GENEL TEşvİK SİSTEMİNİN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL TEşvİK SİSTEMİNİN"

Transkript

1 GENEL TEşvİK SİSTEMİNİN DEGERLENDİRİLMESİ VE BAZI ÖNERİLER Mustafa KÖKSAL * Türkiye 'de uygulanan teşvik tedbirleri, konu itibarıyla yatırımların ve ihracatın teşviki; nitelikleri itibarıyla vergisel teşvikler ve nakit teşvikler olarak gruplandırılabilir. Bu çalişma kapsamında vergisel teşvik sistemi incelenecek ve bazı önerilerde bulunulacaktır. Vergisel teşvikler (yatırım indirimi, gümrük vergisi istisnası, vergi, resim ve harç istisnası ve KDV istisnası) yillar içinde fazla bir değişikliğe uğramaksızln genellikle prensibi çerçevesinde uygulanmıştır. Bununla birlikte Türkiye 'nin şartları dikkate alınarak söz konusu teşviklerin uygulanmasında bazı değişiklere gitmek gerekli görülmektedir. Anahtar kelimeler: Genel TEşVİK SİSTEMİNİN TANITIMI Teşvik sistemi genel ekonomik sistemin ayrılmaz bir parçası olup, teşvik politikaları kapsamında belirlenen hedeflere ulaşmak için genel ekonomik politikalarla destek sağlanması gerekmektedir. Tarihsel gelişimine bakıldığında zaman içinde ülkemizde çeşitli teşvik tedbirlerinin uygulandığı görülmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nda konu ile ilgili çıkarılan ilk yasa, tarihli "Teşvik-i Sanayi Kanunu Muvakkatı"dır. Bu yasadan Cumhuriyetin ilk yıllarında önemli ölçüde yararlanılmış ve bu kanun sonraki uygulamalara da temel teşkil etmiştir. Türkiye'de yatırımları teşvik ve yönlendirme tedbirleri gerçek anlamı ile planlı dönemde uygulanmaya başlanmış ve ihracatın teşvik edilmesi de yine bu dönemde uygulamaya konulmuştur. Kalkınma planları bilindiği üzere özel sektör için yol gösterici, kamu kesimi için ise emredici nitelikte hükümler taşımaktadır. Beşer yıllık düzenlenen kalkınma planları dönemleri boyunca sanayinin teşvik edilmesi ve yönlendirilmesi hakkında cumhuriyet hükümetleri her yıl çıkarttıkları teşvik kararnameleri ve ekinde yayınlanan tebliğlerle yatırımlara hız ve yön vermeye çalışmışlardır. Kullanılan teşvik araçları ekonominin şartlarına göre değişik olmuştur yılları arasında ihracata yönelik sanayileşme stratejisi benimsenmiş ve özellikle ihracata yönelik teşvikler ağırlıklı olarak uygulanmıştır. Doç. Dr., Hazine Müsteşarlığı Daire Başkanı. Amme idaresi Dergisi, Ci/t 34 Sayı 3 Eylül 2001, s

2 110 Amme İdaresi Dergisi 1987'de Avrupa Topluluğu'na tam üyelik başvurusu ile başlayan ve 1996'da Gümrük Birliği ile ivme kazanan uluslararası yükümlütükiere uyum sağlama sürecinde, ihracata yönelik sübvansiyonların uluslararası anlaşmalar sonucunda yasaklanması ve çeşitli makroekonomik hedeflere ulaşma arzusu sonucunda yatırım teşviklerine ağırlık verilmeye başlanmıştır. Teşvik tedbirlerini konu itibarıyla; a) Yatırımların Teşviki b) İhracatın Teşviki şeklinde iki kategoride özetleyebiliriz. Diğer taraftan teşvikleri, nitelikleri itibarıyla; a) Vergisel Teşvikler - Yatırım İndirimi - KDV İstisnası - Vergi, Resim ve Harç İstisnası - Gümrük Vergisi ve Toplu Konut Fonu İstisnası - Halen 22 ilde uygulanmakta olan ve 4325 sayılı yasayla sağlanan diğer vergisel destekler; - Gelir ve Kurumlar Vergisi İstisnası - Çalışanlardan Kesilen Vergilerin Ertelenerek Ödenmesi - İşlemlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası - Sigorta İşveren Paylarının Karşılanması b) Nakit Teşvikler - Kaynak Kullanımını Destekleme Primi (KKDP) - Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kaynaklı Kredi (KKDFKK) - Fon Kaynaklı Kredi (FKK) şeklinde de gruplandırabiliriz. Devlet kaynaklarının yeterli olduğu dönemlerde prim şeklinde hibe destekler ve çeşitli kredi uygulamaları yapılmıştır. Ancak, gerek günümüzün ekonomik şartları gerekse kaynakların yetersizliği bazı teşvik tedbirlerinin genel teşvik sistemi içinde mahiyetini değiştirerek sadece AR-GE, çevre, bölgesel gelişmeye yönelik yatırımlar ve KOBİ'lere uygulanır hale getirmiştir. Diğer yandan bazı teşvik tedbirlerinin uygulanması da imkansız hale gelmiştir. Bu çalışmada yatırımların teşvikinde kullanılan vergisel enstrümanlar incelenecek ve bazı önerilerde bulunulacaktır. Teşvik tedbirlerinin gelişimine bakıldığında prim ve kredi uygulamaları dışındaki vergisel teşvik araçlarının zaman içinde pek değişmediği görülmektedir.

3 Genel Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi ve Bazı Öneri/er 111 Halbuki bugüne kadar çeşit1i ekonomik krizlerin etkisi altında kalan Türkiye'nin dünya pazarlarında rekabet edebilmesini sağlayacak ve kendi ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeni bir teşvik modelini oluşturması gerekmektedir. Teşvik sistemi bugün için yatırım kararını almış müteşebbisin faydalandığı bir mekanizma durumundadır. Yıııarca açık bütçe uygulanan ve devletin paraya müdahalesinin yoğun olduğu ülkemizde, teşvik araçlarına daha fazla kaynak aktarılması oldukça zor hatta imkansızdır. Ancak, aktarılan kaynakların ve uygulanan teşviklerin etkinliği, genel ekonomi politikalarıyla desteklenmelidir. VERGİSEL TEşvİK UNSURLARıNıN YATıRıMA ETKİLERİ AÇıSıNDAN DEGERLENDİRİLMESİ Türkiye'de uygulanmakta olan yatırım indirimi, gümrük vergisi ve toplu konut fonu istisnası, vergi, resim ve harç istisnası (VRHİ) ve KDV istisnası gibi vergisel teşvikler uygulanırken seçicilik değil, genellik prensibi uygulanmaktadır. Yatırım İndirimi Bilindiği üzere, 98/ sayılı karara göre yatırım indirimi yöre ve sektör farkı gözetmeksizin fiilen 0/0100 olarak uygulanmaktaydı. Bunun tek istisnası uluslararası rekabet gücü kazandıracak; yüksek teknoloji gerektiren, katma değeri yüksek, vergi gelirleri ve istihdam artırıcı özelliklerden en az ikisini içeren 250 milyon ABD Doları karşılığı Türk Lirası ~nı aşan sınai yatırımlarda yöre farkı gözetilmeksizin bu oranın % 200 olarak uygulanmasıdır (Serdengeçti, 2001: 9). 2000/1821 sayılı Karar'da ise bölgelere ve yatırım cinsine göre farklı laşmaya gidilmiştir. Buna göre Kalkınmada Öncelikli Yöreler ve Özel Önem Taşıyan Sektörlerde yapılan yatırımlar % 100 yatırım indiriminden yararlanırken normal yörelerde 0/060, gelişmiş yörelerde ise %40 yatırım indirimi oranı öngörülmüştür. Bu öngörünün temel gerekçesi ise doğu ile batı arasındaki gelişmişlik farkını azaltmaktır. Halbuki ülkemizde yatırımcı kuruluşlar yatırım kararını aldıktan ve yatırım yerini belirledikten sonra devletin verdiği desteklerden faydalanmak için başvuruda bulunmaktadır. Teşvik unsurları yatırım kararını etkileyen önemli bir faktör olmaktan uzaktır (Köksal, 1995). Dolayısıyla, yatırım indirimi oranlarındaki farklılaşma yatırımların bölgelere dengeli dağılımını sağlamak ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını gidermek a çısından incelendiğinde beklenen etkiyi geçmişte sağlamadığı gibi yine sağlamayacaktır.

4 9,40 i 7, Amme İdaresi Dergisi Tablo 1. Yatırım Teşvik Belgelerinin Bölgeler İtibarıyla Dağılımı (Adet % Pay) Dönemler Marmara İç Anadolu Ege Akdeniz Karadeniz Doğu Anadolu Güneydoğu Anadolu Muhtelif İller ,99 10, ,96 2, ,56 13,07 9,69 9,88 5,16 5,09 0, ,38 13,19 8,44 3,45 5,07 1, ,26 15,22 10,38 i 4,44 4,79 LI ,23 11,15 12,85 8,64 10,93 9,74 15,75 1, ,57 13.l9 18,12 11,86 6,84 2,10 5, : Ortalama ,85 10,63 8,76 4,67 i Kaynak: Hazme Müsteşarbğı Teşvık ve Uygulama Genel lv/üdürlüğü Bılgı/şlem Kayalan 1,43 Yukarıdaki tablo incelendiğinde teşvik belgelerinde büyük payı Marmara bölgesinin aldığı görülmektedir döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan artış dikkat çekici olup, düşük faizli kredi uygulamaları bu artışta önemli roloynamıştır. Vergisel teşviklerin parasal tutarını bölgelere göre gösteren aşağıdaki tablodan da teşviklerden en çok Marmara Bölgesinin yararlandığı görülmektedir (Duran, 1998: 167). Tablo 2. Teşviklerin Bölgesel Dağılımı ( ) ibölgeler Vergisel $ Pay % Marmara )ç Anadolu Ege ı ,76 Akdeniz ,10 Karadeniz ,28 G.Doğu Anadolu ,01 Doğu Anadolu ,13 Toplam ı 3.28 ı Gümrük Vergisi İstisnası Özellikle Gümrük Birliği ve uluslararası ticari anlaşmalar sonrası Gümrük Vergisi istisnası teşvik tedbirleri arasındaki ağırlığını kaybetmiştir. Ayrıca, söz konusu teşvik hem kullanılmış hem de yeni olarak temin edilecek makina ve teçhizat için tamamen İthalat Rejimi Kararı'nın ilgili hükümleri ile uyumlu hale getirilmiştir. Ancak, bunun tek istisnası Hazine Müsteşarlığı'nın değerlendirmesine bağlı olarak yaş sınırına bağlı kalınmaksızın ithal edilebilecek kullanılmış komp1e tesis mahiyetindeki makina ve teçhizat ithalidir (98/10755 sayılı karar)

5 Genel Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi ve Bazi Öneriler 113 Ancak, sayılı karar ile kullanılmış komple tesis ithalinin desteklenmesinden vazgeçilmiştir. Bu uygulama, özellikle imalat sanayinin demirçelik, demir dışı metaller, ambalaj, kağıt vb. bazı altsektörlerinde faaliyet gösteren yatırımcıları mağdur edecektir. Ayrıca, kullanılmış komple tesis özellikle Avrupa, ABD ve diğer bazı Uzakdoğu ülkelerinden temin edilmekte olup ıo yaşından küçük bir hat oluşturacak tesisi bulmak oldukça zor hatta imkansızdır. Dolayısıyla sayılı tebliğin 27. maddesinde sözü edilen ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından verilen özel izin belgelerine istinaden kuııanılmış makina ve teçhizatın ithali cihetine yatırımcıların başvurması kaçınılmaz gözükmektedir. Özel imalat gerektiren, imalat süresi yıllarla ifade edilen ve kullanılmış olarak yenisine göre çok daha ucuz olan bazı tesisler ve sektörlerin teknik özellikleri göz önüne alındığında, kullanılmış tesis uygulamasını tamamen kaldırmak yerine sektörel bazda değerlendirme yapmak daha sağlıklı olacaktır. Vergi, Resinı ve Harç İstL~nasl ve yararlı Vergi, Resim ve Harç İstisnası, 3505 sayılı yasanın geçici 2. maddesi gereğince sadece yasal zorunluluğu aşmak için ı ABD Doları ihracat veya döviz kazandırıcı faaliyet şartına bağlanmıştır. Bu özelliği ile firmaları ihracata yöneltmek amacına veya ihracat performansına dönük bir teşvik aracı değildir. Dolayısıyla, sembolik bir taahhütte bulunan her yatırımcıya seçici davranmadan verilen bir teşviktir. KDV İstisnası 4369 sayılı yasa ile getirilen ve hem ithal hem de yerli makina ve teçhizat a lımında uygulanan KDV istisnası da yöre veya sektör ayrımı yapılmadan uygulanmaktadır. KDV istisnası teşvik tedbirine konu makina ve teçhizatlar Maliye Bakanlığı'nca düzenlenen 69 seri no'lu tebliğ ile belirlenmektedir. Bu durum pratikte zorluklar yaşanmasına yol açmaktadır. Hazine Müsteşarlığı bünyesinde yapılan proje değerlendirmesinde yatırım konusu makina ve teçhizatlar belirlenirken, KDV istisnası sadece Tebliğle belirlenen kalemlere verilebilmektedir. Bu sebeple proje bazında değerlendirme yapılmalı ve yatırıma konu tüm kalemler KDV istisnasından yararlandırılmalıdır. MEVCUT TEşVİK MEVZUATININ GENEL DEGERLENDİRMESİ VE BAZI ÖNERİLER Yukarıdaki açıklamalar dikkate alındığında vergisel teşviklerin (yatırım indirimi hariç) genelolarak yöre ve sektör ayırımı olmaksızın (4325 sayılı yasa hükümleri hariç) tüm yatırımlara aynı oranlarda uygulandığı görülmektedir. Mevzuatta gelişmiş yörelere dönük olarak uygulanan bazı kısıtlamalar özellikle

6 1 ı 4 Amme idaresi Dergisi 2000/] 821 sayılı karar ve sayılı genelge ile hizmet yatırımları lehine iyice daraltıimıştır. Örneklemek gerekirse imalat sanayi olarak sadece ilaç, sınai kalıp ve değerli taş işlemeciliği genelge kapsamına alınmıştır. Saptanan bu hususların ışığında aşağıdaki önerileri yapmak akılcı bir yaklaşım olacaktır. a) Gelişmiş yörelerdeki imalat sanayiine yönelik mevzuattaki kısıtlamalar kaldırılmalıdır. İmalat sanayi genelinde mevcut tesislerde yapılacak tevsi, modernizasyon, yenileme, kalite düzeltme, darboğaz giderme, entegrasyon ve tamamlama yatırımları teşvik edilebilmektedir. Ancak, uygulamada gelişmiş yörelerde dikkate alınan ve mevcut kapasitenin ancak bir misli kadar kapasiteyi oluşturabilecek tevsi cinsi yatırımların teşvik edilmesi bir çok soruna yol açmaktadır. Sanayinin karmaşık yapısı (bazı firmaların entegre tesis yapısında olması, bazısının tedarikçi veya fason olarak çalışıyor olması dolayısıyla sanayi kesiminin ihtiyaçlarının farklı olması), yatırımcıyı teorik bazda sadece bir misli kapasite artırmaya zorlayarak bir anlamda da kurumsal teknolojik gelişimin engellendiği görüntüsünün verilmesi ve kağıt üzerinde bu değerlendirmeyi yapmanın zorluğu ve hatta gereksizliği "gelişmiş yöre" yatırımlarının değerlendirilmesinde bir çok problem yaratmaktadır. Bunun yanı sıra, tevsi, modernizasyon vb. gibi tanımlar da birbirinin içine geçmekte ve çoğu kez bu tanımlar üzerinde bile görüş birliğine varılamamaktadır. İmalat sanayi yatırımları gelişmiş yörelerde desteklenirken bu tip firmaların yüksek teknoloj i kullanan, ihracat potansiyeli yüksek olan, yoğun rekabet yaşayan ve istihdam sağlayan firmalar olduğu ve desteklenmeleri gerektiği de göz ardı edilmemelidir (Çakırsoy, 1999: 100). Söz konusu kısıtlamaların ardında yatan temel felsefenin, sanayinin kentleşme politikalarına uygun biçimde organize sanayi bölgelerine veya sanayi alanlarına yönlendirilmesi olduğu unutulmamalıdır. Bu çerçevede, organize sanayi bölgelerine nakledilecek yatırımlara öngörülen kredi desteği sayılı kararın getirdiği önemli bir yenilik olarak sayılabilir. b) Mevzuat düzenlemesi yapılmadan önce beııi kriterlere göre gelişmişlik göstergeleri belirlenmelidir. Bu konuda Türkiye'de yapılan çalışmalar oldukça kısıtlıdır. ı 996 yılında DPT tarafından hazırlanan "İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması"nda illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması, ekonomik ve sosyal yapıları temsil eden 58 değişkenin ortak bileşkesi olarak ve temel bileşenler çözümlemesiyle ortaya çıkarılan temel bileşen değerleri esas alınarak oluşturulmuştur. Bu sıralamaya göre, araştırmaya konu 76 ilin 44'ünde sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinin negatif olduğu bulunmuştur (Dinçer, 1996). Bölgeler itibarıyla bakıldığında aşağıdaki tablo ortaya çıkmaktadır.

7 i Marmara 1 Genel Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi ve Bazı Öneriler 115 Tablo 3. Coğrafi Bölgeler İtibarıyla Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi i 1,69436 Ege 0,50073 İç Anadolu 0,46045 Akdeniz 0,06154 Karadeniz -0,54364 Güneydoğu Anadolu -1,03631 Doğu Anadolu -1,13713 bölgelerin gelişmişlik Yukarıda özet olarak verilen rakamlara bakıldığında; düzeyinde büyük farklar olduğu ve Türkiye'nin doğu-batı ekseninde bir gelişmişlik farkı ile karşı karşıya olduğu söylenebilir. Yürürlükteki mevzuat bütün illeri gelişmişlik kıstasına göre değişik şekillerde sınll1andırmıştır. Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen Kalkınınada Öncelikli Yöre sayısı halen 49 il ve 2 ilçedir. (Çanakkale ilinin Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri) Bunun yanı sıra 4325 sayılı yasa ile 22 il, kamuoyunda "süper teşvikler" olarak adlandırılan desteklerden yararlandırılmıştır. Bu Kanun kapsamında Olağanüstü Hal Bölgesİ ve mücavir alan illeı; ile sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi ve daha düşük ve kişi başına GSYİH değerleri 1500 ABD Doları ve altında olan iller yasa kapsamında sayılmıştır. Bu durum, özellikle endeks ve GSYİH değerleri, bu rakamlara yakın ve 4325 sayılı yasa kapsamına giren 22 il ile komşu illerin kamuoyunda çeşitli eleştirilere uğramıştır. Bölgeselolarak üç bölgenin (Karadeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri) negatif endeks değerlerine sahip olduğu dikkate alınırsa, il bazından ziyade kuşak veya bölgesel bazdaki ayrımların yapılmasının daha mantıklı olacağı söylenebilir. Gerek 98/ gerek sayılı kararlarda "Bölgesel Gelişmeye Yönelik Yatırımlar"a sağlanan kredi uygulaması hem dar kapsamlı olması hem de belli büyüklükteki yatırımlara yönelik olması nedeniyle istenen etkiyi sağlamaktan uzaktır. c) Yapılan çeşitli hesaplamalara göre, Türkiye'nin büyük bölümünün Avrupa Birliği göstergelerine göre azgelişmiş (dezavantajlı) bölge statüsünde olduğu da dikkate alınarak, bölgelerarası gelişmişlik farkını azaltmaya yönelik teşvik politikalarının kredilerle desteklenmesi gerekmektedir. Bölgelerarası gelişmişlik farkını azaltmaya yönelik teşvik politikalarının işlerlik kazanması bölgeler, iııer hatta ilçeler itibarıyla gelişmişlik kriterlerinin belirlenmesine, bölgesel gelişmişlik haritasının en küçük idari birim bazında çıkarılmasına, devletin makroekonomik hedefleri uygulanan teşvik politikaları bazında belirlemesine ve belirlenen hedeflere ne ölçüde ulaşıldığının süreç içinde denetlenmesine bağlıdır. Türkiye kendi bünyesindeki gelişmişlik farklarını gidermek zorundadır.

8 116 Amme İdaresi Dergisi Ancak, sadece yatırımların tamamlanmasını sağlamak ve bu amaca ulaşmak için yarım kalmış tesislere yönelik nakit destekler sağlamak yeterli değildir. Bu yatırımların işletilerek üretilen mal veya hizmetin pazarlanabilmesini sağlamak için gerekli tedbirleri almak devletin asli görevidir. Bu sorun, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde daha fazla hissedilmektedir. Türkiye geneli düşünüldüğünde, yatırımların faaliyete geçmesi ve işletme döneminde problemlerle karşılaşılmaması, devlet tarafından alınacak genel veya gerekirse özel özendirme tedbirleri ile sağlanmalıdır. d) Ülkemizin önemli sorunlarından biri olan işsizlik sorununu çözmek amacıyla istihdama yönelik desteklere ağırlık verilmelidir sayılı yasayla bu konuda bir takım destekler getirilmiştir. Genel teşvik sistemi içerisinde istihdama yönelik herhangi bir uygulama yoktur. Teşvik belgelerine yazılan istihdam rakamı fırına beyanına göre yapılmakta olup konuyla ilgili herhangi bir teşvik uygulaması söz konusu değildir. İstihdama yönelik 4325 sayılı yasayla getirilen teşvikler, bölgelere göre farklılaştırılarak tüm yörelerde uygulanmalıdır. e) Teşvik politikalarıyla hedeflenen amaçlar, istikrar sağlayacak genel ekonomik ve mali politikalar aracılığıyla gerçekleştirilebilir. İstikrarın olduğu bir ekonomik ortamda devlet hem sektörel bazda objektif değerlendirmeler yapabilir hem de yatırımcıyı yönlendirebilir. Bu çerçevede devletin asli görevlerinden biri de verimlilik ve rekabet edebilirlik kıstaslarını göz önüne alarak politika ü retmek ve sağlam verileri yatırımcıya sunabilmektir. Gününıüzün güncel konusu olan devalüasyon ve ortaya çıkan rekabet edebilir döviz kurunun ihracatta beklenen artışı sağlayabilmesi, yatırım teşvik politikalarının da desteğiyle üretimin aıtırılmasıyla mümkün olabilecektir. Sonuç olarak, teşvik uygulamaları kaynakları tüketen bir süreç değil, üretim, istihdam ve ihracat koııularında genel ekonomik politikalar içinde önemli rol oynayabilecek bir araçtır. Aslolan Türkiye~nin uluslararası yükümlülüklerine aykırılık teşkil etmeyecek ve kendi ihtiyaçlarına yönelik bir teşvik modelini benimsemesidir. KAYNAKÇA Çakırsoy, N. Şerif(1999), Teşvik Politikalarmm 1980 Sonrası Türkiye'nin Dışa AÇılma Sürecindeki Gelişimi, Hazİne Müsteşarlığı Uzmanlık Tezi. Dinçer, Bülent (1996), illerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştmnası, Devlet Planlama Teşkilatı Yayınları. Duran, Mustafa Sungur (1998), Türkiye 'de Uygulanan Yatlrtm Teşvik Politikalart ( ), Hazİne Müsteşarlığı Araştırma ve İnceleme Dizisi No: 19 Köksal, Mustafa (1995), Yallrtmlarm Yenilenmesi ve ıhodernizas:von Karartm Etkileyen Faktörler ve Tekstil Sektöründe Bir Uygulama, Hazine Müsteşarlığı Uzmanlık Tezi.

9 Genel Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi ve Bazı Öneriler ı 17 Serdengeçti, Turan (2001), 2001 Yıh KOBİ ve Genel Yatınm Teşvik Mevzuatı ve Uygulamalan, Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü. Resmi Gazete, , tarih ve sayılı "Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Yatırımları Teşvik Fonu Hakkında Karar", Resmi Gazete, /23297, tarih ve sayılı "Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Yatırımları Teşvik Fonu Hakkında Karar".

ENERJİ YATIRIMLARI VE TEŞVİK TEDBİRLERİ

ENERJİ YATIRIMLARI VE TEŞVİK TEDBİRLERİ ENERJİ YATIRIMLARI VE TEŞVİK TEDBİRLERİ TEŞVİK UYGULAMA ve YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA - Nisan 2012 1 TEŞVİK NEDİR? Ekonomik literatürde teşvik kavramı, belirli ekonomik ve sosyal faaliyetlerin

Detaylı

Bağımsız nitelikteki veya sermayesinin en fazla % 25 i büyük işletmelere ait olan,

Bağımsız nitelikteki veya sermayesinin en fazla % 25 i büyük işletmelere ait olan, KREDİ ve FİNANS KAYNAKLARI - BANKALAR Türkiye Halk Bankası A.Ş. KOBİ TEŞVİK KREDİSİ AMAÇ Bu kredi; Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) Kalkınma Planları ve Yıllık Programlarda öngörülen hedefler ile

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. Ekonomi Bakanlığı TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Dr. Mehmet Yurdal ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 11 Şubat 2016, ANKARA Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi

Detaylı

YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN İZMİR YETERİNCE PAY ALAMIYOR

YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN İZMİR YETERİNCE PAY ALAMIYOR YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN İZMİR YETERİNCE PAY ALAMIYOR Övgü PINAR 2012 yılından bu yana yürürlükte olan yatırım teşvik sistemi, ülkemizin stratejik sektörleri için önem arz eden ara mallara olan ithalat bağımlılığını

Detaylı

YENİ TEŞVİK YASASININ AVANTAJLARINDAN DAHA YÜKSEK ORANLARDA YARARLANMAK İÇİN SON GÜN 31.12.2013

YENİ TEŞVİK YASASININ AVANTAJLARINDAN DAHA YÜKSEK ORANLARDA YARARLANMAK İÇİN SON GÜN 31.12.2013 Erdoğan Karahan Yeminli Mali Müşavir İstanbul Denetim ve YMM AŞ. Genel Müdürü erdogankarahan@istanbulymm.com YENİ TEŞVİK YASASININ AVANTAJLARINDAN DAHA YÜKSEK ORANLARDA YARARLANMAK İÇİN SON GÜN 31.12.2013

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR (2016/9495 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI)

YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR (2016/9495 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI) Sayı : 2016/219 8 Tarih : 19.12.2016 Ö Z E L B Ü L T E N YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR (2016/9495 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI) 1 A-KONU Bilindiği üzere 2016 yılında

Detaylı

STEMİNİN 2009 YILI SONU İTİBARIYLA UYGULAMA SONUÇLARI

STEMİNİN 2009 YILI SONU İTİBARIYLA UYGULAMA SONUÇLARI T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı YENİ TEŞVİK K SİSTEMS STEMİNİN 2009 YILI SONU İTİBARIYLA UYGULAMA SONUÇLARI Ali BABACAN Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımc mcısı 8 Şubat 2010 Yeni Teşvik Sistemi Yeni

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Şubat 216 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Mart 215 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

Yeni Yatırım Teşvik Paketinin Bursa ya Getirdikleri...

Yeni Yatırım Teşvik Paketinin Bursa ya Getirdikleri... Yeni Yatırım Teşvik Paketinin Bursa ya Getirdikleri... 1. Yeni Teşvik Sisteminin Genel Görünümü Yeni teşvik sistemi, aşağıdaki dört bileşenden oluşmaktadır. - Genel teşvik uygulamaları - Bölgesel teşvik

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012 Önceki Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi Yeni Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi TR32 Düzey 2 Bölgesi Değerlendirmesi Hazırlayan: Emrah ÇELİK Aydın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

Detaylı

Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Yurtdışından Sağladıkları Döviz Krediler (Milyon ABD Doları)

Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Yurtdışından Sağladıkları Döviz Krediler (Milyon ABD Doları) Bankalardan sağlanan dövizli kredilerde vergisel maliyetler Melike Kılınç I. Giriş Şirketlerin yurtdışı ithalat ihracat işlemleri, döviz cinsinden pozisyon tutmak istemeleri, nihai ürünlerini ya da hizmetlerini

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı ANKARA 21/10/2015 1 SUNUM PLANI 1. Teşvik Sisteminin

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 1 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Müdürlüğü tarafından 01 Ocak 2012

Detaylı

T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI

T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI YATIRIM DESTEK OFİSLERİ T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI Eğitim Yatırımlarında Sağlanan Destekler Bilgi Notu Yatırım Destek Ofisleri 07/01/2013 İçindekiler 1. Tanımlar... 2 2. Destekler... 2 2.1. Öncelikli

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 İZMİR YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ 1. Mevzuat ve Hedefler Tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

4325 sayılı, numaralı, nolu, kanun, yasa OLAĞANÜSTÜ HAL BÖLGESİNDE VE KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE İSTİHDAM YARATILMASI VE YATIRIMLARIN

4325 sayılı, numaralı, nolu, kanun, yasa OLAĞANÜSTÜ HAL BÖLGESİNDE VE KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE İSTİHDAM YARATILMASI VE YATIRIMLARIN Olağanüstü Hal bölgesinde ve kalkınmada öncelikli yörelerde istihdam yaratılması ve yatırımların teşvik edilmesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapılması hakkında kanunu, yasası 4325

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ M. Özger BOZOĞLU Dış Ticaret Uzmanı Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı İSTANBUL 10/12/2014 1 SUNUM PLANI 1.

Detaylı

SİRKÜLER NO: 2015/22

SİRKÜLER NO: 2015/22 27.04.2015 SİRKÜLER NO: 2015/22 Konu: Yatırım Teşvik Uygulamalarında Değişiklik Hk. 8 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2015/7496 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda

Detaylı

Teşvik. Kobi Teşvik Belgesi

Teşvik. Kobi Teşvik Belgesi Teşvik Kobi Teşvik Belgesi Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler ile Avrupa Birliği normlarına ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak desteklenmelerini,

Detaylı

AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ

AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ (Nisan ) 1. Yılı Mart Ayı Gelişmeleri yılı Mart ayında, sabit sermaye yatırım tutarı 3,4 Milyar TL olan toplam 356 adet Yatırım Teşvik si düzenlenmiştir. Düzenlenen belgelerde

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 20 ŞUBAT 2014 ANKARA SUNUM PLANI 1.Teşvik Sistemi 2.Atık Geri Kazanım veya Bertaraf Tesisi Yatırımları 3.Alt Bölge Destekleri 2 SUNUM PLANI 1.Teşvik

Detaylı

AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ

AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ 1. 2011 Yılı Ocak Ayı Gelişmeleri 2011 yılı Ocak ayında, sabit sermaye yatırım tutarı 6,8 Milyar TL olan toplam 412 adet Yatırım Teşvik si düzenlenmiştir. Düzenlenen belgelerde

Detaylı

Bölgeler. 6. Bölge (Şanlıurfa) 50 90 60 90 80 20

Bölgeler. 6. Bölge (Şanlıurfa) 50 90 60 90 80 20 T. C. KARACADAĞ KALKINM A AJANSI Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi YENİ DEVLET TEŞVİKLERİ İLE GELEN BÜYÜK FIRSATLAR Şanlıurfa Yeni Teşvik Sistemine göre 6. Bölgede yer almakta olup, Desteklenen Sektörlerin

Detaylı

T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI

T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI YATIRIM DESTEK OFİSLERİ T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI GÜNEY EGE BÖLGESİNDE SAĞLIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ BİLGİ NOTU Yatırım Destek Ofisleri 03/08/2012 İçindekiler 1 DEVLET TEŞVİKLERİ... 2

Detaylı

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar.

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. R. G. 98 14.08.2000 TEŞVİK YASASI 47/2000 Sayılı Yasa Kısa İsim 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Tefsir 14/2000 Amaç Kapsam 2. Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe:

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı

PROJE BAZINDA YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI.

PROJE BAZINDA YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI. PROJE BAZINDA YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI www.ayaz.av.tr Sunum Planı Sayfa 3 Sayfa 4 Sayfa 5 Sayfa 6 Sayfa 7 Sayfa 8 Sayfa 9 Sayfa 10 Sayfa 11 Sayfa 12 Sayfa 13 Sayfa 14 Sayfa 15 Sayfa 16 Açıklama Projelerde

Detaylı

Yatırımların Teşvik Edilmesinde Vergi İndirimi

Yatırımların Teşvik Edilmesinde Vergi İndirimi Yatırımların Teşvik Edilmesinde Vergi İndirimi Daha önceki yazılarımızda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere; Yatırımların teşvik edilmesine yönelik olarak yayımlanan 14/07/2009 tarihli ve 2009/15199 sayılı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 15 Kasım 2012 İSTANBUL. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 15 Kasım 2012 İSTANBUL. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 15 Kasım 2012 İSTANBUL Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü 1. HAZIRLIK SÜRECİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ Ø

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -HAZİRAN 2012 VERİLERİ-

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -HAZİRAN 2012 VERİLERİ- T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -HAZİRAN VERİLERİ- TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no 1. Yılı Haziran Ayı Gelişmeleri 1 1.1 Haziran Ayı Teşvik lerinin

Detaylı

Fikirden Üretime Ar-Ge HÜSEYİN KARSLIOĞLU YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

Fikirden Üretime Ar-Ge HÜSEYİN KARSLIOĞLU YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR Fikirden Üretime Ar-Ge HÜSEYİN KARSLIOĞLU YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR Türkiye ye Hızlı Bakış GSYİH Ülke: 785,7 milyar USD GSYİH Kişi başı: 10.526 USD GSYARGEH/GSYİH: %0,84 (2010) 2023 Hedeflerimiz : İlk on ekonomi

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri Yeni Teşvik Sistemi 4. Bölge Teşvikleri Ekim 2013 İçerik Yeni Teşvik Sistemi Amaçları Yeni Teşvik Sistemi Uygulamaları Genel Teşvikler Bölgesel Teşvikler Büyük Ölçekli Ya>rımlar Stratejik Ya>rımlar 4.

Detaylı

AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ

AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ I. Yılı Şubat Ayı Gelişmeleri yılı Şubat ayında, sabit sermaye yatırım tutarı 4,4 Milyar TL olan toplam 353 adet Yatırım Teşvik si düzenlenmiştir. Düzenlenen belgelerde 10.583

Detaylı

1- Yazılım Ve Gayri Maddi Hak Satış Ve Kiralamalarına İlişkin KDV İstisnası Teşvik Belgesi Kapsamına Alınmıştır.

1- Yazılım Ve Gayri Maddi Hak Satış Ve Kiralamalarına İlişkin KDV İstisnası Teşvik Belgesi Kapsamına Alınmıştır. 1 SİRKÜLER 2017/17 Yatırım teşvik mevzuatına dair temel düzenlemelerin yer aldığı 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında 22.02.2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2017/9917 sayılı Karar ile bazı

Detaylı

TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI

TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI BİLGİ NOTU Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Strateji Eylem Planı kamu ve özel kesimin geniş katılımı ve mutabakatıyla

Detaylı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası YENİ TEŞVİK MEVZUATI DESTEKLERİ İÇİN NİHAİ ÖNERİLERİMİZ RAPORU 2012

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası YENİ TEŞVİK MEVZUATI DESTEKLERİ İÇİN NİHAİ ÖNERİLERİMİZ RAPORU 2012 Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası YENİ TEŞVİK MEVZUATI DESTEKLERİ İÇİN NİHAİ ÖNERİLERİMİZ RAPORU 2012 1 1- TEŞVİK MEVZUATININ DÜZENLENMESİNDEK TEMEL DEVLET POLİTİKALARINA UYGULAMALARINA YÖNELİK ÖNERİLERİMİZ.

Detaylı

AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ

AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ AYLIK YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ I. Yılı Nisan Ayı Gelişmeleri Nisan Ayı Teşvik lerinin Genel Karakteristikleri yılı Nisan ayında, öngörülen sabit yatırım tutarı 4.389 Milyar TL olan toplam 444 adet Teşvik

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -MAYIS 2017 VERİLERİ-

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -MAYIS 2017 VERİLERİ- T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -MAYIS 2017 VERİLERİ- TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no 1. 2017 Yılı Mayıs Ayı Gelişmeleri 1 1.1. Mayıs Ayı Teşvik lerinin

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ...

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... 1-20 1.1. Temel Makro Ekonomik Göstergelere Göre Türkiye nin Mevcut Durumu ve Dünyadaki Yeri... 1 1.2. Ekonominin Artıları Eksileri; Temel

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ Yatırım Teşvik Sistemi (2012/3305) BÖLGESEL TEŞVİKLER ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR STRATEJİK YATIRIMLAR

Detaylı

AR-GE FAALİYETLERİNİN TEŞVİKİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER

AR-GE FAALİYETLERİNİN TEŞVİKİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER AR-GE FAALİYETLERİNİN TEŞVİKİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER Kamil ÖZKAN Gelir İdaresi Müdürü Ekim 2008 Araştırma geliştirme faaliyetlerine ilişkin düzenlemeler 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 5520 sayılı Kurumlar

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -OCAK 2017 VERİLERİ-

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -OCAK 2017 VERİLERİ- T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -OCAK 2017 VERİLERİ- TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no 1. 2017 Yılı Ocak Ayı Gelişmeleri 1 1.1 Ocak Ayı Teşvik lerinin

Detaylı

TEŞVİK SİSTEMİ NEDİR NE OLMASI GEREKİR?

TEŞVİK SİSTEMİ NEDİR NE OLMASI GEREKİR? TEŞVİK SİSTEMİ NEDİR NE OLMASI GEREKİR? Umut Oran Nisan 2012 1 TEŞVİK SİSTEMİ NEDİR NE OLMASI GEREKİR? 5-6 Nisan 2012 tarihlerinde hükümet tarafından açıklanan teşvik sistemi ile Yatırım, üretim, istihdam

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA)

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ Metin TATLI Şubat 2015 SUNUM PLANI I. SERBEST BÖLGENİN TANIMI VE AMACI II. ANTALYA SERBEST BÖLGE III. SERBEST BÖLGELERİMİZİN SUNDUĞU AVANTAJLAR

Detaylı

İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ UYGULAMASININ ESASLARI

İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ UYGULAMASININ ESASLARI MAKALE Tahir ÖZIRMAK I. Giriş: İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ UYGULAMASININ ESASLARI İndirimli kurumlar vergisi oranı uygulaması Kurumlar Vergisi Kanunu' nun 32/A maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu madde

Detaylı

DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI YENİ TEŞVİK MEVZUATI HAKKINDA EKONOMİ BAKANINA HAZIRLANAN RAPOR 2012

DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI YENİ TEŞVİK MEVZUATI HAKKINDA EKONOMİ BAKANINA HAZIRLANAN RAPOR 2012 DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI YENİ TEŞVİK MEVZUATI HAKKINDA EKONOMİ BAKANINA HAZIRLANAN RAPOR 2012 1 1. Giriş Bölgesel kalkınma veya bölgesel gelişmeler son yıllarda hepimizin üstünde tartıştığı bir

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Teşvik Yasasındaki Değişiklikler Ekonomiyi Nasıl Etkileyecek?

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Teşvik Yasasındaki Değişiklikler Ekonomiyi Nasıl Etkileyecek? Teşvik Yasasındaki Değişiklikler Ekonomiyi Nasıl Etkileyecek? Ahmet KARAYİĞİT 5084 sayılı Yatırımların Ve İstihdamın Teşviki İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 29.01.2004 tarihinden

Detaylı

TÜRKİYE'DE BÖLGESEL VE SEKTÖREL TEŞVİKLER: TEŞVİK SİSTEMİ KÜMELENMEYE NE ÖLÇÜDE DUYARLI?

TÜRKİYE'DE BÖLGESEL VE SEKTÖREL TEŞVİKLER: TEŞVİK SİSTEMİ KÜMELENMEYE NE ÖLÇÜDE DUYARLI? TÜRKİYE'DE BÖLGESEL VE SEKTÖREL TEŞVİKLER: TEŞVİK SİSTEMİ KÜMELENMEYE NE ÖLÇÜDE DUYARLI? Nuri YAVAN Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü Sunumun İçeriği 2 Giriş: Dünyadaki

Detaylı

Sayı : 2015 / 85 Konu: Bilgilendirme 10 Nisan 2015

Sayı : 2015 / 85 Konu: Bilgilendirme 10 Nisan 2015 Sayı : 2015 / 85 Konu: Bilgilendirme 10 Nisan 2015 Değerli Üyemiz, Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından yayınlanan 38 nolu sirküler ilişikte sunulmuştur. Bilgilerinizi rica eder, çalışmalarınızda

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş / 123

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş / 123 25.11.2016/Cuma ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2016 / 123 Konu: Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ de Değişiklik

Detaylı

MANİSA TİCARET BORSASI

MANİSA TİCARET BORSASI MANİSA TİCARET BORSASI KANATLI SEKTÖR RAPORU 2015 EĞİTİM ARAŞTIRMA BİRİMİ TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nca Geliştirilen Yerli Hibritler (ATAK

Detaylı

6111 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ UYGULAMA ESASLARI

6111 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ UYGULAMA ESASLARI 6111 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ UYGULAMA ESASLARI I. GİRİŞ Umut TOPCU * İstihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması ve bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi amacıyla, hükümet

Detaylı

Yeni Teşvik Sistemi & Ajansların yeni teşvik Sisteminde Alacağı Görevler

Yeni Teşvik Sistemi & Ajansların yeni teşvik Sisteminde Alacağı Görevler Yeni Teşvik Sistemi & Ajansların yeni teşvik Sisteminde Alacağı Görevler 1 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ Yeni sistemi ile, Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin

Detaylı

SERBEST BÖLGELERE SAĞLANAN AVANTAJLAR

SERBEST BÖLGELERE SAĞLANAN AVANTAJLAR SERBEST BÖLGELERE SAĞLANAN AVANTAJLAR Serbest Bölgenin Tanımı Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/17

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/17 Değerli Müşterimiz, Ö z e t B ü l t e n Tarih : 21.03.2017 Sayı : 2017/17 YATIRIM TEŞVİK KARARNAMESİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR (2012/3305 SAYILI) 2017/9917 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENİ TEŞVİK K SİSTEMS STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

SON DÖNEM DEVLET DESTEKLERİ VE TEŞVİKLERİ

SON DÖNEM DEVLET DESTEKLERİ VE TEŞVİKLERİ SON DÖNEM DEVLET DESTEKLERİ VE TEŞVİKLERİ DEVLET DESTEKLERİ 1- AJANSIN MALİ DESTEKLERİ 2- DEVLETİN YATIRIM TEŞVİKLERİ 3- DEVLETİN HİZMETLER SEKTÖRÜNE VE İHRACAT A YÖNELİK TEŞVİKLERİ İller arası Sosyo Ekonomik

Detaylı

SİRKÜLER 2017/16. Bu sirkülerimizde, 6770 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler özetlenmiştir.

SİRKÜLER 2017/16. Bu sirkülerimizde, 6770 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler özetlenmiştir. SİRKÜLER 2017/16 30/01/2017 Sayın Yetkili; 6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı. 27.01.2017

Detaylı

5746 SAYILI ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 5) YAYIMLANDI

5746 SAYILI ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 5) YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 06.10.2016/114-1 5746 SAYILI ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 5) YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğ de 28/2/2008 tarihli

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU Resim 1: Bakanlığımızca Geliştirilen Yerli Hibritlerimiz (ATAK S). 1. Kanatlı sektörü ile ilgili üretim, tüketim ve istihdam Bakanlığımız, 1930 lu yıllarda

Detaylı

KONU : 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi

KONU : 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi SİRKÜLER TARİH : 17.10 10.201.2016 SAYI : 2016-10 10-2 KONU : 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği (Seri No: 5) Yayımlandı ÖZETİ : Tebliğ

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2016/090 30.12.2016 Konu: 2017 Yılı İçin Asgari Ücret Belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararında, 2017 yılında uygulanacak asgari ücret brüt tutarı aylık 1.777,50 TL olarak belirlenmiştir. Buna

Detaylı

YATIRIMLARA SAĞLANAN YENİ TEŞVİK UNSURLARI

YATIRIMLARA SAĞLANAN YENİ TEŞVİK UNSURLARI YATIRIMLARA SAĞLANAN YENİ TEŞVİK UNSURLARI Haluk ERDEM BDO DENET 19 Ocak 2017 Sayfa1/17 Son zamanlarda yaşanan işsizlik artışı, cari açık vb. nedenlerle yatırımlara sağlanan teşviklere önemli ilaveler

Detaylı

EĞİTİME SAĞLANAN DESTEKLER

EĞİTİME SAĞLANAN DESTEKLER EĞİTİME SAĞLANAN DESTEKLER Edirne Yatırım Destek Ofisi 2014 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak

Detaylı

TASARIM DESTEĞİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2008/2)

TASARIM DESTEĞİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2008/2) Resmi Gazete Tarihi: 18.04.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26851 TASARIM DESTEĞİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2008/2) Bu Tebliğ, 27/12/1994 tarihli ve 94/6401 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren

Detaylı

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ 13 1.1.Türkiye Ekonomisine Tarihsel Bakış Açısı ve Nedenleri 14 1.2.Tarım Devriminden Sanayi Devrimine

Detaylı

Mevzuat Bilgilendirme Servisi

Mevzuat Bilgilendirme Servisi HİZMETE ÖZEL T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü-Geçici İthalat ve Hariçte İşleme Dairesi Sayı : 72093537-010.06.02 Konu : 2010/10 Sayılı Genelgede Değişiklik-Geçici İthal Edilen

Detaylı

V E R G İ A K T Ü E L

V E R G İ A K T Ü E L S A Y I 1 N İ S A N 2 0 1 7 V E R G İ A K T Ü E L 6 8 7 S A Y I L I K H K İ L E S A Ğ L A N A N S G K P R İ M İ V E R V E R G İ T E Ş V İ K L E R İ Tüm hakları WİSDOM DD adına saklıdır. S A Y F A 1 W I

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ. Hasan YÜKSEK Eylül 2012

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ. Hasan YÜKSEK Eylül 2012 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ Hasan YÜKSEK Eylül 2012 SUNUM PLANI I. SERBEST BÖLGENİN TANIMI VE AMACI II. ANTALYA SERBEST BÖLGE III. SERBEST BÖLGELERİMİZİN SUNDUĞU AVANTAJLAR

Detaylı

5746 SAYILI ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 5)

5746 SAYILI ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 5) 30 Eylül 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29843 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: 5746 SAYILI ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -OCAK 2012 VERİLERİ-

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -OCAK 2012 VERİLERİ- T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -OCAK 2012 VERİLERİ- TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no 1. 2012 Yılı Ocak Ayı Gelişmeleri 1 1.1 Ocak Ayı Teşvik lerinin

Detaylı

Bölgesel Teşvik Uygulamaları

Bölgesel Teşvik Uygulamaları Yeni Teşvik Yasasında dört ana başlık var. Genel Teşvik Uygulamaları KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti içeriyor. Bölge ayrımı yapılmaksızın, Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile diğer teşvik

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi MEVZUAT VE HEDEFLER YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

Sağlık sektörü tedavi ve teşhis merkezleri (Hastane, Tıp Merkezi vb) Yatırım Teşvik Belgesi

Sağlık sektörü tedavi ve teşhis merkezleri (Hastane, Tıp Merkezi vb) Yatırım Teşvik Belgesi Teşvik Yatırım Teşvikleri YATIRIM TEŞVİK BELGESİ Devlet Yatırım Teşvik Belgesi Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü nce Her sektörün öncelikleri belirlenerek yatırım teşvik belgesi tebliğ

Detaylı

YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI.

YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. 26.11.2016 tarihli ve 29900 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile karar içeriğinde

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Destek ve Teşvik Programları Ürün ve Üretim Geliştirme Destekleri Ticarileştirme ve Pazarlama Destekleri Araştırma-Geliştirme Destekleri Destek

Detaylı

SİRKÜLER 2016/13. : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı.

SİRKÜLER 2016/13. : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı. SİRKÜLER 2016/13 04.03.2016 KONU : Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesinde Değişiklik Yapan 6676 Sayılı Kanun Yayımlandı. 26 Şubat 2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazete de Bilim, Sanayi ve Teknoloji

Detaylı

AR-GE HARCAMASI-HİBE DESTEK TUTARI FARKLILIĞI. Zihni KARTAL 1

AR-GE HARCAMASI-HİBE DESTEK TUTARI FARKLILIĞI. Zihni KARTAL 1 1 AR-GE HARCAMASI-HİBE DESTEK TUTARI FARKLILIĞI Zihni KARTAL 1 I. GENEL BİLGİ Ar-Ge ve yenilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik

Detaylı

SON ÜÇ YILDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ

SON ÜÇ YILDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ SON ÜÇ YILDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ MEHMET KARAKUŞ 11 ARALIK 2015 Adana Sanayi Odası Son Üç Yılda Adana İline Verilen Yatırım Teşvik Belgeleri-Özet Türkiye nin 2023 vizyonu ile üretim,

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR.

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJİMİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

KONUSUNU DEVLETT SAYILI. 8 Nisan. konulan başlıklı. vergi ve. takdirde. Yapılan

KONUSUNU DEVLETT SAYILI. 8 Nisan. konulan başlıklı. vergi ve. takdirde. Yapılan Vezin Sirküler 2015-024 SİRKÜLERİMİZİN KONUSUNU YATIRIMLARDA HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİ İK YAPILMASINA BAKANLAR KURULU KARARI OLUŞTURMAKTADIR. DEVLETT YARDIMLARI DAİR 2015/7496 SAYILI 8 Nisan 2015 tarihli

Detaylı

Kurulu Kapasite (MW) Denizli, Kızıldere 15,00 82.500.000 Faaliyette

Kurulu Kapasite (MW) Denizli, Kızıldere 15,00 82.500.000 Faaliyette TÜRKİYE DE JEOTERMAL KAYNAKLI ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSİ KURULMASI 1. Türkiye de Jeotermal Potansiyel Türkiye jeotermal potansiyel açısından Avrupa da birinci, Dünyada ise yedinci sırada yer almaktadır.

Detaylı

ASİAD Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği. Adapazarı Ferizli Organize Sanayi Bölgesi Projesi

ASİAD Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği. Adapazarı Ferizli Organize Sanayi Bölgesi Projesi Adapazarı Ferizli Organize Sanayi Bölgesi Projesi Sayın Üyemiz; Ülkemizin ve Avrasya coğrafyasının önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan ASİAD olarak bir ilki daha gerçekleştirerek, OSB kurma

Detaylı

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 HÜKÜMETİN YAPISI VE BAKANLIKLAR EKONOMİ YÖNETİMİ; REFORMLAR İLE HIZLI EKONOMİK

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 41 Devlet Yardımı, Teşvik Ve Desteklerinden

SİRKÜLER 2009 / 41 Devlet Yardımı, Teşvik Ve Desteklerinden KONU SİRKÜLER 2009 / 41 Devlet Yardımı, Teşvik Ve Desteklerinden Yararlanabilmek İçin İşverenlerce SGK Alınacak Borcu Yoktur Belgesi Usul ve Esaslarındaki Değişiklikler Genel Olarak Sosyal Güvenlik Kurumu

Detaylı

DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ

DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ Yayın Tarihi: Mayıs, 2011 MARKA Yayınları Serisi DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI DOĞU MARMARA BÖLGESİ

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014

SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014 SİRKÜLER: 2014/041 BURSA, 07.06.2014 Konu: Bazı KDV den İstisna Teslimler için KDV İade Talebi Olmasa Dahi, Vergi Dairesine İstisnayı Tevsik Edici Belgelerin Sunulmasının Zorunlu Hale Getirilmesi Hakkında

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bülent İYİKÜLAH 14. Grup Meslek Komitesi Başkanı TEKSTİL ÜRÜNLERİ VE GİYİM EŞYASI İMALATI 7. Grup İplik Sanayii 8. Grup Dokuma Kumaş Sanayii 9. Grup Tekstil

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/10

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/10 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 30.01.2018 Sayı : 2018/10 Değerli Müşterimiz; Yatırımlarda cazibe merkezi sayılan illerimizde yapılacak yatırımlara ilişkin usul ve esaslar ile 15 milyon ABD Dolarının altında

Detaylı

Madde 2- Türkiye'de serbest bölgelerin yer ve sınırlarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Madde 2- Türkiye'de serbest bölgelerin yer ve sınırlarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. 15 Haziran 1985 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 18785 SERBEST BÖLGELER KANUNU Kanun No: 3218 Kabul Tarihi: 06.06.1985 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Kanun, Türkiye'de ihracat için yatırım

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -KASIM 2016 VERİLERİ-

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -KASIM 2016 VERİLERİ- T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -KASIM 2016 VERİLERİ- TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no 1. 2016 Yılı Kasım Ayı Gelişmeleri 1 1.1. Kasım Ayı Yatırım Teşvik

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -MART 2017 VERİLERİ-

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -MART 2017 VERİLERİ- T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -MART 2017 VERİLERİ- TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no 1. 2017 Yılı Mart Ayı Gelişmeleri 1 1.1. Mart Ayı Yatırım Teşvik

Detaylı

19- Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır.tekrar başlatılmayacaksa 4 nolu kod kullanılır)

19- Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır.tekrar başlatılmayacaksa 4 nolu kod kullanılır) 20.03.2017/47-1 1 ŞUBAT 2017 TARİHİNDEN SONRA ÖZEL SEKTÖR İŞVERENLERİNCE İŞE ALINANLAR İÇİN GELİR VERGİSİ STOPAJI TEŞVİKİ UYGULAMASINA İLİŞKİN GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ ÖZET : Tebliğde 1/2/2017 tarihinden

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KOCAELİ NİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KOCAELİ GENEL BİLGİLER Nüfus; Kocaeli: 1.780.055 Türkiye:78.741.053 Nüfus Yoğunluğu

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -HAZİRAN 2017 VERİLERİ-

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -HAZİRAN 2017 VERİLERİ- T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -HAZİRAN 2017 VERİLERİ- TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no 1. 2017 Yılı Haziran Ayı Gelişmeleri 1 1.1. Haziran Ayı Teşvik

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -ARALIK 2016 VERİLERİ-

YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -ARALIK 2016 VERİLERİ- T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK BÜLTENİ -ARALIK 2016 VERİLERİ- TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no 1. 2016 Yılı Aralık Ayı Gelişmeleri 1 1.1. Aralık Ayı Yatırım

Detaylı