İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu LATEX

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu LATEX"

Transkript

1 LATEX LaTeX Nedir? Leslie Lamport tarafından geliştirilen TeX komutları yardımıyla kullanımı daha kolay komutlar içeren ve sayfa düzeni, otomatik numaralandırma, atıf verme vb. özellikler içeren makro sistemidir. LaTeX aslında bir bakıma TeX tir. TeX diğer noktalarda değil ama metin şekillendirmede çok güçlü bir programlama dilidir. TeX ile istediğiniz her şeyi inanılmaz bir kalitede gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, çıktı dosyasının çözünülürlüğü ppi'dir (inç başına piksel). Fakat tahmin edebileceğiniz gibi, bu kadar güçlülüğün anlamı formatlama ve kompozisyon süreci hakkında bilmeniz gereken çok fazla ayrıntı olduğudur. TeX çok ayrıntılı çıktı kontrolüne gereksinim duyan kullanıcılar için temeldir. TeX in telaffuzu TEK şeklindedir. İngilizce TECHnology kelimesinin okunuşu gibidir. Kesinlikle Texas ın okunuşundaki teks gibi telaffuz edilmez. TeX, LaTeX dokümanlar içerisinde \TeX, ASCII karakterlerle yazılırken ise TeX şeklinde yazılır. LaTeX ise İngilizce Lay-Tech in okunuşu gibi telafuz edilir. LaTeX ise LaTeX dokümanlar içerisinde \LaTeX, ASCII karakterlerle yazılırken ise LaTeX şeklinde yazılır. LaTeX in Tarihçesi LaTeX in öyküsü Donald E. Knuth ile başlar. 1977'de, tanınmış serisi "Bilgisayar Programlama Sanatı"nı yazmak için mantıklı bir düzenleme veya kelime işlemci programı arıyordu. TeX i yaratmaya karar verdi. TeX ilk olarak 1979 da SAIL (Stanford Artificial Intelligence Language) ile yazılmış daha sonra bu sürüm 1982 de Pascal ile yeniden yazılmıştır. Daha sonraları, Leslie Lamport (yanda), onlara çok yüksek bir arayüz vererek TeX komutlar takımını ve TeX stilini temel alan komutlar serisini yazdı. Böylece LaTeX doğdu (Lamport TeX) da İngilizce dışındaki dilleri de destekleyen TeX 3.0 sürümü ortaya çıkmıştır. TeX sürümleri π sayısına yakınsayacak şekilde numaralandırılmaktadır.

2 TeX ismi ve logosu ise τ (tau), ε (epsilon) ve χ (chi) sembollerinden gelmektedir. LaTeX in en çok kullanılan ilk sürümü 2.09 idi. Son sürüm ise LaTeX2e olarak isimlendirilmekte. Sürüm 3 ise halen geliştirilmekte. Neden LaTeX? Bu karşılaştırmayı Microsoft Word üzerinde LaTeX MsWord WYSIWYG - + çalışırken yapmak ne kadar doğru olur Şekiller + + bilemeyeceğim ama yanda gördüğünüz gibi Matematik + (+) beklentilerinize göre metin editörlerinin size Stil değiştirme + (+) sundukları değişiyor. Atıf verme + - *WYSIWYG: what you see is what you get. Bu da Kaynaklar dizini + - girilenlerin aynı şekilde görünmesinden Platformdan bağımsız + - bahsediyor aslında. Kullanımı Ücretsiz + - LaTeX i herhangi basit bir metin editörü ile birlikte kullanabiliriz. Örneğin Windows üzerinde çalışırken Notepad ya da Linux ile çalışırken Vi metin editörleri kaynak kodları yazabilmemiz için yeterlidir. Windows ile çalıştığımızı düşünüp işleme o şekilde devam edelim. Notepad de hazırlanan kaynak kodu dosyası.tex uzantılı olarak kaydedilir, örneğin ituieee.tex. Daha sonra bu kodların çıktısını elde edebilmemiz için DOS komut satırına C:\> latex ituieee.tex yazmamız yeterlidir. Yalnız bu komutun çalışabilmesi için MiKTeX in daha önce bilgisayara kurulmuş olması gerekir. Bu komutu yazmamızla birlikte önümüzde akan şu şekilde yazılarla karşılaşacağız:

3 Ama bu yazılar her zaman bu şekilde güzel akmayabilir :) örnek bir hata: Bizim kaynak kodu yazarken unutabileceğimiz simgeler vs. olabileceğinden çalışırken WinEdt adı verilen yazılımı kullanmamız yararımıza olacaktır. Bu programı kullanırken DOS ile de bire bir muhatap olmamıza gerek kalmıyor. PDF TeXify düğmesi de bizim DOS a yazdığımız komutla aynı işi görüyor aslında. TeXify olayından sonra.tex ve.pdf dosyalarının yanında kullandığımız komutlara göre aşağıdaki dosya türleri de oluşabilir:.aux Bu dosyalarda kullandığınız atıflar ile ilgili belgeler saklanmaktadır. Ardışık derlemelerde derleyici tarafından okunarak atıfların kullanılması sağlanır..log Kaynak dosyası derlerken ekranda görülen tüm mesajlar bu dosya içerisinde de saklanır..toc İçindekiler dizini (table of contents).lof Şekiller dizini (list of figures).lot Tablolar dizini (list of tables).idx Index dizini

4 Ayrıntılara girmeden önce programın demosu ila genel bir örnek verecek olursak şu kaynak kodu dosyası: PDF TeXify tuşu ile bir PDF dosyası oluşturur ve çıktısı aşağıdaki şekilde olur:

5 LaTeX e genel bir bakış yaptıktan sonra kodlara aşağıdaki çıktıyı ve kaynak kodlarını analiz ederek başlayabiliriz: \documentclass[12pt]{article} Bu kod ile {} arasına belgenin türünü [] arasına da özellikle istediğimiz ayrıntıları yazarız. article yerine book, proc, manual gibi belge türleri de yazılabilir. 12pt yazan yerin yanına iki sütun olması vb. sayfa yapısı özellikleri eklenebilir. Hiçbir şey yazılmadığında default 10pt ve tek sütun halidir. % Eğer satırın başında bu işaret varsa TeXify sırasında o satır okunmaz. Bu şekilde sadece kaynak kodu dosyasında görülebilecek notlar ya da açıklamalar yazabilirsiniz. \usepackage{times} Bunu yazarak times paketi etkinleştirilir. Bu paket font paketidir ve yazıların bu font ile yazılmasını sağlar. Sık kullanılan diğer paketler: amsmath: matematiksel semboller için graphicx: metne resim eklemek için color: renkli yazı kullanabilmemiz için

6 \title{adaptive } Bu kod ile belgeye başlamadan önce başlığı belirtiriz. Eğer belgeye başladıktan sonra \maketitle demezsek başlık görünmez. $\lambda\tau$ Özel simgeleri yazabilmemiz için iki $ arasına \ sonrasında simgenin adını yazarız. Bu kod belgemize lamda ve tau simgelerini yan yana yazdırır. \author{ } Başlığın altına yazarın ismini yazdırır. Fakat yine belge başladıktan sonra \maketitle kodu gereklidir. \textit{b.kurt } { ile } arasının italik görünmesini sağlar. Aynı şekilde \textbf de yazının kalın olmasını sağlar. \date{\today} İlk olarak \date yazarın altına tarihi atar ama {} içine ne yazılacağı isteğe bağlıdır. Burada \today ile günün tarihi atılır. \begin{document} Bu kod ile belgeye başlarız. Üst kısım sayfa yapısı ve birkaç özellik ile ilgiliydi. \end{document} e kadar yazdıklarımız belgemizde görünecek olanlar. \maketitle Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu kod belgenin ilk sayfasına yazının başlığını, yazarını ve tarihi yazdırır. Bu yazılmadığında yukarıda belirtilen başlık, yazar ve tarih kaynak kodu dosyası dışında bir yerde görünmez. \section{ } Belgemizin başlığının bir alt başlığı olarak ve başına da numara atarak yazar.

7 \subsection{ } Bu kod da gayet anlaşılabilir ki sectionda belirttiğimiz başlığın alt başlığını numaralandırarak atar. Bu olay sub tekrarıyla diğer alt başlıklara kadar gider. \\ Bu iki backslash bizim normal bir editörde yazarken enter a basıp satır atlama işimizi burada yapar. \dots Bu da bildiğimiz üç noktayı ( ) yazdırır. \footnote{ } Gerektiğinde dipnot belirtmek için kullanılır. Yazıldığı yere numara atar ve {} içindeki yazıyı sayfa sonuna yazdırır. \end{document} Bu da yukarıda \begin{document} ile başladığımız belgeyi burada bitirir. Bundan sonra yazılanların hiçbir ehemmiyeti yoktur. Şimdi başlıca komutlardan bahsettikten sonra tablo oluşturmaya geçelim. Bunun için de elimizdeki bir tablonun kaynak kodunu analiz ederek işe başlayalım:

8 \begin{tabular}{ c p{8cm} }\hline \begin{tabular} ile daha önceki sayfalarda geçen \begin{document} benzeri şekilde tablo oluşturmaya başlarız. Fakat bunun yazılabilmesi için en başta documentclass belirtilmeli ve belgenin başlangıç ve bitiş kodları arasına bu tablonun kodlarının yazılması gerekir. Sonrasında gelen c ilk sütundaki hücrelerdeki metinlerin ortada hizalanmasını sağlıyor. c yerine r yazılırsa sağa l yazılırsa sola hizalanır. O ve diğer işaretleri de tablodaki dikey çizgileri temsil ediyor. p{8cm} olan kısım da ikinci sütunun genişliğini ayarlıyor. Son olarak \hline da yatay çizgiyi çekiyor. Bu en üstteki çizgi oluyor. \textbf Phrasal Verb & \textbf Meaning \\ \hline \textbf kodundan önceki örnekte bahsetmiştik fakat {} içine alınmadığından sadece ilk harf kalın olarak yazılır. Aradaki & bir sütundan diğerine geçildiğini belirtir. Satırın sonunda \\ ile alt satıra geçilir. \hline ile bu satırın altına da çizgi çekilir. fish for & If you {\textbf fish for} information or praise, you try and get it from someone in an indirect way. \\ \hline Yine üsttekine benzer bir diğer satır fakat şunu belirtmek gerekir: {\textbf fish for} yazılmasına rağmen yine sadece ilk f kalın yazılır; eğer iki kelimenin de kalın olmasını istiyorsak \textbf{fish for} yazmalıydık. \end{tabular} Bununla da tabloyu kapatarak çıktımıza göz atarız.

9 Tablo oluşturduktan hemen sonra matematiksel formüller için gerekli kodları içeren bir örneği inceleyelim: $$ $$ Matematiksel bir ifade yazmak için onu iki $$ arasına yazmamız gerekiyor. \frac{ }{ } İngilizce fraction (kesir) kelimesinin kısaltılmış halidir. İlk { } içerisindeki girdi pay, ikinci girdi de payda olarak görünür. x^n-1 Burada üslü ifadeleri yazabilmek için ^ işaretini kullanıyoruz. Bu işaret kendinden sonraki ilk karakteri üs olarak yazar. Eğer birden fazla karakteri üs olarak yazmak istiyorsak ^{ } şeklinde yazmalıyız. \sum_{ }^{ } Toplam işaretini yazdırarak _ işaretinden sonra alt tarafı ^ işaretinden sonra da üst tarafı yazar. Sonrasında da ifadeyi yazar.

10 Matematik olayına birkaç örnek daha ekleyecek olursak: Belgeye resim eklemek için örnek: \includegraphics[width=2.25in]{images /WinEdt}\\ Eğer ortalamak istersek \begin{center} ve \end{center} arasına yazmamız yeterlidir. Belgedeki yazıları numaralandırmak ve renklendirmek için örnek: {\color{green} Text starts off in green \textcolor{red}{ a little red} {\color{blue}nested blue text} returning to green} \begin{enumerate} \item \textcolor[cmyk]{0,1,0,0}{magenta cmyk} black \item \color[gray]{0.5} \textcolor{blue}{predefined blue}gray text \end{enumerate} \definecolor{light}{gray}{.80} \definecolor{dark}{gray}{.20} \colorbox{red}{black text on red background}

11 \par\colorbox{light}{% \textcolor{dark}{light background}} \par\colorbox{dark}{% \textcolor{white}{dark background}} \fcolorbox{red}{blue}{black text,blue background, red frame} \fcolorbox{red}{blue}{\color{white}%white text, blue background, red frame} İncelediğimiz örnekler normal bir LaTeX kullanıcısının bilmesi gerekenleri içeriyor. Ama daha fazlasını isterseniz aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz. Buradaki örnekler ve yazıların bir kısmı da bu kaynaklardan alıntıdır. Bilgisayarınıza kurup uğraşmak isterseniz Windows için & adreslerinden setup dosyalarına ulaşabilirsiniz. Kaynaklar - LaTeX Tutorial, Jeff Clark - İstanbul Teknik Üniversitesi BIL103E Ders Notları - Word Processing, Binnur Kurt - Anadolu Üniversitesi BİL435 Ders Notları LaTeX ile Döküman Hazırlama, Emrah Akyar - Linux ve Matematik, İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları Y.Caner Aksakal caner.itu@gmail.com İTÜ IEEE Bilişim Komitesi İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi

BİL435 LATEX ile Doküman Hazırlama

BİL435 LATEX ile Doküman Hazırlama BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 1 Emrah AKYAR eakyar@anadolu.edu.tr Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2004-2005 Öğretim Yılı Bahar Dönemi 1 2 3 Neden L A TEX? L

Detaylı

BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 2

BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 2 BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 2 Emrah AKYAR eakyar@anadolu.edu.tr Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2004-2005 Öğretim Yılı Bahar Dönemi İçindekiler 1 L A TEX Kaynak

Detaylı

L A TEX Nedir? Gerçekten Gerekli midir?

L A TEX Nedir? Gerçekten Gerekli midir? L A TEX Nedir? Gerçekten Gerekli midir? Çağıl Uluşahin culusahin@cs.bilgi.edu.tr istanbul Bilgi Üniversitesi LATEX Nedir?Gerçekten Gerekli midir? p. 1/21 Oyunun ismi TEX L A TEX LATEX Nedir?Gerçekten Gerekli

Detaylı

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri BLM2881 2015-1 DR. GÖKSEL Bİ R İ C İ K goksel@ce.yildiz.edu.tr Ders Planı Hafta Tarih Konu 1 16.09.2015 Tanışma, Ders Planı, Kriterler, Kaynaklar, Giriş Latex

Detaylı

PROJE KİTABI LATEX TASLAĞI VE EĞİTİMİ

PROJE KİTABI LATEX TASLAĞI VE EĞİTİMİ PROJE KİTABI LATEX TASLAĞI VE EĞİTİMİ Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği İ.O. Sığırcı Proje Koordinatörlüğü Bilgisayar Mühendisliği Yıldız Teknik Üniversitesi YTÜ, 2016 İ.O. Sığırcı (YTÜ,

Detaylı

Word 2007 - Otomatik Düzelt

Word 2007 - Otomatik Düzelt Word 2007 - Otomatik Düzelt Otomatik düzelt penceresinin anlatılması OTOMATİK DÜZELT PENCERESİ OTOMATİK DÜZELT Otomatik Düzelt penceresine iki yoldan ulaşabiliriz. 1. Microsoft Office Düğmesi > Word Seçenekleri

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan MYO 2016-2017 Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU HTML Nedir? HTML, Hyper Text Markup Language sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve Web in temel dilidir. Html dökümanları

Detaylı

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

L A T E X. kurulumu ve yazımı

L A T E X. kurulumu ve yazımı L A T E X kurulumu ve yazımı 1 Giriş L A T E X, bir döküman hazırlama sistemidir. Dökümanınızı bir yazı editöründe komutlarla yazarak nasıl görüneceğini tanımlarsınız. Dökümanın komutlarla yazımı bittiğinde

Detaylı

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak.

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Amaçlarımız 2 Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Microsoft Excel 2010 da bilgi girişi yapabilmek. Excel de

Detaylı

LyX. İlkay TÜRK ÇAKIR. SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi

LyX. İlkay TÜRK ÇAKIR. SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi LyX İlkay TÜRK ÇAKIR SANAEM- TAEK HPFBO-Çukurova Üniversitesi 1 LyX KURULUMU Komut satırından lyx yazınız. Program açılırsa sonraki slayta geçebiliriz. Açılmıyorsa: Hangi linux dağıtımını kullanıyorsunuz?

Detaylı

HTML Sayfaları. Bütün html sayfaları

HTML Sayfaları. Bütün html sayfaları HTML VİZE NOTLARI HTML Sayfaları Bütün html sayfaları tagıyla başlar ve tagıyla biter. tagları arasında ve tagları vardır. Örnek bir html boş sayfası kodları şu şekilde

Detaylı

JAL IN İNTERNET TEN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI

JAL IN İNTERNET TEN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI JAL IN İNTERNET TEN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI WINDOWS TA JAL IN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI JAL derleyicisi aslında Jal.exe isimli tek bir dosyadan oluşur. Jal.exe derleyici programı, yazılan JAL programı

Detaylı

WEB TASARIMIN TEMELLERİ

WEB TASARIMIN TEMELLERİ WEB TASARIMIN TEMELLERİ ~ Sunu 2 ~ Öğr. Gör. Mehmet Fatih TAN http://blog.kmu.edu.tr/mftan mftan@kmu.edu.tr Bilgi paylaşıldıkça kıymetlenir.. Kaynak göstermek şartıyla sunu içeriğini çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS TEZ YAZIM KILAVUZU

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS TEZ YAZIM KILAVUZU MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS TEZ YAZIM KILAVUZU Mart 2012 TABLE OF CONTENTS I. GİRİŞ... 1 II. TEZ YAZIM KURALLARI... 2 2.1. TEZ YAZIM KURALLARI... 3 2.1.1. Birinci seviye başlık... 4 2.1.2.

Detaylı

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI Ms Word bir kelime işlemci programıdır. İçinde bulunan detaylı metin biçimlendirme seçenekleri, ayrıntılı tablo, şekil ve grafik oluşturma başarıları nedeniyle, kendi türünde

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci Kazanımlar Bu bolümde; Yazılım geliştirme sureci konusunda bilgi sahibi olacak, Yazılım geliştirme surecinde gerekli olan araçları tanıyacak, Python dilinde program geliştirme ortamlarını inceleyebileceksiniz.

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

Yine benzer şekilde hücreler içine yazılan yazıların renklerini değiştirebiliriz. Bunun için tüm satırı veya sütunu yine fareyle seçmek durumundayız.

Yine benzer şekilde hücreler içine yazılan yazıların renklerini değiştirebiliriz. Bunun için tüm satırı veya sütunu yine fareyle seçmek durumundayız. 2. EKLE SEKMESĐ TABLO EKLEMEK: Sayfamıza tablo eklemek için, TABLO butonuna bastıktan sonra açılan pencereden kaç sütün ve kaç satırlık bir tablo oluşturacağımızı belirliyoruz. Fareyi sürüklemek, tablonun

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar)

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) İnternete Bağlanma: İnternette, için tarayıcı adı verilen programlar ile gezinti yapılır. Pek çok tarayıcı program vardır. İnternet

Detaylı

Lyx Nedir? Belge Hazırlama Bir Örnek Ekler L Y X. Esin Çavlan. 5 Mart 2012

Lyx Nedir? Belge Hazırlama Bir Örnek Ekler L Y X. Esin Çavlan. 5 Mart 2012 LYX 5 Mart 2012 HF Çalışma Topluluğu İçerik 1 Giriş Kurulum Temel Kavramlar 2 3 LYX te Sunum Hazırlanması 4 Giriş Kurulum Temel Kavramlar LYX Nedir?, teknik ve bilimsel belgeler hazırlamada uzmanlaşmış

Detaylı

Office 2007 Otomatik Düzelt Seçenekleri

Office 2007 Otomatik Düzelt Seçenekleri Sırasıyla öncelikle; Microsoft Office Düğmesi, Word, Yazım Denetleme, Otomatik Düzeltme ne gireriz. Otomatik Düzelt penceresine girdiğimizde karşımıza aşağıdaki pencere gelecektir. 1.)Otomatik Düzeltme

Detaylı

Ekran 1 : Font Komutları Dosyası ekranı

Ekran 1 : Font Komutları Dosyası ekranı 27 Ekim 2010 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : ETASQLFORM DĐZAYNLARDA FARKLI FONT LU YAZI TĐPĐ KULLANIMI ETASQL Doküman Düzenleyicisi olan ETASQLFORM.EXE ile Fatura, Sipariş,

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş listelerinde anlatıldığı gibi pull down menüden fiş menü tercihleri veya görsel menüden Yeni, Değiştir, İzle, Sil, Kopyala butonları kullanılırsa fiş giriş ekranı açılır. Fiş giriş ekranları kullanıldığı

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

Bilgisayar Programlama

Bilgisayar Programlama Bilgisayar Programlama M Dosya Yapısı Kontrol Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları M-dosyası Genel tanıtımı : Bir senaryo dosyası (script file) özel bir görevi yerine getirmek için gerekli

Detaylı

SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI

SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

TeX, LaTeX ve LyX ile Ağrısız Metin Hazırlama

TeX, LaTeX ve LyX ile Ağrısız Metin Hazırlama TeX, LaTeX ve LyX ile Ağrısız Metin Hazırlama Gürer Özen gurer@uludag.org.tr Bildik metin işlemcilerin yol açtığı ağrılar: El ağrısı Sürekli biçimle uğraşmak Aynı işlemleri sürekli yinelemek İçindekiler

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir.

Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir. C de yazılan bir programın çalışması için çoğunlukla aşağıdaki

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR

FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR C FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR Konuya Hazırlık 1. Excel de formül kullanmanın faydalarını açıklayınız. Formüller, bir sayfadaki verileri kullanarak işlem yapan denklemlerdir. Bir formülde, aynı sayfadaki

Detaylı

L A TEX ile İlgili Çokça Sorulan Sorular

L A TEX ile İlgili Çokça Sorulan Sorular L A TEX ile İlgili Çokça Sorulan Sorular EMRAH AKYAR Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü 26470 ESKİŞEHİR eakyar@anadolu.edu.tr August 7, 2007 Bu yazıda bana L A TEX ile ilgili sıkça sorulan

Detaylı

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI EXCEL 2007 DERS NOTLARI Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları

Detaylı

Excel de Düşeyara Vlookup) Fonksiyonunun Kullanımı

Excel de Düşeyara Vlookup) Fonksiyonunun Kullanımı FARUK ÇUBUKÇU EXCEL AKADEMİ Excel de Düşeyara Vlookup) Fonksiyonunun Kullanımı Excel de arama ve veri işleme konusunda en önemli fonksiyonlardan birisi olan DÜŞEYARA (İngilizce sürümde VLOOKUP) fonksiyonu

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 4. DERS NOTU Konu: M-dosya yapısı ve Kontrol Yapıları Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU 1 M-Dosya Yapısı Bir senaryo dosyası (script file) özel bir görevi yerine getirmek

Detaylı

SIMAN KULLANIM KILAVUZU

SIMAN KULLANIM KILAVUZU SIMAN KULLANIM KILAVUZU Önder Öndemir SIMAN Simülasyon programı Model Çatı ve Deneysel Çatı olmak üzere iki kısımdan oluşur. Model çatı genel itibariyle modullerin ve işlem bloklarının yazıldığı kısımdır.

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ Web Sitesi Yönetim Paneli, Üniversitemiz web sitesinde, birimlerimize ait web sitelerindeki içerikler üzerinde ekleme, silme, değiştirme gibi güncelleme işlemlerini,

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 1 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ TC İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU İçindekiler WEB İçerik Sistemine Giriş Bilgileri... 3 Sunucu, Şifre, SQL, yedekleme, Debug... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü DERS NOTU 3 KONU: M-dosya yapısı ve Kontrol Yapıları M-Dosya Yapısı

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 4-5-6: Microsoft Word Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Sık kullanılan komutlar buraya eklenip, kullanılacağında hızlı erişim sağlanabilir. Office Word

Detaylı

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ Web Sitesi Yönetim Paneli, Üniversitemiz web sitesinde, birimlerimize ait web sitelerindeki içerikler üzerinde ekleme, silme, değiştirme gibi güncelleme işlemlerini,

Detaylı

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1 Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1 Son Teslim Tarihi: 5 Mayıs 2014-09:00 (ÖRGÜN) - 19:00 (İKİNCİ) Ödevi Teslim Alacak Olan Asistan:

Detaylı

Css Stillerinin Nesneyi Etkileme Yolları Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css De Neyi İfade Eder.

Css Stillerinin Nesneyi Etkileme Yolları Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css De Neyi İfade Eder. Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css Css stillerinin nesneyi etkileme yolları ve sıraları: (#), (.), (*), (class) CSS de nasıl kullanılır bu başlık altında bulabilirsiniz. Css Nedir? HTML bize metin

Detaylı

5. Tablo İşlemleri. Bu bölümü bitirdiğinizde,

5. Tablo İşlemleri. Bu bölümü bitirdiğinizde, 5. Tablo İşlemleri Bu bölümü bitirdiğinizde, Tablonun nasıl oluşturulduğunu, Satır ve hücrelerin ne olduğunu ve nasıl oluşturulduğunu, Tablonun ve hücrelerin nasıl hizalandığını, Satır veya sütunların

Detaylı

OfficeExcelProgramıAnlatımı

OfficeExcelProgramıAnlatımı OfficeExcelProgramıAnlatımı Panoyu Kullanmak Microsoft Office programlarında kopyalama ve taşıma işlemi yapılırken kopyalanan veya kesilen metin, resim vb. kısımlar panoda saklanır. 24 adet kopyalama veya

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir 1 Akış diyagramları

Detaylı

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları 4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları Şart yapıları bir bilgisayar programının olmazsa olmazlarındandır. Şart yapıları günlük hayatımızda da çok fazla karşılaştığımız belirli

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir.

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir. İST 205 Bilgisayar Programlama III C Programlamaya Giriş ve Matematiksel-İstatistiksel Uygulamalar Y.Doç.Dr. Levent Özbek Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Tel: 0.312.2126720/1420 ozbek@science.ankara.edu.tr

Detaylı

Bazı MSDOS komutları BAZI DOS KOMUTLARI

Bazı MSDOS komutları BAZI DOS KOMUTLARI Bazı MSDOS komutları Windows XP, Vista işletim sisteminde Başlat\Çalıştır (Start \ Run) kısmına cmd veya command yazdığınızda MS-DOS penceresi gelir. BİR KOMUTUN NASIL KULLANILDIGINI ÖĞRENMEK İÇİN HELP

Detaylı

UFRS ANALİZ DOKÜMANI

UFRS ANALİZ DOKÜMANI UFRS ANALİZ DOKÜMANI Versiyon 7.0.7 MatriksMatriksMatriksMatriksMa 25.10.2013 triksmat Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. riksmatriksmatriksmatriksmatriksiksmatr iksmatriksmatriksmatriksmatriksmatriks İÇİNDEKİLER

Detaylı

Web Tasarımının Temelleri

Web Tasarımının Temelleri 1. Hafta Web Tasarımının Temelleri Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu www.artvin.edu.tr Listeleme Etiketleri Sıralı liste oluşturmak için

Detaylı

Bilgisayar. Bilgisayarın Özellikleri. Giriş İşleme Çıkış. Bilgisayar Nedir? Bilgisayarın Çalışma Prensibi 11.11.2013

Bilgisayar. Bilgisayarın Özellikleri. Giriş İşleme Çıkış. Bilgisayar Nedir? Bilgisayarın Çalışma Prensibi 11.11.2013 Bilgisayar Bilgisayar Nedir? Kullanıcı tarafından girilen veriyi, bilgiyi, komutu programlandığı biçimde işleyip kullanılabilir bilgi veya anlaşılabilir sonuç haline dönüştüren ve bunları saklayabilen

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları 4.Hafta Microsoft Word 3 (Anadolu Ü. Lisansüstü Tez Yazım Yönergesi Word Ayarları) Otomatik Şekil Ekleme ve Düzenleme Metin Ekleme Resim Ekleme Dosyadan

Detaylı

BİL435 LATEX ile Doküman Hazırlama

BİL435 LATEX ile Doküman Hazırlama BİL435 L A TEX ile Doküman Hazırlama Bölüm 3 Emrah AKYAR eakyar@anadolu.edu.tr Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2004-2005 Öğretim Yılı Bahar Dönemi 1 Temeller Bazı Kombinasyonlar

Detaylı

Pardus 2013 te Metin Editörleri

Pardus 2013 te Metin Editörleri METİN EDİTÖRLERİ Pardus 2013 te Metin Editörleri Editör metin düzenleyicisi demektir. Linux işletim sistemlerinde, metin oluşturma ya da düzenleme işlemleri için farklı metin düzenleyici programları vardır.

Detaylı

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş Kurulum için ilk önce Sun Microsystems in sitesinden uygun J2SE sürümünü indirin. Ben J2SE v1. 4. 2_16 Windows Installer paketini kullandım J2SE SDK Kurulumu aşağıdaki gibi başlayacaktır. 1 Kurulum tamamlandıktan

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

EM205 26/9/2014. Programlamaya giriş Algoritmalar. Amaçlar

EM205 26/9/2014. Programlamaya giriş Algoritmalar. Amaçlar EM205 26/9/2014 Programlamaya giriş Algoritmalar Temel kavramlar Algoritmalar Amaçlar Algoritma kavramını öğrenmek, Algoritmaları ifade edebilmek, Temel matematiksel algoritmaları yazabilmek C programlama

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

HTTP & HTML BİRİNCİ BÖLÜM. HTTP Nedir? HTTP Safhaları Nelerdir? Protokol ve Eklentiler. HTTP Servisleri. HTTP Nedir? HTML Nedir?

HTTP & HTML BİRİNCİ BÖLÜM. HTTP Nedir? HTTP Safhaları Nelerdir? Protokol ve Eklentiler. HTTP Servisleri. HTTP Nedir? HTML Nedir? HTTP & HTML Seval ÖZBALCI Bilgisayar Programcılığı Bölümü Ders 3 HTTP ve HTML Kullanarak İlk Web Sayfasının Oluşturulması BİRİNCİ BÖLÜM HTTP Nedir? HTML Nedir? Temel Unsurlar Editör Türleri İlk Sayfanın

Detaylı

görüntüleyebilirsiniz. HTML, programlama dilleri bir programlama mantığı taşımadığından öğrenilmesi gayet kolay bir dildir.

görüntüleyebilirsiniz. HTML, programlama dilleri bir programlama mantığı taşımadığından öğrenilmesi gayet kolay bir dildir. 1. HTML NEDİR? HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili)basitçe, browserlarla görebileceğimiz, internet dökümanları oluşturmaya yarayan bir çeşit dildir. Örneğin okuduğunuz bu

Detaylı

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş Yard. Doç. Dr. Alper Kürşat Uysal Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akuysal@anadolu.edu.tr Ders Web Sayfası: http://ceng.anadolu.edu.tr/ders.aspx?dersid=101

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

BELGE İŞLEMLERİ. Bu bölümde kelime işlemci programının arayüzünü inceleyerek görünüm ayarlarının nasıl yapıldığına bakacağız.

BELGE İŞLEMLERİ. Bu bölümde kelime işlemci programının arayüzünü inceleyerek görünüm ayarlarının nasıl yapıldığına bakacağız. Genel Görünüm Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY Bu bölümde kelime işlemci programının arayüzünü inceleyerek görünüm ayarlarının nasıl yapıldığına bakacağız. Genel Görünüm Kelime işlemci programını çalıştırdığımız

Detaylı

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur?

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur? STRİNG (KARAKTER) İŞLEMLERİ Python'da karakter dizilerini ifade etmek için yapmamız gereken tek şey, ifademizi tırnak ("") içinde belirtmektir. Python'da tırnak içerisinde belirtilen her şey karakter dizisi

Detaylı

WORD KULLANIMI OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER

WORD KULLANIMI OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER Office Word Programı ile çalışma sayfamıza Yazı yazabilir, Yazılarımızın görünümlerini değiştirebilir, Tablolar

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Form işlemleri

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI - II

İNTERNET PROGRAMCILIĞI - II 0 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 PHP İle Web Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 PHP Kodlama Standartları 5 Bölüm 3 PHP Değişken Kullanımı 17 Bölüm 4 IF Yapısı 32 Bölüm 5 Döngüler ve Diziler 64 1 BÖLÜM 1 PHP İLE WEB PROGRAMLAMAYA

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu -2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Sayfa Görünümünün Değiştirilmesi: Belgenin normal, anahat, taslak, tam okuma sayfası ve web görünümlerinde gösterilmesini

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI ( 6. sınıflar için hazırlanmıştır. ) Fevzi Başal Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İçindekiler 1. KAVRAMLAR... 1 2. DOSYA İŞLEMLERİ... 2 3. EXCEL DE KULLANILAN FARE

Detaylı

BOOTLOADER MANUAL DOCUMENT

BOOTLOADER MANUAL DOCUMENT BOOTLOADER MANUAL DOCUMENT 1 İçindekiler Tablosu 1- Ön Bilgilendirme... 3 2- Genel Dosya Yapısı... 3 3- Kullanılan Yazılım Dili... 4 4- Programı Özelleştirmek... 4 4.1- Windows için... 4 4.2- Linux için...

Detaylı

WORD KULLANIMI

WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE q OFFICE DÜĞMESİ q HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU q MENÜLER q ŞEKİL, RESİM EKLEME q TABLO EKLEME q ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı

Detaylı

R ile Programlamaya Giriş ve Uygulamalar

R ile Programlamaya Giriş ve Uygulamalar R ile Programlamaya Giriş ve Uygulamalar İçerik R ye genel bakış R dili R nedir, ne değildir? Neden R? Arayüz Çalışma alanı Yardım R ile çalışmak Paketler Veri okuma/yazma İşleme Grafik oluşturma Uygulamalar

Detaylı

PHP 1. Hafta 2.Sunum

PHP 1. Hafta 2.Sunum PHP 1. Hafta 2.Sunum Hello World Bu derste görülecekler WAMP ve PHP Hosting kavramı ve bizi neden ilgilendirmediği Domain ve localhost kavramları www klasörü İlk PHP kodunun

Detaylı

Cite While You Write özelliği

Cite While You Write özelliği ResearchSoftware.com 1 Cite While You Write özelliği Atıflar & Şekiller Ekleme EndNote, makalelerinizi yayımcılara elektronik olarak sunmanızı kolaylaştıran daha önceden tanımlanmış birçok Microsoft Word

Detaylı

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 8 ve 9

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 8 ve 9 Programlama Dili Prensipleri Lab Notları 8 ve 9 Fonksiyonel Programlama Fonksiyonel programlamada bir fonksiyon aynı parametreler aldığı sürece aynı sonucu üretecektir. Daha çok yapay zeka için kullanılan

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

M i c r o s o f t E X C E L ÇALIŞMA SORULARI

M i c r o s o f t E X C E L ÇALIŞMA SORULARI M i c r o s o f t E X C E L ÇALIŞMA SORULARI 1. Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak adlandırılan uygulama aşağıdakilerden hangisidir? a. Microsoft Windows b. Microsoft Excel c. Microsoft

Detaylı

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır.

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan elektronik tablolama programlarından

Detaylı

T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU. Sayfa No

T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU. Sayfa No T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU 1. GİRİŞ Galatasaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nde dönem projeleri, bu kılavuzda belirtilen biçimsel özellikler

Detaylı

Microsoft Excel 1.BÖLÜM

Microsoft Excel 1.BÖLÜM Microsoft Excel 1.BÖLÜM Dersin Amacı İş hayatını ve günlük yaşamı kolaylaştırmada yardımcı olan işlem tabloları hakkında bilgi vermek. Bu işlem tablolarından en yaygın olarak kullanılan Excel programını,

Detaylı

Tezini L A TEX Kullanarak Yazmak İsteyenler Neler Yapmalı?

Tezini L A TEX Kullanarak Yazmak İsteyenler Neler Yapmalı? Tezini L A TEX Kullanarak Yazmak İsteyenler Neler Yapmalı? Metin Özdemir Çukurova Üniversitesi Fizik Bölümü 01330 Adana e-posta: metoz@cu.edu.tr, tel: 2480/113 20 Mart 2006 Özet Yüksek Lisans veya Doktora

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Programın açılması Ana ekranın tanıtılması Sekmeler menüsünün tanıtılması Seçili sekmeye göre açılan şeritlerin tanıtılması Veri Girişi Formül ekleme

Detaylı

Dinamik Kodlama. [X] Fusion@6. [X] Yeni Fonksiyon

Dinamik Kodlama. [X] Fusion@6. [X] Yeni Fonksiyon Dinamik Kodlama Ürün Grubu Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Fusion@6 [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama @6 Serisi ürünlerde, kullanıcı arabirimlerinin her yerine eklenen dinamik kodlama özelliği ile, programın

Detaylı

Metin İşlemleri, Semboller

Metin İşlemleri, Semboller Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu Metin İşlemleri, Semboller NBP108 - GRAFİK ANİMASYON il Öğr.Gör. Salih ERDURUCAN 1 / 13 3. METİN İŞLEMLERİ 3.1. Metin Aracı Animasyon yazılımı yazı yazmak

Detaylı