HADİS VE SÜNNET. Sened Metin Sözlü Fiili Takriri. Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HADİS VE SÜNNET. Sened Metin Sözlü Fiili Takriri. Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar"

Transkript

1 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Olarak Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi KAVRAM OLARAK HADİS VE SÜNNET: HADİS SÜNNET : Söz, Fiil, Takrir, Yaratılış veya Huyla ilgili bir vasıf olarak Hz Peygambere (veya Sahabe ve Tabiun'a) izafe edilen her şeydir. : Hz Peygamberin ihtiyar ettiği ve Allah'ın ahkamıyla amil olarak gittiği yolun yazı ile tespit edilmiş metinleridir. : Hz Peygamberin yaşayış modeli, gidişatı anlamındadır. : Hz Peygamberin ihtiyar ettiği ve Allah'ın ahkamıyla amil olarak gittiği yoldur. : Sürekli ve Bilinçli davranışları ifade eder.

2 BÖLÜM 1 HADİS VEYA SÜNNETİN UNSURLARI Sünnet (Hadis) Kavli Fiili Takriri Vasıf (Vasfi) (Sıfat) Sarih (Açık) Zımni (Sukut) Hılki (Ahlaki) Hulki (Yaratılışla HADİS VEYA SÜNNETİN UNSURLARI KAVLİ SÜNNET : Rasulullah'a ait sözlerdir. FİİLİ SÜNET : Rasulullah'ın davranış ve uygulamalarının anlatımıdır. SARİH TAKRİR ZIMNİ TAKRİR : Peygamberin huzurunda yada bilgisi dahilinde olmak şartıyla, sahabe tarafından söylenen sözleri ve yapılan davranışları onaylaması ya da karşı çıkmamasıdır. : Şahit olduğu bir olay karşısında Rasulullah'ın sukut buyurmasıdır.

3 BÖLÜM 1 HADİS VEYA SÜNNETİN UNSURLARI Sünnet (Hadis) Kavli Fiili Takriri Vasıf (Vasfi) Sarih (Açık) Zımni (Sukut) Hılki (Ahlaki) Hulki HADİS VEYA SÜNNETİN UNSURLARI AHLAKİ SIFAT : Rasulullah'ın huyunu tanıtan hadislerdir. YARATILIŞLA İLGİLİ SIFAT : Rasulullah'ın ş ine dair bilgileri ihtiva eden h

4 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Olarak Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi YAPI OLARAK HADİS (HADİS'İN YAPISI) SENED METİN : Bir şeyi bir yere dayamak. : Biri diğerinden almak ve nakletmek şartıyla hadisi rivayet eden kişilerin - Rasulullah'a kadar - sıralandığı kısım. : Hadisi nakleden ravilerin isim zinciridir. : Hadiste nakledilen içeriktir. : n, kendisinde son bulduğu sözlü kısımdır. Hadisin yapısında asıl kısmı burası teşkil eder. : Hz Peygamberin ihtiyar ettiği ve Allah'ın ahkamıyla amil olarak gittiği yoldur.

5 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Olarak Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi SENEDİN ÇÖZÜMÜ (ÖRNEK): H Rasulullah H Enes b. Malik Sahabe Devri :110 H Ebu't Teyyah Tabiun Devri :180 H Şu'be b. El-Haccac Tabiun Devri :180 H Yahya b. Said el-kattan el-ahvel Etbau't Tabiin :220 H Muhammed b.beşşar Etbau Etbau't Tabiin :260 H El-Buhari Etbau Etbau't Tabiin :260

6 BÖLÜM 1 HADİSİN YAPISI - SENEDİN ÇÖZÜMÜ RASULULLAH 632 MÜNTEHASI SAHABE H.110 Enes b. Malik TABİUN H S E N E D ETBAU'T TABİİN H ETBAU ETBAU'T TABİİN H İBTİDASI SENEDİN ÇÖZÜMÜ (ÖRNEK): H Rasulullah H Enes b. Malik Sahabe Devri :110 H Ebu't Teyyah Tabiun Devri :180 H Şu'be b. El-Haccac Tabiun Devri :180 H Yahya b. Said el-kattan el-ahvel Etbau't Tabiin :220 H Muhammed b.beşşar Etbau Etbau't Tabiin :260 H El-Buhari Etbau Etbau't Tabiin :260

7 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Olarak Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi Tarik (Vech) : Bir hadisin farklı isnad zincirkeri ile gelen her bir kanalına denir. Metinler aynı olsa bile, bir hadisin herbir isnadı, ayrı birer Hadis sayılır. Hadis sayılarının yüzbinlerce ifade edilmesinin nedeni budur.

8 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Olarak Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi SENEDLERDEKİ BAZI KISALTMALAR???

9 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Olarak Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi SENEDİN ÖNEMİ: 1 Hadisin sıhhatini tayin ve tespit için imkan hazırlamak. 2 Rivayet anarşisini önlemek. Rivayetlerin hadis kitaplarında toplanmasından önce buna dikkat ediliyordu. Halk için yazılan kitaplarda buna dikkat edilmiyor.

10 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Olarak Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi YAPI OLARAK HADİS (HADİS'İN YAPISI) METİN n kendisinde son bulduğu sözlü kısımdır. Hadis = Metindir. Sened, o metnin Hz Peygambere ait olup olmadığı konusunda tetkiklerde bulunma imkanı veren ravi zinciridir.

11 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi KONUM OLARAK HADİS (DİNDEKİ YERİ) Peygamberin Görevi: Tebliğ: Allah'tan almış oldukları vahyi, eksiksiz olarak insanlara bildirmek. Beyan / Tebyin : Peygamberin, kendisine indirilen kitabı, ümmetine açıklaması. Tezkiye : İnsanların kötü huylardan, günahlardan, kötülüklerden temizlenmesi, arındırılması. Bu üç görevinde amacı, insanların arındırılmasıdır. Manen arınmış bir birey ve onlardan meydana gelen bir toplum oluşturmak.

12 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi KONUM OLARAK HADİS (DİNDEKİ YERİ) Peygamberin Konumu: Deki ben de sizin gibi ancak bir insanım. (Şu kadar ki) bana vahyolunuyor. Kehf:110 Deki, eğer yeryüzünde yerleşmiş gezip dolaşan melekler olsaydı, elbette onlara gökten bir meleği peygamber olarak gönderirdik. İsra 95 Ben daha önce yıllarca aranızda bulundum. Hiç düşünmüyormusunuz? Yunus 16. Allah, meleklerden, insanlardan peygamberler seçer Hac 75. Allah, bir insanla ancak vahiy suretiyle veya perde arkasından konuşur, yahut bir elçi gönderir, izniyle dilediğini vahyeder Şura 51.

13 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Olarak Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi KONUM OLARAK HADİS (DİNDEKİ YERİ) Dindeki Yeri Peygamber size ne getirdi ise onu alın, size neyi yasak etti ise ondan da kaçının. Haşr.7 Kim rasulullah'a itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur. Nisa: 80 Peygamberin emrine aykırı davrananlar başlarına bir belanın gelmesinden Nur 63 Allah ve Rasulunun hüküm verdiği bir konuda hiçbir müslüman için seçim yoktur. Ahzab 36. Peygamberin söz ve fiilleri ayetleri tefsir sadedindedir. Sünnet: Allah'ın kitabının Hz Peygamber tarafından yapılmış evrensel bir yorumudur. Hadisler de; bu yorumun yazılı belgesidir.

14 BÖLÜM 1 HADİS VE SÜNNET KAVRAMLARI HADİS VE SÜNNET Kavram Olarak Yapı olarak Konum Olarak Hadis Sünnet Hadis Sünnet Dindeki Yeri Sened Metin Sözlü Fiili Takriri n Çözümü n Okunuşu Senedlerdeki Bazı Kısaltmalar Önemi KONUM OLARAK HADİS (DİNDEKİ YERİ) Dindeki Yeri Hadis: Hz Peygamberin sünnetini haber veren, sünnetin söz ile ifade edilmiş haline denir. Hadis: Peygamberin, davranışlarının, sözlerinin ve onaylarının, tanıkları tarafından, görmeyenlere, tanık olmayanlara söylenmesini, iletilmesini, duyurulmasını, bildirilmesini ifade eder.

15 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen HADİS ÖĞRENCİSİNİN ADABI 1- İyi Niyet (İhlas) Hadisle meşguliyetten beklenti başka değil, sadece Allah'ın rızasını kazanmak olmalıdır. Öğrendiklerini dünyevi herhangi bir amaca alet etmekten kaçınmalıdır. Allah'tan kolaylık, tevfik, doğruluk ve güzel ahlak istemelidir. 2- Hadisi Ehlinden Almaya Çalışmak Bütün gayret ve imkanlarını seferber ederek, bu ilmi, ilim, amel ve takva ile meşhur hocalardan almaya çalışmalıdır. 3- Öğrendiğiyle Amel Etmeye çalışmak Bildiğiyle amel etmemek, kitap yüklü eşeklere benzemektir.

16 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen HADİS ÖĞRENCİSİNİN ADABI 4- Hocaya Saygı Göstermek Hocasına ve hocalarına, hadise olan saygı ve edebinden gelen bir hisle saygı ve ta'zim göstermelidir. 5- Arkadaşlarına yardımcı olmak Hadis öğrenmekten ilk elde edilecek meziyet, arkadaşlarına faydalı olma niteliğidir. Bildiğini kendisine saklar ve bununla ötekilere üstünlük taslamak isterse bildiğinden istifade edemez. 6- Tedrici Bir metodla Çalışmak Acele etmemek. Yavaş yavaş ve belli bir sıra takip edilerek öğrenilmelidir.

17 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen HADİS ÖĞRENCİSİNİN ADABI 7- Hadis Usulüne Önem vermek Hiçbir hadis öğrencisi, hadis usulünden müstağni kalamaz. Hadisten ancak, iyi bir usul bilgisi sayesinde yararlanılabilir.

18 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen HADİS HOCASININ AHLAKI (Hocanın hadis ilmi ve Talebeleri ile ilişkileri) 1- İyi Niyet ve Üstün Ahlak Sahibi Olmak Hesabi değil hasbi olmalıdır. Riyadan, çıkar ve dünyalık kaygıdan uzak olmalıdır. Niyeti olmayanın ameli, ihlası olmayanın da ecri olmaz. 2- Haddini Bilmek yada Ehliyete Riayet Yaşı ne olursa olsun, ehil olmadıkça hadis okutmaya ve rivayetine kalkışmamalıdır. 3- Kendisinden Daha Eğil Olana Saygı Göstermek Yaş ve İlim bakımından kendisinden büyüklerin yanında hocalık yapmaya kalkışmamak. Cahil, yaşlı da olsa küçük; Alim genç de olsa büyüktür.

19 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen HADİS HOCASININ AHLAKI (Hocanın hadis ilmi ve Talebeleri ile ilişkileri) 4- Karıştırma İhtimali Belirince Hadis Rivayeti ve Okutmayı bırakma. 5- Hadise ve Hadis Meclislerine Ehemmiyet Vermek Kılık kıyafetine dikkat etmeli. Temizliğe dikkat etmeli. Derse iyi hazırlanmış olması. Usluba, eğitim ve öğretim kurallarına riayet etmeli. Ciddiyetsizlik olarak algılanacak davranışlardan kaçınmalı.

20 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen HADİS HOCASININ AHLAKI (Hocanın hadis ilmi ve Talebeleri ile ilişkileri) 6- Kitap yazmak ve Öteki ilmi Faliyetlerde Bulunmak Fikri, Ahlaki, ilmi açıdan insanlara faydalı olmayı görev bilmeli.

21 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen RİVAYETİN KEYFİYETİ Hadis Öğrenim ve Öğretim Yolları (Tahammül ve eda Yolları) Sema Kıraat Hocanın, ezberinden veya yazılı bir metinden okuyarak rivayette bulunması; öğrencinin ise hocadan bizzat duyarak bu rivayeti almasına denir. Hocanın huzurunda talebe ezberinden veya elindeki kitaptan hadis okur. Hoca da ezberinden veya elindeki nüshadan takip ederek dinler.

22 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen RİVAYETİN KEYFİYETİ Hadis Öğrenim ve Öğretim Yolları (Tahammül ve eda Yolları) İcazet Hocanın, talebesine duyduklarını veya kitaplarını rivayete izin vermesine denir. Münavele Kendisinden nakil veya rivayet etmesi için hocanın, öğrencisine bir kitap veya yazılı bir metin vermesine denir.

23 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen RİVAYETİN KEYFİYETİ Hadis Öğrenim ve Öğretim Yolları (Tahammül ve eda Yolları) Kitabet İ'lam Huzurunda bulunan veya bulunmayan bir öğrencisi için hocanın kendi eliyle bir veya birkaç hadis yazıp veya yazdırıp vermesi veya göndermesine denir. Hoca'nın icazetten söz etmeksizin belli bir hadis veya hadis kitabı için, sadece ''benim rivayetim işte budur'' diye açıklamada bulnmasına denir.

24 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen RİVAYETİN KEYFİYETİ Hadis Öğrenim ve Öğretim Yolları (Tahammül ve eda Yolları) Vasiyet Vicade Ölmek veya yolculuğa çıkmak üzere olan hocanın - rivayet izinden söz etmeksizin - kitabını öğrencilerinden birine vasiyet etmesidir. Bir kimsenin yazma bir risale veya kitabı bulması, ele geçirmesine denir.

25 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET Adabı Keyfiyeti Sıfatı Mahsülleri Talebenin Adabı Hocanın Adabı Tahammül ve Eda Yolları Lafzen Manen Tasnif Devri Öncesi Tasnif Dönemi ürünleri Sema' Kitabet Cüzler Sahifeler Erbeun Ale'r-rical Ale'lebvab Kıraat İ'lam Musannef İcazet Vasiyet Mü'cem Cami Münavele Vicade Etraf Sünen RİVAYETİN SIFATI Hadisler, kelimesi kelimesine lafzen mi? Manen mi? Rivayet edilmiştir? Lafzen Manen Asıl olan lafzen rivayettir. Bu ideal olmakla beraber, gerek hadislerin fazlalığı, gerekse beşeri ve tabii şartlar dolayısıyla bu herkes için mümkün olamayacağı aşikardır. Önemli olan hadislerin manalarıdır. 'Haramı helal, helali de haram kılacak şekilde manayı bozmadığınız sürece hadisi değişik lafızlarla (manen) rivayet etmenizde bir sakınca yoktur'' (Hadis)

26 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET MAHSÜLLERİ Kütübü Sitte öncesi Rivayet Mahsülleri Tasnif Devri Rivayet Mahsülleri Sahife Cüz Erbeun İsme göre Konularına Göre Sonraki dönemlerde geliştirildi. Ale'r-rical Ale'l-ebvab sistemli mahsüller) Ale'l-ahruf sistemli mahsuller es-sahifetü's-sahiha Hemmam b. Münebbih'e ait es-sahifetü's-sadıka Belli sayıdaki Hadisler Bir Hadisin değişik (senedin müntehası) Ravinin ismine göre A.b.Hanbel Musannef Cami' Metni Alfabetik Suyuti'ye ait Cem'ul-cevami Abdulla b.amr.b.el-as'a ait Bir konudaki hadisler Bir Ravinin Hadisleri Tayalisi sahabe, şuyuh, beldelere göre Mu'cem (senedin ibtidası) Taberaniye ait El-Kebir Sünen Müstedrek Müstahrec el-camiu's-sağir Suyuti'ye ait Bölümü İbnu'l-Esir el-cezeri'ye ait Cami'ul-usül Ali el-muttaki'ye ait Sahife : Yazılan notlardan oluşur. Taberaniye ait El-Evsat Taberaniye ait Ali el-muttaki'ye ait Cüz : Küçük Hacimli rivayet mahsülleri. Es-Sağir Ale'r-rical : Sahabiler, müslüman olmaktaki önceliklerine, Hz Peyg. Yakınlık derecelerine yada Etraf (n Erbeun : 40 hadisten oluşan mahsüller. kabilelerine göre harf sırasına konur ve müntehası sonra onlardan gelen hadisler, o ismin altına kaydedilir. türüne girer. Zehairu'l- en-nabuli'ye ait Kenzeu'l-ummal

27 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET MAHSÜLLERİ Kütübü Sitte öncesi Rivayet Mahsülleri Tasnif Devri Rivayet Mahsülleri Sahife Cüz Erbeun İsme göre Konularına Göre Sonraki dönemlerde geliştirildi. Ale'r-rical sistemli mahsüller Ale'l-ebvab Ale'l-ahruf sistemli mahsuller es-sahifetü's-sahiha Hemmam b. Münebbih'e ait es-sahifetü's-sadıka Belli sayıdaki Hadisler Bir Hadisin değişik (senedin müntehası) Ravinin ismine göre A.b.Hanbel Musannef Cami' Metni Alfabetik Suyuti'ye ait Cem'ul-cevami Abdulla b.amr.b.el-as'a ait Bir konudaki hadisler Bir Ravinin Hadisleri Tayalisi sahabe, şuyuh, beldelere göre Mu'cem (senedin ibtidası) Taberaniye ait El-Kebir Sünen Müstedrek Müstahrec el-camiu's-sağir Suyuti'ye ait Bölümü İbnu'l-Esir el-cezeri'ye ait Cami'ul-usül Ali el-muttaki'ye ait Sahife : Yazılan notlardan oluşur. Taberaniye ait El-Evsat Kenzeu'l-ummal Taberaniye ait Ali el-muttaki'ye ait Cüz : Küçük Hacimli rivayet mahsülleri. Es-Sağir Ale'l-Ebvab : Hadisleri konularına göre tasnif eden, bölüm (kitap9 ve bablara ayrılmış hadis Erbeun : 40 hadisten oluşan mahsüller. Etraf (n müntehası sonra eserleridir. Temelde 3 çeşit. Musannef, Cami', Sünen Zehairu'l-

28 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET MAHSÜLLERİ Kütübü Sitte öncesi Rivayet Mahsülleri Tasnif Devri Rivayet Mahsülleri Sahife Cüz Erbeun İsme göre Konularına Göre Sonraki dönemlerde geliştirildi. Ale'r-rical sistemli mahsüller Ale'l-ebvab Ale'l-ahruf sistemli mahsuller es-sahifetü's-sahiha Hemmam b. Münebbih'e ait es-sahifetü's-sadıka Belli sayıdaki Hadisler Bir Hadisin değişik (senedin müntehası) Ravinin ismine göre A.b.Hanbel Musannef Cami' Metni Alfabetik Suyuti'ye ait Cem'ul-cevami Abdulla b.amr.b.el-as'a ait Bir konudaki hadisler Bir Ravinin Hadisleri Tayalisi sahabe, şuyuh, beldelere göre Mu'cem (senedin ibtidası) Taberaniye ait El-Kebir Sünen Müstedrek Müstahrec el-camiu's-sağir Suyuti'ye ait Bölümü İbnu'l-Esir el-cezeri'ye ait Cami'ul-usül Ali el-muttaki'ye ait Sahife : Yazılan notlardan oluşur. Taberaniye ait El-Evsat Kenzeu'l-ummal Taberaniye ait Ali el-muttaki'ye ait Cüz : Küçük Hacimli rivayet mahsülleri. Es-Sağir Musannefler : Sünenlerin muhtevasına mevkuf ve maktu' hadislerin ilavesiyle meydana Erbeun : 40 hadisten oluşan mahsüller. Etraf (n getirilmiş kitaplardır. müntehası sonra Zehairu'l-

29 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET MAHSÜLLERİ Kütübü Sitte öncesi Rivayet Mahsülleri Tasnif Devri Rivayet Mahsülleri Sahife Cüz Erbeun İsme göre Konularına Göre Sonraki dönemlerde geliştirildi. Ale'r-rical sistemli mahsüller Ale'l-ebvab Ale'l-ahruf sistemli mahsuller es-sahifetü's-sahiha Hemmam b. Münebbih'e ait es-sahifetü's-sadıka Belli sayıdaki Hadisler Bir Hadisin değişik (senedin müntehası) Ravinin ismine göre A.b.Hanbel Musannef Cami' Metni Alfabetik Suyuti'ye ait Cem'ul-cevami Abdulla b.amr.b.el-as'a ait Bir konudaki hadisler Bir Ravinin Hadisleri Tayalisi sahabe, şuyuh, beldelere göre Mu'cem (senedin ibtidası) Taberaniye ait El-Kebir Sünen Müstedrek Müstahrec el-camiu's-sağir Suyuti'ye ait Bölümü İbnu'l-Esir el-cezeri'ye ait Cami'ul-usül Ali el-muttaki'ye ait Sahife : Yazılan notlardan oluşur. Taberaniye ait El-Evsat Kenzeu'l-ummal Taberaniye ait Ali el-muttaki'ye ait Cüz : Küçük Hacimli rivayet mahsülleri. Es-Sağir Cami'ler : Akaid, Ahkam, Siyer, Adab, Tefsir.. Gibi dinin bütün cephelerine dair konuların Erbeun : 40 hadisten oluşan mahsüller. Etraf (n müntehası sonra tamamını kapsayan kitaplardır. Buhari-Müslim-Tirmizi gibi. Zehairu'l-

30 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET MAHSÜLLERİ Kütübü Sitte öncesi Rivayet Mahsülleri Tasnif Devri Rivayet Mahsülleri Sahife Cüz Erbeun İsme göre Konularına Göre Sonraki dönemlerde geliştirildi. Ale'r-rical sistemli mahsüller Ale'l-ebvab Ale'l-ahruf sistemli mahsuller es-sahifetü's-sahiha Hemmam b. Münebbih'e ait es-sahifetü's-sadıka Belli sayıdaki Hadisler Bir Hadisin değişik (senedin müntehası) Ravinin ismine göre A.b.Hanbel Musannef Cami' Metni Alfabetik Suyuti'ye ait Cem'ul-cevami Abdulla b.amr.b.el-as'a ait Bir konudaki hadisler Bir Ravinin Hadisleri Tayalisi sahabe, şuyuh, beldelere göre Mu'cem (senedin ibtidası) Taberaniye ait El-Kebir Sünen Müstedrek Müstahrec el-camiu's-sağir Suyuti'ye ait Bölümü İbnu'l-Esir el-cezeri'ye ait Cami'ul-usül Ali el-muttaki'ye ait Sahife : Yazılan notlardan oluşur. Taberaniye ait El-Evsat Kenzeu'l-ummal Taberaniye ait Ali el-muttaki'ye ait Cüz : Küçük Hacimli rivayet mahsülleri. Es-Sağir Sünenler : Merfu nitelikli ahkam hadislerini fıkıh kitapları terkibi içinde ihtiva eden kitaplara Erbeun : 40 hadisten oluşan mahsüller. Etraf (n müntehası sonra denilmektedir. Ebu Davud-Nesai-İbn-i Mace-Darimi gibi. Zehairu'l-

31 BÖLÜM 2 RİVAYET (ADABI - KEYFİYETİ - SIFATI - ÜRÜNLERİ) RİVAYET MAHSÜLLERİ Kütübü Sitte öncesi Rivayet Mahsülleri Tasnif Devri Rivayet Mahsülleri Sahife Cüz Erbeun İsme göre Konularına Göre Sonraki dönemlerde geliştirildi. Ale'r-rical sistemli mahsüller Ale'l-ebvab sistemli mahsüller) Ale'l-ahruf es-sahifetü's-sahiha Hemmam b. Münebbih'e ait es-sahifetü's-sadıka Belli sayıdaki Hadisler Bir Hadisin değişik (senedin müntehası) Ravinin ismine göre A.b.Hanbel Musannef Cami' Metni Alfabetik Suyuti'ye ait Cem'ul-cevami Abdulla b.amr.b.el-as'a ait Bir konudaki hadisler Bir Ravinin Hadisleri Tayalisi sahabe, şuyuh, beldelere göre Mu'cem (senedin ibtidası) Taberaniye ait Sünen Müstedrek Müstahrec el-camiu's-sağir Suyuti'ye ait Bölümü İbnu'l-Esir el-cezeri'ye ait El-Kebir Cami'ul-usül Sahife : Yazılan notlardan oluşur. Taberaniye ait El-Evsat Kenzeu'l-ummal Taberaniye ait Ali el-muttaki'ye ait Cüz : Küçük Hacimli rivayet mahsülleri. Es-Sağir Ale'l-ahruf : Sonraki dönemlerde geliştirilmiş, alfabetik sistemle tasnif edilmiş kitaplardır. Erbeun : 40 hadisten oluşan mahsüller. Etraf (n müntehası sonra Metni ve bölümü alfabetik diye ayrılmıştır. Ebu Davud-Nesai-İbn-i Mace-Darimi gibi. Zehairu'l-

32 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu kısımları Adalet Zapt Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul İslam İlim Sahabe Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn Büluğ Zapt Tabiun Muadde Mechulu'l-hal Akıl Hıfz Etbau't-tabiin Kizbü'r-ravi Kesretü'l-galat Takva Teyakkuz İttihamü'r-ravi bi'lkizb Fartu'l-gafle Murüet Fısku'r-ravi Vehm Adalet : Raviyi takvaya yönelten ve insanlık değerlerine yakışmayan hata ve davranışlardan uzak tutan bir niteliktir. Zapt : Bellemek. Duyduğunu duyduğu gibi rivayet etmek. Cehaletü'r-ravi Bid'atü'r-ravi Muhalefetu's- Suu'l-hıfz

33 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu kısımları Adalet Zapt Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul İslam Adalet: Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'l- Büluğ Akıl Takva Murüet * Müslüman Olmak * Büluğa ermiş olmak (Ergin) * Akıllı Olmak : Temyiz yeteneği içindir. * Takva Sahibi Olmak : Büyük günahlardan kaçınmak, küçük günahlarda ısrar etmemek. * Muruet Sahibi olmak : İnsani ve örfi meziyet ve geleneklere sahip ve saygılı yaşamak. Kizbü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Fısku'r-ravi Kesretü'l-galat Fartu'l-gafle Vehm Muadde Mechulu'l-hal Cehaletü'r-ravi Muhalefetu's- Bid'atü'r-ravi Suu'l-hıfz

34 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu kısımları Adalet Zapt Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Hıfz İlim Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn Teyakkuz Zapt Muadde Mechulu'l-hal Zapt: Kizbü'r-ravi Kesretü'l-galat * Uyanık Olmak: Gaflet ve dalgınlık zabt'a aykırı * Ezberden naklediyorsa ezberi iyi olmak * Kitaptan naklediyorsa kitabı iyi korunmuş olması, * Mana ile rivayet ediyorsa, manayı bozacak unsurları iyi bilmesi lazım. Fısku'r-ravi Cehaletü'r-ravi Bid'atü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Fartu'l-gafle Vehm Muhalefetu's- Suu'l-hıfz

35 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'l- Tabakaları: Yaş ve İsnadda birbirine benzeyen akran raviler gurubu demektir. Kizbü'r-ravi Kesretü'l-galat Muadde Mechulu'l-hal Tabakanın Tayininde şu 4 unsur belirleticidir. * Doğum * Vefat * Öğrenciler * Hocalar Fısku'r-ravi Cehaletü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Fartu'l-gafle Vehm Muhalefetu's- - Sahabeler birinci tabaka. - Tabiiler ikinci tabaka. - Etba't-tabiiler de üçüncü tabakayı teşkil eder. Bid'atü'r-ravi Suu'l-hıfz

36 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'laynf Rivayet asrı Hicri 3.ncü yüzyılda sona erer. Muadde Mechulu'l-hal - Sahabeler - H110'a kadar - birinci tabaka. - Tabiiler - H180'e kadar - ikinci tabaka. - Etba't-tabiiler - H220'ye kadar üçüncü tabaka. - Dördüncü tabaka - H260'a kadar. - Beşinci tabaka - H300'e kadardır. Kizbü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Fısku'r-ravi Kesretü'l-galat Fartu'l-gafle Vehm Cehaletü'r-ravi Muhalefetu's- Bid'atü'r-ravi Suu'l-hıfz

37 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn 1. Sahabe - H110'a kadar olandır; Muadde Mechulu'l-hal - Hz Peygamberin Müslüman çağdaşlarıdır. - Müslüman olarak Rasulullahı gören ve iman üzere ölen. Sahabeyi Tanıma Yolları: * Tevatür yoluyla. * Şöhret yoluyla. * Şehadet yoluyla (şahitlik) * İkrar yoluyla. (kendisinin ikrarı) Hem cahiliyede hem de islam döneminde yaşamış ancak peygamberimizi görmemiş olanlara muhadramun denir. Kizbü'r-ravi Fısku'r-ravi Cehaletü'r-ravi Bid'atü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Kesretü'l-galat Fartu'l-gafle Vehm Muhalefetu's- Suu'l-hıfz

38 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn 1. Sahabe - H110'a kadar olandır; Muadde Mechulu'l-hal - Hadis Rivayeti ve Sahabiler: * Muksirun : Binden fazla hadis rivayet edenler. * Mukillun : Binden az hadis rivayet edenler (Sahabenin çoğu mukillun'dur) Muksirun olan Sahabiler: * Ebu Hereyre H58 * Abdullah b. Ömer H73 * Hz Aişe H58 * Enes b. Malik H93 * Abdullah b. Abbas H68 Kizbü'r-ravi Fısku'r-ravi Cehaletü'r-ravi Bid'atü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Kesretü'l-galat Fartu'l-gafle Vehm Muhalefetu's- Suu'l-hıfz

39 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn 1. Sahabe - H110'a kadardır; Muadde Mechulu'l-hal - Sahabelerin sayısı: * Kitaplarda 40 ile 120 Bin arasında rakamlar vardır. * Biyografi eserlerinde Bin sahabi tanıtımı vardır. Sahabe Neslini Tanıtan Eserler: * İbn Abdilberr el-kurtubi - H sahabi tanıtımı. * İbnu'l-Esir el-cezeri - H sahabi tanıtımı. * İbn Hacer el-askalani - H sahabi tanıtımı. Kizbü'r-ravi Fısku'r-ravi Cehaletü'r-ravi Bid'atü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Kesretü'l-galat Fartu'l-gafle Vehm Muhalefetu's- Suu'l-hıfz

40 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn 2. Tabiiler - H180'e kadardır; Muadde Mechulu'l-hal - Rasulullah'ı görenleri görenler demektir. * En meşhurları; Said b.el-müseyyeb ve Ebu Hanife'dir. İlim tarihindeki rolleri: * Başta hadis ilmi olmak üzere, islami ilimlerin tedvini, tasnifi veneşrini gerçekleştirmekte kendisini gösterir. Tabiilerin Tabakaları: * Büyük tabiiler (Sahabenin büyüklerinden rivayet eden) * Orta yaşlı tabiiler (Sahabe ve Tabiinden rivayet eden) * Küçük genç tabiiler (son sahabeler döneminde daha Kizbü'r-ravi Fısku'r-ravi Cehaletü'r-ravi Bid'atü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Kesretü'l-galat Fartu'l-gafle Vehm Muhalefetu's- Suu'l-hıfz

41 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't- Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn 3. Etbau't-Tabiin - H220'ye kadardır; Muadde Mechulu'l-hal - Malik b. Enes - H179 (İmam Malik) - El-Evzai - H157 - Süfyan es-sevri - H161 - Şu'be b. el-haccac - H160 - İbn Cureyc - H150 Kizbü'r-ravi Fısku'r-ravi Kesretü'l-galat Fartu'l-gafle Vehm Cehaletü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Muhalefetu's- Bid'atü'r-ravi Suu'l-hıfz

42 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) sonucu Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn RAVİNİN TENKİDİ; Muadde Mechulu'l-hal Sünneti, nesillere doğru aktarmak önemlidir. Kizbü'r-ravi Kesretü'l-galat Bunun için; bu işi yapan ravilerin, * kendilerinde aranan vasıflar açısından, * yaptıkları işin mahiyet ve ciddiyetine ne ölçüde layık olduklarının tesbit edilmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu işi yapan ilmin adı: Cerh ve Tadil ilmidir. Fısku'r-ravi Cehaletü'r-ravi Bid'atü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Fartu'l-gafle Vehm Muhalefetu's- Suu'l-hıfz

43 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) (Cerh-Tadil) sonucu sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn RAVİNİN TENKİDİ; Muadde Mechulu'l-hal Cerh : Yaralama, suçlama demektir. Raviler hakkında olumsuz kanaat belirtmedir. Ta'dil : Düzgün ve kusursuz kabul etmek demektir. Raviler hakkında olumlu kanaat belirtmedir. Kizbü'r-ravi Fısku'r-ravi Kesretü'l-galat Fartu'l-gafle Vehm Cehaletü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Muhalefetu's- Bid'atü'r-ravi Suu'l-hıfz

44 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) (Cerh-Tadil) sonucu sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'l- RAVİNİN TENKİDİ; Muadde Mechulu'l-hal Cerh ve Ta'dil Prensipleri (Yapacak kişi ile ilgili): Kizbü'r-ravi Kesretü'l-galat * Ravinin hata yapabileceği gerçeğini gözardı etmemek. * Adil ve muteyakkız (uyanık) kimseler olmalı. * Arif ve agah kişi tarafından yapılmalıdır. * Arif ve agah kişini yaptığı ta'dil için sebep gerekmez. * Arif ve agah kişinin yaptığı cerh,sebeb zikredilirse geçerli * Arif ve agah kişinin sözüyle cerh ve ta'dil sabit olur. * Sika (güvenilir) ravinin ismini vermeden, bana sika söyledi demesi ta'dil için yeterli değildir. Fısku'r-ravi Cehaletü'r-ravi Bid'atü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Fartu'l-gafle Vehm Muhalefetu's- Suu'l-hıfz

45 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) (Cerh-Tadil) sonucu sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'l- RAVİNİN TENKİDİ; Muadde Mechulu'l-hal Cerh ve Ta'dil'de Ta'n (Tenkid) Noktaları: Kizbü'r-ravi Kesretü'l-galat Adalet vasfına yönelik olanlar; * Kizbu'r-ravi : Ravinin, hadis rivayetinde yalancılığı. * İttihamu'r-ravi bi'l kizb : Ravinin yalancılıkla itham edilmesi. * Fısku'r-ravi : Ravinin günahkarlığı. * Cehaletu'r-ravi : Ravinin tanınmaması. * Bid'atu'r-ravi : Ravinin ehli bidattan olması. Fısku'r-ravi Cehaletü'r-ravi Bid'atü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Fartu'l-gafle Vehm Muhalefetu's- Suu'l-hıfz

46 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) (Cerh-Tadil) sonucu sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn RAVİNİN TENKİDİ; Muadde Mechulu'l-hal Cerh ve Ta'dil'de Ta'n (Tenkid) Noktaları: Kizbü'r-ravi Kesretü'l-galat Zabt vasfına yönelik olanlar; * Kesretü'l-galat : Rivayette çok yanlış yapması * Fartu'l-gafle: Ravinin aşırı gafil olması. * Vehm : Hadisin sened ve metninde, hatta cerh ve ta'dil'de doğru sanarak bazı hatalar yapması. * Muhalefetu's-sikat : Zayıf bir ravinin güvenilir bir raviye muhalif olması. * Su'ul-hıfz : Ravinin hafızasının pek parlak olmaması. Fısku'r-ravi Cehaletü'r-ravi Bid'atü'r-ravi İttihamü'r-ravi bi'lkizb Fartu'l-gafle Vehm Muhalefetu's- Suu'l-hıfz

47 BÖLÜM 3 RAVİ (TANITIMI - TENKİDİ) RAVİ Tanıtımı Tenkidi Vasıfları Tabakaları (Cerh-Tadil) (Cerh-Tadil) sonucu sonucu kısımları Adalet Zapt Sahabe Prensipleri Ta'n noktaları Maruf Mechul Tabiun Etbau't-tabiin Adalete Yönelik Zapta Yönelik Mecruh Mechulu'layn RAVİNİN TENKİDİ; Cerh ve Ta'dil sonucunda Ravilerin Guruplandırılması: Ma'ruf; * Durumu netleşmiş olanlar. Muadde Cerh ve Ta'dil sonucunda Ravilerin Guruplandırılması: Mechul; * Durumu netleşmemiş olanlar. Mechulu'l-hal Mecruh: * Cerh edilmiş ravidir. Muaddel: * Ta'dil ve tezkiye edilmiş raviler. Mechulu'l-ayn; * Sadece bir ravinin kendisinden hadis rivayet ettiği kişidir. Mechulu'l-hal: * Zahiri ve batını nitelikleri bilinmeyen, iki veya daha çok kişinin kendisinden hadis rivayet ettiği ancak güvenilir olduğu

48 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Mevzu Muharref Musahhaf Muzdarib Maklub Müdrec Metruk-Matruh Münker Şazz Muallel Hasen Li Gayrihi Hasen Lizatihi Sahih Li Gayrihi Sahih Li Zatihi Manen Lafzen

49 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi İnkita Sebebiyle Muallel Şazz Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Muzdarib Maklub Müdrec Metruk-Matruh Münker Musahhaf Muharref Mevzu Makbul; * Ravisinin doğruluğu kabul edilen ve kendisiyle amel edilmesi gereken hadislerdir. ; * Ravisinin doğruluğu kabul edilmeyen ve kendisiyle amel etmek gerekmeyen hadislerdir.

50 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi İnkita Sebebiyle Muallel Şazz Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Muzdarib Maklub Müdrec Metruk-Matruh Münker Musahhaf Muharref Mevzu Hadis; * Aklın, yalan üzerinde birleşmele rini mümkün görmediği raviler topluluğunun, her nesilde, kendileri gibi bir topluluktan alıp naklettiği, işitme ve görmeye dayanan hadistir.

51 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Lafzen Hadis; * Bütün rivayetlerde lafızları aynı olan hadislerdir. Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu Manen Hadis; * Aralarında ortak bir nokta bulunan değişik hükümlerin, tevatür şartlarını taşıyan raviler tarafından nakledilmesiyle orta-

52 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Hadis'lerin Hükmü; * Kesin bilgi ifade eder. Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Yakin ifade eder, amel etmek vaciptir. * Tetkik ve tenkide tabi değildir.

53 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Hadis Eserleri; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Suyuti - el-ezharu'l-mütenasıra fi'l-ahbari'l-mütevatira * Ebu Abdillah Muhammed b. Ca'fer el-kettani - Nazmu'l- Mütenasir

54 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Ahad Hadis; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Her ne kadar ''bir kişinin verdiği haber'' anlamına gelse de mütevatir hadis şartlarını taşımayan tüm hadisler Ahad Hadis'tir. * Sahih-Hasen-Zayıf katagorileri vardır. Tetkik gerektirir.

55 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Ahad Hadis Üç Kısma Ayrılır; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Sahih - Makbul * Hasen - Makbul * Zayıf -

56 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Sahih Hadis; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Kesintisiz () * Raviler Adil ve Zabıt sahibi. * Sika bir raviye muhalif (şazz) bir hadis olmaması. * İlletten uzak olmayacak; uzmanlarca farkedilecek gizli bir kusur taşımayacak.

57 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Sahih Lizatihi; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Yukarıdaki şartları en üst seviyede karşılayan hadistir. Sahih Li gayrihi; * Sıhhat şartlarını sağlıyor ancak başka bir rivayetle sahih olduğu

58 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Sahih Hadis'in hükmü; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Hüccet ve gereğince amel etmek vacip. * İnanç konularında, Kur'an ve mütevatir hadisler kesin delil olarak alınmalıdır.

59 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Sahih Hadis Eserleri; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * El-Buhari - H256 * İmam Müslim - H261 * İmam Malik - H179 * İbn Huzeyme - H311 * İbn Hıbban - H354

60 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Hasen Hadis; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Zaptı biraz gevşek olan ravilerin muttasıl senetle rivayet ettikleri şazz (muhalif) ve muallel (kusurlu) olmayan hadistir.

61 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Hasen Hadis bölümleri; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Hasen Li Zatihi : Lafzı benzer bir başka hadis tarafından takviyeli * Hasen Li gayrihi : Ehliyeti çok açıkça belli olmayan bir raviye sahip.

62 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Zayıf Hadis; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Sahih ve Hasen Hadis şartlarını taşımayan hadistir. * Sahih ve Hasen Hadis şartlarından biri noksan olan hadistir.

63 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Zayıflık Sebepleri; * Senedde Inkıta' (kopukluk). Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Ravide Cerhi gerektiren bir halin bulunması

64 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Senette Inkıta' Sebebiyle; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * : Tabiinin, Sahabiyi atlayarak Paeygambere izafe ettiği hadis. Hükmü: Delil Kabul edilmez. Farklı görüşlerde var.

65 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; İnkita Sebebiyle Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Senette Inkıta' Sebebiyle; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi Muallel Şazz Münker Metruk-Matruh Müdrec Maklub Muzdarib Musahhaf Muharref Mevzu * Munkatı' : muttasıl olmayan hadis. Hükmü: hadisten daha zayıf.

66 BÖLÜM 4 MERVİY HADİSLERİN TAKSİMİNE ESAS OLAN NOKTALAR Kabul, Red ve Sıhhat Kabul, Red ve Sıhhat n Söyleyeni (Müntehası) İsnadı Seneddeki İttisal ve İnkita' Ravilerin Teferrüdü ve İttifakı Rivayet Şekli Açısında Metin ve Mana Maktu' Mevkuf Merfu' Kudsi Nazil isnad Ali İsnad Munkatı' Teferrüd İttifak Ma'nen Lafzen Muhtelif Muhkem Tetkik Dışı () Tetkike Tabi (Ahad) Kesinkes Tetkike Tabi olarak Müselsel Mu'an'an-Müennes Garib Ferd Tabi'-Şahid Aziz Müstefiz Meşhur Sahih Hasen Zayıf Kabul ve Red ; Senette Inkıta' Sebebiyle; Lafzen Manen Sahih Li Zatihi Sahih Li Gayrihi Hasen Lizatihi Hasen Li Gayrihi İnkita Sebebiyle Muallel Şazz Ravideki Cerh Hali Sbebiyle Muzdarib Maklub Müdrec Metruk-Matruh Münker Musahhaf Muharref Mevzu * : n herhangi bir yerinden peşpeşe iki veya daha fazla ravinin düştüğü hadis. * : n baş tarafından bir veya peşpeşe birkaç ravinin yada müntehasına kadar senedin tamamının hazfolunduğu

İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA)

İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA) Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Açık Ders Malzemeleri Ders izlence Formu Dersin Kodu ve İsmi Dersin Sorumlusu Dersin Düzeyi İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA) YRD. DOÇ.

Detaylı

HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI DİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 46 5. HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANMASI 5.1. HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ TEMEL FELSEFESİ VE GENEL AMAÇLARI Hadis; Peygamberimizin söz,

Detaylı

Hadis Istılahları. ADL: Râvînin hadîsi bozmadan rivâyet eden dürüst bir müslüman olması. AHZ: Bir şeyhden hadîs almak.

Hadis Istılahları. ADL: Râvînin hadîsi bozmadan rivâyet eden dürüst bir müslüman olması. AHZ: Bir şeyhden hadîs almak. Hadis Istılahları Her ilim dalının bir terminolojisi olduğu gibi hadîs ilimlerinin de ıstılahları vardır. Hadîs ıstılahları anlaşılmadıkça hadîs usûlü de anlaşılamaz. Hadîs ıstılahları çok sayıda olduğu

Detaylı

İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen

İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen Muâz b. Cebel'in Hz. Peygamber in (s.a.v.) sorduğu

Detaylı

HADİS TARİHİ VE USULÜ (İLH1007)

HADİS TARİHİ VE USULÜ (İLH1007) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. HADİS TARİHİ VE USULÜ (İLH1007) KISA

Detaylı

Ebû Dâvûd un Sünen i (Kaynakları ve Tasnif Metodu) Mehmet Dinçoğlu

Ebû Dâvûd un Sünen i (Kaynakları ve Tasnif Metodu) Mehmet Dinçoğlu Ebû Dâvûd un Sünen i (Kaynakları ve Tasnif Metodu) Mehmet Dinçoğlu Cilt/Volume: II Sayı/Number: 1 Yıl/Year 2016 Meridyen Derneği hadisvesiyer.info Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları 2012, 472 sayfa.

Detaylı

HADİS TARİHİ VE USULÜ

HADİS TARİHİ VE USULÜ HDİS TRİHİ VE USULÜ DİKKT! Bu testte 25 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Hadis Tarihi ve Usulü testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. şağıdakilerden hangisi Esbabu Vürûdi l- Hadîs

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

Türkçeye Tercüme Edilen Hadis Kitaplarında Geçen Zayıf Hadislerin Numaraları

Türkçeye Tercüme Edilen Hadis Kitaplarında Geçen Zayıf Hadislerin Numaraları Türkçeye Tercüme Edilen Hadis Kitaplarında Geçen Zayıf Hadislerin Numaraları Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace, Nesai, Edebu l-mufred, Muvatta, İbn Carud, Taberani (Mucemu s-sagir) İçindekiler 1- Sünenu İbn

Detaylı

LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI)

LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI) Livata Haddi 71 LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI) Livatanın cezası zina cezasından farklıdır. Her ikisinin vakıası birbirinden ayrıdır, birbirinden daha farklı durumları vardır. Livata,

Detaylı

BİR İMAM-HATİP HOCASININ HADİS BİLGİSİ: HADİS USÛLÜ DERSLERİ

BİR İMAM-HATİP HOCASININ HADİS BİLGİSİ: HADİS USÛLÜ DERSLERİ BİR İMAM-HATİP HOCASININ HADİS BİLGİSİ: HADİS USÛLÜ DERSLERİ Arş. Gör. Mahmut SABUNCU Vücuda getirildikleri dönemin ilim anlayışlarına ayna tutan en önemli belgelerden olan kitaplar kimi zaman ve maalesef

Detaylı

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır.

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır. İslam çok yüce bir dindir. Onun yüceliği ve büyüklüğü Kur an-ı Kerim in tam ve mükemmel talimatları ile Hazret-i Resûlüllah (S.A.V.) in bu talimatları kendi yaşamında bizzat uygulamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

EHL-İ SÜNNET'İN ÜSTÜNLÜĞÜ.

EHL-İ SÜNNET'İN ÜSTÜNLÜĞÜ. EHL-İ SÜNNET'İN ÜSTÜNLÜĞÜ www.almuwahhid.com 1 Müellif: Şeyhu'l-İslam İbni Teymiyye (661/728) Eser: Mecmua el-feteva, cilt 4 بسم هللا الرحمن الرحيم Selefin, kendilerinden sonra gelenlerden daha alim, daha

Detaylı

HADİS ARAŞTIRMA METODU

HADİS ARAŞTIRMA METODU 1 1. Hadisi Konusuna Göre Arama HADİS ARAŞTIRMA METODU Aradığımız hadisin hangi konuya ait olduğunu bildiğimizde konularına göre tertip edilmiş hadis kitaplarında rahatlıkla bulabiliriz. Ancak aradığımız

Detaylı

Hadiste Sened Tenkidi Halil İbrahim Kutlay

Hadiste Sened Tenkidi Halil İbrahim Kutlay Hadiste Sened Tenkidi Halil İbrahim Kutlay İstanbul: Elif Yayınları, 2015, 349 Sayfa. Cilt/Volume: III Sayı/Number: 1 Yıl/Year 2017 Meridyen Derneği hadisvesiyer.info Hz. Peygamber in söz ve fiillerinin

Detaylı

Ders Kodu Kredi AKTS Ders Adı Sınıf Dönem Grup Ders Tipi DERS DÖNEMİ - 1.YARIYIL (GÜZ YARIYILI)

Ders Kodu Kredi AKTS Ders Adı Sınıf Dönem Grup Ders Tipi DERS DÖNEMİ - 1.YARIYIL (GÜZ YARIYILI) 201-2017 Eğitim/Öğretim Yılı Müfredat Düzenleme İşlemleri Ders Kodu Kredi AKTS Ders Adı Sınıf Dönem Grup Ders Tipi DERS DÖNEMİ - 1.YARIYIL (GÜZ YARIYILI) 501 3 Temel İslam Bilimleri Araştırma Yöntemleri

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TEFSİR V İLH 403 7 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

Erken Dönem İslâm Hukukçularının Sünnet Anlayışı

Erken Dönem İslâm Hukukçularının Sünnet Anlayışı Erken Dönem İslâm Hukukçularının Sünnet Anlayışı İshak Emin AKTEPE İnsan Yayınları, İstanbul 2010, 343 sayfa. Tanıtan: Mehmet Sait UZUNDAĞ* İslâm ın Kur an dan sonra ikinci kaynağı olan sünnetin mâhiyeti,

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ I Ders No : 00700400 : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Ön Koşul

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI MESLEKİ BİLGİLER SEVİYE TESPİT SINAVI (2018-DİB-MBSTS) 7 NİSAN 2018 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin

Detaylı

İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma

İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma Question İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma (s.a)'nın mushafı hakkındaki sözleri idi. Allah-u Teâlâ tarafından Hz. Fatıma Zehra (s.a)'ya ilham edilen

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH 210 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin

Detaylı

Hatîb el-bağdâdî, El-Kifaye Fî Ma rifeti İlmi Usuli r-rivaye, Kahire: Mektebet-u İbn Abbas, 2008, 632 s.* Abdüs Samet Koçak**

Hatîb el-bağdâdî, El-Kifaye Fî Ma rifeti İlmi Usuli r-rivaye, Kahire: Mektebet-u İbn Abbas, 2008, 632 s.* Abdüs Samet Koçak** FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi FSM Scholarly Studies Journal of Humanities and Social Sciences Sayı/Number 8 Yıl/Year 2016 Güz/Autumn 2016 Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

Buhârî nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar*

Buhârî nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar* Buhârî nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar* Ali ÇELİK** 228 İslam kültür, bilim ve teknoloji alanlarına dair çalışmalarıyla tanınan, kaynakların özgünlükleri ve iç dinamiği noktasından hareket ederek

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : DİNLER ARASI İLİŞKİLER Ders No : 0070040203 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

Yard.Doç. Aralık 2000 İstanbul Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi. Doktora Ekim 1998 M.Ü.S.B. E. Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı

Yard.Doç. Aralık 2000 İstanbul Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi. Doktora Ekim 1998 M.Ü.S.B. E. Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı Adı Soyadı: Mustafa KARATAŞ Ünvanı: Doç.Dr. Ana Bilim Dalı: Hadis Ana Bilim Dalındaki Konumu: Öğretim Üyesi E-Posta: mkaratas@istanbul.edu.tr Web: www.mustafakaratas.com ÖĞRENİM DURUMU VE AKADEMİK ÜNVANLAR

Detaylı

Fırka-i Naciyye. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 22:27

Fırka-i Naciyye. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 22:27 İslâmî akideyi en net ve sağlam şekliyle kabul eden topluluk. Bu deyim iki kelimeden meydana gelmiş bir isim tamlamasıdır. Terkibin birinci ismi olan fırka kelimesi için bk. "Fırak-ı Dalle". Naciye kelimesi

Detaylı

İMAM ŞAFİİ NİN KULLANDIĞI HADİS KAVRAMLARI (er-risâle ÖRNEĞİ)* Fuat İSTEMİ *

İMAM ŞAFİİ NİN KULLANDIĞI HADİS KAVRAMLARI (er-risâle ÖRNEĞİ)* Fuat İSTEMİ * İMAM ŞAFİİ NİN KULLANDIĞI HADİS KAVRAMLARI (er-risâle ÖRNEĞİ)* Fuat İSTEMİ * Öz Bu çalışmada, İmam Şafii nin er-risâle adlı eserinde kullandığı hadis kavramları ele alınmıştır. İmam Şafii nin er-risâle

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK KÜLTÜRÜNDE HADİS (SEÇMELİ) Ders No : 0070040192 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

Ünite 1. Celâleyn Tefsiri. İlahiyat Lisans Tamamlama Programı TEFSİR METİNLERİ -I. Doç. Dr. Recep DEMİR

Ünite 1. Celâleyn Tefsiri. İlahiyat Lisans Tamamlama Programı TEFSİR METİNLERİ -I. Doç. Dr. Recep DEMİR Celâleyn Tefsiri Ünite 1 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı TEFSİR METİNLERİ -I Doç. Dr. Recep DEMİR 1 Ünite 1 CELÂLEYN TEFSİRİ Doç. Dr. Recep DEMİR İçindekiler 1.1. CELÂLEYN TEFSİRİ... 3 1.2. CELALÜDDİN

Detaylı

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI Sıra No ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN ADI SOYADI ÜNVANI YERİ TARİHİ GÜNÜ VAKTİ KONUSU Dr. İbrahim ÖZLER İlçe Müftüsü

Detaylı

KUR AN TİLÂVETİNDE MÜKEMMELLİK/ HİLYETÜ T-TİLÂVE Fİ TECVÎDİ L-KUR ANİ L-KERÎM

KUR AN TİLÂVETİNDE MÜKEMMELLİK/ HİLYETÜ T-TİLÂVE Fİ TECVÎDİ L-KUR ANİ L-KERÎM KUR AN TİLÂVETİNDE MÜKEMMELLİK/ HİLYETÜ T-TİLÂVE Fİ TECVÎDİ L-KUR ANİ L-KERÎM (Rihâb Muhammed Müfid Şakakî, çev. F. Yasemin Mısırlı, Guraba Yayıncılık, 2012, 326 s.) Yaşar AKASLAN * Günümüz kırâat otoriteleri

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINCA YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLEN DİN GÖREVLİLERİNİN HADÎS BİLGİ VE KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINCA YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLEN DİN GÖREVLİLERİNİN HADÎS BİLGİ VE KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINCA YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLEN DİN GÖREVLİLERİNİN HADÎS BİLGİ VE KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Gönderim Tarihi: 26.04.2017 Kabul Tarihi: 18.09.2017 Makale Türü: Araştırma Makalesi

Detaylı

İLK DÖNEM HADİS- REY TARTIŞMALARI ŞEYBÂNÎ ÖRNEĞİ Mehmet ÖZŞENEL, İstanbul: İFAV, 2015 Ali SEVER

İLK DÖNEM HADİS- REY TARTIŞMALARI ŞEYBÂNÎ ÖRNEĞİ Mehmet ÖZŞENEL, İstanbul: İFAV, 2015 Ali SEVER İLK DÖNEM HADİS- REY TARTIŞMALARI ŞEYBÂNÎ ÖRNEĞİ Mehmet ÖZŞENEL, İstanbul: İFAV, 2015 Ali SEVER İslâmî ilimlerin teşekkülünde Hicrî ilk asırlar farklı yönleriyle değerlendirmeye açık alan olması nedeniyle

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın

EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın Ey iman edenler! Allah'ın emrine uygun yaşayın, O'na (yakın olmaya) vesile/imkan arayın. O'nun yolunda (malınızla, canınızla) cihad edin ki kurtuluşa eresiniz.

Detaylı

İslam İtikadında Sünnet: Hamdi GÜNDOĞAR /

İslam İtikadında Sünnet: Hamdi GÜNDOĞAR / İslam İtikadında Sünnet: Hamdi GÜNDOĞAR / Çıra Yayınları, İstanbul, 2006/240 sayfa Tanıtan: Muzaffer BARLAK 1 İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Yüce Allah, ilahi hitabının birçok yerinde

Detaylı

Bazı Hadis Kavramları ve Hadislere Yaklaşımda Güncel Problemler Perşembe, 06 Ağustos :43

Bazı Hadis Kavramları ve Hadislere Yaklaşımda Güncel Problemler Perşembe, 06 Ağustos :43 İslamî ilimlerin oluşum ve gelişimi gözden geçirildiğinde, Hz. Peygamber Efendimiz in sünnetiyle ilgili çalışmaların başlıca iki alanda temerküz ettiğini söylemek mümkündür. Bunlar sünneti tespit ve muhafaza

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUMA VE TECVİD IV ILH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUMA VE TECVİD IV ILH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUMA VE TECVİD IV ILH 202 4 2+0 2 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Türkçe Lisans Dersin Türü Yüz Yüze / Zorunlu

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 160 7. HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 7.1. GİRİŞ Hadis, Hz. Muhammed in söz ve öğretilerini, davranış ve uygulamalarını konu edinen bir ilim dalıdır. İslam dininin doğru anlaşılması

Detaylı

Ezan Vakti/Kuran-ı Kerim Pro [Faydalı Android Uygulamalar]

Ezan Vakti/Kuran-ı Kerim Pro [Faydalı Android Uygulamalar] Ezan Vakti/Kuran-ı Kerim Pro [Faydalı Android Uygulamalar] Ezan Vakti uygulaması sadece bir ezan vakti icin yola baş koymuş zamanla gelişerek farkli ozelliklere sahip olmuş çok faydalı ve önemli bir

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN IKUMA VE TECVİD II İLH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN IKUMA VE TECVİD II İLH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN IKUMA VE TECVİD II İLH 102 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu

Detaylı

HADİS RÂVİLERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ -TESPİTİ, İMKÂNI, HADİSİN SIHHATİNE ETKİSİ- Abdullah Karahan, İstanbul: Sır Yayıncılık, 2005

HADİS RÂVİLERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ -TESPİTİ, İMKÂNI, HADİSİN SIHHATİNE ETKİSİ- Abdullah Karahan, İstanbul: Sır Yayıncılık, 2005 HADİS RÂVİLERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ -TESPİTİ, İMKÂNI, HADİSİN SIHHATİNE ETKİSİ- Abdullah Karahan, İstanbul: Sır Yayıncılık, 2005 Ali SEVER Hadislerin, Hz. Peygamber e aidiyetini tespitte çeşitli unsurlar öne

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUM VE TECVİD VIII İLH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUM VE TECVİD VIII İLH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUM VE TECVİD VIII İLH 402 8 2+0 2 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A.

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A. İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A. Eski Kavimlerde Miraç...18 1. Çeşitli Kabile Dinleri...19 2.

Detaylı

Üç kişi vardır ki, Allah kıyamet gününde onlarla ne konuşur, ne onlara nazar eder, ne de onları günahlarından arındırır, onlara elim bir azap vardır:

Üç kişi vardır ki, Allah kıyamet gününde onlarla ne konuşur, ne onlara nazar eder, ne de onları günahlarından arındırır, onlara elim bir azap vardır: Hayatımız başlangıçtan ölüm anına kadar seyr halindedir. Ayet-i kerimeler ve hadis-i şerifler seyir halindeki arabamıza yön veren işaret levhaları gibidir. Bazı işaretleri algılama, refleks haline dönüşmüşken

Detaylı

KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 7. KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANMASI 7.1. KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ TEMEL FELSEFESİ VE GENEL AMAÇLARI Kelam; naslardan hareketle inanç esaslarını ve insanın düşünce yapısına ilişkin temel

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS SİYER II İLH 114 2 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ TG 6 ÖABT DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ TG 6 ÖABT DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ TG 6 ÖABT DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK NORMAL ÖĞRETİM DERS PLANI VE İÇERİKLERİ (2014-2015 Akademik Yılı)

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK NORMAL ÖĞRETİM DERS PLANI VE İÇERİKLERİ (2014-2015 Akademik Yılı) KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK NORMAL ÖĞRETİM DERS PLANI VE İÇERİKLERİ (2014-2015 Akademik Yılı) ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI GÜZ YARIYILI (BİRİNCİ KUR) Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

Selamın Veriliş Şekli: Selam verildiği zaman daha güzeliyle veya aynısıyla karşılık vermek gerekmektedir. Allah

Selamın Veriliş Şekli: Selam verildiği zaman daha güzeliyle veya aynısıyla karşılık vermek gerekmektedir. Allah Arapça da barış, esenlik ve selamet gibi anlamlara gelen selam kelimesi, ilk insan ve ilk peygamber Âdem den (a.s.) beri vardır: Allah Ademi yarattığı vakit, git şu oturan meleklere selam ver, selamını

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DİNLER TARİHİ I İLH Yüz Yüze / Zorunlu / Seçmeli

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DİNLER TARİHİ I İLH Yüz Yüze / Zorunlu / Seçmeli DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DİNLER TARİHİ I İLH 313 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu / Seçmeli

Detaylı

Mustafa Öztürk & Hadiye Ünsal, Kur an Tarihi, Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2017, 352 s.

Mustafa Öztürk & Hadiye Ünsal, Kur an Tarihi, Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2017, 352 s. Iğd Üni İfder / Igd Uni Jour Div Fac Sayı / No: 11, Nisan / April 2018 Kitabiyat / Book Review: 221-225 KİTABİYAT / BOOK REVIEW Mustafa Öztürk & Hadiye Ünsal, Kur an Tarihi, Ankara: Ankara Okulu Yayınları,

Detaylı

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet.

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet. BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME ETKİNLİK Ders: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Sınıf: 9.Sınıf Ünite: İslam da İman Esasları Konu: Kitaplara İman Etkinliğin adı: İlahi Mesaj Süre: 40 dak + 40 dak Yine onlar, sana indirilene

Detaylı

KUR AN-I KERİM AYET: İlk inen ayetler ise Alak suresine aittir.

KUR AN-I KERİM AYET: İlk inen ayetler ise Alak suresine aittir. KUR AN-I KERİM Kur an-ı Kerim; Hz. Muhammed (s.a.v.) e Cebrail vasıtasıyla Arapça olarak vahiy yolu ile indirilmiş olan, günümüze kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelen, Mushaflarda yazılı, Fatiha suresi

Detaylı

Gençlik Eğitim Programları DAVET

Gençlik Eğitim Programları DAVET Gençlik Eğitim Programları DAVET Gençlik Programları 1. HAFTA DAVET tebliğ nedir, nasıl anlaşılmalıdır? İslam a davetin anlamı Ezber ayeti: Yusuf 108 Davetçi bir Müslüman için İslam ı öğrenmenin, yaşamanın

Detaylı

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ حكمة ريم م ا ير ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 حكمة ريم م ا ير» باللغة ال ية «مد صالح

Detaylı

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI 1- Soru: Allah ın insanlar arasından seçip vahiy indirdiği kişiye ne ad verilir? Cevap: Peygamber/Resul/Nebi denir. 2- Soru: Kuran da peygamber hangi kelimelerle ifade edilmektedir? Cevap: Resul ve nebi

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURÂN A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR ILH333 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 3 Siyer 3 Ahlak 3 İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 2 Siyer 3

İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 3 Siyer 3 Ahlak 3 İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 2 Siyer 3 İçindekiler İlmihal 1 Öğretici Notları...4 Siyer 1 Öğretici Notları... 38 Ahlak 1 Öğretici Notları... 56 İlmihal 2 Öğretici Notları... 98 Siyer 2 Öğretici Notları...114 Ahlak 2 Öğretici Notları...148 İlmihal

Detaylı

Question. Muhammed b. el-hasan el-saffar, müfevvizenin temsilcilerinden miydi?

Question. Muhammed b. el-hasan el-saffar, müfevvizenin temsilcilerinden miydi? Question Muhammed b. el-hasan el-saffar, müfevvizenin temsilcilerinden miydi? Answer: Muhammed b. el-hasan el-saffar ın gulat ve müfevvize olmadığını birkaç delil ve karineye dayanarak söyleyebiliriz:

Detaylı

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Giriş Ana hatlarıyla İslam dini programı, temel sayılan programlardan sonra daha ileri düzeylere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu programı takip edecek ders

Detaylı

1 - Sahih hadis. Sahih Hadislerin Kısımları

1 - Sahih hadis. Sahih Hadislerin Kısımları HADİSİN KISIMLARI Bu sayfa Hikmet Yayınları Arasında çıkan A. Muhtar BÜYÜKÇINAR - Ahmed ARPA - Durak PUSMAZ ve Abdullah YÜCEL' in Tercümesini yaptığı İMAM HAFIZ EL-MÜNZİRÎ 'nin TERGİB ve TERHİB ( Hadislerle

Detaylı

İÇİNDEKİLER. G r 17 I. YÖNTEM ve KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 17 II. TERMİNOLOJİ 23

İÇİNDEKİLER. G r 17 I. YÖNTEM ve KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 17 II. TERMİNOLOJİ 23 İÇİNDEKİLER KISALTMALAR 11 ÖNSÖZ 13 G r 17 I. YÖNTEM ve KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 17 II. TERMİNOLOJİ 23 B r nc Bölüm KLASİK İSLÂMÎ PARADİGMA ve ORYANTALİST PARADİGMA 25 I. ORYANTALİST PARADİGMA ve KURUCU

Detaylı

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT DİN KÜLTÜRÜ AHLAK BİLGİSİ Tamamı Çözümlü ÇIKMIŞ SORULAR

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT DİN KÜLTÜRÜ AHLAK BİLGİSİ Tamamı Çözümlü ÇIKMIŞ SORULAR Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 50 Soruda 37 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı 2013 2014 2015 2016 2017 ÖABT DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Tamamı Çözümlü ÇIKMIŞ SORULAR Komisyon ÖABT DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Detaylı

Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetü l-arz Kur an da Dabbetü l-arz Kaynakça. Dabbetü l-arz

Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetü l-arz Kur an da Dabbetü l-arz Kaynakça. Dabbetü l-arz Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetü l-arz Kur an da Dabbetü l-arz Kaynakça Dabbetü l-arz Tevrat ta Dabbe Yahudi ve Hıristiyan Teolojisinde (Tanrı biliminde), İslam

Detaylı

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu Question Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu belirtir misiniz? Kur an ın lafızdan soyut olduğu bir merhale var mıdır? Answer: Her şeyin lâfzî

Detaylı

Hadisleri Anlama Yöntemi The Method Of Understanding Of Hadith

Hadisleri Anlama Yöntemi The Method Of Understanding Of Hadith Hadisleri Anlama Yöntemi The Method Of Understanding Of Hadith Mustafa IŞIK Laçin Yayınları, Kayseri, 2014, 346 sayfa. Tanıtan: Nurullah AGİTOĞLU* İslâm ın temel kaynaklarından olan hadislerin rivayeti

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ SAHÂBE II SAHÂBE VE RİVÂYET İLİMLERİ SEMPOZYUMU

İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ SAHÂBE II SAHÂBE VE RİVÂYET İLİMLERİ SEMPOZYUMU İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ SAHÂBE II SAHÂBE VE RİVÂYET İLİMLERİ SEMPOZYUMU Zübeyde ÖZBEN ve Gülsüm KORKMAZER İslam toplumunun ilk nesli bizzat Hz. Peygamber in eğitiminden geçen sahâbe neslidir.

Detaylı

T.C. VELÎ SEMPOZYUMU. Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN KASTAMONU

T.C. VELÎ SEMPOZYUMU. Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN KASTAMONU T.C. ST MO U VE S TES III. ULUSL SI EY -I VELÎ SEMPOZYUMU E T Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN E T Y IMCIL I Doç. Dr. Burhan BALTACI Ar. r. Be a A i e D C r. Do. Dr. A o an A DO DU Ar. r. Nuran SARICI 06-0 Ma

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN II İLH 338 6 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

HADİS HADİS USÛLÜ İLE İLGİLİ ISTILAHLAR / KAVRAMLAR 1

HADİS HADİS USÛLÜ İLE İLGİLİ ISTILAHLAR / KAVRAMLAR 1 HADİS HADİS USÛLÜ İLE İLGİLİ ISTILAHLAR / KAVRAMLAR 1 KAYNAK: USÛL-İ HADÎS ŞERHİ Metin: Muhammed b. Ali el-birgivî, Hanefî (ö.981/1573) Şerh: Dâvûd-i Karsî, Hanefî (ö.1169/1756) 1. Ey sâdık tâlip, bil

Detaylı

İçindekiler. Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15

İçindekiler. Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15 İçindekiler Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15 Ebû Mansûr el-mâtürîdî 1. Hayatı 21 2. Siyasî ve İlmî Çevresi 25 3. İlmî Şahsiyeti 28 4. Eserleri 31 4.1. Kelâm ve Mezhepler Tarihi 31 4.2.

Detaylı

Question. Ve İtretim Tabiri mi Doğrudur, Yoksa Ve sünnetim mi?

Question. Ve İtretim Tabiri mi Doğrudur, Yoksa Ve sünnetim mi? Question Ve İtretim Tabiri mi Doğrudur, Yoksa Ve sünnetim mi? Answer: Muhaddisler büyük bir şöhrete sahib olan Sekaleyn hadisini iki şekilde nakletmiş ve hadis kitaplarında yer vermişlerdir. Şimdi bundan

Detaylı

HOCA-TALEBE İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA SENED MUKAYESESİ VE SORUNLARI

HOCA-TALEBE İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA SENED MUKAYESESİ VE SORUNLARI bilimname XII, 2007/1, 163-186 HOCA-TALEBE İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA SENED MUKAYESESİ VE SORUNLARI Özet Süleyman DOĞANAY Dr., Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi sdoganay@erciyes.edu.tr Bu makalede, klâsik

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İSLAM EĞİTİM TARİHİ ILA323 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI 5.10.2015 Pazartesi 06.10 2015 Salı Y.ÇİFTÇİ S.AL Y.ÇİFTÇİ 7.10.2015 Çarşamba Y.ÇİFTÇİ 15:00 8.10.2015 Perşembe S.AL S.AL 9.10.2015 Cuma E.ÜZÜM S.AL Y.ÇİFTÇİ 15:00 E.ÜZÜM (Siyer ) Mirac ve Hediyesi Namaz

Detaylı

TOKAT IN YETİŞTİRDİĞİ İLİM VE FİKİR ÖNDERLERİNDEN ŞEYHÜLİSLAM MOLLA HÜSREV. (Panel Tanıtımı)

TOKAT IN YETİŞTİRDİĞİ İLİM VE FİKİR ÖNDERLERİNDEN ŞEYHÜLİSLAM MOLLA HÜSREV. (Panel Tanıtımı) TOKAT IN YETİŞTİRDİĞİ İLİM VE FİKİR ÖNDERLERİNDEN ŞEYHÜLİSLAM MOLLA HÜSREV (Panel Tanıtımı) Mehmet DEMİRTAŞ * Bir şehri kendisi yapan, ona şehir bilinci katan unsurların başında o şehrin tarihî ve kültürel

Detaylı

el-itticâhâtü L-MÜNHARİFE FÎ TEFSÎRİ L-KUR ÂN İ L-KERÎM DEVÂFİ UHÂ VE DEF UHÂ

el-itticâhâtü L-MÜNHARİFE FÎ TEFSÎRİ L-KUR ÂN İ L-KERÎM DEVÂFİ UHÂ VE DEF UHÂ el-itticâhâtü L-MÜNHARİFE FÎ TEFSÎRİ L-KUR ÂN İ L-KERÎM DEVÂFİ UHÂ VE DEF UHÂ Muhammed Hüseyin ez-zehebî, Mektebetü Vehbe, 3. Basım, 1406/1986, 112 s. Harun ABACI* Bu kitapta yazar, eski ve yeni yazılmış

Detaylı

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 1. DÖNEM )

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 1. DÖNEM ) İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 1. DÖNEM ) TARİH GÜN SAAT İLÇE YER VAİZE ADI/SOYADI 01.01.2014 Çarşamba 10:30 Bornova Debre Camii Fatma Özmen ERGEN Ölüm ve Ömür Muhasebesi 01.01.2014

Detaylı

İçindekiler. Kısaltmalar 13 GİRİŞ I. ÇALIŞMANIN KONUSU VE AMACI 15 II. İÇERİK VE YÖNTEM 16 III. LİTERATÜR 17

İçindekiler. Kısaltmalar 13 GİRİŞ I. ÇALIŞMANIN KONUSU VE AMACI 15 II. İÇERİK VE YÖNTEM 16 III. LİTERATÜR 17 İçindekiler Kısaltmalar 13 GİRİŞ I. ÇALIŞMANIN KONUSU VE AMACI 15 II. İÇERİK VE YÖNTEM 16 III. LİTERATÜR 17 BİRİNCİ BÖLÜM MUHAMMED EBÛ ZEHRE NİN HAYATI, İLMÎ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ I. MUHAMMED EBÛ ZEHRE

Detaylı

Question. Kadir gecesi yalnız bir gece midir yoksa bir geceden fazla mıdır? Gündüz de kadir gecesinden. sayılır mı?

Question. Kadir gecesi yalnız bir gece midir yoksa bir geceden fazla mıdır? Gündüz de kadir gecesinden. sayılır mı? Question Kadir gecesi yalnız bir gece midir yoksa bir geceden fazla mıdır? Gündüz de kadir gecesinden sayılır mı? Answer: Kadir gecesi, mübarek ve önemli bir gecedir. Kur'an'ın nassıyla ramazan ayının

Detaylı

HADİS USÛLÜNE GİRİŞ. Muhammed Salih el-useymîn

HADİS USÛLÜNE GİRİŞ. Muhammed Salih el-useymîn HADİS USÛLÜNE GİRİŞ Muhammed Salih el-useymîn HADİS USÛLÜNE GİRİŞ... 1 Önsöz:... 4 BİRİNCİ KISIM... 5 HADİS ISTILAHLARI... 5 a- Hadis Istılahları İlmi:... 5 b- Faydası:... 5 Hadis, Haber, Eser, Kudsî Hadis...

Detaylı

IÇERIK ÖNSÖZ. Giriş. Birinci Bölüm ALLAH A İMAN

IÇERIK ÖNSÖZ. Giriş. Birinci Bölüm ALLAH A İMAN IÇERIK ÖNSÖZ 13 Giriş DİN VE AKAİT Günümüzde Din Algısı Sosyal Bilimcilere Göre Din İslam Açısından Din Dinin Anlam Çerçevesi İslam Dini İslam ın İnanç Boyutu Akait İman İman-İslam Farkı İman Bakımından

Detaylı

Komisyon ÖABT DİN KÜLTÜRÜ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 15 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Komisyon ÖABT DİN KÜLTÜRÜ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 15 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Komisyon ÖABT DİN KÜLTÜRÜ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 15 DENEME ISBN 978-605-318-711-0 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayım ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir?

Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir? Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir? Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir? Kısacası

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : KELAM TARİHİ Ders No : 0070040093 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Hicret Bağlamında Tarih ve Hadis Metodolojileri Fuat İstemi

Hicret Bağlamında Tarih ve Hadis Metodolojileri Fuat İstemi Hicret Bağlamında Tarih ve Hadis Metodolojileri Fuat İstemi Cilt/Volume: III Sayı/Number: 1 Yıl/Year 2017 Meridyen Derneği hadisvesiyer.info Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2017, 416 sayfa. İslâmî ilimlerin

Detaylı