluşmakta,doğu batı ekseninde yeni yerleşim yerleri ortaya çıkmaktadır.türkiye de yaşayan her 5 kişiden biri İstanbul da oturmaktadır.

4 GENEL KONUM Çoğu bakımdan Türkiye nin en önemli ili olan İstanbul, yer küre üzerindeki yeri açısından da dünyanın en önemli noktalarından biridir. İstanbul, Marmara Bölgesi nde km lik bir alana sahip, kuzeyi Karadeniz e bakan ve güneyi Marmara denizi ile uluslar arası alanda Altın Boynuz(Golden Horn ) diye anılan Haliç ile çevrilidir. Asya Kıtası yla Avrupa Kıtası nı birbirinden ayıran, yeryüzünün önemli su yollarından biri olan İstanbul Boğazı nın iki yakasında topraklarının bulunması nedeniyle İstanbul, iki kıtada toprakları olan kent olarak ün kazanmıştır. İstanbul yaklaşık olarak kuzey enlemi ile 29.doğu boylamının kesiştiği yerdedir. Bugünkü İstanbul un büyük bir kesimi Avrupa yakasında, diğer kesimi ise Asya kıtasındadır. İstanbul karalar ve denizler arasında önemli bir geçit bölgesindedir. Bir tarafında Anadolu ve Balkan Yarımadası, diğer tarafında ise Karadeniz ve Ege denizi bulunur. Kuzeyde Karadeniz, doğuda Kocaeli Sıradağları nın yüksek tepeleri, güneyde Marmara denizi ve batıda ise Ergene Havzası nın su ayrım çizgisini sınırlamaktadır. İl alanı, idari bakımdan doğu ve güneydoğudan Kocaeli nin Karamürsel,Gebze merkez ve Kandıra ilçeleriyle, güneyden Bursa nın Gemlik ve Orhangazi ilçeleriyle, batı ve kuzeybatıdan Tekirdağ ın çorlu, Çerkezköy ve Saray ilçelerinin yanı sıra, Kırıkkale nin de Vizne ilçesi topraklarıyla çevrilidir. İstanbul genel görünüşü ile plato özelliği taşır.yüksek düzlükler akarsular tarafından parçalanmıştır.%74.4 ünü platoların kapladığı il topraklarının %91 i tarıma elverişlidir.asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran İstanbul boğazı kuzeyden güneybatıya yönelerek kıyılar kısmen birbirine yaklaşsa da paralelliğini korur.her iki kıyı arası uzaklık Sarayburnu-Kızkulesi arasındaki hatta 29.9 km dir. Kıyıların uzunluğu ise; Asya yakasından Ahırkapı Feneri ile Kavak Burnu arası uzunluğu 32.2km, Rumeli Feneri ile Ahırkapı Feneri arası(haliç dahil)rumeli kıyısı 46 km dir. Marmara denizi içinde İstanbul a bağlı on bir adet ada bulunmaktadır.

5 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ İstanbul, Marmara Havzası nın doğu Marmara bölümünde yer alan iki ana peneplen arasında sıkışmış, boğaz ve akarsu vadileri ile parçalanmış bir plato topluluğundan oluşmuştur. Topraklarının temeli 1.zaman yaşlı kayaçlardan oluşmaktadır. Daha sonrada gelen jeolojik zamanlarda ortaya çıkan yükselme ve alçal, aşınmalarla keskin sırtlar dik dağlar ve çok engebeli topografya ortadan kalkmış, yerine düz alanlar, yuvarlak tepeler ve alçak sırtlar gelmiştir. Bugünkü İstanbul Boğazı nın bulunduğu yer biri Karadeniz e diğeri Marmara Bölgesi denizine sularını boşaltan iki akarsuyun vadisi durumundaydı. 2. zaman ile 3.zamanda ortaya çıkan sıkışma ve yükselmeler sırasında, vadilerin batısında bulunan Asya kesimi güneye, vadi lerin doğusunda bulunan Asya kesimi ise kuzeye çarpılmıştır. Bu olayın sonucunda akarsu vadilerinin kırılmasıyla bugünkü İstanbul Boğazı ortaya çıkmıştır. Yöredeki çok sayıda dere ve çayın oluşturduğu vadilerle, yer yer bu vadilerin genişlemesiyle ortaya çıkan küçük tarım alanları, dikliğini kaybetmiş tepecikler ve sırtlar, İstanbul un yeryüzü şekillerinin özellini oluşturmaktadır.

6 PLATOLAR İstanbul, Trakya ve Kocaeli yarı ovaları arasında dağılmış plato topluluğudur. Bu platolar kuzey ve güneyden denizlerle çevrilidir. Denizlerle çevrili olan platolar genel olarak batı-kuzeybatı, doğu-güneydoğu yönlerine uzanır. Topraklarının%74. 4 ünü kaplayan ve boğaz yoluyla iki bölüme ayrılmış olan platolar doğu ve batısında simetrik değildir. Boğazın batısında olan platolar düz ve hafif dalgalı bir yüzey oluştururken doğusundakiler ise daha az gelişmiş olup daha dalgalıdır. İldeki en önemli platolar Beyoğlu, İstanbul ve Üsküdar platolarıdır. İlde Boğaziçi ile haliç arasını dolduran platoya Beyoğlu platosu denilmektedir. Pla tonun iki yönüde aşındırma sonucu büyük ölçüde taşınmıştır. Bu nedenle plato çukurluklar ve bu çukurlukların birleşmesinden vadiler oluşmuştur. Galata- Beyoğlu-Şişli, Maslak-Darbent Büyükdere yönünde giden büyük sırt Beyoğlu platosunun su bölümü çizgisini oluşturmaktadır Eski İstanbul kurulduğu haliç ile Marmara denizi arasında kalan üçgen biçimli yarım adaya İstanbul platosu denilmektedir. İstanbul un en yüksek sur duvarlarını oluşturur İstanbul platosu Saraburnu n dan dan başlar ve her iki yöne doğru genişleyerek uzanır. Beyazıt, Edirnekapı, Sarayburnu, Ayasofya İstanbul Platosunun yüksek kesimlerini oluşturmaktadır. İstanbul platosu da Beyoğlu platosu gibi her iki yönden de aşınmaya uğramıştır. Platonun Marmara ya bakan kıyıları dar ve girintili çıkıntılı olmakla beraber Kum kapı dan Yenikapı ya doğru gittikçe genişleyip düzleşmiştir. İstanbul un Asya yakasını dolduran platolar, boğaziçinden Marmara kıyılarından başlayarak basamaklar halinde yükselir. Bu basamaklar Büyük ve Küçük Çamlıca Tepelerinde son bulur. Büyük ve Küçük Çamlıca Tepesi yörenin düz şekillerine göre, konik yapılarıyla dağ dorukları gibi durur. İstanbul un bir diğer önemli platosu ise Üsküdar platosudur. Bu platoda tıpkı Beyoğlu ve İstanbul Platoları gibi aşınma oluklarıyla birkaç bölüme ayrılmıştır. Üsküdar dan dan Ömerli ve Şile yönüne gidildiğinde, plato kısa mesafede su bölümü çizgisine ulaşır ve yükseltisini kaybederek Karadeniz e uzanır.

7 AKARSULAR İstanbul Marmara Havzası üzerinde yer almaktadır.marmara Havzası çok sayıda küçük su havzasının birleşmesiyle oluşmuş,2.357 hektar alanı ile Türkiye nin orta büyüklükteki havzalarından biri olmuştur.istanbul toprakları havzanın yaklaşık%24 ünü kaplamaktadır.kuzeyden Karadeniz iklimi nin etkisinde olduğundan havza su kaynakları bakımından oldukça iyi durumdadır.ortalama yıllık su hacmi m 3 tür.ilde,akarsuların birçoğu kendi başına birbirlerini oluşturduklarından doğrudan göllere yada denizlere açılan havzalara sahiptirler.akış uzunlukları kısa ve su rejimleri düzensizdir.bir kısmı yaz aylarında kurumakta baharda şiddetli yağışlardan dolayı taşkın çıkarmakta dır. Bölgede en önemli akarsular şunlardır; Istıranca Deresi, Sazlı Dere, Nakkaş Deresi,Karasu,Sarısu, Çakıl Deresi,Alibeyköy Deresi,Kağıthane Deresi,Riva Deresi,Hiciz Deresi,Göksu Deresi,Sellimandre Deresi ve Yalak Deresidir. ISTIRANCA DERESİ: İstanbul un kuzeyinde yer alan en önemli akarsu, sularını Terkos Gölüne akıtan Istıranca Deresidir.287 km 2 lik bir su toplama alanı olan dere Istıranca Dağları nın, batıya bakan eteklerinden iki kol halinde başlar. İlk kolu Bin kılıç Bucağı nın kuzeyden doğusundan kaynağını alır; Şeytan Dere adı altında,doğuya doğru genişçe bir yay çizer,soldan sağa küçük dereciklerle birleşerek Karaman Dere ye ulaşır.isıranca Deresi nin,karaman Dere İstasyonu nda ölçülen ortalama debisi 2.466m 3 /sn dir. Yıllık ort. su hacmi 105 milyon metre küp oranındadır. SAZLI DERE: 40km uzunluğunda olan sazlı dere İstanbul un Küçük Çekmece Gölü ne dökülen en önemli akarsuyudur. Küçük Çekmece Gölü nün yakınlarında tabanını genişleterek göle dökülür.84 km lik yağış alanına sahip alan Sazlı Dere nin Bosna istasyonu ndaki ortalama debisi 0,928m 3 /sn olup, yıllık ortalama su hacmi ise 35 milyon m 3 oranındadır. NAKKAŞ DERESİ: Küçük Çekmece Gölüne döküle ikinci önemli akarsudur.gölü nün kuzeyinde kalan ve küçük havzaların sularını toplayan Nakkaş Deresi yaklaşık 43 km 2 yağış alanına sahiptir. Yıllık ort. su hacmi 14 milyon m 3 tür. KARASU DERESİ: Büyük çekmece gölüne dökülen en önemli akarsudur.yaklaşık olarak 70 km uzunluğundadır ve ilk kaynağını Çatalca nın İhsaniye yöresinden almaktadır.kalfaköy, Akçaören, Kadıköy,ile Çatalca ilçe merkezi arasında kalan toprakların sularını toplayarak güneydoğu yönünden akar.ortalama debisi km 3 /sn olup yıllık su hacmi ise 86 milyon m 3 tür.

8 ÇAKIL DERESİ: Ova Yenice nin batısında kalan bölgelerin sularını alan Çakıl Deresi, önce batıdan kuzeye sonra kuzeyde güneye doğru geniş yaylalar çizer ve Büyük Çekmece Gölü ne dökülür. Ortalama su debisi m3/sn olup, yıllık ortala su hacmi 16 milyon m 3 tür. ALİBEYKÖY DERESİ: Alibeyköy Deresi önce doğuya sonra batıya yönelerek Haliç e dökülür.50 km uzunluğundaki dere üzerinde, Kâğıthane yöresinde, Alibeyköy Barajı kurulmuştur. İstanbul un içme suyunun bir bölümünü kaplayan baraj, il için son derece önemli bir haldedir. Dere küçüktür ve yağışa bağlı olarak yıllık su hacminde büyük değişiklikler göstermektedir. KÂĞITHANE DERESİ: Belgrat ormanın bir bölümünün suyunu toplayan Kâğıthane deresi, Kemerburgaz dan geçerek Haliç e dökülür. Havzanın büyük olmaması nedeniyle yaz aylarında suyu azalır. RİVA DERESİ: İstanbul un en büyük akarsuyudur. İstanbul un içme suyunu veren ve birçok kollara ayrılmış olan akarsu Ömerli barajına dökülür. Ortalama debisi,5.491m 3 /sn, yıllık su hacmi ise 344 milyon m 3 tür. HİCİZ DERESİ: İstanbul un Anadolu yakasında, Şile ilçe alanının bir kesiminin sularını Karadeniz e boşaltır. Suyu bol ve akışı daha düzenlidir. Ortalama debisi m 3 /sn, yıllık ortalama su hacmi ise 169 milyon m 3 tür. GÖKSU DERESİ: Ağva da bulunan ve sularını Karadeniz e boşaltan Göksu Deresi, kaynağını Kocaeli nde Herreke nin kuzeyindeki dağlık bölgelerden alır. Kuzeye doğru akıp Tepe panayır ı geçerek İstanbul il alanına girer.göksu Bucağını geçtikten sonra Ağva nın batısında denize dökülür. Yaklaşık olarak 70 km uzunluğunda olan Göksu Deresi nin 25 km si il alanında kalmaktadır SELLİMANDRE DERESİ: Yalova ile gemlik arasında bulunan ve Samanlı Dağları nın Marmara Denizi ne bakan yamaçlarından kaynağını alan Sellimandre deresi güney yönüne doğru akar. Derenin ortalama debisi 943 m 3 /sn yıllık ortalama su hacmi ise 120 milyon m 3 tür. YALLAK DERESİ: Gemliğin güneyindeki dağlık alanlardan kaynağını alan Yallak Deresi güneye doğru akarken Sellimandre Deresine doğru paralel akar ve Yalova da Marmara denizi ne dökülür. Derenin

9 DENİZLER İSTANBUL kuzeyden Karadeniz güneyden ise Marmara denizi ile çevrilidir.bu iki denizi birbirine bağlayan İstanbul boğazı il topraklarını ortadan ikiye böler.karadeniz, Marmara denizi İstanbul boğazı ve haliç alanı içinde çokj uzun bir kıyı şeridi oluşturmaktadır.kıyılar özellikle boğazın iki yanı ile Marmara boyunca iklimin elverişliliği ve topografik uyguluğu gibi nedenlşerden dolayı bu bölgelerde yerleşim youn olmuştur. Avrupa yakasında,karadeniz kıyıları ince bir şerit halinde uzanır,ve dik halde bulunur.istanbul boğazınıbn oluşumu sırasında bu yakanın ngüneye çarpılması nedeniyle su bölüm çizgisi iyice Karadeniz e yaklaşınca yörede doğrudan denize dökülen önemli akarsular oluşmamıştır.ayrıca bu kesimde hareketli kumullar oluşmuştur. Karadenniz in oluşturduğu kıyılar yağışlı bir iklime sahip olduğu için kıyının hemen sonrasında oramn örtüsü başlamaktadır. İlin Marmara denizinde olan kıyıları ise hem Avrupa hemde asya yakasından fazla engebeli değildir.bu kıyılar sekeci ile Yeşilköy arasında, geniş bir yerleşme alanının kıyısı durumuna dönüşmüştür.istanbul çevresindeki deniz sularının ortalama sıcaklığı 14,9 derece,en düşük sıcaklıkğı 0,1 derece,en yüksek sıcaklığı ise 31,8 derecedir.

10 GÖLLER İstanbul da su varlığının zengin olmasına karşın baraj gölleri dışında en önemli olan gölleri Terkos, Büyük Çekmece,ve Küçük Çekmece Gölleridir. TERKOS GÖLÜ: İstanbul un 50 km kadar kuzeybatısında, Karaburun kıyılarının hemen gerisindeki Terkos Gölü, eosen kalker ve marnları ile bunları ter ter örten neojen kum ve çakıllarından oluşuk m yüksekliğinde, tepelik bir alanın kıyısında ter almıştır. İstanbul un su gereksinimini büyük ölçüde sağlayan Terkos Gölü, su toplama havzasının çok geniş olmasıyla beraber göle taşınan dere sayısında fazladır. Bunların en önemlisi Istıranca Deresi dir. Yüz ölçümü 25 m2 olan göl deniz sularını dere ağzındaki koylara doldurulması sonucu oluştuğundan oldukça girintili çıkıntılıdır. BÜYÜK ÇEKMECE GÖLÜ: Küçük Çekmece Gölü nün 12 km uzaklıktaki Büyük Çekmece Gölü bu gölle aynı oluşum özellikleri gösteren bir lagün gölüdür.bu iki gölü birbirinden ayıran en önemli özellik ;Büyük Çekmece Gölü nün kıyı kordonunun Küçük Çekmece Gölü nün hemen ağzında olmasına karşılık,büyük Çekmece de ise koyun hemen hemen ortasında yer almasıdır.büyük Çekmece Gölü nün denizle olan bağlantısı tam olarak kesilmediği için göl suları yarı tuzlu durumdadır.derinlik olarak 50 km yi geçmeyen Büyük Çekmece Gölü nün en derin yeri 3,5 km dir.ancak koya geçildiğinde derinlik artmakta ve kordonun biraz ilerisinde 8-10km iken koy ağzında 35 m yi bulmaktadır. KÜÇÜK ÇEKMECE GÖLÜ: İstanbul un 15 km batısında yer alan bu göl, deniz aşındırmasıyla önce koy,sonrada lagün gölü haline gelmiş eski bir vadi ağzıdır.14 klm2 lik bir alan kaplayan Küçük Çekmece Gölü nün ağız kemsi kıyı kordonu ile kapalı olmasına kaşın gölün denizle olan ilişkisi kesilmemiştir.gölü besleyen dere sayısının az olması nedeniyle Küçük Çekmece Gölü nün suları yarı tuzlu bir niteliktedir. Çevresinde eosen gre ve kalkerli ile üst miosen kum marn ve kalkerleri bulunan küçük çekmece gölü,doğusunda Nakkaş Deresi batısında Eşkinoz Deresi ile bular arsındaki Sazlı dere vadilerinin ağız kesimlerinin doldurulmasıyla oluşmuştur. BARAJ GÖLLERİ: İstanbul da bulunan göllerin çoğu lagün tipinde olup denizle ilişkisini kesmemiştir.bunların dışında Ömerli ve Alibeyköy Baraj Gölleri de bulunmaktadır. Ömerli Baraj Gölü: Riva deresi üzerinde bulunan ve toprak dolgu biçiminde bulunan baraj gölüdür.yüksekliği 54 m olan baraj gölünün alanı 23,1 km2 dir.ömerli Baraj Gölü aynı zamanda İstanbul un su gereksiniminin bir bölümünü karşılamaktadır.

11 DAĞLAR İstanbul içinde var olan akarsular, platoları, İstanbul Boğazı, Marmara denizi ve Karadeniz yörelerinde deri şekilde yardıklarından dolayı ilde dağlık alanlar fazlaca yer kaplamaz. Var olan dağların büyük bir kısmıda kütleleşmiştir. Trakya da Karadeniz kesiminden sokulan Yıldız(Istıranca) Dağları nın uzantılarıyla Anadolu yakasında, Kocaeli Sıradağları nın batı uzantıları, çeşitli vadilerin su bölümü çizgilerini oluşturan sırtlar biçiminde devam eder. Bu sırtlar, Trakya yakasının kuzeyinde, Anadolu yakasının ise güneyinde tek tek dağlar oluşturur. İstanbul un Avrupa yakasında, Istıranca(Yıldız)Dağları nı belirten sönükleşmiş uzantıları dışında belirgin dağ yoktur. Boğaziçi ile Haliç vadilerinin,2.ve 3. Zamanlarda kırılmaya ve aşınmaya uğraması ile Boğazı n her iki yakasıyla, Haliç çevresinde yer yer yükselmeler olmuştur. Karadeniz den Marmara ya dek uzanan bu yükseltilerin erozyonla kazılmış ayakları arasında sırtlar ve küçük tepeler oluşmuştur. İstanbul için yedi tepeli kent denilmesinin de sebebi bu tepeler üzerinde ve eteklerinde, yörenin özelliklerini belirleyen tarihi ya da çağdaş yapıları bulunmasıdır. Marmara ile Haliç girişi arasında uzana İstanbul Yarımadası nın en uç noktasını Sarayburnu Tepesidir. Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultan Ahmet Camii, Yerebatan Sarayı ve Gülhane Parkı bu sırtın üzerindedir. İkinci tepe ise Nuruosmaniye Tepesi dir. Bu tepeden başlayarak Eminönü ve Galata Köprüsü ne doğru üzerinde Valide Sultan Camii nin, Mısır Çarşısı nın, Büyük Pazar ın, Sirkeci Garı nın ve büyük ticaret hanlarının bulunduğu bir vadi uzanmaktadır. Sarayburnu ile Nuruosmaniye tepeleri arasında bugün üzerinde İstanbul Üniversitesi nin Kurulu olduğu Beyazıt Tepesi yükselmektedir. Beyazıt Tepesi nin batısındaki Unkapanı Vadisi nden sonra Fatih Tepesi yükselir. Aksaray Vadisi nin batısında da piramit biçiminde yükselen Davutpaşa Tepesi bulunmaktadır. İstanbul Boğazı nın Anadolu yakasında ise dağlarla tepeler denize daha yakın ve daha dik konumdadır. Adaların tam karşısında, kıyıların arkasında yükselen 537 metrelik Aydos Dağı, aynı zamanda da İstanbul un Yalova bölgesi dışındaki en yüksek yeridir.438 metre yükseltili Kayış Dağı, Üsküdar da 261 metre yükseltili Büyük çamlıca, daha az yükseltili Küçük Çamlıca Tepeleri, Anadolu Kavağı ndaki 201 metre yükseltili Yuşa Tepesi, Sultan ve Vaniköy Tepeleri İstanbul un Anadolu yakasında bulunan belli başlı yükseltileridir.

12 VADĠLER VE OVALAR İstanbul ilinde ovalık alanlar çok fazla yer tutmamasına karşın fakat vadi oluşumları son derece önemlidir.topraklarının %74 ü vadiler ile parçalanmış platolar halindedir. Kentsel alan dışında kalan vadiler göllere ve denizlere yaklaştığında tabanlarını genişletir ve ortaya elverişli tarım alanları oluşturur. Boğaz ın her iki yakasında içlere doğru sokulan vadilerle doğuda Gebze ye, batıda Silivri ye kadar uzanan Marmara kıyılarına ulaşan vadiler İstanbul un üzerine de bulunduğu doğal yapıyı oluşturmaktadır.bu vadileri en büyüğü ise İstanbul Boğazı dır.istanbul Boğazı eski bir akarsu iken 2. ve 3. Zaman yükselmeleri sırasında,avrupa yakası güneye Asya yakası ise kuzeye çarpması sonucunda kırılmış ve 4.zaman da sular altında kalmıştır. İstanbul Boğaz ının çevresıinde çok sayıda küçük vadiler bulunmaktadır. Bu vadilerin bir bölümü kent alanı içinde kalmıştır ve bahçe durumuna gelmiştir.(meyve ve sebze)akarsu vadisi olma özelliğiyle İstanbul boğazı ilginç bir yapı ortaya koymaktadır.karadeniz e açılana dek Boğaz a Avrupa yakasında Ortaköy Deresi, Kuruçeşme,Arnavutköy Deresi,Bebek,Baltalimanı Deresi,İstinye,Büyükdere,Sarıyer ve Rumelikavağı vadileri;asya yakasında ise Kuzguncuk,Beylerbeyi,Çengelköy,Göksu Küçüksü,Beykoz ve Keçilik vadileri açılır.boğaz ın başlangıç noktası Haliç sularıyla boğaz sularının bir kavşak noktasıdır.haliç te tıpkı İstanbul Boğazı gibi eski bir akarsu vadisidir.haliç te İstanbul Boğazı nda olduğu gibi jeolojik zamanlarda aşınan ve kırılan bu vadi,daha sonra deniz sularının yükselmesiyle sular altında kalmıştır.haliç e de İstanbul boğazındaki gibi her iki taraftan küçük vadiler açılmaktadır. İhsaniye nin güneybatısından başlayan Kağıthane Vadisi,Alibeyköy Vadisi ne paralel olarak güneydoğu yönünden uzanır.göktürk e yaklaşınca tabanını genişletmeye başlayan vadi,katılan ikinci bir akarsu kolunu açtığı,kuzeyden gelen bir başka vadi ile birleşir.göktürk te vadi tabanın iyice daraldığı Kemerburgaz arasında kalan vadi düzlükleri meyve sebze tarımı açısından önemlidir. Büyükdere vadisi Çayırbaşı civarında genişçe bir alüvyal düzlük oluşturur.trakya yakasında,bilezikli Çiftliği Özel Ormanı nı ortadan kat ederek kısa bir mesafe arasından Çayırbaşın da boğaza açılır.vadinin oluşturduğu alüvyal düzlükler de İl Özel idaresi ne bağlı Büyükdere fidanlığı kurulmuştur. Beykoz vadisi boğaz a Anadolu tarafından ulaşır ve yukarı kesimlerinde sınırlı oranda tarım toprağı içerir.aynı şekilde Göksu-Küçüksü Vadileri de fazla genişleyemediklerinden büyük tarım toprakları oluşturmaz. Binkılıç Bucağı yöresinbden başlayan Istıranca Deresi Vadisi, İstanbul un önemli vadi oluklarındandır.karamandere ye kadar tabanını genişletmeyen vadi,bir süre sonra doğuya doğru uzanarak genişlemeye başlar.istıranca Deresi Vadisi, önemli ölçüde aşınmaya uğramış olduğundan hem ana vadide hamde yan vadiler de fazla derin değildir.istıranca Ana Vadisi ile bu vadiye açılan yan vadilerin oluşturduğu havzanın güneyinde kalan platolarda görünüm

13 daha farklıdır.genelde kuzey ve güney doğrultusunda uzanan vadiler,dar ve yuvarlak sırtlarla birbirinden ayrılmaktadır. Çatalca Akören den başlayan Karasu Vadisi,başlangıçtan kısa bir süre sonra tabanını genişletmeye başlar.batıdan güneye geçişinde kendine geniş bir yay çizerek Büyük Çekmece Gölü ne açılır.karasu Vadisi dışın da Büyük Çekme ceye açılan iki küçük vadi daha bulunmak tadır. Bunlar Sarısu ve Çakıl Dereleri Vadileri dir. Sarısu Vadisi kestanelik yöresinden başlar ve tabanını fazla genişletmeden güneye doğru uzanır.çakıl Deresi vadisi ise Ovayenice nin doğusundan başlar ve geniş olan tabanında küçük tarım alanları bulunur. Sazlı Dere Vadisi ve Nakkaş Deresi Vadisi nin yamaçları genellikle dik olmakla birlikte basamaklar şeklinde tabakalaşmış bir haldede bulunmaktadırlar.bu iki vadininde genellikle tabanlarında tarım alanları bulunmamaktadır.fakat Sazlı Dere Vadisi nin yukarı havzalarında bazı yerler genişleyerek,her iki yanında küçükı tarım alanları oluşturmaktadır. Bir çöküntü alanı olan Silivri de önemli vadi oluşumlarına rastlanmaza.çünkü yörede kü çük derelerin açtığı vadiler,yüzeyden fazla derin değildir ve genelde bir birikme toplama sahası durumunda olduğundan,vertisol ve kırmızı Akdeniz topraklarıyla kaplıdır.yarıova durumunda olan bu bölgenin tümünde tarım yapılmaktadır. İstanbul un Anadolu yakası daha çok daha çok Karadeniz e doğru geşir.güney kesimi daha dalgalı olup,kocaeli yarıovası na doğru uzanır.bölgede doğudan Marmara denizine açılan küçük vadileri yarattığı tarım toprakları ile aşınmaya uğramış tepecikler arasındaki çok sayıda küçük akarsu havzasında iyi nitelikli tarım alanları bulunmaktadır.fakat bu toraklar günümüzde kentleşmenin ve sanayileşmenin etkisiyle farklı amaçlarda kullanılmaya başlanmıştır.anadolu yakasının kuzey kesimlerinde gelişmiş vadilere sahiptir.fakat nemli orman kuşağı altındaki bu yörede vadi tabanlarındaki küçük alüvyal düzlükler dışında önemli tarım alanları yoktur.bu vadiler daha çok İstanbul un içme suyunu karşılama durumundadır. Riva Deresi Vadisi İstanbul un en önemli vadisidir.bu vadinin en geniş düzlükler bugün Ömerli Baraj Gölü altında kalmıştır.verimli tarım toprakları su altında kalınca aşınarak i,yice düzleşmiş bulunan sırtlar,potansiyel açıdan tarıma elverişli olmamasına karşın tarla tarımına açılmıştır.bu kullanım değişikliliği yörede erozyonu arttırmış,baraj gölünün ömrünü kısaltmış ve içme suyu sağlayan gölün su kalitesini düşürmüştür.baraj gölünden sonra Riva Deresi Vadisi yeniden daralmış iki yanında ince şeritler halinde alüvyal düzlükler yaratarak kuzeybatı yönene doğru uzanmıştır.sarıpınar ve Bozhane den geçtikten sonra Riva dan Karadeniz e açılır. Hiciz Deresi Vadisi Hasanlı yöresinden başlayarak kuzeybatı yönüne doğru uzanır.vadi Şile ye yakın bölgelerde tabanını genişletse de önemli tarım alanları oluşturmaz.

14 Göksu Vadisi Ağva yöresinden Karadeniz e doğru açılır ve Kocaeli nin il sınırları içinden başlayarak kuzeye doğru uzanır. Göksu Bucağına yaklaşınca tabanını genişletmeye başlar,doğuya döner ve kuzey yönünde geniş bir yay çizerek Karadeniz e açılır.bu geniş yay vadininen çok genişlediği yerdir.ağva bölgesinin tarımsal açısından alüvyyal topraklarala kaplı alanlar bulunmaktadır. Gemlik körfezi ile Yalova arasında batı ve doğu yönünde uzanan Sellimandre ve Yalak Vadileri bulunmaktadır.başlangıçta dar ve dik olmalarına karşın Sellimandre Vadisi gökçe Dere,Yallak Deresi Vadisi ise Kurtköy yöresinde tabanlarını genişletir.kadıköy yöresinde birleşen vadiler Yalova da Marmara denizine açılır.bu iki ana vadi dışındayalova nın doğusunda ve batısında Mararaya açılan çok sayıda küçük vadide bulunmaktadır.

15 JEOLOJİK YAPI İstanbul u oluşturan Marmara Havzası nın doğu Marmara bölümü, çeşitli yaşta jeolojik oluşumlar barındırır. Toprakları oluşturan çok sayıdaki küçük havzanın en eski oluşumu 1.Zaman silüriyen sistemine bağlıdır. İstanbul boğazının Anadolu yakasından başlayıp doğuya doğru uzanan bu kayaçlar daha çok kumtaşı, kuvarsit, arkoz, kalker ve grovaklardan oluşmuştur. 1.Zaman karbonifer ve permiyen sistemine bağlı seriler, küçük parçalar halinde Boğaz ın Avrupa yakasında,dağılmış olarak yer alır. 2.Zaman a ait triyas serileri İzmit körfezi ile şile arasını kaplamakta olup, genellikle alaca konglomeralar,kumtaşları, şistlerdolomitler ve tabakalanmış sileksli kalkerler şeklinde bulunur. 3.Zaman eosen serilerin ait katların oluşturduğu arazilerdir.istanbul un kuzeybatısında yaygın olarak bulunur.kuzey batıdan sokulan Istıranca Dağları eosen yaşlı kalkerlerden oluşmaktadır.3.zaman miyosen arazi,büyük çekmece çevreleri ile çatalca-çorlu arasında ve Yalova nın güneyinde yaygın olarak bulunur.yalova nın güneyindeki yapı genellikle kum,kil ve çakıldır.3.zaman pliyosen serisine ait tabakalar Trakya nın Karadeniz kıyılarında, Çatalca çevresinde ve Yalova nın batısında bulunur.trakya da pliyosen arazide marnlar,yalova nın batısındaki arazide ise kum ve çakıllar egemendir. İstanbul u oluşturan havza da bu miyosen ve pliyosen arazilersen başka, ayrılmış neojen oluşuklarıda bulunmaktadır.bunlar; breş,kumtaşı,kongomera,kalker ve marnlardan oluşmaktadır. 4.Zaman kuvaterner arazilere,istanbul un Karadeniz kıyıları ile İstanbul-Kocaeli arasında yoğun olmak üzere,istanbul Boğazı ve Marmara denizine dökülen akarsu vadilerinde rastlanır.istanbul un Karadeniz kıyısındaki kuvaterner oluşuklar daha çok konglomera,kum ve killerden oluşmuş,deniz tortullarıdır.bunların dışında kalan kuvaterner arazi ise,kum,kil ve çakılın birleşmesinden oluşan alüvyallerdir.

16 YERALTI ZENGİNLİKLERİ İstanbul, yer altı zenginlikleri bakımından çok zengin değildir fakat il topraklarında özellikle kil yatakları bakımından oldukça zengindir. Eyüp, Sarıyer, Şile ve Beykoz çevresinde bulunan kilin toplam rezervi yaklaşık 100 milyon tondur. İstanbul da çıkartılıp işlenen madenlerden biride kuvarsittir. Beykoz ve Çatalca dan çıkartılan bu maden çeşitli kuruluşlarca işlenmektedir. ilde yer alan bir başka maden ise cam kumudur. Çatalca yöresinde bulunur.dökümcülükte kullanılan döküm kumunun il sınırları içerisindeki jeolojik rezervi 10 milyon ton olup,bu rezervler Beykoz da bulunmaktadır.şile deki kuvars kurumun ise toplam rezervi ton, jeolojik rezervi tondur.tüm bu maddeler çeşitli kuruluşlarca işletilmektedir.ilde üretimi yapılan bir başka maden ise kalkerdir.kalker ilde yer alan kalker öğütme tesislerinde değerlendirilir. Arnavutköy de yer alana ton toplam rezervli kaloenin 8 milyon tonluk bölümünü killi kaolen, tonluk bölümünü ise beyaz kaolen oluşturmaktadır. Kaolen de ildeki çimento fabrikalarında üretilmektedir. İstanbul da yer alan ve üretilen bir başka önemli madende manganez dir. Eyüp ve çatalca yakınlarındaki ton toplam rezervli bu madende çeşitli kuruluşlarca üretilmektedir. Eyüp, Şile ve Yalova etrafındaki linyitin il sınırları içerisindeki toplam sayısı ton dur. onbeş ten çok işletme tarafından linyit üretimi yapılmaktadır. Bu madenlerin dışında Şile de yer alan bentonitin toplam sayısı ton dur.

17 İSTANBUL UN TOPRAKLARI İstanbul alanında iki tür ana madde bulunmaktadır. İlki ana kayadan türemiş sedimentlerin oluşturduğu ana maddedir. Akarsular, yüzey akışları ve yerçekimi ile taşınan bu ana madde alüvyal ve kolüvyal toprakları oluşturmuştur. İkinci tür, ana kayanın ayrışması sonucu yerinde kalmış ana maddedir. Bu ana madde den oluşmuş topraklar, ilde büyük alanlar kaplamaktadır. Trakya ile doğu Marmara kesimlerinde buluna püskürük ve metamorfik kayaçlardan ayrışan ana madde çoğunlukla kireçsiz kahverengi orman topraklarının oluşturmaktadır. Küçük Çekmece-Terkos Gölü arasında ve Yalova da yer alan yumuşak kireçtaşı ve marnlar üzerinde rendzinal topraklar geniş bir yayılış göstermektedir. Aynı ana maddenin bulunduğu ve eğimin daha az olduğu Çatalca bölgesinde de,zayıf tabakalanma gelişmesi gösteren vertisol toprakları oluşmuştur. Zonal topraklardan olan kalkersiz kahverengi orman toprakları yukarıdan aşağıya doğru üç ana katmana sahiptir. Derinlikleri cm arasında değişen kalkersiz kahverengi orman topraklarının doğal bitki örtüsünü orman, funda ve çalılıklar oluşturur. Bu topraklar üzerindeki orman ağaçları çoğunlukla meşe ve çok az olacakta kestanedir.genellikle kuru tarım yapılan bu daha çok tahıl yetirilmektedir. İstanbul il alanın yaklaşık%14 ü veritsol topraklarla kaplıdır. Bu toraklar genellikle300 metre yüksel ti kuşağının altında ve Trakya kesiminde yaygın olarak bulunmaktadır. Kimyasal besin dengeleri iyi olup verimli topraklardır fakat fiziksel karakterleri aynı olumluluğu göstermektedir. İnterzonal nitelikli bu topraklar genellikle kura mevsimde büzülüp, yağışlı mevsimlerde genişleyen koyu renkli, killi ve ağır yapılı topraklardır. Büzülme ve şişe, kil yoğunluğuna ardı ardına gelen belirgin kurak ve yağışlı dönemlere sıcak iklime bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. İl alanının yaklaşık%9 u rendzinal topraklarla kaplıdır. Marmara denizinin kuzeyinde Çekmece gölleri ile Terkos Gölü ve Yalova çevresinde bulunan interzonal nitelikli rendzina topraklar, çoğu kez, kireçsiz kahverengi,kahverengi ve vertisol topraklarla yan yanadır.rendzina toprakların doğal bitki örtüsünü mera otları ile meşe ve fundalıklar oluşturur.fakat ilde bu toprakların önemli bir kesimi tarla kullanımındadır.doğal bitki örtüsünü yitirmemiş veya yeni tarıma alınmış yerlerde,rendzina toprakları derinliği cm arasında değişmektedir. İl alanının %4 ünü kaplayan alüvyal topraklar, azanol topraklardandır. Bazı alanlarda sürekli yaş kalan alüvyal topraklar, yer yer taban suyunun etkisi altına girer. Alüvyal topraklar daha çok Yalova bölgesinde bulunmaktadır. İlde alüvyal toprakların yanı sıra az da olsa hidromorfik alüvyal arazi bulunmaktadır. Bu alanlar devamlı su bulunduran, su sızan ve uzun süre yaş kalan alüvyal arazi niteliğindedir.

18 Alüvyal arazilerin içinde bir miktar alüvyal sahil bataklığı da bulunmaktadır. Bu araziler, yüzey suları ve dalga etkisi ile göllerin ve denizlerin kıyılarında oluşmuştur. İstanbul un yaklaşık %4 ünü örten kahverengi orman toprakları, interzonal niteliktedir. Derinliği cm arasında değişen bu toprakların doğal bitki örtüsünü kışın yaprağını döken ağaçlar ve çalılar oluşturur. Tarla olarak kullanılan bu toprakların bir kesimi tahıl üretimi,diğer kesimi bağ ve bahçecilik yapılmaktadır. İlde interzonal özelliği taşıyan kalkersiz kahverengi topraklarda yer almaktadır. Bu topraklara daha çok Silivri ve Çatalca da rastlanır. Toprakların büyük bir kısmı tarla olarak kullanılırken bir kısmı da mera örtüsü altındadır. Tarla tarımına ayrılan kesimler de ise çoğunlukla buğday ve ayçiçeği yetiştirilir. İstanbul da az rastlanan topraklardan biri olan kırmızı-sarı podzolik topraklardır.(%1 den azdır)üst toprakta organik madde ile mineral madde iyice karışmış durumundadır. Alt toprak,yuvarlak köşeli olup,oksitlenme nedeniyle kırmızı-sarı bir renk almıştır.bu topraklara Terkos Gölünün kuzeybatısındaki kıyı şeridi ile Kemerburgaz yöresinde rastlanır. İstanbul da bu topraklar dışında regosol topraklarla tuzlu-alkali(çorak)topraklar da bulunmaktadır. Toprakların %91 i tarıma elverişlidir. Fakat bu değer dünya ortalaması altındadır.

19 İKLİM İstanbul un iklimi Karadeniz ile Akdeniz arasında bir geçiş iklimidir. Marmara Bölgesi nin en çok yağış alan şehirlerinden birisi İstanbul dur. En düşük sıcaklık 9 Şubat 1926 da -16.1dercedir,en yüksek hava sıcaklığı ise 12 Temmuz 2000 tarihinde 40,5 olarak ölçülmüştür. Ortalama nem oranı%75 tir.bütün aylar nemli geçtiği halde, aralık-ocak ayları nem miktarı ile en fazla nemli aylar olarak saptanmıştır. Tam anlamı ile deniz iklimine sahip olan İstanbul sürekli kuzeyde(yıldız),kuzeydoğudan (poyraz) ve güneybatıdan(lodos)rüzgârları etkisi altında kalmaktadır. İstanbul un yazları sıcak ve nemli, kışları soğuk yağışlı ve karlıdır. Nem yüzünden hava sıcak olduğundan daha sıcak, soğuk olduğundan daha soğuk hissedilir. Kış aylarında hava sıcaklığı 2 derece ile 9 derece arsında ve genelde yağmurlu veya karla karışık yağmur olarak görülür. Kar yağışları aralık ayından mart ayına kadar devam etmektedir. Ortalama karlı gün sayısı 8-9 gün, ortalama kar kalınlığı ise, cm dir. Aylar Ortalama en yüksek sıcaklık, C Ortalama sıcaklık, C Ortalama en düşük sıcaklık, C Ortalama yağış, mm İstanbul iklimi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Yıl 8,7 9,1 11,2 16,5 21,4 26,0 28,4 28,5 25,0 19,1 15,3 11,1 18,4 5,8 5,9 7,6 12,1 16,7 21,0 23,4 23,6 20,2 16,0 11,9 8,2 14,3 2,9 2,8 3,9 7,7 12,0 16,0 18,5 18,7 15,5 12,0 8,5 5,3 10,3 98,4 80,2 69,9 45,8 36,1 34,0 38,8 47,8 61,4 96,9 110,7 123,9 843,9

20 BİTKİ ÖRTÜSÜ Marmara Havzası nın bir bölümünü oluşturan il alnında, genel olarak Akdeniz tipi bitki topluluğu egemendir. Orman ve fundalıklar geniş alan kaplamakta,mera ve çayır karakterlerinde arazilerde de buğdaygil ve baklagillerde,çeşitli yem bitkilerine rastlanmaktadır.bu tip bitkiler,marmara denizinin tüm çevresini,istanbul un her iki yakasını ve adaları kaplamakta,ayrıca ilin Karadeniz e komşu olan kesimlerine ince bir şerit halinde sokulmaktadır.maki örtüsü,istanbul Boğazı nın doğusunda deniz kıyısına paralel bir şekilde dağılım göstermektedir. Bitki tür ve çeşitliliği bakımından zengin olan İstanbul da meşe, şimşir,ladin,kayın,kestane,çam, gürgen,akçaağaç,çınar ve servi gibi 2500 kadar bitki çeşiti bulunmaktadır.bu bitkilerin bir kısmı endemiktir.istanbul da Anadolu yakasında orman altı örtüsü ve maki elemanları daha çok orman gülü,muşmula,kocayemiş,gıcır,böğürtlen,funda ve çalı türleri,yemişen,kızılcık, üvez,katırtırnağı,defne ve fındık gibi türlerden oluşmaktadır.bu bölgede bunlardan başka oluşan otsu bitkilerde vardır.bular;düğün çiçeği,papatya,üçgül,ısırgan otu,ve yaban çiçeğidir. İstanbul da makiden sonra geniş yayılış gösteren orman ağacı meşedir. Trakya kesimlerine yaklaştıkça meşeden sonra kayın görülmeye başlar.kayınlar Yalıköy-Çilingöz yöresinde yayılım göstermektedir.istanbul un kuzeyinde kayın,meşe,kızılağaç ve dişbudak ağaçları ile karışık olarak kestane ormanları bulunmaktadır. Yaklaşık 2500 civarında doğal bitki türüne sahip olan İstanbul, bu özelliği ile İngiltere gibi Avrupa ülkelerini tek başına geride bırakabilir durumdadır. Bu aynı zamanda Türkiye'de doğal olarak yetişen on binden fazla bitkinin, yaklaşık 1/4 ünü İstanbul da barınması demektir ve bu bitkilerden bazıları endemiktir, yani tüm dünya üzerinde sadece İstanbul da yaşamaktadır.

21 HAYVAN TÜRLERİ İstanbul yaban hayvanlar bakımından zengindir. Yalova yakınlarındaki dağlık ve ormanlık alanlarda bozayı görülmektedir.terkos Gölü nün kuzeybatı ucundan başlayıp Istıranca Dağları ve ormanları içinde alageyik yaşamaktadır.bu hayvanların sayısı bilinçsiz av sebebiyle git gede azalmaktadır.bu hayvanlardan başka il sınırları yabani domuz, kurt,tilki ile üveyk,bıldırcın,yaban ördeği,yaban kaz ve toy gibi kuş türleride bulunmaktadır.istanbul su bakımından da oldukça zengindir.marmara denizi ve Karadeniz de ; barbunya,çipura,palamut,çinekop,hamsi,uskumru,mercan,kırlangıç,tekir.mezgit,isparos,iskorpit,izmar it,mersin,kalkan,lüfer,karagöz,zargana gibi balıklarda avlanabilmektedir.ayrıca göllerde de tatlı su balılkları bulunmaktadır.

22 BEŞERİ COĞRAFYA

23 NÜFUS İstanbul da yapılan en eski nüfus sayımı 1927 yılında yapılan genel nüfus sayımı olup,1927 yılı nüfusu tür 1945yılında ,1960 yılında ,1975 yılında , 1990 yılında ,1997 sayımında ise olmuştur.1997 yılı sayımına göre yıllık nüfus artış hızı %3,5 olmuştur. Nüfusun %35 i Anadolu yakasında,%65 iavrupa yakasında yaşamaktadır km2 alana sahip olan ilimizde km2 ye kişi düşerken, Türkiye de km2 ye 81 kişi düşmektedir.nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasının 22 katı üzerindedir.nüfusun %7.53 ü köylerde yaşamaktadır yılı nüfus sayımında yapılan tespite göre İstanbul nüfusunun sadece %37 si İstanbul doğumludur.üç kuşaktan İstanbullu olanlar ise %25 tir.bu durum İstanbul nüfusu nun,doğumdan ziyade göç yoluyla arttığını göstermektedir. Dünyanın önde gelen 16 kent sıralamasında İstanbul 9,1 milyonluk nüfusu ile 16.sırada yer almaktadır. En fazla nüfuslu kent 27,2 milyonluk nüfusu ile Tokyo dur.il kez 1945 yılı sayımında 1 milyon nüfusa ulaşan İstanbul un bu gelişim hızıyla 2015 yılında ortaya çıkacak olan 33 mega kent arasında yer alacağı öngörülmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hazırlamış olduğu 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre İstanbul'un (İstanbul büyükşehir belediyesi ve bağlı belediyelerin sınırları içindeki nüfus) toplam nüfusu kişidir. İstanbul'un 14'ü Anadolu yakasında, 25'i Avrupa yakasında olmak üzere toplam 39 ilçesi vardır. İstanbul'un 39 ilçesi nüfus sayısı bakımından 2011 yılı verilerine göre incelendiğinde en yüksek nüfusa sahip ilçesi Bağcılar ( ), en az nüfusa sahip ilçesi de Adalar( ) olmuştur.istanbul'da yaşayanların % 64,61'i ( ) Avrupa Yakası; % 35,38'i de ( ) Anadolu Yakasında ikamet eder.

24 Nüfus Piramidi : Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre 2011 yılı itibariyle Ġstanbul Ġli nüfusunun yaģ gruplarına göre dağılımı; (2011) Erkek Kadın

25 Tarihsel nüfus Ġstanbul'un nüfusu tarih boyunca tahmini olarak ( sayımlarının, 1927 öncesi tahmini rakamlarıdır) Ģöyledir: Ġstanbul un GeçmiĢteki Nüfus Sayısı: Yıl Nüfus Yıllık artış oranı(%) , , , , , , ,56 Yıl Nüfus Yıllık artış oranı(%) , , , , , , , ,94 Yıl Nüfus Yıllık artış oranı(%) [73] -3, , , , , , , ,86

26 Yıl Nüfus Yıllık artış oranı(%) , , ,62 Yıl Nüfus Yıllık artış oranı(%) , , , , , , ,52

27 TÜRKĠYEDE OKUR-YAZARLIK: Mustafa Kemal Atatürk, 20 Eylül 1928'de Kayseri'de Cumhuriyet Halk Fırkası önünde, halka yeni Türk harflerini öğretirken Osmanlı Devleti'nin yıkılıp yerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasının ardından birçok alanda gerçekleştirilen inkılâptan birisi de Harf Devrimi'dir. Osmanlı İmparatorluğu dönemi boyunca Türk diline uyarlanmış Arap harfleri kullanılıyordu. Fakat öğrenilmesinin zorluğu ve Türkçe nin yapısına uymayan bir biçime sahip olması nedeniyle okuma yazma bilenlerin sayısı oldukça düşük, %9 idi. 1 Kasım 1928 tarihinde Atatürk ve arkadaşlarının çalışmaları sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Latin kökenli Yeni Türk Alfabesi kabul edildi. Halk bir gece de okuma yazma bilmez hâle gelmişti fakat en geç altı ay içinde yeni alfabenin, eskisinin yerini tamamen alması hedefleniyordu. Yeni harflerin kabulü ile Türk ülkesinde %0'dan başlayan okuryazarlık oranı hızla artmış ve hâlâ artmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nde 2005 yılı itibarı ile okuryazarlık oranı %88.3'tür. [1] Ülke genellinde düzenlenen pek çok kampanya, belediye kurslarının açılması, kırsal kesimde kızların okula gönderme çalışmaları sayesinde bu oran her geçen yıl artmaktadır.

28 EĞİTİM Okur-yazar, okul ve öğrenci, öğretmen sayısı en çok bulunan ilimiz İstanbul dur. 216 anaokulu, 967 ilkokul, 75 özel ilkokul, 360 ortaokul, 72 özel ortaokul, 25 meslekî ve teknik ortaokul, 123 lise, 73 özel lise, 109 meslekî ve teknik lise, 6 özel meslekî ve teknik lise vardır (1992). Okuryazar oranı % 90 dır. Okulsuz, yolsuz, elektriksiz ve susuz köyü bulunmamaktadır. Türkiye deki üniversitelerden 6 sı İstanbul dadır. Bunlar; İstanbul üniversitesi, İstanbul Teknik üniversitesi, Boğaziçi üniversitesi, Marmara üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversiteleridir. Bunlara bağlı çok sayıda akademi, enstitü ve yüksek okullar ile İstanbul okullar şehridir. Birçok askeri okulda İstanbul da bulunmaktadır. Bunlar; Kuleli Askerî Lisesi, Deniz Harp Okulu ve Lisesi, Hava Harp Okulu, Tuzla Piyade Okulu, Levazım ve Maliye Okulu ve diğer bazı askerî okullardır. Ayrıca Gülhane Askerî Tıp Akademisi de Haydarpaşa da eğitim vermektedir.

29 İSTANBUL UN EKONOMİK FALİYETLERİ İSTANBULDA TARIM, HAYVANCILIK, BALIKÇILIK: Diğer sektörlerdeki canlılık ve büyüme doğal olarak İstanbul da tarım sektörünü geri planda bırakmıştır. Ancak her ne kadar ekilen arazi nüfusa oranla az da olsa, verimlilik oldukça yüksektir. İl dahilinde tarım yapılan alanlarda her açıdan modern bir tarım yapılmaktadır. Yinede tarım sektörü İstanbul un toplam meyve ve sebze ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır. Tarım sektöründe ön plana çıkan alt gruplardan en önemlisi çiçek yetiştirmedir. Nüfus yoğunluğuna uğuna paralel olarak Türkiye de en çok çiçek tüketen il İstanbul dur. Bu ihtiyaç sonucu, Yalova ile Kanlı Kavak-Emirgan arasında modern ve büyük çiçek seraları vardır. Aynı şekilde, Türkiye de en çok et, süt ve süt ürünleri tüketen il İstanbul dur. Ancak İstanbul un hayvan varlığı, İstanbul halkının ihtiyacını karşılayamamaktadır. Balıkçılık bakımından ise, İstanbul Türkiye nin ve Marmara bölgesinin merkezidir. Marmara da 200 den fazla balık cinsi vardır. Fakat deniz kirliği bazı yerlerde balık cinsini çok azaltmıştır. İstanbul Boğazı çok önemli bir balık avlama sahasıdır. Karadeniz den Ege Denizi ne ve Ege Denizi nden Karadeniz e göç eden göçmen balıklara ile her mevsimde bulunan yerli balıklar bu sektörü canlı tutmaktadır. ORMANCILIK: İstanbul orman varlığı bakımından zengindir. Ormanlık, fundalık ve ağaçlık bölgelerin miktari arazinin %60 ını kapsar. Orman içi ve kenarlarında 160 bin metreküp tomruk, maden ve telgraf direği ile bir milyon ster sayısına yakın yakacak odun elde edilir. İstanbul yakacak ihtiyacını kendisi karşılamaktadır. MADENCİLİK: Yer altı madenleri açısından ise İstanbul zengin sayılmaz. Cam, seramik, tuğla ve çimento sanayide ham madde olarak kullanılan kil, kaolin, kuvarsit ve kalker üretilir. Ayrıca mermer, linyit, perlit ve manganez de çıkarılır. Bunlardan linyit daha çok Şile ve Yalova bölgesinden, kuvars kumu Çatalca ve Şile den, manganez Çatalca ve Silivri den, kil ve kaolin de Şile, Ağaçlı ve Arnavut köy den elde edilir. SANAYİ: İstanbul sanayi bakımından önemli bir şehirdir. Bu durum ülkemizde daha cumhuriyetin ilk yılarında kendini belli etmiģim. Ġlk kuruluģlar doğrudan doğruya kentin içinde (Haliç kenarı gibi) ya da hemen yanı baģında (Zeytinburnu-Bakırköy) kurulmuģtur. Daha sonra sanayi kuruluģları kent dıģına yerleģmeye baģladılar. Bugün'de bu kuruluģlar bir taraftan kentin batısında Marmara kıyılarından itibaren içeriye doğru geniģ bir yer alan

30 kurulmaktadır.(sefa köy-halkalı gibi ) diğer taraftan, kentin doğusundan itibaren, özelikle İz mit körfezi kuzey kıyıları boyunca gelişmeye başlayan sanayi, önceleri Kartal-Pendik-Tuzla hattında, daha sonra da giderek, kıyı boyunca tüm körfezin kuzeyine yayılmıştır. İzmit ve çevresinde oluşan sanayi ise, batıya doğru gelişerek İstanbul sanayi bölgesi ile birleşmiş, doğuda ise, yalnızca sapanca gölünün kuzey kıyıları dışında kesintiye uğramıştır. Böylece ülkenin belki dev en yoğun sanayi bölgesi, İzmit körfezi kuzey kıyısı boyunca, bir yandan İstanbul ile birleşirken, doğudan Köseköy-Uzun tarla yöresinde doğuya doğru giderek genişlemektedir. SANAYĠNĠN GELĠġMESĠNĠ ETKĠLEYEN FAKTÖRLER 1-Çeşitli ve bol hammadde varlığı 2-Gerekli enerji için ülkemizde zengin taş kömürü ve yakınında demir yatakları bulunması. Güçlü ve bol su kaynakları 3-Son yıllarda termik santrallerin doğal gaza dönüştürülme çalışmalarına önem verilmektedir. 4-Hidro-elektrik santrallerine gelince; akarsuların Suyun düşüş gücünden elektrik enerjisi sağlamak için son yıllarda büyük barajlar yapılmış ve bir kısmada yapılmaktadır. İstanbul da Türkiye de kurulmuş olan en büyük 100 sanayi kuruluşunun 42 si ve en büyük 500 kuruluşun 205 si de İstanbul da bulunmaktadır. Türkiye nin en büyük sanayi odası İstanbul dadır.(iso)aynı zamanda Türkiye nin en eski kuruluşlarından olan 1882 yılında kurulan İstanbul Ticaret Odası (İTO) nın üye sayısı e yakındır.

31 ULAŞIM İstanbul un günümüzdeki kadar yoğun nüfusa sahip olmadığı, İstanbul deyince sur içi bölgesinin anlaşıldığı zamanlarda kent içi ulaşım denizi aşmak gerekmediği müddetçe yaya olarak sağlanmıştı. Bizans ve sonrasında Osmanlı zamanında XVIII. yüzyıla kadar insanlar bir yerden bir yere gitmeleri gerektiğinde sur içi bölgesinde yayan olarak gitmiş, XVI. yüzyılın sonuna kadar ata bile binmemiş, Haliç in iki yakası, Adalar ve Boğaz ın iki yakası arasındaki ulaşımda ise kayıklar kullanılmıştı. Daha sonraları ise kayıklarla beraber vapurlar da yolcu taşımaya başlamıştır. Bugün de İstanbul deniz ulaşımının büyük bir kısmı vapurlarla sağlanmaktadır. Vapurlardan daha süratli olan deniz otobüsleri ise 1987 de faaliyete başlamıştır. Arabalar ise şehir ulaşımında çok sonraları kullanılmaya başlanmıştı. XVIII. yüzyıldan itibaren kentin genişleyip yeni yolların açılmasıyla beraber ulaşım ihtiyacı da artmıştı. At ve çeşit çeşit araba kullanımı yaygınlaşmıştı. XIX. yüzyılın ikinci yarısına gelindiğinde ise İstanbul ulaşımında hem özel hem de kiralık arabaların sayısı artmıştı. Kara ulaşımında toplu taşımacılığın ilk örneği sayılabilecek atlı tramvay 1860 larda kente girmiş, XX. yüzyılın başlarında ise elektrikli tramvaya geçilmişti. Karaköy ile Beyoğlu nu birbirine bağlayan ve dünyadaki ilk metrolardan biri olan Tünel 1871 de yapılmıştı. Banliyö trenleri ise XIX. yüzyılın ikinci yarısında kent içi ulaşımında kullanılmaya başlanmıştı. Motorlu kara taşıtları İstanbul a II. Abdülhamit zamanında ( ) girmiş ve daha sonraki yıllarda ulaşımda büyük oranda çeşitli ebatlardaki otomobiller kullanılmıştır. KARAYOLU: Avrupa yı Anadolu ve Ortadoğu ya bağlayan milletlerarası E-5 karayolu Boğaziçi ve Fatih Köprüsünden geçer. Ġstanbul il sınırları içinde devlet yollarının uzunluğu 650 km, il yollarının uzunluğu 326 km dir. 73 köy bu yollar üzerindedir. Geri kalan köyler ise tali yollarla ana yollara bağlıdırlar. Türkiye de kayıtlı motorlu araçların dörtte biri Ġstanbul dadır. Her gün Topkapı ve Harem otogarlarından yaklaģık 3000 otobüs ile e yakın kiģi gidip gelmektedir. Dünyanın en büyük otogarı olan Ġstanbul Otogarı 29 Ekim 1993 tarihinde faaliyete geçecektir. BayrampaĢa nın Esenler Ferhat paģa mevkiinde m2 açık, m2 kapalı alanda kurulan Ġstanbul Otogarında her gün ortalama 4000 Ģehirlerarası otobüs ve buna bağlı olarak Ģehirlerarası ulaģım için kiģi giriģ çıkıģ yapacaktır. Metro bağlantısı da olan otogarda aynı zamanda alıģveriģ merkezleri de vardır. ġehir için trafiğini rahatlatmak için Ġstanbul un çeģitli semtleri arasında hızlı tramvay sefere konmuģtur. Sirkeci-Cevizli bağ ve Aksaray-Esenler arasında hızlı tramvay her gün binlerce kiģiyi taģımaktadır. Atatürk Havalimanı ile Aksaray arasındaki bağlantıyı sağlayacak kısmının yapımı devam etmektedir. Ayrıca Taksim-4 Levent arasında çalıģacak olan metronun tünel çalıģmaları devam etmektedir. Bundan baģka KabataĢ-GümüĢ suyu arasında çalıģan bir teleferik bulunmaktadır. KavĢak, meydan ve caddelerdeki üst geçitler, Ġstanbul un tarihi güzelliğini gölgelemektedir. Alt geçitler masraflı fakat her bakımdan faydalıdır. Estetiğe de daha uygundur. Ġstanbul trafiğini rahatlatmak için kat otoparklarının sayısı arttırılmaktadır. Avrupa nın en büyük kapalı otoparkı TepebaĢına yapılmıģtır. DEMĠRYOLU: Ġstanbul, demiryolu ağının mühim bir kavģak noktasıdır. Anadolu yakasında HaydarpaĢa ve Trakya yakasında Sirkeci istasyon ve garları bulunmaktadır. HaydarpaĢa- Sirkeci arasında feribot bağlantısı varsa da günlük kapasite vagon olmaktadır. Denizaltından geçirilecek tüp geçit ile Avrupa veasya kıtası birleģtirilerek demiryolunun kesintisiz devamı programlanmaktadır. HaydarpaĢa dan Anadolu ya Sirkeci den Trakya ya her gün tarifeli seferler yapılmaktadır. Ayrıca Avrupa nın çeģitli Ģehirlerine tren seferleri muhtelif günlerde Sirkeci garından yapılmaktadır. 577 km, uzunluğundaki HaydarpaĢa-

32 Ankara hattı Türkiye nin en yoğun demiryolu hattıdır. Elektrikli banliyö trenleri, Ģehir içi ulaģımında çok önemli bir yer iģgal etmekte ve Anadolu yakasında Adapazarı na kadar uzanmaktadır. 140 km lik HaydarpaĢa-Adapazarı ve 30 km lik Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarında senede 100 milyona yakın yolcu taģınmaktadır. Türkiye nin en büyük tren istasyonu, Söğütlü çeģme de Anadolu Yakası Demiryolu- Karayolu Yolcu Transfer Kompleksi dir. DENĠZYOLU: Her tarafı denizlerle çevrili olan, Ege ve Marmara denizi ile Karadeniz i birbirine bağlayan Ġstanbul Boğazının etrafında yer alan Ġstanbul, binlerce senedir dünyanın sayılı liman Ģehri olmuģtur. Türkiye nin ithalatının büyük kısmı, ihracatının ise Ġzmir den sonra ikinci limanı Ġstanbul dur. Deniz yoluyla gelen ve giden yolcuların çoğu ise Ġstanbul limanından girer ve çıkar. Ġstanbul Boğazı çok iģlek bir geçit ve suyoludur. ġehir içi ulaģımında denizyollarının çok büyük hizmeti vardır. 4.5 milyon ton/sene kapasiteli HaydarpaĢa limanının ancak üçte bir kapasitesi kullanılmaktadır. Salıpazarı limanı ise 600 bin ton/sene kapasitelidir. Denizcilik Bankasının 66 yolcu gemisi ve 25 araba vapuru ile senede 150 milyon kiģi taģınmaktadır. Ġstinye de yat limanı bulunmaktadır. Kumkapı-Bakırköy arasında her gün gemi demirlemektedir. Karaköy-Yalova ve Ataköy-Bostancı arasında belediyeye ait deniz otobüsleri karģılıklı sefer yapmaktadır. HAVAYOLU: Türkiye nin en büyük ve en yoğun havaalanı Atatürk (YeĢilköy) Havaalanıdır. Atatürk Havaalanı yurtiçi hava ulaģımında baģlangıç ve bitim noktası olduğu gibi, milletlerarası hava ulaģımında da mühim bir transit merkezidir. YeĢilköy Havalimanı 7,5 milyon yolcu kapasitelidir. Yolcu kapasitesini arttırma çalıģmaları yapılmaktadır. Türk Havacılığının tohumu 1911 de YeĢilköy de atılmıģtır. Avrupa ile Uzak doğuyu birbirine bağlayan hava yolu üzerinde çok önemli bir yere sahip olan Ġstanbul Havalimanı, ulaģım bakımından Boğaziçi Köprüsünden sonra ikinci sırayı almaktadır. ĠSTANBUL BOĞAZI: Tarihi ve turistik bakımdan dünyanın en güzel köģesi olan Boğaziçi, deniz yolu ulaģımı bakımından da dünyanın sayılı ve en iģlek bir boğazıdır. Jeoloji uzmanlarına göre eskiden bir akarsu vadisi olan Boğaziçi, jeolojik bir hâdise ile sular altında kalarak, Marmara ile Karadeniz i birleģtiren bir suyolu olmuģtur. Üsküdar önlerinde bulunan Kızkulesi nden Anadolu Fenerine kadar orta çizgi (talvek hattı) boyunca uzunluğu 34 km dir. Sarayburnu ndan Rumeli Fenerine kadar uzunluğu 56 km dir. En dar yer Rumeli Hisarı- Anadolu Hisarı arası olup 698 m dir. En geniģ yeri ağız kısımları olup 3600 m dir. Boğazın tabanında, bâzı yerlerde geniģleyip bazı yerlerde daralan bir çukur vardır. Her yerde kıyıya paralel olmayan bu oluk, 50 m ve bazı yerlerde 100 m derinliktedir. Dar olan yerler en derindir. Arnavut köy-vaniköy arasında derinlik 106 m dir. Bebek ve Kandilli arası 120 m dir.

33 KÜLTÜR TRUZĠMĠ ĠSTANBULDA TRUZĠM ÇARġILAR Sahaflar Çarşısı Beyazıt Meydanı nda bulunan Sahaflar ÇarĢısı nda değiģik konularda her çeģit kitap satılmaktadır. Osmanlı Ġmparatorluğu nun erken dönemlerinde bu çarģıda, el yazması kitaplar satılmaktaydı. Ġbrahim Müteferrika nın matbaada basılan kitapları piyasaya sürmesiyle bu anlayıģ terkedilmiģtir. Günümüzde bu çarģının ortasında Ġbrahim Müteferrika nın bir büstü bulunmaktadır. Bakırcılar Çarşısı ġimdiki Ġstanbul Üniversitesi merkez binası bahçesinin doğu ve kuzey duvarları altında bir sıra dükkân halindedir. Burada el yapımı bakır iģleri, hediyelik eģya mağazaları bulunmaktadır. Mısır Çarşısı Eminönü nde, Yeni Cami nin arkasında bulunmaktadır yılında Osmanlı Sultanı IV. Mehmet in annesi Turhan Sultan tarafından yaptırılmıģtır. Kesme taģ ve tuğladan inģa edilen çarģıda bulunan yüze yakın dükkânda, çeģitli baharatlar, çiçekler ve evcil hayvanlar satılmaktadır. Yüzölçümü olarak Kapalı ÇarĢıdan daha küçük olmakla birlikte, özellikle yabancı turistlerin uğramadan geçemediği, ilgi odağı mekânlardan birisidir. Tıpkı Kapalı ÇarĢı da olduğu gibi, Mısır ÇarĢısı nın da iki ana kapısı Eminönü ile Sultanahmet arasında bağlantı kurmaktadır. Yan kapıları ise Yeni cami, Tahtakale, Mercan, YemiĢ Ġskelesi ve Süpürgeciler e çıkıģ vermektedir. Kapalı Çarşı ÇarĢı, Mahmut PaĢa YokuĢu ile Beyazıt Camii arasındaki alanda uzanmaktadır. Yapının ilk bölümleri, Fatih Sultan Mehmet döneminde 15. yüzyılda Vezir Mehmet PaĢa tarafından yapılmaya baģlanmıģtır. Daha sonraki dönemlerde çıkan yangınlar ve yer sarsıntıları ile tahrip olan çarģı, yapılan onarım ve eklentilerle yeniden kullanıma çevrilmiģtir. ÇarĢının üstü ve etrafı kapalı olduğundan Kapalı ÇarĢı olarak anılmaktadır. GeniĢ bir arazi üzerinde kurulu bulunan çarģıda,

34 3.000 e yakın dükkân ve 60 sokak bulunmaktadır. Osmanlı döneminde her sokak, orada yoğunlaģan zanaat gurubuna göre (kuyumcular, terlikçiler, aynacılar vb.) isimlendirilmiģtir. Günümüzde, çarģı içinde her meslek gurubuna ait dükkânlar bulunmaktadır. Feshane Feshane, II. Mahmut tarafından 1826 da Yeniçeri Ocağı nın ortadan kaldırılıp, yerine ikame edilen orduya giysi dikmek amacıyla kurulmuģtur. Bugün restorasyon çalıģmaları sonucu çok amaçlı bir tesis olarak hizmet vermektedir. KENT SURLARI: Günümüzde suriçi olarak adlandırılan ve tarihi Ġstanbul Yarımadası nı oluģturan kısmın etrafı tamamen surlarla çevriliydi. Ancak, tarih boyunca Ġstanbul un etrafına yaptırılan çeģitli surların büyük kısmı günümüze ulaģamamıģtır. Ġlk surlar, kentin kuruluģ tarihlerinde (M.Ö. 657) yaptırılmıģtır. Sirkeci yakınlarından baģlayarak Sarayburnu ve Marmara kıyılarını takip eden bu surlar, bugün Ayasofya nın bulunduğu tepelere kadar ilerliyordu. Büyük Constantinus döneminde ( ), Marmara kıyısından baģlayarak Haliç e kadar uzanan Ģehir, üçüncü kez surlarla çevrilmiģtir. Constantinus surlarından günümüze ulaģan tek kalıntı CerrahpaĢa da Ese (Ġsa) kapısıdır. II. Theodosius döneminde, 413 yılında yapımı tamamlanan surlar, Constantinus surlarının bitiminden baģlayarak, Kara Surları, Haliç Surları ve Marmara Surları Ģeklinde üç ayrı bölümden oluģmaktadır. Haliç Surları, Ayvansaray dan baģlayıp, bütün Haliç boyunca Sarayburnu na kadar uzanmaktaydı. YaklaĢık 5,5 km. uzunluğunda tek duvardan oluģan surlardan günümüze çok az iz kalmıģtır. Marmara Surları ise, Sarayburnu ve Yedikule arasındaki sahil Ģeridi boyunca uzanmaktadır. Kenti, denizden gelecek saldırılara karģı korumak için yapılmıģ olan surların uzunluğu 8,5 km. olup, çokgen ve dörtgen burçlarla güçlendirilmiģtir. Bizans ve Osmanlı dönemleri boyunca depremler, yangınlar ve kuģatmalar nedeniyle tahrip olan surlar günümüze değin pek çok onarım görmüģtür.

35 CAMĠLER: Arap Camii Küçük Ayasofya Camii (Sergios-Bakhos Kilisesi) Bodrum Camii (Myraleion Kilisesi) Kalenderhane Camii Fenari Ġsa Camii (Konstantin Lips Manastırı) Vefa Kilise Camii (Hagios Theodoros Kilisesi) Koca Mustafa PaĢa Camii (Haghios Andreas Kilisesi) Gül Camii Murat PaĢa Camii Molla AĢki Camii Hırkai ġerif Camii Zühtü PaĢa Camii Altunizade Camii Ortaköy Camii Nusratiye Camii Beylerbeyi Camii Ayazma Camii Zeynep Sultan Camii Bali PaĢa Camii Ġskender PaĢa Camii Rüstem PaĢa Camii Rum Mehmet PaĢa Camii Ağa Camii Yıldız (Hamidiye) Camii Kilise (Zeyrek) Camii Emirgân Camii Osman Ağa Camii Bebek Camii TeĢvikiye Camii Valide Sultan Camii Dolmabahçe Camii (Bezmi Alem Valide Sultan Camii) Takkeci Ġbrahim Ağa Camii Aziz Mahmut Hüdai Camii ġebsafa Hatun Camii Ġskele Camii Molla Çelebi Camii Ġvaz Efendi Camii

36 Piyale PaĢa Camii Sinan PaĢa Camii Zincirlikuyu Camii Azapkapı (Sokullu) Camii Firuz Ağa Camii Ahmet PaĢa Mescidi (Hagios Ioannes Prodromos Kilisesi) Sultanahmet Camii MEDRESELER: Rüstem Paşa Medresesi Cağaloğlu ndadır. Medrese mimarisinde özgün bir denemedir. Sinan, bu yapıyı 1550 de Rüstem PaĢa için yapmıģtır. DıĢ duvarlar sekiz köģelidir. Avlu çevresinde 22 oda ve bir dershane-mescit yerleģtirilmiģtir. Koca Sinan Paşa Medresesi Divanyolu ndadır te yaptırılmıģtır. Bağımsız medrese yapılarının anıtsal ve güzel örneklerindendir. Günümüzde Ġktisat Fakültesi dir. Medresenin yanında sebil ve türbe vardır. Kuyucu Murat Paşa Medresesi Vezneciler dedir arasında yapılmıģtır. Dar bir alana medrese, dershane-mescit, sebil, türbe, sübyan mektebi ve dükkânlar yerleģtirilmiģtir. Düzgün kesme taģtan bir yapıdır. Büyük ölçüde onarılmıģ, kubbesi çatıya dönüģtürülmüģtür. Abdülhalim (Ankaravi) Medresesi Belediye Sarayı yanındadır de yapılmıģ, ta onarılmıģtır. Dar bir avlu çevresinde, iki katta 13 oda ve bir dershaneden oluģan küçük bir yapıdır. Avluyu çevreleyen revaklar, manastır ve aynalı tonoz örtülüdür. Hasan Paşa Medresesi Beyazıt tadır te Mimar Çelebi Mustafa yapmıģtır. Barok üslupta yapıların ilk örneklerindendir. En önemli özelliği iki katlı oluģudur. Altta sebil ve dükkânlar vardır.

37 MÜZELER KÜLTÜR VE TRUZĠM BAKANLIĞINA BAĞLI MÜZELER: AYASOFYA MÜZESĠ TOPKAPI SARAYI MÜZESĠ AYA ĠRĠNĠ KĠLĠSESĠ MÜZESĠ KARĠYE MÜZESĠ BÜYÜK SARAY MOZAĠKLERĠ MÜZESĠ FETHĠYE MÜZESĠ ĠSTANBUL ARKEOLOJĠ MÜZELERĠ ANADOLUHĠSARI MÜZESĠ RUMELĠHĠSARI MÜZESĠ GALATA MEVLEVĠHANESĠ MÜZESĠ ADAM MĠCKĠEWĠC MÜZESĠ TÜRK VE ĠSLAM ESERLERĠ MÜZESĠ CĠHANNÜMA KÖġKÜ YILDIZ SARAYI MÜZESĠ ÖZEL MÜZELER: ĠSTANBUL MODERN SANAT MÜZESĠ ĠSTANBUL OYUNCAK MÜZESĠ RAHMĠ M. KOÇ SANAYĠ MÜZESĠ PERA MÜZESĠ SAKIP SABANCI MÜZESĠ GALATASARAY MÜZESĠ, HĠLMĠ NAKĠPOĞLU FOTOĞRAF MAKĠNELERĠ MÜZESĠ KAZIM KARABEKĠR PAġA MÜZESĠ URAL ATAMAN KLASĠK OTOMOBĠL MÜZESĠ BEġĠKTAġ JĠMNASTĠK KULÜBÜ MÜZESĠ JURASSIC LAND MAGIC ICE BUZ MÜZESĠ YKB VEDAT NEDĠM TÖR MÜZESĠ

38 İSTANBUL 2012 İSTATİSTİKLERİ:(TURİST SAYISI) İSTANBUL A GELEN YABANCI SAYILARI TÜRKİYE İSTANBUL 2011 e Göre Değişim Oranı (Aylık) Önceki Yıla Göre Değişim (Kümülâtif) OCAK ,4 19,4 ŞUBAT ? ,5 16, OCAK-ŞUBAT AYLARI İSTANBUL A GELEN YABANCI SAYILARI Atatürk Havalimanı Sabiha Gökçen Havalimanı H.paşa Limanı Karaköy Limanı Karaköy Transit Pendik Limanı Toplam Ocak Şubat

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

3.10. ÇEVRESEL SORUNLAR VE RİSK ALGISI

3.10. ÇEVRESEL SORUNLAR VE RİSK ALGISI 3.10. ÇEVRESEL SORUNLAR VE RİSK ALGISI 3.10.1. İstanbul da Çevresel Konular 3.10.1.1. Hava Kalitesi İstanbul un nüfusunun hızlı artışı ve kalitesiz yakıt kullanımı nedeniyle 1985 li yıllardan itibaren

Detaylı

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail.

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail. ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,TEPE MAHALLESİ MEVKİİ I17-D-23-A PAFTA, 210 ADA-16 PARSELE AİT REVİZYON+İLAVE NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/5000 25/02/2015 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce İNGİLTERE DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce DİNİ: Hıristiyanlık PARA BİRİMİ: Sterlin 1.

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür.

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür. Akarsularla boşaltılmış ovalar daha çok Kütahya'nın güneyinde ve güneybatısında, başka bir tarifle Murat Dağı'nın kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadırlar. Bunlar: Adırnaz Çayı ve Kocaçay'ın yukarı çığırlarındaki

Detaylı

Silivri Nüfus Bilgileri Yıl Toplam Kadın Erkek

Silivri Nüfus Bilgileri Yıl Toplam Kadın Erkek SİLİVRİ Coğrafi Durum: Silivri 41 derece 03 kuzey paraleli ve 28 derece 20 doğu meridyenlerinin birleştiği noktada,istanbul iline bağlı ve il merkezinin 67 km batısında, Marmara Denizi sahilindedir. İlçe

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI COĞRAFİ KONUM Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu, o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

Finlandiya nın Tarihçesi

Finlandiya nın Tarihçesi Finlandiya Yüzölçümü :338.145 km 2 Nüfusu :5.175.783 İdare şekli :Cumhuriyet Başkenti :Helsinki Önemli şehirleri :Tampere, Espoo, Turku Dili :Fince Dini :Hristiyanlık Para birimi :Euro, Fin Markası Finlandiya

Detaylı

YENİ ŞEHİR ARNAVUTKÖY / 2. İSTANBUL. Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin

YENİ ŞEHİR ARNAVUTKÖY / 2. İSTANBUL. Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin İstanbul'dan yeni bir şehir doğuyor. Proje alanı büyüklügü 453 milyon metrelik bölgeye 7 milyonluk nüfusun yaşayacağı Yeni Şehir, 2. İstanbul planlanıyor.

Detaylı

EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI

EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI 1/5 EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI Türkiye nin 7 coğrafi bölgesinden biri olan Ege Bölgesi, 85.000 km2 lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %11 ini kaplar. (Harita:1) Ege Bölgesi, Anadolu nun

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı

Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı 1 Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Nüfus miktarı kadar önem taşıyan bir başka kriter de nüfusun yaş yapısıdır. Çünkü, yaş grupları nüfusun genel yapısı ve

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler.

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarların şekillendirici etkilerinin görüldüğü yerlerin

Detaylı

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA COĞRAFİ KONUM COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA Yeryüzünün belli bir bölümünü FİZİKİ coğrafya BEŞERİ ve gösterir. EKONOMİK -Doğa olaylarını -Kıtalar coğrafya konu alır. -Ülkeler -İnsanlar ve -Klimatoloji

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 MARMARA BÖLGESi IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 COĞRAFİ KONUMU Marmara Bölgesi ülkemizin kuzeybatı köşesinde yer alır. Ülke yüz ölçümünün %8,5'i ile altıncı büyük bölgemizdir. Yaklaşık olarak

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

Haritanın Tanımı. Harita Okuma ve Yorumlama. Haritanın Tanımı. Haritanın Özellikleri. Haritanın Özellikleri. Kullanım Amaçlarına Göre

Haritanın Tanımı. Harita Okuma ve Yorumlama. Haritanın Tanımı. Haritanın Özellikleri. Haritanın Özellikleri. Kullanım Amaçlarına Göre Haritanın Tanımı Harita Okuma ve Yorumlama Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ HARİTA: Yer yüzeyinin tümünün ya da bir kısmının, doğal ve yapay özelliklerini bir projeksiyon sistemine göre ve belirli bir ölçekte

Detaylı

2. İstanbul Boğazı 31 kilometre uzunluğundadır. 3. İstanbul Boğazı Asya ve Avrupa yı birbirinden ayırır. 4. İstanbul Boğazını turistler çok severler.

2. İstanbul Boğazı 31 kilometre uzunluğundadır. 3. İstanbul Boğazı Asya ve Avrupa yı birbirinden ayırır. 4. İstanbul Boğazını turistler çok severler. İstanbul Boğazı İstanbul Boğazı Karadeniz ve Marmara Denizi ni birbirine bağlar. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayırır. İstanbul u da ikiye böler. Uzunluğu 31 kilometredir. Genişliği ise 700 metre

Detaylı

İnce Burun Fener Fener İnce Burun BATI KARADENİZ BÖLGESİ KIYI GERİSİ DAĞLARI ÇAM DAĞI Batıdan Sakarya Irmağı, doğudan ise Melen Suyu tarafından sınırlanan ÇAM DAĞI, kuzeyde Kocaali; güneyde

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN ÇORUM 2017 Alp - Himalaya kıvrım kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde tüm jeolojik zaman ve devirlere ait araziler görülebilmektedir.

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

Atoller (mercan adaları) ve Resifler

Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atol, hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması sonucu meydana gelen birikim şekilleridir.

Detaylı

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur.

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. 1 2 MİLAS MÜZE MÜDÜRÜ HALUK YALÇINKAYA TARAFINDAN YAZILMIŞ RAPOR Muğla, Yatağan

Detaylı

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir?

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? KPSS Coğrafya Kısa Bilgiler 1-Bitki çeşitliğinin en fazla olduğu bölgemiz hangisidir? -Marmara Bölgesi 2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? -Doğu

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

İstanbul'un tarihi, coğrafi durumu ile çok yakından ilgilidir. Şehirde daha tarih öncesi çağlara ait bir takım yerleşim bölgeleri olduğu tespit

İstanbul'un tarihi, coğrafi durumu ile çok yakından ilgilidir. Şehirde daha tarih öncesi çağlara ait bir takım yerleşim bölgeleri olduğu tespit İstanbul'un tarihi, coğrafi durumu ile çok yakından ilgilidir. Şehirde daha tarih öncesi çağlara ait bir takım yerleşim bölgeleri olduğu tespit edilmiştir. 1942-1952 yılları arasında Kadıköy çevresindeki

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

Harita Okuma ve Yorumlama. Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil

Harita Okuma ve Yorumlama. Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil Harita Okuma ve Yorumlama Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil Harita: Tanım HARİTA: Yer yüzeyinin tümünün ya da bir kısmının, doğal ve yapay özelliklerini bir projeksiyon sistemine göre ve belirli bir ölçekte

Detaylı

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU AKÇAKALE KÖYÜ (MERKEZ/GÜMÜŞHANE) 128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2016 AKÇAKALE KÖYÜ-MERKEZ/GÜMÜŞHANE 128 ADA 27 VE 32 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 4324/PARSEL 30, ADA 4325/PARSELLER 8-9-10 VE 11 DE KAYITLI TAŞINMAZLAR İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler : TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi TOPRAK Yer kabuğunu oluşturan çeşitli kaya ve minerallerin fiziksel ve kimyasal yoldan ayrışmasıyla meydana gelen, içinde son derece zengin flora, hayvan varlığı barındıran ve inorganik maddeler ile hava,

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ Yarım Gün Yemeksiz Sabah Turu Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları nın yönetildiği, Tarihi Yarımada nın kalbi olan Sultanahmet Meydanı. İmparator Justinian tarafından 6. yüzyılda

Detaylı

Tanımlar. Bölüm Çayırlar

Tanımlar. Bölüm Çayırlar Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 1 1 1.1. Çayırlar Bölüm 1 Tanımlar Genel olarak düz ve taban suyu yakın olan alanlarda oluşmuş, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden meydana gelen alanlardır. Toprak

Detaylı

KUZEY MARMARA OTOYOLU PROJESİ

KUZEY MARMARA OTOYOLU PROJESİ KUZEY MARMARA OTOYOLU (3. Boğaz Köprüsü Dahil) PROJESİ KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ www.marmaraotoyolu.com KUZEY MARMARA OTOYOLU (3. Boğaz Köprüsü Dahil) PROJESİ KINALI ODAYERİ KESİMİ

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR

ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR Ülkelerin Gelişmişliğini Belirleyen Faktörler Coğrafya Öğretmeni Gelişmeyi tek bir ölçütle ifade etmek, ülkelerin ekonomik, sosyal ve siyasal yapılarındaki farklılık

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018 TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ Erkan GÜLER Haziran 2018 1 HARİTA Yeryüzündeki bir noktanın ya da tamamının çeşitli özelliklere göre bir ölçeğe ve amaca göre çizilerek, düzlem üzerine aktarılmasına harita

Detaylı

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D Coğrafya Proje Ödevi Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri Kaan Aydın 11/D---1553 Hindistan ın Genel Özellikleri DEVLETİN ADI: Hindistan Cumhuriyeti BAŞKENTİ: Yeni Delhi YÜZÖLÇÜMÜ: 3.287.590

Detaylı

TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır.

TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır. ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI VE EKONOMİK FAALİYETLER TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır. Buğday Un,Pamuk dokuma, zeytin, ayçiçeği- yağ, şeker

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS COĞRAFYA Ödev Kitapçığı 1 (TM-TS) Doðal Unsurlar - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Adý

Detaylı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı JEOLOJİK OSEONOGRAFİ Genelde çok karmaşık bir yapıya sahip olan okyanus ve deniz

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ Erzurum, 2015 Proje adı Şenkaya ilçe merkezinin mekan olarak değiştirilmesi

Detaylı

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29 1.1. Orman ve Ormancılık Türkiye yaklaşık olarak 80 milyon hektar (ha) yüzölçümüyle dağlık ve eko-coğrafya bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu ekolojik zenginliğe paralel olarak ormanlar da

Detaylı

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin doğusunda yer alan bölge kabaca üçgene benzer. Marmara ve Ege Bölgeleri hariç her bölge ile komşudur. Suriye hariç bütün doğu komşularımızla

Detaylı

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir.

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir. HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir. H A R İ T A Yeryüzü şekillerinin, yerleşim

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1. Ulaştırma Ulaştırma; sermaye, işgücü, hizmetler ve malların ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde en hızlı biçimde hareket etmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu altyapının güçlü olmasının yanı

Detaylı

FRANSA. Turizm,Ulaşım,Sanayi. www.sosyal-bilgiler.com

FRANSA. Turizm,Ulaşım,Sanayi. www.sosyal-bilgiler.com FRANSA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLER Nüfusu Tarım,Maden Turizm,Ulaşım,Sanayi www.sosyal-bilgiler.com FRANSANIN KİMLİK KARTI Başkenti: Paris Dili: Fransızca Dini:

Detaylı

KARTEPE-MAŞUKİYE-SAPANCA GEZİMİZ

KARTEPE-MAŞUKİYE-SAPANCA GEZİMİZ KARTEPE-MAŞUKİYE-SAPANCA GEZİMİZ Okulumuz Gezi İnceleme ve Tanıtma Kulübümüz 17-18 Ocak 2015 tarihinde bir gece konaklamalı KARTEPE-MAŞUKİYE-SAPANCA gezisi gerçekleştirdi.. 17 Ocak 2015 Cumartesi sabahı

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, PAŞAALANI MAHALLESİ, ADA 8970, PARSELLER 1-2-3-4 VE 5 DE KAYITLI TAŞINMAZLAR İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU OCAK 2018 Balıkesir

Detaylı

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir?

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? On5yirmi5.com Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? Akarsular yeryüzünün şekillenmesinde en etkili olan dış kuvvetlerdir. Çünkü, kutup bölgeleri, çöller ve dağların yüksek kısımları dışında

Detaylı

I. GENEL F. KENTE İLİŞKİN BİLGİLER. BiLGiLER

I. GENEL F. KENTE İLİŞKİN BİLGİLER. BiLGiLER I. GENEL BiLGiLER F. KENTE İLİŞKİN BİLGİLER İstanbul a ilişkin genel bilgiler nüfus ve göç, coğrafi alan, kentsel gelişme, ekonomik durum, sosyal ve kültürel hayat ana başlıkları altında ortaya konmuştur.

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

Toprak oluşumu ve toprak türleri

Toprak oluşumu ve toprak türleri On5yirmi5.com Toprak oluşumu ve toprak türleri Toprak oluşumu ve toprak türleri nelerdir? Yayın Tarihi : 13 Kasım 2012 Salı (oluşturma : 3/1/2017) -Toprağın oluşması için önce kayaların çözünmesi gerekir.

Detaylı

MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL: /1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL: /1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU SINIR PLANLAMA LTD.ŞTİ MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL:2677-2678 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Nisan-2017 Milli Kütüphane Caddesi No:31

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, İVRİNDİ İLÇESİ, GÖKÇEYAZI MAHALLESİ, ADA 238, PARSELLER 79-80-263 VE 265 DE KAYITLI TAŞINMAZLAR İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU TEMMUZ 2017 Balıkesir

Detaylı

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir.

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir. Şehirlerin Gelişimi Şehirlerin ortaya çıkış biçimleri ve ekonomik etkinlikleri farklı olduğundan, şehirlerle ilgili tek bir tanım yapabilmek güçtür. Ancak şehirleri kırsal yerleşim birimlerinden ayıran

Detaylı

Nüfusu. Tarım ve Hayvancılık Sanayi. Coğrafi Konumu. Turizm Ulaşım. Yer Şekilleri. İklimi

Nüfusu. Tarım ve Hayvancılık Sanayi. Coğrafi Konumu. Turizm Ulaşım. Yer Şekilleri. İklimi KİMLİK KARTI Başkent : Seul Yönetim biçimi: Cumhuriyet Nüfus : 50,062,000 Yüzölçüm : 99.480 km² Dili: Korece Dini : Hıristiyan, Budist,Şamanist Kişi başına düşen milli gelir: 27,978 dolar Para birimi:

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, EDREMİT İLÇESİ, BOSTANCI MAHALLESİ, ADA 121, PARSEL 1 DE KAYITLI TAŞINMAZ İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU EYLÜL 2017 Balıkesir İli, Edremit

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

DOĞAL ARAZİ BÖLÜNÜŞÜ ARAZİ KULLANIMI İLİŞKİSİ

DOĞAL ARAZİ BÖLÜNÜŞÜ ARAZİ KULLANIMI İLİŞKİSİ DOĞAL ARAZİ BÖLÜNÜŞÜ ARAZİ KULLANIMI İLİŞKİSİ Dr. Rüya BAYAR Yeryüzünün insan faaliyetlerinden etkilenmemiş hali göz önünde bulundurularak yapılan yp arazi bölünüşüneş doğalğ arazi bölünüşüş denilmektedir.

Detaylı

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Dünya da bir birinden farklı kıyı tipleri oluşmuştur. Bu farklılıkların oluşmasında; Dalga ve akıntılar, Dağların kıyıya uzanış doğrultusu, Kıyılardaki

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, EDREMİT İLÇESİ, BOSTANCI MAHALLESİ, ADA 121, PARSEL 1 DE KAYITLI TAŞINMAZ İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU KASIM 2018 Balıkesir İli, Edremit

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 8219, PARSEL 17 DE KAYITLI TAŞINMAZ İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ARALIK 2017 Balıkesir İli, Karesi

Detaylı

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU 31. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nin Kuzey Yarım Küre de yer aldığının bir göstergesi olamaz? A) Akdeniz Bölgesi ndeki akarsuların kuzeyden

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT GÖLMARMARA (MANİSA) GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN etüdproje TEL/FAKS:0 236 713 09 36 M. PAŞA CAD. UĞURSOY İŞHANI KAT:2

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

TÜRKİYE COĞRAFYASI VE JEOPOLİTİĞİ

TÜRKİYE COĞRAFYASI VE JEOPOLİTİĞİ Editör Doç.Dr.Asım Çoban TÜRKİYE COĞRAFYASI VE JEOPOLİTİĞİ Yazarlar Doç.Dr.Asım Çoban Doç.Dr.İbrahim Aydın Doç.Dr.Yüksel Güçlü Yrd.Doç.Dr.Esin Özcan Yrd.Doç.Dr.İsmail Taşlı Editör Doç.Dr.Asım Çoban Türkiye

Detaylı