ÜRÜN TANITIM REHBERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜRÜN TANITIM REHBERİ"

Transkript

1 ÜRÜ TAITI REHBERİ

2 İÇİDEİLER İÇİDEİLER AROBİ-18-PC AROBİ-12-PC AROBİ 12 ARO 312 ARO 112 ULTİER 01-PC ULTİER 01 ULTİET 01 ULTİET ULTİET ULTİET ULTİET 03 D ULTİET 04 D DP-01 DP DA-A DA-A-48 DA-B DA-B1 DA -B1-1 DA-B2 DA-C DA-D DA-A D72-01-D72-03 D D72-01C D72-03C D D D-03D D72-RR DF-72 DF 96 DF 48 CL-01 ke-fr1t-ke-fr1 e-fr2 - ke-fr3 FR2T - FR3T ke-fr4 e-fr4 D ke-dp-01 ke-dp a ke-adg ke-zrxx ZRXX e-zrxx D ke-dr DR ke-frxx E- E-D

3 İÇİDEİLER İÇİDEİLER ke-ftr FTR ke-r R 100 ke-hr IR E

4 1 ARkombi 18 PC R485 ODBU RTU akif Güç konrol Rölesi Özellikler: Türkçe menü ile kolay kullanım Gelişmiş dinamik yazılım olay devreye alma Geniş renkli LCD ekran ( 320 x 240 pixel 3,2 ) İhiyaca yeecek kademe sayısı ( 18 kademe ) Hızlı ve doğru,kondansaör güç öğrenmesi ormal veya hızlı çalışma modu seçimi Trifaze, difaze ve monofaze kondansaör bağlayabilme Şön reakör bağlayabilme 31. harmoniğe kadar akım ve gerilimleri grafik ile aynı anda göserme Toplam akım ve gerilim harmonikleri ondansaörlerin bağlı olduğu faz ya da fazları ekranda renkli olarak göserme Düşük akımlarda bile kompanzasyon yapabilme (min. 10 ma) 40 msn ölçüm-hesap ve epki süresi Jeneraör için kompanzasyonu, se edilen ikinci Cos Φ2'e göre yapabilme Yol göserici pekçok ekran göserimi Bilgisayar haberleşmeli (R485 ODBU RTU) Şifre korumalı Dengeli ya da dengesiz işlemeler için Aynı güçeki kondansaörlerin eşi yaşlanmasının sağlanması Güçen düşen kondansaörlerin kullanıcıya bildirilmesi ıcaklık ölçümü ikroişlemci de işleim sisemi kullanılmakadır. Aynı anda üç faza ai elekriksel büyüklükleri izleyebilme; Fazlara ai gerilimler Fazlara ai akımlar (,2,3 ) Fazlara ai cosφ değerleri CosΦ(1,2,3) Fazlara ai anφ değerleri TanΦ(1,2,3) Fazlara ai Güç fakörü değerleri PF(1,2,3) Akif güçler ΣP,P1,P2,P3 İndükif reakif güçler ΣQ(ind),Q1(ind),Q2(ind),Q3(ind) apasiif reakif güçler ΣQ(kap),Q1(kap),Q2(kap),Q3(kap) Görünen güçler Σ,1,2,3 Toplam Akif enerji ΣWh Toplam İndükif akif enerji ΣARh(ind) Toplam apasiif akif enerji I(,2,3 ) ΣARh(kap)

5 Genel 2 Tüm sekörlerde, gelişen eknolojilerin kullanımının ve alebinin her geçen gün arması sonucu, elekrik şebekeleri giikçe aşırı yüklenmekedir. Dengesiz yüklü işlemeler için kompanzasyon bir kabus halini almışken,eskiden dengeli yüklere sahip olan işlemeler bile reakif kompanzasyonunu sağlamaka zorlanmakadır. Dolayısıyla ek fazdan ölçü alan reakif güç rölelerinin dönemi yakın zamanda kapanacakır. AEL elekronik, reakif güç kompanzasyonu konusunda,arkombi-12 ile elde eiği başarı ve deneyimleri birleşirip, daha fazla kademeye sahip, işlev zenginliği açısından oldukça iyi donanımlı ve gelişirilmiş çalışma algorimasına sahip yazılımı ile yepyeni bir cihazı elekrik sekörüne kamışır. Cihazda renkli geniş 3.2 renkli LCD ekran kullanılarak pek çok grafik ve animasyon ile kullanıcılara kolaylıklar sağlanmışır. Ayrıca içindeki mikroişlemci çok hızlı olup, işleim sisemi kullanmakadır. Bu da eş zamanlı olarak üm işlemlere yeişebilmesini sağlamakadır. Cihazın ön panelinin sol al köşesinde bulunan mavi led flaş yaparsa, % ceza değerine! yaklaşıldığı anlamına gelir ve en kısa sürede yekili kişilere haber verilmesi gerekir. Bu fonksiyon konuyu hiç bilmeyen son ükeicilerin ceza durumunda dikkaini çekmesi bakımından da çok faydalıdır. ademe Paneli ARkombi-18-PC' nin ekranının üs bölümünde kullanıcı arafından kolayca anlaşılabilen simgelerden oluşan kademe paneli vardır. Bu panel kullanıcı hangi bölümde olursa olsun hep ekranın üs bölümünde bulunur. ademe numaraları, bağlı oldukları faz ya da fazlar, bunların öğrenilip öğrenilmediği, kondansaör mü yoksa reakör mü oldukları, kademelerin ve jeneraörün devrede olup olmadığı, pano sıcaklık değeri aynı anda bu panelde gözlemlenebilir. 1. ademe 1 R T Devredeki kondansaör kademesi(mavi) Devrede olmayan kondansaör kademesi Ekranın bu bölümünde aşağıdaki semboller görülebilir. Devredeki reakör kademesi(pembe) El umanda Devrede olmayan reakör kademesi G 30 H G Hızlı mod devrede Jeneraör devrede ompanzasyon ormal ıcaklık (ºC) Uyarı var! Henüz güçleri ve bağlı oldukları fazlar öğrenilmemiş Alarm Rölesi devrede ARkombi -18-PC renkli 3,2 TFT ekrana sahipir. Ekranın al saırında sayfalar arası geçiş ve uşların anlamları verilmekedir. Tuşlar, değişik sayfalarda farklı anlamlar içerir. Ana ekranların hepsinde, kademeler, hangi faza ya da fazlara bağlandıkları, kondansaör ve / veya reakör oldukları, sıcaklık değeri, fanın ve jeneraörün devrede olup olmadığı izlenebilir. % (Anlık Tükeimler) Tükeimler sayfasında, her faza ai anlık ükeilen % değerler ve bunların skalalı göserimleri, fazların normal, düşük ya da aşırı kompanzasyon durumları, indükif - kapasiif karekerli yük oldukları, biriken enerjilere göre sisemin normal olup olmadığı, izlenebilir. ademeler ıcaklık (ºC) R ormal 0. 2 % A % 0. 5 D + 16 % kap ind.. % Tükeim Aşırı Aşırı -50 kap ind. 50 T Düşük enü R Fazına ai % Q P % Tükeim Düşük -50 kap. %-Cos-PF-Σ Bu uşa, her basılışa bir sağdaki menüye geçilir ademeler ind.. isemin ormal sınırlar içinde olduğunu göserir.

6 cos (cosφ) 3Bu sayfada her faza ai anlık cosφ değerleri, 3 faz vekör diagramındaki açısal göserimleri, açı (Φ) değerleri, fazların normal, düşük ya da aşırı kompanzasyon durumları, indükif - kapasiif karekerli yük oldukları, biriken enerjilere göre sisemin normal olup olmadığı, izlenebilir. 30 R º + İndükif R fazında ki Gerilim nokası R T kapasiif T fazına ai Akım vekörü enü PF R fazında ki Φ açısı 1º T -1º %-Cos-PF-Σ ademeler Güç Fakörü Her faza ai anlık reakif güç değerleri (Q), akif güç değerleri (P), bunların oranından hesaplanan (Q/P) güç fakörü değerleri (PF), bu güçlerin vekörel göserimleri, indükif kapasiif karekerli yük oldukları, biriken enerjilere göre sisemin normal olup olmadığı, izlenebilir. 30 R Akif Güçler Güç Fakörleri T ind ind kap kap kap - 0,155 14,66-0,999-1,454 10,87-0,990 1,763 21,44 0, enü Σ T ind Q P PF akif Güçler 0. %-Cos-PF-Σ ademeler Biriken Enerji Oranları Her faza ai biriken enerji oranları, oplam enerji oranları ve bunların skalalı göserimleri izlenebilir. Bu ekran, fazlara bağlı olan yüklerin karekerlerini anlamak ve kullanıcıya gerekli önlem ve düzelmeleri yapmak adına çok faydalı bir ekrandır. Ayrıca sisemin oplam enerji oranlarına göre cezada olup olmadığı da izlenebilir ap Toplam % kapasiif % R fazı için % kapasiif R % fazı için % kapasiif % T fazı için % kapasiif T % enü İnd. % ormal R % ormal. % ormal T % %-Cos-PF-Σ Toplam % indükif ormal R fazı için % indükif ormal fazı için % indükif ormal T fazı için % indükif ademeler ademeler ademelerin durumlarını (devrede - devre dışı beklemede) daha ne görmek, sisemin reakif gücünü incelemek ya da kademelerin el kumanda ile devreye alınıp çıkarılması için kullanılan bölümdür. ademelerin el kumanda ile devreye alınıp çıkarıldığı bölüme girilir ademe Pozisyonları R AR AR T AR El umanda Çıkış AR-W-A Güç göserimlerini bu menüden değişirebilirsiniz 4,7,10,13,14. kademeler devrede (yeşil) 1,2,3,5,6,8,9. kademe devre dışı (beyaz) 11 ve 12. kademe deşarj süresinin bimesini bekliyor (sarı) El ile umanda R AR AR T AR Al-Bırak Çıkış El kumanda ile işiniz biiğinde oomaik mod için mulaka bu menüden çıkınız. Aksi akdirde cihaz sürekli el kumandada kalır.

7 Bağlanıların yapılması 4 Cihazın bağlanıları sisem enerjisizken yapılmalıdır. ARkombi-18-PC, bağlanı şemasında göserildiği gibi bağlanmalıdır. 3 faz ve nör bağlanıları gerilim girişlerine yapılmalı. ör yerine faz verilmemeli. Aksi akdirde cihaz zarar görebilir. Akım bağlanıları aynı faz aynı akım rafosuna gelecek şekilde yapılmalı. Şemaya uyulmalıdır. eçilen akım rafolarının değeri, gerçek yük değerinin alında olmamalı ve X/5 Amper olmalı. Ayrıca 0,5 sınıfı seçilmesi avsiye edilir. C1,C2,C3 orak faz girişlerini aynı faza ayrı ayrı FF ipi sigoralar ile bağlayınız. ullanılacak sigoraları belirilen akım değerlerine göre seçiniz. ademe çıkışlarının herhangi bir sıra ile yapılması gerekmez. Ancak ilk 6 kademe rifaze kondansaör gruplarından oluşabilir. İkinci ve üçüncü 6 kademeye monofazekondansaörler, üçüncü 6 kademeye kondansaör veya reakör bağlanması sadece bu kiapaki anlaımların kabul edilişi bakımından önerilir. ullanılıyorsa jeneraör girişine bağlanıyı yapınız. R485 bağlanısını yapınız. (ARkombi-18'de yokur) Tüm bağlanıları emin olmak için ölçü alei kullanarak konrol emeden cihaza enerji vermeyiniz. Bağlanılar Akım Yönü Yük (T) k3 l3 () k2 l2 6A k1 ARkombi-18-PC için geçerli C1 * * * Gnd B 1 A * ondansaör gücüne uygun sigora TR k3 6A 6 I3 Akım Trafo Girişleri 7 C k2 I2 k I1 6A ac C3 13 Jeneraör Girişi (T) 13 2A Gerilim Girişleri ALR ALR (Alarm çıkışı) () 2A (R) 2A B CO-2 R485 - Eherne Dönüşürücü Φ1 Φ2 A ~ l1 (R)

8 1 5 ARkombi-12-PC R-485 odbus RTU 3 FAZ OTROLLU uli ondansaör Bağlanılı, REATİF GÜÇ OTROL RÖLEİ Özellikle monofaze dengesiz yük dağılımı olan ve reakif enerjileri her faz için bağımsız olarak birikiren elekronik kombi sayaçların bulunduğu işlemelerde kompanzasyon monofaze kondansaör kullanılamadığından dolayı klasik röleler ile sağlanamamaka ve bazı durumlarda çaresiz kalınmakadır. Bu sorunu aşmak için uzun araşırmaların ve gelişen eknolojilerin kullanımı ile ARkombi, 3 faz enerji değerlendirmeli, reakif güç konrol rölesi, AEL Elekronik arafından gelişirildi. Hem ek faz hem faz-faz hem de üç faz kondansaörlerin bağlanmasına imkan veren ARkombi-PC kompanzasyonda kesin çözüm olmaka. Ar ık REAT İF CEZA bedeli ödemek zor unda kalmayacaksın ız. UYGULAA ALALARI: arkeler, okullar, devle daireleri, benzin isasyonları, rafo merkezleri, yazlık-kışlık sieler, bankalar,pansiyon, oeller ve bunlar gibi dengesiz yüklenen işlemeler başa olmak üzere her ür işyeri. ARkombi-PC' nin en önemli özellikleri; 1-3 Faza ai akım ve gerilim örnekleri ile çalışması,tüm sisemin doğru şekilde kompanzasyonunun yapılabilmesi için gereken üm ölçüm değerlerine ulaşabilmesi, 2- Her faz için ayrı ayrı akif ve reakif güçler ile bunların oplamlarını hesaplaması ve enerjileri birikirmesi, 3- Hedef CosΦ yerine hedef yüzde (TanΦ) değerinin girilebilmesi, böylece her fazın (oplam reakif enerji) / (oplam akif enerji) değerini girilen sınırlar içinde uabilmesi. (sınırlar ve hedef % (TanΦ) değeri kullanıcı arafından değişirilebilir) 4- C/k 'yı oomaik hesaplaması, 5- +0,75 ile -0,75 arasında (TanΦ) hedef yüzde değerinin se edilebilmesi 6- Her kademedeki kondansaör güç değerlerini, oomaik olarak bağlı olduğu faza yada fazlara göre öğrenmesi, onofaze yada rifaze olarak bağlanmış olan kondansaörlerin kademelerini ve ekileyebilecekleri fazı yada fazları esbi edebilmesi, kondasaörlerin güçlerini faz faz öğrenmesi. (isendiğinde kondansaör güçleri kullanıcı arafından girilebilir. Ayrıca, değer yanlış girilmiş olsa bile, cihaz bu durumu esbi eder ve düzelir), 7- ormal bölge sınırlarını ve kondansaör almaçıkarma zamanlarını ükeilen reakif/akif enerjiye göre dinamik olarak değişirmesi, Her fazın ükeimini birbirinden bağımsız hesapladığı için kademe alma ve çıkarma zamanları monofaze ve rifaze kondansaörler için ayrı ayrı oluşurması, 8- Her kademe için, ayrı ayrı uulan kademe almaçıkarma zamanları sayesinde, kondansaör ömrünün uzaması, 9- Akım rafolarının polarie yönlerini (k,l) ers bağlı bile olsa, doğru olarak öğrenmesi,isendiği akdirde kullanıcı cihaz yönleri buldukan sonra yön bulma işlemini ipal edebilmesi, Elekronik sayaç bağlı olan üm işlemelerde özellikle de dengesiz yüklenen işlemelerde kullanılır. Başarılı bir kompanzasyon için mulaka kademelere ihiyaç kadar monofaze kondansaör de bağlanmalıdır. 10- Faz yada fazlar için ihiyaç duyulan kondansaör değerini hesaplaması ve kademelerdeki monofaze ve rifaze kondansaörler içinden seçerek devreye alması veya çıkarması, Bu sayede sadece dengesiz olan fazın kompanzasyonunun sağlanabilmesi, 11- Çok sayıda alarm bilgisine sahip olması, - Aşırı gerilim - Düşük gerilim - Aşırı akım - Aşırı kompanzasyon ( enerjilere göre ) - Düşük kompanzasyon ( enerjilere göre ) - isem haası (kondansaörlerin cihaz arafından görülememesi durumu) - Faz yokluğu - Aşırı sıcaklık (ayarlanabilir ) 12- ondansaör değerlerini öğrenene kadar başan al başan çıkar yönemine göre, kondansaör değerlerini öğrendiken sonra ise bağımsız olarak ihiyaç duyulan faza yada fazlara göre reakif gücü dengeleyecek şekilde kompanzasyonu yapması, 13- Pano sıcaklığını izleyebilme 14- Fan ve alarm için ayrı ayrı röle çıkışı TEİ BİLGİ : ademe ayısı Bağlanı Akım rafo oranı C/k Cos Ф Ayarı ademe Alma Çıkarma anığı ax. 12 kademe 3 Faz 3 akım rafosu ile her faz bağımsız / 5A ; < 2A Her faz için ayrı ayrı C/k değeri hesaplar olay kullanım amacıyla anф ayarı vardır. ± % 75 ile % 0 aralığında ayarlanabilir. 2 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. akif Enerji ükeimine göre cihaz zamanları oomaik olarak verilen aralıka değişirir. Ölçüğü Elekriksel ΣcosФ ΣanФ cosфr anфr UR IR PR QR R Büyüklükler cosф anф U I P Q cosфt anфt UT IT PT QT T ondansaör Bağlanısı Akım Trafo Polarie Yönü Bulma ondansaör Güçlerini Öğrenme Alarmlar İhiyaca göre kondansaörler ; onofaze, faz faz, rifaze bağlanabilir. Her faza ai akım rafo polarie yönlerini oomaik olarak bulur. Tüm kademelerdeki kondansaör güçlerini öğrenir. Bağlanı şekli farkemeksizin. Aşırı Gerilim, Düşük Gerilim, Aşırı Akım, Aşırı ompanzasyon(% CEZA'ya göre) Düşük ompanzasyon(%ceza'ya göre) isem bağlanı haası, Aşırı ıcaklık İşleme Gerilimi(Un) 220 ac /50 Hz, (0,8-1,1) x Un, Güç Tükeimi: <7A Çıkış onağı ax. 3A / 240 ac İnd.CEZA ap.ceza Doğruluk Her ikisi de kullanıcı arafından değişirilebilir. Ayar ahası : % 5-50 Boyular 144 x 144 x 40 mm %1 ± 1 diji

9 ARkombi FAZ OTROLLU uli ondansaör Bağlanılı, REATİF GÜÇ OTROL RÖLEİ Özellikle monofaze dengesiz yük dağılımı olan ve reakif enerjileri her faz için bağımsız olarak birikiren elekronik kombi sayaçların bulunduğu işlemelerde kompanzasyon monofaze kondansaör kullanılamadığından dolayı klasik röleler ile sağlanamamaka ve bazı durumlarda çaresiz kalınmakadır. Bu sorunu aşmak için uzun araşırmaların ve gelişen eknolojilerin kullanımı ile ARkombi, 3 faz enerji değerlendirmeli, reakif güç konrol rölesi, AEL Elekronik arafından gelişirildi. Hem ek faz hem faz-faz hem de üç faz kondansaörlerin bağlanmasına imkan veren ARkombi-12 kompanzasyonda kesin çözüm olmaka. Ar ık REAT İF CEZA bedeli ödemek zor unda kalmayacaksın ız. UYGULAA ALALARI: arkeler, okullar, devle daireleri, benzin isasyonları, rafo merkezleri, yazlık-kışlık sieler, bankalar,pansiyon, oeller ve bunlar gibi dengesiz yüklenen işlemeler başa olmak üzere her ür işyeri. ARkombi-12' nin en önemli özellikleri; 1-3 Faza ai akım ve gerilim örnekleri ile çalışması,tüm sisemin doğru şekilde kompanzasyonunun yapılabilmesi için gereken üm ölçüm değerlerine ulaşabilmesi, 2- Her faz için ayrı ayrı akif ve reakif güçler ile bunların oplamlarını hesaplaması ve enerjileri birikirmesi, 3- Hedef CosΦ yerine hedef yüzde (TanΦ) değerinin girilebilmesi, böylece her fazın (oplam reakif enerji) / (oplam akif enerji) değerini girilen sınırlar içinde uabilmesi. (sınırlar ve hedef % (TanΦ) değeri kullanıcı arafından değişirilebilir) 4- C/k 'yı oomaik hesaplaması, 5- +0,75 ile -0,75 arasında (TanΦ) hedef yüzde değerinin se edilebilmesi 6- Her kademedeki kondansaör güç değerlerini, oomaik olarak bağlı olduğu faza yada fazlara göre öğrenmesi, onofaze yada rifaze olarak bağlanmış olan kondansaörlerin kademelerini ve ekileyebilecekleri fazı yada fazları esbi edebilmesi, kondasaörlerin güçlerini faz faz öğrenmesi. (isendiğinde kondansaör güçleri kullanıcı arafından girilebilir. Ayrıca, değer yanlış girilmiş olsa bile, cihaz bu durumu esbi eder ve düzelir), 7- ormal bölge sınırlarını ve kondansaör almaçıkarma zamanlarını ükeilen reakif/akif enerjiye göre dinamik olarak değişirmesi, Her fazın ükeimini birbirinden bağımsız hesapladığı için kademe alma ve çıkarma zamanları monofaze ve rifaze kondansaörler için ayrı ayrı oluşurması, 8- Her kademe için, ayrı ayrı uulan kademe almaçıkarma zamanları sayesinde, kondansaör ömrünün uzaması, 9- Akım rafolarının polarie yönlerini (k,l) ers bağlı bile olsa, doğru olarak öğrenmesi,isendiği akdirde kullanıcı cihaz yönleri buldukan sonra yön bulma işlemini ipal edebilmesi, Elekronik sayaç bağlı olan üm işlemelerde özellikle de dengesiz yüklenen işlemelerde kullanılır. Başarılı bir kompanzasyon için mulaka kademelere ihiyaç kadar monofaze kondansaör de bağlanmalıdır. 10- Faz yada fazlar için ihiyaç duyulan kondansaör değerini hesaplaması ve kademelerdeki monofaze ve rifaze kondansaörler içinden seçerek devreye alması veya çıkarması, Bu sayede sadece dengesiz olan fazın kompanzasyonunun sağlanabilmesi, 11- Çok sayıda alarm bilgisine sahip olması, - Aşırı gerilim - Düşük gerilim - Aşırı akım - Aşırı kompanzasyon ( enerjilere göre ) - Düşük kompanzasyon ( enerjilere göre ) - isem haası (kondansaörlerin cihaz arafından görülememesi durumu) - Faz yokluğu - Aşırı sıcaklık (ayarlanabilir ) 12- ondansaör değerlerini öğrenene kadar başan al başan çıkar yönemine göre, kondansaör değerlerini öğrendiken sonra ise bağımsız olarak ihiyaç duyulan faza yada fazlara göre reakif gücü dengeleyecek şekilde kompanzasyonu yapması, 13- Pano sıcaklığını izleyebilme 14- Fan ve alarm için ayrı ayrı röle çıkışı TEİ BİLGİ : ademe ayısı Bağlanı ax. 12 kademe Akım rafo oranı C/k / 5A ; < 2A Cos Ф Ayarı olay kullanım amacıyla anф ayarı vardır. ± % 75 ile % 0 aralığında ayarlanabilir. ademe Alma Çıkarma anığı 2 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. akif Enerji ükeimine göre cihaz zamanları oomaik olarak verilen aralıka değişirir. 3 Faz 3 akım rafosu ile her faz bağımsız Her faz için ayrı ayrı C/k değeri hesaplar Ölçüğü Elekriksel ΣcosФ ΣanФ cosфr anфr UR IR PR QR R Büyüklükler cosф anф U I P Q cosфt anфt UT IT PT QT T ondansaör İhiyaca göre kondansaörler ; onofaze, faz faz, rifaze bağlanabilir. Bağlanısı Akım Trafo Polarie Yönü Bulma ondansaör Güçlerini Öğrenme Her faza ai akım rafo polarie yönlerini oomaik olarak bulur. Alarmlar Aşırı Gerilim, Düşük Gerilim, Aşırı Akım, Aşırı ompanzasyon(% CEZA'ya göre) Düşük ompanzasyon(%ceza'ya göre) isem bağlanı haası, Aşırı ıcaklık Tüm kademelerdeki kondansaör güçlerini öğrenir. Bağlanı şekli farkemeksizin. İşleme Gerilimi(Un) 220 ac /50 Hz, (0,8-1,1) x Un, Güç Tükeimi: <7A Çıkış onağı ax. 3A / 240 ac İnd.CEZA ap.ceza Doğruluk Boyular Her ikisi de kullanıcı arafından değişirilebilir. Ayar ahası : % 5-50 %1 ± 1 diji 144 x 144 x 40 mm

10 ARko FAZ OTROLLU REATİF GÜÇ OTROL RÖLEİ Çalışma Prensibi: Cihaza enerji verildiğinde öncelikle gerilim değerlerini konrol eder. Daha sonra akım rafolarının yönlerini (ers bağlanmış olsa bile) bulur.bileşke reakif güç ve bileşke güç fakörünü hesaplayıp, sisemin o anki reakif yönünü bulur. ARO-3 12 (12 ademe) ARO-3 08 ( 8 ademe) ekanik sayaç bağlı olan her ürlü işleme için, ve Elekronik sayaç bağlı olan ancak, rifaze yüklerin monofaze yüklere göre çok daha fazla olduğu işlemeler için uygundur. UYGULAA ALALARI: Büyük güç ükeen ve rifaze yüklerin çoğunluka olduğu fabrikalarda kullanılabilir. ARko-312'yi di ğer mevcu rölelerden farkl ı k ı lan en önemli özellikler; 1-3 fazdan akım ve gerilim örneği ile çalışıp, akif, reakif güçleri ve enerjileri hesaplaması, bulduğu bu değerleri kompanzasyonda kullanması, 2- apasiif ve indükif ceza sınırlarına bağlı olarak, hedef CosΦ 'ye en yakın olacak şekilde kompanzasyon yapması (Bu sınırlar isendiği akdirde kullanıcı arafından değişirilebilir), 3- C/k 'yı oomaik hesaplaması, 4- Her kademedeki kondansaör güçlerini oomaik olarak bulması ve gösermesi (isendiğinde kondansaör güçleri kullanıcı arafından girilebilir. Ayrıca, değer yanlış girilmiş olsa bile, cihaz bu durumu esbi eder ve düzelir) 5- ondansaör güçlerini hesaplarken bile, kompanzasyonu durdurmaması, 6- ormal bölge sınırlarını ve kademe alma-çıkarma zamanlarını ükeilen % reakif/akif enerjiye göre dinamik olarak deği ş irmesi, 7- Her kademe için, ayrı ayrı uulan kademe alma çıkarma zamanları sayesinde, kondansaör ömrünün uzaması, 8- Akım rafolarının polarie yönlerini (k,l) ers bağlı bile olsa, doğru olarak öğrenmesi, 9- İhiyaç duyulan kondansaör güç değerini hesaplaması ve direk olarak ilgili grubu bulup devreye alması ya da çıkarması, ( Bu sayede en hızlı kompanzasyonu gerçekleşirir) 10- Çok sayıda alarm bilgisine sahip olması, - Aşırı gerilim - Düşük gerilim - Aşırı akım - Aşırı kompanzasyon ( enerjilere göre ) - Düşük kompanzasyon ( enerjilere göre ) - isem haası (kondansaörlerin cihaz arafından görülememesi durumu) - ondansaör haası ( kondansaörün, fazlara ai güçleri arasındaki dengesizliği sezip uyarma) - Faz yokluğu - Aşırı sıcaklık (ayarlanabilir ) 11-3 faza ai güçlerin vekörel oplamından hesaplanan bileşke güç fakörüne ( ΣCosΦ ) göre kompanzasyon yapması, 12- Pano sıcaklığını izleyebilme 13- Fan ve alarm için ayrı ayrı röle çıkışı ormal sınırlarının içine çekmek için kompanzasyona başlar.cihaz, her faza ai ükeilen akif, indükif(+q), kapasiif (-Q) güçleri ve enerjileri ölçer. İndükif enerji ile kapasiif enerjiyi ayrı ayrı depolar ve herbirini akif enerjiye bölerek, sisemin yüzde kaç indükif ya da kapasiif olduğunu sürekli izler. ademe alma ve çıkarma zamanları her kondansaör grubu için ayrı ayrı uulur. Gerekiğinde zamanı dolmuş olan kademe, devreye alınır veya çıkarılır. Zamanlar ve ormal bölge sınırları, ükeilen reakif enerjiler ile ilişkilendirildikleri için dinamik olarak max. değer ile min.değer arasında oransal olarak değişirler. Çalışığı sürece her kademe alma-çıkarma işlemi yapığı sırada ilgili kondansaör grubunun güç değerini hesaplar. ondansaör güçlerindeki değişimleri de farkeder. ompanzasyon için en uygun kondansaör değerini bulur ve devreye alır ya da çıkarır. TEİ BİLGİ : ademe ayısı Bağlanı ax. 12 kademe Akım rafo oranı C/k / 5A ; < 2A Cos Ф Ayarı CosФ = ± 0,80 ile 1,00 aralığında ayarlanabilir. ademe Alma Çıkarma anığı 2 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. akif Enerji ükeimine göre cihaz zamanları oomaik olarak verilen aralıka değişirir. 3 Faz 3 akım rafosu ile vekörel oplam Her faz için ayrı ayrı C/k değeri hesaplar Ölçüğü Elekriksel ΣcosФ ΣanФ cosфr UR IR Büyüklükler cosф U I cosфt UT IT ondansaör adece rifaze kondansaör grupları bağlanabilir. Bağlanısı Akım Trafo Polarie Yönü Bulma ondansaör Güçlerini Öğrenme Her faza ai akım rafo polarie yönlerini oomaik olarak bulur. Alarmlar Aşırı Gerilim, Düşük Gerilim, Aşırı Akım, Aşırı ompanzasyon, Düşük ompanzasyon, ondansaör haası, isem bağlanı haası, Aşırı ıcaklık Tüm kademelerdeki kondansaör güçlerini öğrenir. İşleme Gerilimi(Un) 220 ac /50 Hz, (0,8-1,1) x Un, Güç Tükeimi: <7A Çıkış onağı ax. 3A / 240 ac İnd.CEZA ap.ceza Doğruluk Boyular Her ikisi de kullanıcı arafından değişirilebilir. Ayar ahası : % 5-50 %1 ± 1 diji 144 x 144 x 40 mm

11 ARko FAZ OTROLLU REATİF GÜÇ OTROL RÖLEİ ARO-112 (12 ademe) ARO-108 ( 8 ademe) ARO-106 ( 6 ademe) Tek fazdan konrollu ARko reakif güç konrol röleleri çok kapsamlı program yapısına sahipir. UYGULAA ALALARI: ekanik sayaç bağlı olan dengeli yüklü işlemeler için, ve Elekronik sayaç bağlı olan ancak,amamen rifaze yüklerin bulunduğu işlemeler için uygundur. ARko-112'nin en önemli özellikleri; 1- Tek fazdan akım ve gerilim örneği ile çalışıp, akif, reakif güçleri ve enerjileri hesaplaması, bulduğu bu değerleri kompanzasyonda kullanması, 2- apasiif ve indükif ceza sınırlarına bağlı olarak, hedef CosΦ 'ye en yakın olacak şekilde kompanzasyon yapması (Bu sınırlar isendiği akdirde kullanıcı arafından değişirilebilir), 3- C/k 'yı oomaik hesaplaması, 4- ±0,80 ile 1,00 arasında Cos Φ'nin se edilebilmesi 5- Her kademedeki kondansaör güçlerini oomaik olarak bulması ve gösermesi (isendiğinde kondansaör güçleri kullanıcı arafından girilebilir. Ayrıca, değer yanlış girilmiş olsa bile, cihaz bu durumu esbi eder ve düzelir), 6- ondansaör güçlerini hesaplarken bile, kompanzasyonu durdurmaması, 7- ormal bölge sınırlarını ve kademe alma-çıkarma zamanlarını ükeilen % reakif/akif enerjiye göre dinamik olarak değişirmesi, 8- Her kademe için, ayrı ayrı uulan kademe alma çıkarma zamanları sayesinde, kondansaör ömrünün uzaması, 9- Akım rafosunun polarie yönünü (k,l) ers bağlı bile olsa, doğru olarak öğrenmesi, 10- İhiyaç duyulan kondansaör güç değerini hesaplaması ve direk olarak ilgili grubu bulup devreye alması ya da çıkarması, ( Bu sayede en hızlı kompanzasyonu gerçekleşirir) 11- Çok sayıda alarm bilgisine sahip olması, - Aşırı gerilim - Düşük gerilim - Aşırı akım - Aşırı kompanzasyon ( enerjilere göre ) - Düşük kompanzasyon ( enerjilere göre ) - isem haası ( kondansaörlerin cihaz arafından görülememesi durumu) - Aşırı sıcaklık (ayarlanabilir ) 12- Pano sıcaklığını izleyebilme 13- Fan ve alarm için ayrı ayrı röle çıkışı ormal sınırlarının içine çekmek için kompanzasyona başlar. Cihaz, bağlı olduğu faza ai ükeilen akif, indükif(+q), kapasiif (-Q) güçleri ve enerjileri ölçer. İndükif enerji ile kapasiif enerjiyi ayrı ayrı depolar ve herbirini akif enerjiye bölerek, sisemin yüzde kaç indükif ya da kapasiif olduğunu sürekli izler.ademe alma ve çıkarma zamanları her kondansaör grubu için ayrı ayrı uulur. Gerekiğinde zamanı dolmuş olan kademe, devreye alınır veya çıkarılır. Zamanlar ve ormal bölge sınırları, ükeilen reakif enerjiler ile ilişkilendirildikleri için dinamik olarak max. değer ile min. değer arasında oransal olarak değişirler. Çalışığı sürece her kademe alma-çıkarma işlemi yapığı sırada ilgili kondansaör grubunun güç değerini hesaplar.ondansaör güçlerindeki değişimleri de farkeder. ompanzasyon için en,uygun kondansaör değerini bulur ve devreye alır ya da çıkarır. ARko-1xx içinde kullanıcıyı uyaran çok sayıda alarm ve 1 ade alarm röle çıkışı vardır. AL01'den AL09'a kadar olmak üzere 7 ade alarm vardır. Bunlar; aşırı gerilim, düşük gerilim, aşırı akım, aşırı kompanzasyon, düşük kompanzasyon,sisem haası ve aşırı sıcaklık alarmlarıdır. Alarmların hepsi birden ya da bazıları kullanıcı arafından ipal edilebilir. Ayrıca cihaz, pano sıcaklığını ölçer ve ayarlanan se değerini geçince fan rölesini çeker. TEİ BİLGİ : ademe ayısı Bağlanı ax. 12 kademe Akım rafo oranı C/k / 5A ; < 2A Cos Ф Ayarı CosФ = ± 0,80 ile 1,00 aralığında ayarlanabilir. ademe Alma Çıkarma anığı 2 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. akif Enerji ükeimine göre cihaz zamanları oomaik olarak verilen aralıka değişirir. 1 Faz 1 akım rafosu ile C/k değerini oomaik hesaplar Ölçüğü Elekriksel cosф anф Büyüklükler U I ondansaör adece rifaze kondansaör grupları bağlanabilir. Bağlanısı Akım Trafo Polarie Yönü Bulma ondansaör Güçlerini Öğrenme Akım rafo polarie yönünü oomaik olarak bulur. Alarmlar Aşırı Gerilim, Düşük Gerilim, Aşırı Akım, Aşırı ompanzasyon, Düşük ompanzasyon, isem bağlanı haası, Aşırı ıcaklık Tüm kademelerdeki kondansaör güçlerini öğrenir. İşleme Gerilimi(Un) 220 ac /50 Hz, (0,8-1,1) x Un, Çalışma Prensibi: Cihaza enerji verildiğinde öncelikle gerilim değerlerini konrol eder. Daha sonra akım rafosunun yönünü (ers bağlanmış olsa bile bulur. Anlık reakif gücü ve güç fakörünü hesaplayıp, sisemin o anki reakif yönünü bulur. Güç Tükeimi: <7A Çıkış onağı ax. 3A / 240 ac İnd.CEZA ap.ceza Doğruluk Boyular Her ikisi de kullanıcı arafından değişirilebilir. Ayar ahası : % 5-50 %1 ± 1 diji 144 x 144 x 40 mm

12 9 ULTIER-PC - ŞEBEE AALİZÖRÜ R-485 odbus RTU 3 sn basarak girilir ÖZELLiLERİ - R 485 ODBU RTU - ikroişlemci abanlı - 3 Faz elekriksel büyüklüklerin ölçümü (L-, A, CosΦ, L-L, Hz, W, Ar, A, ΣW, ΣAr, ΣA, ΣWh, ΣArh, ΣAh) dak. ayarlanabilen demand değerleri (L-, A, CosΦ, L-L, W, Ar, A) - aydedilen demand, epe ve enerji değerlerini ayrı ayrı veya opluca silebilme, - Akım rafolarının polarie yönlerini ((k,l) ers bağlı bile olsa) doğru olarak öğrenme - Akım rafo oranı ve gerilim rafo oranı girebilme - enülere kolay ulaşım - Panoda çok sayıda ölçü cihazı kullanımından ve monaj zamanından asarruf sağlar. - Pano maliyeini düşürür. Genel 3 Fazlı elekrik sisemlerinde bilinmesi gereken elekriksel paramerelerden her faza ai faz akımları, faz-nör ve faz-faz gerilimleri, frekans, güç fakörü, akif güçleri, reakif güçleri ve görünen güçleri izleme imkanı verir, harcanan enerjileri birikirir. Belirilen büyüklükler için oplam, maksimum demand ve epe değerleri izleme imkanı verir. Akım rafo ve gerilim rafo oranları kullanıcı arafından ayarlanabilir. Yön uşları kullanılarak, izlenmek isenen paramerelere çok kolay ulaşılabilir. TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişleri Güç Tükeimi Gerilim ölçme Aralığı : 220ac : (0,8-1,1) x Un : 50 Hz : < 6A : < : (Faz-ör ) ac, Hz : (Faz-Faz) ac, Hz Akım ölçme Aralığı : (ekonder akımı olarak) 50mA - 6 Amp AC Göserim Aralığı : 0-999,9 k : 0 999,9 (W,Ar,A) : (CosΦ) 0,00-1,00 ind.ve kap. imimum ölçüm Değerleri : 50 ma, 25 Ölçme Hassasiyei : %1±1 diji Gerilim Trafosu Oranı : Akım Trafosu Oranı : 5/ /5 A Göserge : 4 Diji LED display R485 Baud rae Pariy Cihaz Adresleme : IP 20 : IP 00 Gnd R 485 Akım Yönü : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 96x96x80 mm l2 A ÇIIŞ X/5 A k1 B TR X/5 A Akım Girişleri k2 l1 ilinir. CO-1 R485 - UB Dönüşürücü 2A 2A B A 2A 2A Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz Gerilim Girişleri X/5 A l3 : bps : no pariy : oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular k3 PARAETRELERE GİRİŞ: e uşuna 3 sn boyunca basıldığında cihaz, paramere menüsüne girer. Yön uşları ile yandaki menü içinde yukarı ve aşağı ilerlemek mümkündür. ilk paramere akım rafo oranıdır. e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak değer arırılır veya azalılır. İsenen değere geirilince e uşuna basarak yeni değer hafızaya alınır. C :Akım rafo oranı ( / 5A ) Akım rafosunun primer değeri girilir. Örnek: 500 / 5A akım rafosu için 500 girilir. U :Gerilim rafo oranı ( ) Gerilim rafosu kullanılmıyorsa, bu değer 1 olmalıdır. Fabrika çıkış değeri 1 dir. denn ıne :Demand zamanı (5 60 dak.) ax. demandların hesaplandığı süreyi ifade eder. Gerilim, akım, güç fakörü, akif güç,reakif güç, görünen güç değerlerinin her faza ai demandlarını hesaplar. YOn Lrn: Akım rafo polarie yönü Öğrenme ( on - off ) Yön parameresi on ise ; cihaz akım rafo polarie yönünü oomaik öğrenir. Başka bir panoya akıldığında da yön yanlışsa ekrar düzelir. Yön parameresi off ise ; cihaz akım rafo yönünü sadece bir kere bulur. Bazı yüklerde bu paramere off yapılmak zorunda kalınabilir. Yön de bir yanlışlık varsa akım rafo girişleri yer değişirilir. AYC YPE : ayaç ipi ( nor - ELEC ) nor : Enerjileri, fazların vekörel oplamına göre birikirir. ELEC: Enerjileri, her faz için bağımsız birikirir. deu no : Cihaz numarası ile 255 arası se edilebilir. CLr : Demand peak ve enerji değerlerini il Hafızaya alınmış olan demand ve epe değerleri ile biriken enerjilerin değerlerinin silindiği bölümdür. Bu bölümde se uşuna basarak sırasıyla aşağıdaki menülere ulaşılır. e uşuna basılırsa ilgili bölümün içerdiği değerler silinir.eğer üm değerlerin silinmesi iseniyorsa, CLr ALL bölümüne gelinip se uşuna basılır. CLr ul-n : Faz-ör gerilimlerinin demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr A : Akıma ai demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr CO- : CosΦ'e ai demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr ul-l : Faz-faz gerilimlerine ai demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr P : Akif güçlere ai demand ve ilinir. peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr q : akif güçlere ai demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr : Görünen güçlere ai demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. ilinir. CLr hr- - : Biriken akif, reakif ve sanal enerjilerin silindiği bölüm. CLr ALL : Yukarıdaki üm değerlerin opluca silindiği bölüm. UB OT : 4 dakika boyunca uşlara basılmazsa, cihaz programlama menüsünden çıkar.

13 10 ÖLÇÜLE ELETRİEL PARAETRELER Gerilim ( L- ) I2 Peak I1 PF1 PF2 PF3 I2 I3 Peak ( A ) U23 U31 Bileşke (CosΦ) Gerilim ( L-L ) L-L f1 f2 f3 U23 U31 Peak ( L-L ) Hz U12 U1 U2 U3 A I1 I2 I3 ax.demand ( A ) P.F PF1 PF2 PF3 İnd.Peak (CosΦ) ax.demand (L- ) CosΦ Peak U12 L- Σ P.F Güç Fakörü (CosΦ) I1 P.F L-L U3 Akım ( A ) U2 A I3 Peak ( L- ) A U1 L-L U12 U23 U31 P.F PF1 PF2 PF3 ap.peak (CosΦ) P.F PF1 PF2 PF3 İnd.Demand (CosΦ) ax.demand U3 ax.demand U2 L- Peak ax. Demand U1 ax. Demand Peak L- ax. Demand Peak (L-, A, CosΦ, L-L, Hz, W, Ar, A, ΣW, ΣAr, ΣA, ΣWh, ΣArh, ΣAh ) Yön uşları kullanılarak yukarıdaki paramerelere adım adım ulaşılır. İlgili led yanar ve her fazın değeri aynı anda ekranlarda görünülenir. P.F PF1 PF2 PF3 ap.demand (CosΦ) ax.demand (L-L ) Frekans ( Hz ) Ar Ar1 Σ Ar i Ar2 c Ar3 akif Güç Σ kap Σi + Σk A1 A2 Görünen Güç A W1 W2 W3 ax.demand (Akif Güç) Ar Ar1 Ar Ar1 Ar2 Ar2 Ar3 Ar3 ap.peak(akif Güç) İnd.Peak(akif Güç) Σ Görünen Güç Peak ( Akif Güç ) Σ A A3 W3 Σ ind Σ akif Güç W2 i+ c A W A A1 A2 A3 Peak (Görünen Güç) Ar Ar1 Ar2 Ar3 ax.demand Σ Akif Güç W1 ax.demand Akif Güç W W ax.demand W3 Peak W2 Peak Σ W Peak W1 ax.demand Peak W İnd.Demand(akif Güç) Ar Ar1 Ar2 Ar3 ap.demand(akif Güç) A A1 A2 A3 ax.demand (Görünen Güç) OTAJ TALİATLARI Σ W Σ Wh Σ Akif Enerji Σ Ar Σ Ar Σ Arh Σ Ar Σ Arh (İnd.) (ap.) hr hr Σ İnd.akif Enerji Σ ap.akif Enerji hr Σ arhind + Σ Arhkap Σ akif Enerji PAEL BOŞALTA ÖLÇÜÜ 80 mm 92 mm Σ A DUAR 90 mm 1- Cihazın monajının yapılacağı panelde 140mm x 140 mm ölçüsünde kare şeklinde bir boşalma yapılacakır. 2- Cihazın monajı yapılmadan önce, panel uurma aparalarını çıkarınız. 3- Panelde açılmış olan pencereye önden yerleşiriniz. 4- Cihazın arka arafından panel uurma aparalarını kullanarak cihazı panele sabileyiniz. UYARI! Cihazın havalandırılması için duvar ile cihazın arka kısmı arasında en az 50mm boşluk bırakacak şekilde monaj yapınız. 96 mm hr 92 mm hr Σ Ah Σ Görünen Enerji 71 mm 50 mm 96 mm

14 11

15 12

16 13

17 14

18 ULTIER ŞEBEE AALİZÖRÜ 3 sn basarak girilir ÖZELLiLERİ - ikroişlemci abanlı - 3 Faz elekriksel büyüklüklerin ölçümü (L-, A, CosΦ, L-L, Hz, W, Ar, A, ΣW, ΣAr, ΣA, ΣWh, ΣArh, ΣAh) dak. ayarlanabilen demand değerleri (L-, A, CosΦ, L-L, W, Ar, A) - aydedilen demand, epe ve enerji değerlerini ayrı ayrı veya opluca silebilme, - Akım rafolarının polarie yönlerini ((k,l) ers bağlı bile olsa) doğru olarak öğrenme - Akım rafo oranı ve gerilim rafo oranı girebilme - enülere kolay ulaşım - Panoda çok sayıda ölçü cihazı kullanımından ve monaj zamanından asarruf sağlar. - Pano maliyeini düşürür. Genel 3 Fazlı elekrik sisemlerinde bilinmesi gereken elekriksel paramerelerden her faza ai faz akımları, faz-nör ve faz-faz gerilimleri, frekans, güç fakörü, akif güçleri, reakif güçleri ve görünen güçleri izleme imkanı verir, harcanan enerjileri birikirir. Belirilen büyüklükler için oplam, maksimum demand ve epe değerleri izleme imkanı verir. Akım rafo ve gerilim rafo oranları kullanıcı arafından ayarlanabilir. Yön uşları kullanılarak, izlenmek isenen paramerelere çok kolay ulaşılabilir. Ampermere olmere Frekansmere ax. Demand ve Peak I, I, I,,, 2, 3, 3 f, f, f Her faza ai Akım, Gerilim, CosΦ, Akif - akif ve anal Güç için CosΦmere 0,00 ind. 1,00 0,00 kap. 1,00 Güç Ölçümü Her faza ai Akif-akif-anal Güç P, P, P, Σ P (W) ÇIIŞ PARAETRELERE GİRİŞ: e uşuna 3 sn boyunca basıldığında cihaz, paramere menüsüne girer. Yön uşları ile yandaki menü içinde yukarı ve aşağı ilerlemek mümkündür. ilk paramere akım rafo oranıdır. e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak değer arırılır veya azalılır. İsenen değere geirilince e uşuna basarak yeni değer hafızaya alınır. C :Akım rafo oranı ( / 5A ) Akım rafosunun primer değeri girilir. Örnek: 500 / 5A akım rafosu için 500 girilir. U :Gerilim rafo oranı ( ) Gerilim rafosu kullanılmıyorsa, bu değer 1 olmalıdır. Fabrika çıkış değeri 1 dir. denn ıne :Demand zamanı (5 60 dak.) ax. demandların hesaplandığı süreyi ifade eder. Gerilim, akım, güç fakörü, akif güç,reakif güç, görünen güç değerlerinin her faza ai demandlarını hesaplar. YOn Lrn: Akım rafo polarie yönü Öğrenme ( on - off ) Yön parameresi on ise ; cihaz akım rafo polarie yönünü oomaik öğrenir. Başka bir panoya akıldığında da yön yanlışsa ekrar düzelir. Yön parameresi off ise ; cihaz akım rafo yönünü sadece bir kere bulur. Bazı yüklerde bu paramere off yapılmak zorunda kalınabilir. Yön de bir yanlışlık varsa akım rafo girişleri yer değişirilir. AYC YPE : ayaç ipi ( nor - ELEC ) nor : Enerjileri, fazların vekörel oplamına göre birikirir. ELEC: Enerjileri, her faz için bağımsız birikirir. CLr : Demand peak ve enerji değerlerini il Hafızaya alınmış olan demand ve epe değerleri ile biriken enerjilerin değerlerinin silindiği bölümdür. Bu bölümde se uşuna basarak sırasıyla aşağıdaki menülere ulaşılır. e uşuna basılırsa ilgili bölümün içerdiği değerler silinir.eğer üm değerlerin silinmesi iseniyorsa, CLr ALL bölümüne gelinip se uşuna basılır. CLr ul-n : Faz-ör gerilimlerinin demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr A : Akıma ai demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr CO- : CosΦ'e ai demand ve peak ilinir. değerlerinin silindiği bölüm. CLr ul-l : Faz-faz gerilimlerine ai demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr P : Akif güçlere ai demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr q : akif güçlere ai demand ve peak değerlerinin silindiği ilinir. bölüm. CLr : Görünen güçlere ai demand ve peak değerlerinin silindiği bölüm. CLr hr- - : Biriken akif, reakif ve sanal enerjilerin silindiği bölüm. CLr ALL : Yukarıdaki üm değerlerin opluca silindiği bölüm. Q, Q, Q, Σ Q (Ar),,, Σ (A) Enerji Ölçümü Her faza ai Akif-akif-anal Enerji Demand Zamanı Doğruluk İşleme Gerilimi (Un) İşleme Çalışma Aralığı Gerilim Trafosu Oranı Akım Trafosu Oranı 5 60 dak. % 1 ± 1 Diji 220 ac, 50/60 Hz (0,8-1,1) x Un / 5A Ölçme Aralığı (Faz-ör ) ac, Hz (Faz-Faz ) ac, Hz OT : 4 dakika boyunca uşlara basılmazsa, cihaz programlama menüsünden çıkar. Wh, ARh, Ah Gerilim Akım Besleme Güç Tükeimi Ölçme Güç Tükeimi Boyular 50 ma 6 A < 6 A < 1 A 96 x 96 x 80 mm ; 144 x 144 x 40 mm ilinir.

19 16 ÖLÇÜLE ELETRİEL PARAETRELER Gerilim ( L- ) I2 Peak I1 PF1 PF2 PF3 I2 I3 Peak ( A ) U23 U31 Bileşke (CosΦ) Gerilim ( L-L ) L-L f1 f2 f3 U23 U31 Peak ( L-L ) Hz U12 U1 U2 U3 A I1 I2 I3 ax.demand ( A ) P.F PF1 PF2 PF3 İnd.Peak (CosΦ) ax.demand (L- ) CosΦ Peak U12 L- Σ P.F Güç Fakörü (CosΦ) I1 P.F L-L U3 Akım ( A ) U2 A I3 Peak ( L- ) A U1 L-L U12 U23 U31 P.F PF1 PF2 PF3 ap.peak (CosΦ) P.F PF1 PF2 PF3 İnd.Demand (CosΦ) ax.demand U3 ax.demand U2 L- Peak ax. Demand U1 ax. Demand Peak L- ax. Demand Peak (L-, A, CosΦ, L-L, Hz, W, Ar, A, ΣW, ΣAr, ΣA, ΣWh, ΣArh, ΣAh ) Yön uşları kullanılarak yukarıdaki paramerelere adım adım ulaşılır. İlgili led yanar ve her fazın değeri aynı anda ekranlarda görünülenir. P.F PF1 PF2 PF3 ap.demand (CosΦ) ax.demand (L-L ) Frekans ( Hz ) Ar Ar1 Σ Ar i Ar2 c Ar3 akif Güç Σ kap Σi + Σk A1 A2 Görünen Güç A W1 W2 W3 ax.demand (Akif Güç) Ar Ar1 Ar Ar1 Ar2 Ar2 Ar3 Ar3 ap.peak(akif Güç) İnd.Peak(akif Güç) Σ Görünen Güç Peak ( Akif Güç ) Σ A A3 W3 Σ ind Σ akif Güç W2 i+ c A W A A1 A2 A3 Peak (Görünen Güç) Ar Ar1 Ar2 Ar3 ax.demand Σ Akif Güç W1 ax.demand Akif Güç W W ax.demand W3 Peak W2 Peak Σ W Peak W1 ax.demand Peak W Ar Ar1 Ar2 Ar3 İnd.Demand(akif Güç) ap.demand(akif Güç) A A1 A2 A3 ax.demand (Görünen Güç) Σ W Bağlanı Şekli: Σ Wh hr Gerilim Girişleri Σ Akif Enerji Σ Ar Σ Ar Σ Arh (ap.) hr hr Σ Ar Σ ap.akif Enerji hr Σ arhind + Σ Arhkap l1 k1 l2 k2 Σ akif Enerji l3 k3 X/5 A X/5 A X/5 A Akım Yönü Σ A hr Σ Arh (İnd.) Σ İnd.akif Enerji Akım Girişleri Σ Ah Σ Görünen Enerji Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz

20 3 sn basarak girilir ULTIET-01 ULTİETRE & GÜÇ ÖLÇER 17 ÖZELLiLERİ - ikroişlemci abanlı - 3 Faz elekriksel büyüklüklerin ölçümü (L-, A, CosΦ, L-L, Hz, W, ar, A) - Akım rafolarının polarie yönlerini ((k,l) ers bağlı bile olsa) doğru olarak öğrenme - Akım rafo oranı ve gerilim rafo oranı girebilme - enülere kolay ulaşım - Panoda çok sayıda ölçü cihazı kullanımından ve monaj zamanından asarruf sağlar. - Pano maliyeini düşürür. PARAETRELERE GİRİŞ: e uşuna 3 sn boyunca basıldığında cihaz, paramere menüsüne girer. Yön uşları ile yandaki menü içinde yukarı ve aşağı ilerlemek mümkündür. ilk paramere akım rafo oranıdır. e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak değer arırılır veya azalılır. İsenen değere geirilince e uşuna basarak yeni değer hafızaya alınır. C :Akım rafo oranı ( / 5A ) Akım rafosunun primer değeri girilir. Örnek: 500 / 5A akım rafosu için 500 girilir. U :Gerilim rafo oranı ( ) Gerilim rafosu kullanılmıyorsa,bu değer 1 olmalıdır. Fabrika çıkış değeri 1 dir. L- Genel 3 Fazlı elekrik sisemlerinde U2 bilinmesi gereken elekriksel U3 paramerelerden her faza ai faz akımları, faz-nör ve faz-faz gerilimleri, frekans, I1 Akım ( A ) güç fakörü, akif güçleri,reakif güçleri I2 ve görünen güçleri izleme imkanı verir. I3 Akım rafo ve gerilim rafo oranları kullanıcı arafından ayarlanabilir. Yön uşları kullanılarak, PF1 Güç Fakörü (CosΦ) izlenmek isenen paramerelere çok PF2 kolay ulaşılabilir. U1 Gerilim ( A P.F PF3 L-L U12 Gerilim ( L-L ) U31 Hz f1 Frekans ( Hz ) f2 f3 W W 1 Akif Güç ( W ) W2 Yön parameresi off ise ; cihaz akım rafo yönünü sadece bir kere bulur. Bazı yüklerde bu paramere off yapılmak zorunda kalınabilir. Yön de bir yanlışlık varsa akım rafo girişleri yer değişirilir. OT : 4 dakika boyunca uşlara basılmazsa, cihaz programlama menüsünden çıkar. I, I, I,,, 2, 3, 3 f, f, f Ampermere olmere 0,00 ind. 1,00 0,00 kap. 1,00 Her faza ai Akif-akif-Görünen Güç P, P, P (W) Güç Ölçümü ÖLÇÜLE ELETRİEL PARAETRELER U23 YOn Lrn: Akım rafo polarie yönü Öğrenme ( on -off) Yön parameresi on ise ; cihaz akım rafo polarie yönünü ÇIIŞ oomaik öğrenir. Başka bir panoya akıldığında da yön yanlışsa ekrar düzelir. Frekansmere CosΦmere ) L- (L-, A, CosΦ, L-L, Hz, W, ar, A) Yön uşları kullanılarak yukarıdaki paramerelere adım adım ulaşılır. İlgili led yanar ve her fazın değeri aynı anda ekranlarda görünülenir. Q, Q, Q (Ar),, (A) Doğruluk İşleme Gerilimi (Un) İşleme Çalışma Aralığı Gerilim Trafosu Oranı Akım Trafosu Oranı % 1 ± 1 Diji 220 ac, 50/60 Hz (0,8-1,1) x Un / 5A Ölçme Aralığı Gerilim (Faz-ör ) ac, Hz (Faz-Faz ) ac, Hz Akım Besleme Güç Tükeimi Ölçme Güç Tükeimi Boyular 50 ma 6 A < 6 A < 1 A 96 x 96 x 80 mm ; 144 x 144 x 40 mm W3 Bağlanı Şekli: Ar Gerilim Girişleri Ar1akif Güç(Ar) Ar2 Ar3 Akım Girişleri l1 k1 l2 k2 l3 k3 X/5 A X/5 A X/5 A Akım Yönü A A1 Görünen Güç( A ) A2 A3 Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz

21 Bağlanı : ULTIET Yük,, 2,3,3 I,I,I Hz ULTIETER X/5 X/5 X/5 TRUE R k3 I3 k2 I2 k1 I1 Göserge Fonksiyonları: elec: (yukarı yön) uşuna sürekli basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir. Tuş bırakılınca, cihaz gerilimgösermeye devam eder. ÖZELLİLER: ikroişlemci abanlı 3 Faz elekriksel büyüklüklerin ölçümü (L-, A, L-L, Hz) Akım rafo oranı ve gerilim rafo oranı girebilme enülere kolay ulaşım Panoda çok sayıda ölçü cihazı kullanımından ve monaj zamanından asarruf sağlar. Pano maliyeini düşürür. Genel 3 Fazlı elekrik sisemlerinde bilinmesi gereken elekriksel paramerelerden her faza ai faz akımları, faz-nör ve faz-faz gerilimleri, frekansı izleme imkanı verir. Akım rafo orani kullanıcı arafından ayarlanabilir. Yön uşları kullanılarak, izlenmek isenen gerilimlere çok kolay ulaşılabilir. Akım rafo değerinin girilmesi : 3 sn uşuna basarak girilir. + _ TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) : 230ac (-) İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un İşleme Frekansı : 50 / 60 Hz Besleme Güç Tükeimi : < 4A Akım Ölçme Aralığı : 0,05-6 Aac Gerillm Ölçme Girişi (Faz-Faz): ac / 45-65Hz Gerilim Ölçme Girişi (Faz-ör): ac / 45-65Hz besleme girişi (-) için Akım rafosu primer değeri C C A ( ) A DEREYE ALA TALİATLARI : Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. Cihazın klemenslerini sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına, cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. Cihazınızdaki herhangi bir sorunda AEL üh. Elekronik Tic.ve an.ld.şi.'ne aşağıdaki adres veya elefon ile ulaşabilirsiniz. Aaürk mah.78 sok.o:10 Büyükalan evkii,ulucak-.paşa-izir Tel: pbx Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. çıkış Ölçme Frekansı Akım Trafo Oranı Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Göserge ax. onak Akımı (1-2) oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı Bağlanı Şekli Boyular : 40 / 65 Hz : X / 5 Amper : < (bir faz için) : %1±1 diji : 3 Diji LED : ax. 3A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : Pano kapağına : 72 x 72 x 80 mm DİAT!!! ÖELİ: - cihazın besleme girişidir.bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Frekans ölçümü de frekans çalışma aralığında yapılır. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. - Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz.

22 ULTIET sn se uşuna basarak girilir A I, I, I,, 2, 3,3 Hz A~ A~ A~ Akım rafo primer değeri A~ A~ TRUE R Ekonomik odel A~ A~ A~ Gerilim rafo oranı değeri A~ A~ A~ A~ A~ ÇIIŞ PARAETRELERE GİRİŞ: e uşuna 3 sn boyunca basıldığında cihaz, paramere menüsüne girer. Yön uşları ile yukarıdaki menü içinde yukarı ve aşağı ilerlemek mümkündür. ilk paramere akım rafo primer değeridir. e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak değer arırılır veya azalılır. İsenen değere geirilince e uşuna basarak yeni değer hafızaya alınır. ÖZELLiLERİ - ikroişlemci abanlı - 3 Faz elekriksel büyüklüklerin ölçümü (L-, A, L-L, Hz) - Akım rafo oranı ve gerilim rafo oranı girebilme - enülere kolay ulaşım - Panoda çok sayıda ölçü cihazı kullanımından ve monaj zamanından asarruf sağlar. - Pano maliyeini düşürür. Genel Bilgi Gerilimlerin İzlenmesi TEİ BİLGİ : (Yardımcı Besleme) İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişleri Güç Tükeimi Gerilim ölçme Aralığı : 220ac : (0,8-1,1) x Un : 50 Hz : < 6A : < : (Faz-ör ) ac, Hz : (Faz-Faz) ac, Hz : (ekonder akımı olarak) 50mA - 6 Amp AC : 0-999,9 k : %1±1 diji : : 5/ /5 A : 3 Diji LED display : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 96x96x80 mm Akım ölçme Aralığı Göserim Aralığı Ölçme Hassasiyei Gerilim Trafosu Oranı Akım Trafosu Oranı Göserge oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular X/5 A 12 X/5 A Akım Girişleri Yardımcı Besleme 230 ac, 50 Hz k3 k2 X/5 A Gerilim Girişleri Akım Yönü k1 3 Fazlı elekrik sisemlerinde bilinmesi gereken elekriksel paramerelerden her faza ai faz akımları, faz-nör ve faz-faz gerilimleri, frekansı izleme imkanı verir. Akım rafo ve gerilim rafo oranları kullanıcı arafından ayarlanabilir. Akım ve frekans ilgili ekranlarda kesinisiz olarak izlenebilir. Yön uşları kullanılarak, izlenmek isenen gerilimlere çok kolay ulaşılabilir. C :Akım rafo primer değeri ( / 5A ) Örnek: 500 / 5A akım rafosu için 500 girilir. U :Gerilim rafo oranı ( ) Gerilim rafosu kullanılmıyorsa, bu değer 1 olmalıdır.fabrika çıkış değeri 1 dir. l 19 ulimere

23 ULTIET ulimere A 3 sn se uşuna basarak girilir I, I, I,, 2, 3,3 Hz A~ A~ A~ Akım rafo primer değeri A~ A~ TRUE R Ekonomik odel A~ A~ A~ Gerilim rafo oranı değeri A~ A~ A~ A~ A~ ÇIIŞ PARAETRELERE GİRİŞ: e uşuna 3 sn boyunca basıldığında cihaz, paramere menüsüne girer. Yön uşları ile yukarıdaki menü içinde yukarı ve aşağı ilerlemek mümkündür. ilk paramere akım rafo primer değeridir. e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak değer arırılır veya azalılır. İsenen değere geirilince e uşuna basarak yeni değer hafızaya alınır. ÖZELLiLERİ - ikroişlemci abanlı - 3 Faz elekriksel büyüklüklerin ölçümü (L-, A, L-L, Hz) - Akım rafo oranı ve gerilim rafo oranı girebilme - enülere kolay ulaşım - Panoda çok sayıda ölçü cihazı kullanımından ve monaj zamanından asarruf sağlar. - Pano maliyeini düşürür. Genel Bilgi 3 Fazlı elekrik sisemlerinde bilinmesi gereken elekriksel paramerelerden her faza ai faz akımları, faz-nör ve faz-faz gerilimleri, frekansı izleme imkanı verir. Akım rafo ve gerilim rafo oranları kullanıcı arafından ayarlanabilir. Akım ve frekans ilgili ekranlarda kesinisiz olarak izlenebilir. Yön uşları kullanılarak, izlenmek isenen gerilimlere çok kolay ulaşılabilir. Gerilimlerin İzlenmesi C :Akım rafo primer değeri ( / 5A ) Örnek: 500 / 5A akım rafosu için 500 girilir. U :Gerilim rafo oranı ( ) Gerilim rafosu kullanılmıyorsa, bu değer 1 olmalıdır.fabrika çıkış değeri 1 dir. TEİ BİLGİ : (Yardımcı Besleme) İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişleri Güç Tükeimi Gerilim ölçme Aralığı Akım ölçme Aralığı Göserim Aralığı Ölçme Hassasiyei Gerilim Trafosu Oranı Akım Trafosu Oranı Göserge oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular : 220ac : (0,8-1,1) x Un : 50 Hz : < 6A : < : (Faz-ör ) ac, Hz : (Faz-Faz) ac, Hz : (ekonder akımı olarak) 50mA - 6 Amp AC : 0-999,9 k : %1±1 diji : : 5/ /5 A : 3 Diji LED display : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 144x144x40 mm

24 ULTIET-03-(D) Bağlanı :,, 2,3,3 I,I,I Hz X/5 TRUE R X/5 X/5 Göserge Fonksiyonları: elec: (yukarı yön) uşuna sürekli basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir. Tuş bırakılınca, cihaz gerilimgösermeye devam eder ÖZELLİLER: ikroişlemci abanlı 3 Faz elekriksel büyüklüklerin ölçümü (L-, A, L-L, Hz) Akım rafo oranı ve gerilim rafo oranı girebilme enülere kolay ulaşım Panoda çok sayıda ölçü cihazı kullanımından ve monaj zamanından asarruf sağlar. Pano maliyeini düşürür. Genel 3 Fazlı elekrik sisemlerinde bilinmesi gereken elekriksel paramerelerden her faza ai faz akımları, faz-nör ve faz-faz gerilimleri, frekansı izleme imkanı verir. Akım rafo oranı kullanıcı arafından ayarlanabilir. Yön uşları kullanılarak, izlenmek isenen gerilimlere çok kolay ulaşılabilir. Akım rafo değerinin girilmesi : TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) : 230ac (-) İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un İşleme Frekansı : 50 / 60 Hz Besleme Güç Tükeimi : < 4A Gerillm Ölçme Girişi (Faz-Faz): ac / 45-65Hz Gerilim Ölçme Girişi (Faz-ör): ac / 45-65Hz besleme girişi (-) için Ölçme Frekansı Akım Trafo Oranı Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Göserge oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı Bağlanı Şekli Boyular : 40 / 65 Hz : X / 5 Amper : < (bir faz için) : %1±1 diji : 3 Diji LED display ( 4 ade ) : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : Pano içindeki klemens rayına : 3 sn uşuna basarak girilir. 58mm 45mm _ C C A 90mm 53mm Akım rafosu primer değeri 36mm + 62mm 21 ULTIETER ( ) A çıkış 32mm 48mm DİAT!!! ÖELİ: - cihazın besleme girişidir.bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Frekans ölçümü de frekans çalışma aralığında yapılır. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. - Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz.

25 ULTIET-04-(D) OLTETRE & APERETRE & FREAETRE 22 (Gerilim) I (Akım) Hz (Frekans) Bağlanı : Gerilim Ölçme Girişleri ac Hz (onofaze) TRUE R Göserge Fonksiyonları Besleme Gerilimi 230 ac 50/60 Hz Faz Gerilimi 230 ac 50/60 Hz ol Hz Hz Hz 3 sn sonra Gerilimi gösermeye başlar. elec: (yukarı yön) uşuna basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir. X/5 X/5 Akım Trafosu Akım Trafosu ÖZELLİLER: ikroişlemci abanlı 1 Faz elekriksel büyüklüklerin ölçümü (, A, Hz) Akım rafo oranı girebilme enülere kolay ulaşım Panoda çok sayıda ölçü cihazı kullanımından ve monaj zamanından asarruf sağlar. Pano maliyeini düşürür. Genel 1 Fazlı elekrik sisemlerinde bilinmesi gereken elekriksel büyüklüklerden akım, gerilim ve frekansı izleme imkanı verir. Akım rafo oranı kullanıcı arafından ayarlanabilir. Yukarı yön uşu ( selec ) kullanılarak, frekans görünülenir. TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Gerilim Ölçme Girişi (X1,X2) Ölçme Frekansı Akım Trafo Oranı Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Göserge oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı Bağlanı Şekli Boyular : 230ac (L-) : (0,8-1,1) x Un : 50 / 60 Hz : < 4A : ac / Hz : Hz : X / 5 Amper : < : %1±1 diji : 3 Diji LED display ( 2 ade ) : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : Pano içindeki klemens rayına : Akım rafo değerinin girilmesi : 3 sn uşuna basarak girilir. 58mm + 45mm 90mm _ 36mm 53mm Akım rafosu primer değeri ( ) A 62mm çıkış 32mm 48mm DİAT!!! ÖELİ: L - cihazın besleme girişidir.bu nedenle L arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Frekans ölçümü de frekans çalışma aralığında yapılır. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. - Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz.

26 DP DIGITAL PROTECTOR & ulim eer 1.2 Alarmların ullanımı Akım ve Gerilim orumalı ullanıcı, alarmlardan(korumalar) isemediklerini yada ihiyaç duymadıklarını, menü içinden ipal ederek pasif hale geçirebilir. Röle çıkışı devre dışı edilmiş olan (pasif)alarmlar, röle çekme-bırakma işlevi gerçekleşirmezler, faka alarm oluşuğunda, ilgili alarm ledini flaş yaparak kullanıcıya ışıklı ikaz verirler. Akif alarmlar ise röleye kumanda verir. Alarmların açılıp-kapaılmasında dikka edilmesi gereken konu; Tüm alarmlar pasif edilirse çıkış röleleri daima kapalı konumda kalacaklardır. Yani hiçbir koruma gerçekleşmeyecekir. 1.3 Şifre ullanımı Cihazın menülerine ulaşabilmek için kullanımı kolay ve kullanıcı arafından değişirilebilir şifre mevcuur. Şifrenin amacı cihazı yekisiz kişilerin kullanmasını engellemekir. Şifre haalı girilecek olursa menü içinde dolaşılabilir faka paramerelerin ayarları yapılamaz ve sadece ayarlanmış olan veriler gözlenebilir. Şifre doğru girilirse, cihazın üm menülerine girilebilir ve gerekli değişiklikler yapılabilir. Fabrika çıkışı sandar şifre 1234 ür. ÖZELLiLER : - ikroişlemci abanlı - 3 faz akım ve gerilim konrollu - 3 değişik deneleme program seçeneği; * Prg1 ; isem koruma, * Prg2 ; oor koruma * Prg3 ; Full oruma - Gerilim ve Akım alarmları için iki ayrı röle çıkışı, - Alarmların herbirini ayrı ayrı akif yada pasif edebilme, Akif olan alarmlar, rölelere kumanda verir.pasif olanlar sadece led ikazı verir. - Cihazın ayarlarının yekisiz kişilerce değişirilmesini engelleyen şifre koruması, - 3 Faz elekriksel büyüklüklerin ölçümü (L-, A, CosΦ, W) - Akım rafolarının polarie yönlerini ((k,l) ers bağlı bile olsa) doğru olarak öğrenebilme, - Akım rafo oranı ve gerilim rafo oranı girebilme, - Aşırı ve Düşük gerilim konrolu - Gerilim dengesizlik konrolu (% 5 40 Faz-ör) - Aşırı akım konrolu - Düşük akım konrolu - Akım dengesizlik konrolu (% 5 50 ) - Akım yada gerilim yokluğunda ani açma özelliği - Oomaik-manuel seçimi - enülere kolay ulaşım - Panoda çok sayıda ölçü ve koruma cihazı kullanımından ve monaj zamanından asarruf sağlama, - Pano maliyeinde azalma sağlama, 1. Genel 3 Fazdan akım ve gerilim örnekleri alarak, ekranda her faza ai elekriksel büyüklükleri göserir.ullanıcı, sisem, moor yada full korumalardan birini seçme şansına sahipir.ayrıca seçilen korumada, oomaik yada manuel reseleme seçilebilir.e edilen paramereler aşıldığında alarm verir. Oomaik reseleme seçilirse, sorun kendiliğinden oradan kalkığında, güvenlik zamanından sonra oomaik olarak ekrar kapama gerçekleşir. Eğer manuel reseleme seçilirse, kullanıcı reseleyene kadar siseme yol vermez. 1.1 oruma Programları isem oruması: Prog 1 Bağlı olduğu sisemi, aşırı gerilim, düşük gerilim, gerilim dengesizliği ve aşırı akıma karşı korur.ani açma(ise x 1,5) devrededir. Elekrik dağıım Panolarında genel koruma yapılmak isendiğinde kullanılabilir. Bu mod da, düşük akım, akım dengesizliği korumaları ve sar gecikme zamanı devre dışıdır oor oruması : Prog 2 Bir ade mooru, aşırı gerilim, düşük gerilim, gerilim dengesizliği, Ani açma(ise x 1,5) aşırı akım ve akım dengesizliğine karşı korur. oorun demeraj akımlarından ekilenmemesi için ar gecikme zamanı vardır. Bu mod da sadece, düşük akım koruması devre dışıdır Full oruma : Prog 3 Bir sisemi, aşırı gerilim, düşük gerilim, gerilim dengesizliği, Ani açma(ise x 1,5),aşırı akım, düşük akım ve akım dengesizliğine karşı korur.ar gecikme zamanı vardır. 2. orumalar: 2.1 Aşırı Gerilim oruması: ullanıcı arafından 230 ile 270 arasında ayarlanır. oruması yapılan sisemin faz-nör gerilimi, ayarlanan değeri aşınca, 3 zamanı sonunda açma gerçekleşir. Eğer 3 zamanı dolmadan gerilim normal değerine dönerse açma oluşmaz. Oomaik reseleme seçiliyse, gerilim normal değere döndüğünde, (-on) zamanı sonunda siseme ekrar yol verir. anuel reseleme seçiliyse, gerilim normal değere dönse dahi, yol vermek için kullanıcı arafından reselenmeyi bekler. e uşuna 3 sn sürekli basıldığında reselenir. 2.2 Düşük Gerilim oruması: ullanıcı arafından 170 ile 210 arasında ayarlanır. oruması yapılan sisemin faz-nör gerilimi, ayarlanan değeri aşınca, 3 zamanı sonunda açma gerçekleşir.eğer 3 zamanı dolmadan gerilim normal değerine dönerse açma oluşmaz. Oomaik reseleme seçiliyse, gerilim normal değere döndüğünde, (-on) zamanı sonunda siseme ekrar yol verir.anuel reseleme seçiliyse, gerilim normal değere dönse dahi, yol vermek için kullanıcı arafından reselenmeyi bekler. e uşuna 3 sn sürekli basıldığında reselenir. 2.3 Gerilim Dengesizliği oruması: ullanıcı arafından % 5 ile % 40 (Faz-ör) arasında ayarlanır.oruması yapılan sisemin faz-nör gerlimlerine göre fazlar arasındaki dengesizlik, ayarlanan değeri aşınca, 3 zamanı sonunda açma gerçekleşir. Oomaik reseleme seçiliyse, gerilim degesizliği normal değere döndüğünde (-on) zamanı sonunda siseme ekrar yol verir.anuel reseleme seçiliyse, gerilim dengesizliği normal değere dönse dahi, yol vermek için kullanıcı arafından reselenmeyi bekler.e uşuna 3 sn sürekli basıldığında reselenir. 2.4 Aşırı Akım oruması: ullanıcı arafından akım rafo değeri x 0,1 ile akım rafo değeri arasında ayarlanır. oruması yapılan sisemin faz akımlarından herhangi birinin ayarlanan değeri aşması durumunda,2 zamanı sonunda açma gerçekleşir.eğer akım değeri ayarlanan değerin 1,5 kaına ulaşırsa, 2 zamanını saymadan ani açma yapar. Aşırı akım koruması moor ve full korumalarda (prg2 ve prg3), (1)sar gecikme zamanı sonunda akif olur.isem koruma modunda(prg1), (1)sar gecikme zamanı olmadığı için derhal akif olur. Oomaik reseleme seçiliyse, aşırı akım normal değere döndüğünde yada ölçüm değeri sıfıra düşüğünde -on zamanı sonunda siseme ekrar yol verir. anuel reseleme seçiliyse, akım normal değere dönse dahi, yol vermek için kullanıcı arafından reselenmeyi bekler.e uşuna 3 sn sürekli basıldığında reselenir. 2.5 Akım Ani Açma oruması: ullanıcı arafından aşırı akım se değerinin (I)s x 2 ile (I)s x 10 kaı arasında ayarlanır. (1) ar gecikme zamanı içinde ayarlanan değer aşılırsa, ani açma yapar.tüm koruma programları için akifir. Oomaik reseleme seçiliyse, akım ani açma normal değere döndüğünde yada ölçüm değeri sıfıra düşüğünde -on zamanı sonunda siseme ekrar yol verir. anuel reseleme seçiliyse, akım ani açma normal değere dönse dahi, yol vermek için kullanıcı arafından reselenmeyi bekler. e uşuna 3 sn sürekli basıldığında reselenir. 2.6 Akım Dengesizlik oruması: ullanıcı arafından % 5 ile % 50 arasında ayarlanır. adece Prg2 ve Prg3 için geçerlidir. Faz akımları arasındaki dengesizlik değeridir. Dengesizlik ayarlanan değeri aşarsa, 4 zamanı sonunda açma yapar. Bu fonksiyon, moorun besleme fazlarına ai gerilimin birinin düşük, diğerinin yüksek olması durumunda oraya çıkabilir. Bobin akımları arasında dengesizlik oluşur. Bu fonksiyon sayesinde moor bobinleri korunmuş olur.ayrıca bobinlerden en az birinin fazının kesilmesi, yada kablosunun çıkması, kopması durumunda da mooru korur.oomaik reseleme seçiliyse, akım dengesizliği normal değere döndüğünde yada ölçüm değeri sıfıra düşüğünde -on zamanı sonunda siseme ekrar yol verir.anuel reseleme seçiliyse, akım dengesizliği normal değere dönse dahi, yol vermek için kullanıcı arafından reselenmeyi bekler. Bu fonksiyon (prg1) sisem korumasında yokur. Hem (1)ar gecikme zamanı içinde hem de normal çalışma sırasında akifir.

27 DP-01 AA EÜ: oruma Programı eçimi 3.2 oruma Programı eçimi 2.7 Düşük Akım oruması: ullanıcı arafından akım rafo değeri x 0,1 ile akım rafo değeri arasında ayarlanır. adece (Prg3) full korumada vardır. oruması yapılan moorun faz akımlarından herhangi birinin ayarlanan değerin alına düşmesi durumunda, 2 zamanı sonunda açma gerçekleşir. Düşük akım koruması (1)sar gecikme zamanı sonunda akif olur. Oomaik reseleme seçiliyse, düşük akım normal değere döndüğünde yada ölçüm değeri sıfıra düşüğünde -on zamanı sonunda siseme ekrar yol verir. anuel reseleme seçiliyse, akım normal değere dönse dahi, yol vermek için kullanıcı arafından reselenmeyi bekler. e uşuna 3 sn sürekli basıldığında reselenir. Akım (Aşırı akım se değeri) 3.2 oruma Programı eçimi oe (Aşırı akımın hiseresizi) hy (Düşük akımın hiseresizi)hy (Düşük akım se değeri) ue 3.3 Alarm onrol enüsüne (Aşırı akım se değeri) oe (Düşük akımın hiseresizi) hy (Aşırı akımın hiseresizi) hy (Düşük akım se değeri) ue 3.4 Akım Ayarları enüsüne Ekrana ilk gelen menü, koruma programıseçimidir. oruma yapılacak siseme göre program seçilmelidir. - Prog 1 seçilirse, sisem koruması seçilmiş olur ve Prg1 ledi yanar. Bölüm1.1.1'e bakınız. - Prog 2 seçilirse,moor koruması seçilmiş olur ve Prg2 ledi yanar. Bölüm1.1.2'e bakınız. - Prog 3 seçilirse, full koruma seçilmiş olur ve Prg1-Prg2 ledi birlike yanar. Bölüm1.1.3'e bakınız. 3.3 Alarm onrol enüsü (Düşük akım se değeri) ue (Düşük akımın hiseresizi) hy (Aşırı akımın hiseresizi) hy (Aşırı akım se değeri) oe 3.5 Gerilim Ayarları enüsüne OT: Düşük akım koruma değerinin hiserisizi ile aşırı akım koruma değerinin hiserisizi çakışmamalı ya da düşük akım koruma değeri, aşırı akım koruma değerinden büyük seçilmemelidir. Aksi halde ana ekranda ölçüm değerleri ile LinE over Eror mesajı gözlenir ve röleler alarm durumuna geçerek devredışı kalır.bu durumda mulaka düşük akım ve aşırı akım değeri ekrar gözden geçirilmelidir. 3.6 se Ayarları 3. Şifre orgulaması ve enü Girişi 3.7 Power-on Zamanı 3.1 Şifre orgulaması: uşuna kısa bir dokunuşla, şifre sorgu menüsü karşınıza gelecekir. Yekili kullanıcı yön uşlarıyla arırıp azalarak, şifrenin basamak değerlerini ek ek bulur ve her basamak değerini uşuna basarak onaylar.oradaki displayin - hanesine basamak değeri geçer ve hane bir sola kayar. Oradaki display üzerinde bulunan çizgi hanelerin akibini kolaylaşırır. Böylece kullanıcı kaç hane girdiğini kolayca anlayabilir. Şifre giriş işlemi biiken sonra kullanıcının girdiği şifrenin kabul ya da red mesajı ekranda 3sn.süre ile göserilir. Daha sonra program menüsü ekrana gelir. Eğer şifre yanlış girilmişse, program menülerinde dolaşılabilir faka herhangi bir değişiklik yapılamaz. 3.8 ileme Zamanı GİRİŞ 3.9 ileme ayısı e uşuna basıldıkça, en al saırdaki şifre basamak değerini - olan haneye koyar ve basamak çizgisini bir sola kaydırır. kabul Şifre basamak değerini arırır yada azalır. red Bu bölümden sonra aşağı uşu kullanılarak sırasıyla AA EÜ içindeki, koruma programı seçimi, alarm konrol menüsü, akım ayarları menüsü, gerilim ayarları menüsü, rese ayarları, power-on zaman ayarı, şifre menüsü, (oomaik modda) arızaları kileme süresi, (oomaik modda) arızayı kileme sayısı, fabrika ayarları menüsü ekrana gelir. enü Göserimi: Cihaz şifre korumalı olduğundan, girişe şifre haalı girilmiş ise menüde şifre değişirme ile fabrika değerlerine dönüş menüleri gözükmez. Ayrıca menü içindeki se edilen değerler görülür faka değişirilemez. Ancak şifrenin doğru girilmesi durumunda üm menülere müdahale edilebilir. Tuş ullanımı: Yön uşları ile menü içinde ilerlenir. İlgili parameredeyken uşuna basarak paramere değişirme kısmına geçilir. Bu durumda ekrandaki değer flaş yapar.yön uşları ile değer değişirilir.yeni değeri hafızaya almak için uşuna basılır. Ekranda flaş yapan değer sabilenir. enü içinde yön uşuyla ilerleyip, qui kısmına gelince, uşuna basarak bir üs menüye geçilir Şifre enüsüne 3.11 Fabrika Ayarları ÇIIŞ Çıkış

28 DP-01 ALr/CrL : Alarmlar, bu menü içinde akif ya da pasif hale geirilerek, çıkış rölesi ile ilişkilendirilebilir. Örneğin akif yapılan bir alarm oluşuğunda çıkış rölesi açar. Aynı zamanda ilgili alarm ledi flaş yapar. Eğer pasif yapılan bir alarm oluşursa, çıkış rölesi açmaz faka alarm ledi flaş yapar. Bu sebeple hangi alarmın pasif hangi alarmın akif edileceği, kullanıcı arafından dikkale belirlenmelidir. anuel modda bir alarm oluşuğunda yada oomaik modda iken arıza sayısının belirlenen süre içinde aşılması sebebiyle kileme oluşuğunda, ilgili alarm ledi ile birlike akım yada gerilim ledi de flaş yapar.bu durumda yön uşları ile flaş yapan lede gelindiğinde(akım, gerilim yada herikisi de olabilir) arızanın hangi fazda ve değerinin ne olduğu görülebilir. Alarmdan Çıkma: anuel modda iken alarm oluşursa(akif alarm), röle açar, ilgili alarm ledi ve rese ledi flaş yapar. Cihazı reselemek için, uşuna rese ledi sönene kadar basmak gerekir. Burası çok önemli; eğer rese ledi sönmeden uşunu bırakırsanız, menülere giriş bölümü ekrana gelir. Yanlışlıkla böyle bir durum ile karşılaşığınızda yapabileceğiniz iki seçenek vardır. İlki, şifreyi girip(doğru yada yanlış olması önemli değil) yön uşları ile qui'e gelip uşuna basmak. Diğer seçenek ise 4 dakika boyunca hiçbir uşa basmadan beklemek. Eğer uşuna sürekli basığınız halde rese ledi sönüp ekrar yanıyorsa, alarmı oluşuran sorun devam ediyor demekir. Oomaik modda iken belirlenen arıza sayısı kadar alarm, arıza süresi içinde oluşmuşsa cihaz aynı manuel mod gibi kendini kiler. Arızayı giderip uşuna rese ledi sönene kadar basarak cihazı reselemeniz gerekir. ALr/ou değeri 0000 (Bağımsız) ALr/ou: Alarm durumundan çıkarken, rölelerin(akım ve gerilim ) devreye alınma yönemini belirler. ALr/ou değeri 0001 (Bağımlı) 25 Com 1 2 Faz ol Akım ör ör Com 1 2 ol Akım Faz ör Akım ve gerilim röle çıkışları birbirlerinin alarmlarından bağımsız olarak ayrı ayrı kullanılacaklarsa, ALr/ou değeri 0000 yapılmalıdır. Yanda bağlanı şekli göserilmişir. Akım ve gerilim röle çıkışları birbirine bağımlı olarak kullanılacaklarsa, ALr/ou değeri 0001 yapılmalıdır. Cihazın arkasındaki com erminali kullanılmamalıdır. Hem akıma hem de gerilime ai arızalar oradan kalkmadığı sürece devre amamlanmayacakır. Yanda bağlanı şekli göserilmişir. Uus : Aşırı volaj alarmı Uus değeri 1 ise akif 0 ise pasifir. Uus akif ise aşırı gerilim alarmı oluşuğunda volaj rölesini açırır. Pasif ise röleye kumanda emez. adece alarm ledi flaş yapar. UaL : Düşük volaj alarmı UaL değeri 1 ise akif 0 ise pasifir. UaL akif ise düşük gerilim alarmı oluşuğunda volaj rölesini açırır. Pasif ise röleye kumanda emez. adece alarm ledi flaş yapar. Uay : olaj asimeri alarmı Uay değeri 1 ise akif 0 ise pasifir. Uay akif ise gerilim dengesizliği alarmı oluşuğunda volaj rölesini açırır. Pasif ise röleye kumanda emez. adece alarm ledi flaş yapar. Aus : Aşırı akım alarmı Aus değeri 1 ise akif 0 ise pasifir. Aus akif ise aşırı akım alarmı oluşuğunda akım rölesini açırır. Pasif ise röleye kumanda emez. adece alarm ledi flaş yapar. AaL : Düşük akım alarmı AaL değeri 1 ise akif 0 ise pasifir. AaL akif ise düşük akım alarmı oluşuğunda akım rölesini açırır. Pasif ise röleye kumanda emez. adece alarm ledi flaş yapar. Prog 1 veya Prog 2 seçili ise bu bölüm menüde gözükmez. Aay : Akım asimeri alarmı Aay değeri 1 ise akif 0 ise pasifir. Aay akif ise akım dengesizliği alarmı oluşuğunda akım rölesini açırır. Pasif ise röleye kumanda emez. adece alarm ledi flaş yapar. Prog 1 seçili ise bu bölüm menüde gözükmez. qui : enüden çıkış. 3.4 Akım Ayarları enüsü: Curr/E : Akım ile ilgili ayarların yapıldığı menüdür. uşuna basarak menüye girilir.yön uşları ile menü içinde ilerlenir. İlgili parameredeyken uşuna basarak paramere değişirme kısmına geçilir.yön uşları ile değer değişirilip uşu ile çıkılır. İlk paramere ; C : Akım Trafo Oranı. 5/5A 'den 10,000/5A 'e kadar değer girilebilir. iseme bağlı olan akım rafolarının değerini aynen girmek gerekir. YOn Lrn: Akım rafo polarie yönü Öğrenme ( on - off ) Yön parameresi on ise ; cihaz akım rafo polarie yönünü oomaik öğrenir. Başka bir panoya akıldığında da yön yanlışsa ekrar düzelir. Yön parameresi off ise ; cihaz akım rafo polarie yönünü sadece bir kere bulur. Bazı yüklerde bu paramere off yapılmak zorunda kalınabilir. Yön de bir yanlışlık varsa akım rafo girişleri yer değişirilir. oe : Aşırı akım açma değeri. C x 0,1 ile C arasında ayarlanabilir. Akım bu değeri aşarsa 2 zamanı sonunda açma gerçekleşir. Bölüm 2.4'e bakınız. ue : Düşük akım ayarı. adece Prog 3 seçilmişse akif olur. C x 0,1 ile C arasında ayarlanır. oor akımı bu değerin alına düşerse, 2 zamanı sonunda açma gerçekleşir. adece Prog 3 'e vardır. OT: Düşük akım koruma değeri asla aşırı akım koruma değerine eşi yada büyük seçilmemelidir. Bölüm 2.7'ye bakınız. hy : % Hiseresiz. 0,03 ile 0,50 arasında ayarlanabilir. Hem oe hem de ue için orak kullanılır. Cuur/U:Aşırı akım ani açma çarpanı 2 ile 10 kaı arasında ayarlanabilir. oe x... değeri aşıldığı anda açma olur. ar gecikme zamanında bile bu değer aşılırsa, ani açma gerçekleşir. -1 : ar gecikme zamanı. 1 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. adece Prog 1 'de kullanılmaz. oor ilk çalışığında demeraj akımından dolayı açma yapmaması için kullanılır. Akım her sıfırlanışa reselenir. ar gecikme zamanı içindeyken, ani açma çarpanı, akım dengesizliği, aşırı ve düşük gerilim, gerilim dengesizliği akifir. adece aşırı akım ve düşük akım korumaları kapalıdır. -2 : Aşırı ve düşük akım gecikmesi. 1 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. Aşırı ya da düşük akım oluşuğunda bu zaman sonunda açma gerçekleşir. Asy/Curr : % Akım dengesizliği % 5 ile % 50 arasında ayarlanabilir. Faz akımları arasında ayarlanan % dengesizlik oluşursa, 4 zamanı sonunda açma gerçekleşir. adece Prog 1 'de yokur. -4 : Akım dengesizlik gecikme zamanı 1 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. Akım dengesizliği oluşuğunda 4 zamanı sonunda açma gerçekleşir. qui : enüden çıkış. Çıkış

29 DP Gerilim Ayarları enüsü ol/e : Gerilim ile ilgili ayarların yapıldığı menüdür. uşuna basarak menüye girilir. Yön uşları ile menü içinde ilerlenir. İlgili parameredeyken uşuna basarak paramere değişirme kısmına geçilir.yön uşları ile değer değişirilip uşu ile çıkılır. İlk paramere ; u/oran : Gerilim rafosu oranı. ullanılan gerilim rafosuna göre 1 ile 1000 arasında ayarlanabilir. Gerilim rafosu yoksa değer 1 seçilmellidir. E/Uu : Aşırı gerilim ayarı. 230 ile 270 arasında ayarlanabilir. Bu değer faz-nör arası gerilimi ifade eder.faz gerilimlerinden herhangi biri ayarlanan değeri aşarsa 3 zamanı sonunda açma gerçekleşir. E/UaL : Düşük gerilim ayarı. 170 ile 210 arasında ayarlanabilir. Bu değer faz-nör arası gerilimi ifade eder.faz gerilimlerinden herhangi biri ayarlanan değerin alına düşerse 3 zamanı sonunda açma gerçekleşir. Ay/OL : Gerilim dengesizliği. Faz-nör gerilimlerine göre, %5 ile %40 arasında ayarlanabilir. Faz-nör gerilimleri arasında ayarlanan değeri aşan bir dengesizlik oluşuğunda, 3 zamanı sonunda açma gerçekleşir. -3/dLy : Gerilimler için açma zamanı.1 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. Aşırı ve düşük gerilim ve gerilim dengesizliği için orak olarak kullanılır. qui : enüden çıkış. 3.8 ileme Zamanı: Auo/dLy : Cihaz oomaik modda iken arızanın belli bir 3.8 ileme zaman aralığında ekrar emesi Zamanı durumunda cihazı kililer. orunun ne olduğu ve giderilmesi işleminden sonra uşuna rese ledi sönene kadar basılarak reselenir. Bu özellik, problemin sıklığına dikka çekmekedir. 1 ile 60 dakika arasında ayarlanabilir. 3.6 se Ayarları enüsü re/crl : 1 yada 0 seçilebilir. 0: oomaik rese 1: manuel rese 0 seçilirse, sorun oradan kalkığında reseleme oomaik olarak yapılır. 1 seçilirse, açmadan sonra rese ledi, yanar.orun oradan kalksa bile reselemek için kullanıcının uşuna basması gerekir.orun hala devam ediyorsa, reseleme oluşmaz. Bakınız 3.3 Alarm onrol enüsü 3.7 Power-on zamanı menüsü -on/dly : Oomaik reseleme seçiliyken (re/crl=0), açma oluşuğunda, haa oradan kalkınca (normale geçiş)çıkış rölesinin kaç sn sonra konağını kapaacağını bu paramere belirler. 2 ile 120 sn arasında seçilebilir. 3.9 ileme ayısı: 3.9 ileme Auo/Cnr : Oomaik modda ayısı iken arızanın, kileme zamanı içinde kaç defa ekrar emesi durumunda cihazın kilileneceğini belirler. orunun ne olduğu ve giderilmesi işleminden sonra uşuna rese ledi sönene kadar basılarak reselenir. Bu özellik, problemin sıklığına dikka çekmekedir. 2 ile 10 ade yada inf(sonsuz) olarak ayarlanabilir Şifre enüsü: Cihazınızın menüsüne şifrenizi doğru girerek ulaşıysanız, yön uşları ile ilerlerken sağdaki gibi Password ekranı gözükür. Şifrenizi değişirmek isiyorsanız uşuna basmalısınız.bu durumda ekrana eski şifrenizi soran(old) kısım çıkacakır. Daha önce bölüm 3.1'de anlaıldığı gibi eski şifrenizi giriniz. Eski şifrenizi girdiken sonra cihaz yeni şifrenizi iseyecekir. Ekrana yeni şifrenizi (new1) gireceğiniz kısım gelir. Burada yeni şifrenizi girdiken sonra ikinci kez yeni şifrenizi onaylamanız (new2) gerekecekir. Eğer Eski ve yeni şifrenizi haasız olarak giriş yapıysanız. neu pass yes mesajı alırsınız ve şifre değişikliğniz onaylanmış demekir. Eğer şifre girişlerinden herhangi birinde haa var ise neu pass no mesajı alırsınız ve eski şifreniz geçerliliğini sürdürür. Eski şifre Çizgi ile ilerler Değer seçilir. Basamak ile ilerler. Yeni şifre girişi(ilk) Çizgi ile ilerler Değer seçilir. Basamak ile ilerler. Yeni şifre girişi(ikinci) Çizgi ile ilerler Değer seçilir. Şifre Değişmedi Şifre Değişi Basamak ile ilerler.

30 DP-01 : 220ac : (0,8-1,1) x Un : 50 Hz : < 8A : < : (Faz-ör ) ac, Hz : (Faz-Faz) ac, Hz : (ekonder akımı olarak) 50mA - 6 Amp AC : 0-999,9 k : 0-999,9 (W) : (CosΦ) 0,00-1,00 ind.ve kap. : 50 ma, 25 : %1±1 diji : : 5/ /5 A : 4 Diji LED display : max. 3A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 96 x 96 x 80 mm Akım ölçme Aralığı Eski şifre Şifre kabul edilmedi, eski ayarlar geçerli. imimum ölçüm Değerleri Ölçme Hassasiyei Gerilim Trafosu Oranı Akım Trafosu Oranı Göserge Röle konak akımı oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular k3 l3 k2 l2 k1 l1 com 1 vol 2 akım Gerilim Girişleri : 5/5 A :4A :2A : % 10 : (oe) x 3 : 20 sn : 5 sn : % 25 : 2 sn : 240 : 195 : % 15 : 5 sn : Prog 3 (full koruma) : 0 ( oomaik reseleme) : 5 sn : 10 dak. : 5 ade : ümü ATİF : 0000 bağımsız röleler onak Çıkışları ax. 3A / 240ac Şifre kabul edildi, Fabrika ayarlarına dönüldü. Basamak ile ilerler. Akım Yönü Değer seçilir. Göserim Aralığı X/5 A Çizgi ile ilerler X/5 A Akım Girişleri Cihazın hafızasında kayılı olan fabrika ayarları aşağıda verilmişir. C (akım rafo oranı) oe (aşırı akım se değeri) ue (düşük akım se değeri) hy (hiseresiz) Cuur/U (ani açma akım çarpanı) -1 (ar delay ime) -2 (aşırı-düşük akım için gecikme) Asy/Cuur (akım dengesizliği) -4 (akım dengesizliği için gecikme) e/uu (aşırı gerilim se değeri) e/ual (düşük gerilim se değeri) Asy/OL (gerilim dengesizliği) -3 ( gerilim alarmları için gecikme) oruma Programı re/crl ( rese seçimi) -on ( power-on zamanı) Auo/dLy ( kilileme zamanı) Auo/Cnr (kilileme sayısı) Alarmlar ALr/ou değeri TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişleri Güç Tükeimi Gerilim ölçme Aralığı X/5 A 3.11 Fabrika Ayarlarına Dönüş Cihazınızın ayarlarını fabrikadan çıkığı günkü haline geirmek ya da ayarlarda yapığınız değişikliklerden emin olamadığınız ve ayarları sıfırlamak isediğiniz durumlarda bu menüyü kullanabilirsiniz. rrn dflt menüsü üzerinde se uşuna basıkan sonra cihaz bu işlemi onaylamanız için şifrenizi iser. Şifrenizi doğru yazdıysanız, cihaz hafızasını sıfırlar ve ekranda 3sn. rrn dfl ye mesajı verir. Şifrenizi haalı girerseniz, hafızadaki verilerde değişiklik yapılmaz ve fabrika ayarlarına dönüş işleminin reddedildiğine dair rrn dfl no mesajı ekranda 3sn. Göserilir. Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz 27

31 28 DP01-72 Trifaze Dijial Gerilim ve Akım oruma Rölesi,, 2,3,3 I,I,I Hz Özel Buonlar: Göserge Fonksiyonları: 1 2 Faz ıralama onrolu Aşırı Gerilim oruma Düşük Gerilim oruma Gerilim Dengesizliği oruması Aşırı Akım oruma Düşük Akım oruma Akım Dengesizliği oruması elec: (yukarı yön) uşuna sürekli basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir. Tuş bırakılınca, cihaz gerilimgösermeye devam eder. se: Eğer haa durumu oradan kalkığı halde, cihaz normale dönmüyorsa, Lach fonksiyonu devreye girmiş ve cihazı kililemişir. Yada Lock (akım haaları için kilileme) devreye girmiş olabilir. isemde bir sorun olup olmadığı konrol edildiken sonra rese uşuna basarak cihaz ekrar devreye alınır. Aşırı Frekans oruması ULLAI ALALARI: -Asansör moorlarının korumasında -Pompa ve elekrik moorlarında -zisanslı fırınlarda Düşük Frekans oruması Lach Fonksiyonu TRUE R Genel Üç fazlı sisemlerde, AC şebeke gerilimlerinin,akımlarının R değerini ve frekansını hassas bir şekilde ölçer. Cihaz üzerindeki yukarı(selec) buonu kullanılarak, sırasıyla faz-nör ve faz-faz gerilimleri görünülenir. (yukarı yön) uşuna sürekli basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir.tuş bırakılınca, cihaz gerilim gösermeye devam eder. DP01-72 çok sayıda koruma özeliklerine sahipir. Bunlar ; - Faz yokluğu (seq) - Faz sırası konrolu (seq) - Aşırı gerilim koruması (o - U) - Düşük gerilim koruması (u - U) - Gerilim dengesizliği (asimeri) koruması (unb) - Aşırı akım koruması (o - C) - Düşük akım koruması (u - C) - Akım dengesizliği (asimeri) koruması (ubc) - Aşırı frekans koruması (o - F) - Düşük frekans koruması 'dır. (u - F) Yukarıdaki korumalardan gerekmeyenler menü içinde off yapılarak ipal edilebilmekedir. Cihaza enerji verildiğinde frekans ve gerilim ayarlanan değerler içindeyse ve faz sırası doğru ise cihaz, röle konağını çeker. Yukarıda belirilen haalardan herhangi biri oluşuğunda ( Faz yokluğu ve Faz sırası dışında) ayarlanan süre sonunda röle konağını açar. Faz yokluğu ve Faz sırası haasında zaman saymadan çıkış konağını açar. isem ekrar normal değerlere döndüğünde, ayarlanan zaman sonunda çıkış rölesi konağını kapaır. ÖELİ: - cihazın besleme girişidir.bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Frekans ölçümü de frekans çalışma aralığında yapılır. Faz Yokluğu: (seq) iseme yol vermeden önce fazların varlığını konrol eder ve her üç fazda varsa normal ledini yakıp röle konağını çeker.,, fazlarından en az birinin yokluğu durumunda, normal ledi yanmaz ve röle konağını çekmez.bu durumda gerilim ekranında eq uyarısı çıkar. < -1-1 Faz ırası: (eq) Faz sırasının haalı olduğu durumda, normal ledi yanmaz ve röle konağını çekmez. Bu durumdayken gerilim ekranında seq uyarısı çıkar.faz sırası düzelilirse, normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını çeker.,,,,,,, Gerilim Dengesizliği: (unb) Faz-faz arası gerilim dengesizliği (%5-%20) arasında ayarlanabilir. Gerilim dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda unb uyarısı çıkar. Cihazın ekrar normale geçebilmesi için, asimeri değerinin %20 (hiseresiz değeri) alına düşmesi gerekir. Bu durumda r- zamanı sonunda normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını kapaır. Eğer faz-faz arası gerilim dengesizliği, -1 süresinden daha kısa sürede, ayarlanan değerin alına geri dönerse çıkış rölesi konağını bırakmaz. Hiseresiz %20 'dir. unb = 000(oFF) değerine se edilirse cihaz gerilim dengesizliğini konrol emez. Örnek:Faz-Faz gerilimlerin 380olduğu şebekede asimeri %15'e ayarlanmış olsun.bu durumda (380-(380 x 0,15)) = 323 değerinde açma olur. Tekrar devreye alma (380 x %15 x %20 ) = 334 'a gerçekleşir. (max - min) % un b = x 100 Hys = 380 x (% Asm) x (% 20) % unb hys nom hys - % unb Level r- -1 r- < -1-1

32 29 Akım Dengesizliği: (ubc) Fazlardan çekilen akımlar arası dengesizlik (%5-%40) arasında ayarlanabilir. Akım dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa, d- zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda ubc uyarısı çıkar. Çekilen akımlar arasındaki asimeri oradan kalkınca r- zamanı sonunda normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını kapaır. Eğer akım dengesizliği, d- süresinden daha kısa sürede, ayarlanan değerin alına geri dönerse çıkış rölesi konağını bırakmaz. unb = 000(oFF) değerine se edilirse cihaz akım dengesizliğini konrol emez. Aşırı ve Düşük Gerilim : (o-u),(u-u) Düşük gerilim (u-u) Umin= ( ) arasında ayarlanabilir. Aşırı gerilim (o-u) Umax=( ) arasında ayarlanabilir. Ayarlanan değerler faz-faz gerilimler cinsindendir. isemin gerilimi ayarlanan düşük gerilim değerinin alına düşerse, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır.ekranda u-u uyarısı çıkar. Eğer sisemin gerilimi ayarlanan aşırı gerilim değerinin üsüne çıkarsa, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda o-u uyarısı çıkar. Hiserisis 6 'ur. Aşırı ve/veya Düşük Frekans koruması : ( Hz ) Düşük frekans (u-f) = 40 Hz...[(o-F) - 0,4] arasında ayarlanabilir. Aşırı frekans (o-f) = [(u-f) + 0,4] Hz arasında ayarlanabilir. İsendiği akdirde, sadece düşük frekans yada sadece aşırı frekans koruması seçilebileceği gibi her iki korumada amamen devre dışı yapılabilir. o-f = 55 Hz ve u-f = off seçilirse, cihaz sadece aşırı frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 55 Hz'in üsüne çıkarsa, gerilim ekranında o-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = 45 Hz seçilirse, cihaz sadece düşük frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 45 Hz'in alına düşerse, gerilim ekranında u-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = off seçilirse, frekans koruması devre dışıdır.,, Aşırı gerilim Umax (o-u) ormal ormal Umin (u-u) Düşük gerilim -1 r- -1 r- Aşırı ve Düşük Akım : (o-c),(u-c) Düşük akım (u-c) Aşırı akım (o-c) isemden çekilen akımlardan herhangi biri ayarlanan düşük akım değerinin alına düşerse, d- zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır.ekranda u-c uyarısı çıkar. Eğer sisemden çekilen akımlardan herhangi biri ayarlanan aşırı akım değerini aşarsa, d- zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda o-c uyarısı çıkar. f(hz),, Aşırı frekans 55 Hz (o-f) 45 Hz I(A) ormal ormal (u-f) OC Düşük frekans -2 OC r- -2 r- o-c %hy %hy u-c d d- r- r- d- r- r- d- : Başlangıç gecikme zamanıdır (sar delay ime). 0 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. Akım ilk kez sıfır amperden yükselmeye başladığında (moorların yada sisemin ilk kalkış süresinde) cihazın gereksiz açma yapmasını önlemek için kullanılır. Bu süre içinde çekilen akım değeri,aşırı akım se değerini geçse bile açma gerçekleşmez. Eğer bu değer 000 (off) seçilirse sadece d- zamanını sayar ve açma gerçekleşir. r- : (urn ime) Haadan çıkış süresidir. isemin akımları yada gerilimleri normal sınırlara döndüğünde r- zamanı saymaya başlar ve zaman sonunda röle konağını normal konumuna döndürür. 0,5-99,9 sn ayarlanabilir. OC : Çok Ani Açma Çarpan Değeri. isemden çekilen akımlardan herhangi birinin aşırı akım se değerinin OC kaını geçmesi durumunda, başlangıç gecikme zamanında bile olsa hiç zaman saymadan ani açma gerçekleşir. Çok Ani Açma Değeri = (o-c) x (OC) OC = 2,1 6,0 arasında ayarlanabilir. OC = off yapılırsa çok ani açma devre dışı kalır. OC : Ani Açma Çarpan Değeri. Başlangıç gecikme zamanı doldukan sonra sisemden çekilen akımlardan herhangi birinin aşırı akım se değerinin OC kaını geçmesi durumunda hiç zaman saymadan ani açma gerçekleşir. Ani Açma Değeri = (o-c) x (OC) OC = 1,1 2,0 arasında ayarlanabilir. OC = off yapılırsa ani açma devre dışı kalır. İLİTLEE FOİYOU : İki ade paramere yardımıyla konrol edilir. Bunlar, kilileme zamanı ve kilileme sayacıdır. Ayarlanan kilileme zamanı içinde kilileme sayısından fazla haa oluşursa, sisemi korumak için cihaz kendini kililer. Haa giderildiken sonra se uşuna basılarak cihaz ekrar akif edilir. ilileme sayacı oo seçilirse, bu fonksiyon devre dışı kalır. Cihaz kililenmez. L- : ilileme Zamanı ( dak. ) Arka arkaya haaların oluşması sisemin güvenliği için ehlike oluşurur. Bu yüzden kullanıcının belirlediği kilileme zamanı içinde kilileme sayısından daha fazla haa oluşursa cihaz kendini kililer. Böylece hem sisem korunur hem de haanın sebebi araşırılır. L-c : ilileme ayacı ( oo, ade ) L- zamanı ile belirlenen süre içinde izin verilen haa sayısını ifade eder. (L-) haa zaman aralığı içinde oluşan haa sayısı se edilen değeri aşarsa, cihaz çıkış rölesi konağını açar ve kendini kililer. Bu durumda gerilim ekranında (- - -) flaş yapar. Tekrar devreye almak için haanın düzelmesini akiben se uşuna basılması gerekir. Eğer L-c = oo seçilirse, haadan çıkış, sisemin normale dönmesiyle oomaik olarak gerçekleşir. Bu durumda kilileme fonksiyonu ipal edilmiş olur. L-c (kilileme sayısı) = 2 ade L- (kilileme zamanı) = 3 dak. eçilmiş ise; Aşırı gerilim 1. haa (o-u) Aşırı gerilim 2. haa ormal,, ormal (u-u) -1 r- -1 r- ilileme gerçekleşi. < 3 dakika se uşuna basıldı ve kilileme reselendi.

33 30 PARAETRELERE GİRİŞ : AI ile ilgili paramerelere Giriş uşuna 3 sn basarak girilir. GERİLİ ile ilgili paramerelere Giriş Over olage Aşırı Gerilim (faz-faz) () off: Aşırı Gerilim ipal urn ime Haadan çıkma Zamanı 00,5 99,9 (sn) Under olage Düşük Gerilim (faz-faz) () off: Düşük Gerilim ipal Aşırı akım se değeri off: Aşırı Akım ipal Düşük akım se değeri off: Düşük Akım ipal Lach Couner ilileme ayacı [oo, ( ade)] oo: ilileme ipal Lach Time ilileme Zamanı (dk) Paramerelerden ÇIIŞ Açma Gecikme Zamanı (Gerilim için) 00,1 99,9 (sn) Unbalance (I) Akım Dengesizliği 0,05 0,40 (% 5 - % 40) off: Akım dengesizliği ipal Unbalance () Gerilim Dengesizliği 0,05 0,40 (% 5 - % 40) off: Gerilim dengesizliği ipal Akım rafo primer değeri C C A ( ) Amper Hiseresiz değeri 00.3 (%3) 0.50 (%50) Açma Gecikme Zamanı (Frekans için) 00,1 99,9 (sn) Aşırı Frekans [(u-f) + 0,4] Hz off: Aşırı frekans ipal ar gecikme zamanı (0,1 60 sn) off: ar gecikme zamanı ipal Düşük Frekans 40 Hz... [(o-f) 0,4] off: Düşük frekans ipal Gecikme zamanı Akım için (0,1 60 sn) Çok Ani açma çarpanı Bu değer aşılırsa, sar gecikme zamanı içindeyken bile ani açma meydana gelir.. Ani açma değeri = (o-c) x (OC) OC = 2,1-6,0 off: çok ani açma ipal (U-) Gerilim menüsünden ÇIIŞ Ani açma çarpanı ar gecikme zamanı içinde açma yapırmaz. Ani açma değeri = (o-c) x (OC) OC = 1,1-2,0 off: ani açma ipal Lock : ilileme Fonksiyonu (akım için) on : kilileme devrede off: kilileme ipal ÖELİ OT : Eğer normal ledi flaş yapıyor ve röle konağını çekmiyorsa, cihazın besleme gerilimi (-) işleme aralığı dışına çıkmış olabilir. (C-) akım menüsünden ÇIIŞ

34 31 DEREYE ALA TALİATLARI : Bağlanı Şeması X/5 Load DİAT!!! k3 I3 X/5 - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. - Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz. X/5 k2 I2 k1 I1 16 Alarm Lambası A / 240ac TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) : 230ac (-) İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un İşleme Frekansı : 50 / 60 Hz Besleme Güç Tükeimi : < 4A Akım Ölçme Aralığı : 0,05-6 Aac Gerillm Ölçme Girişi (Faz-Faz): ac Gerilim Ölçme Girişi (Faz-ör): ac besleme girişi (-) için Ölçme Frekansı Akım Trafo Oranı Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Göserge ax. onak Akımı (1-2) oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı Bağlanı Şekli Boyular Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. Cihaz, pano iç saçına mone ooma rayına akılacak şekilde asarlanmışır. Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. Cihazın klemenslerini sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına, cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. Cihazınızdaki herhangi bir sorunda AEL üh. Elekronik Tic.ve an.ld.şi.'ne aşağıdaki adres veya elefon ile ulaşabilirsiniz. Aaürk mah.78 sok.o:10 Büyükalan evkii,ulucak-.paşa-izir Tel: pbx Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. : 40 / 75 Hz : X / 5 Amper : < (bir faz için) : %1±1 diji : 3 Diji LED : ax. 3A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : Pano içindeki klemens rayına : 72 x 72 x 80 mm

35 DA-A 32 DİJİTAL UİERAL APERETRE (DEADLI) True R PARAETRELERE GİRİŞ Paramerelere Giriş Akım rafo değeri Demand ve peak değerler silinir. Demand Zamanı Genel ÇIIŞ Elekrik panolarında, laborauvar ve es cihazlarında kullanılır. isemden geçen AC ha akımının değerini (Amper), akım rafosu yardımıyla göserir. Cihaza enerji verildiğinde, ekrana 2 saniye süreyle da-a cihaz kodu çıkar ve daha sonra çekilen akımı gösermeye başlar. - Akım rafosu, 5/5 ile 10000/5 arasında ihiyaç duyulan değere göre ön paneldeki uşlar kullanılarak ayarlanabilir. - Ölçülen maksimum demand değerini ve epe(peak) değerini hafızaya alır. Cihazın besleme gerilimi kesildiğinde, hafızaya alınan değerler silinmez. - Akım rafosunun sekonder akımı 5,1 Ampere ulaşığında, ekrandaki değer ile Over flaş yaparak kullanıcıyı ölçüm sınırlarının dışına çıkıldığı anlamında uyarır. TUŞLARI OTROLU Yön uşları ile alaki menü içinde yukarı ve aşağı ilerlemek mümkündür. e uşuna basıldığında ekrana, E yazısı çıkar. Bu durumdayken, e edilecek paramerelere girmek için ekrar se uşuna basınız. Ekrana se edilecek ilk paramere olan akım rafosunun primer değerini gireceğiniz bölüm olan CrF ile değer flaş yapar.e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak değer arırılır veya azalılır ( 5 ile arasında). İsenen değere geirilince e uşuna basarak yeni değer hafızaya alınır. Aşağı uşuna basınız. Ekranda demand zamanı dd- ile değeri flaş yapacakır. Değişirmek iserseniz, se uşuna basıp, yön uşları kullanılarak değer arırılır veya azalılır(10-60 dakika arasında). İsenen değere geirilince e uşuna basarak yeni değer hafızaya alınır. Aşağı uşuna basınız. Ekrana quı yazısı gelir. e uşuna basarsanız, e menüsünden çıkarsınız. e menüsünün alında ( Aşağı uşuna basarak ulaşılır) CLr kısmı vardır. Burada e uşuna basılırsa demand ve peak değerler silinir. CLr 'nin alında da quı vardır.e uşuna basarsanız, ölçüm ekranına geri dönersiniz. Ölçüm ekranındayken yukarı uşuna basarak max. epe(peak) akımı, aşağı uşuna basarak max.demand değerini görebilirsiniz. DİAT!!! - Eğer ekranda Err1 yada Err2 uyarısı çıkarsa, cihaz arızalanmış demekir. - Akım rafosuz kullanılmaz. Ölçme girişlerine 5 A'den fazla akım uygulanması durumunda cihaz zarar görebilir. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Akım Trafosu Oranı Göserge oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular : 220ac : (0,8-1,1) x Un : 50 Hz : < 4A : %1±1 diji : 5/ /5 A : 4 Diji LED display : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : DA A 96 ( 96x96x80 mm) : DA A 72 ( 72x72x80 mm) Bağlanı Şeması : Akım Yönü X/5 A Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz k1 l1 Akım rafosu girişleri (X / 5 A)

36 DA A TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) : 230ac İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un İşleme Frekansı : 50 / 60 Hz Besleme Güç Tükeimi : < 4A Ölçme Hassasiyei : %1±1 diji Akım Trafosu Oranı : 5/ /5 A Göserge : 4 Diji LED display oruma ınıfı : IP 20 lemens oruma ınıfı: IP 00 Oram ıcaklığı : - 5 C C em : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) Bağlanı Şekli : Pano kapağına önden Boyular : 48 x 48 x 50 mm TRUE R DİJİTAL UİERAL APERETRE Demandlı Bağlanı Şeması : Akım Yönü X/5 A Yardımcı Besleme 230ac,50/60 Hz Genel Elekrik panolarında, laborauvar ve es cihazlarında kullanılır. isemden geçen AC ha akımının değerini (Amper), akım rafosu yardımıyla göserir. Akım rafosu, 5/5 ile 10000/5 arasında ihiyaç duyulan değere göre ön paneldeki uşlar kullanılarak ayarlanabilir. Ölçülen maksimum demand değerini ve epe(peak) değerini hafızaya alır. Cihazın besleme gerilimi kesildiğinde, hafızaya alınan değerler silinmez. Akım rafosunun sekonder akımı 5,1 Ampere ulaşığında, ekrandaki değer ile Over flaş yaparak kullanıcıyı ölçüm sınırlarının dışına çıkıldığı anlamında uyarır. TUŞLARI OTROLU Yön uşları ile alaki menü içinde yukarı ve aşağı ilerlemek mümkündür. e uşuna basıldığında ekrana, E yazısı çıkar. Bu durumdayken, e edilecek paramerelere girmek için ekrar se uşuna basınız. Ekrana se edilecek ilk paramere olan akım rafosunun primer değerini gireceğiniz bölüm olan CrF ile değer flaş yapar.e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak değer arırılır veya azalılır ( 5 ile arasında). İsenen değere geirilince e uşuna basarak yeni değer hafızaya alınır. Aşağı uşuna basınız. Ekranda demand zamanı dd- ile değeri flaş yapacakır. Değişirmek iserseniz, se uşuna basıp, yön uşları kullanılarak değer arırılır veya azalılır(10-60 dakika arasında). İsenen değere geirilince e uşuna basarak yeni değer hafızaya alınır. Aşağı uşuna basınız. Ekrana quı yazısı gelir. e uşuna basarsanız, e menüsünden çıkarsınız. e menüsünün alında ( Aşağı uşuna basarak ulaşılır) CLr kısmı vardır. Burada e uşuna basılırsa demand ve peak değerler silinir. CLr 'nin alında da quı vardır.e uşuna basarsanız, ölçüm ekranına geri dönersiniz. Ölçüm ekranındayken ; yukarı uşuna basarak max. epe(peak) akımı, aşağı uşuna basarak max.demand değerini görebilirsiniz. Paramerelere Giriş arır Akım rafo değeri azal Demand ve peak değerler silinir. arır Demand Zamanı azal ÇIIŞ DİAT!!! - Eğer ekranda Err1 yada Err2 uyarısı çıkarsa, cihaz arızalanmış demekir. - Akım rafosuz kullanılmaz. Ölçme girişlerine 5 A'den fazla akım uygulanması durumunda cihaz zarar görebilir. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. k1 l1 Akım rafosu girişleri (X / 5 A)

37 DA-B PARAETRELERE GİRİŞ DİJİTAL UİERAL APERETRE 34 (DEADLI) Aşırı Akım Lİ True R Açma ayısı Hafızanın amamını sil adece açma sayısını sil adece demand ve peak 'leri sil Genel Elekrik panolarında, makina-kumanda konrol ve es cihazlarında kullanılır. isemden geçen AC ha akımının değerini (Amper), akım rafosu yardımıyla göserir. Ayarlanan aşırı akım değeri aşıldığında alarm ledi flaş yaparak zaman sayar ve zaman sonunda () konak çıkışı verir. Çok sayıda faydalı fonksiyona sahipir. - Ölçülen maksimum demand değerini ve epe (peak) değerini hafızaya alır. Cihazın besleme gerilimi kesildiğinde, hafızaya alınan değerler silinmez. Paramerelere Giriş ÇIIŞ Hızlı Tuşlar : Ölçüm ekranındayken yukarı uşuna basarak max. epe(peak) akımı, aşağı uşuna basarak max. demand değerini görebilirsiniz. Ana enü : e uşuna basarak ulaşılır. Yön uşu kullanılarak sırasıyla OP, CLr, E ve quı 'e ulaşılır. OP :Aşırı akımdan dolayı oluşan açma sayısını göserir. CLr :ax. akım demand değeri, epe(peak) akımı ve açma sayısını silmek için kullanılan bölümdür. Bu bölümdeyken se uşuna basılırsa bir al menüye geçilir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla call, c-op, c-dp ve qui 'e ulaşılır. call : Hafızadaki max.demand, epe(peak) akım ve açma sayısının hepsini birden silmek için kullanılır. Bu bölümdeyken se uşuna basarsanız hepsi silinir. c-op : adece açma sayısını silmek için kullanılır. e uşuna basarak silinir. c-dp : adece max.demand ve epe(peak) akım değerlerinin silindiği bölümdür. qui : e uşuna basarak bir üs menüde CLr 'nin olduğu bölüme döner. e : Pek çok paramerenin se edildiği bölüme girişir. e uşuna basarak bu menünün içine girilir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla crf, P, hy, d-, d-, r-, dd-, CO, LCh, P, ve quı 'e ulaşılır. e menüsü içindeyken üm paramereler değerleri ile birlike flaş yapar. Değeri değişirmek için önce se uşuna basılır ve ekrandaki değer sabi olarak görünmeye başlayınca yön uşları ile değer değişirlir. e uşuna basarak hafızaya alınır. crf : Akım rafo değeri. 5 ile arasında ayarlanabilir.e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak isenilen akım rafo değerine geirilir ve se uşuna basarak hafızaya alınır. Örneğin; akım rafosu 250/5A ise crf değeri 250'ye geirilmelidir. P : Aşırı akım se değeridir. Akım rafosu değeri ile (akım rafo değeri x 0,10 ) arasında se edilebilir. Örneğin akım rafosu 500/5A ise 50 A ile 500 A arasında se edilebilir. hy : Yüzde olarak hiseresiz değeridir. 0,03 ile 0,50 arasında ayarlanabilir. Aşırı akım oluşuğunda röle konağı çeker. onağın eski haline dönmesi için, çekilen akımın, aşırı akım se değerinin % hy kadar alına düşmesi gerekir. Aksi akdirde alarmda kalmaya devam eder. d- : Gecikme zamanı. 1 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. Aşırı akım çekilmeye başladıkan d- zaman sonra röle konağını çeker. d- : Başlangıç gecikme zamanıdır (sar delay ime). 0 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. Akım ilk kez sıfır amperden yükselmeye başladığında (moorların yada sisemin ilk kalkış süresinde) cihazın gereksiz açma yapmasını önlemek için kullanılır. Bu süre içinde çekilen akım değeri,aşırı akım se değerini geçse bile açma gerçekleşmez. Eğer bu değer 0000 seçilirse sadece d- zamanını sayar ve açma gerçekleşir. r- : (urn ime) Alarmdan çıkış süresidir. isemin akımı normal sınırlara döndüğünde r- zamanı saymaya başlar ve zaman sonunda ilgili röle konağını normal konumuna döndürür. 2 ile 10 sn arasında ayarlanabilir. dd- : (demand ime) Demand değerinin hesaplanacağı zaman aralığıdır. 10 dakika ile 60 dakika arasında ayarlanabilir. CO : Röle konak pozisyonunu belirler. - Eğer 0000 ise akım normal aralıka iken röle konağını çekmez. Aşırı akım alarmı oluşuğunda röle konağını çeker. - Eğer 0001 ise akım normal aralıka iken röle konağını çeker. Aşırı akım alarmı oluşuğunda röle konağını bırakır. LCh : (lach) Cihazın alarmdan çıkışının oomaik mi yoksa manuel mi olacağının seçildiği bölümdür. - Eğer 0000 ise lach fonksiyonu devre dışıdır.yani alarmdan çıkış oomaik olarak gerçekleşir. - Eğer 0001 ise lach fonksiyonu devrededir. Yani bir kere alarm oluşmuşsa ancak kullanıcı alarm ledi sönene kadar se uşuna basarak alarmdan çıkarabilir. Alarm ledi sönene kadar basılır ve r- zamanı sonunda röle normal konumuna döner. P : Ani açma fonksiyonu. isemden çekilen akım se edilen aşırı akım değerinin (P) % 50 ve daha üsüne ani olarak ulaşırsa, hiç gecikme zamanı (d-) saymadan ani olarak röleyi açırır ise bu fonksiyon devre dışıdır ise bu fonksiyon devrededir. ( ar delay ime (d-) içindeyken akif değildir. quı : e uşuna basarak bir üs menüde E 'nin olduğu bölüme döner. quı : e uşuna basarak ölçüm ekranına geri döner. TUŞLARI ULLAII :enülere se uşu ile girilir. enü içindeki paramerelere yön uşu ile ulaşılır. e uşu ile paramerelerin içine girilip, yön uşları ile değer değişirilir. e uşu ile değeri değişirilmiş olan paramere hafızaya alınır. I(A) (P) x 1,50 Akım rafo değeri A Aşırı akım se değeri Hiseresiz değeri (%3) (%50) Gecikme zamanı 1 30 (sn) ar gecikme zamanı 1 60 (sn) urn ime(arızadan çıkma süresi) 2 10 (sn) Demand zamanı (dk) onak pozisyonu 0000 normalde röle off 000I normalde röle on Lach fonksiyonu 0000 devre dışı (oomaik) 000I devrede (manuel) Ani açma fonksiyonu 0000 devre dışı 000I devrede TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Akım Trafosu Oranı Göserge onak Akımı oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular : 220ac : (0,8-1,1) x Un : 50 Hz : < 4A : %1±1 diji : 5/ /5 A : 4 Diji LED display : ax. 3A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 96x96x80 mm DİAT!!! - Eğer ekranda Err1 yada Err2 uyarısı çıkarsa, cihaz arızalanmış demekir. - Akım rafosuz kullanılmaz. Ölçme girişlerine 5 A'den fazla akım uygulanması durumunda cihaz zarar görebilir. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. Bağlanı Şeması : P %hy Akım Yönü d- CO =0000 CO=0001 d- r- r- P=0001 d- r- P=0000 X/5 A k1 l1 Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz onak Çıkışı 3A / 240ac Akım rafosu girişleri (X / 5 A)

38 TUŞLARI ULLAII : enülere se uşu ile girilir. enü içindeki paramerelere yön uşu ile ulaşılır. e uşu ile paramerelerin içine girilip, yön uşları ile değer değişirilir. e uşu ile değeri değişirilmiş olan paramere hafızaya alınır. DA-B1 DİJİTAL UİERAL APERETRE 35 PARAETRELER : (DEADLI) Aşırı Akım Lİ adencilik için True R TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Akım Trafosu Oranı Göserge onak Akımı oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Açma ayısı Oram ıcaklığı em uşuna basarak cihaza enerji verin. Ekrana yazısı çıkana kadar uşa basın. Genel Elekrik panolarında, makina-kumanda konrol ve es cihazlarında kullanılır. isemden geçen AC ha akımının değerini (Amper), akım rafosu yardımıyla göserir. Ayarlanan aşırı akım değeri aşıldığında alarm ledi flaş yaparak zaman sayar ve zaman sonunda () konak çıkışı verir. Çok sayıda faydalı fonksiyona sahipir.yekisiz kişilerin yanlış uygulamalarını önlemek için paramerelere giriş, uşuna basarken enerji verip ekrana yazısı çıkana kadar beklenerek yapılır. Cihazın besleme gerilimi kesildiğinde, hafızaya alınan değerler silinmez. Demand değeri Bağlanı Şekli Boyular : 220ac : (0,8-1,1) x Un : 50 Hz : < 4A : %1±1 diji : 5/ /5 A : 4 Diji LED display : ax. 3A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 96x96x80 mm Tepe değeri Hızlı Tuşlar : uşunun herhangi bir fonksiyonu yokur. Ölçüm ekranındayken yukarı yada aşağı uşuna basılınca aşırı akım se değeri ekrana gelir. Yine bu yön uşlarıyla isenen değere geirilir hiçbir uşa 2 sn boyunca basılmazsa hafızaya alma işlemi oomaik olarak gerçekleşip normal ölçüm ekranına dönülür. Ana enü : e uşuna basarak ulaşılır. Yön uşu kullanılarak sırasıyla OP, CLr, E ve quı 'e ulaşılır. OP :Aşırı akımdan dolayı oluşan açma sayısını göserir. CLr :ax. akım demand değeri, epe(peak) akımı ve açma sayısını silmek için kullanılan bölümdür. Bu bölümdeyken se uşuna basılırsa bir al menüye geçilir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla call, c-op, c-dp ve qui 'e ulaşılır. call : Hafızadaki max.demand, epe(peak) akım ve açma sayısının hepsini birden silmek için kullanılır. Bu bölümdeyken se uşuna basarsanız hepsi silinir. c-op : adece açma sayısını silmek için kullanılır. e uşuna basarak silinir. c-dp : adece max.demand ve epe(peak) akım değerlerinin silindiği bölümdür. qui : e uşuna basarak bir üs menüde CLr 'nin olduğu bölüme döner. e : Pek çok paramerenin se edildiği bölüme girişir. e uşuna basarak bu menünün içine girilir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla crf, P, hy, d-, d-, r-, dd-, CO, LCh, P, ve quı 'e ulaşılır. e menüsü içindeyken üm paramereler değerleri ile birlike flaş yapar. Değeri değişirmek için önce se uşuna basılır ve ekrandaki değer sabi olarak görünmeye başlayınca yön uşları ile değer değişirlir. e uşuna basarak hafızaya alınır. crf : Akım rafo değeri. 5 ile arasında ayarlanabilir.e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak isenilen akım rafo değerine geirilir ve se uşuna basarak hafızaya alınır. Örneğin; akım rafosu 250/5A ise crf değeri 250'ye geirilmelidir. P : Aşırı akım se değeridir. Akım rafosu değeri ile (akım rafo değeri x 0,10 ) arasında se edilebilir. Örneğin akım rafosu 500/5A ise 50 A ile 500 A arasında se edilebilir. hy : Yüzde olarak hiseresiz değeridir. 0,03 ile 0,50 arasında ayarlanabilir. Aşırı akım oluşuğunda röle konağı çeker. onağın eski haline dönmesi için, çekilen akımın, aşırı akım se değerinin % hy kadar alına düşmesi gerekir. Aksi akdirde alarmda kalmaya devam eder. d- : Gecikme zamanı. 1 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. Aşırı akım çekilmeye başladıkan d- zaman sonra röle konağını çeker. d- : Başlangıç gecikme zamanıdır (sar delay ime). 0 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. Akım ilk kez sıfır amperden yükselmeye başladığında (moorların yada sisemin ilk kalkış süresinde) cihazın gereksiz açma yapmasını önlemek için kullanılır. Bu süre içinde çekilen akım değeri,aşırı akım se değerini geçse bile açma gerçekleşmez. Eğer bu değer 0000 seçilirse sadece d- zamanını sayar ve açma gerçekleşir. r- : (urn ime) Alarmdan çıkış süresidir. isemin akımı normal sınırlara döndüğünde r- zamanı saymaya başlar ve zaman sonunda ilgili röle konağını normal konumuna döndürür. 2 ile 10 sn arasında ayarlanabilir. dd- : (demand ime) Demand değerinin hesaplanacağı zaman aralığıdır. 10 dakika ile 60 dakika arasında ayarlanabilir. CO : Röle konak pozisyonunu belirler. - Eğer 0000 ise akım normal aralıka iken röle konağını çekmez. Aşırı akım alarmı oluşuğunda röle konağını çeker. - Eğer 0001 ise akım normal aralıka iken röle konağını çeker. Aşırı akım alarmı oluşuğunda röle konağını bırakır. LCh : (lach) Cihazın alarmdan çıkışının oomaik mi yoksa manuel mi olacağının seçildiği bölümdür. - Eğer 0000 ise lach fonksiyonu devre dışıdır.yani alarmdan çıkış oomaik olarak gerçekleşir. - Eğer 0001 ise lach fonksiyonu devrededir. Yani bir kere alarm oluşmuşsa ancak kullanıcı alarm ledi sönene kadar se uşuna basarak alarmdan çıkarabilir. Alarm ledi sönene kadar basılır ve r- zamanı sonunda röle normal konumuna döner. P : Ani açma fonksiyonu. isemden çekilen akım se edilen aşırı akım değerinin (P) % 50 ve daha üsüne ani olarak ulaşırsa, hiç gecikme zamanı (d-) saymadan ani olarak röleyi açırır ise bu fonksiyon devre dışıdır ise bu fonksiyon devrededir. ( ar delay ime (d-) içindeyken akif değildir. quı : e uşuna basarak bir üs menüde E 'nin olduğu bölüme döner. quı : e uşuna basarak ölçüm ekranına geri döner. Hafızanın amamını sil adece açma sayısını sil adece demand ve peak 'leri sil Paramerelere Giriş ÇIIŞ Akım rafo değeri A Aşırı akım se değeri Hiseresiz değeri (%3) (%50) Gecikme zamanı 1 30 (sn) ar gecikme zamanı 1 60 (sn) urn ime(arızadan çıkma süresi) 2 10 (sn) Demand zamanı (dk) onak pozisyonu 0000 normalde röle off 000I normalde röle on Lach fonksiyonu 0000 devre dışı (oomaik) 000I devrede (manuel) I(A) Ani açma fonksiyonu 0000 devre dışı 000I devrede (P) x 1,50 P Bağlanı Şeması : %hy Akım Yönü X/5 A d- CO =0000 CO=0001 d- r- r- P=0001 d- r- P=0000 k1 Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz onak Çıkışı 3A / 240ac l1 Akım rafosu girişleri (X / 5 A)

39 TUŞLARI ULLAII : enülere se uşu ile girilir. enü içindeki paramerelere yön uşu ile ulaşılır. e uşu ile paramerelerin içine girilip, yön uşları ile değer değişirilir. e uşu ile değeri değişirilmiş olan paramere hafızaya alınır. DA-B1-1 DİJİTAL UİERAL APERETRE 36 PARAETRELER : uşuna basarak cihaza enerji verin. Ekrana yazısı çıkana kadar uşa basın. (DEADLI) Aşırı Akım Lİ adencilik için True R TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Akım Trafosu Oranı Göserge onak Akımı oruma ınıfı Açma ayısı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Genel Elekrik panolarında, makina-kumanda konrol ve es cihazlarında kullanılır. isemden geçen AC ha akımının değerini (Amper), akım rafosu yardımıyla göserir. Ayarlanan aşırı akım değeri aşıldığında alarm ledi flaş yaparak zaman sayar ve zaman sonunda () konak çıkışı verir. Çok sayıda faydalı fonksiyona sahipir.yekisiz kişilerin yanlış uygulamalarını önlemek için paramerelere giriş, uşuna basarken enerji verip ekrana yazısı çıkana kadar beklenerek yapılır. Cihazın besleme gerilimi kesildiğinde, hafızaya alınan değerler silinmez. Demand değeri Bağlanı Şekli Boyular : 220ac : (0,8-1,1) x Un : 50 Hz : < 4A : %1±1 diji : 5/ /5 A : 4 Diji LED display : ax. 3A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 96x96x80 mm Tepe değeri Hızlı Tuşlar : uşunun herhangi bir fonksiyonu yokur. ( Loc 0001 ise bu uşlar kililenir). Ölçüm ekranındayken yukarı yada aşağı uşuna basılınca aşırı akım se değeri ekrana gelir. Yine bu yön uşlarıyla isenen değere geirilir hiçbir uşa 2 sn boyunca basılmazsa hafızaya alma işlemi oomaik olarak gerçekleşip normal ölçüm ekranına dönülür. Ana enü : e uşuna basarak ulaşılır. Yön uşu kullanılarak sırasıyla OP, CLr, E ve quı 'e ulaşılır. OP :Aşırı akımdan dolayı oluşan açma sayısını göserir. CLr :ax. akım demand değeri, epe(peak) akımı ve açma sayısını silmek için kullanılan bölümdür. Bu bölümdeyken se uşuna basılırsa bir al menüye geçilir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla call, c-op, c-dp ve qui 'e ulaşılır. call : Hafızadaki max.demand, epe(peak) akım ve açma sayısının hepsini birden silmek için kullanılır. Bu bölümdeyken se uşuna basarsanız hepsi silinir. c-op : adece açma sayısını silmek için kullanılır. e uşuna basarak silinir. c-dp : adece max.demand ve epe(peak) akım değerlerinin silindiği bölümdür. qui : e uşuna basarak bir üs menüde CLr 'nin olduğu bölüme döner. e : Pek çok paramerenin se edildiği bölüme girişir. e uşuna basarak bu menünün içine girilir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla crf, P, hy, d-, d-, r-, dd-, CO, LCh, P, ve quı 'e ulaşılır. e menüsü içindeyken üm paramereler değerleri ile birlike flaş yapar. Değeri değişirmek için önce se uşuna basılır ve ekrandaki değer sabi olarak görünmeye başlayınca yön uşları ile değer değişirlir. e uşuna basarak hafızaya alınır. crf : Akım rafo değeri. 5 ile arasında ayarlanabilir.e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak isenilen akım rafo değerine geirilir ve se uşuna basarak hafızaya alınır. Örneğin; akım rafosu 250/5A ise crf değeri 250'ye geirilmelidir. P : Aşırı akım se değeridir. Akım rafosu değeri ile (akım rafo değeri x 0,10 ) arasında se edilebilir. Örneğin akım rafosu 500/5A ise 50 A ile 500 A arasında se edilebilir. hy : Yüzde olarak hiseresiz değeridir. 0,001 ile 0,900 arasında ayarlanabilir. Aşırı akım oluşuğunda röle konağı çeker. onağın eski haline dönmesi için, çekilen akımın, aşırı akım se değerinin % hy kadar alına düşmesi gerekir. Aksi akdirde alarmda kalmaya devam eder. d- : Gecikme zamanı. 0 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. Aşırı akım çekilmeye başladıkan d- zaman sonra röle konağını çeker. d- : Başlangıç gecikme zamanıdır (sar delay ime). 0 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. Akım ilk kez sıfır amperden yükselmeye başladığında (moorların yada sisemin ilk kalkış süresinde) cihazın gereksiz açma yapmasını önlemek için kullanılır. Bu süre içinde çekilen akım değeri,aşırı akım se değerini geçse bile açma gerçekleşmez. Eğer bu değer 0000 seçilirse sadece d- zamanını sayar ve açma gerçekleşir. r- : (urn ime) Alarmdan çıkış süresidir. isemin akımı normal sınırlara döndüğünde r- zamanı saymaya başlar ve zaman sonunda ilgili röle konağını normal konumuna döndürür. 0 ile 10 sn arasında ayarlanabilir. dd- : (demand ime) Demand değerinin hesaplanacağı zaman aralığıdır. 10 dakika ile 60 dakika arasında ayarlanabilir. CO : Röle konak pozisyonunu belirler. - Eğer 0000 ise akım normal aralıka iken röle konağını çekmez. Aşırı akım alarmı oluşuğunda röle konağını çeker. - Eğer 0001 ise akım normal aralıka iken röle konağını çeker. Aşırı akım alarmı oluşuğunda röle konağını bırakır. LCh : (lach) Cihazın alarmdan çıkışının oomaik mi yoksa manuel mi olacağının seçildiği bölümdür. - Eğer 0000 ise lach fonksiyonu devre dışıdır.yani alarmdan çıkış oomaik olarak gerçekleşir. - Eğer 0001 ise lach fonksiyonu devrededir. Yani bir kere alarm oluşmuşsa ancak kullanıcı alarm ledi sönene kadar se uşuna basarak alarmdan çıkarabilir. Alarm ledi sönene kadar basılır ve r- zamanı sonunda röle normal konumuna döner. P : Ani açma fonksiyonu. isemden çekilen akım se edilen aşırı akım değerinin (P) % 50 ve daha üsüne ani olarak ulaşırsa, hiç gecikme zamanı (d-) saymadan ani olarak röleyi açırır ise bu fonksiyon devre dışıdır ise bu fonksiyon devrededir. ( ar delay ime (d-) içindeyken akif değildir. LoC : Tuş kilidi fonksiyonu ise bu fonksiyon devre dışıdır ise bu fonksiyon devrededir. quı : e uşuna basarak bir üs menüde E 'nin olduğu bölüme döner. quı : e uşuna basarak ölçüm ekranına geri döner. Hafızanın amamını sil adece açma sayısını sil adece demand ve peak 'leri sil Paramerelere Giriş ÇIIŞ Akım rafo değeri A Aşırı akım se değeri Hiseresiz değeri Gecikme zamanı 0 30 (sn) ar gecikme zamanı 0 60 (sn) urn ime(arızadan çıkma süresi) 0 10 (sn) Demand zamanı (dk) onak pozisyonu 0000 normalde röle off 000I normalde röle on Lach fonksiyonu 0000 devre dışı (oomaik) 000I devrede (manuel) I(A) Ani açma fonksiyonu 0000 devre dışı 000I devrede (P) x 1,50 Tuş ilidi 0000 devre dışı 000I devrede P Bağlanı Şeması : %hy Akım Yönü X/5 A d- CO =0000 CO=0001 d- r- r- P=0001 d- r- P=0000 k1 l1 Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz onak Çıkışı 3A / 240ac Akım rafosu girişleri (X / 5 A)

40 DA-B2 DİJİTAL UİERAL APERETRE 37 TUŞLARI ULLAII : enülere se uşu ile girilir. enü içindeki paramerelere yön uşu ile ulaşılır. e uşu ile paramerelerin içine girilip, yön uşları ile değer değişirilir. e uşu ile değeri değişirilmiş olan paramere hafızaya alınır. Aşırı Akım Lİ adencilik için True R ULLAICI EÜÜ: Ekrana P yazısı çıkana kadar uşuna basın. Aşırı akım se değeri Al akım se değeri Genel Elekrik panolarında, makina-kumanda konrol ve es cihazlarında kullanılır. isemden geçen AC ha akımının değerini (Amper), akım rafosu yardımıyla göserir. Ayarlanan aşırı akım değeri aşıldığında alarm ledi flaş yaparak zaman sayar ve zaman sonunda ()konak çıkışı verir. Çok sayıda faydalı fonksiyona sahipir. Cihaza enerji verildiğinde, ekrana 2 saniye süreyle d-b2 cihaz kodu çıkar ve daha sonra çekilen akımı gösermeye başlar. Yekisiz kişilerin yanlış uygulamalarını önlemek için paramerelere giriş, uşuna basarken enerji verip ekrana yazısı çıkana kadar beklenerek yapılır.cihazın besleme gerilimi kesildiğinde, hafızaya alınan değerler silinmez. - Akım rafosunun sekonder akımı 5,1 Ampere ulaşığında, ekrandaki değer ile Over flaş yaparak kullanıcıyı ölçüm sınırlarının dışına çıkıldığı anlamında uyarır. ÇIIŞ PARAETRELER : uşuna basarak cihaza enerji verin. Ekrana yazısı çıkana kadar uşa basın. Tuşuna basarak P1 (aşırı akım se değeri) görünülenir. Tuşuna basarak P2 (al akım se değeri) görünülenir. ullanıcı enüsü: 5sn boyunca uşuna basarak ulaşılır. Yön uşları ile sırasıyla P ve hy paramerelerine ulaşılır. P1: Aşırı akım se değeridir. Akım rafosu değeri ile (akım rafo değeri x 0,10 ) arasında se edilebilir. Örneğin akım rafosu 500/5A ise 50 A ile 500 A arasında se edilebilir. P2 : Al akım se değeridir. 0 Amper ile P 2 arasında se edilebilir. Akım rafo değeri A quı : e uşuna basarak ölçüm ekranına geri döner. Gecikme zamanı 0 30 (sn) Ana enü : e uşuna basarak cihaza enerji verilir ve ekrana yazısıçıkana kadar uşa basılır. Yön uşu kullanılarak sırasıyla crf, d-, d-, r-, CO ve quı 'e ulaşılır. e menüsü içindeyken üm paramereler değerleri ile birlike flaş yapar. Değeri değişirmek için önce se uşuna basılır ve ekrandaki değer sabi olarak görünmeye başlayınca yön uşları ile değer değişirlir. e uşuna basarak hafızaya alınır. crf : Akım rafo değeri. 5 ile arasında ayarlanabilir.e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak isenilen akım rafo değerine geirilir ve se uşuna basarak hafızaya alınır. Örneğin; akım rafosu 250/5A ise crf değeri 250'ye geirilmelidir. d- : Gecikme zamanı. 0 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. Aşırı akım çekilmeye başladıkan d- zaman sonra röle konağını çeker. d- : Başlangıç gecikme zamanıdır (sar delay ime). 0 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. Akım ilk kez sıfır amperden yükselmeye başladığında (moorların yada sisemin ilk kalkış süresinde) cihazın gereksiz açma yapmasını önlemek için kullanılır. Bu süre içinde çekilen akım değeri,aşırı akım se değerini geçse bile açma gerçekleşmez. Eğer bu değer 0000 seçilirse sadece d- zamanını sayar ve açma gerçekleşir. r- : (urn ime) Alarmdan çıkış süresidir. isemin akımı normal sınırlara döndüğünde r- zamanı saymaya başlar ve zaman sonunda ilgili röle konağını normal konumuna döndürür. 0 ile 10 sn arasında ayarlanabilir. CO : Röle konak pozisyonunu belirler. - Eğer 0000 ise akım normal aralıka iken röle konağını çekmez. Aşırı akım alarmı oluşuğunda röle konağını çeker. - Eğer 0001 ise akım normal aralıka iken röle konağını çeker. Aşırı akım alarmı oluşuğunda röle konağını bırakır. quı : e uşuna basarak ölçüm ekranına geri döner. I(A) ar gecikme zamanı 0 60 (sn) urn ime(arızadan çıkma süresi) 0 10 (sn) onak pozisyonu 0000 normalde röle off 000I normalde röle on ÇIIŞ TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Akım Trafosu Oranı Göserge onak Akımı oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular : 220ac : (0,8-1,1) x Un : 50 Hz : < 4A : %1±1 diji : 5/ /5 A : 4 Diji LED display : ax. 3A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 96x96x80 mm DİAT!!! - Eğer ekranda Err1 yada Err2 uyarısı çıkarsa, cihaz arızalanmış demekir. - Akım rafosuz kullanılmaz. Ölçme girişlerine 5 A'den fazla akım uygulanması durumunda cihaz zarar görebilir. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. Bağlanı Şeması : P1 P2 Akım Yönü X/5 A d- CO =0000 CO=0001 d- r- r- P=0001 d- r- P=0000 k1 l1 Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz onak Çıkışı 3A / 240ac Akım rafosu girişleri (X / 5 A)

41 DA-C TUŞLARI ULLAII : enüye se uşu ile girilir. enü içindeki paramerelere yön uşu ile ulaşılır. e uşu ile paramerelerin içine girilip, yön uşları ile değer değişirilir. e uşu ile değeri değişirilmiş olan paramere hafızaya alınır. DİJİTAL UİERAL APERETRE 38 Aşırı Açma ayısı Aşırı ve Düşük Akım Lİ True R Düşük Açma ayısı Genel Elekrik panolarında, makina-kumanda konrol ve es cihazlarında kullanılır. isemden geçen AC ha akımının değerini (Amper), akım rafosu yardımıyla göserir. isemden çekilen akım, ayarlanan aşırı akım değeri aşıldığında yada düşük akım değerinin alına düşüğünde önce alarm zamanı sayar ve zaman sonunda (1) aşırı rölesi yada ( 2) düşük rölesi konak çıkışı verir. Bu limilerin arasında normal kabul eder. - Ölçülen maksimum demand değerini ve epe(peak) değerini hafızaya alır. Cihazın besleme gerilimi kesildiğinde, hafızaya alınan değerler silinmez. Ana enü : e uşuna basarak ulaşılır. Yön uşu kullanılarak sırasıyla o-op, u-op, CLr, E ve qui 'e ulaşılır. o-op :Aşırı akımdan dolayı oluşan açma sayısını göserir. u-op :Düşük akımdan dolayı oluşan açma sayısını göserir. CLr : ax. akım demand değeri, epe(peak) akımı ve açma sayısını silmek için kullanılan bölümdür. Bu bölümdeyken se uşuna basılırsa bir al menüye geçilir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla call, c-op, c-dp ve qui 'e ulaşılır. call : Hafızadaki max.demand, epe(peak) akım ve açma sayısının hepsini birden silmek için kullanılır. Bu bölümdeyken se uşuna basarsanız hepsi silinir. c-op : adece açma sayısını silmek için kullanılır. e uşuna basarak silinir. c-dp : adece max.demand ve epe(peak) akım değerlerinin silindiği bölümdür. quı : e uşuna basarak bir üs menüde CLr 'nin olduğu bölüme döner. e : Pek çok paramerenin se edildiği bölüme girişir. e uşuna basarak bu menünün içine girilir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla CrF, o-p, u-p, hy, od-, ud-, d-, r-, dd-, o-co, u-co, LCh, P, ve quı 'e ulaşılır. e menüsü içindeyken üm paramereler değerleri ile birlike flaş yapar. Değeri değişirmek için önce se uşuna basılır ve ekrandaki değer sabi olarak görünmeye başlayınca yön uşları ile değer değişirlir. e uşuna basarak hafızaya alınır. crf : Akım rafo değeri. 5 ile arasında ayarlanabilir.e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak isenilen akım rafo değerine geirilir ve se uşuna basarak hafızaya alınır. Örneğin; akım rafosu 250/5A ise crf değeri 250'ye geirilmelidir. o-p : Aşırı akım se değeridir. Akım rafosu değeri ile (akım rafo değeri x 0,10 )arasında se edilebilir. Örneğin akım rafosu 500/5A ise 50 A ile 500 A arasında se edilebilir. u-p : Düşük akım se değeridir. Akım rafosu değeri ile (akım rafo değeri x 0,10 ) arasında se edilebilir. hy : Yüzde olarak hiseresiz değeridir. 0,03 ile 0,50 arasında ayarlanabilir. Aşırı yada düşük akım alarmı oluşuğunda ilgili röle konağı çeker. Aşırı röle konağın eski haline dönmesi için, çekilen akımın, aşırı akım se değerinin % hy kadar alına düşmesi gerekir. Düşük akım röle konağının eski haline dönmesi için ise çekilen akımın, düşük akım se değerinin %hy kadar üsüne çıkması gerekir. Aksi akdirde ilgili röle alarmda kalmaya devam eder. od- : Aşırı akım alarmı için gecikme zamanı. 1 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. Aşırı akım çekilmeye başladıkan od- zaman sonra röle konağını çeker. ud- : Düşük akım alarmı için gecikme zamanı. 1 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. Düşük akım çekilmeye başladıkan ud- zaman sonra röle konağını çeker. d- : Başlangıç gecikme zamanıdır (sar delay ime). 0 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. Akım ilk kez sıfır amperden yükselmeye başladığında (moorların yada sisemin ilk kalkış süresinde) cihazın gereksiz açma yapmasını önlemek için kullanılır. Bu süre içinde çekilen akım değeri,aşırı akım se değerini geçse bile açma gerçekleşmez. Eğer bu değer 0000 seçilirse sadece od- zamanını sayar ve açma gerçekleşir. r- : (urn ime) Alarmdan çıkış süresidir. isemin akımı normal sınırlara döndüğünde r- zamanı saymaya başlar ve zaman sonunda ilgili röle konağını normal konumuna döndürür.2-10 sn dd- : (demand ime) Demand değerinin hesaplanacağı zaman aralığıdır dk o-co : Aşırı alarm rölesinin konak pozisyonunu belirler ise akım normal aralıka iken röle konağını çekmez. Aşırı alarmı oluşuğunda röle konağını çeker ise akım normal aralıka iken röle konağını çeker. Aşırı alarmı oluşuğunda röle konağını bırakır. u-co : Düşük alarm rölesinin konak pozisyonunu belirler ise akım normal aralıka iken röle konağını çekmez. Düşük alarmda röle konağını çeker ise akım normal aralıka iken röle konağını çeker. Düşük alarmda röle konağını bırakır. LCh :Cihazın alarmdan çıkışının oomaik mi yoksa manuel mi olacağının seçildiği bölümdür ise lach fonksiyonu devre dışıdır.yani alarmdan çıkış oomaik olarak gerçekleşir ise lach fonksiyonu devrededir. Yani bir kere alarm oluşmuşsa ancak kullanıcı alarm ledi adece açma sayısını sil Hafızanın amamını sil Paramerelere Giriş adece demand ve peak 'leri sil Çıkış ÇIIŞ Akım rafo değeri A Aşırı akım se değeri Düşük akım se değeri Hiseresiz değeri (%3) (%50) Gecikme zamanı Aşırı için 1 30 (sn) Gecikme zamanı Düşük için 1 30 (sn) ar gecikme zamanı 1 60 (sn) urn ime(arızadan çıkma süresi) 2 10 (sn) Demand zamanı (dk) onak pozisyonu(aşırı için) 0000 normalde röle off 000I normalde röle on onak pozisyonu(düşük için) 0000 normalde röle off 000I normalde röle on sönene kadar se uşuna basarak alarmdan çıkarabilir. Alarm ledi sönene kadar basılır ve reurn ime zamanı sonunda röle normal konumuna döner. P : Ani açma fonksiyonu. isemden çekilen akım se edilen aşırı akım değerinin (P) % 50 ve daha üsüne ani olarak ulaşırsa, hiç gecikme zamanı (od-) saymadan ani olarak röleyi açırır ise bu fonksiyon devre dışıdır ise bu fonksiyon devrededir. ( ar delay ime (d-) içindeyken akif değildir. quı : e uşuna basarak bir üs menüde E 'nin olduğu bölüme döner. I(A) DİAT!!! - o-p ve u-p değerleri aşağıdaki diagramdaki gibi birbiri içine girimeden ayarlanmalıdır. Aksi akdirde ekranda Eror uyarısı çıkar. o-p %hy %hy u-p d- r- ud- u-co =0000 u-co = TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) : 220ac İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un İşleme Frekansı : 50 Hz Besleme Güç Tükeimi : < 4A Ölçme Hassasiyei : %1±1 diji Akım Trafosu Oranı : 5/ /5 A Göserge : 4 Diji LED display onak Akımı : ax. 3A / 240ac oruma ınıfı : IP 20 lemens oruma ınıfı : IP 00 Oram ıcaklığı : - 5 C C em : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) Bağlanı Şekli : Pano kapağına önden Boyular : 96x96x80 mm Akım Yönü o-co= Bağlanı Şeması : Ani açma fonksiyonu 0000 devre dışı 000I devrede r- o-co = od- Lach fonksiyonu 0000 devre dışı (oomaik) 000I devrede (manuel) 1 2 Düşük onak Çıkışı Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz 3A / 240ac Aşırı onak Çıkışı 3A / 240ac X/5 A k1 l1 Akım rafosu girişleri (X / 5 A)

42 DA-D TUŞLARI ULLAII : enüye se uşu ile girilir. enü içindeki paramerelere yön uşu ile ulaşılır. e uşu ile paramerelerin içine girilip, yön uşları ile değer değişirilir. e uşu ile değeri değişirilmiş olan paramere hafızaya alınır. DİJİTAL UİERAL APERETRE 39 2 Aşırı Akım Lİ True R Genel Elekrik panolarında, makina-kumanda konrol ve es cihazlarında kullanılır. isemden geçen AC ha akımının değerini (Amper), akım rafosu yardımıyla göserir. İki ade aşırı akım se değerine(p1, P2) ve her biri için iki ade röle çıkışına sahipir. İlk se değeri P2, daha büyük olan P1 olarak kullanılmalıdır. isemden çekilen akım, ayarlanan al aşırı akım değeri (P2) aşıldığında alarm2 ledi flaş yaparak zaman sayar ve zaman sonunda röle 2 (RE2)çeker. Üs aşırı akım değeri (P1) aşılırsa, alarm1 ledi flaş yaparak zaman sayar ve zaman sonunda röle 1(1) de çeker. Bu limilerin alında normal kabul eder. Cihazın besleme gerilimi kesildiğinde, hafızaya alınan değerler silinmez. - Akım rafosunun sekonder akımı 5,1 Ampere ulaşığında, ekrandaki değer ile Over flaş yaparak kullanıcıyı ölçüm sınırlarının dışına çıkıldığı anlamında uyarır. Akım rafo değeri A 1. Aşırı akım se değeri Gecikme zamanı P1 için 1 30 (sn) 2. Aşırı akım se değeri Gecikme zamanı P2 için 1 30 (sn) Hızlı Tuşlar : Ölçüm ekranındayken yukarı uşuna basarak P1 değerini, aşağı uşuna basarak P2 değerini görebilirsiniz. Paramere Girişi : e uşuna basarak ulaşılır. e : Pek çok paramerenin se edildiği bölüme girişir. e uşuna basarak bu menünün içine girilir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla CrF, P1, d-1, P2, d-2, hy, d-, r-, CO, LCh, cu, ve quı 'e ulaşılır. e menüsü içindeyken üm paramereler değerleri ile birlike flaş yapar. Değeri değişirmek için önce se uşuna basılır ve ekrandaki değer sabi olarak görünmeye başlayınca yön uşları ile değer değişirlir. e uşuna basarak hafızaya alınır. crf : Akım rafo değeri. 5 ile arasında ayarlanabilir.e uşuna basıp, yön uşları kullanılarak isenilen akım rafo değerine geirilir ve se uşuna basarak hafızaya alınır. Örneğin; akım rafosu 250/5A ise crf değeri 250'ye geirilmelidir. P1 : Üs aşırı akım değeridir. Akım rafosu değeri ile (akım rafo değeri x 0,10 )arasında se edilebilir. Örneğin akım rafosu 500/5A ise 50 A ile 500 A arasında se edilebilir. d-1 : Üs aşırı akım alarmı(p1) için gecikme zamanı. 1 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. e edilen değer aşılınca d-1 zaman sonra röle konağını çeker. P2 : Al aşırı akım değeridir. Akım rafosu değeri ile (akım rafo değeri x 0,10 )arasında se edilebilir. Örneğin akım rafosu 500/5A ise 50 A ile 500 A arasında se edilebilir. d-2 : Al aşırı akım alarmı(p1) için gecikme zamanı. 1 ile 30 sn arasında ayarlanabilir. e edilen değer aşılınca d-1 zaman sonra röle konağını çeker. hy : Yüzde olarak hiseresiz değeridir. 0,03 ile 0,50 arasında ayarlanabilir. Alarmdan çıkış sınırını belirler. Aşırı akım alarmı oluşuğunda ilgili röle konağı çeker. Aşırı röle konağın eski haline dönmesi için, çekilen akımın, aşırı akım se değerinin % hy kadar alına düşmesi gerekir. Aksi akdirde ilgili röle alarmda kalmaya devam eder. d- : Başlangıç gecikme zamanıdır (sar delay ime). 0 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. Akım ilk kez sıfır amperden yükselmeye başladığında (moorların yada sisemin ilk kalkış süresinde) cihazın gereksiz açma yapmasını önlemek için kullanılır. Bu süre içinde çekilen akım değeri,aşırı akım se değerini geçse bile açma gerçekleşmez. Eğer bu değer 0000 seçilirse sadece d-1 zamanını sayar ve açma gerçekleşir. r- : (urn ime) Alarmdan çıkış süresidir. isemin akımı normal sınırlara döndüğünde r- zamanısaymaya başlar ve zaman sonunda ilgili röle konağını normal konumuna döndürür sn ayarlanabilir. CO : Çıkış rölelerinin konak pozisyonunu belirler ise akım normal aralıka iken röle konağını çekmez. Aşırı alarmı oluşuğunda röle konağını çeker ise akım normal aralıka iken röle konağını çeker. Aşırı alarmı oluşuğunda röle konağını bırakır. LCh : (lach) Cihazın alarmdan çıkışının oomaik mi yoksa manuel mi olacağının seçildiği bölümdür. - Eğer 0000 ise lach fonksiyonu devre dışıdır.yani alarmdan çıkış oomaik olarak gerçekleşir. - Eğer 0001 ise lach fonksiyonu devrededir. Yani bir kere alarm oluşmuşsa ancak kullanıcı alarm ledi sönene kadar se uşuna basarak alarmdan çıkarabilir. Alarm ledi sönene kadar basılır ve reurn ime zamanı sonunda röle normal konumuna döner. cu : Ani açma fonksiyonu. isemden çekilen akım se edilen üs aşırı akım değerinin (P1) % 50 ve daha üsüne ani olarak ulaşırsa, hiç gecikme zamanı (d-2) saymadan ani olarak röle 2 'yi açırır. Röle 1 d-1 zaman sonunda açar ise bu fonksiyon devre dışıdır ise bu fonksiyon devrededir. ( ar delay ime (d-) içindeyken akif değildir. quı : e uşuna basarak ölçüm ekranına geri döner. Hiseresiz değeri (%3) (%50) ar gecikme zamanı 1 60 (sn) urn ime(arızadan çıkma süresi) 2 10 (sn) onak pozisyonu(aşırı için) 0000 normalde röle off 000I normalde röle on Lach fonksiyonu 0000 devre dışı (oomaik) 000I devrede (manuel) Ani açma fonksiyonu 0000 devre dışı 000I devrede ÇIIŞ TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) : 220ac İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un İşleme Frekansı : 50 Hz Besleme Güç Tükeimi : < 4A Ölçme Hassasiyei : %1±1 diji Akım Trafosu Oranı : 5/ /5 A Göserge : 4 Diji LED display onak Akımı : ax. 3A / 240ac oruma ınıfı : IP 20 lemens oruma ınıfı: IP 00 Oram ıcaklığı : - 5 C C em : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) Bağlanı Şekli : Pano kapağına önden Boyular : 96x96x80 mm I(A) P1 %hy DİAT!!! - Eğer ekranda Err1 yada Err2 uyarısı çıkarsa, cihaz arızalanmış demekir. - Akım rafosuz kullanılmaz. Ölçme girişlerine 5 A'den fazla akım uygulanması durumunda cihaz zarar görebilir. - Cihazın enerjisini kesikensonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. P2 %hy Bağlanı Şeması : d- d-2 d-1 r- r- Akım Yönü X/5 A CO = CO=0001 Al Aşırı CO =0000 CO = onak Çıkışı 3A / 240ac 1 Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz Üs Aşırı onak Çıkışı 3A / 240ac k1 l1 Akım rafosu girişleri (X / 5 A)

43 DA-A TEİ BİLGİ: ax. 100A Göserge İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı Akım Ölçme Aralığı Frekans Güç Tükeimi Cihaz oruma ııfı lemens or. ınıfı Ölçme Hassasiyei Bağlanı Şekli Boyular Genel Elekrik panolarında, laborauvar ve es cihazlarında kullanılır. isemden geçen AC ha akımının değerini (Amper), kendi üzerindeki akım rafosu yardımıyla göserir. - Arka arafında minyaür bir akım rafosu mevcuur. Ölçülecek yükün akım kablosu bu rafonun orasındaki deliken geçirilerek yüke bağlanır. - ax. 100 Ampere kadar ölçüm yapılır. DİAT!!! - Eğer ekranda Err1 yada Err2 uyarısı çıkarsa, cihaz arızalanmış demekir. - DC akımları ölçmede kullanılmaz. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. Bağlanı Şeması : Akım Yönü Yardımcı Besleme 230 ac,50 Hz Akım Trafosu 40 DİRET AC APERETRE YÜ : 4 Diji Led Display : 220 ac : (0,8 1,1 )xun : A ac (max.) : 50 Hz : < 4 A (Besleme gerilimi) ; < 1 A (Akım) : IP 20 : IP 00 : %1 +1 digi : Pano kapağına önden : 96x96mm DA-96-A veya 72x72mm DA-72-A

44 D D DİJİTAL OLTETRE ve Frekansmere 41 TRUE R DİJİTAL ÜÇ FAZLI OLTETRE ve Frekansmere TRUE R Göserge Fonksiyonları: Aşağı uşuna basarak izlenmesi isenen gerilimlere ulaşılır. Genel AC gerilimin R değerini ve frekansını hassas bir şekilde ölçer. Ayrıca ön paneldeki üs dijial gösergede gerilim değeri,al dijial gösergede de ölçülen sisemin frekansı aynı anda izlenebilir. Gerilim ölçümü aralığında yapılır. Frekans ölçümü Hz aralığında yapılır. Genel AC gerilimin R değerini ve frekansını hassas bir şekilde ölçer.ayrıca ön paneldeki üs dijial gösergede gerilim değeri,al dijial gösergede de ölçülen sisemin frekansı aynı anda izlenebilir. Gerilim ölçümü aralığında yapılır. Frekans ölçümü Hz aralığında yapılır. Devreye Alma Talimaları: - Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. - Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. - Cihaz panonun kapağına ön arafan akılacak şekilde asarlanmışır. Cihazla birlike verilen iki ade sıkışırma aparaı kullanılarak,cihazın pano kapak saçına sıkı sıkı monajını sağlayınız. - Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. - Cihazın arka arafında bulunan klemensleri sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. - lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. - Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. - Cihazınızdaki herhangi bir sorunda AEL üh. Elekronik Tic.ve an.ld. Şi.'ne aşağıdaki adres veya elefon ile ulaşabilirsiniz. 1201/1 sok. o: 14/R Yenişehir -İZİR Tel: pbx - Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. Bağlanı Şeması : Ölçüm Girişi X1 X2 Ölçüm Girişi L L Besleme Gerilimi TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) : 220ac İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un İşleme Frekansı : 50 / 60 Hz Besleme Güç Tükeimi : < 4A Ölçme Girişi : ac Ölçme Frekansı : 40 / 100 Hz Ölçme Girişi Güç Tükeimi : < Ölçme Hassasiyei : %1±1 diji Ölçme aegorisi : CAT III Göserge : 3 Diji x 2 saır LED display oruma ınıfı : IP 20 lemens oruma ınıfı : IP 00 Oram ıcaklığı : - 5 C C em : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) Bağlanı Şekli : Pano kapağına önden Boyular : 72x72x80 mm Ağırlık : 1 Genel Üç fazlı sisemlerde, AC şebeke gerilimlerinin R değerini ve frekansını hassas bir şekilde ölçer. Ayrıca ön paneldeki üs dijial gösergede gerilim değeri,al dijial gösergede de besleme geriliminin () frekansı aynı anda izlenebilir. Cihaz üzerindeki buon kullanılarak, sırasıyla faz-nör gerilimleri ve faz-faz gerilimler görünülenir. Gerilim ölçümü aralığında yapılır. Hz 2 Hz 3 Hz OT: - cihazın besleme girişidir. Bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Frekans ölçümü de frekans çalışma aralığında yapılır. 12 Hz 23 Hz 13 Hz TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişi Ölçme Frekansı Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Ölçme aegorisi Göserge oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em : 220ac (-) : (0,8-1,1) x Un : 50 / 60 Hz : < 4A : ac : 40 / 100 Hz : < (bir faz için) : %1±1 diji : CAT III : 3 Diji x 2 saır LED : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 72x72x80 mm : Bağlanı Şekli Boyular Ağırlık Bağlanı Şeması : - Besleme Gerilimi

45 D DİJİTAL ÜÇ FAZLI OLTETRE TRUE R Genel Üç fazlı sisemlerde, AC şebeke gerilimlerinin R değerini hassas bir şekilde ölçer. Ayrıca ön paneldeki dijial gösergede gerilim değeri izlenebilir. Cihaz üzerindeki buon kullanılarak, sırasıyla faz-nör gerilimleri ve faz-faz gerilimler görünülenir. Gerilim ölçümü aralığında yapılır. OT: - cihazın besleme girişidir. Bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Devreye Alma Talimaları: - Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. - Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. - Cihaz panonun kapağına ön arafan akılacak şekilde asarlanmışır. Cihazla birlike verilen iki ade sıkışırma aparaı kullanılarak,cihazın pano kapak saçına sıkı sıkı monajını sağlayınız. - Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. - Cihazın arka arafında bulunan klemensleri sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. - lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. - Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. - Cihazınızdaki herhangi bir sorunda AEL üh. Elekronik Tic.ve an.ld. Şi.'ne aşağıdaki adres veya elefon ile ulaşabilirsiniz. Aaürk ah. 78 sok. o:10 Büyükalan evkii Ulucak-emalpaşa-İzmir Tel: (Pbx) - Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişi Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Ölçme aegorisi Göserge oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular Ağırlık Göserge Fonksiyonları: : 220ac (-) : (0,8-1,1) x Un : 50 / 60 Hz : < 4A : ac : < (bir faz için) : %1±1 diji : CAT III : 3 Diji Led Display : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 96x96x80 mm : D Bağlanı Şeması : - Besleme Gerilimi Pano apak esim Ölçüsü : 91 x 91 mm DİAT!!! - Eğer ekranda Err1 yada Err2 uyarısı çıkarsa, cihaz arızalanmış demekir. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. - Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz.

46 D-72-01C L-C (kilileme sayısı) = 2 ade L- (kilileme zamanı) = 3 dak. eçilmiş ise; DİJİTAL GERİLİ ve FREA ORUA CİHAZI 43 Aşırı gerilim 1. haa TRUE R Aşırı gerilim 2. haa (o-u) ormal,, ormal (u-u) Göserge Fonksiyonları: ilileme gerçekleşi. Hz < 3 dakika Genel AC şebeke gerilimlerinin R değerini ve frekansını hassas bir şekilde ölçer. Ayrıca ön paneldeki üs dijial gösergede gerilim değeri,al dijial gösergede de frekans aynı anda izlenebilir. D-72-01C çok sayıda koruma özeliklerine sahipir. Bunlar ; - Aşırı gerilim koruması - Düşük gerilim koruması - Aşırı frekans koruması - Düşük frekans koruması 'dır. Cihaza enerji verildiğinde frekans ve gerilim ayarlanan değerler içinde ise çıkış rölesi konağını çeker. Yukarıda belirilen haalardan herhangi biri oluşuğunda ayarlanan süre sonunda röle konağını açar. isem ekrar normal değerlere döndüğünde, ayarlanan zaman sonunda çıkış rölesi konağını kapaır. se uşuna basıldı ve kilileme reselendi. Aşırı ve/veya Düşük Frekans koruması : ( Hz ) Düşük frekans (u-f) = 40 Hz...[(o-F) - 0,4] arasında ayarlanabilir. Aşırı frekans (o-f) = [(u-f) + 0,4] Hz arasında ayarlanabilir. İsendiği akdirde, sadece düşük frekans yada sadece aşırı frekans koruması seçilebileceği gibi her iki korumada amamen devre dışı yapılabilir. o-f = 55 Hz ve u-f = off seçilirse, cihaz sadece aşırı frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 55 Hz'in üsüne çıkarsa, al ekranda o-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = 45 Hz seçilirse, cihaz sadece düşük frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 45 Hz'in alına düşerse, al ekranda u-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = off seçilirse, frekans koruması devre dışıdır. f(hz),, Aşırı frekans Aşırı ve Düşük Gerilim : (u-u) Düşük gerilim (u-u) Umin= ( ) arasında ayarlanabilir. Aşırı gerilim (o-u) Umax=( ) arasında ayarlanabilir. isemin gerilimi ayarlanan düşük gerilim değerinin alına düşerse, al ekranda u-u uyarısı çıkar ve -1 zamanı sonunda çıkış rölesi konağını bırakır. Eğer sisemin gerilimi ayarlanan aşırı gerilim değerinin üsüne çıkarsa, al ekranda o-u uyarısı çıkar ve -1 zamanı sonunda çıkış rölesi konağını bırakır. Hiserisis 6 'ur. 55 Hz (o-f) 45 Hz ormal ormal (u-f) Düşük frekans Paramereler :,, Aşırı gerilim Umax (o-u) ormal ormal Umin (u-u) Düşük gerilim İLİTLEE FOİYOU : İki ade paramere yardımıyla konrol edilir. Bunlar, kilileme zamanı ve kilileme sayacıdır. Ayarlanan kilileme zamanı içinde kilileme sayısından fazla haa oluşursa, sisemi korumak için cihaz kendini kililer. Haa giderildiken sonra se uşuna basılarak cihaz ekrar akif edilir. ilileme sayacı oo seçilirse, bu fonksiyon devre dışı kalır. Cihaz kililenmez. L- : ilileme Zamanı ( dak. ) Arka arkaya haaların oluşması sisemin güvenliği için ehlike oluşurur. Bu yüzden kullanıcının belirlediği kilileme zamanı içinde kilileme sayısından daha fazla haa oluşursa cihaz kendini kililer. Böylece hem sisem korunur hem de haanın sebebi araşırılır. L-C : ilileme ayacı ( oo, ade ) L- zamanı ile belirlenen süre içinde izin verilen haa sayısını ifade eder. (L-) haa zaman aralığı içinde oluşan haa sayısı se edilen değeri aşarsa, cihaz çıkış rölesi konağını açar ve kendini kililer. Tekrar devreye almak için haanın düzelmesini akiben se uşuna basılması gerekir. Eğer L-C = oo seçilirse, haadan çıkış, sisemin normale dönmesiyle oomaik olarak gerçekleşir. Bu durumda kilileme fonksiyonu ipal edilmiş olur. Cihazın koruma fonksiyonlarının ayarlandığı kısımdır. Bu bölüme,al ekrana yazısı çıkana kadar uşuna basılarak girilir. İlk paramere; o-u : Aşırı Gerilim Ayarı ( arası ayarlanır) Ölçülen gerilimin, ayarlanan değeri aşması durumunda, cihaz -1 zamanı sonunda çıkış rölesinin konağını açar. u-u : Düşük Gerilim Ayarı ( arası ayarlanır) Ölçülen gerilimin, ayarlanan değerin alına düşmesi durumunda,cihaz -1 zamanı sonunda çıkış rölesinin konağını açar. -1 : Açma Gecikme Zamanı(Gerilim) ( 00,1 99,9 sn) Aşırı gerilim,veya düşük gerilim haaları oluşuğunda, haa -1 zamanı boyunca devam ederse, cihazın çıkış rölesi konağını açar. -2 : Açma Gecikme Zamanı (Frekans)( 00,1 99,9 sn) Aşırı yada düşük frekans haaları oluşuğunda,haa -2 zamanı boyunca devam ederse, cihazın çıkış rölesi konağını açar. -3 : Haadan Çıkma Zamanı (Gerilim ve Frekans) ( 00,1 99,9 sn) Cihazın, gerilim yada frekans haası nedeniyle oluşmuş olan açma durumundan çıkabilmesi için,öncelikle sisemin normale dönmesi gerekir. isem normale döndüken -3 zaman sonra, çıkış rölesi konağını kapaır. L-C : ilileme ayacı ( oo, ade ) L- zamanı ile belirlenen süre içinde izin verilen haa sayısını ifade eder. (L-) haa zaman aralığı içinde oluşan haa sayısı se edilen değeri aşarsa, cihaz çıkış rölesi konağını açar ve kendini kililer. Tekrar devreye almak için haanın düzelmesinden sonra se uşuna basılması gerekir. Eğer L-C = oo seçilirse, haadan çıkış, sisemin normale dönmesiyle oomaik olarak gerçekleşir. Bu durumda kilileme fonksiyonu ipal edilmiş olur.

47 D-72-01C 44 L- : ilileme Zamanı ( dak. ) Arka arkaya haaların oluşması sisemin güvenliği için ehlike oluşurur. Bu yüzden kullanıcının belirlediği kilileme zamanı içinde kilileme sayısından daha fazla haa oluşursa cihaz kendini kililer. Böylece hem sisem korunur hem de haanın sebebi araşırılır. o-f : Aşırı Frekans Ayarı Aşırı frekans (o-f) = [(u-f) + 0,4] Hz arasında ayarlanabilir. Eğer o-f = off seçilirse aşırı frekans koruması devre dışı kalır. u-f : Düşük Frekans Ayarı Düşük frekans (u-f) = 40 Hz...[(o-F) - 0,4] arasında ayarlanabilir. Eğer u-f = off seçilirse düşük frekans koruması devre dışı kalır. qu : Çıkış Bu kısımdayken se uşuna basarak paramereler menüsünden çıkılır. Paramerelere Giriş : DEREYE ALA TALİATLARI : - Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. - Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. - Cihaz panonun kapağına ön arafan akılacak şekilde asarlanmışır. Cihazla birlike verilen iki ade sıkışırma aparaı kullanılarak,cihazın pano kapak saçına sıkı sıkı monajını sağlayınız. - Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. - Cihazın arka arafında bulunan klemensleri sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. - lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. - Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. - Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. D-72-01C Bağlanı Şeması : Al ekrana E yazısı çıkana kadar uşuna basın. Fabrika e Değerleri onak Çıkışı 5A / 240ac Aşırı Gerilim () Ölçüm Girişi L Düşük Gerilim () Açma Gecikme Zamanı (Gerilim için)00,1 99,9 (sn) X1 X2 Ölçüm Girişi L Besleme Gerilimi Açma Gecikme Zamanı (Frekans için)00,1 99,9 (sn) Haadan Çıkma Zamanı 00,5 99,9 (sn) ilileme ayacı [oo, ( ade)] oo : ilileme fonksiyonu ipal ilileme Zamanı (dk) Aşırı Frekans [(u-f) + 0,4] Hz off : Aşırı frekans ipal Düşük Frekans 40 Hz... [(o-f) 0,4] off : Düşük frekans ipal TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ani Açma Değerleri Ölçme Girişi(X1,X2) Ölçme Frekansı Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Ölçme aegorisi Göserge onak Akımı oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular Ağırlık : 220ac (L-) : (0,8-1,1) x Un : 50 / 60 Hz : < 4A : 310 ani açma 130 : ac : 40 / 100 Hz : < : %1±1 diji : CAT III : 3 Diji x 2 saır LED : ax. 5A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 72x72x80 mm : Pano apak esim Ölçüsü : 68 x 68 mm ÇIIŞ DİAT!!! - Eğer ekranda Err1 yada Err2 uyarısı çıkarsa, cihaz arızalanmış demekir. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. - Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz.

48 D-72-03C 45 DİJİTAL GERİLİ ve FREA ORUA CİHAZI 3 Faz onrollu Aşırı ve Düşük Gerilim : (u-u) Düşük gerilim (u-u) Umin= ( ) arasında ayarlanabilir. Aşırı gerilim (o-u) Umax=( ) arasında ayarlanabilir. Ayarlanan değerler faz-faz gerilimler cinsindendir. isemin gerilimi ayarlanan düşük gerilim değerinin alına düşerse, al ekranda u-u uyarısı çıkar ve -1 zamanı sonunda çıkış rölesi konağını bırakır. Eğer sisemin gerilimi ayarlanan aşırı gerilim değerinin üsüne çıkarsa, al ekranda o-u uyarısı çıkar ve -1 zamanı sonunda çıkış rölesi konağını bırakır. Hiserisis 6 'ur. TRUE R Genel Üç fazlı sisemlerde, AC şebeke gerilimlerinin R değerini ve frekansını hassas bir şekilde ölçer. Ayrıca ön paneldeki üs dijial gösergede gerilim değeri,al dijial gösergede de frekans aynı anda izlenebilir. Cihaz üzerindeki aşağı buonu kullanılarak, sırasıyla faz-nör gerilimleri ve faz-faz gerilimler yandaki sırayla görünülenir. D-72-03C çok sayıda koruma özeliklerine sahipir. Bunlar ; - Faz yokluğu - Faz sırası konrolu - Aşırı gerilim koruması - Düşük gerilim koruması - Gerilim dengesizliği (asimeri) koruması - Aşırı frekans koruması - Düşük frekans koruması 'dır. Cihaza enerji verildiğinde frekans ve gerilim ayarlanan değerler içindeyse ve faz sırası doğru ise cihaz röle konağını çeker. Yukarıda belirilen haalardan herhangi biri oluşuğunda ( Faz yokluğu ve Faz sırası dışında) ayarlanan süre sonunda röle konağını açar. isem ekrar normal değerlere döndüğünde, ayarlanan zaman sonunda çıkış rölesi konağını kapaır. OT: - cihazın besleme girişidir. Bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Frekans ölçümü de frekans çalışma aralığında yapılır. Umax (o-u) ormal Düşük gerilim Hz 3 Hz 12 İLİTLEE FOİYOU : İki ade paramere yardımıyla konrol edilir. Bunlar, kilileme zamanı ve kilileme sayacıdır. Ayarlanan kilileme zamanı içinde kilileme sayısından fazla haa oluşursa, sisemi korumak için cihaz kendini kililer. Haa giderildiken sonra se uşuna basılarak cihaz ekrar akif edilir. ilileme sayacı oo seçilirse, bu fonksiyon devre dışı kalır. Cihaz kililenmez. L- : ilileme Zamanı ( dak. ) Arka arkaya haaların oluşması sisemin güvenliği için ehlike oluşurur. Bu yüzden kullanıcının belirlediği kilileme zamanı içinde kilileme sayısından daha fazla haa oluşursa cihaz kendini kililer. Böylece hem sisem korunur hem de haanın sebebi araşırılır. L-C : ilileme ayacı ( oo, ade ) L- zamanı ile belirlenen süre içinde izin verilen haa sayısını ifade eder. (L-) haa zaman aralığı içinde oluşan haa sayısı se edilen değeri aşarsa, cihaz çıkış rölesi konağını açar ve kendini kililer. Tekrar devreye almak için haanın düzelmesini akiben se uşuna basılması gerekir. Eğer L-C = oo seçilirse, haadan çıkış, sisemin normale dönmesiyle oomaik olarak gerçekleşir. Bu durumda kilileme fonksiyonu ipal edilmiş olur. L-C (kilileme sayısı) = 2 ade L- (kilileme zamanı) = 3 dak. eçilmiş ise; Aşırı gerilim 1. haa 13 Hz -3 Hz Hz Hz ormal Umin (u-u) Göserge Fonksiyonları: Faz Yokluğu: (u-u),, fazlarından en az birinin yokluğu durumunda, al ekranda u-u uyarısı çıkar ve çıkış rölesi konağını zaman saymadan bırakır.,, Aşırı gerilim (o-u) Aşırı gerilim 2. haa ormal,, ormal (u-u) -3 < -3 Faz ırası: (eq) Faz sırasının haalı olduğu durumda, al ekranda eq uyarısı çıkar ve röle konağı çekmez. Faz sırası düzelilirse uyarı söner ve çıkış rölesi konağını çeker.,,,,,, -1, ilileme gerçekleşi. < 3 dakika se uşuna basıldı ve kilileme reselendi. Gerilim Dengesizliği: (unb) Faz-faz arası gerilim dengesizliği (%5-%20) arasında ayarlanabilir. Gerilim dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa al ekranda unb uyarısı çıkar ve -1 zamanı sonunda çıkış rölesi konağını bırakır. Cihazın ekrar normale geçebilmesi için, asimeri değerinin %20 (hiseresiz değeri) alına düşmesi gerekir. Bu durumda 3 zamanı sonunda çıkış rölesi konağını kapaır. Eğer faz-faz arası gerilim dengesizliği, -1 süresinden daha kısa sürede, ayarlanan değerin alına geri dönerse çıkış rölesi konağını bırakmaz. Hiseresiz %20 'dir. Örnek:Faz-Faz gerilimlerin 380olduğu şebekede asimeri %15'e ayarlanmış olsun.bu durumda (380-(380 x 0,15)) = 323 değerinde açma olur. Tekrar devreye alma (380 x %15 x %20 ) = 334 'a gerçekleşir. Aşırı ve/veya Düşük Frekans koruması : ( Hz ) Düşük frekans (u-f) = 40 Hz...[(o-F) - 0,4] arasında ayarlanabilir. Aşırı frekans (o-f) = [(u-f) + 0,4] Hz arasında ayarlanabilir. İsendiği akdirde, sadece düşük frekans yada sadece aşırı frekans koruması seçilebileceği gibi her iki korumada amamen devre dışı yapılabilir. o-f = 55 Hz ve u-f = off seçilirse, cihaz sadece aşırı frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 55 Hz'in üsüne çıkarsa, al ekranda o-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = 45 Hz seçilirse, cihaz sadece düşük frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 45 Hz'in alına düşerse, al ekranda u-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = off seçilirse, frekans koruması devre dışıdır. (max - min) % un b = x 100 Hys = 380 x (% Asm) x (% 20) f(hz) 380,, Aşırı frekans 55 Hz (o-f) + % unb Hys nom Hys - % unb Level 45 Hz ormal ormal (u-f) Düşük frekans <

49 D-72-03C 46 Paramereler : Paramerelere Giriş : Al ekrana E yazısı çıkana kadar uşuna basın. Fabrika e Değerleri Cihazın koruma fonksiyonlarının ayarlandığı kısımdır. Bu bölüme,al ekrana yazısı çıkana kadar uşuna basılarak girilir. İlk paramere ; o-u : Aşırı Gerilim Ayarı ( arası ayarlanır) Faz-faz arası gerilimlerin ayarlanan değeri aşması durumunda, cihaz -1 zamanı sonunda çıkış rölesinin konağını açar. u-u : Düşük Gerilim Ayarı ( arası ayarlanır) Faz-faz arası gerilimlerin ayarlanan değerin alına düşmesi durumunda, cihaz -1 zamanı sonunda çıkış rölesinin konağını açar. unb : Gerilim Dengesizliği (asimeri) Ayarı ( 0,05 0,20 )%5-20 Faz-faz arası gerilimler arasındaki dengesizlik, ayarlanan % değeri aşarsa, cihaz -1 zamanı sonunda çıkış rölesinin konağını açar. -1 : Açma Gecikme Zamanı(Gerilim) ( 00,1 99,9 sn) Aşırı gerilim, düşük gerilim ve gerilim dengesizliği haaları oluşuğunda,haa -1 zamanı boyunca devam ederse, cihazın çıkış rölesi konağını açar. -2 : Açma Gecikme Zamanı (Frekans)( 00,1 99,9 sn) Aşırı yada düşük frekans haaları oluşuğunda,haa -2 zamanı boyunca devam ederse, cihazın çıkış rölesi konağını açar. -3 : Haadan Çıkma Zamanı (Gerilim ve Frekans)( 00,1 99,9 sn) Cihazın, gerilim yada frekans haası nedeniyle oluşmuş olan açma durumundan çıkabilmesi için,öncelikle sisemin normale dönmesi gerekir. isem normale döndüken -3 zaman sonra, çıkış rölesi konağını kapaır. L-C : ilileme ayacı ( oo, ade ) L- zamanı ile belirlenen süre içinde izin verilen haa sayısını ifade eder. (L-) haa zaman aralığı içinde oluşan haa sayısı se edilen değeri aşarsa, cihaz çıkış rölesi konağını açar ve kendini kililer. Tekrar devreye almak için haanın düzelmesinden sonra se uşuna basılması gerekir. Eğer L-C = oo seçilirse, haadan çıkış, sisemin normale dönmesiyle oomaik olarak gerçekleşir. Bu durumda kilileme fonksiyonu ipal edilmiş olur. L- : ilileme Zamanı ( dak. ) Arka arkaya haaların oluşması sisemin güvenliği için ehlike oluşurur. Bu yüzden kullanıcının belirlediği kilileme zamanı içinde kilileme sayısından daha fazla haa oluşursa cihaz kendini kililer. Böylece hem sisem korunur hem de haanın sebebi araşırılır. o-f : Aşırı Frekans Ayarı Aşırı frekans (o-f) = [(u-f) + 0,4] Hz arasında ayarlanabilir. Eğer o-f = off seçilirse aşırı frekans koruması devre dışı kalır. u-f : Düşük Frekans Ayarı Düşük frekans (u-f) = 40 Hz...[(o-F) - 0,4] arasında ayarlanabilir. Eğer u-f = off seçilirse düşük frekans koruması devre dışı kalır. qu : Çıkış Bu kısımdayken se uşuna basarak paramereler menüsünden çıkılır. Aşırı Gerilim () Düşük Gerilim () Gerilim Dengesizliği(Asm.) 0,05 0,20 (% 5 - % 20) Açma Gecikme Zamanı (Gerilim için)00,1 99,9 (sn) Açma Gecikme Zamanı (Frekans için)00,1 99,9 (sn) Haadan Çıkma Zamanı 00,5 99,9 (sn) ilileme ayacı [oo, ( ade)] oo : ilileme fonksiyonu ipal ilileme Zamanı (dk) Aşırı Frekans [(u-f) + 0,4] Hz off : Aşırı frekans ipal Düşük Frekans 40 Hz... [(o-f) 0,4] off : Düşük frekans ipal DEREYE ALA TALİATLARI : - Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. - Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. - Cihaz panonun kapağına ön arafan akılacak şekilde asarlanmışır. Cihazla birlike verilen iki ade sıkışırma aparaı kullanılarak,cihazın pano kapak saçına sıkı sıkı monajını sağlayınız. - Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. - Cihazın arka arafında bulunan klemensleri sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. - lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. - Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. - Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. onak Çıkışı 5A / 240ac D-72-03C Bağlanı Şeması : ÇIIŞ - TEİ BİLGİ Pano apak esim Ölçüsü : 68 x 68 mm DİAT!!! - Eğer ekranda Err1 yada Err2 uyarısı çıkarsa, cihaz arızalanmış demekir. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. - Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz. İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ani Açma Değerleri Ölçme Girişi Ölçme Frekansı Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Ölçme aegorisi Göserge onak Akımı oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular Ağırlık : 220ac (-) : (0,8-1,1) x Un : 50 / 60 Hz : < 4A : 500 ani açma 260 : ac : 40 / 100 Hz : < (bir faz için) : %1±1 diji : CAT III : 3 Diji x 2 saır LED : ax. 5A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 72x72x80 mm : Besleme Gerilimi

50 D DİJİTAL OLTETRE 47 D TRUE R Genel AC gerilimin R değerini hassas bir şekilde ölçer.ayrıca ön Gerilim ölçümü aralığında yapılır. Devreye Alma Talimaları: Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. Cihaz panonun kapağına ön arafan akılacak şekilde asarlanmışır. Cihazla birlike verilen iki ade sıkışırma aparaı kullanılarak,cihazın pano kapak saçına sıkı sıkı monajını sağlayınız. Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. Cihazın arka arafında bulunan klemensleri sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. Cihazınızdaki herhangi bir sorunda AEL üh. Elekronik Tic.ve an.ld.şi.'ne aşağıdaki adres veya elefon ile ulaşabilirsiniz. Aaürk mah. 78 sok. o:10 Ulucak-emalpaşa-İZİR Tel: pbx Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. D Bağlanı Şeması : Besleme Gerilimi Ölçüm Girişi TRUE R DİJİTAL ÜÇ FAZ OLTETRE Genel Üç fazlı sisemlerde, AC şebeke gerilimlerinin R değerini hassas bir şekilde ölçer. Cihaz üzerindeki buon kullanılarak, sırasıyla faz-nör gerilimleri ve faz-faz gerilimler görünülenir. Gerilim ölçümü faz faz arası aralığında yapılır. OT: - cihazın besleme girişidir. Bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Devreye Alma Talimaları: Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. Cihaz panonun kapağına ön arafan akılacak şekilde asarlanmışır. Cihazla birlike verilen iki ade sıkışırma aparaı kullanılarak,cihazın pano kapak saçına sıkı sıkı monajını sağlayınız. Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. Cihazın arka arafında bulunan klemensleri sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. Cihazınızdaki herhangi bir sorunda AEL üh. Elekronik Tic.ve an.ld.şi.'ne aşağıdaki adres veya elefon ile ulaşabilirsiniz. Aaürk mah. 78 sok. o:10 Ulucak-emalpaşa-İZİR Tel: pbx Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin Göserge Fonksiyonları güvenliği içindir.uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan 1 yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic. ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. D Bağlanı Şeması : L 230 ac 50 / 60 Hz X1 X ac TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişi Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Göserge oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular Ağırlık : 230ac : (0,8-1,1) x Un : 50 / 60 Hz : < 4A : ac : < : %1±1 diji : 3 Diji LED display : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 48 x 48 x 50 mm : Besleme Gerilimi TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişi Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Göserge oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular Ağırlık : 230ac (-) : (0,8-1,1) x Un : 50 / 60 Hz : < 4A : ac(faz-faz) : < (bir faz için) : %1±1 diji : 3 Diji LED display : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) : Pano kapağına önden : 48x48x50 mm :

51 D - 03 (D) 48 Trifaze OLTETRE & FREAETRE,, 2,3,3, Hz TRUE R Göserge Fonksiyonları: 2 3 Genel Üç fazlı sisemlerde, AC şebeke gerilimlerinin R değerini ve frekansını hassas bir şekilde ölçer. Cihaz üzerindeki yukarı(selec) buonu kullanılarak,sırasıyla faz-nör gerilimleri ve faz-faz gerilimler yandaki sırayla görünülenir. ÖELİ: - cihazın besleme girişidir. Bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Frekans ölçümü de frekans çalışma aralığında yapılır. TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişi (Faz-Faz) Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Göserge oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı Bağlanı Şekli Boyular DİAT!!! Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz. 3 elec:(yukarı yön) uşuna sürekli basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir. Tuş bırakılınca, cihaz gerilim gösermeye devam eder. : 230ac (-) : (0,8-1,1) x Un : 50 / 60 Hz : < 4A : ac ( Hz) (- için ) : < (bir faz için) : %1±1 diji : 3 Diji LED : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : Pano içindeki klemens rayına

52 49 D-72-RR Ekrana E yazısı çıkana kadar uşuna basın. REGÜLATOR OTROL CİHAZI TRUE R Genel ervo moorlu regülaörlerde çıkış gerilimini isenen se değerinde sabileyebilmek amacıyla kullanılır. -Cihaz hem giriş gerilimini hem de çıkış gerilimini ölçer ve servo moor konrol çıkışına kumanda ederek regülaörün çıkış gerilimini sabi uar. -Ölçümleri True R yönemini kullanarak hesaplar. -oorun hızına müdahale ederek se değerine yumuşak yaklaşım yapar. -Hafızaya en düşük ve en aşırı gerilim değerlerini alır. Bu sayede üreici cihazının hangi koşullar alında çalışığını akip edebilir. Çıkış olajı değeri ( ) Hızlı Tuşlar : Ölçüm ekranındayken yukarı uşuna basarak aşırı gerilim değerini, aşağı uşuna basarak düşük gerilim değerini görebilirsiniz. Paramere Girişi : e uşuna 5 sn süreyle basarak ulaşılır. e : Pek çok paramerenin se edildiği bölüme girişir. e uşuna basarak bu menünün içine girilir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla e, h-1, h-2, pd, Clr, u, Al, hy, dly-off, dly-on ve qu 'e ulaşılır. e menüsü içindeyken üm paramereler değerleri ile birlike flaş yapar. Değeri değişirmek için önce se uşuna basılır ve ekrandaki değer sabi olarak görünmeye başlayınca yön uşları ile değer değişirlir. e uşuna basarak hafızaya alınır. qu : e uşuna basarak ölçüm ekranına geri döner. TUŞLARI ULLAII : enüye se uşu ile girilir. enü içindeki paramerelere yön uşu ile ulaşılır. e uşu ile paramerelerin içine girilip, yön uşları ile değer değişirilir. e uşu ile değeri değişirilmiş olan paramere hafızaya alınır. ± ormal bölge değeri (0,1 10 ) moora kumanda edilmeyen bölgeyi anımlar. örnek::0, ,5 = 220, ,5 = 219,5 ± peed konrol bölgesi (0,1 10 ) e değere yumuşak geçişi sağlamak için belirlenen yavaş moor hız bölgesi peed (moor hız) değeri (1 5 ) e değere yumuşak geçişi sağlamak için belirlenen moor hızı. Hafıza siliniyor ÇIIŞ %Aşırı gerilim değeri (0,05-0,50) 220 x (1+0,12) = 246 in() u %hy ormal Bölge %hy AL %Düşük gerilim değeri (0,05-0,50) 220 x (1-0.26) = 163 % Hiseresiz değeri Aşırı ; 246 x (1-0.01)=244 Düşük ;163 x (1+0.01)=161 dly on dly off dly on dly off dly on Çıkış olajı se değeri ax. peed (hız) peed onrol Bölgesi E peed onrol Bölgesi D-72-R modelinde çıkış konakları mevcu değildir. 3Ω 11W ARYA in ou ou Besleme Gerilimi DC moor W1 W2 ac oor Haası 000 :haa konrolu devre dışı 001 :haa konrolu devrede onak Çıkışı 5A / 240ac apama Zamanı değeri (0,01 60 sn) Gerilim normal değere döndüğünde çıkışa bu zaman sonunda izin verir. ormal Bölge ax. peed (hız) D-72-RR Bağlanı Şeması : Açma Zamanı değeri (0,01 60 sn) Aşırı yada düşük sınıra ulaşıldığında açma için bu zamanı sayar. ÇIIŞ DİAT! %Aşırı gerilim değeri variac sınır swich'inin açma gerilim değerinden küçük seçilmelidir. Örnek : sınır swich'i 250 ola açıyorsa, %Aşırı gerilim değeri 249 olmalıdır. %Düşük gerilim değeri variac sınır swich'inin açma gerilim değerinden büyük seçilmelidir. Örnek : sınır swich'i 170 ola açıyorsa, %Düşük gerilim değeri 171 olmalıdır. Aksi akdirde oor haası(der) verir. TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) : 220ac İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un İşleme Frekansı : 50 Hz Besleme Güç Tükeimi : < 4A Ölçme Hassasiyei : %1±1 diji Göserge : 3 Diji x 2 saır LED display moor sürme kaı : ac onak Akımı : ax. 5A / 240ac oruma ınıfı : IP 20 lemens oruma ınıfı: IP 00 Oram ıcaklığı : - 5 C C em : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) Bağanı Şekli : Pano kapağına önden Boyular : 72x72x80 mm

53 50

54 51 DF 72 DF 96 DİJİTAL FREAETRE DİJİTAL FREAETRE Genel İşleme gerilimlerinin frekansını ölçmek için asarlanmışır.cihazın ölçme frekansı Hz aralığındadır. Dikka! : İşleme aralığını geçen gerilimlerde kullanılmamalıdır, Cihaz zarar görebilir. TE İ BİLGİ Göserge : 3 Diji LED Display İşleme Gerilimi (Un) : 220/230 ac İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un Ölçme Frekans Aralığı : Hz Çalışma Frekansı : 50 Hz Güç Tükeimi : < 4A oruma ınıfı : IP 20 lemens oruma ınıfı: IP 00 Oram ıcaklığı : - 5 C C em : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) Bağlanı Şekli : Pano kapağına önden Boyular : DF 72 ( 72X72x80 mm) Bağlanı Şeması: L Dikka! : İşleme aralığını geçen gerilimlerde kullanılmamalıdır, Cihaz zarar görebilir. TE İ BİLGİ Göserge : 3 Diji LED Display İşleme Gerilimi (Un) : 220/230 ac İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un Ölçme Frekans Aralığı : Hz Çalışma Frekansı : 50 Hz Güç Tükeimi : < 4A oruma ınıfı : IP 20 lemens oruma ınıfı: IP 00 Oram ıcaklığı : - 5 C C em : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) Bağlanı Şekli : Pano kapağına önden Boyular : DF 96 ( 96X96x80 mm) Bağlanı Şeması: Ölçüm Girişi ac Hz < 1 A Genel İşleme gerilimlerinin frekansını ölçmek için asarlanmışır. Cihazın ölçme frekansı Hz aralığındadır. Ölçüm Girişi ac Hz < 1 A L X1 X2 Ölçüm Girişi Yardımcı Besleme Yardımcı Besleme X1 X2 Ölçüm Girişi

55 DF DIGITAL FREAETRE Hz DEREYE ALA TALİATLARI : - Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. - Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. - Cihaz panonun kapağına ön arafan akılacak şekilde asarlanmışır. Cihazla birlike verilen iki ade sıkışırma aparaı kullanılarak,cihazın pano kapak saçına sıkı sıkı monajını sağlayınız. - Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. - Cihazın arka arafında bulunan klemensleri sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. - lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. - Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. - Cihazınızdaki herhangi bir sorunda AEL üh. Elekronik Tic.ve an.ld. Şi.'ne aşağıdaki adres veya elefon ile ulaşabilirsiniz. Aaürk mah. 78 sok. o:10 Ulucak -emalpaşa -İZİR Tel: pbx - Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. DF- 48 Bağlanı Şeması Besleme Gerilimi 230 ac 50 / 60 Hz Besleme Gerilimi Ölçüm Girişleri Hz ac X1 X2 Ölçüm Girişleri TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) : 230ac İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un İşleme Frekansı : 50 / 60 Hz Besleme Güç Tükeimi : < 4A Ölçüm Girişleri (X1,X2): ac Hz Ölçme Güç Harcaması: < Ölçme Hassasiyei : %1±1 diji Göserge : 3 Diji LED display oruma ınıfı : IP 20 lemens oruma ınıfı: IP 00 Oram ıcaklığı : - 5 C C em : %15... %95 (Yoğuşma olmadan) Bağlanı Şekli : Pano kapağına önden Boyular : 48 x 48 x 50 mm

56 CL-01 PARAETRELER: FİLİTRE TEİZLİ OTROL CİHAZI 53 uşuna bir kere basın. Genel Endüsride, çeşili amaçlar için kullanılan filireleme sisemlerinin, oomaik olarak emizlenmesini sağlamak için kullanılır. Enerji verildiğinde, ekranda cihazın çalışmaka olduğunu göseren -run- yazısı kayarak görünülenir. Çıkış ayısı Temizleme Zamanı sn Çıkış Ara Bekleme Zamanı sn PROGRA EÇEEĞİ: 3 ade program seçeneği mevcuur. Tekrarlama zamanı geri sayarken ledi flaş yapar. ime Basınç şaleri devreye girdiğinde ledi flaş yapar. (isemdeki filireler ıkandığında) Program 0 : ime + (Pr-0) Hem basınç şalerinden kumanda alır hem de zamanlama devrededir. Ayarlanan ekrarlama zamanı dolmadan basınç şalerinden kumanda gelirse, çıkışlar sırayla devreye emizleme işlemini yapar ve ekrarlama zamanı başan başlar. Eğer basınç şalerinden kumanda gelmezse, ekrarlama zamanı sonunda emizleme işlemi başlar. Program 1 : ime (Pr-1) Temizleme işleminin konrolu sadece ekrarlama zamanı ile yapılır. Basınç şaleri devre dışıdır. Program 2 : (Pr-2) Temizleme işlemi sadece basınç şaleri ile kumanda edilir. Tekrarlama zamanı devre dışıdır. ÇIIŞLAR : anuel olarak isenen çıkışa ulaşılıp, gerekiği kadar emizlik ekrarlanabilir. İsenirse manuel emizleme modu ipal edilebilir. Çıkış sayısı, 3 ile 12 kademe arasında ayarlanabilir. Paramere Girişi : e uşuna ek bir basışla bu bölüme girilir. Pek çok paramerenin se edildiği bölüme girişir. Bu menü içinde yön uşu ile sırasıyla CAY, 1--, 2--, 3--, 4--, Prog, EL-C ve qui 'e ulaşılır. e menüsü içindeyken üm paramereler değerleri ile birlike flaş yapar. Değeri değişirmek için önce se uşuna basılır ve ekrandaki değer sabi olarak görünmeye başlayınca yön uşları ile değer değişirilir. e uşuna basarak hafızaya alınır. qui : e uşuna basarak ölçüm ekranına geri döner. TUŞLARI ULLAII : enüye se uşu ile girilir. enü içindeki paramerelere yön uşu ile ulaşılır. e uşu ile paramerelerin içine girilip, yön uşları ile değer değişirilir. e uşu ile değeri değişirilmiş olan paramere hafızaya alınır. 1 : Temizleme Zamanı. Çıkışın akif kalma süresini belirler. 2 : Çıkış Ara Bekleme Zamanı. 3 : Tekrarlama Zamanı. Çıkışların ne kadar sürede bir devreye gireceğini belirler. ime 1 1 on:manuel konrol devrede off:manuel konrol devre dışı ÇIIŞ AUEL UADA : Ekrana E-01 çıkana kadar uşuna basınız. E-01'in anlamı 1 numaralı çıkışır.yön uşlarını Ekrana E_01 yazısı çıkana kadar uşuna basın. kullanarak isediğiniz çıkışa geliniz. uşuna bir kere basınız. Bu durumda ilgili çıkış ( 4-- ) zamanı kadar çıkış verip duracakır. Aynı işlemi ekrar ekrar yapabilirisniz. Bu süre paramereler bölümünden değişirilebilir. 3 Program eçeneği Pr-0, Pr-1, Pr-2 3 anuel Temizleme Zamanı sn U Tekrarlama Zamanı dakika 1. ÇIIŞ 2. ÇIIŞ 12. ÇIIŞ ÇIIŞ

57 ke-fr1t ke-fr1 FAZ ORUA RÖLEİ 54 FAZ ORUA RÖLEİ PTC ORUALI Çalışma Prensibi : R,, T fazlarına ai Faz-ör gerilimlerinde dengesizlik yoksa veya fazlardan herhangi biri kesik değilse normal ledi yanar, röle konağını çeker. Dengesizlik ±%20' yi aşarsa normal ledi söner ve röle konağını bırakır. Faz-ör arası dengesizlik düzeldiğinde ekrar normal ledi yanar ve röle konağını çeker. Çalışma Prensibi : R,, T fazlarına ai Faz-ör gerilimlerinde dengesizlik yoksa veya fazlardan herhangi biri kesik değilse normal ledi yanar, röle konağını çeker. Dengesizlik ±%20' yi aşarsa normal ledi söner ve röle konağını bırakır. Faz-ör arası dengesizlik düzeldiğinde ekrar normal ledi yanar ve röle konağını çeker. PTC oruma : oor sargıları içindeki PTC elemanına ai erminaller ile röle üzerindeki PTC erminallerine bağlanır. PTC elemanının sıcaklık-direnç grafiği aşağıda verilmişir. PTC erminalleri kullanılmayacaksa, kısa devre edilmelidir.böylece PTC fonksiyonu ipal edilmiş olur.. TEİ BİLGİ:,, : 3 x 380 ac, : 220 ac İşleme Gerilimi(Un) İşleme Gerilimi :3 faz ve nör 220 ac İşleme aralığı :(0,8-1,2) x Un (Un nominal gerilim) Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınıfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 23x82x80 mm 1 3 5A/240 ac 2 TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) İşleme Gerilimi :3 faz ve nör 220 ac İşleme aralığı :(0,8-1,2) x Un (Un nominal gerilim) Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 acz Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınıfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 28x82x80 mm,, : 3 x 380 ac, : 220 ac 80 mm 80 mm 1 28 mm 35 mm 23 mm 35 mm 2 Bağlanı Şeması: PTC uçları kullanılmıyorsa kısa devre edilmelidir. 3~ Yük 82 mm 82 mm Bağlanı Şeması: 5A/240 ac

58 ke-fr2 ke-fr3 FAZ IRALAALI FAZ ORUA RÖLEİ FAZ IRALAALI FAZ ORUA RÖLEİ 55 AİETRİ AYARLI (Faz-Faz:% 5 17,5) GECİE ZAA AYARLI ( 1 10 sn ) ABİT AİETRİ (Faz-ör:% 40) Genel: Üç fazlı sisemlerde, faz sırasının doğru ve fazlar arası dengesizliğin olmadığı durumda, normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını çeker. e-fr2'e ai koruma fonksiyonları aşağıda verilmişir. Faz Yokluğu:,, fazlarından en az birinin yokluğu durumunda, Error(haa) ledi yanar ve röle konağını zaman saymadan bırakır. Haa Ledi ormal Ledi 1 = 2 sn Genel: Üç fazlı sisemlerde, faz sırasının doğru ve fazlar arası dengesizliğin olmadığı durumda, normal ledi yanar ve röle konağını çeker.e-fr3'e ai koruma fonksiyonları aşağıda verilmişir. Faz Yokluğu:,, fazlarından en az birinin yokluğu durumunda, E2 ledi yanar ve röle konağını zaman saymadan bırakır. Gerilim Haa Ledi Asm. Haa Ledi % Asm. Ayarı ormal Ledi () Gecikme Zamanı 2 = 0,5 sn 1 = 2 sn 2 = 0,5 sn < 1 1 < Faz ırası: Faz sırasının ers olduğu durumda, Error(haa) ledi yanar ve röle konağı çekmez.faz sırası düzelilirse, Error(haa) ledi söner ormal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını çeker.,,,,,, 1 2 < 1 1 < Faz ırası: Faz sırasının ers olduğu durumda, E1 ve E2 ledleri birlike yanar ve röle konağı çekmez.faz sırası düzelilirse, E1 ve E2 ledleri birlike söner ve röle konağını çeker.,,,,,,,,,,,, Asimeri : Faz-ör arası gerilim dengesizliği sabi ve %40 'dır. Gerilim dengesizliği %40' ı aşarsa Error(haa) ledi yanar ve çıkış rölesi konağını bırakır. Rölenin ekrar normale geçebilmesi için, asimeri değerinin %15 (hiseresiz değeri) alına düşmesi gerekir. Faz-ör % Asimeri (%40) (max - min) %Asm = x 100 Hys = % Gerilim Dengesizliği:(% asm.) ( %5-17,5) Faz-faz arası gerilim dengesizliği cihazın önündeki (%asm.) ayar düğmesi ile (%5-%17,5) arasında ayarlanabilir. Gerilim dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa E1 ledi flaş yapmaya başlar ve açma süresi (1-10 sn) sonunda E1 ledi sürekli yanık kalır, röle konağını bırakır. Rölenin ekrar normale geçebilmesi için, asimeri değerinin %20 (hiseresiz değeri) alına düşmesi gerekir.eğer faz-faz arası gerilim dengesizliği, gecikme süresinden daha kısa sürede, ayarlanan değerin alına geri dönerse röle konağını bırakmaz. Hiserisis %20 'dir. Örnek: 3 x 380 şebekede asimeri %15'e ayarlanmış olsun. Bu durumda (380-(380 x 0,15) = 323 değerinde açma olur.tekrar devreye alma (380 x %15 x %20 ) = 334 'a gerçekleşir. TEİ BİLGİ: (max - min) İşleme Gerilimi İşleme Aralığı : 3 Faz ve ör 220ac : (0,8 1,2)x Un (Un nominal gerilim) Frekans : 50 Hz. Asimeri : Faz-ör arası (%40 sabi) Çıkış onakları : ormalde Açık konak (1-2) onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 28x82x80 mm % Asm = TEİ BİLGİ: 1 3 : 3 Faz ve ör 220ac : (0,8 1,2)x Un (Un nominal gerilim) Frekans : 50 Hz. Asimeri Ayarı : Faz-Faz arası (% 5-17,5) Gecikme Zamanı : 1 10 sn Çıkış onağı(1-2) : ormalde Açık konak onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınıfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : klemens rayına Boyular : 28x82x80 mm <,, : 3 x 380 ac, : 220 ac A/240 ac 5A/240 ac 80 mm 2 82 mm İşleme Gerilimi İşleme Aralığı 35 mm Hys = 380 x (% Asm) x (% 20) + % Asm. Hys nom - % Asm. Hys Level 1-2,, : 3 x 380 ac, : 220 ac 28 mm x

59 FR2T 56 FAZ IRALAALI FAZ ORUA RÖLEİ PTC ORUALI Genel: Üç fazlı sisemlerde, faz sırasının doğru ve fazlar arası dengesizliğin olmadığı durumda, normal ledi yanar ve röle konağını çeker. FR2'e ai koruma fonksiyonları aşağıda verilmişir. Faz Yokluğu:,, fazlarından en az birinin yokluğu durumunda, FAZ off ledi yanar ve röle konağını zaman saymadan bırakır. Faz ırası: Faz sırasının ers olduğu durumda, FAZ off yanar ve röle konağı çekmez.faz sırası düzelilirse,faz off ledi söner ve röle konağını çeker. PTC oruma : oor sargıları içindeki PTC elemanına ai erminaller ile röle üzerindeki PTC erminallerine bağlanır. PTC elemanının sıcaklık-direnç grafiği yanda verilmişir. PTC erminalleri kullanılmayacaksa, kısa devre edilmelidir. Böylece PTC fonksiyonu ipal edilmiş olur. Gerilim Dengesizliği:(% asm.) ( %5-16) Faz-faz arası gerilim dengesizliği cihazın önündeki ayar düğmesi ile belirlenir. Gerilim dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa FAZ off ledi yanar röle konağını bırakır ve moor devre dışı kalır. ax. (1) : ±%5 (2) : ±%8 (3) : ±%10 (4) : ±%12 (5) : ±%14 in. (6) : ±%16 FR3T FAZ IRALAALI FAZ ORUA RÖLEİ PTC ORUALI Genel: Üç fazlı sisemlerde, faz sırasının doğru ve fazlar arası dengesizliğin olmadığı durumda, phase on (normal) ledi yanar ve röle konağını çeker.fr3'e ai koruma fonksiyonları aşağıda verilmişir. Faz Yokluğu:,, fazlarından en az birinin yokluğu durumunda, phase off(faz off) ledi yanar ve ayarlanan süre sonunda röle konağını bırakır. Faz ırası: Faz sırasının ers olduğu durumda, phase off (FAZ off) yanar ve röle konağı çekmez.faz sırası düzelilirse, phase off(faz off) ledi söner, phase on(normal)ledi yanar ve röle konağını çeker. PTC oruma : oor sargıları içindeki PTC elemanına ai erminaller ile röle üzerindeki PTC erminallerine bağlanır. PTC elemanının sıcaklık-direnç grafiği yanda verilmişir. Cihaz PTC korumaya girdiği zaman PTC off ledi yanar ve röle konağını bırakır.ptc erminalleri kullanılmayacaksa, kısa devre edilmelidir. Böylece PTC fonksiyonu ipal edilmiş olur. Gerilim Dengesizliği:(% asm.) ( %5-16) Faz-faz arası gerilim dengesizliği cihazın önündeki ayar düğmesi ile belirlenir. Gerilim dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa phase off (FAZ off) ledi yanar, röle konağını bırakır. Zaman Gecikme Ayarı : 1-10 sn arası ayarlanabilir.,, : 3 x 380 ac, : 220 ac TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi, Un : 3 faz 380 ac İşleme Aralığı : (0,8-1,2) x Un (Un nominal gerilim) Frekans : 50 Hz (2-1) : ormalde apalı onak (2-3) : ormalde Açık onak onak Akımı : max. 5A/240 ac Çekme ve Bırakma Gerilim Diferansiyeli : ±%3 Açma Zamanı : 1 sn Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 4 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınıfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 50x75x112 mm TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi, Un : 3 faz 380 ac İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un (Un nominal gerilim) Frekans : 50 Hz (2-1) : ormalde apalı onak (2-3) : ormalde Açık onak onak Akımı : max. 5A/240 ac Çekme ve Bırakma Gerilim Diferansiyeli : ±%3 Açma Zamanı : 1 sn Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 4 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınıfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 50x75x112 mm 1 3 5A/240 ac 2

60 ke-fr4 FAZ IRALAALI FAZ ORUA RÖLEİ 57 AİETRİ AYARLI (Faz-Faz:% 5 17,5) AŞIRI E DÜŞÜ GERİLİ AYARLI (%5 30) GECİE ZAA AYARLI ( 1 10 sn ) + % Asm. Hys nom - % Asm. Hys Level 1-2 Asm. Haa Ledi % Gerilim Ayarı % Asm. Ayarı Gerilim Haa Ledi () Gecikme Zamanı ormal Ledi < Aşırı ve Düşük Gerilim Ayar Aralığı : Düşük gerilim Umin=(0,70-0,95) x Un ve Aşırı gerilim Umax=(1,05-1,30) x Un arasında ek poansiyomere ile orak olarak ayarlanır. Bu değerler arasında ayarlanan sınırlar aşılmadığı sürece cihazın normal(un)ledi yanar ve röle konağı kapalıdır.ayarlanan değer aşılırsa E2 ledi yanar ve röle konağını bırakır. Hiserisis %15 'ir. Genel: Üç fazlı sisemlerde, faz sırasının doğru ve fazlar arası dengesizliğin olmadığı durumda, normal ledi yanar ve röle konağını çeker. e-fr4'e ai koruma fonksiyonları aşağıda verilmişir. Faz Yokluğu:,, fazlarından en az birinin yokluğu durumunda, E2 ledi yanar ve röle konağını zaman saymadan bırakır. 1 = 2 sn 2 =0,5 sn,, Aşırı gerilim Umax Un Umin ormal ormal Düşük gerilim < 1 1 < Faz ırası: Faz sırasının ers olduğu durumda, E1 ve E2 ledleri birlike yanar ve röle konağı çekmez.faz sırası düzelilirse, E1 ve E2 ledleri birlike söner ve röle konağını çeker.,,,,,,,,, 1-2 Gerilim Dengesizliği:(% asm.) ( %5-17,5) Faz-faz arası gerilim dengesizliği cihazın önündeki (%asm.) ayar düğmesi ile (%5-%17,5) arasında ayarlanabilir. Gerilim dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa E1 ledi flaş yapmaya başlar ve açma süresi (1-10 sn) sonunda E1 ledi sürekli yanık kalır, röle konağını bırakır. Rölenin ekrar normale geçebilmesi için, asimeri değerinin %20 (hiseresiz değeri) alına düşmesi gerekir. Eğer faz-faz arası gerilim dengesizliği, gecikme süresinden daha kısa sürede, ayarlanan değerin alına geri dönerse röle konağını bırakmaz.hiserisis %20 'dir. Örnek:3 x 380 şebekede asimeri %15'e ayarlanmış olsun.bu durumda (380-(380 x 0,15) = 323 değerinde açma olur.tekrar devreye alma (380 x %15 x %20 ) = 334 'a gerçekleşir. TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi İşleme Aralığı Frekans Asimeri Ayarı Aşırı Gerilim Ayar Aralığı %Umax : (0,70 0,95) x Un Düşükı Gerilim Ayar Aralığı %Umax : (1,05 1,30) x Un Gecikme Zamanı : 1 10 sn Çıkış onakları : ormalde Açık konak (1-2) onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 28x82x80 mm x mm,, : 3 x 380 ac, : 220 ac 2 Hys = 380 x (% Asm) x (% 20) 380 Yük 35 mm 82 mm Bağlanı Şeması: (max - min) % Asm = : 3 Faz ve ör 220ac : (0,8 1,2)x Un (Un nominal gerilim) : 50 Hz. : Faz-Faz arası (% 5-17,5) 1 3 5A/240 ac 2 80 mm 1

61 ke-fr4 (D) 58 Dijial Faz ıralamalı Faz oruma Rölesi,, 2,3,3 Faz ıralama onrolu Faz ırası: (eq) Faz sırasının haalı olduğu durumda, normal ledi yanmaz ve röle konağını çekmez. Bu durumdayken se buonuna basılırsa ekranda seq uyarısı çıkar.faz sırası düzelilirse, normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını çeker. Aşırı Gerilim oruma Düşük Gerilim oruma Gerilim Dengesizliği oruması Aşırı Frekans oruması Düşük Frekans oruması Lach Fonksiyonu,,,,,, Gerilim Dengesizliği: (unb) Faz-faz arası gerilim dengesizliği (%5-%20) arasında ayarlanabilir. Gerilim dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır.bu durumdayken se buonuna basılırsa ekranda unb uyarısı çıkar. Cihazın ekrar normale geçebilmesi için, asimeri değerinin %20 (hiseresiz değeri) alına düşmesi gerekir. Bu durumda -3 zamanı sonunda normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını kapaır. Eğer faz-faz arası gerilim dengesizliği, -1 süresinden daha kısa sürede, ayarlanan değerin alına geri dönerse çıkış rölesi konağını bırakmaz. Hiseresiz %20 'dir. Örnek:Faz-Faz gerilimlerin 380olduğu şebekede asimeri %15'e ayarlanmış olsun.bu durumda (380-(380 x 0,15)) = 323 değerinde açma olur. Tekrar devreye alma (380 x %15 x %20 ) = 334 'a gerçekleşir. TRUE R Göserge Fonksiyonları: (max - min) % unb = Genel Üç fazlı sisemlerde, AC şebeke gerilimlerinin R değerini ve frekansını hassas bir şekilde ölçer. Cihaz üzerindeki yukarı(selec) buonu kullanılarak, sırasıyla faz-nör gerilimleri ve faz-faz gerilimler yandaki sırayla görünülenir. ke-fr4(d) çok sayıda koruma özeliklerine sahipir. Bunlar ; - Faz yokluğu - Faz sırası konrolu 2 - Aşırı gerilim koruması - Düşük gerilim koruması - Gerilim dengesizliği (asimeri) koruması - Aşırı frekans koruması - Düşük frekans koruması 'dır. 3 Cihaza enerji verildiğinde frekans ve gerilim ayarlanan değerler içindeyse ve faz sırası doğru ise cihaz, röle konağını çeker. Yukarıda belirilen haalardan herhangi biri oluşuğunda ( Faz yokluğu ve Faz sırası dışında) 3 ayarlanan süre sonunda röle konağını açar. Faz yokluğu ve Faz sırası haasında zaman saymadan çıkış konağını açar. isem ekrar normal değerlere elec:(yukarı yön) uşuna döndüğünde, ayarlanan zaman sürekli basıldığında, ekranda sonunda çıkış rölesi konağını sisemin frekansını göserir. kapaır. Tuş bırakılınca, cihaz gerilim gösermeye devam eder. ÖELİ: - cihazın besleme girişidir. Bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Frekans ölçümü de frekans çalışma aralığında yapılır. Faz Yokluğu: (u-u) iseme yol vermeden önce fazların varlığını konrol eder ve her üç fazda varsa normal ledini yakıp röle konağını çeker.,, fazlarından en az birinin yokluğu durumunda, normal ledi yanmaz ve röle konağını çekmez.bu durumda se buonuna basılırsa, ekranda u-u uyarısı çıkar. < -3-3 x 100 Hys = 380 x (% Asm) x (% 20) 380, + % unb Hys nom Hys - % unb Level < -1-1 Aşırı ve Düşük Gerilim : (o-u),(u-u) Düşük gerilim (u-u) Umin= ( ) arasında ayarlanabilir. Aşırı gerilim (o-u) Umax=( ) arasında ayarlanabilir. Ayarlanan değerler faz-faz gerilimler cinsindendir. isemin gerilimi ayarlanan düşük gerilim değerinin alına düşerse, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır.bu durumdayken se buonuna basılırsa ekranda u-u uyarısı çıkar. Eğer sisemin gerilimi ayarlanan aşırı gerilim değerinin üsüne çıkarsa, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır.bu durumdayken se buonuna basılırsa ekranda o-u uyarısı çıkar. Hiserisis 6 'ur.,, Aşırı gerilim Umax (o-u) ormal ormal Umin (u-u) Düşük gerilim İLİTLEE FOİYOU : İki ade paramere yardımıyla konrol edilir. Bunlar, kilileme zamanı ve kilileme sayacıdır. Ayarlanan kilileme zamanı içinde kilileme sayısından fazla haa oluşursa, sisemi korumak için cihaz kendini kililer. Haa giderildiken sonra se uşuna basılarak cihaz ekrar akif edilir. ilileme sayacı oo seçilirse, bu fonksiyon devre dışı kalır. Cihaz kililenmez. L- : ilileme Zamanı ( dak. ) Arka arkaya haaların oluşması sisemin güvenliği için ehlike oluşurur. Bu yüzden kullanıcının belirlediği kilileme zamanı içinde kilileme sayısından daha fazla haa oluşursa cihaz kendini kililer. Böylece hem sisem korunur hem de haanın sebebi araşırılır. L-C : ilileme ayacı ( oo, ade ) L- zamanı ile belirlenen süre içinde izin verilen haa sayısını ifade eder. (L-) haa zaman aralığı içinde oluşan haa sayısı se edilen değeri aşarsa, cihaz çıkış rölesi konağını açar ve kendini kililer. Tekrar devreye almak için haanın düzelmesini akiben se uşuna basılması gerekir. Eğer L-C = oo seçilirse, haadan çıkış, sisemin normale dönmesiyle oomaik olarak gerçekleşir. Bu durumda kilileme fonksiyonu ipal edilmiş olur.

62 ke-fr4 (D) 59 o-f : Aşırı Frekans Ayarı Aşırı frekans (o-f) = [(u-f) + 0,4] Hz arasında ayarlanabilir. Eğer o-f = off seçilirse aşırı frekans koruması devre dışı kalır. u-f : Düşük Frekans Ayarı Düşük frekans (u-f) = 40 Hz...[(o-F) - 0,4] arasında ayarlanabilir. Eğer u-f = off seçilirse düşük frekans koruması devre dışı kalır. qu : Çıkış Bu kısımdayken se uşuna basarak paramereler menüsünden çıkılır. L-C (kilileme sayısı) = 2 ade L- (kilileme zamanı) = 3 dak. eçilmiş ise; Aşırı gerilim 1. haa (o-u) Aşırı gerilim 2. haa ormal,, ormal (u-u) ilileme gerçekleşi. < 3 dakika se uşuna basıldı ve kilileme reselendi. Aşırı ve/veya Düşük Frekans koruması : ( Hz ) Düşük frekans (u-f) = 40 Hz...[(o-F) - 0,4] arasında ayarlanabilir. Aşırı frekans (o-f) = [(u-f) + 0,4] Hz arasında ayarlanabilir. İsendiği akdirde, sadece düşük frekans yada sadece aşırı frekans koruması seçilebileceği gibi her iki korumada amamen devre dışı yapılabilir. o-f = 55 Hz ve u-f = off seçilirse, cihaz sadece aşırı frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 55 Hz'in üsüne çıkarsa, al ekranda o-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = 45 Hz seçilirse, cihaz sadece düşük frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 45 Hz'in alına düşerse, al ekranda u-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = off seçilirse, frekans koruması devre dışıdır. DEREYE ALA TALİATLARI : - Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. - Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. - Cihaz, pano iç saçına mone ooma rayına akılacak şekilde asarlanmışır. - Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. - Cihazın klemenslerini sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. - lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. - Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına, cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. - Cihazınızdaki herhangi bir sorunda AEL üh. Elekronik Tic.ve an.ld. Şi.'ne aşağıdaki adres veya elefon ile ulaşabilirsiniz. Aaürk mah.78 sok.o:10 Büyükalan evkii,ulucak-emalpaşa-izir Tel: pbx - Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. Paramerelere Giriş : f(hz) 55 Hz (o-f) 45 Hz Fabrika e Değerleri,, Aşırı frekans ormal ormal (u-f) Aşırı Gerilim () Düşük frekans Düşük Gerilim () Paramereler : Gerilim Dengesizliği 0,05 0,20 (% 5 - % 20) Cihazın koruma fonksiyonlarının ayarlandığı kısımdır. Bu bölüme, ekrana o-u yazısı çıkana kadar uşuna basılarak girilir. İlk paramere ; o-u : Aşırı Gerilim Ayarı ( arası ayarlanır) Faz-faz arası gerilimlerin,ayarlanan değeri aşması durumunda, cihaz -1 zamanı sonunda çıkış rölesinin konağını açar. u-u : Düşük Gerilim Ayarı ( arası ayarlanır) Faz-faz arası gerilimlerin ayarlanan değerin alına düşmesi durumunda, cihaz -1 zamanı sonunda çıkış rölesinin konağını açar. unb : Gerilim Dengesizliği (asimeri) Ayarı ( 0,05 0,20 )%5-20 Faz-faz arası gerilimler arasındaki dengesizlik, ayarlanan % değeri aşarsa, cihaz -1 zamanı sonunda çıkış rölesinin konağını açar. -1 : Açma Gecikme Zamanı(Gerilim) ( 00,1 99,9 sn) Aşırı gerilim, düşük gerilim ve gerilim dengesizliği haaları oluşuğunda,haa -1 zamanı boyunca devam ederse, cihazın çıkış rölesi konağını açar. -2 : Açma Gecikme Zamanı (Frekans)( 00,1 99,9 sn) Aşırı yada düşük frekans haaları oluşuğunda,haa -2 zamanı boyunca devam ederse, cihazın çıkış rölesi konağını açar. -3 : Haadan Çıkma Zamanı (Gerilim ve Frekans)( 00,1 99,9 sn) Cihazın, gerilim yada frekans haası nedeniyle oluşmuş olan açma durumundan çıkabilmesi için,öncelikle sisemin normale dönmesi gerekir. isem normale döndüken -3 zaman sonra, çıkış rölesi konağını kapaır. L-C : ilileme ayacı ( oo, ade ) L- zamanı ile belirlenen süre içinde,izin verilen haa sayısını ifade eder. (L-) haa zaman aralığı içinde oluşan haa sayısı se edilen değeri aşarsa, cihaz çıkış rölesi konağını açar ve kendini kililer. Tekrar devreye almak için haanın düzelmesinden sonra se uşuna basılması gerekir. Eğer L-C = oo seçilirse, haadan çıkış, sisemin normale dönmesiyle oomaik olarak gerçekleşir. Bu durumda kilileme fonksiyonu ipal edilmiş olur. L- : ilileme Zamanı ( dak. ) Arka arkaya haaların oluşması sisemin güvenliği için ehlike oluşurur. Bu yüzden kullanıcının belirlediği kilileme zamanı içinde kilileme sayısından daha fazla haa oluşursa cihaz kendini kililer. Böylece hem sisem korunur hem de haanın sebebi araşırılır. Açma Gecikme Zamanı (Gerilim için) 00,1 99,9 (sn) Açma Gecikme Zamanı (Frekans için) 00,1 99,9 (sn) Haadan Çıkma Zamanı 00,5 99,9 (sn) ilileme ayacı [oo, ( ade)] oo : ilileme fonksiyonu ipal ilileme Zamanı (dk) Aşırı Frekans [(u-f) + 0,4] Hz off : Aşırı frekans ipal ÇIIŞ Düşük Frekans 40 Hz... [(o-f) 0,4] off : Düşük frekans ipal

63 ke-fr4 (D) Bağlanı Şeması elec: (yukarı yön) uşuna sürekli basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir.tuş bırakılınca, cihaz gerilim gösermeye devam eder. se: Eğer sisemde herhangi bir haa devam ederken, rese uşuna basılırsa alarmın kodu ekrana gelir. Eğer haa durumu oradan kalkığı halde, cihaz normale dönmüyorsa, lach fonksiyonu devreye girmiş ve cihazı kililemişir. isemde bir sorun olup olmadığı konrol edildiken sonra rese uşuna basarak cihaz ekrar devreye alınır. TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişi (Faz-Faz) Ölçme Frekansı Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Göserge onak Akımı oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı Bağlanı Şekli : 220ac (-) : (0,8-1,1) x Un : 50 / 60 Hz : < 4A : ac (- için ) : 40 / 100 Hz : < (bir faz için) : %1±1 diji : 3 Diji LED : ax. 5A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : Pano içindeki klemens rayına DİAT!!! - Eğer ekranda Err1 yada Err2 uyarısı çıkarsa, cihaz arızalanmış demekir. - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. - Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz.

64 ke-dp01 61 Trifaze Dijial Gerilim ve Akım oruma Rölesi,, 2,3,3 I,I,I Hz Faz ıralama onrolu Özel Buonlar: Göserge Fonksiyonları: elec: (yukarı yön) uşuna sürekli basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir. Tuş bırakılınca, cihaz gerilimgösermeye devam eder. Aşırı Gerilim oruma Düşük Gerilim oruma Gerilim Dengesizliği oruması Aşırı Akım oruma Düşük Akım oruma Akım Dengesizliği oruması Aşırı Frekans oruması 2 Düşük Frekans oruması Lach Fonksiyonu se: Eğer haa durumu oradan kalkığı halde, cihaz normale dönmüyorsa, Lach fonksiyonu devreye girmiş ve cihazı kililemişir. Yada Lock (akım haaları için kilileme) devreye girmiş olabilir. isemde bir sorun olup olmadığı konrol edildiken sonra rese uşuna basarak cihaz ekrar devreye alınır. 3 TRUE R 3 Genel Üç fazlı sisemlerde, AC şebeke gerilimlerinin,akımlarının R değerini ve frekansını hassas bir şekilde ölçer. Cihaz üzerindeki yukarı(selec) buonu kullanılarak, sırasıyla faz-nör ve faz-faz gerilimleri görünülenir. (yukarı yön) uşuna sürekli basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir.tuş bırakılınca, cihaz gerilim gösermeye devam eder. ke-dp01 çok sayıda koruma özeliklerine sahipir. Bunlar ; - Faz yokluğu (seq) - Faz sırası konrolu (seq) - Aşırı gerilim koruması (o - U) - Düşük gerilim koruması (u - U) - Gerilim dengesizliği (asimeri) koruması (unb) - Aşırı akım koruması (o - C) - Düşük akım koruması (u - C) - Akım dengesizliği (asimeri) koruması (ubc) - Aşırı frekans koruması (o - F) - Düşük frekans koruması 'dır. (u - F) Yukarıdaki korumalardan gerekmeyenler menü içinde off yapılarak ipal edilebilmekedir. Cihaza enerji verildiğinde frekans ve gerilim ayarlanan değerler içindeyse ve faz sırası doğru ise cihaz, röle konağını çeker. Yukarıda belirilen haalardan herhangi biri oluşuğunda ( Faz yokluğu ve Faz sırası dışında) ayarlanan süre sonunda röle konağını açar. Faz yokluğu ve Faz sırası haasında zaman saymadan çıkış konağını açar. isem ekrar normal değerlere döndüğünde, ayarlanan zaman sonunda çıkış rölesi konağını kapaır. ÖELİ: - cihazın besleme girişidir.bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Frekans ölçümü de frekans çalışma aralığında yapılır. Faz Yokluğu: (seq) iseme yol vermeden önce fazların varlığını konrol eder ve her üç fazda varsa normal ledini yakıp röle konağını çeker.,, fazlarından en az birinin yokluğu durumunda, normal ledi yanmaz ve röle konağını çekmez.bu durumda gerilim ekranında eq uyarısı çıkar. < -1-1 Faz ırası: (eq) Faz sırasının haalı olduğu durumda, normal ledi yanmaz ve röle konağını çekmez. Bu durumdayken gerilim ekranında seq uyarısı çıkar.faz sırası düzelilirse, normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını çeker.,,,,,,, Gerilim Dengesizliği: (unb) Faz-faz arası gerilim dengesizliği (%5-%20) arasında ayarlanabilir. Gerilim dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda unb uyarısı çıkar. Cihazın ekrar normale geçebilmesi için, asimeri değerinin %20 (hiseresiz değeri) alına düşmesi gerekir. Bu durumda r- zamanı sonunda normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını kapaır. Eğer faz-faz arası gerilim dengesizliği, -1 süresinden daha kısa sürede, ayarlanan değerin alına geri dönerse çıkış rölesi konağını bırakmaz. Hiseresiz %20 'dir. unb = 000(oFF) değerine se edilirse cihaz gerilim dengesizliğini konrol emez. Örnek:Faz-Faz gerilimlerin 380olduğu şebekede asimeri %15'e ayarlanmış olsun.bu durumda (380-(380 x 0,15)) = 323 değerinde açma olur. Tekrar devreye alma (380 x %15 x %20 ) = 334 'a gerçekleşir. (max - min) % unb = x 100 Hys = 380 x (% Asm) x (% 20) % unb hys nom hys - % unb Level r- -1 r- < -1-1

65 62 Akım Dengesizliği: (ubc) Fazlardan çekilen akımlar arası dengesizlik (%5-%40) arasında ayarlanabilir. Akım dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa, d- zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda ubc uyarısı çıkar.çekilen akımlar arasındaki asimeri oradan kalkınca r- zamanı sonunda normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını kapaır. Eğer akım dengesizliği, d- süresinden daha kısa sürede, ayarlanan değerin alına geri dönerse çıkış rölesi konağını bırakmaz. unb = 000(oFF) değerine se edilirse cihaz akım dengesizliğini konrol emez. Aşırı ve Düşük Gerilim : (o-u),(u-u) Düşük gerilim (u-u) Umin= ( ) arasında ayarlanabilir. Aşırı gerilim (o-u) Umax=( ) arasında ayarlanabilir. Ayarlanan değerler faz-faz gerilimler cinsindendir. isemin gerilimi ayarlanan düşük gerilim değerinin alına düşerse, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır.ekranda u-u uyarısı çıkar. Eğer sisemin gerilimi ayarlanan aşırı gerilim değerinin üsüne çıkarsa, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda o-u uyarısı çıkar. Hiserisis 6 'ur. Aşırı ve/veya Düşük Frekans koruması : ( Hz ) Düşük frekans (u-f) = 40 Hz...[(o-F) - 0,4] arasında ayarlanabilir. Aşırı frekans (o-f) = [(u-f) + 0,4] Hz arasında ayarlanabilir. İsendiği akdirde, sadece düşük frekans yada sadece aşırı frekans koruması seçilebileceği gibi her iki korumada amamen devre dışı yapılabilir. o-f = 55 Hz ve u-f = off seçilirse, cihaz sadece aşırı frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 55 Hz'in üsüne çıkarsa, gerilim ekranında o-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = 45 Hz seçilirse, cihaz sadece düşük frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 45 Hz'in alına düşerse, gerilim ekranında u-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = off seçilirse, frekans koruması devre dışıdır.,, Aşırı gerilim Umax (o-u) ormal ormal Umin (u-u) Düşük gerilim -1 r- -1 r- Aşırı ve Düşük Akım : (o-c),(u-c) Düşük akım (u-c) Aşırı akım (o-c) isemden çekilen akımlardan herhangi biri ayarlanan düşük akım değerinin alına düşerse, d- zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır.ekranda u-c uyarısı çıkar. Eğer sisemden çekilen akımlardan herhangi biri ayarlanan aşırı akım değerini aşarsa, d- zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda o-c uyarısı çıkar. f(hz),, Aşırı frekans 55 Hz (o-f) 45 Hz I(A) ormal ormal (u-f) OC Düşük frekans -2 OC r- -2 r- o-c %hy %hy u-c d d- r- r- d- r- r- d- : Başlangıç gecikme zamanıdır (sar delay ime). 0 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. Akım ilk kez sıfır amperden yükselmeye başladığında (moorların yada sisemin ilk kalkış süresinde) cihazın gereksiz açma yapmasını önlemek için kullanılır. Bu süre içinde çekilen akım değeri,aşırı akım se değerini geçse bile açma gerçekleşmez. Eğer bu değer 000 (off) seçilirse sadece d- zamanını sayar ve açma gerçekleşir. r- : (urn ime) Haadan çıkış süresidir. isemin akımları yada gerilimleri normal sınırlara döndüğünde r- zamanı saymaya başlar ve zaman sonunda röle konağını normal konumuna döndürür. 0,5-99,9 sn ayarlanabilir. OC : Çok Ani Açma Çarpan Değeri. isemden çekilen akımlardan herhangi birinin aşırı akım se değerinin OC kaını geçmesi durumunda, başlangıç gecikme zamanında bile olsa hiç zaman saymadan ani açma gerçekleşir. Çok Ani Açma Değeri = (o-c) x (OC) OC = 2,1 6,0 arasında ayarlanabilir. OC = off yapılırsa çok ani açma devre dışı kalır. OC : Ani Açma Çarpan Değeri. Başlangıç gecikme zamanı doldukan sonra sisemden çekilen akımlardan herhangi birinin aşırı akım se değerinin OC kaını geçmesi durumunda hiç zaman saymadan ani açma gerçekleşir. Ani Açma Değeri = (o-c) x (OC) OC = 1,1 2,0 arasında ayarlanabilir. OC = off yapılırsa ani açma devre dışı kalır. İLİTLEE FOİYOU : İki ade paramere yardımıyla konrol edilir. Bunlar, kilileme zamanı ve kilileme sayacıdır. Ayarlanan kilileme zamanı içinde kilileme sayısından fazla haa oluşursa, sisemi korumak için cihaz kendini kililer. Haa giderildiken sonra se uşuna basılarak cihaz ekrar akif edilir. ilileme sayacı oo seçilirse, bu fonksiyon devre dışı kalır. Cihaz kililenmez. L- : ilileme Zamanı ( dak. ) Arka arkaya haaların oluşması sisemin güvenliği için ehlike oluşurur. Bu yüzden kullanıcının belirlediği kilileme zamanı içinde kilileme sayısından daha fazla haa oluşursa cihaz kendini kililer. Böylece hem sisem korunur hem de haanın sebebi araşırılır. L-c : ilileme ayacı ( oo, ade ) L- zamanı ile belirlenen süre içinde izin verilen haa sayısını ifade eder. (L-) haa zaman aralığı içinde oluşan haa sayısı se edilen değeri aşarsa, cihaz çıkış rölesi konağını açar ve kendini kililer. Bu durumda gerilim ekranında (- - -) flaş yapar. Tekrar devreye almak için haanın düzelmesini akiben se uşuna basılması gerekir. Eğer L-c = oo seçilirse, haadan çıkış, sisemin normale dönmesiyle oomaik olarak gerçekleşir. Bu durumda kilileme fonksiyonu ipal edilmiş olur. L-c (kilileme sayısı) = 2 ade L- (kilileme zamanı) = 3 dak. eçilmiş ise; Aşırı gerilim 1. haa (o-u) Aşırı gerilim 2. haa ormal,, ormal (u-u) -1 r- -1 r- ilileme gerçekleşi. < 3 dakika se uşuna basıldı ve kilileme reselendi.

66 63 PARAETRELERE GİRİŞ : AI ile ilgili paramerelere Giriş uşuna 3 sn basarak girilir. GERİLİ ile ilgili paramerelere Giriş Over olage Aşırı Gerilim (faz-faz) () off: Aşırı Gerilim ipal urn ime Haadan çıkma Zamanı 00,5 99,9 (sn) Under olage Düşük Gerilim (faz-faz) () off: Düşük Gerilim ipal Aşırı akım se değeri off: Aşırı Akım ipal Düşük akım se değeri off: Düşük Akım ipal Lach Couner ilileme ayacı [oo, ( ade)] oo: ilileme ipal Lach Time ilileme Zamanı (dk) Paramerelerden ÇIIŞ Açma Gecikme Zamanı (Gerilim için) 00,1 99,9 (sn) Unbalance (I) Akım Dengesizliği 0,05 0,40 (% 5 - % 40) off: Akım dengesizliği ipal Unbalance () Gerilim Dengesizliği 0,05 0,40 (% 5 - % 40) off: Gerilim dengesizliği ipal Akım rafo primer değeri C C A ( ) Amper Hiseresiz değeri 00.3 (%3) 0.50 (%50) Açma Gecikme Zamanı (Frekans için) 00,1 99,9 (sn) Aşırı Frekans [(u-f) + 0,4] Hz off: Aşırı frekans ipal ar gecikme zamanı (0,1 60 sn) off: ar gecikme zamanı ipal Düşük Frekans 40 Hz... [(o-f) 0,4] off: Düşük frekans ipal Gecikme zamanı Akım için (0,1 60 sn) Çok Ani açma çarpanı Bu değer aşılırsa, sar gecikme zamanı içindeyken bile ani açma meydana gelir.. Ani açma değeri = (o-c) x (OC) OC = 2,1-6,0 off: çok ani açma ipal (U-) Gerilim menüsünden ÇIIŞ Ani açma çarpanı ar gecikme zamanı içinde açma yapırmaz. Ani açma değeri = (o-c) x (OC) OC = 1,1-2,0 off: ani açma ipal Lock : ilileme Fonksiyonu (akım için) on : kilileme devrede off: kilileme ipal ÖELİ OT : Eğer normal ledi flaş yapıyor ve röle konağını çekmiyorsa, cihazın besleme gerilimi (-) işleme aralığı dışına çıkmış olabilir. (C-) akım menüsünden ÇIIŞ

67 64 DEREYE ALA TALİATLARI : Bağlanı Şeması Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. Cihaz, pano iç saçına mone ooma rayına akılacak şekilde asarlanmışır. Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. Cihazın klemenslerini sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına, cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. Cihazınızdaki herhangi bir sorunda AEL üh. Elekronik Tic.ve an.ld.şi.'ne aşağıdaki adres veya elefon ile ulaşabilirsiniz. Aaürk mah.78 sok.o:10 Büyükalan evkii,ulucak-.paşa-izir Tel: pbx Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) : 220ac (-) İşleme Aralığı : (0,8-1,1) x Un İşleme Frekansı : 50 / 60 Hz Besleme Güç Tükeimi : < 4A Akım Ölçme Aralığı : 0,05-6 Aac Gerillm Ölçme Girişi (Faz-Faz): ac Gerilim Ölçme Girişi (Faz-ör): ac besleme girişi (-) için Arıza Lambası Ölçme Frekansı Akım Trafo Oranı Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Göserge ax. onak Akımı (1-2) oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı Bağlanı Şekli Boyular X/5 X/5 : 40 / 75 Hz : X / 5 Amper : < (bir faz için) : %1±1 diji : 3 Diji LED : ax. 3A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : Pano içindeki klemens rayına : X/ mm 53mm 62mm 15 90mm yük 36mm 58mm 32mm 48mm ULLAI ALALARI: -Asansör moorlarının korumasında -Pompa ve elekrik moorlarında -zisanslı fırınlarda DİAT!!! - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. - Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz.

68 65 ke-dp01-100a Trifaze Dijial Gerilim ve Akım oruma Rölesi 0-100Amper,, 2,3,3 I,I,I Hz Faz ıralama onrolu Özel Buonlar: Göserge Fonksiyonları: elec: (yukarı yön) uşuna sürekli basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir. Tuş bırakılınca, cihaz gerilimgösermeye devam eder. Aşırı Gerilim oruma Düşük Gerilim oruma Gerilim Dengesizliği oruması Aşırı Akım oruma Düşük Akım oruma Akım Dengesizliği oruması Aşırı Frekans oruması 2 Düşük Frekans oruması Lach Fonksiyonu se: Eğer haa durumu oradan kalkığı halde, cihaz normale dönmüyorsa, Lach fonksiyonu devreye girmiş ve cihazı kililemişir. Yada Lock (akım haaları için kilileme) devreye girmiş olabilir. isemde bir sorun olup olmadığı konrol edildiken sonra rese uşuna basarak cihaz ekrar devreye alınır. 3 TRUE R 3 Genel Üç fazlı sisemlerde, AC şebeke gerilimlerinin,akımlarının R değerini ve frekansını hassas bir şekilde ölçer. Cihaz üzerindeki yukarı(selec) buonu kullanılarak, sırasıyla faz-nör ve faz-faz gerilimleri görünülenir. (yukarı yön) uşuna sürekli basıldığında, ekranda sisemin frekansını göserir.tuş bırakılınca, cihaz gerilim gösermeye devam eder. ke-dp01 çok sayıda koruma özeliklerine sahipir. Bunlar ; - Faz yokluğu (seq) - Faz sırası konrolu (seq) - Aşırı gerilim koruması (o - U) - Düşük gerilim koruması (u - U) - Gerilim dengesizliği (asimeri) koruması (unb) - Aşırı akım koruması (o - C) - Düşük akım koruması (u - C) - Akım dengesizliği (asimeri) koruması (ubc) - Aşırı frekans koruması (o - F) - Düşük frekans koruması 'dır. (u - F) Yukarıdaki korumalardan gerekmeyenler menü içinde off yapılarak ipal edilebilmekedir. Cihaza enerji verildiğinde frekans ve gerilim ayarlanan değerler içindeyse ve faz sırası doğru ise cihaz, röle konağını çeker. Yukarıda belirilen haalardan herhangi biri oluşuğunda ( Faz yokluğu ve Faz sırası dışında) ayarlanan süre sonunda röle konağını açar. Faz yokluğu ve Faz sırası haasında zaman saymadan çıkış konağını açar. isem ekrar normal değerlere döndüğünde, ayarlanan zaman sonunda çıkış rölesi konağını kapaır. ÖELİ: - cihazın besleme girişidir.bu nedenle arası gerilimin cihaza ai işleme çalışma aralığında olması gerekir. Frekans ölçümü de frekans çalışma aralığında yapılır. Faz Yokluğu: (seq) iseme yol vermeden önce fazların varlığını konrol eder ve her üç fazda varsa normal ledini yakıp röle konağını çeker.,, fazlarından en az birinin yokluğu durumunda, normal ledi yanmaz ve röle konağını çekmez.bu durumda gerilim ekranında eq uyarısı çıkar. < -1-1 Faz ırası: (eq) Faz sırasının haalı olduğu durumda, normal ledi yanmaz ve röle konağını çekmez. Bu durumdayken gerilim ekranında seq uyarısı çıkar.faz sırası düzelilirse, normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını çeker.,,,,,,, Gerilim Dengesizliği: (unb) Faz-faz arası gerilim dengesizliği (%5-%20) arasında ayarlanabilir. Gerilim dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda unb uyarısı çıkar. Cihazın ekrar normale geçebilmesi için, asimeri değerinin %20 (hiseresiz değeri) alına düşmesi gerekir. Bu durumda r- zamanı sonunda normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını kapaır. Eğer faz-faz arası gerilim dengesizliği, -1 süresinden daha kısa sürede, ayarlanan değerin alına geri dönerse çıkış rölesi konağını bırakmaz. Hiseresiz %20 'dir. unb = 000(oFF) değerine se edilirse cihaz gerilim dengesizliğini konrol emez. Örnek:Faz-Faz gerilimlerin 380olduğu şebekede asimeri %15'e ayarlanmış olsun.bu durumda (380-(380 x 0,15)) = 323 değerinde açma olur. Tekrar devreye alma (380 x %15 x %20 ) = 334 'a gerçekleşir. (max - min) % unb = x 100 Hys = 380 x (% Asm) x (% 20) % unb hys nom hys - % unb Level r- -1 r- < -1-1

69 66 Akım Dengesizliği: (ubc) Fazlardan çekilen akımlar arası dengesizlik (%5-%40) arasında ayarlanabilir. Akım dengesizliği ayarlanan değeri aşarsa, d- zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda ubc uyarısı çıkar. Çekilen akımlar arasındaki asimeri oradan kalkınca r- zamanı sonunda normal ledi yanar ve çıkış rölesi konağını kapaır. Eğer akım dengesizliği, d- süresinden daha kısa sürede, ayarlanan değerin alına geri dönerse çıkış rölesi konağını bırakmaz. unb = 000(oFF) değerine se edilirse cihaz akım dengesizliğini konrol emez. Aşırı ve Düşük Gerilim : (o-u),(u-u) Düşük gerilim (u-u) Umin= ( ) arasında ayarlanabilir. Aşırı gerilim (o-u) Umax=( ) arasında ayarlanabilir. Ayarlanan değerler faz-faz gerilimler cinsindendir. isemin gerilimi ayarlanan düşük gerilim değerinin alına düşerse, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır.ekranda u-u uyarısı çıkar. Eğer sisemin gerilimi ayarlanan aşırı gerilim değerinin üsüne çıkarsa, -1 zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda o-u uyarısı çıkar. Hiserisis 6 'ur. Aşırı ve/veya Düşük Frekans koruması : ( Hz ) Düşük frekans (u-f) = 40 Hz...[(o-F) - 0,4] arasında ayarlanabilir. Aşırı frekans (o-f) = [(u-f) + 0,4] Hz arasında ayarlanabilir. İsendiği akdirde, sadece düşük frekans yada sadece aşırı frekans koruması seçilebileceği gibi her iki korumada amamen devre dışı yapılabilir. o-f = 55 Hz ve u-f = off seçilirse, cihaz sadece aşırı frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 55 Hz'in üsüne çıkarsa, gerilim ekranında o-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = 45 Hz seçilirse, cihaz sadece düşük frekans koruması yapar. (sisemin frekansı 45 Hz'in alına düşerse, gerilim ekranında u-f uyarısı çıkar ve -2 süresi sonunda röle çıkış konağını açar.) o-f = off ve u-f = off seçilirse, frekans koruması devre dışıdır.,, Aşırı gerilim Umax (o-u) ormal ormal Umin (u-u) Düşük gerilim -1 r- -1 r- Aşırı ve Düşük Akım : (o-c),(u-c) Düşük akım (u-c) Aşırı akım (o-c) isemden çekilen akımlardan herhangi biri ayarlanan düşük akım değerinin alına düşerse, d- zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır.ekranda u-c uyarısı çıkar. Eğer sisemden çekilen akımlardan herhangi biri ayarlanan aşırı akım değerini aşarsa, d- zamanı sonunda normal ledi söner ve çıkış rölesi konağını bırakır. Ekranda o-c uyarısı çıkar. f(hz),, Aşırı frekans 55 Hz (o-f) 45 Hz I(A) ormal ormal (u-f) OC Düşük frekans -2 OC r- -2 r- o-c %hy %hy u-c d d- r- r- d- r- r- d- : Başlangıç gecikme zamanıdır (sar delay ime). 0 ile 60 sn arasında ayarlanabilir. Akım ilk kez sıfır amperden yükselmeye başladığında (moorların yada sisemin ilk kalkış süresinde) cihazın gereksiz açma yapmasını önlemek için kullanılır. Bu süre içinde çekilen akım değeri,aşırı akım se değerini geçse bile açma gerçekleşmez. Eğer bu değer 000 (off) seçilirse sadece d- zamanını sayar ve açma gerçekleşir. r- : (urn ime) Haadan çıkış süresidir. isemin akımları yada gerilimleri normal sınırlara döndüğünde r- zamanı saymaya başlar ve zaman sonunda röle konağını normal konumuna döndürür. 0,5-99,9 sn ayarlanabilir. OC : Çok Ani Açma Çarpan Değeri. isemden çekilen akımlardan herhangi birinin aşırı akım se değerinin OC kaını geçmesi durumunda, başlangıç gecikme zamanında bile olsa hiç zaman saymadan ani açma gerçekleşir. Çok Ani Açma Değeri = (o-c) x (OC) OC = 2,1 6,0 arasında ayarlanabilir. OC = off yapılırsa çok ani açma devre dışı kalır. OC : Ani Açma Çarpan Değeri. Başlangıç gecikme zamanı doldukan sonra sisemden çekilen akımlardan herhangi birinin aşırı akım se değerinin OC kaını geçmesi durumunda hiç zaman saymadan ani açma gerçekleşir. Ani Açma Değeri = (o-c) x (OC) OC = 1,1 2,0 arasında ayarlanabilir. OC = off yapılırsa ani açma devre dışı kalır. İLİTLEE FOİYOU : İki ade paramere yardımıyla konrol edilir. Bunlar, kilileme zamanı ve kilileme sayacıdır. Ayarlanan kilileme zamanı içinde kilileme sayısından fazla haa oluşursa, sisemi korumak için cihaz kendini kililer. Haa giderildiken sonra se uşuna basılarak cihaz ekrar akif edilir. ilileme sayacı oo seçilirse, bu fonksiyon devre dışı kalır. Cihaz kililenmez. L- : ilileme Zamanı ( dak. ) Arka arkaya haaların oluşması sisemin güvenliği için ehlike oluşurur. Bu yüzden kullanıcının belirlediği kilileme zamanı içinde kilileme sayısından daha fazla haa oluşursa cihaz kendini kililer. Böylece hem sisem korunur hem de haanın sebebi araşırılır. L-c : ilileme ayacı ( oo, ade ) L- zamanı ile belirlenen süre içinde izin verilen haa sayısını ifade eder. (L-) haa zaman aralığı içinde oluşan haa sayısı se edilen değeri aşarsa, cihaz çıkış rölesi konağını açar ve kendini kililer. Bu durumda gerilim ekranında (- - -) flaş yapar. Tekrar devreye almak için haanın düzelmesini akiben se uşuna basılması gerekir. Eğer L-c = oo seçilirse, haadan çıkış, sisemin normale dönmesiyle oomaik olarak gerçekleşir. Bu durumda kilileme fonksiyonu ipal edilmiş olur. L-c (kilileme sayısı) = 2 ade L- (kilileme zamanı) = 3 dak. eçilmiş ise; Aşırı gerilim 1. haa (o-u) Aşırı gerilim 2. haa ormal,, ormal (u-u) -1 r- -1 r- ilileme gerçekleşi. < 3 dakika se uşuna basıldı ve kilileme reselendi.

70 67 PARAETRELERE GİRİŞ : AI ile ilgili paramerelere Giriş uşuna 3 sn basarak girilir. GERİLİ ile ilgili paramerelere Giriş urn ime Haadan çıkma Zamanı 00,5 99,9 (sn) Aşırı akım se değeri off: Aşırı Akım ipal Under olage Düşük Gerilim (faz-faz) () off: Düşük Gerilim ipal Düşük akım se değeri off: Düşük Akım ipal Lach Couner ilileme ayacı [oo, ( ade)] oo: ilileme ipal Unbalance () Gerilim Dengesizliği 0,05 0,40 (% 5 - % 40) off: Gerilim dengesizliği ipal Unbalance (I) Akım Dengesizliği 0,05 0,40 (% 5 - % 40) off: Akım dengesizliği ipal Lach Time ilileme Zamanı (dk) Paramerelerden ÇIIŞ Açma Gecikme Zamanı (Gerilim için) 00,1 99,9 (sn) Over olage Aşırı Gerilim (faz-faz) () off: Aşırı Gerilim ipal Hiseresiz değeri 00.3 (%3) 0.50 (%50) Açma Gecikme Zamanı (Frekans için) 00,1 99,9 (sn) Gecikme zamanı Akım için (0,1 60 sn) Aşırı Frekans [(u-f) + 0,4] Hz off: Aşırı frekans ipal Düşük Frekans 40 Hz... [(o-f) 0,4] off: Düşük frekans ipal ar gecikme zamanı (0,1 60 sn) off: ar gecikme zamanı ipal (U-) Gerilim menüsünden ÇIIŞ Çok Ani açma çarpanı Bu değer aşılırsa, sar gecikme zamanı içindeyken bile ani açma meydana gelir.. Ani açma değeri = (o-c) x (OC) OC = 2,1-6,0 off: çok ani açma ipal Ani açma çarpanı ar gecikme zamanı içinde açma yapırmaz. Ani açma değeri = (o-c) x (OC) OC = 1,1-2,0 off: ani açma ipal Lock : ilileme Fonksiyonu (akım için) on : kilileme devrede off: kilileme ipal ÖELİ OT : Eğer normal ledi flaş yapıyor ve röle konağını çekmiyorsa, cihazın besleme gerilimi (-) işleme aralığı dışına çıkmış olabilir. (C-) akım menüsünden ÇIIŞ

71 68 DEREYE ALA TALİATLARI : Bağlanı Şeması Cihazı mone emeden önce prospeküsü ve üm uyarı ve alimaları okuyunuz. Cihazın akılacağı panoda enerji olmadığından emin olunuz. Cihaz, pano iç saçına mone ooma rayına akılacak şekilde asarlanmışır. Hiçbir koşul alında, cihazın önünde bulunan paneli açmayınız. Cihazın klemenslerini sadece panoda enerji olmadığından emin olduğunuzda açınız. Bağlanı şemasına uygun olarak bağlanısını yapınız. lemenslerin cihaza sıkıca bağlandığından emin olunuz. Şebeke ile cihazın besleme ve ölçme girişleri arasına, cihaza gelen enerjiyi devre dışı bırakabilmek için şaler bağlayınız. Şalerden sonra hem ölçme hem de besleme kaını korumak için FF ipi sigoralardan geçip cihaza bağlayınız. Cihazınızdaki herhangi bir sorunda AEL üh. Elekronik Tic.ve an.ld.şi.'ne aşağıdaki adres veya elefon ile ulaşabilirsiniz. Aaürk mah.78 sok.o:10 Büyükalan evkii,ulucak-.paşa-izir Tel: pbx Tüm bu uyarılar sizlerin ve işlemenizin güvenliği içindir. Uyulmaması durumunda oluşabilecek maddi manevi kayıplardan yada zarardan AEL üh. Elekronik Tic.ve an. Ld.Şi sorumlu uulamaz. TEİ BİLGİ İşleme Gerilimi (Un) İşleme Aralığı İşleme Frekansı Besleme Güç Tükeimi Ölçme Girişi (Faz-Faz) Ölçme Girişi (Faz-ör) Ölçme Frekansı Akım Ölçme Girişleri Ölçme Girişi Güç Tükeimi Ölçme Hassasiyei Göserge ax. onak Akımı (1-2) oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı Bağlanı Şekli Boyular Arıza Lambası 100A : 220ac (-) : (0,8-1,1) x Un : 50 / 60 Hz : < 4A : ac : ac besleme girişi (-) için : 40 / 75 Hz : Amper (direk akım rafolu) : < (bir faz için) : %1±1 diji : 3 Diji LED : ax. 3A / 240ac : IP 20 : IP 00 : - 5 C C : Pano içindeki klemens rayına : 100A 53mm 45mm 90mm Yük 36mm 58mm 62mm 100A 15 32mm ULLAI ALALARI: -Asansör moorlarının korumasında -Pompa ve elekrik moorlarında -zisanslı fırınlarda 48mm DİAT!!! - Cihazın enerjisini kesiken sonra emizliğini sadece kuru bezle yapınız. - Cihaz üzerindeki eikelerde ve prospeküse yazan bilgilere uyunuz.

72 ke-adg,, ormal Umin AŞIRI E DÜŞÜ GERİLİ AYARLI GECİE ZAA AYARLI Genel: ikroişlemci konrolludur.üç fazlı veya ek fazlı,düşük veya aşırı gerilimlere maruz kalan kumanda,konrol ve kompanzasyon sisemlerinde kullanılan cihaz, kondansaör, moor,klima ve kompresörleri gibi ekipmanların korunmasını sağlar. Gerilim ayar aralığına, faz sıralama konroluna, çekmede veya açmada gecikme seçimine göre ürlere ayrılır(tablo 1). ormal Un AŞIRI E DÜŞÜ GERİLİ RÖLEİ 69 Aşırı gerilim Umax Düşük gerilim 1-2 Aşırı Gerilim Ledi Düşük Gerilim Ayarı Aşırı Gerilim Ayarı Düşük Gerilim Ledi () Gecikme Zamanı ormal Ledi Aİ AÇA: Fazlardan herhangibirinin geriliminin %35 değişmesi durumunda hiç zaman saymadan ani olarak röle konağı açık devre olur. GERİLİ AYAR ARALIĞI: Umin=(0,70-0,95) x Un ; Umax=(1,05-1,30) x Un ve Umin=(0,85-0,97) x Un ; Umax=(1,03-1,15) x Un olmak üzere iki çeşiir.bu değerler arasında ayarlanan sınırlar aşılmadığı sürece cihazın normal(un)ledi yanar ve röle konağı kapalıdır. BAĞLATI E DEREYE ALA: Üç fazlı sisemlerde,, ve girişleri,ek fazlı sisemlerde ve girişleri doğrudan şebekeye bağlanır. onrol edilmek isenen aşırı(umax) ve düşük(umin) gerilim % sınırları ilgili ayar düğmeleri ile ayrı ayrı ayarlanır.gecikme zamanı da ayarlanıp enerji verilir. Bağlanı Şeması FAZ IRA OTROLU: Faz sıra konrollu modellerde enerji verildiğinde faz sırası haalı ise aşırı (>Un)ledi ile düşük (<Un)ledi beraber yanar ve faz sırası haası olduğunu belirirler. Bu arada normal(un)ledi sönük ve röle konağı açık devredir.açmada gecikme fonksiyonuna sahip bir cihazda,eğer faz sırası doğru ve fazların gerilim değerleri ayarlanan %değerlerinin içinde ise yaklaşık 3 sn içinde normal(un)ledi yanar ve röle konağı kapanır.çekmede gecikme fonksiyonuna sahip cihazda ise faz sırası doğru ve fazların gerilim değerleri ayarlanan % değerlerinin içinde ise 1-10 dakika gecikmeden sonra normal(un)ledi yanar ve röle konağı kapanır. Umax İşleme Gerilimi İşleme Aralığı Aşırı gerilim ormal Un ormal Düşük gerilim 1-2 (Tablo 1) ÇEEDE GECİE: İlk enerji verildiğinde fazların gerilim değerleri %Umax ve %Umin değerlerinin içinde ise ayarlanan 1-10 dakika gecikme zamanını saymaya başlar (Bu periyod içindeyken cihazın uyarı ledlerinden hiçbiri yanmaz)ve zaman sonunda normal(un)ledi yanar ve röle konağı kapanır.aşırı(%umax) veya düşük(%umin) gerilim sınırı aşıldığı akdirde hiç zaman saymadan normal(un)ledi söner ve röle konağı açık devre olur(grafik 2).Tekrar fazların gerilim değerleri %Umax ve %Umin değerlerinin içine girerse ayarlanan 1-10 dakika gecikme zamanını saymaya başlar ve zaman sonunda normal(un)ledi yanar ve röle konağı kapanır. Tablo 1 GERİLİ AYAR ARALIĞI(%) GECİE ZAA ARALIĞI ODEL Düşük Gerilim % (<Un) ke-adg31 ke-adg33 ke-adg35 ke-adg37 ke-adg11 ke-adg15 (0,70-0,95)xUn (0,70-0,95)xUn (0,70-0,95)xUn (0,70-0,95)xUn (0,70-0,95)xUn (0,70-0,95)xUn Aşırı Gerilim Zaman % (>Un) Gecikmesi (1,05-1,30)xUn (1,05-1,30)xUn (1,05-1,30)xUn (1,05-1,30)xUn (1,05-1,30)xUn (1,05-1,30)xUn (1,05-1,30)xUn (1,05-1,30)xUn (1,05-1,30)xUn (1,05-1,30)xUn (1,05-1,30)xUn : 3 Faz ve ör 220ac : (0,8 1,2)x Un (Un nominal gerilim) : 50 Hz. Frekans Aşırı Gerilim Ayar Aralığı %Umax : Düşükı Gerilim Ayar Aralığı %Umax : Gecikme Zamanı : Ani Açma : Umin Genel ADG31 (0,70-0,95)xUn ADG33 (0,70-0,95)xUn ADG35 (0,70-0,95)xUn ADG37 (0,70-0,95)xUn ADG1 (0,70-0,95)xUn TEİ BİLGİ: Fonksiyon 1-10 sn Açmada gecikme 1-10 sn Açmada gecikme 1-5 dk Çekmede gecikme 1-5 dk Çekmede gecikme 1-10 sn Açmada gecikme 1-5 dk Çekmede gecikme 1-10 sn 1-10 sn 1-5 dk 1-5 dk 1-10 sn Açmada gecikme Açmada gecikme Çekmede gecikme Çekmede gecikme Açmada gecikme Tablodan bakınız. Tablodan bakınız. Tablodan bakınız. Un x 0,65'in alı veya Un x1,35'in üsü Ani Açma Zamanı : 500 msn Çıkış onakları : ormalde Açık konak (1-2) onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 23x82x80 mm Aİ AÇA FAZ IRA OTROLU,, : 3 x 380 ac, : 220 ac 1 2 ÜÇ TE ULLAI BOYUT FAZ FAZ ALALARI < 0,65xUn >1,35xUn umanda,konrol cihazları,elekrik klima ve kompresörleri umanda,konrol 23x82x80 mm,, Yük klima umanda,konrol kompanzasyon cihazları,elekrik moorları,kondansaör klimalar 112x75x50 mm GECİE ZAA ODU: Açmada gecikme ve çekmede gecikme olmak üzere iki fonksiyon vardır. AÇADA GECİE: Fazların gerilim değerleri ayarlanan %değerlerin içinde ise normal(un)ledi yanar ve röle konağı kapanır. Aşırı(Umax) veya düşük(%umin) gerilim sınırı aşıldığı akdirde ayarlanan 1-10 sn gecikme zamanını saymaya başlar bu arada normal(un) ledi ile beraber ilgili haa ledi de (<Un veya >Un)yanar ve zaman sonunda normal(un) ledi söner ve röle konağı açık devre olur(grafik 1). Haa oradan kalkınca normal(un)ledi yanar ve röle konağı kapanır.

73 ke-zrxx ÇO FOİYOLU ZAA RÖLEİ ade zaman aralık seçimi Açmada-çekmede gecikme fonksiyonu 230/220 ac veya 24 ac/dc ile çalışabilme özelliği Genel : ikroişlemci konrolludur.cihazın yan arafında bulunan dip swich kullanılarak 32 değişik zaman aralık seçimi yapmak mümkündür.ayrıca çekmede gecikme veya açmada gecikme modu seçilebilir sn 100sn Yandaki zaman aralık modunu seçmiş iseniz,poansiyomerenin max. olduğu durumda röle 100 sn sayar,min.'da ise 1 sn sayar.ayarınızı 1 sn'lik adımlar halinde yapabilirsiniz. (Tablodaki min.değer ayar adım süresidir). Örnek 2: aniye Ledi () Gecikme Zamanı ÇALIŞA ODU (FOİYO) EÇİİ: 1 nolu dip swich çalışma modunu belirler. Eğer O konumuna geirilirse cihaz çekmede gecikme modunda çalışır (GRAFİ 1). Eğer OFF konumunda ise açmada gecikme modunda çalışır(grafi 2). ZAA AYAR ALAII ULLAII: Cihazın üzeride bulunan ayar poansiyomeresinin skalası 0,01 'den 1'e kadar düzenlenmişir.ayarınız dip swich ile seçiğiniz zaman aralık modunun belirlediği aralıka %1 adımlarla ayarlanabilir. Örnek1: onak Ledi sn 20 dk Bu zaman aralığında ise ayarınızı 12sn'lik adımlar halinde min. 12 sn'den max sn=20 dakikaya kadar yapabilirsiniz.eğer poansiyomereyi skalanın 0,4 yazan nokasına geirmişseniz cihazın sayacağı zaman şu şekilde hesaplanır. Zaman = 0,4 x 20 dak = 8 dk formüldeki 20 dakika dipswich ile seçiğiniz zaman aralığının max. değeridir). OT:Rölenin çalışması esnasında çalışma modunu,zaman aralık seçimi ve poansiyomere ayarını değişirebilirsiniz.bu durumda yeni seçimleri değerlendirmeye devam eder. Bağlanı Şemaları: 24 ac 24 dc GRAFİ (1) Çekme Gecikmeli 1 T1 1 U Yük O T GRAFİ (2) Açma Gecikmeli Faz 1 U OFF T ZAA ARALI EÇİİ: Cihazın yan arafında bulunan dip swich'in 2,3,4,5,6 nolu anaharları kullanılarak, ihiyaç duyduğunuz zaman aralığını seçebilirsiniz. Aşağıda zaman seçim ablosu verilmişir. ERDİE OTOATİĞİ: Cihaz düşmede gecikmeli mod olarak seçilir.buonlardan herhangi birine basıldığında, zaman rölesi enerjilenir ve hemen açık konak kapanır.zaman rölesi kendi konağından enerjilenmeye başlar. Ayarlanan zaman sonunda cihaz konağını bırakır ve röle enerjisiz kalır.yeni sar için ekrar buona basılmayı bekler. TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) A1-A2 erminalleri :220 ac A3-A2 erminalleri :24 ac veya 24dc İşleme aralığı :(0,8-1,2) x Un Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 23x82x80 mm

74 ZRXX ÇO FOİYOLU ZAA RÖLEİ ade zaman aralık seçimi Açmada-çekmede gecikme fonksiyonu ZAA AYAR ALAII ULLAII: Cihazın üzeride bulunan ayar poansiyomeresinin skalası 0,01 'den 1'e kadar düzenlenmişir.ayarınız dip swich ile seçiğiniz zaman aralık modunun belirlediği aralıka %1 adımlarla ayarlanabilir. Örnek1: 1sn 100sn Yandaki zaman aralık modunu seçmiş iseniz,poansiyomerenin max. olduğu durumda röle 100 sn sayar,min.'da ise 1 sn sayar.ayarınızı 1 sn'lik adımlar halinde yapabilirsiniz. (Tablodaki min.değer ayar adım süresidir). Örnek 2: ÇALIŞA ODU (FOİYO) EÇİİ: 1 nolu dip swich çalışma modunu belirler.eğer O konumuna geirilirse cihaz çekmede gecikme modunda çalışır (GRAFİ 1). Eğer OFF konumunda ise açmada gecikme modunda çalışır(grafi2). GRAFİ (1) Çekme Gecikmeli 1 U O T GRAFİ (2) Açma Gecikmeli 1 U OFF T ZAA ARALI EÇİİ: Cihazın yan arafında bulunan dip swich'in 2,3,4,5,6 nolu anaharları kullanılarak, ihiyaç duyduğunuz zaman aralığını seçebilirsiniz. Aşağıda zaman seçim ablosu verilmişir sn 20 dk Bu zaman aralığında ise ayarınızı 12sn'lik adımlar halinde min. 12 sn'den max sn=20 dakikaya kadar yapabilirsiniz.eğer poansiyomereyi skalanın 0,4 yazan nokasına geirmişseniz cihazın sayacağı zaman şu şekilde hesaplanır. Zaman = 0,4 x 20 dak = 8 dk formüldeki 20 dakika dipswich ile seçiğiniz zaman aralığının max. değeridir). OT:Rölenin çalışması esnasında çalışma modunu,zaman aralık seçimi ve poansiyomere ayarını değişirebilirsiniz.bu durumda yeni seçimleri değerlendirmeye devam eder. TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) A1-A2 erminalleri :220/230 ac İşleme aralığı :(0,8-1,2) x Un Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 50x75x112 mm Basi Bağlanı Şekli : A1,A2 : 220/230 ac 2 A1 A2 3 5A/240 ac Genel : ikroişlemci konrolludur.cihazın yan arafında bulunan dip swich kullanılarak 32 değişik zaman aralık seçimi yapmak mümkündür. Ayrıca çekmede gecikme veya açmada gecikme modu seçilebilir. 1

75 ke-zrxx (D) m s se 1 2 s a r 1 2 m s se 1 2 s a r 1 2 m(dakika) 1 için zaman birim seçimi s(saniye) 1 için zaman değeri girişi m(dakika) 2 için zaman birim seçimi Fonksiyon umarası m s se 1 2 s a r 1 2 Bu bölümdeki paramerelere herhangi birinin isemeden ulaşmasını önlemek için cihazın önündeki yukarı ve aşağı uşlarının her ikisine birden 2 sn boyunca basarak girilir. Ekranda öncelikle 1 sn boyunca Prog yazısı daha sonra P... fonksiyon numarası gözükür ve se ledi flaş yapmaya başlar. Fonksiyon eçimi : Cihazın hangi fonksiyonda çalışacağı bu bölümde belirlenir. Dolayısıyla seçilen fonksiyonun numarasını girmek gerekir. Bu bölümde iken se uşuna basılır ve ekrandaki P... yazısı da flaş yapmaya başlayınca, yön uşları kullanılarak ilgili fonksiyon numarasına gelinir ve se uşuna basarak hafızaya alınır. 1 İçin Zaman Birimi eçimi : Dakika (min), aniye(s) eçilen fonksiyona göre cihaz 1 ve varsa 2 zamanlarının birimlerine ulaşılmasına kendisi karar verir. Fonksiyon seçimi yapıldıkan sonra aşağı yön uşuna bir kere basılınca ekrana 1, birinci zamana(1) ai zaman birim seçimi çıkar. e ledi flaş yaparken 1 ledi ile 1 zamanına ai hafızadaki zaman birim ledi (min yada sec) yanar. Bu birim değişirilmek isenirse, e uşuna basılır. 1 yazısı, se ledi ve birim ledi flaş yapmaya başlar. Bu durumda iken yön uşları kullanılarak min (dakika) yada s(saniye) ledinin yanması sağlanır ve ekrar e uşuna basarak 1 için seçilen zaman birimi hafızaya alınır. FLAŞ ÜRELİ ÖÜ m s se 1 2 s a r 1 2 Gelişmiş Programlama Led İfadeleri m s se 1 2 s a r 1 2 Cihaz, mikroişlemci konrolludur. Pek çok zaman rölesi uygulamaları ek bir cihaz içine oplanmışır. lasik zaman rölelerinin zaman ayarının hassas olarak yapılamaması sorunlara yol açığından, amamen dijial bir yapıda gelişirilmişir. İçinde 19 değişik uygulama için ayrı fonksiyon seçimi vardır. Ayrıca bazı uygulamalarda sar girişine ihiyaç olmakadır. Bu sebeple hem P ipi yaklaşım sensörü hem de swich ile sar kullanımı mümkündür. Ekrana Prog yazısı çıkana kadar aşağı ve yukarı uşlarının ikisine birden basın. m s se 1 2 sa r 1 2 Genel Bilgi m s se 1 2 sa r 1 2 olay programlama m s se 1 2 sa r 1 2 ar Girişi : P Yaklaşım sensörü ile yada swich ile m s se 1 2 sa r değişik fonksiyon m s se 1 2 sa r ade röle çıkışı 1 İçin Zaman Değeri eçimi : 0, Zaman birimi seçiminden sonra aşağı yön uşuna bir kere basılınca ekrana 1 ' e ai rakam değeri çıkar. Bu arada seçilen zaman birim ledi ve 1 ledi sürekli yanarken se ledi flaş yapar. Zaman değeri değişirilmek isenirse, e uşuna basılır ve rakam değeri, se ledi ve 1 ledi flaş yapmaya başlar. Yön uşları kullanılarak isenilen zaman değerine gelinir ve e uşuna basarak değer hafızaya alınır. 2 İçin Zaman Birimi eçimi : Dakika (min), aniye(s) adece seçilen foksiyonda 2 kullanılıyorsa cihaz 2 ayarlarını açar. Aksi akdirde 2 ile ilgili herhangi bir paramere gelmez. 1 için zaman değeri seçimi yapıldıkan sonra aşağı yön uşuna bir kere basılınca ekrana 2, ikinci zamana(2) ai zaman birim seçimi çıkar. e ledi flaş yaparken 2 ledi ile 2 zamanına ai hafızadaki zaman birim ledi (min yada s) yanar. Bu birim değişirilmek isenirse, e uşuna basılır. 2 yazısı, se ledi ve birim ledi flaş yapmaya başlar. Bu durumda iken yön uşları kullanılarak min (dakika) yada s(saniye) ledinin yanması sağlanır ve ekrar e uşuna basarak 2 için seçilen zaman birimi hafızaya alınır. 2 İçin Zaman Değeri eçimi : 0, Zaman birimi seçiminden sonra aşağı yön uşuna bir kere basılınca ekrana 2 ' e ai rakam değeri çıkar. Bu arada seçilen zaman birim ledi ve 2 ledi sürekli yanarken se ledi flaş yapar. Zaman değeri değişirilmek isenirse, e uşuna basılır ve rakam değeri, se ledi ve 2 ledi flaş yapmaya başlar. Yön uşları kullanılarak isenilen zaman değerine gelinir ve e uşuna basarak değer hafızaya alınır. HAFIZAYA ALA : En son aşağı yön uşuna basılır ve ekrana AE yazısı çıkar. Bu durumda e uşuna basarak üm bilgiler hafızaya alınır ve cihaz ilgili fonksiyona göre çalışmaya başlar. Eğer AE ekranında iken e uşuna basılmazsa, yapılan üm değişiklikler ipal edilir. Daha önce seçili fonksiyon çalışmaya devam eder. m s se 1 2 sa r 1 2 Zaman Aralığı 0, sn 0, dk s(saniye) 2 için zaman değeri girişi m s se 1 2 sa r uli Fonksiyonlu Dijial Zaman Rölesi Hafızaya alıp programdan çıkar.

76 ke-zrxx (D) 1) ullanıcı enüsü on kullanıcının ayar yapabileceği bölümdür. Cihaz çalışırken e uşuna 3 sn süreyle basarak bu bölüme girilir. 1 ledi ve 1 zaman birim ledi(saniye yada dakika) yanar, se ledi flaş yapar ve ekrana 1 zamanına ai hafızadaki değer gelir. 1 zamanı değişirilmek isenirse, se uşuna basılır 1 ve se ledleri ile birlike ekrandaki değer flaş yapmaya başlar. Yön uşları ile isenilen zaman değerine gelinir ve se uşuna basılarak 1 zaman ayarından çıkılır. Eğer 1 zaman değeri değişirilmek isenmiyorsa, aşağı yön uşuna basılır, seçilen fonksiyonda 2 zamanı varsa, 2 ledi ve 2 zaman birimi (saniye yada dakika)yanar, se ledi flaş yapar ve ekrana 2 zamanına ai hafızadaki değer gelir. 2 zaman değeri değişirilmek isenirse, se uşuna basılır 2 ve se ledleri ile birlike ekrandaki değer flaş yapmaya başlar. Yön uşları ile isenilen zaman değerine gelinir ve se uşuna basılarak 2 zaman ayarından çıkılır. on olarak aşağı uşuna basılır ve ekrana AE yazısı çıkar. Bu durumda se uşuna basılırsa yapılan değişiklikler hafızaya alınır ve cihaz çalışmasına devam eder. Aksi halde değişiklikler ipal edilir. Çif Zaman Ayarlı Flaşör Röle (OFF sar ) U ) Çif Zaman Ayarlı Flaşör Röle (O sar ) U ) Çif Zaman Ayarlı Flaşör Röle (OFF sar ) ar () ile başlama U Eğer Fonksiyonda hem 1 hem 2 var ise; 3 sn boyunca se uşuna basarak ulaşılır Led İfadeleri FLAŞ ÜRELİ ÖÜ 1 2 X1 X2 2 1= X1+X2 m s se 1 2 sa r 1 2 m s se 1 2 s a r 1 2 4) Çif Zaman Ayarlı Flaşör Röle (O sar ) ar () ile başlama 1 için zaman değeri girişi m s se 1 2 sa r 1 2 m s se 1 2 s a r 1 2 U için zaman değeri girişi m s se 1 2 s a r Hafızaya alıp programdan çıkar. 3 sn boyunca se uşuna basarak ulaşılır. 5) m s se 1 2 sa r R1 R2 m s se 1 2 sa r R1 R ) 1 için zaman değeri girişi X2 2 U FLAŞ ÜRELİ ÖÜ X1 Çif Zaman Rölesi (OFF sar) Led İfadeleri 2 1= X1+X2 Eğer Fonksiyonda sadece 1 var ise; m s se 1 2 sa r R1 R2 73 Hafızaya alıp programdan çıkar. Cihazın hafızasında en çok kullanılan 19 ade uygulama için fonksiyon anımlıdır. ize uygun olan fonksiyon numarasının cihaza girilme işlemi, gelişmiş programlama bölümünde anlaılmışır. 2 ağ ol Rölesi (O sar ) U (ağ) (ol) ) Fonksiyonlar Bekleme 2 1 Bekleme 2 1 Bekleme ağ ol Rölesi (O sar ) ar () ile başlama U (ağ) (ol) Bekleme 2 1 Bekleme 2 1 Bekleme

77 ke-zrxx (D) 74 8) ağ ol Rölesi (OFF sar ) U U (ağ) (ol) ) 2 1 Bekleme 2 1 Bekleme 2 1 Bekleme 2 Bekleme 14) Düşmede Gecikmeli Zaman Rölesi ar () 'ın çıkan kenarında başlama ve düşen kenarında çalışma ağ ol Rölesi (OFF sar ) ar () ile başlama U U (ağ) (ol) Bekleme Bekleme Bekleme Bekleme 10) 15) ar () ile başlama ) ar () 'ın düşen kenarında başlama ar () 'ın düşen kenarında başlama U U ) U On Off Zaman Rölesi ar () ile başlama Düşmede Gecikmeli Zaman Rölesi 18) U 0,5s Impuls Röle U U ) Düşmede Gecikmeli Zaman Rölesi Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ) Düşmede Gecikmeli Zaman Rölesi U Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi U 11) Düşmede Gecikmeli Zaman Rölesi ar () oradan kalkınca başlama U 19) Impuls Röle ar () 'ın çıkan kenarlarında kumanda alma U ,5s

78 ke-zrxx (D) Bağlanı Şeması P ipi sensör 230 ac 50 Hz 4A ar girişi wich 230 ac 50 Hz 4A ar girişi ac TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) - erminalleri : 230 ac İşleme aralığı : (0,8-1,1) x Un Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 4 A Göserge : 4 Diji LED Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 5A -240 ac 75

79 ke-dr 76 ÇİFT AYARLI FLAŞÖR ZAA RÖLEİ 8 ade O zaman aralık seçimi 8 ade Off zaman aralık seçimi 230/220 ac veya 24 ac/dc ile çalışabilme özelliği Genel: ikroişlemci konrolludur. Cihazın yan arafında bulunan dip swich kullanılarak 8 değişik O (çalışma)zaman aralık ve OFF (bekleme) zaman aralık seçimi yapılabilir. O ve OFF zaman aralıklarının seçimi birbirinden bağımsız olarak yapılır. O sar veya OFF sar ile başlamak üzere iki model mevcuur.bunların çalışma grafikleri aşağıda verilmişir. ZAA AYAR ALAII ULLAII: Cihazın üzerinde bulunan ayar poansiyomeresinin skalası 0,01'den 1'e kadar düzenlenmişir.ayarınız dip-swich ile seçiğiniz zaman aralık modunun belirlediği aralıka %1 adımlarla ayarlanabilir. Örnek: OFF OFF Gecikme Zamanı O Gecikme Zamanı OFF Ledi ke-dr OFF (Bekleme) zaman aralığını üseki gibi seçelim ve T(off) poansiyomeresini 0,7 'ye geirelim. O O Ledi 6 sn 10dak 0,6sn 60sn O (Çalışma) zaman aralığını da yandaki gibi seçelim ve T(on) poansiyomeresini de 0,3'e geirelim. Bu durumda O ve OFF sürelerini şu şekilde hesaplayabiliriz. T(off) = 0,7 x 10 dakika = 7 dakika (formüldeki 10 dakika dip swich ile seçilen OFF zamanının max.değeridir.) T(on) = 0,3 x 60 sn = 18 sn (formüldeki 60sn dip swich ile seçilen O zamanının max.değeridir.) OFF zamanını 6sn 'lik adımlarla(dip swich'in beliriği min.değer ayar adım değerini göserir), O zamanını ise 0,6 sn'lik adımlarla ayarlayabilirsiniz. OT:Rölenin çalışması esnasında zaman aralık seçimlerini ve poansiyomere ayarını değişirebilirsiniz.bu durumda yeni seçimleri değerlendirmeye devam eder. ke-dr2 15 A3 24 ac/dc A2 220 ac 16 A ac 24 dc ZAA ARALI EÇİİ: Cihazın yan arafında bulunan dip swich'in 1,2,3 nolu anaharları OFF zaman aralık seçiminde 4,5,6 nolu anaharları ise O zaman aralık seçiminde kullanılır.aşağıda zaman seçim ablosu verilmişir. 15 A1 1 T1 Yük TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) A1-A2 erminalleri :220 ac A3-A2 erminalleri :24 ac veya 24dc İşleme aralığı :(0,8-1,2) x Un Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 23x82x80 mm

80 DR 8 ade O zaman aralık seçimi 8 ade Off zaman aralık seçimi ZAA AYAR ALAII ULLAII: Cihazın üzerinde bulunan ayar poansiyomeresinin skalası 0,01'den 1'e kadar düzenlenmişir.ayarınız dip-swich ile seçiğiniz zaman aralık modunun belirlediği aralıka %1 adımlarla ayarlanabilir. Örnek: Genel: ikroişlemci konrolludur. Cihazın yan arafında bulunan dip swich kullanılarak 8 değişik O (çalışma)zaman aralık ve OFF (bekleme) zaman aralık seçimi yapılabilir. O ve OFF zaman aralıklarının seçimi birbirinden bağımsız olarak yapılır. O sar veya OFF sar ile başlamak üzere iki model mevcuur.bunların çalışma grafikleri aşağıda verilmişir. OFF 6 sn 10dak OFF (Bekleme) zaman aralığını üseki gibi seçelim ve T(off) poansiyomeresini 0,7 'ye geirelim. O 0,6sn 60sn O (Çalışma) zaman aralığını da yandaki gibi seçelim ve T(on) poansiyomeresini de 0,3'e geirelim. Bu durumda O ve OFF sürelerini şu şekilde hesaplayabiliriz. DR1 T(off) = 0,7 x 10 dakika = 7 dakika (formüldeki 10 dakika dip swich ile seçilen OFF zamanının max.değeridir.) T(on) = 0,3 x 60 sn = 18 sn (formüldeki 60sn dip swich ile seçilen O zamanının max.değeridir.) OFF zamanını 6sn 'lik adımlarla(dip swich'in beliriği min.değer ayar adım değerini göserir), O zamanını ise 0,6 sn'lik adımlarla ayarlayabilirsiniz. OT:Rölenin çalışması esnasında zaman aralık seçimlerini ve poansiyomere ayarını değişirebilirsiniz.bu durumda yeni seçimleri değerlendirmeye devam eder. DR2 ZAA ARALI EÇİİ: Cihazın yan arafında bulunan dip swich'in 1,2,3 nolu anaharları OFF zaman aralık seçiminde 4,5,6 nolu anaharları ise O zaman aralık seçiminde kullanılır.aşağıda zaman seçim ablosu verilmişir. TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) A1-A2 erminalleri :220/230 ac İşleme aralığı :(0,8-1,2) x Un Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 50x75x112 mm A1,A2 : 220/230 ac 2 A1 A2 1 5A/240 ac 77 ÇİFT AYARLI FLAŞÖR ZAA RÖLEİ 3

81 ke-frxx FLAŞÖR ZAA RÖLEİ ade O=OFF zaman aralık seçimi 230/220 ac veya 24 ac/dc ile çalışabilme özelliği Genel: ikroişlemci konrolludur. Cihazın yan arafında bulunan dip-swich kullanılarak 16 değişik zaman aralık seçimi ( O = OFF ) yapılabilir. Enerji ilk kez verildiğinde çıkış rölesi konağını çekerek başlar(o). Zaman dolunca konağını bırakır ve yine aynı zaman kadar bekler (OFF). Bu durum cihazın enerjisi kesilene kadar devam eder. T = 0,5 x 100sn = 50 sn olacakır. Bu süre hem O hem de OFF için aynıdır. Eğer poansiyomere 0,01'e geirilirse, süre = 0,01 x 100sn = 1sn olur. Poansiyomere 1'e geirilirse, süre = 1 x 100sn = 100 sn olacakır. OFF Ledi () Zaman Ayarı O Ledi OT:Rölenin çalışması esnasında zaman aralık seçimlerini ve poansiyomere ayarını değişirebilirsiniz. Bu durumda yeni seçimleri değerlendirmeye devam eder. Basi Bağlanı Şekli : 24 ac 24 dc U T T T T T T T T1 Yük ZAA ARALI EÇİİ: Cihazın yan arafında bulunan dip-swich'in 1,2,3,4 nolu anaharları ile elde edilebilecek zaman seçim ablosu aşağıda verilmişir. in - ax in - ax 0,1 1sn ,1 5sn ,1 10sn ,3 30sn in - ax sn - 15 dak. 18 sn 30 dak. 36 sn 60 dak. 3 dak. 5 sa. 0,6 60sn 1 100sn 3 sn - 5 dak. 6 sn 10 dak. in - ax dak. 10 sa. 9 dak. 15 sa. 15 dak. 25 sa. 18 dak. 30 sa. TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) A1-A2 erminalleri :230 ac A3-A2 erminalleri :24 ac veya 24dc İşleme aralığı :(0,8-1,2) x Un Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 23x82x80 mm ZAA AYAR ALAII ULLAII: sn 100 sn 80 mm Örnek : 16 mm Cihazın üzerinde bulunan ayar poansiyomeresinin skalası 0,01'den 1'e kadar düzenlenmişir. Ayarınız dip-swich ile seçiğiniz zaman aralık modunun belirlediği aralıka %1 adımlarla ayarlanabilir. Dip-swich ile yukarıdaki gibi zaman aralığını 1 sn -100 sn arasında seçelim. (T) zaman poansiyomeresini 0,5'e ayarlayalım. Bu durumda cihazın sayacağı zaman ; 23 mm 35 mm 82 mm

82 ke- 79 ZAA AYAR ALAII ULLAII: Cihazın üzeride bulunan ayar poansiyomeresinin skalası 0,01'den 1'e kadar düzenlenmişir.ayarınız dipswich ile seçiğiniz zaman aralık modunun belirlediği aralıka %1 adımlarla ayarlanabilir. AĞ OL ZAA RÖLEİ 8 ade O zaman aralık seçimi 8 ade Off zaman aralık seçimi Örnek: Genel: ikroişlemci konrolludur.cihazın yan arafında bulunan dip swich kullanılarak 8 değişik AĞ - OL çalışma zaman aralık ve BELEE zaman aralık seçimi yapılabilir.ağ - OL ve BELEE zaman aralıklarının seçimi birbirinden bağımsız olarak yapılır.o sar veya OFF sar ile başlamak üzere iki model mevcuur. Bunların çalışma grafikleri aşağıda verilmişir. OFF OFF Gecikme Zamanı AĞ Ledi O Gecikme Zamanı ke OFF (bekleme) zaman aralığını yandaki gibi seçelim ve T(off) poansiyomeresini 0,7 'ye geirelim. O OL Ledi 6 sn 10dak 0,6sn 60sn O (AĞ-OL) zaman aralığını da yandaki gibi seçelim ve T(on) poansiyomeresini de 0,3'e geirelim. Bu durumda AĞ-OL ve BELEE sürelerini şu şekilde hesaplayabiliriz. T(off) = 0,7 x 10 dakika = 7 dakika (formüldeki 10 dakika dip swich ile seçilen BELEE zamanının max. değeridir.) T(on) = 0,3 x 60 sn = 18 sn (formüldeki 60sn dip swich ile seçilen AĞ-OL zamanının max. değeridir.) BELEE zamanını 6sn 'lik adımlarla(dip swich'in beliriği min.değer ayar adım değerini göserir), AĞ-OL zamanını ise 0,6 sn'lik adımlarla ayarlayabilirsiniz. ke-2 OT:Rölenin çalışması esnasında zaman aralık seçimlerini ve poansiyomere ayarını değişirebilirsiniz.bu durumda yeni seçimleri değerlendirmeye devam eder. Basi Bağlanı Şekli : ZAA ARALI EÇİİ: Cihazın yan arafında bulunan dip swich'in 1,2,3 nolu anaharları BELEE zaman aralık seçiminde 4,5,6 nolu anaharları ise AĞ-OL zaman aralık seçiminde kullanılır.aşağıda zaman seçim ablosu verilmişir. Yük Yük TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) A1-A2 erminalleri :220 ac İşleme aralığı :(0,8-1,2) x Un Frekans : 50 Hz. Çıkış onakları : ormalde Açık konak (15-18)sol ; (25-28)sağ : ax.3 A / 240 ac : < 8 A onak Akımı Güç Tükeimi Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 23x82x80 mm 3A/240ac

83 ke-d Yıldızdan üçgene geçiş zaman ayarlı ( msn ) 230/220 ac veya 24 ac/dc ile çalışabilme özelliği Basi Bağlanı Şekli : F1 T1 OFF Geçiş Zamanı op λ Ledi O Gecikme Zamanı ar c1 Δ Ledi Genel A1,A2 erminallerinden 220ac verildiğinde,yıldız rölesi konağını çeker ve λ erminalinden faz çıkışı verir. Ayarlanan T(on) süresi sonunda yıldız rölesi konağını bırakır,λ erminalinden faz çıkışı sona erer. Ayarlanan T(off) geçiş süresi kadar bekler.daha sonra üçgen rölesini çekirir ve erminalinden faz çıkışı verir. Rölenin enerjisi kesilene kadar bu pozisyonda kalır. onakörlerin gücüne,markalarına ve aşınmalarına göre konaklarını bırakma zamanı farklılıklar göserebildiği için yıldızdan üçgene geçiş süresi kullanıcı arafından en güvenli süreye ayarlanmalıdır. ( msn) TEİ BİLGİ: 16 mm İşleme Gerilimi(Un) A1-A2 erminalleri :220 ac A3-A2 erminalleri :24 ac veya 24dc İşleme aralığı :(0,8-1,2) x Un Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.3 A / 240 ac Güç Tükeimi : < 8 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 23x82x80 mm 80 mm 80 YILDIZ ÜÇGE RÖLEİ 23 mm 35 mm 82 mm C2 C1 C3 T1 U c3 Y W 3~ X Z c2

84 ke-ftr FOTOEL OTROL RÖLEİ LUX AYARLI Genel : okakları, caddeleri, bahçeleri ve dükkanların virinlerini hava karardığında, oomaik olarak aydınlamak ve ekrar gün ışıdığında aydınlamaları devre dışı emek amacıyla kullanılır. Çalışma Prensibi : İçinde, ışık şiddei ile direnci değişen foodirenç elemanının bulunduğu foosel göz (FTG), gün ışığı alan faka çevredeki ve kendi kumandasına bağlı dış aydınlamanın ışığından ekilenmeyecek bir yere mone edilir. Hava kararırken, ışık şiddei ayarlanan lux seviyesinin alına düşünce, belli zaman gecikmesi sonunda röle konağını çeker. Gecikme zamanı çevredeki olası kısa süreli yanan ışıklardan ve yoldan geçen araç farlarından ekilenip, foosel rölenin yanılmasını önlemek için konulmuşur. Hava aydınlanırken, ışık şiddei ayarlanan lux değerinin üsüne çıkınca röle konağını bırakır. ke-ftr lasik foosel röledir Lux ışık şiddei ayarına ve 3-5sn yakma ve söndürme gecikmesine sahipir. ke-ftr Lux ışık şiddei ayarına ve 25-40sn yakma ve söndürme gecikmesine sahipir. onak çıkış kaına seri 4 Amper sigora koruması ile el/oomaik seçim anaharı vardır. TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) İşleme Gerilimi :220/230 ac İşleme aralığı :(0,8-1,1) x Un Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Işık Şiddei : 1 10 Lux Hiseresiz : %5 %30 Yakma-öndürme Gecikmesi :ke-ftr için 3-5 sn ke-ftr10 için sn ke-ftr10 için sn Güç Tükeimi : < 4 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınıfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 28x82x80 mm e-ftr 80 mm ke-ftr10 28 mm 35 mm 82 mm

85 FTR 82 FOTOEL OTROL RÖLEİ 1 10 LUX AYARLI Genel : okakları, caddeleri, bahçeleri ve dükkanların virinlerini hava karardığında, oomaik olarak aydınlamak ve ekrar gün ışıdığında aydınlamaları devre dışı emek amacıyla kullanılır. Çalışma Prensibi : İçinde, ışık şiddei ile direnci değişen foodirenç elemanının bulunduğu foosel göz (FTG), gün ışığı alan faka çevredeki ve kendi kumandasına bağlı dış aydınlamanın ışığından ekilenmeyecek bir yere mone edilir. Hava kararırken, ışık şiddei ayarlanan lux seviyesinin alına düşünce, belli zaman gecikmesi sonunda röle konağını çeker. Gecikme zamanı çevredeki olası kısa süreli yanan ışıklardan ve yoldan geçen araç farlarından ekilenip, foosel rölenin yanılmasını önlemek için konulmuşur. Hava aydınlanırken, ışık şiddei ayarlanan lux değerinin üsüne çıkınca röle konağını bırakır. FTR lasik foosel röledir Lux ışık şiddei ayarına ve 3-5sn yakma ve söndürme gecikmesine sahipir. FTR Lux ışık şiddei ayarına ve 25-40sn yakma ve söndürme gecikmesine sahipir. FTR Lux ışık şiddei ayarına ve 25-40sn yakma ve söndürme gecikmesine sahipir. onak çıkış kaına seri 4 Amper sigora koruması ile el/oomaik seçim anaharı vardır. TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) İşleme Gerilimi :220 ac İşleme aralığı :(0,8-1,1) x Un Frekans : 50 Hz. onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Işık Şiddei : 1 10 Lux Hiseresiz : %5 %30 Yakma-öndürme Gecikmesi : FTR için 3-5 sn FTR10 için sn FTR10 için sn Güç Tükeimi : < 4 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınıfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 50x75x112 mm

86 ke-r EİYE OTROL RÖLEİ Ω Hassasiye Ayarlı Cihazın Ü, A, T erminallerine 3 ade elekrod bağlanır. İleken sıvı üs seviye elekroduna (Ü) kadar yükseldiğinde röle konaklarını çeker ve pompa konakörünü enerjiler (pompa çalışır). u boşalıp al seviye elekrodunun (A) alına indiğinde röle konaklarını bırakır ve pompa konakörü enerjisiz kalır (pompa durur). Hassasiye ayarı (elekrodlar arası empedans) Ω arasında ön paneldeki düğme yardımıyla ayarlanabilir. OTOATİ İGORTA 1 u bii lambası Termik Röle T1 Pompa O-OFF PAO ŞALTER. T1 Termik röle konağı 80 mm Hidrafor basınç şaleri (Hidrafor yoksa köprülenir) 28 mm 35 mm 82 mm TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi İşleme Aralığı Frekans Hassasiye onak Akımı Güç Tükeimi Cihaz oruma ınıfı lemens oruma ınıfı Oram ıcaklığı em Bağlanı Şekli Boyular : 220/230 ac : (0,8 1,1)x Un (Un nominal gerilim) : 50 Hz. : 5-100Ω ayarlanabilir. : ax.5 Amp/240ac : < 4A : IP20 : IP00 : -5 C C : %15...%95 (yoğuşma olmadan) : lemens Rayına : 28x82x80 mm Faz koruma rölesi konağı

87 R EİYE OTROL RÖLEİ Ω Hassasiye Ayarlı Genel : Dalgıç pompaların kullanıldığı kuyularda, pompanın dinamik su seviyesinde çalışmasını sağlar. Buradaki amaç, pompanın susuz (soğumasız) çalışmasını önlemek ve en yüksek verimi almakır. Çalışma Prensibi : eviye konrol rölesi ileken faka yanıcı veya palayıcı olmayan sıvıların içine elekrodlar aracılığıyla akım gönderip ölçüm alma manığıyla çalışır. u kuyularındaki uygulamalarda; Cihazın "Ü", "A", "T" erminallerine şekildeki gibi 3 ade elekrod bağlanır. Üleken sıvı üs seviye elekroduna "Ü" kadar yükseldiğinde röle konaklarını çeker ve pompa konakörünü enerjiler (pompa çalışır). u boşalıp al seviye elekrodunun "A" alına indiğinde röle konaklarını bırakır ve pompa konakörü enerjisiz kalır. Böylece pompa durur. Hassasiye ayarı (elekrodlar arası empedans) suyun ve kabloların ilekenlik değerine göre 5 ile 100Ω arasında ön paneldeki poansiyomere ile ayarlanabilir. Endüsriyel esislerde kullanılan sıvı anklarının boşalılması veya doldurulması işleminde de kullanılır. Eğer sıvı ankının gövdesi mealden yapılmış ise oprak "T" erminali ile meal gövde birbirine kablo ile sıkıca emas eirilmelidir. Eğer sıvı ankı ileken bir malzemeden yapılmamış ise oprak "T" elekrodu ankın içine ve en ala yerleşirilmelidir. Hassasiye Ayarı (Ω) TEİ BİLGİ: İşleme Gerilimi(Un) İşleme Gerilimi :220 ac İşleme aralığı :(0,8-1,1) x Un Frekans : 50 Hz. (2-1) : ormalde apalı onak (2-3) : ormalde Açık onak onak Akımı : ax.5 A / 240 ac Hassasiye : Ω Güç Tükeimi : < 4 A Cihaz oruma ınıfı : IP20 lemens oruma ınınfı : IP00 Oram ıcaklığı : - 5 C C Bağlanı Şekli : Pano içindeki klemens rayına Boyular : 50 x 75 x 112 mm

GEPA. set. RQ-112B Reaktif Güç Kontrol Rölesi. set. set RQ B SERİSİ REAKTİF GÜÇ RÖLELERİ

GEPA. set. RQ-112B Reaktif Güç Kontrol Rölesi. set. set RQ B SERİSİ REAKTİF GÜÇ RÖLELERİ RQ B SERİSİ REAKTİF GÜÇ RÖLELERİ RQ B Serisi reaktif güç röleleri, alçak gerilim elektrik tesislerinin reaktif güç kompanzasyonunda kullanılırlar. Kondansatör gruplarını devreye alan ve çıkaran reaktif

Detaylı

ŞEBEKE ANALİZÖRÜ. 3 sn basarak girilir. Arttır. Azalt. Arttır. Azalt. Arttır. Azalt. Arttır. Azalt. Arttır. Azalt. Arttır. Azalt. Silinir. Silinir.

ŞEBEKE ANALİZÖRÜ. 3 sn basarak girilir. Arttır. Azalt. Arttır. Azalt. Arttır. Azalt. Arttır. Azalt. Arttır. Azalt. Arttır. Azalt. Silinir. Silinir. B k3 l3 k2 l2 k1 l1 N N 2 2 2 2 N ŞEBEKE NLİZÖRÜ 1 ÖZELLiKLERİ - RS 485 MODBUS RTU - Mikroişlemci tabanlı - 3 Faz elektriksel büyüklüklerin ölçümü (L-N,, CosΦ, L-L, Hz, W, r,, ΣW, Σr, Σ, ΣWh, Σrh, Σh)

Detaylı

RQ B SERİSİ REAKTİF GÜÇ RÖLELERİ

RQ B SERİSİ REAKTİF GÜÇ RÖLELERİ RQ B SERİSİ REAKTİF GÜÇ RÖLELERİ RQ B Serisi reaktif güç röleleri, alçak gerilim elektrik tesislerinin reaktif güç kompanzasyonunda kullanılırlar. Kondansatör gruplarını devreye alan ve çıkaran reaktif

Detaylı

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ? BULRI BİLİYORMUYDUUZ? Pek çok bankanın,devle kurumunun,telekomünikasyon Devlerinin,Marke zincirlerinin,elekrik dağıım firmalarının EL Ürünlerini kullandığını, İsanbul,nkara,İzmir,dana,nalya,Bursa ve ayseri

Detaylı

RKR-GTSXX96 Reaktif Güç Kontrol Rölesi

RKR-GTSXX96 Reaktif Güç Kontrol Rölesi RKR-GTSXX96 Reaktif Güç Kontrol Rölesi 1. GİRİŞ Alternatif akım devrelerinde kullanılan endüktif yüklerin (motor, transformatör vb.) ihtiyaç duyduğu reaktif güçlerin belirli teknikler kullanılarak karşılanması

Detaylı

AN 96L ENERJİ ANALİZÖRÜ

AN 96L ENERJİ ANALİZÖRÜ AN 96L ENERJİ ANALİZÖRÜ 1-Akım Trafo Oranı ayarı: Set tuşuna basılır. Ekranda : akım trafo oranı mesajı görülür. Tekrar Set tuşuna basılır. Ekranda önceden ayarlanmış olan akım trafo oranı değeri görülür.yukarı,

Detaylı

L1 L2 L3 V I> C> ÖN PANEL ÖZELLİKLERİ

L1 L2 L3 V I> C> ÖN PANEL ÖZELLİKLERİ Bağlantı şekli cihazın arka yüzündeki etikette olduğu gibi yapılmalıdır. Cihaza enerji geldiği anda 3 ekranda da önce COS Q görüntülenir. Diğer değerleri görmek için YUKARI veya AŞAĞI yön tuşları kullanılır,

Detaylı

GEFRAN PID KONTROL CİHAZLARI

GEFRAN PID KONTROL CİHAZLARI GEFRAN PID KONTROL CİHAZLARI GENEL KONTROL YÖNTEMLERİ: ON - OFF (AÇIK-KAPALI) KONTROL SİSTEMLERİ: Bu eknik en basi konrol ekniğidir. Ölçülen değer (), se değerinin () üzerinde olduğunda çıkış sinyali açılır,

Detaylı

SP-Multimetreler Kullanım Kılavuzu

SP-Multimetreler Kullanım Kılavuzu SP-Multimetreler Kullanım Kılavuzu GRUP ARGE ENERJİ VE KONTROL SİSTEMLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. İkitelli OSB Mah. YTÜ İkitelli Teknopark Sok. No: 1/2B1-2B7-2B8-2B9 Başakşehir / İstanbul Tel: +90 212 438

Detaylı

Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011

Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011 Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011 1 KompanzasyonSistemlerinde Kullanılan Elemanlar Güç Kondansatörleri ve deşarj dirençleri Kondansatör Kontaktörleri Pano Reaktif Güç Kontrol

Detaylı

VARko-15-TFT Reaktif Güç Kontrol Rölesi

VARko-15-TFT Reaktif Güç Kontrol Rölesi VAko-15-F eaktif Güç Kontrol ölesi Bankalar Marketler Benzinlikler Okullar Atölyeler Oteller 15 Kademe KAEL Mühendislik Elektronik ic. ve an. Ltd.Şti. İçindekiler Giriş... Uyarılar... Özellikler... Genel...

Detaylı

DKG-190 AKÜ ŞARJ KONTROL CİHAZI TANITIM ÖZELLİKLER. DKG-190 Kullanım Kılavuzu V-1.1 (24.03.2015) -1-

DKG-190 AKÜ ŞARJ KONTROL CİHAZI TANITIM ÖZELLİKLER. DKG-190 Kullanım Kılavuzu V-1.1 (24.03.2015) -1- DKG-190 AKÜ ŞARJ KONTROL CİHAZI TANITIM DKG-190 telekom sistemlerinde kullanılan jeneratörlerin çalışma saatlerini azaltmak amacıyla tasarlanmış ileri teknoloji ürünü bir cihazdır. Cihaz kullanıldığı yerlerde

Detaylı

Reaktif Güç Kontrol Rölesi. Hızlı Kurulum Kılavuzu

Reaktif Güç Kontrol Rölesi. Hızlı Kurulum Kılavuzu Reaktif Güç Kontrol Rölesi Hızlı Kurulum Kılavuzu Rapidus Reaktif Kontrol Rölesi nin devreye alınması ve işletilmesinden öne bu kılavuzu dikkatle okuyunuz. Detaylı kullanma kılavuzu Cihaz ile birlikte

Detaylı

AN96 LHH ENERJİ ANALİZÖRÜ

AN96 LHH ENERJİ ANALİZÖRÜ AN96 LHH ENERJİ ANALİZÖRÜ ortalama akım değerinin en büyük olanı) 25. 3Faza ait akımların maximum ve minimum değerleri 26. Toplam akımın maximum ve minimum değerleri 27. Her faza ait gerilimlerin maximum

Detaylı

ÖZELLİKLER...15 ŞEKİLLER

ÖZELLİKLER...15 ŞEKİLLER Kullanım Kılavuzu İÇİNDEKİLER CİHAZ HAKKINDA GENEL BİLGİ... 3 DOĞRU KULLANIM VE GÜVENLİK ŞARTLARI... 3 BAĞLANTI ŞEKİLLERİ... 4 ÖN PANEL TANIMLAR... 5 ARKA KAPAK TANIMLAR... 6 ANLIK ÖLÇÜMLER... 6 MAKSİMUM,

Detaylı

Reaktif Güç Yönetim Çözümleri. Tasarrufun Elektrik Yönü

Reaktif Güç Yönetim Çözümleri. Tasarrufun Elektrik Yönü Reaktif Güç Yönetim Çözümleri Tasarrufun Elektrik Yönü Temel Özellikler Kontrolörlerinin basit bir şekilde tanımlanması Güç faktör kontrolörleri reaktif gücü azaltarak güç dağıtım sistemlerinin maksimum

Detaylı

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1 DELAB TM-18C KAÇAK AKIM RÖLESİ İÇERİK GENEL / BUTON FONKSİYONLARI.2 PARAMETRE AYARLARI...2 PARAMETRE AÇIKLAMALARI 3 KAÇAK AKIM AYARLARI...3 AÇMA SÜRESİ AYARLARI.3 AŞIRI AKIM AYARLARI...4 ÇALIŞMA SÜRESİ..4

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24

İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24 ULD-25AL ÇAP ÖLÇER 2016 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ... 5-13 HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ... 14-22 BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24 2 ÖZELLİKLER ÖZELLİKLER MODEL : U25AL ÖLÇÜM YÖNTEMİ.:

Detaylı

RDA / RDAT OTOMASYON TİP AKÜ ŞARJ CİHAZI

RDA / RDAT OTOMASYON TİP AKÜ ŞARJ CİHAZI RDA / RDAT OTOMASYON TİP AKÜ ŞARJ CİHAZI Akü Şarj Cihazı Sabit Voltaj ve Sabit Akım prensibine göre çalışan tam kontrollü bir cihazdır. LCD panel üzerinden bütün ölçümler ve olay bilgileri izlenilebilir.

Detaylı

Ç NDEK LER. Faz Koruma Röleleri

Ç NDEK LER. Faz Koruma Röleleri ime elais Faz Koruma öleleri Zaman öleleri ay c FMF MP FMK F-0 F-60 F7 Ç DEK LE Moor Koruma, Faz ırası ve ıvı eviye ölesi Bağlanı Şeması MP Moor Faz Koruma ölesi Bağlanı Şeması FMK Faz ırası ve Moor Koruma

Detaylı

FX-5 FX-7 FX-12 REAKTİF GÜÇ KONTROL RÖLESİ FX

FX-5 FX-7 FX-12 REAKTİF GÜÇ KONTROL RÖLESİ FX Türkiye den Dünya ya FX-5 FX-7 FX-12 REAKTİF GÜÇ KONTROL RÖLESİ FX Serisi KULLANMA KILAVUZU ISO 9001:2000 REGISTERED COMPANY UYARILAR! Reaktif güç kontrol rölesi baðlantýlarý yetkin ve yetkili personel

Detaylı

REAKTÝF GÜÇ KONTROL RÖLELERÝ KULLANMA KILAVUZU

REAKTÝF GÜÇ KONTROL RÖLELERÝ KULLANMA KILAVUZU Tense Elektrik Elektronik Sanayii REAKTÝF GÜÇ KONTROL RÖLELERÝ KULLANMA KILAVUZU Endüktif ve Kapasitif Sistemleri Kompanze Edebilir Üç faz, iki faz ve tek faz kondansatör baðlanabilen Var ölçümü RGT-12M,

Detaylı

TS EN ISO 9001:

TS EN ISO 9001: 2 TS EN ISO 9001:2015 İçindekiler C-SVC A.G. Şönt Reaktör Sürücüleri 4 C-MVC O.G. Şönt Reaktör Sürücüleri 5 Reaktif Güç Kontrol Röleleri 6 Enerji Analizörleri 6 Monofaze Kondansatörler 7 400V Kondansatörler

Detaylı

GSM Kartı. Programlama Butonu

GSM Kartı. Programlama Butonu Teknik Özellikler GSM DIALER KULLANMA KILAVUZU Besleme Gerilimi : 12 Volt Sukunet Akımı : 35 ma. Arama Esnasında Çekilen Akım : 100 ma. Tetikleme Türü : Negatif (-) Tetikleme Bağlantı Şekli GSM Kartı SIM

Detaylı

3 FAZLI 15 KONTAKLI REAKTİF GÜÇ KONTROL RÖLESİ HIZLI KULLANMA KILAVUZU

3 FAZLI 15 KONTAKLI REAKTİF GÜÇ KONTROL RÖLESİ HIZLI KULLANMA KILAVUZU VArKON-15K 3 FAZLI 15 KONTAKLI REAKTİF GÜÇ KONTROL RÖLESİ HIZLI KULLANMA KILAVUZU Ekonomik ve Pratik Kolay Kullanım +ANALİZÖR Grafik LCD Harmonik Ölçümü 31 e kadar Kondansatör ve Reaktör Çift Yönlü Kademe

Detaylı

VARkombi 12 PC-TFT. Reaktif Güç Kontrol Rölesi. 12 Kademe. KAEL Mühendislik Elektronik Tic. ve San. Ltd.Şti.

VARkombi 12 PC-TFT. Reaktif Güç Kontrol Rölesi. 12 Kademe. KAEL Mühendislik Elektronik Tic. ve San. Ltd.Şti. VAkombi 2 PC-F eaktif Güç Kontrol ölesi Bankalar Marketler Benzinlikler Okullar Atölyeler Oteller 2 Kademe KAEL Mühendislik Elektronik ic. ve an. Ltd.Şti. İçindekiler Giriş... Uyarılar... Özellikler...

Detaylı

AN 96LH HABERLEŞMELİ ENERJİ ANALİZÖRÜ. Enerji analizörünün 6 adet ayarı vardır. Bu 6 ayar:

AN 96LH HABERLEŞMELİ ENERJİ ANALİZÖRÜ. Enerji analizörünün 6 adet ayarı vardır. Bu 6 ayar: AN 9LH HABERLEŞMELİ ENERJİ ANALİZÖRÜ Enerji analizörünün adet ayarı vardır. Bu ayar:. Akım Trafo Oranı ayarı. Gerilim Trafo oranı ayarı. LCD stili ayarı. Adres ayarı. Baud ayarı. Parite ayarı. Akım Trafo

Detaylı

Elektronik Multimetre

Elektronik Multimetre Doküman Revizyon Tarihçesi Bu doküman yeni veya güncellenen bilgileri yansıtmak üzere düzenli olarak revize edilmektedir. Doküman revizyon tarihi her sayfada, sayfa numarasının aksi tarafında belirtilmiştir.

Detaylı

VARkombi 18 PC. Reaktif Güç Kontrol Rölesi. 18 Kademe. KAEL Mühendislik Elektronik Tic. ve San. Ltd.Şti.

VARkombi 18 PC. Reaktif Güç Kontrol Rölesi. 18 Kademe. KAEL Mühendislik Elektronik Tic. ve San. Ltd.Şti. VAkombi PC eaktif Güç Kontrol ölesi Bankalar Marketler Benzinlikler Okullar Atölyeler Oteller Kademe KAEL Mühendislik Elektronik ic. ve an. Ltd.Şti. İçindekiler Giriş... Uyarılar... Özellikler... Genel...

Detaylı

DKG-175 TRANSFER KONTROL ÜNİTESİ (DC BESLEME GEREKTİRMEYEN)

DKG-175 TRANSFER KONTROL ÜNİTESİ (DC BESLEME GEREKTİRMEYEN) DKG-175 TRANSFER KONTROL ÜNİTESİ (DC BESLEME GEREKTİRMEYEN) TANITIM Datakom DKG-175 DIN ray montajlı ve DC besleme gerektirmeyen bir transfer kontrol cihazıdır. Bu özelliğiyle transfer panolarına akü beslemesi

Detaylı

TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001

TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001 TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz

Detaylı

SAVEL Gas Alarm Sistemleri

SAVEL Gas Alarm Sistemleri SAVEL Gas Alarm Sistemleri 1 GAS2000+ DEDEKTÖR KONTROL SİSTEMİ GAS2000+ Dedektör Kontrol Sistemi maksimum 30 Adet dedektörün bağlanabileceği ve durumlarının görülebileceği alarm sistemidir. Sistem 320x240

Detaylı

VARko-12-TFT. Reaktif Güç Kontrol Rölesi. 12 Kademe. KAEL Mühendislik Elektronik Tic. ve San. Ltd.Şti.

VARko-12-TFT. Reaktif Güç Kontrol Rölesi. 12 Kademe. KAEL Mühendislik Elektronik Tic. ve San. Ltd.Şti. VAko-12-F 12 Kademe eaktif Güç Kontrol ölesi Bankalar Marketler Benzinlikler Okullar Atölyeler Oteller KAEL Mühendislik Elektronik ic. ve an. Ltd.Şti. İçindekiler Giriş... Uyarılar... Özellikler... Genel...

Detaylı

DTB B Serisi Sıcaklık Kontrol Cihazı

DTB B Serisi Sıcaklık Kontrol Cihazı DTB B Serisi Sıcaklık Kontrol Cihazı 1-) GİRİŞ SENSÖR TİPİ SEÇİMİ: DTB de giriş sensör tipi akım, gerilim, PT100 veya Termokupl olabilir. : Çalışma ekranından tuşu ile ulaşılır. B,S,R tipi termokupllar

Detaylı

MODEL OP-CN4. Sürüm 2.0 KULLANMA KILAVUZU ARTIMSAL SAYICI UYARI! CİHAZI KULLANMADAN ÖNCE DİKKATLİCE OKUYUNUZ

MODEL OP-CN4. Sürüm 2.0 KULLANMA KILAVUZU ARTIMSAL SAYICI UYARI! CİHAZI KULLANMADAN ÖNCE DİKKATLİCE OKUYUNUZ MODEL OP-CN4 ARTIMSAL SAYICI Sürüm 2.0 KULLANMA KILAVUZU UYARI! CİHAZI KULLANMADAN ÖNCE DİKKATLİCE OKUYUNUZ 1. Cihazın elektriksel bağlantılarını son sayfada belirtilen şekilde yapınız. 2. Elektriksel

Detaylı

C-SVC ŞÖNT REAKTÖR SÜRÜCÜLERİ İLE MÜKEMMEL KOMPANZASYON ÇÖZÜMLERİ

C-SVC ŞÖNT REAKTÖR SÜRÜCÜLERİ İLE MÜKEMMEL KOMPANZASYON ÇÖZÜMLERİ C-SVC ŞÖNT REAKTÖR SÜRÜCÜLERİ İLE MÜKEMMEL KOMPANZASYON ÇÖZÜMLERİ Kolay Kurulum Kademe Çözünürlüğü 1/4000 Endüktif ve Kapasitif Yönde Kontrol Her Marka 3 Fazlı Reaktif Güç Kontrol Rolesiyle Kullanılır

Detaylı

MODEL MULTISER MULTISER ŞEBEKE ANALİZÖRÜ ISO 9001:2008. www.kael.com.tr. KAEL Mühendislik Elektronik Tic. ve San. Ltd.Şti. Tablo-1

MODEL MULTISER MULTISER ŞEBEKE ANALİZÖRÜ ISO 9001:2008. www.kael.com.tr. KAEL Mühendislik Elektronik Tic. ve San. Ltd.Şti. Tablo-1 MULTIER 03-PC-96 02-PC-96 01-PC-96 01-96 11-96 11-PC-96 MULTIER 03-PC-DI 02-PC-DI 01-PC-DI 01-DI 11-DI 11-PC-DI ŞEBEE LİZÖRÜ IO 9001:2008 www.kael.com.tr EL Mühendislik Elektronik Tic. ve an. Ltd.Şti.

Detaylı

Ecras Elektronik Multimetre

Ecras Elektronik Multimetre Ecras Elektronik Multimetre Modüler tasarım Soket kablosu gerektirmez Tespit vidası gerektirmez En yeni teknoloji Kolay panel montajı sistem bağlantısı Anlık Her fazda VL-N ve ortalama değerleri. Her fazda

Detaylı

GEPA. RFD-121 Arıza Gösterge Düzeneği. Kullanma Kılavuzu. Orta Gerilim Yer Altı Şebekeleri İçin Arıza Akımı Gösterge Düzeneği.

GEPA. RFD-121 Arıza Gösterge Düzeneği. Kullanma Kılavuzu. Orta Gerilim Yer Altı Şebekeleri İçin Arıza Akımı Gösterge Düzeneği. GEPA RFD-121 Arıza Gösterge Düzeneği Orta Gerilim Yer Altı Şebekeleri İçin Arıza Akımı Gösterge Düzeneği Kullanma Kılavuzu www.gepaelk.com İçindekiler 1. Genel... 1 2. Özellikler... 1 3. Bağlantı ve Montaj...

Detaylı

KLEA Enerji Analizörü

KLEA Enerji Analizörü KLEA Enerji Analizörü Kolay panel montajı sistem bağlantısı Modüler tasarım Soket kablosu gerektirmez Tespit vidası gerektirmez En yeni teknoloji Veri Toplama Platformu Tüm enerji tüketimleri bir KLEA

Detaylı

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1 ML TFT 5 Genel Özellikleri... 3 2 Arayüz... 3 2.1 Arayüz Hakkında... 3 2.2 Cihaz Haberleşmesi... 4 2.3 Kat Görselleri ve Ok Tipi Seçenekleri... 4 2.4 Tema

Detaylı

Ç NDEK LER. Faz Koruma Röleleri

Ç NDEK LER. Faz Koruma Röleleri ime elais Faz Koruma öleleri Zaman öleleri ay c FMF MP FMK F-0 F-60 F7 Ç DEK LE Moor Koruma, Faz ırası ve ıvı eviye ölesi Bağlanı Şeması MP Moor Faz Koruma ölesi Bağlanı Şeması FMK Faz ırası ve Moor Koruma

Detaylı

Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş. Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +)

Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş. Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +) Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +) Dijital Ekran Üzerindeki Bilgiler 1.Manuel Çalışma 2.Çalışma Fonksiyonları

Detaylı

SSM - 4 ORANSAL SERVOMOTOR SSM 4 TANITIM BİLGİLERİ :

SSM - 4 ORANSAL SERVOMOTOR SSM 4 TANITIM BİLGİLERİ : SSM - 4 ORANSAL SERVOMOTOR SSM 4 TANITIM BİLGİLERİ : SSM Serisi servo motorlar Era Ltd.Şti. ticari ürünüdür. Saha da çalışması için basit ve sorunsuz bir yapıya sahiptir. 4 Pinli bağlantı soketi ile, kolay

Detaylı

RS485 ile izlenebilecek ölçümler

RS485 ile izlenebilecek ölçümler EERGY POER 02-96 01-96 EERGY02-DI POER 01-DI EERJİ ÖLÇER GÜÇ ÖLÇER IO 9001:2008 www.kael.com.tr AEL Mühendislik Elektronik Tic. ve an. Ltd.Şti. PARAMETRELER: Ct :Akım trafo oranı ( 1...5000 ) Ut :Gerilim

Detaylı

PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ

PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ AÇIKLAMALAR-KULLANIM-BAĞLANTILAR Sayfa 1 ĠÇĠNDEKĠLER SAYFA 1-) Sistemin Genel Tanıtımı 3 2-) Sistemin ÇalıĢma ġekli.4 3-) Sistem Yazılımı 5 4-) Sistemin Elektrik ve Bağlantı

Detaylı

TAM OTOMATİK KAPI KARTI

TAM OTOMATİK KAPI KARTI İBRAHİMOĞLU MÜHENDİSLİK TAM OTOMATİK KAPI KARTI KULLANMA KILAVUZU KAPI KARTINA GENEL BAKIŞ SOĞUTUCULARI İLE BİRLİKTE MOTOR SÜRME TRANSİSTÖRLERİ 15V AKÜ BESLEME SİGORTASI AC GİRİŞ BESLEME SİGORTASI Kapı

Detaylı

Elektrik Bağlantı Şeması ve Sensor Ayarları

Elektrik Bağlantı Şeması ve Sensor Ayarları Teknik Özellikler: Mikrobilgisayar kontrollü Gerçek zaman saati Kalibrasyon gerektirmeyen hassas nem ve ısı sensörü (Nem hassasiyeti %3 sıcaklık %0,5) 2 farklı program kontrollü, 4 vana çıkışı (24 Vac

Detaylı

VARko-15-TFT Reaktif Güç Kontrol Rölesi

VARko-15-TFT Reaktif Güç Kontrol Rölesi VAko-15-F eaktif Güç Kontrol ölesi Bankalar Marketler Benzinlikler Okullar Atölyeler Oteller 15 Kademe KAEL Mühendislik Elektronik ic. ve an. Ltd.Şti. İçindekiler Giriş... Uyarılar... Özellikler... Genel...

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Mustafa Arnavut Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Bu talimatın amacı

Detaylı

ALEV MONİTÖRÜ. ( 4 20 ma ) 03MA. 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : 03MA Alev monitörünün yapısı : Özellikler :

ALEV MONİTÖRÜ. ( 4 20 ma ) 03MA. 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : 03MA Alev monitörünün yapısı : Özellikler : ALEV MONİTÖRÜ ( 4 20 ma ) 03MA 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : Brülörlerde alev denetimi Ultraviyole fotoseller ile alev izlemek için. Yüksek gerilim hatlarında korona tespit etmek için. Yarı

Detaylı

MODEL OP-LP1 MODEL OP-LP2

MODEL OP-LP1 MODEL OP-LP2 MODEL OP-LP1 MODEL OP-LP2 MESAFE / POZİSYON ÖLÇME VE KONTROL CİHAZI Sürüm 2.0 KULLANMA KILAVUZU UYARI! CİHAZI KULLANMADAN ÖNCE DİKKATLİCE OKUYUNUZ 1. Cihazın elektriksel bağlantılarını son sayfada belirtilen

Detaylı

ENDA ETM742 DİJİTAL ZAMAN RÖLESİ

ENDA ETM742 DİJİTAL ZAMAN RÖLESİ ihazı kullanmadan önce kullanma kılavuzunu dikkalice okuyunuz! Kullanma kılavuzundaki uyarılara uyulmamasından kaynaklanan zarar, ziyan ve şahısların uğrayacağı kazalarda sorumluluk kullanıcıya aiir. Bu

Detaylı

DC MULTIMETRE ve ENERJİ ÖLÇER

DC MULTIMETRE ve ENERJİ ÖLÇER DC MULTIMETRE ve ENERJİ ÖLÇER Green Power Measurement Device, Kısa yolları olan menü ile kolay kullanım DC akım, gerilim ve güç değerleri aynı anda izlenebilir. Toplam, pozitif, negatif ve fark olarak

Detaylı

Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı. Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu

Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı. Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu 1 EE101-TX EE101-RX 2 Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı, kombiniz ile veya diğer ısıtma cihazları ile kullanabileceğiniz, evinizin konforunu artıran modern bir ısı kontrol

Detaylı

ALP 44 L ÖLÇÜ VE KONTROL CİHAZI KULLANMA KILAVUZU

ALP 44 L ÖLÇÜ VE KONTROL CİHAZI KULLANMA KILAVUZU ALP 44 L ÖLÇÜ VE KONTROL CİHAZI KULLANMA KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. TEKNİK ÖZELLİKLER... 1 2. BAĞLANTILAR... 2 3. ÖN PANEL TANIMLARI. 3 4. CİHAZIN PROGRAMLANMASI. 4 4.1. Skala Değerinin Girilmesi (S_Lo /

Detaylı

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ AKSİYEL FAN & HIZ KONTROL ÜNİTESİ SFW0S 300 BROŞÜR TEKNİK ÖZELLİKLER SALİKS SFW0S 300 Fan yaygın olarak pano ve server odaları, elekrik panoları gibi endüstriyel makine soğutmalarında, aynı zamanda yaşamsal

Detaylı

2- NO Alarm Çıkış Rölesi 3- Fark Basınç Girişleri mA çıkış 5- Çoklu çalışma için bağlantı giriş çıkışı 6- Beklemeye Alma Girişi

2- NO Alarm Çıkış Rölesi 3- Fark Basınç Girişleri mA çıkış 5- Çoklu çalışma için bağlantı giriş çıkışı 6- Beklemeye Alma Girişi Kontrol Paneli 1- Kapak cıvataları 2- Anahtar 3- Selenoid in aktif olduğunu belirten uyarı ışığı 4- LCD Ekran 5- Set tuşu 6- Yukarı tuşu 7- Aşağı tuşu Kullanıcı Parametrelerine ulaşmak için SET (=) tuşuna

Detaylı

EHP Sabit Devirli Hidrofor Kontrol Panosu Servis Manueli

EHP Sabit Devirli Hidrofor Kontrol Panosu Servis Manueli EHP Sabit Devirli Hidrofor Kontrol Panosu Servis Manueli 1. Ürün Bilgisi EHP Panolar; sabit hızlı pompa uygulamaları için tasarlanmış 128*64 grafik ekrana sahip bir kontrol ünitesi tarafından kontrol edilen,

Detaylı

4-1. Ön Kontrol Paneli

4-1. Ön Kontrol Paneli 4-1. Ön Kontrol Paneli 1 Açma/Kapama(ON/OFF) Düğmesi.! Fan motoru termostat kontrollü olduğu için sadece soğutma gerektiğinde çalışır.! Su soğutma ünitesi otomatik kontrollüdür, sadece gerektiğinde çalışır.

Detaylı

2011 FİYAT LİSTESİ ISI KONTROL CİHAZLARI DİJİTAL PANELMETRELER ZAMAN RÖLELERİ DİJİTAL SAYICILAR ZAMAN SAATLERİ. www.tesantr.com tesan@tesantr.

2011 FİYAT LİSTESİ ISI KONTROL CİHAZLARI DİJİTAL PANELMETRELER ZAMAN RÖLELERİ DİJİTAL SAYICILAR ZAMAN SAATLERİ. www.tesantr.com tesan@tesantr. 2011 FİYAT LİSTESİ ISI KONTROL CİHAZLARI DİJİTAL PANELMETRELER ZAMAN RÖLELERİ DİJİTAL SAYICILAR ZAMAN SAATLERİ www.tesantr.com tesan@tesantr.com EKONOMİK SERİ PID SICAKLIK KONTROL CİHAZLARI 6 GELİŞMİŞ

Detaylı

3/1 (Trifaze Giriş / Monfaze Çıkış ) 15-30 kva 3/3 (Trifaze Giriş / Trifaze Çıkış ) 20-80 kva

3/1 (Trifaze Giriş / Monfaze Çıkış ) 15-30 kva 3/3 (Trifaze Giriş / Trifaze Çıkış ) 20-80 kva TRİE UPS LER 3/1 (Trifaze Giriş / Monfaze Çıkış ) 15-30 kva 3/3 (Trifaze Giriş / Trifaze Çıkış ) 20-80 kva 3 faz giriş -1 faz çıkış ve 3 faz giriş -3 faz çıkış kesintisiz güç kaynakları başta sanayi, tıp,

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİKELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM21 ELEKTRONİKI DERSİ LABORATUAR FÖYÜ DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI: SINIFI: OKUL NO:

Detaylı

Toprak Kaçak Akımı Koruma Çözümleri.

Toprak Kaçak Akımı Koruma Çözümleri. Toprak Kaçak Akımı Koruma Çözümleri 1 İçindekiler Ürünler Örnek Uygulama Sayfa No Uygulama Alanları 3 Uygulama 1 Röle Toroid 800 A 4 Uygulama 2 Röle Trafo Adaptörü Akım Trafosu 5000 A 5 Uygulama 3 Röle

Detaylı

TURKÇE KULLANIM KİTABI

TURKÇE KULLANIM KİTABI TURKÇE KULLANIM KİTABI İlk Kullanım; 1.1 PAKET İÇERİĞİ 1- Taşıma Çantası 2-2 adet 2mt yüksek-gerilim dayanıklı uçlu bağlantı kablosu ( bir kırmızı ve bir mavi) 3-1 adet yüksek-gerilim dayanıklı uçlu 2mt

Detaylı

VARkombi-12. VARkombi cihazının MULTIMET ile birlikte kullanılması ölçüm verilerinin tamamının gözlemlenmesi açısından tavsiye olunur. 1.

VARkombi-12. VARkombi cihazının MULTIMET ile birlikte kullanılması ölçüm verilerinin tamamının gözlemlenmesi açısından tavsiye olunur. 1. VARkombi cihazının MULTIMET ile birlikte kullanılması ölçüm verilerinin tamamının gözlemlenmesi açısından tavsiye olunur. 1. GİRİŞ 3 Fazdan kontrollu VARkombi reaktif güç kontrol rölesi hakkında bilmeniz

Detaylı

OTOMATİK KAPI KONTROL CİHAZI

OTOMATİK KAPI KONTROL CİHAZI OTOMATİK KAPI KONTROL CİHAZI EKONT Otomatik kapı kontrol cihaz her türlü tam otomatik kapı otomasyonu uygulamalarında kullanılmak üzere tasarlanmış, çok fonksiyonelli ve her türlü güvenlik önlemleri düşünülmüş

Detaylı

ENERJİ ANALİZÖRÜ, MULTİMETRE EA200S, EA280R, EPM100

ENERJİ ANALİZÖRÜ, MULTİMETRE EA200S, EA280R, EPM100 ENERJİ ANALİZÖRÜ, MULTİMETRE EA200S, EA280R, EPM100 KULLANMA KILAVUZU Bu ürünün montajı ve işletmeye alınması yetkili personel tarafından gerçekleştirilmelidir. İçindekiler Değerli Müşterimiz, Cihazınızı

Detaylı

!!! DİKKAT!!! Bu kılavuzu okumadan kurulum yapmayınız...

!!! DİKKAT!!! Bu kılavuzu okumadan kurulum yapmayınız... H-SVC10 Reaktif Enerji Regülasyonlu Endüktif yük sürücü. Bu kitapçık 1 Adet H-SVC10 Cihazı kullanımı ve montajıyla ilgili son kullanıcıya yönelik bilgiler içerir.!!! DİKKAT!!! Bu kılavuzu okumadan kurulum

Detaylı

TRSA-5-10-16-20 SAYAÇ AYAR MASASI TRSA-5-10-16-20 SAYAÇ AYAR MASASI

TRSA-5-10-16-20 SAYAÇ AYAR MASASI TRSA-5-10-16-20 SAYAÇ AYAR MASASI TRSA-5-10-16-20 SAYAÇ AYAR MASASI 1 TANITIM: (*) 20 yılı aşkın süredir sayaç ayar masası ve daha pek çok konuda test cihazı tasarım ve üretimini gerçekleştiren MATEŞ ELEKTRONİK, kendi üretimi olan TRSA

Detaylı

DC VOLTMETRE DCV-10 / 10A / 10C / 10S / 10CS / 11 / 11A / 11C / 11S / 11CS

DC VOLTMETRE DCV-10 / 10A / 10C / 10S / 10CS / 11 / 11A / 11C / 11S / 11CS DC OLTMETRE DC-10 / 10A / 10C / 10S / 10CS / 11 / 11A / 11C / 11S / 11CS DÝKKAT -Cihaz baðlanýrken bütün enerjiyi kesiniz. -Cihaz þebekeye baðlandýðýnda ön paneli çýkartmayýnýz. -Cihazý solvent yada benzeri

Detaylı

MULTIMET MULTIMET MULTIMETRE MODEL 01-PC-DIN 01-DIN 02-R-DIN 02-DIN 01-PC R ISO 9001:2008.

MULTIMET MULTIMET MULTIMETRE MODEL 01-PC-DIN 01-DIN 02-R-DIN 02-DIN 01-PC R ISO 9001:2008. MULTIMET 01-PC-96 01-96 02-R-96 02-96 MULTIMET MULTIMETRE 01-PC-DI 01-DI 02-R-DI 02-DI IO 9001:2008 www.kael.com.tr KEL Mühendislik Elektronik Tic. ve an. Ltd.Şti. MULTIMET-01 MULTIMET-01-PC-R MULTIMET-02

Detaylı

MİDEA MARKA ISI POMPASI- TİCARİ TİPLER YALNIZ SICAK SU ISITMA

MİDEA MARKA ISI POMPASI- TİCARİ TİPLER YALNIZ SICAK SU ISITMA MİDEA MARKA ISI POMPASI- TİCARİ TİPLER YALNIZ SICAK SU ISITMA 1ph/50Hz:10kW 3ph/50Hz:20kW 3ph/50Hz:43kW 1. Kapasite: Monofaze 10kW; trifaze 20/43kW. 2. Yüksek Verim; COP= 4 ( Dış Ortam Sıcaklığı: 20/15⁰C,

Detaylı

Bu ürünün montajı ve işletmeye alınması yetkili personel tarafından gerçekleştirilmelidir.

Bu ürünün montajı ve işletmeye alınması yetkili personel tarafından gerçekleştirilmelidir. elektropan DALGIÇ RÖLE EDK8 KULLANMA KILAVUZU Bu ürünün montajı ve işletmeye alınması yetkili personel tarafından gerçekleştirilmelidir. İçindekiler Cihazın Genel Yapısı Değerli Müşterimiz, Cihazınızı

Detaylı

1- Su ve elektrik tesisatının yukarıda anlatıldığı şekilde yapıldığını kontrol ediniz. 2- Hidroforun besleyeceği tesisattaki tüm muslukları kapatınız.

1- Su ve elektrik tesisatının yukarıda anlatıldığı şekilde yapıldığını kontrol ediniz. 2- Hidroforun besleyeceği tesisattaki tüm muslukları kapatınız. ÇALIŞTIRMA 1- Su ve elektrik tesisatının yukarıda anlatıldığı şekilde yapıldığını kontrol ediniz. 2- Hidroforun besleyeceği tesisattaki tüm muslukları kapatınız. 3- Hidrofor emme hattındaki vanayı tamamen

Detaylı

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ Kullanma Kılavuzu 12 Ocak 2012 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir

Detaylı

GERGİ DENETİM CİHAZI KULLANIM KLAVUZU

GERGİ DENETİM CİHAZI KULLANIM KLAVUZU GERGİ DENETİM CİHAZI KULLANIM KLAVUZU Cihaz üzerinde görülen tuşların fonksiyonları aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır. Programa giriş ve çıkış yapmayı sağlar.5 sn basılı tutmak gerekir Dara alma işlemini

Detaylı

PRO NA011 DĐJĐTAL OTOMATĐK TEKRAR KAPAMALI 3 FAZ AŞIRI AKIM

PRO NA011 DĐJĐTAL OTOMATĐK TEKRAR KAPAMALI 3 FAZ AŞIRI AKIM PRO NA011 DĐJĐTAL OTOMATĐK TEKRAR KAPAMALI 3 FAZ AŞIRI AKIM ve TOPRAK KORUMA RÖLESĐ HIZLI KULLANIM KILAVUZU (TEDAŞ MYD-96/27B UYGUN) VERSĐYON 1.01 OCAK 2011 1 RÖLE TUŞ TAKIMI ve LEDLER (MMI) Menü içinde

Detaylı

Kullanım Kitapçığı KIT FW8. 8 Bölgeli Kontrol Paneli REV NO : 01 / 18.03.2008

Kullanım Kitapçığı KIT FW8. 8 Bölgeli Kontrol Paneli REV NO : 01 / 18.03.2008 Kullanım Kitapçığı KIT FW8 8 Bölgeli Kontrol Paneli [PROGRAM] tuşuna basıp MASTER Kod girilir ve [ENTER] tuşuna basılır. [Program] göstergesi yanarak kullanıcının programa girdiği belirtilir. Program moduna

Detaylı

BQ301 RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ301 RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 30.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı

Detaylı

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ Kullanma Kılavuzu 01 Kasım 2010 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir yazılım

Detaylı

DemirDöküm A Serisi Duvar Tipi Split Klima

DemirDöküm A Serisi Duvar Tipi Split Klima DemirDöküm A Serisi Duvar Tipi Split Klima Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 08/2008 Rev 0 İÇİNDEKİLER 1. TEKNİK ÖZELLİK TABLOSU...3 2. ÇALIŞMA FONKSİYONLARI...4 2.1. Otomatik Çalışma Konumu... 4

Detaylı

STK6 KURUTMA KONTROL ÜNİTESİ KULLANMA KLAVUZU V1.1

STK6 KURUTMA KONTROL ÜNİTESİ KULLANMA KLAVUZU V1.1 STK6 KURUTMA KONTROL ÜNİTESİ KULLANMA KLAVUZU V1.1 STK6 KONTROL ÜNİTESİ TUŞ TAKIMI Bir numaralı program tuşu. Birinci programın parametrelerine ulaşmak için kullanılan tuştur. İki numaralı program tuşu.

Detaylı

GAMMA-MODÜLLERİ Endüktif Yük Sürücüsü

GAMMA-MODÜLLERİ Endüktif Yük Sürücüsü GAMMA-MODÜLLERİ Endüktif Yük Sürücüsü GAMMA serisi endüktif yük sürücü modülleri, dinamik güç faktörü kontrolü uygulamalarında 30kVAr a kadar olan şönt reaktörleri sürmek için tasarlanmıştır. Modüller,

Detaylı

www.vescoalarm.com www.vescoalarm.com 1

www.vescoalarm.com www.vescoalarm.com 1 Alarm Sisteminiz Hakkında Bilmeniz Gerekenler Markalı alarm sisteminiz hakkında bilinmesi ve uygulanması gereken Teknik bilgiler asağıda sıralanmıstır. Sistem Kullanıcıları için uyarılar Alarm sisteminizin

Detaylı

DC MULTIMETRE ve ENERJİ ÖLÇER

DC MULTIMETRE ve ENERJİ ÖLÇER DC MULTIMETRE ve ENERJİ ÖLÇER Green Power Measurement Device, Kısa yolları olan menu ile kolay kullanım DC akım, gerilim ve güç değerleri aynı anda izlenebilir. Toplam, positif, negatif ve fark olarak

Detaylı

MultiPlus-II 48/3000/ V (önceki adıyla MultiGrid-II)

MultiPlus-II 48/3000/ V (önceki adıyla MultiGrid-II) 28-05-2018 MultiPlus-II 48/3000/35-32 230 V (önceki adıyla MultiGrid-II) MultiGrid 48/3000/35-50 230 V ile karşılaştırma ve kurulum önerileri 1. Teknik Özellikler MultiPlus-II 48/3000/35 230V MultiGrid

Detaylı

Teknik bilgi 2003. Münferit mahal sıcaklık kontrol elemanları. Bağlantı şeması

Teknik bilgi 2003. Münferit mahal sıcaklık kontrol elemanları. Bağlantı şeması Teknik bilgi 2003 Münferit mahal sıcaklık kontrol elemanları İşlevi: Oventrop oda termostatları ile, Oventrop elektro-termik servo tahrikler ve Oventrop radyatör vanaları kullanarak, münferit mahal sıcaklık

Detaylı

: WEST SOUND : TKS 207 R (RACK TİPİ) WEST SOUND TKS 207 R PROGRAMLI OKUL SAATİ KULLANIM ALANLARI:

: WEST SOUND : TKS 207 R (RACK TİPİ) WEST SOUND TKS 207 R PROGRAMLI OKUL SAATİ KULLANIM ALANLARI: MARKA : WEST SOUND MODEL : TKS 207 R (RACK TİPİ) ÜRÜN CİNSİ : PROGRAMLI OKUL SAATİ WEST SOUND TKS 207 R PROGRAMLI OKUL SAATİ KULLANIM ALANLARI: Okullar, Dershaneler, Fabrikalar, Halı sahalar vb. alanlarda

Detaylı

TEKNİK ÖZELLİKLER. Giriş Beslemesi. Giriş besleme voltajı. Motor Çıkışı. Motor gerilimi. Aşırı yük ve kısa devre korumalı.

TEKNİK ÖZELLİKLER. Giriş Beslemesi. Giriş besleme voltajı. Motor Çıkışı. Motor gerilimi. Aşırı yük ve kısa devre korumalı. 1 TEKNİK ÖZELLİKLER Giriş besleme voltajı Maks. güç harcaması Besleme koruması Motor gerilimi Motor çıkış akımı Motor kontrol şekli Motor koruması Encoder tipi Encoder çözünürlüğü Encoder voltajı Kumanda

Detaylı

MW-350 Stand-Alone Şifre+Kart Okuyucu. Kullanım Kılavuzu. Kullanıma başlamadan önce mutlaka okuyunuz

MW-350 Stand-Alone Şifre+Kart Okuyucu. Kullanım Kılavuzu. Kullanıma başlamadan önce mutlaka okuyunuz MW-350 Stand-Alone Şifre+Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu Kullanıma başlamadan önce mutlaka okuyunuz MW-350 tek kapı için tasarlanmış Stand alone ve Wiegand çıkışlı şifreli kart okuyucudur. IP 68 standartda

Detaylı

Centronic UnitControl UC52

Centronic UnitControl UC52 Centronic UnitControl UC52 tr Montaj ve İs letme Talimatı Kumanda elemanlı tekli kontrol cihazı As ağıdaki kis ilere yönelik önemli bilgiler: Montaj elemanı / Elektrik teknisyeni / Kullanıcı Lütfen ilgili

Detaylı

Runner 4-8. Kullanım Kitapçığı. 4/8 Bölgeli Kontrol Paneli

Runner 4-8. Kullanım Kitapçığı. 4/8 Bölgeli Kontrol Paneli Runner 4-8 4/8 Bölgeli Kontrol Paneli Her türlü sorun ve sorularınız için teknik@alarmdestek.com adresine mail atınız. Satış ve pazarlama için lütfen 0532 605 13 45 numaralı telefon ile irtibata geçin

Detaylı

Alarm Kitli EHP Pano Servis Manueli

Alarm Kitli EHP Pano Servis Manueli Alarm Kitli EHP Pano Servis Manueli 1. Ürün Bilgisi Alarm Kitli EHP Panolar; sabit hızlı pompa uygulamaları için tasarlanmış 128*64 grafik ekrana sahip bir kontrol ünitesi tarafından kontrol edilen, bir

Detaylı

GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0

GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0 GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0 1 1. TUŞLAR : YUKARI/AŞAĞI TUŞLARI: Cihaza yeni değer girişi bu tuşlar ile yapılır. SICAKLIK AYARI: Kazan sıcaklık set değeri bu tuş ile

Detaylı

VARko-312 1. GİRİŞ 2. UYARILAR

VARko-312 1. GİRİŞ 2. UYARILAR 1. GİRİŞ 3 Fazdan kontrollu VARko-3xx * reaktif güç kontrol rölesi hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler ve uyarılar kullanıcı el kitabında anlatılmaktadır. Lütfen sisteminizin ve kendinizin güvenliği

Detaylı

Reaktif Güç Kontrol Röleleri. Enerji Analizörleri. Tek Fazlı Kondansatörler. Üç Fazlı Kondansatörler. Uzaktan Enerji İzleme.

Reaktif Güç Kontrol Röleleri. Enerji Analizörleri. Tek Fazlı Kondansatörler. Üç Fazlı Kondansatörler. Uzaktan Enerji İzleme. İçindekiler Reaktif Güç Kontrol Röleleri 4 Enerji Analizörleri 4 Tek Fazlı Kondansatörler 5 Üç Fazlı Kondansatörler 5 Uzaktan Enerji İzleme 6 Multimetre 6 AG Akım Trafoları 7 Tek Fazlı Şönt Reaktörler

Detaylı

RELIABLE SOLUTIONS in POWER ELECTRONICS. Power Management Instruments RDAT SERİSİ DC AKÜ ŞARJ / REDRESÖR SİSTEMLERİ PMI / GESS GRUP ŞİRKETLERİ SUD

RELIABLE SOLUTIONS in POWER ELECTRONICS. Power Management Instruments RDAT SERİSİ DC AKÜ ŞARJ / REDRESÖR SİSTEMLERİ PMI / GESS GRUP ŞİRKETLERİ SUD RELIABLE SOLUTIONS in POWER ELECTRONICS RDAT SERİSİ Power Management Instruments DC AKÜ ŞARJ / REDRESÖR SİSTEMLERİ PMI / GESS GRUP ŞİRKETLERİ SUD DC AKÜ ŞARJ / REDRESÖR SİSTEMLERİ DC AKÜ ŞARJ / REDRESÖR

Detaylı

ANC SERİSİ. ANNUNCIATOR Alarm Anonsiyatör. Kullanım Kılavuzu

ANC SERİSİ. ANNUNCIATOR Alarm Anonsiyatör. Kullanım Kılavuzu ANC SERİSİ ANNUNCIATOR Kullanım Kılavuzu İÇİNDEKİLER Semboller... 3 Doğru Kullanım ve Güvenlik Şartları... 3 Cihaz Hakkında Genel Bilgi... 4 Sinyal Girişi... 4 Led Göstergesi... 5 Ön Panel Tuşları... 5

Detaylı

GEPA BAR-24X2 24 V AKÜ REDRESÖR GRUBU

GEPA BAR-24X2 24 V AKÜ REDRESÖR GRUBU 1. Genel GEPA BAR-24X2 24 V AKÜ REDRESÖR GRUBU GEPA BAR-24X2 Akü Redresör Grubu trafo merkezleri, fabrikalar, acil aydınlatma sistemleri ve 24V DC gerilime ihtiyaç duyulabilecek alanlarda kullanılmak üzere

Detaylı